ZAHID HAMIDI SUDAH ADA ‘DEAL’ DENGAN ANWAR, UMNO TERPECAH DUA?

Suhu politik kembali panas selepas negara dikejutkan dengan polemik terbaharu susulan pengumuman Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang mendakwa dirinya sudah memiliki majoriti untuk dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Sebaik selepas pengumuman tersebut, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi pula seakan senada dengan Anwar apabila kenyataannya memberi bayangan terdapat Ahli Parlimen daripada UMNO yang akan menyertai kem Anwar untuk membentuk kerajaan baharu tersebut.

Kata Zahid Hamidi, UMNO dan BN tidak dapat menghalang mana-mana Ahli Parlimennya daripada mengambil keputusan menyokong Anwar untuk membentuk kerajaan baru.

“Sebagaimana diketahui umum, UMNO dan BN bukan merupakan parti komponen Perikatan Nasional (PN).

“Sokongan kepada kerajaan PN merupakan sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen sahaja,” katanya dalam satu kenyataan.

Zahid Hamidi seterusnya memberitahu, beliau dimaklumkan ramai Ahli Parlimen UMNO dan BN yang telah menyatakan sokongan kepada Anwar.

“Saya menghormati pendirian Ahli-Ahli Parlimen berkenaan,” tambahnya lagi.

Bagaimanapun, kenyataan Zahid Hamidi tersebut dilihat menimbulkan rasa kurang senang daripada kalangan pimpinan UMNO, malah Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan dan Setiausaha Agung BN, Annuar Musa tidak menyembunyikan pendirian mereka yang seolah-olah tidak mahu UMNO menyeberang untuk bersama Anwar membentuk kerajaan baharu, sekaligus menumbangkan Muhyiddin Yassin.

Kata Mohamad Hasan, UMNO masih lagi menyokong dan mendokong kerajaan PN.

“Sebarang perubahan keputusan mestilah diputuskan oleh parti,” jelasnya.

Annuar pula berkata, semua parti yang bergabung dalam PN kekal menyokong kepimpinan Muhyiddin selaku Perdana Menteri.

Sambil menyangkal dakwaan Anwar mempunyai sokongan majoriti, Annuar menambah, apa yang dilakukan Presiden PKR itu tidak lebih ulangan publisiti murahan seperti yang pernah dilakukannya sebelum ini.

Tetapi, yang menjadi persoalan besar di sini ialah tentang kenyataan Zahid yang begitu lunak terhadap rancangan peralihan kuasa Anwar dan seolah-olah beliau sudah mempunyai persefahaman dengan Presiden PKR itu untuk menarik beberapa Ahli Parlimen UMNO untuk bersama dalam kerajaan baharu.

Malah ada sumber memberitahu, lantaran adanya sokongan Zahid Hamidi kepada Anwar itulah yang menyebabkan beliau mempunyai keyakinan untuk menjatuhkan kerajaan dipimpin Muhyiddin dan disebabkan itu juga satu sidang media tergempar diadakannya.

Perkembangan terkini ini dijangka turut memberikan kesan kepada kempen PRN Sabah yang sedang berjalan, malah krisis terbaharu ini menyebabkan kem UMNO kini sudah berpecah dua dan ia memberikan kesan moral kepada jentera pilihan raya BN yang sedang berkempen di Sabah ketika ini.

Lebih dari itu, dengan gambaran Muhyiddin sudah hilang majoriti, kedudukan PN menjadi lebih parah dan akan menyebabkan tiada siapa lagi mahu mengundi calon gabungan kerajaan itu.

Persoalannya lain, adakah selain Zahid Hamidi, bekas Perdana Menteri, Najib Razak juga terlibat dalam komplot terbaharu ini?

Dengan perkembangan ini, apakah Muhyiddin bakal ditikam oleh rakan sekutunya sendiri dalam UMNO?

Sama-sama kita nantikan kesudahannya dalam beberapa hari akan datang nanti.(Shahbudindotcom 23/09/2020)

Updated: 23 September 2020 — 8:27 pm

83 Comments

Add a Comment
  1. Jawapan Zahid Hamidi itu menandakan Zahid tak layak menjadi Presiden UMNO kerana tak pandai jaga anak buahnya. Kalau ahli-ahli suka dan sayangi pada presiden UMNO takkan ahli sanggup sokong Anwar.

  2. UMNO PECAH ZAMAN PM4 LAGI …TOK MUDIM DOK KEMARUK JADI PM LAGI KE….AHAD DEPAN BUBAR PARLIAMEN …..

    Muhyiddin May Lack The Numbers But Anwar Not Likely To Be PM, Says Analyst……..

    (FMT) – A political analyst has voiced doubt that PKR president Anwar Ibrahim’s latest claim of having majority support in the Dewan Rakyat will lead to his becoming prime minister.

    Kamarul Zaman Yusoff of Universiti Utara Malaysia told FMT he believed Prime Minister Muhyiddin Yassin would seek a dissolution of Parliament if Anwar were to prove that his government did not have the support of the majority of MPs.

    There would be no guarantee of victory for the current opposition if fresh elections were held, he said.

    Anwar, the opposition leader, announced yesterday that he had the numbers to form a new government.

    He also said the Yang di-Pertuan Agong had granted him an audience, but this has been postponed because the King was admitted to the National Heart Institute (IJN) on Monday.

    Kamarul said Anwar would not have to seek a vote of no confidence in Muhyiddin’s government as a precedent was set when the King interviewed all MPs to find out on which side they stood during the political crisis in February.

    But he also said he doubted that Anwar had enough support to form a new government.

    “We don’t really know if Anwar has the numbers. Will Dr Mahathir Mohamad and those aligned to him support Anwar? Judging from Mahathir’s response to Anwar’s announcement, he sounds quite cynical.”

    A news report yesterday quoted Mahathir as saying he would “wait and see” if Anwar had enough support. He also said this was not the first time he had made such a claim.

    Kamarul said Mahathir also had influence over other MPs, including those in Warisan, who might not back Anwar as PM.

    He said that it would be in Anwar’s best interest to release the names of those who had pledged to support him after submitting the names to the King.

    “Anwar’s credibility will take a major hit if he cannot become PM because he has claimed many times that he has the numbers but cannot prove it,” he said.

    Political scientist Chandra Muzaffar also said Anwar’s claim needed to be verified.

    “He should show proof, show the names of MPs who support him. If he is not able to do that, I don’t think we need to pay much heed to his claim because he did this in 2008 when he said Barisan Nasional MPs would defect on Malaysia Day and they did not.”

