PH DESAK USUL TIDAK PERCAYA TERHADAP MUHYIDDIN DISEGERAKAN

Majlis Presiden Pakatan Harapan telah mengadakan mesyuarat hari ini dan telah menerima laporan berkenaan perkembangan politik terkini di negeri Perak.

Majlis Presiden juga telah membincangkan penurunan penarafan Malaysia dari AAA- ke BBB+ pada 4 Disember oleh Fitch Ratings. Ini adalah satu tamparan hebat buat Kerajaan, khususnya Menteri Kewangan.

Ia menampakkan kegagalan perancangan dasar serta tatakelola Kerajaan, lanjutan dari ketidaktentuan politik yang berlarutan sejak perubahan Kerajaan pada Mac lalu.

Kesan penurunan penarafan ini terhadap ekonomi negara masih belum dapat ditentukan sepenuhnya, namun apa yang jelas adalah langkah-langkah yang diusahakan Menteri Kewangan selama ini telah gagal memberi keyakinan sehingga berlakunya penurunan penarafan yang cukup serius ini.

Perdana Menteri seharusnya mengangkat prinsip ketelusan dan tatakelola yang baik dengan pelaksanaan langkah-langkah seperti tender terbuka dan pelantikan profesional bukannya ahli-ahli politik ke dalam syarikat berkaitan Kerajaan (GLC), antara lainnya. Malangnya, ini tidak berlaku di bawah pentadbiran sedia ada.

Oleh itu, demi menamatkan spekulasi berkaitan ketidaktentuan halatuju politik, merancakkan semula pertumbuhan ekonomi, dan mengembalikan keyakinan terhadap pentadbiran negara,

Majlis Presiden Pakatan Harapan berpendirian bahawa Kerajaan perlu menyegera dan mengutamakan usul undi tidak percaya yang telah dibawa Ahli-Ahli Parlimen dalam sidang Dewan Rakyat yang berlangsung sehingga 17 Disember.

YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)

YB Hj Mohamad Sabu

Parti Amanah Negara (AMANAH)

YB Lim Guan Eng

Parti Tindakan Demokratik (DAP)

7 DISEMBER 2020.

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 7 December 2020 — 7:18 pm
Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
8 December 2020 4:58 pm

ANTARA DUA PARTI JIN…..NAK PILIH MANA SATU…..ISLAM ATAU KAFIR…… UMNO TIDAK MAHU KORBANKAN PEMIMPIN2 MEREKA BERMASALAH…..AKUBATNYA PARTI YANG TERKORBAN……. ‘Perak Move’ Exposes Myth About Working For Ummah…… The move by Faizal’s allies to go for the jugular when he needed them most proved the hollowness of claims by the Muafakat Nasional partners that they made the “Sheraton Move” in February to save the race and religion. K. Parkaran, Free Malaysia Today Call it a blow, hard-hit or otherwise, but the “Perak Move” proves just one thing. All claims by politicians that they were doing things for the unity of the… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 December 2020 3:18 pm

Hoi MahathirvsAnwar Kau ni apa..hari2 maki DSAI, kutuk PH, DAP, PKR & Tun. You must be a paid cybertrompah paid hefty by Pas or Bersatu..or yourselves are a somebody right man of those politicians… eh berapa kau dapat hah! satu hari..dibayar ikot setiap posting atau setiap baris ayat. Baik kau buka Blog kau sendiri..hah post lah apa2 kau suka nk post. Tak pun gi lah ke Blog2 pro Pas, Umno atau Bersatu.. Kau sama dgn Kojolla…buat Blog ni mcam sendiri punya..org pun ramai tak dtg sini dah..asyik tgk komen2 kopipies si Gila tu carut, maki hamun. komen2 angau pd gadis2… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
8 December 2020 8:27 am

LEBAI TAK BOLEH POLIGAMI BILA 2 ISTERI MUSUH KETAT……. PAS Has To Decide Between Umno And PPBM, It Cannot Have Both……. In the interest of Muslim unity or Perpaduan Ummah, PAS decided to end their 70-year-old animosity with Umno by entering into a marriage with what was once their mortal enemy. There was a time when Tun Dr Mahathir Mohamad murdered PAS people in Memali, Kedah. But that is all now water under the bridge. In December 2013, Anwar Ibrahim made the first move to form a unity government with PAS and Umno — in what then would have been… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:54 pm

