‘NO ANWAR NO DAP’ TAK SEMESTINYA RELEVAN SEPANJANG MASA – DR. PUAD ZARKASHI

Slogan “No Anwar No DAP” digunakan oleh beberapa pemimpin yang berjawatan. Mereka tidak mahu kerajaan PN tumbang.

Apakah mereka ini nasionalis dan agamawan tulin? Biar ahli dan rakyat menilai sama ada mereka hipokrit atau tulin.

Maaf, kalau kritikan ini keras dan pedas. Tetapi saya tidak mohu menoleh ke belakang. Saya tidak apologatik dan takut dikecam

Nak marah marahlah. Saya yakin masih ramai yang bersetuju dengan saya tetapi mereka simpan di dalam hati.

Pemimpin PPBM tumpang semangkuk guna slogan “No Anwar No DAP” untuk serang UMNO. Sejujurnya mereka takut dan rasa terancam jika wujud kerjasama itu.

Benar, No Anwar No DAP adalah keputusan MKT UMNO. Annuar Musa guna slogan ini untuk pertahan PN. Sebagai ahli MKT, saya pula tidak mahu UMNO terlalu rigid.

Ia bukan soal membentuk satu gabungan baru. Ini hanya kerjasama politik. Seperti PH sokong usul UMNO di Perak. Tidak salah. UMNO pun bukan ahli PN. MN juga belum daftar.

Kita harus terbuka dengan kerjasama politik. DAP dan PKR pernah sokong usul tergempar UMNO dalam Parlimen bila membantah serangan Israel di Palestin.

Tidak dinafikan ada akar umbi UMNO yang keliru. Tetapi mereka juga keliru bila ada pemimpin UMNO yang berunding dengan Tun M dan Azmin tanpa pengetahuan MKT.

Dulu, siapa terfikir PAS bergabung dengan DAP. Siapa terfikir Muslimat PAS julang bendera Roket semasa PRU dan PRK.

Siapa terfikir Mahathir dan Muhyiddin bergabung dengan DAP untuk menjatuhkan UMNO?

Wajarkah mereka dianggap pengkhianat kepada orang Melayu dan Islam kerana menjatuhkan kerajaan Melayu dengan bantuan Anwar dan DAP?

Sebab itu slogan no Anwar no DAP tidak semestinya relevan sepanjang masa. Senario berubah, orang berubah. Pemikiran politik lagi cepat berubah.

Lim Chong Eu dipecat daripada DAP kerana terlalu cauvinis. Tetapi bila dia membentuk kerajaan campuran di Pulau Pinang bersama BN, dia dilihat sebagai tokoh moderate.

Maka jika perlu, apa salahnya kerajaan perpaduan bermula di Perak. UMNO mesti berani mempeloporinya demi kelansungan rakyat. Kenapa mesti takut.

UMNO luas pengalaman berpuloh tahun mentadbir negara dengan suhu perkauman yang sentiasa tinggi. Rusuhan kaum 1969 adalah pengajaran terbaik.

Tetapi dengan formula BN 1974, peristiwa itu tidak berulang walaupun sentiasa panas. Bahkan MCA dan MIC ada kalanya lebih keras membangkitkan isu kaum.

Maka apakah dengan pengalaman itu tiba tiba UMNO rasa takut dan lekeh untuk urus kerjasama dengan sesiapa hatta DAP. Yang penting kemampuan, kebijaksanaan, ketegasan, konsensus dan kejujuran politik.

Justeru UMNO Perak wajar diberi peluang bentuk kerajaan perpaduan tanpa perlu gabungan parti politik yang rigid. Ia pembuka jalan.

DR. PUAD ZARKASHI, AHLI MT UMNO

14 DISEMBER 2020.

Updated: 15 December 2020 — 1:49 am

60 Comments

Add a Comment
  1. DORAEMON PAKAR BELIT…..PAK JUB PAKAR MAIN BELAKANG…….

    DORAEMON HANYA MAHU BOBOI JADI PM……TOK MUDIM PROKSI BAIK BAGI DORAEMON….MISI JIBENG MASUK PENJARA HAMPIR SELESAI…..KULI TETAP JADI KULI ……

    To Some Umno People, Better Anwar Than Muhyiddin……

    However, there are some in Umno who would rather see the party lose GE15 and allow Anwar Ibrahim to become PM9 rather than allow Bersatu to be the big brother. They want Umno to be the taiko and Bersatu to be just the machai. If Bersatu is the taiko and Umno is reduced to a machai, then they would rather lose GE15 and allow Pakatan Harapan to take over.

    This was what Malay Mail Online wrote today:

    Umno’s ceasefire with Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) in Perak is so it can demand better seats at the next general election, sources said.

    They told Malay Mail that with the 15th General Election likely to be held in the first half of next year, Umno wants the most and best seats so its leaders have a better chance to helm the next government.

