UMNO MULA RASA TERSEPIT, KERAJAAN BARU PERAK MASIH TEKA-TEKI

Jatuhnya Ahmad Faizal Azumu atau Peja sebagai Menteri Besar Perak berikutan gagal dalam undi percaya di Dun Perak semalam adalah agenda yang memang dirancang oleh UMNO.

Secara mudahnya tindakan itu ialah kerana UMNO dengan jumlah kerusi terbanyak dalam Dun Perak iaitu 25 kerusi, mahukan jawatan Menteri Besar Perak itu menjadi milik mereka.

Sebab itu, Speaker Perak yang merupakan pemimpin UMNO tiada halangan membenarkan usul tersebut.

Lebih daripada itu, Abdul Manaf Hashim, Adun Pengkalan Hulu yang mengemukakan usul percaya dan disokong oleh Adun Kenering, Tarmizi Idris, akhirnya kedua-dua Adun UMNO berkenaan bertindak menolak usul yang mereka bawa dan sokong itu.

Barangkali ini merupakan pertama kali berlaku dalam dunia di mana seseorang yang membawa usul dan penyokongnya bertindak menolak usul yang mereka sendiri bawa dan sokong.

Ternyata di sini usul tersebut yang pada mulanya digambarkan seolah-olah untuk mengesahkan kedudukan Peja sebenarnya adalah bertujuan untuk membuang beliau.

Daripada satu segi, UMNO memang berjaya dalam perancangannya untuk menjatuh dan menggulingkan Peja, rakan sendiri dalam kerajaan yang mereka setuju sertai bersama dengan Bersatu.

Tetapi, setelah berjaya dalam usaha itu, UMNO kini seolah-olah tersepit untuk memastikan mereka benar-berjaya berjaya membentuk kerajaan dan menduduki kerusi Menteri Besar.

Walaupun UMNO memiliki 25 kerusi daripada keseluruhan 59 kerusi Dun di Perak, ia belum lagi memenuhi syarat majoriti untuk membentuk kerajaan.

Dengan Bersatu ada 6 kerusi dan Pas ada 3 kerusi, UMNO masih memerlukan sokongan kedua-dua parti itu.

Sementara Bersatu belum dipastikan pendirian mereka, Pas lebih awal membuat keputusan tidak akan menyertai kerajaan baru yang bakal dibentuk UMNO nanti.

Dalam hal ini, Pas jelas kecewa dan tidak dapat menerima tindakan UMNO menjatuhkan Peja yang pada hakikatnya pada anggapan mereka adalah perbuatan menikam rakan sendiri.

Oleh kerana Pas adalah komponen PN bersama Bersatu, pendirian parti itu enggan menyertai kerajaan negeri Perak tidak mustahil turut memberi kesan kepada kelangsungan Muafakat Nasional selepas ini.

Tambahan lagi, Pas juga melihat jatuhnya Peja di Perak seolah-olah wujudnya kebersamaan sehati sejiwa antara UMNO dan PH, khususnya DAP yang memiliki 16 kerusi turut sama menolak usul percaya itu.

Maka, ini mungkin menjadi alasan terbaik untuk Pas terus mengukuhkan kedudukannya bersama Bersatu dalam PN dan melupakan UMNO serta MN.

Dalam beberapa perkembangan lain pula, Pas jelas lebih selesa bersama Bersatu dan menyokong Muhyiddin Yassin berbanding UMNO, musuh tradisinya sejak puluhan tahun lagi.

Sebab itu, kini tampil beberapa pemimpin UMNO yang pantas menyeru agar kerajaan PN terus dikekalkan di Perak, di sebalik tindakan mereka menjatuhkan Peja.

Kata mereka, yang berubah hanyalah pemegang jawatan Menteri Besar daripada Bersatu kepada UMNO, tetapi kerajaan PN hendaklah terus dikekalkan.

Selain Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan yang paling awal membuat seruan itu, Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan juga meminta Bersatu agar berjiwa besar menerima perubahan di Perak itu.

Kata beliau, sebagaimana UMNO berjiwa besar menerima Muhyiddin sebagai Perdana Menteri walaupun kerusi Parlimen UMNO lebih banyak daripada Bersatu, kali ini Bersatu juga harus berjiwa besar menerima UMNO menduduki kerusi Menteri Besar Perak.

Begitu pun, daripada kenyataan Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin, parti itu memang kecewa dan tidak dapat menerima tindakan UMNO itu.

Logiknya, memang tidak mudah untuk Bersatu menyokong UMNO di Perak kerana bagi mereka ia adalah perbuatan khianat, gila kuasa dan seperti bubuh racun dalam cawan untuk bunuh kawan sendiri.

Menjadi penantian kini ialah apakah Bersatu sedia kembali bersama UMNO setelah mereka dikhianati?

Bagaimana jika Bersatu enggan memberi sokongan kepada UMNO, sebaliknya kembali memberi sokongan kepada PH yang memiliki 24 kerusi?

