DARURAT – ANTARA KONSENSUS DAN PERCANGGAHAN

1. Tidak ada seorang pun rakyat Malaysia yang berbeza pandangan kepada satu keperluan mendesak untuk tangani pandemik global yang melanda negara. Ia menjadi konsensus atau persetujuan secara ijmak bahawa mengatasi covid 19 adalah tanggungajwab nasional setiap warganegara.

2. Sebab persetujuan mutlak adalah kerana setiap kita mesti membina ketahanan nasional sebagai benteng terakhir bagi menyelamatkan negara dan warganya dari dihancurkan oleh penangan wabak ini.

3. Kita bersetuju secara konsensus bahawa kesan paling utama terjejas teruk adalah aktiviti ekonomi ke atas setiap rakyat di sektor swasta dan yang bekerja sendiri. Penderitaan yang dialami dalam keluarga dan masyarakat adalah tanggungjawab kita bersama untuk kita tangani.

4. Namun negara kita juga pada waktu yang sama melalui krisis politik dengan masalah kerajaan yang lemah dan secara berperlembagaannya tidak ada keabsahan majoriti. Bagaimana konsensus di atas dapat digerakkan bersama jika kerajaan PN hari ini adalah sebuah kerajaan yang tidak kompeten dan tidak mematuhi perlembagaan negara?

5. Sebaik jalan adalah TSMY akur kehilangan majoritinya dan menyerahkan kepada yang ada majoriti melalui proses perlembagaan jua supaya sebuah kerajaan yang sah dapat dibentuk dan berupaya mengembalikan kepercayaan rakyat untuk mengatasi masalah pandemik ini.

6. Tanggungjawab kerajaan baru adalah meneruskan peruntukan undang-undang yang ada dengan mengukuhkan konsensus mengatasi isu penularan dan peningkatan covid 19. Pada waktu yang sama tanggungjawab kerajaan baru ialah mengembalikan demokrasi dan kepercayaan orang ramai terhadap insitutusi pemerintahan dengan mengambil masa sebelum pembubaran wajib pada tahun 2023 untuk tujuan tersebut. Kerajaan baru ini adalah kerajaan yang membentuk satu konsensus lebih besar yang dinamakan sebagai KERAJAAN KONSENSUS NASIONAL.

7. Tiada percanggahan dari sudut membentuk ketahanan nasional dalam mengatasi covid 19 malah ia adalah satu konsensus. Percanggahan pendapat hanyalah kepada cara mengatasi krisis politik yang pada hemat kami harus kembali kepada peruntukan perlembagaan tanpa berkompromi pada asas-asas demokrasi. Parlimen dan DUN tidak perlu digantung. Malangnya darurat telah mengurangkan semua peruntukan demokratik malah juga hak asasi dan institusi keperwakilan tidak lagi berperanan secara sepenuhnya.

Kita bina konsensus bersama dan cari jalan penyelesaian lebih tuntas dalam perbezaan kita memahami pendekatan mengatasi krisis politik yang telah menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap institusi pemerintahan dan politik.

DS Dr Mujahid Yusof Rawa

Ahli Parlimen Parit Buntar

Naib Presiden AMANAH

15 Jan 2021.

4 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 15 January 2021 — 2:21 pm
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:23 pm

PHD4PIG HANYA TERDIRI PENGGANAS KOMUNIS PERUSUH SOSIALIST DAN PEMBERONTAK SYIAH………. HANYA PEJUANG HUDUD BOLEH DIPERTAHANKAN………. Pertahankan UMNO, bukan pemimpin………… MEMPERTAHANKAN parti lebih penting berbanding mempertahankan seorang pemimpin. Oleh itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sewajarnya akur dengan gesaan ahli akar umbi agar berundur secara terhormat daripada menerajui parti Melayu itu. Penganalisis Politik, Dr Mohammad Tawfiq Yaakub berkata, taat setia kepada pemimpin juga perlu diletakkan tepat pada masa berbanding kesetiaan membuta tuli yang boleh merosakkan parti yang telah banyak berjasa kepada negara dan orang Melayu. Justeru, katanya, ahli-ahli UMNO tidak boleh hanya membiarkan masa menentukan masa depan parti.… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:02 pm

adakah hadi awang berasa menyesal menganuti. fahaman extremist yg mana tercetus nya peristiwa berdarah.

