DARURAT MUHYIDDIN YANG MEMBUATKAN ZAHID HAMIDI DAN MAHATHIR KESAL TAK SUDAH DIBUATNYA

Sebagaimana disebut Nazri Aziz dalam sidang medianya ketika mengumumkan penarikan sokongannya kepada Muhyiddin Yassin bahawa darurat yang dikuatkuasakan ini adalah darurat politik, sebenarnya majoriti rakyat juga percaya dengan hakikat tersebut.

Darurat ini dipersembah untuk perkenan oleh Yang Dipertuan Agong tidak lain kerana Muhyiddin semakin terancam kehilangan majoriti berikutan seorang demi seorang Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan terhadapnya susulan lulusnya usul parti itu untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu.

Ia bukan sangat disebabkan Covid19 kerana untuk menangani wabak tersebut, PKP dan PKPB sudah pun diumumkan semalam yang berkuatkuasa sehingga 26 Januari dan dipercayai mampu membendung penularannya.

Jika tiada ancaman Muhyiddin akan dijatuhkan dan hanya ancaman Covid19 yang ada, sudah tentu tiada keperluan darurat dicadangkan oleh kerajaan kepada Agong.

Ia diperkukuhkan lagi dengan hakikat bahawa semua urusan harian akan berjalan seperti biasa, kecuali Parlimen digantung dan PRU tidak dibenar diadakan sepanjang tempoh darurat sehingga 1 Ogos depan.

Secara rasmi UMNO mahu memuktamadkan perpisahannya dengan Bersatu dalam Perhimpunan Agungnya, 31 Januari depan.

Tetapi, melihat kemungkinan beliau bakal dijatuhkan pada 31 Januari atau mungkin lebih awal daripada tarikh itu, penyelesaiannya adalah dengan melaksanakan darurat.

Maka, tidak ada PRU boleh diadakan, tiada sidang Parlimen perlu diadakan untuk mengesahkan Muhyiddin hilang sokongan, malah tiada kemungkinan juga untuk pembentukan kerajaan baharu.

Oleh kerana darurat politik, semua gerakan politik jadi terhalang dengan sendirinya, termasuk Perhimpunan Agung UMNO 31 Januari depan untuk mengesahkan talak dengan Bersatu.

Dan darurat politik ini bermakna telah memberi talian hayat kepada Muhyiddin untuk bertahan lagi, sekurang-kurangnya sehingga Ogos dan tidak terancam untuk dijatuhkan dalam waktu terdekat ini.

Tanpa darurat, jika UMNO secara rasmi menarik sokongannya pada 31 Januari depan, Muhyiddin sama ada perlu meletak jawatan atau terpaksa mengadakan PRU sebagaimana yang dituntut UMNO.

Memikirkan kemungkinan Bersatu dan PN belum cukup kuat untuk mempertahankan kuasanya, tempoh darurat sehingga 1 Ogos dan jika PRU diadakan beberapa bulan selepas itu, ia dikira sudah cukup memberi masa kepada Muhyiddin mengukuhkan partinya serta menyusun strategi lain untuk mencipta kemenangan.

Yang pasti, dengan darurat dilaksanakan ketika UMNO sedang dalam proses memutuskan hubungan dengan Bersatu dan ingin keluar daripada kerajaan PN, Muhyiddin sebenarnya lebih dulu bertindak mengenepikan UMNO daripada perkongsian kuasa dalam kerajaan yang dipimpinnya.

Masihkah UMNO mahu bertahan lagi berada dalam kerajaan yang diterajui Muhyiddin?

Walau bagaimanapun, langkah darurat yang dicadang dan digerakkan Muhyiddin ini, meski pernah ditolak Agong sebelum ini, ia pasti memberi penyesalan tak sudah kepada UMNO, khususnya Ahmad Zahid Hamidi dan juga kepada Tun Mahathir Mohamad.

Walaupun disebut sebagai darurat politik dan bertujuan menyelamatkan kedudukannya, tindakan Muhyiddin ini bukanlah bersalahan dengan Perlembagaan.

Beliau bertindak mengikut apa yang dibenarkan oleh Perlembagaan, cuma sementara UMNO juga mahu menjatuhkannya mengikut Perlembagaan, beliau terlihat lebih bijak daripada UMNO dan Zahid Hamidi yang flip-flop serta terhegeh-hegeh dalam membuat keputusan untuk menarik sokongan dan menjatuhkan PN.

Selain peluang terbuka luas telah dilepaskan untuk menjatuhkan Muhyiddin ketika undian Belanjawan 2021 sebelum ini, UMNO juga melepaskan peluang berbuat demikian dalam mesyuarat MT UMNO, 6 Januari lalu selepas majoriti UMNO bahagian-bahagian meluluskan usul tidak lagi mahu bekerjasama dengan Bersatu.

Jika pada mesyuarat MT UMNO 6 Januari itu dibuat keputusan UMNO menarik sokongan dan mengarahkan semua Ahli Parlimennya meletak jawatan dalam kerajaan tanpa perlu menunggu untuk disahkan dalam Perhimpunan Agung pada 31 Januari depan, Muhyiddin hari ini pasti sudah terkapai-kapai sama ada meletak jawatan atau berdepan PRU yang menyusahkannya.

Tindakan UMNO menangguhkan keputusan sehingga ke Perhimpunan Agung pada 31 Januari seumpama seseorang yang ingin memukul orang lain, tetapi memberitahu tarikh dan masa untuk melakukan serangan tersebut.

Dengan masa diberi sehingga 31 Januari, ia bermakna Zahid Hamidi memberi masa kepada Muhyiddin untuk bernafas menyelamatkan diri dan akhirnya daruratlah jawapannya.

Sekarang, segala-galanya sudah terlambat untuk UMNO menjatuhkan kerajaan PN dan meskipun selepas ini seorang demi seorang Ahli Parlimen parti itu menarik sokongan, ia hanya menambahkan lebar senyum Muhyiddin saja dibuatnya.

Menyesal tak sudah pun sudah tidak berguna lagi buat UMNO dan Zahid Hamidi, apatah lagi dalam ucapannya berkenaan darurat tadi, selain memberi amaran tindakan tegas akan diambil terhadap pihak-pihak yang cuba mengganggu usaha kerajaan menangani Covid19, Muhyiddin juga menyebut – Sepanjang tempoh darurat ini mahkamah akan terus berjalan dan saya tidak campur dalam urusan serta keputusan mahkamah.

Apakah makna ayat itu disebut dan tidakkah ia sebenarnya secara tidak langsung seolah-olah Muhyiddin sengaja menyebutnya untuk mendatangkan rasa ngeri kepada Zahid Hamidi dan lain-pemimpin UMNO yang sedang dibicarakan di mahkamah?

Orang kedua yang dirasakan turut menyesal tak sudah dengan darurat ini ialah Tun Mahathir yang pada Februari lalu memilih meletak jawatan Perdana Menteri kerana percaya beliau sudah hilang majoriti.

Muhyiddin pun dikira sudah hilang majoriti juga, tetapi beliau mengambil sikap tidak mempercayainya dan ingin terus bertahan di kedudukannya selagi kehilangan majoritinya tidak disahkan.

Beliau bukan saja tidak semudah itu untuk meletak jawatan, malah untuk mengelak daripada dijatuhkan telah mencadangkan darurat dilaksanakan.

Bukankah jika sebelum ini Tun Mahathir tidak terburu-buru meletakkan jawatan, beliau sendiri sebenarnya boleh juga mencadangkan darurat untuk mempertahankan kedudukannya’sebagaimana dilakukan Muhyiddin sekarang?

Pun sama seperti Zahid Hamidi, tiada guna lagi Tun Mahathir menyesal mengenainya. (Shahbudindotcom 12/01/2021)

Updated: 12 January 2021 — 5:49 pm

63 Comments

Add a Comment
 1. MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9…….

  THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…….

  Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor……..

  – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa.

  Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada Mac tahun lepas.

  Kata beliau, bela diri merupakan satu mekanisme tindakan yang dilakukan oleh seseorang bagi menguruskan konflik yang berlaku dalam diri.

