HISHAMMUDDIN TAK SESUAI DILANTIK TPM

Entah kenapa, di sebalik ketegangan hubungan UMNO dengan Bersatu yang kian memuncak ketika ini, tiba-tiba muncul perkhabaran mengatakan Hishammuddin Hussein bakal dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Perlantikan itu dikatakan sebagai pilihan terakhir Muhyiddin Yassin untuk menyelamatkan kerajaan PN yang dipimpinnya daripada dijatuhkan oleh UMNO.

Dikatakan lagi, selepas memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri, Hishammuddin kemudiannya akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri kerana Muhyiddin dikhabarkan ingin berundur dan berehat berikutan masalah kesihatannya.

Diperkhabarkan juga, dengan proses tersebut, kerajaan PN akan terus kekal di mana dikatakan Pejuang, Warisan, GPS dan majoriti Ahli Parlimen UMNO akan bergabung bersama PN yang kini dianggotai Bersatu, Pas, Star dan SAPP.

Dengan itu, PN disebut akan terus kekal sebagai kerajaan sehinggalah PRU akan datang dan Muhyiddin dapat menjaga air mukanya daripada dijatuhkan.

Cuma yang tidak disebut dalam perkhabaran itu ialah selepas saja Hishammuddin memegang jawatan Perdana Menteri, beliau akan melantik pula Azmin Ali sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Bukankah sebenarnya Hishammuddin dan Azmin adalah bersahabat baik dan lebih mungkin kedua-duanya bergandingan berbanding melantik Ahmad Faizal Azumu, Timbalan Presiden Bersatu atau Hamzah Zainuddin, Setiausaha Agung Bersatu, sebagai timbalannya jika benar beliau berpeluang menjadi Perdana Menteri?

Tetapi, kenapa tidak disebut tentang gandingan Hishammuddin dan Azmin itu?

Jawapannya mudah, kalau disebut Azmin bakal dilantik ke jawatan nombor dua itu, bermakna akan rosaklah segala-galanya kerana bekas Timbalan Presiden PKR itu kini merupakan antara sosok poliitik paling dibenci dalam negara ini.

Maka itu, untuk tujuan mempromosikan Hishammuddin, terpaksalah nama Azmin tidak dikaitkan sama.

Soalnya, benarkah Hishammuddin akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh Muhyiddin?

Kecuali jika Muhyiddin benar-benar tidak waras, melantik Hishammuddin sebagai timbalannya adalah mustahil sebenarnya.

Ini kerana melantik pemimpin UMNO ke jawatan itu sudah pun terlambat pada waktu ini sebab UMNO sudah pun meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu dan hanya menunggu untuk disahkan saja lagi dalam Perhimpunan Agung pada 31 Januari depan.

Lagi pula, sudah beberapa kali isu tersebut diperkatakan sebelum ini, malah turut diangkat maklum kepada Muhyiddin, malangnya tiada persetujuan dicapai.

Isunya ialah kalau perlantikan itu dalam konteks kerjasama antara Bersatu dengan UMNO untuk mengukuhkan kerajaan PN, pemimpin yang dilantik mesti mewakili hireaki parti.

Kalau mengikut duluan di mana Bung Mokhtar yang ada kes mahkamah boleh dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri Sabah, tidak ada sebab sebetulnya Zahid Hamidi yang juga sedang dalam perbicaraan tidak boleh dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Apa bezanya Zahid Hamidi dengan Bung Mokhtar?

Begitu pun, jika Muhyiddin tetap tidak mahu melantik Zahid Hamidi, UMNO masih ada Timbalan Presiden, Mohamad Hasan dan Naib Presiden, Ismail Sabri, Mahadzir Khalid dan Khaled Nordin untuk dilantik ke jawatan itu.

Walaupun Mohamad Hasan dan Khaled bukan Ahli Parlimen, kedua-duanya boleh dilantik sebagai Senator untuk membolehkan diberi jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Namun, Ismail Sabri yang kini memegang jawatan Menteri Kanan Pertahanan dan Mahadzir Khalid, Pengerusi TNB di mana kedua-duanya adalah Ahli Parlimen, tiada masalah sama sekali jika mahu dilantik mengisi jawatan nombor dua dalam kerajaan itu, bahkan Ismail Sabri jauh lebih layak berdasarkan kekananannya mewakili UMNO dalam kerajaan ketika ini.