    Chandra said he believed Anwar had received some indication that a certain number of Umno leaders would back him and this would be enough owing to the prime minister’s thin majority in the Dewan Rakyat.

    “We have to go for fresh elections, and I believe it will come to that,” he said. “If the government were to change hands without election, there would still be uncertainty.

    “The political elites’ orchestrated game of musical chairs will continue and you can expect MPs to continue switching sides because many are proven party hoppers.”

  3. Anonymous (TN anjing 🐕)

    Kamu Beruk Tua DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK lahir mulut kamu tersangkut di pucci emak kamu, bibir jadi herot, senang keluar kata2 kotor.

    Kesian anak bini kamu di maki hamun tak menentu.

    Reply
    24 September 2020 11:38 am

    1. TN anjing 🐕 11:38 am,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      Teruk TN anjing kurap, kena sekel dgn cg Kejora
      Baru padan muka dia itu anjing keturunan lanun
      Bila dh terkedu..anjing tua ni buat perangai kera
      Dikata anjing tua bebal tu cgu Kejora ini Zunnun
      🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        TN anjing kurap kerepot, bukan saja rupa hodoh
        Sekolah tidak tinggi anjing ni jadi bengap bodoh
        Dgn semua orang, anjing gila ni suka cari gadoh
        Bila terkedu, mula le anjing ni main tudoh-tudoh
        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
          TN anjing kt blog ni hanyalah taraf kutu barahak
          Dia cas lbih, serupa anak haram berjaya dpt hak
          Anjing badut ini hnya bikin kita ketawa terbahak
          Utk anjing ni..huergh ptuiih..ni ha gelema kahak
          🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  4. Banyak masa dan ruang terbuang membalun, menibai dan membantai DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).di sini,

    Tidak boleh dibiarkan dia melanda landa di sini, Cakap nya anti-nasional, ada masa2 nya menyongsang Perlembagaan negara.

    Mesti dibalun dan dibantai tiap kali dia masuk sini.

    1. Tak perlu baca dan komen blog post pun selagi ada komen DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK, MENGARUT DAN/ATAU MENGARUT.

      Dia tak tahan kena balun, tibai dan bantai, maka komplen aku tak baca atau komen blog post. Damn cheap trick nak elakkan kurang kena bantai.

      Demikianlah tabiat gengster, trouble-maker, bloody sucker.

  5. Pengumuman Anwar Ibrahim yang mengatakan dia ada sokongan padu dari ahli parlimen berbagai parti sehingga kerajaan pimpinan Muhyiddin tumbang, memang mengembirakan masyarakat yang kecewa dengan pentadbir kerajaan Muhyiddin..

    Benar atau tidak apa yang diwar-war kan oleh Anwar dalam sidang akhbar nya telah memberi kesan dalam politik tanah air. Dan Anwar juga tidak perlu menunjuk kan bukti apa yang dia katakan itu kecuali setelah dia diperkenankan oleh Agong datang mengadap di istana negara.

    Strategi serang secara psikologi terhadap pencacai tegar berjaya. Hasil nya ramai pencacai marah pada Anwar kerana tidak menunjukkan senarai nama ahli parlimen yang menyokong dan sepatutnya dibentangkan dalam dewan. Kononnya ikut saluran betul…. Tapi pencacai pro pengkhianat terlupa bahawa Muhyiddin juga tidak pernah menunjukkan bahawa dia ada cukup majoriti dalam parlimen setelah usul undi tidak percaya dari Mahathir dibekukan.

    Percaya atau tidak bahawa ramai pemimpin pengkhianat tidak dapat tidur bila tersebarnya berita kerajaan penyakit covid-19 telah tumbang. Whatsapp dan talipon amat sibuk bekerja menzahirkan suara cemas, dan ketakutan.

    Apa nak buat. Nak buat macam mana. Cari orang yang boleh bikin sabotaj. Buat perjanjian dengan sipolan, hubungi orang-orang hakim…. Peguam negara. Hubungi orang-orang ketua polis negara, cepat cakap dengan orang-orang SPRM. Cepat…cepat…buat perjanjian kita kesuntukan masa.

    Pekara seumpama itu pernah berlaku ketika BN tumbang dalam pilihanraya ke 14 dulu.

    Sama ada pembubaran parlimen akan berlaku atau sekadar pertukaran pasukan pentadbiran saja tidak penting. Pekara paling utama kerajaan penyakit covid-19 yang dipimpin oleh Muhyiddin perlu disekat dan disingkirkan dari Putrajaya demi kepentingan rakyat dan negara.

    Sepanjang pentadbiran beliau, negara Malaysia dipanggil negara rasuah, dipandang hina oleh masyarakat dunia sehingga kini tiada siapa yang sudi datang bersahabat dan melabur. Kerajaan penyakit covid-19 tidak pandai mencari duit tapi bijak nya cuma mengikis duit simpanan kerajaan terdahulu, Pakatan Harapan.

    Azmin semburit…KEPALA BAPAK KAMU

  6. SEDAP SANGAT KE MINUM AIR KENCING BAPOK KAKI LIWAT
    ……..

    Mahathir: Not The First Time Anwar Claiming To Have Majority Support…….

    (Sun Daily) – This is not the first time Datuk Seri Anwar Ibrahim has said he has the support of MPs to form a new government, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today.

    “We will have to wait to see if this is another episode of making claims that cannot be substantiated,” The Edge Singapore quoted Mahathir saying over Zoom at Nutanix’s ASEAN CIO Virtual Summit

    Anwar had also made an announcement on having majority support of MPs in September 2008.

    In today’s press conference, Anwar said he was supposed to meet the King on Tuesday morning but was unable to as the latter was undergoing treatment at the National Heart Institute (IJN)

    “I have a strong, convincing and formidable majority. It will be a strong government, its not four, five or six but close to two-thirds’ (majority).

    “With a clear and indisputable support and majority behind me, the government led by Tan Sri Muhyiddin Yassin has fallen,” Anwar added.

  7. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Wak Kontol Kejora Kojolla WKKK dah tiru lagi gaya gelak ketawa aku.

    Otak kosong, fikiran bankrap orang tua nih. Malas memikir.

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
      TN anjing, spt sekor babi, yg Kejora sedang buru
      Dh bersarang pala dia, kena Kejora punya peluru
      Anjing tua ni dah sasau sewel, otak longgar skru
      Ada ker anjing tua itu kata ketawa dia Kejora tiru
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. Lupa:

        Itu utk TN anjing 🐕 10:38 am.

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        1. Little amuses the nuisance.

          What more the fool.

