DARURAT DAN PARLIMEN DIGANTUNG TIDAK MENGHALANG PERLANTIKAN PM BARU

Sementara kita menjunjung kasih kepada Yang Dipertuan Agong atas perintah darurat yang diperkenankan baginda untuk dilaksanakan sejak semalam, harus juga difahami ia dikuatkuasakan setelah mendapat nasihat daripada Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri.

Disebutkan bahawa nasihat darurat itu dberikan untuk menangani Covid19, tetapi dengan dua perlaksanaan utama berkaitan darurat itu iaitu menggantung Parlimen dan tiada PRU boleh diadakan sehingga sepanjang tempoh penguatkuasaan, alasan itu dengan sendirinya nampak mengelirukan.

Budak-budak sekolah tentu jadi keliru dan guru pula pasti tiada jawapan yang tepat dengan persoalan – apa kaitan Parlimen harus digantung untuk menangani Covid19?

Ia seterusnya memberi tafsiran umum bahawa darurat ini adalah bersifat politik semata-mata, bertujuan menghalang keabsahan Perdana Menteri ditentukan di Dewan Rakyar dan mengelak PRU diadakan dalam waktu terdekat ini.

Secara tidak langsung, darurat ini juga seakan untuk menidakkan perlantikan Perdana Menteri baru susulan sehingga kini sudah tiga Ahli Parlimen UMNO secara terbuka menarik sokongan, sekaligus menunjukkan Muhyiddin tiada lagi dokongan majoriti.

Untuk itu, apa yang harus UMNO lakukan sekarang berikutan perlaksnaan PKP dan darurat seakan telah mengekang sebarang tindakan untuk menjatuhkan Muhyiddin, sedangkan itulah keinginan sebenar UMNO?

Selain itu, bolehkah Perdana Menteri baru dilantik dalam tempoh darurat ini?

Mengimbas apa yang berlaku sebelum ini di mana Muhyiddin sendiri dilantik sebagai Perdana Menteri bukan melalui Parlimen, sebaliknya hanya melalui gerakan sambil makan-makan di Hotel Sheraton, ini menunjukkan ulangan yang sama boleh dilakukan.

Di Kedah pula, Mukhriz Mahathir turut dijatuhkan di luar DUN dan perlantikan Sanusi Mohd Noor sebagai penggantinya tidak dilakukan melalui DUN Negeri.

Untuk melantik Perdana Menteri atau ketua kerajaan negeri yang baru, ianya tidak memerlukan Parlimen dan DUN, tetapi persetujuan pihak Istana berdasarkan amalan Raja Berperlembagaan.

Dalam hal ini, terlanjur UMNO sudah ada ketetapan usul dan dipersetujui oleh MT untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu, perkara itu tidak perlu lagi dibawa ke Perhimpunan Agung UMNO dimuktamadkan.

Dengan penguatkuasaan darurat yang tidak membenarkan Perhimpunan Agung UMNO 31 Januari depan daripada diadakan, kemudian terdapat tiga Ahli Parlimen UMNO – Tengku Razaleigh Hamzah, Ahmad Jazlan Yaakob dan Nazri Aziz yang setakat ini mengumumkan tidak lagi menyokong Muhyiddin, ia sebenarnya masih belum kuat untuk menolak jatuh Perdana Menteri, walupun secara matematiknya beliau sudah tiada sokongan dan mesti meletak jawatan.

Sekurang-kurangnya harus ada tiga atau empat lagi Ahli Parlimennya diperlukan untuk membuat pengumuman menarik sokongan terhadap Perdana Menteri jika UMNO benar-benar mahu menjatuhkan Muhyiddin.

Selepas itu, mesyuarat khas MT UMNO hendaklah diadakan bagi mengesahkan penarikan sokongan tersebut, disertai dengan ketetapan agar semua Ahli Parlimennya yang memegang jawatan dalam kerajaan meletakkan jawatan secara serta-merta.

Ahli Parlimen yang enggan mematuhi arahan MT, bermakna mereka melanggar arahan parti dan tergugur keahlian UMNO secara automatik.

Dengan cara ini, barulah dapat meyakinkan Yang Dipertuan Agong bahawa Muhyiddin benar-benar tiada lagi sokongan dan Istana Negera berkewajaran melantik Perdana Menteri baru untuk menggantikannya.