Jadi, kenapa mesti nama Hishammuddin yang disebut?

Apakah Menteri Luar itu benar-benar layak atau kelayakannya semata-mata kerana beliau anak bekas Perdana Menteri, Tun Hussein Onn?

Dalam hireaki UMNO, Hishammuddin tiada apa-apa jawatan kecuali baru-baru ini dilantik sebagai Bendahari BN.

Maka, memberi jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Hishammuddin tidak sesuai langsung serta tidak menggambarkan untuk mewujudkan hubungan baik antara UMNO dengan Bersatu.

Untuk mewujudkan hubungan baik dan mengekalkan kerajaan PN, pemimpin UMNO yang sepatutnya dilantik Timbalan Perdana Menteri adalah Presiden UMNO sendiri.

Selain itu, disebabkan Muhyiddin dan Hishammuddin datang daripada negeri yang sama iaitu Johor, ketidaksesuaian itu tambah ketara lagi seolah-olah tiada pemimpin negeri lain yang lebih layak.

Malah kalau benar pun Muhyiddin mahu melantik Hishammuddin, beliau akan lebih cepat lagi dijatuhkan oleh UMNO dan akhirnya dengan Hishammuddin sekali akan dijatuhkan sama.

Bagi kepimpinan UMNO hari ini, yang mereka mahu ialah jawatan Perdana Menteri dan siapa saja jadi penghalang, mereka itulah musuh sebenarnya. (Shahbudindotcom 11/01/2021)

3.5 8 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 11 January 2021 — 10:33 am
Subscribe
Notify of
guest
48 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 9:29 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 3:14 pm

perlu ada semak kan perundangan utk mendakwa hadi awang keran hingga hari ini ingkar memohon maaf keranakesesatan amanat nya membawa kematian2 ….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:17 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 1:14 am

adakah parti pAs satu parti yg berintegriti sedangkan hadi masih ingkar memohonmaaf dgn amanat sesat yg membawa kematian ..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 January 2021 3:58 pm

KITA CUBA PARTI PALING LAMA PALING INTEGRITY………

DARURAT COVID SELAMAT KAN KADOK…… DARURAT NEGARA BANGKRAP RAKYAT SENGSARA………

MB Kelantan Tak Ada Driver?…… . .

Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS nampaknya memandu sendiri keretanya dan mengisi sendiri angin tayar keretanya. Saya tidak tahu MB negeri lain, tetapi saya berbangga dengan kepemimpinan ulamak di Kelantan yang sentiasa merendah diri, sederhana dan zuhud dalam menghadapi kehidupan dunianya.

Orang lain nak fitnah dan maki hamun kononnya pemimpin Kerajaan PAS Kelantan hidup bermewah dan macam-macam lagi, itu urusan mereka. Rakyat Kelate tetap mendukung pemimpin berjiwa rakyat…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
14 January 2021 3:55 pm

The last will be one autocracy freedom as long no killing for the sake of differences … leads by all eyes looking one another lead by the most top leader as an example to all.

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … yang dipimpin oleh semua mata memandang satu sama lain yang dipimpin oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh kepada semua.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 January 2021 1:02 pm

PALING SESUAI HADI JADI TPM…… SUDAH RESAM POLITIK NEGARA INI…… PEMIMPIN2 POLITIK TIDAK AKAN LETAK JAWATAN SUKARELA…….. JIKA NAK DIBANDINGKAN DENGAN PHD4PIG…..PN JAUH LEBIH BAIK…….. SALAH SATU PENYEBAB COVID TERSEBAR IALAH POLITIKUS……DIMULAI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH……… YA BETUL…..HADI PALING SESUAI JADI PM INTERIM…….. RAMAI TAK PERCAYA POLITIK EKONOMI NEGARA MASIH DIKAWAL DAJJAL ILLUMINITY……… PKR, UMMO tidak boleh diselamatkan lagi……… “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mungkin akan bekerjasama dengan Team A atau Anwar, kerana bukan hanya Mahathir sudah nampak rupa sebenar Team A, perjuangan beliau sentiasa berkisar di sekitar Agama, Bangsa dan Negara. Bagi Mahathir, DAP masih lagi… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 9:34 pm

