PH SUDAH TOLAK DARURAT, TAK PERLU SETUJU SERTAI J/KUASA KHASNYA

Pendirian blok pembangkang secara prinsipnya adalah menolak darurat yang perlaksanaannya adalah atas nasihat Muhyiddin Yassin yang ditanggapi sudah hilang sokongan majoriti kepada Yang Dipertuan Agong.

Mesyuarat Majlis Presiden dalam kenyataannya dua hari lalu menyebut, mereka mengambil pendirian menolak rasional serta alasan-alasan yang telah diberikan Muhyiddin bahawa kononnya kuasa-kuasa darurat diperlukan untuk menyelamatkan negara daripada ancaman Covid19.

Majlis Presiden juga melihat perlaksanaan darurat yang turut menggantung Parlimen pada ketika pihak eksekutif dan kehakiman boleh berjalan seperti biasa boleh menjejaskan proses semak dan imbang, merencatkan demokrasi serta menafikan suara rakyat, sekaligus memberi kuasa kepada Perdana Menteri untuk melakukan apa saja dengan sewenang-wenangnya.

Untuk itu, sesuai dengan pendirian tersebut, tidak ada keperluan sama sekali untuk pihak pembangkang menerima pelawaan kerajaan untuk menganggotai jawatankuasa khas mengenai darurat.

Sebelum ini Anwar Ibrahim difahamkan telah menerima surat daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan agar memberikan tiga nama bagi menganggotai jawatankuasa tersebut.

“Ya, Takiyuddin telah menghantar surat awal petang semalam kepada Anwar atas kedudukannya sebagai Ketua Pembangkang.

“Menteri telah meminta Anwar menyerahkan tiga calon untuk mewakili pembangkang mewakili jawatankuasa bebas itu,” kata satu sumber.

Sementara itu, DAP pula mahu melihat perincian mengenai jawatankuasa tersebut terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP,  Anthony Loke berkata, partinya tidak dapat memberikan komitmen untuk menyertai jawatankuasa itu tanpa terlebih dahulu mengetahui perincian dan bidang kuasa jawatankuasa berkenaan.

“Kami perlu dapatkan perincian terlebih dahulu, termasuklah tujuan dan bidang kuasa jawatankuasa itu.

“Tanpa perincian, kami tak dapat beri komitmen kami,” kata Ahli Parlimen Seremban itu lagi.

Naib Presiden Amanah, Mahfuz Omar, menggesa Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) dan pembangkang tidak menyertai jawatankuasa khas bebas yang akan ditubuhkan berhubung pelaksanaan darurat.

Beliau berkata, pembangkang perlu menolak untuk menyertai jawatankuasa itu kerana proklomasi darurat telah diumumkan oleh seorang Perdana Menteri dan kerajaan yang sudah hilang sokongan majoriti Ahli Parlimen.

Katanya, jika pembangkang setuju menyertai jawatankuasa itu, ia bermakna mereka memperakui keabsahan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Sesungguhnya, apa yang dihujahkan oleh Mahfuz ini amat tepat dan wajar dijadikan pendirian bersama yang kekal oleh blok pembangkang.

Tidak perlu mana-mana pihak cuba bersikap lunak atau berlembut untuk menganggotai jawatankuasa darurat itu.

Selain itu, dengan sudah menolak perlaksanaan darurat dalam mesyuarat Majlis Presiden PH, bersetuju menganggotai jawatankuasa khas yang ditubuhkan kerajaan bererti pembangkang telah mencabuli ketetapan sendiri.

