BN DAN PN – DARIPADA BEREBUT KETUA MENTERI KEPADA BEREBUT PERDANA MENTERI

Muhyiddin Yassin kini sedang gigih berkempen bagi memastikan GRS berjaya memenangi PRN Sabah mengalahkan Warisan.

Tetapi, lebih penting daripada itu ialah Muhyiddin mahu memastikan PN menang sejumlah kerusi yang selesa agar hasratnya untuk meletakkan Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri yang baru menggantikan Shafie Apdal menjadi kenyataan.

Kalau GRS ditakdirkan menang, namun BN yang akhirnya memenangi lebih banyak kerusi dan Bung Mokhtar yang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri, ia adalah suatu kegagalan bagi Muhyiddin.

Berbanding jika Warisan menang lagi dan Shafie terus kekal sebagai Ketua Menteri, ia tidaklah begitu memedihkan hati Muhyiddin berbanding melihat Bung Mokhtar mengangkat sumpah sebagai peneraju baru kerajaan negeri Sabah.

Apabila UMNO menang lebih banyak kerusi dan kerusi Ketua Menteri juga dimiliki parti itu, ia adalah petanda buruk buat Bersatu untuk menuntut pembahagian kerusi yang memihak kepada mereka dalam PRU15 akan datang.

Dengan menang di Sabah, UMNO sudah pasti akan lebih berkeras untuk meminta kerusi yang melebihi Bersatu agar seterusnya dapat pula merampas kerusi Perdana Menteri daripada Muhyiddin.

Perebutan kerusi Ketua Menteri antara UMNO dengan Bersatu dalam PRN Sabah 26 September ini bukanlah suatu rahsia lagi.

Walaupun sebelum ini, baik UMNO atau Bersatu, tidak menamakan sesiapa sebagai calon Ketua Menteri mereka, tetapi ia mula menjadi masalah apabila Muhyiddin sendiri secara terbuka mahu Hajiji bagi mengisi jawatan itu.

Ia kemudian mengundang kecaman daripada bebarapa pemimpin UMNO, bahkan Zahid Hamidi sendiri mengatakan, antara BN, PN dan PBS yang bergabung dalam GRS, siapa yang mampu memenangi jumlah kerusi terbanyak seharusnya berhak menentukan calon Ketua Menteri.

Sekaligus ini merupakan cabaran buat PN yang hanya bertanding 29 kerusi berbanding BN yang bertanding 41 kerusi.

Begitu pun, disebabkan Muhyiddin sudah membuat pengumuman bahawa Hajiji calon Ketua Menteri bagi PN, beliau kini tidak ada pilihan lain selain kena berusaha semampu mungkin memastikan kemenangan berpihak kepadanya.

Gagal memastikan kemenangan GRS, gagal memastikan PN memenangi lebih banyak kerusi dan gagal menjadikan Hajiji sebagai Ketua Menteri, ia adalah suatu kegagalan bagi Muhyiddin untuk mempertahankan kerusi Perdana Menterinya.

Walaupun Muhyiddin mengumumkan pilihanraya awal akan diadakan secepat mungkin sebaik saja GRS berjaya memenangi PRN Sabah, perkara itu tidak mungkin berlaku jika tiga sasarannya itu gagal dicapai.

Bagi UMNO pula, kemenangan BN di Sabah dan berjaya meletakkan Bung Mokhtar yang masih ada kes mahkamah sebagai Ketua Menteri, ia adalah suatu isyarat yang sangat baik bagi masa depan Zahid Hamidi.

Ia dengan sendirinya akan membuka ruang juga bagi Zahid Hamidi yang turut sedang berdepan kes mahkamah untuk dinamakan sebagai calon Perdana Menteri untuk BN.

Sebab itu, dalam PRN Sabah ini, selain BN dan PN sedang berebut jawatan Ketua Menteri, kedua-duanya juga bakal berebut kerusi Perdana Menteri selepas ini. (Shahbudindotcom 18/09/2020)

Updated: 18 September 2020 — 11:48 pm

69 Comments

Add a Comment
 1. KREDIT KEPADA TN DAN WAU BULE KERANA TIDAK SOKONG BANDUAN TEBUK JUBO JADI PM……..

