KEMBALI KEPADA BERSATU SATU-SATUNYA PILIHAN PALING SESUAI BUAT MAHATHIR

Hasrat pihak tertentu untuk membawa Tun Mahathir Mohamad kembali menyertai PH sebagaimana yang masih diusahakan sehingga sekarang diyakini akan terus menemui jalan buntu.

Sementara Anwar Ibrahim telah menunjukkan keterbukaannya dengan mengatakan bekas Perdana Menteri itu boleh menyertai PH dengan syarat mesti patuh kepada prinsip perjuangan gabungan itu dan tiada agenda peribadi di sebaliknya, Tun Mahathir bagaimanapun dengan angkuh menolaknya.

“Pi baliklah…” kata beliau ketika ditanya media mengenai syarat yang disebut Anwar itu.

Mujur Anwar seorang yang baik, berhemah dan tiada dendam kesumat dalam hatinya, beliau langsung tidak memberi apa-apa komen lagi tentang kata-kata Tun Mahathir itu.

Kalaulah Anwar juga sama perangai dan hati perutnya seperti Tun Mahathir, mungkin jawapan yang bakal dibalasnya ialah ….”Pi mampuslah….”

Sebelum ini juga Tun Mahathir pernah menyatakan, walaupun Anwar merupakan Ketua Pembangkang di Parlimen, beliau tidak terikat untuk patuh atau taat kepada Pengerusi PH itu.

Katanya, Anwar tidak mempunyai hak mengawal mana-mana Ahli Parlimen dalam blok pembangkang.

“Beliau hanya dipilih sebagai Ketua Pembangkang, tetapi itu tidak memberinya sebarang kuasa untuk mengawal sesiapa, kami boleh buat apa yang kami suka,” tambah Tun Mahathir lagi.

Dengan berperangai sedemikian, bukan saja PH, malah mana-mana gabungan politik yang lain pun di dunia ini pasti sukar menerima kemasukan Tun Mahathir.

Memang benar beliau pernah menjadi Perdana Menteri dan merupakan seorang negarawan, namun eranya sudah berlalu dan beliau kini mesti sedar realiti dirinya.

Tetapi, dengan jalan buntu di hadapannya untuk kembali kepada PH, terutama bagi menerajui semula gabungan itu dan di ketika yang sama Parti Pejuang yang ditubuhkannya pula seperti tidak ternampak laluan untuk diluluskan, apakah pilihan yang tinggal buat Tun Mahathir meneruskan perjuangannya?

Jika PRU diadakan dalam waktu terdekat ini, bagaimanakah Tun Mahathir mahu bertanding lagi?

Kalau pun Tun Mahathir sedia untuk bersara dan tidak mahu bertanding lagi, sanggupkah beliau melihat masa depan politik anak kesayangannya, Mukhriz turut berakhir begitu saja?

Lebih daripada itu, jika tidak bertanding lagi dan bersara begitu saja, sanggupkan beliau melihat dirinya tanpa apa-apa wadah perjuangan kiranya ditakdirkan Anwar yang begitu didendaminya makin terbentang laluan mudah untuk menjadi Perdana Menteri?

Melihat kepada semua keadaan yang ada, sebenarnya pilihan yang paling sesuai ialah Tun Mahathir kembali semula menyertai Bersatu yang diasaskannya sebelum ini.

Oleh kerana UMNO sendiri mahu meninggalkan kerajaan PN, kepulangan Tun Mahathir bersama Pejuang ke dalam Bersatu tentu saja merupakan peluang yang memang ditunggu-tunggu oleh Muhyiddin.

Dengan ada Tun Mahathir bersama Bersatu, PN yang kini dianggotai Bersatu, Pas, Star dan SAPP, gabungan itu umpama mendapat kekuatan baru dan akan menjadi lebih selesa untuk bertanding dalam PRU15 nanti.

Makna kata, tanpa bekerjasama dengan UMNO, kepulangan Tun Mahathir ke dalam Bersatu memang ditunggu-tunggu, bahkan Pas juga tentu gembira sama dibuatnya.

Malah, dengan hanya berbahagi kerusi dengan Pas saja, Bersatu bukan saja boleh bertanding di semua kerusi Melayu pilihannya, selebihnya juga bebas untuk berlawan dengan UMNO yang enggan berkongsi kerusi dengannya.

Ditambah dengan Tun Mahathir yang baru-baru ini mendabik dada mendakwa dirinya adalah penarik utama pengundi Melayu sehingga membolehkan PH menang PRU 2018, keberadaannya bersama Bersatu pasti menjadikan parti itu mampu menang lebih besar melebihi UMNO.

