PENDIRIAN UMNO SOKONG MUHYIDDIN HANYA SEMENTARA, TUNGGU WAKTU SESUAI UNTUK BERTINDAK SEMULA?

Walaupun keputusan mesyuarat MT UMNO semalam memberi gambaran tidak lebih seperti “wal hasil balik asal”, realitinya kedudukan Muhyiddin Yassin belum boleh dikira benar-benar selamat.

Dalam mesyuarat itu, keputusan yang dibuat ialah UMNO kekal menyokong kerajaan PN, namun menggesa penambahbaikan kerjasama berdasarkan nilai penghormatan dan konsensus politik.

Mesyuarat itu juga memutuskan untuk menolak kerjasama dengan PKR dan DAP.

Keputusan ini nampaknya tidak senada dengan gegak gempita yang ditimbulkan oleh UMNO sendiri sejak kebelakangan ini.

Kecelaruan hubungan UMNO dalam PN mula timbul apabila Anwar Ibrahim mengadap Agong untuk mempersembahan bukti majoriti yang dimilikinya untuk mengambil alih kerajaan.

Antara bukti tersebut, sebagaimana ia kemudian tersebar di media sosial, adalah surat yang ditandatangani oleh Zahid Hamidi sendiri serta disokong oleh Najib Razak.

Ia kemudian disusuli dengan mesyuarat Biro Politik UMNO yang memutuskan untuk meletakkan syarat-syarat baru kepada Muhyiddin jika hubungan kerjasama dalam PN ingin dikekalkan.

Permintaan UMNO terlihat lebih keras apabila ia juga mahu perjanjian kerjasama selepas syarat-syarat baru itu dipersetujui dilakukan dalam bentuk perjanjian bertulis.

Kemudian, UMNO dilaporkan mahu mengadakan mesyuarat MT di Pahang bagi memuktamadkan ketetapan Biro Politik itu.

Bagaimanapun, berikutan perintah PKPB yang menghalang perkumpulan secara beramqi-ramai dan pergerakan merentas negeri, mesyuarat tersebut telah dibatalkan atas nasihat Majlis Keselamatan Negara.

Bagi membendung kemungkinan dijatuhkan berikutan majlis mengadap Agong oleh Anwar dan desakan UMNO itu, Muhyiddin melalui kabinet telah mengemukakan cadangan untuk menguatkuasakan darurat dengan segmen utamanya adalah menggantung Parlimen.

Ia dilihat sebagai langkah Muhyiddin untuk mengelakkan beliau dijatuhkan melalui penolakan undi terhadap Belanjawan 2021, sementelah pula Tengku Razaleigh Hamzah turut mempertikaikan keabsahan Perdana Menteri dan mahu usul tidak percaya segera dibentangkan.

Apabila cadangan darurat ditolak oleh Agong, kedudukan Muhyiddin jadi bertambah genting sehingga dilaporkan beliau sendiri berura-ura mahu melepaskan jawatannya.

Selain blok pembangkang yang mengecam Muhyiddin, bukan saja atas cubaan menguatkuasakan darurat, tambahan lagi selepas cadangan itu ditolak Agong, malahan UMNO sendiri tidak henti-henti mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatannya.

Berikutan keinginan untuk meletak jawatan tidak dipersetujui beberapa menteri kabinet yang rapat dengannya, Muhyiddin pada pagi semalam talah memanggil semua ketua-ketua parti dalam PN untuk bertemu dengannya di Putrajaya.

Bagaimmanapun, Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO tidak hadir dalam pertemuan itu, walaupun ada laporan mengatakan, pada awalnya beliau memang mahu menghadirinya.

Keputusan Zahid Hamidi itu mencetuskan andaian bahawa UMNO sudah tidak selesa lagi bersama PN.

Pada sebelah petang semalam pula, Ahli-Ahli Parlimen BN mengadakan pertemuan di PWTC untuk memutuskan apa pendirian yang harus diambil berkenaan kedudukan serta sokongan kepada PN dan Muhyiddin.

Dalam pertemuan itu, berbagai cadangan dilontarkan, yang paling diperkatakan tentunya apabila Najib mencadangkan BN bekerjasama dengan Anwar dalam sebuah kerajaan baru.

