MUHYIDDIN ULANGI KEGAGALAN NAJIB?

Melihat kempen Muhyiddin Yassin untuk menumbangkan Warisan di Sabah ini barangkali mengingatkan kita kepada cara kempen Najib Razak pada PRU13 dan PRU14 lalu.

Penonjolan poster yang banyak, sandaran kepada imejnya selaku Perdana Menteri, bahkan keghairahan Muhyiddin sendiri menonjolkan dirinya seolah-olah popular dan disukai rakyat adalah sama seperti yang dilakukan Najib pada dua PRU sebelum ini.

Kedua-dua mereka nampaknya sama gaya dan citarasa dalam menonjolkan diri masing-masing bagi tujuan mencipta kemenangan.

Pada PRU13 di tahun 2013, Najib adalah pertama kali mengemudi BN menghadapi PRU sebagai Perdana Menteri, manakala di PRN Sabah ini juga merupakan cabaran pertama Muhyiddin selaku Perdana Menteri.

Ketika itu, poster gambar Najib jelas lebih banyak berbanding poster calon-calon yang bertanding, khususnya di Selangor, negeri yang ditarget untuk dirampas oleh BN.

Di merata jalan, terlihat poster, kain rentang, billboard di lebuhraya, malah di kaca tv, penonjolan terhadap wajah Najib memang agak luar biasa.

Namun, dalam PRU13 itu, walaupun BN kekal berkuasa, tetapi jumlah kerusi kemenangannya berkurangan daripada 140 yang dicapai pada 2008 kepada 133 kerusi saja.

Maka, ia membuktikan penonjolan Najib secara keterlaluan adalah sesuatu yang gagal.

Dalam fasa menghadapi PRU14, sementara Najib mula dibebani dengan skandal 1MDB, penonjolan terhadapnya tetap berterusan lagi.

Najib terus dinanang dan diagung-agungkan dengan lebih meninggi, bahkan poster dan plakad “I ❤️ PM” mula menjadi kewajipan dalam setiap majlis dan program yang dihadiri oleh Najib.

Media arus perdana dan pemain media sosial berbayar pula terus menjulang dan menaikkan nama Najib sebagai simbol untuk memenangi PRU14, sambil dalam masa yang sama semua kelemahannya cuba ditutup rapat dengan sebaik mungkin.

Ringkas cerita, dengan semua yang dilakukan itu, BN akhirnya tumbang buat pertama kalinya pada PRU14 tersebut.

Sekali lagi bermakna usaha menonjolkan Najib secara berlebihan telah mendatangkan kegagalan.

Dalam PRN Sabah yang sedang berlangsung sekarang, apa yang dilakukan oleh Muhyiddin atau apa yang ditonjolkan mengenai Perdana Menteri dalam gerakan kempennya untuk memenangkan GRS adalah sama dan ulangan kepada apa yang pernah dilakukan Najib pada PRU13 dan PRU14 lalu.

Gambar dan poster Muhyiddin bertaburan di Sabah, di sebalik beliau bukanlah calon dan sentimen anti Semenanjung juga agak meluap-luap di negeri tersebut.

Gaya kempen Muhyiddin pula tidak langsung menggambarkan beliau seorang “Abah” yang adil kepada anak-anak di mana amarannya bahawa Sabah akan menikmati lebih peruntukan kewangan jika kepimpinan negeri selagi dengan pusat adalah sesuatu yang tidak wajar sebenarnya.

Ia adalah suatu “amaran jahat” yang memperlihatkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri mula mahu menunjukkan keangkuhan terhadap kuasa yang ada dalam tangannya.

Bukankah dulu Najib juga pernah mengucapkan nada yang hampir sama untuk menawan Selangor dan Pulau Pinang?

Yang nyata, lagak angkuh Muhyiddin itu hanya melebarkan lagi sentimen anti Semenanjung di Sabah kerana memberi amaran tentang kebebasan dalam membuat pilihan tentu saja sesuatu yang menyakitkan hati bagi rakyat yang merdeka.

