INI SEMUA SERAMPANG EMPAT MATA MAHATHIR – HALANG ANWAR, SEKAT KU LI, BENAM NAJIB DAN KEKALKAN MUHYIDDIN

Bersama Tengku Razaleigh Hamzah, bekas musuh politiknya, Tun Mahathir Mohamad semalam mengadakan sidang media untuk menawarkan diri mereka menerajui negara dengan matlamat menjadikan Malaysia kembali sebagai “Harimau Asia”.

Mereka juga sedia memberi khidmat secara percuma dan tidak mengharapkan sebarang gaji kerana bermatlamat hanya ingin menyelamatkan negara dan menolong rakyat melalui pengalaman yang dimiliki sebelum ini.

Meskipun tidak memperincikan bagaimana mereka boleh mengambil alih kerajaan dan menerajui negara, tetapi adalah difahami bahawa ia tentulah bersandarkan keyakinan mereka Belanjawan 2021 berkemungkinan akan ditolak dalam bacaan kali ketiga yang pengundiannya akan dilakukan hari ini.

Jika belanjawan gagal melepasi undi majoriti, bermakna kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin dikira tumbang dengan sendirinya.

Untuk menolak belanjawan, Tun Mahathir dan Ku Li menyeru semua 220 Ahli Parlimen membuat undian tanpa memikirkan kepentingan parti dan kedudukan masing-masing.

Sebaliknya, mereka menggesa semua Ahli Parlimen membuat keputusan demi kebaikan rakyat yang menerima impak negatif selepas pandemik Covid-19 melanda negara.

Dengan mengadakan sidang media dan menawarkan diri untuk mengembalikan kegemilangan negara, adalah jelas bahawa Tun Mahathir ingin menjadi Perdana Menteri sekali lagi.

Bermakna, setelah dua kali menjadi Perdana Menteri dan dua kali juga meletakkan jawatan, beliau yang kini berusia 95 tahun masih belum puas meneroka nikmat dunia yang cuma sementara ini.

Tetapi, jika diperhalusi, tindakan Tun Mahathir tampil bersama Ku Li semalam adalah tindakan politik yang mempunyai niat serampang empat mata.

Di sebalik menyatakan kerajaan sekarang tidak ada strategi untuk membawa dasar bagi membela rakyat, tetapi hanya terlibat dengan politik untuk kepentingan diri sendiri semata-mata, penampilannya bersama Ku Li itu sendiri sebenarnya sarat dengan maksud politik.

Pertama, mengadakan sidang media secara bersama Ku Li menjelang kemungkinan kerajaan tumbang kerana Belanjawan 2021 ditolak untuk bacaan kali ketiga, Tun Mahathir telah berjaya mendahului Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim untuk mempromosi dan menonjolkan dirinya sendiri sebagai calon Perdana Menteri.

Bersekali dengan PH yang juga mengeluarkan kenyataan media menolak pengundian belanjawan, kemungkinan Muhyiddin tidak dapat mengekalkan kedudukannya adalah tinggi.

Selain Ku Li yang secara terbuka menyatakan tidak akan mengundi, Presiden Pas, Hadi Awang juga tidak ada di Parlimen hari ini kerana berada di Perak mengadap Sultan Nazrin.

Ini bermakna, sementara Muhyiddin lebih mungkin tidak cukup undi dan dijatuhkan Anwar yang disokong PH pula turut berdepan kekurangan sokongan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Selain Ahli Parlimen Pejuang yang bersama Tun Mahathir, Ku Li sendiri, blok Warisan dan barangkali segelintir daripada DAP, Amanah serta UMNO yang tidak memberi sokongan kepada Anwar, mereka yang berkenaan mungkin lebih memihak kepada Tun Mahathir sendiri.

Daripada satu segi, menonjolkan dirinya awal itu Tun Mahathir telah berjaya mengganggu kelancaran Anwar menjadi Perdana Menteri yang diberitakan mendapat sokongan daripada beberapa Ahli Parlimen UMNO.

Perlu diingat, setiap kali ada ura-ura Anwar mahu mengambil alih kuasa, setiap kali itu jugalah Tun Mahathir akan muncul dengan pelbagai idea untuk menghalangnya.

Kedua, mengadakan sidang media bersama Ku Li semalam juga bermakna Tun Mahathir mahu menghalang kemaraan politik Ahli Parlimen Gua Musang itu sendiri.

Jika ditakdirkan berjaya memperolehi sokongan, sudah pastilah yang akan menjadi Perdana Menteri selepas ini adalah Tun Mahathir dan bukannya Ku Li.

Apatah lagi dengan ghairah menonjolkan pengalamannya selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri sebelum ini dan kejayaannya membawa negara menjadi “Harimau Asia”, Tun Mahathir seolah-olah mahu memberitahu beliaulah bakal Perdana Menteri buat kali ketiga, manakala Ku Li adalah calon Timbalan Perdana Menteri.

Selepas berjaya memegang kuasa, bolehkah dipercayai beliau akan memberi laluan mudah kepada Ku Li menjadi penggantinya?

Selepas berjaya menewaskan Ku Li pada pemilihan 1987 lalu dan kemudian menyekat kemasukan belas Menteri Kewangan itu ke dalam UMNO untuk sekian lama, Tun Mahathir jelas sekali lagi mahu melakukan sekatan terhadap bekas musuh politiknya itu.

Ketiga, dengan kemungkinan belanjawan ditolak dan Muhyiddin dijatuhkan, Tun Mahathir yang sedar kedudukan dirinya yang dibenci serta tidak disukai oleh pelbagai kelompok Ahli Parlimen, tetapi masih mahu kembali sebagai Perdana Menteri, ia mungkin memberi laluan lebih mudah bagi pengundian kali ketiga diluluskan.

Tidak mustahil ada Ahli Parlimen yang berpendirian daripada Muhyiddin dijatuhkan dan mungkin Tun Mahathir kembali sebagai Perdana Menteri, lebih baiklah dikekalkan saja Presiden Bersatu di kerusinya sekarang.

Dengan pengundian akan diluluskan untuk Muhyiddin aka terus dikekalkan menerajui negara ini.

Walaupun dengan itu Muhyiddin akan terus menjadi Perdana Menteri, ia bukan masalah besar bagi Tun Mahathir.

Masalah besar bagi Tun Mahathir hanyalah jika Anwar atau Ku Li, dua pemimpin yang pernah menjadi musuh politiknya dapat menjadi Perdana Menteri ketika beliau masih lagi bernyawa.

Keempat, dengan berjaya menjadikan Munyiddin terus kekal berkuasa dan Anwar serta Ku Li disekat kemaraannya, Tun Mahathir juga berjaya menyekat seorang lagi musuhnya, Najib Razak daripada bernafas semula dalam politik selepas ini.

Bagi Tun Mahathir, meskipun beliau tidak berjaya berkuasa semula buat kali ketiga ini, kejayaan dapat menyekat kemaraan semua musuh-musuh politiknya itu adalah suatu kepuasan tak terhingga buat dirinya. (Shahbudindotcom 15/12/2020)

Updated: 15 December 2020 — 10:26 am

74 Comments

Add a Comment
 1. CAI2 PHD4PIG TAK PERNAH INSAF DAN BERTAUBAT…….DIA MEMTEKEDARAH BABI DISURUH ORANG LAIN TAUBAT…….GENG PENYEMBAH TOKONG BABI……..HIDUP MELARAT DI LORONG SEMPIT
  ……..SANGGUP JADI HAMBA SEKS……

  ADA CAI PHD4PIG BUAT RITUAL DALAM JAMBAN…….. PENGIKUT2 AYAH PIN PUN ADA
  ……..

  YANG BELUM PASTI PHD4PIG SUKA MENUDUH……YANG DAH KENA PENJARA 10 TAHUN DISUCIKAN………

  Illi Najwa Tampil Jelaskan video tular yang hangat dibincang…..

  Illi Najwa Anuar Hussin Saddique tampil memohon maaf susulan majlis resepsi perkahwinannya dengan kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar baru-baru ini menc.etuskan pelbagai persoalan sehingga ada yang mend.akwa dia mur.tad.
  Memetik laporan MalaysiaGazette, wanita terbabit mengaku apa yang berlaku atas salah dan keja.hilan dia dan suaminya.

  Malah, Illi Najwa turut menzahirkan permoh0nan maaf kepada keluarganya yang dih.eret sama dalam lsu itu.

  Bagaimanapun, wanita yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya sudah memeluk Islam sejak akhir tahun lalu dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam majlis tertutup.

  Katanya, sijil nlkahnya akan diperoleh pada Rabu depan
  Tegas Illi Najwa, beliau tidak pernah menukar nama atau agama seperti mana yang didakwa sesetengah pihak terutamanya warganet.

  “Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya yang turut memaklumkan dia ke India mengikut pr0sedur perjalanan yang sah.

