BAJET 2021 – SELAMATKAN NYAWA ATAU SELAMATKAN DEMOKRASI?

1. Seluruh negara tertumpu Jumaat lalu (6hb Nov) untuk mendengar Bajet 2021. Ini pertama kali Bajet Negara tahunan dibuat semasa era norma baharu dan dalam keadaan kerajaan yang tidak bermandat. Isu demokrasi dan keabsahan perundangan kerajaan PN telah membawa kepada krisis politik tidak bersudahan.

2. Era pendemik sebenarnya adalah peluang untuk menangani krisis politik. Sedari awal, saya menyatakan bajet ini perlu menjadi bajet dwi krisis. Pembentangan bajet adalah ruang untuk mencipta peluang berganjak dari keadaan politik sedia ada kepada cara baru dan pemikiran baru urusan pemerintahan pasca covid.

3. Sebelum ini ketika PH memerintah, hasrat anjakan kepada politik baharu cuba diperkenalkan dari sudut undang-undang dan kebebasan instituisi parlimen serta hak bermaklumat. Ini termasuk hasrat memaknai Islam dalam konteks negara yang penuh kerahmatan jauh dari unsur kebencian. Hasrat tersebut diterjemahkan dalam polisi ‘menggantung akta hasutan’, menolak ‘akta berita-palsu’ dan memperkenalkan dasar Islam Rahmah dengan peruntukan 10juta dalam perbelanjaan 2020.

4. Instituisi propa seperti JASA yang melibatkan bajet untuk ‘mensolekkan’ kecurangan pentadbiran kerajaan dihapuskan oleh PH dan telah menjimatkan purata RM23juta (tahunan) yang dianggap hanya untuk kepentingan propaganda destruktif. Usaha anjakan oleh PH merupakan aspirasi rakyat yang mahukan demokrasi yang lebih segar supaya negara dapat memacu kehadapan. Malangnya hanya 22 bulan berusaha semuanya terbantut angkara pembelotan yang terancang melibatkan pelanggaran demokrasi yang kini tercedera dan remok.

5. Saya mengharapkan peruntukkan yang menyuntik kesegaran demokrasi tetapi langsung tidak disentuh. Walhal demokrasi adalah jaminan utama terhadap kejayaan teras untuk selamatkan nyawa dan kelangsungan kehidupan (saving life and livelihood). Kita tidak boleh selamatkan nyawa tetapi pada waktu yang sama menyekat kebebasan dan hak bermaklumat melalui peruntukan undang-undang yang masih mengengkang kebebasan ini seperti akta hasutan dll.

6. Kita menjangkakan dalam menangani krisis politik, satu peruntukan secara dasarnya yang saya namakan sebagai Inisiatif Konsolidasi Demokrasi (IKD) perlu diwujudkan. Segala ketidaktentuan dan kerapuhan suasana politik akibat pelanggaran pasca Feb 2020 perlu dipulihkan dan diperbaiki sebelum kita bercakap tentang perpaduan nasional atau rekonsiliasi. Terimalah hakikat bahawa krisis politik yang menjadi pendemik masih menular dengan simptom kemorosotan kepercayaan (trust deficit) terhadap kerajaan hari ini menjadi semakin meruncing.

7. Inisiatif Konsolidasi Demokrasi diperlukan sebagai vaksin (penawar) pendemik politik supaya demokrasi baru yang lebih matang dapat berkembang dan bagi memastikan tidak lagi berlaku pelanggaran. Proses konsolidasi atau mempertemukan segala jurang demokrasi antara prinsip dan pelanggaran adalah langkah awal menguruskan krisis politik yang kita hadapi hari ini. Kalau gencatan politik adalah langkah awalnya maka konsolidasi demokrasi adalah perinciannya. Sekadar seruan gencatan tanpa apa-apa langkah seterusnya ialah slogan kosong yang tidak menjaminkan krisis akan berulang.

8. Satu Suruhanjaya Konsolidasi Demokrasi rentas semua parti perlu diwujudkan untuk perincian mengenal pasti pelanggaran prinsip demokrasi termasuk perundangan yang terdedah kepada salah guna untuk sekatan hak bersuara. Ini termasuk dalam mempertahankan pilihanraya bebas, kehakiman yang bebas dan mengupayakan masyarakat sivil yang lebih mantap. Begitu juga konsultasi rakyat supaya keterlibatan mereka didengari untuk memperkukuhkan pilihan demokrasi sebagai landasan negara. Kebencian antara kaum dan agama yang berpotensi menjadi alat kebencian dan menjejaskan usaha perpaduan perlu ditangani dengan perundangan khusus menjenayahkan kebencian.