  LEBAI PAS JANGAN LURUS SANGAT DESAK PERUNTUKAN LEBIH DARI TOK MUDIM….ATAU TOK MUDIM SENGAJA PINGGIRKAN KELANTAN MACAM LAYAN PAS DI SABAH…….

  NEGERI KELANTAN DIMISKINKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY NAMUN RAKYAT NYA KAYA KERANA RAJIN BERUSAHA……

  Sabah Negeri Paling Miskin Di M’sia, 19.57% Berbanding 5.6% Kemiskinan Nasional…….

  Mustapa (tengah) bersama-sama ahli panel pada Seminar Pendapatan Garisan Kemiskinan 2019 di Kota Kinabalu, hari ini. – Foto NSTP/ASWADI ALIAS
  Tongod, Pitas, Kota Marudu termiskin di Malaysia
  KOTA KINABALU: Tongod, Pitas dan Kota Marudu yang terletak di tengah dan utara Sabah dikenal pasti sebagai tiga daerah termiskin negara ini.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata kedudukan itu berdasarkan hasil kajian kemiskinan tahun lalu yang mendapati ketiga-tiga daerah itu mencatat kadar kemiskinan tertinggi.

  Beliau berkata, walaupun ada kelompok lain di Semenanjung seperti Orang Asli dengan kadar kemiskinan yang tinggi dengan purata 40 peratus, namun perangkaan bagi ketiga-tiga daerah itu lebih tinggi.

  “Kadar kemiskinan di Tongod, Pitas dan Kota Marudu ialah kira-kira 50 peratus,” katanya.

  Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan Seminar Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) 2019 di sini, hari ini.

  Katanya, Sabah menduduki tempat teratas sebagai negeri paling miskin di negara ini dengan 19.57 peratus, berbanding 5.6 peratus kadar kemiskinan nasional.

  Kelantan negeri kedua termiskin. Keluarga miskin dengan tiga anaknya di bangsal lebih di Gua Musang. – Foto NSTP/RAMLI IBRAHIM
  “Selepas Sabah, negeri kedua tertinggi kadar kemiskinan ialah Kelantan dan diikuti Sarawak.

  “Kadar itu akan digunakan bermula tahun depan sebagai panduan dalam melaksanakan program pembangunan menerusi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12),” katanya.

  Rumah usang dan bocor keluarga miskin di Kota Bharu, Kelantan. – Foto NSTP/NIK ABDULLAH NIK OMAR
  Ketika ditanya sebab Sabah miskin sedangkan kaya dengan hasil minyak, Mustapa berkata, perkara itu dapat diselesaikan menerusi rundingan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dilaksanakan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

  Katanya, penyelesaian juga perlu dibuat dengan PETRONAS bagi memastikan hasil yang diperolehi dapat diagihkan untuk melaksanakan program pembasmian kemiskinan di Sabah.

  “Sabah bersama Sarawak, Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah sememangnya diberikan perhatian dalam usaha merapatkan jurang pembangunan dan pendapatan menerusi pelaksanaan Wawasan Kemakmuran Bersama,” katanya.

  Mengenai sama ada kadar kemiskinan itu mungkin lebih tinggi berikutan COVID-19 tahun ini, beliau berkata, kerajaan sudah mengambil langkah beberapa inisiatif bagi mengurangkan kesan wabak kepada rakyat.

  Katanya, pelbagai bantuan yang disediakan kerajaan PN kepada rakyat termasuk untuk golongan peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan kesan buruk COVID-19.

  Sementara itu, Timbalan Pengarah I, Bahagian Pembangunan Ekuiti, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, Datuk Herman Abdul Hamid, berkata selain Tongod, Pitas dan Kota Marudu, dua lagi daerah yang mencatat kadar kemiskinan tinggi di Sabah ialah Beluran dan Telupid.

  Ketika membentangkan Dapatan Kajian PGK 2019, Herman berkata, Tongod mencatat 56.6 peratus kemiskinan, diikuti Pitas (53.6), Kota Marudu (46.2), Beluran (45) dan Telupid 40.7 peratus. (BH)

 2. Orang Kelantan minta tolong sahkan berita Menteri Parti Anjing SeMalaysia PAS. Ulama Anjing suruh tadah air hujan atau tadah air kencing Dewa Wee 58j? Pakoh bule bulih ko huje. Kahkahkah!