Sebagaimana Muhyiddin sendiri bukan saja tidak dilantik melalui Parlimen, malah tidak berani mengabsahkan kedudukannya melalui undi percaya atau undi tidak percaya di Dewan Rakyat, maka tiada larangan untuk Perdana Menteri baru daripada dilantik melalui luar Parlimen.

Yang penting Muhyiddin perlu ditunjukkan secara nyata kepada dunia bahawa beliau tiada lagi sokongan majoriti dan dengannya mungkin mendorong Agong memilih jalan kebijaksanaan merungkai kekusutan.

Darurat hanya menggantung Parlimen dan tidak membenarkan PRU diadakan, namun tidak bermakna perlantikan PM di Istana Negara termasuk dalam larangan, apa lagi setelah diketahui dunia Muhyiddin telah hilang sokongan.

UMNO, dalam hal ini tidak perlu berganjak lagi daripada niat dan ketetapan yang telah dipersetujui, dimuktamadkan dan disokong oleh ahli-ahli akar umbinya melalui usul menolak Bersatu yang diluluskan di bahagian-bahagian seluruh negara.

Oleh kerana menolak Bersatu dan menjatuhkan Muhyiddin tidak memungkinkan PRU diadakan, menyokong Perdana Menteri baru adalah satu-satunya pilihan yang ada.

Lagi pula, jika UMNO mahu terus hidup, pilihan yang wajar ialah mesti segera bertindak dan jangan duduk diam saja di sebalik darurat yang dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos depan.

Ini adalah perjuangan hidup dan mati kerana dalam perutusan khas darurat oleh Muhyiddin, kata-katanya bahawa “mahkamah akan berjalan seperti biasa sepanjang tempoh darurat dan saya tidak campur urusan serta keputusan mahkamah”, seharusnya tidak sukar untuk difahami oleh UMNO.

Walaupun Muhyiddin mengatakan tidak akan campur dalam urusan dan keputusan mahkamah, tetapi dengan menyebut ayat tersebut dalam perutusannya yang jelas tiada kaitan dengan darurat atau Covid19, beliau bukan saja seperti cuba memberi amaran, khususnya kepada Zahid Hamidi dan Najib Razak, malah menunjukkan kecenderungan, keinginan dan niat untuk campurtangan dalam urusan mahkamah.

Kalau tidak, apa tujuan Muhyiddin menyebutnya? (Shahbudindotcom 13/01/2021)

4 14 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 13 January 2021 — 3:24 pm
Subscribe
Notify of
guest
60 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 3:58 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:18 pm

hadi awang perlu di tangkap jika enggan memohon maaf di kuatiri masih mengamalkan ajaran sesat yg membawa kematian2..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:36 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:32 am

sudah kah hadi awang bertaubat dgn kesesatan ajaran seketul daging babi nya hingga membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 10:21 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 3:02 pm

masih hadi awang meneruskan ajaran sesat seketul daging babi nya yg membawa kematian2 …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:11 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 1:01 am

lupakah rakyat selain virus covids negara juga masih tidak selmat dgn virus amanat seketul daging babi hadi yg membawa kematian2..

di memali..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 January 2021 3:31 pm

DAH KENA POLITIK DARURAT TOK MUDIM…….MELOPONG SEMUA POLITIKUS………. GAGAL PUN PM JUGAK…..PAK JUB LANGSUNG TAK MERASA……. Berdamailah Melayu Oleh Tok Jantan SAYA berfikir dan terfikir, kadangkala terlajak jauh sehingga terlupa apa yang difikirkan. Sebelum terlupa lagi, izinkan saya meluahkan isi dendam perasaan sejak tercetusnya Kongres Maruah Melayu di Stadium Malawati, Shah Alam, dua tahun lalu 2019. Mungkin kita semua masih kuat ingatan untuk menyuluh bersama, singkap hati naluri orang perseorangan yang terlibat dalam detik semangat jati hati Melayu yang pada ketika itu dicetuskan oleh Hamzah Bin Zainuddin bersama-sama Dr. Mahathir Bin Mohamad. Niat mereka baik. Hasrat saya — apa bolehkah… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
14 January 2021 3:10 pm

The last will be one autocracy freedom as long no killing for the sake of differences … leads by all eyes looking one another lead by the most top leader as an example to all.

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … yang dipimpin oleh semua mata memandang satu sama lain yang dipimpin oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh kepada semua.

