BERSATU, PARTI TAK CUKUP KERUSI….

Sebagai parti yang mengetuai kerajaan dan Presidennya, Muhyiddin Yassin memegang jawatan Perdana Menteri, keadaan Bersatu pada ketika ini boleh dikira sangat malang.

Ini kerana Bersatu bukan saja tidak berada dalam kedudukan boleh menentukan jumlah kerusi yang munasabah untuk ditandingi dalam PRU mendatang, malah berapa kerusi yang bakal ditandinginya juga sangat bergantung kepada belas kasihan parti lain, terutamanya UMNO dan Pas.

Berbeza dengan UMNO, parti itu sehingga ini sudah pun mencapai kata sepakat dengan Pas untuk masing-masing mengekalkan 55 dan 18 kerusi Parlimen yang dimenangi mereka pada PRU14 lalu.

Setiausaha Agung BN, Annuar Musa minggu lalu berkata, berdasarkan persetujuan awal itu, UMNO tidak akan bertanding di kerusi di mana dipersetuju Pas akan bertanding dan begitu juga sebaliknya.

“Kita juga setuju bahawa 18 kerusi PAS tidak akan ditandingi UMNO dan kawasan yang kedua-dua parti gagal pertahankan, jika undi UMNO lebih, maka UMNO bertanding dan PAS tidak akan bertanding, begitu juga dengan PAS, jika undi mereka lebih, maka UMNO tidak akan bertanding.

“Perbincangan antara BN dan Perikatan Nasional atau PN pula akan menyusul kemudian,” katanya lagi.

Dalam erti kata lain, perbincangan dengan Bersatu hanya akan berlaku di peringkat kedua iaitu selepas selesai pembahagian kerusi antara UMNO dengan Pas.

Keadaan ini benar-benar menunjukkan UMNO mengotakan kata-katanya bahawa kerjasamanya dengan Bersatu dalam kerajaan PN hanyalah sehingga Parlimen dibubarkan saia.

Selebihnya, hanya Pas rakan kerjasama UMNO.

Pembahagian kerusi ini memperlihatkan UMNO ingin kembali dominan dan Bersatu harus jadi “peminta sedekah” kepadanya.

Kalau sanggup terima kerusi lebihan UMNO itu, terimalah tapi kalau tidak, mungkin terpaksalah Bersatu memilih jalan sendiri.

Dalam perkembangan terbaru pula, Annuar berkata, kedudukan BN sebagai parti yang mempunyai kerusi terbanyak dalam kerajaan PN perlu dihormati ketika rundingan pengagihan kerusi diadakan.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa bersikap terbuka dan bertanggungjawab terhadap sebarang rundingan berhubung isu agihan itu, selagi prinsip perjuangannya dihormati.

“Kita mahu parti-parti dalam PN hormat kedudukan kita sebagai sebuah parti yang bukan sahaja lama, tapi juga besar dan memberikan kita peranan yang bersesuaian dengan kedudukan kita,” tambahnya.

Mengambil kira semua keadaan ini, berapakah agaknya kerusi yang bakal diperolehi oleh Bersatu?

Daripada 55 kerusi yang dimenangi BN pada PRU14 lalu yang mana setakat ini UMNO dan Pas setuju ia diperuntukkan kepada BN, di dalamnya juga terdapat 16 kerusi yang sudah berpindah kepada Bersatu.

Mereka itu adalah Geng Hamzah Zainuddin dan kumpulan Ahli Parlimen daripada Sabah yang melompat menyertai Bersatu selepas PRU lalu.

Satu kerusi lagi iaitu Labuan, Ahli Parlimennya telah melompat menyertai Warisan.

Oleh kerana UMNO nampaknya bertegas mahu semua kerusi itu dikembalikan semula kepada BN dan ia pula disokong dan dipersetujui oleh Pas, di manakah sebenarnya pelompat-pelompat UMNO yang menyertai Bersatu itu mahu bertanding kelak?

Apakah UMNO sedia berkompromi jika dipujuk oleh Muhyiddin?

Bagaimana jika UMNO enggan bertolak ansur walau seinci pun daripada menyerahkan kerusi-kerusi tersebut?

Apakah akhirnya akan berlaku pertandingan tiga penjuru di 17 kerusi itu?

Selain mungkin hanya 13 kerusi yang dimenangi Bersatu pada PRU lalu akan dikekalkan kepada parti itu, apakah kerusi-kerusi lain yang akan diserahkan kepada Bersatu adalah terhad kepada kerusi-kerusi yang UMNO dan Pas kalah kepada PH saja?

