“JANGAN DITOLAK GERAKAN POLITIK KETIKA PANDEMIK”

1. Politik dan Pandemik sukar dibuat pemisahan jelas antara keduanya walaupun wujud garis pemisah yang samar-samar. Kesamaran ini tanpa kejelasan antara hubungan keduanya boleh menjebakkan kita ke dalam kancah ‘mempolitikkan pandemik’ di mana tindakan sebegini akan memburukkan keadaan negara yang sedang mengalami krisis kesihatan awam Covid 19.

2. Namun apa yang perlu dikenalpasti dalam garisan nipis pemisahan antara Politik dan Pandemik ialah dengan memahami perkara-perkara prinsip dalam kerangka sebuah pemerintahan dan demokrasi yang secara langsung atau tidak akan memberi kesan kepada cara sebuah kerajaan menangani sesuatu krisis pandemik.

3. Kejelasan memahami akan elak kita daripada terjerumus dalam mempolitikkan pandemik di mana pada dasarnya adalah satu bentuk eksploitasi yang perlu ditolak oleh semua pihak. Dengan kata lain tajuk artikel ini pada awal-awal lagi menolak pemikiran ‘pandemik yang dipolitikkan’ tetapi cuba membawa pemikiran untuk menjelaskan prinsip pemerintahan dan demokrasi yang terkait dengan cara kerajaan mengurus krisis pandemik dengan cara lebih efektif.

4. Prinsip demokrasi yang dimaksudkan ialah pembentukan sebuah kerajaan yang perlu mendapat MANDAT RAKYAT. Ini sangat penting kerana mandat rakyat itu sendiri adalah satu sokongan kepercayaan bagi sebuah kerajaan yang berfungsi. Akibat mengabaikan prinsip mandat rakyat, situasi hubungan pemerintah dan rakyat akan terjejas di mana ‘defisit kepercayaan’ tidak dapat dielakkan lagi. Apabila kepercayaan tiada, sukar untuk kerajaan mengatasi krisis kerana segala perutusan dan pengarahannya tidak lagi berwibawa di mata rakyat untuk dipatuhi. Dengan kata lain pihak eksekutif (para kabinet) sebagai salah satu dari tiga cabang pemerintahan telah hilang simbol kepercayaan rakyat kepadanya sekaligus segala perutusan diremeh dan diperlekehkan. Kerajaan ini berpotensi menjadi sebuah kerajaan mandul yang tiada keupayaan menangani krisis yang berlaku (dysfunctional government).

5. Kedua, ialah cabang pemerintahan dari legaslatif yang tidak mempunyai majoriti yang kukuh akan menyebabkan ia menjadi kerajaan demokratik secara majoriti rapuh dan terumbang-ambing. Bila ini berlaku tekanan untuk mengekalkan majoriti mendorong parti pemerintah mengamalkan ‘horse trading’ membeli dan menawarkan wakil-wakil rakyat jawatan, lantas menjadikan yb-yb sebagai barangan komoditi yang didagangkan. Solidariti dewan rakyat tidak terbentuk untuk fokus menangani pandemik tetapi menjadi medan mengukuhkan kedudukan masing-masing dengan habuan-habuan yang ditawarkan! Ahli Parlimen sewajarnya berfungsi tanpa syarat kerana ia diwakilkan oleh rakyat untuk menjaga kepentingan negara bukan dirinya!

6. Prinsip demokrasi pemerintahan yang bertujuan membentuk kerajaan yang stabil, kukuh dan mendapat kepercayaan rakyat adalah ramuan asas kepada kejayaan menguruskan krisis pandemik yang dilalui. Motivasi rakyat, pegawai-pegawai kerajaan yang berkhidmat kepada ‘government of the day’ sangat memerlukan kewajaran ini untuk membentuk kesepaduan menangani krisis. Membicarakan prinsip demokrasi pemerintahan ini bukan mempolitikkan pandemik tetapi ia mengukuhkan keberkesanan menangani pandemik sebagai sebuah kerajaan yang benar-benar berfungsi.