 3. TAHNIAH KEPADA TN BELA MEREKA YANG TERANIYANYA…..

  PILIHAN Raya Negeri Sabah semakin panas dengan kempen yang berlangsung.
  Baik kempen melalui ceramah-ceramah, bendera dan media sosial ia semakin rancak menjelang tarikh pengundian hujung bulan ini.
  Malam ini Datuk Seri Najib Tun Razak yang popular dengan panggilan Bossku membacakan kad laporan khidmat Datuk Seri Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah.
  Melalui hantaran ke Facebook miliknya, Najib memberi semua F atau gagal kepada Shafie.
  Shafie, mari sini duduk sebelah saya.
  Saya jelaskan satu-satu report card kamu.
  1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F!
  2. Kadar pengangguran 2019 iaitu 5.8% adalah yang tertinggi. Ini gred F!
  3. Pertumbuhan ekonomi Sabah 2018 hanya 1.5 peratus. Paling teruk antara semua negeri. Ini gred F!
  4. Pertumbuhan ekonomi Sabah 2019 hanya 0.5 peratus. Paling teruk antara semua negeri. Ini gred F!
  5. Kira-kira 10 daerah di Sabah, pendapatan rakyat jatuh lebih rendah pada 2019 berbanding masa BN. Ini gred F!
  Ada faham Shafie?
  2 tahun Sabah di tangan PH/Warisan.
  2 tahun Sabah dimusnahkan.
  Ekonomi teruk. Pekerjaan tiada.
  Hari ini Shafie kata tak perlu bagi rakyat bantuan?
  Saudara-saudari rakyat negeri Sabah.
  Tumbangkan Warisan!!!

  1. TK MVSA.

   Saya selalu berpandukan kpd Perlembagaan negara. Undang2 yang tertinggi di negara ini.

   Semua undang2 lain di negara ini timbul dari nya, tak boleh mencanggah nya.

 4. hadi awang ada 2 kilang puki, dan dari 2 kilang puki ini hadi dapat membiak2 nya ke”babi”an fahaman agama nya….

  yg khalil perlu di awasi agar tidak membawa kesesatan hadi dgn amanat songsang nya kemudian hari….

  hebat no #melayu2islam….

  1. Kamu ada berapa kilang puki? Termasuk emak, nenek kau ker?

   Tapi babi2 yang depa keluarkan hanya di gelar “komuniti lain” di Perkara 153 Perlembagaan negara.

   Kamu kena terima hakikat itu. Sebab itu termaktub dalam Perlembagaan negara.

 5. Cah keting Sabah baru permulaan. Cah keting terus jalan. Ketua Menteri, MB, Exco sampai PM caca merba. Inilah akal pendek Madey si Kitol dan Azmin Semburit. Perosak bangsa, agama, negara dan Ulama Anjing dalam Parti Anjing SeMalaysia. Rosak habis. Kahkahkah!

  1. Kamu akal panjang ker?

   Ada 6 inci?

   Kalau panjang sangat, kamu perosak pompuan.

   Bini kau ada lagi?

 6. bila melayu kepala butuh si sang wali memuji babi bernana TN, lalu dgn takzim menerima pujian dan beriktizam utk terus menjaga suruhan babi sang wali nya dgn mem”babi”buta…

  taraf kepalabutuh punya sang wali bila pagi jumaat di istilahkan mulia….

  kesundalan ape, mulia jatuh pd hari, pd gua, pd bangunan yg di bina, pd bulan dan pd orang?

  wali taraf babi ke?

  cuba2 renungkan….

  1. Tak payah renungkan, dah lama tahu …

   Kamu mengarut, menghasut, menjilat babi, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

   Kesundalan apa kamu tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara?

   Memang dah nya kamu kesundalan babi. Haram kpd Muslimin.

 7. #melayu2islam ini golongan melayu yg kuat mem”babi” ke? babi2 yg blh terbang ke?