Begitu pun, cadangan itu menerima lebih banyak bantahan daripada sokongan, walau Najib memberi syarat, ia mestilah tanpa melibatkan DAP.

Akhirnya, untuk memutuskan segala kekalutan dan mengambil pendirian muktamad, UMNO mengadakan mesyuarat khasnya malam tadi.

Keputusan mesyuarat yang akhirnya membuat ketetapan kekal menyokong PN setelah gegak gempita bagai nak terbalik dunia yang dicetuskan oleh UMNO sendiri, kebanyakannya melihat sebagai tiada apa-apa, “wal hasil balik asal” dan hanya memenatkan wartawan menunggu berita sehingga jauh malam.

Bagi yang siniis, mereka mengatakan itulah perangai Zahid Hamidi – dulu, kini dan selamanya.

Selalu dan sejak dulu, beliau dikatakan suka bikin ribut, tapi akhirnya tetap kembali mencari bot.

Namun demikian, beberapa maklumat dalam UMNO mengatakan, keputusan MT malam tadi yang mengekalkan sokongan kepada PN dan Muhyiddin hanyalah bersifat sementara.

Sama ada UMNO mahu menolak Belanjawan 2021 juga difahamkan masih 50-50 kerana UMNO tidak mahu dilihat menambah-susah derita rakyat di kala Covid19 kembali melanda jika mengambil keputusan sedemikian.

Yang pasti, UMNO akan tetap menarik sokongannya di waktu yang sesuai nanti, terutama apabila Covid19 sudah mula reda dengan jangkaan awal gempuran akan dilakukan sebaik tirai tahun 2021 bermula.

Ketika itu, tujuan penarikan sokongan itu adalah agar Parlimen segera dibubarkan dan PRU dapat diadakan.

Buat waktu ini, sementara kekal bersama PN dan menyokong Muhyiddin, UMNO akan mengambil pendirian melengah-lengahkan dahulu sebarang perbincangan mengenai pembahagian kerusi dengan Bersau.

Ketetapan dan keinginan UMNO ialah mereka hanya mahu bermuafakat dengan Pas untuk menghadapi PRU akan datang – tidak sama sekali sudi berkongsi kerusi dengan Bersatu, jauh sekali dengan Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin. (Shahbudindotcom 27/10/2020)

Updated: 27 October 2020 — 12:08 pm

42 Comments

Add a Comment
  1. UMNO TAK FAHAM KONSEP PENGORBANAN…….

    KOMITMEN PAK DAJJAL UNTUK BERJUBO LAGI….

    UMNO BERONTAK KERANA KADOK TAK FAHAM MAKSUD TERSIRAT UMNO……

    BIARLAH BAGI TOK MUDIM PELUANG SEMENTARA PRU15…….MEMANG TUJUAN PARTI KADOK UNTUK BUNUH UMNO…..MANA BOLEH DUA PARTI SATU IDEOLOGY……

    Anwar Ibrahim: The Dog Barks But The Caravan Moves On (Arabic Proverb)….

    An announcement will be made later tonight but Anwar Ibrahim has already pre-empted it in anticipation that an emergency will be declared. This emergency will mean the end of the plan to topple the government and for Anwar to be installed as PM9.

    Prime Minister Muhyiddin Yassin and his delegation of 12 had a 75-minute audience with His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong at 6.00pm today in Kuantan, Pahang, followed by dinner. They are now on their way home.

    In the Prime Minister’s delegation of 12 were six Cabinet Ministers, the Attorney-General, the IGP, and other senior government officials. It is believed the purpose of the audience was to seek His Majesty’s consent to declare an emergency.

    An announcement will be made later tonight but Anwar Ibrahim has already pre-empted it in anticipation that an emergency will be declared. This emergency will mean the end of the plan to topple the government and for Anwar to be installed as PM9.