Last edited 6 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 January 2021 12:46 pm

YA BETUL…..HADI PALING SESUAI JADI PM INTERIM…….. RAMAI TAK PERCAYA POLITIK EKONOMI NEGARA MASIH DIKAWAL DAJJAL ILLUMINITY……… PKR, UMMO tidak boleh diselamatkan lagi……… “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mungkin akan bekerjasama dengan Team A atau Anwar, kerana bukan hanya Mahathir sudah nampak rupa sebenar Team A, perjuangan beliau sentiasa berkisar di sekitar Agama, Bangsa dan Negara. Bagi Mahathir, DAP masih lagi boleh dikawal walaupun bersikap oportunis, tetapi Anwar dan Team A merupakan musuh besar kerana sangup menggadaikan maruah Bangsa walaupun bergelar Melayu-Islam” Kemaruk kuasa Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kepimpinan UMNO menyebabkan pelbagai pertemuan pintu belakang diadakan kebelakangan ini melibatkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 8:08 am

Dah di kata “mahkamah akan berjalan seperti biasa sepanjang tempoh darurat dan saya tidak campur urusan serta keputusan mahkamah”, masih mahu di sungkit, bangkit dan ungkit.

Apa daaa korang nih …

zunnun
zunnun
14 January 2021 6:16 am
Reply to  ApaNama

there is a saying…

never learn from those who believe…

instead, learn from those who disbelieved….

its about complacency against a wake up call…

we need both to seek higher plane of confidence

maka nya, jika tidak yakin utk memandu cari keyakinan nya agar memandu itu sentiasa dlm ilmu pengetahuan yg biasa bukan lagi satu yg luar biasa…

titik2 (A) = (-A)..

kerana tuhan ada dlm kedua2 nya…

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:28 am
Reply to  zunnun

Jangan percaya mereka yang anarkistik spt zunnun the lanun.

Dia tak percaya apa pun – including himself.

Hanya suka mengarut di sini.

zunnun
zunnun
14 January 2021 2:09 am

#silunatic trump dgn presidency nya…

#sinyanyuk tua dgn perdana menteri nya…

#simuhammad dgn kenabian nya…..

tapi…

#sipendeta dgn ajaran seketul daging babi nya….

#siMoo dgn pengkianatan nya…..

adakah Moo & hadi akan di kenang dgn nya-nya mereka….?

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 5:47 am
Reply to  zunnun

siotak mereng zunnun the lanun mempersendakan Nabi Muhammad maka Pukimak lah dia.

Dia menghasut agama Islam dan Muslimin, perlu dilaporkan kpd pihak berkuasa.

Dan dibalun, ditibai serta dibantai berterusan di sini siPukimak ini.

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:08 am
Reply to  zunnun

MAJLIS PROFESOR NEGARA ANGGAP AMALAN DEMOKRASI BERPARLIMEN TELAH TUMBANG APABILA PARLIMEN DIGANTUNG Bahawa pucuk kepimpinan Majlis Profesor Negara (MPN) telah mengadakan perbincangan berkaitan dengan Pengisytiharan Proklamasi Darurat yang diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada selasa, 12 Januari 2021 yang lalu. Proklamasi ini akan berkuat kuasa sehingga 1 Ogos 2021. Seperti diumumkan oleh pihak media massa, proklamasi ini diperkenannya oleh Tuanku Yang di-Pertuan Agong mengikut Fasal (1) Perkara 150, Perlembagaan Persekutuan, ekoran sembah nasihat dan penjelasan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, selaku Perdana Menteri, mengenai penularan wabak COVID-19. Sembah nasihat YAB Perdana Menteri telah turut… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:37 am
Reply to  Anonymous

Cakap ajer ler, depa Majlis Professor, memang nya bijak pandai.

Tapi perlu diingat bahwa economists seluruh dunia masih tidak ada kata sepakat di atas apa yang menyebabkan The Great World Economic Depression of the 1930s.

