HERET SEGERA KARTEL DAGING KE MUKA PENGADILAN – ANWAR

Baru baru ini kita digemparkan dengan pendedahan berhubung kartel daging yang didakwa turut didalangi kakitangan agensi kerajaan.

Ini ternyata satu kegiatan yang tidak bermoral tatkala kita harus pertingkatkan segala usaha dan upaya kita dalam memerangi rasuah dan kebobrokan, namun kakitangan kerajaan ini mudah dibeli sekaligus mengabaikan tanggungjawab mereka kepada negara dan rakyat.

Skandal ini ternyata telah merobek reputasi dan imej institusi itu yang diamanahkan memulia dan meningkatkan darjat Islam.

Meski dikurniakan peruntukan yang bukan kecil hampir setiap tahun, namun skandal ini telah merosakkan kepercayaan umum kepada institusi tersebut.

Saya menggesa kebobrokan seperti ini dihentikan. Saya juga mendesak kerajaan dan kementerian untuk segera menjalankan siasatan rapi, cekap, dan telus serta mengheret dalang ke muka pengadilan.

ANWAR IBRAHIM

26 Disember 2020.

Updated: 26 December 2020 — 8:17 pm

44 Comments

Add a Comment
  1. SEMASA PH PERINTAH NEGARA SEDAP MAKAN DAGING HARAM……ITU SEBAB SENYAP JEERRR…….

    PENDIRIAN PAS SEMENTARA PRU15 SAHAJA……DAH TENTU KADOK KALAH
    NANTI………

    Topple The Government If No EPF Withdrawals And Moratorium On Loans, Says Umno’s Puad……….

    (FMT) – An Umno Supreme Council member has urged Barisan Nasional to withdraw its support for Prime Minister Muhyiddin Yassin if he does not honour his 2021 budget promises.

    In a Facebook post, Puad Zarkashi said BN had previously stated that it would only support the budget under two conditions — the extension of the bank loan moratorium until June 30 next year and allowing people a one-off withdrawal of up to RM10,000 from their EPF Account 1.

    “The promises to simplify the EPF i-Sinar scheme and the automatic moratorium extension have not been fulfilled,” he said, adding that there were also certain banks which were reluctant to provide the loan extension facility.

    Previously, EPF announced that only certain qualified people would be allowed to make withdrawals under i-Sinar, including workers who have not contributed to EPF for at least two months and those who had suffered a minimum 30% reduction in their basic salary from March.

    The second category of members whose total income has been reduced by at least 30% from March have to show supporting documents to verify this.

    Puad said Najib Razak who is the BN backbencher chief had urged Putrajaya not to set any conditions for the scheme, saying some of the requirements were illogical and made things more difficult for the people.

    Najib said if the government continues to delay the promises, BN would take action.

    “Just withdraw support for Muhyiddin as prime minister. While it may look like a kamikaze mission, it is for the sake of people,” Puad added.

  2. Anwar tak dapat jadi PM kalau tak dekat dengan Mahathir, kata Zahid
    Mcm mana dia nak dekat. Tun M tak tahan dia bau busuk.

    Politically speaking.

  3. Ulang:

    Dah tosonyap DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI).

    Bila dia keluar menghasut lagi, dia akan di pelangkong lagi di sini.

    1. Bersedia Berkhidmat.

  4. #melayu2islam hadi satu penjenamaan yg melambangkan kebebalan ke?

    hingga mem”babi”buta dgn tanpa cuba mencari pengertian islam dari hanya asyik mabuk dgn ajaran seketul daging babi yg hadi sediakan…

    hingga tergolek2 mati di memali…

    1. Yang bebal, mem”babi” buta dan kepala keras mcm batu adalah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI).

      Sebut yang tergolek2 di Memali tapi gerun nak sentuh yang bergelimpang di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa ikut SOP Tentera, maka di tembak mereka yang broke the curfew etc.