  Media India sebelum ini melaporkan Illi Najwa berkahwin dengan Manpreet di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab.

  Rakaman video majlis resepsi perkahwinan mereka kemudian tular di media sosial dengan memaparkan Manpreet mengenakan sut perkahwinan Punjabi.

  Manakala Illi Najwa memakai pakaian pengantin wanita Punjabi ketika mereka bertukar ikrar perkahwinan.

  Dalam majlis itu, Illi Najwa dan suaminya kelihatan melakukan perbuatan yang menc.etuskan pelbagai pers0alan hingga status agamanya.

  Mengulas mengenai video itu, Illi Najwa berkata, mereka tidak pernah meminta perkahwinannya di sana dirakamkan kerana tahu akan sens.itiviti yang akan dihadapi mereka.

  Namun, katanya, rakaman yang didedahkan oleh media itu di luar kawalann.
  Illi Najwa mengakui dia tidak gembira dengan lsu yang mengheret namanya dan suami.
  Malah, katanya, Manpreet juga tidak mahu ia berlaku kerana sedar akan aklbatnya.

  “Kami tidak mengatakan apa yang kami lakukan adalah betul tetapi kami tidak mempunyai pilihan dan Manpreet tidak pernah memberikan kenyataan sensltif dan ketika mendapat tahu tentang berita ini, dia meminta semuanya ditarlk balik,” katanya.

  Terdahulu, Harian Metro melaporkan kerajaan akan memanggil Illi Najwa Saddique dan suami bagi mendapatkan penjelasan berhubung status agama mereka.

  Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary dilap0rkan berkata, mereka akan dipanggil sebaik kembali ke Malaysia.

  Katanya, setakat ini plhaknya masih menunggu maklumat rasmi daripada Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) berhubung status agama wanita berkenaan.

  “Bagaimanapun, berdasarkan maklumat awal yang diterima, wanita berkenaan masih seorang Muslim dan setakat ini tiada perm0honan yang diterima untuk menukar agama.

  “Pada masa sama, kita juga tidak menerima perm0honan wanita berkenaan untuk berkahwin di luar negara,” katanya.

  Sumber : HMetro

 2. ape fahaman seketul daging babi hadi? sah akan kjesesatan nya maka fahaman sedemikian satu bentuk cultism di negara…

  maka, masih kah hadi awang membawa fahamn sedemikian hingga ke hari ini?

 3. MEMANG LER RAKYAT TAK SANGKA RINGGIT MERUDUM KERANA KORUPNYA BAPAK SKANDAL BERTONG2…….

  Reformasi DAP Tak Sampai Daging……

  (Malaysia Gazette) – Reformasi yang dilakukan DAP hanya sampai kulit dan tak sampai daging, kata Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Teng Chang Khim yang telah mengumumkan untuk berundur dan tidak bertanding dalam pemilihan parti.

  Chang Khim yang juga merupakan Exco Selangor selalu dilihat sebagai tidak sehaluan dengan pemimpin utama DAP sehingga beliau dikatakan tidak berada dalam “arus perdana” parti.

  Ketika diwawancara Sinchew Daily, Chang Khim berkata, walaupun laungan reformasi telah kedengaran beberapa tahun lamanya dalam DAP, tetapi tiada perancangan rapi dijalankan.

  “Dalam mengendalikan isu atau polisi yang sensitif, hanya kerja-kerja permukaan dijalankan dan kerja itu tidak cukup mendalam.

  “Kerja itu termasuk asyik menyebut prinsip, keadilan, rasional dan ketelusan, tetapi apa perkembangan susulan kerja berkenaan?” tanya Chang Khim.

  Jika mahu memuji diri sebagai lebih baik daripada Barisan Nasional (BN), Chang Khim berkata, maka DAP harus mempunyai mekanisme yang boleh menterjemahkan hasil kerja dalam bentuk statistik untuk mengukur pelaksanaan sesuatu kerja.

  “Adalah jelas bahawa parti belum mempunyai persediaan mentaliti yang mencukupi dan strategi yang dilaksanakan juga belum cukup lengkap,” katanya.

  Ditanya pengunduran daripada barisan kepimpinan parti, Chang Khim berkata: “Dalam parti, saya tiada apa-apa ruang.”

  Katanya, sebagai “pembangkang tunggal” dalam DAP, ia menyebabkan dia keletihan.

  Ujarnya, beliau sanggup berdebat dengan pemimpin parti dalam isu-isu penting sehingga dirinya dilihat sebagai “pembangkang” dalam parti.

  “Saya menjadi pembangkang selama 12 tahun di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, tetapi ada juga peluang menjadi kerajaan akhirnya.

  ” Tetapi dalam DAP, saya menjadi pembangkang selama-lamanya, situasi ini adalah memenatkan,” katanya.

  Mengulas tentang kegagalan reformasi dalaman DAP, Chang Khim berkata, selain CEC perlu memainkan peranan penting, keadaan juga bergantung kepada bagaimana pemimpin melihat keluarga Lim (Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang).

  “Kalau nak berubah, maka kena berani untuk menyuarakannya. Apa gunanya hanya duduk dalam CEC dan tidak bersuara,” hujahnya.

  Mengenai hubungannya dengan Kit Siang dan Guan Eng, Chang Khim berkata, ketegangan berpunca daripada pelbagai isu yang rumit dan kerana masing-masing mempunyai cara yang berbeza dalam urusan parti.

  Walau bagaimanapun, Chang Khim menafikan dirinya sebagai “di luar arus perdana” dalam DAP tetapi menegaskan beliau hanya “bukan arus perdana” dalam barisan kepimpinan parti.

  “Kalau saya bukan arus perdana DAP, saya tak mungkin menang dan masuk CEC selama 24 tahun,” katanya.

  Menurutnya, orang “bukan arus perdana” adalah mereka yang kalah dalam pemilihan parti tetapi tetap menganggotai CEC melalui cara lantikan.

 4. TUN M BANGUNKAN NEGARA DAN
  MENJAGA KEBAJIKAN RAKYAT TANPA CUKAI HARAM GST.

  10 Julai 1925 hari Jumaat ketika umat Islam bersedia untuk solat Jumaat, Lahirnya seorang insan bernama Mahathir bin Mohamad. Siapa sangka insan ini akhirnya membawa Malaysia dari sebuah negara pertanian yang mundur kemudian membawa Malaysia negara membangun terbaik dunia di akhir pemerintahannya.

  TUN M 22TAHUN MEMBANGUNKAN NEGARA.

  1. Proton
  2. PLUS
  3. Besraya Highway
  4. NKVE
  5. KESAS
  6. Besarkan Seremban KL Highway
  7. 2nd Link
  8. KLIA
  9. Jambatan PP
  10. Litar Sepang
  11. Kompleks Sukan Bukit Jalil
  12. Putra LRT
  13. Star LRT
  14. Komuter
  15. Monorel
  16. ERL
  17. Pembesaran Pasir Gudang Port
  18. West Port
  19. Tanjung Pelepas Port
  20. Smart Tunel
  21. KL Tower
  22. Daya Bumi
  23. Produa
  24. Modenas
  25. Putrajaya
  26. Masjid Wilayah
  27. Masjid Putra
  28. UTP
  29. UIA
  30. UUM
  31. MMU
  32. Cyberjaya
  33. KLCC
  34. Langkawi
  35. Puluhan Masjid2 baru
  36. Ratusan Surau2 baru
  37. Hospital2 baru
  38. Puluhan Sekolah2 baru
  39. Puluhan Balai Polis baru
  40. Puluhan bangunan Kuaters Guru baru
  41. Puluhan bangunan Kuaters baru utk kakitangan kerajaan.
  42. PICC
  43. Dan Banyak lagi.

  Terima kasih Allah kerana kurniakan beliau kepada kami. Terima kasih Tun M kerana memimpin kami suatu masa dulu.

  Semoga Tun Dr Mahathir terus dikurniakan kesihatan yang baik seterusnya dipanjangkan umur demi sebuah PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI.

 5. PAK JUB DIHANTUI KRISIS KEYAKINAN……..

  PKR Facing Freedom Of Speech Crisis After Leaked WhatsApp Message Critical Of Anwar……..

  (MMO) – All 14 state PKR Youth leaders tonight implored their peers to resolve their party differences through internal channels instead of airing their grievances publicly.

  They pleaded with their party colleagues not to let their agitation show, cautioning that disharmony could be used against them and jeopardise party president Datuk Seri Anwar Ibrahim’s chances of taking over the federal government.

  “We take note of the issue of a leaked screenshot of closed discussions involving the leadership of Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia,” the 14 state wing leaders said in a joint statement.

  They said any dissatisfaction should be resolved using internal party channels, adding that there will be a meeting of the PKR Youth leadership council soon.

  “We call on all leaders and members of AMK Malaysia at all levels to calm down, and to be fair and provide appropriate space for the leadership to clarify the situation.

