DEMI DAKWAH, PAS MESTI UGUT UMNO DAN BERSATU MINTA KERUSI

Sehingga kini sah Pas tidak diberikan sebarang kerusi untuk ditandingi dalam PRN Sabah, walaupun sebelum ini lebih awal menyatakan keinginan mahu bertanding 10 kerusi.

Bagi Pas, bertanding dalam pilihanraya bukan saja untuk menang dan menjadi wakil rakyat, tetapi ia juga sebahagian kerja-kerja dakwah Islamnya.

Sebab itu, Pas tak kisah sama ada kalah atau menang kerana dalam apa keadaan sekali pun, kerja-kerja dakwah tetap dapat dijalankan.

Sebab itu, bertanding adalah penting bagi Pas sebagai sebuah parti Islam.

Dalam PRN Sabah pada 26 September depan, kedudukan Pas lebih istimewa kerana ia bermuafakat dengan UMNO dalam Muafakat Nasional serta dalam masa yang sama menyokong Bersatu dan Muhyiddin Yassin dalam gabungan baru Perikatan Nasional.

Sebagaimana yang diumumkan semalam, UMNO akan bertanding 31 kerusi, manakala Bersatu bertanding 19 kerusi.

Dalam keadaan Pas berada bersama MN dan PN sekarang ini, jika parti itu diperuntukkan kerusi untuk bertanding, peluang Pas untuk menang tentulah lebih cerah kerana disokong oleh UMNO dan Bersatu.

Apabila menang, tentulah kerja-kerja dakwah dan meninggikan syiar Islam oleh Pas menjadi lebih mudah dan meluas lagi.

Kalau kalah pula, dakwah sudah pun dilaksanakan sewaktu berkempen dan ia merupakan sebahagian daripada perjuangan yang dituntut Tuhan.

Dalam hal ini, demi kepentingan dakwahnya, Pas mesti berani bertegas terhadap UMNO dan Bersatu agar mereka mesti diberikan kerusi yang sewajarnya untuk bertanding di Sabah.

Pas tidak sepatutnya bersikap reda dan dan tidak apa lantaran tidak diberi kerusi kerana kerja dakwah dan menegakkan syiar Islam tidak harus ada tolak ansur.

Kalau 10 kerusi yang diminta, UMNO mesti beri 5 dan Bersatu juga mesti beri 5 dan kalau dua kerusi saja misalnya, UMNO dan Bersatu mesti sedia memberi masing-masing satu kerusi kepada Pas.

Jika tidak, tiada gunanya Pas bermuafakat dengan UMNO dalam MN dan bekerjasma dengan Bersatu serta menyokong Muhyiddin dalam PN.

Malah, baik UMNO atau Bersatu, kedua-duanya juga harus diperingatkan bahawa tanpa sokongan Pas, bukan saja UMNO sukar berkuasa semula, malah Muhyiddin tidak mungkin dapat duduk di kerusi Perdana Menteri.

Demi kerja-kerja dakwah dan untuk Islam, Pas malah sepatutnya berani mengugut UMNO dan Bersatu berkenaan peruntukan kerusi untuk parti itu.

Sekali lagi diperingatkan, Pas mahukan kerusi bukan semata-mata kerana seronok bertanding seperti amalan parti sekular, tetapi kerana dakwah dan demi Allah.

Kiranya UMNO dan Bersatu tidak sedia bertolak ansur, lebih baiklah Pas keluar saja daripada MN dan PN kerana terbukti kedua-dua parti itu tidak menyokong kerja-kerja dakwah Pas.

Lebih baiklah Pas bergerak bersendirian seperti sebelum ini kerana walaupun tidak menang jika bertanding, namun kerja dakwah dan tuntutan Tuhan tetap dapat dilaksanakan.

Memang cukup memalukan, berada dalam MN dan PN, tetapi ruang untuk Pas berdakwah semakin terhimpit jadinya.

Dengan tidak diberikan kerusi dan kerja Pas hanya memasang poster dan memacak bendera orang lain saja, apa dakwah yang Pas dapat lakukan di Sabah?

Dan lebih penting, dalam keadaan begitu, bagaimana Pas yang menjawab dengan Allah di akhirat nanti? (Shahbudindotcom 11/09/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 11 September 2020 — 5:50 pm

125
Leave a Reply

avatar
14 Comment authors
MAHATHIRVSANWARWau BulezunnunAnonymousnajib bini rosmah Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ MENJADI KAN TOKONG SUCI MEREKA SEBAGAI TUHAN DISEMBAH BAGAI TIADA CACAT CELA……. TIONGKOK SEMBUNYIKAN KEMAS2 HAK ISTIMEWA MEREKA DI TANAH MELAYU TAPI MAINKAN ISU2 KETUANAN MELAYU YANG SEMAKIN TERPINGGIR HARI DEMI HARI…… Bagaimana Cina Dapat Tanah Percuma di Bandar-bandar…… Insaflah Wahai Pemimpin Politik Melayu… Mari kita lihat dan dengar sama-sama, macam mana Cina dapat tanah di bandar secara percuma. Pada 1956-1957, ketika rundingan kemerdekaan, Umno telah bersetuju memberikan kerakyatan mudah secara jus soli kepada bangsa asing, terutamanya orang Cina. Tetapi, Tan Cheng Lock telah membuat rundingan lain bersama British tanpa pengetahuan Umno. Apakah butir-butir rundingan tersebut?… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Perikatan formed through smart political cooperation, says PAS.