PH dan blok pembangkang sebaliknya mesti kekal dengan pendirian terus berjuang menolak darurat sehingga ia dibatalkan kerana rakyat sendiri ternampak tidak gembira dengannya. (Shahbudindotcom 14/01/2021)

4.2 5 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 January 2021 — 9:09 pm
Subscribe
Notify of
guest
80 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:24 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:15 pm

hadi awang perlu di tangkap jika enggan memohon maaf kerana di kuatiri masih mangamalkan fahaman seat amanat nya yg membawa kematian2..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 7:17 pm

PHD4PIG PENYEMBAH SYAITAN IBLIS……….. UMNO PATUT SEGERAKAN PEMILIHAN PEMIMPIN2 BARU……… UMNO LACURKAN PARTI DEMI KLEPTOKRAT……… DARURAT UNTUK HALANG POLITIKUS BUAT KACAU SEMENTARA COVID REDA…….. Keputusan darurat muktamad, tak boleh dicabar di mahkamah…….. Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar pengisytiharan darurat adalah bukti kukuh bahawa darurat perlu dikuat kuasakan dengan lebih tegas lagi. Difahamkan, langkah itu menyusul selepas Presiden PKR itu menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, membatalkan pengisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Januari ini. “Saya sudah mengumumkan… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 3:00 pm

mengape hadi awang tidak berani memohon maaf kesesatan amanat nya yg berasaskan ajaran seketul daging babi hingga membawa kematian2 …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:08 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 12:57 am

pH sudah menolak darurat hanya kerana berdasarkan covids tapi adakah pH merasakan penolakan ini kerana ada satu lagi virus yg mana lebih behaya dari covids…

virus amanat sesat hadi yg membawa kematian2 ..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 January 2021 7:50 am

DARURAT COVID LEBIH MUDAH DITERIMA DARI DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG…….. MANDAT PRU15 AKAN KEMBALI KEPADA RAKYAT SELEPAS DARURAT………. TRUMP TIDAK MAHU MENGAKU KALAH SAMA SEPERTI PHD4PIG………. Perbalahan Politik, ambil Iktibar kekalahan Raja Haji fi sabilillah……….. HIRUK-PIKUK pergolakkan dalam kalangan pimpinan parti politik Melayu sejak akhir-akhir ini amat menyedihkan. Seolah-olah lupa kesengsaraan mereka pada 22 bulan yang lalu apabila kuasa yang ada terlepas. Lalu naratif perpaduan Melayu-Islam bersimpongan dimainkan dalam media sosial siang dan malam. Ramai orang Melayu yang simpati dan percaya; sanggup ‘move on’ dengan kekhilafan yang dilakukan sebelum ini. Alhamdulillah, akhirnya Allah SWT mengembalikan semula kuasa tersebut walaupun tidak… Read more »

Catatan Minda
Catatan Minda
16 January 2021 3:35 am

Rakyat amat terkilan kerana kehidupan kini menjadi parah. Baru nak pulihkan semula dah terbenam. Perlu bentuk dengan segera Kerajaan yang benar-benar stabil agar rakyat golongan sederhana dan rendah tidak terjerumus muflis. Tak malu kah dapat duit rakyat dengan percuma sambil goyang kaki di pejabat.

Last edited 8 days ago by Catatan Minda
zunnun
zunnun
15 January 2021 8:56 pm

rakyat tertunggu2 bila hadi awang nak mohon maaf dgn amanat sesat nya yg membawa kematian2 di memali….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 January 2021 3:55 pm

DARURAT COVID SELAMAT KAN KADOK…… DARURAT NEGARA BANGKRAP RAKYAT SENGSARA………

MB Kelantan Tak Ada Driver?…… . .

Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS nampaknya memandu sendiri keretanya dan mengisi sendiri angin tayar keretanya. Saya tidak tahu MB negeri lain, tetapi saya berbangga dengan kepemimpinan ulamak di Kelantan yang sentiasa merendah diri, sederhana dan zuhud dalam menghadapi kehidupan dunianya.

Orang lain nak fitnah dan maki hamun kononnya pemimpin Kerajaan PAS Kelantan hidup bermewah dan macam-macam lagi, itu urusan mereka. Rakyat Kelate tetap mendukung pemimpin berjiwa rakyat…

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 4:20 pm

Tak pakai driver pun nak jadikan political point ker?

Otak dah bankrap ker?

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:48 pm

AWAS SEMUA PEMBACA …

tiada siapa menghalang Jigit atau Kejora blogging di sini.

Ini blog bebas, boleh sokong atau bangkang siapa saja kata apa pun.

Mana yang tak tahan dibangkang berterusan … nasib dia ler.

