INI SEMUA SERAMPANG EMPAT MATA MAHATHIR – HALANG ANWAR, SEKAT KU LI, BENAM NAJIB DAN KEKALKAN MUHYIDDIN

Bersama Tengku Razaleigh Hamzah, bekas musuh politiknya, Tun Mahathir Mohamad semalam mengadakan sidang media untuk menawarkan diri mereka menerajui negara dengan matlamat menjadikan Malaysia kembali sebagai “Harimau Asia”.

Mereka juga sedia memberi khidmat secara percuma dan tidak mengharapkan sebarang gaji kerana bermatlamat hanya ingin menyelamatkan negara dan menolong rakyat melalui pengalaman yang dimiliki sebelum ini.

Meskipun tidak memperincikan bagaimana mereka boleh mengambil alih kerajaan dan menerajui negara, tetapi adalah difahami bahawa ia tentulah bersandarkan keyakinan mereka Belanjawan 2021 berkemungkinan akan ditolak dalam bacaan kali ketiga yang pengundiannya akan dilakukan hari ini.

Jika belanjawan gagal melepasi undi majoriti, bermakna kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin dikira tumbang dengan sendirinya.

Untuk menolak belanjawan, Tun Mahathir dan Ku Li menyeru semua 220 Ahli Parlimen membuat undian tanpa memikirkan kepentingan parti dan kedudukan masing-masing.

Sebaliknya, mereka menggesa semua Ahli Parlimen membuat keputusan demi kebaikan rakyat yang menerima impak negatif selepas pandemik Covid-19 melanda negara.

Dengan mengadakan sidang media dan menawarkan diri untuk mengembalikan kegemilangan negara, adalah jelas bahawa Tun Mahathir ingin menjadi Perdana Menteri sekali lagi.

Bermakna, setelah dua kali menjadi Perdana Menteri dan dua kali juga meletakkan jawatan, beliau yang kini berusia 95 tahun masih belum puas meneroka nikmat dunia yang cuma sementara ini.

Tetapi, jika diperhalusi, tindakan Tun Mahathir tampil bersama Ku Li semalam adalah tindakan politik yang mempunyai niat serampang empat mata.

Di sebalik menyatakan kerajaan sekarang tidak ada strategi untuk membawa dasar bagi membela rakyat, tetapi hanya terlibat dengan politik untuk kepentingan diri sendiri semata-mata, penampilannya bersama Ku Li itu sendiri sebenarnya sarat dengan maksud politik.

Pertama, mengadakan sidang media secara bersama Ku Li menjelang kemungkinan kerajaan tumbang kerana Belanjawan 2021 ditolak untuk bacaan kali ketiga, Tun Mahathir telah berjaya mendahului Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim untuk mempromosi dan menonjolkan dirinya sendiri sebagai calon Perdana Menteri.

Bersekali dengan PH yang juga mengeluarkan kenyataan media menolak pengundian belanjawan, kemungkinan Muhyiddin tidak dapat mengekalkan kedudukannya adalah tinggi.

Selain Ku Li yang secara terbuka menyatakan tidak akan mengundi, Presiden Pas, Hadi Awang juga tidak ada di Parlimen hari ini kerana berada di Perak mengadap Sultan Nazrin.

Ini bermakna, sementara Muhyiddin lebih mungkin tidak cukup undi dan dijatuhkan Anwar yang disokong PH pula turut berdepan kekurangan sokongan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Selain Ahli Parlimen Pejuang yang bersama Tun Mahathir, Ku Li sendiri, blok Warisan dan barangkali segelintir daripada DAP, Amanah serta UMNO yang tidak memberi sokongan kepada Anwar, mereka yang berkenaan mungkin lebih memihak kepada Tun Mahathir sendiri.

Daripada satu segi, menonjolkan dirinya awal itu Tun Mahathir telah berjaya mengganggu kelancaran Anwar menjadi Perdana Menteri yang diberitakan mendapat sokongan daripada beberapa Ahli Parlimen UMNO.

Perlu diingat, setiap kali ada ura-ura Anwar mahu mengambil alih kuasa, setiap kali itu jugalah Tun Mahathir akan muncul dengan pelbagai idea untuk menghalangnya.

Kedua, mengadakan sidang media bersama Ku Li semalam juga bermakna Tun Mahathir mahu menghalang kemaraan politik Ahli Parlimen Gua Musang itu sendiri.

Jika ditakdirkan berjaya memperolehi sokongan, sudah pastilah yang akan menjadi Perdana Menteri selepas ini adalah Tun Mahathir dan bukannya Ku Li.