Atau mungkinkan UMNO yang memiliki 25 kerusi akan bersama dengan PH yang mempunyai 24 kerusi untuk membentuk kerajaan baru dengan kedudukan paling kukuh iaitu 49 kerusi atau majoriti 3/4? (Shahbudindotcom 05/12/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 5 December 2020 — 9:05 am
Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
6 December 2020 10:57 am

PARTI KUNYIT KUAT MAIN TIKAM BELAKANG……. Aku berbual² dengan beberapa orang UMNO di kampong… Aku berbual² dengan beberapa orang UMNO di kampong… Saja aku tanyakan pandangan depa mengenai perkembangan politik terkini khususnya situasi politik di Perak. Rata² menyuarakan rasa KECEWA dengan perangai UMNO yg tak ber kesudahan dengan perasan UMNO hebat. Ada yg quote kata² Tun Kutti “dalam UMNO yg ada cuma orang² bodoh jer”. Aku kata.. Takkan Nazeri Aziz, Tajudin Rahman, Zahid tu orang² bodoh? Depa kata bodoh la… Dah Melayu Boleh bersatu, tak boleh bersyukur ke. Sabar la sekejap untuk pulihkan suasana kebencian pengundi. Ni takkk, buat pengundi… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
6 December 2020 3:16 am

Kan…Melayu sesama Melayu juga yg tikam menikam, jatuh menjatuh, guling, mengguling…tpi Pas, Bersatu asyik menyalak ..DAP dan PH juga yg disalahkan..
Y gmula2 usul undi tak percaya tu sapa..puak umno juga kan.
Of course DAP, Amanah, PKR pun punya alasan tersendiri joined sekali vote no confidence. Demokrasi telah dikembalikan..
Cuma di Parlimen aja yg belom lagi sbb Art Harun asyik pakai Shield macam “Master of the Universe” tak pun Lionel-Thundercats pertahankan Sang Mamra Pagoh and the Geng Kitol dari jadi korban undi tak percaya.

Anonymous
Anonymous
6 December 2020 12:57 am

Abang TN

Bila siang adik acap kali memaki hamun abang
Bila awal pagi terasa sesal sampai berguling
Bila dah jadi gini,rasa kat abang nak gi terbang
Bilalah agaknya ngan abang adik nak jeling2

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 December 2020 9:05 pm

Parti Anjing SeMalaysia sekejap tak nak semburit, sekarang nak semburit. Apa lagi Anjing nak semburitkan? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 December 2020 9:02 pm

Bersemburitlah sampai Rakyat buka mata mereka. Kerajaan Melayu Islam Semburit yang dilaknat Allah. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 December 2020 9:00 pm

Kerajaan Semburit mesti sedia disemburitkan atau bersemburit. Kerajaan Pintu Belakang sejati Azmin Semburit dan Madey si Kitol. Kahkahkah!

trackback
Hasil pertembungan dalaman Umno Bersatu dalam diam - malaysiainsight.com
5 December 2020 1:04 pm

[…] Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2020/12/05/umno-mula-rasa-tersepit-kerajaan-baru-perak-masih-teka-teki.h… […]

trackback
Krisis Perak : Hasil pertembungan dalaman Umno Bersatu dalam diam
5 December 2020 1:00 pm

[…] Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2020/12/05/umno-mula-rasa-tersepit-kerajaan-baru-perak-masih-teka-teki.h… […]

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
5 December 2020 11:44 am

WALAU KAFIR DAN ANTI MELAYU MASIH TEGAR PALSUKAN LOGO HALAL…. INILAH RESAM BANI YAKJUJ MAKJUJ…… Kartel tukar daging haram jadi halal…… Sesiapa yang terbabit dalam kes memalsukan dokumen dan logo halal bagi produk makanan untuk pasaran di negara ini harus dikenakan hukuman berat. Baru-baru ini, terbongkar taktik jahat kartel yang menyeludup daging sejuk beku dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina sebelum membungkus semula daging itu dengan logo halal dan menjualnya ke pasaran seluruh Malaysia Hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis), kartel berkenaan dipercayai menyamar sebagai syarikat pembekal daging sejuk beku, dan menjadikan sebuah gudang di Senai, Johor… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
5 December 2020 11:36 am

UMNO NEGERI TIDAK SELARAS DENGAN PUSAT…..HANYA PERLU IKUT PUSAT JIKA MAHU TERUS RELEVANT…… UMBO SUDAH LUPA DASAR PERJUANGAN HANYA MAHU CARI MAKAN……… Broker blok besar utama adalah sama ada UMNO atau DAP……… Pas dah umum takkan sertai kerajaan baru Perak. Keseluruhan dun di perak = 59. Untuk bentuk kerajaan, perlukan sekurang-kurangnya 30 kerusi. Kita andaikan UMNO sekarang punyai upperhand untuk bentuk kerajaan, maka mereka perlukan lagi 5 kerusi untuk cukupkan 30. Kita andaikan juga PPBM sudah tawar hati, so kita keluarkan mereka dari komposisi ini, maka UMNO jika bekerjasama dengan Bebas (3) = 28, tak cukup lagi 2. Untuk cukupkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 11:09 am

Di cakap, di maki, marah, tapi not fair lah kpd peserta2 lain dan pembaca blog ini bagi Wak Gontol Kejora bercakap hal2 peribadi nya. Selalu di buat nya begitu.