    “The consensus is to make Umno the biggest party to win the most seats again in the next general election,” said a source from the party.

    “Three-corner fights are not good for anyone… and with Bersatu and PAS, the Malay votes will be split three ways,” the source added.

    Another source said that it is more beneficial for Umno to collaborate with Bersatu and PAS in order to appease and safeguard its more conservative voters.

    “If Umno collaborates with DAP, it might turn away some of these voters. This will make a difference going into GE15,” said the source who is close to Bersatu.

    KSI Strategic Institute political analyst Prof Hoo Ke Ping agrees with the assessment, adding that leaving Muafakat Sejahtera, an NGO which was forged last year with PAS, will be hazardous to Umno.

    “Umno realises that it cannot abandon its coalition with Bersatu and PAS, especially PAS as the Islamist party is the kingmaker. With all parties reconciling, it is the best way forward for all, especially Umno, who without PAS could end up with the same or worse result they faced in 2018,” Hoo told Malay Mail. (READ MORE HERE)

    In the 2018 general election, Barisan Nasional won 79 parliament seats, 54 of them which were won by Umno. Pakatan Harapan, on the other hand, won 113 seats while PAS won 18 seats.

    In terms of popular votes, Pakatan Harapan garnered 5.5 million votes versus Barisan Nasional and PAS combined who garnered 6.1 million votes.

    Hence Pakatan Harapan, with only 5.5 million votes, versus 6.5 million who DID NOT vote for them, did not really receive the peoples’ mandate as they claim.

    You may argue that it is seats and not votes that decide the peoples’ mandate. Well, in the 2013 general election before that, was it not Anwar Ibrahim who claimed that they received more votes and that it is popular votes and not seats that count?

    In 2013 it is votes that decide the peoples’ mandate and in the 2018 general election it is seats that decide the peoples’ mandate. Anwar has to decide which one it is. He keeps moving the goalpost each time. One election it is votes and the next election it is seats.

    Anyway, if Barisan Nasional and PAS had contested as a coalition in the 2018 general election instead of in three-corner fights, the combined BN-PAS votes would have been more than the votes that Pakatan Harapan obtained.

    And instead of winning just 79+18 seats (BN plus PAS respectively) — which would total just 97 seats — the BN-PAS coalition would have won 130-135 seats. In short, 1+1=3, not 1+1=2.

    So, like it or not, Umno needs PAS and Bersatu as much as the two need Umno if they want to form the next federal government in GE15. A divided Umno-PAS-Bersatu would mean Pakatan Harapan would be back in power.

    However, there are some in Umno who would rather see the party lose GE15 and allow Anwar Ibrahim to become PM9 rather than allow Bersatu to be the big brother. They want Umno to be the taiko and Bersatu to be just the machai. If Bersatu is the taiko and Umno is reduced to a machai, then they would rather lose GE15 and allow Pakatan Harapan to take over.

    The English call this cutting the nose to spite the face, or, as the Malays would say, bakar kelambu kerana marah nyamuk.

  2. kini #melayu#islam dlm persimpangan utk ke si tua OT96 atau dgn anwar pula….

    mesti hadi ada mentera terbaru selain ajaran seketul daging babi yg tidak effective….

  3. DAPIG ANTI MELAYU ANTI ISLAM…..PAK DAJJAL PENUNGGANG AGAMA DAN OPPORTUNIST…….

    Scepticism Rising Within Pakatan As Anwar Yet To Show Proof Of Parliamentary Majority…….

    One source who spoke on condition of anonymity disclosed that Anwar has not been able to get support from the government MPs, including from Umno as previously claimed, adding that this has affected their trust.
    (MMO) – Confidence in Datuk Seri Anwar Ibrahim is shrinking within the Pakatan Harapan (PH) coalition as an increasing number of his allies are openly demanding he show them proof that he has the majority support as claimed in September.

    Several sources within the Opposition pact as well as those familiar with its workings told Malay Mail that disappointment in Anwar is growing. Especially after PH sources said Anwar sought “one more week” to prove he commands the majority in Dewan Rakyat after Budget 2021 was tabled last month, and promised to resign as PH chair and Opposition leader if he failed.

    Some said internal fights have broken out between those in Anwar’s closest circle who have been forced to defend the PKR president against others in the party and in PH.

    One source who spoke on condition of anonymity disclosed that Anwar has not been able to get support from the government MPs, including from Umno as previously claimed, adding that this has affected their trust.

    “Now the phrase ‘strong, formidable and convincing numbers’ is being joked about even among the Opposition and party allies,” said one source, referencing Anwar’s answer in a September news conference when he was pointedly asked if he had sufficient support.

    Malay Mail understands PH MPs have signed statutory declarations to support Anwar as the next prime minister.

    On September 23, Anwar emerged from an audience with the Yang di-Pertuan Agong and asserted that he has a “formidable and convincing” majority to form a new federal government as several MPs were switching their allegiances.