  “We believe the AMK leadership will remain committed and fully support the leadership of Datuk Seri President in his efforts to build a better Malaysia and for the prosperity of the people,” they added.

  The 14 also stated their loyalty to Anwar’s leadership.

  The joint statement follows a report by The Malaysian Insight regarding leaked WhatsApp messages claiming Anwar’s detractors included PKR Youth chief Akmal Nasrullah Mohd Nasir, his deputy Thiban Subbramaniam, and wing secretary Syukri Razab.

  Three wing leaders in Gombak, Shah Alam and Port Dickson demanded disciplinary action against Akmal and the other internal critics.

  This prompted former PKR vice-president Rafizi Ramli to emerge from self-exile and tweet that Anwar is being surrounded by “flatterers” who are a liability to the Opposition leader.

 6. …later rafizi is not doing the right thing, as he endorsed anwar to lead pkr/pH ..

 7. Rafizi did the right by saying it straight to Anwar’s face. And Anwar masih berfantasi berauta dan berkepalsuan

  1. Old dude, pls get out of licking Atok96’s ass lah. Your mind has been too sodomised by Atok96. Period.

   The fact Rafizi said is the need for PKR’s self corrective measures to help Anwar, PKR and create the room for him to be legitimise as the Deputy President to move PKR forward with Anwar.

   He had warned Anwar before on the threats of betrayal by Azmin Semburit.

   Rafizi does not support Atok96 because as Rafizi had warned so many times, Atok96 will betray PKR, PH, Anwar from the beginning of PH govt when Atok96 favored Azmin Semburit ignoring PKR party’s representation to Atok96.

   Rafizi was right that Atok96 and Azmin was the real betrayals.

 8. setiausaha kerja pAs si khairul annuar dgn kumpulan meeka menghantar memo mengesa malaun2 pas agar hentikan kerjasama dgn pengkianat2 negara dan mengeorkan hadi perkasakan mua”FUCK”at dgn #melay2omNO…

  setiausaha kerja ini di bawah kuasa takiyudin….

  adakah taki kini merasakan annuar musa message watapp yg pertontonkan surat sokongan kpd contractor bagi projek jalan raya di ketangtang akan mengegaskan takiyudin kerana bersubahat bersama..?

  #melayu2islam masih mendedak tak cukup2 lagi ke?

  hebat no

  1. Oops

   mengesyorkan

 9. PAK JUB KUAT MAIN NOMBOR EKOR ….KAN EKOR TU KAT BONTOT…….

  LATEST: Anwar Ibrahim To Announce His 113 MPs Tomorrow…….

  According to PKR sources, Lim Kit Siang and Najib Tun Razak have agreed to this PKR-DAP-Umno alliance, which will also include parties from Sabah and Sarawak. This may eventually split both Umno and DAP who will find in untenable to work together, and which only serves the interests of certain individuals.

  Anwar Ibrahim will be holding a press conference tomorrow to announce he has 113 MPs with him from Pakatan Harapan and Umno.

  Two nights ago, Anwar met up with a Raja Muda of a certain royal household to relay the message to His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong and the Conference of Rulers that he has already obtained his 113 MPs backed with signed statutory declarations or SDs, amongst them some very senior Umno leaders and MPs.

  The deal that Anwar, DAP and these Umno leaders have agreed to is the Attorney-General would be changed so that the criminal cases against a number of Umno leaders and their family members can be dropped. Anwar would be appointed the prime minister or PM9 with the deputy prime minister post going to Umno together with key Cabinet positions.

  According to PKR sources, Lim Kit Siang and Najib Tun Razak have agreed to this PKR-DAP-Umno alliance, which will also include parties from Sabah and Sarawak. This may eventually split both Umno and DAP who will find in untenable to work together, and which only serves the interests of certain individuals.

 10. SILAP HARIBULAN UMNO PUPUS MACAM SEMANGAT 46…….

  PPBM Will Become Umno Lebih Baru……..

  If Umno enters into an alliance with PKR and DAP, then it, too, will eventually fade away like Semangat 46 and PPBM will replace Umno as the new platform for the Malays and will become Umno Lebih Baru.

  Semangat 46 was originally supposed to be called Umno Malaysia — basically the new Umno or Umno Baru after the original Umno formed in 1946 was deregistered.

  When Tun Dr Mahathir Mohamad found out that “Team B” had submitted an application to register Umno Malaysia, he instructed the Registrar of Societies to reject the application.

  Tengku Razaleigh Hamzah’s Semangat 46 was supposed to be called Umno Malaysia: then Mahathir stole the Umno name
  Two days later Deputy Prime Minister Tun Ghafar Baba submitted an application to register Umno Baru.

  “Team B” then amended their application from “Umno Malaysia” to “Semangat 46” since the Umno name had already been taken (although it was taken two days AFTER Umno Malaysia’s application).

  Semangat 46 was supposed to be the new Umno to replace the old Umno that had been deregistered. In fact, people were calling Umno Baru “Mahathir’s Umno” and they did not regard it as the genuine Umno.

  Rais Yatim was Semangat 46’s mastermind and he acknowledges that DAP was Semangat’s downfall
  Then Semangat 46 entered into an alliance with PAS, DAP and PBS. And that ended the dream for Semangat 46 to replace Umno. Eventually, Semangat 46 lost ground and had to be closed down and all the Semangat 46 people were forced to join Umno Baru.

  Now it appears like Umno Baru is taking that same route. Some in Umno want the party to enter into an alliance with PKR and DAP.

  Once that Umno-PKR-DAP alliance takes off, Umno will suffer the fate of Semangat 46 and Parti Pribumi Bersatu Malaysia or PPBM will transform into the Umno Lebih Baru and many Umno Baru people will cross over to PPBM.

  Malays-Muslims will not support an Umno-PKR-DAP alliance

  Malays-Muslims are very sentimental, emotional, parochial and feudal, as Mahathir always complains. So, it is not easy to erase the spirit of 1946 and 1957. That is the problem with the Malays.

  Because of this, also, PAS survived many breakups (Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia or Berjasa in the 1970s, Parti Hizbul Muslimin Malaysia or Hamim in the 1980s, and now Parti Amanah Negara).

  But PAS and Umno are on different platforms — so both can co-exist. Umno and PPBM, however, are fishing in the same pond (which is the reason why Umno is very jealous of PPBM). Umno and PPBM are like Umno and Semangat 46. Eventually one has to go.

  Anwar and DAP have no place in this Malay-Muslim alliance
  Hence which one will fade away? In the Umno-Semangat 46 case, Semangat 46 faded away because they entered into an alliance with DAP and PBS, both seen as enemies of the Malays-Muslims.

  If Umno enters into an alliance with PKR and DAP, then it, too, will eventually fade away like Semangat 46 and PPBM will replace Umno as the new platform for the Malays and will become Umno Lebih Baru.

 11. KESIAN PEMBANGKANG KEMPUNAN TAK SUDAH……RAMAI JADI PAK PANDIR…..LAIN KALI ELOKLAH PANJAT POKOK KELAPA…….

  Some In Umno Still Want An Umno-PKR-DAP Alliance…

  There are some in Umno who feel the party’s future is with Anwar Ibrahim, PKR and DAP. The failed Perak coup was their first attempt at creating this planned Umno-PKR-DAP alliance at state level. Thereafter, other states were supposed to follow, and finally a change of federal government.

  Three weeks ago, Barisan Nasional secretary-general Annuar Musa told Umno members to be realistic and to stop making demands because of supposedly unfair treatment the party is receiving from the current Perikatan Nasional government led by Muhyiddin Yassin.

  Annuar Musa is being attacked for his “No Anwar, No DAP” stand
  Annuar reminded these disgruntled Umno members that Umno is no longer the strong party it used to be and to get rid of their superiority complex attitude.

  “We forgot that we had fallen and lost in the last general election. Half of the Cabinet are from BN. Therefore, whatever we want to do with the government, we can do it. Why must people create rumours that we are treated unfairly?”

  Umno is now divided into the pro-DAP and anti-DAP factions

  “The Cabinet is the prime minister’s prerogative. If we want to negotiate for positions in the government, we could have done so before the Cabinet was formed, but we didn’t. So, why must we complain now, eight months later?”

  Party president Ahmad Zahid Hamidi agreed when he said, “Lawan Kita Tidak Pernah Kuat, Kita Kalah Kerana Kita Lemah” (READ MORE HERE).

  Since then, Annuar is being labelled a traitor who has sold out to Prime Minister Muhyiddin Yassin and who is PPBM’s running dog.

  There are those in Umno who want an Umno-PKR-DAP alliance
  Two nights ago, Anwar met up with certain Umno leaders to plan their next move after the Perak coup fiasco. They still want Muhyiddin and PPBM out, to be replaced with PKR and DAP as Umno’s new coalition partner and with Anwar as PM9.