Pendapat sentiasa berbeza terutama berkenaan perkara2 yang meleret atau fluid.

zunnun
zunnun
14 January 2021 1:48 am

kini AS sedang berhadapan dgn puak2 ‘insurrectionist’ aka trumpist aka MEGA aka white supremist… .

hingga cuba menebuk atap capital hill….

di malaysia ada persamaan nya juga…..

puak #melayu2islam Moo + hadi menebuk2 atap parlimen mereka, dan kini terkial2 tercungkap2 mempertahankan nya…

di AS ada trump dan trumpist nya dan di malaysia ada Moo + hadi dgn #melayu2islam nya…..

bibit2 kesundalan manusia akan sentiasa menjelma dgn pettiness mereka…

tidak kecuali baik di barat mau pun di timur, sama sj…..

zunnun
zunnun
14 January 2021 1:51 am
Reply to  zunnun

MEGA – MAGA – Make America Great Grieve Again

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 5:55 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

JENIS YANG TONGGANG TONGGEK DI PANGKAL POKOK KAYU ARA pettiness nya tidak terhingga.

PADA HAL DIA BOLEH DIAMKAN SAJA ITU KEBEBASAN MANUSIA DIMANA MANA. TAPI OTAK NYA KECIL GAMAK NYA HANYA 100 GM BERAT NYA (MANUSIA BIASA 130 GM) MAKA MENGARUT LAH DIA.

MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

zunnun
zunnun
14 January 2021 1:28 am

jgn pula tidak mengerti,….

Ajaran Seketul Daging Babi Hadi itu yg membawa kematian2 di memali….

adakah kerana “siape” atau kerana “ape” ?

hadi awang itu “siape atau “ape”?

hinggakan bibit2 kesundalan nya menjadi2 sejak kebelakang ini jika di bandingkan ketika ajaran seketul daging babi nya mengakibatkan kematian2 di memali…..

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:05 am
Reply to  zunnun

Perlu di sekel kepala nate’ zunnun ini di sini supaya masuk dalam kepala dia bahawa kematian di Memali boleh dibandingkan dengan kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 dimana Tentera di arah mmengawal keadaan.

Depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak yang melanggar perintah berkurung.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini perlu sedar bahwa jika Tentera tidak mengawal keadaan, lebih ramai lagi kematian akibat Memali.

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:12 am
Reply to  zunnun

MAKAN GAJI BUTA PANDAI LA CAKAP, DARURAT WAJIB UTK COVID

Dah jadi jadi duta khas ke Timur Tengah, gaji jalan penuh walau hanya duduk di rumah, terpaksalah cakap macam ni.

Parlimen digantung tu apa kaitannya dengan Covid?

zunnun
zunnun
14 January 2021 1:23 am

ape itu kebenaran ? what is truth or perhaps what is true value…? siape yg menentukan kebenaran ? ape yg jadi penentuan kebenaran ? ape kah tuhan itu Siape hingga tidak bibit2 synthetic Ape ? perlu ada satu asas kebenaran mana blh kebenaran2 yg lain berpaut dgn asas yg ada…. hinggakan Alam menjadi terapung2 dgn andaian semata2…. bagitu juga tatacara democracy berparlimen dgn tataselia raja berperlembagaan nya…. ape asas kebenaran democarcy berparlimen ? kerana raja berperlembagaan yg menentukan tataselia nya? atau kebenaran democracy berparlimen itu berasaskan kekuasaan majoriti yg perlu ada… jika tiada, kerajaan minoriti blh berkuasa dgn melakukan coalition… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:11 am
Reply to  zunnun

Bodoh nya si zunnun the lanun ini mengata “kerajaan minoriti blh berkuasa dgn melakukan coalition utk menubuhkan kerajaan nya”.

Minoriti tak boleh jadi kerajaan. Hanya bila minoriti dah adakan coalition dan menjadi majoriti baru boleh di gelar kerajaan.

Mengarut dengan pendapat ““siape” Nya atau “Ape” Nya” si Mamat ih.

zunnun
zunnun
14 January 2021 12:37 am

jika tuhan berkata…

AKU YG ZAHIR AKU YG BATHIN….

ape kah

raja berpelembagaan tidak mampu utk mengatakan sedemikian juga ?

bahawa raja berperlembagaan tegak berdiri dgn berkata…..

kebenaran & keabsahan itu tunggak Democracy & Parlimen Nya…. ..?

agar permasaalah politik semasa tidak berlarutan dan terapung2 sentiasa…?