Apatah lagi dengan ghairah menonjolkan pengalamannya selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri sebelum ini dan kejayaannya membawa negara menjadi “Harimau Asia”, Tun Mahathir seolah-olah mahu memberitahu beliaulah bakal Perdana Menteri buat kali ketiga, manakala Ku Li adalah calon Timbalan Perdana Menteri.

Selepas berjaya memegang kuasa, bolehkah dipercayai beliau akan memberi laluan mudah kepada Ku Li menjadi penggantinya?

Selepas berjaya menewaskan Ku Li pada pemilihan 1987 lalu dan kemudian menyekat kemasukan belas Menteri Kewangan itu ke dalam UMNO untuk sekian lama, Tun Mahathir jelas sekali lagi mahu melakukan sekatan terhadap bekas musuh politiknya itu.

Ketiga, dengan kemungkinan belanjawan ditolak dan Muhyiddin dijatuhkan, Tun Mahathir yang sedar kedudukan dirinya yang dibenci serta tidak disukai oleh pelbagai kelompok Ahli Parlimen, tetapi masih mahu kembali sebagai Perdana Menteri, ia mungkin memberi laluan lebih mudah bagi pengundian kali ketiga diluluskan.

Tidak mustahil ada Ahli Parlimen yang berpendirian daripada Muhyiddin dijatuhkan dan mungkin Tun Mahathir kembali sebagai Perdana Menteri, lebih baiklah dikekalkan saja Presiden Bersatu di kerusinya sekarang.

Dengan pengundian akan diluluskan untuk Muhyiddin aka terus dikekalkan menerajui negara ini.

Walaupun dengan itu Muhyiddin akan terus menjadi Perdana Menteri, ia bukan masalah besar bagi Tun Mahathir.

Masalah besar bagi Tun Mahathir hanyalah jika Anwar atau Ku Li, dua pemimpin yang pernah menjadi musuh politiknya dapat menjadi Perdana Menteri ketika beliau masih lagi bernyawa.

Keempat, dengan berjaya menjadikan Munyiddin terus kekal berkuasa dan Anwar serta Ku Li disekat kemaraannya, Tun Mahathir juga berjaya menyekat seorang lagi musuhnya, Najib Razak daripada bernafas semula dalam politik selepas ini.

Bagi Tun Mahathir, meskipun beliau tidak berjaya berkuasa semula buat kali ketiga ini, kejayaan dapat menyekat kemaraan semua musuh-musuh politiknya itu adalah suatu kepuasan tak terhingga buat dirinya. (Shahbudindotcom 15/12/2020)

4 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 15 December 2020 — 10:26 am
Subscribe
Notify of
guest
74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 December 2020 10:24 am

CAI2 PHD4PIG TAK PERNAH INSAF DAN BERTAUBAT…….DIA MEMTEKEDARAH BABI DISURUH ORANG LAIN TAUBAT…….GENG PENYEMBAH TOKONG BABI……..HIDUP MELARAT DI LORONG SEMPIT ……..SANGGUP JADI HAMBA SEKS…… … ADA CAI PHD4PIG BUAT RITUAL DALAM JAMBAN…….. PENGIKUT2 AYAH PIN PUN ADA …….. YANG BELUM PASTI PHD4PIG SUKA MENUDUH……YANG DAH KENA PENJARA 10 TAHUN DISUCIKAN……… Illi Najwa Tampil Jelaskan video tular yang hangat dibincang….. Illi Najwa Anuar Hussin Saddique tampil memohon maaf susulan majlis resepsi perkahwinannya dengan kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar baru-baru ini menc.etuskan pelbagai persoalan sehingga ada yang mend.akwa dia mur.tad. Memetik laporan MalaysiaGazette, wanita terbabit mengaku apa yang berlaku atas salah… Read more »

zunnun
zunnun
20 December 2020 10:55 pm

ape fahaman seketul daging babi hadi? sah akan kjesesatan nya maka fahaman sedemikian satu bentuk cultism di negara…

maka, masih kah hadi awang membawa fahamn sedemikian hingga ke hari ini?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
17 December 2020 1:13 pm

