INIKAH SEBAB MUSA AMAN TAKUT SHAFIE APDAL BERI GERAN TANAH KEPADA RAKYAT SABAH?

Menjelang PRN Sabah yang dijadualkan berlangsung pada 26 September ini, bekas Ketua Menteri Sabah, Musa Aman nampaknya semakin tidak senang duduk dan kepanasan punggungnya.

Ini berikutan dengan langkah Ketua Menteri Sabah interim, Shafie Apdal yang menjelajah ke seluruh pelusuk negeri memberikan geran tanah kepada rakyat yang sudah memohon sejak berpuluh tahun lamanya.

Ketika era pemerintahan Musa Aman sekitar 2003 sehingga 2018, isu geran tanah kepada rakyat Sabah gagal ditangani oleh beliau dan isu itu menjadi tertunggak sehinggalah Warisan menjadi kerajaan dan Shafie Apdal telah berusaha mencari jalan untuk menyelesaikannya.

Mungkin ketika Musa Aman menjadi Ketua Menteri, beliau sibuk dengan urusan lain, termasuk untuk dirinya sendiri sehinggakan terlupa rakyat bawahan di Sabah yang saban tahun menanti geran tanah terus terbiar tanpa pembelaan.

Lebih-lebih lagi disebabkan oleh kronisme dan birokrasi kerajaan UMNO dan BN pimpinan Musa waktu itu telah menyebabkan isu tersebut gagal diselesaikan.

Kini, susulan kecoh isu geran tanah yang diselesaikan oleh Shafie Apdal, timbul pula bukti baharu mengaitkan Musa Aman yang didakwa menyalahgunakan kuasanya memohon tanah negeri untuk pemilikan peribadi bersama dua yang lain melalui syarikat yang dimilikinya sekitar tahun 1997 sehinggalah 1998.

Beberapa bukti dan dokumen yang diperolehi serta tersebar di media sosial mendapati Musa Aman dikatakan pernah memohon tanah negeri sebanyak 20,000 ekar pada tahun 1998 menerusi syarikat miliknya di mana beliau ketika itu adalah salah seorang Pengarah Syarikat Corak Nakhoda Sdn Bhd.

Lebih menarik lagi, permohonan tanah  itu dibuat ketika Musa Aman menyandang jawatan Pengerusi Yayasan Sabah sejak Mac 1995 sehingga beliau meletakkan jawatannya pada Mac 1999 selepas bertanding atas tiket UMNO di DUN Sungai Sibuga.

Dalam dokumen yang tersebar luas itu, Musa Aman menerusi syarikatnya Corak Nakhoda memohon seluas 20,000 ekar di wilayah Tongod, Kinabatangan untuk tujuan pembangunan pertanian.

Persoalannya di sini, mengapa Musa Aman yang pada ketika itu memegang jawatan Pengerusi Yayasan Sabah memohon tanah negeri untuk kegunaan syarikatnya sendiri?

Bukankah ini sudah menjadi suatu kesalahan kerana wujudnya “conflict of interest” dan semestinya kes ini perlu disiasat oleh pihak berkuasa?

Untuk rekod, Corak Nakhoda semasa permohonan tanah itu dilakukan mempunyai dua pengarah yang lain, iaitu Mohamad Sari Nuar dan Ajit Galun.

Lebih menarik lagi, individu yang memberikan kelulusan permohonan tanah tersebut pada ketika itu adalah seorang rakan karib Musa Aman yang juga merupakan ADUN Balung, Osman Jamal di mana beliau ketika itu adalah Pengarah Tanah dan Ukur Sabah.

Dalam dokumen permohonan tanah tersebut, Osman telah meletak minitnya “sila ambil tindakan” dan dipercayai ia bagi memberikan kelulusan kepada permohonan yang dibuat oleh syarikat milik Musa Aman itu.

Siapa Osman Jamal ini?

Beliau merupakan calon BN di DUN Balung pada pilihan raya 2018 lalu tapi kemudiannya pada Mac 2019 melompat menyertai PKR, kemudian melompat sekali lagi menyertai WARISAN dan kini terbaru melompat buat kali ketiga menyertai Musa Aman untuk menjatuhkan Shafie Apdal melalui sokongan Akuan Bersumpah atau SD.