  8. When 2 political leaders had a deal done, do you think they are thinking about the rakyat????

    1. Both were/are PM in Waiting….the strong motivating factor.

    2. Both are having court cases, the former on his triable issues on his royal pardon and the latter on his alleged criminal offences.

    3. Both were/are buddies and complicit in their previous dealings and actions

    The Rakyat have been taken for a ride by these 2 politicians

  9. Anonymous (TN anjing 🐕)

    Wak Kontol Kejora Kojolla WKKK dah mampus hidup semula.

    Tapi otak dah sewel, tak pergi Sabah di kata nya tak berani, tak layak, bagai.

    KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

    Reply
    24 September 2020 8:24 am

    1. TN anjing 🐕 8:24 am,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      TN anjing 24 jam di blog ni, mngharapkan dedak
      Tapi komen anjing tua ini selalu tk ikut tajuk pos
      Umur dekat 90 tpi perangai dia spt budak-budak
      Ntah bila nak cerdik, ini anjing tua pelir mampos
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        TN anjing, pasal tajuk pos bukan dia nak sentuh
        Mcm nenek kebayan sja, membebel & caci maki
        Bodoh anjing ini..mcm pak dia punya pala butuh
        Jahat mulut, macam mak dia punya lubang puki
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
          Rasa nya TN anjing ni dlu lahir terbelit tali pusat
          Perangai anjing tua ni sebijik macm keling paria
          Senjata anjing ni hanya makian dan kata2 kesat
          Agaknya lidah terjelir mcm bijik kelentit mak dia
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. Kamu Beruk Tua DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK lahir mulut kamu tersangkut di pucci emak kamu, bibir jadi herot, senang keluar kata2 kotor.

            Kesian anak bini kamu di maki hamun tak menentu.

            1. Ooops, lupa cakap –

              Kamu 25 jam di blog ini.

              Curi 1 jam entah dari mana, merayau, diam2, macam penjahat dan gengster, lepas 1 jam, melenting keluar macam beruk kena belacan di bontot nya.

              Tabiat dah memang beruk lah.

              1. TN anjing 🐕 11:38/11:46 am,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
                Teruk TN anjing kurap, kena sekel dgn cg Kejora
                Baru padan muka dia itu anjing keturunan lanun
                Bila dh terkedu..anjing tua ni buat perangai kera
                Dikata anjing tua bebal tu cgu Kejora ini Zunnun
                🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
                🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
                🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
                  TN anjing kurap kerepot, bukan saja rupa hodoh
                  Sekolah tidak tinggi anjing ni jadi bengap bodoh
                  Dgn semua orang, anjing gila ni suka cari gadoh
                  Bila terkedu, mula le anjing ni main tudoh-tudoh
                  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
                  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
                    TN anjing kt blog ni hanyalah taraf kutu barahak
                    Dia cas lbih, serupa anak haram berjaya dpt hak
                    Anjing badut ini hnya bikin kita ketawa terbahak
                    Utk anjing ni..huergh ptuih..ni ha gelema kahak
                    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
                    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  10. PAK BUAT MODAL POLITIK DAJJAL TEBUK ATAP…..DIA SENDIRI TEBUK JUBO……

    Warisan Hit By “Friendly Fire” Days Before Sabah State Election…….

    KTemoc Konsiders

    Warisan, the party leading the incumbent coalition in the Sabah polls, suffered a self-inflicted injury at a critical period in its re-election campaign as early voting for police and military personnel begins today.

    The injury was inflicted by the party’s supreme council member Mohammadin Ketapi, who also had a colourful tenure as tourism, culture and arts minister in the previous Pakatan Harapan government.

    Mohammadin had claimed gays didn’t exist in Malaysia, said he was “too poor”to declare his assets when the then Harapan government made asset declaration compulsory and shot down a fellow coalition MP who raised concerns about child sexual abuse.

    Mohammadin alleged the armed incursion on Lahad Datu, Sabah, by militants from the southern Philippines in 2013 was a farce
    In his latest controversy, Mohammadin, who is the Silam MP and also being fielded to contest the Segama state seat, claimed the armed incursion on Lahad Datu, Sabah by militants from the southern Philippines in 2013 was a “show” (sandiwara).

    Two police commandos were killed during initial skirmishes in Lahad Datu and one army man was killed by sniper fire while sweeping for enemy combatants.

    Another six police officers were killed in a separate ambush in Kunak, Semporna, around 150km away from the main conflict site. Some of their bodies were reportedly mutilated.

    In that incident, militants had infiltrated Kunak and the police were lured into the village, believing they were dealing with regular criminals. Another military personnel also died in a car accident.

    The conflict took place between February and March, two months before the 13th general election was called on May 5, 2013.

    Mohammadin had insinuated that the incursion was related to the then BN-led government to shore up its support in the general election.

    His controversial comment while campaigning in the Sabah election was recorded on video and went viral on social media yesterday, the eve of early voting for security forces personnel in the Sabah election.

  11. Bagi aku DSAI dah tersepit dengan kes pengampunannya yang akan kemahkamah tahun depan dan juga dari kenyataan DAPs yang menyatakan Shafie juga mereka sokong menjadi PM. Kita tahu benar DSAI ini seorang yang cepat melatah, manakan tidak sudah 3 kali insiden yang sama ini telah berlaku. Jadi macam cerita budak dengan serigala pulak. Tindakan beliau yang membelakangkan parti-parti komponen dlam PH dan mendahului DYMM Agong telah memaparkan beliau seorang yang gilakan kuasa dan jawatan No 1 lebih dari itu, corak tindakan sebegini mungkin bakal melahirkan seorang ditaktor. Kita lihat sinario semasa langkah Shereton, PM letak jawatan, dan BN, pembangkang dan peluang ini diambil untuk menjatuhkan kerajaan dan berkuasa semula dan mungkin mereka akan bebas dari sabitan kes mahkamah juga. Shereton berulang sekali lagi, melibatkan orang yang sama juga. Tapi persoalannya adakah PH menjilat ludahnya sendiri dan melanggar janji mereka bersekongkol dengan pemimpin-pemimpin, money is power? PH sudah tak ada prinsip? Apa pun, rakyat yang bukan ahli politik sentiasa memerhati. Jangan gah dengan slogan ‘the power of rakyat’ tapi sebenarnya ‘the power of psycho’.

  12. antara golokan yg sesuai utk hadi awang, ketua parti Angkut sampah, pAs….