9. Tiba masanya peruntukan satu Mahkamah Perlembagaan yang bebas secara khusus yang akan memuktamadkan berbagai intepretasi perlembagaan dalam krisis politik. Memelihara mandat rakyat adalah yang terutama dalam prinsip demokrasi maka satu peruntukan akta pemeliharaan mandat perlu wujud supaya rakyat lebih yakin wakil sah mereka tidak membelot dari mandat yang diberikan. Namakanlah apa sahaja seperti ‘anti-lompat’ namun pada terasnya ia adalah untuk menghormati mandat rakyat.

10. Malangnya bajet 2021 bukan untuk konsolidasi demokrasi tetapi bajet ini ambil kesempatan untuk konsolidasi kuasa PN yang dipertikaikan melalui peruntukan besar 81juta JASA yang hanya akan melumpuhkan lagi kecederaan demokrasi negara kita. Kita akan menjangkakan JASA menjadi alat pembelotan demokrasi dipertahankan dan suara membantah akan didiamkan melalui akta hasutan, kanun kesiksaan dan akta skmm.

Sementara saya bersetuju tujuan selamatkan nyawa dan kelangsungan kehidupan diperlukan tetapi saya akan menolak jika pemulihan demokrasi yang teruk dilanggar diabaikan oleh kerajaan dalam bajet ini!

DS Dr Mujahid Yusof Rawa, Naib Presiden AMANAH/Ahli Parlimen Parit Buntar.

9/11/2020.

Updated: 9 November 2020 — 8:08 pm

12 Comments

Add a Comment
 1. KALDAI SYIAH YANG RELA DITUNGGANG PENGGANAS KOMUNIS SANGGUP RUNTUHKAN BANGSA SENDIRI…….

  UMNO SEKARANG DAH LEVEL KUCING KURAP SELEPAS KALAH TERUK PRU14……KENALAH RELA DIBULI SEMENTARA PRU15….

  SENDIRI BERAK TENGAH JALAN TAK KAN NAK MENGAKU
  …BETUL TAK PHD4PIG……

  Adun DAP Rentas daerah sambut harijadi.. Mana komen Lim Kit Siang? ……..

  Antara prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Bergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di Lembah Kelang sejak lebih tiga minggu lalu ialah tidak dibenarkan merentas daerah.
  Pengecualian hanya dibenarkan untuk pergi balik kerja bagi mereka yang tetap perlu ke pejabat dan juga urusan perkhidmatan penting seperti yang melibatkan rantaian bekalan makanan.

  Namun, apabila seorang wakil rakyat DAP, Young Syefura Othman memuat naik gambarnya di sebuah resort terkenal di Sepang sedang berpiknik meraikan hari lahir, ia pantas mengundang persoalan dalam kalangan netizen.

  Pertama, mereka mempersoalkan di mana lokasi kediaman Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ketari itu kerana kawasannya adalah di Bentong, Pahang.

  Kedua, jika di tinggal di daerah yang sama sekali pun dengan resort berkenaan, gambarnya bersama-sama rakan berkumpul bagi meraikan hari jadi didakwa mereka jelas melanggar SOP.

  Apatah lagi gambar di Instagram wakil rakyat DAP itu memaparkan tidak ada penjarakan fizikal dan tidak memaki pelitup muka.

  Sebagai contoh, kata mereka, untuk makan di restoran sekali pun hanya dua orang semeja dibenarkan.

  Bagaimanapun, itu belum cukup memuaskan hati netizen yang terus mempersoalkan aspek pematuhan SOP kerana PKPB di Selangor bukan sekadar larangan merentas negeri bahkan tidak boleh merentas daerah untuk aktiviti sosial.
  Tak terkecuali, komen-komen netizen yang membangkitkan sikap orang politik yang pandai mengecam pihak lain, tetapi diri sendiri turut melakukan hal sama.

  “Kutuk Takiri (Datuk Dr Khairuddin Aman Razali) kemain lagi, rupa-rupanya wakil Ketari pun tak semenggah,” kata pengguna Twiter Irfanasyraf.
  “Karma sis. Lain kali jangan duk kutuk orang ye,” kata seorang lagi pengguna Twitter akaun Razuan 77.

