TADAH AIR HUJAN – INI SAJAKAH IDEA CEMERLANG MENTERI PAS UNTUK RAKYAT KELANTAN?

Kesian dengan rakyat Kelantan yang nampaknya akan terus menghadapi masalah air bersih, walaupun Pas kini merupakan sebahagian daripada kerajaan di persekutuan.

Ingatkan bila Pas sudah berada dalam kerajaan, setidak-tidaknya masalah air yang dihadapi tidak lagi berlarutan sehingga 20 atau 30 tahun akan datang.

Malangnya, di sebalik Pas sudah berada di dalam kerajaan, penyelesaian masalah air yang diberikan ialah rakyat negeri itu perlu menadah air hujan untuk kegunaan harian mereka.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Kelantan antara negeri yang boleh memanfaatkan air hujan untuk kegunaan harian terutama ketika berdepan masalah bekalan air.

Kata beliau, tidak seperti negeri lain, Kelantan tidak terlampau terdedah dengan sektor industri justeru kualiti air hujannya adalah lebih baik.

“Kelantan antaranya boleh manfaat air hujan sebab di negeri ini tidak banyak industri dan kurang pencemaran udara,” katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Timbalan presiden PAS itu berkata demikian semasa ditemui media selepas merasmikan projek rawatan air komuniti Parlimen Kubang Kerian di Masjid Mukim Seterpa Banggu, semalam.

Air bersih merupakan antara isu kemudahan asas yang membelenggu kerajaan Kelantan sejak sekian lama.

Selain tiada bekalan air yang memadai, air kotor – diperolok sebagai teh tarik dalam paip oleh pengkritik – juga menjadi isu yang banyak dibangkitkan oleh orang ramai.

Ia menjadi lebih ‘panas’ apabila ada pemimpin PAS mengkritik kerajaan Selangor semasa berlaku gangguan bekalan air, baru-baru ini.

Tuan Ibrahim seterusnya berkata, air hujan boleh dimanfaatkan kerana ia “bagus” kecuali di kawasan perindustrian.

“Sebenarnya kalau boleh kita hendak manfaatkan air hujan sebab airnya bagus, cuma di kawasan industri, air lebih terdedah udara tercemar,” katanya.

Soalnya, kalau nak tadah air hujan untuk kegunaan harian, berapa banyak tong air diperlukan bagi setiap rumah?

Dalam keadaan ramai rakyat Kelantan yang hidupnya susah, siapa mahu membekalkan tong-tong tersebut kepada mereka?

Bukankah suatu bebanan lagi bagi rakyat Kelantan jika terpaksa membeli berpuluh-puluh tong untuk setiap rumah?

Adakah Pas mahu menyumbangkan tong percuma?

Selain itu, bagaimana pula ketika musim kemarau?

Di mana air hujan mahu diperolehi ketika itu?

Menadah air hujan – ini sajakah idea cemerlang yang mampu disumbangkan oleh Menteri Alam Sekitar dan Air daripada Kelantan untuk rakyat Kelantan? (Shahbudindotcom 19/09/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 19 September 2020 — 12:11 pm

41
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
Kiur cobainTanpa NamaMAHATHIRVSANWARpMOHD RUSLI Bin Mohd NorrAwe Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Kiur cobain
Guest
Kiur cobain

Apa nak komen,dah rakyat Kelantan yang pilih.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

YANG KUAT KENCING PHD4PIG…….. Bumiputera Graduates Cannot Get Jobs Because Of Poor Proficiency In English, Says MEF……. (FMT) – Bumiputeras lagging in labour market mobility and educational achievements is not a new problem, says the Malaysian Employers Federation (MEF). It said the poor command of English among many Bumiputera graduates was the main reason why they found it hard to get jobs in the private sector, which accounts for more than 90% of jobs in the country. MEF executive director Shamsuddin Bardan believes the perception that employers often discriminated against Bumiputera graduates was wrong because reasonable fluency in English was… Read more »

MOHD RUSLI Bin Mohd Norr
Guest
MOHD RUSLI Bin Mohd Norr

Sistem Penuaian Air Hujan (SPAH) adalah satu sistem alternatif untuk mengumpul air hujan bagi kegunaan am seperti basuhan am, cucian lantai, siraman landskap dan tangki simbahan tandas. Ia juga boleh menjadi sumber alternatif air minuman.