  5. Dah tosonyap DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI).

    Bila dia keluar menghasut lagi, dia akan di pelangkong lagi di sini.

    1. Thiis is serious business. Sebab hasutan nya itu serious.

      1. No seditious bastards shall be let go unscathed here.

        1. It’s damn pleasurable whacking the seditious goons.

          They must be warned – no more such seditious nonsense shall be allowed to go without wanking, whacking and wonking their heads here.

          Verbally, that is.

          Within the bounds of the law and Budin’s censorship net.

  6. hadi awang ini se ekor babi ke atau membawa virus contagious ajaran seketul daging babi…

    si tua OT96 bagaimana pula dgn mitos, #melayu2mudahlupa…

    kerana penyakiy sawan babi yg di hadapi nya ke asyil terpilih2 lupa….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) ini memang betul2 babi.

      Dari tabiat nya, kata2 nya, menyodok sana, menyondol sini.

      Satu masa nanti dia akan tersodok razor blade dan terbelah lah mulut nya.

  7. ape beza nya #melayu2islam dgn #melayu2muslim….

    Islam itu satu penjenamaan Kesempurnaan Semesta, satu perhubungan Dzat dan segala Sifat2 Nya…

    maka #melayu2islam membawa maksud – melayu2sempurna….

    mak ooi, kan satutuntas ketrampilan mem”babi”buta nama nya…

    ngape tak gunakan, #melayu2muslim sj….

    hadi awang jual ajaran seketul daging babi sana sini ke utk menjenamakan #melayu2islam nya…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) berterusan menghasut Muslimiin dan agama Islam.

      Dia bukan membabi buta, dia babi, nokhtah.

      Keturunan yang tonggang tongek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

      Itu dia punya pasal, tapi bila menghasut Muslimin dan agama Islam, itu kami punya pasal, maka di pelangkong lah dia berterusan di sini.

  8. let get the kings of “bailando el ritmo ragatanga” ring the bell in this Sunday Morning to create excitement…

    si tua OT96 & di pendata hadi dgn common deno mereka….

    ajaran seketul daging babi & sawan babi meneruskan mem”babi” kan #melayu2islam yg ingin kedua2 nya ingin jenamakan ketika bicara dan bersantap di rumah si tua OT96 dahulu…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) berterusan memuki emak nya.

      Mulut nya celupar akibat asyik menjilat puki emak nya sejak di kerah buat demikian sejak kecil lagi.

  9. bicara mengenai babi ini terjerumus kpd hadi awang melebihi kartel yg mencampur2kan daging haram dan daging halal…..

    ngape…?

    kan hadi awang yg perhebohkan ajaran seketul daging babi hingga tergolek2 mati di memali…?

    adakah golongan mereka di memali mem”babi”buta dgn masakan dari kawah hadi…..

    ape dasar pergertian agama yg #melayu2islam hadi sogokan kpd golongan yg ingin di bina nya di negara melalui kerajaan Moo…

    sama tak fahaman ajaran seketul daging babi hadi dgn fahaman sawan babi si tua OT96 yg kini ingin jadi ketua Pejuang Negara…?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) asyik menyebut “tergolek2 mati di memali”,

      Dia segan, malu, gerun nak sebut yang bergeiimpangan di rusuhan 13 Mei 1959 apabila Tentera di arah mengawal keadaan dan mereka lakukan SOP mereka keatas yang langgar perintah berkurung curfew dll..

  10. agak nya bila pedeta hadi awang mimpi ‘rasullah’ nya, ‘rasullulh’ nya berserban berjubah dan berbangsa arab ke?

    mungkin asyik memamah & memasak daging babi, hadi awang dah jadi babi tegar…

    tidak mengerti berbezaan antara muhammad dan kenabian nya…

    tidak kah si babi hadi mengerti, bahawa kenabian nya itu Sifat Tuhan Semesta…

    berupa dan berentuk ke yg babi hadi mimpikan nih…?

    hebat no

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) tak renti2 menghasut Muslimin dan agama Islam.

