16 HUJAH MENJAWAB FITNAH TERHADAP ANWAR KONONNYA DARI TUN HANIFF OMAR

Banyak hampas yang tidak bernilai berita dikisar dan diedar merata tempat untuk menjatuhkan imej DSAI. Salah-satunya ialah kononnya tulisan dari Tun Hanif Omar. Kawan baik saya telah menghubungi Tun dan Tun menafikannya.

Apabila ditelusuri ianya ditulis oleh seorang blogger Umno yang memang benci kepada DSAI. Blogger ini ketinggalan zaman kerana pimpinan kanan Umno sudah menyokong DSAI untuk menjadi PM menggantikan TSMY.

Namun begitu fitnah itu perlu dijawab satu persatu.

1. Tuduhan bahawa kawan-kawan lama DSAI seperti Ismail Mina, Sidek Baba/SB dan Yusri telah meninggalkan DSAI. Ini perkara biasa dalam gerakan Islam. Ia dipanggil oleh *Fathi Yakan tokoh gerakan Islam terkenal Lubnan sebagai orang yang *“ jatuh di tengah jalan”.* atau *Mutasaqitun*

2. Dalam Gerakan Islam terkenal seperti Ikhwan dan Jamaat Islami ada tokoh-tokoh seperti Timbalan Amir atau Setiausaha Agung yang meninggalkan jemaah kerana tarikan kilauan tawaran daripada pihak pemerintah.

3. Timbalan kepada Asy Syahid Hassan al Banna meninggalkan jemaah untuk menjadi menteri awqaf. Timbalan kepada Syeikh Maududi juga meninggalkan Jamaat Islam. Begitu juga yang terbaru di Mesir tokoh penting Ikhwan yang menjadi jurucakap Ikhwan di Barat telah menyeberang ke sebelah As-Sisi.

4. Setakat Ismail Mina yang tak pernah pegang apa-apa jawatan dalam ABIM – cuma kawan baik DSAI semasa di Universiti Malaya, tidak lah pelik sangat. Berkenaan Dr. Sidek Baba dan Dr. Yusri, tak payahlah kita aibkan mereka di sini. Banyak yang boleh diceritakan!

5. Penulis juga cuba membangkitkan suatu isu yang beliau tidak reti apa pun dan naif iaitu pluralisme agama (religious pluralism – RP) yang kononnya DSAI terlibat. RP di Barat ini dilihat dari 2 perspektif: sosiologi/sains politik dan pengajian agama (khusus christianity). Dari sudut sosiologi ia bermaksud ‘religious diversity’ – kepelbagaian agama. Ini tiada masalah dan Islam pun terima hakikat ini. Keduanya dari perspektif pengajian agama dan ia merupa subjek penting di kalangan ‘Christian scholars’.

6. Di kalangan mereka pula berpecah dua: satu mengatakan boleh diterima akan kewujudan religious pluralism tapi yang betul hanya agama Kristian.

7. Satu lagi didokongi oleh John Hicks, bekas profesor agama di Universiti Birmingham. Beliau mengatakan semua agama sama sahaja dan agama Kristian tidak lebih daripada agama lain. Tindakannya itu cukup ‘revolutionary’ ketika itu kerana sarjana-sarjana Kristian lain rata-ratanya merasakan Kristian sahaja yang betul.

8. Hujah John Hicks adalah meyakinkan, dan kerana itu Kerajaan Britain mengambil keputusan membenarkan sembelihan dan pengedaran daging halal di United Kingdom akhir tahun 1960an. Org Islam di UK cukup berterima kasih kepada Prof Hicks ini walaupun org Islam itu tetap yakin bahawa Islam sahaja agama yang diredhai Allah Subhanahu wa-Ta’ala.

9. DSAI membincangkan ‘religious pluralism’ dalam konteks perdebatan John Hicks dgn sarjana-sarjana lain yang menggoncangkan seluruh premis kekuatan pengakuan/klaim agama Kristian. Memang DSAI mengambil pandangan terbuka John Hicks sebagai positif (dan menguntungkan masyarakat Islam di Barat apabila Islam juga mulai diakui sah) itu, tetapi dalam penjelasannya kepada kawan-kawan senior ABIM, beliau sekalipun tidak berniat mengatakan Islam itu sama sahaja dan agama-agama lain. Jadi, kalau nak quote, jangan quote di luar konteks. *Itu ‘intellectual dishonesty’ dan satu penipuan yang nyata.*

10. Bab DSAI dan DAP juga sengaja diputar-belitkan. Tidakkah Ku Li tahun 1980an dahulu membuat pakatan seperti PH di mana Semangat 46 bergabung dengan DAP untuk membentuk kerajaan, tapi kecundang dalam pilihan raya ketika itu.

