JANGAN BUANG MASA, CUKUPLAH SEKALI SAJA PH BEKERJASAMA DENGAN MAHATHIR

Bagi mereka yang mengikuti dan faham perjalanan politik Tun Mahathir Mohamad, rata-rata dapat merasakan perseteruannya dengan Anwar Ibrahim hanya akan berakhir apabila nyawa terpisah daripada jasadnya.

Selagi bernyawa, beliau dipercayai akan terus bermusuh, sedaya upaya menyekat atau setidak-tidaknya mengganggu kemaraan politik Presiden PKR itu.

Di sebalik Anwar diketahui memang sudah lama memaafkan Tun Mahathir, malah sedia menyambut huluran tangan bekas Perdana Menteri itu untuk berbaik dan seterusnya bekerjasama menjelang PRU 2018 lalu, hubungan baik mereka ternyata tidak bertahan lama.

Sebaik berkuasa semula, bibit-bibit ke arah “mengencing” Anwar sudah mula terlihat daripada gerak-geri, tingkah laku dan nadanya bersuara..

Tidak perlu dihuraikan panjang lebar bagaimana segalanya itu berlaku, tetapi yang nyata bukan daripada Anwar ia berpunca.

Mengimbas sebelum itu, selepas bersara pada 2003 dan kemudian keluar daripada persaraan untuk menjatuhkan Tun Abdullah Ahmad Badawi, meskipun ada permintaan agar beliau kembali semula ke dunia politik, Tun Mahathir dengan tegas menolak gesaan tersebut.

Alasannya, beliau sudah menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun lamanya.

Begitu juga, ketika pentadbiran Najib Razak yang ditonjolkannya untuk menggantikan Tun Abdullah mula bermasalah, khususnya berkaitan karenah Rosmah Mansor, pembaziran, suka bermewah, merebaknya budaya “cash is king” dan seterusnya skandal 1MDB, di sebalik beliau mula melakukan serangan dan kritikan, Tun Mahathir tetap menolak gesaan untuk bertanding semula.

Beberapa kali permintaan itu diajukan kepadanya, tetapi jawapannya tetap sama iaitu beliau telah menjadi Perdana Menteri selama 22 sebelum itu.

Hanya apabila skandal 1MDB semakin meresahkan rakyat, Najib semakin ditolak dan terlihat kemungkinan PH ada peluang meraih kemenangan, barulah beliau memulakan langkah berubahnya.

Bermula dengan Deklarasi Rakyat, mendekati pemimpin-pemimpin PH, bertemu Anwar di mahkamah, menubuhkan Bersatu, menawarkan diri mengetuai PH, bertanding dalam PRU15 dan menuntut perlunya Bersatu diberi kerusi majoriti untuk ditandingi.

Walaupun mungkin berubahnya perdirian beliau itu kerana ingin menjatuhkan Najib, tetapi ia juga tentu disebabkan untuk menghalang kemaraan Anwar.

Tun Mahathir tidak mustahil dapat merasakan peluang PH untuk menang PRU14 sangat cerah kerana penolakan rakyat terhadap Najib atas isu 1MDB amat besar, maka jika beliau tidak berada dalam PH, ia pasti kemudiannya akan memberi laluan mudah untuk Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri.

Selepas memegang jawatan Perdana Menteri, walau bersetuju dengan janji peralihan kuasa, nyata Tun Mahathir mula berdolak-dalik mengenainya, mula memecah-belahkan PKR melalui Azmin Ali, melemahkan PH secara halus dengan antaranya enggan menunaikan beberapa janji manifesto pilihanraya, membawa kumpulan penentang Anwar dalam UMNO untuk menyertai Bersatu dan macam-macam lagi.

Semuanya itu dilakukan dengan hanya satu tujuan – untuk menyekat Anwar menjadi Perdana Menteri.

Tindakan Tun Mahathir meletak jawatan tanpa berunding dengan PH adalah strateginya untuk kembali berkuasa tanpa terikat lagi dengan janji peralihan kuasa kepada Anwar.

Walhal, sebelum Langkah Sheraton itu, bukan saja semua gerakan mengumpul sokongan untuk beliau terus menjadi Perdana Menteri melalui pembentukan kerajaan baru adalah dengan restu dan lampu hijaunya, malah pada petang hari Langkah Sheraton itu diadakan juga semua pemimpin parti yang menyokongnya mengadakan perjumpaan di kediamannya.

