SURAT TERBUKA KEPADA MAT SABU DAN KEPIMPINAN AMANAH

Kepada Ayahnda Abg Mat, Kepimpinan AMANAH serta rakan2 dan Sahabat².

Assalamualaikum Warohmatullah Hiwabarokatuh

Saya Aqila Umairah Binti Khan sebagai ahli Amanah dan sayap AWAN dalam parti Amanah terpanggil ingin membuat sesikit teguran/pandangan/cadangan kepada kepimpinan.

Aqila jarang membuat teguran secara terbuka malah lebih kepada Silent Reader atau CCTV dalam melihat kemelut politik muktahir ini kerana sebagai ahli parti yang akur keputusan parti sebelum menjadi kerajaan, selepas menjadi kerajaan dan kembali menjadi pembangkang kami tetap setia dengan mulia wadah ini.

Saya antara yang terawal menyertai AMANAH dan sebelumya PASMA kerana mahu melihat dinamika politik negara yang lebih inklusif, prograsif mengikut neraca Politik Siyasah sebenar menuntut agar politik jummud dan extrime perlu di ketepikan.

Ramai yang menyertai AMANAH kerana dipimpin oleh pemimpin2 Senior walaupun parti baru setahun jagung. Kepimpinan selalu mengigatkan supaya kita mengikis sifat jummud dan wala mengkhinzir buta.

Atas ijtihad politik yang lebih inklusif memilih supaya sifatnya berbeza berbanding parti sejarah (malas nak ulas bab parti sejarah)

Jika di selusuri sejarah awal penubuhan, ketika bergelar pembangkang kita TEGUH bersama membuat keputusan, apa juga perancangan di bincangkan daripada bawah sehingga ke peringkat tertinggi parti.

Tidak kurang juga pandangan² Ulama seperti Ust Ahmad Awang dan Ust Ghani sebagai rujukan.

Malah kenyataan RASMI parti hanya di keluarkan oleh SU Parti Pakngah Anwar Tahir. Tetapi Sekarang 360⁰ berubah .

Sekarang amat² berbeza. Banyak keputusan, kenyatan media, kenyataan parti tidak melalui saluran, ada yang keluar drpd presiden parti tanpa membuat perbincangan dengan Majlis Tertinggi Parti,

Tidak melalui lagi SUA parti, malah yang menyedihkan kami, parti kini langsung tidak merujuk kepada Ulama yg ada dlm parti.

Apa fungsi mereka sekarang bagi parti?seolah² mereka terus di pinggirkan begitu sahaja. tidak kira lagi kejadian memalukan parti dalam pengundian menolak bajet kerajaan tebuk atap? ada yg bangun ada yg duduk.

Perancangan pincang dan tidak sistematik mengambarkan sistem penyampaian parti hancur.

Teguran Dato Husam juga tidak di ambil serius dan diambil kira. Presiden kebanyakkannya membuat keputusan hanya berbincaang dgn SUA DAP tetapi tidak dengan parti

Sehinggakan beliau merajuk dan meletak jawatan sebagai Naib Presiden Parti. Apa guna parti mempunyai MT tetapi lebih banyak berbincang dengan parti lain dalam membuat keputusan parti?

Yang terbaru kenyataan bersama presiden parti dan SUA DAP saudara Lim Guang Eng. Media dahulunya mesra Pakatan kini dilihat mula memetik berita dengan tajuk mengelirukan dan merugikan parti.

Malah boleh mengguris perasaan sahabat kita yang dahulunya bersama² berjuang menentang Kleptokrasi kuno sehingga terpenjara dan di inaya berulang kali. tidak salah hendak membuat keputusan tetapi berbincanglah dengan parti.

Jangan menambah dan membuatkan ahli menjadi keliru dengan setiap keputusan parti melalui hanya melalui kenyataan prasiden parti. Kami ahli di ajar jangan wala membuta tuli dalam sebarang hal.

Sikap Pemimpin juga di lihat tidak mengindahkan percakaran antara CT Amanah dan CT sahabat² lain. Tiada Arahan supaya ia di hentikan malah di lihat seolah² merelakan percakaran ini berterusan.

Masing² menghala senjata ke arah sesama sendiri dengan laras bahasa yang dilihat bukan bahasa yang baik² lagi. Maki hamun dan mengelar sesama rakan sekutu sudah melampaui semangat persahabatan sehingga saya lihat benarkah mereka sahabat atau seteru?