  Ini sikap DAP


  At-Takiri diserang Lim Kit Siang (林吉祥) setiap hari sehingga 8 posting/sehari kerana ditubuh langgar SOP sewaktu berkhidmat untuk Rakyat dalam Program Ziarah walaupun sebenarnya At-Takiri mematuhi SOP KKM, namun persepsi terua dimainkan oleh DAP untuk membunuh karektor At-Takiri yang berprestasi cemerlang menerajui Kementeriannya.

  Berbeza dengan ADUN Ketari dari DAP ini yg merupakan antara yang disayangi Lim Kit Siang ini. Beliau berpoya-poya di pantai tanpa langsung rasa bersalah. Itulah sikap double standard DAP.

  # Sebehagian sumber drp http://www.pnbbcportal.com

 2. dgn barisan yg mengemukakan contra mereka kpd pro yg di brntangkan oleh zafrul bersama #melayu2islam hadi yg berkepenting cuba menyelitkan peruntukan JASA & Khidmat NGO dlm KPKT membelakangi keperluan frontliners dan rakyat yg amat2 terkesan dgn covids….

  selain di bantu oleh mAt mazlan dari omNo, mencukupi utk membantu anwar mengupas kesundalan2 kerajaan #melayu2islam hadi dgn satu usul urk membentangkan belanjawan 2021…

  yg masih tudak anwar persoalkan keperluan ape yg nak di bina ‘Quranic Village’ serta peruntukan 1.2 Billion kpd Jakim sedangkan tiada kecapaian pun usaha mereka utk penyelesaian penyularan covids….

  ini mendatangkan satu persoalan pokok….

  APA KAH KEFAHAMAN & KEPERCAYAAN BERASASKAN SEKETUL DAGING BABI HADI DI LANDASAN YG BETUL DLM MALAUN2 PAS MEMDEKLIMASIKAN FAHAMAN AGAMA MEREKA..

 3. DARURAT PN JAUH LEBIH BAIK DARI DARURAT PH…….

  22 TAHUN GABUNGAN DUA DAJJAL ILLUMINITY DAN FREEMASON HANYA MAMPU RUDUMKAN RINGGIT KERANA SKANDAL BERTONG2……

  Islamofobia: Takut Kerana Salah…….

  Islamofobia adalah istilah kontroversi yang merujuk kepada prasangka buruk secara melulu dan diskriminasi melampau terhadap Islam dan penganutnya yang beriman dan beramal dengan ajaran Islam yang sebenar. Golongan yang mempunyai sikap Islamofobia merasakan terlalu benci terhadap Islam, sehingga membawa kepada perasaan takut dan tidak suka kepada orang Islam secara semberono.

  Kemudian umat Islam didiskriminasikan dan diasingkan daripada menyertai aktiviti kehidupan bermasyarakat.

  Islamofobia juga termasuk persepsi mereka bahawa Islam mempunyai nilai yang berbeza dengan budaya lain, dan dianggap lebih rendah nilainya daripada nilai Barat yang liberal (bebas). Mereka juga menganggap Islam mempunyai ideologi politik yang ganas dan melampau, sehingga lebih dikenali sebagai satu agama yang paling melampau.

  Jika dianalisis secara terperinci dengan benar, adil dan melalui pemikiran konsisten dalam mengkaji ajaran Islam, nescaya akan terdedah sebab sebenar berlakunya Islamofobia kerana mereka takut dan juga disebabkan oleh kezaliman melampau yang mereka sendiri pernah lakukan terhadap Islam dan penganutnya dalam sejarah, seperti Perang Salib yang dilancarkan terhadap umat Islam dan negaranya.

  Pada masa sama, kesan Islamofobia turut meningkatkan usaha mengkaji Islam secara langsung daripada sumber yang asli dan terjun sendiri ke dalam masyarakat bagi menghayatinya dalam kehidupan, bukan melalui bahan terjemahan yang ditulis oleh musuh Islam, seperti para orientalis yang menulis dengan penuh kebencian sehingga hilang perhitungan akal yang ikhlas dan tidak tepat.

  Sejarah mencatatkan bahawa Kota Baitul Maqdis pernah bermandi darah akibat pembunuhan kejam yang dilakukan oleh bala tentera Salib. Namun, selepas Sultan Salahuddin al-Ayyubi beroleh kemenangan dan berjaya membebaskan kota suci itu, beliau mengambil pendekatan untuk tidak membalas dendam dan berperikemanusiaan terhadap musuh. Tindakan itu sangat berbeza dengan apa yang dilakukan oleh tentera Salib sebelum itu.

