TAMRIN MULA PROSES SAMAN ZURAIDA

PROJEK PELUPUSAN SISA PEPEJAL OLEH SYARIKAT BUMI SEGAR INDAH

1. Pada hari Sabtu 29hb Ogos 2020 saya telah mengeluarkan Kenyataan Media berhubung perkara tersebut diatas

2. Kenyataan Media tersebut adalah ekoran Kenyataan Media ( Press Release ) oleh YB. Hajjah Zuraida Kamaruddin , Menteri Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan ( KPKT ) pada 28hb Ogos 2020 yang MENGGAMBARKAN seolah – olah projek tersebut diberi SECARA RUNDING TERUS atau DIRECT NEGO oleh mantan Menteri Kewangan YB. Lim Guan Eng kepada Syarikat tersebut atas dasar pengelibatan saya dalam Syarikat tersebut

3. Untuk makluman projek tersebut TELAH diberi SECARA RUNDING TERUS atau DIRECT NEGO oleh Kerajaan Barisan Nasional atau BN dalam tahun 2017 ; Menteri KPKT ketika itu ialah Tan Sri Noh Omar

4. Bagi MENYELAMATKAN wang negara , adalah difahamkan DASAR Kerajaan Pakatan Harapan atau PH telah digubal ketika itu iaitu SEMUA projek yang telah diberi SECARA RUNDING TERUS atau DIRECT NEGO oleh Kerajaan Barisan Nasional atau BN di TURUNKAN atau DIKURANGKAN harga sebanyak 10% dari harga asal

5. Perkara – perkara lain AKAN dikemukakan semasa PERBICARAN di Mahkamah nanti

6. Surat kepada Ketua Setiausaha Kementerian ( KSU ) KPKT bertarikh 9hb September 2020 yang telah disah penerimaan nya disertakan

Wassalam

Terima Kasih

Tamrin Tun Ghafar

Khamis – 10/09/2020.

Updated: 11 September 2020 — 9:27 am

19 Comments

Add a Comment
  1. JIKA DIBIARKAN BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PERINTAH NEGARA INILAH AKIBAT NYA…….

    Sokong Uighur, # boikot Mulan
    Tiongkok kian menindas kaum minoriti Islam Uighur yang sedang ditahan beramai-ramai di kem ‘pemulihan’ di Xinjiang……..

    Stesen berita kabel Al-Jazeera – yang menjadi kesayangan Dapster selepas ia menyiarkan dokumentari kritis bertajuk ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ – berkata dalam sebuah laporan hari ini bahawa kerajaan komunis Cina menjadikan Xinjiang “a place of cultural genocide”.

    Syarikat Disney ini yang telah membuat penggambaran filem Mulan di Xinjiang memang hipokrit.

    Dalam bulan Mei tahun lepas, CEOnya Robert Iger menyatakan keengganan Walt Disney Co. untuk membuat penggambaran di negeri Georgia, USA yang melaksanakan undang-undang mengharam pengguguran anak — maksudnya Disney mendokong abortion rights.

    Meskipun Disney begitu ghairah mendokong hak wanita (untuk gugur anak), namun ia tidak peduli akan hak-hak asasi orang Uighur yang jelas dicabuli oleh kerajaan kuku besi China.

    “Slow genocide” mengikut kerangka takrifan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu
    ‘China Suppression of Uighur Minorities Meets United Nations Definition Of Genocide, Report Says’ – baca SINI. Mahathir tak nak komen apa-apa ke?

    Tahanan Uighur dikerah menjadi buruh kerja paksa untuk membuat barangan berjenama antarabangsa manakala wanita Uighur mendakwa mereka dimandulkan secara paksa susulan dasar pembersihan etnik yang giat dijalankan di Xinjiang.

    Disyorkan baca:
    Mahathir’s “hypocrisy is legendary” especially on the Uighur — India news channel (KLIK SINI)
    Terkini, keadaan tegang di sempadan India-China ekoran sikap agresif Beijing yang kerap membuli negara-negara jiran. Namun India mengambil pendekatan untuk tidak lagi berlembut dengan tentera Cina yang menceroboh masuk ke kawasan mereka.