Tak ikut adab sopan blogging. Biadab dan kurang ajar.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
6 December 2020 3:08 am
Reply to  Anonymous

Memang dia kurang ajar, biadap, lagi satu dari Gila Babi dia dah jadi Babi Gila hahahaha

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:53 am

Para pembaca sekalian,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Tak tahu le sampai bila diri ini harus menyendiri
Umur, dah 30 tahun lebih..masih belum beristeri
Dah bnyak kali gagal..kt blog ni Kejora cuba cari
Ada ker yg ada anak/cucu..kt Kejora sudi diberi?
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:50 am

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Entah kenapa, tk semena2, diri ini rasa kesepian
Tak tahu sampai bila akan terus hidup sendirian
Dh terus sepi..tiada lgi berita dari si dara impian
Apakah si dara sibuk dngan pengajaran di talian
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:50 am
Reply to  Anonymous

Duhai dara dewi pujaan ku 🌹🤱🌹..

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Keadaan diri abg ini..bgaikan lelayang putus tali
Tanpa dinda bersama..diri ini, terasa sepi sekali
Apa yg dh berlaku itu..mmg lah abg amat sesali
Abg harap..sudi le kira ke blog ini dinda kembali
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:51 am
Reply to  Anonymous

Duhai dara dewi pujaan ku 🌹🤱🌹…

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Kata2 pujian dinda..hingga kini, di hati tersemat
Semoga diri mu itu di dalm sejahtera & selamat
Maafkan abg dik..sdg kan nabi ampunkan umat
Apakah keputusan dinda buat itu dh muktamad
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:52 am
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
Rasa begitu sepi diri, sejak perginya sang puteri
Kerinduan menusuk di hati seperti tertikam duri
Kerna kesilapan kecil si dia pergi membawa diri
Apakah kerna benci, maka alasan sngaja dicari?
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:52 am
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😥
Sukar untuk dicerita apa yang diri ini sdg hadapi
Apakah diri ini, dah terkena dgn sihir atau jampi?
Asyik sja diri..dirundung dek kerinduan dan sepi
Pabila mlm pula..ada yg mngganggu dlm mimpi
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💖❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

zunnun
zunnun
5 December 2020 10:38 am

#melayu2omNo merasakan #melayu2islam penganut sesat malaun2 pAs hanya temberang hadi belaka….

tapi, nak melangkah keluar dari kepompong dari penjenamaan babi2 belaan ajaran seketul daging babi hadi, seperti meludah kelangit terpercik muka sendiri jika memerlukan dAp pula…

pH yg mana dAp rakan kesebatian mereka, tak perlu buat ape2…

biar #melayu#islam buat ‘berperang’ sesama mereka….

si tua OT96, terpingga2, kerana anjing2 belaan nya, pbbm, di hina bak anjing jalanan sj….

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 10:59 am
Reply to  zunnun

Kita semua tahu bahwa DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengarut dengan tuduhan “seketul daging babi hadi”, maka pukimak lah dia.

Memang lah DAP DIRTY OLD MAN ini mengeksploitasi apa saja mahukan “#melayu#islam buat ‘berperang’ sesama mereka” tapi mulut nya celupar mengata perbezaan pendapat itu ‘berperang’.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK, period.

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 9:40 am

Politik perlu berperinsip. Politikus2 perlu pegang kapada apa yang mereka percaya, hidup mati dengan pendirian itu.

Sekarang sudah beratus tahun sejak manusia mula berParliman atau Dewan Undangan.

Tapi manusia sentiasa ada yang tak kisahkan perinsip. Ikut suka saja. Angkat tangan sini sana. Ada yang dibayar duit, ada yang dijanjikan itu ini jika “kasi undi” kpd sesiapa yang minta.

Politik hutan lah jadi nya. Jungle politics, di masa2 nya melibatkan bunuh membunuh. Astaghfirullah.

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 9:18 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI seorang yang membawa usul dan penyokongnya bertindak menolak usul yang mereka sendiri bawa dan sokong.

KELAKAR BESAR. Bunyi mcm Parlimen Papua New Guinea.

Papua New Guinea has a fractious political culture, and no party in the history of parliament has yet won a majority.

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Parliament_of_Papua_New_Guinea

Anonymous
Anonymous
5 December 2020 9:25 am
Reply to  Anonymous

Ini lah yang digelar polittk tak masak – immature politics.

Merdeka just for the sake of Merdeka. Tribesmen from the bushes dapat jadi Wakil Rakyat.

Ambik kau, sendiri bawak usul, sendiri tolak usul dalam majlis Parlimen.