PEGAWAI MUHYIDDIN ANTARA KONTAK RAPAT AHLI MT UMNO POSITIF COVID-19?

Seorang Ahli MT UMNO, Razlan Rafii yang dilaporkan positif dijangkiti virus Covid 19 dipercayai mempunyai kontak rapat dengan seorang pegawai Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Sumber memberitahu, Razlan ada bertemu dengan pegawai Muhyiddin semasa berkempen dalam PRN Sabah yang sedang berjalan ketika ini.

Malah, Razlan dan pegawai Muhyiddin itu juga difahamkan bersarapan pagi bersama dengan beberapa ahli politik lain dari Semenanjung dan juga Sabah.

Menurut sumber, pegawai Muhyiddin tersebut adalah merupakan salah seorang yang selalu menjadi sebutan ramai dan dipercayai turut terlibat membantu bekas Ketua Menteri, Musa Aman dalam cubaan merampas kerajaan negeri Sabah, baru-baru ini.

Bagaimanapun, usaha tersebut gagal berikutan Shafie Apdal berjaya meyakinkan TYT Sabah untuk membubarkan DUN bagi memberi laluan diadakan pilihanraya semula.

Sehingga ini difahamkan pegawai Muhyiddin tersebut masih merahsiakan maklumat kontak rapat beliau dengan Razlan itu kerana bimbang ia akan memberi kesan buruk kepada gerakan kempen PN.

Namun, perkara itu telah menjadi bualan hangat di Sabah ketika ini dan mereka mula mencari-cari siapa lagi yang pernah kontak rapat dengan Razlan.

Jelas sumber itu lagi, pegawai Muhyiddin tersebut aktif terlibat dalam kempen pilihan raya di negeri bawah bayu tersebut dan sering bertemu dengan para pemimpin politik dalam merancang gerak kerja kempen di sana..

Menurut laporan sebuah portal tempatan, Ahli Majlis Tertinggi UMNO itu kini sedang menjalani kuarantin wajib bagi mendapatkan rawatan susulan.

Laporan yang memetik sumber itu memaklumkan beliau telah dimasukkan ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

Razlan dipercayai dijangkiti Covid-19 selepas berkempen di kawasan Parlimen Sipitang, kawasan yang ditandingi oleh UMNO dan sekutunya, Perikatan Nasional.

Razlan sendiri mengakui spekulasi beliau dijangkiti Covid-19 itu.

Bagaimanapun kata Razlan, dia sedang menunggu keputusan ujian lanjut saringannya dan berharap keputusannya adalah negatif.

“Pertamanya RTK (ujian rapid test kit), sekarang tengah tunggu RT-PCR (polymerase chain reaction).

“Keputusan akan keluar hari ini atau esok,” kata Razlan lagi.

Sementara itu, Pengerusi BN Sabah, Bung Mokhtar Radin turut mengakui kes membabitkan Razlan, namun berkata, ia hanya baru disyaki.

“Tetapi Razlan telah diarah untuk dikuarantin selama 14 hari,” tambah Bung Mokhtar yang disebut-sebut sebagai calon Ketua Menteri mewakili BN. (Shahbudindotcom 21/09/2020)

Updated: 21 September 2020 — 4:22 pm

33 Comments

Add a Comment
  1. PAK DAJJAL IS TOO NASTY…..

    .

    Is Anwar Being Too Hasty?……..

    Analysts concur PKR chief should have waited to prove he has the numbers to take over Putrajaya
    (Sun Daily) – Datuk Seri Anwar Ibrahim may have been overly hasty in announcing what he claims is the impending fall of the Perikatan Nasional (PN) government.

    Many feel that he should have waited for just a day or two, prove that he has the support he now claims and then get sworn in as the ninth prime minister.

    If he gets the right support he will helm the government, but if it does not materialise, his integrity will not remain intact. As it is, it’s political suicide, according to analysts theSun spoke to yesterday.

    When making his announcement yesterday, the PKR president said he had been granted an audience with Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billal Shah on Tuesday, but the appointment had to be postponed because the King was admitted to the National Heart Institute.

    As analyst Prof Dr Azizuddin Mohd Sani sees it, the Sabah election could have been the factor that forced Anwar to act too soon.

    “There is a tendency for Sabahans to vote for a party that has a firm grip on the federal administration. If Anwar gets his prize, it could work in favour of ally Warisan Plus.”

    Prof Dr Jeniri Amir of Universiti Malaysia Sarawak went a step further to say that Anwar should be “condemned” if his claims are untrue.

    “He is well aware of the implications. This is not a trivial matter or a child’s game. It has everything to do with his own integrity.”

    “Couldn’t he have waited and done it properly?”

    He pointed out that Anwar would need the support of a number of parties to pull this off. “He will not only need the support of Umno but also that of parties in Sabah and Sarawak.

    “But then again, he could be just ‘testing the waters’,” Jeniri added.