  “Sigmund Freud, seorang ahli psikologi yang mempelopori pendekatan psikoanalisis menjelaskan bahawa helah bela diri ialah usaha manusia mengaburi niat sebenarnya dalam bertingkahlaku supaya tindakannya merupakan sesuatu yang dapat diterima oleh dirinya sendiri dan masyarakat.

  “Menurut Freud lagi, manusia bermasalah kerana sentiasa terdapatnya pertentangan antara motivasi mereka untuk memenuhi keperluan gerak hati dengan keperluan mengawal diri dalam realiti kehidupan.

  “Mekanisme helah bela diri akan mengawal dan mengurangkan kebimbangan dengan memutarbelitkan realiti melalui pelbagai cara,” ujar beliau.

  Hasbullah yang juga merupakan kaunselor di sebuah institusi pendidikan tinggi (IPT) di Melaka itu menambah lagi, salah satu bentuk helah bela diri ialah rasionalisasi.

  “Seseorang itu akan menggunakan rasionalisasi untuk memberikan alasan yang tidak benar tetapi munasabah kerana tujuannya untuk mengesahkan tindakan atau mempertahankan ego yang tercabar atau mengubati hati yang terluka.

  “Sebagai contoh, seorang pelajar menggunakan helah ini dengan memberitahu ibu bapa bahawa punca mereka tidak lulus peperikasaan adalah kerana soalan susah atau pengajaran guru sukar difahami, walaupun sebenarnya mereka tidak membuat persedian yang mencukupi,” jelas beliau.

  Menurut beliau, berdasarkan kefahaman inilah, mungkin boleh diandaikan bahawa tindakan memproklamasikan darurat ini sememangnya satu proses yang berdasarkan di bawah Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat berdasarkan situasi Covid-19 yang sedang melanda negara hari ni.

  “Hakikatnya, dari sudut pemerintahan, Proklamasi Darurat Covid-19 tidak akan mengubah bentuk pemerintahan sedia ada. Kerajaan tetap boleh berfungsi seperti biasa kerana perubahan fungsi kerajaan di peringkat kementerian dan negeri tidak diperlukan bagi menangani Covid-19.

  “Sekarang adalah masa untuk semua pihak memberikan kerjasama yang baik bagi membawa negara kembali pulih daripada ancaman Covid-19 yang kembali meruncing.

  “Berpolitik secara matang dan bijaksana harus ditunjukkan kepada rakyat. Ini bukan masa untuk menjaga periuk nasi, kedudukan dan jawatan sesiapa,” kata beliau.

  Tambah beliau lagi, solusi terbaik terhadap permasalahan yang sedang dihadapi amat diperlukan agar kehidupan rakyat kembali harmoni, stabil dan terjamin.

  “Politik tamakkan kuasa, meminta jawatan dan cakap tidak serupa bikin harus dihentikan segera,” kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, pagi tadi.

  Hasbullah berkata demikian sebagai mengulas tentang tindakan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan akan mencabar proklamasi darurat yang dilaksanakan oleh kerajaan di mahkamah.

  Kenyataan Anwar itu menyusul selepas tiga hari beliau mencadangkan agar semua Ahli Parlimen mengutus warkah kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon perkenan baginda membatalkan proklamasi darurat dan menitahkan sidang Parlimen diadakan secepat mungkin.

  Sebelum ini, Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan Presiden PKR berkata, beliau sudah menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen meminta mereka memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong membatalkan

 2. hadi awang sah sesat dgn fahaman amanat hadi nya hingga membawa kematian kecelakan …

  di memali

  sudah kah hadi awang bertaubat?

 3. BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG …………

  PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT……

  MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON…….

  Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai……..
  by1Media.

  Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya, pada 7 Mei 2008 bagi merundingkan mengenai bayaran ex gratia tersebut.

  Tun Salleh Abas waktu itu bertegas tidak akan menerima sebarang bayaran melainkan ia disertai oleh permohonan maaf daripada Tun Dr Mahathir Mohamad yang beliau sifatkan bertanggungjawab penuh ke atas pemecatan beliau atau, jika ini tidak dapat dilakukan, oleh penubuhan suruhanjaya bebas bagi mengkaji keabsahan pemecatan beliau dengan menyebut bahawa jika bukti baru diperlukan oleh kerajaan beliau sedia menyerahkan satu bukti yang beliau tidak pernah keluarkan demi menjaga hati pihak tertentu.

  Ketegasan ini Tun Salleh Abas tunjukkan dalam satu surat rasmi peguam beliau menyebabkan Menteri Undang-Undang waktu itu merasa teramat marah sekali serta langsung tidak mahu melayan lagi sebarang permintaan daripada pihak Tun Salleh Abas serta mengharamkan mana-mana pegawai beliau daripada bertemu beliau, tetapi larangan ini saya tidak patuhi dalam mana saya senyap-senyap menemui dan memujuk beliau supaya menerima sahaja bayaran ex gratia tersebut kerana itulah yang terbaik boleh dilakukan waktu itu.

  Alhamdulillah, Tun Salleh Abas akhirnya lembut hati dan bersetuju menerima bayaran ex gratia tersebut selain bersetuju memujuk lima rakan atau waris rakan beliau yang lain, iaitu Datuk George Seah, Tan Sri Wan Suleiman Pawan Teh, Tan Sri Azmi Kamaruddin, Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh dan Tan Sri Eusoffe Abdoolcader, untuk turut menerima bayaran ex gratia tersebut yang menggembirakan Menteri Undang-Undang yang akhirnya turun padang dan pergi sendiri ke kediaman mereka untuk menyampaikannya.

  Tun Dr Mahathir Mohamad, dalam pada itu, berang dengan bayaran ex gratia tersebut dan secara tiba-tiba sahaja mendedahkan kepada dunia melalui blog beliau, Che Det, pada 6 Jun 2008 bahawa pemecatan Tun Salleh Abas sebenarnya bukan berpunca daripada beliau, tetapi adalah berpunca daripada Yang di-Pertuan Agong, Almarhum Sultan Iskandar, yang tidak puas hati atas tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Dakwa Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalam salah satu daripada mesyuarat mingguan beliau dengan Almarhum Sultan Iskandar, Baginda telah menyatakan ketidak puasan hati Baginda terhadap tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda (selain satu aduan lain mengenai serangan Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap badan kehakiman) dan meminta beliau menyingkir Tun Salleh Abas daripada jawatan Ketua Hakim Negara.

  Fakta-fakta yang ada ialah penggantungan jawatan Tun Salleh Abas (26 Mei 1988) berlaku tiga hari selepas beliau mengarahkan kes rayuan pengharaman UMNO didengar oleh koram penuh Mahkamah Agung (23 Mei 1988), pembatalan arahan Tun Salleh Abas di dalam kes rayuan pengharaman UMNO dibuat hari sama dengan penggantungan jawatan beliau (26 Mei 1988), dan Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri menyebut kepada beliau mengenai pendirian berat sebelah beliau dalam kes rayuan pengharaman UMNO (27 Mei 1988).

  Begitupun, Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalam tulisan beliau ini dan di dalam memoir beliau, menafikan bahawa pemecatan Tun Salleh Abas adalah berpunca daripada ketidak puasan hati beliau terhadap tindakan Tun Salleh Abas mengarahkan kes rayuan pengharaman UMNO didengar oleh koram penuh Mahkamah Agung di samping menegaskan bahawa ia adalah berpunca daripada ketidak puasan hati Almarhum Sultan Iskandar terhadap aduan Tun Salleh Abas berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Saya sendiri banyak kali menanyakan Tun Salleh Abas mengenai surat beliau kepada Almarhum Sultan Iskandar dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda tetapi beliau berkali-kali juga menafikannya, manakala Tun Dr Mahathir Mohamad pula, walaupun menyebut di dalam memoir beliau bahawa beliau sedia bersumpah dengan menjunjung al-Qur’an bahawa surat inilah yang menjadi punca pemecatan Tun Salleh Abas, tidak pula pernah menunaikan sumpah ini walaupun dicabar.