Pemimpin harus TEGAS mengawal ahli jika di biarkan berterusan kita bakal mencipta musuh dalam pakatan bukan menambah kawan. kini siapakah musuh kita sebenarnya? ahli pun dah keliru.

Saya menyeru kawan2 dan kepimpinan kembali muhasabah, kembali melihat bagaimana susah payah kita membina parti ini, mengikat persahabatan, memupuk persefahaman, meperkukuhkan Pakatan Harapan sepertimana semangat kita mula2 bina dahulu.

Usah di cari jurang perbezaan kerana perbezaan tetap akan wujud. jika kita cari titik persamaan, jurang yang luas kita boleh rapatkan. Bulatkan tekad, Kuatkan kesatuan. kita bakal berdepan cabaran PRU 15. jika iktibar ini tidak di peduli jangan gundah, kita kekal sebagai pembangkang lagi dan jgn bermimpi nak tawan putrajaya.

Daripada ‘Abdullah bin ‘Umar RA menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Seorang Muslim adalah saudara terhadap Muslim (yang lain), dia tidak boleh menganiaya dan tidak akan dianiaya oleh orang lain. Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup aibnya pada hari kiamat.” (Hadith riwayat al-Bukhari, No.2442, 6901, Muslim, No.2580)

Wallahuaklam

Aqila Umairah Khan.

Updated: 22 December 2020 — 7:42 am

32 Comments

Add a Comment
 1. AGAMA SYIAH DICIPTA ZIONIST UNTUK PORAK PERANDAKAN UMAT ISLAM SEHINGGA SEBABKAN PERANG SEPERTI BERLAKU DI IRAQ DAN SYRIA………..

  SIAPA LAGI MENGAJAR UMAT MELAYU DENGAN LIBERALISM PLURALISM KALAU BUKAN PAK DAJJAL FREEMASON ……MEMANG KEMUNCAKNYA ADALAH MURTAD……..

  Anwar sudah lepas tarikh luputnya… teringat sumpah laknat Saiful…………

  Akhirnya Democratic Action Party (DAP) Malaysia dan Parti Amanah Negara terus terang mengatakan mula bosan dengan Anwar Ibrahim .

  Semalam LGE dan Md Sabu keluar kenyataan sifatkan Anwar hanya kejar bayang bayang. Banyak pihak dalam pembangkang kini mula tanpa selindung cakap soal Anwar tidak lagi layak mengetuai pembangkang.

  Inilah yang disebut dalam PKR sejak dua tahun lepas apabila Anwar memaksa semua menjadikan cita cita peribadinya sebagai matlamat utama parti. Malah siapa yang mengkritik kelemahan dan sifat autokratik malah yang berani menegur “jenayahnya” akan dijadikan musuh.

  INGAT !! Selepas dia deal belakang sehingga pembangkang berterabur dalam undi menolak belanjawan 2021 peringkat dasar … ketika ditekan beberapa pemimpin pembangkang dia berjanji akan jatuhkan kerajaan PN dalam masa 7 hari atau dia bersara. Namun kini sudah lebih setengah bulan dia gagal dan dia menipu lagi dengan imiginasi dia… maka makin ramai di kalangan pembangkang sendiri menolak Anwar Ibrahim…

  Anwar sudah lepas tarikh luputnya.
  Beratnya kesan dari sumpah laknat ni.
  Sebahagian telah berkecai dan sebahagian dalam pembikinan
  Rozmi Mokhtar

 2. siape di malaysua yg hampir sama perwatakan dgn ttump di america….

  trump dgn fahaman lunatic evengelist white supremacy ….?

  cuba2 renungkan hadi dgn ajaran fanatic takfiri seketul daging babi utk menjenamakan #melayu2islam nya….

  sama2 badut2 terkini….

 3. YAKJUJ MAKJUJ AKAN TERUS KELUARKAN MUTASI BARU……VAKSIN TAK BERKESAN HALANG………JANGAN PERCAYA BUSINESS MEN……

  AGEN ZIONIST ISRAEL PHD4PIG…….

  Vaksin AstraZeneca dipercayai mampu cegah varian baharu COVID-19……..