11. Begitu juga dalam PRU 14, *DSAI berada dalam penjara tetapi yang mengetuai perundingan dengn semua parti dalam PH (termasuk DAP) ialah Tun M dan TSMY.* Kenapa tindakan mereka ini tak pernah diungkit? Yang diungkit ialah kononnya DSAI bersekongkol dengan DAP dan menjadi ‘tali barut DAP.’

12. Dalam PRU 1999 dulu – DAP, KeADILan dan PAS pun pernah bergabung dalam Barisan Alternatif. *Tidak ada siapa yang menyerang PAS/Ustaz Fadzil Noor ketika itu. DAP dulu dan sekarang serupa sahaja, hakikatnya dipimpin oleh Lim Kit Siang!* Dan orang lupa siapa yang mendapat projek raksasa di Pulau Pinang sehingga LGE dihadapkan ke mahkamah, kerana tuduhan rasuah daripada projek itu. Nazri Aziz lah yang berunding dgn LGE sehingga projek berbilion itu diperolehinya!

13. Akhir sekali tuduhan “Anwar berkawan (oleh yang demikian talibarut) Barat.” Mereka ini lupa Anwar ini pernah menjadi orang besar Malaysia (TPM), jadi takkan dia tak berjumpa dan berkawan dgn orang-orang besar/hebat dalam bidang politik, bisnes, korporat dsb nya.

14. Ada yang berkenalan begitu-begitu sahaja, dan ada yang menjadi kawan rapat. Ini lumrah manusia. Tak kisah orang itu dari Barat, Timur dsb nya. Memang Anwar berkawan dengan semua orang. Tapi kenapa disebut nama-nama di Barat sahaja?

15. Kawan-kawan baiknya termasuk Joseph Estrada dulu Presiden Filipina, Pak Suharto (seperti bapanya) dan Pak BJ Habibie (seperti abangnya sendiri), Manmohan Singh bekas PM india, PM Kanada dan Australia.

Ingat tak Margaret Thatcher yang cukup mgkagumi Anwar bila dia berkata, “…kalau dia ini (Anwar) seperti pemain bola professional, semua negara akan membelinya untuk menjadi menteri kewangan mereka!”.

16. Ketika Anwar menjadi Menteri Pendidikan (masih muda ketika itu), dia menang dalam pimilihan menjadi Presiden Unesco kerana para Menteri Pendidikan dari seluruh dunia adalah kawan-kawan sezaman dalam pergerakan belia khususnya World Assembly of Youth (WAY) yang mana *Anwar adalah anggota Jawatankuasanya. Itulah hebatnya Anwar. Cukup disayangi oleh Syeikh Dr. Yusoff al Qaradawi dan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz.*

Kalau nak attack dan nak berbohong tentang Anwar, buatlah homework terlebih dahulu, jangan hentam kromo sahaja. *Nampak sangat tulisan picisan walaupun mencuri nama Tun Hanif Omar.*

*#AnwarPM9*

*#apakhabaranwar?*

*I S L A H M E D I A*

Kongsikan artikel ini
Updated: 16 October 2020 — 6:42 pm

64
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
MAHATHIRVSANWARpAnonymousnajib bini rosmahJigitAnti Ulamak Jahat Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

UMNO TERPAKSA KORBANKAN PEMIMPIN2 MEREKA JIKA MAHU RAKYAT SOKONG….. Rakyat anggap UMNO ugut kepada kerajaan PN……. SHAH ALAM – Pertimbangan UMNO untuk menarik diri daripada menyokong Perikatan Nasional (PN) disifatkan sebagai satu bentuk ugutan kepada kerajaan. Penganalisis politik daripada Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, rakyat melihat perkara itu sebagai satu bentuk ugutan untuk mendesak agar permintaan mereka dipenuhi. Bagaimanapun, beliau menyifatkan tindakan itu sebagai permainan politik yang tidak matang oleh parti tersebut dalam keadaan negara kecoh dengan drama peralihan kuasa. “Malah, apabila Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggerakkan langkah untuk menjadi Perdana Menteri baharu, peluang dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing ibarat pohon tua yg tidak lagi berbuah
Silap besar le dia..dgn cgu Kejora nk tunjuk juah
Apa yg dia dapat..hnya terkedu dan makan kuah
Melngkah ler dia kuar dgn malu tercalar maruah
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
Si tua tu abg rasa dari iblis dia pnya usul asal
Tpi kini anjing tu dah lari menyorok dlm bangsal
Abg rasa dia dalm keadaan monyok & menyesal
Silap besar lah..dgn Kejora bistari, dia cari pasal
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Guest
Anonymous