Tun Mahathir setuju dengan semua gerakan itu kerana ia bertujuan mengekalkannya sebagai Perdana Menteri sambil Anwar tidak lagi menjadi penggantinya.

Selepas meletak jawatan dan dilantik sebagai Perdana Menteri interim, beliau terus tampil dengan idea kerajaan perpaduan yang akan menjadikannya memiliki kuasa tanpa had dan berjaya mengenepikan Anwar sebagai penggantinya.

Mujur idea kerajaan perpaduan itu ditolak UMNO dan Pas kerana ia akan melibatkan DAP sama.

Selepas kegagalan itu, beliau terus cuba bersaing untuk menjadi Perdana Menteri, meski dalam tembual semua Ahli-Ahli Parlimen dengan Agong, beliau hanya mampu memperolehi undi paling sedikit sekali.

Bagi undian kali ketiga selepas itu, beliau terus mahu menjadi Perdana Menteri lagi dan meskipun Anwar sedia beralah dengan memberi sokongan kepadanya, Tun Mahathir tetap enggan melatakkan Anwar sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.

Lihat, betapa pendendam dan busuk hatinya.

Begitu pun, semuanya sudah terlambat apabila Muhyiddin Yassin akhirnya, dengan disokong UMNO dan Pas, lebih dulu diyakini oleh Istana Negara untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Dalam beberapa cubaan untuk blok pembangkang mengembalikan mandat rakyat seterusnya, Tun Mahathir kemudiannya tetap berkeras untuk dirinya dilantik semula sebagai Perdana Menteri.

Apabila namanya tidak dipersetujui dan beberapa rundingan dengan PH menemui kegagalan,!beliau selepas itu menonjolkan nama Shafie Apdal pula.

Maknanya, nama untuk memberi laluan dan menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri tidak sama sekali akan dilakukan oleh Tun Mahathir.

Kemudian, apabila setiap kali Anwar cuba berusaha untuk mengambil alih kuasa, pasti ada saja gerakan dan gangguan yang cuba dilakukannya, terakhir sehari sebelum pengundian bacaan kali ketiga Belanjawan 2021 baru-baru ini di mana Tun Mahathir tampil dengan Tengku Razaleigh Hamzah menawarkan diri untuk memimpin negara secara percuma dan tanpa gaji.

Sekarang ini, di sebalik Anwar dipercayai akan terus berusaha mengembalikan mandat rakyat berdasarkan keyakinan PH terhadapnya, tiba-tiba muncul pula suatu gerakan lain ke arah mewujudkan semula PH Plus, perlunya dibentuk gabungan besar pembangkang, tetapi diselitkan syarat PH harus menukar penerajunya.

Tidak lain, semua ini adalah agenda untuk membawa semula Tun Mahathir menerajui blok pembangkang dan sekali lagi tujuan lainnya ialah bagi mengenepikan Anwar.

Dengan kemelut PN dan MN, UMNO dan Bersayu yang terus berpanjangan di mana pembahagian kerusi bakal menjadi masalah besar, pertandingan tiga penjuru – BN, PH dan PN – dalam PRU akan datang adalah sukar dielakkan.

Dalam hal ini, Tun Mahathir sedar peluang PH menang pilihanraya adalah cerah, kalau pun tidak secara bersendirian, mungkin dengan mewujudkan kerajaan campuran selepas itu.

Dalam erti kata lain, peluang Anwar untuk menjadi Perdana Menteri tetap ada dan terbuka.

Sebab itu, selain sebelum ini pernah menyatakan tidak mahu bertanding lagi dalam PRU akan datang, namun kemudian menarik balik keputusan itu, Tun Mahathir kini tidak lagi pernah menyebut soal persaraannya.

Disebabkan Anwar masih ada, beliau seolah-olah sudah lupa untuk bersara.

Percayalah, Tun Mahathir tidak akan berhenti berpolitik selagi Anwar ada, lebih-lebih jika ruang untuk Pengerusi PH itu menjadi Perdana Menteri sentiasa terbuka.

Harus juga jangan lupa, dalam sidang media bersama Ku Li baru-baru ini, Tun Mahathir turut menyatakan dirinya tidak perlu tunduk dan taat kepada Anwar, meskipun beliau berada di blok pembangkang.

Soalnya, adakah pihak tertentu dalam PH sendiri sekarang sudah buta, kalau pun tidak “gila”, sehingga mahu membuang masa bekerjasama semula dengan seseorang yang mempunyai ciri khianat dan dendam paling dahsyat seperti Itu?