Tetapi, dengan kerusi-kerusi tersebut saja yang bakal ditandingi Bersatu, berapakah jumlah yang boleh Bersatu menangi dan akhirnya dalam keadaan itu mampukah Muhyiddin mempertahankan kedudukannya sebagai Perdana Menteri?

Dalam hubungan ini, apakah Pas sedia memainkan peranannya membantu Bersatu memperolehi banyak kerusi atau sediakah parti itu sendiri menyerahkan sebahagian kerusinya kepada Bersatu?

Selain 18 kerusi yang dimenanginya, sediakah Pas hanya bertanding sekitar 30 kerusi saja semata-mata untuk memberi laluan kepada Bersatu memperolehi lebih banyak kerusi?

Apa pun, realitinya berkongsi kerusi antara tiga parti Melayu – UMNO, Pas dan Bersatu- bukanlah sesuatu yang mudah, apalagi dalam kedudukan UMNO sedia memiliki banyak kerusi, sementara Bersatu pula, walau memegang banyak kuasa, namun hanya penumpang saja.

Bersatu – malang sungguh nasibmu dan UMNO, rakanmu sendiri, lebih ingin “membunuh” daripada membantumu. (Shahbudindotcom 21/12/2020)

4.3 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 21 December 2020 — 12:04 pm
Subscribe
Notify of
guest
63 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 December 2020 8:16 pm

JUNNUN ADALAH ANTARA MEREKA YANG SESAT DALAM PHD4PIG…….. AGAMA SYIAH DICIPTA ZIONIST UNTUK PORAK PERANDAKAN UMAT ISLAM SEHINGGA SEBABKAN PERANG SEPERTI BERLAKU DI IRAQ DAN SYRIA……….. SIAPA LAGI MENGAJAR UMAT MELAYU DENGAN LIBERALISM PLURALISM KALAU BUKAN PAK DAJJAL FREEMASON ……MEMANG KEMUNCAKNYA ADALAH MURTAD…….. Anwar sudah lepas tarikh luputnya… teringat sumpah laknat Saiful………… Akhirnya Democratic Action Party (DAP) Malaysia dan Parti Amanah Negara terus terang mengatakan mula bosan dengan Anwar Ibrahim . Semalam LGE dan Md Sabu keluar kenyataan sifatkan Anwar hanya kejar bayang bayang. Banyak pihak dalam pembangkang kini mula tanpa selindung cakap soal Anwar tidak lagi layak mengetuai pembangkang.… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 10:39 pm

tapi hadi awang kan ada teropong ajaib nya tak kan tak pandai buat ramalan…

Zainal Abidin bin Mohamed Rashid
Zainal Abidin bin Mohamed Rashid
22 December 2020 2:53 pm

Belum tahu apa yg akan berlaku. Buatlah macam2 ramalan dan andaian utk menyedapkan hati. Demi kelangsungan perpaduan ummah yg belum pernah dirasai sebelum ini pemimpin2 parti melayu yg terlibat tentunya mempunyai formula menang-menang dan terus menang besar di PRU15 nanti. Parti2 pembangkang, bersiap sedialah gulung tikar.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 December 2020 10:23 am

HARAP NOBITA NANTI JUGA DIHUKUM BERSALAH…..BARU SYOK BERI ORANG LAIN PELUANG …….. Kerusi Putrajaya Dan Pekan Juga…… Ku Nan dan Najib telah dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi. Ku Nan oleh Hakim Zaini, Najib oleh Hakim Nazlan. Ku Nan kena 12 bulan, Najib kena 12 tahun. Maka ramai lah yg mengidamkan kerusi mereka. Dah ada kata Goodbye dan Welcome. Tradisi yg dibuat oleh Umno/BN memang lah siapa juga ada tuduhan di Mahkamah tidak dicadangkan lagi nama mereka utk jadi calon. Tapi tradisi itu telah dipecahkan apabila Bung Mokhtar yg masih dalam perbicaraan kesnya di mahkamah dibenarkan utk jadi calon dan menang.… Read more »

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 6:43 am

Mengarut, menggontol Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla. Mencarut juga pulak nya. Sejak 1:30 pm petang semalam.
Kopipes di sana sini. Juga tiru apa orang cakap.

Nyata otak kicik, tak boleh selalu fikir sendiri. Bahasa kotor sebab tak dibimbing emak bapak di masa kecil. Salah campuran di masa dewasa.

Rugi satu tenaga manusia di dunia nih. Terbuang begitu saja.

Nanti dia masuk sini meniru apa orang kata.

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 6:52 am
Reply to  Anonymous

Sad specimen of a Malaysian.

If he is a Malaysian, that is.

He could well be from the deep interior of Africa.

Lost his way into here.

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 9:46 am
Reply to  Anonymous

Sad specimen of a Malaysian.

If she is a Malaysian, that is.