    However, Istana Negara announced on October 13 that Anwar had not presented the names of the MPs he claimed to be backing him but only informed the King of the numbers in his camp.

    Another source said that some PKR members are calling for the return of their former vice-president Rafizi Ramli who announced a break from politics shortly after Election 2018.

    “The return of Rafizi in PKR’s leadership is being engineered by some leaders in the party as they want a fresh approach and strategy,” said the source.

    Rafizi broke his self-imposed silence yesterday to weigh in on the infighting within PKR.

    In a tweet, the former Pandan MP who plotted the “Kajang Move” laughed at the political antics within PKR after a leaked WhatsApp chat discussion revealed internal dissent against Anwar.

    Rafizi claimed he had long ago warned Anwar of surrounding himself with “flatterers” after being freed from prison as they would be a liability that stymie his ambitions to take government if he does nothing.

    Fourteen PKR Youth leaders subsequently issued a joint statement last night urging their party colleagues to stay calm and resolve their conflicts through internal channels instead of airing them publicly, inadvertently confirming the leaked message of dissent brewing.

    Among Anwar’s detractors were said to be PKR Youth chief Akmal Nasrullah Mohd Nasir, his deputy Thiban Subbramaniam, and wing secretary Mohd Syukri Razab.

    Akmal, who is also Johor Bahru MP, has been viewed as a protege of Rafizi ever since he served at Invoke, the think tank started by the latter before GE14.

    However, Anwar’s supporters are confident the Port Dickson MP will prove his detractors wrong and make his move this week against the Perikatan Nasional (PN) government even after practically all the ministerial allocations under Budget 2021 have cleared Parliament’s committee stage.

    A source familiar with the current political negotiations told Malay Mail that discussions with Umno were being held with individuals rather than the party as a whole.

    Those being approached were Umno MPs against working with Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and Economic Affairs Minister Datuk Seri Azmin Ali who had once been Anwar’s right hand man in PKR before the latter quit and joined Bersatu.

    “The collaboration is not between the parties. That is why in Perak it did not work,” a PKR insider said, referring to PH’s olive branch to Umno in Perak after the coup two weeks ago.

    Perak PH leaders from both PKR and DAP openly said they were willing to work with any party to form a new state government after Bersatu deputy president Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu was toppled as mentri besar through a no-confidence vote in the state assembly triggered by Umno.

    A similar tension between Umno and Bersatu is brewing in Johor. However, sources told Malay Mail that Johor PH assemblymen are unlikely to get involved in ousting Mentri Besar Datuk Hasni Mohammad, who is from Umno, where a three-seat difference could result in a change of government.

    BN commands 16 seats in the Johor assembly while PN — comprising Bersatu and PAS with 13 — and PH has 27 assemblymem

  4. ibrahim libya mengamok di memali kerana #allah juga ke?

    hadi dgn fahaman ajaran seketul daging babi nya kerana #allah juga ke?

    si Moo mengkianati janji yg dia sendiri menterai kerana #allah juga ke?

    si tua OT 96 meletakan jawatan tanpa berbincang dgn council yg membenarkan nya menjawat pm 7 kerana #allah juga ke ?

    hebat no bila dah menghadapi kebuntuan, tak kan #allah yg di sembah, salah dgn ketentuan nya…

    sj tanya…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (naik pangkat nya sudah di terangkan sebelum ini) selalu sebutkan mengamok di Memali.

      Tak berani sebut, gerunkan keadaan di rusuhan perkauman di 13 Mei 1969 di mana Tentera telah di arah mengawal keadaan dan depa telah gunakan SOP depa sendiri, ramai bergelimpangan lah akibat nya.

  5. agak2 nya puad zakarshi & nur jarlan sama taraf dgn annuar musa ke?

    atau annuar musa kini sibuk dgn fahaman #melayu2islam bersama2 hadi/Moo dgn memberi surat sokongan kpd contractor utk mendapatkan projek SPINE HIGHWAY, bernilai ratusan juta ringgit kerena #allah juga ke ?

    sj tanya…

    1. Tak kerana Allah.

      Tapi tanya begitu kamu biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil.

  6. bangunan masjid dan masjid sama pergertian ke?

    “…sesunggohnya salahku ibadadku hidupku matiku utk tuhan semesta sekelian alam…”

    semua ini dlm bangunan masjid ke ?

    kesian #melayu2islam dgn orejudice yg di bawa, tak taksub kpd pemimpin dan parti tapi leka dgn parti2 dlm diri…

    siape parti2 dlm diri yg membuak2 dari penafian pertama hingga menjadi 1001 penafian2 nih…

    penafian pertama itu ape pula…

    kesian #melayu2islam asyik memamah sekstul daging babi hadi ke?

    1. Yang paling di kesiankan ada lah kamu, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK. Naik pangkat nya sudah di terangkan sebelum ini.

