FAKTOR ‘ABAH’ DIYAKINI TIDAK MAMPU TUMBANGKAN WARISAN

KEMPEN “Abah” dijangka tidak memberi kesan besar kepada Pilihan Raya Negeri Sabah kerana faktor tempatan lebih jadi tumpuan berbanding isu kebangsaan, kata penganalisis.

“Personaliti, hubungan keluarga dan rekod prestasi lebih penting di sini,” kata Profesor Dr Hamidin Abd Hamid dari Universiti Malaya di Kota Kinabalu, semalam.

Hamidin yang juga felo penyelidik Ilham Centre berkata, walaupun rating Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tinggi di Sabah ia tidak akan diterjemahkan dalam bentuk undi secara langsung.

“Kami dapati yang banyak faktor lain lebih dominan di sini walaupun Muhyiddin dapat sambutan baik.”

Tidak seperti negara tetangga misalnya Indonesia dan Filipina, Hamidin berkata, Malaysia tidak mengamalkan sistem presiden dan promosi seorang politikus tidak akan memberi faedah kepada pilihan raya negeri.

“Pengundi Sabah, terutamanya di kerusi pedalaman mengharapkan untuk wakil rakyat mereka selalu turun padang. Mereka mahu seseorang yang mereka boleh jumpa selalu dan tidak kisahlah sepopular manapun Muhyiddin, mereka tahu dia tak boleh tolong mereka dalam isu kehidupan harian.”

Hamidin berkata bekas perdana menteri Najib Razak menggunakan kaedah kempen serupa pada pilihan raya 2013 dan 2018.

“Bila dia pertama kali guna pada 2013, ia berkesan kerana imejnya masih positif dalam kalangan pengundi. Tetapi, dia gagal pada 2018 kerana sudah tercemar dengan kontroversi 1MDB dan GST.”

Perikatan Nasional yang diterajui Muhyiddin menggunakan sepenuhnya populariti perdana menteri itu bagi menarik sokongan pengundi Sabah daripada Warisan Plus pada pilihan raya kali ini.

Sejak penamaan calon pada 12 September lalu, sepanduk dan papan iklan “Abah” – nama manja Muhyiddin – menghiasi 29 kawasan yang ditandingi PN. Papan iklan terpampang wajah Muhyiddin dengan slogan “Undi Abah untuk Sabah” turut dapat dilihat di sepanjang jalan utama seluruh Sabah

Penganalisis politik melihatnya sebagai cubaan menggunakan rating populariti Muhyiddin yang mencecah sehingga 90% di Sabah, berdasarkan kajian dibuat badan pemikir Society Empowerment & Economic Development for Sabah (Seeds) pada 24 hingga 31 Ogos lalu.

Pensyarah sains politik Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Dr Arnold Puyok berkata penggunaan perkataan “Abah” sebenarnya satu kesilapan.

“Di Sabah mereka guna ‘Apak’, di Sarawak kami guna ‘Abai’. Untuk guna ‘Abah’ di sini, seolah beri rasa yang kuasa persekutuan sekali lagi cuba memalayakan Borneo,” kata Puyok ketika ditemui di Kota Kinabalu.

Tambahnya, strategi “Abah” bukanlah baharu kerana bekas ketua menteri Adenan Satem juga pernah merujuk Najib sebagai “Abai” pada Pilihan Raya Sarawak 2016.

“Tetapi sekali lagi, itu Sarawak, ini Sabah. Di sini, ia kurang berkesan kerana pengundi mengutamakan calon berbanding naratif nasional.”

Puyok yang mengetuai pasukan kajian Seeds, berkata, kajian mereka menunjukkan walaupun populariti Muhyiddin jauh lebih tinggi berbanding Ketua Menteri Sementara Sabah Mohd Shafie Apdal, ia tidak mempengaruhi pengundi apabila ditanya siapa yang mereka mahukan sebagai ketua negeri.

Kajian mendapati, 39.6% responden masih memilih Shafie berbanding 15.3% memilih Musa Aman, 11.3% memilih Hajiji Noor dan Bung Moktar Radin hanya mendapat 11.1%.

Hajiji adalah calon ketua menteri PN, manakala BN pula memilih Bung sekiranya Gabungan Rakyat Sabah berjaya mengalahkan Warisan Plus kali ini.

Walaupun tempoh berkempen sudah masuk seminggu, sekumpulan pekerja jentera pilihan raya masih bekerja menaikkan poster Muhyiddin di sepanjang jalan Kota Kinabalu-Ranau.

Mereka tidak ada poster calon Star, Jeffrey Kitingan yang bertanding di DUN Tambunan.