She could well be from the deep interior of Africa.

Lost her way into here.
😀😃😄😁😆😅😂🤣

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 9:45 am
Reply to  Anonymous

Mengarut, merapu TN Anjing 🐕 @ TN Monyet 🐒 @ Nenek Kebayan 👩‍🦳 Betina Tua Kerepot Menopos Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 Munafiq Fasiq. Mencarut, meracau, meroyan, meraban, membebel, mengomel TAK IKUT TAJUK POS juga pulak nya. Sejak 5:21 pagi semalam.
Kopipes di sana sini. Juga ganggu apa orang komen.

Nyata otak kicik, tak boleh selalu fikir sendiri. Bahasa kotor sebab tak dibimbing emak bapak di masa kecil. Salah campuran di masa dewasa.

Rugi satu tenaga manusia di dunia nih. Terbuang begitu saja.

Nanti dia masuk sini mengganggu apa orang komen.
😀😃😄😁😆😅😂🤣

zunnun
zunnun
22 December 2020 6:28 am

adakah tuhan dah “mati”… bagi #melayu2islam hadi awang, tuhan dah “mati” ke hingga tuhan yg di dewa2 dan di sembah tak mampu menlaksanankan “doa2” yg mereka tujukan kpd Nya..utk membami penyularan covids yg ada… atau doa2 di reka2 utk kepentingan mereka semata2…? mengape sedemikian rupa…. tidak kah dari kepentingan mereka, lalu mereka berjalurkan kepercayaan kpd nya tidak kah itu menyembahan kepercayaan mereka utk kepentingan mereka… jika lain dari kepentingan dan kepercayaan tersebut maka akan di jadikan seteru dan berlawanan dgn kepercayaan mereka…… tapi “doa2” yg di acukan tidak mendatangkan hasil nya malah penyularan covids kini merebak dgn teruk nya… dah… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 6:59 am
Reply to  zunnun

membasmi…

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 7:04 am
Reply to  zunnun

Yang mati ia lah kamu. Tak mati, gila, perlu di heret ke Hospital Bahagia.

Tuhan yang mati ia lah yang di tonggang tonggekkan di pangkal pokok Kayu Ara atau sebagai nya.

zunnun
zunnun
22 December 2020 5:13 am

tapi…

mengape hadi awang masih enggan memohon maaf terkilaf amanat seketul daging babi nya hingga pecah belahkan masyarakat #melayu2 sesama mereka…

masih merasakan tidak terkilaf maka dgn itu, majlis fatwa kebangsaan yg terkilaf ke?

…hadi awang masih berpegang dgn ajaran seketul daging babi nya?

…seperti si tua OT96 yg mengaku, jawatan perdana menteri malaysia milik mutlak nya?

#melayu2 tidak perlu ada musuh di luar sana, kerana kedua2 cukup membuat #melayu2 memusuhi sesama mereka…

zunnun
zunnun
22 December 2020 5:07 am

..mampu kah bibit2 kepercayaan ‘correlate’ dgn bibit2 keyakinan yg tersimpan dlm jowa dan hati manusia…? kerana kepercayaan itu bentuk2 prejudice manusia dan keyakinan itu sifat kemanusian dgn ketuhanan nya… perbezaan antara kedua2 nya, satu berbentuk sementara manakala yg satu lagi perpetuity sentiasa…. kedua2 aqilla dan suami nya yakin, ada ‘order of far higher conscious’ dlm diri mereka…. utk berdua mencari2 utk membina keyakinan mereka…. tapi seperti lumrah nya, mereka berdua seperti hadi awang dan si tuaOT06 akan lebur dgn ‘survival kepentingan2; mereka…. hadi awang berkepentingan utk menternak #melayu2islam dgn ajaran seketul daging babi nya manakala si tuaOT96 penting utk di… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 6:31 am
Reply to  zunnun

jiwa..

zunnun
zunnun
22 December 2020 4:51 am

ape isu pokok mengenai siti nur aqilla” kerana aqilla melangar hukum syarak? setakat melakukan ‘ceremonial’ mengikut adat sikh melangar hukum syrak? maka ape pula hukum syarak itu? atau ape pula hukum itu ? …perbatasan utk mengariskan kesempadanan kepercayaan2? jika api itu membakar, maka kepercayaan yg ada ‘wajib’ utk manusia mengelakan tersentuk dgn nya di kuatiri akan membakar tissue manusia… tapi bagimana pula dgn keyakinan agar api blh di bentung dari membakar ’tissue’ manusia… ..dgn mengalas bahan ‘protective’ melalui pengetahuan Ujud Sifat Tuhan dan Ilmu2 Nya… tapi jika sampai tahap tertinggi keyakinan, si ibrahim telah menunjukan cara nya… ketika itu buta… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 4:16 am