  Wakil Astrazeneca memberitahu struktur protein virus COVID-19 tidak berubah dengan varian baharu itu. -REUTERS
  VAKSIN COVID-19 keluaran AstraZeneca seharusnya efektif dalam mencegah varian baharu COVID-19.
  Syarikat ubatan itu memberitahu Reuters, kajian masih dijalankan bagi memahami sepenuhnya impak mutasi tersebut.
  Jelas wakil AstraZeneca yang dipetik Reuters, struktur protein virus COVID-19 tidak berubah dengan varian baharu itu.
  Jelasnya, melalui vaksin tersebut, sistem imun manusia akan dilatih untuk mengenal pasti beberapa bahagian protein dalam virus itu.
  Menurutnya, virus berkenaan akan dihapuskan walaupun sudah terdedah dan berubah.
  Pembuat vaksin kini berlumba-lumba untuk menguji vaksin masing masing terhadap varian baharu itu yang dikesan di UK, dan dilaporkan 70 peratus lebih mudah dijangkiti.

 4. hingga kini rakyat tertanya2 hadi awang masih menganuti ajaran seketul daging babi nya kesana kemari ?

  ini kerana tiada permohonan maaf yg di lafazkanmengenai kesesatan fahaman ajaran seketul daging babi nya…

  sj tanya.

 5. PARA DAJJAL JADI AGEN MAHARAJA DAJJAL…….YAKJUJ MAKJUJ PARA ANJING SETIA BERBENTUK MANUSIA……….

  AS, Israel ‘berurusan’ dengan makhluk asing……..

  TEL AVIV – Seorang profesor terkemuka di Israel mendakwa rejim Tel Aviv dan sekutu kuatnya, Amerika Syarikat (AS) berurusan dengan makhluk asing.

  Perkara itu didedahkan Jeneral Bersara, Haim Eshed yang pernah berkhidmat sebagai Ketua Program Keselamatan Angkasa Israel pada tahun 1981 hingga 2010 menerusi akhbar Yedioth Ahronoth pada awal bulan lalu.

  “Presiden Donald Trump hampir mendedahkan ‘hubungan’ itu, namun makhluk asing di Persekutuan Galaksi meminta ia ditangguhkan terlebih dahulu sehingga penduduk bumi betul-betul bersedia.

  “Mereka (makhluk asing) itu enggan mencetuskan huru-hara. Ia menunggu tempoh manusia berevolusi dan memahami dengan jelas tentang angkasa lepas dan kapal angkasa,” katanya yang pernah menerima anugerah daya cipta rahsia sebanyak dua kali.

  Menurutnya, terdapat ‘perjanjian’ antara Washington dan makhluk asing terbabit.

  “Kedua-duanya telah menandatangani kontrak untuk melakukan eksperimen di sini,” ujarnya lagi.

  Bapa kepada program keselamatan angkasa Israel itu juga menjelaskan makhluk asing terbabit melakukan penyelidikan dan cuba memahami keseluruhan struktur alam semesta.

  “Ia memerlukan bantuan kita. Terdapat pangkalan bawah tanah di Marikh yang menempatkan wakil makhluk asing dan angkasawan AS,” jelasnya.

  Eshed juga mengakui pendedahan itu pasti mencetuskan pelbagai spekulasi dan mungkin ada pihak yang akan mempersoalkan kebenarannya.

  “Jika saya bongkar perkara itu lima tahun lalu, pasti saya akan dimasukkan ke hospital mental kerana masyarakat akan anggap saya gila. Tetapi, saya berani mendedahkan perkara itu sekarang kerana saya tidak akan kehilangan apa-apa.

  “Saya sudah memiliki pencapaian akademik yang tinggi dan pelbagai anugerah serta dihormati di universiti di luar negara,” katanya. – Agensi

  MR : macam film “science fiction” Hollywood

 6. Surat Terbuka Kepada Murtadslimah Sikh Gurdwara

  Jangan lupa semak ejaan nama Navpreet Kaur dalam sijil nikah jamin siap 1 minggu. Happy Vaisaki. Happy Wesak. Happy Guru Nanakji. Kahkahkah!

  Yang Belum Murtadslimah
  Muanjing Siberaya

  1. https://wrlr.blogspot.com/2020/12/indian-hockey-team-captain-manpreet.html

   Berita TV India siarkan video perkahwinan Captain popular Hoki Team India dgn gadis Melayu Malaysia.