Untuk minggu terakhir kempen sebelum pengundian pada 26 September depan, adalah dipercayai Muhyiddin akan datang lagi ke Sabah.

Untuk fasa berikutnya, sementara posternya kekal bertaburan lebih banyak di mana-mana di Sabah, gaya kempennya yang sama dijangka akan berterusan lagi.

Pengumuman peruntukan pembangunan, amaran tentang perlunya kepimpinan negeri selari dengan Pusat dan segala macam lagi akan terus bergema lagi.

Begitu pun, sehingga ini nampaknya gerak kempen Muhyiddin itu dilihat tidak begitu berjaya, bahkan Warisan terus ke depan untuk memacu kemenangan pada 26 September depan.

Apakah dalam hal ini Muhyiddin tidak lebih hanya meniru dan mengulangi kegagalan Najib semata-mata? (Shahbudindotcom 20/09/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 20 September 2020 — 6:06 pm

53
Leave a Reply

avatar
10 Comment authors
AnonymousMAHATHIRVSANWARpAnonymousAnonymouszunnun Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KALAU NAK BANTU RAKYAT BIAR IKHLAS….JANGAN DOK IKUT PERANGAI LAMA BN DAN PH.. . Bumiputera Graduates Cannot Get Jobs Because Of Poor Proficiency In English, Says MEF…. . (FMT) – Bumiputeras lagging in labour market mobility and educational achievements is not a new problem, says the Malaysian Employers Federation (MEF). It said the poor command of English among many Bumiputera graduates was the main reason why they found it hard to get jobs in the private sector, which accounts for more than 90% of jobs in the country. MEF executive director Shamsuddin Bardan believes the perception that employers often discriminated… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Happiness is being able to wallop, whack, bamboo and blunderbus the bastard DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

No greater thrill than that.

Knowing the old man, desperate in wanting to do things but not allowed by the daughter for his senility, he came staggering into this blog, it’s easy and highly fun target.

No sympathy in whacking him as he simply looks for trobol (as the Filipinos say it), as that’s the only occupation he can engage in now.

zunnun
Member
zunnun

bertanya ku li kpd ahli omNo;

“ape penting nya malaun2 parti Angkut sampah kpd omNo”?

berkata pula mAt hassan kpd segala ahli2 penyamun2 nya;

“ngape perlu omNo serahkan kerusi kpd malaun2 parti Angkut sampah, di kelangtang, nganu dan kedah, jika itu berlaku, baik omNo di bubarkan sj…

melayu2 dah mula sedar, bahawa #melayu2islam hadi satu jenama puki terngagga semata2….

malaun2 parti Angkut sampah hanya ingin dedak dan kerusi free dari parti melayu omNo semata2, maka setuju mutaah mua”FUCK”at dgn mereka…

helah2 malaun2 berkopiah, berserban dan berjubah…

hebat no, #melayu2islam, melayu yg asyik mem”butuh” dan ‘islam’ ala puki yg asyik mengagga….

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK sentiasa menganga bila dikencing melayu2islam hadi, omNo dll.

Dia cepat2 buka mulut bagi menerima air kencing itu. Sedap kata nya. Tak boleh miss, sikit pun, rugi besar, kata nya.

Bila #melayu2islam mem”butuh” kan nya, ditolak nya ketepi Bang Ali, dan di bariskan nya puki sanak saudara nya yang asyik menganga. Menjerit budak2 itu mengata “Best!”.

Anonymous
Guest
Anonymous

komen macam budak tadika …adussss bila la mangkok ni nak matured sikit….

zunnun
Member
zunnun

ada satu kaedah jangka panjang utk #melayu2islam berkuasa di sabah & sarawak…..

dgn projek kangkang puki2 pornpuan bawah umor parti Angkut sampah agar di kawini oleh kaum2 di sana….

dari cepat puki berair dgn babi2 yg asyik berkopiah, berketayap, berserban dan berjubah, baik berair puki dgn kaum iban yg tidak berbaju…

sekurang2 nya blh membiak babi2 ajaran sesat hadi ke sana….

ketika itu, #melayu2islam dah jadi kaum hybrid kucukan #melayuiban, #malayukhadazan, #melayudayak dll nya…

baru betul, rakyat malaysia menjadi berbilang2 kaum…..

hebat no, projek #melayu2islam yg kurang sundal, yg kurang menyamun yg kurang mengkianati…..