apa yg amat malang dgn penjenamaan #melayu2islam hadi? #melayu2 yg cacat sifat faculti mereka mengenai ketuhanan semesta…. #islam yg asyik di jadikan satu pendewaan dan penyembahan semata2, jauh sekali utk di nyatakan dan memberi pengertian akan Diri ketuhana mereka…. golongan sedemikian akan buat ape sekali pun utk pertahankan adat kepercayaan mereka… golongan #melayu2 yg serba kekurangan kerana ‘realm of god’ di letak dlm satu kotak gelap semata2… dan di jadikan penyembahan dan pendewaan seharian mereka…. merasakan #islam itu suatu yg ‘sanctity’, yg suci tidak boleh di ganggu gugat dgn pengertian2 yg terkini melalui ilmu2 dan pengertian yg ada… tidak #melayu2islam… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 7:06 am
Reply to  zunnun

cahaya “neuro switching” kedua ibu bapa mereka…

zunnun
zunnun
22 December 2020 3:46 am

masih kah hadi awang mengamalkan ajaran seketul daging babi kpd #melayu2islam penjenamaan nya… masih kah hadi awang berpegang pd ilmu2 yg recycle dari terdahulu tanpa di beri pengertian terbaru selari dgn “purpose & reason” kejadian alam… hinggakan sebab & kesan penyularan covids tertumpu kpd dan di lakukan dgn ‘doa’ semata2…. ape kah itu tuhan yg di sembah hingga gagal utk menyatakan sebab dan kesan kpd manusia dan kemanusian Nya… tuhan memberi faulti akal agar manusia dapat mengunakan nya memdalami “reasoning” utk menerokai ‘reason & purpose’ kejadian alam…. ….hingga usaha sedemikian di lihat suatu yg berlawan dgn adat persembahan di ajar… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 December 2020 11:55 pm

___ DAJJAL FREEMASON MENGAJAR RAKYAT LIBERALISM PLURALISM SAMPAI MURTAD……. Sultan Johor dukacita berita wanita dikatakan kahwin tidak ikut hukum syarak Siti Nur Aqilla Omar……. Sultan Johor dukacita berita wanita dikatakan kahwin tidak ikut hukum syarak Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menasihatkan semua pihak agar tidak membuat apa-apa kesimpulan dan tindakan pra matang dalam berita yang disebarkan. – Gambar fail BERNAMA JOHOR BAHRU: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dukacita dengan berita yang tersebar di media berkaitan dengan wanita dari negeri itu yang dilaporkan melangsungkan pernikahan tidak mengikut hukum syarak di negara India. Menerusi kenyataan yang dimuat naik di Facebook rasmi baginda… Read more »

zunnun
zunnun
21 December 2020 8:32 pm

pkr nak menang sukar….

pejuang berjuang perlu di tatang berhadapan depan ROS di tendang
menghupas pulas pH di dekati pulak
akhir nya pkr di jadikan alasan pulak…

Wau bule
Wau bule
21 December 2020 7:44 pm

PKR nak menang sangat sukar
Anwar ada nombor sangat kelakar
Jadi PM Menunggu itulah Anwar
Dah tercatit, tersurat dah terlakar

Harap Reformasi tetapi dah basi
Kesian Johari dan Abdullah Sani
Konon boleh menang hanya mimpi
Ibarat bermimpi pada siang hari

BA dah sudah PR pun dah sudah
Anwar berharap capai kemenangan
Kepimpinan Anwar gagal dan kalah
Kali terkena badi kekalahan

Jigit
Jigit
21 December 2020 5:57 pm

Pantun untuk En Budin

Kasihan TN duduk mengerang
Bang Ali panjat dia punya belakang
Mengapa dirisau masalah orang
Rumah sendiri pun lintang pukang

kah kah kahhhhh

Anonymous
Anonymous
22 December 2020 1:00 am
Reply to  Jigit

Pantun untuk En Budin

Kasihan mkcik TN, asyik kena latu
Batang Bang Ali, dia asyik tergoda
Mengapa dirisau masalah Bersatu
Rumah sendiri pun, porak peranda

kah kah kahhhhh

Selumbar
Selumbar
21 December 2020 5:30 pm

Ramai yang sakit hati dan gelisah bila Anwar dan pekerja nya mengatakan bahawa mereka masih mampu mendapatkan jumlah ahli parlimen dari pelbagai parti bagi membentuk kerajaan baru. Laungan orang luar….sudah sudah lah…letih nak melayan angka yang tidak ada.  Sebenarnya pengakuan ‘ada sokongan majoriti’ adalah strategi menyerang emosi puak ulamak penyangak, puak penyamun, puak pengkhianat dan juga puak singa tua.  Kesempatan itu diambil dan dijadikan senjata untuk mengancam Muhyiddin kerana UMNO bukan ahli PN. MN juga belum daftar. UMNO baru dan GPS adalah kingmekar. Sesiapa saja boleh khianat pada si pengkhianat khasnya Muhyiddin. Orang yang paling takut PN runtuh adalah Mahathir. … Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 December 2020 4:30 pm