 7. PROJEK VAKSIN TERGESA2 PASAL NAK KEJAR PRU15………

  _____

  Liputan imunisasi 83 peratus populasi: Ini tumpuan perkembangan vaksin COVID-19
  Hafizi Rosli
  Disember 22, 2020 14:18 MYT
  Liputan imunisasi 83 peratus populasi: Ini tumpuan perkembangan vaksin COVID-19
  Kos yang ditanggung kerajaan bagi setiap rakyat Malaysia untuk mendapatkan vaksin ialah RM77.35. – Gambar hiasan
  MALAYSIA setakat ini memeterai perjanjian pembelian bersama tiga pembangun vaksin COVID-19 iaitu fasiliti COVAX, syarikat Pfizer-BioNTech dan terbaharu, syarikat Astra Zeneca.
  Kini, jaminan bekalan vaksin sebanyak 40 peratus populasi sudah diperolehi meliputi COVAX, Pfizer dan AstraZeneca.
  Sementara itu, kerajaan bakal memuktamadkan perjanjian dengan Sinovac, CanSino dan Gamaleya bagi mendapatkan tambahan vaksin, mencecah hampir 83 peratus penduduk.
  Ini antara fakta anda perlu tahu mengenai perkembangan vaksin COVID-19 bagi Malaysia:

  1. Pada 16 Nov 2020, kerajaan mengumumkan telah berkomunikasi dengan 10 pengeluar vaksin COVID-19.
  2. Pada 22 Nov 2020, Malaysia menandatangani perjanjian dengan COVAX; vaksin bagi keperluan imunisasi 10 peratus rakyat.
  3. Pada 24 Nov 2020, Malaysia menandatangani perjanjian awal dengan Pfizer; vaksin bagi keperluan imunisasi 20 peratus rakyat.
  4. Pada 21 Dis 2020, Malaysia menandatangani perjanjian dengan AstraZeneca; vaksin bagi keperluan imunisasi 10 peratus rakyat.
  5. Kerajaan sedang dalam proses rundingan akhir dengan Sinovac, CanSino dan Gamaleya untuk mendapatkan bekalan vaksin bagi lebih 40 peratus lagi jumlah populasi negara.
  6. Kerajaan memperuntukkan RM2.05 bilion bagi menampung pemberian vaksin percuma kepada 26.5 juta rakyat.
  7. Kos yang ditanggung kerajaan bagi setiap rakyat Malaysia untuk mendapatkan vaksin ialah RM77.35.
  8. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan jadi antara individu pertama menerima vaksin COVID-19.
  9. Bekalan pertama 1 juta dos vaksin dari Pfizer dijangka diterima dan diberi kepada kumpulan sasar seawal Feb 2021.
  #COVID-19#vaksin#Muhyiddin Yassin#KKM#MOSTI#Khairy Jamaluddin#rakyat Malaysia

 8. _KES ADIB MASA PHD4PIG …..TAK BODOH BUKAN ANJING PAK JUB….

  COVID-19: Dua kes positif melibatkan mutasi virus UK dikesan di Australia.,..,..

  COVID-19: Dua kes positif melibatkan mutasi virus UK dikesan di Australia
  Mutasi berkenaan bagaimanapun bukan penyebab peningkatan kes di Sydney baru-baru ini. – Gambar fail
  AUSTRALIA mengenal pasti dua kes positif COVID-19 melibatkan varian virus mutasi yang mula dikesan di United Kingdom (UK), pada Rabu.
  Pihak berkuasa Sydney melaporkan kedua-dua kes tersebut merupakan kes import yang memasuki New South Wales melalui penerbangan dari UK, dan ketika ini sedang menjalani kuarantin wajib di hotel.
  Mutasi virus yang berasal dari Britain itu dipercayai 70 peratus lebih mudah untuk menjangkiti dan merupakan sumber penularan yang menyebabkan peningkatan kes mendadak di UK sejak kebelakangan ini.
  Bagaimanapun, mutasi berkenaan bukan penyebab peningkatan kes di Sydney baru-baru ini.