“Kami hanya naikkan poster ini sebab itu yang disuruh,” kata Donol Wilfred.

Katanya, beliau tiada poster calon Star.

“Poster Jeffrey ada berhampiran kampung terletak jauh di dalam,” jelasnya.

“Sebenarnya, dia tak perlukan pun. Dia tak perlukan ini juga.

“Tetapi kami buat apa yang disuruh. Lagipun, dapat duit (kerja naik poster),” kata pengundi Tambunan itu. – 22 September 2020 (Dipetik daripada TheMalaysianInsight)

Kongsikan artikel ini
Updated: 22 September 2020 — 2:31 pm

61
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
MAHATHIRVSANWARpAnonymousAnonymouszunnunAhli Syurga Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

JANGAN PEDULI KLEPTOKRAT PHD4PIG CASH IS KING……CUKUPLAH RAKYAT SENGSARA 22 BULAN…….DAH KATA CUKUP KERUSI NAK AJAK UMNO APA LAGI…… RAKYAT TAK KISAH PEMIMPIN2 UMNO DISUMBAT PENJARA……. What Is Important To Sabah Voters?…….. Tun Dr Mahathir Mohamad laments that Malaysian voters can be bought. It’s fine to talk when you have billions. But when you are not sure how to put food on the table, money is the first thing in your mind. And RM200 for a vote means your family has at least one more month of food. Corruption. Abuse of power. Cronyism. Nepotism. Wastage of taxpayers’ money. Democracy. Freedom… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun ini salah campuran, bukan salah emak bapak nya.

Di sekolah lagi, dia gravitated towards the uncouth, the uncivilized,
the uncultured, the unrefined, the unpolished. Yang lain main guli, dia main baling batu. Kena kereta Cikgu, di fitnahnya orang lain buat.

Syurga agama apa pun, dia tak akan merasa. Kalau merasa pun, selepas dah hampir jadi bara mayat nya.

Bila sampai masa nya, berseronok lah kamu di Neraka, wahai zunnun.

Anonymous
Guest
Anonymous

In fact, legally PM8 is already leading only a minority because in yet another blatant violation of the constitution by this government the convicted felon Najib Razak is being allowed to continue sitting as an MP solely because without him ‘Moo’s’ numbers fall to 111 – a minority in the house. Even compared to the several other violations and malpractices got away with so far by Muhyiddin and his gang, this one stands out. Najib has not been controversially convicted of whistleblowing in the public interest on even on a trumped up charge, but of stealing millions of public money… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

SARAWAK REPORT still run by that Sarawak expatriate what’s-the-name? Is she a Malaysian citizen?

If expatriate, not much effect. A British trying to be smart in this country is not smart at all.

She should go to the Congo and face the Congolese if she starts trying to be clever there.

Anonymous
Guest
Anonymous

The above is a copy paste from Sarawak Report.

Readers know it’s written by the Mat Salleh pompuan.

Having ideas and values that exist even in the UK. And being walloped in the UK, too.

Anonymous
Guest
Anonymous

There’s plenty of weaknesses in the British political system and a lot is being complained in the British press every day.

Only here a Mat Salleh smart …. tries to fuss and create havoc.

What the ….

Anonymous
Guest
Anonymous

Tosonyap si zunnun

zunnun
Member
zunnun

moral of the story, jgn syok bila di beri pengiktirafan ahli syurga, sekali pun ahli neraka, kapir & harbi…

bukan mak bapak #melayu2islam mau pun parti Angkut sampah, pAs; punya…

yg ada pada #melayu2islam, #kepalabutuh dan #pukitergagga2 sj…

kesian #melayu2islam, syurga, neraka, kapir & harbi di di jadikan modal utk berkuasa di bumi..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu langsung takda modal. Selain dari isu2 rasis yang tak hormatkan Perlembagaan dan Rukun Negara.

Tak serik dengan rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawasi keadaan dan bergelimpangan akibat no-nonsense SOP depa.

Asyik dengan “#kepalabutuh dan #pukitergagga2”. Nyata emak bapak nya tak membimbing dia adab sopan di masa kecil sebab depa sibuk sangat, asyik beranc.k pagi petang siang malam.

Anonymous
Guest
Anonymous

mengawasi = mengawal

Anonymous
Guest
Anonymous

mengawasi = mengawal.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apasal bodoh sangat mengata “#melayu2islam, syurga, neraka, kapir & harbi di di jadikan modal utk berkuasa di bumi.”?