Errata:

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
Si tua tu abg rasa dari iblis ler dia pnya usul asal
Tpi kini anjing tu dah lari menyorok dlm bangsal
Abg rasa dia dalm keadaan monyok & menyesal
Silap besar lah..dgn Kejora bistari, dia cari pasal
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kerajaan Puppet Madey si Kitol sudah tumbang. Delay dan campurtangan pihak lain cuma decoy. Buying time sambil kencing. Ops. Runding. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing tua 🐕 biol dungu)

Dah mula lah Beruk Tua Wak Gontol Kejora kojolla nak bercinta di blog ini. Pada hal ini blog politik.

Mcm2 di buat nya, Wak Gontol lah, katakan.

Reply
17 October 2020 7:34 am
________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (CGU KEJORA)

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Si tua dkat atas tu penuh dgn dengki & muslihat
Tk sedar, dah dekat 90 th..tk jauh dri liang lahad
Abg pnggil dia anjing, sbb perangai dia sgt jahat
Sbb itu kt sini, dgn pmbaca dia asyik ditaji pahat
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Reply
17 October 2020 8:02 am
________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (CGU KEJORA)

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
Si tua anjing tu ialah manusia yg bertopeng iblis
Kerja anjing ni mencerca komen yg org lain tulis
Abg rasa..dia sewel sbb dulu berniaga jdi muflis
Org gila mcm ini elok jer klu ditangkap dek polis
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Reply
17 October 2020 8:02 am
________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (CGU KEJORA)

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Abg rasa, memaki caci mmg anjing tu pnya hobi
Tak usah le kuangajar biadab, klu pun nk melobi
Dia tak rasa malu pun wlau dilanyak bertubi-tubi
Sbb, kulit muka anjing ni, lbh tebal dari kulit babi
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Reply
17 October 2020 8:11 am
________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Anjing tu sngt dengki bila abg berpantun madah
Tapi..kebodohan dirinya kat sini, asyik dia dedah
Rasanya tak salah klu dia dipanggil haram jadah
Sbb, dia tk rasa malu pun, wlu asyik dicaci ludah
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kalau nampak macai Madey si Kitol sedang kepanasan dan membakar sesuatu di pintu depan Rakyat Malaysia kena faham. Pintu belakang rumah ada macam-macam rundingan. Yang pegang SD ada ramai. Yang mahu tukar SD juga ramai. Yang nak jadi PM pun ramai. Yang gila kuasa seorang saja. MADEY SI KITOL. Kahkahkah!

Jigit
Guest
Jigit

En Budin… Ok…saya terima hujah sauadara, abam Anwar memang hebat. Tapi bilakah beliau akan dipanggil mengangkat sumpah?. Tidakkah Budin risau kerana perebutan kerusi PM tersebut semakin sengit dengan kemunculan Tengku Razali yang dipanggil Tuanku DYMM Agong, sebaik saja DSAI selesai mengadap. Dari cerita orang-orang politik, TDM akan menyokong Ku Li untuk jawatan PM. Sebahagian besar MP UMNO yang bersama beliau akan di sokong oleh MP Pejuang, WARISAN serta beberapa orang di kalangan DAP, AMANAH… Juga tidak mustahil katak-katak kolam Azmin, malahan mungkin juga akan lahir katak-katak di kalangan PKR sendiri yang akan melompat. Lebai-lebai PAS mudah saja mengubah fatwa, mengalihkan… Read more »

Jigit
Guest
Jigit

sesungguhnya jalanmu
penuh ranjau duri
tapi bukankah itu pilihan yang engkau cari
demi siapa…rakyat atau diri…?
namun aku tak akan menghakimi
kerana itu urusan Sang Pencipta

semoga menjelang saat kematianmu
dalam kerancakan mengejar isi dunia
masih ada ruang waktu serta
kesempatan menyiap bekalan untuk ke sana….