    1. bape seketul daging babi
    2. bape mimpi ‘rasullulah’ temberang
    3. bape takfiri malaysia
    4. bape perlacuran agama
    5. bape ungkapan ‘barua’ sana sini
    6. bape #melayu2islam
    7. bape ‘corner’ sana sini

    cuba2 babi2 belaan nya, beri ulasan….

    1. Ulasan hanya ke atas babi tertua DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENGARUT).

      Nyata dia cakap tak senonoh di 1-7 di atas.

      Bukan saja bape itu ini, dia sememangnya pukimak. Period.

      1. terima kasih, babi belaan hadi atas kesudian utk mengulas…

        1. u r welcome.

          Terutama bila kamu terima bahwa kamu “sememangnya pukimak”.

      2. Kalau bahasa menunjukkan …bangsa…
        Bangsa apa….kami ?
        Sudah2lah ….berbahasalah yg elok2…..

        1. Shad, jangan bodoh sangat, masuk sini sekali, melulu nak jadi ketua kampong, konon nak meleraikan pihak2 yang bertelagah, nak mengajar.

          Kamu patut masuk, baca, tahukan siapa yang mula, atau siapa yang komen2 nya mengarut, juga mencarut. Tujukan komen2 itu accordingly.

          Kalau tak, kamu kena duduk di luar pintu Pertubuhan Bangsa2 Bersatu (UN) saja ler, tak dibenar, tak layak masuk pun, apatah lagi berucap meleraikan.

  13. Pujuklah MP Umno yang merajuk dan jangan lupa MP Pas dan GPS diam-diam maki anak murid Madey si Kitol. Madey si Kitol bodoh ajar Azmin Semburit arrogant without fear in his own way. Anak murid Madey si Kitol mana yang lagi bijak daripadanya? Tak ada. Nil. Zero. Puchik. Mampuslah dan bersemadilah dengan aman. Pemimpin tak guna tak mungkin lahirkan pemimpin baru. Kahkahkah!

  14. AHMAD Zahid Hamidi has reached a point where he wishes to please his Umno grassroots rather than Prime Minister Muhyiddin Yassin, a party leader told The Malaysian Insight.

    Johor Umno deputy chief Nur Jazlan Mohamed was explaining the party president’s enigmatic statement that he could not stop Umno and Barisan Nasional lawmakers from supporting Anwar Ibrahim’s bid to be the prime minister.

    IF THIS IS NOT SUPERFICIALITY AND EVENTUAL HYPOCRISY, WHAT IS??????

  15. dAp guan eng merasakan sesuatu yg tak kena dgn anwar bila mana membuat pengumuman ‘game of number’ yg terdahulu kerajaan #melayu2islam Moo & hadi pelopori….

    apa yg guan eng lupa, mahathir pun mengunakan nya utk perkasakan #melayu2 bunga nya hingga memakan diri….

    kini #melayu2 keris dah mual & muak dgn kesundalan2 #melayu2islam yg asyik mabuk dgn hidangan daging babi hadi…

    malaun2 pAs bak ular lidi yg ingin menguasai #melayu2 penyamun bak ular sawa…

    alang2 menyeluk pekasam, ngape tidak #melayu2 keris membuka langkah menyamun mereka berdamai dgn anwar agar #melayu2islam Moo & hadi terjaga dari mimpi…

    ape guan eng teragak2 ke? mungkin guan eng nak jadi cina mudah lupa menyamai bapa mudah lupa negara, si mahathir, bapa nya mukriz.

    Moo, bapa ape pula? #bapa kulum #kepalabutuh assmin, blh ke rakyat marhem terima?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK aneh pulak, menghentam Guan Eng, hehe.

      Mengata “kesundalan2 #melayu2islam yg asyik mabuk dgn hidangan daging babi hadi…” menunjukkan dia tidak dibimbing adab sopan dek emak bapak dia di masa kecil sebab depa sibuk sangat, kuat seks, beranc.k pagi petang siang malam.

      Dia diarah kulum #kepalabutuh bapak nya sejak kecil. Astaghfirullah.

  16. TOK MUDIM WAJIB SEGERAKAN BUBAR PARLIAMENT……

    Dakwaan Anwar Kononnya Ada Majoriti Disangkal……..

    (Bernama) – Beberapa Menteri Kabinet memanfaatkan media sosial masing-masing untuk menyangkal dakwaan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang beliau mendapat sokongan ‘kukuh dan meyakinkan’ untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baharu.

    Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin menerusi akaun Twitter beliau menafikan kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah tumbang seperti yang didakwa Anwar.

    “Baru selesai mesyuarat Jemaah Menteri. Tidak ada apa-apa yang tumbang atau jatuh,” katanya dalam hantaran itu selain turut memuat naik gambar keadaan mesyuarat kabinet di Putrajaya semalam.

    Anwar dalam sidang media di sini semalam mendakwa Kerajaan PN di bawah pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin “telah jatuh” dan beliau menerima “sokongan kukuh dan meyakinkan” daripada ahli parlimen untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baharu.

    Sementara itu, Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam hantaran Twitternya, dipercayai sebagai respons terhadap kenyataan Anwar, menyifatkan seseorang sebagai pembohong dan psikopat politik.

    “Incorrigible liar and political psychopath,” katanya ringkas dalam hantaran yang dimuat naik sejurus pengumuman Anwar tengah hari tadi.

    Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Takiyuddin Hassan yang juga Setiausaha Agung PAS, menyifatkan dakwaan Anwar sebagai ‘sindrom bulan September’, kerana perkara sama pernah berlaku pada 16 September 2008.

    Beliau menegaskan kuasa kerajaan masih di bawah pimpinan Muhyiddin.

    “September Syndrome… Previously 16, now 26 (Sept). Whatever, the trump card is still with PM (Prime Minister),” katanya juga menerusi Twitter.

    Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa pula berkata kenyataan Anwar itu sebagai cubaan memecahkan solidariti pakatan politik Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang terdiri daripada Barisan Nasional, PN dan Parti Bersatu Sabah (PBS) menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

    Tegasnya, dakwaan Anwar itu juga sebagai cubaan melunturkan ‘incumbency’ Kerajaan Pusat dan memberi kelebihan kepada WARISAN Plus pada PRN Sabah.

    “Ini sikapnya (Anwar) dari dulu tanpa peduli kesan buruk kepada kestabilan negara dan kesejahteraan rakyat,” katanya.

    Annuar turut menyifatkan perbuatan itu sebagai tindakan terdesak setelah Presiden PKR tersebut gagal menghalang prosiding mahkamah yang diambil oleh seorang individu yang mencabar kesahihan pengampunan penuh yang diterima Anwar berhubung sabitan dan hukuman penjara atas kesalahan meliwat.