    “India’s tactical moves are delivering; its proactive approach means that it is speaking to China in the only language that [China] understands – the language of strength and power.” — Palki Sharma Upadhyay (pengacara rancangan isu semasa Gravitas-Plus, rangkaian WION), rujuk mulai minit 3.00

  2. Kita patut di beri tahu apa sebab direct nego, bagaimana kes nya yang boleh kes direct nego, apasal tak tender, 5 – 6 lontrekter atau lebih kasi harga.

    Bila direct nego, mesti gomen rugi, kontrekter untung.

    Siapa tahu, tolong kasi tahu.

    Lim Guan Eng tentu tak mahu kasi tahu di sini.

    Agensi yang benarkan direct negu perlu kasi tahu tiap kali berlaku.

    1. Tak baca article itu sebab tak faham kenapa direct nego. Tak faham jangan komen. Nampak bodoh.

  3. RAKYAT AKAN TUKAR SEMUA MP YANG ADA PRU15 NANTI…..ADAKAH BANI YAKJUJ MAKJUJ SETUJU MP2 MEREKA DITUKAR?…..

    Sabah PKR Youth Leader Decries Unjust Seat Allocations Within Warisan Plus……

    (MMO) – A PKR Youth leader has hit out at Parti Warisan Sabah (Warisan) president Datuk Seri Mohd Shafie Apdal after the former’s party was only allocated seven seats at the upcoming state polls.

    Sabah PKR Youth information chief Razeef Rakimin said the allocation of seats to those aligned with the Warisan Plus coalition was unbalanced, unjust, even lamenting how DAP and Parti Amanah Negara (Amanah) have been given the short end of the stick with seven and one single seat being contested respectively.

    Razeef said even though there are just a few seats to be offered to each coalition ally, the distribution should have been done more evenly in the spirit of unity and consensus.

    “I would like to question where has the spirit or unity that is often recited by Shafie when he clearly has taken over the seat of a fellow ally?

    The Youth leader warned that as the people sat and observed the politicking and supposed unfairness, the likeliness of protest votes being cast seems very likely.

    “This is because the people are watching and it is not impossible for not only the rakyat, but for supporters of parties within Warisan Plus to carry out protest votes once they see Warisan as a party that is greedy for seats,” he wrote.

    Razeef then suggested how Shafie should feel indebted to DAP and Amanah as both parties had before this accepted him as the prime ministerial candidate, and are even willing to omit their emblem and that of Pakatan Harapan and contest under Warisan’s banner for these polls.

    “I was also shocked when Pakatan Harapan coalition partners Amanah and DAP were not afforded the (seat) allocations they deserved despite them sacrificing several things to gain Shafie’s attention

    “However, in the end what has happened is that Amanah were only given space to compete in one seat which is Tanjung Keramat after missing out on several potential seats in Pitas and Sekong.

    “ On the other hand, several potential DAP seats were also snatched by Warisan, among the Tulid seat and several others which carry potential for DAP,” Razeef wrote.

    PKR Sabah today confirmed the party would only be contesting in seven out of the 73 state seats available, despite announcing their intention to field 14 candidates the day before.

    PKR were alleged to have been stuck in a standoff over seat negotiations with Shafie, who announced the Warisan Plus candidates this morning.

    Of the 73 candidates under Warisan Plus, 46 are from Shafie’s Warisan, 12 from Upko, seven each from PKR and DAP, and Amanah with one.

    The state polls have been scheduled to take place on September 26, beginning with Nomination Day this Saturday.

  4. 💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
    BINASA GULA KERANA SEMUT
    PAHITNYA DODOL TERKURANG GULA
    LOBANG JUBO KEJORA ASHIK MENGEMUT
    MERAYU-RAYU MINTA DI SONDOL
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    KAH KAH KAH

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      LOBANG JUBO KEJORA ASHIK MINTA DI SONDOL

      1. TN anjing 2:33/4:35 pm,

        HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        Sian TN anjing LTTE Pejuwang penentang gomen
        Dah tk ada apa isu, yg dia nak cetuskan sentimen
        Pelir dia pulak mampos, tk boleh lagi nk beromen
        Dia buat pantun lps tu dia sendiri pulak yg komen
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhah kaaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  5. SEMUA ANGKARA BERPUNCA BANI YAKJUJ MAKJUJ…….

    DAP Yang Politikkan Isu Gangguan Bekalan Air Selangor……..