7. Simptom atau tanda-tanda kerajaan menjadi ‘mandul’ menangani krisis ialah apabila anggota kabinet sendiri tidak sensitif kepada peraturan-peraturan yang dibuatnya. Dalam suasana krisis pandemik, perlaksanaan piawaian peraturan atau SOP adalah segala-segalanya kerana itulah sahaja benteng yang ada antara kita dan potensi sebaran penyakit. Keupayaan kita mendatarkan keluk sebaran dari meningkat hanyalah dengan menyekat melalui pematuhan SOP. Pelanggaran demi pelanggaran pihak eksekutif tanpa pematuhan adalah tanda sebuah kerajaan yang lemah. Rakyat mengulas hal ini dengan caranya tersendiri adalah sebenarnya merujuk kepada tanda kepada sebuah kemandulan dari cabang penting pemerintahan ie. eksekutif!

8. Memburukkan keadaan ialah apabila terbentuk persepsi bahawa perlaksanaan undang-undang dan penguatkuasaannya bersikap memilih bulu atau double standard! Sehingga timbul persepsi ‘menteri langgar terlepas, rakyat marhaen langgar diberkas! Sikap elitis pemerintah melalui tindak-tanduk mereka tidak membantu untuk selesaikan krisis, apatah lagi kebongkakkan pak menteri dan penyokongnya membuat alasan-alasan bodoh atas pelanggaran SOP.

9. Politik dalam kerangka prinsip demokrasi sebuah pemerintahan ada kaitan dengan cara dan gaya kerajaan menangani pandemik dan ia juga terkait rapat dengan motivasi rakyat untuk bersepadu dan mendokong segala keputusan melalui parlimen yang kukuh dan fokus kepada penyelesaian.

10. Berpandukan kepada asas-asas penulisan di atas, jangan kita menolak apa sahaja yang namanya ‘politik’ dalam suasana pandemik hari ini kerana dengan berbuat demikian kita menutup ruang untuk pihak tertentu menangani pandemik dengan lebih efektif. Kita menolak dipolitikkan tetapi jangan menolak peluang untuk menangani krisis dengan lebih berkesan melalui proses politik!

11. Sebab itu apabila ditanya kepada saya, wajarkah DSAI buat kenyataan pada 22hb Sept bahawa beliau ada majoriti kukuh, meyakinkan dan selesa…, sedangkan negara sedang melalui krisis pandemik? Saya menegaskan dengan jawapan ringkas…Ya! apa salahnya dalam kerangka prinsip demokrasi berparlimen untuk lebih berkesan menangani pandemik covid yang gagal ditangani oleh kerajaan PN hari ini!

DS Dr Mujahid Yusof Rawa

Naib Presiden AMANAH

Ahli Parlimen Parit Buntar

7/10/2020.

Kongsikan artikel ini
Updated: 8 October 2020 — 11:14 am

112
Leave a Reply

avatar
7 Comment authors
MAHATHIRVSANWARphalirafiAnonymousAnonymousAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KALAU IKUT NARATIF PH YDP SALAH KERANA TIDAK SERAHKAN KUASA KEPADA MUSA AMAN…… BANI DAJJAL GUNA MATLAMAT HALALKAN CARA……MEREKA SENDIRI AMALKAN KRONISME PALING PEKAT……. Geng Mahathir kini menyerang kononnya wujud kronisme antara Muhyiddin dan Zafrul…….. Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz menjawab tuduhan mempunyai konflik kepentingan kerana memiliki hubungan keluarga dengan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Menurut Tengku Zafrul, hubungan jauh tersebut tidak melanggar garis panduan tadbir urus korporat, selepas terdapat dakwaan berlaku nepotisme berikutan pelantikannya dalam kabinet Muhyiddin awal tahun ini. “Boleh tolong jelaskan bagaimana saya mempunyai hubungan persaudaraan dengan perdana menteri melalui perkahwinan?” soal Tengku Zafrul ketika diwawancara dengan stesen… Read more »

halirafi
Guest
halirafi

Biasalah politikus hanya melihat keuntungan dari segi politik tanpa melihat kepada permasalahan rakyat dan negara. Bukti jelas pilihanraya Sabah, hanya sebuah negeri, namun kesannya dirasai seluruh negara, juga disebabkan oleh orang-orang politik. Salah Musa, salah Shafie bukan Yang DiPertua kerana beliau mengikut kuasa yang diperuntkan. Musa yang mengusulkan mempunyai sokongan majoriti dan Shafie ada hak sebagai pemimpin sama ada untuk melepaskan jawatan atau bubar ADUN. Begitu juga dengan halnya DSAI Selasa ini, tarikh yang diberitahu oleh beliau untuk mempersembahkan nama-nama dan tentu DYMM Agong akan panggil semua ahli parlimen yang berkenaan. Dan keputusannya Baginda akan memanggil TSMY mengadap dan sama… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