  READ MORE HERE: Annuar: Ada Orang Nak Ubah Pendirian Umno Tolak Anwar, DAP

  PAS is caught in the middle and does not know which way to lean. Umno has made it very clear that PAS needs to choose between Umno and PPBM and the next general election will not be faced as a Perikatan Nasional coalition of Muafakat Nasional and PPBM.

  It looks like Perikatan Nasional — or PAS and PPBM — may have lost GE15 even before parliament can be dissolved and the date of polling day can be confirmed. Basically, this power struggle is in the DNA of Malays who suffer from the PHD syndrome (perangai hasad dengki) and who cannot see someone else better or more successful than them.

  READ MORE HERE: Hasad dengki bermula dari pandangan mata (Ustaz Drs Ahmad Dahri, Berita Harian, 22 February 2019)

 12. adakah #melayu2omNo setelah akur dgn titah singgahsana utk meluluskan rang belanjawan 2021, selepAs ini tidak terikat lagi utk menyokong kerajaan #melayu2islam Moo yg dj terajui dgn ajaran seketul daging babi hadi..?

  maka segelintir dari mereka akan memberi sokongan kpd anwar utk menguling kerajaan #melayu2islam hadi, mengelakan pN menggunakan peruntukan 2021 utk perkasakan kekuasaan mereka menghadapi pru 15/ prn sarawak nanti…

 13. adakah isu epf & maratorium #melayu2omNo semata2 dijadikan bahan utk memeras Moo dari membantu rakyat yg terkesan dari kesan ekonomi semasa ?

  puas ke #melayu2omNo dgn isu epf & maratorium yg di perjuangkan oleh kerajaan Moo…?

 14. Budget Lulus. Itu lah keputusan yang terbaik buat masa ini; merujuk kepada perebutan di antara atok dan Nuar untuk jadi PM.

  Bak senikata lagu Allahyarham Rafeah Buang…

  “aku tak sakit hati
  dan engkau pun tak membenci…”

  Ya ka…kah kah kahhh

 15. BILA BUAT LEMAH ORANG BULI MACAM PAS……UMNO PULA TERLAJAK TUNJUK KUASA…….

  Perak Was Merely An Umno Show Of Force…….

  Once in a while China needs to send its warships to the South China Sea just as a show of force. Once in a while North Korea needs to test its nuclear missiles just as a show of force. And once in a while Umno needs to cause chaos just as a show of force.

  When the USSR sent its missiles to Cuba (a.k.a. the 1962 Cuban Missile Crisis) — which was a bit too close to the US for comfort as far as Kennedy was concerned — it was also a show of force. And it was in response to the US sending its missiles to Turkey — which was also too close to the USSR for comfort as far as Khrushchev was concerned.

  Kennedy and Khrushchev taught the world how to play the politics of MAD and show of force
  Hence the US had to reconsider its move of sending missiles to Turkey so that the USSR would also reconsider its move of sending missiles to Cuba. And until today, 58 years on, Russia and America have not blown up the world to create a Mad Max scenario.

  So, since time immemorial, humans have been demonstrating shows of force — or what is sometimes called “sabre-rattling” (goncang pedang in Bahasa Malaysia) — to force the adversary to back down or to gain certain concessions.

  There is a saying, to maintain peace, one must be prepared for war. When you create a MAD or “mutual assured destruction” situation (like during the Cuban Missiles Crisis), no one advances, and status quo is maintained.

  The Perak Crisis was Umno’s “Cuban Missile Crisis”. It was meant to push PPBM to take a step back or else suffer collapse. If the Perikatan Nasional Perak state government collapses, then the Perikatan Nasional federal government is going to collapse as well.

  What was the endgame in the Perak Crisis and what were the concessions?
  Does Umno really want to collapse the federal government like what Tun Dr Mahathir Mohamad did in February 2020? Of course not, but they had to pretend they were prepared to collapse the Perikatan Nasional federal government on grounds of principles.

  Principles? Since when do politics and principles go together? That’s like saying virgin prostitutes exist. If politicians did things based on principles, then they would become imams and priests and not politicians.

  Let’s get one thing clear once and for all. Politics is about power, and if you still do not get this by now then get out of politics. I know Lim Kit Siang always talks about principles and about serving the rakyat. But then Kit Siang is a snake-oil merchant, a conman, and if you believe Kit Siang then you will believe pigs can fly.

  PPBM knows that Umno will not collapse the federal government the way Mahathir did in February this year. If they did, DAP would come back to power and it may take years before Umno can bounce back. In fact, GE15 would be as good as lost.

  DAP would have gone to bed with the devil just to come back to power
  The fact that DAP has offered to work with Umno to form the new Perak state government reveals DAP’s intention. DAP just wants to come back to power by hook or by crook, even if they need to make a deal with the devil. And a DAP that is prepared to go to bed with Umno is a very desperate DAP — and desperate people are dangerous.

  But then Umno must be seen to have won, just the US needs to be seen like it won the Cuban Missile Crisis and that the USSR backed down. Of course, the USSR did back down when they pulled out their missiles from Cuba. But what they did not tell the world is the US also had to make concessions regarding Turkey. It was a trade-off.

  The Cuban Missile Crisis was a MAD situation, so both the US and USSR had to back down. The Perak Crisis is the same. PPBM gave way to Umno in the appointment of the Perak MB and Umno, in turn, has to make certain concessions. But what was that trade-off?

  Hmm…why spoil the fun by revealing everything now? Let’s see if you so-called expert political analysts and observers who talk so much and make long postings can see the big picture regarding the Perak crisis.

  DAP had to come out with this statement to save face after the Perak coup failure
  In chess you need to sacrifice some pieces, maybe even your queen, for the sake of the end game. And what is the end game here? If you need to ask, then you are not of the level of Raja Petra Kamarudin and you should go read a low intellectual site like Sarawak Report run by a reporter instead of coming to Malaysia Today.

  By the way, this reminds me of the story regarding Moses and the Pharaoh. The Pharaoh said he was God and Moses disagreed. Moses said God has the power to give life and to take life.

  The Pharaoh then imposed the death sentence on Moses and then immediately commuted that death sentence. See, said the Pharaoh, I just took your life and then I gave you life. So that makes me God.

  Yes, sometimes humans need to play God to feel powerful.

 16. dgn sokongan 111 undi bermakna kesemua #melayu2omNo memberi sokongan kpd kerajaan #melayu2islam Moo kecuali Kuli yg tidak mengundi..

  maka segala isu rakyat dgn pengeluaran epf & maratorium hanya sandiwara #melayu2omNo semata2 utk mendapatkan DNNA memeras Moo…

 17. PAS PATUT AMBIL SIKAP MENYOKONG SECARA NEUTRAL……JANGAN SAMPAI DIPERMAINKAN PARTIES LAIN……

  Akar umbi serah memo, gesa PAS tolak gabungan PN……..

  Sekumpulan ahli akar umbi PAS berkumpul di ibu pejabat parti hari ini untuk mendesak pucuk pimpinan parti supaya menolak kerjasama bersama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

  Mereka turut menuntut agar satu muktamar khas diadakan untuk membahaskan pendirian akar umbi berhubung kerjasama PAS bersama PN.

  “Sejak sekian lama kami ingin meluahkan perasaan yang seolah-olah kami sedang ditipu atau sedang dipaksa oleh segelintir kepimpinan untuk menerima dan bersetuju berada di dalam PN.

  “Setelah hampir sebulan menghubungi rakan-rakan di seluruh negara serta membuat kajian secara rambang terutama pada akar umbi PAS, kami dapati rata-rata akar umbi tidak setuju PAS berada di dalam gabungan PN.

  “Mereka nyatakan jangan mengharapkan keuntungan jangka masa pendek akan tetapi kerugian untuk jangka masa panjang,” kata jurucakap kumpulan itu, Khairul Anuar kepada pemberita di ibu pejabat parti di Kuala Lumpur.

  Khairul mendakwa bahawa dia adalah ahli PAS dari Kedah, yang kini tinggal di Putrajaya.

  Menurutnya lagi, ahli akar umbi begitu terkilan dengan pendirian pusat pimpinan.

  “Sepatutnya, kerjasama PAS pada Mac 2020 bersama gabungan PN semasa krisis politik negara hanya melibatkan ahli-ahli parlimen PAS sahaja.

  “Namun, kini kepimpinan telah membawa parti ke dalam gabungan PN tanpa persetujuan ahli.

  “Maka, kami menuntut satu muktamar khas diadakan untuk membahaskan akan hal ini,” katanya sambil menambah bahawa PAS kini dilihat sebagai ‘budak suruhan’ dalam gabungan PN.

  Untuk rekod, PAS yang sebelum ini memeterai perjanjian kerjasama politik dengan Umno yang dikenali sebagai Muafakat Nasional (MN) pada 2019, kemudian secara rasmi mendaftar bersama gabungan PN melibatkan Bersatu dan beberapa parti dari Sabah dan Sarawak.