  17. My take (at least temporary)

    1. An explicit and/or implicit conspiracy, hand in gloves between “triable pardoned ex convict of sodomy who is power crazy”, “an ongoing trial accused of thievery and money laundering” and their desperado co-conspirator “a convict jailed for 12 years for power abuse, thievery and money laundering, out on bail and currently on trial of same offences” who are essentially WALL CRASHER!

    2. Karma at work (?) for leader of TEBUK ATAP Muhyiddin who did not heed advice from Old Statesman not to work with those were/are having court cases. Treachery does not pay.

    3. This was exactly why the Old Statesman refused to lead the Sheraton Pact as he could foresee the “anticipated chaos and instability” should he accept to be their PM then. Allah has shown the truth.

    4. But everyone knows September is synonymous with Anwar’s lies. I give him my benefit of the doubt.

    5. The Phoenix may or may not rise from the ashes, the drums of Chariots of fire may or may not be banged, the victorious shouts of Conquest of Paradise may or may not be heard and finally the song of MY Way may or may not be crooned…..:):):):)

    Let the games begin

  18. AHLI2 UMNO PERLU DESAK PEMIMPIN2 MEREKA YANG ADA KES MAHKAMAH LETAK JAWATAN PARTI……..

    Mat Hasan Kata Umno Masih Bersama PN……

    (Malaysiakini) – Umno masih lagi mendokong dan menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN), kata Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

    “Setakat masa ini, Umno masih lagi bersama mendokong dan dan menyokong kerajaan PN.

    “Sebarang perubahan pendirian sokongan mestilah di putuskan oleh parti,” katanya kepada Malaysiakini.

    Mohamad berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengumuman Anwar Ibrahim yang mendakwa mempunyai majoriti bagi membentuk kerajaan baru.

    Terdahulu Presiden PKR Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa mempunyai sokongan majoriti ahli parlimen untuk menubuhkan kerajaan persekutuan.

    Ahli Parlimen Port Dickson itu membuat pengumuman itu di Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur hari ini.

    Menjawab soalan wartawan, beliau berkata majoriti yang diperolehi adalah konklusif dan bukannya majoriti tipis.

    “Jumlahnya (sokongan) kukuh dan menyakinkan, jauh daripada majoriti kecil.

    “Bukan, empat, lima atau enam (kerusi) tetapi majoriti,” katanya ketika sidang media.

    Sementara itu Presden Umno, Ahmad Zahid Hamidi dalam satu kenyataan berkata, memandangkan Umno dan BN bukan merupakan parti komponen Perikatan Nasional (PN), maka sokongan kepada kerajaan PN adalah sokongan dari ahli-ahli parlimen sahaja.

    “Umno dan BN tidak dapat menghalang ahli-ahli parlimen yang mengambil keputusan untuk menyokong Anwar yang berhasrat untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong bagi menyatakan hasrat beliau sebagaimana dimaklumi.

    “ Saya dimaklumkan ramai ahli-ahli parlimen Umno dan BN yang telah menyatakan sokongan. Saya menghormati pendirian ahli-ahli parlimen berkenaan,” katanya.

  19. Jigit

    Bro…..

    Terkenang aruah tak lalu makan
    Bubur dimamah rasa tak lumat
    Eloklah mengail, jangan bela anak ikan
    Nanti nabi tak mengaku ummat

    hih hi hiiii….

    Reply
    23 September 2020 9:03 pm

    1. Bro jigit 9:03 pm,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Elok sja Bro Jigit terus karang novel atau cerpen
      Atok pun dah sedar, dia tk layak sbgai pemimpin
      Tak berani dia turun ke Sabah, untuk berkempen
      Kian lenyap le empayar pejuwang geng ayah Pin
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. Wak Kontol Kejora Kojolla WKKK dah mampus hidup semula.

        Tapi otak dah sewel, tak pergi Sabah di kata nya tak berani, tak layak, bagai.

        KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

        1. TN anjing 🐕 8:24 am,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
          TN anjing 24 jam di blog ni, mngharapkan dedak
          Tapi komen anjing tua ini selalu tk ikut tajuk pos
          Umur dekat 90 tpi perangai dia spt budak-budak
          Ntah bila nak cerdik, ini anjing tua pelir mampos
          🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

            🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            TN anjing, pasal tajuk pos bukan dia nak sentuh
            Mcm nenek kebayan sja, membebel & caci maki
            Bodoh anjing ini..mcm pak dia punya pala butuh
            Jahat mulut, macam mak dia punya lubang puki
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
              Rasa nya TN anjing ni dlu lahir terbelit tali pusat
              Perangai anjing tua ni sebijik macm keling paria
              Senjata anjing ni hanya makian dan kata2 kesat
              Agaknya lidah terjelir mcm bijik kelentit mak dia
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

              1. Emak bapak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini menyesal dia keluar dari pucci emak nya sebab jahat sangat di masa kecil pun.

                Nakkan air kopi, dia kata nak puki, nak puki.

                Dah tua bangka nya dia mengarut dan mencarut saja. Lihat lah komen dia di atas ini.

  20. BELUM APA2 PAK DAJJAL DAH JANJI NAK BUAT KORUPSI NAK LEPASKAN KES MAHKAMAH PEMIMPIN2 UMNO….. SEBENARNYA YANG LEPAS NANTI TOKONG MAFIA KOMUNIS……

    42 Ahli Parlimen DAP Sokong Anwar Jadi PM……..

    (Suara Merdeka) – Kesemua 42 ahli Parlimen Parti Tindakan Demokratik (DAP) menyatakan sokongan kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.

    Lim Guan Eng berkata, sokongan itu dibuat selepas Anwar mengumumkan mendapat sokongan majoriti lebih dua pertiga untuk mengambil alih kerajaan daripada Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin.

    “Kami mengambil maklum pengumuman Datuk Seri Anwar Ibrahim tadi bahawa beliau telah mempunyai sokongan Ahli Parlimen yang mencukupi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan.

    “Selaras dengan keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan, 42 Ahli Parlimen DAP akan memberikan sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya beliau cukup bilang untuk membentuk Kerajaan,” kata Guan Eng dalam satu kenyataan.

  21. Thanks to the anti-nasional blokes, I’ve got my morning fun and entertainment olely.

    Thank you, I appreciate it – ikut cakap pompuan pembaca berita di CNN itu, style nya di ikut yang lain.