  Dalam pada itu, pihak berkuasa beberapa negara Eropah, Kanada dan Iran membuat keputusan untuk menutup pintu negara bagi pelawat dari Britain dalam usaha mengawal penularan virus, khususnya varian mutasi itu.
  Dalam perkembangan lain, Jepun dan Korea Selatan sedang bekerja rapat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) serta negara-negara lain.memantau mutasi virus berkenaan manakala Hong Kong telah melarang penerbangan dari Britain.
  Pihak berkuasa China pula melaksakanan tempoh kuarantin wajib selama tiga minggu bagi mereka yang memasuki negara itu dari Britain bermula 22 Disember lalu, berbanding tempoh dua minggu sebelum ini.
  #

 9. PKR, DAP and Amanah have to be realistic.

  Who led Barisan Alternative (BA) in the fight against BN? Did BA win? NO and WHY?

  Who led Pakatan Rakyat (PR) in the fight against BN? Did PR win? NO and WHY?

  Who led Pakatan Harapan (PH) in the fight against BN? Did PH win. YES and WHY?

  Clearly,

  1. Party per se does not guarantee victory

  2. Certain proven and tested personality and quality Leader COULD AND OR SHOULD bring victory.

  Never underestimate the roles played by Sabah’s Warisan and Sarawak’s GPS which could tip the scale.

  1. Try masuk PRU15 sekor-sekorlah macai Pejuang Petai. Nak tengok juga geng saka boleh menang ke tidak? Jangan nak guna tenaga PH dan lompat katak bila menang. Ada slot 3500 kerusi untuk BEBAS kalau menang boleh lompat masuk Bersatu. Kahkahkah!

   1. It boils down to QUALITY AND EFFECTIVE leadership. PKR has none. Amanah has none. DAP has a few but they understand their party has limitation, reaskns pretty obvious.

    1. Quality and effectively crazy for power? Divide and conquer failure none? Kahkahkah!

     1. Ada yang memang tak der quality…ex jailbird. Ada tak der quality twice leading BA n PR n terribly failed. Yang lebih teruk ada nombor tapi tak nampak2 masih gila kuasa….manusia…. manusia. Dah basi.

   2. Kita buat parti BEBAS tanpa perlu didaftar dengan ROS, tetapi kita bersatu sampai seluruh Malaysia. Kalau menang kita lelong diri kita melalui YouTube kepada parti-parti mana yang mahu beli.Boleh pilih parti yang memerintah atau bergabung dengan parti yang kira-kira dapat mencapai majoriti sehingga tertubuhnya kerajaan campuran. Politik pun mengikut peredaran masa kerana dunia telah hampir kiamat. Pengundi makin kurang kerana COVID.

 10. Surat Terbuka Untuk Rakyat Malaysia

  Kisah Ku Nan hilang wang saku 2 juta dalam masa sehari akibat denda kesalahan rasuah amat mendukacitakan. Rakyat Malaysia amat kecewa kerana wang saku Ku Nan dirampas untuk 2 hari.

  Kepada sesiapa yang ingin menderma bagi sara hidup Ku Nan selama 2 hari boleh sumbang secara drive through depan Istana Kehakiman. Kaunter dibuka bermula esok sempena siapnya sijil nikah mee segera Pengantin murtad masuk Sikh. Take Beer! Hidup Murtad!

  Yang Benar
  MuAnjing Siber

  1. Cuba baca balek hujjah rayuan pasukan pembela supaya diringankan denda dan penjara. Biasakah anda terbaca perbicaraan kes bunuh suatu masa dahulu. Apabila tamat perbicaraan OKT telah didapati bersalah kerana pendakwa dapat membuktikan bersalah tanpa keraguan munasabah. Pembela kes tersebut telah merayu kepada Yang Ariff Tuan Hakim supaya meringankan hukuman kerana kesalahan pertama. Pesalah mempunyai tanggungan yang bergantung hidup dengannya. Dan yang paling kelakar ialah pesalah mengaku hanya TERtembak (terpetik pistol dengan tidak senghaja) terhadap mangsa tanpa niat kerana mangsa dikatakan mengeluarkan kata-kata kesat kepada pesalah.(Hakikatnya pesalah memang berniat membunuh seperti yang dibuktikan pendakwa) Alasan kata-kata kesat dan tertembak langsung tidak pernah disebut sepanjang perbicaraan selama 10 hari?, malah pembela bersungguh-sungguh menafikan anak guamnya ada terlibat dengan pembunuhan dengan mengemukakan bukti dan ramai saksi.