#MalaysiaSejahtera
#KASA

Berikut adalah contoh infografik proses SPAH daripada tadahan NAHRIM;

Awe
Guest
Awe

Tadah Air Kencing lg bagus…

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

BANDUAN TEBUK JUBO JUGA SEORANG KETUA PEROMPAK CASH IS KING……. Anwar Stole Billions In The 1990s……. If Anwar had not siphoned out or hijacked those billions of units of “pink form” shares, they could have gone to trust agencies such as Tabung Haji, Felda, PNB, LTAT, EPF, and so on (especially EPF and PNB). Instead, they went to 10,000 Umno people who Anwar bought off to become the Deputy Prime Minister in 1993. Anwar Ibrahim says he is not a murderer, rapist or thief (robber, plunderer, etc.). Actually, Anwar is all three. First of all, Tun Dr Mahathir Mohamad said… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Tanya hukum Hudud dicop Syaitan. Tanya air disuruh tadah hujan.

Tanya duit Kerajaan 400j dibeli Mercedes Benz. Tanya bendera Pas dipacak bendera Be End.

Itulah Ulama Anjing. Parti Anjing SeMalaysia. Kahkahkah!

Che Ahmad Che Lah
Guest
Che Ahmad Che Lah

Balik Kelate minggu lepas minum air telaga….tak mandi dua hari…hujea po takdok… nok tadah air hujea lagumana…dea dea nak tadoh air hujea nak cari tong mana… Kelateku

Sheraton
Guest
Sheraton

Dia akan jawab.. tayamum je..

Banyak dalil lagi dalam poket dia ..

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

LEBAI PAS JANGAN LURUS SANGAT DESAK PERUNTUKAN LEBIH DARI TOK MUDIM….ATAU TOK MUDIM SENGAJA PINGGIRKAN KELANTAN MACAM LAYAN PAS DI SABAH……. NEGERI KELANTAN DIMISKINKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY NAMUN RAKYAT NYA KAYA KERANA RAJIN BERUSAHA…… Sabah Negeri Paling Miskin Di M’sia, 19.57% Berbanding 5.6% Kemiskinan Nasional……. Mustapa (tengah) bersama-sama ahli panel pada Seminar Pendapatan Garisan Kemiskinan 2019 di Kota Kinabalu, hari ini. – Foto NSTP/ASWADI ALIAS Tongod, Pitas, Kota Marudu termiskin di Malaysia KOTA KINABALU: Tongod, Pitas dan Kota Marudu yang terletak di tengah dan utara Sabah dikenal pasti sebagai tiga daerah termiskin negara ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

NEGERI KELANTAN DIMISKINKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY NAMUN RAKYAT NYA KAYA KERANA RAJIN BERUSAHA…… Sabah Negeri Paling Miskin Di M’sia, 19.57% Berbanding 5.6% Kemiskinan Nasional……. Mustapa (tengah) bersama-sama ahli panel pada Seminar Pendapatan Garisan Kemiskinan 2019 di Kota Kinabalu, hari ini. – Foto NSTP/ASWADI ALIAS Tongod, Pitas, Kota Marudu termiskin di Malaysia KOTA KINABALU: Tongod, Pitas dan Kota Marudu yang terletak di tengah dan utara Sabah dikenal pasti sebagai tiga daerah termiskin negara ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata kedudukan itu berdasarkan hasil kajian kemiskinan tahun lalu yang mendapati ketiga-tiga daerah itu mencatat kadar kemiskinan tertinggi.… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KREDIT KEPADA TN DAN WAU BULE TAK SOKONG BANDUAN TEBUK JUBO JADI PM……. PAN (AMANAH) anak Derhaka kata Abdul Hadi…….. Parti Warisan Sabah (Warisan) disifatkan sebagai terdesak apabila mengaitkan Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai anak kepada Pas untuk meraih undi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pada 26 September ini. Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Amanah dianggap sebagai menderhaka kepada Pas kerana masih menjalinkan kerjasama dengan DAP walaupun selepas parti itu memutuskan keluar daripada Pakatan Rakyat. “Amanah itu anak derhaka. Kita sudah putus kerjasama dengan DAP tetapi mereka masih nak ikut DAP juga (jadi) kita anggap mereka… Read more »