Bukankah lebih baik dibiarkan beliau mereput begitu saja? (Shahbudindotcom 20/12/2020)

4.7 13 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 20 December 2020 — 12:15 pm
Subscribe
Notify of
guest
48 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 December 2020 6:57 pm

Antara Illi Najwa dan Navpreet Kaur; sebagai mualaf, izinkan saya berbicara… INILAH KEJAYAAN BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG PERINTAH NEGARA 22 BULAN…… BERJAYA RANAPKAN EKONOMI DAN AKIDAH MELAYU……… PH HANYA BENCI TAPI RINDU DENGAN DORAEMON……… Nasi lemak buah bidara, Sayang selasih saya lurutkan, Buang emak buang saudara (buang emak buang agama), Kerana kasih saya turutkan. Hebat orang Melayu dahulu berseloka. Melangkaui zaman. Ternyata sudah menjadi realiti. Ini yang diketahui, yang tidak diketahui, bagaimanalah keadaannya. Buang emak buang agama, kerana kasih, saya turutkan. Masih terbayang kisah Aishah Bukhari dan Lina Joy. Sebagai mualaf, terpanggil saya. Izinkan saya untuk berbicara. Tidak usahlah… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 10:43 pm

rakyat perlu buat semakan undang2 utk mendapkan hadi awang ke muka pengadilan kerana keengganan utk memohon maaf dgn ajaran amanat hadi yg berusur seketul daging babi…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 December 2020 8:58 pm

PARA DAJJAL JADI AGEN MAHARAJA DAJJAL…….YAKJUJ MAKJUJ PARA ANJING SETIA BERBENTUK MANUSIA………. PHDAPIG BERTUHANKAN DAJJAL……..ADA PENYEMBAH SYAITAN……. HOI JUNNUN BERAPA KERAP KO MAKAN BABI…….. AS, Israel ‘berurusan’ dengan makhluk asing…….. TEL AVIV – Seorang profesor terkemuka di Israel mendakwa rejim Tel Aviv dan sekutu kuatnya, Amerika Syarikat (AS) berurusan dengan makhluk asing. Perkara itu didedahkan Jeneral Bersara, Haim Eshed yang pernah berkhidmat sebagai Ketua Program Keselamatan Angkasa Israel pada tahun 1981 hingga 2010 menerusi akhbar Yedioth Ahronoth pada awal bulan lalu. “Presiden Donald Trump hampir mendedahkan ‘hubungan’ itu, namun makhluk asing di Persekutuan Galaksi meminta ia ditangguhkan terlebih dahulu sehingga… Read more »

zunnun
zunnun
22 December 2020 7:59 pm

Hadi awang dah bertaubat dgn kesesatan ajaean seketul daging babi nya hingga membawa perpecahan dan kematian2 dlm negara…..

ape kah pengertian “syahid”. yg di ungkapkan dlm amanat seketul daging babi nya ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 December 2020 12:26 pm

HARAP NOBITA NANTI JUGA DIHUKUM BERSALAH…..BARU SYOK BERI ORANG LAIN PELUANG …….. ALJUBRI SESAT DAN MENYESATKAN……. PH MAHU PEMIMPIN YANG BOLEH BAWA MEREKA KE PUTRAJAYA……. LGBT TENTU SOKONG PARTI KUNYIT……….. Kerusi Putrajaya Dan Pekan Juga…… Ku Nan dan Najib telah dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi. Ku Nan oleh Hakim Zaini, Najib oleh Hakim Nazlan. Ku Nan kena 12 bulan, Najib kena 12 tahun. Maka ramai lah yg mengidamkan kerusi mereka. Dah ada kata Goodbye dan Welcome. Tradisi yg dibuat oleh Umno/BN memang lah siapa juga ada tuduhan di Mahkamah tidak dicadangkan lagi nama mereka utk jadi calon. Tapi tradisi itu… Read more »

zunnun
zunnun
21 December 2020 5:03 pm

ape yg membuat hadi awang sesat dgn fahaman agama yg di anuti nya dgn amanat hadi hingga kini tiada pemaafan dari hadi awang lagi..
.
adakah kerana hadi awang kerap mimpi babi2 ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 December 2020 8:27 am