  Kalau anda terlepas…

  KATA MP | Tentang Covid-19 dan rasuah
  Terdahulu, Khairul mengetuai sekumpulan 20 ahli PAS menyerahkan memorandum selepas tidak puas hati dengan keputusan pucuk pimpinan parti itu bersama gabungan PN.

  Mereka turut dilihat membawa sepanduk bertulis: “Akar umbi PAS penyokong PAS tolak PN”

  Turut tertera adalah sepanduk bertulis: “Jangan jadi jurucakap Bersatu” dengan gambar Takiyuddin Hassan (Setiausaha Agung), Ahmad Samsuri Mokhtar (Menteri Besar Terengganu) dan Mohd Syahir Sulaiman (penolong Setiausaha Agung PAS).

 18. 22 thaun dah b erlalu
  pi m ampuih la puak puak hapak tak kira dari pati mana
  semua gila habuan
  bila ada kuasa tak tak tau nak buat apa
  buat kecoh ala lebihhh

 19. dgn undu 111 vs 108 dan 1 abstained, maka kerajaan #melayu2islam Moo berjaya mengekalkan kesenambungan utk berkuasa…

  mentera hadi terbaru nya berjaya memenangi #melayu2islam nya utk terus berkuasa, dan Moo kena memberi byak lagi DNNA kpd penyamun2 #melayu2omNo…..

  kali kedua anwar di perggunakan oleh penyamun2 #melayu2omNo utk memeras Moo agar ‘membebaskan’ mereka…

  1. Realiti, fakta dan kebenaran… ANWAR DAH GAGAL.

   Bila nak step down as PKR President and Chairman of PH?

   Good day Anwar

   1. …utk si tua OT96 di terima semula utk mengetuai pH..🤣

    hebat no

   2. Ntahla… Yg si budin ni pon x abih2 nk pusing mcm2. Klu bleh kate atok camtu, ape lak beza anwar bt pc mase PRN Sabah yg lepas? Nk sekat shafie afdal jd PM ke?? Tu yg kalah kat sabah… Konon nk lwn bajet ni abis abisan to habuk pon tarak.. Yg die tau i got numbo. Smpi sudah meratib bnde same. Rakyat dh bosan tau x

   3. Kepala butoh exLNG bodoh bangang. Read carefully.

    Kuda Atok96 KuLi made a big fuss PC to change govt but didn’t showup like Kadir Jasin suggested him to add to 110, only 1 majority.

    Nazri Aziz said he and UMNO only supported the Budget to clear critical govt expenses for rakyat, nothing more.

    Nazri reserved his signed SD for Anwar.

    Atok96 does not have any reserve for his unity government only to rely on PH and Anwar.

 20. The Kutty Mandeliar Kitol Madet trying to make come back. Jumpa ular dan Kutty, ketuk mampus dulu Kutty kalau tak nak negara ni terus huru hara. Kutty munafik tak layak diangkat lagi, lebih layak dipijak & dihenyak lunyai, inilah sekor musibat jenis perasan hebat.

  1. biarkan si tua OT96 dgn sakit sawan tua…

   kurang2 nya rakyat dapat belajar gelagat orang tua ketika membentuk persepsi2 utk terus berkuasa….

   Jarang phenomena seperti ini berlaku dlm pentas politik semasa….🤣

   1. Betul Bro! OT96 dah jadi tukun di darat. Dia sedang bermain dengan taiknya sendiri dan sesekali menelannya. Bagi dia sedap tak terkata.😁😆🤭

    1. Undi akhir budget 111-108 sahkan 5 fakta:

     1. 2 dinosaur sembang kencang pasal kerajaan PN jatuh. Malah 1 dinosaur terus jadi pengecut cakap tak serupa bikin, no show tak undi Pembangkang

     2. Terbukti fitnah RPK menipu dan sengaja diviralkan bahawa Anwar ada 10 undi UMNO utk 2 dinosaur ini over-react ketakutan mereka ketinggalan bas Anwar

     3. Anwar dan PH buktikan kpd rakyat mereka berjuang habisan utk rakyat sepanjang proses budget ketengahkan idea2 dan tolak budget kerana pandangan Pembangkang tidak diambil kira dementers sekor dinosaur hasut kuncu2 keluar masuk boikot budget

     4. Anwar dan PH relaks sahaja dgn strategi PRU15 dan sementara itu tunggu reaksi UMNO jika PN kencing sokongan UMNO kpd budget.
     No loss to PH, it is potential loss to either UMNO or PN

     5. Dinosaurs go to museum

 21. Apa la Tok Det ni…Nuar baru angkat kepala sikit, dia dah tekan….angkat bontot sikit, dia pijak…. susah la kalau macam ni Abam nak jadi PM….suka beno potong stim kawan….

 22. Umno dah tumbang dah. Tapi power crazy Muhyiddin revived it back. This is the reality, fact and truth…period

  1. Since u ExLNG and ur 2 dinosaurs are not PH members, please go to museum. 2 dionsaurs need PH support.

   PH status quo is not the business of non-members. Period.

 23. HANYA UMNO BOLEH TUMBANGKAN UMNO……..

  Umno Needs Mahathir Back As President………

  Maybe Umno should allow Dr Mahathir to take back the Umno presidency so that Umno can become strong again. If Umno continues like this it will no longer remain relevant. Umno needs someone like Dr Mahathir if it does not want to die off. After all, Dr Mahathir has proven only he is strong enough to kill Umno, like what happened in GE14 in 2018. Hence Umno needs Mahathir.

  No wonder Umno is in such a mess. It looks like no one is really the boss in Umno. There is no longer one Umno. There are many little Umno splinters all doing its own thing and going against one another.

  This was what Afghanistan used to be like back in the old days. The many different Afghan tribes spent so much effort fighting one another that the Russians could just walk in and occupy the country.

  It was not until the Taliban (born in Pakistan and set up by the Americans) entered Afghanistan that the Russians were defeated and were sent running back to Moscow.

  In short, it was the US that helped free Afghanistan from the Russians, not the Afghans. If left to the Afghans, they would have continued fighting one another and Afghanistan would have continued to be occupied by Russia.

  And that appears to be what Umno is today, a copy of the Afghan tribes.

  Dr Mahathir and Ku Li have teamed up to try to bring down the Umno government tomorrow
  And, today, Umno’s Tengku Razaleigh Hamzah teamed up with Umno’s enemy, Tun Dr Mahathir Mohamad, to try to bring down the Umno government tomorrow.

  Tomorrow will be the final day to bring down the Umno government through a backdoor vote of no confidence. And this backdoor vote of no confidence can succeed only if Umno supports it. If Umno does not support it, the backdoor vote of no confidence cannot succeed.

  In short, ONLY UMNO CAN BRING DOWN THE UMNO GOVERNMENT TOMORROW.

  This reminds me of Iraq. America could not bring down the Iraqi government of Saddam Hussein. Only Iraqis could bring down the Iraqi government of Saddam Hussein. But now many Iraqis regret working with America to bring down their own government. Saddam’s regime may be bad, but things are no better post-Saddam.

  So only Umno can bring down Umno. And that is what will happen tomorrow if they succeed in bringing down the government through the backdoor vote of no confidence — Umno will be brought down by Umno.

  Okay, we will need to wait until tomorrow to see if Umno will bring down Umno cum Perikatan Nasional. But what we need to know today is what is going to happen to the Umno traitors and saboteurs like Tengku Razaleigh and all those other Umno people who are conspiring to bring down Umno.

  Will the Umno Supreme Council do nothing? Can these Umno traitors and saboteurs like Tengku Razaleigh, etc., stab Umno in the back and nothing is going to happen to them? During Dr Mahathir’s time this can never happen. Mahathir and the Umno Supreme Council will never allow traitors and saboteurs to continue living.

  Maybe Umno should allow Dr Mahathir to take back the Umno presidency so that Umno can become strong again. If Umno continues like this it will no longer remain relevant. Umno needs someone like Dr Mahathir if it does not want to die off. After all, Dr Mahathir has proven only he is strong enough to kill Umno, like what happened in GE14 in 2018. Hence Umno needs Mahathir.

  Tomorrow is the last day to bring down the Perikatan Nasional government of Umno-PPBM-PAS

 24. Madey PM 3X, KuLi Timb PM, Rafidah Aziz FM, Tokpa Trade & Industry, Hadi Mentri Tugas2 Khas, Azmin Mentri Belia & Sukan, Zuraida Mentri Luar Negara. Yg lain2 tu tunggu jelah. Umor bersara akan dinaikan kpd 75 tahun. Hi…. dup.. me… lay… sia.