    Branding it as a “stupid” move, he said other MPs would not be enticed to join Anwar.

    Another analyst, Dr Asri Salleh, believes Anwar’s statement could stir panic among Malaysians, especially in these uncertain times.

    “He should have waited. This is unnecessary … stirring another round of panic among the people at a time when a second wave of the Covid-19 pandemic is imminent.”

    As it is, Asri said, the country does not need a new government now.

    “The current government is doing really well. There is no need for a new one. It will ultimately be a waste of time and resources.”

    Asri believes that Anwar’s allegations of incompetence of the Muhyiddin government could have a bearing on the Sabah polls on Saturday.

    “We can expect some form of retaliation. People may choose to boycott the state election altogether due to a combination of political fatigue and fear of Covid-19.”

    There has been a flare-up in Covid-19 infections in Sabah over the past few weeks, with seven clusters at the last count.

    A history of unsuccessful power grabs
    The job that PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim has coveted for decades may yet be within his grasp, if his latest claim that he has the numbers comes through.

    But it will not be the first time he has made such a claim. The previous one was in September 2008 when Tun Abdullah Ahmad Badawi was prime minister.

    While he insisted that he would be sworn in as the new prime minister on Malaysia Day that year, he never revealed how many MPs would cross the floor to give him the necessary support to topple Abdullah’s government.

    It was not a good time for Abdullah. In the general election just six months earlier, he had lost the two-thirds majority that Barisan Nasional (BN) had been so accustomed to.

    Political tension was high after the government had a political blogger, a journalist and an opposition politician arrested under the Internal Security Act.

    At that time, the Opposition led by Anwar had 82 seats in the Dewan Rakyat, still 30 short of the number to make a simple majority.

    Had he succeeded, it would have been a remarkable comeback. Anwar had been the anointed successor to long-serving prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad until they fell out and Anwar was sacked, subsequently convicted of sodomy and jailed in 1998.

    Fast forward to the 2018 general election. This time, Anwar and Mahathir were a team. Their coalition, Pakatan Harapan (PH) unseated BN which was then led by Datuk Seri Najib Abdul Razak.

    According to Anwar, a deal was struck among the parties in PH that entailed Mahathir handing over power to him within two years. However, the PH government fell before that timeline was up.

  2. 1. Isu COVID19 isu dunia dan tracking dibuat melalui sains dan rekod.

    2. Sesetengah rakyat Amerika tak percaya pada sains dan rekod

    3. Ada padri dan pastor di Amerika memperlekehkan isu ini kononnya mereka tak takut dan hannya takut pada Tuhannya. Entah dah berapa ramai padri dan pastor di Amerika yang dah mati termasuk mereka yang tak takut berkumpul ramai-ramai dalam gereja tan[a pakei penutup muka dan amal jarak sosial.

    4. Namun terbaru yang diviralkan di malaysia (seperti di bawah) mungkin menarik minat rakyat Malaysia khasnya Muslim. Apa yang diperkatakan hanya boleh saya komen dengan satu perkataan….iaitu WALLAHUAKLAM MUBISSAWAAB.

    NORMA BAHARU SOLAT BERJEMAAH
    —————————-

    Ustaz Kazim Elias mengingatkan kita; “Sekiranya norma baharu ini dilanjutkan untuk jangka waktu yang terlalu lama, maka ianya tidak lagi normal..”

    Penampilan terbaru Ustaz Kazim Elias adalah usaha yang patut dipuji dan diakui dalam menegakkan kebenaran, berdasarkan apa yang telah beliau nyatakan untuk membela kebenaran, menunjukkan kerisauan tentang norma baharu ini (jarak 1 meter ketika menunaikan solat berjemaah di masjid/surau) akibat ancaman pandemik ini; di mana penjarakan fizikal 1 meter itu tidak boleh kekal dalam menerapkannya di dalam agama Islam.

    Beliau menegaskan; “Kita boleh menerima norma yang baharu ini..tetapi sampai bila? Jika hal baharu ini bertentangan sama sekali dengan Sunnah yang berasal dari Baginda Rasulullah (ﷺ), maka masalah ini harus dibahas dan dikaji semula dengan lebih teliti di dalam pelaksanaannya”.

    Tambahnya; “Tidak ada yang lebih baik daripada ajaran yang dibawa oleh Islam. Kita tidak boleh mengatakan bahawa ada cara lain yang lebih baik daripada apa yang diberikan oleh Islam kepada kita dalam menangani masalah ini. Sekiranya norma baharu ini dipraktikkan di dalam Sunnah Islam selama-lamanya, maka itu tidak lagi normal. Kita tidak perlu takut ada perkara lain di sebalik pandemik ini dan kajian harus dilakukan secara menyeluruh dan lebih dalam lagi. Sepertinya ada agenda lain di sebalik situasi ini”.