KALAU ADA KAT SINI PARTI KEADILAN BOLEHLAH KUTUK …….JANGAN SIBUK K DUK KUTUK KERAJAAN JEEERRRR……. Kes Adun DAP Perak Rogol Pembantu Rumah Dibicara 30 Mac Depan……… Mahkamah Tinggi di Ipoh menetapkan sembilan hari bermula 30 Mac depan untuk perbicaraan kes rogol pembantu rumah membabitkan Ahli Dewan Undangan Negeri Tronoh Paul Yong Choo Kiong. Hakim Datuk Hashim Hamzah menetapkan tarikh 30 Mac hingga 9 April itu selepas Yong, 50, mengaku tidak bersalah atas tuduhan merogol pembantu rumahnya berumur 23 tahun di kediaman beliau di Meru Desa Park pada 7 Julai 2019 antara 8.15 malam dan 9.15 malam. Kes itu sebelum ini… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
21 December 2020 4:34 pm

Perogol amah semua sokong Bersatu. Tak kira Melayu atau Cina. Perogol Nika Gee pun sokong Bersatu.

Perogol Azmin Semburit sudah hilang dikaburkan oleh Madey si Kitol. Kahkahkah!

trackback
Bersatu parti pengemudi kerajaan tapi mengemis minta kerusi PRU15
21 December 2020 4:00 pm
najib bini rosmah
najib bini rosmah
21 December 2020 3:59 pm

UMNO 50
BERSATU 80
PAS 50
MCA 30
MIC 12
BEBAS 3500
Bersatu wajib lebih sebab depa berkebolehan lari dari jawatan, khianat, nak jadi PM dan boleh lompat parti tanpa hirau pengundi. Lagipun Bebas boleh mohon masuk Bersatu jika menang. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
21 December 2020 4:10 pm

bebas 3500 🤣

najib bini rosmah
najib bini rosmah
21 December 2020 4:37 pm
Reply to  zunnun

Grandpa Boboy gagal hijack PH kena boh BEBAS dengan logo tombol pintu. Kahkahkah!

Muskat
Muskat
21 December 2020 11:15 pm

Betsatu parti ciput mcm kuali juga. Ahli pun x ramai. Calon sekolah setakat darjah 6 pun boleh bertanding. Jgn risau abahmooo piem. Tentu menang punya! Har Har Har….

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:33 pm

Nasib ler mkcik TN 👩‍🦳 betina tua munafiq fasiq,
(Dulu dikenali sbgai TN Anjing 🐕 Betina Kurap)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
Padan muka..makcik TN lubang puki kering luas
Hari ini Kejora dah lanyak betina tu sepuas-puas
Dgn org lain blh ler, dia buat perangai jahat buas
Tapi dgn Kejora..bertemu lah dia, buku dgn ruas!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:27 pm

Nasib ler mkcik TN 👩‍🦳 betina tua munafiq fasiq,
(Dulu dikenali sbgai TN Anjing 🐕 Betina Kurap)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Mkcik TN anjing dh tk nampak lagi berkomentar
Terkedu ler dia, dgn hujah-hujah yg Kejora lontar
Pembaca sgt meluat, dgn bebelan, yg dia hantar
Tpi pembaca suka, pantun2 dari Kejora yg pintar
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Nenek tua tu, pmbaca lihat spt pendekar mustar
Dgn cikgu Kejora, dia tak berdaya nak belit putar
Dia dh tua, nk menaip pun, tangan terketar-ketar
Malaikat maut pula dah bersiap dgn buku daftar
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:27 pm

See..isn’t that it’s true, what Kejora had said..