      Ronnie Liu “tak taksub kpd pemimpin dan parti ..” sehingga terbuang ke Raub, Pahang, jauh dari penyokong2 tegar nya.

      Di heret ke sana dek seketul daging babi yang dijaja, tak laku hingga berulat, ultra kiasu, tak mahu rugi, goreng daging iu bersama ulat2 nya, dijamu makan bersama puak nya.

  7. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Khilafah sudah lama ada dlm penyusunan dlm kesamaran amat terang cuma sedikit shj memahami dan tiada pengasingan utk yg terakhir ini, termasuk juga Yahudi yg juga dari Adam as yg penting yg baik2 yg tidak baik itulah feel iblis dan syaitan mengajak perbalahan. Ilumuniti mata satu yg dikatakan Yahudi itulah yg ditujukan pada kebawah DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi pemantau akhir zaman.

    1. mahdi akhir zaman..

      bila zaman jenin, maniqam ibu itu taman syurga

      bila zaman kanak2, masih membawa haruman dan bimbingan faculti2 malaikat nama nya…

      bila zaman remaja, ke”aku”an diri mula membina

      bila zaman dewasa, ke”aku”an diri cuba2 menoleh perbagaian fahaman pula

      bila zaman tua, ke”aku”an perlu menentukan kebenaran hala tuju nya

      bila akhir zaman, mati, mahdi itu, tak lain diri terperi menghadirkan diri utk balik roh, dari mana mula asal kedatangan asal nya..

      skrang tarbiyah kan roh supaya mengenal mahdi diri…

      “..kemudian aku tiupkan roh ke dlm diri nya…”

      dari siape roh ini, ape darjat taraf nya di sisi zat nya ?

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK –

        bila zaman tua, ke”aku”an kamu hala tuju nya ia lah tonggang tonggek di pangkal pokok KKayu Ara.

        bila akhir zaman, mati, di kasi makanan dari luar kubur kamu, di di tonggang tonggekan lagi dengan joss sticks.

        kemudian ditinggalkan makanan di Tohpekong itu. Di curi budak2 buah2an dll yang boleh di makan mereka.

  8. #melayu2islam sembahyang sembah nama #allah ke ?

    maka di setiap bangunan surau dan masjid di gantung nama #allah…

    betul ke ?

    cuba2 nyatakan pengertian nya, jgn pulak bila saat nak mati, #allah pun masuh tak mengerti…

    sj tanya…

    1. Kamu menghasut lagi. Memperli agama Islam dan Muslimin.

      Kamu di masa kecil selalu di suruh jilat puki emak kamu. Bertalu talu dan berhari hari. Sehingga mulut dan lidah kamu sentiasa senang mentutur kata2 biadab dan kurang ajar.

      Bapak kamu? Dia suruh kamu hisap batang dia ker? Muat ker mulut kamu? Gamak nya di asak hingga cabul mulut kamu maka senang menghasut.

      DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK

      1. Memang melampau..menghina Islam. Klu nak hina politician, hina lah..ni melalut agama Islam. Bukan Islam itu yg buruk, tetapi org Islam mcam Lebau2 Pas tu yg tarnished Islam. I have a feeling she is not chinese. Asal muslim, maybe melayu juga, tpi dah jadi free thinker atau anut agama Jesus.

    2. masuh – masih

  9. #melayu2islam kerap jual nama #allah utk justify kepentingan mereka…

    tapi prejudice dlm diri tuhan juga ke yg melakukan nya?

    mungkin betul, setiap seorang ada tuhan2 mereka sendiri…

    #allah tu setakat utk menunjukan sense of belonging semata2…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kyu Ara, apasal nak menuduh “melayu2islam”?

      Biadab dan kurang ajar, KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

  10. I would certainly prefer DAP to PKR. All we need is a strong muslim Malay leader, not a pseudo Malay muslim leader who harps on the archaic slogan of DEMI BANGSA, AGAMA DAN NEGARA.

    We have TDM. But unfortunately Malay and muslim minds were fed with lies, lies and more lies with regard to alleged TDM being used by DAP.

    May TDM’s and Ku Li’s effort be blessed by Allah swt….aamiin

    1. aamin…

      teruskan jual nama #allah utk menjenamakan kepentingan sentiasa…

      #allah itu mana atau pengertian nih…

      cuba pulak jual pengertian supaya aamin itu membawa erti…

      1. #allah itu nama atau pengertian nih..

      2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK persendakan Muslimin dan agama Islam.

        Biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil. Sebab mereka sibuk sangat, kuat seks, asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

  11. Assalammualaikum saya berharap Shahbuddin membaca catatan ini… kerajaan unity yg dicadangkan oleh Tun M boleh bertahan selama 22thn (BN) 22bln (PH) dan 22hari (UG). Insyaallah Allah Kareem.

  12. Kenapa lah otak Zahid tak dapat berfikir macam ini.?

    Orang bermaruah akan jadi berani.