 25. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Khilafah sudah lama ada dlm penyusunan dlm kesamaran amat terang cuma sedikit shj memahami dan tiada pengasingan utk yg terakhir ini termasuk juga Yahudi yg juga dari Adam as yg penting yg baik2 yg tidak baik itulah feel iblis dan syaitan mengajak perbalahan. Ilumuniti mata satu yg dikatakan Yahudi itulah yg ditujukan pada kebawah DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi pemantau terakhir.

  1. Tuhan Al-Mahdi?

   1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Imam Al-Mahdi terus berperanan menyatupadukan umat sejagat contoh akhlak terpuji sejurus terkibar sejarah dunia tertabal bergelar DYMM Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi lengkaplah daulah/kepimpinan ke 3 setelah ke 2 Junjungan Besar Tuhan Muhammad dan yg pertama Junjungan Besar Tuhan Jesus (Isa) (Ini maksud sebenar Trinity bukan bapa tuhan ibu tuhan anak tuhan). Dgn tertabalnya nanti menjadi tuhan petunjuk arah kedamaian persaudaraan sejagat menuju akhirat dan bertemu semula arwah2 terdahulu dgn izin Allah swt. Al-Mahdi hamba dikedudukan yg tertinggi manakala kita hamba dikedudukan yg dibawah.

    Maka kesempurnaan terjadi tamat/kiamatnya kesemua kepimpinan negara2 dunia yg menekan/mencengkam diganti dgn kesyumulan bertolong-tolongan membasmi kemiskinan menghormati dan tidak memaksa kepercayaan pada sesiapa pun yg wajib berbaik-baik bersaudara. Tuhan Al-Mahdi pemantau dunia menuju akhirat barang yg akur bersetia mereka slmt didunia slmt diakhirat agar dapat bertemu semula arwah2 terdahulu sesampai sebelum wujudnya pemerintahan Nabi Adam as. Al-Mahdi diberi wahyu/ilham berbentuk angan-angan. Noktah.

 26. KULI JADI KHADAM DORAEMON UNTUK BOBOI JADI PM…….

  Dr Mahathir And Ku Li Team Up To Oust Muhyiddin…….

  (Channel News Asia) – Former political rivals Dr Mahathir Mohamad and Tengku Razaleigh Tengku Mohd Hamzah urged Malaysia’s Members of Parliament (MP) to put the country ahead of their personal or party interests when the 2021 budget is tabled for third reading on Tuesday (Dec 15).

  In a joint press conference on Monday, the two local political veterans said they had come together as they hoped to help Malaysia recover and further develop the country’s economy from the COVID-19 pandemic and subsequent economic fallout.

  “We have people who come to meet us, asking whether we can do something about the situation. This government is only involved in politics for themselves,” said Dr Mahathir.

  “There is no strategy to repair the economy and also handle the COVID-19 situation. Ministers are plenty, up till 30 over, but they don’t seem to be doing anything, no experience,” he said.

  The Lower House is currently in session. The Supply Bill has been tabled and passed at policy stage, and the third and final vote is scheduled to take place tomorrow.

  Initially seen largely as a confidence vote against the leadership of Prime Minister Muhyiddin Yassin, the Supply Bill has been tabled and passed at the policy stage. The allocations for each ministry, debated at the committee stage, have also been passed by either bloc voting or voice vote.

  Tun Dr Mahathir and Tengku Razaleigh have teamed up to try to oust Muhyiddin Yassin tomorrow
  Dr Mahathir, 95, said in the press conference that Mr Muhyiddin’s Perikatan Nasional (PN) government may fall if it loses the vote.

  “If it loses, then we have no government. Then there is a need to form a government.”

  “But when we want to form a government, we hope that they take a government that is dedicated to serving the country and the people. Not because I want to be a prime minister, not because I want to be a menteri (minister), so I can get good pay.

  “That is the hope that the wakil rakyat (MPs) will choose wisely,” Dr Mahathir said.

  Asked if he will be leading the new government again, he said: “If everybody supports me, I’ll be prime minister tomorrow.”

  JOIN FORCES FOR THE COUNTRY

  In the press conference, the duo also said they were willing to cooperate and contribute their respective experience in politics and administration.

  “The government has changed. (Politicians were sold and bought) and such politics is not for the country.

  “We are of the opinion that we have to revive policies to develop the country, not for ourselves or our parties, but to develop the country. This is why the two of us are cooperating,” Dr Mahathir said.

  Tengku Razaleigh, 83, added: “I am here, sharing the platform with (Dr Mahathir), purely because I want to make sure that we have a legitimate government. The government we have today is not a legitimate government, and the PM today is not the legitimate PM.”

  Asked whether he would be able to draw some support from MPs for Tuesday’s vote in his capacity as United Malays National Organisation (UMNO) Advisory Council Chairman, the former finance minister said: “Maybe.”

  The joint press conference came a few months after the duo were said to have met for dinner.

  A photo of them at the latter’s residence had sparked speculation of political cooperation back in October.

  Mahathir Mohamad (centre) and Tengku Razaleigh Tengku Mohd Hamzah (second from left) were photographed together at the latter’s residence. (Photo: Twitter/@amofficialmy)

  Both Dr Mahathir and Tengku Razaleigh have been outspoken in their opposition to the leadership of current Prime Minister Muhyiddin Yassin, and have individually called for a no confidence vote against Mr Muhyiddin in the parliament.

  In September, Tengku Razaleigh wrote to parliament Speaker Azhar Azizan Harun calling for a guarantee that a no confidence vote be held against Mr Muhyiddin in the current parliament meeting.

  Dr Mahathir, who served as Malaysia’s prime minister twice, was formerly the president of United Malays National Organisation (UMNO).

  A member of the Kelantan royal family, Tengku Razaleigh had vied with Dr Mahathir for control of UMNO in the late 1980s, eventually precipitating a political and constitutional crisis that split the party in two.

  His splinter party, Semangat 46 (Spirit of 46, referring to 1946 when the first UMNO was founded), was eventually disbanded in 1996, while he rejoined UMNO.

  Tengku Razaleigh is the longest serving MP in Malaysia since 1974.

  Meanwhile, Dr Mahathir, who retired from politics in 2003, re-emerged to form Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) and work with opposition parties under the Pakatan Harapan (PH) coalition to wrest federal power from Barisan Nasional (BN) in 2018.

  However, Mr Muhyiddin, as party president, led Bersatu out of PH in February this year and joined forces with BN and Parti Islam Se-Malaysia to form the federal government instead.

  Dr Mahathir resigned as prime minister and was subsequently sacked from Bersatu in May for sitting with the PH bloc in the parliament.

  He went on to found a third party called Parti Pejuang Tanah Air with several other MPs sacked at the same time from Bersatu.

 27. Afdalnya OT96 elok mampus cepat. Baru aman politik & negara Malaysia. Perangai pariah tak habis, cemburu, pendendam dan perasan dialah terhebat walhal haru biru di Malaysia dan nasib kaum Melayu makin layu disebabkan perangai pariah dia yang gagal memilih pengganti yang baik. Semuanya jenis haprak, perangai macam dia yang mendahulukan keluarga dan kroni.

  Tu sebab Pak Lah serta Budak Tingkat 4 era dia dan Najib dgn karibnya Jho Lho serta getombolan dekat mereka ikut membalun kekayaan negara, tiru mentor OT96 yang perkayakan Tun D (proxy?), kroni (VT) dan kaum keluarga sendiri Bpk borek anak rintik. Kalau dan mentor kaki bedal, mente pun ikut bedal, yg jadi mangsa rakyat bawahan.

  Ketegasan dan prinsip yg teguh musuh politik tradisinya Anwar paling menggerunkan OT96, Tun D dan pengampu2 keliling termasuk Din Tambun, Pie Dal dan bbrp lagi yang perlu habuan besar untuk sara bini selebriti mereka, belum dikira lagi Tun D yg kaki toron segala macam warna kulit. By hook or by crook.. OT96 wajib halang Anwar dari jadi PM.

  Ada ke Malaysia bertambah elok sejak Anwar dipinggir puluhan tahun dgn bermacam helah?. Berdekad Malaysia di tadbir 2 PM pilihan OT96, makin kayakah rakyat dan negara?. Realitinya rakyat dan negara makin kayap dan malap, politik Malaysia tambah caca marba. nilai RM merudum teruk. Masih Anwar kah yang perlu dipersalahkan?????? .

  Rakyat mesti bijak untuk mengenal siapa sebenarnya yg berak di tengah jalan tapi menuduh pihak lain. Ni lah yang dikatakan lempar batu sembunyi tangan. OT96 lah Musang Berbulu Ayam yang harus dihalang dari membaham ayam2. Jangan terus diperbodohkan oleh helah dan niat buruk yang terpendam dlm otak 0T96. Dia makin gelisah dengan kerakusan masa lalunya. Apa juga cara, dia wajib halang kemaraan Anwar. Semuanya demi diri, legaspi, kroni dan pengampu terdekatnya yang ikut mempunyai saham meminggirkan Anwar selama ini.