ADA CAI PHD4PIG BUAT RITUAL DALAM JAMBAN…….. YANG BELUM PASTI PHD4PIG SUKA MENUDUH……YANG DAH KENA PENJARA 10 TAHUN DISUCIKAN……… Illi Najwa Tampil Jelaskan video tular yang hangat dibincang….. Illi Najwa Anuar Hussin Saddique tampil memohon maaf susulan majlis resepsi perkahwinannya dengan kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar baru-baru ini menc.etuskan pelbagai persoalan sehingga ada yang mend.akwa dia mur.tad. Memetik laporan MalaysiaGazette, wanita terbabit mengaku apa yang berlaku atas salah dan keja.hilan dia dan suaminya. Malah, Illi Najwa turut menzahirkan permoh0nan maaf kepada keluarganya yang dih.eret sama dalam lsu itu. Bagaimanapun, wanita yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya sudah memeluk… Read more »

zunnun
zunnun
20 December 2020 11:26 pm

adakah #melayu2islam penjenamaan hadi awang masih membawa ajaran seketul daging babi aka amanat hadi yg di sahkan sesat oleh majlis fatwa kebangsaan ..?

mohon selidik adakah hadi sudah memohon maaf dgn kesahihan kesesatan fahaman nya..?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 11:23 pm

PHDAPIG KUAT MAIN NOMBOR EKOR……….. Lupakan Jela Dengan Nombor Korang…….. Dari awal tahun, sampai semua terbentang.. Tak habis dengan masalah nombor.. Masa atok memerintah pun korang asyik duk pusing malaysia dengan “bakal PM”.. Ko duk jaja cakap cukup sokongan.. Korang lupa bunga raya ni ada masa mengucup.. Atok mengucup, dengan bunga sekali mengucup.. Jadi mata satu jalan berpinar.. Sampai laaa ni.. Sebelum pru14, roket dengan si mata satu duk bawak bunga raya pusing satu malaysia. Motif 1mdb, rasuah pelbagai jenis rasuah. Sekarang ni, isu apa korang nak bawak untuk pru15 nanti? Daripada duk pusing sana sini ulang nombo, baik korang… Read more »

zunnun
zunnun
20 December 2020 10:57 pm

masih kah hadi awang mengamalkan ajaran cultism seketul daging babi nya terkini..?

kerana ajaran sedemikian di sahkan sesat oleh majlis fatwa kebangsaan dan hadi awang masih tidak memohon maaf hingga ke hari ini…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 9:02 pm

KUTUK PEMIMPIN SENDIRI DULU SEBELUM KUTUK PIHAK LAWAN……. WAKIL RAKYAT KLANG “MAKAN GAJI BUTA”, PANDAI CAKAP SAHAJA……… . Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen Pakatan Harapan di Klang semuanya hanya “pandai cakap, tidak pandai buat”, sudahlah tidak mampu menggariskan formula bersesuaian bagi mengatasi masalah jumlah pesakit pandemik Covid-19 yang meningkat secara mendadak di Klang, sekarang menyalahkan warga Klang pula, seolah-olah mereka ini bergaji buta! ADUN Pandamaran YB Leong Tuck Chee, ADUN Sentosa YB Gunarajah a/l R George dan MP Klang YB Charles Santiago baru-baru ini mendakwa warga Klang mempunyai tahap kesedaran mencegah pandemik yang menurun dan membimbangkan. Jumlah… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 8:56 pm

Sebelum Segala-Galanya Terlambat, UMNO Mesti Bertindak Keluar Dari PN Sekarang!!! (Bahagian 2) CAI2 PARTI KUNYIT LGBT MEMANGLAH GANAS DAN GELOJOH CEPAT MENUDUH ……BILA DAH TERBUKTI SALAH BUAT TAK TAHU…….. Seperti yang admin tuliskan dalam siaran yang lepas, kesilapan paling besar yang UMNO lakukan ialah apabia bersetuju menjalinkan kerjasama politik bersama PPBM, sebuah parti yang ditubuhkan khusus untuk membunuh UMNO dalam membentuk Kerajaan Perikatan Nasional. Sifat tamak dan rakus PPBM terserlah, apabila, walau pun menyedari mereka tidak mempunyai bilangan Ahli Parlimen majoriti dalam gabungan Perikatan Nasional, namun enggan mengalah dan berkeras mahu menyandang jawatan Perdana Menteri sebagai kesinambungan dari Kerajaan Pakatran… Read more »

anon
anon
20 December 2020 8:55 pm

Kak Eton ckp bunga bkn cekuntum kumbang bkn cekor
Mungkin dia sudah berpunya dan setia pd yang satu
Jigit kalau dapt teacher Zura pun sudah rasa bersyukur
Megapa mengejar bayang berharap pd yg tak menentu

dah lama aku kesian jigit yang menduda
eloklah dikawinkan dengan teacher zura gebu
nanti jigit kembali power macam burung garuda
jangan pulak wak gontol kojola cemburu dan sebu

kikikiki

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 7:54 pm

Duta Pantai Timur gaji dan elaun cukup tak nak urus kes murtad di Gurdwara ning? Mung gaji besor Duta Marang kes murtad mung gentel bining lagi memang natang anjing lar. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 7:48 pm