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Auntie TN, is damn stupid & her IQ is nearly zero
Her brain is small and as if, the brain didn’t grow
If Kejora is a peacock..auntie TN just like a crow
And, if Kejora is BMW..TN is just a wheel barrow
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Auntie TN, is as if being hit, by spears and arrow
She’ll be whacked & walloped by Kejora the hero
Every day..she’ll have to endure pain and sorrow
And the pain she suffer, will get worst tomorrow
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:26 pm

Nasib ler makcik TN 👩‍🦳 betina tua munafiq fasiq,
(Dulu dikenali sbgai TN Anjing 🐕 Betina Kurap)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
Sian mkcik TN anjing, badut pak lawak, labu labi
Kejora lenyek betina tua itu jadi serupa tapai ubi
Pemain netball, mana blh nk lawan kapten ragbi
Kini..dia malu, muka tebal, serupa dgn kulit babi
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:26 pm

Nasib ler makcik TN 👩‍🦳 betina tua munafiq fasiq,
(Dulu dikenali sbgai TN Anjing 🐕 Betina Kurap)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Mkcik nenek kebayan, dulu TN anjing dia digelar
Dia hanya ulat gonggok tapi nak lagak mcm ular
Dek kemaruk nk jadi pak pacak, teruk dia diselar
Apa yg dia dpt hanyalah malu & maruah tercalar
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:07 pm

BERSATU dlm PN & PEJUANG dlm PH Plus, kedua2 ni cuma hampas, layak jadi makanan ayam, tak sedar diri. Dah la menumpang tapi nafsu besar nak jadi tuan. Kerana dua2 ni lahir dari “kepala shit kerala”, politik Malaysia pun ikut berbau “shit”. Rakyat Malaysia kena bersihkan “taik” ni dari arena politik negara.

Misty
Misty
21 December 2020 11:17 pm
Reply to  Anonymous

Shit talking..shit talking..slogan anak didik kerala mai

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:58 pm

Pejuang pula parti halimunan, elok jadi parti tupperware & pinggan mangkok jer, sesuai dengan pengasasnya, jenis mangkok hayun… hayun sana hayun sini macam orang mabuk ketum jer.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 December 2020 2:55 pm

SEMUA NYA SALAH PHD4PIG……BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ JATUHKAN RINGGIT MERUDUM…..ZAMAN PH KLCI JATUH 500 MATA…..PELABUR BAWA LARI RM 600B…….. Zaman PH, Para Pelabur Asing Pakat Keluar. Zaman PN, Para Pelabur Asing Pakat Takmau Masuk……….. 1) Syarikat-syarikat gergasi teknologi dunia menyertai peluang-peluang pelaburan di negera-negara Asia Tenggara seperti Filipina, Vietnam dan Indonesia. Tetapi Malaysia tidak menjadi pilihan untuk mereka masuk. 2) Puncanya pelbagai. Selain kos tenaga buruh yang tinggi, punca utama adalah ketidakstabilan dan ketidaktentuan politik. Bermula daripada selepas PRU14, keyakinan pelabur mula pudar dengan polisi-polisi pening dan tidak mesra pelabur daripada kerajaan PH. 3) Kemudian termasuk juga ketegangan politik yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:15 pm

PERHATIAN! PERHATIAN! PERHATIAN!

TN Anjing 🐕 @ TN Monyet 🐒 @ TN Nenek Kebayan Betina Tua 👩‍🦳 Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 dah makin teruk, sawan sasau sewel gila babi 🐖 dia…

Anjing tua bebal ni dah ketandusan dan bankrap idea dlm berpolitik..yg dia tahu, hanyalah memaki cai, merapu mengarut, meracau raban, meroyan, membebel & mengomel…

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:20 pm
Reply to  Anonymous

Pada posting Budin yg lepas, anjing tua itu memulakan komen pada jam 5:21 am dgn mencaci cerca Kejora…pada hal, Kejora tak ada membuat apa2 komen pun kat posting itu. Jauh lagilah dpd nak mengata sesuatu kpd dia..

Tapi anjing betina tua tu, cuba nak tunjuk sikap juah biadab & samseng gangster kat sini…

Namun, sejauh manakah org nak takut dgn cubaan nak jadi gangster si betina tua lembik tu..?
😀😃😄😁😆😅😂🤣

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:25 pm
Reply to  Anonymous

Kemudian, sekali lagi pada posting Budin yg terbaru ini, anjing betina tua tu memulakan komen (kononnya, sori, off topic) juga dgn mencerca Kejora…
Padahal Kejora tak ada pun membuat apa2 komen yg menyentuh dia..

Pembaca semua pasti dah boleh nampak sikap kuangajar biadab TN anjing betina tua gila babi tu yg bersifat “mengata dulang paku serpih, mengata orang aku yg lebih”.