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini menghasut dan mencarut.

Kalau di zaman Kerajaan Melayu Melaka, dia heret ke tepi laut, tiarapkan ke atas pasir, lubang belak.ng nya di cucuk buluh tajam. Di sula.

Di zaman sekarang dia perlu dibuat begitu juga. Dalam fikiran saja.

Physically, just screw him atas bawah, kiri kanan, tepi tengah. Sumbat mulut nya dengan kontol Bang Ali.

zunnun
Member
zunnun

mengape kah rakyat saban kini bangkit meyeluruh sebagitu ?

kesilapan #melayu2islam kerana membiarkan malaun2 parti Angkut sampah, pAs kesana dgn ajaran keseketul daging babi hadi awang….

kesilspan #melayu2islam kerana mrmbiarkan si Moo dgn mimpi temberang nya utk memerintah sabah dgn poster nya di letak merata2

kesilapan #melayu2islam kerana membiarkan penyamun2 omNo utk terus berkuasa….

bagus jika

Moo/hadi/najib/bung/hajiji/zahid/ melancap ….utk meneruskan agenda #melayu2islam yg seeba sundal bentuk nya…

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menghasut perasaan regionalism rakyat Sabah Sarawak.

Dia mahu pecah belahkan rakyat Malaysia. DAP tidak buat begitu tapi zunnun pukimak ini memang begitu. Menuduh liar tanpa bukti, KEPALA BAPAK DIA.

Kot dia mahu “Moo/hadi/najib/bung/hajiji/zahid/ melancap ….”, dia buka mulut menadah di bawah depa.

Wau bule
Guest
Wau bule

Biarlah gagal agar dia tahu apa itu pengkhianatan.

Biar dia tahu tinggi rendah bumi dan langit

Menemui kegagalan satu balasan. He deserves it

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

RAKYAT YANG PERLU DIBANTU BUKAN CUKONG….. ..DAPIG SAH KLEPTOKRAT CASH IS KING….. Guan Eng Wants Government To Subsidise RM6.4 Billion For The Construction Industry……. (FMT) – DAP secretary-general Lim Guan Eng has criticised Prime Minister Muhyiddin Yassin for not heeding calls to extend the bank loan moratorium ending this month by another six months. Noting that the Master Builders Association Malaysia (MBAM) was the latest to join in the chorus of calls for the moratorium to be extended, Lim said “outside pressure” was needed since Putrajaya was refusing to listen to the pleas of those badly affected by the Covid-19… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak ulang –

… DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Sebab kamu jenis tonggang tonggek di pangkal pokok Kyu Ara. Pokok itu Tuhan kamu.

No problem, free country. Tapi bila kamu caci bangsa dan agama lain, kamu dibalun, ditibai, dibantai seboleh boleh nya di sini.

And I’m enjoying doing it – it’s my morning fun and entertainment. Thanks for providing it.

Have a good day, folks.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK marah kpd TN.

Sebab selalu balun, tibai dan bantai dia tiap kali dia masuk sini.

Dia terasa mcm pariah, diasingkan, selalu bersendirian.

Anonymous
Guest
Anonymous

Penuh dengan komen zunnun di sini. Tak salah, ini non-moderated blog, free country, etc.

Tapi kena sebut dia DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

Dah mmencarut pun, dia kata “mua”FUCK”. Maka pukimak lah dia.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sori off topic tapi meluat pagi2 kena baca Pak Sheikh kata

I can garner support to be PM – Anwar to Guan Eng (M’kini)

Kalau boleh, buat saja ler, tak payah nak sound defensive.