  Pemergian Tun Salleh Abas hari ini segera mengingatkan saya mengenai pengharapan beliau agar Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf kepada beliau kerana memecat beliau dan agar ditubuhkan suruhanjaya bebas bagi mengkaji keabsahan pemecatan beliau tetapi, mengenali Tun Dr Mahathir Mohamad, adalah hampir mustahil untuk kita mengharapkan beliau berbuat demikian menjadikan satu cara lain perlu difikirkan bagi membersihkan dengan sepenuhnya nama beliau, termasuk kemungkinan penubuhan suruhanjaya bebas.

  Pada 26 Julai 2008, Panel Tokoh-Tokoh Terkemuka Untuk Mengkaji Semula Krisis Badan Kehakiman 1988 Di Malaysia merumuskan: “Bukan sahaja Tun Salleh tidak bersalah sedikit pun dan tiada sebarang tuduhan terhadapnya mempunyai asas, tetapi sebenarnya Tun Salleh telah menjalankan kewajipan perlembagaannya untuk menjunjung dan melindungi doktrin pemisahan kuasa dan kedaulatan undang-undang demi kepentingan negara yang lebih besar. Kesimpulan yang tidak dapat dielakkan, ialah pemecatan Tun Salleh adalah non est.”

  Begitupun, perlu diingat bahawa Panel Tokoh-Tokoh Terkemuka yang dipengerusikan oleh Bekas Ketua Hakim Negara India, Hakim (Bersara) Mr. J.S. Verma serta dianggotai oleh Hakim (Bersara) Mr. Fakhruddin G Ebrahim, Dr. Pn. Asma Jahangir, Tan Sri Dato’ Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman, Mr. Gordon Hughes dan Dato’ W.S.W. (Bill) Davidson adalah ditubuhkan bukan atas inisiatif pihak kerajaan, tetapi atas inisiatif Majlis Peguam Malaysia, Persatuan Peguam Antarabangsa, Lawasia dan Transparency International-Malaysia.

  Agak penting juga ialah pembersihan nama Tun Salleh Abas ini akan membawa bersamanya pembersihan nama Almarhum Sultan Iskandar sebagai dalang pemecatan beliau, apa lagi bila asas yang sering digunakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memalitkan nama Almarhum Sultan Iskandar kelihatan terlalu dangkal, iaitu kerana Baginda kononnya tidak berpuas hati dengan tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Sebab itulah, bila Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi dakwaan ini di dalam memoir beliau, seorang penulis, Ahmad Lufti Othman, menyebut di dalam rencana beliau bertajuk “Menyanggah Memoir Mahathir” pada 8 Mac 2011 bahawa: “Jelas ia satu pembohongan. Kalaupun Agong murka dengan Tun Salleh atas alasan peribadi, Perdana Menteri bertanggungjawab menasihati Baginda bahawa kes sekecil itu langsung tidak membabitkan salahlaku kehakiman sehingga memerlukan penggantungan dan penubuhan tribunal.”

  Begitulah juga bila Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi dakwaan ini sambil menyebut beliau sedia bersumpah mengenainya ketika berucap di Cooler Lumpur Festival pada 13 Jun 2015, anakanda Almarhum Sultan Iskandar, Tunku Abdul Majid Idris, menulis di laman Facebook beliau: “Mahathir, please don’t blame people who can’t defend themselves anymore,” dan: “Mahathir used my father to remove Tun Salleh, period. Tun Salleh is a good man and my father acknowledged that. He has already made his peace with Tu

 4. hadi awang perlu di bawa ke muka pengadilan kerana ingkar memohon maaf hingga akibatkan kematian2 …

  di memali

 5. ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA……..

  PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM……..

  MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU…….

  PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA

  Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah.

  Rujuk pautan:

  https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html

  2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal ketat oleh kumpulan penceroboh. Notis perintah keluar serta keputusan Mahkamah Tinggi pada 23 Disember 2020 amat jelas. Kesimpulannya; penceroboh tiada hak berada di kawasan yang menjadi kes dan mesti dikosongkan segera tetapi mendukacitakan mereka masih berkeliaran, dan kelihatannya seolah-olah aktiviti perkebunan durian Musang King berjalan seperti biasa. Walaupun ada rondaan PDRM di kawasan terbabit namun penceroboh tetap berdegil keluar masuk di kawasan tersebut.

  Pautan rujukan: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/12/656385/tanah-haram-musang-king-di-raub-akan-dikosongkan

  3. Difahamkan juga pernah suatu situasi tegang berlaku apabila pihak PDRM berdepan dengan penceroboh tegar ini yang cuba masuk ke kawasan terbabit. Dan berlaku perbalahan apabila penceroboh menuduh PDRM membuat sekatan atau roadblock padahal pihak berwajib hanya membuat rondaan di kawasan terbabit bukan sekatan sebagaimana dilaporkan oleh Malaysiakini. Tujuannya bagi mengelak daripada pencerobohan berlaku semula di sekitar kawasan terbabit.

  Rujuk pautan:

  https://www.malaysiakini.com/news/539947

  4. Pandangan daripada beberapa peguam yang mewakili pertubuhan peguam bawah PEMBELA memberitahu bahawa pekebun yang menceroboh tanah tersebut sepatutnya dihukum di bawah Seksyen 441 Kanun Keseksaan dan Seksyen 425 Kanun Tanah Negara 1965 kerana menceroboh harta milik atau jika pencerobohan yang membabitkan hutan simpan boleh didakwa mengikut Seksyen 47, Akta Perhutanan Negara 1984.

  Rujuk pautan:

  https://www.sinarharian.com.my/article/99404/BERITA/Nasional/Penceroboh-di-Raub-Pembela-desak-PDRM-SPRM-ambil-tindakan

  5. Melihat kepada tindakan kumpulan penceroboh yang keras berdegil melakukan sekatan sendiri dan berlagak bagai samseng berketurunan kongsi gelap, memberi reaksi negatif dan membimbangkan rakyat. Jika perlakuan ini tidak dikawal dan segera dilakukan sesuatu menanganinya, berkemungkinan perkara yang tidak diingini boleh berlaku tambah lagi isu tanah ini melibatkan wang jutaan ringgit. Kita tidak mahu ia berlarutan, sehingga mengheret penglibatan kumpulan samseng.

  6. Isu pencerobohan tanah ini dikatakan sudah berlarutan selama 40 tahun menghairankan banyak pihak. Adakah kerana pihak kerajaan terlalu berlembut dengan penceroboh menyebabkan lama kelamaan mereka sudah tidak takut dengan undang-undang bahkan bukan hanya berani melanggar undang-undang tetapi mencabar dan menghalang pihak berwajib mengambil apa yang pada sangkaan sudah menjadi hak milik mereka.

  7. Turut mengecewakan apabila tidak ada ahli politik Melayu Islam yang hadir bersama PEMBELA menyebelahi pihak kerajaan bangkit bersama-sama lantang menyuarakan bantahan dan bersungguh dalam mempertahankan isu tanah ini. Tanah berkenaan adalah milik kerajaan negeri Pahang dan tanah tersebut boleh dijadikan sebagai Tanah Rizab Melayu.

  8. Namun, malangnya tanah tersebut telah diceroboh tanpa membayar sebarang cukai malah mereka sudah memungut hasil daripada pencerobohan tersebut. Di manakah suara ahli politik khususnya di Pahang untuk mempertahankan tanah yang sepatutnya dijaga sebaiknya?

  9. Adakah hanya kerana penceroboh tersebut bukan Melayu, maka mulut politikus terkunci sampaikan tidak berani mempertahankan tanah negeri sendiri, atau kerana takut kehilangan sokongan pengundi, atau lebih jauh lagi, politikus terlibat sama dengan kartel ceroboh tanah ini?

  10. Suka atau tidak, ahli politik harus jujur dalam memikul amanah terutamanya ADUN serta Ahli Parlimen di negeri Pahang. Jangan hanya kerana harta, pangkat dan kuasa, maka yang salah boleh dijadikan benar dan yang haram boleh dijadikan halal. Jangan khianati rakyat dengan bersekongkol dengan mana-mana pihak yang bersalah. Ingat, yang memilih itu adalah rakyat.