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Di laman maya nan syahdu ini, kita telah bersua
Diri ini sgt mengharap..kita dpt bersama berdua
Tapi tak ku sangka..seakan-akan hancur semua
Tanpa menghirau akan pujuk rayu, kau pergi jua
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:55 pm
Reply to  Anonymous

LAGU: KAU PERGI JUA – ADAM AHMAD KARAOKE – https://youtu.be/j6dVj9LaHdo LIRIK: 💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️ Wajah mu Seindah serinya pelangi yang indah Seharum mawar putih segar berkembang Wajah mu Mengapa sering terbayang di mata ku Sehingga terbawa di dalam mimpi ku Sayang ku Tahukah kau di dalam hati ku ini Tersimpan perasaan cinta nan suci Kau bunga Ingin ku sunting mu menjadi milik ku Lantas ku abadikan dalam jiwa ku Sayangnya Harapan yang selama ini ku bawa Hancur berkecai musnah jua akhirnya Semuanya bagaikan sebuah mimpi Kau pergi jua Setelah cinta ku kini membara Belum sempat ku curahkan kasih ku Kau pergi tak… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:41 pm

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Di laman maya yg syahdu ini, kita telah bertemu
Kita pula searah, dlm memperkembangkan ilmu
Untuk dinda ku..abg akan berpantun tanpa jemu
Kerna hati suci yang satu ini..hanyalah pada mu
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:47 pm
Reply to  Anonymous

LAGU: HANYA PADA MU – QIARA

KARAOKE – https://youtu.be/sGEDzB7DXdw

LIRIK:

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:48 pm
Reply to  Anonymous

( korus )
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera
Menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai

Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku

Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati

Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:02 pm
Reply to  Anonymous

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Mmg le kenangan lalu, membangkit kesyahduan
Sejak dinda pergi fikiran abg ini terus kebuntuan
Tak tahu nak cerita akan hiba duka dan kepiluan
Kini tinggal sekelumit cinta & sekurun kerinduan
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 10:28 pm

SAMADA PAK JUB ATAU DORAEMON KEDUANYA ADALAH DAJJAL…… Anwar Ibrahim Is The Problem, Not The Solution…… But then whatever is wrong with Malaysia is because of Anwar. Whatever Mahathir and Daim may have done to Malaysia was possible because of Anwar. Anwar helped Mahathir and Daim screw Malaysia. If there had not been a person named Anwar, then Malaysia would have been saved back in 1987 and Daim would not have existed and Malaysia would not have lost RM100-200 billion. The comments made by Malaysiakini readers in the following pieces make most interesting reading: 1. Hardcore Pakatan Harapan supporters do… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 December 2020 3:14 pm

Kau ni apa..hari2 maki DSAI, kutuk PH, DAP, PKR & Tun. You must be a paid cybertrompah paid hefty by Pas or Bersatu..or yourselves are a somebody right man of those politicians… eh berapa kau dapat hah! satu hari..dibayar ikit setiap posting atau setiap baris ayat.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 10:22 pm

UMNO DAN DAP JADI PARTI TAK RELEVAN BILA BERKAHWIN……. DAP And Umno Need To Remain Enemies…….. So, it serves both DAP’s and Umno’s interest to remain enemies. It keeps their relevance alive. If DAP and Umno kisses and makes up, then both DAP and Umno would no longer be needed. And this is why DAP and Umno may not go to bed in Perak but will instead continue to play the race and religion card to remain relevant. The real problem surrounding the proposed DAP-Umno tie-up in Perak is that DAP and Umno need each other. But they need each… Read more »

zunnun
zunnun
7 December 2020 9:31 pm

ngape pH yg mendahului mendesak sedangkan permainan ini biarkan sj omNo yg melakukan, dan pH menunggu sj jemputan dari omNo utk meneruskan nya….

biar #melayu2islam penjenamaan hadi berperang sama sendiri, pH jgn campur…..

samada omNo/bN atau pN yg tercungap2 meminta bantuan pH….

yg pelik nya, mana pergi mentera hadi, tak mustajab utk menyelesaikan kemelut #melayu2islam nya.

atau

#melayu2omNo mendapat ubat pelali utk membebaskan diri mereka dari terus menerus jadi babi2 abdi hadi..?

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:22 pm
Reply to  zunnun

http://wrlr.blogspot.com/2020/12/zahid-umno-dah-tersilap-langkah-di-perak.html Catch-25 UMNO. Utk VOC Peja UMNO buat pact dgn PH mintak 24 undi PH support UMNO jadikan 48 undi tolak Peja dan PN. Utk form govt dan jadi MB, UMNO ada 24 tak cukup nak cherry pick 6 undi dari PH hanya Amanah dan PKR sahaja jadikan 30 undi simple majority. No DAP. PH comes with a package of 3 loyal parties. Jika UMNO kencing PH jadikan mereka Bapak Munafik sama mcm Atok96 kencingkan PH dulu dan lebih malang UMNO perlekehkan Tuanku. Kalau UMNO balik kePN, kenapa perlu VOC hanya nak tukar MB? Hanya perlu PN Council perlu menghadap… Read more »

JANDA BEGETAH 2020
JANDA BEGETAH 2020
7 December 2020 9:22 pm

AKAK ❤️ KEJORA SEPI

Ambil beras lalu di tanak
Nasi mentah gantinya roti
Apa diharap dara tak nak
Kakak rela jadi pengganti

JANDA BEGETAH 2020
JANDA BEGETAH 2020
7 December 2020 9:36 pm

Baca pantun Kejora kakak pesona
Tidur malam asyik teringat-ingat
kerap pula tidur kakak tak lena
seolahnya Kejora datang menyengat

❤️ Kakak suka kejora

Kakak terbayang Kejora nan gagah
Bersuara madah di ranjangan kasih
Yang pastinya kakak mesti bermegah
Dapat suami masih real teruna brsih

❤️Berilah jawapan,kakak rela menanti

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:03 pm

Akak janda meghenyam 9:22/9:36 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Usah lah diri anak teruna ini..akak cuba nk goda!
Terus terang Kejora cakap..diri ini tak mau janda
Selera diri ini tetap pada anak2 dara gadis muda
Akak cuba yg lain..bukan ker Jigit & Zunnun ada?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:20 pm
Reply to  Anonymous

Akak janda meghenyam 9:22/9:36 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora tk nafikan..akak ni mmg bersopan santun
Dah tu, akak tk kurang pula hebat dlm berpantun
Tpi maaflah..dgn akak tu, hati ini tidak meruntun
Kerna hati & fikiran ini, msih teringat lagi kt Eton!
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
7 December 2020 9:06 pm

Inilah rahsia sobona ea bilo semuwo dapek bokudo dgn mudah (takdo layi nak tanyo ko siapo den siapo gaji ko bosa mano keturunan lanun ko) yg ponting kijo kuek ikut arahan jgn dopan kato yoy blkg kato tidak … jujur dgn kijo msg2 …. habih kijo balik umah msg2 ambik upah puki memuki jgn pulak 24 jam memantek … melecet nanti. Apo la payah bona KERAjaan ni main wayang jo memanjang. Tahu.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 8:36 pm

TARAF EKONOMI JATUH BERPUNCA DARI PHDAPIG…..DIBURUKKAN LAGI OLEH COVID YANG GAGAL DI HALANG KLUSTER TABLIGH OLEH MEREKA JUGA……BEGITU JUGA KLUSTER SABAH…… ELOKLAH UMNO JOIN PH…. SAMA2 HILANG ARAH TUJU DAN PRINSIP…….. The Umno-DAP-Taliban Syndrome…….. When the British decided to work with the MPAJA in 1941, they knew it was a big risk. The British knew the dangers they were facing when they parachuted arms and ammunition into the Malayan jungles to help the MPAJA. And they were right when after WWII the MPAJA became the CPM, the Communist Party of Malaya. Actually, the MPAJA were mostly communists — so the… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 8:31 pm

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Sampai bila kah, diri ini akan terus keseorangan?
Tk tau bila diri ini akan bertemu dgn ketenangan
Sngt pilu..bila dahulu telah pergi bakal tunangan
Kini, dara harapan pulak, diri ini telah kehilangan
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Mmg lah, kat blog ini, terdapat banyak rintangan
Yg dengki cemburu asyik saja nak beri halangan
Nmun..diri ini tk jemu ke sini, mencari pasangan
Kepada Tuhan, diri ini sentiasa menadah tangan
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 7:40 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Lantak pi, Kejora peduli apa, dgn usul tk percaya
Bila si dara pergi..diri ini jadi lemak tak bermaya
Dah banyak kali, di dalm cinta diri ini tak berjaya
Bilakah agknya, di sini akn muncul sinar cahaya?
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