Yang terpenting sekali, oleh kerana di dalam Bersatu sendiri berkumpulnya segala yang dipanggil ramai sebagai pernah bersikap khianat sebelumnya – Muhyiddin, Geng Hamzah Zainuddin dan Kumpulan Azmin Ali – jika disertai pula oleh Tun Mahathir yang boleh dianggap pengkhianat juga kerana meruntuhkan PH dan berdolak-dalik berkenaan janji peralihan kuasa kepada Anwar, parti itu tentu menjadi bertambah gah lagi cemerlang wibawanya.

Mungkin ada yang bertanya, sediakah Tun Mahathir berbaik kembali dengan Muhyiddin yang kini merupakan musuhnya semata-mata untuk menyertai semula Bersatu?

Hendaklah diingat, walaupun bermusuh dengan ramai orang, Tun Mahathir juga mempunyai rekod U-Turn berbaik semula dengan sebahagian musuhnya jika ia bermanfaat untuk politiknya.

Dengan Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Anwar Ibrahim, malah George Soros lagi kan Tun Mahathir sanggup berbaik, apalah sangat dengan Muhyiddin? (Shahbudindotcom 02/01/2021)

4 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 2 January 2021 — 3:13 pm
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zunnun
zunnun
24 January 2021 11:15 pm

hadi awang pwrlu di hadapkan ke muka keadilan supaya peristiwa berdarah

di memali tidak berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
3 January 2021 1:04 pm

DORAEMON TAHU DIA MASIH DIPERLUKAN OLEH PHD4PIG……… UMNO SEDANG BUAT PERSIAPAN BUNUH DIRI……… KENANGAN INDAH BERSAMA DORAEMON TAK AKAN DILUPAKAN OLEH PHD4PIG……… PHDAPIG MESTI TERUS TERANG MASIH SAYANGKAN DORAEMON……… PAS tak perlu buat pilihan sama ada bersama Muafakat Nasional atau tidak – Takiyuddin KUALA LUMPUR, 31 Dis – Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, mana-mana pihak tidak perlu meminta PAS untuk memilih sama ada hendak bersama Muafakat Nasional (MN) atau tidak. Beliau berkata, kerana PAS adalah watak utama yang merangka dan berusaha menubuhkan MN atas dasar penyatuan ummah serta berpegang teguh dengan Piagam MN yang dimeterai antara UMNO dan… Read more »

rawae
rawae
2 January 2021 11:32 pm

Anwar tak mampu nak berkata2. Bertekak dgn manusia jadian dari karala. Umpama bercakap2 dgn india mabok samsu.

zunnun
zunnun
2 January 2021 8:56 pm

rakyat di bawah terkial2 tercungkap2 mencari pendapatan utk menampung kehidupan yg perlu di lalui dgn covids dan permasaalahan ekonomi… tapi pemimpin2 #melayu2islam berebutan sesama mereka membahagi2 kekayaan dgn kuasa yg mereka miliki…. politik dgn bibit kekayaan autocracy dah jadi lumrah kpd #melayu2islam, keistimewaan #melayu dan #islam yg bersandarkan kepercayaan berkuasa menggunakan rakyat sebagai pengerak ekonomi dan mengatur pembahagian2 kekayaan sesama mereka utk kepentingan diri….. bila suara2 reform mengema, #sinyanyuktua96 bangkit menafikan anwar penghalang utama kpd rancangan nya dgn golongan crony……. tapi, #melayu2omNo tidak memikirkan kekayaan & autocracy kerana yg terpalit memelurkan bahan utk tawar menawar dgn #siktulMoo bagimana membolehkan mereka… Read more »

zunnun
zunnun
2 January 2021 8:38 pm

…yg amat ketara antara #melayu2islam #sinyanyuktua96 & #sipendetahadi…. yg terdahulu, golongan kecil tapi ingin berkuasa tanpa ada cagaran …. yg terkemudian golongan kecil tapi byak temberang dgn melacurkan agama sebagai cagaran utk mendapat kuasa… kedua2 golongan sama2 gunakan istilah #melayu2islam hinggakan #sinyanyuktua96 menjemput #sipendata ajaran seketul daging babi bertandang ke rumah meraikan lagi persamaan dan kesejahteraan bersama antar mereka…. tapi terdengar akan #melayu2islam #siketulMoo lalu mengkianati…. kini #sinyanyuktua96 menyesal tak sudah dgn syarat yg di beri tidak blh menerima en-bloc #melayu2omNo yg menyamun, selain cuba detrone #sinyanyuktua96, aka raja segala penyamun2 dlm negara….. prologue hikayat #melayu2 dgn tabii menyamun, mengkianati… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 January 2021 4:58 pm

SU Kerja PPBM kena putuskan perkara besar macam ini. Really big case. Kahkahkah!

