SEDIAKAH MAHATHIR UNTUK BENAR2 TERBUKA?

Pakatan Harapan (PH) boleh mengundang sesiapa saja untuk bekerjasama termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad, asalkan berpegang pada prinsip perjuangan gabungan itu.

Pengerusi PH, Anwar Ibrahim berkata, pihak yang diundang tidak boleh membawa agenda peribadi serta kerosakan ke dalam gabungan tersebut.

“Itu saya serah pada PH. Siapa pun boleh undang, tapi perlu patuh pada prinsipnya.

“Bukan bawa agenda peribadi dan meneruskan kebobrokan yang lama,” katanya lagi.

Begitu pun, Anwar ketika ditanya mengenai keinginan Tun Mahathir untuk kembali menerajui negara, berkata, perkara berkenaan sudah tidak relevan lagi dibangkitkan sekarang ini.

Tegasnya, siapa saja yang ingin menjadi Perdana Menteri harus mempunyai tekad untuk melaksanakan reformasi dan tadbir urus yang baik untuk negara.

“Bagi saya soalan itu tidak relevan…tidak peduli siapa pun, dari parti mana, mesti ada komitmen untuk memerangi rasuah dan tidak melindungi keluarga dan kroni.

“Komited untuk memperjuangkan dan membantu penderitaan orang miskin di luar bandar, masyarakat terpinggir harus menjadi keutamaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin berpendapat, kemasukan Tun Mahathir ke dalam PH harus membuka jalan ke arah merealisasikan perjanjian asal menyokong Anwar untuk memimpin negara seperti yang dijanjikan selepas PH memenangi PRU14 lalu.

“PH harus kembali kepada perjanjian asal di mana mandat rakyat dalam PRU14 adalah jelas iaitu menyokong Anwar untuk memimpin negara selepas Tun Mahathir.

“Justeru, saya percaya Amanah boleh meyakinkan Tun Mahathir untuk mendokong segala usaha Anwar mengembalikan semula mandat rakyat yang telah dikhianati,” ujar Shamsul lagi.

Dalam hal ini, sediakah Tun Mahathir untuk akur menerima prinsip perjuangan PH dan menyokong Anwar untuk menduduki kerusi Perdana Menteri?

Anwar dan PKR nampaknya telah menunjukkan keterbukaan, tetapi apakah Tun Mahathir benar-benar terbuka? (Shahbudindotcom 29/12/2020)

4.8 6 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 29 December 2020 — 4:11 pm
Subscribe
Notify of
guest
38 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zunnun
zunnun
24 January 2021 11:24 pm

hadi awang akan di hadapkan ke muka pengadilan samada hadi masih mengamalkan fahaman extrrmist yg mencetuskan peristiwa berdarah …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
30 December 2020 11:44 am

KALAU MAHA PARTI PALING LAMA PALING INTEGRITY TENTULAH PAS…….. UMNO TIADA HARAPAN BANGKIT LAGI JIKA JATUH KALI KEDUA…….. UMNO DNA YAHUDI TIDAK TAHU KENANG JASA …….DARI PEMBANGKANG JADI KERAJAAN JASA SIAPA……DARI LONGKANG DISELAMATKAN……. Pas masih kekal bersama Muafakat Nasional kata Dr Asyraf………. Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menyangkal dakwaan kononnya Pas telah membatalkan kerjasama dengan UMNO serta Piagam Muafakat Nasional. Dalam hantaran di laman Facebook, Asyraf berkata, dakwaan tersebut adalah palsu dan fitnah. “Khabar angin yang disebarkan melalui media sosial kononnya PAS membatalkan kerjasama dengan UMNO dan Piagam MN adalah palsu dan fitnah,” katanya hari ini.… Read more »

Wau bulenngy
Wau bulenngy
30 December 2020 3:28 am

Whatever comments that zunnun and or NBR tried hard to articulate Could/Would never ever put Anwar and or any PAS leader as PM.

For PH, those political analysts had more or less confirmed the notion that Anwar could only realise his dream to be PM should he gets TDM on his side in PH which is almost impossible.

I wish to reiterate Anwar led PH COULD/WOULD never win any PRU WITH/WITHOUT TDM. He just had no numbers to support him. Proven in many instances so much so thst he is considered as pathological liar. Pity.