of TRAITORS, ALLEGED SODOMIST, PROVEN KLEPTOCRATS, RELIGIOUS PEDDLERS …….and you call that smart though all these acts are against Allah?

zunnun
Member
zunnun

berkata pula malaun terpendek pAs, ibrahim yg satu ketika dulu di hidang air puki rosmah oleh arul kanda, dgn separa mabuk berkata,

“1MDB dakyah pembangkang semata….”

kini malaun terpendek pAs berkata,

“pAs tidak bertanding di sabah utk mengelak perangkap musuh….”

tapi ketika mendesak 10 kerusi, tak pulak terfikir pwrangkap musuh…

malaun terpendek nih, mabuk ketum atau terlebih “tegar over” dgn santapan daging babi dari hadi…不

zunnun
Member
zunnun

nik abodooh berkata, ketawakan malaun2 pAs bagi mereka yg gagal kerana sunggohpun malaun2 pAs meminta 10 kerusi tapi dapat 0, malaun2 pAs berlapang dada…. tapi ketika di selangor dapat 15 kerusi dgn bantuan pkr & dAp ngape masih tak cukup lalu dada tersemput2 bersandiwara pula dgn omNo mengkianati pkr & dAp utk tubuh kerajaan UG dan hasan ali sebagai menteri besar nya…. nik abodooh terlebih ketum atau masih tegar menguyah masakan daging babi dari hadi nih? kesian, malaun2 pAs di sisihkan dan di hina, hingga tak di jemput hadir utk berbincang bagi menentukan agihan kerusi antara pN & bN… hina… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK geram melihat mereka ok, bersandiwara pula dgn omNo mengkianati pkr & dAp, mengata macam2 lah dia.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

PAS is NO Kingmaker
Nak menggugut pun tak reti
PAS is a party of clowns in green

zunnun
Member
zunnun

di memali, ibrahim mahmud dan babi2 nya, mabuk ape hingga berparang, berkaoak dan bercangkul sambil bertakbir….

adakah mabuk terlebih ketum atau mabuk terlebih santapan daging babi hadi…?

Anonymous
Guest
Anonymous

Di 13 Mei 1969, kau DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK mabuk darah ke?

Daging babi pun kau tak dapat makan beberapa lama di masa itu.

zunnun
Member
zunnun

Moo berhenti seketika bertanya kpd Nancy, ibu kpd 4 anak,

“masak ape dgn sayur ini…”

….nancy mungkin terlupa menjawap, masak dgn daging burung hud hud utk di hidang kpd hashim jasin….不

tapi nancy bagus jika menjawap….

“masuk dlm kawah dgn seketul daging babi….”

ini baru betul, utk di hidang kpd babi2 belaan hadi…不不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK makan daging babi yang bukan masak dalam kawah.

Dia makan yang masak high class punya di restoran.

Cina2 semua terperanjat ada Melayu makan daging babi. Melayu DAP. Bedebah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pas = Hanjing PN? = Hanjing MN? = Hanjing BN? Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

seminggu sebelum penamaan calon prn sabah, beriya2 malaun2 pAs cuba mengayakan ketrampilan mereka utk memakai lambang bN atau pN yg mana memberi malaun2 pAs lebih kerusi…

kini dgn tiada kerusi di beri baik oleh pN mau pun bN, terkedu malaun2 pAs lalu merajuk hati, malu lantas memberitahu, pAs beri laluan kerana calon2 nya sedang uzur dan mabuk terlebih ketum pula….

mcm2 malaun2 melayu2islam cuba menaji helah dan dalih pengalas perdagangan agama haram dan sesat mereka….

Anonymous
Guest
Anonymous

Bodoh bangang ler DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menuduh “pAs beri laluan kerana calon2 nya sedang uzur dan mabuk terlebih ketum pula ..”

Bangang lagi tak faham PAS elakkan arak, minuman yang boleh memabukkan, walau air ketum pun.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN mabuk todi selalu terbaring di atas jalan sebab mabuk ada lah status symbol puak nya.

zunnun
Member
zunnun

melaung2 sambil takbir kpd tuhan utk melepAs kan emosi amuk mereka….不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ingatkan amuk tapi malu nak sebut rusuhan 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan mereka gunakan no-nonsense SOP mereka, ramai yang terkorban akibat nya.

zunnun
Member
zunnun

malaun2 pAs akan mengadakan muktamar nya ketika prn sabah sedang rancang berjalan….

berapi2 lab malaun2 dan babi# belaan hadi beremosi hingga perjaraan ‘barua’ & ‘kapir’ dominasikan perjumpaan tersebut….不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menuduh liar saja, tak beri punca maklumat yang keluar dari lub.ng bont.t nya.

zunnun
Member
zunnun

ini kan melayu2 bersatu dan melayu2 omNo yg menghina hadi, meminggirkan pAs dari menjenamakan melayu2islam ke sabah…

tapi mesti bersatu dan omNo mwngetahui ape kesundalan yg di bawa oleh hadi…..不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak renti2 menyundal, menipu, membohong, memfitnah.

zunnun
Member
zunnun

jgn main dgn hadi awang, amanat seketul daging babi nya masih bisa, hingga ‘tuhan’ yg di puja pun menjamah nya….不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK masih lagi dengan seketul daging babi yang di jaja nya sana sini, tak laku, busuk, keluar ulat, di goreng nya bersama maggots nya, di hidang nya kpd puak nnya.

zunnun
Member
zunnun

ape akan berlaku jika melayu2islam omNo & bersatu kalah dlm prn sabah….

siape yg di persalahkan? malaun2 pAs dan babi2 belaan hadi akan tepuk gembira, kerana merasakan ‘tuhan’ mereka telah bawa bala kpd bersatu & omNo kwrana pinggirkan melayu2islam hadi….不

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK coba mengapi dan merenggangkan Umno, PAS dll.