    “Pada awal pandemik ini terdapat begitu banyak ketakutan, banyak video yang muncul di merata tempat mengenai betapa bahayanya keadaan di Wuhan di mana seorang individu itu tiba² jatuh, tiba² mati, panik di hospital kerana terlalu penuh dan sukar untuk memasukinya kecuali jika didapati positif atau menunjukkan ada tanda²; akan tetapi setelah virus ini sudah tersebar di seluruh dunia dengan ratusan ribu kes kematian, tiba² rasa panik dan kematian mengejut seperti video rakaman orang yang mati akibat Covid-19 seperti sebelumnya tidak ada lagi kelihatan malahan terus hilang dan senyap begitu sahaja. Yang ada hanyalah berita akan pertambahan kes² baharu sahaja”.

    “Islam adalah kebenaran, ajaran yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad (ﷺ) daripada Tuhan semesta alam. Seharusnya tidak ada kompromi di dalam agama Islam, dengan mengubah cara solat solat berjemaah dari cara asal kepada cara yang baru. Tidak wajar kiranya dengan hanya menerima bulat² cara solat berjemaah norma baru; yang lebih menyedihkan lagi adalah kita mengikut dan melakukan saja sunnah dari WHO tanpa mempersoalkan impaknya terhadap ibadah kita”.

    Beliau menegaskan bahawa para Ulama’ (secara tidak langsung) harus memikirkan kembali sama ada wajar atau tidak cara perlaksanaan solat berjemaah akibat dari masalah pandemik ini, dengan mengubah cara² solat berjemaah dan menyebabkan Sunnah asal diabaikan dan Sunnah baharu pula diterima. Beliau berpendapat bahawa keadaan ini tidak boleh kekal dalam perlaksanaannya. Beliau mengatakan bahawa agama mesti didahulukan, bukannya norma baharu. Ustaz Kazim Elias juga mengatakan norma baharu ini, seolah² seperti mencipta versi baru agama Islam, akibat daripada mengubah cara Sunnah supaya sesuai dilaksanakan dalam keadaan pandemik ini.

    Beliau mengingatkan kembali bahawa Nabi kita (ﷺ) ada memberitahu kita untuk rapatkan bahu ketika berdiri menunaikan solat berjemaah. Nabi Muhammad (ﷺ) bersabda, seperti yang diriwayatkan oleh Al-Bukhaari, 686; Muslim, 425.
    Diriwayatkan dari ‘Abd -ullah ibn‘ Umar bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Jadikanlah barisanmu lurus, berdiri bahu ke bahu dan tutup celah, dan jangan menolak tangan saudara²mu. Jangan tinggalkan jurang untuk syaitan masuk. Barangsiapa merapatkan saf, Allah akan membalasnya, dan barangsiapa memutuskan saf, maka Allah akan meninggalkannya.

    Nabi Muhammad (ﷺ) juga bersabda, diriwayatkan oleh Abu Dawood, 666; Al-Nasaa’i, 819, 620.
    Diriwayatkan bahawa Al-Nu’maan ibn Basheer berkata: “Rasulullah SAW berpaling menghadap orang² dan berkata, ‘Luruskan barisanmu..’3x, ‘Demi Allah, adalah lebih baik kamu meluruskan barisanmu atau Allah akan menciptakan perpecahan di antara hatimu. ‘Dan aku melihat orang² berdiri, bahu ke bahu, lutut ke lutut, pergelangan kaki ke pergelangan kaki”.

    Berbalik kepada topik pandemik ini, kami ingin mempersoalkan tentang pemakaian topeng muka ketika menunaikan solat. Di mana, semasa melakukan “Sujud” ketika bersolat, 7 anggota badan mestilah menyentuh bumi, bahagiannya adalah;
    – 2 hujung telapak kaki
    – 2 lutut
    – 2 telapak tangan
    – serta 1 bahagian muka, (bermaksud dahi serta hidung).

    Kira, berapa jumlahnya? Jumlahnya adalah 7 bahagian, bukannya 6½. Dahi dan hidung dikira sebagai satu bahagian. Dengan memakai topeng, bagaimana hidung boleh menyentuh tempat sujud? Bukankah degan memakai topeng muka apabila bersolat, menyebabkan hanya 6½ daripada 7 bahagian yang sepatutnya bersentuhan dengan tempat sujud.

    Salah satu Hadis yang menyebutkan tetang perkara di atas mengenai 7 bahagian anggota badan yang mesti menyentuh bumi semasa bersujud adalah;

    Sahih Al-Bukhari 809
    Diriwayatkan oleh Ibn `Abbas:
    Nabi SAW diperintahkan (oleh Allah) untuk sujud pada 7 bahagian dan tidak menyelipkan pakaian atau rambut (ketika bersolat). Bahagian tersebut adalah: dahi (bersama dengan hujung hidung), kedua tangan, kedua lutut, dan (jari kaki) kedua kaki.

    Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya, tidak ada yang berlaku secara kebetulan. Dengan izin-Nya, Allah telah memilih Ustaz Kazim Elias, untuk mengingatkan kita akan kebenaran. Kebenaran yang sudah dilupakan oleh kebanyakan umat Islam. Sekarang, adalah bagi kita untuk menyahut cabaran ini, serta bertindak untuk menegakkan Sunnah Nabi kita Nabi Muhammad (ﷺ) dan menyatakan perkara yang benar itu sebagai benar, yang salah sebagai salah.

    Para Ulama’ di rantau ini seharusnya mencontohi keberanian Ustaz Kazim Elias dalam menegakkan kebenaran. Jangan menjadi seperti lalang, yang hanya mengikut arah angin ke mana sahaja ia bertiup. Semoga para Ulama’ Islam berhenti bersembunyi di sebalik bayang² dan seharusnya melangkah ke cahaya, kerana bayang itu tidak dapat wujud jika tiada cahaya.

    Doa byk2 kpd
    Allah..S.W.T.

    Please read this with an open mind, cari keredhaan Allah swt….jangan mengutuk, jangan mengeji namun jangan pula terus terpengaruh dan percayai seratus peratus……

    Wallahaklam

  3. anwar perlu lihat segala ‘possibilities’ utk lestarikan masa depan nya, kerana ape yg berlaku kpd nya, samada satu bentuk fitnah2 mau pun ‘shortfalls’ dan kekurangan diri perlu ada ‘remedy’ dan ‘alternative’ nya….

    …tak perlu merasa gundah, kerana setiap pemimpin #melayu yg ada terkini, semua nya terpalit dgn scandal2 baik dari segi rasuah menyalah gunakan kuasa selain mempelopori ajaran sesat mengakibatkan kematian di memali….

    baik, hadapi ketentuan yg melanda dan membiarkan pkr di teruskan oleh wawi dgn di bantu oleh mereka2 sekeliling. pkr mempunyai ramai lapisan pemimpin yg berkaliber utk mengerakan jentera parti…

    pH perlu di beri rebranding terbaharu, dan perbincangan perlu di adakan dgn rakan sekutu, selain perkukuhkan kedudukan dgn warisan.

    warisan itu bukan penjenamaan nasional, tapi pH perlu ada calon utk sebagai perdana menteri

    elakan kemasukan mahathir dlm struktur jentera pH, kerana mahathir bukan mahathir terdahulu, hanya perbanyakan memberi nya mainan2 kereta yg bermutu utk menceriakan fantasy nya yg dah lesu di mata rakyat….

    negara perlu bergerak ke hadapan, protect the people, protect the middle kingdom….

    dlm keadan #melayu2islam tgh mabuk dgn virus seketul daging babi hadi, virus yg lebih lethal dari virus covids…

    virus covids akhir nya akan berakhir dgn vaccine tapi virus kesundalan fahaman takfiri yg di angkut oleh malaun2 parti Angkut sampah, pAs amat berbahaya, sejak dari kawarijh dan terbaharu isis mabuk utk membentuk kerajaan caliph ‘islam’ yg berunsurkan fahaman pagan arab jahiliyah….

    kesundalan hadi dan pengikut2 nya, amat bahaya, dan kini Moo/assmin/najib/zahid terpalit menggunakan nya utk berkuasa….

    1. The Middle Kingdom ia lah babak dalam sejarah China. Kamu mahu protect mereka saja di Malaysia?

      Kamu masih menjaja seketul daging babi? Tak laku, dah berulat, baik kamu goreng saja dengan maggots nya, jamukan makan bersama puak kamu dengan maggots nya.

    2. Kamu jahat, hati busuk, menuduh “melayu2islam tgh mabuk dgn virus seketul daging babi hadi, virus yg lebih lethal dari virus covids…”

      Padan lah kamu dengan gelaran “DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).”

      Kamu menghasut bila mengaitkan Melayu dan agama Islam dengan daging babi. Kamu tak dibimbing adab sopan dek emak bapak kamu di masa kecil. Sebab mereka sentiasa sibuk, kuat seks, asyik beranc.k pagi petang siang malam.

    3. Pemimpin2 bukan melayu yg ada terkini, semua nya terpalit dgn scandal2 yang lebih besar. Hanya Chua Soi Lek yang gentleman, mengaku dan letak jawatan, yang lain haprak terus menipu helah, memfitnah, ambil rasuah, menyalah gunakan kuasa.

      Kamu sibuk dengan kematian di Memali tapi segan, malu dan ngeri nak sebut yang bergelimpang di rusuhan kaum 13 Mei 1969.

      Kesundalan kamu hingga masuk ke dalam lubang belakang kamu, di sumbat jauh kedalam dek Bang Ali.