Mana boleh Peliwat, bekas Banduan 2 kali kerana liwat, jadi PM di negara ini. Ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

Wau bule
Guest
Wau bule

Anwar is a traveller in Sahara Desert and had, has, and will continue to see mirages with next PM banner. Hallucinations bring him smiles

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Islam also forbids accusations without evidence according to Islamic law. Do not pretend you don’t know that all the alleged sodomy victims of Anuwar was being sodomized only after a long time it’s happened. Where is the case that Anuwar was caught on the spot during sodomy. Have you ever seen this – Chegu Bard: Konspirasi Liwat II.wmv https://www.youtube.com/watch?v=EgEeefCz_Ls

Anonymous
Guest
Anonymous

Terbaik Atok 95 akan ditanya olih loyar dia sendiri Khatri mengapa Atok 95 recommend kpd YDPA full pardon due to miscarriage of justice kpd Anwar dan apakah miscarriage of justice to mean Sodomi I dan II yalah bentuk political conspiracies against political opponents using Sodomy charges. Atok himself has dismissed the Haziq’s sodomy charges against his favorite blue-eyed boy, Jemin Semburit as political conspiracy. Anwar’s lawyer will surely ask Atok95 why he is now turning back on his pardon recommendation, after he himself has betrayed PH, Anwar and caused PH to lost the federal government to another set of betrayals… Read more »

zunnun
Member
zunnun

kini ku li dah mula bangkitkan isu parti Angkut sampah, pAs.

“…omNo tak perlu beralah dgn malaun2 pAs utk menghadapi pru 15…”

rentak kekecewaan omNo mula kedengaran sana sini, dan lokman keldai juga merasakan bagitu juga….

ape makna ini semua?

mua”FUCK”at dah mula bersam muka, hanya tunggu retak lalu belah dua…

bila malaun2 pAs berpolitik lalang, hidup politik mereka serba, utk seketika2 semata….

melompat, dari bN, kemudian pakatan rakyat, kemudian mua”FUCK”at dan muktahir pN pula….

bak kera mengambang melompat2 dari satu pohon, ke satu pohon yg lain sentiasa…

Anonymous
Guest
Anonymous

Bahasa tinggi di guna DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK nih.

“mua”FUCK”, malaun, kera mengambang, dll.

Bahasa mencerminkan budaya. Dia guna bahasa kotor, makna nya dia tak berbudaya ler.

Bila tak berbudaya, makna nya uncivilized ler.

Masih menunggu nak baca dia cakap seperti orang biasa, belum jumpa.

zunnun
Member
zunnun

kerajaan #melayu2islam masih tunggang air tuak rosmah lagi ke?

tapi yg sah, mua”FUCK”at kerap di hidang tuak sedemikian bila berjumpa…

Anonymous
Guest
Anonymous

Untuk kamu minum, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Asyik mencarut lah kamu mengata “mua”FUCK” dll. Tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil ke?

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PEMBANGKANG TIADA APA HENDAK DITAWARKAN KECUALI AIR KENCING DAN TAHI…… Why Promise Something That Already Exists In Sabah………, (FMT) – Former prime minister Najib Razak has questioned Warisan Plus’ use of the word “unity” as a key message in its election campaign, saying it could be a distraction from more pressing issues and also shows the coalition has nothing to offer. He said Sabah had already been known for unity and the harmonious relationship between the different races in the state even before the 2018 general election (GE14). “Why is Warisan Plus using the slogan of ‘Unity’ in their election… Read more »

zunnun
Member
zunnun

cuba melancap 1 hari tanpa berhenti….

kemudian naikan ke 7;hari tanpa berhenti….

biar kepalabutuh birat, sambil melancap mengigatkan bidadari syurga….

mungkin jejak jln TN, menjilat & mengopek puki bini semalaman hingga subuh…..

biar birat lidah sampai melantak makan sekali pun tak rasa ape2..

kemudian wahamkan, ape rasa bila di syurga, tanpa jasad yg dah jadi bangkai dlm kubur…

belajar2 rasa bagaimana ROH tanpa jasad, kerana waktu itu dah tak boleh melancap, menjilat puki sepertimana TN setiap mlm lakukan….

ubah dari memamah hidangan daging babi hadi pula…

kan nak jadi ahli syutga….

kesian #melayuislam nih, klu ingin sesuatu, kena lah usaha…

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu dah gila ker “melancap 1 hari tanpa berhenti”?

kepalabutuh, puki, daging babi hadi … mencarut memfitnah saja kerja nya kamu.