      Pihak berkuasa tentu mengawasi kata2 nya dan akan megheretnya ke MCMC / Balai Polis di masa yang sesuai.

      Sementara itu, dia akan terus dibalun, ditibai dan dibantai disini.

  11. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Mmg kita sedih dgn ‘kartel’ daging haram mentah
    Udah lama dok telan, rasa macam nak termuntah
    Tapi, jgn lah terlalu ‘biase’ walau pun nak melatah
    Ia dh wujud 40 th dulu sejak PM yg lama perintah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. ‘daging haram’?

      kan daging halal dan normal bagi #melayu2islam hadi yg asyik di mabukan oleh ajaran seketul daging babi hadi…aka amanat hadi…

      masakan mereka saban hari asyik mem”babi” kesana kemari….

      cara pemikiran mereka tak ubah babi2…

      dapat duit beli mercedes, naik gaji dan si zafrul “feed” lagi dgn peruntukan kpd si taki dan malaun2 nya peruntukan & projek2 lagi….

      penyuluh covids di penbentungan mlm hari…

      teropong ajaib, mimpi ‘rasullulah’ sebahagian dari perdagangan agama….

      daging babi halal atau haram bagi #melayu2islam hadi nih?

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) MEMANG LAH EXKPLOITASI APA SAJA untuk faedah gerombolan dia.

        Dia lupa bahawa tabiat babi itu ialah hak depa sejak lahir, berturun temurun.

        Menghasut Muslimin dan agama Islam mengata ‘rasullulah’ sebahagian dari perdagangan agama….’

        Dia perlu di heret ke Balai Polis dan ke Mahkamah.

  12. adakah penyakit sawan babi si tuaOT 96 kerana memamah daging babi ajaran seketul daging babi hadi..?

    tidak kah satu ketika si tuaOT96 jelmakan dgn menjemput pendeta hadi awang bersantap ke rumah nya….

    adakah pendeta hadi awang yg membawa mentera jampi ajaran seketul daging babi nya bersama ketika berdandang ke rumah si tua OT96 , lalu beberape minggu kemudian nya, si tua OT96 meletakan jawatan nya tanpa berbicara dgn rakan2 nya yg menaikan nya dan menjawat perdana menteri negara….

    ada kah sawan babi si tu 96 kerana mengidap penyakit dari virus amanat hadi atau kerana mito nya yg di ada2kan oleh nya…

    mito “melayu kuat lupa…” …

    ….lalu epilepsy type 1, “dementia selective” itu satu kebiasan yg di hidapi nya….

    hebat #melayu2 di negara tidak perlu ada musuh luar dari kerangka bangsa mereka, kedua2 mereka, si tua OT(6 & hadi awang dah cukup membuat #melayu2 bersengketa antara mereka….

    1. Memang boleh di jangka komen mengimplikas Tun M spt di atas ni di tulis oleh DAP DIRTY OLD MANN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIIMAK BILA DIA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Mengata “memamah daging babi” itu nyata dia Pukimak.

    2. Menuduh “melayu2 bersengketa antara mereka…”, DAP DIRTY OLD MAN ini lupa bahwa bersengketa antara mereka juga berlaku antara ahli2 DAP.

      Hingga Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang, tak lama yang lalu.

  13. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Apa yg DSAI katakan tu, mmg le kita kena support
    Dh lama org Islam tertipu dgn daging yg di’import’
    Ia berlaku sejak 40 th dulu, tapi tiada orang report
    Bukan lah baru, tapi sejak PM dulu yg kini kerepot
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  14. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Agak tak adil lah klau TSMY sorang yg kena teruk
    Sbb hal kartel daging ni, dh 40 tahun dulu disorok
    Jadi, bukan kerajaan terkini jer yg bersifat bobrok
    PM dulu yg lama memimpin juga tk kurang buruk!
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  15. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲
    Moga kartel daging haram, dpt dihapus lmbt laun
    Dengar citer, perkara ini dah wujud lebih 40 tahun
    Jadi, bukan le baru kini jer wujud itu puak malaun
    Ianya tak diambil peduli sejak zaman Mahafiraun!
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  16. daging babi halal ke utk di makan oleh #melayu2islam hadi hingga tabii mem”babi”buta satu gejala yg “normality” bagi mereka…

    atau kemungkinan ajaran seketul daging babi hadi punya nya..