    ****************************************************************************************

  2. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
    Mana gi si tua betina sihir, jahat punya makhluk?
    Tk kan dah tua, masih dlm bilik, minta laki peluk?
    Itulah..sarang tebuan jgn berani sgt cuba dijolok
    Lain kali komen usah biadab, buat perangai elok
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  3. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
  4. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
  5. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Enjoy keroncong moden

    https://youtu.be/WvokCWKusSM

  6. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
    Dulu Kejora bertemu dara jelita pelajar universiti
    Tpi tiada jodoh..diri telah kehilangan cinta sejati
    Namun kini..seakan2 bertemu si dara pengganti
    Cuma, orang nya sibuk, berjuang di medan bakti
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
    Di jambatan lara rindu Kejora terus tabah meniti
    Diri ini bgaikan terus dlm keadaan ternanti-nanti
    Nmun..apa pun, segalanya blm lgi menjadi pasti
    Masih tunggu, nak dgr si dara punya luahan hati
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. LUAHAN HATI – KRISTAL

      Karaoke: https://youtu.be/zfenmHx5oq8

      LIRIK:

      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
      Pertama kali ku dengar suara mu
      sayunya hati ku merindui diri mu
      walaupun belum kita bersua muka
      namun aku tetap jatuh cinta

      Pertama kali ku bertemu dengan mu
      hatiku terpaut melihat senyuman mu
      aku mengharap engkau menerima ku
      kerna aku bersedia menyintai mu

      1. Akan ku renang lautan yang berapi
        membuktikan kehebatannya cinta ini
        tetapi jikalau kau meninggalkan aku
        terhiris hati ini
        terguris jiwa ini
        menangis tak berlagu

        Biarpun ombak yang merubah pantai
        kasih ku tak kan hancur berderai
        biarpun hari berganti hari
        dirimu tetap ku nanti

        Sayang ku pimpinkan tangan ku
        menuju mahligai bahgia
        kita bersama nikmati kisah cinta
        hidup bagaikan di syurga
        Oh kasih…..
        ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

        1. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
          😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
          Dulu airmata asyik saja mngalir membasahi pipi
          Mmg sngt hiba, dihimpit kerinduan dan lara sepi
          Kini..kembali berbunga angan-angan dan mimpi
          Akn Kejora cuba sekali lgi..merenangi lautan api
          🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

          ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
          😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

          1. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
            😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
            Cinta yang murni sejati dahulu..telah kehilangan
            Segala-galanya hanya tinggal menjadi kenangan
            Apa kah, harus terus, berteman mimpi & angan2?
            Kat mana dapat ku cari ganti, bunga jambangan?
            💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
            Mmg sangat sepi terasa, diri hidup keseorangan
            Terasa ingin sekali utk berdua bepimpin tangan
            Tapi apakan daya, org nya sibuk dgn perjuangan
            Nak ku cuba, hampiri diri nya, sudikah gerangan?
            👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓

            ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
            😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

            1. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
              🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
              Sedikit dmi sedikit, Kejora lupakan cinta yg lama
              Kerna..tunas kuntuman baru, bgaikan menjelma
              Terasa..bagai semboyan cinta kembali bergema
              Seakan-akan, nk bertemu kmbali lagu dgn irama
              💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
              👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
              Dgn dara pejuang muda ingin nk hidup bersama
              Tapi kdg2..dlm diri ini rasa bagai terbuku dilema
              Bleh ker mengadap si puteri berbekal hati cuma?
              Anak petani miskin ini..orng sudikah nak terima?
              😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

              ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
              😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  7. Dik Akma dewi ku 🌹,
    (Nak tambah lagi bendera, 🇲🇾)🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾
    Kesetiaan kepada negara hendak le kita junjung
    Bakti suci mu itu..rakyat akan kenang & sanjung
    Abg di sini, digigit rindu, bagai tiada penghujung
    Klau dinda lapang, ke blog ini dtg ler berkunjung
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  8. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Ane akak kasi yilek syoro yilek. Enjoy