SAH DAN NYATA, TN ANJING 🐕 @ TN MONYET 🐒 DAH SEMAKIN TERUK SAWAN SASAU SEWEL GILA BABI 🐖DIA…

zunnun
zunnun
21 December 2020 1:51 pm

“ustaz budak” nih kerap berceramah di bangunan2 surau & masjid di kelantang…

ceramah nya byak berkisar seakan2 hadi ketika usia budak nya…..

ustaz,budak cuba mencabul lelaki berusia 30 an, tapi hadi awang ketika udia muda nya, lain pula……

kafir mengafir, syahid & seketul daging babi di selang selikan dgn ungkapan barua2 pula…..

sama2 kuat bersilat tapi lain bunga nya….

zunnun
zunnun
21 December 2020 1:44 pm

ape jadi dgn si tua OT96 selepAs melewati kebumian jasad si ibu penyamun sedunia negara, najib aka isteri si rosmah ….

sandiwara menangis nya tak terkesan ke kpd penyamun2 #melayu2 yg ada selain pengkianat2 #melayu2 yg turut serta…..

ape pula akan si tua OT 96 nak lakukan dgn pendaftaran “pejuang” nya…

ROS hanya ingin bertanya…
.
“pejuang nak berjuang ape…?”

nak naikan anak nya ke ?

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:04 pm
Reply to  zunnun

Zunun,

Mcm dgn macai OT 96 le juga, si TN anjing betina tua gila babi bodoh piang tu dah tak tau nak berjuang apa lagi, selain mencerca & maki hamun orang…

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:41 pm

Sori off topic sikit, tapi ada kaitan dgn TN Anjing 🐕 yg kuangajar biadab. Dia bangun pukul 5.00 pagi semata-mata, nak merapu & mengarut TAK IKUT TAJUK POS.
Ini buktinya:

Anonymous (TN Anjijg 🐕 Betina Tua 👩‍🦳 Gila Babi 🐖)
21 December 2020 5:21 am
Reply to khatijah.nuno

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Wak Kechotra … nama baru utk Wak Gontol Kejora Kojolla.

his willy tak boleh naik – Impotent

HAW HAW HAW

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:44 pm
Reply to  Anonymous

Asyik merapu meroyan raban TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan 👩‍🦳 Betina Tua Menopos Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 Munafiq Fasiq ni.

Awal pagi buta, jam 5:21 pagi, nenek kebayan betina tua jalang puaka ni mari meracau, membebel, mengomel TAK IKUT TAJUK POS!

Betina tua gila babi 🐖 ni tetiba je menyerang Kejora, pada hal Kejora tak ada buat satu komen pun kat posting ini.

Memang patut Anjing 🐕 Betina Tua 👩‍🦳 Gila Babi 🐖 Iblis 😈 Puaka 👹 ini dimaki carut!

zunnun
zunnun
21 December 2020 1:37 pm

tungku fraud alian ku nan kini di dapati bersalah dlm kes rasuah RM 2 juta….

walaupun tungku fraud akan merayu, tapi kpd siape? ke mahkamah atau ke #melayu2pbbm pula…?

mungkin lagi baik jika tungku fraud minta bantuan pendeta seketul daging babi utk mendapatkan mentera kerana hingga terkini, si pendeta dapat mengelak utk mohon maaf nya kpd rakyat jelata…..

taraf mentera hadi awang lebih tinggi ke dari Abuya Muhsmmadiah terdahulu nya…

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:32 pm

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla ,, sudah ganyut .. otak tak boleh memikir, selalu tiru apa orang cakap, ape-ing, betul2 mcm beruk.

Bila dia buat demikian dia distracting komen ikut tajuk pos. Ini lah saboteur. Kalau di medan perang, saboteur di tembak mati by a firing squad.

Di blog, dia di tembak dengan cacian, makian, hamputan, balunan, tibaian dan bantaian secara lisan.

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:01 pm
Reply to  Anonymous

TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan Betina Tua 👩‍🦳 Kerepot Menopos Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 Munafiq Fasiq ,, sudah gila sasau sewel .. otak tak boleh memikir, idea bankrap, dog-ing & monkey-ing betul2 mcm anjing 🐕 & monyet 🐒. Dia tak ada modal lagi nak berkomen, selain maki caci & menghina orang. Pada posting Budin sebelum ini, dia bangun jam 5:00 am semata-mata nak mencerca Kejora. Pada posting yg baru ini juga, dia mulakan komen (kononnya, sori off topic) juga dgn mencerca Kejora… Agaknya betina 👩‍🦳 anjing tua 🐕 sewel gila 🐖babi ni bila tidur mlm… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:23 pm

Sorry, off topic juga, nak ikut cara TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan 👩‍🦳 Betina Tua Kerepot Menopos Jalang Iblis 😈 Puaka 👹Munafiq Fasiq.

Nasib le makcik TN 👩‍🦳 betina tua iblis 😈 fasiq 8:44 am,
(Dulu dikenali sbg TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Kebodohan dari mkcik TN anjing..tk dpt dihapus
Asyik sja, betina tua ini komen tak ikut tajuk pos
Nak serang org, tk sedar dh tk lama nk mampos
Agknya..begitu sifat bila dah sgt tua & menopos
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:26 pm
Reply to  Anonymous

KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto al Jibo.

KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tak berpangkat.

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla ,,

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 2:09 pm
Reply to  Anonymous

KEPALA BAPAK DIA, kata Kejora Hero wal Sado.

KEPALA BUTOH PAK DIA, kata beberapa org pembaca..

LUBANG PUKI MAK DIA, kata pembaca2 yg lain..

Kepada

TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan Betina Tua 👩‍🦳 Kerepot Menopos Puki Kering Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 Munafiq Fasiq,,

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:20 pm

Sorry, off topic juga, nak ikut cara TN Anjing 🐕 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan 👩‍🦳 Betina Tua Kerepot Menopos Jalang Iblis 😈 Puaka 👹Munafiq Fasiq.

Nasib le makcik TN 👩‍🦳 betina tua munafiq fasiq,
(Dulu dikenali sbg TN Anjing 🐕 Betina Kurap)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Mkcik TN Anjing tk ikut tajuk pos..merapu racau
Betina tua biol tu meroyan raban blm lagi subuh
Agaknya..dia gatal puki, mlm tadi tak dpt lancau
Laki dh meluat, dek puki dia kering & tetek labuh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

zunnun
zunnun
21 December 2020 1:17 pm

#melayu2bersatu tak cukup kerusi atau tak cukup kekuatan jika di bandingkan dgn #melayu2omNo…..

tapi bagaimana pula #melayu2islam hadi? dah cukul mrngetahuan islam mereka ke hingga mengaku..

“Undi pAs masuk syurga….”

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:23 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MEN CARUT.

Hanya 1-2 orang cakap, si Pukimak hebohkan seolah2 itu party slogan.

Mengeksploitasi ungkapan itu secara kurang ajar.

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:14 pm

Sori off topic tapi nak masukkan ke dlm blog post baru ungkapan untuk memulakan tiap komen selepas ini –

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla ,, sudah ganyut .. otak tak boleh me mikir, selalu tiru apa orang cakap, ape-ing, betul2 mcm beruk

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:30 pm
Reply to  Anonymous

Sorry..a little bit off topic but has to do with the above comment, purposely to to teach the ill-mannered stupid old idiot lady ‘TN anjing 🐕’ who all the while is rude due to poor upbringing by her parents, since they are all the while busy fucking…

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳🤣
Auntie TN ‘misbehaved’..due to poor upbringing
She alway watch her mum’s pussy, dad banging
Quite frequent she saw her dad’s testis hanging
And she felt so eager seeing clapping & singing
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 3:18 pm
Reply to  Anonymous

Sori off topic tapi nak masukkan ke dlm blog post baru ungakapan ini untuk dijadikan senjata bagi menentang komen gangguan dari TN Anjing 🐕 mulai sekarang –

TN Anjing 🐕 @TN Monyet 🐒 Gila Babi 🐖 @ Nenek Kebayan 👩‍🦳 Betina Tua Kerepot Jalang Iblis 😈 Puaka 👹 ,, sudah ganyut .. otak tak boleh mikir, selalu ganggu & cari pasal dgn orang, barking & monkey-ing, betul2 mcm anjing 🐕 & monyet 🐒.

Anonymous
Anonymous
21 December 2020 1:10 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg, dari PRU-14 pun, Bersatu tak cukup kerusi
Tpi..Atok & ramai naik jdi menteri cara kuku besi
Kini Atok buat Peju-wang tapi dah nak bankrapsi
Impian Atok-96 & Boboi akan jadi fantasi & illusi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Wau bule
Wau bule
21 December 2020 12:06 pm

Namun ku punya nombor
Untuk menyalakan obor
Walaupun masih kabur
Untuk kerusi tersohor

Nomborku masih punya
Sejak September dulu dulu lagi
Tak pernah ku berjaya
Ke tekad tak kan berhenti

Chorus:

Bilakah mungkin ku dapati kerusi
Untuk ku jadi perdana menteri
Ku idamkan jawatan dari sejak dulu lagi
Namun tak pernah capai kejayaan

Ku tak mungkin kecewa
Ku akan terus berusaha tak mahu kalah
Selagi ku masih bernyawa
Jadi PM in Waiting pun jadilah

Jigit
Jigit
21 December 2020 6:08 pm
Reply to  Wau bule

wow…wau bule doh jadi kompositor

ambo cadangke rangkak pertamo lirik lagu itu elok diuboh sikik sebab lo ni ghama yang nakal. elakkan dari menggunakan perkataan yang berbunyi “bur” atau “bor” di penghujungnya bagi mengelakkan mereka yang tidak bertanggungjawab menyelewengkannya jadi “jubur” atau “pungkor…..”