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 10:07 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 7:59 pm

adakah hadi awang menyesal dgn fahaman sesat nya hingga membawa peritiwa berdarah…..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:25 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:13 pm

hadi awang perlu di tangkap jika enggan memohon maaf di kuatiri masih mengamalkan fahaman ajaran sesat yg membawa kematian2..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:38 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:29 am

kesesatan seketul daging babi hadi membawa kematian2…

di memali

adakah hadi awang sudah bertaubat?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 7:19 pm

PHD4PIG PENYEMBAH SYAITAN IBLIS………..PEMBAWA AJARAN SESAT………. UMNO PATUT SEGERAKAN PEMILIHAN PEMIMPIN2 BARU……… UMNO LACURKAN PARTI DEMI KLEPTOKRAT……… DARURAT UNTUK HALANG POLITIKUS BUAT KACAU SEMENTARA COVID REDA…….. Keputusan darurat muktamad, tak boleh dicabar di mahkamah…….. Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar pengisytiharan darurat adalah bukti kukuh bahawa darurat perlu dikuat kuasakan dengan lebih tegas lagi. Difahamkan, langkah itu menyusul selepas Presiden PKR itu menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, membatalkan pengisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Januari ini. “Saya… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 2:58 pm

mengapa ajaran seketul daging babi sesat ?

adakah kafir mengafir yg mereka lontarkan menjerumuskan bahawa mereka #melayu2islang hingga mereka2 di memali mabuk hingga sanggup mati….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:07 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 12:55 am

selain negara di kenakan dgn darurat kerana covids ape kita tidak tahu bahawa virus amanat hadi juga telah merebak dgn kadar membahayakan kpd #melayu2islang yg hadi cuba jenamakan…

adakah hadi awang sudah menyesal dan memohon maaf kpd pihak berkuasa sejak amanat hadi nya di dapati sesat oleh majilis fatwa kebangsaan….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 January 2021 7:53 am

KESIAN PEMBANGKANG….. DARURAT COVID LEBIH MENJADI DARI DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG…….. DARURAT COVID LEBIH MUDAH DITERIMA DARI DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG…….. MANDAT PRU15 AKAN KEMBALI KEPADA RAKYAT SELEPAS DARURAT………. TRUMP TIDAK MAHU MENGAKU KALAH SAMA SEPERTI PHD4PIG………. Perbalahan Politik, ambil Iktibar kekalahan Raja Haji fi sabilillah……….. HIRUK-PIKUK pergolakkan dalam kalangan pimpinan parti politik Melayu sejak akhir-akhir ini amat menyedihkan. Seolah-olah lupa kesengsaraan mereka pada 22 bulan yang lalu apabila kuasa yang ada terlepas. Lalu naratif perpaduan Melayu-Islam bersimpongan dimainkan dalam media sosial siang dan malam. Ramai orang Melayu yang simpati dan percaya; sanggup ‘move on’ dengan kekhilafan yang dilakukan sebelum… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 6:46 am

Kata pokjib d pesbuk dia, “Yang mencetuskan bahagian terbesar jumlah kes serta kluster Covid semasa PKPB gelombang ketiga: sektor pengilangan, pembuatan dan tapak pembinaan.
Yang dibenarkan terus beroperasi semasa PKP amat ketat untuk kononnya membendung gelombang ketiga: sektor pengilangan, pembuatan dan sektor pembinaan juga?”