Apo nak jadi KERAjaan sotongah masak. Nak mampuih ko apo Tetuang Buding.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 6:45 pm

KERAjaan ding dong namo ea. Tahu.

zunnun
zunnun
13 January 2021 3:16 am

hadi awang dan malaun2 pAs tak teragak2 utk melakukan sekali lagi kesesatan agama mereka dgn mencetuskan amanat hadi ketika negara dlm saat tidak stabil politik nya…

atau amanat hadi sedang menyular oleh hadi di jadikan asas oleh malaun2 pAs utk terus berkuasa…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 January 2021 12:36 pm

KALAU PHD4PIG PERINTAH NEGARA JUNNUN BOLEH BOGEL IN FRONT OF PUBLIC……

YANG SESAT LAGI PEMYESAT TAK PULA MAHU TAUBAT……..

RAKYAT DAH KELIRU…..PKP ATAU DARURAT……..

HABISLAH KLEPTOKRAT UMNO KALI NI……..TERCAPAI JUGA CITA2 TOK MUDIM……..

Parlimen digantung, tiada PRU semasa darurat……..

Parlimen tidak akan bersidang dan tiada pilih raya umum akan diadakan semasa tempoh darurat, kata perdana menteri.

Bagaimanapun, badan kehakiman akan terus berfungsi seperti biasa.

Muhyiddin Yassin mengumumkan perkara itu dalam pengumuman khasnya sebentar tadi.

zunnun
zunnun
12 January 2021 10:27 am

hadi awang masih mengamalkan ajaran seketul daging babi yg membawa kematian2 di memali ke ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 January 2021 8:00 am

PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal ketat oleh kumpulan penceroboh. Notis perintah keluar serta… Read more »

Catatan Minda
Catatan Minda
12 January 2021 1:11 am

Zaid Hamidi jadi TPM 1 lebih layak dari Hishamuddin. Hadi pula TPM2. Tapi wasiat khas jadi PM adalah Azmin. Barulah PN tenteram sebelum PRU15.
Anyway UMNO sembang kari… cakap ajer tapi tak buat.. Baik PAS ikut flow janji masyuk. Langkah padu adalah PRU15. Baru politik Malaysia stabil.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
11 January 2021 6:17 pm

Mat Vape jadi Presiden habis ahli UMNO kena bungkus ikat tepi. Masuk satu tong drum simen buang ke lubang jamban Madey si Kitol. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 January 2021 2:43 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY………. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal ketat oleh kumpulan penceroboh. Notis perintah keluar serta keputusan… Read more »

EddyBawang90juta
EddyBawang90juta
11 January 2021 5:28 pm

Penganut Parti Anak Shaitan….tolong fuck off lah!

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:19 pm

Percaya lah bahawa Malaysia tak mungkin akan berubah menjadi lebih baik malah akan terus ketinggalan berbanding negara jiran terdekat seperti Thailand & Indonesia (apa tah lagi Singapore) jika PM adalah mereka yang tidak berprinsip dan tidak mempunyai iktizam yang kuat dan konsisten kearah reformasi total institusi negara. Malaysia hari ini makin jauh tertinggal kerana ke cenderung an rakyat masih mengekalkan pemimpin2 tertinggi yang bermentaliti usang dan masih terbuai2 dan selesa dgn tatakelola lama yang penuh dengan lompong dan lubang2 penyelewengan serta korupsi. Ini antara punca utama kenapa negara Malaysia yang kaya hasil bumi serta aset guna tenaga berkualiti ini, berterusan… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:35 pm
Reply to  Anonymous

Menulis dengan meminta pembaca percaya menunjukkan penulis kurang percaya dengan apa yang di tulis nya.

Jigit
Jigit
11 January 2021 1:02 pm

Pandangan saya kepada sesiapa yang berkenaan yang terlibat di dalam permainan politik adalah seperti beikut.

JIKA MUSUH KAMU MULA MENCERCA, MENGKRITIK TERHADAP TINDAKAN KAMU……ITU MAKNANYA TINDAKAN KAMU TERSEBUT ADALAH BETUL DAN WAJAR DITERUSKAN.

