‘LANGKAH PERAK’ SUATU CABARAN BUAT AHLI2 PARLIMEN

1. Fasa 1 menjatuhkan Peja telah disempurnakan. 48 menolak usul percaya berbanding 10 adalah isyarat yang jelas MB Peja dari Bersatu tiada majoriti. Secara asasnya kejayaan usul percaya yang dikalahkan adalah kombinasi UMNO+PH manakala PAS dan pembelot dari Bersatu telah gagal pertahankan MB Peja dan kerajaan PN.

2. Fasa seterusnya ialah melantik MB baru dari UMNO yang sedari 2 bulan lalu telah menggerakkan usaha ini. PH sejak awal menolak MB Peja yang bersengkongkol dengan PAS dan UMNO mengkhianati PH yang bermandat. Ironinya UMNO yang bersama jatuhkan PH bulan March 2020 dengan para pembelot kini berganding undi dengan PH menolak kerajaan Peja pula.

3. UMNO sudah ada calon MBnya, cabarannya ialah untuk mendapat sokongan secara SD dari Adun-Adun lain dari PH, PAS dan Bebas. Secara teorinya UMNO hanya perlu 5 atau 6 tambahan sokongan. Apakah PAS akan menyokong UMNO dalam fasa 2 setelah menyatakan sikapnya yang bertentangan dalam fasa pertama? Apakah PAS akan ‘kona baring’ dalam fasa ke dua? Bagaimana dengan Yb-Yb lompat? Apakah mereka akan lompat lagi?

4. Bagi saya, cabaran yang lebih utama ialah bagaimana fasa ini akan menjayakan sebuah kerajaan yang lebih kukuh dan tidak mudah goyah bukan sekadar majoriti mudah. Saya mencadangkan angka 48 sebagai kayu pengukur yang perlu dilanjutkan dalam fasa ini, ia bukan mustahil. Ini bermakna 24 UMNO dan 24 PH mampu membentuk kerajaan yang dari sudut bilangannya adalah kukuh dan stabil.

5. Soal bagaimana teknikal pembentukan kerajaan UMNO+PH di Perak terpulanglah kepada perbincangan dan persetujuan bersama antara pemimpin UMNO dan PH. Keperluan ini adalah di atas premis membentuk sebuah kerajaan yang stabil dan kukub bilangan sehingga pembubaran wajib 2023. Peluang ini patut digunakan untuk kukuhkan demokrasi dan sembuhkan negeri Perak dari frisko politik langkah sheraton yang mengundang musibah besar politik negara.

6. Tidak syak lagi kerajaan UMNO+PH di Perak akan menimbulkan berbagai polemik di kalangan penyokong masing-masing. Tetapi dari sudut kerangka lebih besar, keperluan kerajaan yang bermajoriti kukuh untuk berkhidmat kepada rakyat harus diutamakan. Di sinilah politik berjiwa besar perlu ditonjolkan dalam suasana covid dan krisis kepercayaan kepada pemerintah menggugat ketahanan kita.

7. Saya melihat insiden di Perak adalah mikro kepada krisis politik nasional yang kita hadapi. Fasa pertama membuktikan gabungan undi UMNO+PH bukan mustahil, kita menanti fasa kedua apakah gabungan ini untuk stabiliti sebuah kerajaan boleh dicapai. ‘Langkah Perak’ mencabar MP di Persekutuan khususnya MP UMNO apakah mereka bersedia bersikap terbuka seperti PH di Perak?

8. Tidak ada bezanya di Persekutuan dari sudut tujuan besar yang ingin dicapai, iaitu membentuk kerajaan yang kukuh dan stabil melalui bilangan undi yang solid antara PH dan UMNO. UMNO boleh membetuli keadaan dari badi langkah sumbang sheraton dan kecurangan PAS terhadap erti setiakawan politik dan sekaligus memulihkan imej untuk masul PRU dengan selesa.