paling bahaya VIRUS SUPERDOG GILA melalui kentotnya

putttttttt<<<<<<<<<<<🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing kini dlm keadaan bersedih & duka lara
Tak ada kerja, anjing biol tu gi genggam api bara
Bukan anjing tu tidak kenal siapa dia Cgu Kejora
Dulu Wak Suman juah, dh kena hantar ke pusara
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Nasib aruah Suman, elok dibuat iktibar & contoh
Bila mengacah Kejora, sakit le, tersembam jatuh
Cgu Kejora ni, bkn sebarang cara boleh disentuh
Tapi..TN anjing bodoh..serupa dgn kepala butoh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PAK DAJJAL COVID TAK SERIK BUAT ONAR…..SEMAKIN RAMAI LAGI RAKYAT BAKAL JADI MANGSA POLITIKUS GILER…… Anwar persembah jumlah majoriti kepada Agong Selasa depan…… Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mengesahkan bahawa dia akan mengadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Selasa depan untuk mempersembahkan butiran bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat. “Saya ingin menjunjung kasih kerana Ke bawah Duli Tuanku telah memperkenankan untuk saya mengadap pada hari Selasa, 13 Oktober, Insya-Allah. “Pada majlis mengadap tersebut saya akan mempersembahkan keterangan lengkap mengenai jumlah majoriti Ahli Parlimen yang kukuh dan meyakinkan seperti mana yang saya sebut sebelum ini.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

SUPER DOGGILA VIRUS disebarkan oleh Anon anjing 🐕 kat Blok Budin!!!

SUATU PANDEMIK!!! diblok ini…jaga…jaga yerrrr

Baca pantun ini gaimana ianya ujud dan tersebar

Daun sekentot mari dijinjing
Makan buat ulam rasa nak pitam
Benih keluar ikut lobang bontot anon anjing 🐕
Dari aktiviti bejubo ngan Awang Hitam

ini ghuper virus nyerrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!

🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

hipotesis kewujudan virus ,,,gini

Lendir Tahik Anon anjing 🐕 + mani awang hitam = 🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

Begini mereka yg dijangkiti
?????

simpton virus SUPER DOGGILA
1.Resah gelisah
2.Mencarot dan menganjingkan orang pagi petang awal pagi
3.Dengki
4.Tidur berbogel
5.Testis menjadi laboh babenoorrr kih kih

Yg pernah ada simptom ini ialah anon anjing 🐕 & pasangannya TN anjing

Kuh kuh kuh kuh..

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA belum masuk blog post ini.

I rest my case, hehe

Reply
8 October 2020 1:04 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Para pembaca yg budiman,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Pembaca blh nilai sendiri, TN anjing perut busuk
Jam 1:04 pm, mmg kat sini Kejora belum masuk
Tapi Kejora ini..anjing tu sengaja nak acah tusuk
Kena Kejora tala & taji terus hilang kelibat susuk
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Para pembaca yg budiman,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Anjing tua tu keturunan iblis dia punya usul asal
Kejora tk ganggu dia..tapi dia sengaja cari pasal
Silap le, pemain netball pergi acah kapten futsal
Pasti anjing itu kini terkedu monyok & menyesal
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

SUPER DOGGILA VIRUS disebarkan oleh Kejora kat
Blok Budin!!!

SUATU PANDEMIK!!! diblok ini…jaga…jaga yerrrr

Baca pantun ini gaimana ianya ujud dan tersebar

Daun sekentot di atas para
Makan buat ulam rasa nak pitam
Benih kuar ikut lobang bontot Kejora
Dari aktiviti bejubo ngan Awang Hitam

ini ghuper virus nyerrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!

🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

hipotesis keujudan virus ,,,gini

Lendir Tahik Kejora + mani awang hitan = 🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

Begini mereka yg dijangkiti
?????

simpton virus SUPER DOGGILA
1.Resah gelisah
2.Mencarot dan menganjingkan orang pagi petang awal pagi
3.Dengki
4.Tidur berbogel
5.Testis menjadi laboh babenoorrr kih kih

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

SUPER DOGGILA VIRUS disebarkan oleh Anon anjing 🐕 kat Blok Budin!!!