Wassalam. And peace be upon you.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:00 pm
Reply to  Anonymous

But this blog is not for the faint-hearted commenters.

Berani cakap, berani lawan.

Lawan blogging saja.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 January 2021 1:09 pm

PHDAPIG HANYA TERIMA DARURAT NEGARA BANGKRAP……… Darurat, PKP dan rakyat……… Oleh Dr Aiman Datuk Ja’apar Dalam tempoh dua hari pertama minggu ini rakyat dihidangkan dengan dua berita mengejutkan malahan menggusarkan banyak pihak. Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam buah negeri yang diumumkan oleh Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, sudah pasti memberi kesan yang besar kepada kehidupan rakyat. Ramai pihak menyuarakan pendapat yang berbeza-beza ada yang menyokong ataupun membantah namun apa yang pasti apabila pelaksanaan semula PKP sudah pasti menjejaskan pendapatan dan merencatkan pergerakan rakyat. Walaupun terdapat kelonggoran dan kerajaan telah menyenaraikan sektor ekonomi yang boleh beroperasi sepanjang… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 January 2021 12:58 pm

Saka simpan ular bisa dalam banyak parti. Ular mana wajib dicantas? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:02 pm

Kamu selalu kena gigit yer?

Komen bebaik, ikut blogging norm and decency ler.

Tak kena balun jika begitu.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 January 2021 12:56 pm

Barua Madey si Kitol sudah mula mengganas dalam darurat. Siapa cakap saka bukan mastermind Darurat 109? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:03 pm

Kamu takda benda nak cakap ker? Menuduh saja tanpa bukti atau penerangan – itu kerja orang bodo ..

Jigit
Jigit
15 January 2021 8:17 am

Blog Budin ni dah jadi blog orang meroyan. Hanya tinggal beberapa kerat orang yang sama, menulis perkara yang sama dengan Pak Pacak yang sama disertai komen yang sama…babi tersodok razor blade, benggali balun pungkoq dia….

Jadi saya ingin memohon mengundurkan diri. Selamat tinggal semua… sebelum itu maoh maoh la nooo di atas segala kutukan kepada sesiapa yang terkena…..

Bye bye Eton…ada jodoh kita jumpa lagi…hihihiiiii

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 9:15 am
Reply to  Jigit

Good riddance, tadak org meratap pun. No loss to Budin or PH. Bila kau mengaku exdiplomat 25 tahun, maknanya kau ex-PTD. Obviously, views kau based on main 3 atau 4 kolam. Mesti play safe punya. Tengok lah sahaja time disaster Covid ini, gomen staff paling secured compared to semua rakyat B40s, Mak Cik/ Pak Cik Kiahs, SMEs, self-employed etc. Gaji, elaun, work-from-home, silap2 bantuan freebies pun pau jugak, semua safe and secured. Major flaw kau tak leh grasp and read the root cause of all the political chaos, lepas itu ada hati pulak nak jadi wise guy ajor Budin PH… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:00 pm
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Seronoknya membaca sorang lagi yang non-liberal, anti-PH dan pemikiran the other side mengaku kalah. Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla dah surrendered for some time olely.

Wak Gontol dibalun, ditibai dan dibantai tiap kali dia masuk sini. Begitu juga si Jig it, terutama bila Wak Gontol dah tak masuk sini.

Bukan kerana depa puak Pembangkang. Kerana pendapat depa songsang.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:02 pm
Reply to  Anonymous

Sekarang kita boleh memusatkan perhatian kpd apa yang Budin tulis dan membincang nya.

Berdiskusi, berdebat, seperti orang2 dewasa, matang fikiran luas pemandangan.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

Ooooooo, Jigit exdiplomat 25 tahun, ex-PTD yer?

But he did not sound like one. Kalau ex-diplomat dia tak “mohon mengundur diri” terutama selepas dibalun, ditibai dan dibantai berterusan di sini. He’d just quietly disappear.

He sounds more like Donaldo Trumpo. Making noise bila cabut – a sore loser.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:59 pm
Reply to  Anonymous

Hahaha, it’s diplomatic to “quietly disappear”.