    https://youtu.be/eWpW_q2dJlg

  9. Dik Akma dewi ku 🌹,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾
    Kesetiaan kepada negara hendak le kita junjung
    Bakti suci mu itu..rakyat akan kenang & sanjung
    Abg di sini, digigit rindu, bagai tiada penghujung
    Klau dinda lapang, ke blog ini dtg ler berkunjung
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  10. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Dah tiada lagi kelibat..betina sihir, anjing yg hina
    Kini, anjing tua tu tk berani lagi masuk menyalak
    Dulu Kejora ingat jantan..rupa2nya dia itu betina
    Patut le bunyi auw..auw..bila kain dia kena selak
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  11. Nasib le anjing 🐕 betina nyanyok sawan,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Sian lah, anjing betina tua nyanyok sasau sawan
    Dgn Kejora ini, anjing itu tk berani lagi nak lawan
    Rasanya anjing ini pergi berkumpul @ berkawan
    Mngkin dikerumuni anjing jantan dia mengawan
    🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮🦮
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  12. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Nmpaknya Kejora kt blog ni mkin ramai peminat
    Pmbaca suka Kejora ini..dgn penampilan jiwang
    Bkn nya, mcm si tua betina anjing barua lahanat
    Dia hnya mmpu bermegah sbg cacai Peju-Wang
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
    Kejora terus unggul..dgn penampilan berpantun
    Di hati pembaca kini semakin mendapat tempat
    Sebaliknya, org lihat si tua anjing tu badut katun
    Asyik saja sakit & malu, yg si anjing tua tu dapat
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  13. tanda2 kesebatian mentera ajaran seketul daging babi mula dirasai dlm kefahaman seharian diri….

    terkejut2 lalu menafikan sifat kesementaraan kerana dah sebati bisa ajaran seketul daging babi hadi memakan diri tapi masih berbeza2 antara golongan2 #melayu2 penyamun, pengkianat & perdagang agama…

    kesian ….

  14. sungguh sungguh terkejut aku membaca apa yang kau tulis budin….busuk sungguh hati kamu itu…tak taulah dah berapa kali lipat ganda kau menanggung dosa….sungguh dukacita …ada juga puak yang menyokong kamu…

  15. Pembaca sekalian,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Cgu Kejora, berbakat dlm maths & seni sejak lahir
    Baik hati..luhur & diri suci bersih..batin dan zahir
    Dalam bidang berpantun..mmg Kejora sgt mahir
    Tpi Kejora ini..sgt didengki dek si tua betina sihir
    👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Ane kasi last lagu happy apa pun jadi jgn bersedih.

      https://youtu.be/t670hmjAYkQ

  16. BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ HANYA MAHU BERKUASA LAGI SUPAYA RANCANGAN JAHAT MEREKA UNTUK BUMI HANGUS KAN APA YANG MASIH BERBAKI…….

    The Reason For The Ceasefire Between Umno And PPBM……..

    Yes, Mahathir had already warned the country back in November 1999 that an unstable and weak government will put the lives of Malaysians at great risk. “May 13” is going to be nothing compared to what will come. Hence stability must be put above personal interest and the quest for power. And this is why Zahid declared a ceasefire, even if just for the meantime.

    Anwar Ibrahim requested an audience with His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong so that he can prove to His Majesty that he had 120 Members of Parliament who support him to take over as Prime Minister.

    Anwar was hoping His Majesty would sack Prime Minister Muhyiddin Yassin and swear him (Anwar) in as PM9. That did not happen because there is no Article in the Federal Constitution of Malaysia to provide for that.

    In fact, His Majesty did not even bother to summon those 120 MPs who are alleged to be supporting Anwar to Istana Negara because, even if it is true that they support Anwar, so what? There is nothing His Majesty can do about it. His Majesty cannot sack Muhyiddin and replace him with Anwar even if Muhyiddin has lost his majority in Parliament, if that was what Anwar was thinking.

    Hungry Russian soldiers not paid for six months took to the streets in protest
    Anwar said the 120 MPs with him (121 if including himself) include MPs from Umno, PAS and East Malaysia, some Ministers included. In another statement, he said it is 131 MPs and later he said it can increase to 158 MPs once he gets sworn in as PM9.

    Tun Dr Mahathir Mohamad and DAP said they will never work with “those in Umno facing court cases”. They suspected that Anwar had made a deal to give these Umno MPs facing court cases a “get out of jail card” for their support to oust Muhyiddin. And, of course, the prime suspects were Najib Tun Razak and Ahmad Zahid Hamidi.