Dia tiada Tuhan, ha nya tonggang tonggek di pangkal pokok Kayyu Ara di tepi rumah nya.

zunnun
Member
zunnun

kini process percalonan sudah selesai, dan dgn resmi nya, #melayu2islam yg hadi gempar gempurkan mati di sabah kerana tuhan di sabah berlainan dgn tuhan yg hadi puja dan sembah di semenanjung

rakyat sabah hebat no….

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tidak ada tuhan melainkan pangkal pokok kayu ara yang dia tonggang tonggek dengan joss sticks pada masa2 nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Happiness is being able to shut up DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

May be just momentary but it’s heavenly.

I’ve got my morning fun and entertainment on and out of the bugger already but nothing like more, if more is on the way.

Coming, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK?

zunnun
Member
zunnun

mana kalibat musa aman, rahman dahlan, hadi awang, hashim jasin, zawaei & assmin, zuraidah, kamaruddin jaffar, tidak kelihatan di hari penemaan calon….

haziq dok tertunggu2 asdmin fi sandakan….

kesian, #melayu2islam di hina sebagini oleh bersatu dan omNo….

kapir pendeta wee pun dapat 4 kerusi….

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tidak ada kalibat, tak ada kiblat, hanya ada tahi palat yang dijilat nya dari kelengakang Bang Ali.

Mana dia ada ke Sabah, bohong, fitnah mengalahkan Taliban.

zunnun
Member
zunnun

dgn penghinaan yg di lakukan oleh bersatu/pN & omNo/bN kpd malaun2 pAs, adakah siti zailah akan menggunakan gadis bawah umur utk di jadikan penghias tarikan rakyat pula….

adakah cik lah, timb menteri asas tani, akan meneruskan memperdengarkan bacaan al quran selain kpd lembu2 dan di perluaskan kpd babi2, dan anjing2 utk islam kan mereka….

hebat no, mcm2 cara malaun2 pAs mebgayakan persembahan ‘islam’ mereka…

‘islam’ pemujaan bentuk2 dan nama2….

Islam dah di jadikan agama pagan, selain perdagangan pula oleh malaun2 pAs…

malaun2 pAs aka #melayu2islam yg hadi pelopori….

Anonymous
Guest
Anonymous

Penghinaan yang dilakukan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK terhadap puak nya termasuk menggoreng seketul daging babi yang tak laku dijaja nya hingga berulat, goreng bersama maggots, kasi makan puak nya.

Mulut nya celupar sebab tersangkut di puki emmak nya di masa lahir, herot, bibir terjueh, makan selalu lah kkeluar kata2 yang tak semenggah.

zunnun
Member
zunnun

ngape bN & pN pinggirkan semburit assmin dan babi2 pAs dari di calonkan….

ngape bersatu & omNo sisihkan golongan kulum kote assim dan malaun2 seketul daging babi hadi dari di colonkan….

adakah semburit assmin dan kesesatan hadi liability kpd meereka….

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK selalu cakap kulom kote sebab dia selalu buat begitu.

Di ajar bapak nya buat begitu bila emak nya lepas beranak, puki nya not serviceable untuk sekian lama.

zunnun
Member
zunnun

kesian sgt melihat malaun2 pAs di pinggir di sabah bagitu sj oleh bersatu & omNo yg selama ini semelayu seislam senegara melalui #mua”FUCK”at dan #pengkianatnegara..

pewaris syurgo, di hina…

kesian, melayu2islam di pinggir sebagini….

mana panji2 hitam dan pembawa2 unta….

jgn astik syok dgn mercedes kapir sj….

‘islam’ ala assibiyah arab naik unta…

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu naik babi hutan, always rough rides on the babi hutan sebab depa always menyodok nyodok, maklom lah babi hutan.

Bau busuk tak usah kisah lah, sebab kamu jenis yang sama.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKIBAT IMEJ DAN REPUTASI PARTI PELANGI YANG BURUK DAN JELEK BERKETUAKAN BANDUAN TEBUK JUBO PENUNGGANG AGAMA MAKA RAKAN2 PH MULA JAUHKAN DIRI色. PH Tendang PKR色色. Cerita ni kita kita je, cerita sini habis sini yak. kita tahu Warisan tak ngam dengan PkR. Warisan bukan PH, warisan menyokong PH dilu sebab TunM. PKR marah nau dengan Warisan pasal Sapie calon PM. Bila DAP kerjasama dengan Warisan di Sabah, Bila PAN mahu guna lambang Warisan di sabah ( itu pun kalau dapat kerusi bertanding) maka persoalan dia 1. di mana PKr? Dengan siapa dia nak Kawan? 2. Kenapa tidak ada Kerjasama PH… Read more »

zunnun
Member
zunnun

#melayu2islam yg hadi pelopori, adakah utk di gunapakai di semenanjung dan tidak blh di sabah dan di sarawak….

maka persoalan nya, tuhan di sarawak dan sabah lain ke dgn tuhanvdi semenanjung….

kan satu kesundalan nih…

kesundalan yg selama ini pN dan bN pura membiarkan babi2 belaan hadi gembira dan syok sesama mereka,sj….

hebat no

Anonymous
Guest
Anonymous

Pokok Kayu Ara yang kamu tonggang tonggek kan di Semenanjung itu sama jenis dengan yang di Sabah dan Sarawak.