  11. Manakala kepada rakyat Pahang, lihatlah dan kenalilah calon ADUN ataupun Ahli Parlimen kawasan anda betul-betu

 6. rakyat juga jgn lupa bahawa negara juga menghadapi penyularan virus amanat sesat hadi yg kini melanda #melayu2islang hadi yg merebak lagi cepat dari virus covids…

 7. DARURAT UNTUK HALANG BUBAR PARLIAMEN JEER……..

  BIAR MP TERIMA RAWATAN COVID DULU…….

  PH JAUH LEBIH DAHSYAT TERUK DARI PN…….

  RAKYAT MAHU DETAILS DATA COVID……UNTUK NILAI PRESTASI PN………..

  KITA CUBA PARTI PALING LAMA PALING INTEGRITY………

  DARURAT COVID SELAMAT KAN KADOK…… DARURAT NEGARA BANGKRAP RAKYAT SENGSARA………

  MB Kelantan Tak Ada Driver?…… . .

  Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS nampaknya memandu sendiri keretanya dan mengisi sendiri angin tayar keretanya. Saya tidak tahu MB negeri lain, tetapi saya berbangga dengan kepemimpinan ulamak di Kelantan yang sentiasa merendah diri, sederhana dan zuhud dalam menghadapi kehidupan dunianya.

  Orang lain nak fitnah dan maki hamun kononnya pemimpin Kerajaan PAS Kelantan hidup bermewah dan macam-macam lagi, itu urusan mereka. Rakyat Kelate tetap mendukung pemimpin berjiwa rakyat…

 8. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  The last will be one autocracy freedom as long no killing for the sake of differences … leads by all eyes looking one another lead by the most top leader as an example to all.

  Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … yang dipimpin oleh semua mata memandang satu sama lain yang dipimpin oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh kepada semua.

 9. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  KERAjaan ala ding dong ding dong namo ea. Tahu.

 10. UMNO DAH BERADA DI JALAN MATI………. ELOKLAH PEMIMPIN2 MEREKA DIKORBANKAN DEMI PARTI……..

  BAGI UMNO HARI2 BERLALU TERLALU LAMA……

  Kompaun RM1K Double Standard, Pemuda Ini Tegur Sikap Kerajaan & PDRM.

  Oleh : Wafi Shaik

  Kompaun SOP direka untuk memberi manfaat kepada MEREKA, sangat menzalimi rakyat.

  Ini cerita malam semalam, satu peristiwa terjadi yang sangat tidak adil bagi aku.

  Kami DIKAMPAUN RM1000 gara-gara tidak memakai mask bermain belon buih di TAMAN AWAM yang kurang dari 10 orang. (Boleh rujuk gambar di bawah)

  Let me cerita kronologi kisah kami dikampaun RM1000 ini,

  Kami bertiga kawan serumah plan pergi ke Puteri Harbour, Johor. Setelah sudah lama terperap kat rumah, menghirup udara luar sementara adalah perkara yang kami perlukan.

  Sampai sahaja di Puteri Harbour, keadaannya lenggang. Boleh kira berapa orang disitu, kami memakai mask seperti biasa.

  Di kawasan yang luas lapang ini, aku melihat jauh sudut di tangga ada pasangan suami isteri menjual belon buih dan alatan mainan. Sayu rasa tengok mereka duduk situ menjual tanpa ada pengunjung yang datang.

  Aku terus approach mereka dan offer untuk membeli belon buih.

  Tragedi kompaun RM1000 bermula dari sini.

  Kami melihat sekeliling yang terbentang luas, terlalu sikit bilangan kurang dari 10 orang. Kami pergilah ke satu sudut memang tiada orang lalu. Seronok riang ria kami bermain belon buih.

  Disebabkan YB Ismail Sabri pernah mengatakan tempat awam yang bilangan sikit tidak perlu pakai mask, lagi-lagi kami bermain belon air berlari sampai keluar peluh. Tak selesa langsung berlari pakai mask dimuka, jadi kami bukalah buat sementara.

  Kami decide untuk menyimpan mask di poket. Kecuali aku, aku memang letak kat leher memanjang.

  Kami pun terus bermain dan ambil gambar photoshoot bertiga. Iyalah, bila lagi dapat peluang sebegini memandangkan PKP bakal mengurung diri ini di rumah.

  Tiba-tiba datang satu susuk tubuh memakai baju T-shirt collar menahan kami. Beliau mengeluarkan kad polis sebagai bukti dan terus tanpa memberi amaran mengatakan,

  “Awak berdua (kecuali aku) dikampaun seorang RM1000 atas kesalahan tidak memakai mask.”

  Wahhhh bukan main senang kompaun orang. Apa dia ingat RM1000 tu RM10 ke? Gila usar dalam hatiku.

  Melihat sekeliling yang jauh dari khalayak manusia apatah lagi kami hanya main bertiga sahaja, kami merasakan perkara ini tidak adil.

  Yang paling buat aku menyampah, selepas kami explain video Ismail Sabri tentang pengunaan pelitup muka di tempat awam. Ini respond daripada seorang polis,

  “Yang SOP cerita kat tv tu lain dengan peraturan kat balai. Polis2 ikut yang balai.”

  Wahhhhh ada peraturan lain ke? Kenapa tak explain or warning dulu kalau ya pun? (Masalahnya memang kiteorg ikut SOP)

  Habistu kami rakyat biasa yang ikut patuh arahan kerajaan & KKM, semuanya sia-sia lah?

  Tak rasa gila ke kena ikut peraturan yang tidak pernah diberitahu. Cakap peraturan ikut balai-balai je, abistu yang tular segala sosial media tu hanya mitos semata ke? Lagi menyakitkan polis tu takde explain atau bagi warning, terus kompaun RM1000.

  Naik darah la aku dengar explanation polis tersebut.

  Beliau insist dan paksa kami ke balai polis dengan segera, kami tanyalah kenapa tak bagi denda kompaun on the spot? Buat apa pergi ke balai?

  Setiap pertanyaan kami beliau naik suara seperti kami kurang ajar. Dahlah tak jawab soalan langsung, lepastu cut off semua argument dan persoalan kami.

  Polis tersebut terus memanggil kereta polis untuk ambil kedua-dua kawan aku. No mercy, yela kami ni kan rakyat marhaen bolehlah dizalimi.

  Walaupun rasa sangat tidak wajar, kami terpaksa akur dan pasrah ikut terus beliau ke balai polis.

  Sampai sahaja di balai polis, pada awalnya intonasi beliau terhadap kawan-kawan aku tinggi. Macam nak gaduh pun ada.

  Bila lepas keluar kompaun sebanyak RM1000, terus berubah jadi macam malaikat. Siap tanya tinggal mana, buat apa, dan segala soalan yang membuatkan kami menyampah.

  Selepas lebih 2 jam di balai, kami sampai rumah jam 1.30pg dengan perasaan penuh marah dan sangat kecewa. Gila kau kena saman kompaun RM1000 kot, lagi mahal 3 kali saman trafik!

  Hari kami berakhir dengan sangat malang. Sehingga sekarang perasaan amarah dengan ketidak adilan kepada insan seperti kami, aku dapat rasa mungkin ramai menghadapi situasi yang sama.

  Kepada pihak polis, aku tertanya-tanya memang kerja kamu kompaun orang ikut sesuka hati ke? Memang tidak pernah langsung bagi warning dahulu ke?

  Pihak kamu marah jika kami rakyat biasa argue dengan fakta, terus label kami tak hormat polis. Kami ada hak bertanya, kenapa susah bagi kerjasama?

  Dan aku tujukan juga kepada pihak kerajaan,

  Reka SOP tu biarlah sistematik, firm dan senang faham. Explain pun caca merba, ikut suka hati mak bapak korang. Rilek je tengok gambar beli goreng pisang tak pakai mask langsung. Pusing-pusing salahkan rakyat juga.

  Yang kena kampaun, rakyat. Yang sakit nak pkp ni, rakyat juga.