    This suspicion was strengthened not long after that when it was revealed that Najib and Zahid had sent a letter to His Majesty expressing support for Anwar to take over as PM9. It appeared like Muhyiddin was doomed — but still His Majesty did nothing, as, according to the Constitution, he had no power to do anything.

    So now the only way Anwar can oust Muhyiddin is through a vote of no confidence in Parliament. And for that he does not need 112 MPs. He just needs the majority of the MPs who happen to be in Parliament at that particular time and date when the motion of no confidence is tabled.

    Zahid has to call for a ceasefire to prevent this from happening again
    If Anwar cannot get his motion of no confidence in through the frontdoor, then he can use the backdoor, which is to defeat the Budget Bill or Budget 2021. That would definitely mean the government will fall because on 1st January 2021 the government cannot pay its bills and salaries.

    This happened in Russia in 1905, which led to the Russian Revolution of 1917 and the abolishing of the monarchy. The Russian government could not pay the salaries of the civil servants and military, and after six months of no pay, the hungry soldiers took to the streets in protest. This led to riots and triggered the birth of the revolution that saw the execution of the Czar and his entire family.

    If, on 1st January 2021, the government stops paying its bills and salaries, compounded by the Covid-19 coronavirus pandemic, by Chinese New Year Malaysia will burn. An emergency would need to be declared, Parliament would need to be suspended, martial law would be imposed, democracy and civil liberties would also need to be suspended, and the military would have to take over with Muhyiddin as the caretaker Prime Minister until Parliament can be restored.

    Political stability needs to be restored to prevent Malaysia from burning
    The civil unrest resulting from this vote of no confidence is frightening. “May 13” would be a children’s birthday party by comparison. Lives and property would be lost and the economy would be ruined. It is not going to be a simple matter of Muhyiddin resigning to make way for Anwar Ibrahim. And because of the lockdown, there is no way Malaysians can run off to neighbouring countries for safety.

    This matter is so serious that Ahmad Zahid Hamidi was forced to issue a statement calling for a ceasefire. To continue with this bickering would only mean the safety of Malaysians is being put at risk. And, as Mahathir said back in November 1999, an unstable government means the government will be very weak and a weak government will not be able to protect the safety and security of its citizens.

    Yes, Mahathir had already warned the country back in November 1999 that an unstable and weak government will put the lives of Malaysians at great risk. “May 13” is going to be nothing compared to what will come. Hence stability must be put above personal interest and the quest for power. And this is why Zahid declared a ceasefire, even if just for the meantime.

  17. PM8 TOK MUDIM…..PM 9 TOK MUDIM JUGA KALAU TAK JADI PRU15…….

    SEMUA MASALAH BERPUNCA PHD4PIG TAPI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ TIDAK MAHU MENGERTI…….

    The No-Confidence Vote Is Against The Agong, Not Muhyiddin…….

    But Pakatan Harapan people do not have the guts to do that. So, they attack Muhyiddin instead. The Malays call this “pukul anak sindir menantu.” You actually want to condemn the Agong but you condemn Muhyiddin instead to indirectly condemn the Agong.

    What Azalina Othman Said, the Parliament Deputy Speaker, wrote (READ BELOW) is without doubt food for thought.

    All these protests against Prime Minister Muhyiddin Yassin and the name-calling (illegal Prime Minister, backdoor Prime Minister, palace-backed coup, illegal government, not respecting the rakyat’s mandate, etc.) are in essence an attack on His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

    They condemn Muhyiddin to indirectly condemn the Agong
    Those Pakatan Harapan people are very angry that the Agong appointed Muhyiddin as the Prime Minister or PM8, resulting in Perikatan Nasional taking over the government. But they obviously cannot condemn the Agong directly. Hence, they indirectly condemn the Agong by attacking Muhyiddin.

    Did Muhyiddin appoint himself the Prime Minister — like how Napoleon Bonaparte placed the crown on his own head (because the Pope refused to do it) and appointed himself the Emperor?

    No, Muhyiddin did not appoint himself the Prime Minister. The Agong appointed him the Prime Minister. Muhyiddin has no constitutional powers to appoint himself the Prime Minister. The Agong, on the other hand, has that power under the Constitution.