Emak bapak kamu tak bimbing kamu adab sopan di masa kecil. Sebab depa selalu sibuk, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

Anonymous
Guest
Anonymous

Terbaik Zunnun pukimakkan baik TN kepala butoh. Menate yg ingat dia kaki Pacak syok sendiri, tak dijemput diblog Budin ni.

Morning fun and entertainment versi dia yalah spt Zunnun described melancap pagi ptg tak berhenti.

Ingat pandai nak blow job semua komen! Memang patut Jigit nak bagi penampar sebiji dua.

Dia tak reti nak rebutt Zunnun asyik joss stick diKayu Zara mcm budak pampers tak reti argue, last2 dia sendiri succumb kpd fakta2 Zunnun.

Inilah menate jilat Atok yg totally misguided.

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

WAK KONTOL KEJORA KOJOLLA TAK BERANI PAKAI NAMA KEJORA.

DIBALUN, DIBANTAI, DITIBAI HINGGA JADI BUSUK PUNYA TAPAI, DAH TAKDA HUJAH, DOK SOKONG DAP OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

DIA SUKA TELAN AIR LANCAP. BUKA MULUT, TELAN, GUGUP, MENGALAHKAN BANG ALI PUNYA PAK SANGGUP.

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

semasa kami berzikir,kamu berkaraoke
semasa kami bersolat,kamu berdisko
masa kami berpuasa,kamu minum todi

jadi diamlah Zunnun! dah sah kamu di n…..ka

zunnun
Member
zunnun

…zikir ‘nama allah’ .. .tonggang tonggek kerana ‘nama allah’ …lapar kerana ‘nama allah’? ape yg kao lakukan kerana ‘nama allah’ kao dah dapat lakukan kerana ‘afaal allah’? kao dah dapat lakukan kerana ‘sifat allah’ ? bila sampai tahap, sifat allah, bulu roma beremang, badan kesejukan tak? tapi, bila sampai tahap, zat allah, kao masih sedar kao ujud? waktu itu, ‘allah’ mengenal ‘Allah’ nya… belajar mengenal tuhan, bukan mnyanyikan buku kitab, bukan asyik dagangkan ayat2, bukan mengadap seekor babi bernama hadi awang …. mengadap diri kamu, berbaik2 dgn diri, selalu selawat kpd diri, fatihah pd diri…. tak jauh pun tuhan, akan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Nyata kamu biadab dan kurang ajar, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA KAMU MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

zunnun
Member
zunnun

ape kah Moo mengulangi kesilapan najib dgn menakut2kan pengundi menjelang hari pengundian dgn membocorkan hal2 rahsia keselamatan dgn mengunakan ketua polis sabah utk membuat pengumuman? jika benar akan ada pencerobohan dan kekecohan yg akan di lakukan oleh rakyat negara jiran, dgn kebanjiran kemasukan mereka pd hari membuang undi, ngape perlu di heboh2kan? ngape tidak mengunakan maklumat sedemikian utk memberi pasukan keselamatan ‘element of surprise’? kan itu satu taktikal yg memberi langkah pendahuluan selain strategy yg amat berkesan…. tapi dgn memberi tahu kpd umum, apa kah itu akan buat rakyat dlm ketakutan utk keluar mengundi…. jika purata yg keluar mengundi rendah,… Read more »

Ahli Syurga
Guest
Ahli Syurga

POLITIK PEGANGAN ALA KADAR

SYURGA JUA IDAMAN KAMI

KAMI TIDAK SEBODOH KAMU..WAHAI ZUNNUN

LIHAT WAJAH KAMI YANG BERCAHAYA

LIHAT CARA PAKAIAN ARAB KAMI..