Che Ahmad Che Lah
Guest
Che Ahmad Che Lah

Sedih…sedih….bertabahlah puok kita…seloga ada menteri ore kita
hok tahu lagumana ore Kelate …AlFatihah buat TGNA

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Sebelum politikus bodoh masuk Sheraton lagi sudah diberi amaran cah keting. Malah masa Himpunan Maruah Melayu yang hasilnya 3 ekor parti Melayu nak tunjuk jaguh juga amaran cah keting sudah ada. Akhirnya walhasil balik asal. Berebutlah kamu kerusi yang sedikit. Jawatan yang direbut oleh manusia yang memang sudah sah tiada kelayakan dan kepakaran. Kecuali khianat dan rasuah. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PAS DIPINGGIRKAN SETIAP KALI DIBUAT PAKATAN NAMUN BUKTI KALI INI BELUM CUKUP……. KELANTAN MENDERITA DAN DIPINGGIRKAN SEJAK DAJJAL ILLUMINITY PERINTAH NEGARA SEBAGAI DERAAN DAN ANIANYA……. KAFIR MENGKAFIR BUDAYA AGAMA SYIAH BILA PENUNGGANG AGAMA MENGKAFIR KAN SAHABAT2 NABI……. TANDA2 CAH KETING SUDAH ADA OLEH UMNO DAN KADOK BILA TERPINGGIR PRN SABAH…….MUNGKIN SATU BUKTI BELUM CUKUP……. LEBAI PAS PERLU BELAJAR PENGALAMAN SEMASA PR DAN BA DAHULU….JANGAN LAGI JADI SETAN BISU BILA TINGGAL SATU KELAMBU….TERUSKAN PRINSIP LANTANG NYATAKAN HAK DAN KEBENARAN……. SPRM perlu jelaskan kewajaran portal Mandarin…….. Saya ambil maklum Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam suatu kenyataan rasmi di laman Facebook berkenaan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KELANTAN MENDERITA DAN DIPINGGIRKAN SEJAK DAJJAL ILLUMINITY PERINTAH NEGARA SEBAGAI DERAAN DAN ANIANYA……. KAFIR MENGKAFIR BUDAYA AGAMA SYIAH BILA PENUNGGANG AGAMA MENGKAFIR KAN SAHABAT2 NABI……. TANDA2 CAH KETING SUDAH ADA OLEH UMNO DAN KADOK BILA TERPINGGIR PRN SABAH…….MUNGKIN SATU BUKTI BELUM CUKUP……. LEBAI PAS PERLU BELAJAR PENGALAMAN SEMASA PR DAN BA DAHULU….JANGAN LAGI JADI SETAN BISU BILA TINGGAL SATU KELAMBU….TERUSKAN PRINSIP LANTANG NYATAKAN HAK DAN KEBENARAN……. SPRM perlu jelaskan kewajaran portal Mandarin…….. Saya ambil maklum Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam suatu kenyataan rasmi di laman Facebook berkenaan pelancaran portal bahasa Mandarin. Usaha ini dikatakan bagi memenuhi keperluan masyarakat Cina… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KAFIR MENGKAFIR BUDAYA AGAMA SYIAH BILA PENUNGGANG AGAMA MENGKAFIR KAN SAHABAT2 NABI……. TANDA2 CAH KETING SUDAH ADA OLEH UMNO DAN KADOK BILA TERPINGGIR PRN SABAH…….MUNGKIN SATU BUKTI BELUM CUKUP……. LEBAI PAS PERLU BELAJAR PENGALAMAN SEMASA PR DAN BA DAHULU….JANGAN LAGI JADI SETAN BISU BILA TINGGAL SATU KELAMBU….TERUSKAN PRINSIP LANTANG NYATAKAN HAK DAN KEBENARAN……. SPRM perlu jelaskan kewajaran portal Mandarin…….. Saya ambil maklum Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam suatu kenyataan rasmi di laman Facebook berkenaan pelancaran portal bahasa Mandarin. Usaha ini dikatakan bagi memenuhi keperluan masyarakat Cina mendapatkan maklumat tentang pencegahan rasuah dan perkara-perkara berkaitan suruhanjaya tersebut. Saya memandang serius… Read more »