Ni dah jadi kesdemik, bukan lagi pandemik.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 11:07 pm

Enjoy lagu pemuisi agong Nusantara Ebiet G Ade lagu khas buat sosok dicanai/difabrikasi utk meminpin akhir zaman. Sesungguhnya Allah swt maha terbaik penyusunannya. Tidak diketahui olehnya semasa kecil tahu2 meningkat dewasa ditarbiahkan terus dari Allah swt menjadi tuhan penyuluh kealam selanjutnya alam akhirat kekal abadi. Bukanlah kemahuannya tapi semata-mata misi kebersamaan bersama mewujudkan keamanan sedunia bersaudara ketahui juga akhirnya diantara kita tiada bezanya menjalani hidup sederhana saling keperihatinan sesama manusia. Bila semua aman maka atas kemurahan Allah swt segala mala petaka gempa bumi dan sebagainya mulai menghilang diganti dgn bangkitnya bertemu semula dgn arwah2 terdahulu sesampai sebelum terbitnya pemerintahan permulaan… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 January 2021 7:10 pm

Kluster Saka jangan test market dulu. Bila negara sudah jahanam nanti hangpa tunjuk muka bagi bantuan macam Ebit Liew. Hangpa kluster Saka dan kluster Semburit bukan ada sokongan pun. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 January 2021 7:03 pm

Berhempas pulas JKom Saka nak darurat. Tak lama lagi depa belajar kesan darurat kepada negara. Sebelum ini depa baru tahu bala Kerajaan Tebuk Atap. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 January 2021 6:57 pm

Kluster saka jangan buat main. Sanggup resign dan darurat demi kuasa. Saka gila kuasa. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
15 January 2021 5:13 pm

#sinynyuktua96 terkini berkata… quote “ape saya peduli dgn lagasi…” legasi ape yg #sinyanyuktua96 ada hingga terkin? proton ? perwaja ? konsortium perkapalan ? project IC sabah ? wawasan 2020 ? #melayu2musahlupa ? pengharaman omNo ? pemecatan salleh abas ? linggam aka correct ? correct ! correct . di beri menjawat jawatan perdana menteri oleh pH utk selma 2 tahun, tak reti utk memegang janji…. bergaduh dgn TAR, musa hitam, ghafar baba, ku li, anwar, pak lah, najib kini dgn Moo pula…. yg paling nyanyuk bila tiba2 tak semena2 merasakan suara nya berisi, meminta 1 Juta Darah rakyat perancis pula…. nyanyuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 6:27 pm
Reply to  zunnun

Sikap tidak peduli kpd legasy ini yg drive kpd political suicidal tendencies Atok hingga boleh khianat kpd Konsensus PH dan tumbang PH. Amat malang legasi dia Boboi pun tebal jugak self-denial sindrom. Boboi boleh meremehkan demand PH supaya Moo letak jawatan PM sekarang kerana legitimasi majoriti sbg tindakan hipokrit sedangkan PH marah Atok letak jawatan masa Sheraton Move dulu. Ini problem self-denial Boboi yg tebal, maseh tak faham2 yg Atok jadi PM7 dulu kerana Konsensus PH, jadi nak resign pun mesti refer balik kpd PH dan PH boleh circumvent loss of govt. Can’t wait for political redemption kpd Boboi kerana… Read more »

zunnun
zunnun
15 January 2021 4:26 pm

ape yg deadly sgt virus ajaran seketul daging babi hadi hingga kan kerajaan #melayu2islam Moo + hadi membuat keputusan secara autocratic, persendirian dan secara ‘fiat’…..

perlu ada kajian secara ilmuan bagaimana ibrahim libya dgn penyokong2 nya di memali sanggup memikul cangkul, parang dan kapak dgn keaadam mabuk melihat pihak penguasa seperti anjing2 jalanan sj….

adakah virus ajaran seketul daging babi amat bisa dan hingga kini tiada usaha utk mengarahkan hadi awang memohon maaf kpd rakyat jelata…

renung2kan bagaimana setelah beberape kali menemui #sinyanyuktua96 di pejabat nya, lalu #sinyanyuktua96 teruja menjemput #sipendeta ajaran seketul daging babi bersantap pula ke rumah nya….

zunnun
zunnun
15 January 2021 4:18 pm

betul ke covids lagi deadly dari virus amanat hadi…?

atau

virus amanat hadi lagi bahaya dari covids..

hinggakan parlimen di tebuk2 oleh penyakit virus amanat hadi dan kini takut utk mendapatkan consensus samada masih perolehi majoriti…

betul ke virus amanat hadi dah menguasai #si Moo dan #melayu2pbbm yg ada, hinggakan sama padan sama bebal sesama mereka….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 4:17 pm