    1. zahid ada kelemahan dan kepentingan….

      tak seperti anwar yg ‘berani’ di penjarakan, najib & zahid serta yg lain, jual mak ayah mereka pun akan mereka lakukan asalkan jgn di penjara…

      ini kan jual fahaman agama dan bangsa, tak bermasaalah bagi mereka…

      1. Yer ker? Apa bukti?

        Senang cakap ajer ker?

      2. 8:34 am, kamu jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara, sudah jual agama, bangsa dan emak ayah kamu ke?

  13. ..tapi klu tak taksub kpd mana2 pemimpin atau parti…

    mesti taksub dgn diri sendiri pula, parti2 dlm diri yg menyatakan bibit2 prejudice…

    bak kata zainal…

    “kita serupa…”

    1. parti2 dlm diri?

      What talking one, man?

  14. Ini sekadar pendapat peribadi ambo selaku orang yang tidak taksub kepada mana-mana pemimpin atau parti kerana hidup mati ambo Tuhan yang tentukan, begitu juga dengan rezeki yang diperolehi datangnya dari DIA jua…..

    Teman ghase, mana-mana parti yang ingin memerintah negara ini, tidak dapat tidak mesti menjalinkan kerjasama dengan parti-parti yang didominasi oleh kaum China, India dan juga ethnik-etnik lain di Sabah dan Sarawak.

    Tanpa penyertaan kaum-kaum lain, tidak ada satu gabungan politik pun yang akan berjaya membentuk suatu kerajaan yang kukuh dan stabil untuk memerintah. Kita ambil contoh PAS…. tanpa penyertaan kaum lain, PAS hanya mampu menguasai Kelantan dan Terengganu sahaja. Dalam PRU 13, PAS berjaya menguasai 19 DUN di Selangor apabila bekerjasama dengan parti-parti bukan Melayu. Manakala dalam PRU 14, PAS hanya dapat SATU kerusi terkonteng-konteng apabila memutuskan hubungannya dengan kaum lain. Itulah hakikatnya.

    Masa masih panjang. Mungkin akan wujud satu gabungan baru yang lebih menarik untuk dipilih rakyat selain dari gabungan caca merba yang ada sekarang yang sering berubah-ubah…sekejap UMNO + PAS, kini lebih mirip kepada PAS + PPBM, begitu juga gabungan PH yang tidak pasti parti mana yang masih komited dan parti mana yang bersedia melompat keluar menyertai gabungan lain.

    1. ..siape parti2 dlm diri kita yg menyatakan bibit2 prejudices ?

      tuhan ke ?

      1. Boleh je kau nak sokong Nuar tu…tapi janganlah taksub sangat bro……seolah-olah orang yang tak sokong Nuar semuanya salah, semuanya kau nak carut maki…!

        1. ….blh je sokong diri tapi jgn taksub sgt dgn diri tu…

      2. parti2 dlm diri?

        What talking one, man?

    2. Utk sekelian kali nya Tuan berkomen di luar konteks, jujur dan bijak tidak emosional, tidak anti bukan Melayu dan abti bukan Isle

  15. tentu malaun pAs akan teruja tk menyokong si tua OT96 kerana hadi ada persamaan bersama..

    ketika mereka bersantap di rumah si tua OT 95 ketika terdahulu dgn hidangan oleh si hasmah…

    adakah santap termasuk masakan seketul daging babi selain darah manusia?

    ini bukan satire tapi memerlukan penelitian utk memahami kedua2 ‘haiwan’ yg serba cacat dan sawan menyamar sebagai manusia meminpin negara…

    yg satu membawa kemabukan kpd penyokong2 nya di memali dan yg satu lagi yg menyuruh musa hitam utk menyerbu mereka..

    sj tanya

    1. ini bukan satire ? Ini menghasut, menuduh makan babi. Kamu perlu di pelangkong di blog ini.

      DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PABGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Lebih dari mengarut, kamu menghasut. Bedebah kamu.

  16. si tua OT96 dgn sebilangan tak smpai 20 mp2 kini terasa blh menyelesaikan permasaalahan negara seperti ketika 22 tahun dan 22 bulan kuasa…

    mungkin dari 22 tahun ke 22 bulan akan berlaku 22 hari pula?

    22 ini membawa makna bapak-anak atau mahathir-daim ke?

    si tua OT96 kini masih rational lagi ke atau terlebih sawan hingga mendahagakan darah 1 juta manusia? manusia atau keturunan pontianak kerala keturunan nya?

    sj tanya…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Kali ini biadab dan kurang ajar mengata “keturunan pontianak kerala keturunan nya?”