  Ajaran Islam yang sebenar menjelaskan perintah Allah SWT dalam al-Quran, firman-Nya:

  ﴿وَإِنْ عَاقَبْتُمْ فَعَاقِبُوا بِمِثْلِ مَا عُوقِبْتُمْ بِهِ وَلَئِنْ صَبَرْتُمْ لَهُوَ خَيْرٌ لِلصَّابِرِينَ١٢٦ وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ وَلَا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَلَا تَكُ فِي ضَيْقٍ مِمَّا يَمْكُرُونَ١٢٧ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ١٢٨﴾
  “Dan jika kamu memberikan balasan, maka balaslah dengan balasan yang sama dengan seksaan yang ditimpakan kepadamu. Akan tetapi jika kamu bersabar, sesungguhnya itulah yang lebih baik bagi orang-orang yang bersabar. (126); Bersabarlah (wahai Muhammad) dan tiadalah kesabaranmu itu melainkan dengan pertolongan Allah dan janganlah kamu bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap apa yang mereka rancang untuk dilakukan. (127); Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebaikan. (128).” (Surah al-Nahl: 126-128)

  Sejarah juga membuktikan apabila tentera Salib menjajah tanah air umat Islam, agama Islam dan penganutnya diganyang sehingga jutaan nyawa terbunuh secara kejam di Asia, Afrika dan Amerika Selatan. Selain itu, mereka juga ditawan dan dijadikan hamba abdi, rakyatnya pula diperas bagi merompak hasil kekayaan bumi Islam. Musuh mengambil peluang ini akibat kelemahan umat Islam kerana meninggalkan ajaran Islam yang sempurna.

  Sejarah menjelaskan suatu keadaan yang sangat berbeza ketika Islam berkuasa dan memerintah di negeri bukan Islam setelah berjaya mengalahkan dua kuasa besar dunia, iaitu Parsi dan Rom dalam banyak siri peperangan yang besar. Walaupun begitu, peperangan itu tidak melampau kerana perintah Allah SWT dalam al-Quran:

  ﴿وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ١٩٠﴾
  “Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu, (tetapi) janganlah kamu melampaui batas, kerana sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” (Surah al-Baqarah: 190)

  Rasulullah SAW dan para Khalifah mendidik bala tentera Islam, bahawa haram dan berdosa jika melampau ketika berperang menentang musuh. Tentera Islam dilarang membunuh rakyat yang tidak terlibat dengan peperangan seperti orang tua, kaum wanita, kanak-kanak dan para paderi di gereja.
  Apabila Islam berjaya mengambil alih negeri-negeri yang dijajah oleh kuasa besar dunia itu, rakyatnya tidak diperhambakan sepertimana yang dilakukan oleh penjajah. Malahan harta mereka tidak dirompak, tetapi diurus dengan baik dan ditadbir kehidupan mereka dengan adil terhadap semua, sehingga mereka beramai-ramai tanpa sebarang paksaan memeluk Islam.

  Sehingga kini masih ada dalam kalangan bukan Islam yang menganut agama masing-masing dan rumah ibadat mereka masih tetap wujud sejak ribuan tahun yang lalu.

  Ada tawanan perang yang dinamakan abdi (mengikut istilah semasa itu), namun ditetapkan hukum wajib memberi nafkah kepada mereka dan layanan dalam keluarga. Memerdekakan hamba menjadi suatu bentuk hukuman bagi kesalahan ibadat dan jenayah, serta galakan pahala yang besar sekiranya hamba itu dibebaskan, dan berdosa besar jika mereka dizalimi.

  Akhirnya ramai hamba yang dibebaskan. Daripada mereka itulah kemudiannya muncul para sultan, pemimpin, pahlawan dan ulama’ besar yang memimpin kerajaan Islam bukan Arab yang terdiri daripada pelbagai bangsa, sehingga hilangnya konsep perhambaan dalam masyarakat Islam.

  Namun, ia berbeza dengan era penjajahan Barat yang kejam, apabila hamba abdi dijadikan sebagai salah satu perdagangan yang laris dibawa ke seluruh jajahan takluk mereka di seluruh benua. Tujuannya hanyalah untuk mengambil hasil negeri jajahan takluk, bahkan mereka dilayan dengan zalim sehingga zaman kini.

  Bangsa Barat membunuh secara kejam jutaan nyawa anak kelahiran negeri yang dijajah kerana mereka mempertahankan tanah air dan hak mereka. Sehingga penjajah akhirnya terpaksa memberikan kemerdekaan yang masih terikat dengan kepentingan negara mereka.