    DR MOHD ZUHDI MARSUKI, EDISI 9

    SEMEMANGNYA isu terputusnya bekalan air Selangor dan Kuala Lumpur menarik perhatian semua pihak termasuk mereka yang berada di luar kawasan yang terjejas.

    Ia mendapat perhatian disebabkan punca terputusnya bekalan air adalah pencemaran Sungai Gong sehingga menyebabkan Loji-loji Rawatan Air (LRA) terpaksa dihentikan.

    Sebaik sahaja mendapat berita pencemaran tersebut, pegawai-pegawai di Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) telah bergegas ke lokasi pencemaran dengan disertai agensi-agensi peringkat Persekutuan dan negeri.

    Ketika itu, fokus utama KASA dan agensi-agensi terbabit ialah menyelesaikan masalah pencemaran dan mengelakkan masalah tersebut berpanjangan sehingga menjadi krisis.

    Meskipun kerajaan Persekutuan dikuasai Perikatan Nasional (PN) dan kerajaan negeri Selangor dikuasai Pakatan Harapan (PH), pegawai-pegawai dan agensi-agensi berkaitan bekerjasama erat untuk mencari penyelesaian segera.

    Tiada episod menuding jari menyalahkan pihak lain apatah lagi mengaitkan masalah ini dengan masalah air di negeri Kelantan yang tiada kait mengait.

    Kalaupun ada saling menuding jari, hanyalah dari kalangan netizen atau tentera siber yang berkecenderungan menyokong mana-mana parti politik.

    Episod sebenar saling menuding jari ini bermula dari DAP melalui Ahli Parlimennya, Charles Santiago yang menuntut Menteri Alam Sekitar dan Air meletakkan jawatan seolah-olah mahu meletakkan beban kesalahan kepada KASA.

    Sukar untuk ditelaah, apa sebenarnya motif Ahli Parlimen Klang yang mewakili DAP ini? Bagaimanapun DAP memang pihak yang dikenali selalu cuba menyelamatkan diri mereka dengan cara terlebih dahulu menuduh pihak-pihak lain.

    Lazimnya apabila mereka yang pertama membuat tuduhan, maka pandangan awam akan segera beralih ke pihak yang dituduh walaupun sebenarnya yang menuduh itu puncanya.

    Dalam konteks isu pencemaran Sungai Gong ini, pihak yang paling berkaitan dengan kes ini ialah Exco Selangor yang menjaga Kerajaan Tempatan.

    Mengapa kilang ini terletak berhampiran sungai? Mengapa ia beroperasi secara haram? Semua pertanyaan ini perlu dijawab oleh Exco potfolio ini, iaitu dari DAP.

    Lihat sahaja negeri Pulau Pinang yang diperintah DAP, pencemaran sungai adalah sangat teruk berbanding negeri-negeri lain.

    Antara sungai yang sangat teruk tercemar ialah Sungai Kreh di Kepala Batas, akibat dari kumbahan dan najis ladang khinzir. Sehingga hari ini ladang ini terus berkembang dan tiada tindakan diambil.

    Demikianlah cara DAP untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada melihat sisi hitam mereka.

    Mereka akan terlebih dahulu melontarkan tuduhan kepada pihak lain, supaya rakyat dikaburi seolah-olah merekalah yang bersih.

    Demikianlah juga dalam kes pencemaran Sungai Gong ini.

  6. Senang-senang pemimpin sana sini buat fitnah.

    Fitnah yang di dapati salah hukum nya hanya minta maaf dan bayar ganti rugi.

    Untuk melahirkan pemimpin yang baik sekiranya di dapati bersalah selain minta maaf pemimpin yang di kena denda bayar melebihi RM 100,000 atau RM 200,000 di gugurkan kelayakan sebagai wakil rakyat atau ahli parlimen.

    Politik Fitnah menjahanamkan negara.

    1. Bohong sama fitnah lk. sama makna nya – fitnah lebih serius, mengadakan yang tidak ada.

      2 aspek –

      a. bohong atau fitnah kpd pihak berkuasa
      b. bohong atau fitnah kpd individu

      a lebih serius, menjadi jenayah, boleh diheret ke mahkamah, boleh membawa kpd penjara. b bukan jenayah tapi boleh di bawa ke mahkamah juga, melalui saman peribadi.