Lessening the smear on you.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:49 pm
Reply to  Anonymous

Good riddance mcm to Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:12 pm
Reply to  Jigit

Jigiit tak tahan dibalun berterusan tiap kali dia masuk sini.

Tarak mettle – ability to cope well with difficulties; spirit and resilience.

Dibalun bukan sebab dia puak Pembangkang tapi sebab pemikiran dan pendirian nya tidak dipersetujui.

Di blog ini bebas. Boleh pro atau kontra.

Yang kuat watak nya (strong character) mempertahankan diri nya berterusan. Yang tidak keciciran.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:51 pm
Reply to  Anonymous

Jigit dan Kjora sama orang nya?

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:54 pm
Reply to  Anonymous

Mana boleh tahan – orang DAP yang biasa nya keras kepala mcm batu pun cabut lari bila tak tahan di balun.

Ronnie Liu cabut lari ke Raub, Pahang.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:55 pm
Reply to  Jigit

This blog is not for the faint-hearted. Plain statement of views in a matter-of-fact manner.

There is no aggression in here. Takda maki hamun, mencarut marut. Melainkan hanya sebagai menjawab makian dan carutan orang lain.

Merely stating one’s views, supporting or disagreeing with others.

Have a nice day, folks.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:22 pm
Reply to  Anonymous

Tang babi tersodok razor blade, benggali balun pungkok dia itu right on the money.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:58 pm
Reply to  Anonymous

Nak argue pun tak reti. Main tuduh, tuduh, tuduh saja.

Nyata lepasan sekolah SJK, takda pelajaran tinggi.

Tak boleh berdailog. Balun saja ler dia nih.

hati2
hati2
15 January 2021 6:11 am

atok mmg licik.
setengah keping roti lebih baik dari langsung tak dapat roti.
sume pihak kena lebih berhati2…

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:14 pm
Reply to  hati2

Kamu dapat secebis kecil dari Puak Pembangkang cukup makan ke?

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:02 am

Sebelum PRU14, ramai yg menjangkakan Najib akan istiharar darurat sekiranya kalah dalam pilihanraya. Namun apa yg berlaku Muhyiddin istihar darurat apabila hilang sokongan majoriti di parlimen.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:25 pm
Reply to  Anonymous

Jadi? Ngapa Najib tak istihar darurat? Terlupa ke?

Ke sebab Mak Badak senang lenang banyak duit, bergelora dengan jangkaan berbillion dari 1MDB boleh di belanja?

Lan Kangaq
Lan Kangaq
15 January 2021 12:25 am

Lantak mampuslah kerajaan PN. Senang2 depa istiharkan darurat tanpa bawa berbincang. Pembangkang tak payah bagi kerjasama dlm apa pun jadah yang ditubuhkan PN. Biar parti KEMATU dan hamPAS selesaikan. Bukan ka saiz kabinet depa dah besarkan, jawatan duta buta bergaji buta status menteri pun dah diwujudkan, sedap balun gaji dan elaun SUPERB, pandai2lah selesaikan sendiri. Kalau ternyata PM Moo terbukti dah salah guna kuasa untuk kepentingan peribadi dan kelompok berbanding kepentingan rakyat, memperguna kuasa sesuka hati, pastikan heret Moo ni ke mahkamah nanti. Semua PM slps Kutty yg dulunya kesayangan dia, masing2 mangkok hayun belaka. Makin caca marba negara ni.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:19 pm
Reply to  Lan Kangaq

Nak istihar darurat kena bincang dgn Pembangkang ke? Undang2 mana tuh?

Mengapa bodoh sangat menuduh “salah guna kuasa untuk kepentingan peribadi dan kelompok …” tanpa bukti atau penerangan pun?

Bila nak bawak ke Mahkamah? Sediakan duit banyak2 untuk bayar loyar sebab akan di lawan hingga Mahkamah tertinggi – Mahkamah Federal.