Catatan Minda
Catatan Minda
14 January 2021 12:25 am

Bangkitlah UMNO demi kemajuan negara Malaysia dan keutuhan bangsa Melayu.

zunnun
zunnun
14 January 2021 12:43 am
Reply to  Catatan Minda

melayu utuh kerana bangsa nya atau kerana integriti dan berani menegakkan kebenaran

atau

… melayu asyik mem”buntuhkan” dgn menggunakan bangsa utk mengaut kekayaan kepunyaan negara…?

zunnun
zunnun
14 January 2021 12:23 am

#melayu2islam Moo + hadi merasakan perlu bersama berdiri mempertahankan kerajaan mereka. satu wadah “UNITY” yg mereka cuba ujudkan persoalan nya, ape kah UNITY #melayu2islam Moo + hadi berasaskan kebenaran dan keabsahan seiring dgn tema2 domocracy ? atau UNITY berdasarkan keinginan utk terus berkuasa dgn cuba mengelakan keabsahan dan kebenaran democracy….. …dgn menggunaka Raja Berperlembagaan mendahului Democracy Berparlimen…? maka pertanya nya yg patut di tanya, ape kah democracy yg di amalkan negara berbunyi…. Raja Berperlembagaan & Democracy Berparlimen ? atau Democracy Berparlimen & Raja Berperlembagaan ? mungkin unggapan antara kedua nya boleh di nisbahkan kpd satu analogi yg #melayu2islam hadi kerap… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:16 am
Reply to  zunnun

Si Mamat zunnun the lanun ini menghala ke menghasut bila menanya

“muhammad anak aminah Nya & kenabian Nya
atau
kenabian nya & muhammad anak aminah nya….”.

Dia perlu diawasi pihak berkuasa dan diambil tindakan di masa sesuai.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 9:43 pm

KERAjaan ala ding dong ding dong namo ea. Tahu.

zunnun
zunnun
13 January 2021 9:33 pm

hadi awng dah mohon maaf kpd rakyat jelata kerana kesesatan agama yg di bawa nya belum ?

rakyat tertunggu2 bila lagi hadi awang akan mohon maaf…

tak kan dah berjawatan menteri & duta khas masih tak mengerti dan tak ada integriti diri….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 January 2021 9:25 pm

UMNO DAH BERADA DI JALAN MATI………. ELOKLAH PEMIMPIN2 MEREKA DIKORBANKAN DEMI PARTI……… Kompaun RM1K Double Standard, Pemuda Ini Tegur Sikap Kerajaan & PDRM. Oleh : Wafi Shaik Kompaun SOP direka untuk memberi manfaat kepada MEREKA, sangat menzalimi rakyat. Ini cerita malam semalam, satu peristiwa terjadi yang sangat tidak adil bagi aku. Kami DIKAMPAUN RM1000 gara-gara tidak memakai mask bermain belon buih di TAMAN AWAM yang kurang dari 10 orang. (Boleh rujuk gambar di bawah) Let me cerita kronologi kisah kami dikampaun RM1000 ini, Kami bertiga kawan serumah plan pergi ke Puteri Harbour, Johor. Setelah sudah lama terperap kat rumah, menghirup… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 9:18 pm

Apo nak jadi KERAjaan sotongah masak. Nak mampuih ko apo Tetuang Buding.

Last edited 6 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
13 January 2021 8:00 pm

kP kesihatan, mengatakan

quote

…it will take 3 months to flatten the curve…”

tapi dgn stimulus 250 Billion di peruntukan, sejak April 2020, dana sebesar itu gagal utk “flatten the daily rate”, ape kah dgn 320 Billion mampu pula.. ?

it doesnt need a rocker scientist to know, pelacur jalanan blh ketawa mendengar nya….

cuba2 buat sandiwara yg membolehkan lembu panjat pokok pula….

zunnun
zunnun
13 January 2021 7:50 pm

kerajaan #melayu2islam Moo + hadi menjenamakan darurat berdasar “priority”. & “fear” …..

keutamaan utk kanak2 ke sekolah dlm masa yg sama ketakutan parlimen bersidang…

#melayu2islam Moo + hadi merasakan nyawa wakil rakyat lebih berharga dari nyawa kanak2……

darurat utk menyembunyikan ketakutan utk perkasakan democracy dan merasakan mereka mampu memberi gambaran kpd raja berperlembagaan bahawa covids lebih bahaya dari virus takfiri ajaran seketul daging babi hadi…..