SUATU PANDEMIK!!! diblok ini…jaga…jaga yerrrr

Baca pantun ini gaimana ianya ujud dan tersebar

Daun sekentot mari dijinjing
Makan buat ulam rasa nak pitam
Benih kuar ikut lobang bontot anon anjing 🐕
Dari aktiviti bejubo ngan Awang Hitam

ini ghuper virus nyerrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!

🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

hipotesis keujudan virus ,,,gini

Lendir Tahik Anon anjing 🐕 + mani awang hitam = 🐕

Anonymous
Guest
Anonymous

Begini mereka yg dijangkiti
?????

simpton virus SUPER DOGGILA
1.Resah gelisah
2.Mencarot dan menganjingkan orang pagi petang awal pagi
3.Dengki
4.Tidur berbogel
5.Testis menjadi laboh babenoorrr kih kih

Yg pernah ada simptom ini ialah anon anjing 🐕 & TN anjing

Kuh kuh kuh kuh..

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada juga BERUKGILA di blog Budin nih.

Benih kuar ikut lobang bontot nya yang di service Bang Ali ikut jadual masa.

Mcm service enjin, berjadual, tapi yang ini lebih selalu.

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing, blh dihina caci cerca dgn apa saja lah
Tpi, ‘biol dungu’ rasanya paling tepat pnya istilah
Dia jenis bingai bebal, yg tak mau mngaku kalah
Namun kebodohannya tiap masa asyik terserlah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Swab test negatif bukan potong gelang pink macam SOP buat sendiri Menteri Pertahanan. KUARANTIN DIRI SENDIRI. Jangan jadi manusia kurang ajar macam Menteri nak ajar Pengarah KKM. Menteri letak jawatan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

14 hari bukan lama. Kalau tak demam batuk kau duduklah rumah layan bini. Jangan merayau jangan tak pakai mask macam Menteri. Jangan jadi macam Menteri babi menyondol sana sini. Kuarantin 14 hari. Pakai mask. Menteri berambus.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Masa masuk swab test negatif. Masa keluar swab test positif. Pakai otak jangan guna kepala lutut. Kuarantinlah diri 14 hari jangan jadi sohai macam Menteri jalan 5 negeri. Habis semua kontak rapat kena balun. Menteri letak jawatan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing biol dungu 🐕)

SETAKAT INI AKU HANYA MENJAWAB, TIDAK MENULIS KOMEN, MENUDUH, MENCACI APEKEBENDENYE. TERUTAMA KPD BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

SAMPAI MASA NYA AKU AKAN MULKAN MENULIS KOMEN MEMBALUN, MENIBAI, MEMBANTAI DIA KAO KAO DISINI.

Reply
8 October 2020 9:19 am

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib le TN anjing dungu 🐕 9:19 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kehebatan Cgu Kejora, mmg lah ramai terpukau
Kebolehan yg Kejora ada, sukar org nak jangkau
TN anjing, spt trtelan bini pnya sontel tembakau
Mana dia, yg dikata nk balun Kejora kaow kaow?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 4:40 pm
_________________________________________________

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kita jaga 73 ekor Menteri yang membazirkan cukai dan menyusahkan Rakyat kembali. Takziah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Walaupun kontak rapat Menteri dapat swab test negatif jangan ikut perangai babi khinzir anak haramjadah Menteri tidak patuh SOP. Kuarantin diri 14 hari. Menteri gagal patuh SOP letak jawatan segera.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Takziah kepada kontak rapat kluster Menteri yang sudah mati, nazak dalam ICU, sedang dirawat dan sedang menunggu dijemput untuk swab test. Menteri gagal wajib letak jawatan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Nyawa Rakyat bukan untuk kamu gadai demi sokongan. Politikus punca sebar Covid19 kerana tidak patuh SOP. LETAK JAWATAN TANPA SYARAT.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri penyebar virus pembunuh. Bukan minta maaf. Bukan bayar gaji 4 bulan. Bukan bayar kompoun backdated dengan diskaun RM1000. Menteri letak jawatan serta-merta.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri ke sana ke sini tidak patuh SOP kuarantin. Alasan swab test negatif. Rupanya pesakit Covid19. Menteri tidak ada rasa berdosa dan rasa bersalah?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Rakyat tanggung gaji Menteri. Apa balasan kau? Sebar Covid19? Menteri letak jawatan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri jangan kurang ajar dan double standard dengan Rakyat. Minta maaf tidak cukup.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Rakyat muak dengan maaf Menteri Pintu Belakang. Nyawa Rakyat bukan murahan. Kluster Menteri wajib letak jawatan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA cakap semua nya tak berfaedah kpd sesiapa pun.