MEMANG LER RAKYAT TAK SANGKA RINGGIT MERUDUM KERANA KORUPNYA BAPAK SKANDAL BERTONG2……. Reformasi DAP Tak Sampai Daging…… (Malaysia Gazette) – Reformasi yang dilakukan DAP hanya sampai kulit dan tak sampai daging, kata Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Teng Chang Khim yang telah mengumumkan untuk berundur dan tidak bertanding dalam pemilihan parti. Chang Khim yang juga merupakan Exco Selangor selalu dilihat sebagai tidak sehaluan dengan pemimpin utama DAP sehingga beliau dikatakan tidak berada dalam “arus perdana” parti. Ketika diwawancara Sinchew Daily, Chang Khim berkata, walaupun laungan reformasi telah kedengaran beberapa tahun lamanya dalam DAP, tetapi tiada perancangan rapi dijalankan. “Dalam… Read more »

irkiz
irkiz
15 December 2020 10:56 pm

TUN M BANGUNKAN NEGARA DAN MENJAGA KEBAJIKAN RAKYAT TANPA CUKAI HARAM GST. 10 Julai 1925 hari Jumaat ketika umat Islam bersedia untuk solat Jumaat, Lahirnya seorang insan bernama Mahathir bin Mohamad. Siapa sangka insan ini akhirnya membawa Malaysia dari sebuah negara pertanian yang mundur kemudian membawa Malaysia negara membangun terbaik dunia di akhir pemerintahannya. TUN M 22TAHUN MEMBANGUNKAN NEGARA. 1. Proton 2. PLUS 3. Besraya Highway 4. NKVE 5. KESAS 6. Besarkan Seremban KL Highway 7. 2nd Link 8. KLIA 9. Jambatan PP 10. Litar Sepang 11. Kompleks Sukan Bukit Jalil 12. Putra LRT 13. Star LRT 14. Komuter 15.… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 10:35 pm

PAK JUB DIHANTUI KRISIS KEYAKINAN…….. PKR Facing Freedom Of Speech Crisis After Leaked WhatsApp Message Critical Of Anwar…….. (MMO) – All 14 state PKR Youth leaders tonight implored their peers to resolve their party differences through internal channels instead of airing their grievances publicly. They pleaded with their party colleagues not to let their agitation show, cautioning that disharmony could be used against them and jeopardise party president Datuk Seri Anwar Ibrahim’s chances of taking over the federal government. “We take note of the issue of a leaked screenshot of closed discussions involving the leadership of Angkatan Muda Keadilan (AMK)… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 8:43 pm

…later rafizi is not doing the right thing, as he endorsed anwar to lead pkr/pH ..

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 8:33 pm

Rafizi did the right by saying it straight to Anwar’s face. And Anwar masih berfantasi berauta dan berkepalsuan

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 10:54 pm
Reply to  Wau bule

Old dude, pls get out of licking Atok96’s ass lah. Your mind has been too sodomised by Atok96. Period. The fact Rafizi said is the need for PKR’s self corrective measures to help Anwar, PKR and create the room for him to be legitimise as the Deputy President to move PKR forward with Anwar. He had warned Anwar before on the threats of betrayal by Azmin Semburit. Rafizi does not support Atok96 because as Rafizi had warned so many times, Atok96 will betray PKR, PH, Anwar from the beginning of PH govt when Atok96 favored Azmin Semburit ignoring PKR party’s… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 8:19 pm

setiausaha kerja pAs si khairul annuar dgn kumpulan meeka menghantar memo mengesa malaun2 pas agar hentikan kerjasama dgn pengkianat2 negara dan mengeorkan hadi perkasakan mua”FUCK”at dgn #melay2omNO…

setiausaha kerja ini di bawah kuasa takiyudin….

adakah taki kini merasakan annuar musa message watapp yg pertontonkan surat sokongan kpd contractor bagi projek jalan raya di ketangtang akan mengegaskan takiyudin kerana bersubahat bersama..?

#melayu2islam masih mendedak tak cukup2 lagi ke?

hebat no

zunnun
zunnun
15 December 2020 8:54 pm
Reply to  zunnun

Oops

mengesyorkan

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 7:21 pm

PAK JUB KUAT MAIN NOMBOR EKOR ….KAN EKOR TU KAT BONTOT……. LATEST: Anwar Ibrahim To Announce His 113 MPs Tomorrow……. According to PKR sources, Lim Kit Siang and Najib Tun Razak have agreed to this PKR-DAP-Umno alliance, which will also include parties from Sabah and Sarawak. This may eventually split both Umno and DAP who will find in untenable to work together, and which only serves the interests of certain individuals. Anwar Ibrahim will be holding a press conference tomorrow to announce he has 113 MPs with him from Pakatan Harapan and Umno. Two nights ago, Anwar met up with… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 7:16 pm

