KERAJAAN PERLU UMUM BANTUAN, SAMBUNG SEGERA MORATORIUM DALAM PKP 2.0 INI – ANWAR

Saya mengambil maklum pengumuman Perdana Menteri sebentar tadi terkait Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan dilaksanakan pada 13 Januari ini.

Ini bermakna kerajaan tidak menggunakan kesempatan ini untuk mengumumkan darurat.

Dalam minggu-minggu mutakhir ini kerajaan tidak memberi sebarang respon terkait strategi dan langkah yang akan diambil dalam membendung penularan wabak COVID-19 yang kini telah melebihi 2000 kes setiap hari secara konsisten.

Wujud banyak spekulasi, kekeliruan dan panik yang berlebihan sejak Jumaat lalu tatkala rakyat dan negara gelisah menunggu pengumuman yang bakal dibuat Perdana Menteri hari ini.

Namun, tanpa penjelasan lanjut dari MITI, para majikan dan pekerja sekali lagi tidak diberikan masa yang cukup bagi membuat persiapan untuk PKP.

Sistem kesihatan kita sedang tenat dan langkah ketat yang diumumkan hari ini adalah sangat diperlukan bagi mengurangkan beban para petugas barisan hadapan.

Perdana Menteri berkata sistem kesihatan kita di tahap yang sangat kritikal. Maka, bertitik tolak dari perkembangan ini, saya menggesa kerajaan untuk mengawal ketat dan tegas melalui SOP tanpa cenderung kepada mana-mana pihak, tanpa mengira pangkat, jawatan mahupun kecenderungan politik.

Pilihanraya negeri Sabah telah membuktikan kepada kita semua bahawa virus ini tidak mengira sesiapa saja.

Seperti yang telah berkali-kali sebutkan sebelum ini, kerajaan mesti mengkaji dan memikirkan strategi untuk jangka panjang dan yang lebih berkesan bagi membendung penularan penyakit ini.

Pengujian besar-besaran (mass testing/pooled testing) dan pengesanan kontak (contact tracing) yang lebih berkesan dari aplikasi MySejahtera.

Saya juga menggesa kerajaan untuk bersikap telus berhubung data dan bantu pelbagai pihak untuk lebih faham di mana titik punca (hotspot) sebenar, terutamanya yang melibatkan pekerja-pekerja asing.

Kementerian Kesihatan berkata mereka sedang mengkaji kaedah ‘pooled testing’, namun belum ada metode dan panduan mengenainya.

Negara-negara lain telah membuktikan metode ini lebih berkesan dari hanya mengawal pergerakan. Justeru, saya ulang ketelusan sangat penting saat ini.

Malangnya, pengumuman terbaru ini akan terus mengesankan sektor perniagaan dan aktiviti ekonomi yang masih belum kebah dari dampak beberapa PKP sebelum ini sejak bulan Mac tahun lalu.

Saya mendesak kerajaan untuk lebih telus terkait realiti kewangan dan ekonomi negara dan bagaimana dana dapat disalurkan kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

Banyak perniagaan, terumatanya PKS atau IKS masih belum menerima subsidi upah dan mungkin tidak lagi tertampung dengan kesan pandemik.

Langkah terkini hanya menjadi titik kritikal pada perniagaan-perniagaan yang di ambang penutupan.

Ramai yang akan kehilangan kerja. Ramai yang akan dihempap kemiskinan.

Kerajaan digesa untuk mengumumkan segera peruntukan sebanyak RM500 juta untuk dua minggu seterusnya termasuk bantuan-bantuan lain seperti subsidi upah dan bantuan untuk perniagaan atau perusahaan yang terjejas.

Kerajaan juga mesti mengarahkan semua bank untuk segera melaksanakan kembali moratorium pinjaman sehingga diberitahu kelak. Langkah dan pengumuman ini mesti dibuat segera.

Selain kesan pandemik, beberapa negeri juga kini dibebani dengan masalah banjir dan perlukan bantuan segera.

Pusat-pusat pemindahan sementara mesti dipantau rapi bagi memastikan pelaksanaan SOP yang ketat dan mencegah kewujudan kluster-kluster baru.

Inilah masanya untuk menonjolkan kepimpinan yang bertanggungjawab, dan kerajaan harus sedar dari berkhayal supaya keadaan tidak semakin memburuk.