Osman Jamal ini juga selepas melompat menyokong Musa Aman, turut lantang mengkritik tindakan Shafie Apdal yang memberikan geran tanah kepada rakyat Sabah.

Sekarang, baharu kita tahu mengapa beliau sangat marah apabila kerajaan Warisan memberikan geran ini kerana beliau juga salah seorang yang terkait dalam skandal tanah negeri Sabah yang diluluskannya kepada rakan-rakan politiknya, termasuk Musa Aman.

Jadi, sekiranya benar dakwaan ini maka sahihlah rakyat Sabah sebenarnya sudah tertipu sejak berpuluh tahun oleh bekas pemimpin negeri yang berhasrat untuk menjadi Ketua Menteri sekali lagi.

Jadi, siapa sebenarnya yang membela rakyat Sabah – adakah Musa Aman yang dikatakan memperolehi 20,000 ekar untuk syarikatnya sendiri atau kerajaan Warisan pimpinan Shafie yang meluluskan permohonan tanah kepada rakyat Sabah yang memerlukan?

Renung-renungkanlah wahai rakyat Sabah sebelum mengundi pada 26 September nanti!! (Shahbudindotcom 02/09/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 2 September 2020 — 5:37 pm
Subscribe
Notify of
guest

47 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Goh
Goh
3 September 2020 6:11 pm

Kaum yakjuj pas…bila berkuasa abis di hinanya agama lain.xkena apa tindakkan ke??

Cuba lim guan eng yg buat..mau berteriak Sakan puak serban basau tu

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 September 2020 3:05 pm

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ BILA BERKUASA KUTUK AGONG…..BILA TERSEPIT BARU MULA MERAYU…..BAGAI MELEPASKAN ANJING TERSEPIT…… Isu tanah Raub: Bila dah mendapat susah baru nak julang gambar Agong…….. Naib Pengerusi Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Ustad Masridzi Sat menempelak sikap ADUN Tras, Chow Yu Hui sebagai hipokrit dalam isu pencerobohan tanah di Raub. “Sebelum ini, Adun Tras telah melawan Sultan (berhubung titah tulisan jawi), tetapi dia sanggup menjulang gambar Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong semata-mata untuk mempertahankan penceroboh tanah kerajaan di Raub, “Kenapa dia berani bertindak sedemikian rupa? Ini jelas satu tindakan yang hipokrit,” kata Masridzi semasa sesi soal jawab dalam… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
3 September 2020 1:03 pm

ANAK BERANAK NAJIB RAZAK BERGABUNG TENAGA MENNYONGLAP HARTA NEGARA. HARAP MACAI PAS+UMNO NAMPAK FAKTA INI. BERITA 3 SEPT 2020 DOJ dapatkan semula AS$ 60 juta dari Riza Aziz ——————————– – Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berjaya mendapatkan semula AS$60 juta (RM249 juta) setelah mencapai penyelesaian dalam kes pelucutan sivil ke atas aset yang diperoleh oleh Riza Aziz menggunakan dana yang dikatakan diseleweng daripada 1MDB. Dana terbabit diperolehi daripada pengubahan wang haram menerusi institusi kewangan di Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura dan Luxembourg. “Aset-aset ini dianggarkan bernilai lebih AS$60 juta dan dengan penyelesaian ini, bersama dengan pelupusan kes-kes pelucutan berkaitan sebelum ini,… Read more »

Goh
Goh
3 September 2020 12:43 pm

Walaupun segala dokumen salah laku musa bin aman telah disertakan dan rumahnya bakal di serbu sprm …macai umno tetap setia manggungkan umno