SILAP HARIBULAN UMNO PUPUS MACAM SEMANGAT 46……. PPBM Will Become Umno Lebih Baru…….. If Umno enters into an alliance with PKR and DAP, then it, too, will eventually fade away like Semangat 46 and PPBM will replace Umno as the new platform for the Malays and will become Umno Lebih Baru. Semangat 46 was originally supposed to be called Umno Malaysia — basically the new Umno or Umno Baru after the original Umno formed in 1946 was deregistered. When Tun Dr Mahathir Mohamad found out that “Team B” had submitted an application to register Umno Malaysia, he instructed the Registrar… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 7:08 pm

KESIAN PEMBANGKANG KEMPUNAN TAK SUDAH……RAMAI JADI PAK PANDIR…..LAIN KALI ELOKLAH PANJAT POKOK KELAPA……. Some In Umno Still Want An Umno-PKR-DAP Alliance… There are some in Umno who feel the party’s future is with Anwar Ibrahim, PKR and DAP. The failed Perak coup was their first attempt at creating this planned Umno-PKR-DAP alliance at state level. Thereafter, other states were supposed to follow, and finally a change of federal government. Three weeks ago, Barisan Nasional secretary-general Annuar Musa told Umno members to be realistic and to stop making demands because of supposedly unfair treatment the party is receiving from the current… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 6:54 pm

adakah #melayu2omNo setelah akur dgn titah singgahsana utk meluluskan rang belanjawan 2021, selepAs ini tidak terikat lagi utk menyokong kerajaan #melayu2islam Moo yg dj terajui dgn ajaran seketul daging babi hadi..?

maka segelintir dari mereka akan memberi sokongan kpd anwar utk menguling kerajaan #melayu2islam hadi, mengelakan pN menggunakan peruntukan 2021 utk perkasakan kekuasaan mereka menghadapi pru 15/ prn sarawak nanti…

zunnun
zunnun
15 December 2020 6:10 pm

adakah isu epf & maratorium #melayu2omNo semata2 dijadikan bahan utk memeras Moo dari membantu rakyat yg terkesan dari kesan ekonomi semasa ?

puas ke #melayu2omNo dgn isu epf & maratorium yg di perjuangkan oleh kerajaan Moo…?

Jigit
Jigit
15 December 2020 5:45 pm

Budget Lulus. Itu lah keputusan yang terbaik buat masa ini; merujuk kepada perebutan di antara atok dan Nuar untuk jadi PM.

Bak senikata lagu Allahyarham Rafeah Buang…

“aku tak sakit hati
dan engkau pun tak membenci…”

Ya ka…kah kah kahhh

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 5:44 pm

BILA BUAT LEMAH ORANG BULI MACAM PAS……UMNO PULA TERLAJAK TUNJUK KUASA……. Perak Was Merely An Umno Show Of Force……. Once in a while China needs to send its warships to the South China Sea just as a show of force. Once in a while North Korea needs to test its nuclear missiles just as a show of force. And once in a while Umno needs to cause chaos just as a show of force. When the USSR sent its missiles to Cuba (a.k.a. the 1962 Cuban Missile Crisis) — which was a bit too close to the US for comfort… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 5:42 pm

dgn sokongan 111 undi bermakna kesemua #melayu2omNo memberi sokongan kpd kerajaan #melayu2islam Moo kecuali Kuli yg tidak mengundi..

maka segala isu rakyat dgn pengeluaran epf & maratorium hanya sandiwara #melayu2omNo semata2 utk mendapatkan DNNA memeras Moo…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 5:33 pm

PAS PATUT AMBIL SIKAP MENYOKONG SECARA NEUTRAL……JANGAN SAMPAI DIPERMAINKAN PARTIES LAIN…… Akar umbi serah memo, gesa PAS tolak gabungan PN…….. Sekumpulan ahli akar umbi PAS berkumpul di ibu pejabat parti hari ini untuk mendesak pucuk pimpinan parti supaya menolak kerjasama bersama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN). Mereka turut menuntut agar satu muktamar khas diadakan untuk membahaskan pendirian akar umbi berhubung kerjasama PAS bersama PN. “Sejak sekian lama kami ingin meluahkan perasaan yang seolah-olah kami sedang ditipu atau sedang dipaksa oleh segelintir kepimpinan untuk menerima dan bersetuju berada di dalam PN. “Setelah hampir sebulan menghubungi rakan-rakan di seluruh negara serta membuat… Read more »

anonymous
anonymous
15 December 2020 5:22 pm

22 thaun dah b erlalu
pi m ampuih la puak puak hapak tak kira dari pati mana
semua gila habuan
bila ada kuasa tak tak tau nak buat apa
buat kecoh ala lebihhh

zunnun
zunnun
15 December 2020 5:05 pm

dgn undu 111 vs 108 dan 1 abstained, maka kerajaan #melayu2islam Moo berjaya mengekalkan kesenambungan utk berkuasa…

mentera hadi terbaru nya berjaya memenangi #melayu2islam nya utk terus berkuasa, dan Moo kena memberi byak lagi DNNA kpd penyamun2 #melayu2omNo…..

kali kedua anwar di perggunakan oleh penyamun2 #melayu2omNo utk memeras Moo agar ‘membebaskan’ mereka…

zunnun
zunnun
15 December 2020 5:17 pm
Reply to  zunnun

..undi.