KAMU IBARAT KOMUNIS YANG LAPAR DI HUTAN

zunnun
Member
zunnun

wajah kao bercahaya?

atau wajah tuhan yg mencahayakan wajah nya….

baik kao komunist, socialist, pragmatist mau pun capitalist sekali pun, di situ tuhan tetap ada….

kerana idea2 kemasyarakatan manusia semua dtg dari nya….

jgn asyik memamah daging babi hidangan hadi je…

kok asyik jadi sawan babi sentiasa..

kesian #melayu2islam….

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak betul. Tuhan tak ada disisi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Sebab kamu jenis tonggang tonggek di pangkal pokok Kyu Ara. Pokok itu Tuhan kamu.

No problem, free country. Tapi bila kamu caci bangsa dan agama lain, kamu dibalun, ditibai, dibantai seboleh boleh nya di sini.

And I’m enjoying doing it – it’s my morning fun and entertainment. Thanks for providing it.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Beratus ribu cukai dan duit pencen Rakyat dirompak Umno BN dan Parti Anjing SeMalaysia untuk taja Muanjing Siber Rosmah Bean Army. Hasilnya kerja copy paste dan tak tahu berhujah sampai mampus. Buka youtube dan blog tutup ruang komen. Membazir betul bayar anjing patah kaki. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Muanjing Siber Rosmah Bean Army semakin lemah dan hilang punca. Anjing di atas berebut daging. Muanjing berebut tulang dan tadah hujan. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

BANI YAKJUJ MAKJUJ TAKUTKAN BAYANG DAJJAL ILLUMINITY…… DAJJAL FREEMASON ADA MASALAH INTEGRITY AND MORAL……. Guan Eng’s Support For Shafie A Betrayal, Says PKR Man…….. (FMT) – A youth leader of Sabah PKR has questioned the depth of Lim Guan Eng’s support for Pakatan Harapan (PH) after Lim, the DAP secretary-general, continued to support Shafie Apdal as a candidate for nomination as prime minister, if PH returns to power. PKR Youth information chief Razeef Rakimin said Guan Eng’s support for Shafie was an act of betrayal of PH. “For me, if he no longer has the spirit of standing in solidarity… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pakai basikal nak lesen. Masuk bideo youtube nak lesen. Pakai internet sendiri beli barang nak cukai. Air kotor tadah air hujan. Langgar SOP derma 4 bulan gaji. Kerajaan yang ada la ni Menterinya memang bodoh bangsat sangat ke? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Ko tidur dgn pompuan di rumah ko tuh ada lesen ker?

Pompuan Siam ker?

Lakhanat lahabau ko nih.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Hapuskan pengkhianat semburit dan Ulama Anjingnya bermula di Sabah. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Bermula dengan kamu.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

SOKONGAN KEPADA KERAJAAN JADI AIR PASANG BESAR DI SABAH….. PEMBANGKANG JADI SAHARA KERING KONTANG……. PBS Seals Formal Political Partnership With Perikatan Nasional……. (MMO) – Parti Bersatu Sabah (PBS) has signed a partnership with Perikatan Nasional (PN) to seal a formal political affiliation in government. The partnership is also meant to create a political collaboration and election cooperation, especially in the context of the Sabah state election. However, the signing does not make PBS a member of PN, but rather a partner (rakan sekutu) in both the political associations and in the federal government. “The case is exactly the same as… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ape sbb pdrm mengeluarkan matlumat rahsia utk mengetahuan umum?

kan lebih baik, perkara sedemikian satu ‘element of surprise’ utk pdrm menyusun langkah supaya musuh senang dan dapat di berkas?

sandiwara ape yg hamzah sebagai menteri nya cuba lakukan bertepatan dgn hari mengundi ?

demokrasi dah jadi sandiwara ugut dan menakut2kan, jenama ape nih? terdesak sgt ke kerajaan #melayu2islam berhadapan dgn kebangkitan rakyat sabah?