      Tak dibimbing emak bapak nya adab sopan di masa kecil. Sebab depa sibuk sangat, kuat seks, asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

  17. si tua aka OT96 merasakan dgn kuli & piee mereka akan blh menjadi mercenary politik lalang samaada ke pN Moo atau ke pH anwar utk bargain menjadi pendana menteri #9 akhir nya…

    #melayu2omNo teraksa memilih siape yg mereka mahu?

    mka puad zarkashi melontarkan satu lagu, ape salah nya dgn anwar & dAp utk omNo meletakan kepercayaan utk sementara sebelum pru 15 bagi kelangsungan negara?

    maka persoalan nya, malaun2 pAs dgn ajaran seketul daging babi mereka nak ke mana ? ke mua”FUCK”at bersama omNO utk memberi anwar sokongan sementara atau dgn si Moo utk terus menerus menerus semburit dgn assmin sentiasa….

    sj tanya

    1. Oops

      menerus menerus menerus dgn ajaran seketul daging babi selain semburit bersama assmin sentiasa…

      cuba tukar daging babi kpd daging rusa pula, mungkin dari menyodol2 dedak pandai melompak2 ke pH pula…

      malu ke? kan dulu perpeluk2 dgn dAp dan anwar tapi jgn ulangi tikam belakang dgn menubuhkan kerajaan UG pula…

      malaun2 pAs nih monyet2 yg kuat bergayok dari satu pohon ke satu pohon yg lain dgn sekelip mata ke?

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PABGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Menyebut FUCK, maka Pukimak lah DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini.

      1. “ape salah nya dgn anwar & dAp utk omNo meletakan kepercayaan utk sementara”?

        Berapa lama sementara itu? Mengapa sementara saja? Politik korang main ikut convenience ker?

        Mana “kemampuan, kebijaksanaan, ketegasan, konsensus dan kejujuran politik” yang dihebohkan? Di humban ke longkang?

  18. NANI MACHIIAVELE UMNO MESTI DIPERANGI HABIS2AN….BAKA ZIONIST UMNO TAK BOLEH DIBIARKAN

    …….

    #VIRALAdakan solat hajat setiap tahun, Tauke Cina pentingkan solat pekerja Islam……..

    Masyarakat Malaysia sememangnya terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Apa yang membuatkan negara masih lagi harmoni adalah sifat saling menghormati dan faham antara satu sama lain.

    Jadi, disebabkan hidup dalam lingkungan yang bercampur, tidak hairan jika kaum Cina, India ataupun sebagainya mampu bertutur dalam bahasa Melayu dalam loghat negeri masing-masing.

    Wajib orang Melayu sahaja yang kerja
    Paling mencuri tumpuan sudah tentu masyarakat di Pantai Timur dimana kebanyakkan mereka bertutur dalam dialek negeri jika berbahasa Melayu.

    Menerusi perkongsian video dari Urus Setia Komunikasi Negeri Kelantan, pengusaha Minyak Masak 303, Gan Leong Piow telah berkongsi kejayaan perniagaannya.

    setiap tahun adakan solat hajat
    Selain menceritakan berkenaan perniagaan, beliau turut memaklumkan bahawa pekerja yang diambil untuk bekerja dikilangnya wajib orang Melayu beragama Islam dan orang luar tidak dibenarkan, serta harus menunaikan solat.

    Malah, Gan turut memaklumkan setiap tahun kilangnya akan membuat solat hajat kepada wartawan yang menemubualnya.

    “You tak akan percaya ni, setiap tahun buat sembahyang hajat saya punya kilang, Yes! Why not?” Tegasnya.

    Sembahyang perkara penting dalam setiap agama
    Tambahnya lagi, walaupun beliau berbangsa Cina, namun agama adalah sangat penting dan pekerjanya juga harus melaksanakan tanggungjawab dalam agama mereka.

    “I’m a Chinese but i believe in God (saya berbangsa Cina tetapi saya juga percaya kepada Tuhan), agama itu penting.”
    “Saya buat tempat diorang solat untuk lelaki dan perempuan. Sampai masa kena pergi sembahyang.” Jelas beliau.

    Hormat setiap agama individu
    Menurutnya, sembahyang adalah perkara yang sangat penting dalam setiap agama dan beliau sangat menghormati perkara itu.

    “Tak boleh, tak boleh (mengadu). Sembahyang paling mustahak, you kena pergi sembahyang.”
    “Saya akan tunggu, itu benda wajib. Kalau kita hidup without God we are nothing (kalau hidup tanpa tuhan kita bukan apa-apa),” Kongsinya.

    Mula mengusahakan perniagaan minyak masak sejak tahun 80-an di Kelantan, Gan menjelaskan setiap majikan perlu menghargai dan menghormati pekerja mereka ketika bekerja.

    Beliau turut akui menjaga hubungan baik sesama pekerja dan masih mempunyai pekerja yang bersamanya sejak daripada awal perniagaannya dahulu.