Tapi dia beri my daily fun and entertainment di sini. Tidak ada bandingan membalun, menibai dan membantai dia ini. Perompak thug and gangster, orang punya cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI pun di curi nya.

So low an animal, like amoeba. So despicable a brute like a hardcore gangster.

Reply
8 October 2020 3:42 pm
_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

Menipu, membohong, memfitnah, merompak segala nya nate’ BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA nih. Hinggakan cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI orang punya pun di curi nya.

Tapi dia beri my daily fun and entertainment di sini. Tidak ada bandingan membalun, menibai dan membantai dia ini. Perompak thug and gangster, orang punya cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI pun di curi nya.

So low an animal, like amoeba. So despicable a brute like a hardcore gangster.

Reply
8 October 2020 3:46 pm
_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:42/3:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Pembaca psti suka..bila TN anjing kena hempuk
Tak lama lagi, mcm Suman le anjing tua ini kojol
Mencaci maki je anjing tua ni, serupa dgn bapok
Makin dia lawan makin kebodohan dia pertonjol
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:42/3:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Seronok betul..tengok TN anjing, racau meroyan
Sbb itu, anjing bapok ni Kejora selalu suka layan
Kejora dah bogelkan anjing ini & londeh pakaian
Membebel sakan lah dia, serupa nenek kebayan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:42/3:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Kejora dah berjaya buat TN anjing berang marah
Mngelupor anjing ni, mcm babi hutan luka parah
Mroyan dia, smpai muntah taik dia mntekedarah
Mulut pulak mcm bibir puki mak dia punya lurah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Rakyat tidak berdosa jadi mangsa Covid19 Kluster Menteri. Letak jawatan bukan minta maaf.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA letak tangan, kaut tahi, masuk mulut kunyah dengan gigi.

Tahi keras, patah gigi dia 1-2 biji.

Jadi si Gongak.

Reply
8 October 2020 3:08 pm
_________________________________________________

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 3:08 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing dulu..mmg sekolah tak tinggi mengaji
Tak terdaya dia lwn, cgu Kejora balun, tibai & taji
Yg dia tau, hanya lah memaki, mencaci, mengeji
Mulut anjing ini mcm kelentit mak dia punya biji
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 3:24 pm
_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Menipu, membohong, memfitnah, merompak segala nya nate’ BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA nih. Hinggakan cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI orang punya pun di curi nya.

Tapi dia beri my daily fun and entertainment di sini. Tidak ada bandingan membalun, menibai dan membantai dia ini. Perompak thug and gangster, orang punya cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI pun di curi nya.

So low an animal, like amoeba. So despicable a brute like a hardcore gangster.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Pembaca psti suka..bila TN anjing kena hempuk
Tak lama lagi, mcm Suman le anjing tua ini kojol
Mencaci maki je anjing tua ni, serupa dgn bapok
Makin dia lwn makin kebodohan dia pertonjol
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Dah mencarut kimak dia nih.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

Baca lah lagi macam2 pukulan kpd kamu selepas itu, BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA

Reply
8 October 2020 1:52 pm

_________________________________________________

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 1:52 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing lahir trbelit tali pusat & tk cukup bulan
Lawak betul..bila dikata nak kasi Kejora pukulan
Dia nk kenakan Kejora..tapi sentiasa buntu jalan
Elok jugak klau kita gelar anjing ni, ‘Beruk Sialan’
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 3:09 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ini tak dibimbing adab sopan di masa kecil nya. Emak bapak nya sibuk sangat di masa kecil nya. Apa sibuk nya nanti kita boleh bincang.

BERUK TUA ini tak payah ada apa lain panggilan. Dia beruk, rupa beruk, tabiat beruk, period.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 3:52 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing rasa, macam kena rejam dgn lembing
Hidup bangsat dlm keadaan terumbang-ambing
Masa kecik, anjing ini kutip makan taik kambing
Bila kantoi terkedu..dia kata Kejora tk dibimbing
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA otak penuh tahi, warna kuning mcm otak dia.