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:22 am
Reply to  zunnun

Mengarut berterusan si Mamat zunnun nih, mengata “darurat utk menyembunyikan ketakutan utk perkasakan democracy dan …”

Tak gitu dia tak di gelar DP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 January 2021 7:50 pm

Akal Madey si Kitol mana boleh demokratik. Biar negara hancur, pupet gila kuasa wajib diatur. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
14 January 2021 6:24 am

Kamu fham ke apa itu demokratik, Dol?

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 6:57 pm

Nyata DARURAT DAN PARLIMEN DIGANTUNG TIDAK MENGHALANG PERLANTIKAN PM BARU.

Ahli2 Parlimen tak bertukar parti. Parti yang ada majoriti YB2 juga yang boleh melantik PM baru.

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 7:02 pm
Reply to  Anonymous

Tidak boleh menggunakan dharurat bagi menukar Kerajaan.

Jabatan Perdana Menteri yang menentukan parti yang ada majoriti YB yang boleh memilih dan melantik PM.

Jabatan2 Kerajaan berjalan dan berfungsi seperti biasa bila darurat di istiharkan.

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 7:16 pm
Reply to  Anonymous

Bila ada Darurat di istiharkan, Ketua Setia Usaha Kerajaan atau Ketua Setiausaha Jabatan Perdana Menteri akan menentukan jentera Kerajaan berjalan.

Bila Kerajaan baru sudah di tubuhkan, Jabatan2 Kerajaan akan mengikut kehendak / perintah Kerajaan baru itu.

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:48 pm

adakah hadi awang mempunyai maruah sebagai “guru” dgn menarah makan gaji buta setiap bulan….

adakah hadi awang maruah memohon maaf kerana amanat hadi nya membawa kematian2 di memali….

Sj tanya

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 5:07 pm
Reply to  zunnun

Ada kah kamu tahu bahwa kamu menghasut bila menuduh tanpa bukti, fakta atau penerangan pun.

Tahukah kamu bahwa kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 (dimana Tentera diarah mengawal keadaan dan mereka ikuti SOP Tentera tembak yang langgar perintah berkurung) jauh lebih banyak dari di Memali?

sj tanya juga.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 January 2021 4:32 pm

PUNCA UTAMA IALAH PENDATANG ASING…..PENYEBAR ADALAH POLITIKUS DAN FRONT LINERS……TIGA GOLONGAN INI PERLU SOP DAN KUARANTIN KETAT…….. PKP 2.0: Peniaga mengeluh alami kerugian…….. Oleh Arrazaq Nazri SHAH ALAM — Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula hari ini bukan sahaja memberi kesan kepada pengusaha restoran dalam aspek jualan malahan semenjak perlaksanaan PKP Bersyarat (PKPB) kesan tersebut telah dirasai. Menurut pemilik Restoran RMS di Seksyen 11, Datuk Abdul Rahim Mat Shah, kerugian yang ditanggung akibat PKPB adalah sebanyak 50 peratus dan apabila PKP dilaksanakan kerugian mungkin semakin bertambah. “PKPB beberapa bulan lalu menyebabkan pelanggan takut hendak makan di sini. Ini disebabkan kenaikan… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 4:28 pm

apa kaitan Parlimen digantung untuk menangani Covid19?

Supaya YB2 tak perlu hadir mesyuarat Parlimen dan selamat dari Covid, hehe.

Seriously, jawab nya ia lah: bagi menunjukkan bahwa Covid itu amat penting di awasi, mesti dijauhi, jangan di jangkiti, sebab tiada ubat bagi nya.

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:23 pm

Gaji Menteri RM 53,000
Gaji Duta Khas RM 27, 300

hadu awang makan gaji buta RM 80,000/bulan

ini contoh2 bibit kesundalan penjenamaan ajaran seketul daging babi yg terbaru….

bini2 & anak2 menarah duit rakyat dari selagi hadi awang membuta dgn bergaji sedemikian rupa..

tonggang tonggek memyembah kekayaan sj….

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 5:00 pm
Reply to  zunnun

Kamu ada bukti dia tak buat kerja?

Kamu tak tahu pun apa kerja Duta.

Di kata bodoh, marah. Dajjal betul.

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:15 pm

maka rakyat perlu bertanya, adakah #siMoo kini dah sebati dgn ajaran seketul daging babi yg hadi anuti kerana enggan memohon maaf setelah majlis fatwa kebangsaan mengesahkan amanat hadi sesat.