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 5:37 pm
Reply to  zunnun

Realiti, fakta dan kebenaran… ANWAR DAH GAGAL.

Bila nak step down as PKR President and Chairman of PH?

Good day Anwar

zunnun
zunnun
15 December 2020 5:44 pm
Reply to  Wau bule

…utk si tua OT96 di terima semula utk mengetuai pH..🤣

hebat no

Anon1
Anon1
15 December 2020 5:52 pm
Reply to  Wau bule

Ntahla… Yg si budin ni pon x abih2 nk pusing mcm2. Klu bleh kate atok camtu, ape lak beza anwar bt pc mase PRN Sabah yg lepas? Nk sekat shafie afdal jd PM ke?? Tu yg kalah kat sabah… Konon nk lwn bajet ni abis abisan to habuk pon tarak.. Yg die tau i got numbo. Smpi sudah meratib bnde same. Rakyat dh bosan tau x

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 6:11 pm
Reply to  Wau bule

Kepala butoh exLNG bodoh bangang. Read carefully.

Kuda Atok96 KuLi made a big fuss PC to change govt but didn’t showup like Kadir Jasin suggested him to add to 110, only 1 majority.

Nazri Aziz said he and UMNO only supported the Budget to clear critical govt expenses for rakyat, nothing more.

Nazri reserved his signed SD for Anwar.

Atok96 does not have any reserve for his unity government only to rely on PH and Anwar.

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 4:29 pm

The Kutty Mandeliar Kitol Madet trying to make come back. Jumpa ular dan Kutty, ketuk mampus dulu Kutty kalau tak nak negara ni terus huru hara. Kutty munafik tak layak diangkat lagi, lebih layak dipijak & dihenyak lunyai, inilah sekor musibat jenis perasan hebat.

zunnun
zunnun
15 December 2020 4:42 pm
Reply to  Anonymous

biarkan si tua OT96 dgn sakit sawan tua…

kurang2 nya rakyat dapat belajar gelagat orang tua ketika membentuk persepsi2 utk terus berkuasa….

Jarang phenomena seperti ini berlaku dlm pentas politik semasa….🤣

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 6:21 pm
Reply to  zunnun

Betul Bro! OT96 dah jadi tukun di darat. Dia sedang bermain dengan taiknya sendiri dan sesekali menelannya. Bagi dia sedap tak terkata.😁😆🤭

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 7:17 pm
Reply to  Anonymous

Undi akhir budget 111-108 sahkan 5 fakta: 1. 2 dinosaur sembang kencang pasal kerajaan PN jatuh. Malah 1 dinosaur terus jadi pengecut cakap tak serupa bikin, no show tak undi Pembangkang 2. Terbukti fitnah RPK menipu dan sengaja diviralkan bahawa Anwar ada 10 undi UMNO utk 2 dinosaur ini over-react ketakutan mereka ketinggalan bas Anwar 3. Anwar dan PH buktikan kpd rakyat mereka berjuang habisan utk rakyat sepanjang proses budget ketengahkan idea2 dan tolak budget kerana pandangan Pembangkang tidak diambil kira dementers sekor dinosaur hasut kuncu2 keluar masuk boikot budget 4. Anwar dan PH relaks sahaja dgn strategi PRU15 dan… Read more »

Jigit
Jigit
15 December 2020 4:29 pm

Apa la Tok Det ni…Nuar baru angkat kepala sikit, dia dah tekan….angkat bontot sikit, dia pijak…. susah la kalau macam ni Abam nak jadi PM….suka beno potong stim kawan….

Wau Bule
Wau Bule
15 December 2020 4:18 pm

Umno dah tumbang dah. Tapi power crazy Muhyiddin revived it back. This is the reality, fact and truth…period

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 7:22 pm
Reply to  Wau Bule

Since u ExLNG and ur 2 dinosaurs are not PH members, please go to museum. 2 dionsaurs need PH support.