 11. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
  🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
  Sian makcik sihir jadi gila babi sbb otak berkocak
  Nenek kebayan itu dh spt telan kapur punya cicak
  Dah tk ingin ke lagi dia masuk sini jadi pak pacak?
  Klu anjing tu tak ada, blog ni jadi sunyi tak rancak
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  HAHAHA HOHOHO HIHIHI

 12. Surat terbuka kita tabayyun.
  Ratu cantik bogel kita tabayyun.
  Murtad masuk Sikh kita tabayyun.
  Bunuh Adib kita tabayyun.
  Arak haram beer halal kita tabayyun.
  Tokey judi anjingkan janggut kita tabayun.
  Ustaz Budak cabul lelaki kita tabayyun.
  Ustaz Vellfire tunjuk punai kita tabayyun.

  Tabayyun ni maksudnya apa?

  Lepak sambil hisap vape ke?

  Kahkahkah!

 13. Yang murtad dapat sijil nikah siap 1 minggu bertaubatlah. Yang sesat sokong saka nak mati tak lama lagi berubatlah. Saka murtad tak ada yang sokong. Kahkahkah!

  1. Di telan mati anak, di luah mati bapak.
   Image may contain: 2 people, text that says “legislators marriage, Pradesh curbing interfaith pproved religious years Police in India Make First Arrest Under New Interfaith Marriage Muslim man was held under state aw passed address Hindu that women being ured order convert them Islam. prison. marriage Muslim came power enacted he alarming intoa arrested pressuring Hindu was LOVE CRIME! STOP HATRED eloped with reading The imes. Subscribe recent complaint which Aprotest Bangalore, Pradesh. under new father days before district police said was he pproved conversion Original insights, commentary police first arrest under ahighly Hindu the whoi Mr. Modi’s Similar party, nationalist Assam controlled the Madhya Pradesh.”

   MOHD MUKHLIS MOHD SYARIF

   Saya dulu selalu tegur golongan ruwaibidhah nak bermain dengan 3R ( Race, Religion dan Royalty) adalah perkara yang bahaya. Dia macam pedang 2 mata, silap-silap main boleh terputus tangan sendiri.
   Walaun dan lebai kata pasangan tersebut dah masuk Islam lepas itu balik ke India hanya untuk lengkapkan resepsi belah sana. Walaupun keyataan yang lebai petik itu dari 3rd party yang bahasa dia sendiri tak consistant, for the sake of the argument kita terima yang kata mereka berdua dah masuk islam.
   Tapi kalau masuk Islam, dia tunduk dan sembah sesuatu selain dari Allah sudah jadi dosa besar.
   Walaun kena ingat yang India di bawah Kerajaan BJP dah gazetkan satu undang-undang perkahwinan antara agama yang mana kalau mereka berkahwin dengan niat hendak suruh tukar agama boleh di penjara 10 tahun ( sudah tentu law in ini bias untuk lelaki muslim yang cuba kawin dengan wanita hindu di India).
   Jadi kalau suami dia masuk Islam dan isteri yang entice dia supaya masuk Islam, Isteri dia boleh kena dakwa atas undang-undang baharu ini. dan kena ingat juga yang suami dia tu kapten hoki nasional, kalau dia tukar agama, silap2 ada rusuahan kaum/agama di sana.
   Jadi the best way untuk elak dari kena penjara dekat India adalah mengaku isteri dia sudah convert ke agama lain atau stay berlainan agama dan hanya kawin ikut sivil macam pluralisma
   Tapi kalau stay berlainan agama, ikut neraca walaun dan SSST bukankan itu Islam terancam? Menteri Agama PN kata ini luar bidang kuasa dia, kalau nak playsafe jangan ambil jawatan lantikan politik.
   Bila dah kena dekat batang hidung lebai, baru walaun belajar perkataan dosa peribadi, belajar perkataan tabbayun. Padahal dulu tajassus jadi makanan tengah hari harian, fitnah jadi makan malam.
   Saya secara peribadi bersimpati dengan pasangan tersebut sebab jadi crosshair antara fanatik agama di dua-dua negara Malaysia dan India. Cuma, kadang-kadang dengan cara ini baru terbuka mata pentaksub semua yang lebai mereka yang di banggakan selama ini hanya golonga yang menjual ayat-ayat Allah demi sedikit habuan dunia.
   Allah itu tidak pernah tidur, ini baru sedikit cerbisan fitnah golongan ruwaibidah di balikkan pada diri penuduh. Yang paling sedih nanti pengikut yang taksub akan memohon pada Allah supaya pemimpin yang menyesatkan mereka di azab dua kali ganda sebab pemimpin tadi sudah berlepas diri terhadap apa yang mereka jamin semasa di dunia.