      1. Fitnah politik antara parti melibatkan gantirugi, belum pernah dengar kes yang membawa kpd penjara.

        Di peringkat individu, tak bayar gantirugi, boleh lapor kpd Polis kes tipu, menjadi kes Polis, boleh membawa ke penjara.

  7. TENGOK NANTI KEPUTUSAN MAHKAMAH…..ITU SAHAJA JAWABNYA…..

    PEJUANG IKHLAS TAK HARAPKAN JAWATAN……

    Clare Rewcastle Brown Dan Sarawak Report Putar-Belit Lagi……

    Clare Rewcastle Brown and Sarawak Report are not being entirely honest in their reporting. CCCC and CRCC from China are also linked to Lim Guan Eng and DAP. The Penang State Government awarded these two Chinese companies the RM6.3 billion Penang undersea tunnel project and the RM2.32 billion land reclamation contract.

    (Sarawak Report, 3 September 2020) – An extensive report in the Asia Sentinel has unveiled the background to the latest ‘Corporate Suicide’ in China.

    The victim, who is believed to have thrown himself off a tall building in Beijing on August 18th, was 58 year old Chen Fenjian, President of China Communications Construction Company (CCCC) between April 2014 to July 2018 and then of the China Railway Construction Corporation (CRCC) until his demise.

    It was during Chen Fenjian’s tenure at the top of CCCC that a string of corrupt deals with Malaysia were sealed, involving massive kickbacks that were made to Najib Razak’s Ministry of Finance (MOF) in return for the vastly inflated East Coast Railway Project.

    Sarawak Report has recently exposed how those multi-billion ringgit kickbacks were funnelled by CCCC subsidiary companies based in Hong Kong through a royal contact in Kuwait and then back to the MOF, largely to pay off debts secretly incurred by 1MDB in Abu Dhabi.

    The entire scheme had been orchestrated by Jho Low who was acting as Najib’s 1MDB fixer at the time and who has been in hiding, mainly in China, since 2015.

    1. What talking one, “kickbacks that were made to Najib Razak’s Ministry of Finance (MOF) ..”

      Paid to the Ministry or to penyangak2 in the Ministry?

  8. Puak lebai,puak kikis harta negara,puak kaki burit,puak kaki lompat…elok depa semua ni kena saman jer kalau dok kepoh bende merapu haram jadah.

    1. Kalau aku jadi lim guan eng tentu aku dah kaya raya skrg …tiap tahun goyang kaki makan duit hasil saman org je…contohnya puak lebai dan puak kikis harta negara(umno) yg selalu sgt membuat tuduhan tahap borak² kedai kopi mak cik kiah

      1. Goh orang Cina pun tau “goyang kaki makan duit” yer?sSDpU

  9. #melayu2islamhadi tak habis2. terpalit dgn kesundalan sogok komision sana sini….

    baik zuraidah & suami pedi mau pun tamrin & isteri khati

    kao pun satu jugak tamrin, dari mana kao cakau velfire2 setelah projek pelupusan ‘solid waste treatment’ di berikan augerahkan dgn harga 170 juta sedangkan harga penurunan 10 % masih memberi keuntungan lumayan kpd penjilat2 najib dan kemudian penjilat2 mahathir…

    umum tahu, tamrin penjilat mahathir dan yg mengutungkan tamrin, dia dgn zaid mAt arip mengunakan pejabat perdana menteri utk melakukan ‘councidence scandals’ dgn beberape projek, satu lagi dgn perancangan hispital khas utk angkatan tentera yg di cadangkan oleh mAt sabu…

    kesana kemari kao mencanang projek tersebut konon rapat dgn mAt sabu & mahathir…

    melayu2 petai, bunga, bulan bsik pun keris kan lamu semua semelayu &: senegara….

    yg asyik menyundal menyogok komision sana sini, syariat islam ala arab ko?

    1. Ini DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

      Cakap kotor di atas tuh membikin dia Zunnun the pukimak.

      Ko ada bukti “sogok komisen” ker? Keluarkan ler disini. Kalau tak, ko hanya mulut celupar, jadi kotor sebab Bang Ali masuk.

  10. Go Tamrin, Go Go

Leave a Reply

Your email address will not be published.