Dalam kes ini, Budin kelihatan “menggelupur” hatta baru saja mendengar khabar angin bahawa Hishamuddin mungkin akan dilantik sebagai TPM. Jadi Muhyiddin elok teruskan saja hasrat tersebut. Orang Nuar tak akan menggelabah beruk jika tindakan yang diambil oleh musuh boleh memusnahkan diri sendiri. Sebaliknya mereka akan jadi cacing kepanasan jika tindakan tersebut menyempitkan peluang Anwar untuk mendekati kerusi Perdana Menteri.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:38 pm
Reply to  Jigit

Jigit men Jig it pandangan yang ganjil. Di kritik pulak nya bermakna itu betul. Carry on, Jig it, Jigit. Membawa bahan lucu.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 7:17 pm
Reply to  Jigit

Jigit, kamu makin hari makin sama taraf TN yg jadi barua Atok96 dan Khairuddin Hassan macai Atok96 yg buat kerja propaganda liwat Anwar atas arahan Atok96 dalam blog PH ini. Lembab jugak kau nak baca reaksi politik kpd khabar angin H2O dilantik TPM oleh Moo. Kau tersalah arah baca reaksi Budin dan PH. Tindakan Moo ini bakal mengundang reaksi yg sama spt Perak Move dimana UMNO tumbangkan Peja MB Bersatu apabila Peja melantik ADUN UMNO sbg Pegawai Khas MB Perak tanpa rujuk kpd UMNO Perak. Jika Moo lantik H2O sbg tindakbalas kpd usul UMNO utk tarik diri dari PN, bersedialah… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 January 2021 11:43 am

KUARANTIN TAK PERLU LAMA…..CUKUP 5 HARI TANPA SWAB TEST…….. Elok Mati Kat Rumah Dari Mati Kat MAEPS, Individu Ini Bengang Kerana Pusat Kuarantin Kotor, Sejuk, Tak Ada Ubat……. VIRAL | Lagi berkenaan MAEPS. Jika sepanjang minggu lepas Pusat Kuarantin MAEPS dikritik kerana; – Padat dan penuh dengan pertambahan pesakit secara mendadak. – Gagal menyediakan fasiliti sepatutnya seperti dulu yang mana dulunya ada penghadang yang memisahkan antara satu pesakit dengan pesakit yang lain supaya lebih privacy tetapi sekarang tak ada. – Tidak mempunyai direktori pesakit yang admit sehingga ada pengadu yang gagal sahkan samada ibunya berada disitu atau tidak apatah lagi… Read more »

Sheraton
Sheraton
11 January 2021 11:20 am

Penyelesaian tu bgus utk Muhyiddin dan org yg nak kan kuasa.

Tapi rakyat akan terus menderita krn perebutan akan terus berlaku.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 January 2021 11:14 am

UMNO DAH MAKIN TERUK TUNGGU TULAH

…………

Memang UMNO Parti Menyusahkan Rakyat Ke? Apa Korang Dapat Duk Lindung Kluster Mahkamah?………

Tak habis-habis buat hal. Masa jadi menteri pun asyik kena herdik. Dah masuk list kluster mahkamah,nak tunjuk hero. Konon.

Haritu semua rakyat dihasut untuk jatuhkan kerajaan PH. Lompat parti sana sini.

Masa kat sabah, siapa yang mulakan cetus pergelutan politik sehingga memaksa shapie afdal bubar dun. UMNO. Katanya covid terkawal, prk boleh ikut SOP kepala bana.

Ni duk hasut pulak suruh buat PRU15. Memang umno nak suruh rakyat cop sebagai parti jilake dipimpin oleh jilaker mahkamah ker.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 11:26 am

TUNGGU LAH MAHATHIRVSANWARp matang pemikiran nya maka akan kurang lah becok mulut nya.

Udin
Udin
11 January 2021 1:12 pm
Reply to  Anonymous

Anon 11:26am

Janganlah komen taraf budak tadika … awak tu yang tak matang.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:41 pm
Reply to  Udin

Mengata dulang paku serpih … mengata orang kamu yang lebih.

Jigit
Jigit
11 January 2021 1:08 pm

MVSA…

Oleh kerana kerja kamu copy-paste tanpa membacanya terlebih dulu, kadangkala apa yang kamu postkan di sini “conflicting” dengan pendirian serta dasar politik lebai PAS yang kamu anuti.
Di sini kamu kutuk team mahkamah UMNO…hakikatnya sebelum ini, Chief Lebai juga yang menyanjung tinggi dan berbaiah dengan bapak penyamun Najib.