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 4:21 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Tak renti2 menjaja seketul daging babi, tak laku, berulat, dia ultra kiasu, tak mahu rugi, di goreng nya daging babi itu bersama ulat nya, di jamu makan bersama puak nya.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 January 2021 4:11 pm

SEJAUH MANA KEBOLEHJANGKITAN WABAK DI RESTORAN……MANA HASIL KAJIAN……. Hari pertama PKP 2.0, restoran catat kemerosotan 80% – Presma……… Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) mendakwa perniagaan perkhidmatan makanan merosot 80 peratus sejak bermulanya pelaksanaan perintah kawalan pergerakan kali kedua (PKP 2.0) di enam negeri hari ini. Presiden Presma, Jawahar Ali Taib Khan berkata, lebih 4,200 ahli persatuannya yang juga merupakan pemilik restoran terkesan ekoran pelaksanaan PKP 2.0 itu. “Sejumlah lebih 4200 ahli Presma terdiri daripada pemilik restoran di enam negeri yang dikenakan PKP 2.0 akan terkesan dengan pelaksanaan itu. “Hasil pemerhatian pada hari pertama PKP 2.0 kali kedua ini mendapati… Read more »

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:10 pm

ape yg rakyat perlu persoalkan dari bibit2 terjadi nya darurat ini..

bukan kuasa singgahsana tapi bagaimana kerajaan #melayu2islam Moo + hadi cuba memberi gambaran permasaalahan covids utk menutup kepincangan kekuasaan mereka…..

dgn tiada majoriti, persoalan nya, jgn pula singgahsana bertanyakan kerajaan yg ada, adakah mereka mempuyai majoriti ?

ini asas democracy dan raja perlembagaan hanya memberi penentuan bilamana kerajaan yg ada “berani” utk memberitahu kebenaran & keabsahan status kekuasaan mereka.

agama jenis ape yg di anuti oleh #si Moo + #sihadi tidak “berani” utk memperkatakan kebenaran & keabsahan kerajaan #melayu2islam yg mereka mengaku semua #melayu2 sah keislaman mereka…?

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 4:41 pm
Reply to  zunnun

Jangan cakap pasal agama lah, sebab semua parti politik pun menipu dari masa ke masa. Janji di manifesto PRU tak pernah di tunaikan sepenuh nya.

Kerajaan yang takda majoriti di Parlimen boleh digulingkan dengan undi tak percaya di Parlimen. Tapi kalau Parlimen di tangguhkan (suspended), apo nak dikato?

Boleh tunjuk perasaan tapi kena ikut undang2.

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:50 pm
Reply to  Anonymous

tapi “kalau” Parlimen ….

#melayu2islam dgn “kalau2” nya saban hari….

hingga #islam pun dok main “kalau2 sj….

kesian…

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 4:57 pm
Reply to  zunnun

Korang yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara kot tak main “kalau”.

Bila yang korang tonggang tonggekkan tak dapat dari Tuhan korang, senang saja – korang tebang pokok tu.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 4:51 pm
Reply to  Anonymous

CIJ warns of arbitrary arrests under cloak of emergency
https://www.malaysiakini.com/news/558795

Anonymous
Anonymous
13 January 2021 7:10 pm
Reply to  Anonymous

“The proclamation of state of emergency may lead to arbitrary arrests that may infringe on freedom of expression and other civil liberties, the Centre for Independent Journalism (CIJ) warned today.”

The operative word is “may”.

Tidak semesti nya.

zunnun
zunnun
13 January 2021 4:01 pm

parlimen ada 220 kerusi “majority tipis 112″……….(1) #siMoo ada 114 sharuddin join #sinyanyuktua96 #siMoo tinggal 113 #pembangkang 109 #siMoo ada 2 mati kojol tinggal 200 #siMoo ada 112 #pembangkang 108 “majoriti tipis 111″……….(2) #sikuli tinggalkan pN #siMoo tinggal 111 #pembangkang 109 #siJazlan tinggalkan pN #siMoo tinggal 110 (hilang majoriti) #pembangkang 110 #siNazri tinggalkan pN #siMoo tinggal 109 (kerajaan minoriti) #pembangkang 111 persoalan, singgahsana memberitahu kerajaan #melayu2islam Moo + hadi bahasa kerajaan ajaran seketul daging babi tidak blh berfungsi, maka satu pengtakbiran baru yg di anggotai kerajaan #melayu2islam & pembangkang mesti di ujydkan utk mengurus negara ketika darurat.. jika di adakan… Read more »