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PAK SHEIKH NAIK JADI PM ….JAWABNYA BERATUR LEERR ORANG TAHAN JUBO…..OTAI NAK RASA TUUU….. Strategi UMNO atau peluru makan diri?……. POLEMIK politik Malaysia, jika dipersembahkan dalam bentuk filem atau drama, sudah pasti berpotensi memenangi anugerah Oscar atau Golden Globe Award sebagaimana filem Parasite dari Korea Selatan pada tahun 2019. Plot penceritaannya penuh kejutan, drama, berpusing-pusing dan aksinya penuh mendebarkan serta para pelakonnya sentiasa mengujakan penonton sama ada pelakon berstatus veteran atau baharu. Bahkan, pengarah filem Hollywood tersohor sekalipun mungkin tidak akan menyangka sebegitu rumit plot drama politik Malaysia yang menyaksikan pemainnya sentiasa ‘bekerja keras’ membentuk strategi politik baharu. Pada 13… Read more »

Jigit
Guest
Jigit

Rancak TN pagi ni. Subuh-subuh lagi dah siap ulas orang punya tulisan. Amacam kau sendiri pula buat ulasan ke atas entry Budin…tak saba saba kita orang nak baca dan komen buah fikiran kau tu…

Anonymous
Guest
Anonymous

Oops, komen aku menjawab Jigit hilang, di sensor Budin gamak nya. Nasib kamu ler Jigit.

Apa lah Budin, aku bukan guna bahasa kotor pun.

Anonymous
Guest
Anonymous

Now I dare Budin to let my comment 7.13 am remain. Boleh jadi bukti dia tak kuat censor, liberal orang nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Wahai Jigit, kmu baca ler komen Anonymous 17 October 2020 6:11 am di bawah tuh.

Itu aku ler mengkomen ke atas rencana Budin.

Awat kau “tak saba” tapi tak cari komen aku ke atas rencana Budin.

Jigit
Guest
Jigit

Tu la…pakai la nama Tanpa Nama atau Bang Ali ka…senang orang nak cam. Takut apa. Tak pakai nama tu pun Kejora tibai hang juga….

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro Jigit (ruj: TN anjing 🐕 7:25 am)

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing time sekolah dulu, malas nk bca buku
Sbb itu le, anjing ni bodoh serupa dgn kera duku
Ditambah le pula, kepala dia tu Kejora asyik luku
Anon komen jam 6:11 am tu, dia pergi mengaku
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

NoHal
Guest
NoHal

Abah kekal PM8 – OT95 kekal kawalan jarak jauh 100%
Anwar PM9 – OT95 hilang kawalan jarak jauh 100%
KuLi PM9 – OT95 hilang kawalan jarak jauh xx% ?????

Anonymous
Guest
Anonymous

Komen sebagai orang dewasa lah, Mamat. Jangan mcm bebudak.

Don’t give readers here a raw deal, OK?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey si Kitol cuba mempertahankan Kerajaan Pintu Belakangnya. Puppet PM diarahkan buat apa saja termasuk selak seluar Pak Long Mail dan skirt Mak cik Kiah. Sandiwara dunia tak kekal lama. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Waaaaaah, nasib kamu lah, Mamat, cakap “selak seluar Pak Long Mail dan skirt Mak cik Kiah” pun tak kena censor.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Geli I budak ni layan komen I. I dah cakap you layan Kejora cukup. Tak sekufu. Sekufu bukan sekutu. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Amende cara cakap “Geli I budak ni layan komen I” nih?

Macam orang2 kampong nak berlagak bila pergi bandar depa cakap “You .. I”, yang lain cakap BM sebab tak tahu BI.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

I thought I’ve told you to stay away right? Please go read Enid Blyton’s or ABC books. You are too slow and not qualify to be here. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

“not qualify to be here”?

The correct grammar is “not qualified to be here”.

Aiyyo, practice your English writing among your friends lar, Dol. We want you not to confuse or corrupt others’ understanding of English grammar etc.

Doing so here may get you laughed at – especially when your views are not mainstream.

Let me know if you don’t understand the last word up there.

Anonymous
Guest
Anonymous

What talking one, you .. where got talking only you I but no spiak Engelis kind?