Kamu tak tahu ke Perlembagaan negara menyatakan di Perkara 3 bahwa Islam adalah agama negara ini? Maka boleh menyebut nya bila2 masa.

Satu cara bagi kamu boleh menikmati keadaan itu ia lah kamu peluk agama Islam dan ikuti budaya Melayu.

Tak paksa. Hanya satu cara.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu zunnun hati2 lah, awasi penerangan ini –

Laporan Majlis Keselamatan Negara (9 Okt. 1969) berpendapat bahawa peristiwa 13 Mei ini terjadi akibat peranan yang dimainkan oleh Parti Komunis Malaya dan kongsi-kongsi gelap Cina …

PKM dah berambus ke Selatan Thailand. Awasi lah kongsi-kongsi gelap Cina tuh.

Kot kamu zunnun seorang dari nya. Buru hingga ke Selatan Siam juga.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau tak suka Malaysia dan politik di negara ini, hijrah lah.

Tak susah, takda sekatan apa2 pun. Tak macam ada negara yang memerlukan rakyat yang nak hijrah bayar jumlah yang besar.

Amacam, you fellows have a good and easy deal here. You don’t like, simply pack up and go.

You’ll be happy, so would those remaining behind.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tosonyap si zunnun pukimak.

By now he should know that he would not be allowed to talk nonsense and get away with it.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dah mati betul Wak Kontol Kejora Kojolla.

Lenyap dah beberapa hari.

Inna lillah … RIP.

Anonymous
Guest
Anonymous

Moral of the story:

Jangan keluarkan komen2 yang melampau.

Perlu sentiasa tidak menyongsang Perlembagaan dan Rukun Negara.

Have a good day, folks.

zunnun
Member
zunnun

dah bangun semalaman jadi abdi bini…

puas jilat puki bini? kesian #melayu2islam, penyakit najib di perhambakan oleh rosmah di jangkit pula oleh kamu…

kurang2kan sawan pd siang hari. #melayu2islam klu tak sawan kaki kuat mengamok ketuanan ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

Dah memang pukimak sebab cakap puki.

Maka dibalun, ditibai dan dibantai lah sepuas puas nya
di sini.

Jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di sebelah rumah nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini memang mulut celupar, tersangkut di pucci emak dia masa lahir.

Suka perli pasal mengamuk di Memali. Tapi ngeri, tak berani sebut yang bergelimpangan di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mencari my morning fun and entertainment, jumpa pulak si Mat Tonjol Ahli Syurga mengata “TN botak .. Sumpah seranahnya macam bunyi cicak”.

Tak memasal dia nih mencari pasal. Ahli Syurga kepala tahi mcm tuh.

Tak nampak siapa yang kena sumpah, mengapa, ada justifikasi atau tidak. Kepala biul nampak nya Ahli Neraka nih. Tak ada pelajaran tinggi, tak pandai menilai yang baik dari buruk.

Tapi kerana dia kemudian nya kata “TN tu ahlu syurga juga!!”, maka kurang lah kena semburan air liur.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hahaha, kalau air liur makan sirih, sememeh lah dia.

Tui sana, tui sini di muka dia, mcm pontianak lah jadi nya.

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

tak habis-habis si zunnun bulu ketiak ni
citerrr pasal daging babi dia tu

kau suka ke daging tu wahai Zunnun Tempoyak?

kau dengar pantun aku ni

Mundar-mandir di tepi sungai
Ternampak buaya tak jadi berak
Sat gi si TN botak datang lerrr menyerigai
Sumpah seranahnya macam bunyi cicak

zunnun
Member
zunnun

huh,

ahli syurga berpantun….

cuba berzikir pula….🤣

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

masa di syurga Bidadari bukannya cakap macam kita

disana penuh dengan panton indah dalam bahasa Arab

bukan macam si Kejora tahi cicak tu

pantoonnya panton neraka

asyik kutuk TN saja

dia tak tahu kerrr..yg TN tu ahlu syurga juga!!

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

kamu juga sebenarnya seorang ahli syurga

cuma bahasa sahaja kasar!

hati dalam macam ubi kayu..putih suci

🤣

aku tahu menilai orang

saja aku ni suka cuit-cuit orang

buat hiburan

teruskan berkomentar yerr bro

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

yang kau tembak tu betollah tu

cuma bahasa sahaja kasar hi hi hi

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

tetapi pada situasi hari ini,

rasanya perlu gitukah?

emmmmm….

hi hi hi

Anonymous
Guest
Anonymous

“aku ni suka cuit-cuit orang .. buat hiburan”

Jaga jangan cuit sarang tebuan. Nanti benjol kepala di sengatnya.