    Sumber: Urus Setia Penerangan dan Komunikasi Negeri Kelantan

    1. BANI

  19. Jho Low ahli dAp atau macai penyamun omNO?

    hingga beriya2 bergambar dgn president omNo ketika itu bersama keluarga dlm kapal layar si ank raja arab ?

    atau Jho Low seekor babi belaan malaun2 pAs hingga si hadi & najib berpakaian baju melayu serba warna duduk bersantai sambil kapal equanimity belayar melepasi perairan elat melaka tanpa di rampas?

    …terpaksa pula si Jokowi yg merampas nya pula…?

    mungkin Jho Low kawan baik anwar kot..

    #melayu2islam mudah lupa nih…

    1. Oops

      selat melaka

      1. PH TIDAK PERLU BAWA MAHATHIR ATAU PARTINYA KEMBALI KE DALAM PH

        Saya tertarik dengan kenyataan Salahuddin Ayob tentang persetujuannya agar PH punyai gabungan lebih besar bersama Pejuang, Warisan, Muda dan Upko bagi menghadapi PRU15 akan datang.

        Bagi diri saya, bila sebut nama Pejuang di situ saya terbayangkan Mahathir, pengkhianat yang beri laluan mudah kepada pengkhianat lain untuk merampas kerajaan PH Februari yang lalu. Semua tahu, dari mulut Mahathir sendiri dia kata bahawa dia tidak boleh bekerjasama dengan Anwar Ibrahim. Terpandang pula nama Warisan di situ, teringat kata-kata Shafie Apdal baru-baru ini bahawa Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang harus ditukar baru. Maksudnya, dia cadangkan Anwar Ibrahim meletakkan jawatan sebagai Pengerusi PH atau Ketua Pembangkang atau disingkirkan.

        Meskipun Warisan bukan dari komponen PH, tetapi Shafie Apdal tidak malu untuk menyatakan sedemikian kerana itulah kemahuan saka tua itu. Beliau tidak tahu menghormati PH langsung. Tidakkah beliau terfikir jika PH pula menyatakan bahawa Warisan perlu tukar Presidennya Shafie Apdal akibat gagal mempertahankan kuasa Warisan di PRN Sabah baru-baru ini? Bagaimana perasaan Shafie Apdal?

        Saya pelik mengapa semua di atas ini langsung tidak terfikir oleh Salahuddin Ayob sehingga dengan mudah untuk mencadangkan sesuatu yang tidak masuk akal? Belum bersama PH lagi, mereka telah tunjuk belang mereka terhadap Anwar Ibrahim, apakah PH nanti boleh aman tenteram apabila musibat-musibat ini berada di dalam PH?

        Cadangan saya, jika di dalam mesyuarat Majlis Presiden PH nanti jika dibincangkan isu untuk membawa PH bersama gabungan tersebut, Keadilan harus terima hakikat bahawa rakan-rakan kita mahu juga kepada orang-orang seperti itu. Keadilan harus berikan mereka peluang, dan Keadilan perlu keluar dari PH dan kita boleh teruskan perjuangan tanpa bersama atok. Buktikan kita tetap kuat dan bermaruah walaupun tanpa atok.

        Biar kita berunding dengan musuh dari kita bersama atok pengkhianat. Pengkhianat lebih bahaya dari musuh. Dalam peperangan walaupun di zaman Nabi, banyak sejarah perundingan atau gencatan senjata dengan musuh dilakukan atas sebab-sebab tertentu. Tapi bukan dengan pengkhianat.

        WFAUZDIN NS

        1. “dari mulut Mahathir sendiri dia kata bahawa dia tidak boleh bekerjasama dengan Anwar Ibrahim.”

          Saya setuju. Sokong pendirian itu. Pak Sheikh Anwar di penjara 2 kali. Sebab liwat. Peliwat tak boleh memimpin negara ini. Ini negara Islam. Islam haramkan liwat.

          1. Habis si Jemin tu..Pas dah halalkan liwat Jemin ke, siap ada video lagi, tpi Tun dan polis cakap tak jelas so NFA, no case. Ke ada dalil dari Lobai2 pula yg mensucikan Jemin. Tanya aje.

        2. “Keadilan perlu keluar dari PH dan kita boleh teruskan perjuangan tanpa bersama atok Tun M). Buktikan kita tetap kuat dan bermaruah walaupun tanpa atok.”

          Betul ke korang kuat? Mengharapkan Pak Sheikh Anwar sebagai pemimpin yer?

          Pak Sheikh peliwat, di penjara 2 kali sebab liwat. Bekas banduan sebagai pemimpin, mana kuat?

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PABGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Asyik membalun apa saja berkaitan PAS. Mengguna istilah jahat – “melayu2islam”.

      Menyindir konon nya ada Melayu yang bukan Islam. Bedebah dia nih.

      Dia jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

  20. “Rusuhan kaum 1969 adalah pengajaran terbaik.

    “Tetapi dengan formula BN 1974, peristiwa itu tidak berulang walaupun sentiasa panas. Bahkan MCA dan MIC ada kalanya lebih keras membangkitkan isu kaum.”