Korang lebih menyundal disana sebab hutan besar, tapi awas, jangan cari pokok Kayu Ara yang jauh sangat dalam hutan, nanti sesat tak dapat balik susah orang nak kata God Bless.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ SUKA LARI DARI ISU SEBENAR.. Let us not be diverted, for my stand is against drunk-driving色.. When I stood up in Dewan Rakyat on the 26th of August, my main intention was to give my full support to my fellow YB Ayer Hitam Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, the MCA President who is also the Transport Minister, to his campaign against drunk-driving, which has taken so many lives and destroyed so many families and lists endless victims. It is with this noble intention that I brought up the issue of all religions forbidding the drinking… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WOII PARTI KUNYIT RASUAH PENUNGGANG AGAMA DESAKLAH MB KORANG LETAK JAWATAN..KENAPA DIAM JERR OOOIIII PARTI KEZALIMAN RAKYAT色.KELATE DAH LAMA KENA DERA DAJJAL ILLUMINITY NEGERI MISKIN色 Otai Reformis cadang potong gaji MB setiap kali gangguan air色.. Otai Reformis mendakwa kerajaan Selangor tidak serius menangani isu gangguan bekalan air di negeri itu yang kekerapannya tidak lagi dapat dikira. Justeru kumpulan bekas penggerak gerakan reformasi 1998 itu berkata menteri besar, exco dan kepimpinan Air Selangor dan Lembaga Urus Air Selangor (Luas) patut didenda setiap kali masalah berlaku. Setiausaha Otai Reformasi Abdul Razak Ismail mencadangkan potongan gaji RM10 dibuat terhadap mereka. Ini sebagai tanda… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI LGBT SELANGOR KUAT RASUAH..SETIAP HARI HUJAN TAPI AIR PAIP TAK ADA色. WOII PARTI KUNYIT RASUAH PENUNGGANG AGAMA DESAKLAH MB KORANG LETAK JAWATAN..KENAPA DIAM JERR OOOIIII PARTI KEZALIMAN RAKYAT色.KELATE DAH LAMA KENA DERA DAJJAL ILLUMINITY NEGERI MISKIN色 Otai Reformis cadang potong gaji MB setiap kali gangguan air色.. Otai Reformis mendakwa kerajaan Selangor tidak serius menangani isu gangguan bekalan air di negeri itu yang kekerapannya tidak lagi dapat dikira. Justeru kumpulan bekas penggerak gerakan reformasi 1998 itu berkata menteri besar, exco dan kepimpinan Air Selangor dan Lembaga Urus Air Selangor (Luas) patut didenda setiap kali masalah berlaku. Setiausaha Otai Reformasi Abdul… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TERBUKTI LAH DORAEMON BUKAN BANI TAMIM SEBENAR KERANA TIADA NIAT LAKSANAKAN HUDUD SELAMA 24 TAHUN色 Umat Melayu Bakal Bebaskan Al-Aqsa?. .. 1) Dengan terjalinnya hubungan antara Israel dan UAE, serta kelunakan negara-negara Arab terhadap negara haram Israel, semakin jelas kepada kita bahawa dunia Arab tidak akan mampu lagi untuk membebaskan Jerusalem (al-Aqsa) daripada cengkaman Zionis. 2) Ketidak-mampuan ini membawa kepada teori pembebasan al-Aqsa oleh umat bukan Arab. Mata-mata hidden organisation dan teori-teori konspirasi menghala ke arah Alam Melayu atau Bani Jawi, kononnya al-Aqsa akan dibebaskan oleh umat Islam dari alam Melayu, Bani Jawi dan Asia Tenggara. 3) Alam Melayu pula… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI PELANGI KUAT MAKAN RASUAH BELA CUKONG PENCEMAR SUNGAI.. RAKYAT TANGGUNG SUSAH色. PARTI LGBT SELANGOR KUAT RASUAH..SETIAP HARI HUJAN TAPI AIR PAIP TAK ADA色. WOII PARTI KUNYIT RASUAH PENUNGGANG AGAMA DESAKLAH MB KORANG LETAK JAWATAN..KENAPA DIAM JERR OOOIIII PARTI KEZALIMAN RAKYAT色.KELATE DAH LAMA KENA DERA DAJJAL ILLUMINITY NEGERI MISKIN色 Otai Reformis cadang potong gaji MB setiap kali gangguan air色.. Otai Reformis mendakwa kerajaan Selangor tidak serius menangani isu gangguan bekalan air di negeri itu yang kekerapannya tidak lagi dapat dikira. Justeru kumpulan bekas penggerak gerakan reformasi 1998 itu berkata menteri besar, exco dan kepimpinan Air Selangor dan Lembaga Urus Air… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANI YAKJUJ MAKJUJ KEPALA RASIS..RUMAH MELAYU DIROBOH TAPI KEBUN DURIAN TIONGKOK DIBIARKAN SAHAJA色色 DAP dibelakang pekebun-pekebun durian?色,. Pengerusi kumpulan Perikatan Selamatkan Musang King (Samka) yang ditubuhkan untuk menentang kerajaan Pahang berhubung isu tanah Pahang diceroboh untuk kebun durian ialah Wilson Chang Yee Chin. Wilson merupakan pembantu khas ADUN DAP Balakong. Dia juga ahli Majlis Perbandaran Kajang lantikan DAP. http://gis.mpkj.gov.my:8808/mapserver2014/MPKJMPP/taskpane/zon5.html Entah kenapa seorang ahli majlis Kajang di Selangor sedang sibuk di Raub, Pahang pula. Ini FB dia: https://www.facebook.com/wilson.chang.9 Terang-terang dia orang DAP. Inilah sebab rata-rata pemimpin PH dan DAP telah masuk campur termasuk Kit Siang yang telah pun bantah kenapa syarikat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