    4. pelbagai masalah besar yang sedang menghantui PH pada masa ini sebahagian besarnya berpunca daripada DAP.

      Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/66925/KHAS/Pendapat/Mengapa-DAP-jadi-liabiliti-kepada-PH
      © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

    5. Mengapa DAP jadi liabiliti kepada PH – Sinar Harian

      kegagalan mendekati rakyat dan berkomunikasi dengan orang awam …

      https://www.sinarharian.com.my/article/66925/KHAS/Pendapat/Mengapa-DAP-jadi-liabiliti-kepada-PH

  4. Sori off-topic tapi ini mustahak –

    ‘Everyone is doing badly’: A mighty flow of dirty money swamps bureaucrats

    SPECIAL REPORT | Analysis of leaked documents shows systems meant to prevent money laundering are defenceless against perpetrators. M’kini

    Change the blokes running SPRM, get those who have no fear or favour to lead in the number 1 and 2 posts.

  5. TAK BODOH BUKAN PEMBANGKANG….DOK SOKONG BEKAS BANDUAN BUAT APER….BUKAN SEBARANG BANDUAN JENIS MAIN BELAKANG…….

    CABARAN MAHKAMAH TERHADAP PENGAMPUNAN SABITAN ANWAR IBRAHIM OLEH YDPA MELALUI NASIHAT LEMBAGA PENGAMPUNAN…….

    Haniff Khatri Abdulla

    Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
    AsSalamualaikum dan Salaam Sejahtera :

    1. Pada 26.02.2020 . MOHD KHAIRUL AZAM ABDUL AZIZ seorang Peguam dan Rakyat Malaysia telah mencabar di MAHKAMAH TINGGI KUALA LUMPUR melalui Peguamcaranya Raja, Reza & Associates, akan kesahihan Pengampunan YDPA 16.05.2018 yang diberikan melalui nasihat Lembaga Pengampunan kepada DS ANWAR IBRAHIM berhubung SABITAN dan HUKUMAN berkaitan kesalahan di bawah Seksyen 377B KANUN KESEKSAAN, iaitu Jenayah persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii.

    2. Pada 14.08.2020, PERMOHONAN kedua-dua Defendan, iaitu LEMBAGA PENGAMPUNAN WILAYAH PERSEKUTUAN dan DS ANWAR IBRAHI untuk membatalkan tindakan MOHD KHAIRUL AZAM ABDUL AZIZ itu, telah ditetapkan untuk BICARA di MAHKAMAH TINGI KUALA LUMPUR, dan HUJAH kesemua pihak telah didengar oleh HAKIM MAHKAMAH berkenaan.

    3. Saya telah diantik sebagai Kaunsel untuk berhujah bagi pihak Peguamcara Raja, Reza & Associates yang mewakili MOHD KHAIRUL AZAM ABDUL AZIZ itu.

    4. Pada hari ini, Isnin, 21.09.2020 MAHKAMAH TINGI KUALA LUMPUR telah memberikan KEPUTUSAN untuk menolak PERMOHONAN kedua-dua Defendan untuk membatalkan tindakan ini, dan telah juga tetapkan tindakan ini untuk BICARA PENUH dengan panggilan Saksi-Saksi dan penampilan keterangan pada 24.03.2021 hingga 26.03.2021 kelak.

    PERJUANGAN TETAP DITERUSKAN !!!

    In GOD we have faith …
    In COURTS we have trust … ,and
    In OUR SUITs we are confident !!! …

    DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

  6. RASIS TIONGKOK BUAT MEREKA EGO DAN SOMBONG UNTUK BELAJAR BAHASA MELAYU………

    Portal Mandarin Petanda Ramai Orang Cina Tak Faham Bahasa Melayu?…….

    (Ismaweb) – Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mewujudkan portal bahasa Mandarin jelas menunjukkan rata-rata masyarakat Cina tidak memahami bahasa kebangsaan dengan baik.

    Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Teo Kok Seong merumuskan perkara itu dengan beranggapan sama ada sistem pendidikan negara gagal atau sikap orang Cina terhadap bahasa Melayu ‘dingin’ sehinggakan belajar untuk lulus peperiksaan sahaja.

    “… dan selepas lulus peperiksaan mereka persetankan jadi pengetahuan itu berkarat.

    “Mereka tidak faham sebab setelah belajar secara instrumental untuk lulus dalam peperiksaan dapat kepujian dan lulus SPM, maka mereka ketepikan sahaja lama-lama menjadi karat.

    “Justeru bila wujud dalam bahasa Melayu sahaja, memang mereka tidak faham jadi perlu ada terjemahan,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net hari ini.

    Mengulas mengenai gesaan supaya SPRM menutup portal berkenaan, Prof Kok Seong berkata, meskipun boleh atas desakan masyarakat, namun maklumat penting yang kerajaan ingin sampaikan kepada rakyat terutamanya bangsa Cina mengenai rasuah tidak akan kesampaian.