Sheraton
Guest
Sheraton

Kena bukak jawatan BOMOH PANGGIL HUJAN.

Dan tamatkan khidmat BOMOH TOLAK HUJAN.

Paling tidak.. usaha kan ladang katak ..

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

“usaha kan ladang katak …” –

Masukkan yang tak cekap mengurus bekalan air ke situ.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak tahu sangat pasal masalah air kelantan. Kot gomen sana tak bikin water processing plant yang cukup untuk rakyat negeri itu.

Tapi di Selangor, haprak tak cukup air. Ada takungan air yang cukup. Hanya tak cekap mengurus nya. Pembersihan loji sepatut nya di jadualkan dengan baik. Untuk mengelakkan gangguan air yang melebihi dari perlu.

Tak cekap. Inefficiency pihak berkenaan. Pihak berkuasa perlu singkirkan yang tak cekap, yang inefficient. Kalau takda jalan lain, letak depa di “Cold Storage”, taruh banyak2 “air” keliling nya.

Sheraton
Guest
Sheraton

Bro…

Itu air tercemar kena racun.

Orang lain punya kerja orang lain di salahkan..

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak boleh ke elakkan kecemaran racun, bro?

Mesti ada jalan. Pagar kawat duri keliling, contoh nya.

Biar banyak belanja, asalkan rakyat selamat. Dan tak kehausan air. Atau kekeringan badan, busuk, tak mandi beberapa hai, hehe.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hantar depa melawat bekalan air di negara2 maju. Tiru cara2 depa menjaga keselamatan air dari racun dan macam mana takda sekatan2 air mcm berlaku di negara ini.

Tak renti2 masalah nih. Dari saya kecil hingga ke tua bangka.

Kalau tak cukup bajet, kasi tahu, kita boleh tolong jeritkan pihak berkuasa supaya kasi bajet yang cukup. Ini keperluan asasi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Salah planning ker?

Pihak berkuasa air kita amacam?

Eficen ker?

Ada masalah bajet dengan JKR ker? Mintak Kementerian selesaikan mana2 inter-departmental / inter divisional isu yang ada ler.

Sheraton
Guest
Sheraton

Kilang dah lebih awal di bina dari empangan air loji air….

Sekarang kilang bertambah banyak atau semakin besar… Nak alihkan satu hal. Oleh itu kilang kena buang sisa ke tempat lain.. bagi kontraktor. . tu yang buang ke sungai ..

Sisa racun bukan keluar terus dari kilang ..

Serupa jugak Taman Perumahan yang di majukan dekat kilang papan yang dah bertahun di tanah tersebut.

Anonymous
Guest
Anonymous

Salah planning lah nampak nya.

Rasa nya, takda kilang yang dibenarkan membuang sisa toxik depa ke sungai. Depa bina kilang mesti ada plan mana nak buang sisa. Takkan ke sungai.