  Kerajaan? Sibuk nak selamatkan kedudukan posisi sendiri. SOP rakyat lain dengan orang yang berposisi, double standard.

  Lepastu marah bila bandingkan bagaimana negara New Zealand/Australia handle Covid-19. Suruh rakyat pindah luar negara jika taknak patuh kerajaan.

  Gila.

  Memang gila.

  Aku sangat kecewa dengan situasi ini, dahlah esok PKP lepastu SOP pun tak keluar lagi.

  Lepastu balai ada SOP lain, di war-warkan sosial media SOP lain.

  Tolonglah, cukup-cukuplah menzalimi rakyat seperti kami.

  Kami bukannya tidur di istana kayangan, tiap hari kami membanting tulang mencari rezeki untuk sesuap makan.

  Esok bermula kembali episode PKP 2.0.

  Hanya segelintir menghadap PKP ini dengan gelak tawa, majoriti rakyat terpaksa akur memikirkan apa nasib esok hari yang bakal menimpa.

  Darurat kewangan rakyat lebih parah dari darurat politik yang hanya pentingkan kuasa. Makin hari, makin rakyat merana.

  Aku penat dengan kegilaan ini, macam manalah nak bayar kompaun per person RM1000 ni. Bukan angka yang sedikit. Dalam dua minggu wajib dibayar, nanti dikenakan tindakan yang lain. Memang tidak berhati perut.

  Tiada tempat lagi untuk rakyat berharap, rakyat jaga rakyat. – 12 Januari 2020.

 11. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Apo nak jadi KERAjaan sotongah masak. Nak mampuih ko apo Tetuang Buding.

 12. BUKAN SALAH RENTAS NEGERI TAPI YANG BERKUMPUL……..

  PKP: Aktiviti Ekonomi Dibenarkan Dengan Had Waktu – Ismail Sabri………..

  Sebahagian aktiviti ekonomi dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan yang akan bermula pada 12.01 tengah malam ini dengan waktu operasi antara 6 pagi hingga 8 malam, kecuali bagi aktiviti tertentu.

  Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini termasuk restoran, kedai makan, penjaja tepi jalan dan beredar serta medan selera namun tidak boleh makan di premis berkenaan kerana hanya penghantaran, pembungkusan dan pandu lalu dibenarkan.

  Beliau berkata selain itu, kiosk, kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai keperluan harian, dobi kecuali dobi layan diri dibenarkan dibuka dengan had waktu yang sama.

  “Pasar harian dan pasar tani boleh beroperasi dari 7 pagi hingga 2 petang manakala pasar borong dari 12.01 tengah malam hingga 6 pagi dan 11 pagi hingga 4 petang,” katanya dalam sidang media perkembangan PKP di sini semalam.

  Penguatkuasaan semula PKP itu, yang melibatkan Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya serta Labuan), Melaka, Johor dan Sabah untuk tempoh 14 hari hingga 26 Jan ini, telah diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

  Enam lagi negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu serta Kelantan dikenakan PKP Bersyarat (PKPB) manakala PKP Pemulihan (PKPP) dilaksanakan di Perlis dan Sarawak untuk tempoh sama.

  Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata stesen minyak dibenar beroperasi dari 6 pagi sehingga 10 malam kecuali yang berada di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.

  Katanya hospital dan klinik pula dibenarkan beroperasi 24 jam manakala farmasi hanya dari 6 pagi hingga 8 malam.

  Beliau berkata pergerakan di kawasan PKP hanya dibenarkan dalam radius 10 kilometer dengan dua orang dalam sebuah kereta kecuali mereka yang perlu mendapatkan perkhidmatan perubatan di mana maksimum tiga orang sebuah kereta selain dibenarkan keluar dari had radius.

  Mengulas mengenai kebenaran membuka pusat asuhan kanak-kanak, Taska, Tadika dan tabika sepanjang PKP, Ismail Sabri berkata keputusan itu diambil selepas mendapat laporan bahawa ibu bapa menghadapi kesukaran kerana pejabat perkhidmatan awam serta swasta masih dibuka.

  “Ini akan sukarkan ibu bapa untuk bekerja kalau anak-anak tidak dapat dihantar dan kita sebenarnya kenakan SOP sangat ketat kepada ibu bapa yang hantar (anak) ke situ dan juga sewaktu kanak-kanak berada di tempat-tempat ini, SOP sangat ketat perlu dilaksana pengusaha,” katanya. – BERNAMA

 13. hahaha…macam2.
  abah nak selamatkan diri?
  atok sebenarnya nak selamatkan diri dr berdepan realiti anwar pm9.
  Di pentas dunia, dajjal guna kes covid-19 utk raih pematuhan.
  Yg patuh, kenyang di dunia.
  Banding je la jumlah kematian bagi tahun 2020 dgn 2019, 2018 dan 2017.

  1. realiti anwar pm9?

   Yer ker?

   Tak tentu lagi. Dia Peliwat, bekas banduan 2 kali sebab liwat.

   Ini negara islam. Peliwat tak boleh jadi PM negara ini.

 14. Moo letak jawatan?

  apa akan jadi pd #sinyanyuktu96, #siajaransesat & anwar….?

  kedua terdahulu dari mereka bertiga akan mengadakan santapan terbaru utk mencari titik persamaan antara mereka seperti mana terdahulu di skasiakn oleh pembantu tegar mereka…

  yg terkemudian antara ketiga mereka kini dalam keadaan selisa, dgn 92 kerusi yg di miliki dan 2 negeri yg terkaya di negara, hanya menunggu bila pru 15 menjelang tiba….

  adakah hadi awang akan bersama #melayu2omNo atau memilih #melayu2pbbm utk memperkuatkan ketrampilan mereka ketika berhadapan pru 15 yg menjelang tiba ?

  mua”FUCK”at yg hadi awang dan malaun2 nya “FUCK” kerana mengutamakan dedak yg di sogok oleh Moo kini memakan diri mereka…..

  kenyang lena perut2 membuncik kote terkulai2 ke sana ke mari menambah2 kilang puki…

  tak ubh babi2 sj ketrampilan mereka….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Menyebut FUCK, kilang puki dsb nya maka Pukimak lah dia.

   Dia ada kilang puki yang besar sekali di sebelah lub.ng bont.t nya. Dikhaskan nya untuk Bang Ali.

 15. #melayu2islam hadi yg tegar mabuk dgn ajaran seketul daging babi hadi, adakah golongan babi atau golongan haiwan yg tegar mem”babi”…?

  jika golongan babi, hairan kah rakyat jelata bahawa berbezaan manusia dgn haiwan tidak lain, bukan bentuk tapi tabii yg di manifest nya…

  jika golongan mem”babi”, maka adakah ajaran seketul dafing babi membawa kpd manusia buta hati dan mati keupayaan cognitive faculty mereka….

  hadi awang bagaimana pula, guru taraf agama fahaman bagaimana pula…

  pendeta yg di sogok oleh Moo utk makan gaji buta dan di jadikan asas kekuatan kerajaan #melayu2islam di setiap penjuru negara ke …

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ada lah babi dari segi bentuk, tabiat dsb nya.

   Menyodok sana sini hingga tersodok razor blade.

   Menuduh makan gaji buta dsb nya juga menunjukkan babi ini membabi.

   1. Aku bukan penyokong falsafah Zunnun…tapi betul katanya Hj Hadi mentedarah gaji buta selaku Duta Bertaraf Menteri ke Timur Tengah. Oleh sebab engkau tersangat benak serta bebalnya wahai TN, aku kena huraikan sebabnya;

    1. Tiada keperluan melantik beliau sebagai Duta Bertaraf Menteri kerana di negara-negara tersebut, kita telah sedia ada Duta Besar kita masing-masing.
    2. Hj Hadi bukanlah pakar hubungan antarabangsa seperti Henry Kessinger, Condolezza Rice atau Tan Sri Razali Ismail yang boleh memberi sumbangan dalam memperbaiki hubungan dua hala. Beliau juga bukan pakar Timur Tengah. Setakat belajar di sana dan boleh berbahasa Arab sepatah dua belum boleh menjadi sesaorang itu expert.
    3. Hj Hadi disifatkan oleh beberapa negara seperti Arab Saudi, UAE dan Kuwait sebagai “Pengganas”. Samada anggapan tersebut boleh dipakai atau tidak, iannya adalah irrelevance. Sebabnya kalau kita menganggap sesaorang sebagai pengganas, tetiba negara pengganas tersebut mahu menghantar orang ini sebagai Wakil Bertaraf Menteri, adakah kita mahu menrimanya dengan hati terbuka ? Ada akai pikiaq la….