Lan Kangaq
Lan Kangaq
15 January 2021 1:24 pm
Reply to  Anonymous

Dah kalau nak jadi kerajaan Lone Ranger, kerajaan Ikut Suka Hati, lantaklah ko. Perangai huduh, mentang2 baru dapat kuasa, pendapat pihak lain langsung tak nak diambil kira. Tup2 istihar darurat.

Sama lah dengan perangai yg komen sekor ni, sombong tak ketahuan hala. Mentang2 dah ada kuasa (tu pun tebuk atap) , langsung tak kisah pandangan pihak lain. Huduh sangat2. Sebab tu era PN ni segalanya jadi caca marba sbb kerajaan tak jelas sah @ tak (majoriti dipertikai). Tu pun bongkak, tak nak muhasabah diri.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:32 pm
Reply to  Lan Kangaq

No such thing as Kerajaan Lone Ranger, Dol. Nampak nya kau sekolah SJK dulu, pemikiran bengap, pandangan singkat.

Ada undang2, ada peraturan di mana YDP Agong dengar dan bertindak di atas nasihat PM.

Baca lebih, luaskan pemandangan lah, supaya tak keluarkan pendapat yang janggal.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:31 pm
Reply to  Anonymous

Masa nak rampas sabah dan negeri lain tak pula gatal istihar darurat. Bila pn dah nak ruyup dan rebah kerana rebut kuasa sama sendiri, pandai pula istihar darurat. Terserlah perangai keparat kerana dah hilang kudrat. Kah kah kah

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Ini the Blog Joker, Mister Kah kah kah.

Cakap rampas Sabah, dia gila.

Sekolah SJK, salah Cikgu ajaran sesat.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:00 pm
Reply to  Anonymous

Takda langsung logik kamu.

Tapi lepasan sekolah SJK memang tak reti logik.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
14 January 2021 11:30 pm

Punca darurat melawan Covid sebab 109. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:20 pm

Little amuses the nuisance, what more the fool.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
14 January 2021 11:29 pm

Darurat untuk selamatkan 109. Adakah sah berperlembagaan dan demokratik? Malunya Puppet bawa perangai Donald Trump dalam politik Melayu. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 5:15 am

Ada asas impeachment spt kes Trump jugak kerana PM beri nasihat misleading, salah guna kuasa tiada majoriti mala fide kpd perlembagaan, mudharat kpd demokrasi parlimen dan mudharat kpd rakyat.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:22 pm
Reply to  Anonymous

Itu pendapat kamu. Tak masuk kira, tak masuk buku. Kalau kamu lawan di Mahkamah pun, mesti sampai ke Mahkamah Persekutuan. Habis duit kamu bayar loyar, percaya lah.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:55 pm
Reply to  Anonymous

Smlm Atok diRadio BFM Breakfast Grille, Atok tibai Moo, PN dan Darurat. Atok pun nak impeach Moo kerana misguide YDPA declare darurat dan bagi advise as PM tanpa majority.

He also trained his guns on Prime Minister Muhyiddin Yassin, saying he was not doing much in terms of running the country as the economy and people were suffering.

Describing Muhyiddin as a “dictator”, Mahathir said the emergency gave the prime minister tremendous power when he had failed to show his capability in addressing Malaysia’s problems.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:10 pm
Reply to  Anonymous

Sokong apa TDM buat dan kata.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Sikit sikit mahkamah, sikit sikit mahkamah. Macam lah tu mahkamah Allah yg serba adil dan saksama?. Tu sbb gian terus nak berkuasa wlu dah tak der majoriti. Ada kuasa, yg salah pun boleh terlepas. Pungkok tak pernah kena korek, tapi boleh ada DNA org lain dlm pungkok. Fikir sendiri lerrr. Jgn tunjuk sangat bebal dan baghal ko tu.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:21 pm
Reply to  Anonymous

Takut Mahkamh di dunia yer?

Banyak salah ker?

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:02 pm
Reply to  Anonymous

Kamu menuduh Pak Sheikh Nuar korek pungkoq yer.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
14 January 2021 10:09 pm

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … petunjuk oleh semua mata saling memandang (untuk memastikan semua baik-baik saja tidak bertengkar seperti anak-anak kecil yang meminta penyusuan) dan merujuk jika tidak ada penyelesaian / petunjuk oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh.