Aonymous
Aonymous
30 December 2020 1:06 am

nbr dengan zunnun memang sekatil

dua-dua anu nya kocik..2 cm jerrr..kikikiki

last-last main sodok dengan batang mop

jangan lupa lumor batang mop dengan minyak griss

kikikiki

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 11:13 pm

Bila agaknya Geng Saka Madey si Kitol akan mohon masuk Amanah? Bila pula Madey si Kitol akan umum keluar Amanah dan letak semua jawatan dalam parti? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 11:04 pm

40 tahun makan bangkai Perogol Nika Gee nak Rakyat makan bangkai lagi? Kartel Kerala bagi Melayu makan bangkai masih terlepas dan kabur macam Azmin Semburit. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
29 December 2020 11:17 pm

berbezaan antara yg satu, kulum #kepalabutuh manakala yg satu lagi menjilat #lubangpuki…..

zunnun
zunnun
29 December 2020 11:21 pm
Reply to  zunnun

yg #sihadi bagaimana pula…

menyuap masakan kawah seketul daging babi…?

bagaimana pula #situOT96 ?

menilik2 bila terbit sawan terpilih2 nya utk menjadi ‘babi’ ?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 11:02 pm

Perogol Nika Gee sorok kartel daging bangkai dari kartel Kerala? Puppet PM like daging bangkai wagyu. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 10:53 pm

PH = PKR + DAP + AMANAH
Grandpa Boboy = ? + ? + ? esok jadi PM lusa resign tulat jadi interim. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 10:58 pm

tonggeng masuk kubor. Kahkahkah!

Aonymous
Aonymous
30 December 2020 1:04 am

KAU LA TONGGENG JUBO nbr oiii

KASI ZUNNUN sodok DENGAN BATANG MOP

NAK GUNA BARANG SENDIRI KECIK SANGAT

zunnun
zunnun
29 December 2020 10:25 pm

maka, perlu ke #situaOT96 di letak pd tempat yg mulia dan di hormati….?

atau

perlu ke situaOT96 bersama si peneda dgn amanat sesat nya di asingkan agar mereka di ubati penyakit contagious yg di bawa oleh mereka…?.

penyakit ape pula…

penyakit sawan babi2 yg datang bila2 masa tanpa di duga…

zunnun
zunnun
29 December 2020 10:20 pm

persoalan asas yg perlu rakyat bertanya…

antara #situaOT96 yg berpenyakit #epilepsy type 1 aka penyakit selective dementia nya dan #sipendeta yg melacurkan agama sesat nya, perlu kah negara memerlukan musuh luar utk memecah belahkan perhubungan rakyat berbilang kaum yg ada…. ?

zunnun
zunnun
29 December 2020 10:15 pm

ape sebenar yg membuat #situaOT96 meletakan jawatan dgn tiba2…. adakah sbb bermimpi mlm sebelum nya atau the run-up telah rippling sejak sekian lama hinggakan #situaOT96 tidak mengambil usaha utk mengelakan nya….. kan #situaOT96 se ekor haiwan yg visionary, dan berwawasan, #melayuygtidakmudahlupa tapi, mengapa terlupa utk menghidar dari berlaku pengkianat dlm parti sendiri….. adakah #situaOT96 kerap di serang seizure hingga terlupa utk meletakan keabsahan pH satu priori kepada setiap tindak tanduk nya…, hingga #sisemburit bebas bergerak utk memporak perandakan pH tanpa di sekat berjinak2 dgn haiwan2 konon dgn ketrampilan berjenama #melayu2islam ….. #melayu2 yg menggunakan dan melacurkan #islam utk kepentingan mereka…..… Read more »

zunnun
zunnun
29 December 2020 10:02 pm

let sell the idea…. then again is it real or an ideal of one’s desire… what it be if it cud not be seen real instead deluded from a person denying his state of seizure but always wanting to stay above all…… is the seizure real or his idealistic dream is the root of his selective seizure……. “I dream to make Malaysia Great…” but how cud it be done since #melayu2mudahlupa… perhaps bailing his son, where he presides and decides, tapi #melayu2tidakmudahlupa kini ape yg si tua lakukan, bukan saja melayu2 tidak lupa, malah majoriti rakyat yg mengundi memenangkan pH… Read more »

Aonymous
Aonymous
29 December 2020 9:57 pm

NBR SAKA DAJJAL

PENYEMBAH KEBOBROKAN!!!!

kikikikiki

apa yang tak kena dengan kau nih?

awat yang hang jadi saka dajjal tu..bahlol

betobat lah woi

sebelum kau jadi….