  22. Mas Merah

    Dara ke perigi, kain di cuci
    Hari dah redup,barulah pulang
    Yang dah pergi,suratan Ilahi
    Kita yg hidup,terus berjuang

    Pisang sesikat,masihnya putik
    Peram seguni, kan masak nanti
    Sepupu Mas kat Srawak,cantik
    Namanya Erny,ambil buat ganti

    Riang ke laut,pancing tenggiri
    Meskipon panasnya,terasa happy
    Yang dah berlalu,tinggal memori
    Maspon dah bepunya,dah ada baby

    DR MAS MERAH/MAS ELINA THOMSON
    SAKURA LAND-TOKYO

    Reply
    23 September 2020 8:42 pm

    1. Tok Gora 8:42 pm,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
      Apa benar adanya Erni, Tok Gora punya sepupu?
      Jgn le hendaknya, Tok Gora ni cuba nak menipu
      Dgn Kejora..usah kau cuba, mengarut & merapu
      Nanti kalau terjumpa, Kejora bedal dgn penyapu
      🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹🧹
      👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼👩‍💼
      Betul ker Tok Gora ni ada sepupu bernama Erni?
      Adakah si dara itu sepadan dgn cikgu Kejora ini
      Mahukah dia bertemankan anak seorang petani
      Tok Gora suruh le dia tu masuk ke blog Budin ni
      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  23. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
    Ibu blm mengerti bgaimana hati sepi ini merana
    Ingin sgt nk dikahwinkan, dia punya anak teruna
    Asyik dia kata mau pergi pinang..walau di mana
    Tpi, jodoh Kejora menanti nun di syurga nirwana
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
    Tk siapa mengerti, hiba lara yg sedang melanda
    Wlu ramai dara jelita minat, diri ini tidak tergoda
    Kejora belum bersedia, nk tunaikan hajat ibunda
    Lagi pula ibu tak perlu risau..diri ini masih muda
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  24. KETIKA MAHARAJA DAJJAL JALANKAN RANCANGAN JAHAT SELURUH DUNIA….. DAJJAL FREEMASON TIDAK SENANG DUDUK…….

    Traders Shun Risky Assets As New Lockdowns Loom; Stocks, Oil Tumble……..

    (Reuters) – Stocks across the world hit their lowest in seven weeks and other risk assets also sold off on Monday on concerns over renewed lockdown measures in Europe and Britain, as well as the United States’ inability to agree on fiscal stimulus that would support millions of unemployed.

    Oil prices fell more than 3%, the dollar rose against a basket of peers and an index of emerging market currencies fell by the most in six months. The MSCI world equity index .MIWD00000PUS, which tracks shares in 49 countries, ended at its lowest since Aug. 3.

    Britain is considering a second national lockdown as new cases rise by at least 6,000 per day while Denmark, Greece and Spain have introduced new restrictions on activity. Germany’s health minister said rising new infections in countries like France, Austria and the Netherlands are worrying.

    Adding to the market’s nervousness, the U.S. presidential campaign was upended late Friday after U.S. Supreme Court Justice and liberal icon Ruth Bader Ginsburg died. President Donald Trump said he would announce his candidate to replace her, which requires Senate confirmation, by the end of this week.

    Ginsburg’s death also decreases the chances of Congress passing another stimulus package to help lift the domestic economy.

  25. Teruk kerja Muanjing Siber Rosmah Bean Army sejak pukul 12 siang sampai la tak berhenti lagi. Barulah padan dengan jumlah gaji haram yang kamu ambil. Jangan lupa hastag Abah kau PM Pintu Belakang. Kahkahkah!

    1. Kamu Muberuk sampai pukul satu se pagi.

      Mengata orang, bibir terjueh.

  26. bila Moo di pinggirkan, rakyat akan kenang jasa nya sebagai #bapa ape?

    bape #melayu2islam? tak kan hadi beri? kan itu pwnjenamaan hadi melalui ajaran seketul daging babi nya….

    maka gelaran #bape ape yg bersesuaian utk Moo

    mesti ada #melayu2islam yg blh beri pencerahan..

    1. Rakyat akan kenangkan kepala bapak kamu.

      (Psst, komen baik dibalas baik. Begitu juga sebalik nya).

  27. sidang media anwar dah cukup mencampakan #melayu2islam Moo ke dlm longkang oleh rakyat sabah…..

    timing nya amat tepat, dgn singgahsana di ijn, dan di pastikan oleh istana, maka pengumuman nya membawa erti kpd warisan dan rakyat sabah….

    #melayu2islam Moo yg berpegang ajaran sesat hadi, kini dlm keresahan di sabah…..

    maka utk menghilangkan keresahan, ramai #melayu2islam Moo terpaksa beratur di hotel sandakan utk menemai assmin….

    hebat no

    1. Yang dicampak ke longkang ada lah kamu. TS Muhyiddin masih didokong penyokong2 nya.

      Kamu terkontang kanting keseorangan dalam longkang. Diblog ini pun kena tendang terajang dek kami .

  28. Yakjuj =umnoak
    Makjuj =pas

    Kikikiki

    1. Wak Kontol = Goh

      Ganti Kejora Kojolla yang dah kojol, tak masuk sini lagi.

      Kukukuku

      1. Tiap kali Kejora masuk, di balun dengan gelaran Wak Kontol Kejora Kojolla, WKKK.

        Tak tahan dia, cabut.

        Demikianlah riwayat nate’ rasis Wak Kontol yang dah kojol.

  29. kesundalan ape yg hadi awang persembahankan “rasululah” nya yg berbangsa arab, berserban, berjubah berbini2 menjolok2 pedang sana sini nih…

    ini ke taraf “islam” hadi awang dgn ajaran seketul daging babi nya utk penjenamaan #melayu2islam kpd si Moo?

    sebahagian #melayu2 omNo dah mual muak dgn aharan sesat hadi, lebih2 hadi kini asyik mengulum #kepalabutuh assmin sana sini….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT) tak renti2 menyundal.

      Tak renti2 juga menjaja seketul daging babi nya yang tak laku, busuk, berulat, penghabis nya di goreng nya dengan maggots nya sekali, di makan nya, jamu bersama puak nya.

      asyik mengulum #kepalabutuh nya sendiri, lihat lah dia bongkok berlipat mcm orang tua 90an tahun umur, walaupun dia umur sebenar 80an tahun. Banyak sangat membongkok mengulum #kepalabutuh nya.

  30. Saya yakin dengan Anwar kali ini.

    Walaupun sebelum ini ada ura-ura dapat sokongan majoriti namun akhirnya gagal, tidak lah sampai Anwar berani membuat sidang media.

    Jika gagal kali ini Anwar memang bijak. Sekurang-kurangnya harapan rakyat hidup kembali mahu melihat dia jadi PM.