  #melayu2islam ini golongan melayu yg kuat mem’butuh” ke? membutuh sana sini…

  #melayu2islam ini holingan melayu yg kaki menjilat puki ke? memuki saba sini

  sj tanya, blh ke beri pencerahan…

  1. Tidak, babi itu ialah kamu, kalau boleh terbang pun, itu kamu lah.

   Yang “kuat membutuh” pun ada lah kamu, pada masa2 nya Bang Ali punya kamu pilih.

   Yang suka “menjilat puki” pun kamu, itu pasal kamu cakap sana sini.

   sj jawab, tentu kau puas.

 8. kini melayu di sabitkan di mahkamah samun duit KWAP/SRC..

  tapi di nafikan sekeras2 nya oleh babi2 #melayu2islam termasuk malaun2 parti Angkut sampah, pAs.

  Jika pH tidak ketengahkan kesundalan melayu ini, malaun2 pAs dan #melayu2islam akan sentiasa mendewa2kan akan nya….

  hebat #melayu2islam no

  1. Yang puak kamu samun menyamun pun ramai.

   Pendek kata, yang mula menyamun di negara ini ia lah pendatang mcm kamu.

   Samun pakai senjata, tak pakai senjata …

 9. kini melayu yg mwmbawa kematian tergolek2 mati di memali dah jadi menteri..

  ape akan jadi bila melayu ini yg kini bergelar menteri dan duta khas jadi pm nanti….

  #melayu2islam berbangga ke dapat pm setaraf baghdadi?

  hebat no

  1. MENGHASUT LAGI, KAMU DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

   KAMU DAP SETERU PAS. TAPI LIM KIT SIANG RETI BERHEMAH, MENUDUH PUN DENGAN CARA YANG TAK MENGHASUT.

   SALAH EMAK BAPAK KAU TAM BIMBING KAU DI MASA KECIL, DAHTU KAU BERCAMPUR DENGAN COMMUNIST SUBVERSIVES.

   KAMU LEPASAN SJK YER?

 10. kini melayu kulum kepala butuh duduk di kediaman resmi TPM…

  bila melayu kulum kepala butuh di nobat PM, #melayu2islam merasakan megah dapat pm melayu kaki kulum kepalabutuh…

  hebat no

  1. Kamu yang di sebut “lain2 komuniti” di Perkara 153 Perlembagaan negara.

   Tapi kamu jenis yang paling buruk, asyik mencarut.

   Gamak nya sebab bapak kamu suruh kamu kulum dia punya di masa kecil.

   Psst, lihat, aku tak sebut kata2 kotor pun, tapi semua pembaca tahu apa yang kamu kulum.

 11. pAs – paeri Angkut sampah, segala melayu2islam sampah masyarakat di Angkut….

  melayu kulum kepalabutuh di sandakan di Angkut

  melayu samun duit negara di merata dunia di Angkut

  melayu yg mengkianati janji, di Angkut

  melayu2 yg mem”babi” kan islam hingga tergolek2 mati di memali di Angkut….

  hebat no…

  1. BUDAK KECIK NAMPAK NYA SI DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK INI.

   MENGHASUT DIA. MENYEBUT “tergolek2 mati di memali” PULAK.

   TAPI DIA TAK BERANI, GERUN NAK SEBUT YANG BERGELIMPANGAN DI RUSUHAN KAUM 13 MEI 1969 BILA TENTERA DI ARAH MENGAWAL KEADAAN DAN MEREKA GUNAKAN THEIR NO-NONSENSE MILITARY SOP.

 12. syed berkata, lebai pAs bawak profuk sampah kpd rakyat kelangtang dgn nasihat menggunakan air hujan sebagai penganti ketandusan air di negeri….

  zunnun berkata, kan pAs parti Angkut sampah, segala yg di bawa idea2 sampah belaka….

  hadi dah lama membodohkan melayu2 dgn tema #melayu2islam, melayu2 yg taat buta kpd kesundalan pemimpin mereka….

  1. Aku kata DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK OTAK PENUH SAMPAH, TAK ADA LAIN NAK CAKAP, ASYIK SEBUT SAMPAH.

   OTAK NYA PUN KECIK, MANUSIA BIASA 130 GM BERAT NYA, DIA PUNYA HANYA LK 100 GM. LETAK PULAK DI KEPALA YANG DICELAH KELENGKANG NYA.