Pro murtad sudah menyusup masuk sampai Mufti dan Menteri Agama pun terciduk. Murtad kahwin di Kuil Gurdwara India boleh dapat naik flight sponsored lagi? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 7:33 pm

Penyembah Gurdwara dikatakan Muslim?
Nama Sikh pun sudah claim?
Menteri mak saudara wajib confirm!
Pi India bawa balik Malaysia JAIJ kasi kautim
Kalau murtad sah Menteri PN tak jaga Islam!
Akidah bukan sekadar mesej FB sms main kirim-kirim!
Kalau hang mari Indon sapa pun tak ambil pusing!
Pejuang Islam di sini ramai jangan nak kencing.
Nanti depa bangun tidoq gentel bini sambil melenting.
Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 7:54 pm

Timbalan Menteri PAS yg jaga Agama PN bunyi bukan mcm orang dari Parti Islam bercakap, begitu defensif sekali dlm isu ini seolah mulut penuh dedak UMNO dan bunyi mcm DAP je siasatan PAS tuduh kapir harbi dan haram undi. DAP memang bukan Islam tak faham halal haram. Mamak PAS ini kata difaham masuk Islam dan perlu bersangka baik kerana libatkan kerabat UMNO, rakan kongsi Kerajaan tebuk atap. Kalau time Kerajaan PH, tak dang bersangka baik Mamak ini lah yg akan ketuai berdemo, berharakah, buat repot polis seluroh Malaysia, takfiri kafir harbi, sembahyang hajat atas dasar bela Islam contoh terbaik apa2… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 7:56 pm

Dulu PH konon tidak bela Islam, kini Pas dan agamawan PN mengapa membisu?’ ‘Dulu PH konon tidak bela Islam, kini Pas dan agamawan PN mengapa membisu?’ Oleh FAZLI RADZIDecember 20, 2020 Sikap membisu Pas yang kini menjadi sebahagian kerajaan Perikatan Nasional (PN) serta agamawan tertentu berhubung kontroversi perkahwinan Illi Najwa Saddique, 27, dipersoal. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary dari Pas sepatutnya memberi pandangan membantu Menteri Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Pengerusi AMANAH Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Baharuddin Shah berkata demikian dalam satu kenyataan hari ini. “Pas sebelum ini… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 7:24 pm

VAKSIN PUNCA MUTASI BARU….?__ Mutasi baharu COVID-19 dikesan di UK……… Berdasarkan model data awal dan peningkatan kes yang mendadak di tenggara negara itu mendapati mutasi itu berjangkit dengan pantas. – Gambar fail KUALA LUMPUR: Sebahagian penduduk di United Kingdom (UK) terpaksa membatalkan hasrat menyambut Hari Krismas selepas pasukan kesihatan negara itu mengesan satu mutasi baharu membabitkan jangkitan COVID-19. Memetik seorang Ketua Pegawai Perubatan England sebagai berkata, berdasarkan model data awal dan peningkatan kes yang mendadak di tenggara negara itu mendapati mutasi itu berjangkit dengan pantas. backup_ads “Kami telah diberi amaran oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan data itu masih lagi… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 7:11 pm

ALHAMDULILAH MASUK ISLAM BUKAN SINGH………. Illi Najwa mohon maaf….. . Illi Najwa Anuar Hussin Saddique yang mencetuskan pelbagai persoalan berhubung majlis resepsi perkahwinannya dengan kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar baru-baru ini memohon maaf atas kekhilafannya. “Illi tahu segala silap dan salah yang sudah berlaku atas kejahilan Illi dan Manpreet,” katanya dalam satu kenyataan. Malah, Illi turut menzahirkan permohonan maaf kepada keluarganya yang telah diheret sama dalam isu ini. Bagaimanapun, gadis yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya telah memeluk Islam sejak akhir tahun 2019 dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam acara tertutup. Katanya, sijil nikahnya akan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 7:07 pm