The last will be one autocracy freedom as long no killing for the sake of differences … leads by all eyes looking one another (to make sure all be ok not quarrel like small kids asking for breastfeeding) and refer if case no settle/lead by the most top leader as an example.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:27 pm

Why you keep on copy pasting the above, stu?

Otak kosong ka?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 1:01 pm
Reply to  Anonymous

Tertabal tuhan nanti topoganjek berok soduniyo. Tahu.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:12 pm

What talking one, you, Dol?

Use BM or BI lorr.

Sheraton
Sheraton
14 January 2021 10:02 pm

Tuanku Agung kena buat perlantikan PM dalam tempuh darurat. Muhyiddin tidak di lantik kerana beranggapan dia telah di lantik se bagai PM sejak tebuk atap . Pada pendapat saya, Tuanku Agung kena istihar Muhyiddin ada lah PM yang di lantik se bagai PM se masa darurat. Ini kerana Parlimen telah tergantung. Dalam tempuh darurat se siapa pun boleh jadi PM dan sebaik tamat darurat jawatan tersebut mesti di serahkan pd Muhyiddin. Itu yang saya faham tentang darurat. Negara lain menyerah kan kuasa pada Tentera. Oleh kerana Muhyiddin telah hilang sokongan sukar untuk Tuanku Agung melantik Muhyiddin sebagai PM semasa darurat.… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
14 January 2021 10:57 pm
Reply to  Sheraton

Dari dulu Raja berpelembagaan polis/tentera/kastam dan sebagainya diraja Malaysia berpasukan/bersepadu darurat otomatik dibawah Agong – rakyat (termasuk ahli politik dan raja2) bebas memberi pendapat sekadar pendapat akan tetapi kuasa mutlak masih pada agong menerima nasihat semua pandangan melalui PM (menurut suasana keperluan masa ke semasa)

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:29 pm

Yer ker? Mana kau tahu? Ada belajar pasal Perlembagaan Malaysia ker?

Pernah dengor bahwa “Perdana Menteri bertindak di atas nasihat Perdana Menteri”?

Kamu dulu sekolah SJK ker?

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 12:30 pm
Reply to  Anonymous

Pembetulan:

YDP Agong bertindak di atas nasihat Perdana Menteri.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 12:59 pm
Reply to  Anonymous

Ini tanda baca ka?

kuasa mutlak masih pada agong menerima nasihat semua pandangan melalui PM (menurut suasana keperluan masa ke semasa)

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:18 pm

Pernah dengor bahwa Malaysia ikut Britain, King/Queen acts on the advice of the PM?

Memang “kuasa mutlak masih pada agong menerima nasihat ..” Tapi mana dia ada kuasa bertindak on his own – selain dari ikut nasihat PM?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 1:50 pm
Reply to  Anonymous

Skrg ini sudah dikuasai agong selepas dinasihati PM jadi ko nak mencabar silakan. Bila sudah menerima nasihat PM ..skrg ini siapa yg berkuasa mutlak? Agong ka ato PM? Tak faham2 awak ni. Tak penah ke dgr dulu kes yg dikatakan menyerang Agong (setiap perlakuan bagi mencabar kedaulatan undang2 yg membahayakan keselamatan negara dinamakn mencabar Agong – Faham tak kamu ni?) Tahu.

Last edited 8 days ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
15 January 2021 2:53 pm

Tak semua orang baca apa yang kamu baca.

Kalau nak berdailog, kasi rujukan atau link kpd berita apa yang kau kata lah.

Cakap mcm menuduh orang tak faham itu bodoh, bukan nak berdailog atau berbincang.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:02 pm
Reply to  Anonymous

ini sudah dijelaskan apa ko fikir selama agong tu tunggol ke ato mat pacak ka ato boneka ka apa. … fahami yg dibawah yg saya sudah pun terangkan.

kuasa mutlak masih pada agong menerima nasihat semua pandangan melalui PM (menurut suasana keperluan masa ke semasa)

Kepimpinan Malaysia dari dulu bersekutu bersepadu kebersamaan seiya sekata cuma politik hanya cara kearah kebaikan termasuk awak saya dan semuanya.