  Nak terus diperbodohkan… sila terus jilat dan ampu OT96.

  1. Jgn, Jgn, Jgn..

   biar si tua OT 96 sampai 100 tahun umur nya, utk terus menerus jadi bahan ketawa rakyat dgn bibit2 sawan nya…

   ketika itu mp tertua dlm dunia, terketar2 utk terus mengejar jaaatan perdana menteri nya…

   1. Bodoh, bodoh, bodoh.

    Itu saja komen yg sesuai untuk kamu.

  2. Yang elok mampus cepat adalah kamu. Perangai pariah, cemburu dan perasan kamu boleh ketepikan Tun Mahathir.

   Bodoh bangang, tak sedar kan sumbangan Tun M kpd negara. Kamu sumbang hanya kentut kamu.

   Kamu nak sokong Pak Sheikh Anwar, lantak lah. Takda orang peduli, dia Peliwat, bekas banduan 2 kali sebab liwat, Peliwat tak boleh pimpin negara ini. Ini negara Islam dan Islam haramkan liwat.

   1. Anon 15 December 2020 3:15 pm,

    Hang dok nampak Kutty tu baik. Nak tau apa berlaku masa dia dan Daim berganding dan berkuasa dulu, tunggu musuh politik dia jadi PM nanti. Masa tu semua orang akn tau. Masa Najib jadi PM, tak terbukti pun dia bersalah. AG pun lepas kan dia. Hanya bila Kutty jadi PM, Najib dibuktikan bersalah. Hal sama boleh berlaku pada Kutty jika musuh politik dia jadi PM. Kalau tak da yg nak sembunyikan, tak lah dia begitu anti Anwar tu. Takut kerana salah. Time will tell. Jika pun benar dia peliwat, tu dosa dia dgn Allah. Tapi setidaknya dia tak pernah pun di buktikan seleweng dan sapu duit rakyat cara tak beretika utk kayakan keluarga sendiri. Bail out sykt anak sendiri dan kayakan rakan baik sendiri tu jadah apa???

 28. DORAEMON HANYA MAHU BOBOI JADI PM……TOK MUDIM PROKSI BAIK BAGI DORAEMON….MISI JIBENG MASUK PENJARA HAMPIR SELESAI…..KULI TETAP JADI KULI ……

  To Some Umno People, Better Anwar Than Muhyiddin……

  However, there are some in Umno who would rather see the party lose GE15 and allow Anwar Ibrahim to become PM9 rather than allow Bersatu to be the big brother. They want Umno to be the taiko and Bersatu to be just the machai. If Bersatu is the taiko and Umno is reduced to a machai, then they would rather lose GE15 and allow Pakatan Harapan to take over.

  This was what Malay Mail Online wrote today:

  Umno’s ceasefire with Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) in Perak is so it can demand better seats at the next general election, sources said.

  They told Malay Mail that with the 15th General Election likely to be held in the first half of next year, Umno wants the most and best seats so its leaders have a better chance to helm the next government.

  “The consensus is to make Umno the biggest party to win the most seats again in the next general election,” said a source from the party.

  “Three-corner fights are not good for anyone… and with Bersatu and PAS, the Malay votes will be split three ways,” the source added.

  Another source said that it is more beneficial for Umno to collaborate with Bersatu and PAS in order to appease and safeguard its more conservative voters.

  “If Umno collaborates with DAP, it might turn away some of these voters. This will make a difference going into GE15,” said the source who is close to Bersatu.

  KSI Strategic Institute political analyst Prof Hoo Ke Ping agrees with the assessment, adding that leaving Muafakat Sejahtera, an NGO which was forged last year with PAS, will be hazardous to Umno.

  “Umno realises that it cannot abandon its coalition with Bersatu and PAS, especially PAS as the Islamist party is the kingmaker. With all parties reconciling, it is the best way forward for all, especially Umno, who without PAS could end up with the same or worse result they faced in 2018,” Hoo told Malay Mail. (READ MORE HERE)

  In the 2018 general election, Barisan Nasional won 79 parliament seats, 54 of them which were won by Umno. Pakatan Harapan, on the other hand, won 113 seats while PAS won 18 seats.

  In terms of popular votes, Pakatan Harapan garnered 5.5 million votes versus Barisan Nasional and PAS combined who garnered 6.1 million votes.

  Hence Pakatan Harapan, with only 5.5 million votes, versus 6.5 million who DID NOT vote for them, did not really receive the peoples’ mandate as they claim.

  You may argue that it is seats and not votes that decide the peoples’ mandate. Well, in the 2013 general election before that, was it not Anwar Ibrahim who claimed that they received more votes and that it is popular votes and not seats that count?

  In 2013 it is votes that decide the peoples’ mandate and in the 2018 general election it is seats that decide the peoples’ mandate. Anwar has to decide which one it is. He keeps moving the goalpost each time. One election it is votes and the next election it is seats.

  Anyway, if Barisan Nasional and PAS had contested as a coalition in the 2018 general election instead of in three-corner fights, the combined BN-PAS votes would have been more than the votes that Pakatan Harapan obtained.

  And instead of winning just 79+18 seats (BN plus PAS respectively) — which would total just 97 seats — the BN-PAS coalition would have won 130-135 seats. In short, 1+1=3, not 1+1=2.

  So, like it or not, Umno needs PAS and Bersatu as much as the two need Umno if they want to form the next federal government in GE15. A divided Umno-PAS-Bersatu would mean Pakatan Harapan would be back in power.

  However, there are some in Umno who would rather see the party lose GE15 and allow Anwar Ibrahim to become PM9 rather than allow Bersatu to be the big brother. They want Umno to be the taiko and Bersatu to be just the machai. If Bersatu is the taiko and Umno is reduced to a machai, then they would rather lose GE15 and allow Pakatan Harapan to take over.

  The English call this cutting the nose to spite the face, or, as the Malays would say, bakar kelambu kerana marah nyamuk.

 29. evangelism trump kan separa dgn #melayu2islam hadi…

  Lind & Ted kan hardcore trumpist seperti #melayu2islam hardcore seketul daging babi hadi…

  di tua OT96 jemput hadi bersantap di rumah nya utk mempelajari ilmu syahid seketul daging babi hadi juga ke utk mendaptan semula jawatan perdana menteri….

  cuna lihat nanti, kemana hadi akan letak kesetiaan nya selepAs ini…

  anwar atau si tua OT96

  1. Oops – Ralat

   ..utk mengekalkan jawatan perdana menteri….

   2) white supremacy trump kini menguasai GOP ….

   #melayu2islam hadi separa juga, selain menguasai pN cuba menguasai #melayu2omNo lalu membentuk mua”FUCK”at tapi akhir nya #melayu2omNo kena FUCK oleh mereka…

  2. Yang paling kuat kena FUCK adalah kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Tak renti2 menjaja seketul daging babi, tak laku, busuk hingga berulat, kamu ultra kiasu, tak mahu rugi, goreng daging itu bersama ulat nya, jamu makan bersama puak kamu.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK teruja kesetiaan nya bila Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

 30. Lindsay Graham and Ted Cruz in this blog? Ya….Zunnun and Blog owner Budin.

  Anwar=>Trump…

 31. mahathir si tua OT96 ?

  masih relevant lagi ke dgn 6 pejuang2 nya?

  hingga ROS terngagga bertanya, pejuang tak memperjuangkan ape pula?

  utk memperkayakan lagi keluarga lagi ke? yg terdahulu 22 tahun, gagal ke ? yg terkemudian 22 bulan berjaya ke?

  sj tanya…

  1. ..nak memperjuangkan ape pula.?

  2. Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN?

   PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT?

   Kamu menuduh secara liar?

   Tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil?

   sj tanya juga.

  3. Ingin nak tahu mahathir dan anak2nya dah dihadap ke mahkamah ke? Jangan tunggu dia dah tak ada dalam dunia lagi!

   1. itu sbb mahathir sawan sentiasa hingga terbawa ke dlm kubur…

    ketakutan, sbb keturunan nya di jadikan bahan ketawa selain di sebut2 akan kegagalan2 dan kesundalan2 nya …..

    kesian…

    1. No wonder you are ted cruz

   2. Kau tunggu la Anwar jadi PM.. itu lah OT95 takut

    1. is this lindsay graham? hahaha

 32. Mahathir terlampau pandai dan bijak tapi malang nya dalam tipu-helah.. kalau manusia beriman dan sangat baik, malaikat terkejut. Kalau pandai dan bijak nya ke arah kejahatan lagi dahsyat.. setan pun terkejut.

  Bandingkan kerosakan yang akan di lakukan oleh Mahathir dengan kerosakan yang akan di lakukan oleh Muhyiddin..

  Kita berkeadaan macam ni pun sebab Mahathir mungkir janji dan buat komplot supaya Anwar gagal mengantikan dia.