pejuWANG PUNYAI POTENSI DENGAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M NAMUN RAKYAT BENAR INSAF MANIPULASI DAJJAL ILLUMINITY MAKA MEREKA TIDAK LAGI AKAN TERTIPU.. Khalid Samad kena sekolah Lagi色.. Lid mungkin hidup dalam dunia khayalan dia sendiri. Lid tak baca paper ke? Pada 9 Mei 2018, BN Sabah dan rakan-rakan MENANG pilihan raya negeri. Musa Aman pun angkat sumpah sebagai Ketua Menteri yang sah. Namun kerana ada parti komponen BN dan ADUN-ADUN Sabah yang melompat ke PH, maka kerajaan PH/Warisan terbentuk. Secara sah atau tidak, itu cerita lain dan masih di mahkamah. Sepanjang 2018, ramai juga ahli-ahli dan wakil rakyat BN meninggalkan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

mengape bN & pN tak berani utk ketengahkan #melayu2islam yg hadi pelopori di semenanjung utk di bawa ke sabah & sarawak..

pN & bN tahu, #melayu2islam yg hadi pelopori, tak ubah melayu2 yg byk #membutuh dan #memuki sj bentuk nya….

betul ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang ha nya membutuh dan memuki ia lah kamu, di rumah pun semua kau butuh dan pukikan, keluarga incest, yang masih ada agi di Papua New Guinea, tapi kamu terlepas ke sini.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Khadam yang sejati akan setia dan wala kepada kapir harbi tuannya. Walaupun dapat 0 kerusi. Macam layan hanjing. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

ada ke perkataan #melayu2islam tertera dlm perlembagaan persekutuan… kesundalan siape yg mengaku sedemikian nih.. dari mana hadi awang cipta isyilah #melayu2islam nya hingga (1) hashim jasin perdagangkan hud hud pula (2) tuhan kaki mencarut (3) islam ala amanat seketul daging (4) idlam mencanang ‘rasullulah’ itu berbangsa dan kaki jolok sana sini (5) islam dua darjat (6) islam kera mengambang sana sini (7) islam dgn teropong ajaib … hebat no…. terperanjat rakyat sabah dgn islam yg hadi dan gerombolan babi2 melayu nya dan pejenamaan #melayu2islam nak di bawa kpd mwreka…. tapi melayu2 di kelangtang, terenggani dan kedah byak yg mabuk taksub… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mengata “babii2 melayu”, kamu menghasut. Kamu perlu di heret ke balai Polis, di masukkan ke lokap, kasi makan nasi bungkus pagi petang siang malam bang seminggu.

Tapi bagus kalau kamu disimpan di reban monyet kera, di kasi makan pisang pagi petang siang malam, tercirit birit, akhir nya makan tahi kamu sendiri.

Walhal, kamu bodoh, memang macam orang yang makan tahi sendiri sebelum di hantar ke Tg Rambutan atau Tampoi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TERBUKTI PHDAPIG BANI YAKJUJ MAKJUJ KERANA MEREKA SENGAJA MAHU LAKUKAN KEROSAKAN,, KEZALIMAN DAN KEKEJAMAN SERTA KEMUSNAHAN色. Empat Pakar Ekonomi Ternama Negara Akui Kecekapan Kerajaan PN Menguruskan Ekonomi Negara色色 (PETIKAN EMPAT KERTAS KERJA EKONOMI DI DALAM KONVENSYEN SETENGAH TAHUN PENTADBIRAN PN: PENCAPAIAN, HARAPAN DAN CABARAN ANJURAN PINTAR DI PAUM PADA 1 SEPTEMBER 2020) PETIKAN KERTAS KERJA PROF EMERITUS DATUK DR ZAKARIAH ABDUL RASHID (EX MIER) Dalam keadaan kesempitan kewangan sektor awam, tepat sekali tindakan kerajaan memilih untuk melebarkan sedikit defisit fiskal demi mengutamakan kebajikan rakyat. Matlamat kerajaan untuk mewujudkan akaun fiskal Kerajaan Persekutuan yang seimbang dikorbankan buat seketika untuk memberikan keutamaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WE WILL CHANGE ALL MPS IN THE NEXT GENERAL ELECTION色 Muharam 15: Manusia paling jahat色色 DARIPADA sejumlah ceramah dan tazkirah sempena Maal Hijrah yang saya hadiri baru-baru ini, izinkan saya mempersembahkan rumusan saya bagi difikir-fikirkan oleh pembaca barang sejenak jua. Saya begitu terkesan apabila seorang ustaz memberitahu bahawa orang paling jahat di dunia ini bukanlah penyamun, perompak, pembunuh, perogol dan penjahat sespesies mereka tetapi manusia yang tidak dapat menerima kebenaran. Mereka yang menutup pintu hati (hati keras) inilah adalah sejahat-jahat manusia. Kata sang ustaz, manusia keras hati ini bukanlah hanya daripada golongan yang kelihatan jahat tetapi juga di kalangan mereka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RUMAH MELAYU DIROBOH TAPI KEBUN DURIAN TIONGKOK DIBIARKAN色危EREKA YANG BERSEKONGKOL DENGAN BANI YAKJUJ MAKJUJ AKAN DIHUKUM RAKYAT色 Luluh hati 19 pemilik rumah lihat kediaman dirobohkan Kerajaan PH Kejam色. SHAH ALAM: Luluh hati 19 pemilik buah rumah Desa Subang Perantau di sini, menyaksikan kediaman masing-masing dirobohkan pihak berkuasa hari ini, selepas kerajaan Selangor memutuskan lot tanah mereka terbabit dengan projek melencongkan Sungai Pelempas di situ. Kerja-kerja meroboh kediaman di atas 16 lot tanah itu, bermula jam jam 7 pagi tadi, ketika penduduk menganggap tindakan itu sebagai satu kezaliman dan penganiayaan terhadap mereka yang mendiami kawasan itu sejak lebih 20 tahun… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