TOK MUDIM HANYA SIBUK DENGAN COVID PASAL BOLEH BUAT MODAL POLITIK…….. Air mata tukang sapu sara keluarga sendirian selepas suami hidap diabetes kronik……… Seorang tukang sapu menitiskan air mata apabila ditanya bagaimana dia akan melalui liku kehidupan apabila suaminya terpaksa dipotong jari kaki akibat kencing manis. Normaizan Saminan, 36, yang menyewa dan bekerja di Program Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 2, tidak menyangka terpaksa menyara keluarga bersendirian selepas kesihatan suaminya, Mohd Suhaimi Mazli Marzuki, 34, semakin merudum. “Sebelum ini, suami ialah ketua keluarga, tapi kini dia ada masalah kesihatan, saya terpaksa ambil alih tugasnya,” katanya kepada FMT. Suami Normaizan sebelum… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 7:02 pm

Banyak ayat ruqyah dalam sosmed sekarang. Rakyat berbilang bangsa, agama tolong halau saka. Saka nak keluar pun takut. Saka bukan pilihan Rakyat Malaysia. 15000. Kahkahkah!

Sheraton
Sheraton
20 December 2020 7:00 pm

Mereka yang bersungguh mengangkat Mahathir untuk nenerajui PH memiliki perangai dan fikiran yang sama seperti Mahathir.

Mereka bukan di tipu oleh Mahathir kerana mereka tahu siapa Mahathir.

Semua yang di perkatakan telah di ketahui umum se hinggga Ku Li di tegur tidak jeran-jeran dengan Mahathir.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 6:59 pm

PARTI KUALI TUNGGU RESTU DAP UNTUK BUBAR PARTI……… Dedalu Akan Menumpang Di Pohon Yang Kuat………. Hahahaha…. Waktu pemilihan Muktamar 2015, hanya dia sorang dari kalangan anggota JEBON yang masih terpilih menganggotai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat… Tapi lebih kurang seminggu kemudian, dia meletakkan jawatan dgn alasan yg sama iaitu nak bagi tumpuan kepada kerja² NGO yang dipimpinnya… Masa tu memang aku tak percaya pun alasannya… Dan terbukti benar apa yg disangka apabila dia mengisytiharkan join PAN , seterusnya diangkat sebagai salah sorang pemimpin tinggi dalam PAN… Tup tup angin xdak, ribut xdak… Hari ni dengan rasminya dia mengaku telah meletakkan… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 6:52 pm

Desperate sangat saka nak pecah dan perintah. Tapi fail dalam tangan mungkin tak cukup nak merasuk. Syukurlah majoriti penyokong dan pendokong PH tidak buta, tuli dan sentiasa ruqyah diri sendiri. Saka warisan merayau di luar badan sampai mati. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 December 2020 6:48 pm

Untung saka ada macai cadang umur berhenti politik Malaysia diturunkan kepada 70. Macam Menteri Doraemon punya akal. Kecik-kecik tak nak mampus. Sudah tua akal Doraemon. Kahkahkah!

Hassan
Hassan
20 December 2020 5:03 pm

KAMI MOHON KEPADA PKR, DAP, AMANAH NEXT PRU15 INI JANGAN MELIBATKAN ATUK SAKA TUN M & PARTI PEJUANG SEBAB SI SAKA TUA NI LAH YG MENYEBABKAN PH KECUNDANG & IA MUNGKIRI JANJI UTK MENYERAHKAN JAWATAN PM KEPADA DSAI. HIDUPNYA TAK PERNAH AMAN SERTA INSAF.

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 4:49 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
Ke mana hilang mkcik nenek kebayan tetek labuh?
Tk kan tua kerepot menopos..dia dok bersetubuh?
Tadi, makcik itu terkam waktu Kejora solat subuh
Tapi dia terus cabut lari wlau sikit je Kejora tabuh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Jigit
Jigit
20 December 2020 3:30 pm

Kadang-kadang terasa lucu juga mikirkan puak-puak Nuar ni. Depa tengok Atok umor 96 tu macam nampak hantu…ketakutan serta jadi tak menentu. Mereka bimbang atok akan lakukan sesuatu untuk menghalang idola mereka dari menjadi Perdana Menteri. Sikap begini sebenarnya mencerminkan betapa “fragile” atau lemahnya Anwar Ibrahim serta PKR. Hidup di dalam ketakutan kepada orang tua berumur 96 tahun……. Hakikatnya, Tun M sudah pun kehilangan pengaruh dan beliau tidak mungkin mampu bengkit kembali secara total untuk merebut kuasa. Ini tidak pula bermakna beliau kini berada di dalam keadaan lemah, selemahnya. Beliau masih mampu membuat percaturan tertentu. Kepada juak-juak Nuar, nasihat hamba tak… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 3:52 pm
Reply to  Jigit