Malang nya fungsi otak dia juga mcm tahi.

Reply
8 October 2020 1:56 pm
_________________________________________________

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 1:56 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing keparat, dah terima balasan, dari Illahi
Sbb anjing ini jahat dgn orang dia suka berkelahi
Melopong le anjing ni letak tangan kat atas dahi
Agak nya, dia kini berehat, untuk menjamah tahi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 2:02 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA letak tangan, kaut tahi, masuk mulut kunyah dengan gigi.

Tahi keras, patah gigi dia 1-2 biji.

Jadi si Gongak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 3:08 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing dulu..mmg sekolah tak tinggi mengaji
Tak terdaya dia lwn, cgu Kejora balun, tibai & taji
Yg dia tau, hanya lah memaki, mencaci, mengeji
Mulut anjing ini mcm kelentit mak dia punya biji
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA gah saja cakap itu ini.

Kena kentut saja pun terumbang ambing nak memapah kpd bini.

Reply
8 October 2020 1:42 pm
_________________________________________________

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 dungu 1:42 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing nk ‘rest my case’ sbagai satu muslihat
Tapi, Kejora tak kasi peluang, anjing ni nak rehat
Tk tahan dia..bila kepala..Kejora paku dan pahat
Dia muncul balik juga ler ini anjing lahanat jahat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 2:10 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA amat jahat.

Ttapi akan dibalun, ditibai dan dibantai bertalu talu di sini hingga dia sopan dan beradab.

Anonymous
Guest
Anonymous

sopan dan tidak biadab.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:03/3:10 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Bukan TN anjing ker, yg asyik kena Kejora balun?
Dia yang kena paku & taji sampai kepala beralun
Dgn Kejora bistari ini, anjing ni tak akan terpulun
Mmg sgt sesuai..dia jdi ‘Badut Blog’ punya calon
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA cakap semua nya tak berfaedah kpd sesiapa pun.

Tapi dia beri my daily fun and entertainment di sini. Tidak ada bandingan membalun, menibai dan membantai dia ini. Perompak thug and gangster, orang punya cara ketawa HAHAHA HOHOHO HIHIHI pun di curi nya.

So low an animal, like amoeba. So despicable a brute like a hardcore gangster.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:42 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Pembaca psti suka..bila TN anjing kena hempuk
Tak lama lagi, mcm Suman le anjing tua ini kojol
Mencaci maki je anjing tua ni, serupa dgn bapok
Makin dia lawan makin kebodohan dia pertonjol
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA otak kicik tapi berlagak mcm dia geliga.

Bila teruk dibalun, dia jadi mcm kera.

Reply
8 October 2020 1:50 pm

_________________________________________________

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 1:50 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing spt baru naik dri terjatuh dalam telaga
Dia juga ibarat, kerbau patah tanduk nak berlaga
Bodoh bahlol anjing tua ini mmg tidak terhingga
Bila terkedu, dikata, Kejora berlagak mcm geliga
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 2:53 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA bukan ibarat lagi – dia memang beruk, kera, monyet, lontong – semua yang melompat lompat di pokok.

Bila rehat saja dia menjelma sebagai manusia, melompat lompat di blog ini pulak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 3:14 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing dulu..mmg sekolah tak tinggi mengaji
Tak terdaya dia lwn, cgu Kejora balun, tibai & taji
Yg dia tau, hanya lah memaki, mencaci, mengeji
Mulut anjing ini mcm kelentit mak dia punya biji
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA asyik cakap besar.

Mulut celupar, mengaku mcm2, menuduh tanpa bukti, bagai.

Bangang nya bertukar jadi bingong bila di balun di sini.

Reply
8 October 2020 1:46 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 1:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Bukan TN anjing ker, yg asyik kena Kejora balun?
Dia yang kena paku & taji sampai kepala beralun
Dgn Kejora bistari ini, anjing ni tak akan terpulun
Mmg sgt sesuai..dia jdi ‘Badut Blog’ punya calon
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 2:37 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA bukan lagi calon, dia memang The Blog Joker.

Kononnya pandai, bistari entahapekebende dia kata.