EKONOMI MERUDUM TERUK MASA PHD4PIG..ITU SEBAB MEREKA DENGKI SANGAT DAN SAKIT HATI色. MPOB yakin harga MSM terus meningkat daripada RM2,800 satu tan, Ini sebab PH tekan sangat nak lucut jawatan Dr Khairuddin色.. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yakin harga minyak sawit mentah (MSM) akan terus meningkat daripada RM2,800 satu tan pada masa ini walaupun dalam persekitaran menghadapi pandemik COVID-19. Pengerusinya Datuk Ahmad Jazlan Yaakub berkata ini berikutan permintaan berterusan yang diterima daripada negara-negara pengimport termasuk India. Kerajaan berperanan penting untuk memastikan hubungan diplomatik yang baik serta kelangsungan eksport negara. Oleh itu berikutan India kembali mengimport semula MSM dari negara kita,… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Thank you, Mr Trash

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MR 10% TAK BOLEH KONTROL KENCING..PAKAI PAMPERS PUN BOCOR色. Halang masuk Sabah seperti di siar Malaysiakini, Guan Eng bohong kata SPRM色.. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia nafi halang Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, memasuki Sabah. Berita penghalangan itu disiar Malaysiakini adalah tak benar (bohong), Ketua Pesuruhjaya Azam Baki berkata tiada sekatan perjalanan dalam negara ke atas Lim, yang berdepan tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang. Mahkamah hanya impounded pasport dia ke luar negara sahaja. Dia boleh memasuki Sabah menggunakan kad pengenalan, katanya menurut laporan itu. Awal hari ini, Lim membuat tuduhan kononnya dihalang dan menulis di Facebook mengatakan beliau… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Thank you, Mr Trash

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU MELAYU BUAT HAL DAH LAMA SELESAI. PHD4PIG RASIS DAN PUNYAI DEEP STATE .. Isu Ceroboh Tanah Haram Di Raub, Putra Gesa SPRM Siasat Jabatan Perhutanan Malaysia色.. Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pihak berkenaan termasuk Jabatan Perhutanan Malaysia berikutan penerokaan haram tanah kerajaan bagi penanaman durian di Raub, Pahang. Naib Presidennya, Datuk Hamidah Osman berkata, sejak 47 tahun, sebanyak 4,400 hektar hutan di daerah itu diteroka secara haram. Kita tahu hutan dijaga oleh Jabatan Perhutanan Malaysia yang ada pengarah, pegawai dan renjer, katanya. Menurutnya, tanah rizab hutan itu dilindungi di bawah Akta Perhutanan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK SHEIKH TUNGGANG AGAMA MACAM PADERI KRISTIAN.. Kk. Anwar aligning with the evangelical Christians Anwar Ibrahim issued a media statement yesterday titled Religious bigotry must not be tolerated. In it, he implied that Ketua Dewan Ulama PAS is a religious bigot. Pasir Puteh MP Nik Muhammad Zawawi Sallehs commentary on the Bible is insensitive 色 wrote Anwar in his introductory paragraph. Ustaz Zawawi has been under attack left, right and centre from the Christians (see below), and now Anwar has chosen to align with them. (2) PAS Pasir Puteh MP should be referred to Committee of Rights and Privileges for… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WALAUPUN TOKONG SUCI KENCING BERTONG2 NAMUN BANI PHD4PIG TETAP NGANGGA.. MAKLUM LAH KENCING MANIS色. Shafie berbohong demi kekal berkuasa,色. Bekas ketua menteri Sabah, Musa Aman membidas Presiden Warisan, Shafie Apdal yang mendakwa kerajaan negeri terdahulu di bawah pimpinannya memberikan tanah milik Yayasan Sabah kepada orang tertentu. Musa berkata, Shafie semakin terdesak sehingga sanggup menjaja pelbagai tohmahan dan pembohongan tidak berasas, semata-mata untuk kekal berkuasa. Beliau mendakwa Shafie, menerusi ucapan ala kempen baru-baru ini, tanpa segan silu melemparkan tuduhan liar dan sanggup memanipulasi isu perkauman untuk mengelirukan masyarakat. Menyebarkan berita palsu kini sudah menjadi resam baru kepada Warisan, katanya dalam kenyataan… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Teringat kata2 Rizal Mansor, he was given RM100,000 a month by Rosmah to pay cyber troopers to protect Rosmah’s credibility and integrity…..