Bro Jigit 3:30 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Biar sajalah, puak dalm PKR tu terus bersengketa
Lagi pun, depa tu tak layak mengetuai negara kita
Depa tu, hanya nak berebut jawatan semata-mata
Tpi..mana hilang bakal Menteri Hal Ehwal Wanita?
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Jigit
Jigit
20 December 2020 3:16 pm

Kak Eton cakap, orang tua yang umurnya 70 ke atas elok berhenti dari memikirkan duniawi, sebaliknya menumpukan kepada aktiviti ibadah sebagai bekalan menunggu hari kojol yang makin hampir.

Apakata kita gesa kedua-dua Atok Tun dan Abam Nuar supaya bersara dari politik dan berjinak-jinak dengan surau. Ini bukanlah semata-mata kerana menyambut saranan Eton…. siapalah Eton mahu didengar nasihatnya. Seruan supaya kedua-dua makhluk yang bersengketa ini bersara dari politik sebenarnya lahir dari rakyat yang sudah naik muak dengan karenah mereka berdua…tak habis-habis gila kuasa …. Muhyidin pun sama, Azmin pun sama. Macamlah Malaysia ini tidak mempunyai orang lain yang mampu meneraju negara.

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 3:28 pm
Reply to  Jigit

Bro Jigit 3:16 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Bagus ler juga, klu Atok & Pak Non tu Jigit kecam
Tapi, bila Jigit asyik sebut Eton tu, dh lain macam
Diri ini, dah rasa mcm sedikit sebanyak terancam
Sbb..gaya Bro Jigit nk menjerat tu Kejora blh cam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Jigit
Jigit
20 December 2020 3:42 pm
Reply to  Anonymous

Kak Eton ckp bunga bkn cekuntum kumbang bkn cekor
Mungkin dia sudah berpunya dan setia pd yang satu
Jigit kalau dapt teacher Zura pun sudah rasa bersyukur
Megapa mengejar bayang berharap pd yg tak menentu

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 3:43 pm
Reply to  Anonymous

Bro Jigit 3:16 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Saranan Eton tu, Atok & Pak Non tk akan nk hirau
Tak kan hingin lah, puak2 tu nak melekat di surau
Selagi terdaya, harta dunia ni, puak2 tu nak karau
Depa nk subur di dunia, tk peduli akhirat kemarau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
20 December 2020 2:49 pm

sama kah ajaran cult seketul daging babi hadi dgn ape yg di bawa oleh baghdadi di levant hingga membawa kemusnahan dan malapetaka kematian2 dan juga seperti ape yg di bawa oleh LTTE di Sri Lanka terdahulu lagi ?

blh babi2 belaan nya beri pencerahan utk rakyat agar mengerti….

zunnun
zunnun
20 December 2020 2:45 pm

masih kah hadi berpegang dgn ajaran cult seketul daging babi utk menjenamakan #melayu2islam nya terkini…..

kerana ajaran sedemikian di dapafi sesat oleh majlis fatwa kebangsaan hingga membawa kematian2 di memali….

sudahkah hadi mohon maaf dgn keputusan majlis fatwa ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 2:01 pm

DAPIG TEMPAT BERSARANG SEMUA PENGGANAS2…… LTTE: Ketua Polis Johor terima ugutan bunuh Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, Ketua Polis Johor. – Gambar fail JOHOR BAHRU: Polis Johor akan mendapatkan kerjasama Polis Selangor bagi mengenal pasti tiga individu yang didakwa sebagai anggota kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang mengugut mahu membunuh Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay. Ancaman bunuh itu diterima Ayob Khan dua minggu lalu menerusi panggilan telefon daripada individu tidak dikenali kepada pegawainya. “Ini maklumat tuan-tuan, katanya ada tiga orang anggota LTTE yang datang dari Selangor, ke Johor, untuk membunuh saya. “Kita sedang buat siasatan untuk… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 December 2020 1:42 pm