Yb DS Dr Mujahid Yusof Rawa

Naib Presiden AMANAH

Ahli Parlimen Parit Buntar

6 Dis 2020.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 7 December 2020 — 10:10 am
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 8:32 pm

ELOKLAH UMNO JOIN PH…. SAMA2 HILANG ARAH TUJU DAN PRINSIP…….. The Umno-DAP-Taliban Syndrome…….. When the British decided to work with the MPAJA in 1941, they knew it was a big risk. The British knew the dangers they were facing when they parachuted arms and ammunition into the Malayan jungles to help the MPAJA. And they were right when after WWII the MPAJA became the CPM, the Communist Party of Malaya. Actually, the MPAJA were mostly communists — so the CPM was just the MPAJA with a new name (like Pakatan Harapan is still Pakatan Rakyat, and now Barisan Harapan). The… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 8:25 pm

UMNO LEBIH PENTING KAN PEMIMPIN2 BERMASALAH DARI RAKYAT…….. The Umno-DAP Alliance Is A Positive Development……. I have always said: most people look at half a glass of water as half empty rather than half full. Negative people will say half a glass of water is half empty whereas positive people like me will see it as half full. Both mean the same thing, right? The only thing is, it reveals your true mentality when you always see things as negative when it is also positive at the same time. If you crash your car, I will say, “Nasib baik tak… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 6:51 pm

UMNO HILANG UNDI MELAYU…..DAP HILANG UNDI CINA…… Umno Is Being Sabotaged…For The Second Time In Three Years….. Whoever convinced Umno they do not need Muafakat Nasional and as Barisan Nasional it is enough to win 135 parliament seats in GE14 is doing it again. They are now convincing Umno they do not need Perikatan Nasional, or even Muafakat Nasional, and with just MCA and MIC, Barisan Nasional can win GE15. One thing that we must remember is that Muafakat Nasional was NOT mooted by PAS or its president, Tok Guru Abdul Hadi Awang. It was mooted by Anwar Ibrahim. And… Read more »

trackback
Pelajaran besar daripada 'Langkah Perak'
7 December 2020 6:36 pm
zunnun
zunnun
7 December 2020 3:43 pm

jika usaha #melayu2omMo mendekayi pH maka ini membawa kpd bN/pH bipartisan dlm dun perak…. persoalan, adakah ini hanya di dun perak sj…. atau merebak di dun negeri2 kepentingan mereka hingga ke parlimen akhir nya.. siape pembangkang yg akan mereka berdepan…. mahathir, Moo, assmin, hamzah, hadi awang, takiyudin, shafie afdal dan abg Jo serta taib mahmud ke? perkawinan bN & pH hanta utk sementara sj, ‘come ge 15’, kedua2 nya berperang antara mereka selain berdepan dgn mahathir/taib mahmud/shafie afdal pula…. hebat ‘dynamism’ politik semasa, berubah2 warna nya…. free for all, all are free… tapi, siape yg perlu membayar bill nya? terkini… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 12:23 pm

UMNO PEMGKHIANAT AGAMA DAN BANGSA……… LIHAT BAGAIMANA ZAHID HAMIDI, PEMIMPIN UMNO PERBODOHKAN ORANG MELAYU…… Mantan penyelaras parlimen Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan. ,……. Apa kata orang melayu kini apabila Zahid Hamidi dan parti UMNO sanggup bekerjasama dengan DAP bagi menjatuhkan kepimpinan yang ditunjang oleh orang melayu di negeri Perak. Ketika kerajaan di bawah kepimpinan PH; pemimpin-pemimpin serta parti UMNO telah mainkan sentimen berbaur perkauman di mana mereka menyerang hebat parti-parti PPBM, Amanah serta PKR kerana bekerjasama dengan DAP. UMNO dan pemimpinnya pada waktu itu hanya mainkan naratif perkauman di mana DAP itu seolah-olah sebuah parti ‘komunis’ di mana agenda… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
7 December 2020 12:21 pm

Copek lah passing baton agar semuwo dapek puki memuki semuwo warno bucuk wangi samo jo jgn pilih2 jgn pulak memantek jo memanjang kijo yg patut disolosaikan jgn ditangguhkan. Tahu.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 12:07 pm

OK JER TUKAR MB ….JANGAN SAMPAI TUKAR KERAJAAN…… Selama ini UMNO Perak hanya berdiam diri terhadap perbuatan Peja, dedah Saarani……. Selepas berdiam diri, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad akhirnya bersuara tentang apa yang berlaku hingga menyebabkan ADUN Chenderiang, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu ataupun dikenali sebagai Peja hilang sokong di DUN. Menurut Shaarani, pelantikan ADUN Pengkalan Hulu, Datuk Aznel Ibrahim sebagai Setiausaha Politik Menteri Besar Perak antara bibit awal krisis politik yang melanda negeri itu. Saarani berkata suasana yang cuba dibina di Perak tidak dihargai dengan baik apabila satu demi satu tindakan Faizal membelakangi semangat kemuafakatan. “Saya… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 December 2020 12:00 pm