    Pakatan Harapan wants the Agong to sack Muhyiddin
    Therefore, if Muhyiddin should not have been appointed the Prime Minister, then it is the Agong who committed this illegal act. If it is wrong to appoint Muhyiddin the Prime Minister, then it is the Agong who is wrong.

    Blaming Muhyiddin for what the Agong did is just like crucifying the rape victim instead of the rapist for the crime. If, and I repeat “if”, the Federal Constitution of Malaysia has been raped, Muhyiddin did not rape it, the Agong did.

    Foreign publications and blogs do not mince their words or hold back their punches, though. These foreigners blame the Agong and condemn His Majesty for Muhyiddin being appointed the Prime Minister. They even suggest that the monarchy should be abolished and Malaysia turned into a republic.

    But Pakatan Harapan people do not have the guts to do that. So, they attack Muhyiddin instead. The Malays call this “pukul anak sindir menantu.” You actually want to condemn the Agong but you condemn Muhyiddin instead to indirectly condemn the Agong.

    **************************************************************************

    Letter, denials and confusion
    Azalina Othman Said

    In my 20 years in politics and as a four-term MP, never before has a letter caused inexplicable mayhem in Malaysian Politics.

    I graduated from the University Malaya Law Faculty in 1988.

    Engrained from my legal training, a belief and value system that the Federal Constitution is the Supreme Law of Malaysia.

    Article 43 of the Federal Constitution clearly states that the Yang di-Pertuan Agong (the King) appoints the Prime Minister and the Cabinet.

    The King uses his discretion and judgement to decide who he believes is most likely to command the confidence of the majority in Dewan Rakyat (Lower House).

    Is a letter of support enough to convince the King to invoke his discretion and judgement?

    Anwar wants to trigger a Constitutional Crisis and push for a Malaysian Republic
    Let’s recall the King’s speech at the opening of the Parliamentary session this year.

    The King reminded all MPs that he was compelled to invoke Article 43 when a vacuum was created resulting from Tun Mahathir’s resignation as Prime Minister – a resignation that was submitted at will and against the King’s good advice.

    His Majesty then called upon all members of parliament (MPs) to sign a statutory declaration, in the presence of Government Officials as witnesses.

    If a mere letter is considered adequate to change a government, coupled with the fact that we do not have an anti-party-hopping law, then we are opening the sluices of our political system and might as well deem it a system without integrity.

    We, as sitting MPs are NOT in a position to tell the King how to do his job. Giving letters of support or making media statements of non-support is the least of our priority right now.

    Shouldn’t MPs be responding to a national emergency in a constructive manner? And when I say national emergency, I was referring to COVID-19, not the act of fuelling ongoing political crisis.

    Shouldn’t we be preparing ourselves for the next parliamentary session so that we can hold our Ministers accountable for the national response, without fear or favour?

    As a Parliamentarian, I am against the abuse of Parliament proceedings for MPs to behave capriciously for a whimsical change of our Premiership; especially when we are facing one of the biggest global threat to our nation.

    If there is in-fighting within political parties, angry discourse, accusations or blame, I suggest that MPs do so within the walls of their own political parties.

    I’m of the opinion that the biggest casualty of this (possible) “Political-Musical-Chairs “mayhem is the rakyat.

    There are countless things 222 serving MPs can do for the Rakyat in-between Parliament sessions.

    Nothing in the Federal Constitution states that the role of MPs is only during Parliamentary sittings. COVID-19 posed to us an unprecedented challenge, with long-term negative consequences.

    Governments around the world are grappling with the pandemic. New policies, significant budget revisions, de-implementation of non-prioritised government spending etc are inevitable decisions.

    While some interventions are well intended, they also need constant monitoring. Therefore, MPs play a crucial role in representing the people by monitoring equitable distribution of government assistance and implementation of new policies.

    MPs must effectively communicate information, raise awareness and respond to grievances. Whether the MP is a government backbencher or opposition, he or she must vote on issues in Parliament, ask questions, request for debates and regularly communicate with relevant Ministers.

    Ministers must take this role seriously, be accountable to MPs and respond to their grievances fast. By doing so, it is an act of true Authority.