    Yang bebal di sini adalah Muhyiddin. Lantikan tersebut hanya untuk menggembirakan Chief Lebai kerana selaku Presiden sebuah parti yang menyokong kerajaan tebuk atap, beliau tidak diberi ada jawatan dalam kabinet.

    Di sini, Muhyiddin MEMBAZIRKAN WANG RAKYAT. Sementara Haji Hadi pula TIDAK PUNYA MALU MAKAN GAJI BUTA hasil keringat rakyat susah payah membayar cukai.

    Dah bahlol, jangan komen orang lah!

    1. Bodoh bangang si Jigit ini men Jig it konon nya orang tak boleh komen apa dia cakap. Kamu duduk di gua mana tak tahu ini abad 21 tak tahu apa saja boleh di komen, terutama nya bila cakap mengarut.

     Kamu langsung “have no clue what Ambassadors do, inncluding Roving Ambassadors.” Dulu sekolah SJK, bercampuran dengan yang berpendirian diktatorial, konon pandai, orang lain tak boleh kritik kamu?

     Luaskan campuran, lebihkan bertukar fikiran, baca lebih berita2 dan rencana2 yang boleh keluarkan kamu dari puak narrow-minded, berfikiran katak di bawah tempurung.

     1. Berhujah dengan 100 orang pandai lebih mudah berbanding berhujah dengan seorang bodoh piang si Tolol immature TN…

      kah kah kahhhh

     2. Encik Bahlol TN

      Aku ni 25 tahun jadi diplomat. Kau nak ajar aku apa itu “roving Ambassador”..? Ini kes ayam nak ajar itek berenang ni…

      Roving ambassador tu cuma diwujudkan bagi negara-negara yang kita tidak letak “Residence Ambassador”. Di negara-negara Teluk di mana Hadi dilantik tu, dah ada Pak Duta masing-masing.

      Apa hang susah sangat nak terima hakikat yang Hadi tu dilantik Muhyiddin atas sebab nak bagi dia happy saja. Tak ada peranan pun, cuma menghabiskan duit pembayar cukai saja. Yang hang susah sangat nak terima pasai apa..? Takut nampak bodo ka…? HANG MEMANG BODO, semua orang dah tahu…..!

    2. Woi Jigit, awat hang bodoh sangat nak banding Hadi dengan Henry Kissinger, Condoliza Rice, Tan Sri Razali Ismail.

     Depa tuh “professional / career diplomat”. Bangang lagi memikirkan hanya depa saja yang boleh keluarkan pendapat berkenaan hal2 antarabangsa.

     Kamon, Jigit .. Jig it, will yeah?

     1. There are always more views than those of the “professional / career diplomat”s.

      On matters that are fluid – on foreign affairs, for example – views are always abundant.

      Often, no such thing as “the correct view”. At times, it’s even difficult to determine the “consensus”.

     2. Bodoh piang immature, tadika boy TN

      kah kah kahhh

 16. kini negara berhadapan dgn darurat, memperkukuhkan dakwaan kerajaan #melayu2islam hadi serba gagal memerintah negara…

  …tidak di nafikan hadi awang dan Moo serta babi2 belaan mereka akan cuba menjenamakan nararative baru mereka semula, dan tak hairan, amanat sesat hadi juga akan di jenamakan semula utk berhadapan pru 15 yg perlu utk menentukan kerajaan yg di pilih rakyat dari di rampas melalui tebuk atap oleh #melayu2islam hadi sebelum nya….

  ape kah bentuk narrative ajaran seketul daging hadi yg akan di gubal semula….

  menyamakan dgn badhdadi, mulah umar dan terbaru rizieq shihab dari indonesia pula….

  #melayu2islam hadi ini satu penjenamaan haiwan babi yg mabuk mem”babi” ke sana ke mari ke?

  hingga #sinyayuktua96 juga terperangkap dgn hadi mempelawa nya bersantap bersama bertukaran menyebarkan virus ajaran seketul daging dgn virus sawan babi antara mereka….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak sukakan Muhyiddin, TDM dan Hadi.

   Menuuduh secara liar sahaja, takda bukti, atau penerangan pun.

   Ini lah jenis yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

 17. rakyat perlu mengetahui adakah kerajaan #melayu2islam Moo + hadi di perggunakan oleh hadi awang utk terus menerus menyebarkan virus sesat ajaran seketul daging babi hadi ketika negara menghadapi virus covids…

  jika virus covids ada penawar nya, maka adakah virus amanat hadi sudah di temui nya vaccine nya ….

  kerana jika di bandingkan kematian virus covids dgn virus takfiri.yg mana virus amanat hadi satu mutasi dari nya, hingga tergolek2 mati……..

  …. di memali….

  kematian2 di mulakan oleh fahaman takfiri sejak di bawa oleh kaum kawarij, badhdadi, bin ladin, taliban, boko haram, dan hadi awang jauh melebihi kematian oleh virus covids….

  sudah ke manusia sejagat menemui vaccine takfiri yg amat contagious di bawa oleh mereka2 ….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menjaja seketul daging babi, tak laku, busuk berulat, dia ultra kiasu tak mahu rugi, di goreng nya daging babi itu dengan ulat2 nya sekali, di jamu makan bersama puak nya.

   Asyik menyebut Memali di mana ramai yang tergolek mati, kata nya. Tapi dia gerun, tak berani sebut rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa ikut SOP Tentera, tembak ultra kiasu yang langgar perintah berkurung, bergelimpangan jauh lebih ramai dari Memali.

 18. virus covids kini mampu di tawar menawarkan bila mana bila manusia mula mengeluarkan penawar vaccine berbagai jenama utk menyelamatkan manusia dari bencana….

  apa kah virus amanat hadi aka ajaran seketul daging babi masih di sebarkan oleh hadi awang kpd seluruh negara, hingga di blog ini, malaun2 nya kelihatan menyatakan penyakit mereka di sini….

  1. “kelihatan menyatakan penyakit mereka di sini…” kata DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

   Penyakit DAP berbalah hingga ada yang terhumban jauh dari pusat negara – DAP Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

 19. kini si maniac trump masih dgn white supremacy nya ketika capitol hill dlm darurat dgn malaun2 nya cuba melakukan seize dan huru hara utk meneruskan kekuasaan trump …

  bagaimana pula malaun2 pAs dan babi2 belaan hadi ?

  adakah hadi awang akan meneruskan menyebar virus amanat hadi nya kerana hingga kini masih enggan meminta maaf bila mana ajaran seketul daging babi nya di dapati sesat oleh majlis fatwa kebangsaan…

  1. Mana bukti “ajaran seketul daging babi nya di dapati sesat oleh majlis fatwa kebangsaan…”?

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE MULUT CERAPU tersangkut di pucci emak nya masa lahir, herot, bibir terjueh, membikin senang kata2 karutan keluar.

 20. dlm keadaan darurat ini, jgn pula hadi awang “unleased” virus ajaran sesat seketul daging babi nya yg akan memporak peradakan negara seperti mana berlaku….

  … di memali…

  1. yg memporak peradakan negara di rusuhan kaum 13 Mei 1969 lebih besar bahana nya.

   Boleh Google dan baca laporan Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) yang menunjukkan besar bahana nya.

 21. Dah takda makna dan memang sahih UMNO sembang kari. Rakyat duk nanti kebangkitan UMNO. Namun jadi hampas kelapa. Memang PM lebih bijak dan berfikiran ke depan. PAS kat Kelantan memang takder harapan lagi. Rakyat Kelantan akan beralih pada UMNO. Sikap terhegeh-hegeh memang makan diri dan memberi ruang juaranya Bersatu. Rakyat ikut flow politik dengan berhemah menanti PRU15 dengan penuh kesabaran.
  Bangunlah UMNO menerajui bangsa Melayu.