Wau Bule
Wau Bule
2 January 2021 4:03 pm

Just wonder why political leaders still want TDM to lead?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
2 January 2021 4:21 pm
Reply to  Wau Bule

Probably because TDM has been “very old” He has a lot of property to inherit. https://www.youtube.com/watch?v=06brjU576bo

Anonymous
Anonymous
2 January 2021 5:27 pm
Reply to  Wau Bule

So WTF? Ask the political leaders to JV kaw kawlah. See, if the political leaders are too naive then good luck sucking up to MR. I LOVE MY PARTNERS who has no qualm to conspire sodomy charges or abuse of power charges when things don’t work out. Your job in LNG must be a useless and worthless fiction no-brainer to think the PH JV done in 2018 at the behest of Atok96 by Daim and Anwar can be single-handedly undermined by Atok96 because Anwar is a pardoned sodomite from fake sodomy charges conspired by Atok96 himself? What do you call… Read more »

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 5:33 pm
Reply to  Anonymous

LNG?

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 5:35 pm
Reply to  Wau bulenngy

You have problem with LNG?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
2 January 2021 3:27 pm

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … petunjuk oleh semua mata saling memandang (untuk memastikan semua baik-baik saja tidak bertengkar seperti anak-anak kecil yang meminta penyusuan) dan merujuk jika tidak ada penyelesaian oleh pemimpin tertinggi sebagai contoh. Tukang cakap keamanan sosok seorang saja itulah Pope wakil Ratu Elizabeth akui akur agar penganut Kristen sama2 berbai’at (bersetia) ini yg dikiaskan Nabi Isa turun ke bumi. Semak Surah Yasin ayat 14 telah dikirim 2 rasul (Isa dan Muhd) maka diperkuatkan dgn kedatangan Al-Mahdi seorang diri tertabal terkibarnya sejarah dunia. The latter is autocratic freedom as long… Read more »

zunnun
zunnun
2 January 2021 4:04 pm

laa, krbebasan autocracy memerlukan pembunuhan utk menampung kehidupan….

piee tanya ayam, lembu, babi, itek , ikan, tanaman2…..

manusia buek mereka bahan makan…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
2 January 2021 4:24 pm
Reply to  zunnun

Iyo la boto tu.

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 3:24 pm

1. PKR arrogantly said move on forget Mahathir. Good. Move on with Anwar as your head.

2. BUT Why Amanah Youth still want Mahathir and Anwar work together? NO CONFIDENCE IN ANWAR AS CAPTAIN??

3. Mahfuz had said it all, without Mahathir, PKR would not win last pru14.

One fact and a truth and become unquestionable reality is ANWAR IS A LIABILITY. Going it alone will make it worst. That was why when he led BA, PR IN last PRUs, the coalition fared badly.

zunnun
zunnun
2 January 2021 4:01 pm
Reply to  Wau bulenngy

kesian, tak habis2 merayu utk mendapat pembelaan…

sisa2 hidup masih mengharapkan sokongan dan pembelaan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
2 January 2021 4:36 pm
Reply to  zunnun

Lebih baik sisa-sisa hidupnya contohi seperti Ebit Irawan bin Ibrahim Lew (Ebit Lew) TDM kaya tiada masalah.

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: ” Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh “. (Al-Munaafiquun 63:10

zunnun
zunnun
2 January 2021 3:02 pm

Ish ? Ish ! Ish…..

hingga serendah ini sekali budin tunjukan jln bermaruah agar #dinyanyuktua96 menjauhi pH….

kesian, dgn saki baki hidup nya terkalai mencari wadah sisa2 perjuangan utk menghidupkan politik nya…..

harap2 #sipendeta seketul daging babi jgn ikut langkah #sinyanyuktua96….