  Negara penjajah tersebut melakukan kekejaman sewaktu dua Perang Dunia yang berlaku di tanah air umat Islam yang dijajah di Afrika, Asia Barat, Asia Tengah dan Asia Tenggara. Bahkan wilayah ini dijadikan medan peperangan, sehingga ramai dalam kalangan umat Islam dipaksa menjadi bala tentera mereka.

  Keadaan ini menyebabkan jutaan rakyat umat Islam menjadi mangsa kedua-dua Perang Dunia yang berlaku, sama ada dibunuh kerana menjadi tentera musuh atau bersama rakyat mempertahankan tanah airnya.

  Medan perang pula dijadikan tempat ujian senjata sehingga zaman kini dan mencetuskan huru-hara di Afghanistan, Iraq, Yaman dan negara lain.

  Walaupun penjajah yang datang daripada beberapa negara Eropah itu sudah dipaksa keluar daripada tanah air umat Islam dan umat Islam sudah dikatakan mendapat kemerdekaan, namun umat Islam masih diikat dengan syarat-syarat yang sentiasa bergantung kepada mereka. Situasi tersebut menghalang sebarang penguasaan politik, ekonomi, pentadbiran, teknologi, media dan lain-lain.

  Strategi ini digunakan untuk mengepung Islam dan penganutnya di segenap penjuru dan aspek, sehingga Islam dianggap seperti penjenayah yang diletakkan dalam kandang mereka yang sudah dihukum bersalah sebelum dibicarakan dalam mahkamah. Walhal mereka dipaksa mengaku salah di hadapan hakim yang telah disediakan hukuman dan keputusannya sebelum mahkamah dibuka.

  Sepatutnya Barat perlu berlaku adil terhadap Islam sebelum menghukum dan dikaji ajaran Islam terlebih dahulu. Bahkan dibuat perbandingan secara ilmu dan iktibar sejarah antara perbezaan fahaman mereka dengan ajaran Islam yang masih dipelihara dalam kitab suci al-Quran dan penulisan ilmu yang dicatat dengan nyata sejarah pelaksanaannya, sehingga tidak dapat disembunyikan atau diselewengkan sedikit pun. Ini kerana masih ada dalam simpanan bahan bertulis.

  Sebahagiannya telah dikaji oleh para orientalis bukan Islam dalam kalangan bangsa penjajah. Sebahagian lain pula tersimpan dalam arkib yang dicuri oleh penjajah di beberapa buah negara.
  Perkara tersebut menunjukkan Islam telah memberikan suatu sumbangan ilmu yang besar ketika Eropah masih berada dalam kegelapan sekularisme yang memisahkan urusan dunia daripada agama yang telah diubah daripada Kitab Allah. Kitab yang telah dipinda itu menjadi kitab yang jumud dan tiada petunjuk tentang hal ehwal semasa hari ini.

  Tamadun Islam juga telah memberikan sumbangan besar kepada sebahagian daripada kajian bukan Islam dalam urusan hidup yang telah diabaikan oleh kerajaan mereka yang bertindak zalim terhadap para ilmuwan.

  Akhirnya ada dalam kalangan para ilmuwan Barat memeluk Islam dan ada juga mereka yang terus kekal menganut agama asal serta rela berada di bawah naungan Kerajaan Islam yang memberikan hak secara adil kepada mereka.

  Tamadun Barat yang maju pada hari ini telah sampai ke puncak sehingga sudah tidak konsisten lagi, lalu memusnahkan diri sendiri dengan perlumbaan senjata pemusnah dan kegiatan yang ekstrem atas nama konsep kebebasan yang terlanjur di luar batas kemanusiaan. Perbuatan mereka telah merosakkan diri sendiri, memusnahkan institusi keluarga dan masyarakat setempat dan global.