 22. Beriya benor pak din nak kekal pm….

  Apa dia pikir kalau org lain jadi pm dunia akan kiamat ker??

  Apa dia ingat rakyat nak simpan geng tebuk atap lama2 ke kat putrajaya??

  Apa dia ingat rakyat suka ke setakat beri habuan sana sini kesana kesini tiap hari ??

  Apa dia ingat org suka ke kat puak kartel mat min??

  Apa dia ingat org suka sgt ke kat geng katak bersatu ??

  Apa dia pikir aku pun tak tau lah hahahahahaha…

  Kikikikiki….

  1. Ada tambahan…apa dia ingat semua rakyat pelbagai kaum kt tanah melayu suka sgt ke kat puak lebai??

   Apa dia ingat rakyat nak undi lagi ke parti puak lebai yang senyap membutakan hati perut isu² hal ehwal islam yg dimomokkan bagai nak rak sebelom jadi menteri? ?

   1. Mengapa kamu asyik meng “apa”?

    Takda pendapat ke? Tak berani keluarkan pendapat sebab takda bukti ke?

 23. Meh. Darurat nak pertahan kerusi PM tanpa majoriti 109 – – – bukan cerminan kejayaan. Saka nak jaga puppet sampai mampus. Rakyat jadi mangsa. Kahkahkah!

 24. Semalam Nazri Aziz sarankan supaya UMNO membawa TS Muhyiddin kembali ke pangkuan UMNO dan mengepalai parti itu. Pada masa yang sama Nazri cakap, Zahid dan Najib eloklah berambus dari terus mencemarkan nama baik UMNO/BN dengan kes-kes mahkamah mereka.

  Hari ini, setelah TS Muhyiddin mengisytiharkan Dharurat Politik, Nazri Aziz mengumumkan penarikan sokongan beliau terhadap Muhyiddin/kerajaan PN. Beliau sedia maklum bahawa, ekoran perintah dharurat, ianya tidak akan mengubah status-quo Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

  Rasa-rasanya ada yang sedang dirancangkan bersama oleh mereka berdua ini dan apa yang dilakukan oleh mereka berdua adalah suatu “manoeuvre” yang mengkelabumatakan kita saja……

  1. Hmmmm….
   Apa agaknya akan berlaku kepada Tan Sri Muhyiddin dan taiko Padang Rengas ini apabila tamat perintah darurat kelak wahai ahlil nujum bistari….😀😀😀

   1. Mana la cik tau apa nak jadi kat depa Eton oiii……eh Marlina ka Sarinah ni…..

    di mana lagi ke mana lagi
    harus kucari tempat untuk bertanya…
    angin pun tiada
    burung pun tiada…semua tiada bawa berita

    kalau begini
    terus begini
    aku tak tahu bagaimanakah lagi
    biarlah semua akan kupasrahkan
    padanya Ilahi….

    1. Jangan lah cepat putus asa, Jigit.

     Awat cepat nak berserah …

     Jangan berserah kpd puak Pembangkang sudah lah.

   2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Ahlil Nujum Bistari …

 25. Apa daaa Budin…perasaan Zahid, perasaan Atok yang dibicarakannya. Perasaan Abam macam mana. Adakah macam orang demam kepialu atau seperti orang sembelit tak dapat berak seminggu…?

  Sorakkan orang…padanmukakan orang boleh la……. tapi bagaimana pula dengan perasaan sendiri yang kecewa kerana Abahkaou telah menutup suatu peluang terbuka yang diangan-angankan sebagai jalan mudah untuk Abam naik jadi Perdana Menteri………sayangnya hasrat tersebut terkulai di pertengahan jalan. Ibarat lelaki yang siap mengambil segala herba minuman akar kayu tongkat ali……..dengan semangat berkobar-kobar membuat persediaan untuk menyontot……..tetiba Yiddin datang mengetuk pintu, pakai loud-healer dan jerit depan pintu….
  “Dengar sini orang dalam rumah…. …” Tentu potong stim abis kan……..

  Sebenarnya dalam keadaan normal saya pasti berang jika Muhyiddin menggunakan istana untuk mengisytiharkan dharurat sebagai alasan untuk terus memegang kuasa. Tetapi sekarang bukanlah masa “normal” untuk bermain politik kecuali kepada yang kemaruk nak jadi PM atau mereka yang desperate nak lepaskan diri dari masuk jail. Apa yang YDP Agong lakukan itu betul dan perlu. Khalas. Saya yakin, baginda memutuskan begitu setelah bermuafakat dengan Raja-Raja Melayu yang lain.

  1. 1. Lojik kau tak boleh pakai, kerana semua maneuver2 politik Moo dan PN berikut pun masa Covid:

   a. Sheraton Move guling Kerajaan Pusat PH
   b. Guling Kerajaan Negeri2 PH Johor, Melaka, Perak, Kedah
   c. PRN Sabah

   2. PRU diUSA, NZ dan Singapura masa Covid memuncak, tiada disaster tambahan

   3. Tiada negara declare emergency/darurat utk urus Covid

   4. Rumusan, boleh tukar kerajaan melalui PRU atau bukan PRU masa Covid

   5. Double jeopardy kesan burok ekonomi dari emergency/darurat tambah kpd kesan burok ekonomi sediada dari Covid akan lumpohkan ekonomi negara dan rakyat akan merana teruk lagi

   1. Mangkok 11:47

    Apa argument aku pun, memang tak bulih pakai la …… sebab aku tak promote Abam Rear Admiral hang untuk ditabalkan jadi PM. Khalas!

    1. Argue lah, bagi alasan2 yang di sokong fakta2.

     1. Bagi rujukan, link dsb nya untuk yang di kata fakta2 tuh.

      Tak semua pembaca blog ini ada baca semua berita yang kamu gunakan bagi mengeluarkan pendapat2 kamu.

    2. Kau nak jadi Pak Pacak nak ajar Tuan Blog pun mesti konsisten dgn fakta jugak.

     Setakat gelaran dsb. itu level TN barua Atok dan macainya Khairuddin Hasan guna propaganda liwat nak justify Atok kencing dan khianat Anwar sbg Agen Provocateur dlm blog PH Budin ini, kau pun terumpan jugak?

     Context gelar Rear Admiral itu sama taraf mcm Atok dok propaganda siang malam 24/7 dulu Anwar self-inflict belasah sendiri mata hitam lebam last2 Rahim Noor kena hukum bersalah hilang pencen kerana belasah Anwar nak dapatkan confession liwat 1.

     Liwat 1 rekaan Khairuddin Hasan digugurkan AG Mohtar di Mahkamah kerana kebodohan Khairudin buat konspirasi Liwat diApt Tivoli yg belum dibina lagi walaupun dok jaja tilam Tivoli keluar masuk Mahkamah.

     Paradox, dilemma dan bebanan Atok dan Khairuddin, bukan sahaja konspirasi2 Liwat tak berjaya tetapi kena pinjam pulak bendera dan logo mata hitam lebam Anwar lepas itu boleh kencing, khianat, sebar fitnah dan cuba reka Liwat 3, 4 pulak.

     Jadi isu nya yalah nak pandu arah Atok dan macainya Khairuddin Hasan balik dari bebanan2 diumur 96 tahun cukuplah jadi Munafik, Pemfitnah dan Mengzalimi Hamba Allah lain dgn mengingati pesanan, janji dan balasan Allah kpd mereka yg suka berdusta dan berfitnah dalam Surah Al Imran.

     Emergency/ darurat ini membebankan rakyat dan negara adalah kifarah susulan dari perbuatan khianat Atok sendiri.

 26. Pelabur cabut lari, saham merundum, matawang jatuh, peniaga kecil bakal gulung tikar, bantuan nil, moratorium zero, rasa selamat lagi selepas hilang majoriti? Nak pujuk puppetmaster masuk PN ke? Kahkahkah!