    hinggakan menimpot daging2 scandal sedemikian jadi amalan mereka…

    hebat no

    1. punya – punca

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA NAIK SPT DAH DI TERANGKAN SEBELUM INI) asyik menghasut, sekarang dengan menyebut seketul daging babi.

      Dia boleh dibalun, ditibai dan dipelangkong di sini. Jangan di luar sana, salah disisi undang2.

  17. “.. kakitangan kerajaan ini mudah dibeli sekaligus mengabaikan tanggungjawab mereka kepada negara dan rakyat.”

    Bedebah seperti itu memang perlu dikikis dari negara ini, malah dari dunia ini.

    Malang nya, jumlah yang seperti itu agak tinggi, tiap Kerajaan sejak Merdeka hebohkan nak kikiskan nya tapi kejayaan nya tipis.

    1. Nama badan Kerajaan yang di pertanggung jawabkan tugas itu bertukar dari Badan Pencegah Rasuah kpd beberapa yang lain.

      Namun tahap kebobrokan itu masih tinggi.

      Apa kah Kerajaan kuku besi seperti di negara2 komunis dapat mengawal kebobrokan / rasuah dsb nya?

      1. ” .. the Communist Party .. China .. wields absolute power over China’s 1.3 billion people.
        But after six decades there are fears that the party is corroding from the inside, its ranks riddled with corruption.

        https://www.bbc.com/news/world-asia-china-20273007

        1. Namun demikian, membasmi rasuah mesti di gigihkan setiap masa.

          Tangkap, mahkamahkan, sumbatkan yang terbukti bersalah ke dalam penjara.

    1. Keluar corrupted language di atas – tak boleh salin ke sini maklumat di internet ke?

      1. Maklumat yang berfaedah untuk pembaca tahu.

        Tidak ramai pembaca di sini ada membaca nya di internet.

  18. Kes murtad, mabuk memandu, mabuk membunuh, makan daging bangkai 40 tahun, arak haram beer halal, Ratu Cantik patuh syariah bukti Kerajaan yang ada bukan saja sekular, liberal dan pengikut Dajjal. Tetapi juga kapir harbi. Kahkahkah!

  19. 40 tahun kartel daging bangkai babi, kuda, kangaroo berurusan tanpa dikacau. PM yang efisen dan berkualiti saja yang mampu sorok rasuah sebesar ini. Kahkahkah!

  20. jika kerajaan #melayu2islam hadi berhasrat dan berani utk mengheret kartel daging impot ke muka pengadilan,…

    …. jgn pula di kecualikan tidak mengheret pendeta hadi awang sekali utk mengetahui bagaimana dia perolehi stok seketul daging babi nya setiap kali di masak dlm kawah bagi…

    … menjenamakan ajaran seketul daging babi nya….

    adakah ajran seketul daging babi hadi masih di jadikan asas kerajaan #melayu2islam hadi oleh Moo…

    hingga gejala impot daging2 halah di campur dgn daging2 haiwan lain selain daging2 babi…

    hebat no

    1. TAK YAH MEMEKAK LAH ZUNNUN!

      mana nombor? mana nombor ?

      sampai ke tua lah kau cari nombor

      KAU KASI AKU NOMBOR KUDA ESOK lagi BAIK lol

    2. Jangan di biarkan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH NAIK SPT DI TERANGKAN SEBENTAR TADI) menghasut Muslimin dan Melayu Islam tanpa di balun ditibai dan dibantai disini.

      Berterusan, seperti di atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.