I do believe MVSA is a paid cybertrooper to spew dirt in this blog. Materials posted are trash, trash, and more trash

zunnun
Member
zunnun

malaun2 pAs kini setelah process pendaftaran calon2 berjalan, babi2 belaan hadi di sabah tak kan tak iring seislam semelayu pN & bN ke pusat percalonan….

kesian melayuislam pAs, omNo dan bersatu melihat #melayu2islam pAs golongan liability….

tapi tak pe, jadi pacak bendera dan baca doa selamat pun jadi lah….

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK kerja nya hanya pacak pembohongan, penipuan, pemfitnahan di sana sini.

Amat jahat, kerana puak nya tak berjaya nak perintah negara ini.

Mana boleh puak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK memerintah, depa hanya lintah masyarakat.

zunnun
Member
zunnun

#melayu#islamhadi termaktub dlm perlembagaan persekutuan ….

#melayu2 yg akal di kepala bawah, ada ke di istilahkan dlm perlembagaan sebagai #melayu2kepalabutuh

melayu2 yg kaut dedak dan menyamun ada ke dlm istilah perlembagaan sebagai #melayu2penyamun…

maka mana dgt nya istilah

(1) #melayu2islamhadi
(2) #melayu2kepalabutuh
(3) #melayu2penyamun
(4) #melayu2perdagangagama
(5) #melayu2pukiterngagga

ape nak jadi #melayu2islam, melayu2 separa ke dgn kesempurnaan islam atau menyundal mengaku melayu2 dan sempurna islam mereka….

ngape kuat mem”babi” sana sini nih

hebat no

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bukan saja akal nya di kepala bawah, seluruh kepala nya ada bersama butuh nya.

Sepatut nya dia geliga otak sebab ada dua kepala termasuk kepala butuh nya tapi dia selalu menghisap kepala butuh nya maka tak dapat guna dua kepala sekali gus.

Maka bodoh bangang lah dia mcm sdia kala.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TANDA PENUNGGANG AGAMA IALAH 24 TAHUN PERINTAH NEGARA TAK PERNAH ADA USAHA GUBAL HUDUD……SONGLAP DUUT NEGARA ADA SAMPAI RINGGIT MERUDUM TERUK……

Masa pas dalam pakatan rakyat dulu pun ada tak dapat kerusi kat Sabah atau Sarawak? Tak jugak kan? Ada hikmahnya.. cuma orang yang tak suka Islam bersatu je yang jadi batu api, suka tengok sesama Islam berpecah. Hayati perjanjian Hudaibiyah masa zaman Rasulullah saw dulu. Kena sabar dulu jangan gelojoh nanti baik2 PM boleh menang terus jadi kalah. Jangan tamak, nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong pulak berciciran.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

MVSA kata… cuma orang yang tak suka Islam bersatu je yang jadi batu api, suka tengok sesama Islam berpecah.

Inilah catitan orang yang TAK GUNA AKAL yang Allah swt bagi dekat kita umat melayu beragama islam

Islam bersatu atas prinsip keESAAN ALLAH SWT, pemimpin islam yang islamik.

******tidak kafir mengkafir,
diberi kuasa dan jawatan, mulut terus tutup

*******tidak menyamun,
dah didapati bersalah oleh mahkamah tapi masih lagi meracau

*******tidak mengkhianati ketua dan organisasi,
konon menyelamat tapi dari sapa? DAP?
melayu islam takut DAP? zero jatidir dan dayus

*******tidak menyemburit
seorang dah disahkan oleh mahkamah
seorang lagi masik keliru

Wau Bule
Guest
Wau Bule

PAS is Parti Ajaran Sesat, no? Truth seekers are those in the know Their facades are but superficiality Their oblivious lives are hypocrisy They once teamed up with powerful BN Only to be shown later the exit door Spinning fantasy, fiction, and falsity Superficiality always breeds hypocrisy Prior to GE14 came a loose partnership Work of Zahid’s Umno and Hadi’s PAS Beaten flat by Mahathir’s led PH ship PAS never learned experience from the past Hadi always claimed PAS the King Maker is a decider Semburit Azmin managed to outwit gullible Muhyiddin Get Hamzah’s help to work out a PN… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DEMI DAKWAH DAN RAKYAT PAS MESTI BANYAK BERSABAR…….. Pusat Hiburan Zaman Covid19…. 1) TS Muhyiddin berseloroh kata pusat hiburan tutup terus pun takapa. Pemimpin PAS setuju, suruh berhibur saja di rumah. Hanipa marah membela pekerja pusat hiburan. DAP mengamuk memaki PAS sebagai hipokrit dan mengaitkan dengan nasib pekerja sektor berkenaan serta ekonomi negara. 2) Sebenarnya kita kena faham bahawa kedua-dua pihak mempunyai fikrah yang berbeza, dan logik kedua-duanya berbeza. Bagi PAS dan TS Muhyidin, logiknya pusta hiburan tutup pun bagus, sebab mengurangkan aktiviti merepek dan juga boleh menyebabkan muncul kluster-kluster Covid19. Bagi YB Hanipa dan DAP pula mereka memandang dari… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Bersabar untuk terus disesatkan? Do not waste your breathe on this
n

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK persendakan agama Islam.