  Peristiwa pengeboman atom di Hiroshima dan Nagasaki menjadi bukti jenayah kemanusiaan walaupun bertujuan untuk bertindak balas terhadap keganasan, tetapi sudah terlebih daripada yang sepatutnya. Sehingga perbuatan itu merosakkan manusia dan alam sekitar yang terus bersambung sehingga memusnahkan dunia. Al-Quran telah memberikan amaran melalui firman Allah SWT:

  ﴿ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ٤١﴾
  “Telah nampak kerosakan di darat dan laut disebabkan perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar).” (Surah al-Rum: 41)

  Barat menggunakan media yang dikawal oleh mereka seiring kemajuan meredah langit terbuka, bagi menyebarkan propaganda memburukkan Islam dan penganutnya yang sebenar. Akan tetapi mereka yang berakal sihat dalam kalangan masyarakat Barat pula ingin mengetahui berkenaan Islam melalui sumber yang asli secara langsung. Ini menyebabkan ada dalam kalangan mereka telah memeluk Islam, seperti wartawan British yang menjadi tawanan Taliban dan sukarelawan wanita Perancis yang ditawan oleh kumpulan pelampau di sebuah negara Afrika iaitu Mali.

  Walaupun mereka ditawan oleh anak-anak muda yang mentah dengan ajaran Islam yang sebenar, bahkan ada mereka yang ditaja bagi merosakkan imej Islam, namun sebaliknya tawanan itu membaca dan melihat sendiri masyarakat Islam yang sebenar. Kemudian mereka dibebaskan dan akhirnya masuk Islam dan pulang membawa Islam ke negara masing-masing.

  Maka tiada jawapan terhadap Islam, jika sekadar mencipta slogan tanpa hujah yang tepat seperti Islamofobia atau melakar kartun yang menghina Nabi Muhammad SAW dengan menggunakan media murahan yang laris menyebar fitnah, bukannya hujah ilmu dan akal yang waras. Namun pengaruh Islam terus berkembang secara hujah dan dalil akal serta realiti yang berlaku. Inilah dinyatakan oleh firman Allah SWT:

  ﴿قُلْ هَلْ مِنْ شُرَكَائِكُمْ مَنْ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ قُلِ اللَّهُ يَهْدِي لِلْحَقِّ أَفَمَنْ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ يُتَّبَعَ أَمَّنْ لَا يَهِدِّي إِلَّا أَنْ يُهْدَى فَمَا لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ٣٥ وَمَا يَتَّبِعُ أَكْثَرُهُمْ إِلَّا ظَنًّا إِنَّ الظَّنَّ لَا يُغْنِي مِنَ الْحَقِّ شَيْئًا إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِمَا يَفْعَلُونَ٣٦﴾
  “Bertanyalah (wahai Muhammad): “Adakah di antara makhluk-makhluk: yang kamu sekutukan dengan Tuhan itu, sesiapa yang dengan memberi petunjuk kepada kebenaran? “Katakanlah: “Allah jualah yang memberi hidayah petunjuk kepada kebenaran; (kalau sudah demikian) maka adakah yang dapat memberi hidayah petunjuk kepada kebenaran itu, lebih berhak diturut, ataupun yang tidak dapat memberi sebarang petunjuk melainkan sesudah ia diberi hidayah petunjuk? Maka apakah alasan sikap kamu itu? Bagaimana kamu sanggup mengambil keputusan (dengan perkara yang salah, yang tidak dapat diterima oleh akal)? (35); Dan kebanyakan mereka, tidak menurut melainkan sesuatu sangkaan sahaja, (padahal) sesungguhnya sangkaan itu tidak dapat memenuhi kehendak menentukan sesuatu dari kebenaran (i’tiqad). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan. (36).” (Surah Yunus: 35-36)

 4. belanjawan 2021 yg di bentangkan Oleh kerajaan #melayu2islam hadi berteraskan

  (1) keterusan kuasa ajaran seketul daging babi hadi

  (2) meneruskan kuasa utk perkasa tabii semburit assmin

  (3) mempertahankan pengkianatan Moo

  (4) memberi nafas dan ruang utk hadi, assmin & Moo utk memgembangkan kepentingan mereka dengan peruntukan selain tindak kerja yg menyeluruh mengunakan segala kemudahan yg tersembunyi dlm belanjawan yg di gubal mereka…

  malaun2 pAs perlu duit utk di tabur kpd babi2 belaan mereka di seluruh negara utk meneruskan kesesatan ajaran amanat hadi utk berkuasa..

  matlamat mereka membentuk kerajaan yg bersandarkan takfiri kapir mengapir selain memperdagangan agama utk kepentingan dunia.

  hebat belanjawan no yg mereka unjurkan semua terbesar, dlm sejarah negara….

  tak kecuali, terbesar temberang mereka….

  hebat no #melayu2islam, mahathir terpegun melihat assmin bagitu berjaya….

 5. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
 6. PARTI AGAMA SYIAH SANGGUP DITUNGGANG PENGGANAS KOMUNIS UNTUK HANCURKAN MELAYU…….