    “Portal itu diwujudkan pertamanya untuk menyampaikan mesej satu masalah negara yang besar iaitu rasuah. Itu matlamatnya serta tidak ada cara lain untuk diterjemahkan dan wujudnya portal dalam bahasa Cina.

    “Kalau kita tutup portal bahasa Cina dan minta mereka rujuk kepada portal bahasa Melayu, mereka tidak faham jadi maklumat itu tidak sampai,” katanya.

    Bagi Prof Kok Seong, untuk waktu terdekat ini portal bahasa Mandarin itu adalah cara untuk menyampaikan maklumat penting mengenai rasuah.

    “Tetapi untuk jangka panjang takkan 20 tahun lagi kena portal bahasa Cina.

    “Buat masa ini portal itu untuk maksud menyampaikan maklumat rasuah itu. Tapi permasalahan ini kena diselesaikan dengan cara lain bahawa pengetahuan bahasa Melayu perlu dipertingkatkan. Sehubungan itu minta pemimpin Cina selesaikan masalah ini,” katanya.

    Terdahulu, SPRM melancarkan portal dalam bahasa Mandarin, bagi memenuhi keperluan masyarakat Cina mendapatkan maklumat mengenai pencegahan rasuah dan perkara berkaitan suruhanjaya itu.

    Bagaimanapun, tindakan itu menerima kecaman ramai pihak yang menyifatkan ia sebagai tidak wajar dan memalukan.

    1. SPRM mewujudkan portal Bahasa Mandarin itu tidak bijak.

      Itu menggalakkan penduduk Cina tidak indahkan kepentingan Bahasa Malaysia.

      SPRM perlu dikutuk disini sana dalam blogs, media social dll.

      Perkara 152 Perlembagaan nyata mengata bahasa negara ini ia lah BM, bahasa lain boleh digunakan selain dari urusan resmi.

      Apa sahaja yang SPRM kata ia lah urusan resmi. Ketua SPRM tak faham kah ini? Gantikan dia.

  7. Yang pasti ada balasan Allah swt….lambat cepat urusanNYA.

    Yang dah dibuat elok2 untuk negara ditidur hadharikan
    Pengganti pula tanpa rasa malu mencuri/menyamun suami isteri
    Terpaksa si Tua kembali untuk pulihkan negara demi masa depan
    Abah tebuk atap konon demi melayu agama, ketua dikhianati

    Sdra Rambo, inshaa Allah moga berjaya
    Harapan anda ramai yang turut berdoa
    Jangan terlalu beremosi, cool terus bersabar
    Allah swt maha mengetahui dan maha mendengar

    Wallahuaklam

  8. Menteri Pintu Belakang bodoh bangsat tak mahu ikut undang-undang Malaysia. Pegawai Menteri Pintu Belakang jadi anjing gila ikut perangai Menteri langgar SOP. Yang kesian Muanjing Siber Rosmah Bean Army. Bayar Muanjing Siber RBA pakai cukai dan pencen Rakyat beratus ribu kerja menyalak pun tak lepas. Kahkahkah!

    1. Mengata orang anjing gila, kamu beruk tua. Kalau anjing menyalak, kamu mengorek bonntot, cium tangan kamu.

      1. Hi hi hi…komen budak tadika… langsung tak manco

        1. manco iu budak kecik cakap pelat ke

  9. Jangan-jangan kejora tengah

    jilat laptopnyerrrr

    he he he he

  10. You all tak stim ka tengok
    gambar scarlett kat sebelah tu,

    pandai budin cari iklan

    aku stim habeh ni

    he he he he

  11. Tun bakal PM9

    Jangan sapa bantah

    he he he he

  12. NAMPAKNYA MAT MIN PUN MULA TERIKUT IKUT DENGAN CARA PROPAGANDA UMNO.SEPERTI SAJA MEMBUAT KENYATAAN SEOLAH OLAH MEMPERBODOHKAN DIRINYA SENDIRI.

    ATAU PUN MEMANG DIA TELAH JADI BODOH SEBENAR?

    ————

    ‘Warisan dengan saya, PM dia nak gaduh, dengan Filipina dia nak baik’
    21/09/20 | 07:44 pm

    Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mohamed Azmin Ali hari ini mengkritik tindakan ketua menteri sementara Sabah, Mohamad Shafie Apdal yang mahu kerajaan persekutuan berunding dengan Filipina berhubung isu tuntutan negara itu terhadap Sabah.

    “Warisan dengan saya dia nak gaduh, dengan perdana menteri dia nak gaduh. Dengan Filipina dia nak baik”

    “Ini apa punya pemimpin ni? Sebab itu menteri luar baru tiba di Kota Kinabalu, Datuk Seri Hishamuddin sebab dia nak jawab Shafie Apdal,”

    Beliau berkata demikian ketika berucap di ceramah perdana Perikatan Nasional di Tambunan hari ini.