  1. Jap lagi TN masuk tanya …ada bukti, ada statistik, pautan dan sebagainya sebagai bukti.

   Udah-udah la meroyan NBR.

   1. Betul betul betul.

    Bagus tuh, Jigit.

    Ini bukti bila kamu betul, aku sokong dan tepuk tagan.

 27. DI MANA BERKESAN NYA VAKSIN…….NEGARA PENGELUAR VAKSIN BERGELUT DENGAN WABAK……..

  ____________
  Perjuangan belum selesai, beberapa negara sudah mula laksana semula ‘lockdown’………

  Beberapa buah negara di seluruh sudah mula mengambil langkah pencegahan bagi memutuskan rantaian COVID-19. Ini termasuk mengimplementasi arahan kawalan pergerakan secara ketat buat orang awam. – Gambar Fail
  KUALA LUMPUR : Masuk minggu kedua selepas melangkah ke tahun baharu, 2021, dunia masih tidak menunjukkan tanda-tanda reda akibat dihimpit virus COVID-19.
  Malah, kini jumlah kumulatif kes positif COVID-19 seluruh dunia sudah menjangkau 90 juta kes.
  Dalam tempoh 24 jam yang lepas sahaja, lebih ratusan ribu kes baharu dilaporkan, menjadikan jumlah kes kumulatif global meningkat kepada 90.6 juta.
  Peningkatan kes sejak kebelakangan ini turut memaksa beberapa negara melaksanakan semula sekatan atau ‘lockdown’ di negara mereka.
  Berikut antara negara yang kembali melaksanakannya semula:
  1) Amerika Syarikat
  Data terbaharu Johns Hopkins University menunjukkan Amerika Syarikat (AS) masih kekal negara paling teruk terjejas dengan lebih 22.5 juta kes.
  Terbaharu, Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump mengisytiharkan darurat di Washington D.C. menjelang pelantikan rasmi presiden yang dipilih Joe Biden yang dijadual 20 Januari ini, lapor White House pada Isnin.
  Pengisytiharan itu membolehkan agensi kecemasan seperti Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan ‘menyelaraskan usaha bantuan bencana’.
  2) Britain
  Britain kembali melakukan ‘lockdown’ sehingga pertengahan Februari. Memetik laporan The Guardian, minggu lalu, Perdana Menterinya, Boris Johnson mengumumkan bahawa semua sekolah akan mengimplementasikan pembelajaran jarak jauh.
  Sekitar 44 juta rakyat di negara itu terpaksa meneruskan kehidupan dibawah sekatan ketat yang dikenakan oleh Britain. Ini setelah Britain mencatatkan angka kematian terburuk di dunia akibat COVID-19.
  3) Lebanon
  Lebanon mengumumkan perintah sekatan dan kawalan pergerakan yang ketat di tiga pekan. Menurut Menteri Kesihatan Lebanon, Hamad Hasan, langkah tersebut adalah bagi membendung penularan COVID-19 yang semakin membimbangkan. Justeru, kerajaan Lebanon meneruskan langkah sekatan yang berkuat kuasa sejak 7 Januari lalu hingga 1 Februari 2021.
  Tambah beliau, hospital di negara berkenaan juga padat dan tidak mampu menampung pesakit lagi ketika ini.
  4) China
  11 juta rakyat China yang mendiami kota Shijiazhuang turut terkesan dengan lockdown yang dilaksanakan di bandar berkenaan, setelah terdapat 100 kes COVID-19 dilaporkan. Susulan langkah itu, penduduk yang tinggal di bandar tersebut tidak dibenarkan merentas daerah. Sekolah juga tidak dibenarkan beroperasi.
  5) Thailand
  Pihak berkuasa Thailand terus memantau secara ketat pergerakan orang awam di negara itu. Menurut laporan agensi, Thailand secara aktif memerangi peningkatan kes COVID-19, setelah sejak berbulan-bulan tidak melaporkan kes jangkitan dalam kalangan warga tempatan.
  Susulan itu, Thailand membangunkan lebih banyak pusat rawatan khasnya di kawasan yang mencatatkan jumlah kes yang tinggi. Ia termasuk Bangkok, Samut, Sakhon, Chon Buri, Rayong, Chanthaburi dan Trat. Perjalanan merentas ke provinsi tersebut juga tidak dibenarkan melainkan atas urusan penting.

 28. mengape #melayu2islam Moo + hadi merasakan #melayu2 & #islam ala seketul daging babi mereka perlu di jadikan asas kelangsungan kekuasan mereka utk memerintah negara…?

  kerana pH & omNO merasakan mereka hanya parti2 nyamok sj ?

  atau kerana mereka tidak di mendapat mandat rakyat snn menebuk atap sana sini melalui segala jalan belakang mati….?

  mungkin kerana penyamun2 omNo merasakan dgn bersama #melayu2islam Moo + hadi, merek akan di bebaskan dari sebutan samun menyamun mereka dlm mahkamah nanti…..

  tidak salah “hope” aka berharap, tapi jika tidak berani dan tegas utk “Cut Loss” , akhir nya seperti #sinyanyuktua dgn penyakit sawan babi nya kesana kemari…..

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Menuduh “melayu2 & #islam ala seketul daging babi” itu mengarut, maka Pukimak lah dia. 

   Mengata “melayupenyamunomNo & #melayusawanpejuang teragak2 utk mencapai “UNITY” & “Equality” sesama mereka” itu menutupkan mata nya kepada perpecahan unity dalam DAP hingga Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

 29. manusia terutama cerdik pandai byak berbicara mengenai “Unity” & “Equality”..

  tapi jika sesuatu tindakan perlu di ambil, mengape teragak2 utk melaksanakan nya kerana merasa #melayu2islam itu wadah “Unity” & ” Equality” yg mereka utamakan nya….

  #melayu2 bersatu berdasarkan bangsa atau prinsip maruah nya….

  #islam itu memerlukan “Equality’ kerana di sisi Tuhan semua sama belaka,…

  tapi equlity itu tidak equal, perbezaan antara mereka bagaimana mengESAkan Nya…..

  ape yg buat #melayupenyamunomNo & #melayusawanpejuang teragak2 utk mencapai “UNITY” & “Equality” sesama mereka bersama utk nyahkan #melayu2islam pengkianat lagi sesat dari persada kekuasaan negara….

  1. Siapa cakap “teragak2 utk melaksanakan (sesuatu tindakan)”?

   Sentiasa menuduh secara liar DAP DIRTY OLD MAZ ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT nih.

   Nate’ nih selalu mancari pasal coba merendahkan imej Melayu2 Islam.

   Dia jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nyya.

  2. Mengata “melayupenyamunomNo & #melayusawanpejuang teragak2 utk mencapai “UNITY” & “Equality” sesama mereka”, nate’ nih tak sedar pun bahwa depa bukan saja teragak agak, tapi menendang terajang antara mereka.

   DAP Ronnie Liu tempoh hari telah terhumban ke Raub, Pahang.

 30. Pandai juga Wak Mudin, dia istiharkan Emergency, takda Parlimen hingga 1 Ogos 2021, takda siapa boleh tumbangkan gomen dia hingga tarikh itu.

  Melainkan jika ada yang sanggup dan boleh dapatkan serta bawak Surat Sumpah / Statutory Declaration dari 112 MPs kpd YDP Agong menyatakan tarik sokongan kepada nya.

  Gigit jari lah Nazri Aziz buat surat tarik sokongan kpd Mudin tapi takda kesan.

  1. Emergency / Dharurat yang di istiharkan tidak ada perintah berkurung dsb nya. Dharurat ini hanya menyekat (suspend) Parlimen dsb nya.

   Banyak boleh di buat nya dari sekarang hingga 1 Ogos bagi menentukan sokongan terhadap nya meningkat kpd majoriti.

   Kalau Klepto wal Jibo, tentu lah a lot of money will pass hands – ada yang mengata dia songlap berbillion wang rakyat di 1MDB tujuan nya ia lah untuk masukkan ke dalam akaun2 UMNO Bahagian, Cawangan dan Persendirian.

   Damn bloody corrupt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.