 13. terlebih menjilat puki bini nih, terbawak2 sawan pd siang hari…

  sedap sgt ke menjilat puki bini? kao belajar agama dari malaun pAs mokthar senik ke?

  jgn asyik mem”babi” dgn #melayu2islam sana sini…

  1. KAU CAKAP PASAL MENJILAT PUKI BINI, KAU SELALU BUAT KER?

   KAU SURUH DIA BASUH DULU KE TAK? kER KAU SUKA ADA TABI PALAT, SUKA CIUM BACIN TUH.

   KERANA KAU SUKA MENJADI BABI, BERTABIAT BABI, NGAPA TANYA ORANG LAIN PULAK?

   KAU TAKDA KAWAN SEBAGAI BABI, TERASA SUNYI KESEORANGAN YER?

   PADAN MUKA.

  2. KAU CAKAP PASAL MENJILAT PUKI BINI, KAU SELALU BUAT KER?

 14. Tak dapat nak naik muka si zunnun. Masuk ajer, di bantai.

  1. klu dah mem”babi”, kan jgn pulak muka bentuk babi….

   ‘Allah’ sana sini, mem”butuh” sj dgn sebutan sana sini

   1. KAMU MENGHASUT LAGI. AKAN TERUS DINALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI DISINI SEHINGGA KAMU DI HERET KE BALAI POLIS.

    1. maka perjelaskan pengertian “Allah”, jgn asyik syok menyebut sj…

     atau syok mem”babi” dgn sebutan sedemikian harap2 di terima? agama nih main harap2 je ke?

     1. TAK PERLU DIJELASKAN KPD KAMU JENIS YANG MENGHASUT, SEBAB KEMUNGKINAN KAMU AKAN PUTAR BELITKAN PENERANGAN ITU BAGI MENGHASUT.

      KAMU JENIS YANG TONGGANG TONGGEK DI PANGKAL POKOK KAYU ARA MANA ADA ADAB SOPAN. JENIS KOMINIS YANG DAH DIBURU, CABUT LARI KE SELATAN THAILAND.

 15. lebai pendek parti Angkut sampah, si anak ibrahim, berkata sebagai menteri….

  rakyat kelantang perlu manfaatkan air hujan utk kegunaan harian mereka….

  hanya rakyat umum ingin tahu, rakyat2 kelantang ini masih hidup dlm gua ke?

  pemimpin2 krlantang siap mercedes terbaharu, rakyat nya dok mengemis2 air sedangkan negara berkembang maju sana sini….

  pemimpin parti Angkut sampah, sampah ape yg mereka saban hari Angkut, utk membersihkan alam sekitar atau branding ‘islam’ yg serba sesat utk berkuasa?

  1. “‘islam’ yg serba sesat,” kata DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini.

   Dia jenis yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara. Tak tahu pasal Islam, tak mahu tanya, tapi menghasut macam2.

   Tak lain tak bukan, mulut dia tersangkut di pucci emak dia masa lahir. Herot, bibir terjueh, maka senang lah keluar kata2 kotor begitu. Bapak nya pulak dok cekah pucci emak dia pagi petang siang malam.

   1. “islam” seketul daging babi hadi sesat atau di terima pakai oleb majlus fatwa kebangsaan?

    “islam” hukum bunuh pengikut yg persoalkan kepimpinan, kan “islam” ala baghdadi….

    kao hayati “islam” sedemikian atau kao menghayati “islam” menjilat2 puki bini setiap mlm hari, lalu siang memuki sana sini…

    1. Apa jenis orang kamu nih? Cakap “kao”. biasanya orang tulis “kau”.

     Sekolah di Sekolah JENIS Kebangsaan ker dulu? Tak lulus BM yer?

     Mesti lah, kalau tak, takkan begitu.

     Kamu jenis yang disebut “komuniti lain” dalam Perlembagaan yer?

     1. kongkak

      kah kah kahhh

      1. Otak kamu hanya 100 gm manakala orang lain biasanya 130 gm.

       Tak boleh faham pun orang nak elakkan kata2 kotor di sini. Kongkak tak kotor.

       Kau sekolah SJK dulu yer?