kesana kemari bak kera2 bergayuk2 mencari rezeki…

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 12:03 pm

1. He had said it many times he would not work with the corrupt and robbers. Muhyiddin could and BERSATU’s Muhyiddin is now PM. He wished him luck. He REJECTED THE OFFER TO LEAD AND BE PM. Clearly showed he was not power crazy. 2. He had told Muhyiddin , time would tell when he (muhyiddin) has to make a choice whether to land on hard surface and a rock. IT HAD BEEN PROVEN TRUE. Look at Muhyiddin now……. 3. For TDM to rejoin BERSATU, IT WOULD BE QUITE REMOTE. Unless BERSATU literally BEG him to lead and he has… Read more »

zunnun
zunnun
2 January 2021 3:03 pm
Reply to  Wau bulenngy

kesian, gila talak tak lah seteruk ini merayu nya bahasa #sinyanyuktua96….

mamak tera
mamak tera
2 January 2021 11:59 am

Pi mampuslah negarawan sasau, lagi cepat mampus lagi baik untuk negara ni. Malaysia sebenarnya tak pernah menjadi lebih baik malah makin berundur ke belakang berbanding negara tetangga dekat sejak pemimpin2 berkualiti di dalam UMNO ditendang keluar oleh negarawan sasau. Nama2 seperti Ku Li, Musa Hitam, Anwar dan bbrp pendokong setia mereka yang lain yang ikut menyumbang sebelumnya adalah antara pemimpin yang ikut berjasa contribute idea diera kegemilangan Malaysia. Setelah tanpa mereka2 ini (dinyah keluar), Malaysia yang ditadbir negarawan sasau dari UMNO ini tidak pun pernah menjadi lebih baik dari sebelumnya. Semua anak emas kesayangan negarawan hanya merosakkan negara. Ini kah… Read more »

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 2:05 pm
Reply to  mamak tera

Choose…..you are either a liar or mentally unsound.

To me, you are both of above beyond redemption.

Period

Murugan
Murugan
2 January 2021 3:50 pm
Reply to  mamak tera

You are right. The National Growth Rate trend over the years proves it. It’s a fact, undeniable. In fact, the Malaysian currency has weakened day by day compared to Indonesia and Thailand since then. These two neighboring countries were previously far behind. Their leadership often changes, their country improves and much better. But we still continue to look and hope to Kutty Kerala, the troubled old leader. Shame!

Wau Bule
Wau Bule
2 January 2021 3:59 pm
Reply to  Murugan

More shameful to have the kleptocrats and ex-convict of sodomy

Anonymous
Anonymous
2 January 2021 4:14 pm
Reply to  Wau Bule

Terbaik Budin, supposed to be toungue-in-cheek memang paling fitting utk saka yg dah sasau dan tak keruan bila begging nak choosing pulak. Some more tak ada decorum langsong terhutang budi pinjam logo, flag dan dengan muka kesian 13 undi, dibagi waive Konsensus jadi PM. Lagi pun kalau UMNO pullout dari PN, bukan itu memenuhi prasyarat Sheraton Move Atok96 sendiri nak jadi PM PN hari itu mesti no UMNO-enbloc hanya UMNO-individuals. Bukankah itu dream team Atok96 bila dia dah rancang dari awal PH lagi bagaimana Special Tag Team Atok96 terdiri dari Azmin Semburit, Hishamuddin, Hamzah, Khairuddin dan Zahid Mat Arip berkerja… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
2 January 2021 4:44 pm
Reply to  Anonymous

Mahkamah fitnah Anwar juga kah?

Wake up from deep slumber in real world

Buekaw
Buekaw
2 January 2021 6:06 pm
Reply to  Wau Bule

Wau Bule, Awat hang percaya court lbh dari percaya Allah ka? Bodoh piang. Macam laa court tu mahkamah Allah. Cuba hang tgk ada ka Najib kena case court pasai 1MDB masa dia masih PM? Bila PH naik, yg tak salah sebelumnya dah jadi salah. Hang tak nampak mcm mana ini boleh berubah??? Skrg bila PN tadbir, Orang tua Kerepot tu dah merungut byk case court mcm dah kowtim, kes anak Najib, Case Tengku Nan.. hang tak nampak ka semua ni berubah2 ikut sapa yg berkuasa? Ni ka keadilan hakiki? Sama la kes liwat Anwar dulu tu. Musuh politik dia berkuasa… Read more »

Wau bulenngy
Wau bulenngy
2 January 2021 6:34 pm
Reply to  Buekaw

May Allah respond to you. HE knows best

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 January 2021 7:25 pm
Reply to  Wau bulenngy

Korek. Korek. Korek. Aaaahhh. KOREK. – The late VK Linggam aka Madey si Kitol’s crime partner in court. Kahkahkah!