    Patut lah dalam FB Anwar relax je berkebun dan main bola dengan cucu.

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      Pak Sheikh gagal, hingga tak berani membuat sidang media.

      Moral of the story: Jangan cakap besar, nak umumkan di pc, bagai.

    2. POSTPONED BUT UNTIL WHEN? CANNOT THE DEPUTY AGONG STEP IN AT TIMES OF SUCH CRISIS? PALACE CONFIRMS ANWAR’S AUDIENCE BUT INSISTS KING STILL UNWELL – YET WAS ABLE TO ISSUEE A DECREE ‘FOR ALL PARTIES TO PRIORITIZE THE PEOPLE’S WELL-BEING’ – WHICH INDIRECTLY GIVES MUHYIDDIN & CO POSSIBLY ILLEGITIMATE BREATHING SPACE TO TRY TO ‘SUPPRESS’ THEIR LOSS OF POWER

      SEPTEMBER 23, 2020

      https://www.malaysia-chronicle.com/?p=194366

      19 Sept Ahad dari posting diIG, YDPA telah mencemari dan menyerikan pertandingan golf persahabatan Istana Negara lawan Hasil IRD/MOF diTropicana GC lengkap dengan sessi bergambar beramai2 sebelum permainan dan Majlis Penutup dengan persembahan tropi kemenangan kpd Pasukan Istana Negara yg menang dgn disaksikan YDPA dan Menteri MOF Tg Zafrul.

      20 Sept Isnin YDPA admitted ke IJN

      21 Sept Selasa Temujanji DSAI dan DSWA mengadap YDPA

      22 Sept Rabu DSAI buat PC pegumuman ada majoriti significant boleh tumbangkan PN, telah mendapat temujanji YDPA dan ditunda sehingga YDPA keluar IJN

      22 Sept Rabu Pihak Istana Negara mengeluarkan kenyataan rasmi mengesahkan temujanji DSAI dan DSWA pada 21 Sept Selasa terpaksa ditunda sehingga YDPA keluar dari IJN.

      Nota:

      Memang strategi DSAI yalah mengadap YDPA dulu senyap2 baru buat announcement tetapi sessi ditunda dan DSAI terpaksa akur kpd status kesihatan YDPA.

      DSAI terpaksa announce dasar majoriti supaya rakyat/ penyokong2 maklum status kehilangan majoriti PN dan perkembangan seterusnya DSAI/coalition. Disamping itu, boleh mengawasi tindakbalas PN.

      Olih kerana kelebihan majoriti yg tipis dan fluid boleh berubah, tindakan terbaru DSAI sbg Ketua Pembangkang rasmi, tiada bezanya dgn tindakan unilateral Madey membuat usul undi tak percaya kpd PN atau pelan usul menolak budget Okt ini olih pembangkang.

      Yg jelas reaksi2 PN termasuk PAS memang hostile dan akan bertindak balik utk kekalkan status quo dgn apa cara walaupun cara persembahan status majoriti kpd Institusi Istana telah mereka gunakan tanpa sekatan utk robohkan Kerajaan Persekutuan PH, kerajaaan2 Negeri Johor/Melaka/Kedah dan terkini cubaan gulingkan kerajaan Warisan Sabah tetapi gagal walaupun sampai guna saluran Mahkamah.

      Malah dlm kes2 PN termasuk PAS mengambil alih kerajaan2 masa Sheraton Move, alasan2 pandemic COVID, kesejahteraan rakyat dan reaksi pasaran saham tidak terpakai utk mereka. Pasaran saham menjunam lebih 30 mata masa Sheraton Move.

      Spt biasa, PAS boleh menghalalkan dan mengharamkan apa saja ikut keperluan politik mereka. DiKedah mereka guna kaedah yg sama utk gulingkan Kerajaan PH Boboi.

      Yg penting, mengikut precedent2 ini YDPA dan Istana Negara akan memberi peluang yg adil dan saksama kpd DSAI/Coalition spt mana yg berlaku apabila PN ambil alih Kerajaan PH dulu secara persembahan SD majoriti method yg sama kpd YDPA.

      Tambah lagi, kedudukan, majoriti PN dan legitimacy PN telah lama dipertikaikan rakyat dgn kelebihihan 1 atau 2 undi ditambah lagi kelayakan Najib sbg MP batal selepas hukuman kes SRC.

      1. Sebut malaysia-chronicle, mana boleh caya?

        Penipu, pemutar belit, betapa belit nya Tuhan saja yang tahu.

  31. mlm nih bomoh hadi awang akan buat ramuan terbaharu dari kwtulan2 babi nya utk di persembahkan kpd “rasullulah’ berbangsa arab nya….

    muhammad bin aminah dah tentu berbangsa arab, tapi kenabian nya, berbangsa arab juga ke?

    hebat no…..

    #islam ala seketul daging babi….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

      SUDAH NYATA DIA PUKIMAK. Dia menghasut orang2 Islam dan agama Islam, mengaitkan Rasulullah dgn daging babi.

      Dia perlu dibalun, ditibai dan dibantai sepuas puas nya di sini. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

  32. ngape tajudin tak minta bubar sj parlimen ketika #melayu2islam tebuk atap melalui lorong belakang mati nih…

    tiba2 kini minta parlimen di bubarkan pula…..

    #melayu2islam kan main tikam mumbor utk berkuasa, beli mp sana sini, kini anwar dah dapat angka, tiba2 tak blh main angka pulak….

    hanya #melayu2islam sj ke yg blh main angka utk berkuasa nih….

    mahathir kan kata, anwar kena buktikan dia ada sokongan utk jadi pm….

    kini dah buat pengumuman dan set utk mengadap singgahsana, tak kan mahathir tiba2 cerita lain pulak….

    hebat no, #melayu2islam mudah lupa….

    mungkin genetic make-up #melayu2islam ada dna sawan selective demetia ke?

    1. Lorong belakang mati itu zunnun yang punya. Lub.ng belakang dia dah mati, otot2 tak hidup lagi, asyik di balun dek Bang Ali.

      DNA kamu beribu tahun asal nya, jenis yang asyik berbunuhan di tanah besar China. Beribu tahun sejarah pun tak terkemuka di dunia. Hanyaa berapong dalam tongkang di Lautan China Selatan.

      Sekarang Lautan China Selatan itu korang pun tuntut korang punya. KEPALA BAPAK KORANG, kata Najib Klepto wal Jibo.

  33. DAJJAL FREEMASON DAPAT DANA BESAR DARI MAHARAJA DAJJAL…….

    Tajuddin: Bubar parlimen jalan terbaik…….