    Pihak berkuasa dan Kerajaan mesti sentiasa tegas. Jangan biarkan mana2 pihak melanda landa. Gunakan SOSMA dan lain2 undang2 yang relevan tanpa teragak agak.

    Jangan biarkan mencetus rusuhan kaum lagi.

    1. YG emncetuskan rusuhan kaum ni, melayu juga sama..Umno

  21. PENGGANAS KOMUNIS DAN PERUSUH SOSIALIST TIDAK DIPERLUKAN SEPANJANG ZAMAN HINGGA KIAMAT…….

    ‘The noisy neighbour’ bernama P/Pinang. Siapa?……..

    ANDA ada sebuah dusun. Suatu hari, jiran anda datang bertandang dan anda pelawa dia makan buah-buahan dari dusun anda. Sekali itu sahaja anda pelawa dia, dan untuk dimakan pada hari itu sahaja. Rupa rupanya jiran anda jenis tidak tahu malu, tamak haloba pula.

    Berbekal pelawaan anda yang sekali itu, dia jadikan dusun anda seperti dia yang punya. Tidak cukup untuk makan sendiri, dia jual pula buah-buahan dari dusun anda. Modal tiada, untung buta-buta!

    Bukan itu sahaja, dia pula mengarahkan anda itu ini — jaga pokok supaya sentiasa sihat, berbuah lebat dan sedap. Dia juga melarang anda jual hasil dusun kepada pihak lain untuk pastikan setiap kali dia datang untuk ‘curi’ hasil dusun anda, buah-buahan itu sentiasa ada.
    Anda minta dia bahagi sedikit sahaja daripada dia dapat, dia buat tak peduli. ‘Buah-buahan Allah yang buat, bukan hang yang buat.’ Begitulah dia perli anda pada suatu hari.

    Sebagai seorang yang budiman, jiran yang baik… Anda cuba mengelak daripada bising-bising. Tetapi sikap jiran yang ultra kiasu tak tahu malu itu semakin hari semakin melampau.

    Apabila dengar anda nak buat sesuatu di dusun anda, serata ceruk kampung dia bising hatta kepada Penghulu dan Pengerusi JPKK. Bermacam-macam fitnah disebar mengenai anda, konon anda nak tukar dusun jadi ladang kelapa sawit dan macam-macam.

    Kalau anda diam, anda sampai bila-bila akan dibuli oleh dia. Dusun itu hak anda tetapi dia tak peduli. Anda seperti seorang yang tidak ada maruah, malah bacul jika biarkan sahaja dia terus bertindak sesuka hatinya ke atas milik anda yang sah.

    Suatu hari anda berbincang dengan isteri anda mengenai apa yang perlu anda lakukan, sama ada halang dia memasuki kawasan dusun anda lagi, atau menuntut bayaran atas segala hasil dusun anda yang dia niagakan.

    Dengan tidak semena-mena, seorang daripada anak anda mempersoalkan tindakan anda, menyalahkan anda malah melarang daripada anda mengambil sebarang tindakan ke atas jiran itu. Dia beri alasan, buah yang dicuri dan dijual oleh jiran anda itu daripada Allah, bukan anda, ayahnya yang buat buah itu.

    Dia terlupa bahawa selama ini dusun itu milik anda, anda yang tanam dan jaga segala pokok buah-buahan yang ada di situ. Apa anda rasa dengan sikap anak anda sendiri? Ini analogi. Jiran anda itu bernama Pulau Pinang.

    MUHAMAD MAT YAKIM
    14/12/2020

    Sumber asal: https://www.facebook.com/596018318/posts/10159171066973319/

  22. “Yang penting kemampuan, kebijaksanaan, ketegasan, konsensus dan kejujuran politik.”

    Ada ke itu semua di Umno Perak untuk membentuk kerajaan perpaduan?

    Tapi Budin sendiri mengata, “tiba tiba UMNO rasa takut dan lekeh untuk urus kerjasama dengan sesiapa hatta DAP.”

    Mana “kebijaksanaan, ketegasan” nya bila begitu? Umno sekarang bukan lagi Umno dulu.

    1. Boleh ke percaya DAP? Bukan kah itu parti yang di kata anti-Malay, anti-Islam sejak lama dahulu?

      Depa bercekau antara depa sendiri pun. Ronnie Liu dah terhumban ke Raub, Pahang. Jauh dari penyokong2 tegar nya di Kuala Lumpur dan Selangor.

        1. Bullshit above-referred article saying “Muafakat Nasional and Barisan Nasional – the Malays are still as divided, if not more, than before.”

          The others are much worse divided. DAP even had Ronnie Liu discarded to Raub, Pahang, far away from his ardent supporters in KL and Selangor. Designed to divide and disrupt his support, weaken him.

          1. And in the process, weaken the Chinese.

Leave a Reply

Your email address will not be published.