 16. #melayu2islam, adakah istilah perkataan ini terkandung dlm perlembagaan persekutuan….

  adakah perkataan ini terkandung dlm buku kitab yg di cetak?

  kesundalan siape yg membawa istilah ini utk rakyat? gerangan siape yg asyik mem”butuh” dan me”muki” asyik menjenamakan nya….

  #melayu2islam ala kepalabutuh, menyamun dan mengkianati selain perdaganfkan agama utk kepenting memambah kilang2 puki, yg buat angkara penjenamaan kesundalan nya ini?

  yg sundal nya, #melayu2 yg asyik mem”babi” dgn ketuanan yg serba cacat pengkuasaan ilmu atau #islam ala puki terngagga kesana kemari, menyundal dgn fahaman penyembahan bentuk2 dan nama2 melebihi Sifat & Zat Nya….

  malaun2 parti Angkut sampah yg mengaku #islam, apa kah islam ala puki yg terngagga sana sini, hingga tergolek2 mati di memali….

  terkini, sanggup pula bertentangan dgn hukum jenayah negara, menghalalkan pembunuhan kpd ahli2 yg menentang pucuk kepimpinan, pemimpin2 yg tabii babi dan rakus utk menambah2 kilang puki sana sini….

  1. Memang lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini mempersoalkan istilah2 yang tak disebut di Perlembagaan negara.

   Tapi jenis dia pun tak disebut juga. Ha nya disebut “komuniti lain” –

   “Perkara 153 Perlembagaan Malaysia memberikan Yang di-Pertuan Agong (Raja Malaysia) tanggungjawab untuk “menjaga kedudukan istimewa ‘Melayu’ dan penduduk asli mana-mana Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah komuniti lain”

   1. ini melayu kepalabutuh mana nih?

    kesunfalan aoe yg asyik dgn #melayu#islam, tunjukan di mana, sub perenggan mana yg ada perkataan #melayu2islam…

    terlebih menjilat puki bini semalaman ke, masih memuki lagi ke siang hari?

    1. Ini yang dok korek pucci emak kamu dengan kayu golof.

     Dia suka pulak, di pegang nya kayu itu, tak kasi tarik keluar.

     Bodoh bangang punya DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK, tak faham orang dah kata memang takda istilah itu di Perlembagaan.

     Padan lah dengan puak nya di sebut di Perkara 153 hanya sebagai “komuniti lain”.

   2. cuba tunjukan perkataan #melayu2islam dlm text perlembagaan negara…

    1. hadi bila kemukakan istilah tersebut, sama seperti hadi dgn amanat seketul daging babi nya ke?

     1. Kamu born loser, menjaja seketul daging babi, tak laku, hingga busuk berulat, tak mahu rugi, kamu goreng daging babi itu, bersama maggots nya, kamu makan bersama puak kamu.

  2. Memang lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini perlu di heret ke Balai Polis, menghasut mengata “#melayu2islam ala kepalabutuh”.

   Nyata biadap dan kurang ajar, tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya sebab depa kuat seks, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

   Silap besar puki emak nya melepaskan dia keluar ke dunia 9 bulan selepas di sodok Bang Ali.

   1. Kepalabutuh, perenggan mana dlm perlembagaan di sebut perkataan #melayu2islam ?

    jhn asyik mem”butuh” sana sini….

    terlebih menjilat puki bini semalaman hingga siang mem”butuh” sana sini….

    1. NYATA KAMU BODOH BANGANG. ORANG DAH KATA TIDAK ADA BEGITU, KAMU MASIH TANYA LAGI.

     OTAK SEWEL KER? PERGI CHECK DGN DOKTOR PAKAR LER, DOL.

 17. Sori off-topic –

  “Survey suggests racial divides persist, but some youths depart convention

  “Younger respondents are less opposed to deporting refugees, criminalising homosexuality and abolishing the death penalty.” M’kini.

  They interview the wrong youths. That’s the trouble with many of these so-called surveys.

  Tailored to their own needs, they can produce so-called survey results that are preposterous. Mengarut.

  1. #melayu2islam, istilah mengarut tak?

   cuba jelaskan?