MACAM NEGARA PADANG PASIR…..BODOH PUNYA PHD4PIG…….. Air Selangor rancang proses air laut atasi masalah bekalan di masa hadapan…… Suhaimi menjelaskan pihak Air Selangor akan menggunakan tasik-tasik pinggiran sungai sebagai teknologi baharu rawatan air sebelum disalurkan kepada pengguna. -Gambar Astro AWANI KUALA LUMPUR: Penggunaan air laut sebagai sumber untuk disalurkan kepada pengguna pada masa hadapan merupakan antara perancangan Air Selangor, kata Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Suhaimi Kamaralzaman. Suhaimi menjelaskan kaedah itu mungkin akan digunakan kerana permintaan air di Lembah Klang dijangka akan lebih meningkat pada masa hadapan. “Di dalam jangka masa panjang, mungkin 30 atau… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:32 am

“UMNO yang bersama jatuhkan PH bulan March 2020 dengan para pembelot kini berganding undi dengan PH menolak kerajaan Peja pula.”

Memang betul kata CheDet, tiada musuh sampai mati dalam politik.

Politic is a game of convenience. Mana yang sesuai untuk kepentingan puak berkenaan, jalan. Takda soal perinsip dsb nya.

Bangsa dan negara boleh terjual kalau dipraktik secara melanda landa.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:37 am
Reply to  Anonymous

Jaga jangan ada tembak menembak hingga mati lagi. Seperti dilaku Mokhtar Hashim di masa lalu.

Tindakan yang di gelar Machiavellism sebab di mula lakukan dek Machiavelli 400 tahun dulu di abad 16.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:41 am
Reply to  Anonymous

Cabinet minister on trial for murder

http://www.upi.com › Archives › 1983/01/01 › Cabinet-minis…

Jan 1, 1983 — On trial is Mokhtar Hashim, Malaysia’s 43-year-old Minister of Culture, … along with three others, is charged with assassinating a political rival.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 8:29 pm
Reply to  Anonymous

YDP Persatuan Politik Machiavelli Malaysia yalah Atok96 sehingga bermusuh dan berkonspirasi utk jatuhkan semua PM1, PM3, PM5, PM6 dan semua TPM1, TPM2, TPM4 semasa dia jadi PM4.

Dia juga bermusuh dan berkonspirasi utk jatuhkan pencabar terkuat dia dlm UMNO, KuLi.

Malang lah kau butoh kau yg kuat jilat Atok96.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:25 am

Wak Gontol Kejora Kojolla belum puki memuki atau gontol menggontol, maka tak lah guna panggilan Beruk Tua kpd dia.

Tapi masih lagi cerita nasib cinta nya tak berbalas dalam blog politik ini.

Maka dibalun, ditibai dan dibantai seperti biasa.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:16 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
Mana dh hilang mkcik nenek kebayan puki gatal
Dh tak tahan lagi ke mkcik tu kena Kejora sental
Agaknya anak cucu dah kejarkan dia ke hospital
Kini dia sdng menerima rawatan kat unit mental
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:57 am

🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴🤴
👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Keadaan diri bak sorang putera sdg mncari ratu
Hidup keseorangan..mkn minum tidak menentu
Tak ada ke org, sudi ambil diri ini buat menantu?
Dlm hal mendiri masjid ni, elok lah tampil bantu
🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍🕍
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:57 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
Bukanlah diri ini terlalu memilih sgt pasal jodoh
Tapi tak nak lah..klu dpt mak mertua biol bodoh
Lbih2 lagi klu mak mertua jahat perangai hodoh
Dgn org sana sini..dia asyik saja nak cari gaduh
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:53 am

Para pembaca sekalian,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Tak tahu le sampai bila diri ini harus menyendiri
Umur, dah 30 tahun lebih..masih belum beristeri
Dah bnyak kali gagal..kt blog ni Kejora cuba cari
Ada ker yg ada anak/cucu..kt Kejora sudi diberi?
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:54 am
Reply to  Anonymous