    Sumber video: https://www.facebook.com/watch/live/?v=242760803829213&ref=watch_permalink

  13. DUNIA SUDAH DIKUASAI MAHARAJA DAJJAL….ELIT GLOBAL JALANKAN ARAHAN ……

    Leaked Documents Reveal Worldwide Money Laundering……..

    (BBC) – Leaked documents involving about $2tn of transactions have revealed how some of the world’s biggest banks have allowed criminals to move dirty money around the world.

    They also show how Russian oligarchs have used banks to avoid sanctions that were supposed to stop them getting their money into the West.

    It’s the latest in a string of leaks over the past five years that have exposed secret deals, money laundering and financial crime.

    What are the FinCEN files?

    The FinCEN files are more than 2,500 documents, most of which were files that banks sent to the US authorities between 2000 and 2017. They raise concerns about what their clients might be doing.

    These documents are some of the international banking system’s most closely guarded secrets.

    Banks use them to report suspicious behaviour but they are not proof of wrongdoing or crime.

    They were leaked to Buzzfeed News and shared with a group that brings together investigative journalists from around the world, which distributed them to 108 news organisations in 88 countries, including the BBC’s Panorama programme.

    Hundreds of journalists have been sifting through the dense, technical documentation, uncovering some of the activities that banks would prefer the public not to know about.

    Two acronyms you need to know

    FinCEN is the US Financial Crimes Enforcement Network. These are the people at the US Treasury who combat financial crime. Concerns about transactions made in US dollars need to be sent to FinCEN, even if they took place outside the US.

    Suspicious activity reports, or SARs, are an example of how those concerns are recorded. A bank must fill in one of these reports if it is worried one of its clients might be up to no good. The report is sent to the authorities.

    Why does this matter?

    If you are planning to profit from a criminal enterprise, one of the most important things to have in place is a way of laundering the money.

    Laundering money is the process of taking dirty money – the proceeds of crimes such as drug dealing or corruption – and getting it into an account at a respected bank where it will not be linked with the crime.

    The same process is needed if you are a Russian oligarch whom Western countries have taken sanctions against to stop you getting your money into the West.

    Banks are supposed to make sure they don’t help clients to launder money or move it around in ways that break the rules.

    By law, they have to know who their clients are – it’s not enough to file SARs and keep taking dirty money from clients while expecting the authorities to deal with the problem. If they have evidence of criminal activity they should stop moving the cash.

    Fergus Shiel from the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) said the leaked files were an “insight into what banks know about the vast flows of dirty money across the globe”.

    He said the documents also highlighted the extraordinarily large amounts of money involved. The documents in the FinCEN files cover about $2tn of transactions and they are only a tiny proportion of the SARs submitted over the period.

    What has been revealed?

    HSBC allowed fraudsters to move millions of dollars of stolen money around the world, even after it learned from US investigators the scheme was a scam.
    JP Morgan allowed a company to move more than $1bn through a London account without knowing who owned it. The bank later discovered the company might be owned by a mobster on the FBI’s 10 Most Wanted list.
    Evidence that one of Russian President Vladimir Putin’s closest associates used Barclays bank in London to avoid sanctions which were meant to stop him using financial services in the West. Some of the cash was used to buy works of art.
    The husband of a woman who has donated £1.7m to the UK’s governing Conservative Party’s was secretly funded by a Russian oligarch with close ties to President Putin.
    The UK is called a “higher risk jurisdiction” and compared to Cyprus, by the intelligence division of FinCEN. That’s because of the number of UK registered companies that appear in the SARs. Over 3,000 UK companies are named in the FinCEN files – more than any other country.
    The United Arab Emirates’ central bank failed to act on warnings about a local firm which was helping Iran evade sanctions.
    Deutsche Bank moved money launderers’ dirty money for organised crime, terrorists and drug traffickers. More details (BuzzFeed News)
    Standard Chartered moved cash for Arab Bank for more than a decade after clients’ accounts at the Jordanian bank had been used in funding terrorism.
    Why is this leak different?

    There have been a number of big leaks of financial information in recent years, including:

    2017 Paradise Papers – A huge batch of leaked documents from an offshore legal service provider Appleby and corporate services provider Estera. The two operated together under the Appleby name until Estera became independent in 2016. They revealed the offshore financial dealings of politicians, celebrities and business leaders
    2016 Panama Papers – Leaked documents from the law firm Mossack Fonseca showed more about how wealthy people were using offshore tax regimes to their benefit
    2015 Swiss Leaks – Documents from HSBC’s Swiss private bank showed how it was using the country’s banking secrecy laws to help clients avoid paying tax
    2014 LuxLeaks contained documents from the accountancy firm PricewaterhouseCoopers showing that big companies were using tax deals in Luxembourg to reduce the amount they were having to pay
    The FinCEN papers are different because they are not just documents from one or two companies – they come from a number of banks.