Spiak BM lar.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Grammar police wannabe? Blog just for fun not for retard nerd. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Susah-susah Madey si Kitol dan PM puppet cuba membuat cerita buruk dan hina tentang orang lain sejak 90-an. Sampai ada sekor budak dan sekor Mat Pencen dalam blog ini pun terpaksa repeat lagi dan lagi. Kau ingat berapa orang akan percaya budak dan Mat Pencen oi? Kalau Marina Madey mungkin betul. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Blog Joker Kahkahkah mengarut saja di sini, sepatut nya kasi bukti dan fakta kpd tuduhan2 nya, tapi tak reti berhujah, kena balun saja lah.

Anonymous
Guest
Anonymous

“Kenapa tindakan mereka ini tak pernah diungkit? Yang diungkit ialah kononnya DSAI bersekongkol dengan DAP dan menjadi ‘tali barut DAP’”

Jawapannya ialah DSAI tidak di sukai ramai. Dia dipenjara 2 kali sbb liwat, ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

Demikian lah pendapat mereka yang tak kisahkan sangat politik, hanya melihat kpd watak seseorang itu yang mahu menjadi PM. Mana boleh Peliwat menjadi PM negara ini.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Orang Pas yang dulu viralkan Haniff Omar antara BOD Melayu Islam dalam Genting pun percaya kencing blogger. Maksudnya apa? Muanjing Siber memang akan jilat apa saja walaupun tanpa cop halal Jakim. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Blog Joker Kahkahkah ini menuduh secara liar saja lagi.

Gamak nya nak melepaskan geram Bang Ali tak datang menjumpai nya malam tadi.

xSoNgSaNg
Guest
xSoNgSaNg

Terlalu banyak telan naratif songsang…masa utk merdekakan minda korang.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kasi penerangan lah, Dol. Apa itu “naratif songsang”, contoh nya.

Di kata tak bijak, kau marah. Kasi penerangan lah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kalau nak harap Madey si Kitol dan baruanya sampai Kiamat negara sibuk dengan politik dan politikus sibuk merompak harta negara. Sebab itu mereka guna apa saja cara nak jatuhkan orang lain. Termasuk dalam geng mereka sendiri. Masa runding mulut manis. Masa kencing tak ingat dunia. Itulah Madey si Kitol punya politik. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Blog Joker Kahkahkah!, Kamu sorang lagi yang menuduh secara liar saja, tanpa bukti atau penerangan pun.

Kasi bukti lah, apa yang di rompak, butiran nya, supaya kamu tak nampak bodoh di sini.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

MEMANG BENAR BUKAN FITNAH PAK SHEIKH BERSALAH MAIN BELAKANG TEBUK JUBO……. Bahaya besar menanti DAP, Amanah sekiranya ahli Parlimen Umno sokong Anwar, kata penganalisis…….. Amanah dan DAP akan terkesan teruk sekiranya Presiden PKR, Anwar Ibrahim, membentuk kerajaan dengan sokongan ahli Parlimen Umno, menurut penganalisis. Mohd Izani Mohd Zain dari Universiti Putra Malaysia dan Kamarul Zaman Yusoff dari Universiti Utara Malaysia percaya penyokong masing-masing akan menjauhi kedua-dua parti itu sekiranya dilihat bekerjasama dengan Umno, parti yang dimomok-momokkan. “Umno dan DAP seperti air dan minyak; mereka tak bercampur,” kata Kamarul, yang melihat tidak akan ada perbezaan sekalipun ahli Parlimen Umno yang menyokong… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak bijak (baca bodoh) menyalin seluruh rencana dari mana2 ke sini.

Apa nak jadi kalau ramai orang buat begitu?

Bertanggung jawab sikit lah wahai Mamat MAHATHIRVSANWARp.

Kasi komen kamu dan salin perenggan2 yang relevan saja ler.

Pagi2 jangan bikin suasana jadi boring lah, Terima Kasih.