Pihak meluluskan kilang (melainkan kilang kilat, mcm rumah kilat) mesti ada plan mana nak buang sisa depa. Awat pihak berkuasa luluskan.

Kalau kilang2 kilat, perlu pihak berkuasa ambil tindakan ke atas “kekilatan” depa tuh, selain dari pembuangan sisa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sekarang pihak berkuasa sungai perlu buat kajian berapa banyak kilang2 kilat itu dan berapa bahaya nya kpd manusia toksid yang dibuang ke sungai itu.

Dan berapa banyak rasuah dah masuk perut nate’2 berkenaan.

Kalau tak di buat, makna nya pihak berkenaan dah buncit perut lah.

Tunggu sampai ada yang mati bila dan jika racun pembunuh di campak ke sungai itu.

Keadaan mengarut sekarang nih.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak senang, laporkan kpd SPRM / MACC. Depa ada SOP melindungi keselamatan orang yang melaporkan / memberi maklumat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Masa nak luluskan kilang mesti lihat cadangan depa ke mana nak buang sisa depa.

Kalau yang meluluskan tidak periksa itu, dia jenis yang di Congo, Afrika, ler. Hingga ada pemberontakan, rebellion, revolusi di sana sebab teruk sangat keadaan hidup rakyat nya.

Majlis Bandaran ada hak menyoal dan menentukan kilang2 ada tempat buang sisa sebab depa yang meluluskan pelan kilang2 tersebut.

Balik kpd soal berapa orang yang perut buncit.

Bedebah2.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kontrekter2 perlu diajar. Cara yang baik, denda depa bila buang sisa ke sungai.

Hujah2 tiada tempat buang yang dekat tak boleh terima. Depa kena cari tempat buang walau pun jauh. Charge clients depa harga lebih tinggi.

Jika ada pesaing yang nak curi advantage buang ke sungai juga, laporkan kpd pihak berkuasa. Yang bagus nya, berunding lah, semua nak cari makan, mesti fair.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pagar kawat duri tak cukup yeop. Mereka boleh lempar melangkah pagar.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa kata kalau dihukum MATI kepada pesalah mencemar sungai. Rakyat hanya tahu marah MB bila berlaku catuan air, so kalau hukuman MATI dilaksanakan pasti rakyat akan memuji MB kerana tiada lagi masalah air. Hukuman ini setimpal dengan terderanya rakyat hingga separuh MATI.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

TANDA2 CAH KETING SUDAH ADA OLEH UMNO DAN KADOK BILA TERPINGGIR PRN SABAH…….MUNGKIN SATU BUKTI BELUM CUKUP……. LEBAI PAS PERLU BELAJAR PENGALAMAN SEMASA PR DAN BA DAHULU….JANGAN LAGI JADI SETAN BISU BILA TINGGAL SATU KELAMBU….TERUSKAN PRINSIP LANTANG NYATAKAN HAK DAN KEBENARAN……. SPRM perlu jelaskan kewajaran portal Mandarin…….. Saya ambil maklum Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam suatu kenyataan rasmi di laman Facebook berkenaan pelancaran portal bahasa Mandarin. Usaha ini dikatakan bagi memenuhi keperluan masyarakat Cina mendapatkan maklumat tentang pencegahan rasuah dan perkara-perkara berkaitan suruhanjaya tersebut. Saya memandang serius isu ini dan menganggap tindakan berkenaan adalah sangat tidak wajar kerana mengetepikan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