Dia keturunan yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara dengan joss sticks.

Emak bapak nya tak ajar dia adab sopan di masa kecil sebab depa kuat seks, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini sebenar nya tidak dirancang oleh emak nya. Tapi pada suatu masa itu dia terlupakan Family planning pills. Maka 9 bulan kemudian keluar lah nate’ yang di gelar DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini.

Masa muda nya, ok, sebab sibuk sangat dengan tugas2 nya. Tapi bila dah tua 80an tahun umur, dia dah nyanyok, tak sedarkan apa yang dilakukan nya. Maka menghasut lah dia.

Tak dapat nak kesiankan dia sebab anak nya pun tak dapat nak restrain dia. Sampai mati lah dia begitu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau patut pukimak diri kau sendiri Pak Pacak Kepala Butoh blog ni!

Punya bangang dan bodoh kau, last2 kau pakai jugak point2 Zunnun guna tulis pasal hipokrasi dan munafik Hadi dan PAS. Kau punya mentor Wau Bule pun dok repeat falsity, superficiality, hypocrisy, religious peddler PAS, ini semua highlight Zunnun.

Betullah kau keling mabok todi, maseh pakai pampers nak berlagak pandai. Wat blog sendirilah menate bengong, boleh entertain diri sial kau sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hah, marah amat sangat DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini, terasa panas telinga nya kena lempang tak terhingga.

Tak ada points lagi, dia menuduh orang gunakan points orang lain. Kalau tak bodoh bangang, apa lagi tuh. Sekolah di SJK, mana boleh harapkan otak boleh memikir lebih dari itu.

Menyesal betul emak kau melahirkan kau. Tak tahan kena balun, tibai dan bantai, suruh orang blog di blog sendiri.

Sudah bankrap hujah. Jenis pariah betul.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia fedap sebab tiap kali dia tulis komen, kena counter-comment, termasuk balun, tibai dan bantai.

Eat your heart out, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

One way to avoid that is to quietly merayap ke bawah tempurung dan diam di sana bersama katak puru.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ BEREBUT SAMA SENDIRI…….. Anwar Ibrahim dipermainkan di Sabah?…. SEMALAM Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah mengongsi kenyataan media Ketua Penerangan PKR Sabah, Simsudin Sidek, yang menyebut PKR akan meletakkan 14 orang calon dalam PRN Sabah 2020, iaitu di kerusi-kerusi berikut: 1. N05 Matunggong 2. N08 Pintasan 3. N09 Tempasuk 4. N14 Tamparuli 5. N18 Inanam 6. N20 Api-Api 7. N23 Petagas 8. N27 Limbahau 9. N31 Membakut 10. N32 Klias 11. N43 Kemabong 12. N45 Sook 13. N51 Sg Manila 14. N61 Segama Tegas Simsudin Sidek, bilangan 14 orang calon PKR ini adalah satu peningkatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TABUR FITNAH KERJA BANI YAKJUJ MAKJUJ…….. Limkokwing tuntut ganti rugi RM50 juta dari MP DAP…… Ahli Parlimen DAP Bangi Ong Kian Ming telah menerima surat tuntutan daripada naib presiden kanan Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing (LUCT) Gail Phung susulan ciapan Twitter yang dikatakan memfitnah. Ini termasuk tuntutan ganti rugi RM50 juta. Ciapan yang dipertikaikan adalah yang berkaitan dengan siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (ACC) Sierra Leone yang melibatkan kampus LUCT di negara itu. Dalam satu kenyataan hari ini, Ong mengatakan bahawa ancaman undang-undang adalah “kes intimidasi” oleh Phung terhadap seorang anggota parlimen “yang menimbulkan masalah kepentingan awam yang sah”. Dia mengatakan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Melanda landa keluar mengarut DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

Cakap kotor nya membikin dia Zunnun the pukimak.

Mengata “kaki kulum kote semburit” dll, dia biasa buat begitu

Atok tua 80an tahun ini tak berpisah dengan tabiat seks maniac nya.

zunnun
Member
zunnun

#melayu2islamhadi yg menjadi asas perjuangan kerajaan tebuk atap lorong belakang mati yg di pelopori oleh pengkianat2 melayu bersatu, di dokong oleh melayu2 penyamun omNo serta serta kaki kulum kote semburit, assmin… …kini mengsisihkan perdagang2 agama terdiri dari malaun2 pAs dan babi2 belaan nya…. satu perbuatan yg amat menghinakan kpd pewaris2 fahaman agama assobiyah arab berasaskan takfiri di negara…. adakah rakyat sabah akan memaafkan pN & bN kerana mengkianati parti “islam” penghuni “syurga” yg di janjikan oleh ‘tuhan emo’ kpd hadi dan gerombolanan nya…. rakyat sabah perlu bangkit kerana penghinaan yg tidak sepatut nya berlaku setelah bertungkus lumus, hadi awang dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tiada tempat bernama Lorong Belakang Mati melainkan di belakang DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

selalu sangat Bang Ali ke belakang nya hingga tisu di situ dah mati, kulitnya kering.

Rakyat Sabah perlu bangkit, kta nya. Bangkit menyondol belakang nya, tak kisah mati tak mati.