  POLITIK NEGARA KETINGGALAN 40 TAHUN KE BELAKANG AKIBAT PEMIMPIN2 ELITE YANG KITAR SEMULA…….

  COVID BERPUNCA DARI MAKMAL ELITE GLOBAL…..DISEBARKAN OLEH POLITIKUS2 SELURUH DUNIA……

  MUJAHAT WAKANDA JADI AGEN PENGGANAS KOMUNIS LELONG MURAH2 ASET2 MELAYU…….

  DARURAT BERMULA SEJAK PH PERINTAH NEGARA DENGAN ISTIHARKAN NEGARA BANGKRAP…..PELBAGAI DARURAT SEPERTI LELONG ASET2 MELAYU……

  _DI MANA SAHAJA CERUK DUNIA BERLAKU KEROSAKAN DAN KEMUSNAHAN BERPUNCA DIPERINTAH BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ…….___________

  Para saintis bimbang kerana isu yang perlu dipantau sekarang ini adalah ketiadaan ruang yang sewajarnya untuk spesies itu. – Reuters
  MOSCOW: Saintis di utara Rusia menemui lokasi yang menjadi tempat perkumpulan walrus di sebuah kawasan terpencil di Laut Kara.
  Reuters melaporkan, penemuan itu suatu yang mengejutkan kerana kumpulan walrus itu terpaksa bersesakan dan berhimpit berikutan habitat dataran ais yang diancam penyusutan selain ancaman aktiviti manusia.
  Tabiat berkumpul bukan sesuatu yang asing bagi spesies ini, namun lazimnya ia melibatkan kelompok-kelompok kecil dalam ‘keluarga’, dan jarang sekali ditemukan haiwan itu bersesak dalam jumlah yang besar.
  Lokasi perkumpulan sangat penting bagi spesies itu kerana ia menjadi tempat untuk berehat selepas membuat renangan jauh, membiak dan bersosial. Lokasi yang ditemui itu begitu terpencil di semenanjung Yamal, dan para saintis menganggarkan sekitar 3,000 ekor walrus sedang bersesakan.
  Lazimnya, tempat perkumpulan seumpamanya bertempat di atas dataran ais yang hanyut di sekitar kepulauan Artik. Namun, kitaran iklim yang lebih panas mengakibatkan banyak ais mencair dan mengancam ruang kehidupan yang diperlukan spesies itu.
  Lebih memberi tekanan, adalah habitat yang musnah akibat aktiviti penerokaan minyak dan gas selain terdapat lebih banyak laluan kapal di Artik.

  “Tempat perkumpulan ini sangat unik kerana terdapat walrus jantan dan betina tinggal bersesakan, selain daripada anak-anak walrus yang pelbagai usia,” ujar penyelidik kanan Artik, Aleksander Sokolov, dari Akademi Sains Rusia.
  Kesatuan Konservasi Alam Sekitar Antarabangsa (IUCN) menyenaraikan spesies itu sebagai ‘hampir terancam’ pada tahun 2016, selain mengaggarkan jumlah keseluruhan walrus Atlantik kini hanyalah 12,500 ekor.
  Sebelum pemburuan komersial haiwan itu diharamkan di peringkat antarabangsa pada pertengahan abad ke-20, populasi spesies itu sudahpun terjejas berikutan permintaan lemak dan gadingnya.
  Andrei Boltunov, dari Pusat Penyelidikan dan Ekspedisi Marin, bagaimanapun berkata penemuan lokasi perkumpulan di Yamal itu memberi petanda yang baik iaitu populasi walrus Atlantik semakin memulih.
  “Kami mahu percaya bahawa ini adalah petanda positif,” ujarnya, sambil menambah isu yang perlu dipantau sekarang ini adalah ketiadaan ruang yang sewajarnya untuk spesies itu.
  Masalah itu disebabkan tempoh ketiadaan ais di sekitar Laut Kara semakin panjang dan itu antara lain berpunca daripada kenaikan suhu global sepanjang dekad-dekad kebelakangan ini.