Tapi Najib senang ajer kata: KEPALA BAPAK DIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing bingai 🐕 3:19 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Sian betul, TN anjing, penjilat taik palat Kit Siang
Tergaru-garu anjing tua ini jubor dia gatal miang
Udah le penakut, anjing tua ini juga bodoh piang
Bila dh terkedu, ke Najib pula dia pergi alih tiang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri yang gagal wajib letak jawatan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kluster Menteri pembawa bala Allah turun ke Malaysia. Allah laknat Menteri yang khianat amanah dan tidak jaga Rakyat.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kes aktif lebih kurang 3500. Masuk ICU 40 dalam nazak. Kematian 141. Menteri ke sana ke sini tanpa ikut SOP. Letak jawatan bukan minta maaf.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri menjadi pendosa yang menyusahkan ramai pihak. Frontliners terpaksa bocorkan Menteri gagal patuh SOP. Menteri wajib letak jawatan serta-merta.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA is trying very hard to discourage TN from commenting.

He has the archaic mentality of wanting to win by not facing his enemy.

The Malays call it takda bola, bola kecut, mcm2 lagi.

Reply
8 October 2020 1:36 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 dungu 1:36 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing jdi sawan bila teruk kena sekel kepala
Marah bengang anjing ini, muka merah menyala
Asyik menerkam & menyeringai mcm anjing gila
Bila kantoi terkedu..dia kata Kejora ni takda bola
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 2:18 pm

_________________________________________________

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kluster Menteri aniaya wanita, anak kecil dan orang tua yang tidak berdosa. Khianat kepada amanah jaga Rakyat. Khianat dalam politik. Letak jawatan Menteri pengkhianat bangsa, agama dan negara.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

JANGAN DIPAKAI PEMBANGKANG PENUNGGANG AGAMA DAN MELAYU……. Dua Ahli Parlimen UMNO Sabah Tolak Senarai Palsu Sokong Anwar……. Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin menafikan dia antara Ahli Parlimen dari Sabah menyokong gerakan penubuhan kerajaan baharu diketuai Presiden PKR, Datuk Sri Anwar Ibrahim. Penafian itu dibuat selepas beliau yang juga Ketua UMNO Sabah dinamakan antara wakil rakyat UMNO yang menyokong Anwar bagi membolehkan beliau menubuhkan kerajaan baharu. “Saya, tidak tahu menahu perkara ini hanya dimaklumkan berita tersebut diterbitkan di salah sebuah portal dan viral di media sosial dan saya menafikan sekeras-kerasnya bahawa saya pernah atau terlibat menyokong gerakan penubuhan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing nk lagak juah, tapi otak hampas sabut
Nk jadi hero..tak sedar dia bapok sotong lembut
Kena taji dgn Kejora, mula le resah, kelam kabut
Tiada pilihan lgi bagi anjing itu, melainkan cabut
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA otak penuh tahi, warna kuning mcm otak dia.

Malang nya fungsi otak dia juga mcm tahi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 1:56 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing keparat, dah terima balasan, dari Illahi
Sbb anjing ini jahat dgn orang dia suka berkelahi
Melopong le anjing ni letak tangan kat atas dahi
Agak nya, dia kini berehat, untuk menjamah tahi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kerajaan Pintu Belakang hancur. Menteri gagal dan tidak berfungsi. Letak jawatan beramai-ramai tanpa maruah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA belum masuk blog post ini.

I rest my case, hehe

Reply
8 October 2020 1:04 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Kekotoran, di hati TN anjing, mmg tak dpt dikikis
Kebodohan yg dia miliki juga tak dpt nak dihakis
Pukulan2, Cgu Kejora, dia tk terdaya nak tangkis
Dia takut, kena lunyai lagi..maka, “I rest my case”
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA gah saja cakap itu ini.

Kena kentut saja pun terumbang ambing nak memapah kpd bini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing 🐕 dungu 1:42 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing nk ‘rest my case’ sbagai satu muslihat
Tapi, Kejora tak kasi peluang, anjing ni nak rehat
Tk tahan dia..bila kepala..Kejora paku dan pahat
Dia muncul balik juga ler ini anjing lahanat jahat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Timbalan Menteri SKMM sebar berita palsu Veveonah menipu semasa PKP. Komunikasi palsu dan gagal. Letak jawatan segera.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri Tik Tok dua kali umum tutup IPT tanpa notis dan menyusahkan semua orang. Gagal. Letak jawatan dan main Tiktok sampai mati.