Nur Akmaliah SA Rafiee
Guest
Nur Akmaliah SA Rafiee

salam hormat dari akma,
tak sempat la akma nak bace komen-komen kat sini//satu lagi tak yah lah ber DR/DR —akma belom lulus lagi//kmspatan ini akma ucap takziah//redha atas pergian insan tersayang krana pendemik
ini//isyAllah kami kat frntlinr cekl bjuang//doakan kami

spcial dari cgu bestari —-hari-hari antar sokongan pantun bunga tu//dan dari akma untuk semua jaga diri ya//patuhi SOP

#sharifahnurakmaliahsyedahmadRafiee#

Anonymous
Guest
Anonymous

Didoakan moga2 Nur Akma maju dalam pelajaran nya dan berjaya mencapai tujuan nya, Ameeeen.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹 9:08 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Oh..tak sangka..ada warkah dewi srikandi puteri
Maaf lah terlewat balas duhai bunga yg kmbang
Tak usah le nak panggil diri ini..dgn cikgu bistari
Lebih mesra rasanya kalau Akma panggil abang
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟
Mlm tadi abg pergi memancing di Kuala Nerang
Kolam ikan berbayar tpi situ line internet kurang
Mmg ler hati ini teringat akan dik Akma seorang
Tapi, dek memancing, pantun tk sempat dikarang
🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟
Abg pegi memancing, bersama dua orang rakan
Bukanlah kerana abg ni hendak sangat dgn ikan
Tapi, abg anggap sbg riadhah, macam bersukan
Blik tidur terus..tk sedar wrkah yg Akma berikan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Mmg sebenarnya dik..mlm tadi abg ni telah leka
Dek terlalu letih..abg tertidur, tnpa phone dibuka
Rupa-rupanya..ada perutusan warkah dari ‘marka’
Semmg nya kehadiran dik Akma ini abg tk jngka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟
Mmg begitulah dari dulu abg ni, klau malam cuti
Abg gi memancing, dgn rakan2..sbg satu aktiviti
Terlambat balas wrkah..harap Akma tk kecil hati
Bukan apa, takut pula, klu dinda ternanti-nanti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

Errata:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟
Mmg begitulah dari dulu abg ni, klau malam cuti
Abg gi memancing, dgn rakan2..sbg satu aktiviti
Terlambat balas wrkah..harap Akma tk kecil hati
Bukan apa, takut pula, klu dinda tu ternanti-nanti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Mungkin Akma bertugas juga, di hujung minggu
Semoga, warkah dari abg ini, tidak mengganggu
Maaf le, kiranya abg buat Akma tertungu-tunggu
Terimalah..ucap slmt & iringan doa dari ini cikgu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Dulu abg kecewa hati rasa bagai dihiris sembilu
Kini dgn hadirnya Akma..terubat jugak duka pilu
Sambutlah slm mesra dari abg, di angin nan lalu
Moga, dik Akma slamat & dilindungi Allah selalu
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Guest
Anonymous

Dah mula lah Beruk Tua Wak Gontol Kejora kojolla nak bercinta di blog ini. Pada hal ini blog politik.

Mcm2 di buat nya, Wak Gontol lah, katakan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Si tua dkat atas tu penuh dgn dengki & muslihat
Tk sedar, dah dekat 90 th..tk jauh dri liang lahad
Abg pnggil dia anjing, sbb perangai dia sgt jahat
Sbb itu kt sini, dgn pmbaca dia asyik ditaji pahat
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
Si tua anjing tu ialah manusia yg bertopeng iblis
Kerja anjing ni mencerca komen yg org lain tulis
Abg rasa..dia sewel sbb dulu berniaga jdi muflis
Org gila mcm ini elok jer klu ditangkap dek polis
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Abg rasa, memaki caci mmg anjing tu pnya hobi
Tak usah le kuangajar biadab, klu pun nk melobi
Dia tak rasa malu pun wlau dilanyak bertubi-tubi
Sbb, kulit muka anjing ni, lbh tebal dari kulit babi
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Guest
Anonymous

Dik Akma dewi 🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Anjing tu sngt dengki bila abg berpantun madah
Tapi..kebodohan dirinya kat sini, asyik dia dedah
Rasanya tak salah klu dia dipanggil haram jadah
Sbb, dia tk rasa malu pun, wlu asyik dicaci ludah
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