 7. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Remove stress as below link

  https://youtu.be/RO4Hrlawmyw

 8. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Mmg le sangat berat rasanya, sebuah penantian
  Apakah si dara itu..langsung tak ada pengertian?
  Jambatan lara rindu ini, ttap Kejora jadikan titian
  Dan berpantun untuk si dara ttap jadi kemestian
  👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Mmg le sngat berat, kerinduan yg membelenggu
   Sesaat menanti terasa lama bagaikan seminggu
   Biar seribu tahun, aku kan tetap setia menunggu
   Untuk si dia..kan ku bina sebuah cinta pnya tugu
   👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
   ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

   1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Begini le keadaan diri ini, bila hidup bersendirian
    Yang menjadi teman, hnyalah hiba dan kesepian
    Jambatan lara rindu terpaksa jua dijadikan titian
    Mmg sgt tersiksa mngharung sebuah penantian
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Di pergunungan rindu ini..diri akan terus bertapa
     Zikir & mantera kasih mmg diri tidak pernah alpa
     Apa kah di sini, kebahagiaan, akan dpt ku jumpa?
     Atau segala-galanya hanya akan menuju hampa?
     👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
     😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 9. MUJAHAT WAKANDA JADI AGEN PENGGANAS KOMUNIS LELONG MURAH2 ASET2 MELAYU…….

  DARURAT BERMULA SEJAK PH PERINTAH NEGARA DENGAN ISTIHARKAN NEGARA BANGKRAP…..PELBAGAI DARURAT SEPERTI LELONG ASET2 MELAYU……

  _DI MANA SAHAJA CERUK DUNIA BERLAKU KEROSAKAN DAN KEMUSNAHAN BERPUNCA DIPERINTAH BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ…….___________

  Para saintis bimbang kerana isu yang perlu dipantau sekarang ini adalah ketiadaan ruang yang sewajarnya untuk spesies itu. – Reuters
  MOSCOW: Saintis di utara Rusia menemui lokasi yang menjadi tempat perkumpulan walrus di sebuah kawasan terpencil di Laut Kara.
  Reuters melaporkan, penemuan itu suatu yang mengejutkan kerana kumpulan walrus itu terpaksa bersesakan dan berhimpit berikutan habitat dataran ais yang diancam penyusutan selain ancaman aktiviti manusia.
  Tabiat berkumpul bukan sesuatu yang asing bagi spesies ini, namun lazimnya ia melibatkan kelompok-kelompok kecil dalam ‘keluarga’, dan jarang sekali ditemukan haiwan itu bersesak dalam jumlah yang besar.
  Lokasi perkumpulan sangat penting bagi spesies itu kerana ia menjadi tempat untuk berehat selepas membuat renangan jauh, membiak dan bersosial. Lokasi yang ditemui itu begitu terpencil di semenanjung Yamal, dan para saintis menganggarkan sekitar 3,000 ekor walrus sedang bersesakan.
  Lazimnya, tempat perkumpulan seumpamanya bertempat di atas dataran ais yang hanyut di sekitar kepulauan Artik. Namun, kitaran iklim yang lebih panas mengakibatkan banyak ais mencair dan mengancam ruang kehidupan yang diperlukan spesies itu.
  Lebih memberi tekanan, adalah habitat yang musnah akibat aktiviti penerokaan minyak dan gas selain terdapat lebih banyak laluan kapal di Artik.

  “Tempat perkumpulan ini sangat unik kerana terdapat walrus jantan dan betina tinggal bersesakan, selain daripada anak-anak walrus yang pelbagai usia,” ujar penyelidik kanan Artik, Aleksander Sokolov, dari Akademi Sains Rusia.
  Kesatuan Konservasi Alam Sekitar Antarabangsa (IUCN) menyenaraikan spesies itu sebagai ‘hampir terancam’ pada tahun 2016, selain mengaggarkan jumlah keseluruhan walrus Atlantik kini hanyalah 12,500 ekor.
  Sebelum pemburuan komersial haiwan itu diharamkan di peringkat antarabangsa pada pertengahan abad ke-20, populasi spesies itu sudahpun terjejas berikutan permintaan lemak dan gadingnya.
  Andrei Boltunov, dari Pusat Penyelidikan dan Ekspedisi Marin, bagaimanapun berkata penemuan lokasi perkumpulan di Yamal itu memberi petanda yang baik iaitu populasi walrus Atlantik semakin memulih.
  “Kami mahu percaya bahawa ini adalah petanda positif,” ujarnya, sambil menambah isu yang perlu dipantau sekarang ini adalah ketiadaan ruang yang sewajarnya untuk spesies itu.
  Masalah itu disebabkan tempoh ketiadaan ais di sekitar Laut Kara semakin panjang dan itu antara lain berpunca daripada kenaikan suhu global sepanjang dekad-dekad kebelakangan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.