PH status quo is not the business of non-members. Period.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 3:32 pm

HANYA UMNO BOLEH TUMBANGKAN UMNO…….. Umno Needs Mahathir Back As President……… Maybe Umno should allow Dr Mahathir to take back the Umno presidency so that Umno can become strong again. If Umno continues like this it will no longer remain relevant. Umno needs someone like Dr Mahathir if it does not want to die off. After all, Dr Mahathir has proven only he is strong enough to kill Umno, like what happened in GE14 in 2018. Hence Umno needs Mahathir. No wonder Umno is in such a mess. It looks like no one is really the boss in Umno. There… Read more »

Aloysius Bardan
Aloysius Bardan
15 December 2020 2:51 pm

Madey PM 3X, KuLi Timb PM, Rafidah Aziz FM, Tokpa Trade & Industry, Hadi Mentri Tugas2 Khas, Azmin Mentri Belia & Sukan, Zuraida Mentri Luar Negara. Yg lain2 tu tunggu jelah. Umor bersara akan dinaikan kpd 75 tahun. Hi…. dup.. me… lay… sia.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 December 2020 2:18 pm

Khilafah sudah lama ada dlm penyusunan dlm kesamaran amat terang cuma sedikit shj memahami dan tiada pengasingan utk yg terakhir ini termasuk juga Yahudi yg juga dari Adam as yg penting yg baik2 yg tidak baik itulah feel iblis dan syaitan mengajak perbalahan. Ilumuniti mata satu yg dikatakan Yahudi itulah yg ditujukan pada kebawah DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi pemantau terakhir.

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 2:59 pm

Tuhan Al-Mahdi?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
15 December 2020 10:16 pm
Reply to  Anonymous

Imam Al-Mahdi terus berperanan menyatupadukan umat sejagat contoh akhlak terpuji sejurus terkibar sejarah dunia tertabal bergelar DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi lengkaplah daulah/kepimpinan ke 3 setelah ke 2 Junjungan Besar Tuhan Muhammad dan yg pertama Junjungan Besar Tuhan Jesus (Isa) (Ini maksud sebenar Trinity bukan bapa tuhan ibu tuhan anak tuhan). Dgn tertabalnya nanti menjadi tuhan petunjuk arah kedamaian persaudaraan sejagat menuju akhirat dan bertemu semula arwah2 terdahulu dgn izin Allah swt. Al-Mahdi hamba dikedudukan yg tertinggi manakala kita hamba dikedudukan yg dibawah. Maka kesempurnaan terjadi tamat/kiamatnya kesemua kepimpinan negara2 dunia yg menekan/mencengkam diganti dgn kesyumulan bertolong-tolongan membasmi kemiskinan menghormati… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 2:06 pm

KULI JADI KHADAM DORAEMON UNTUK BOBOI JADI PM……. Dr Mahathir And Ku Li Team Up To Oust Muhyiddin……. (Channel News Asia) – Former political rivals Dr Mahathir Mohamad and Tengku Razaleigh Tengku Mohd Hamzah urged Malaysia’s Members of Parliament (MP) to put the country ahead of their personal or party interests when the 2021 budget is tabled for third reading on Tuesday (Dec 15). In a joint press conference on Monday, the two local political veterans said they had come together as they hoped to help Malaysia recover and further develop the country’s economy from the COVID-19 pandemic and subsequent… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 2:00 pm

Afdalnya OT96 elok mampus cepat. Baru aman politik & negara Malaysia. Perangai pariah tak habis, cemburu, pendendam dan perasan dialah terhebat walhal haru biru di Malaysia dan nasib kaum Melayu makin layu disebabkan perangai pariah dia yang gagal memilih pengganti yang baik. Semuanya jenis haprak, perangai macam dia yang mendahulukan keluarga dan kroni. Tu sebab Pak Lah serta Budak Tingkat 4 era dia dan Najib dgn karibnya Jho Lho serta getombolan dekat mereka ikut membalun kekayaan negara, tiru mentor OT96 yang perkayakan Tun D (proxy?), kroni (VT) dan kaum keluarga sendiri Bpk borek anak rintik. Kalau dan mentor kaki bedal,… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 2:52 pm
Reply to  Anonymous

Jgn, Jgn, Jgn..

biar si tua OT 96 sampai 100 tahun umur nya, utk terus menerus jadi bahan ketawa rakyat dgn bibit2 sawan nya…

ketika itu mp tertua dlm dunia, terketar2 utk terus mengejar jaaatan perdana menteri nya…

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 3:18 pm
Reply to  zunnun

Bodoh, bodoh, bodoh.