BAGI TPM PADA HADI SELESAI MASALAH……. UMNO tidak berhasrat kemuka usul undi tidak percaya terhadap PM……… UMNO tidak berhasrat mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin seperti dilakukan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah. Setiausaha Agungnya, Datuk Ahmad Maslan berkata, tindakan Tengku Razaleigh itu atas dirinya dan bukan mewakili UMNO walaupun beliau merupakan ahli parti. Ahmad turut menyatakan perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mana- mana mesyuarat UMNO sebelum ini. “Tidak, UMNO tidak pernah berhasrat kemukakan usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin,” katanya kepada pemberita di Majlis Penyerahan Bantuan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Soal nama dan bilangan sokongan MP antara saya dan Agong – Anwar Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan beberapa pihak yang menggesanya supaya mendedahkan bilangan dan nama ahli parlimen yang menyokong beliau sebagai perdana menteri merupakan satu tekanan politik semata-mata. Malah, rata-rata 6 laporan polis yang dibuat menjurus kepada perihal nama dan bilangan ahli parlimen yang menyokong beliau. “Saya beri kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis dalam semua siasatan ini. Yang diminta mereka adalah nama ahli parlimen. “Saya beritahu saya sudah bagi surat pengesahan dari presiden parti masing-masing dengan mewakili nama masing-masing. “Justeru, urusan ini adalah urusan saya untuk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak ingat adakah senarai nama masa Langkah Sheraton atau Musa Akan beradik keKediaman rasmi TYT dgn senarai nama malah dgn ADUN2 hadir utk guling Kerajaan Negeri Sabah Warisan dulu disiasati jugak? Adakah pencadang2 usul undi tak percaya dan undi percaya keatas Moo diParlimen akan dipanggil jika Armada Bersatu sengaja buat repot polis menggangu gugat Kerajaan PN? Madey, Tg Li, Amiruddin Hamzah, Amanah semua telah buat usul undi tak percaya kpd Speaker. Ada jugak usul undi percaya dari geng PN. Berat jugak kalau langkah2 dan pertikaian politik semua jadi kes jika parti2 politik start buat repot polis. Tiada masa lah polis… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ehhhh…tak boleh bagi lebai PAS pegang jawatan besar-besar. Depa tu bodoh…tak tahu mentadbir, dah jadi menteri pun tak ikut peraturan/langgar undang-undang. Orang lain cadang tanam buloh dia kutuk, bila dia jadi Menteri dia sendiri yang cakap tanam buloh bagus….

hadi jadi TPM…? Wan Azizah sepuluh kali lebih baik.Bagi perempuan suruh dia orang tambah bini saja….

Anti Ulamak Jahat
Guest
Anti Ulamak Jahat

Tengku Razaleigh juga boleh buat tawaran yang serupa kepada PAS untuk melantik Hadi sebagai PM. Bila Hadi sudah naik stim, Ahli-ahli Parlimen parti itu akan tinggalkan kem Muhyidin untuk bersama Ku Li. Bila Muhyidin jatuh, katak-katak akan melompat ikut Ku Li. Nanti sudah ada sokongan padu yang cukup (walaupun PAS menarik diri), Ku Li bolehlah TERAJANG lebai tu masuk longkang jadi pembangkang semula….

Kah Kah Kahhhh sadist, sadist…

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

DAHLAH BANDUAN KAKI TEBUK JUBO PULAK TU……. NEGARA TIDAK STABIL BUBAR PARLIAMEN CEPAT……. JANGAN BIARKAN PEMBANGKANG PERINTAH NEGARA LAGI MEREKA BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ……. 26 ladang babi di Pulau Pinang buang sisa kumbahan ke dalam sungai……. Sebanyak 26 ladang ternakan babi di Kampung Selamat, Tasek Gelugor di sini didapati membuang sisa kumbahan dan najis secara terus ke dalam sungai di kawasan itu. Pengerusi Jawatankuasa Agroteknologi dan Keselamatan Makanan negeri Dr Norlela Ariffin berkata, pada masa ini Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) telah merujuk pemilik ladang babi itu ke mahkamah sementara menunggu Enakmen serta Peraturan Penternakan Babi Negeri Pulau Pinang 2020… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mana bukti kamu NEGARA TIDAK STABIL BUBAR PARLIAMEN CEPAT…, Mamat MAHATHIRVSANWARp?

Kamu tahu ker apa ciri2 yang membolehkan menggelar negara tidak stabil itu?

Kamu tidak bertanggung jawab, mulut celupar, menuduh tanpa bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sungguh mulia, & bersmangat sekali, diri si dara
Gigih di barisan hadapan, demi pertahan negara
Sambutlah ucapan salam & doa dari Cgu Kejora
Moga dik Akma dilindungi Allah & dlm sejahtera
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