TAK PAYAH PENING2….PARTI.PALING PALING LAMA PALING INTEGRITY PALING AMANAH IALAH PAS…..BAGI PAS JADI PM…….. TAK KIRALAH MANA-MANA PARTI PEMBANGKANG SEMUA TAK LAYAK PERINTAH NEGARA……… Adakah Sistem Bank Malaysia Selamat?………. Terlalu banyak kelemahan dalam sesetengah sistem perbankan di negara ini membolehkan penggodam memintasnya sekali gus merisikokan wang pendeposit hilang. Bekas penggodam, Aman Shah Ahmad yang juga pakar teknologi maklumat (IT) mendakwa, sistem yang digunakan oleh beberapa bank di Malaysia bersifat copy and paste daripada sistem terdahulu. Dakwa beliau, tindakan sesetengah bank menggunakan perisian (software) serta program bersifat terbuka (open source) mengakibatkan wujud kelompongan yang mendedahkannya kepada ancaman penggodam. Justeru, katanya kepada… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 1:40 pm

Kenapa lah bodoh piang dan baghal sangat, masih nak percaya dan yakin pada sekor bpk munafik lagi pendendam kesumat bernama Kutty. Simunafik ni berak cirit birit tengah jalan, Anwar plak yg kena tuduh. Memang bebal dan zalim jenis pemimpin2 yang macam ni. Kalau ya pun hangpa gian sangat nak jadi menteri balik, tak kan sanggup biar maruah dipijak, kepala terus di berak dan dikencing Kutty? Harap penyokong PH jangan bagi undi pada pemimpin2 jenis kemaruk jawatan macam ni. Tak payah pi mengundi pun ok kalau spesis mcm ni jadi calon.

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 2:16 pm
Reply to  Anonymous

Lebih2 lagi mereka dlm DAP & PAN yang dapat jawatan menteri kanan era PH dulu. PM Det Firaun berjasa besar kat mereka masa tu, Mat Sabu specially, cooking certificate graduate dapat position Defend Minister. Mana tak sayang kat Det Firaun walhal gelar Firaun tu pun dah jadi sebutan wajib dia masa ceramah dulu. Ya lah Bang Mat.. mana lah nak cukup harap duit tin milo utk hidup kan kan kan. Jasa besar Det Firaun kat bang Mat WAJIB dibalas kan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 December 2020 1:26 pm

Manusia hidup dalam tiga hari. Kelmarin yang telah berlalu dan jadi sejarah. Hari ini yang sedang dilalui dari minit ke minit sedang berjuang untuk matlamat masing-masing, dan hari esok yang belum tentu.

Semua yang telah dan akan berlaku adalah taqdir Allah SWT. Berapa banyak hari-hari kelmarin yang telah berlalu sehingga ke kehari ini yang sedang diperjuangkan kita tidak tahu apa hasilnya, kerana semuanya adalah kuasa Allah SWT yang akan dapat dilihat sekiranya kamu masih hidup diesok hari.

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:35 pm

INI SEDIKIT PANTUN SELOKA KEJORA NAK SULAM:

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:36 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Izinkan Kejora di sini tampil untk mencoret kalam
Ianya, lbih kurang citer hikayat seribu satu malam
Kisah dua orang tua, jenis dua muka punya talam
Atok-96 & Pak Non kedua2 sama kuat putar alam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:37 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Hati budi masing2, depa sama2 dah dapat selam
Depa dua, serupa gagak kelahi dgn burung gelam
PRU-14..depa berpura-pura berbaik dan bersalam
Tpi dlm hati ttp masam, lbh dari buah mempelam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:37 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dngn rakyat..kedua2 mengaku diri permata nilam
Tapi depa tu, rakyat lihat, semua samar berbalam
Sbb, depa nk brsandar kuat dgn DAP Cina Hailam
Klau depa terus jadi ketua akan terjejas lah Islam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:38 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Pak Non pasti tak dpt lupakan, peristiwa yg silam
Tahun 1998, sampai ke mahkamah diusung tilam
Dikurung dlm lokap..mata ditumbuk lebam kelam
Kini terus jdi mangsa Atok geng LTTE Tamil Elam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 December 2020 12:38 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Atok sntiasa rancang nk kasi Pak Non tenggelam
Dia tak jemu ikhtiar agar ‘ruang’ Pak Non dipalam
Tapi..Pak Non dok intai peluang, Atok nak diulam
Klau Pak Non dpt jadi PM, siap ler Atok ke dalam!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
20 December 2020 12:23 pm

kan itu yg rafizi beritahu tentang bekerjasama dgn si tua OT 94 ketika itu….

kini si tua OT 96 dtg lagi….

tak serik2 ke ?