   1. Kamu menghasut. Istilah itu memberi implikasi ada Melayu yang bukan Islam. KEPALA BAPAK KAMU.

    Tapi kamu hanya “komuniti lain” di Perlembagaan negara Perkara 153.

    Terima lah hakikat nya. Tunjukkanlah taat setia kamu kpd negara ini yang dahulu nya bernama Tanah Melayu, sekarang Malaysia.

    Kalau tak mahu, hijrah lah. Tak susah hijrah, takda cukai Exit Tax atau sebagainya.

   2. Puak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak ada beza, entah2 takda agama, hanya semua nya jenis tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

    Itu pasal pukimak ini menghasut, mengguna istilah MelayuIslam.

    Betul kata Najib, KEPALA BAPAK DIA.

 18. Bukan kah puak-puak yang berebut ini yang kata Anwar tubuh parti sebab nak jadi PM. Anwar tak sabar nak jadi PM. Dan Anwar yang gila kuasa nak jadi PM….

  Setakat ini belum ada pihak lawan yang dakwa Shafie ambil tanah atau Shafie memiliki bermacam-macam kekayaan hasil rasuah.

  Bung Mokhtar bukan sahaja berharap pada Muhyiddin malah dia mempelawa Musa untuk berkempen di kawasan dia.

  Ingat Bung Mokhtar pelawa Hadi …?

  1. Pak Sheikh Nuwar tak boleh jadi PM sebab dia Peliwat, bekas banduan 2 kali sebab liwat, ini negara Islam, Islam haramkan liwat. Period.

   1. Kalau dia dah diampun pun, itu ampun disisi undang2 negara.

    Belum ada ampun disisi undang2 Allah SWT.

    1. “carnal intercourse … against the course of nature.”

     Patut dia stopped selepas MCKK ler.

     Mana ada anjing yang tak mau tulang.

     1. bila pulak kamu bukan anjing nih…

      menyalak sana sini…

      1. Kamu bukan saja anjing liar, jugak babi hutan, di salak anjing liar.

       Kamu di kejar dek kamu sendiri. Split personality, gila, runaway resident of Hospital Bahagia Tg Rambutan.

    2. klu asyik mem”butuh” kan agama, Allah itu burung ke?

     cuba beri penerangan ape pengertian ‘Allah’, jgn2 nanti pengertian membawa makna haiwan semata2….

     Allah murka ke bila Adam makan buah kuldi….

     cuba jawap, jgn asyik memuki dgn hukum, peliwat sana sini, sedangkan tabii meliwat saban hari di lakukan, meliwat ‘Allah’ sekadar persembahan utk memuaskan hati…

     ikut hati, dah mati ke ‘Allah’ nih?

     1. Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menghasut lagi, persenda Allah SWT, memfitnah orang mengata sesuatu yang tidak dibuatnya.

      Kamu amat biadab dan kurang ajar, tabiat babi hutan, menyodok sana sini. Tak dibimbing adab sopan dek emak bapak kamu di masa kecil, sebab depa kuat seks, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

      Satu hari nanti muncung kamu tersodok razor blade, putus bibir kamu, baru kamu tahu.

      1. kepalabutuh, mampu kao beri pengertian ‘Allah’ yg saban hari menyebut2 nya…

       jgn pulak ‘Allah’ membawa erti haiwan yg emosi…

       kan sundal punya #melayu2islam nih

       tuhan murka Adam makan buab kuldi ke? blh huraikan atau kao dan haiwan separa persamaan sj…

       1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK MENGHASUT LAGI. DIA BUKAN SAJA HAIWAN, DIA JUGA HANTU SYAITAN, MAKHLUK YANG AMAT KEJI DIMUKA BUMI INI.

        DEMIKIANLAH TABIAT NATE’ YANG TAK DIBIMBING ADAB SOPAN DEK EMAK BAPAK NYA DI MASA KECIL NYA, SEBAB DEPA ASYIK BERKONGKAK PAGI PETANG SIANG MALAM.

        BAPAK NYA SUKA MENCEKAH PUCCI EMAK NYA BEGITU SELALU.

   2. Sebelum haramkan liwat

    Islam dulu kan haramkan fitnah.

    PAS sama-sama bawak fitnah ke akhirat.