LEBAI PAS PERLU BELAJAR PENGALAMAN SEMASA PR DAN BA DAHULU….JANGAN LAGI JADI SETAN BISU BILA TINGGAL SATU KELAMBU….TERUSKAN PRINSIP LANTANG NYATAKAN HAK DAN KEBENARAN……. SPRM perlu jelaskan kewajaran portal Mandarin…….. Saya ambil maklum Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam suatu kenyataan rasmi di laman Facebook berkenaan pelancaran portal bahasa Mandarin. Usaha ini dikatakan bagi memenuhi keperluan masyarakat Cina mendapatkan maklumat tentang pencegahan rasuah dan perkara-perkara berkaitan suruhanjaya tersebut. Saya memandang serius isu ini dan menganggap tindakan berkenaan adalah sangat tidak wajar kerana mengetepikan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan yang sewajibnya difahami oleh seluruh lapisan masyarakat tidak kira Melayu, India,… Read more »

Wau bule
Guest
Wau bule

Pakar kafir mengkafir mana mungkin tahu pasal air. Tanyalah pasal isteri lebih dari satu, solat dua imam, kawin bawah umur, etc etc. Gerenti beres

Satu lagi….salah semua sebab DAP..kan kan kan?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pakoh bule
bui huje
simpe Mercedes
Pacok benderes.
Muanjing Siber tak berani salak
Menteri Attakuarantin
Menteri Tadah Hujan
Duta Khas Pacak Bendera BN
Kahkahkah!

Goh
Guest
Goh

Akhirnya selesai lah masalah air di kelantan…tahniah tahniah lebai

malaywhodestroyedthemalay
Guest
malaywhodestroyedthemalay

hopefully the kelantanese will realise the hardship staying under PAS rule…kelantan is a state and my in-law stays in PITAS. it looks like is no difference between PITAS and Kelantan as far as using rain water for in their everyday life use. What a shame for Kelantan under PAS regime. 60 years under BN and yet never have a tinge to think about the livelihood of the people. i hope changes brought about by Warisan Plus would be comprehensive enough to see the next generation to come properous and healthy living.

Anonymous
Guest
Anonymous

No understand what you meant by “60 years under BN and yet never have a tinge to think about the livelihood of the people” in Kelantan.

If BN was good, fine, if not, they have to do better.

Sorry, not much faith under PAS, esplly when Tok Guru Nik Aziz has gone. Hadi has to dance to his own tune. And make it a good tune.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

TOK MUDIM HANYA PUPPET DORAEMON ….DASAR DAJJAL ILLUMINITY DITERUSKAN DIAM2….. JANGAN BIARKAN SISA DAN SAKI BAKI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ DI TANAH MELAYU…… TAHNIAH KEPADA TN BELA MEREKA YANG TERANIYANYA….. TERUSKAN USAHA ANDA…… PILIHAN Raya Negeri Sabah semakin panas dengan kempen yang berlangsung. Baik kempen melalui ceramah-ceramah, bendera dan media sosial ia semakin rancak menjelang tarikh pengundian hujung bulan ini. Malam ini Datuk Seri Najib Tun Razak yang popular dengan panggilan Bossku membacakan kad laporan khidmat Datuk Seri Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah. Melalui hantaran ke Facebook miliknya, Najib memberi semua F atau gagal kepada Shafie. Shafie, mari sini… Read more »

zunnun
Member
zunnun

tadah air hujan masih ada kebenaran nya walaupun lebih merupakan kesundalan kerajaan #melayu2islam..

tadah kencing rosmah utk di saji sebagai arak minuman ketika parti Angkut sampah, pAs mutaah dgn penyamun tegar #melayu2islam omNo…

sampai yg yg hadir menangis2 kemabukan….

lagi hebat, tadah air asyik mengulum2 kepala butuh….

air mani dah jadi menu #melayu2islammenerimaan SOP terbaru ke?

mokthar senik lain pula cerita, penjilat tegar puki seperti TN pd setiap mlm hari…..

siang mereban sana sini….

hebat no

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak faham mengapa DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT) ini selalu menyebut kesundalan.

Tak memberi penerangan ke atas tuduhan nya pulak. Di mana lacur dsb nya.

Nampak nya dia yang amat sundal.

sundal: 1. tidak elok kelakuannya (bkn perempuan), jahat, lacur 2. perempuan lacur, perempuan …