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa bukti PDRM ada mengeluarkan maklumat rahsia?

zunnun
Member
zunnun

PDRM dah mula bersandiwara, dgn hamzah menteri nya…. dgn mengeluarkan satu matlumat rahsia mengadakan banjiran rakyat dari negara jiran akan masuk buat kekecohan waktu hari mengundi, utm tunjuan ape? jika itu matlumat rahsia, ngape di perhebohkan? tujuan ape di gempar gempurkan dan di sensasikan…? utk menakut2 rakyat sabah agar tidak bangkit melongkangkan kesundalan #melayu2islam dari semenanjung? coincidence scandal seperti ini kerap di gunakan ketika bN terdahulu merasakan mereka ketinggalan undi popular dari segi matlumat yg di jalankan oleh perisik2 pdrm & tentera…. yg amat nyata di sini, jika matlumat itu rahsia, ngape rahsia seperti itu di beri pengetahuan umum? tak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini lah yang dikatakan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Tak beri pun punca maklumat yang dia keluarkan. Apa kah yang di korek dari lub.ng belak.ng nya.

Memfitnahkan PDRM boleh menyebabkan dia di cekut ke lokap di beri makan nasi bungkus pagi petang siang malam bang seminggu.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

RAKYAT TIDAK AKAN BIARKAN LAGI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PERINTAH NEGARA….HANYA TAHU BUAT KEROSAKAN DAN KORUPSI…… Pemimpin PKR tak puas hati DAP terus angkat Shafie calon PM alternatif…….. Langkah DAP untuk meneruskan cadangan berhubung Presiden Warisan Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri alternatif membangkitkan semula “luka” rakannya, PKR. Semalam Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengulang semula cadangan agar Shafie menjadi calon perdana menteri bagi PH dan sekutunya jika Presiden PKR Anwar Ibrahim tidak mendapat sokongan mencukupi. Nada respons daripada pihak dalam PKR berbeza tetapi mesejnya sama, iaitu ia menjejaskan persahabatan antara dua parti itu. “Fokusnya pilihan raya negeri Sabah,… Read more »

Sheraton
Guest
Sheraton

Dari awal GRS dan PN yang di ragui pendaftarannya tahu gelombang perubahan rakyat Sabah.

Nama WARISAN telah menjadi nama keramat.

Nak naik kan nama Bung Mukhtar nanti Hajiji melenting. Begitu juga kalau naik kan nama Bung Mokhtar…

Dah tak ada cara lain dah.

Alang-alang kalau kalah pun Muhyiddin mungkin jadi popular macam Najib yang popular di sebabkan menang poster.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

TAK ADA SAPE BOLEH BERLAGAK SUCI… POLITIKUS KORANG BUKAN MALAIKAT……KAT DUNIA NI ADA YANG KEBAL UNDANG2…… Kadir Jasin, Jangan Cakap Banyak, Jawab Ini!……. If we were to conclude that Kadir Jasin was in fact a proxy shareholder not to UMNO, but to Tun Dr Mahathir himself, just imagine the wealth that he managed to strip off from the rakyat when MRCB divested from many of its holdings and assets. One must wonder the level of wrath the rakyat would have had if social media were to exist back then and if the public knew about all this. And this is… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak sesuai dibandingkan dengan Najib.

Dia dan Umno kalah sebab dia songlap berbillion wang rakyat di 1MDB.

zunnun
Member
zunnun

poster najib kini jelas image penyamun….

poster Moo mengambarkan pesakit canser

poster assmin, yg ini, Kaki kulum kepalabutuh

klu poster hadi, berpakaian chef dgn masakan kawah daging babi nya…

beranika poster2 #melayu2islam boleh jenamakan….

Anonymous
Guest
Anonymous

Biadab dan kurang ajar betul kamu mencarut dsb nya.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT).

Wau bule
Guest
Wau bule

Terlanjak mendayung perahu boleh diundurkan
Terlajak mengkhianat ditonjol kesilapan