 19. Alamak, Budin buat pos baru tengah malam. Tak syiok, tak banyak komen yang boleh di counter-comment, dan yang perlu di balun sebab berupa anti-nasional atau tak selaras dengan semangat Perlembagaan negara.

  Hanya komen zunnun the lanun, pangkat naik ke pukimk bila dia mengarut dan/atau mencarut. Melanda landa dia di blog post yang lalu, hingga tengah malam. Tak guna nak balun dia di sana, sebab, biasa nya, orang tak baca pos yang lalu.

  Pahal pun, kita balun lah mana yang tak betul di komen zunnun the lanun itu, kita lihat dia memuki emak nya atau tidak dengan kata2 dan isi kandungan tulisan nya.

  1. kepalabutuh ape yg asyik dgn perlembagaan negara, cuba semak mana perkataan #melayu2islam…

   puas menjilat puki bini semalaman, siang hari merapu menyalak sana sini…

   melayu kepalabutuh

   1. Kamu biadab dan kurang ajar, kominiis, penjahat, pengganas, jenis yang dikalahkan Tentera negara ini, terbuang di Selatan Thailand.

    Frust tak dapat buat apa, ha nya mengganas di blog ini.

   2. zunnun suka kepalabutuh. Selalu dikulum nya.

 20. ketika hadi awang mula mwnjual istilah #melayu2islam sebaik berhaya menebuk atap melalui lorong belakang mati…

  ape yg terbenak dlm fikirkan hadi?

  bagawa hadi merasakan #melayu2 semua dah sah islam mereka atau hadi sengaja mencaei helah utk tapau semua melayu2 dgn ‘islam’ ala daging babi nya?

  hingga kini, omNo melalui mua”FUCK”at dgn malaun2 pAs, mula menampakan perselisihan, kerana hadi dah mula berpolitik lalang dan Moo terlalu memerlukan hadi utk perkuatkan kesundalan kerajaan nya….

  maka bertanya #melayu2, ape jenis ‘islam’ yg hadi anuti, berpeluk2kan dgn lgbt semburit assmin merata?

  ‘islam’ main muat turun atas nama islam semata2 ke?

  hebat no, hadi awang yg menjadi sang wali babi2 belaan nya….

  1. Ini ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT, NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT.

   Sudah mesti ada FUCK dalam komen dia, sebab dia keturunan FUCK, emak bapak dia kuat seks, asyik FUCK siang malam, takda masa nak bimbing dia adab sopan di masa kecil nya.

   Dia DAP, musuh tradisi PAS, tapi bila mencaci bangsa Melayu dan agama Islam, mesti dibalun, ditibai dan dibantai disini bendaklah yang selalu tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya ini.

 21. biarkan prn sabah jadi penentu kemana arah kesundalan #melayu2islam akhir nya berakhir…

  waktu itu, Moo/assmin dan Najib/zahid mencari2 kesundalan ape tiba2 rakyat bngkit melongkangkan mereka….

  biarkan rakyat menentukan bahawa, #melayu2islam itu sandiwara kesundalan Moo/assmin dan najib/zahid berebut2 utk berkuasa…..

  tapi di mana hadi hendak hidang daging babi nya?

  kesundalam #melayu2islam perlu di hentikan dan tiada jln yg bermaruah melainkan rakyat bangkit, bermula di sabah utk ajar #melayu2islam ini…

  kini #melayu2islam baik di sebelah Moo/assmin dan najib/zahid merasakan kebangkitan rakyat sabah jelas melihat ape pengertian sebenar nya #melayu2islam ….

  #melayu2islam yg asyik mabuk dgn perkauman dan agama songsang semata2….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini mengaitkan orang Islam dengan daging babi. Memang silap puki emak dia keluarkan dia, tapi tersangkut mulut nya di pucci nya, jadi herot bibir nya, senang keluar kata2 kotor.

   Dia menghasut “rakyat bangkit, bermula di sabah utk ajar #melayu2islam ini…” Dia mesti dibalun, ditibai dan dibantai seboleh boleh nya sebelum pihak berkuasa heret dia ke lokap, kasi makan nasi bungkus, pagi petang siang malam, bang seminggu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.