Sekarang geng lebai sudah makan di tapak tangan Muhyiddin, jadi sudah mau belot sama geng penyamun yang kau orang sanjung dulu tu ya… dasar manusia yeng mengejar duniawi dengan menunggang agama.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:43 pm
Reply to  Jigit

Teruskan, Jigit. Sedap dengor apa saja yang conflicting.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
11 January 2021 11:13 am

Apa yang dirancang oleh barua anjing dan Puppet Madey si Kitol ditolak oleh pelabur dan merosakkan ekonomi negara dalam jangka panjang. Masa untuk tekan Rakyat dan kutip cukai dari Rakyat akan tiba. Jangan sampai Rakyat mengamuk Madey si Kitol. Melayu lawan saka Kerala. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 11:20 am

Kamu menghasut mengata “Rakyat mengamuk Madey si Kitol. Melayu lawan saka Kerala.”

Kamu perlu di heret ke Balai Polis, di lokap, di kasi makan nasi bungkus pagi petang siang malam, selepas 5 hari, di heret ke Mahkmah, di tuduh menghasut.

Sementara itu, dibalun, ditibai dan di bantai di sini.

Jigit
Jigit
11 January 2021 1:24 pm
Reply to  Anonymous

TN 11:20am Tu bukan komen orang cerdik. Tu komen budak-budak Taman Asuhan Kanak-Kanak…sikit-sikit…Cikgu…Eton kacau saya….sikit-sikit Cikgu…Kejora nak jolok bontot saya dengan pembaris… Sekarang awak dah graduate dari Kelas Tadika PASTI, be a grown up man. Takyah la sikit-sikit nak mengadu kepada Polis, nak repot SMM, Nak threaten orang masuk lokap bagi nasi bungkus. Orang tak heran pun dengan ancaman bodoh kamu tu. Mai aku nak ajar cara bals komen orang… NBR 11:13 Kau ni mabuk ketum ka pening terhidu gam… Yang kau membebel marahkan Atok Tua96 tu kenapa. Si Zafrul tu bukannya atok yang lantik, Muhyiddin yang lantik. Kau pegi… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 1:48 pm
Reply to  Jigit

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Balas ada banyak cara, Jigit. Tengok apa yang deserving lah.

Carry on, Jigit. Kamu tak menghasut, tak boleh adu Polis. Tapi masih boleh di Jig it.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
11 January 2021 5:07 pm
Reply to  Jigit

Perogol Nika Gee tu Puppet. Marahkan puppet buat apa? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
11 January 2021 11:10 am

Patutlah warga Amerika pun diminta keluar dan tinggalkan Malaysia. Keturunan saka Kerala nak jahanamkan lagi legasi kepimpinan negara kita. Pelabur hilang kepercayaan. PM hilang majoriti. Kerajaan hilang kerusi. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
11 January 2021 11:06 am

Mat Vape dan kaki semburit pula Madey si Kitol nak? Madey si Kitol baik pergi mati. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 11:22 am

Kamu perlu mati dulu supaya peserta blog ini boleh bicangkan isu2 penting negara dengan aman.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 January 2021 10:36 am

YANG PASTI PELABUR LARI BERAMAI2 MASA PHD4PIG PERINTAH NEGARA DARURAT BANGKRAP……… KUASA SINGKIR SETIAUSAHA AGUNG ADALAH DEWAN TERTINGGI BN (FASAL 15 PERLEMBAGAAN BN) Sejak dulu BN mengamalkan semangat konsensus bersama komponen parti. Apa saja keputusan melibatkan BN, dibuat menerusi Dewan Tertinggi BN. Keberadaan rakan-rakan komponen parti haruslah dihormati kerana Malaysia memerlukan kestabilan. 8.3 Tugas Pegawai-pegawai Barisan Nasional D. Setiausaha Agung Setiausaha Agung hendaklah dilantik oleh Pengerusi setelah berunding dengan Dewan Tertinggi untuk memegang jawatan selama dua tahun bagi sesuatu perlantikan dan beliau bertanggungjawab ke atas pentadbiran Barisan Nasional. … FASAL 15. TATATERTIB Dewan Tertinggi mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan tatatertib,… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 10:27 am

Pelabur asing dan pelabur tempatan membuat keputusan melabur kebanyakan nya berdasarkan keadaan ekonomi, hal politik tak begitu ketara dalam pemikiran mereka.