Khilafah sudah lama ada dlm penyusunan dlm kesamaran amat terang cuma sedikit shj memahami dan tiada pengasingan utk yg terakhir ini termasuk juga Yahudi yg juga dari Adam as yg penting yg baik2 yg tidak baik itulah feel iblis dan syaitan mengajak perbalahan.(pengertian sebenar dajjal yajuj majuj gog magog pengadu domba bukannya sosok besar mata satu itu semua kias feel laku keburukan mengagungkan diri riak sombong angkoh berdebat mempertuhankan ilmu) Ilumuniti mata satu yg dikatakan Yahudi itulah yg ditujukan pada kebawah DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi pemantau akhir zaman (inilah yg dikatakan PM ke 9) Sosok Rasulullah itu sederhana segala… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 January 2021 4:09 pm

DATA COVID SELARI DENGAN DARURAT…….. DARURAT UNTUK HALANG BUBAR PARLIAMEN JEER…….. BIAR MP TERIMA RAWATAN COVID DULU……. PH JAUH LEBIH DAHSYAT TERUK DARI PN……. RAKYAT MAHU DETAILS DATA COVID……UNTUK NILAI PRESTASI PN……….. KITA CUBA PARTI PALING LAMA PALING INTEGRITY……… DARURAT COVID SELAMAT KAN KADOK…… DARURAT NEGARA BANGKRAP RAKYAT SENGSARA……… MB Kelantan Tak Ada Driver?…… . . Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS nampaknya memandu sendiri keretanya dan mengisi sendiri angin tayar keretanya. Saya tidak tahu MB negeri lain, tetapi saya berbangga dengan kepemimpinan ulamak di Kelantan yang sentiasa merendah diri, sederhana dan zuhud dalam menghadapi kehidupan dunianya.… Read more »

zunnun
zunnun
15 January 2021 2:46 pm

tapi ada satu consensus yg amat di utamakan semua….

consensus utk perkasakan democracy berparlimen dan mengelakan dari memberi nasihat yg tidak betul kpd raja berpelembagaan ……

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:14 pm
Reply to  zunnun

Ada 2 isu perundangan mengenai nasihat PM:

1. legitimacy jawatan PM yg memberi nasihat kerana sudah hilang majoriti utk jadi PM

2. nasihat darurat yg diberi pulak ada element conflict of interest kerana nak evade isu legitimacy jawatan 1., kekal kuasa dan beri masa utk kukohkan kuasa

zunnun
zunnun
15 January 2021 3:23 pm
Reply to  Anonymous

betul..

hanya melalui parlimen yg akan menentukan samada #siMoo ada keabsahan utk meneruskan kerakkan #melayu2islam nya bersama pendeta hadi awang aka pembawa fahaman seketul daging babi

hanya melalui parlimen sj blh satu consensus di bawa kpd raja berpelembagaan utk mendapatkan penentuan2 bagaimana utk mengatasi permasaalah negara tersabit darurat

zunnun
zunnun
15 January 2021 3:24 pm
Reply to  zunnun

kerakkan – kerajaan

zunnun
zunnun
15 January 2021 2:43 pm

consensus – bila mana bingai-bingai #melayu2islam Moo + hadi antara mereka persetujui pendapat mereka… dgn darurat blg bawa stability dlm politik negara sekali gus akan menarik minat pemodal2 domestik mau pun antarabangsa… tak siape yg boleh persoalkan keputusan darurat kerana ini “treason” aka penderhakaan kpd singgahsana…. terlebih2 ramai binggai-binggai dlm golongan #melayu2islam Mpp + hadi hingga tiada beza lakonan badut dgn mereka bagaimana dgn binggai-binggai malaun2 pAs pula? banjir satu rahmat dari tuhan mereka maka semua binggai-bingga pAs perlu meraikan nya…. virus covids blh di tangkap masuh dlm botol dgn ayat2 power dari buku kitab yg mereka katakan qalam tuhan… Read more »