saka dajjal>>>>>>>kemudian saka iblis

BUAT SEMAK KAT BLOG BUDIN YANG MULIA NIH

kikikiki

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 December 2020 9:49 pm

SATU2NYA KELEBIHAN PAK JUB IALAH PUKUL TONG KOSONG……BUNYI GEGAK GEMPITA RAMAI TERPEDAYA…… Bentang, bahas, retorik … kerja tak buat Itulah Anwar Ibrahim. Baik dalam ceramah, baik FB Live, baik temuramah media, baik parlimen dan mana-mana, asyik perlu bentang dan asyik perlu bahas. PH – Bahas, bahas, bahas, sampai bila? Kerja asyik berbahas saja tak habis2 PN – Tidak bahas tapi kerja jalan.* Masa dia Menteri Kewangan dulu pula, asyik perlu kaji. Kita akan kaji. Sedang dalam kajian. Tak pandai-pandai sebab asyik kaji. Butiran tak tahu. Specific tak ada. Soalan pun tak reti nak tanya. Hanya retorik, retorik, retorik…klise klise klise…… Read more »

Sheraton
Sheraton
29 December 2020 9:28 pm

Ini kena tanya AMANAH dulu ?

Yang nak kan OT tu geng dalam AMANAH walaupun dah lebih 3 kali OT tunl kata dia tak kan pilih Anwar sebagai PM.

AMANAH ni kan baik.. apa ..?

Rahmatan Lilla Bila’alamin..?

Sampai yang buruk di angkat.. yang baik di tidak pedulikan.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 9:41 pm
Reply to  Sheraton

Grassroot Amanah saja yang boleh selamatkan Saka. Saka punya mantera manifesto bukan kitab suci, No Anwar dan No DAP. Amanah OK. Kahkahkah!

Aonymous
Aonymous
29 December 2020 9:50 pm

NBR SAKA DAJJAL

Anonymous
Anonymous
30 December 2020 12:04 am
Reply to  Sheraton

Mahathir dah kata, dia tak perlu patuh dan taat kepada Anwar selaku Ketua Pembangkang atau Pengerusi PH. Ini peluang baik. Anwar pun ‘offer” kat Mahathir, Kalau mahu join PH, mesti terima prinsip dan reform yg akan dibawa oleh PH dan jangan ulang perangai buruk yg lama. Korang agak Mahathir yg terkenal dgn egonya dan telah berjanji tidak akan patuh kepada Anwar, akan terima tak syarat Anwar? Kompom tidak, kan? Maka…kita semua akan selamat dari sang saka….. Bijak tak Anwar? Haha…. Dia kata, Pie Bedal Warisan tu bila2 masa boleh hadir meeting PH, tapi Anwar tak panggil. Nak salahkan Anwar la… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 9:12 pm

Hahaha. Oi Saka. Kalau tak malu marilah masuk PH. Jangan merasuk dan meroyan minta pemimpin join Grandpa Boboy. PH open club for Geng Saka. Begitulah lebih kurang. Sama je macam apa yang I komen pada saka sebelum ni. Join Amanah tanpa was-was 50 kerusi boleh lompat dan boleh terbang. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 9:23 pm

Boleh resign kerusi dan boleh jadi kerusi interim. Itupun kalau grassroot ada dan tak menumpang macam Saka. Kahkahkah!

Aonymous
Aonymous
29 December 2020 9:52 pm

KAH…KAH…WOI NBR SAKA DAJJAL

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 December 2020 9:10 pm

RAKYAT PERLU PARTI PALING LAMA DAN PALING KURANG KES RASUAH……… Status Covid penentu hala tuju politik……… Tun Dr Mahathir berhasrat untuk kembali sebagai PM ke 3. Kini menjadi perbincangan dan persoalan sama dia patut diberi peluang tersebut. Sama ia akan diperakui sebagai halatuju baru politik negara terpulang kepada pengumuman baru Dato Dr Noor Hisham. Menurut Lokman Noor Adam, bukan MKN atau Menteri yang tentukan, tetapi Noor Hisham. Dia boleh mengatasi keputusan KSU dan Menteri sebab dia sudah Turus Satu. Setiap kali Noor Hisham benarkan status pencegahan Covid diumum, mesti ada perkembangan politik menyusul. PKP : Pakat Keluar Parti PKPD :… Read more »

Aonymous
Aonymous
29 December 2020 8:42 pm

Seeloknya dan yang terbaik adalah mereka yang paling senior untuk memimpin negara,tak kira berapa umurnya.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 December 2020 8:01 pm