Kutuk lah yang anti-nasional, yang tak ikut Rukun Negara.

Supaya kamu dapat hiburan dengan selamat. Dibantu jika kena sengat.

zunnun
Member
zunnun

huh,

di syurga berpantun dlm bahasa arab?

agak nya, bila mula jatuh hati ketika mata bertentang mata, bahasa ape yg di pakai….

bahasa yg mengertian, suara hati…

ketika kamu merenung wajah di cermin, pembalikan wajah merenung kamu….

bahasa ape….

“…..wasabiku nasabiku….”

ketika di taman syurga, di maniqam ibu, bahasa ape kedua, ibu dan jenin bertutur…

masih kah kao ingat pd waktu itu?
masih kah kao ingat, ia sentiasa menjadi mimpi
dan menjadi rindu…..

🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini satu contoh yang boleh di balun.

Dia persendakan Syurga fahaman Islam.

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak tahu apa itu Syurga, konsep Islam. Dia sudah tentu masuk Neraka.

Tapi menanya secara biadab dan kurang ajar itu menunjukkan tahap fahaman nya yang amat kudut. Jenis pariah, sebenarnya dia.

ketika merenung wajah di cermin, timbullah rupa hantu puaka zunnun the pukimak di belakang sana. Di toleh, dia hilang. Begitu lah syaitan nya dia.

zunnun
Member
zunnun

ada tiga virus yg negara telah hadapi… (1) tuak amanat seketul daging babi hadi (2) tuak air puki rosmah (3) covids yg pertama, tuak amanat seketul daging babi, virus ini amat contangious, hadi di hinggapi ketika menjelajah keluar negara, dan hinggavkini dah sebati dlm diri pesakit akan jadi sasau, mula menjadi abdi golongan #melayu2islam hadi…. terdahulu menyular kpd najib kini menyular pula kpd Moo & assmin virus ini gagal menyular dgn dAp/amanah/pkr/warisan tapi sedikit sebanyak mahathir terkesan dgn nya…. yg kedua, najib dan jawatan perdanaenteri nya, di rampas oleh rosmah sbb najib asyik di hidangkan dgn tuak air puki… tidak… Read more »

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

YE KER? wahai ahli neraka?

kat sana nanti,kau telan bara api yerrrr

kopiah putih vs seluar pendek

sembahyang vs berkaraoke

bauan attar vs bauaan alkohol

susu dan madu vs beer dan todi

KAU YANG SEBELAH MANA TU ZUNNUN?

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

satu lagi!

jubah vs seluar jin koyak(kau pinjam jin punya)

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun menghasut orang Islam dan agama Islam.

Sepatutnya kau balun yang ni kao2.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dah takda akal lain, zunnun si pukimak ini mengata “TN kerap kelihatan seperti najib, menyundal ingin pembelaan, dan syok sendiri bak sawan babi sbb jadi abdi isteri pd mlm hari…”

Aku sokong dia membalun Najib. Tapi nampak nya dia gerun juga dengan TN.

Bukan TN ada sawan, tapi ada badi, bila melenting, disabung nya kamu, membadi kontol kamu, putus yang panjang seinci itu. Kamu di sukai Bang Ali pasal itu. Senang dia menyodok kamu.

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

“.. putus yang panjang seinci itu.”

Entah2 takda seinci pun. Dia 2 jantina.

Hermaphrodite – an organism that has complete or partial reproductive organs and produces gametes normally associated with both male and female sexes.

https://www.google.com/search?q=Hermaphrodite&oq=Hermaphrodite&aqs=chrome..69i57j0l7.2374j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Abah kau tak terlibat edar Tiger Beer kepada pengundi Sabahan. Abah kau suci dari arak dan perempuan terutamanya bernama Nika Gee Siew Yee puki bini kapir harbi. Abah kau baca doa tolak zina dengan bini orang setiap hari. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

SEDAP MEMBALUN, MENIBAI DAN MEMBANTAI “DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT)” YANG MENGGUNA NAMA ANON.

THERE’S NOTHING LIKE WHACKING HIM ON THE HEAD, SHITTING HIM AND WONKING HIM IN HERE.

THOUGH HE DIVERTED OUR ATTENTION FROM THE BLOG POST, NEVER THE MIND, PUAS HATI DAPAT BIKIN KEPALA DIA BENJOL DI SEKEL BERTALU TALU DISINI.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mungkin juga itu Wak Wak Kontol Kejora Kojolla. Dah tak berani pakai nama Kejora Kojolla.

The same whacking, shitting and sekel kepala dia applies.