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
Teringan nak rasa hidup, dgn ada isteri melayan
Tolong memasak..membasuh dan urus pakaian
Tapi tak nak ler klu mertua mcm nenek kebayan
Takut tak tahan dengar..klau dia racau meroyan
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:55 am
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Dulu ada yg cadang anak Wak Suman, si Soraya
Tak anak dara dia tua..dgn Kejora ini tak sebaya
Lagi pulak dgn Wak Kadok tu, Kejora sgt meloya
Rupa dan perangai si tua kutuk tu..asyik jer toya
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 10:56 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kalau dgn Jigit, teringinlah rasa, nak bersaudara
Cuma tak pasti, Jigit itu masih ada ke anak dara
Klau dia ada anak dara, blh ler dibuat kira bicara
Klu jadi..nak buat kenduri..gah satu bandar Jitra
👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸👸
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:48 am
Reply to  Anonymous

Wahai Wak Gontol Kejora Kojolla, mengapa lah kamu bercerita pasal hal2 peribadi di blog politik ini?

Kamu langsung tak hormati blog post Budin.

Kamau nak sabotaj blog ini ker? Biadab kamu, tak sopan, tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil. Salah campuran di masa dewasa.

Selumbar
Selumbar
7 December 2020 10:26 am

Ulasan… Dikatakan sebelum ini bahawa adun UMNO baru rasa tak puas hati terhadap Ahmad Faizal kerana melantik Aznel Ibrahim sebagai setiausaha politik tanpa berbincang. Selain itu, tentang penjualan ladang milik kerajaan negeri kepada Singapura di bawah harga pasaran. Melantik setiausaha politik untuk berkhidmat pada MB adalah hak mutlak Ahmad Faizal. Begitu juga menjual aset kerajaan negeri dibawah harga pasaran biasa dilakukan oleh pemimpin UMNO baru khas nya Najib (banduan) dalam projek 1MDB. Takkan dah lupa ? Tujuan penjualan aset adalah untuk mendapatkan duit. Apa yang pelik dan luar biasa nya perangai pengkhianat dengan penyamun ? Ramai yang mengetahui bahawa pemimpin… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:08 am
Reply to  Selumbar

Undi percaya (VOC) keatas Peja mesti telah dibcg antara UMNO Zahid/Nazri Aziz dan PH Anwar/Guan Eng/Mat Sabu. Termasuk pembentukan Kerajaan baru Perak atas penjajaran coalition baru UMNO/PH. Barisan Harapan atau apa2 nama yg sesuai utk ambil alih dengan majoriti yg convincing dan formidable. Perak Move dari cetusan 3 tokoh ini adalah “preemptive strike” politik terbaik yg bakal menyambut second reading Budget Dec 15. Terserlah langkah Anwar dan PH tidak menuruti strategi Atok96 hari itu dipengundian peringkat dasar Budget. Strategi Anwar “1 step backward, 3 steps forward” eliminate dead end Atok96 terus dari permainan politik kerana Atok96 hanya dapat kumpul 15… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 12:02 pm
Reply to  Anonymous

Tun M tak akan jadi “politically dead”. Dia PM selama 22 tahun, membayangkan betapa cekap permainan politik nya.

Tapi tak salah bagi sesiapa mempunyai “hopeful thinking”. It doesn’t cost anything at all to do that. Plus, it’s a damn cheap form of entertainment.

Aloysius Bardan
Aloysius Bardan
7 December 2020 5:14 pm
Reply to  Anonymous

I believe you meant wishful thinking. I’d rather watch paint dry.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 7:13 pm
Reply to  Anonymous

Bodoh, what hopeful thinking? UMNO + PH brought Peja down in Perak and MB UMNO Johor elevated PH as strategic partners in Johor giving them equal budget allocation

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 11:55 am
Reply to  Selumbar

Tak semua Melayu fobia, Dol. Tapi masih ramai yang berwaspada. Sebab tindakan dan kata2 DAP di masa lalu berupa ekstremis.

Anonymous
Anonymous
7 December 2020 3:48 pm
Reply to  Anonymous

Masih ramai berwaspada dgn DAP? Kau barua TIBAI, cfm kau tersalah puja Atok96!

Bahalol, bukankah Atok96 sendiri yg jilat DAP selama 22 bulan dalam PH walaupun Atok96 selama 22 tahun jadi UMNO Presiden No. 1 tukang balun DAP sbg musuh extremis kata2 dan tindakan.

Pukimak mabok todi, bangang tak tahu apa yg kau komen sendiri.