 33. Kembalilah ke alam baqa saka semuanya. Bau tanah dan kapur barus badan. Kahkahkah!

  1. Badan kamu ada tanah dan kapur barus? Sah sediakan liang?

   1. Dah sediakan liang?

 34. Sekat Anwar wajib kerana negara islam tak mungkin berPM bekas banduan Peliwat. Fact

  Common sense prevails, in working with Ku Li may bring Malaysia forward. Have you heard Ku Li dragged to court? Fact

  As promised Najib has been tried in court and found guilty and convicted. Out on bail. More court cases pending. Fact

  Kekal Muhyiddin? Budin must be joking. A serious slander. Fact.

  In reality based on facts and truths, all 4 named half past 6 leaders above need to be discarded.

  May be Ku Li’s teaming up with TDM plus a group of sensible current leaders could shape a new Malaysia devoid of kleptokrats, ex-sodomite convict and traitors….period

  1. Correction

   All 3 not 4 as stated above.

   1. kena buat correction dgn nama #allah….

    aamin

    1. Tidak.

     Kamu kena di korek dengan tonggang tonggek pegang joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara.

 35. DORAEMON KALAU BELIT LEBIH DARI ULAR SAWA……PAK JUB HANYA LIDAH SAJA BERCABANG…..

  Veteran ATM Ikrar Gulingkan Anwar Di PD……..

  (Malaysia Gazette) – Golongan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berikrar akan bekerjasama dengan pelbagai persatuan bekas tentera untuk bersama-sama dengan Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) bagi menggulingkan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya akan datang.

  Presiden Sekretariat KERABAT Kebangsaan, Lt Kol (B) Mohd Nazari Mokhtar berkata, selepas berjaya menjadi Ahli Parlimen Port Dickson dua tahun lalu, Presiden PKR itu gagal membawa suara dan memperjuangkan nasib veteran ATM di Parlimen.

  “Kumpulan veteran yang menyokong beliau di Port Dickson (PD) telah ditaburkan janji luar biasa kononnya jika beliau dipilih sebagai Ahli Parlimen PD. Hakikatnya janji hanya tinggal janji. Veteran kempunan dan terus terpinggir.

  “Suara Anwar dalam memperjuangkan untung nasib veteran langsung tidak kedengaran di Parlimen apa lagi menggubal dasar memperkasakan kebajikan veteran dan ATM. Dia tokoh yang lebih ke arah mengejar cita-cita peribadi disyorkan bersara dari arena politik,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

  Anwar juga katanya lagi gagal menjadikan Port Dickson sebagai sebuah Bandar Raya Veteran seperti yang dijanjikannya sebelum ini.

  Maka Mohd Nazari bersetuju dengan kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini bahawa Anwar hanya mampu memberikan janji palsu semata-mata.

  “Kepada pimpinan ahli Parlimen (MP) terutama yang pernah bersahabat rapat dengan Anwar sepatutnya sudah disedarkan lama dengan kerenah otai politik putar alam ini,” katanya yang merupakan seteru Anwar ketika PRK Port Dickson dua tahun lalu.

  Justeru beliau juga yakin penduduk Port Dickson tidak akan mempertahankan Anwar lagi pada pilihan raya akan datang.

  “Saya mencabar Anwar akan kekal bertanding di Parlimen Port Dickson agar pengundi di PD yang majoritinya B40, nelayan dan orang kampung, pesara veteran dan anggota ATM boleh menghukum beliau yang kami level sebagai tokoh yang telah mungkir janji dan membazirkan wang rakyat kerana PRK Port Dickson lalu menggunakan dana kerajaan dan pendukung beliau telah menggunakan pelbagai aset kerajaan dalam kempen,” tambah beliau.

  Untuk rekod, Anwar memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson yang diadakan pada 13 Oktober 2018 selepas meraih undi majoriti 23,560 undi berbanding enam pencabarnya.

  PRK itu diadakan selepas penyandangnya, Datuk Danyal Balagopal Abdullah, 68, mengosongkan kerusi itu pada 12 September 2018 bagi membolehkan Anwar kembali ke Dewan Rakyat.

 36. DORAEMON NAK LANTIK ANAK JADI PM…..YANG LAIN LANTIK DIRI SENDIRI…….

  DAPIG ANTI MELAYU ANTI ISLAM…..PAK DAJJAL PENUNGGANG AGAMA DAN OPPORTUNIST…….

  Scepticism Rising Within Pakatan As Anwar Yet To Show Proof Of Parliamentary Majority…….

  One source who spoke on condition of anonymity disclosed that Anwar has not been able to get support from the government MPs, including from Umno as previously claimed, adding that this has affected their trust.
  (MMO) – Confidence in Datuk Seri Anwar Ibrahim is shrinking within the Pakatan Harapan (PH) coalition as an increasing number of his allies are openly demanding he show them proof that he has the majority support as claimed in September.

  Several sources within the Opposition pact as well as those familiar with its workings told Malay Mail that disappointment in Anwar is growing. Especially after PH sources said Anwar sought “one more week” to prove he commands the majority in Dewan Rakyat after Budget 2021 was tabled last month, and promised to resign as PH chair and Opposition leader if he failed.

  Some said internal fights have broken out between those in Anwar’s closest circle who have been forced to defend the PKR president against others in the party and in PH.

  One source who spoke on condition of anonymity disclosed that Anwar has not been able to get support from the government MPs, including from Umno as previously claimed, adding that this has affected their trust.

  “Now the phrase ‘strong, formidable and convincing numbers’ is being joked about even among the Opposition and party allies,” said one source, referencing Anwar’s answer in a September news conference when he was pointedly asked if he had sufficient support.

  Malay Mail understands PH MPs have signed statutory declarations to support Anwar as the next prime minister.

  On September 23, Anwar emerged from an audience with the Yang di-Pertuan Agong and asserted that he has a “formidable and convincing” majority to form a new federal government as several MPs were switching their allegiances.

  However, Istana Negara announced on October 13 that Anwar had not presented the names of the MPs he claimed to be backing him but only informed the King of the numbers in his camp.

  Another source said that some PKR members are calling for the return of their former vice-president Rafizi Ramli who announced a break from politics shortly after Election 2018.

  “The return of Rafizi in PKR’s leadership is being engineered by some leaders in the party as they want a fresh approach and strategy,” said the source.

  Rafizi broke his self-imposed silence yesterday to weigh in on the infighting within PKR.

  In a tweet, the former Pandan MP who plotted the “Kajang Move” laughed at the political antics within PKR after a leaked WhatsApp chat discussion revealed internal dissent against Anwar.

  Rafizi claimed he had long ago warned Anwar of surrounding himself with “flatterers” after being freed from prison as they would be a liability that stymie his ambitions to take government if he does nothing.

  Fourteen PKR Youth leaders subsequently issued a joint statement last night urging their party colleagues to stay calm and resolve their conflicts through internal channels instead of airing them publicly, inadvertently confirming the leaked message of dissent brewing.

  Among Anwar’s detractors were said to be PKR Youth chief Akmal Nasrullah Mohd Nasir, his deputy Thiban Subbramaniam, and wing secretary Mohd Syukri Razab.

  Akmal, who is also Johor Bahru MP, has been viewed as a protege of Rafizi ever since he served at Invoke, the think tank started by the latter before GE14.

  However, Anwar’s supporters are confident the Port Dickson MP will prove his detractors wrong and make his move this week against the Perikatan Nasional (PN) government even after practically all the ministerial allocations under Budget 2021 have cleared Parliament’s committee stage.

  A source familiar with the current political negotiations told Malay Mail that discussions with Umno were being held with individuals rather than the party as a whole.

  Those being approached were Umno MPs against working with Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and Economic Affairs Minister Datuk Seri Azmin Ali who had once been Anwar’s right hand man in PKR before the latter quit and joined Bersatu.

  “The collaboration is not between the parties. That is why in Perak it did not work,” a PKR insider said, referring to PH’s olive branch to Umno in Perak after the coup two weeks ago.

  Perak PH leaders from both PKR and DAP openly said they were willing to work with any party to form a new state government after Bersatu deputy president Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu was toppled as mentri besar through a no-confidence vote in the state assembly triggered by Umno.

  A similar tension between Umno and Bersatu is brewing in Johor. However, sources told Malay Mail that Johor PH assemblymen are unlikely to get involved in ousting Mentri Besar Datuk Hasni Mohammad, who is from Umno, where a three-seat difference could result in a change of government.

  BN commands 16 seats in the Johor assembly while PN — comprising Bersatu and PAS with 13 — and PH has 27 assemblymem

  1. Kamu amat bodoh. Tak kasi tahu apa sebab.

 37. Grandpapa Boboy Plan. Pecah pecah pecah demi tembolok anak sendiri. Kahkahkah!

  1. Takpa lah. Anak itu bagus.

   Tak mcm anak korang. Jenis penyangak, penjahat dan gengster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.