 14. Surat terbuka dan sijil nikah segera. Yang mengaku belum murtad tetapi sudah sembah yang lain boleh tuntut. Paling lambat esok pagi. Kahkahkah!

 15. HARAP NOBITA NANTI JUGA DIHUKUM BERSALAH…..BARU SYOK BERI ORANG LAIN PELUANG
  ……..

  ALJUBRI SESAT DAN MENYESATKAN…….

  PH MAHU PEMIMPIN YANG BOLEH BAWA MEREKA KE PUTRAJAYA…….

  Kerusi Putrajaya Dan Pekan Juga……

  Ku Nan dan Najib telah dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi. Ku Nan oleh Hakim Zaini, Najib oleh Hakim Nazlan. Ku Nan kena 12 bulan, Najib kena 12 tahun.

  Maka ramai lah yg mengidamkan kerusi mereka. Dah ada kata Goodbye dan Welcome.

  Tradisi yg dibuat oleh Umno/BN memang lah siapa juga ada tuduhan di Mahkamah tidak dicadangkan lagi nama mereka utk jadi calon. Tapi tradisi itu telah dipecahkan apabila Bung Mokhtar yg masih dalam perbicaraan kesnya di mahkamah dibenarkan utk jadi calon dan menang.

  Dalam pengetahuan saya sendiri ada 2 orang Exco di Pahang yg tidak dicadangkan lagi utk bertanding apabila dibuat semakan dengan SPRM mereka ada kes. Seorang itu dituduh di mahkamah dan akhirnya kes terhadapnya dibuang. Sudah Allahyarham pun beliau itu. Seorang lagi SPRM kata ada “tohmahan” terhadapnya. Juga tidak dicadangkan utk jadi calon. Sehingga hari ini tohmahan itu belum lagi jadi pertuduhan.

  Kelayakan utk jadi calon sebagai ditetapkan oleh Perlembagaan Malaysia dan akta SPR adalah jelas. Umur mesti lebih 21. Ada sijil gila tak boleh. Bankrap yg belum dilepaskan tak boleh. Ada warganegara selain Malaysia tak boleh. Ada sabitan kes jenayah yg dipenjara lebih dari 1 tahun atau denda lebih dari RM2000 yg belum dapat pengampunan, juga tak boleh.

  Dalam hal Putrajaya dan Pekan itu, mereka masih layak utk bertanding dgn alasan seperti berikut :

  1. Hukuman terhadap mereka telah ditangguh sementara menunggu rayuan ke mahkamah lebih tinggi iaitu ke Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan. Mereka telah mendapat stay of execution oleh mahkamah yg jatuhkan hukuman terhadap mereka.

  2. Utk proses mendapatkan pengampunan mereka mesti lalui dulu proses rayuan ke mahkamah lebih atas. Itu proses dan sistem kehakiman yg Malaysia amalkan.
  Mohon pengampunan terus selepas hukuman di peringkat trial court ini belum boleh. Agong dan Sultan tidak boleh terus ampunkan tanpa “exhaust all available legal avenues”

  3. Hujah yg mengatakan mereka telah disabit maka mereka tidak layak, tidak boleh digunakan lagi kerana sabitan itu perlu dibaca dgn pengampunan.

  4. Atas hujah yg saya kemukakan ini, itu lah sebabnya mereka belum hilang lagi status sebagai YB sekarang ini.

  5. Tuduhan mengatakan mereka itu sudah jadi banduan pun salah. Mereka belum jadi banduan sebab belum masuk penjara. Sebab belum masuk penjara ialah kerana ada Penggantungam Pelaksanaan Hukuman. Itu satu Perintah oleh Mahkamah juga.

  Tinggal lagi ada lah risiko kalau mereka dicalonkan lagi. Kalau menang nanti dan segala proses rayuan nya kalah dan mereka tetap didapati bersalah, mereka terpaksa kosongkan kerusi. Ada PRK lah.

  Kalau berangan2 nakkan kerusi itu, doa lah minta proses rayuan mereka hingga lah ke peringkat mahkamah paling tinggi dijalankan segera. Segera itu maksudnya sebelum diadakan PRU15.

  Yang mendoakan orang cepat2 masuk penjara ini tak tahu lah apa jenisnya.