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 September 2020 11:41 am

TABUNG HAJI DIPERKOSA BERGILIR2 OLEH PHD4PIG DENGAN RAKUS…….. Lapuran Kewangan TH Ketua Audit Negara Buktikan Mujahid Tipu, Sila Jawab!!!……… Penilaian Ketua Audit Negara Buktikan Pakatan Harapan Meletakkan TH Dalam Bahaya Selepas lebih setahun tertangguh, akhirnya laporan kewangan 2018 Tabung Haji dapat dibentangkan. Seperti yang diduga, dapatan Ketua Audit Negara (KAN) dalam laporan beliau telah membongkar apa yang selama ini disembunyikan oleh Pakatan Harapan dan dipertahankan oleh mantan Menteri Hal Ehwal Agama era Pakatan Harapan, Mujahid Yusof. Secara jelas, Lapuran Ketua Audit Negara membuktikan bagaimana dasar-dasar bodoh Pakatan Harapan telah meletakkan Tabung Haji di dalam risiko yang tidak sepatutnya. Pertama didalam… Read more »

Goh
Goh
3 September 2020 1:06 pm

Ya betul tu TH diperkosa bergilir2…berita ni keluar dari mulut boss kurrr.

Saya amat percaya kepada apa yg boss kurrr putar belitkan.

Boss kurrr adalah idola belia umno

ken
ken
3 September 2020 9:12 am

SPZRM harus bertindak

ken
ken
3 September 2020 9:13 am
Reply to  ken

Ralat… SPRM harus bertindak

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 September 2020 8:40 am

WALAUPUN TOKONG SUCI KENCING BERTONG2 NAMUN BANI PHD4PIG TETAP NGANGGA….. MAKLUM LAH KENCING MANIS……. Shafie berbohong demi kekal berkuasa,……. Bekas ketua menteri Sabah, Musa Aman membidas Presiden Warisan, Shafie Apdal yang mendakwa kerajaan negeri terdahulu di bawah pimpinannya memberikan tanah milik Yayasan Sabah kepada orang tertentu. Musa berkata, Shafie semakin terdesak sehingga sanggup “menjaja pelbagai tohmahan dan pembohongan tidak berasas, semata-mata untuk kekal berkuasa”. Beliau mendakwa Shafie, menerusi ucapan ala kempen baru-baru ini, tanpa segan silu melemparkan tuduhan liar dan sanggup “memanipulasi isu perkauman” untuk mengelirukan masyarakat. “Menyebarkan berita palsu kini sudah menjadi ‘resam’ baru kepada Warisan,” katanya dalam kenyataan… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 8:54 am

KAU NGANGA KPD KENCING SIAPA, DOL?

KENCING MANIS, KAU KATA? KAU SUKA KENCING MANIS YER?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 September 2020 8:32 am

PAK SHEIKH TUNGGANG AGAMA MACAM PADERI KRISTIAN….. Kk. Anwar aligning with the evangelical Christians Anwar Ibrahim issued a media statement yesterday titled ‘Religious bigotry must not be tolerated’. In it, he implied that Ketua Dewan Ulama PAS is a religious bigot. “Pasir Puteh MP Nik Muhammad Zawawi Salleh’s commentary on the Bible is insensitive …” wrote Anwar in his introductory paragraph. Ustaz Zawawi has been under attack left, right and centre from the Christians (see below), and now Anwar has chosen to align with them. (2) PAS Pasir Puteh MP should be referred to Committee of Rights and Privileges for… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 9:01 am

If Ustaz Zawawi has been under attack by the Christians, it does not necessarily mean Anwar has chosen to align with them.

He is free to hold any views and has a right to state them. If the views coincide, let them be.

Be broad-minded lah, Dol.

Lebai sidi
Lebai sidi
3 September 2020 8:25 am

Semuanya sama saja. Itu yg dilondeh baru kes musa aman. Takkan shafie afdal x dak kes langsung. Kena telanjangkan juga. Klu x boleh berlaku adil, maksudnya kamu ni penulis upahan. Masa jadi menter KPLBW dulu brp byk dah kroni pie afdal telan. Sama saja

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 8:29 am
Reply to  Lebai sidi

Kamu Lebai, jangan tuduh liar ajer ler, Lebai.

Kasi bukti dan punca maklumat yang boleh dipercayai lah.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:15 am
Reply to  Lebai sidi

mmemang sama. Tpi whatever if both are evil..choose the lesser evil. Faham? Musa Aman pulun 20,000 ekar tanah kat dia sorang…Shafie pula tak bedal semua tanah utk diri sendiri.malah ditolong rakyat sabah memiliki tanah. Itu perbezaan besar antara Shafie yg lebih Afdal dgn Musa si Bedal Buaya Besar. Celik otak dan mata tu sikit

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 6:54 am

Apa kedarah nya nih? – Govt owes secretive Pembinaan PFI firm RM29.68b. https://www.malaysiakini.com/news/541094.

Macam main2 ajer ker?

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 7:00 am
Reply to  Anonymous

Ada korapsi ker?

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 6:43 am

Wah, bagus nampak nya Shafie Afdal ni. 2003 sehingga 2018, isu geran tanah kepada rakyat Sabah tak di selesaikan Musa Aman tapi Shafie uruskan sekarang.

Bodoh lah tak tahu bahawa kepada rakyat / pengundi, geran tanah amat penting. Bagi ramai mereka, itu adalah bukti mereka ada sesuatu yang boleh di “pegang” di dunia ini.

Tentu Shafie score huge marks dengan langkah itu. Syabas.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:18 am
Reply to  Anonymous

Setuju..Shafie lebih Afdal dari Musang Tak AMan yg Bedal Tanah 20 ribu ekar huhuhu

Nizz
Nizz
3 September 2020 3:20 am

Musangking….terlalu tamak sehingga 20.000 ekartana d ambil….semasa ko ketua mentri…ko ambil peluang untk kepentingan diri ko…tanah ko ambil utk pribadi tetapi utk rakyat sabah ko abaikan…..

Sekrang sangat jelas dn terbukti musangking tidak layak jadi pemimpin..

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 5:43 am
Reply to  Nizz

Dah pemimpin pulak jadi musangking.

Amendenye ko ni, Dol.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
3 September 2020 2:45 am

BN kerja gadai tanah pada cukong. Tanah cukong dapat. Kencing macai MN dapat. Hidup macai MN terus merempat tagih rezeki dari cukong. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 5:45 am

Kalau “gadai” tanah tu, mcm mana cukong boleh dapat? Ko faham ke istilah gadai?

Goh
Goh
3 September 2020 12:50 am

Macam ni baru betuiii…nak buat tuduhan mesti ada bukti sahih,dokumen,data,resit.

Bukan main tuduh kat kedai kopi…itu ini habuk pun xada

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 September 2020 10:54 pm

KALAU MELAYU BUAT HAL DAH LAMA SELESAI…. PHD4PIG RASIS DAN PUNYAI DEEP STATE ….. Isu Ceroboh Tanah Haram Di Raub, Putra Gesa SPRM Siasat Jabatan Perhutanan Malaysia…….. Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pihak berkenaan termasuk Jabatan Perhutanan Malaysia berikutan penerokaan haram tanah kerajaan bagi penanaman durian di Raub, Pahang. Naib Presidennya, Datuk Hamidah Osman berkata, sejak 47 tahun, sebanyak 4,400 hektar hutan di daerah itu diteroka secara haram. “Kita tahu hutan dijaga oleh Jabatan Perhutanan Malaysia yang ada pengarah, pegawai dan renjer,” katanya. Menurutnya, tanah rizab hutan itu dilindungi di bawah Akta Perhutanan… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 5:51 am

Amendenye DEEP STATE berkaitan Isu Ceroboh Tanah Haram Di Raub, Mat?

deep state

a body of people, typically influential members of government agencies or the military, believed to be involved in the secret manipulation or control of government policy.

“the deep state and its policy of allowing extremist ideologies to flourish may be the actual issues of concern”

Ko main ikut sedap cakap ajer ke? Anarkis ker?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 September 2020 9:36 pm

MR 10% TAK BOLEH KONTROL KENCING…..PAKAI PAMPERS PUN BOCOR……. Halang masuk Sabah seperti di siar Malaysiakini, Guan Eng bohong kata SPRM…….. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia nafi halang Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, memasuki Sabah. Berita penghalangan itu disiar Malaysiakini adalah tak benar (bohong), Ketua Pesuruhjaya Azam Baki berkata tiada sekatan perjalanan dalam negara ke atas Lim, yang berdepan tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang. “Mahkamah hanya impounded pasport dia ke luar negara sahaja. Dia boleh memasuki Sabah menggunakan kad pengenalan,” katanya menurut laporan itu. Awal hari ini, Lim membuat tuduhan kononnya dihalang dan menulis di Facebook mengatakan beliau… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 5:55 am

Ooooooo, dia ni ker Mr Pampers? Asyik cakap pamers sana sini, guna nama berbagai.

Tapi, kalau Guan Eng bohong, bantai lah di sini. Aku pun sokong sesiapa balun pembohong.

Zainuddin
Zainuddin
2 September 2020 9:23 pm

Baguslah dh dpt geran tanah. Bg apa pun ambik. Warisan buat ceramah pergi dengar dan bg sokongan . Jerit la apa yg patut bg depa seronok. Cuma time undi, undi BN . Jgn lupa.

Goh
Goh
3 September 2020 12:54 am
Reply to  Zainuddin

Budaya bani umno sejati yg tak boleh di pisahkan.

Bila ada kutu haprak buat pi la jahat sampai tahap iblis asal melayu pakat pi dok puja hari2…siang malam mulut dok sebut bos kurrr boss kurrr

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 6:03 am
Reply to  Goh

Jangan rasis lah, Goh. Kalau ada 1-2 yang haprak, jangan tuduh satu keturunan Umno atau Melayu.

Korang pun lagi teruk. Korapsi melanda landa di China sejak 2000 tahun dulu, hingga China negara besar, most populous, tapi merosot, komunis masuk, jadi pariah antarabangsa, hingga ha nya beberapa dekad yang lalu.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:26 am
Reply to  Anonymous

Betuk apa Goh cakap. Tpi Klau kat China tu, setahu aku perasuah ditembak..Kau tahu Tak!
Cuma di Malaysia saja PM, pemimpin2 politik UMNO, BN, Pas dipuja2 dan dibodek org Melayu

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:24 am
Reply to  Goh

Betoi! dah byk makan dedah haram, otak dan hati pun jadi tahik. Dasar Sampah negara jenis puak macam ni

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:22 am
Reply to  Zainuddin

Woi kaki dedak..apa undi BN lagi. Hoi! Musa Aman org BN tu songlap tanah sampai 20 ribu ekar..kat penduduk Sabah tak diberinya geran sekangkang kera pun. Lagi kau nk suroh org Sabah undi BN. Memang perangai harmajadah lah penyohokng2 tegar dan pemakan2 dedak tahik UMNO BN macam kau ni. Betul2 takda maruah..dasar Bangsat Negara..pttuii haprak punya sikap, otak tahik rasuah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 September 2020 8:39 pm

EKONOMI MERUDUM TERUK MASA PHD4PIG…..ITU SEBAB MEREKA DENGKI SANGAT DAN SAKIT HATI……. MPOB yakin harga MSM terus meningkat daripada RM2,800 satu tan, Ini sebab PH tekan sangat nak lucut jawatan Dr Khairuddin…….. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yakin harga minyak sawit mentah (MSM) akan terus meningkat daripada RM2,800 satu tan pada masa ini walaupun dalam persekitaran menghadapi pandemik COVID-19. Pengerusinya Datuk Ahmad Jazlan Yaakub berkata ini berikutan permintaan berterusan yang diterima daripada negara-negara pengimport termasuk India. “Kerajaan berperanan penting untuk memastikan hubungan diplomatik yang baik serta kelangsungan eksport negara. Oleh itu berikutan India kembali mengimport semula MSM dari negara kita,… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 6:06 am

Ada bukti ke “PH tekan sangat nak lucut jawatan Dr Khairuddin”?

Kamu mengarut mengata PH tak nak orang cerdik, PH tak nak PN bantu rakyat… Biar rakyat miskin tak ada pendapatan asal PH boleh berkuasa.

Dulu sekolah SJK ke?

Anonymous
Anonymous
2 September 2020 5:08 pm

Celaka lah padah nya kpd yang dapat 20,000 ekar tanah yang sepatut nya di agihkan kpd rakyat 4-5 ekar seorang.

Mentang2 lah Sabah negeri yang luas, disebatnya demikian banyak untuk dia seorang saja.

Sheraton
Sheraton
2 September 2020 4:33 pm

Minta maaf lah .. kat sana memang susah nak dapat ketua pemimpin yang baik. Kalau baik pun tak tahan lama.

Se tiap kali, juga di semenanjung, jika ada pemimpin yang cuba membawa perubahan dalam menjadikan se tiap pemimpin dalam parti dan yang terpilih menjadi wakil rakyat, akan ada usaha jahat yang menguna cara sogokan samada duit atau jawatan.

Mana-mana Ketua pemimpin yang menolak memberi sesuatu imbuhan akan kecundang.

Jadi lah ketua pemimpin yang tutup mata sebelah. Negara akan seperti biasa sehingga lah beban akibat cara tersebut memberi kesan teruk pada negara. Contoh 1MDB.

Anonymous
Anonymous
2 September 2020 5:12 pm
Reply to  Sheraton

Sabah dekat Philippines yang korap sejak 50 tahun dulu. Pengaruh korapsi di Philippines menyerap Sabah tidah boleh dinafikan.

Perlu ada pihak yang berani dan berpengaruh di Sabah mengambil tindakan menghentikan itu semua. Kempenkan anti-corruption tak henti2.

Anonymous
Anonymous
2 September 2020 5:15 pm
Reply to  Anonymous

Jika ada sesiapa seperti itu, sokong dia sepenuhnya sampai bila2. Usahakan supaya dia dapat pegang jawatan yang boleh basmikan korapsi di Sabah.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:29 am
Reply to  Sheraton

Jahat kan penkhianat, penyamun kan pemimpin2 melayu UMNO ni…tpi takpe org2 melayu akan tetap sokong dan puja asalkan org kita(melayu dan Islam) asakanjgn DAP

Bani melayu umno
Bani melayu umno
2 September 2020 3:32 pm

BUDAYA KERAJAAN PN.ADA DUIT MASALAH BOLEH SELESAI.PATUT DAH KE DALAM DIA NI. BUDAYA HAPPRAKKKK… BERITA Ku Nan, LHDN akan cuba selesai saman cukai pendapatanRM57.17 juta Bernama Tengku Adnan Mansor dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan cuba untuk menyelesaikan kes saman berhubung cukai pendapatan berjumlah RM57.17 juta yang tidak dibayar bekas menteri Wilayah Persekutuan itu sejak 2012 sehingga 2017. Timbalan Peguam Cara Hasil yang mewakili LHDN, Dr Hazlina Hussain memaklumkan perkara itu di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Azimah Omar hari ini. “Ini adalah tawaran penyelesaian daripada defendan (Tengku Adnan). Oleh itu, kita kena teliti Yang Arif… Kedua-dua pihak berusaha untuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 September 2020 5:21 pm

Bani Melayu Umno mcm wal Jibo tak payah ada duit, boleh songlap berbillion dari 1MDB.

Bedebah punya kerja.

Anonymous
Anonymous
2 September 2020 5:26 pm

“tawaran penyelesaian daripada defendan (Tengku Adnan)”?

saman cukai pendapatan RM57.17 juta? Amboi mak, punya banyak pendapatan dia. Dari mana dia dapat duit begitu banyak?

Mengapa SPRM tidak siasat kes begitu banyak pendapatan? Kalau dah siasat, sudah heret dia ke mahkamah dan tuduh kes itu ke?

Goh
Goh
2 September 2020 7:41 pm
Reply to  Anonymous

pak din mana?? Pak din??

Anonymous
Anonymous
3 September 2020 6:14 am
Reply to  Goh

Ko menjawab aku tanya Pak Din pulak, pahal?

khatijah.nuno
khatijah.nuno
4 September 2020 2:33 am
Reply to  Anonymous

Sebab Kuman tu org UMNO. SPRM cuma fokus pada kes LGE saja, sbb dia cina DAP. Senyum saja pun dah dituduh rasuah. Kuman ni berjuta2 tak bayar cukai,,takpe bisa di setel sbb dia org melayu. Kan kjaan majoriti melayu, so kena lah tlg melayu walau sejaht mana, se korup mana sekali pun. Mcam lah kamu tak faham.