    The Raja-Raja Melayu cannot be pushed or intimidated
    This may sound like pie in the sky for those who are sceptical about the workings of our government but I stand firm in my convictions and in my role as an MP.

    MPs are addressed Yang Berhormat (YB) or Honourable Members for a reason. It comes from the French word Honorabills, i.e. worthy of honour.

    To be afforded such a title is an honour that comes with duties and responsibilities to your constituents. Lest we forget.

    In recent months, I have been critical about how a Coalition Government must and should function. Given the current political climate, we cannot escape from the prospect of being governed by Coalition Governments, now and in the future.

    A Coalition Government is founded upon an agreement of shared power, hence shares responsibilities.

    Political ideologies may be different, and this will inevitably cause voter’s confusion. There must be accountability to partners within the Coalition, via pre and post Cabinet meetings.

    Engaging MPs from all parties is equally important, not just via Minister question time in Parliament but as an ongoing process of government servants administration to act without bias.

    Let us put to the real test, the famous phrase of “Government of the people by the people”.

    Personally, I am tired of Politicians with personal agendas. It would seem to me that politicians no longer walk the talk and have forgotten about the people who voted them into power.

    Such behaviour of selfishness puts to shame, other MPs, who are sincerely servicing their constituents. Now more than ever, the Rakyat must and should come first.

    In the wise words of my father … “In Politics there are No permanent friends and No permanent enemies, only permanent INTERESTS!!”

    * Datuk Seri Azalina Othman Said is the Member of Parliament for Pengerang constituency (P157). She is also the Deputy Speaker of the Lower House (Dewan Rakyat).

  18. Bunyi macam kisah “sour grapes” saja. Tapi tak apalah Budin. Jika ditakdirkan Allah Taala Muhyiddin jatuh, Pasti dia akan merudum juga dan jika ditakdirkan Abam Shiekh akan jadi PM ke9, dia akan naik takhta juga walaupu bermacam dugaan dan rintangan yang dihadapai.

    Akan tetapi jika Muhyiddin jatuh tersembam, muka terkena taik ayam pula…namun sudah menjadi suratan takdir itu bukannya rezeki Abam, orang lain yang akan naik jadi PM. Sebagai insan hamba yang kerdil, kita kena redha saja la jika semua itu terjadi….

    1. Tapi muka kamu memang taik ayam, Jigit, bukan terkena taik ayam.

  19. Nur Akmaliah SA Rafiee (Dara dewi srikandi 🌹)

    Sir Bestari//A man who likes flowers most is a caring person//emm//So lucky the woman who will be his partner//emm

    #sharifahnurakmaliahsyedahmadrafiee#

    Reply
    25 October 2020 4:08 pm
    _________________________________________________

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
    Pantun bunga2, dri Kejora..mmg ada org perhati
    Bahkan..si dia itu kata, ia sangat menghibur hati
    Dia juga berkata, bertuah pasangan Kejora nanti
    Namun apa yg tersirat..Kejora bgai dpt mengerti
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Lagu sendu buatmu buat tenang jiwa.

      https://youtu.be/TyE8n3nCvR8

    2. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Lagu sendu buatmu buat tenang jiwa.

      https://youtu.be/Ay89ncZ19JQ

    3. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Lagu sendu buatmu buat tenang jiwa.

      https://youtu.be/x7j9xNXU9go

      1. Ane bo lui 1:15/1:27/1:33 pm,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Naper le ‘Ane’ ni usik jiwa Kejora dgn lagu sendu?
        ‘Ane bo lui’ bikin Kejora jdi resah terbangkit rindu
        Dulu telah musnah cinta suci yg pernah berpadu
        Tapi kini bgai berputik semula, kuntum bermadu
        💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    4. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Lagu sendu buatmu buat tenang jiwa.

      https://youtu.be/u5glO5a-tdk

    5. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Lagu sendu buatmu buat tenang jiwa.

      https://youtu.be/uhWnwcfT8eI

    6. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      ini semua ane kasi baik punya sendu buat mengubati hatimu yg sdg berduka lara bersabarlah ujian kehidupan.

      https://youtu.be/13mkRfiD7uY

    7. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      maaf ya ini lagu sendu ane kasi kalu kedua org tua mu yg tersayang sudah tiada.