  Nak kata olang bukan olang. Hantu bukan hantu. Nang bo ti nang, kui bo ti kui…

  Agaknya lah.
  Shamsuddin Nawawi

 16. Di sini lah saya meletakkan tanggung jawab sepenuhnya pada Mat Sabu.

  Kerana jika di bawa berbincang mengikut amalan biasa, rancangan Mat Sabu untuk bergabung dengan PEJUANG dan WARISAN akan di tolak.

  Biar kita kalah atas nama PH. Yang fikir sangat kalah ia lah AMANAH sedangkan PKR tidak bimbang menghadapi kekalahan.

  Itu sebab nya PKR bersedia berjuang bersendirian..

  Kembali lah ke pengkalan …

 17. PARA PEMBACA SEKALIAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Siapa yg nak beri pendapat, tampillah ke hadapan
  Apa yg terbuku di dalam hati tk usahlah disimpan
  Tapi, jgn pula kuangajar biadab, tiada adab sopan
  Klau biadab juga, peluru Kejora kena ler berdepan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 18. Tabaayyyun. Surat, serban dan turban semua pakat tabaayyuuun sekarang. Hidop mortad. Hidop Mat. Hidup Maza Mortad. Esok ambil Sijil Nikah Mee Maggi. Kahkahkah!

 19. Surat Terbuka Keoada Aqila Umairah

  Adek Aqila…
  Kami ahli-ahli PKR semua sangat terhutang budi kepada Aqilah kerana menghamtar surat terbuka kepada Mat Sabu.
  Semoga surat Aqilah tersebut dapat mengubah hati dan pendirian Presiden parti AMANAH itu supaya kembali ke pangkuan DSAI untuk sama-sama berjuang agar DSAI dapat menjadi Perdana Menteri.
  Tanpa sokongan orang lain tak mungkin kami mempunyai kekuatan untuk terus bergerak ke hadapan walauppun kami yakin Abam mempunyai nombor.
  .
  Спасибо Aqila. Мы тебе сильно любим

  1. Bro Jigit 8:34 am,

   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
   Sejak kehilangan kekasih, diri runsing spt nk gila
   Entah kenapa jiwa ini tetiba je jadi segar semula
   Spt ada sinar cahaya, yng dibawa, oleh Dik Aqila
   Bro Jigit jgn le awal2 lagi..nak potong jalan pula!
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. Bro Jigit 8:34 am,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
    Mana mkcik betina tua yg suka nk berlagak lelaki?
    Katanya setiap mula pos baru Kejora ni nk dimaki
    Dia dh takut ke, kot kena Kejora punya tapak kaki?
    Atau mkcik si gila babi itu sibuk dok kelebek puki?
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    HAHAHA HOHOHO HIHOHI

 20. Lagii-lagi Budin cerita pasal rumah tangga orang. Lantak pi la depa nak melingkup ka apa. Nampak sangat PKR ni parti yang lemah mati pucuk. Atok tua berdehem sikit, depa cuak… Mat Sabu dan Guan Eng cakap kena ubah strategy kalau nak menang PRU15, depa panik gelabah beruk. Nampaknya PKR ni tak ada kekuatan sendiri dan berada di dalam ketakutan …..bimbang rakan2 gabungan lain akan lari tinggalkan Abam. Kalau macam ni…
  Sheikh tu. akan jadi calun PM sampai mati la…

 21. mAt sabu berpendirian…..

  “…..kurang bermusuh perluaskan kawan….”

  maka dgn kurang memusuhi si tua 0T 96 maka mAt sabu telah perluaskan kawan….

  persoalan nya….

  jika anwar kurangkan musuh dgn perluaskan kawan dgn #melayu2omNo, berlainan ke ?

  lain pula dgn dAp, bagi mereka #melayu2omNo sejak berabad2 seteru mereka sama dgn #melayu2omNo dgn dAp juga…..

  maka, di mana mAt sabu ingin meletakan amanah nya?

  bersama2 dAp dan si tua OT96 atau pkr dan sebahagian #melayu2omNo…..

  mAt sabu dgn anwar tidak sana mAt sabu dgn si tua OT96…..

  dgn si tua OT 96, hormat nya melebihi jika di bandingkan dgn anwar ……

  ..ini permasaalahan nya….

  1. ..tidak sama..

Leave a Reply

Your email address will not be published.