Tahu.

Last edited 8 days ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:11 pm

Kamu kata “kuasa mutlak masih pada agong menerima nasihat semua pandangan melalui PM (menurut suasana keperluan masa ke semasa)”.

Kalau kamu maknakan Agong boleh bertindak selain dari yang di nasihat oleh PM, kamu bangang.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:07 pm

What talking one, Dol?

Bila sudah menerima nasihat PM ..skrg ini siapa yg berkuasa mutlak?

Apa kuasa mutlak yang kamu cakap nih?

YDP Agong tidak boleh bertindak selain dari yang di nasihat PM.

Tak faham ker?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:10 pm
Reply to  Anonymous

Tahu pun jadi apa isu nya.
Jadi besok kalu ko mencabar ko lawan Agong ke lawan PM?

Last edited 8 days ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:16 pm

Di ulang –

Kalau kamu maknakan Agong boleh bertindak selain dari yang di nasihat oleh PM, kamu bangang.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:23 pm
Reply to  Anonymous

Ko sadar tak selama ini negara ini dibawah siapa? selama ini dipersetujui Agong akhirnya British dan semua negara2 dunia dibawah undang2 tuhan. tuhan untuk siapa saja tuhan sejagat … Baru ko faham mcm mana susunan Allah swt susun aturkan segenap masyarakat dunia melalui kiriman para mubaligh dan ulamaq. Baru ko senyap tidak terkata lagi dah. Tahu sedikit nak bangangkan org … kalu pandai apa hadiah ko dapat … Merc ke .. yg ada hanya timing, eksyen berlagak, itu je la yg ko pandai sudahnya makin lari org dari ko sbb org meluat melihat gelagat ko, kecik2 menangis mintak tetek emak… Read more »

Last edited 8 days ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:18 pm

Kamu cakap takda logik.

Sori, tak mahu layan lagi cakap yang takda logik.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:34 pm
Reply to  Anonymous

Tahu dah ko bukan org Melayu sbb menyampah tgk org melayu memerintah maka tak lama lagi sedunia org Melayu perintah. Tahu.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:47 pm

Lagi tanda kamu bodoh, menuduh aku bukan Melayu.

Apo nak dikato?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Maknanya selama ini ko mendewakan dunia … itu pasal tidak kenal siapa hamba siapa Allah swt … teruskanlah hidup berlagak … ko ingat lepas ini Anwar ke … takda masa lagi dah semua sedunia bertemu tuhan …. sesungguhnya org ikhlas walau pun bukan Islam percaya akan bertemu org yg bergelar tuhan. Tahu.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 3:49 pm

Awat nama hang pakai bahasa Cina?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 3:54 pm
Reply to  Anonymous

Apa ada pada nama semuanya Nur Muhammad. Tahu.

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 4:16 pm

Nak argue dari segi agama, aku bo main lah.

Enjoy yourself. Alone.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 January 2021 4:58 pm
Reply to  Anonymous

Nama je Islam tapi perangai kapir ko Melayu sesat ke?

zunnun
zunnun
14 January 2021 9:36 pm

syabas ? Syabas ! Syabas …..

jgn terpalit dgn kerajaan #melayu2islam Moo + hadi…

  • biarkan mereka menguruskan bibit2 kesundalan2 yg di jenamakan dan biarkan mereka bersihkan kesundalan2 yg di lakukan ….
  • biar rakyat yg menghukum bilamana #melayu2islam Moo + hadi terperangkap dgn mainan kesudalan2 mereka dirikan…

ape kesundalan2 yg kerajaan #melayu2islam Moo + hadi tanam biarkan #melayu2islam Moo + hadi yg menuaikan merana sendirian…….

Anonymous
Anonymous
15 January 2021 1:23 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

MENGARUT BILA CAKAP PASAL KESUNDALAN KERAJAAN MELAYU2ISLAM TANPA BUKTI ATAU PENERANGAN PUN. MAKA PUKIMAK LAH DIA.