Itu saja komen yg sesuai untuk kamu.

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 3:15 pm
Reply to  Anonymous

Yang elok mampus cepat adalah kamu. Perangai pariah, cemburu dan perasan kamu boleh ketepikan Tun Mahathir.

Bodoh bangang, tak sedar kan sumbangan Tun M kpd negara. Kamu sumbang hanya kentut kamu.

Kamu nak sokong Pak Sheikh Anwar, lantak lah. Takda orang peduli, dia Peliwat, bekas banduan 2 kali sebab liwat, Peliwat tak boleh pimpin negara ini. Ini negara Islam dan Islam haramkan liwat.

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 4:20 pm
Reply to  Anonymous

Anon 15 December 2020 3:15 pm, Hang dok nampak Kutty tu baik. Nak tau apa berlaku masa dia dan Daim berganding dan berkuasa dulu, tunggu musuh politik dia jadi PM nanti. Masa tu semua orang akn tau. Masa Najib jadi PM, tak terbukti pun dia bersalah. AG pun lepas kan dia. Hanya bila Kutty jadi PM, Najib dibuktikan bersalah. Hal sama boleh berlaku pada Kutty jika musuh politik dia jadi PM. Kalau tak da yg nak sembunyikan, tak lah dia begitu anti Anwar tu. Takut kerana salah. Time will tell. Jika pun benar dia peliwat, tu dosa dia dgn Allah.… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 1:50 pm

DORAEMON HANYA MAHU BOBOI JADI PM……TOK MUDIM PROKSI BAIK BAGI DORAEMON….MISI JIBENG MASUK PENJARA HAMPIR SELESAI…..KULI TETAP JADI KULI …… To Some Umno People, Better Anwar Than Muhyiddin…… However, there are some in Umno who would rather see the party lose GE15 and allow Anwar Ibrahim to become PM9 rather than allow Bersatu to be the big brother. They want Umno to be the taiko and Bersatu to be just the machai. If Bersatu is the taiko and Umno is reduced to a machai, then they would rather lose GE15 and allow Pakatan Harapan to take over. This was what… Read more »

zunnun
zunnun
15 December 2020 12:17 pm

evangelism trump kan separa dgn #melayu2islam hadi…

Lind & Ted kan hardcore trumpist seperti #melayu2islam hardcore seketul daging babi hadi…

di tua OT96 jemput hadi bersantap di rumah nya utk mempelajari ilmu syahid seketul daging babi hadi juga ke utk mendaptan semula jawatan perdana menteri….

cuna lihat nanti, kemana hadi akan letak kesetiaan nya selepAs ini…

anwar atau si tua OT96

zunnun
zunnun
15 December 2020 12:32 pm
Reply to  zunnun

Oops – Ralat

..utk mengekalkan jawatan perdana menteri….

2) white supremacy trump kini menguasai GOP ….

#melayu2islam hadi separa juga, selain menguasai pN cuba menguasai #melayu2omNo lalu membentuk mua”FUCK”at tapi akhir nya #melayu2omNo kena FUCK oleh mereka…

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 12:42 pm
Reply to  zunnun

Yang paling kuat kena FUCK adalah kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Tak renti2 menjaja seketul daging babi, tak laku, busuk hingga berulat, kamu ultra kiasu, tak mahu rugi, goreng daging itu bersama ulat nya, jamu makan bersama puak kamu.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK teruja kesetiaan nya bila Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 12:02 pm

Lindsay Graham and Ted Cruz in this blog? Ya….Zunnun and Blog owner Budin.

Anwar=>Trump…

zunnun
zunnun
15 December 2020 11:50 am

mahathir si tua OT96 ?

masih relevant lagi ke dgn 6 pejuang2 nya?

hingga ROS terngagga bertanya, pejuang tak memperjuangkan ape pula?

utk memperkayakan lagi keluarga lagi ke? yg terdahulu 22 tahun, gagal ke ? yg terkemudian 22 bulan berjaya ke?

sj tanya…

zunnun
zunnun
15 December 2020 11:51 am
Reply to  zunnun

..nak memperjuangkan ape pula.?

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 11:57 am
Reply to  zunnun

Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN?

PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT?

Kamu menuduh secara liar?

Tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil?

sj tanya juga.