Anonymous
Guest
Anonymous

Could also be zunnun @ anon @ Kejora Kojolla.

The same whacking applies.

They belong to the same species.

Goh
Guest
Goh

Abah kepala wak dia kikikiki…..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Tiger beer 8 carton bawah Duta Khas Hadi Wengweng boleh dapat cop Halal Jakim tak? Ulama Anjing cuba cari dalil halal Tiger Beer untuk kempen parti Melayu Islam? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu dah mula cakap kurang ajar.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Dik korokmu kalau jenamakan negara jadi Islam. Parti jadi Melayu Islam. Baca doa buat ulang siar sampai orang muntah tengok muka sembab kau. Haram sana haram sini. Halal pula kalau Menteri. Tiba kau kempen edar Tiger Beer? Kurang hajar tak kurang hajar? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Bahasa apa Dik korokmu?

Swahili, Congolese, Papua New Guinean?

Cakap Melayu lah, Dol.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau kodok mu, faham. Bahasa Jawa.

Tapi kamu ada kodok di celah kelangkang ker?

Selalu menjaja kodok mu in the backlanes of Chow Kit Road, KL, ker?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Korokmu tu bahasa Kelate campur Tranung. Maksudnya bijaknya kamu macam keldai. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Ikut Bahasa Congo, makna nya emak bapak kamu tak bimbing kamu di masa kecil. Sebab depa sentiasa sibuk, asyik beranc.k pagi petang siang malam.

zunnun
Member
zunnun

amanat seketul daging babi lagi memabukan dari tiger beer….

hinggakan ibrahim dan pengikut2 nya, mabuk bercangkul, berparang berkapak amok di jalanan….

pornpuan2 tua, berjoget2 sambil terjerik2 bertakbir ….

hebat air tuak dari hadi, #melayu2islam sampai berani tebuk atap sana sini….🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu nyata biadab dan kurang ajar mengaitkan Hadi dengan babi. Emak bapak kamu tak bimbing kamu di masa kecil sebab depa kuat seks, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

Anonymous
Guest
Anonymous

” mabuk bercangkul, berparang berkapak amok di jalanan….”

Kamu Google lah 13 Mei 1969, baca Laporan Majlis Keselamatan Negara, penulisan PDRM, dari pihak resmi Kerajaan.

Juga https://www.rmp.gov.my/infor-korporate/polis-diraja-malaysia/sejarah/peristiwa-13-mei

anon
Guest
anon

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
Balik mengail ke rumah mertua
Singgah di pekan makan bubor
Apalah sial itu punya si tua
Namanya TN si tua kaki jubor

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

anon
Guest
anon

alamak! baris panton tak sama
hp 4 hari dah rosak..baru balik repair pon jem lagi

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
Balik mengail ke rumah mertua
Singgah di pekan makan bubor
Apalah sialan itu punyala si tua
Nama nya TN sii tua kaki jubor

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

WAK KONTOL KEJORA KOJOLLA DAH MATI HIDUP SEMULA.

DAH LENYAP DARI SINI ALIH2 MASUK LAGI.

PAKAI NAMA ANON PULAK. MACAM2 KAREBAH ORANG TUA NYANYOK 80AN TAHUN NIH.

GIDDY UP, WAK KONTOL.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN si tua kaki jubor, kata dia.

Dia tahu sebab dia dah kena jubor, gamaknya.

Kot bertalu talu, seronok dia hingga mahu menyebut nya di sini.

Enjoy, anon.

Wau bule
Guest
Wau bule

Kalau betul BN edar Tiger Beer, sah BN, MN, PN hipokrit.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Abah kau edar Tiger Beer kempen BN PN. Kualiti arak terjamin bawah Islam Hadi Wengweng. Yam Seng sama Anjing Ulama. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

klu watak dan mirip muka penyakit kanser di ketengahkan oleh #melayu2islam bersama fahaman seketul daging babi yg di anuti….

ketawa terbahak2 rakyat sabah …

ngape watak dan mirip si Moo yg di pilih….

assmin atau hadi, bagaimana pula? 🤣

watak2 #melayu2islam yg tak berselera di dampingi….

#melayu2 omNo bagaimana pula….

mungkin mAt hassan masih ada charismatic….

yg lain, bak jenama babi2 sj…

mahathir bagaimana pula?

yg ini, biarkan bersendirian, tapi beri nya kereta2 mainan yg bermutu tinggi supaya sawan babi nya dapat di awasi….

Anonymous
Guest
Anonymous

jenama babi dikhaskan untuk kamu saja.

Sesuai dengan watak dan otak kamu.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT.