PN SABAH MULA GADUH BEREBUT KERUSI, KEDUDUKAN MUHYIDDIN TERANCAM?

Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) tidak teragak-agak untuk keluar daripada Perikatan Nasional (PN) sekiranya tidak mendapat sekurang-kurangnya 15 kerusi dalam PRN Sabah, 26 September ini.

Presidennya, Dr Jeffrey Kitingan berkata, perkara itu mengambil kira kehendak rakyat yang mahu parti tempatan menerajui pentadbiran negeri.

“Kami yakin STAR boleh menang banyak kerusi dalam PRN kali ini dan kami bersedia untuk bertanding antara 15 hingga 18 kerusi jika diberi peluang.

“Tetapi, sekiranya STAR hanya diberi enam atau lapan kerusi, lebih baik kami bertanding sendiri,” katanya.

Dalam pada itu, Jeffrey meminta agar keputusan agihan kerusi yang dilakukan perlu diagih sama rata dengan mengambil kira sentimen rakyat di Sabah.

“Sentimen yang ada ketika ini ialah parti politik dari Semenanjung mendominasi politik Sabah, perkara itu tidak perlu berulang kerana ini yang rakyat tidak mahu.

“Sebab itu pembahagian kerusi perlu diagih secara adil dan sama rata bagi menghormati sentimen kenegerian Sabah.

“Rakyat juga mahu lihat kerusi Barisan Nasional (BN) kurang atau seimbang untuk beri penghormatan kepada parti tempatan,” ujarnya lagi.

Sebagai rekod, STAR memiliki satu kerusi Parlimen iaitu Dr. Jeffrey sendiri.

Dalam keadaan sokongan Muhyiddin di Parlimen hanya 111-109, tuntutan STAR untuk diberi antara 15 hingga 18 kerusi dalam PRN Sabah adalah suatu perkara yang serius.

Jika tuntutan itu tidak dipenuhi dan STAR keluar daripada PN, sokongan yang tinggal buat Muhyiddin di Parlimen akan menjadi 110 kerusi.

Dalam hal ini, apakah PN sedia memenuhi tuntutan STAR demi untuk menyelamatkan kedudukan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri?

Itu baru tuntutan STAR yang mahu diberi 15 hingga 18 kerusi, bagaimana pula dengan PBS dan PBRS, dua lagi parti tempatan Sabah?

Berapa pula kerusi yang mereka tuntut?

Untuk makluman, PBS dan PBRS juga masing-masing mempunyai satu kerusi Parlimen yang dimenangi dalam PRU14 lalu.

Atau, sementara PN belum tentu boleh menang di PRN Sabah ini, Muhyiddin akan tumbang lebih dulu?

Barangkali ini yang memang dikehendaki UMNO? (Shahbudindotcom 08/09/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 8 September 2020 — 11:12 pm

52
Leave a Reply

avatar
15 Comment authors
ZamudinKentAbd KadirAnonymousMAHATHIRVSANWAR Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Abd Kadir
Guest
Abd Kadir

Sebaik nya parti dari semenanjung bagi lebih kerusi kepada parti tempatan Sabah kerana ia benar mewakili rakyat Sabah kecuali parti kumpulan Bn yang lama bertapak di negeri Sabah

Zamudin
Guest
Zamudin

Parti dari semenanjung pun bukan orang semenanjung yang bertanding melainkan orang Sabah juga…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA AKTA ANTI LOMPAT SAHAJA BOLEH HENTIKAN KRISIS SABAH……. CAI2 SUKA MINUM AIR KENCING SYAITAN PHDAPIG…..ITU SEBAB TAK HABIS2 KENCING….PAKAI PAMPERS PUN BOCOR……. MB Selangor PH menipu kata AGC pasal kertas siasatan pencemaran air di Selangor……. Peguam Negara Idrus Harun menafikan dakwaan Menteri Besar Selangor Amirudin Shari bahawa pihaknya tidak mengambil tindakan berhubung pencemaran air di Selangor. Dalam kenyataan media hari ini, Idurs menyifatkan tuduhan Amirudin itu sebagai “tidak benar dan tidak berasas”. “Selain daripada tawaran kompaun yang dikeluarkan pada bulan Mac 2020 yang dibuat tanpa rujukan kepada Jabatan Peguam Negara (AGC), sehingga kini AGC tidak pernah dirujuk dengan apa-apa… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

It must be a terrible feeling for zunnun the pukimak, every time he writes a comment under whatever other names also, he got whacked, bambooed and blasted.

Moral of the story: Be a decent bloke, write in a normal manner – acceptable words and content.

zunnun
Member
zunnun

#melayu2islam bila menyelami akal pemikiran faculty ‘reductionist’ mereka, ngape ketrampilan bak haiwan2 belaka….

#melayu2islam masih kuat natijah kebinatangan mereka ke?

faculty ‘cognitive’ gagal di buka ke?

‘allah’ itu yg berbentuk ke atau satu pengertian ?

melayu2islam, antara melayu dan islam, kedua2 nya sama2 sempurna ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK pemikiran nya bukan reductionait, tapi nihilist.

nihilist

a person who believes that life is meaningless and rejects all religious and moral principles.

a supporter of an extreme Russian revolutionary party c. 1900 which found nothing to approve of in the established social order.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bukan “bak haiwan”.

Dia haiwan. Babi pendek.

Kent
Guest
Kent

Why zunnun so stupid when touch about AGAMA..? Agama kamu sendiri pun belum kamu khatam, then you make a comment about another? This fellow deserve to be MAKI..

Mohd Nursyafiq
Guest
Mohd Nursyafiq

Sepatutnya parti tempatan yg menguasai persada politik Sabah bukannya dari semananjung. Lihat Sarawak, parti tempatan menguasai negeri. Eloklah bubarkan saja Parlimen untuk mencari mandat mutlak.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

A very good point

anonymous
Member
anonymous

Madey dah jatuh dari pokok petai di slim river…tak de peluang pru15..

Anonymous
Guest
Anonymous

Bermimpi lah kamu.

Dreaming is a cheap form of entertainment – it doesn’t cost anything.

zunnun
Member
zunnun

betul2, di selangor parti tempatan selangor yg menguasai politik selangor….

di pahang, di pulau pinang tidak kecuali juga, parti tempatan pahang dan pulau pinang yg menguasai persada politik tempatan….

baik juga di setiap keluarga, anak pornpuan di kawini sj dgn nak lelaki mereka utk persadakan kekeluargaan

sabah utk sabah, selangor utk selangor adik pornpuan utk abg lelaki sj no.

hebat no

Anonymous
Guest
Anonymous

“adik pornpuan utk abg lelaki sj”?

Korang incest ker? Main sodok ajer antara keluarga. Macam on the highlands of Papua new Guinea.

Yerrrk … damn uncivilized. Tidak bertamadun.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak bijak lah tak tahu bahwa yang ada kuasa mutlak ia lah rakyat – dalam demokrasi, depa yang mengundi memilih pemimpin.

zunnun
Member
zunnun

sawan babi mahathir, bertambah kritikal bila anwar cuba mengambil nya…. mahathir rasakan abdullah zzzz, najib altantuya , assmin semburit antara yg blh di pinjamkan ‘dol’ kpd mereka, dan perlu di pulangkan bila tiba masa nya…. akhir nya, jawatan pm malaysia akan di bawa mati bersama nya… bila mahathir dah mati, malaysia tidak kepunyaan jawatan perdana menteri…. hadi bagitu juga, kesundalan ‘islam’ yg di anuti seperti mahathir juga… bila muhammad bin aminah mati, ‘rasullulah’ pun mati bersama muhammad juga…. hadi awang bela babi2 dgn menghidang seketul daging babi kpd malaun2 nya…. mahathir bela babi2 dgn ajaran crony2 capitalist di pilih utk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK sewel, mengata “jawatan pm malaysia akan di bawa mati bersama nya.”

Yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara ini menghasut mengata “bila muhammad bin aminah mati, ‘rasullulah’ pun mati bersama muhammad juga….”

Puak dia tak ada Nabi, tak ada Rasul, main ikut2 ajer bila orang sebelah tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

anonymous
Member
anonymous

Pe pasal nate Pukimak Dirty old caveman Kling mabok todey meroyan?….zunnun sudah jentik telor…

Kikijik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebab kamu dah sewel. Masuk sini pakai nama zunnun, anomouse, entah apa lagi.

Kamu complex-stricken. Tak percayakan diri sendiri. Tak cayakan nama anmouse. Nak komen pakai banyak nama.

Tapi pemikiran macam tahi. Banyak bende berwarna potassino yellow dalam kepala kamu – tahi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kepala butoh kau lagi sewel, tak reti nak argue dgn Zunnun. Memang elok Jigit nak bagi penampar kau pukimak TNBapok.

Sejarah kau sendiri kat blog PH Budin ni brp byk nama kau pakai dok jadi badut pacak? Isa3, Anon, Tanpanama, Anonymous. Buat blog sendirilah nak puja Atok renta.

Anonymous
Guest
Anonymous

anomouse small a ini sudah bengong. Tak tahu mana yang betul mana yang salah.

Dia main ikut2 saja. Maka di pelangkong lah kepala nya di sini.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak renti2 cakap pasal daging babi.

Dia babi, empat kaki pendek, sodok menyodok tabiat nya.

Satu masa nanti akan tersodok razor blade, menjerit, melaung, hampir habis bibir nya.

Bila dia diam saja nanti, kita tau lah muncung nya kena razor blade.

zunnun
Member
zunnun

antara mahathir dan hadi awang, sawan kedua2 nya serupa ke? kanak2 sawan babi jika di beri ‘dol’ akan di dongdong merata, di bawa tidur bersama, bercakap dgn ‘dol’ nya hingga usia menjangkau pun akan sentiasa itu tabii nya…. mahathir seperti itu juga, automobile satu ‘dol’ utk membarakan penyakit sawan nya, hinggakan harga automobile di negara tinggi2 belaka harga kesemua nya utk menjayakan projek automobile nasional nya… cara ini memberi proton laedah protectionist nya dan mampu bersaing pula…. tapi, sawan mahathir saban hari bertambah kronik, proton tak habis2 menagih grant dan protection dari nya, hinggakan terpaksa di jual mengelak jadi muflis… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini biasa dengan ‘dol’ yang dia dongdong merata, di bawa tidur bersama, bercakap dgn ‘dol’ nya hingga usia menjangkau pun akan sentiasa itu tabii nya….

Tak gitu, dia tak cakap tabiat yang pelik begitu. Cakap kotor pasal “zuriat2 dari celah kangkang”. Tentu dia selalu menjilat celah kelengkang emak nya.

Astaghfirullah …

Jinggolobo
Guest
Jinggolobo

When u hv gold fish as the pm
When u hv clowns all over the cabinet
When u hv fosil the sial citizen
When u hv corruption is the norm lifestyle
When u hv everything that other countries do not want to hv.

Anonymous
Guest
Anonymous

Especially not wanted is Jinggolobo.

Nama pun pelik. Sapa mau nama mcm tuh.

AMERO
Guest
AMERO

Yalah. Apa parti2 semenanjung sibuk2 di Sabah. Sabah for Sabahan. Let them manage their Soverign State – M63

Anonymous
Guest
Anonymous

Sabah, like Sarawak, is an integral part of Malaysia.

Kau duduk di gua mana?

zunnun
Member
zunnun

mahathir salah pilih abdullah zzzzz, salah dAp…

mahathir salah pilih najib altantuya salah dAp….

hadi masak seketul daging babi lalu di hidang di memali tergolek2 keracunan lalu mati, salah dAp…

hadi mimpi temberang ‘rasullulah’ nya pun salah dAp….

kini #melayu2islamhadi panji2 yg di bawa oleh pejuang petai bunga2 semburit, bulan dan penyamun2 omNo..

ngape asyik bergaduh lagi, kan sesama melayu sesama islam dan sesama se negara….

zunnun
Member
zunnun

salah anwar, salah dAp juga ke ? 🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK diberanak kan emak kamu pun salah DAP. Kalau di China tak apa, kenapa di Malaysia.

Lihat Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak ada Kedudukan Istimewa di Perkara 152 Perlembagaan, iri hati, tak mahu hormati dan patuhi nya keseluruhan nya.

Menanya mengapa Melayu masih bergaduh. KEPALA HOTAK dia tak sedarkan depa berbubuhan antara puak sejak zaman British – di Penang, di Perak mengejar bijih timah di abad 19, dll masa.

zunnun
Member
zunnun

pengtaksub hadi mengatakan hadi kerap mimpi ‘rasullulah’ arab nya… ‘rasullulah’ itu berbangsa, berperang dan menjolok2 puki atau kesedaran tuhan yg di jabarkan oleh muhammad seketika2…. ‘rasullulah’ itu manusia atau sifat faculty tuhan yg muhammad dapat nyatakan seketika2…. bila muhammad lulur jasad nya, ape kah ‘rasullulah’ pun mati bersama dgn nya….? mahathir & hasmah selama ini sama2 dgn kesundalan hadi mengaku, ‘rasullulah’ itu manusia berbangsa arab dan kerap menjolok2 puki ke? kesundalan ini jika tidak fi bendung, syahadah yg di lafazkan jatuh syirik sentiasa… kesundalan mahathir ini, mabuk dgn sawan nya, jawatan perdana menteri malaysia kepunyaan nya sentiasa…. maka, mahathir yg… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK mencarut. Dia jenis yang tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya di masa kecil.

Sbab depa kuat seks, asyik berkongkak (istilah Cina purba) pagi petang siang malam.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

“Not all of our politicians suck. We have to tolerate them”….Anonymous 5.25am

To Anonymous 5.25,

Do not you consider Najib sucks??? Do not you tolerate him????=

>>>>>>> Najib not remorseful after the court found him guilty of corruption, says judge Mohd Nazlan Mohd Ghazali

Yes, generally all politicians suck but one or two do not. Whilst we should not tolerate them, we should at least show respect and acceptance of this one or two. Do not insult, slander, curse, etc him/them just because he is/they are not Cash is King!

If you tolerate suckers, you must not complain……………

zunnun
Member
zunnun

ape penyakit chronic #melayu2islamhadi terkesan dari seketul daging babi dari amanat hadi…. sawan babi aka epilepsi, meroyan kapir mengapir sana kemari…. pesakit sawan tidak sedar akan sawan yg di jangkit nya, dan di memali, #melayu2islamhadi tak sedar kapak, parang dan cangkul di tangan mereka mengilai2 ‘allahu akhbar? alluhu akhbar ! allahu akhbar ‘ yg tak sedar ketika meroyan nama ‘allah’ hingga kebesaran ‘allah’ karam, ape tuhan pun karam juga ke? fana itu satu pembinasaan diri, baqa itu satu kesedaraan diri, dan antara kedua2 nya, yg terkemudian itu yg perlu :berdiri….’ kerajaan #melayu2islamhadi kini tgh mabuk karam dgn kemelayuan yg serba… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menjaja seketul daging babi, tak laku, berulat, di greng nya dengan maggots, di hidang nya kpd puak dia.

Asyik sebut kematian di Mamali, malu, ngeri nak sebut yang bergelimpang di rusuhan 13 Mei 1969 bila Tentera di arah mengawal keadaan dan mengguna no-nonsense SOP depa.

Menyebut “kemelayuan yg serba cacat penjenamaan mereka dan islam yg mem”babi”buta”, ZUNNUN PUKIMAK ini jenis sepet, selalu tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara. Dia babi, menyodok sana sini.

Goh
Guest
Goh

Pak din tentu tak akan serah 15 kerusi pada star…cuma ada satu shj jalan keluar pak din. Gunakanlah cara “cash is king king king of king”

Seperti di awal lantikkan beliau menjadi pm.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) dah masuk sini.

Mula lah banyak karutan2 dia di sini. Siapa sempat, blun, tibai dan bantai lah dia di sini.

zunnun
Member
zunnun

bilo kerajaan #melayu2islamhadi tumbang, tak kan hadi awang, Moo, najib/zahid dan assmin masih mengatakan dAp yg salah….

kesundalan ape yg #melayu2islamhadi selana ini munajat diri dgn ‘tuhan’ mereka yg di puja, di dewa dan di ‘sembah’ ?

jgn pulak kata, bila dah tebuk atap, kesemua ketentuan ‘allah’ dan bila dah tersungkur bukan ketentuan ‘allah’ pula…

‘allah’ itu satu bentuk demigod ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini PUKIMAK bila mengata kerajaan #melayu2islamhadi tumbang ..

Tiap hari menghasut bangsa Melayu dan agama Islam, mengata “kesundalan Melayu2 Islam” … menanya “‘allah’ itu satu bentuk demigod ke?”

zunnun pukimak ini tak percaya Tuhan, walau pun dia keturunan yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara.

Jenis anarkis.

zunnun
Member
zunnun

#kesundalan2 kerajaan #melayu2islamhadi terletak bukan pd ‘musuh’ di luar tapi di pikul oleh seketul daging babi yg hadi jenamakan hingga #melayu2islam nya dok asyik mem”babi” kesana kemari….

ape yg di mem”babi” kan seban hari….

‘allah’ yg di sembah di jadikan pendewaan nama dan bentuk sj….

kesundalan beragama hanya rethorik keperluan semata2, utk menjamin mati itu ada penghujung nya….

tapi, bila di tanam, jasad membangkai seperti mano jasad binatang, kan ketika hidup, #melayu2islamhadi binatang2 keteampulan mereka….

hebat no…

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menjaja seketul daging bai, tak laku, busuk berulat, di goreng nya dengan maggots itu sekali, di hidang kpd puak nya,

Menghasut istilah “Allah” pula. Masa lahir, mulut dia tersangkut pada puki emak nya, jadi herot, bibir nya terjueh, jadi senang keluar kata2 menghasut.

Tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya di masa kecil sebab depa sibuk, kuat seks, asyik berkongkak (istilah Cina purba) pagi petang siang malam.

zunnun
Member
zunnun

laa, mcm mano blh kerajaan #melayu2islamhadi di ganggu gugat oleh orang2 kapir harbi….

mano zawawi dgn mmengatakan ‘buku yg di cetak’ itu kalam tuhan dan mano hadi dgn mimpi “rasullulah” temberang nyo?

ini mesti salah dAp, menyebabkan kerajaan #melayu2islamhadi tersungkur di ganggu dan di gugat….

jgn putus asa, kwluarkan ayat2 khadam, dgn tafsiran2 yg blh mengelirukan kapir2….

tapi, ada tak kemungkinan, malaun2 pAs, dan #melayu2islamhadi pun sama2 kapir?

hebat no…

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang hampir semua yang tak betul di negara ini salah DAP. Parti politik puak pendatang yang anti-Melayu dan anti-Islam.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK yang paling anti-Melayu dan anti-Islam.

Perlu dibalun, ditibai dan dibantai seboleh boleh nya di sini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Parti2 politik memang selalu gaduh. Soal nya, gaduh secara dignified ke, atau macam budak2 atau macam gengster. Kalau hingga nak bertumbuk tuh, bebudak lah tabiat depa.

Harap tidak ada yang bertembak lagi. Macam Mokhtar Hashim lakukan di Gemas dulu.

Debased, paling rendah punya pemikiran, macam gengster.

Anonymous
Guest
Anonymous

Not all of our politicians suck. We have to tolerate them. After all, US politicians suck worse. Especially Donaldo Trumpo. He even berated military leaders he himself appointed.

Yes, many of our politicians are not well educated, not well qualified. If they don’t mix well with the educated and qualified, they are dumbos.

Their lives are such that, in order to win votes, they have to be seen often with Ahmad, Ah Chong and Muthusamy. Of all kinds. We don’t have the John F Kennedy, the Nelson Mandela who attract voters because of their personalities.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dr M warns Bersatu against Umno’s ‘dumb and … – Malaysiakiniwww.malaysiakini.com ›

Jul 20, 2019 – Dr M warns Bersatu against Umno’s ‘dumb and dumber’ ways …

Anonymous
Guest
Anonymous

Fisticuffs in Parliament? Umno MPs almost come to blows …www.thestar.com.my › 2019/11/20

Nov 20, 2019 – “Bodoh … pemimpin Umno Barisan lama bodoh (stupid old Umno Barisan … You are so stupid, ” said Dr Ismail as he walked towards Tajuddin.

Wau bule
Guest
Wau bule

1. Everyone says our politicians suck. 2. BUT our politicians do not fall from the sky or pass the membrane into another reality! They come from Malaysian parents, Malaysian families, Malaysian homes, Malaysian schools, more often than not Malaysian universities, and elected by Malaysians. 3. That is the best we can do. 4. This is what we have to offer. 5. This is so far the best system we can produce, GARBAGE IN GARBAGE OUT. 6. The Malaysian public suck! 7. If we have selfish and ignorant Malaysian citizens, selfish and ignorant Malaysian voters, we will have selfish and ignorant… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

In the days of demagogues like Sukarno, the “bright and honest people” might also have been swept away by those who can speak well.

Wikipediaen.wikipedia.org › wiki ›
A demagogue is a popular leader, a leader of a mob, or rabble-rouser who gains popularity by exploiting emotions, prejudice, and ignorance.

Anonymous
Guest
Anonymous

For 75 of the “most ridiculous (stupid) Trump quotes”, see

https://www.shortlist.com/news/most-ridiculous-trump-quotes-ever

I wish someone collects and publishes those of Malaysian leaders.

It seems to me that Najib Klepto wal Jibo has the most.

adyunixmoment
Member
adyunixmoment

celaru abeh dh…blm lawan lg dh terabur…