Rakyat amat-amat berhak dan memerlukan kepimpinan yang lebih baik dan tegas saat ini.

ANWAR IBRAHIM

11 Januari 2021.

4.3 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 11 January 2021 — 10:30 pm
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 10:17 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 3:11 pm

prlu satu mratorium utk rakyat sampaikan kpd kerajaan #melayu2islang Moo + hadi utk mendapatkan penjelasan adakah amanat sesat ajaran seketul daging babi hadi masih di jadikan asas kerana kesesatan ini yg membawa kematian2

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:14 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 1:10 am

jika virus covids dasyat ape kah virus amanat sesat hadi dasyhat juga hingga tergolek2 mati…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 January 2021 4:02 pm

PH JAUH LEBIH DAHSYAT TERUK DARI PN……. RAKYAT MAHU DETAILS DATA COVID……UNTUK NILAI PRESTASI PN……….. KITA CUBA PARTI PALING LAMA PALING INTEGRITY……… DARURAT COVID SELAMAT KAN KADOK…… DARURAT NEGARA BANGKRAP RAKYAT SENGSARA……… MB Kelantan Tak Ada Driver?…… . . Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am PAS nampaknya memandu sendiri keretanya dan mengisi sendiri angin tayar keretanya. Saya tidak tahu MB negeri lain, tetapi saya berbangga dengan kepemimpinan ulamak di Kelantan yang sentiasa merendah diri, sederhana dan zuhud dalam menghadapi kehidupan dunianya. Orang lain nak fitnah dan maki hamun kononnya pemimpin Kerajaan PAS Kelantan hidup bermewah dan macam-macam lagi,… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
14 January 2021 3:52 pm

The last will be one autocracy freedom as long no killing for the sake of differences … leads by all eyes looking one another lead by the most top leader as an example to all.

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … yang dipimpin oleh semua mata memandang satu sama lain yang dipimpin oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh kepada semua.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 January 2021 12:58 pm

JIKA NAK DIBANDINGKAN DENGAN PHD4PIG…..PN JAUH LEBIH BAIK…….. SALAH SATU PENYEBAB COVID TERSEBAR IALAH POLITIKUS……DIMULAI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH……… YA BETUL…..HADI PALING SESUAI JADI PM INTERIM…….. RAMAI TAK PERCAYA POLITIK EKONOMI NEGARA MASIH DIKAWAL DAJJAL ILLUMINITY……… PKR, UMMO tidak boleh diselamatkan lagi……… “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mungkin akan bekerjasama dengan Team A atau Anwar, kerana bukan hanya Mahathir sudah nampak rupa sebenar Team A, perjuangan beliau sentiasa berkisar di sekitar Agama, Bangsa dan Negara. Bagi Mahathir, DAP masih lagi boleh dikawal walaupun bersikap oportunis, tetapi Anwar dan Team A merupakan musuh besar kerana sangup menggadaikan maruah… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 9:39 pm

KERAjaan ala ding dong ding dong namo ea. Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 January 2021 9:23 pm

Apo nak jadi KERAjaan sotongah masak. Nak mampuih ko apo Tetuang Buding.

Last edited 3 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 January 2021 12:17 pm

HABISLAH KLEPTOKRAT UMNO KALI NI……..TERCAPAI JUGA CITA2 TOK MUDIM……..

Parlimen digantung, tiada PRU semasa darurat……..

Parlimen tidak akan bersidang dan tiada pilih raya umum akan diadakan semasa tempoh darurat, kata perdana menteri.

Bagaimanapun, badan kehakiman akan terus berfungsi seperti biasa.

Muhyiddin Yassin mengumumkan perkara itu dalam pengumuman khasnya sebentar tadi.

senjamerah
senjamerah
12 January 2021 9:52 am

bertuah la pakdin nk bg bantuan…abeh licin dh pitih…patut kerajaan kuar wit bg rakyat…ni terpaksa pakai wit sendiri…mintri langgar lobang jkr minta maaf…rakyat langgar siap mampos ada jkr minta maaf…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 January 2021 8:07 am

PHDAPIG NEGARA BANGKRAP DARURAT BOLEH FUCK OFF……. ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati… Read more »