Anonymous
Guest
Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Cikgu Kejora’s ‘star’, continues to shine and glow
Unlike bloody idiot TN who’s like a stupid buffalo
That old moron..is damn silly & his IQ is very low
He’s like an old hut, but Kejora is like a bungalow
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

Bloody braggart bastard.

Anonymous
Guest
Anonymous

His is a kampung house “bungalow”.

Attap roof, leaking everywhere.

He moves places up to 10 times a night when it rains.

The sod of a fellow.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib le TN anjing dungu 🐕 1:26/1:30 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing, mmg jenis bebal & tak makan nasihat
Dia juga tak tahu serik walau teruk dipaku pahat
Tak tahu bila, anjing itu nak ubah, perangai jahat
Makin dia nk lwn, makin kebodohan, dia perlihat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
TN feels he is a dragon but he’s just a millepede
To readers, it’d be better if the moron keep quiet
The more he retaliate..the more, he looks stupid
He is actually presenting himself, as an old idiot
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA is trying very hard to discourage TN from commenting.

He has the archaic mentality of wanting to win by not facing his enemy.

The Malays call it takda bola, bola kecut, mcm2 lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing 🐕 dungu 1:36 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing jdi sawan bila teruk kena sekel kepala
Marah bengang anjing ini, muka merah menyala
Asyik menerkam & menyeringai mcm anjing gila
Bila kantoi terkedu..dia kata Kejora ni takda bola
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri gagal wajib letak jawatan.

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing, mmg jenis bebal & tak makan nasihat
Dia juga tak tahu serik walau teruk dipaku pahat
Tak tahu bila, anjing itu nak ubah, perangai jahat
Makin dia nk lwn, makin kebodohan, dia perlihat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA asyik cakap besar.

Mulut celupar, mengaku mcm2, menuduh tanpa bukti, bagai.

Bangang nya bertukar jadi bingong bila di balun di sini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing dungu 🐕 1:46 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Bukan TN anjing ker, yg asyik kena Kejora balun?
Dia yg kena paku & taji sampai kepala beralun
Dgn Kejora bistari ini, anjing ni tak akan terpulun
Mmg sgt sesuai..dia jdi ‘Badut Blog’ punya calon
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri Pertahanan yang buat SOP sendiri sesuka hati. Kuarantin 14 hari jadi potong gelang pink dan bebas. Menteri paling tak guna. No quality. Berambuslah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (TN anjing biol dungu 🐕)

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA memantun mantat mengkitar lagi komen lama dia.

Pemalas betul. Mana nak menang lawan blogginjg di sini.

Otak kicik, tak boleh menang punya.

Reply
8 October 2020 9:54 am

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 9:54 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing berasa, spt diludah dgn kahak gelema
Bila dia acah Kejora..sakitlah yg anjing tu terima
Tk kesahlah guna pantun baru atau pun yg lama
Yg penting, bagi anjing tu sakit yg dia rasa sama
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 12:23 pm
_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 9:54 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Pantun madah dlm bahasa adalah ibarat hiasan
Wlau diulang-ulang, pembaca tak merasa bosan
Dgn pantun sja..TN anjing tu Kejora kasi libasan
Asyik je anjing tua tu rebah hampir nak pengsan
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 12:23 pm
_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous (KEJORA BISTARI)

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 9:54 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kt blog ni, cgu Kejora ada ramai penyokong kuat
Sebab mereka suka dgn pantun2 yg Kejora buat
Lain keadaannya dgn TN anjing tua jubor ketuat
Bebelan bodohnya tu..pembaca rasa sgt meluat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply
8 October 2020 12:26 pm

_________________________________________________

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA otak kicik tapi berlagak mcm dia geliga.

Bila teruk dibalun, dia jadi mcm kera.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib ler TN anjing 🐕 @ Kenanga 1:50 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing spt baru naik dri terjatuh dalam telaga
Dia juga ibarat, kerbau patah tanduk nak berlaga
Bodoh bahlol anjing tua ini mmg tidak terhingga
Bila terkedu, dikata, Kejora berlagak mcm geliga
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

PM yang tidak patuh SOP sehingga kuarantin diri berkali-kali. Rakyat rasa tidak selamat. Rakyat diancam rotan. Rakyat mahu kamu letak jawatan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Timbalan Menteri gagal patuh SOP bawa penyakit kepada anak bini dan masyarakat setempat. Lelaki dayus yang wajib letak jawatan.