TEMPOH PHD4PIG PERINTAH NEGARA HANYA 22 BULAN…..TAPI RAKYAT MENEMPOHNYA CUKUP SENGSARA…… Pakatan Harapan’s Future Lies In The Collapse Of Perikatan Nasional……… As long as Umno, PAS and PPBM continue to unite, Pakatan Harapan is doomed. Pakatan Harapan’s future lies in the collapse of Perikatan Nasional. And, according to Mahathir, if you want to bring down the government, you must do it from the inside. If will be very difficult to bring the government down from the outside. Hence you need people inside the government to sabotage the government. Anwar Ibrahim is still talking about his numbers. He is trying to… Read more »

Wau bulenngy
Wau bulenngy
29 December 2020 7:27 pm

Anwar led PH COULD NEVER WIN, with or without TDM. He failed to steer opposition blog to block the budget….a glaring example.

Prior to this, he led BA and PR in PRUs but lost.

For Anwar……dream on

Anonymous
Anonymous
29 December 2020 11:23 pm
Reply to  Wau bulenngy

Atok96 would had his cake and ate it too and became PM of PN instead of Moo had Sheraton Move yielded only UMNO individuals not enbloc. He has spent 22 months as PM of PH to get all his blue-eyed boys; Zahid Mat Arip, Azmin, Hamzah Zainuddin, Hishamuddin H2O, Khairuddin Hasan all working hard to get SDs, wrecking havoc in PH esp PKR, DAP and spreading propaganda against Anwar to set up Sheraton Move. Alas in cruel twist of fate, the old fox got beaten by UMNO enbloc and his boys deserted him. Grand Coalition is another deja vu Atok96… Read more »

Razak
Razak
29 December 2020 7:06 pm

Saya akan berkempen MENENTANG mana2 gabungan parti2 politik yg di sertai Dr Mahathir!

Jigit
Jigit
29 December 2020 5:44 pm

Akhirnya…setelah tak nampak jalan nak menang atau peluang untuk naik jadi PM, kepada orang tua yang dikutuk-kutuk itu juga mereka kembali membawa ranting pohon zaitun (teringat pula kat Kak Eton hihihihiiii).

Saya cadangkan kita lupakan saja kepada lelaki-lelaki tua yang sudah melebihi umur 70 tahun. Carilah yang berumur di bawah 65 tahun untuk menerajui negara………lagi muda lagi baik

Aonymous
Aonymous
29 December 2020 8:40 pm
Reply to  Jigit

lagi muda lagi mengarut kerana mereka lebih citakan hal kepetingan peribadi dari negara

Anonymous
Anonymous
29 December 2020 10:59 pm
Reply to  Jigit

Jigit, kau sama Pacak bodoh mcm TN lah, kerana ini lah syarat2 Puteri Gunung Ledang dari PH kepada Atok96 dan penjilat2 Atok96.

Adakah Atok96 yg khianatkan PH dulu akan terima syarat2 dia tidak akan khianat lagi PH utk diterima masuk balik?

Ini soalan kpd Bapak Munafik Atok96 adakah dia dan macainya Khairuddin Hasan sudah bertaubat sedangkan idea Atok96 Grand Coalition yalah reset utk ketepikan Anwar dan PKR?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 December 2020 4:12 pm

PHDAPIG MEMANG BANGANG…..SEKALI MAHU DORAEMON SEKALI TAK MAHU…..KES BENCI TAPI RINDU……… PEMBERONTAK SYIAH BERFAHAMAN LIBERALISM PLURALISM JUGA…… AKHIRNYA UNTUK HERET MELAYU JADI MURTAD………. Under Amanah’s “Progressive Islam”, Can Muslims Now Murtad?…….. This is classic stereotyping. If they are Chinese, then they must be rich. If they are Malays, then they must be bangsat and pokai. And if Malays are rich, then it must be because they are corrupt and have been bought. This is another form of racism, the stereotyping of PAS people because they are Malays. 1. This was the more progressive version of PAS led by Ustaz Fadzil… Read more »

JLc
JLc
29 December 2020 5:37 pm

Tiada sbb saka Tua nk jadi pemimpin utama PH++++ lg…peluang terbesar dh diberi tp dia slumber dog dia letak jawatan sbb ada agenda utk halang Anwar jd PM.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
29 December 2020 7:01 pm
Reply to  JLc

We are the people must be united. Let the leaders quarrel with each other, let us not to be taksub or fanatics toward them.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
29 December 2020 9:15 pm

Yes. If win we can resign, jump ship or die standing alone. No problem. Fuck our voters. Kahkahkah!