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 12:09 pm
Reply to  zunnun

Ingin nak tahu mahathir dan anak2nya dah dihadap ke mahkamah ke? Jangan tunggu dia dah tak ada dalam dunia lagi!

zunnun
zunnun
15 December 2020 12:36 pm
Reply to  Wau bule

itu sbb mahathir sawan sentiasa hingga terbawa ke dlm kubur…

ketakutan, sbb keturunan nya di jadikan bahan ketawa selain di sebut2 akan kegagalan2 dan kesundalan2 nya …..

kesian…

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 2:05 pm
Reply to  zunnun

No wonder you are ted cruz

Anon
Anon
15 December 2020 3:32 pm
Reply to  Wau bule

Kau tunggu la Anwar jadi PM.. itu lah OT95 takut

Wau Bule
Wau Bule
15 December 2020 4:13 pm
Reply to  Anon

is this lindsay graham? hahaha

Sheraton
Sheraton
15 December 2020 11:38 am

Mahathir terlampau pandai dan bijak tapi malang nya dalam tipu-helah.. kalau manusia beriman dan sangat baik, malaikat terkejut. Kalau pandai dan bijak nya ke arah kejahatan lagi dahsyat.. setan pun terkejut.

Bandingkan kerosakan yang akan di lakukan oleh Mahathir dengan kerosakan yang akan di lakukan oleh Muhyiddin..

Kita berkeadaan macam ni pun sebab Mahathir mungkir janji dan buat komplot supaya Anwar gagal mengantikan dia.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 December 2020 11:19 am

Kembalilah ke alam baqa saka semuanya. Bau tanah dan kapur barus badan. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 11:23 am

Badan kamu ada tanah dan kapur barus? Sah sediakan liang?

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 11:24 am
Reply to  Anonymous

Dah sediakan liang?

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 11:14 am

Sekat Anwar wajib kerana negara islam tak mungkin berPM bekas banduan Peliwat. Fact Common sense prevails, in working with Ku Li may bring Malaysia forward. Have you heard Ku Li dragged to court? Fact As promised Najib has been tried in court and found guilty and convicted. Out on bail. More court cases pending. Fact Kekal Muhyiddin? Budin must be joking. A serious slander. Fact. In reality based on facts and truths, all 4 named half past 6 leaders above need to be discarded. May be Ku Li’s teaming up with TDM plus a group of sensible current leaders could… Read more »

Wau bule
Wau bule
15 December 2020 11:16 am
Reply to  Wau bule

Correction

All 3 not 4 as stated above.

zunnun
zunnun
15 December 2020 11:46 am
Reply to  Wau bule

kena buat correction dgn nama #allah….

aamin

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 12:02 pm
Reply to  zunnun

Tidak.

Kamu kena di korek dengan tonggang tonggek pegang joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 11:12 am

DORAEMON KALAU BELIT LEBIH DARI ULAR SAWA……PAK JUB HANYA LIDAH SAJA BERCABANG….. Veteran ATM Ikrar Gulingkan Anwar Di PD…….. (Malaysia Gazette) – Golongan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berikrar akan bekerjasama dengan pelbagai persatuan bekas tentera untuk bersama-sama dengan Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) bagi menggulingkan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya akan datang. Presiden Sekretariat KERABAT Kebangsaan, Lt Kol (B) Mohd Nazari Mokhtar berkata, selepas berjaya menjadi Ahli Parlimen Port Dickson dua tahun lalu, Presiden PKR itu gagal membawa suara dan memperjuangkan nasib veteran ATM di Parlimen. “Kumpulan veteran yang menyokong beliau di Port Dickson (PD)… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
15 December 2020 11:06 am

DORAEMON NAK LANTIK ANAK JADI PM…..YANG LAIN LANTIK DIRI SENDIRI……. DAPIG ANTI MELAYU ANTI ISLAM…..PAK DAJJAL PENUNGGANG AGAMA DAN OPPORTUNIST……. Scepticism Rising Within Pakatan As Anwar Yet To Show Proof Of Parliamentary Majority……. One source who spoke on condition of anonymity disclosed that Anwar has not been able to get support from the government MPs, including from Umno as previously claimed, adding that this has affected their trust. (MMO) – Confidence in Datuk Seri Anwar Ibrahim is shrinking within the Pakatan Harapan (PH) coalition as an increasing number of his allies are openly demanding he show them proof that he… Read more »

Zaidi
Zaidi
15 December 2020 10:21 am

Bodoh mu Budin.

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 10:59 am
Reply to  Zaidi

Kamu amat bodoh. Tak kasi tahu apa sebab.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
15 December 2020 10:20 am

Grandpapa Boboy Plan. Pecah pecah pecah demi tembolok anak sendiri. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
15 December 2020 10:57 am

Takpa lah. Anak itu bagus.

Tak mcm anak korang. Jenis penyangak, penjahat dan gengster.