    They highlight a range of potentially suspicious activity involving companies and individuals and also raise questions about why the banks which had noticed this activity did not always act on their concerns.

    FinCEN said the leak could impact on US national security, compromise investigations, and threaten the safety of institutions and individuals who file the reports.

    But last week it announced proposals to overhaul its anti-money laundering programmes.

    The UK has also unveiled plans to reform its register of company information to clamp down on fraud and money laundering.

  14. hakim akhtar telllah memberi keizinan utk pemula khirul mendapatkan haq utk menbawa kes pengampunan anwar di dengar di mahmamah tinggi bulan march 2021…

    ini akan menggangu kelancaran pH utk meneruskan perancangan mereka menawan putrajaya kembali…..

    anwar perlu berbesar hati, utk menamakan penganti…..

    tiada kumpulan, baik pN, bN mau pun pH yg mampu berdiri sendiri menghadapi pru 15….

    warisan & gps akan menjadi political bargaining chip utk menerajui kerajaan….

    kini pH dlm situasi yg amat selesa jika di bandingkan dgn pN atau bN….

    kerana wsrisan sanggup berkerjasama dgn nya…..

    manakala gps menungguu dan melihat kumpulan mana yg blh memberikan ape yg di hajati mereka..

    keadaan ini byak akan mempengaruhi ekonomi semasa negara, dan rakyat terperangkap bersama…

    1. Siapa lagi,calon PM dari PH kalau bukan
      Tun Mahathir

      he he he

    2. Setuju. Sokong.

      Give credit where and when due.

      Walaupun dari zunnun.

  15. iswardy, rafizi & merdeka center memberi ulasan, pH gagasan yg mana parti yg menterajui nya amat ‘sekedut’ utk menjenamakan nya selain sibuk utk menonjolkan parti tersendiri mereka….

    sifat “reductionist” ini amat menebal dlm pemimpin2 yg membentuk pH….

    belainan dgn bN, siape ada Sec Gen dan Secretariat pula….

    kini Moo cuba utk menjenamakan pN seperti bN, tapi malaun2 pAs, tidak tetap pendirian mereka, maka pN di bayangi kekecohan dgn bN sentiasa….

    prn sabah is a forego conclusion, kerana esok Moo akan ke New York, dan blk kemudian, keputusan prn sabah satu inggauan bagi nya….

    pemergian ke UN akan menjadi kenangan dlm hidup nya sebagai PM, sepantas yg Moo dapat, sepantas itu Moo akhir nya di longkangkan pula oleh rakyat…

    1. Siapa cakap ilongkangkan oleh rakyat?

      Kamu saja yang cakap. Takda kredibiliti.

      Tuduhan liar saja.

  16. laa #melayu2islam yg dok asyik ke sabah utk ape?

    utk merampas kekayaan rakyat sabah ke? yg Moo mulut bercabang sini kata lain, sana janji lain, virus covids pun naik angin….

    tapi, setakat ini, Moo sebagai perdana menteri selari ke antara Moo dan jawatan nya….

    kelihatan Moo, terkial2 utk menyelesaikan #melayu2islam yg di ajar oleh hadi….

    Moo itu perdana menteri atau perdana menteri itu Moo ?

    seperti muhammad bin aminah dgn jawatan Nabi Yg di capai ….

    bila dah mati muhammad, jawatan kenabian muhammad di bawa bersama ke kubur ke?

    tapi, mahathir lain tabiat nya, jawatan perdana menteri nak mati di bawa bersama….

    habis, negara tak ada jawatan perdana menteri lagi, kerana mahathir tapau habis ke kubur….

    blh ke?

    bagitu juga, si muhammad, blh ke muhammad tapau kenabian nya bawak bersama ke kubur….

    kenabian/kerasulan itu muhammad ke yg punya ?

    #melayu2islam kena belajar mem”butuh” sana sini dari asyik kapir mengapir kesana kemari….

    kerana kapir mengapir itu bukan #melayu2islam yg punya….

    taoi ada se ekor malaun pAs, merasa ahli syurga….

    hebat no, syurga, parti Angkut sampah, pAs; yg punya….

    1. Kalau tak mengarut, dia ini tak di gelar DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

      Menghasut Nabi Muhammad pulak. Cakap mem”butuh”.

      Memang zunnun pukimak ini biadab dan kurang ajar, tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya di masa kecil sebab depa kuat seks, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

  17. Langkah Syaitan aka Sheraton melahirkan manusia syaitan yang tak mahu kuarantin 14 hari. Inilah ajaran sesat Ulama Anjing dalam Parti Anjing SeMalaysia PAS. Langgar SOP Kuarantin derma gaji 4 bulan. Kluster PN dan BN akan merebak senyap-senyap dalam kempen. Kahkahkah!

Leave a Reply

Your email address will not be published.