    Bubar Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) adalah jalan terbaik bagi menyelesaikan kemelut politik negara.

    Ahli Majlis Tertinggi Umno, Tajuddin Abdul Rahman, berkata ia langkah terbaik daripada membiarkan perbuatan melompat parti yang mengakibat keadaan negara huru-hara.

    “Muhyiddin Yassin ada pilihan, dia boleh bubarkan Dewan Rakyat dan pilihan yang terbaik adakan PRU, baru biar rakyat tentukan siapa dapat mandat.

    “Lompat melompat parti dah jadi macam kartun, dah jadi politik caca marba. Bubar saja Parlimen bagi pada rakyat biar rakyat tertentukan.

    “Yang melompat (parti) tentu ada ganjaran, wakil rakyat boleh dijual beli beli dengan duit dan pangkat apa jenis politik kita ini, kita nak wakil rakyat yang bekerja, berwibawa dan berintergriti,” katanya kepada Malaysiakini.

    Tajuddin berkata demikian ketika ditanya mengenai perkembangan politik semasa hari ini yang menyaksikan Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa mempunyai majoriti bagi membentuk kerajaan.

    Anwar memaklumkan perkara itu dalam sidang media berkenaan di Hotel Le Meridien di Kuala Lumpur tengah hari tadi.

    Pada sidang media sebentar itu, Anwar mendakwa dia sudah memiliki sokongan majoriti yang kukuh dan meyakinkan namun enggan mendedahkan jumlah anggota parlimen yang memihak kepadanya.

    Anggota Parlimen Port Dickson itu berkata bahawa lebih wajar jika dia menyerahkan jumlah sokongan wakil rakyat itu kepada Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu.

    Kalau anda terlepas…

    Agoes Salim – Watak penting membidankan Rukun Negara
    “Jumlahnya (sokongan) kukuh dan menyakinkan, jauh daripada majoriti kecil, bukan, empat, lima atau enam (kerusi) tetapi majoriti,” kata Anwar.

    Tajuddin berkata, Anwar boleh membuktikan yang beliau mempunyai majoriti bagi membentuk kerajaan di Dewan Rakyat.

    Katanya, Ketua Pembangkang itu perlu membuktikan yang beliau mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

    “Kalau dalam Parlimen ada perubahan dan dapat sokongan majoriti baru boleh iktiraf sebagai alasan jatuh kerajaan (yang ada kini).

  34. mengape omNo berpecah 2 ?

    satu sokong “mua”FUCK”at dan yg satu lagi sokong siape?

    mahathir, kedua2 golongan tak berselera, kerana mereka takut sawan babi nya terbawa2 utk membawa jawatan perdana menteri mati bersama…

    tapi, golongan yg sanggup meneruskan kongkek mutaah dgn malaun2 pAs, kini mengecil dan tak berdaya…..

    maka bersama Moo, #melayu2islam akhir nya tak sampai 70 bilangan sj….

    melurut2 dan menyembah2 lah #melayu2islam utk ke sabah & sarawak pula….

    tapi, dgn amanat seketul daging babi hadi yg di bawa, blh ke rakyatcsabah dan sarawak terima….

    1. Bila dia sebut FUCK, pukimak lah zunnun nih.

      Asyik sebut sawan babi, seketul daging babi, sebab dia babi. Keturunan babi, bentuk babi 4 kaki pendek mcm babi, bermuncung, sodok sana sodok sini. Hingga tersodok razor blade, rabak muncung nya, terjueh bibirnya, itu pasal senang keluar kata2 hamjadah.

      Jenis yang di sebut di Perkara 153 Perlembagaan negara sebagai “lain2 komuniti”. Tidak ada Kedudukan Istimewa spt Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak.

  35. DAJJAL2 SELURUH DUNIA JALANKAN TITAH PERINTAH MAHARAJA DAJJAL UNTUK HAPUSKAN 90% POPULASI DUNIA……..

    ‘Work From Home’: Johnson Starts To Shut Down The UK Again As COVID-19 Spreads…….

    (Reuters) – British Prime Minister Boris Johnson will on Tuesday tell people to work from home and will impose new restrictions on pubs, bars and restaurants as part of an attempt to tackle the swiftly accelerating second wave of the COVID-19 outbreak.

    In an address to parliament at 1130 GMT and then to the nation at 1900 GMT, Johnson will stop some way short of a full national lockdown of the sort he imposed in March.

    “We know this won’t be easy, but we must take further action to control the resurgence in cases of the virus and protect the NHS,” Johnson will say, according to excerpts of his remarks distributed by his Downing Street office.

    The hospitality sector will be restricted by law to table service only.

    Just weeks after urging people to start to return to work, Johnson will tell people to work from home if they can. He will also order all pubs, bars, restaurants and other hospitality venues across England to start closing at 10 p.m. from Thursday.

    “One of the things we are going to emphasise is that if it is possible for people to work from home, we are going to encourage them to do so,” Minister for the Cabinet Office Michael Gove told Sky News TV. “There is going to be a shift in emphasis.”

    “They are reluctant steps that we’re taking, but they’re absolutely necessary because as we were reminded yesterday and as you’ve been reporting the rate of infection is increasing, the number of people going to hospital is increasing, therefore we need to act,” Gove said.

  36. Bro…..

    Terkenang aruah tak lalu makan
    Bubur dimamah rasa tak lumat
    Eloklah mengail, jangan bela anak ikan
    Nanti nabi tak mengaku ummat

    hih hi hiiii….

    1. Nabi Muhammad kao dah mati ke? Nabi Muhammad kao orang arab ke?

      hebat no

      1. Asalkan bukan yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok besar di tepi rumah.

    2. tuhan penerima taubat, Nabi Muhammad kao terlalu emo ke?

      kesian #melayu2islam bergelumang dgn ajaran seketul babi hadi, kesana kemari..

      seketul daging babi hadi itu azimat ke syurga ke?

      1. Menghasut berterusan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAN ini.

        Menjaja seketul daging babi ke sana sini, tak laku, busuk, berulat, takut rugi (jenis Ultra Kiasu), goreng bersama maggots nya sekali, makan di hidang bersama dengan puak nya.

  37. Mat Sembab. Teknologi tanam padi dan buat dedak di Korea Utara semakin maju. Semua MP patut belajar dan jangan tinggal sekor di Malaysia. Kahkahkah!

    1. Gomen patut hantar kamu sorang, tak payah MP2, jimat belanja.

      Balik, berterusan lah makan dedak. Di campur kerak di kandang babi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.