Melainkan keadaan dalam negara kacau bilau seperti ada rusuhan kaum.

Kalau nak di fikirkan, Amerika pun sekarang tak stable, depa sedang cakap nak impeach Donald Trump, 25th Amendment push entah apekebende.

Jangan gementar tak memasal.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 January 2021 9:44 am

PERLANTIKAN UMNO TPM BOLEH REDAKAN SEKEJAP MASALAH PEMIMPIN2 UMNO …. PELABUR BERHATI2 PASAL COVID AKIBAT PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH. . .. Akhbar bahasa cina dakwa Muhyiddin tolak Zahid TPM, pilih Hishammuddin, Ismail Sabri…….. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan akan memilih sama ada Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atau Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai Timbalan Perdana Menteri. Bagi mencapai kata sepakat, Ismail Sabri dan Hishammuddin dibenarkan mengadakan perbincangan terlebih dahulu sebelum menyerahkan kepada Muhyiddin membuat keputusan muktamad. Sumber daripada UMNO ketika memberitahu Sin Chew Daily berkata, calon Timbalan Perdana Menteri berkenaan… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 10:15 am

Apa pedulikan Sin Chew Daily? Depa lidah suara rakyat Cina di Malaysia.

Ini hal orang Melayu, Umno dll parti Melayu. Mereka punya suara yang perlu di hebahkan, Sin Chew dibiarkan saja apa depa nak kata.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 10:17 am
Reply to  Anonymous

Lantikan ke jawatan Timbalan PM memang lah semua rakyat minat nak tahu. Tapi yang dibincangkan ia lah hal Umno.

Biar Umno yang membuat keputusan. Depa bermesyuarat di hujung Januari.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 8:52 am

UMNO sudah pun meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu dan hanya menunggu untuk disahkan saja lagi dalam Perhimpunan Agung pada 31 Januari depan.”

Selagi belum di sahkan, status quo remains.


Anonymous
Anonymous
11 January 2021 10:37 am
Reply to  Anonymous

Bukan puak Melayu saja yang berseliseh faham.

Bukan Melayu pun begitu juga. DAP Ronnie Liu sekarang dah terhumban ke Raub, Pahang.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 8:40 am

Tak penting nak sebut selepas Hishammuddin memegang jawatan Perdana Menteri, beliau akan melantik Azmin Ali sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Itu hak dia, kuasa dia pegang dimasa ittu, ikut suka dia lah. Azmin layak bagi jawatan itu. Namun demikian, siapa yang fikir berlainan boleh keluarkan hujah dan bukti di sebalik nya.

Boleh di debat di sini.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 8:47 am
Reply to  Anonymous

Politik ada lah kuasa dan pengaruh.

Sekarang kita lihat lah jika kuasa dan pengaruh Muhyiddin dan Hishamuddin terbukti sah dan di terima pihak2 yang berkenaan.

Anonymous
Anonymous
11 January 2021 11:50 am
Reply to  Anonymous

Ketiga2 orang kepercayaan Atok96 masa PH dulu yang jugak musuh2 Anwar, membuat perakuan2 yg mereka diarah oleh Atok96 sendiri utk mencari jalan gagalkan Konsensus PH, sekat Anwar dan tumbangkan PH melalui Sheraton Move. Zahid Mat Arip, Hamzah Zainuddin, Azmin Semburit membuat revelation itu sbg membalas Atok96 menuduh mereka sbg pengkhianat2 kpd Atok96. Selepas pengakuan Azmin terbaru, Khairuddin Hasan Macai Atok96 yg melekat dgn Atok96 kerana melakukan konspirasi2 liwat keatas Anwar dan mulakan propaganda liwat Anwar menyelarkan Azmin Semburit kerana tidak kenang budi kpd Atok96 kerana tolong cover kes seks songsang Sandakan Azmin. Ikut logik Khairuddinini, Azmin tidak layak jadi pemimpin… Read more »