      https://youtu.be/e9EX2HtY_lI

      1. Ane 2:14/2:19/2:24/2:37 pm,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
        Di sini dulu..di hati ini pernah ada dara istimewa
        Tpi dia telah pergi..membuat diri ini jadi kecewa
        Kini..Kejora bgai org mati mndpt kembali nyawa
        Dlu penuh sendu di hati..kini penuh rindu di jiwa
        💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
        👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓

        ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. SENDU DI HATIMU RINDU DI JIWAKU – ARROW
          Karaoke: https://youtu.be/ddwMSUcPjCs
          LIRIK:
          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
          Takdir yang menentukan
          Pertemuan yang tak disangka
          Takdir jua yang menentukan
          Perpisahan

          Di talian cinta ini
          Terjalin ikatan mesra
          Walau hanya seketika
          Bagi ku sungguh bermakna

          Masih terkenang lagi
          Kepada mu insan misteri
          Yang sudi bertamu di hati
          Tersentuh hati ku ini
          Rasa ingin bersama mu
          Menyapu si air mata
          Menghilangkan rasa sendu di hati

          1. Setiap malam
            Ku tunggu panggilan mu
            Resah hati, ku menanti
            Walau pun sehari
            Tak ku dengar suara mu
            Hati rindu…
            Ku terasa dunia ini
            Bagai terhenti

            Aku tahu
            Kau rindukan aku
            Belaian kasih mesra
            Untuk mu

            Tak sempat lagi
            Kita bersua bermesra
            Engkau telah pergi jauh
            Terlerailah genggaman mawar
            Dari tangan ku…
            ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

  20. hidup ini satu bentuk sementara….

    dlm keadaan ape jua, semua bersifat sementara & berubah2 keadaan nya…

    besok, lain pula cerita nya dari sebelum nya….

    ini kan #melayu2penyamun, #melayupengkianat & #melayu2perdagangkan agama…

    kan itu di namakan sifat2 ‘regression’ hingga ke satu tahap yg kesebatian menerimaan mereka…

    bilamana daging babi yg di mamah dari ajaran mentera amanat hadi, akhir nya akan sampai tahap kesebatian fahaman sejenis agama yg melebihi teras bangsa kemelayuan mereka…

    ketika itu kapir mengapir satu perkara kebiasaan merata2…

    baghdadi cuba melakukan nya di levant, tapi terlalu ganas sifat nya, maka hadi lakukan perlahan2 melalui hafalan mentera utk babi peliharaan nya….

    persoalan nya, sempat kah kesebatian ini berlaku sebelum pru 15 utk mengelak 3 golongan #melayu2 ini dari ‘memakan’ dan ‘membunuh’ sesama mereka…?

  21. Pembaca sekalian,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Bila Kejora cekap pantun..si tua anjing tu dengki
    Asyik saja Kejora ni kena, si tua itu cerca & maki
    Mmg pada mulanya Kejora ingatkan dia tu lelaki
    Rupa2 nya..dia itu betina tua..Jigit kata ada puki
    👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  22. Pembaca sekalian,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Apa yg Kejora lalui sblm ini..bagai satu kelucuan
    Udah sekian lama Kejora berada dlm kecelaruan
    Yg dok maki caci Kejora itu, rupanya perempuan
    Kini si tua betina sihir itu malu terkedu kesipuan
    👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  23. Dik Akma dewi srikandi ku 🌹,

    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Pasti nya dinda kini, sdng bergelut di perbatasan
    Abg kt sekolah ni pun sibuk dgn kelas & tugasan
    Sbg tanda ingatan..utk dinda abg utus bingkisan
    Dinda tu sibuk, warkah ini abg tak harap balasan
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  24. “Bagi membendung kemungkinan dijatuhkan berikutan majlis mengadap Agong oleh Anwar .. ” –

    Betul ke Pak Sheikh got the numbers? Jika demikian, mengapa dia tak keluarkan senarai Wakil Rakyat yang menyokong nya.

    Rasa nya itu semua hanya heboh tipu helah dia saja. Kalau dia keluarkan senarai, kot ramai yang satu per satu akan menafikan mereka menyokong nya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.