KUASA KETIGA – PEJUANG TIADA PELUANG

Sebelum mendaftarkan Pejuang secara rasmi, Tun Mahathir Mohamad pernah mengatakan parti itu tidak akan menyertai PH atau pun bergabung dengan PN.

Katanya, Pejuang akan bergerak bersendirian berdasarkan hala tuju dan perjuangan parti itu untuk melawan rasuah, kleptokrasi dan penyelewengan dalam negara.

Walaupun mengakui partinya tidak mungkin mampu memenangi pilihanraya, tetapi Tun Mahathir yakin pihak yang ingin menubuhkan kerajaan akan memerlukan sokongan mereka bagi mencukupkan jumlah kerusi.

Dalam erti kata lain, dengan pendirian tidak menyertai PH dan tidak juga menyokong PN, Tun Mahathir mahu meletakkan Pejuang sebagai kuasa ketiga dalam PRU15 akan datang.

Bolehkah hasrat itu dicapai?

Dari segi teori, cita-cita yang diimpikan Tun Mahathir itu memang ternampak murni dan seolah-olah tiada masalah untuk dicapai, lebih-lebih lagi dengan auranya sebagai negarawan dan bekas Perdana Menteri sebanyak dua kali.

Tetapi, dari segi realiti, khususnya berdasarkan keputusan PRK Slim baru-baru ini, keputusan Pejuang bergerak sendirian tidak ubah seperti pilihan β€œbunuh diri”.

Dalam suasana sistem politik sedang bergerak menuju sistem dua parti, adalah sukar untuk sebuah parti kecil dan baru ditubuhkan dapat menjadi pilihan pengundi.

Lebih-lebih lagi kerana Pejuang hanya parti berasaskan Melayu dan Bumiputera, sementara parti Melayu dan Bumiputera yang lain sudah lama bertapak kukuh dalam pemikiran pengundi, bukanlah mudah untuk memperolehi sokongan yang mencukupi untuk menjadi kuasa ketiga.

Dalam PRK Slim, lihatlah bagaimana hanya 2,115 undi saja yang mampu diraih oleh calon Pejuang, itu pun dengan sokongan dan kehadiran beberapa pemimpin PH yang turut sama berkempen.

Cuba bayangkan berapakah undi yang mampu diperolehi oleh Amir Khusairi Mohd Tanusi kiranya tiada sama sekali penglibatan atau sokongan kempen daripada pemimpin-pemimpin PH?

Mahu tidak mahu, Tun Mahathir harus sedar, berdasarkan keputusan PRK Slim itu bahawa Pejuang tidak mampu bergerak bersendirian dan keinginannya untuk menjadi kuasa ketiga sebenarnya tidak melekat dalam hati para pengundi.

Pilihan pengundi hanya ada dua – Parti A atau Parti B.

Tiada parti C dalam pilihan pengundi dan lihatlah bagaimana cita-cita Pas yang ingin menjadi kuasa ketiga dalam PRU14 lalu langsung tidak kesampaian.

Kalau Pas, sebuah parti yang lebih lama, ada nama dan ramai ahli pun tidak diterima untuk menjadi kuasa ketiga, apakah Pejuang mampu melakukannya?

Oleh kerana mustahil untuk Tun Mahathir bergabung dengan PN yang didalamnya ada Muhyiddin Yassin, Bersatu dan UMNO, pilihan yang tinggal pada beliau hanyalah dengan membawa Pejuang masuk menyertai PH.

Sebagaimana sebelum PRU14 lalu, beliau telah membawa Bersatu menyertai PH, maka kali ini juga beliau harus melakukan perkara yang sama.

Cuma, oleh kerana PH sekarang sudah meletakkan Anwar Ibrahim mengetuai gabungan pembangkang itu, Tun Mahathir harus bersikap terbuka menerima kepimpinan bekas timbalannya itu.

Jika dalam hatinya masih ada perasaan tidak mahu Anwar menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir harus belajar membuang perasaan tersebut, bukan saja demi untuk menjatuhkan Muhyiddin, UMNO dan Bersatu serta bagi mengelakkan Najib Razak kembali berkuasa, bahkan juga untuk masa depan Pejuang yang di dalamnya ada masa depan anaknya sendiri, Mukhriz Mahathir.

PRU15 masih ada peluang untuk PH bangkit semula dengan syarat Tun Mahathir sedia merendahkan diri dan egonya untuk kembali bergandingan tangan dengan Anwar menyelamatkan negara ini.

Walaupun era Tun Mahathir boleh dikata sudah berlalu, tetapi pintu untuk beliau menebus segala kesilapan masa lalunya tidak pernah tertutup.

Apa lagi, sejarah telah membuktikan Anwar seorang yang sangat pemaaf dan tentunya sedia menerima Tun Mahathir dan Pejuang ke dalam PH dengan seadanya.

Hanya satu, Tun Mahathir harus menerima dan menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri PH tanpa sebarang syarat atau keraguan dalam hatinya.

Kalau tidak, Pejuang tidak akan mampu berjuang dan lebih mungkin terkubur tanpa sebarang kerusi kemenangan dalam PRU akan datang. (Shahbudindotcom 31/08/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 31 August 2020 — 9:53 am
Subscribe
Notify of
guest
93 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Zoro
Zoro
2 September 2020 12:30 pm

Hehehe bdh punya penganalisis politk kat sini… Ini semua plan Kutey dgn middin tp game madey tak berapa sempurna kali ini sbb anak dia sendiri kena knock out dgn PAS di Kedah PAS dh belok dlm game ni Kutey dgn Muhyiddin sedar kerajaan PN dan PM puppet Muhyiddin bkn kerajaan pilihan rakyat tp kerajaan yg dibentuk hasil dari PRU tp dari pembelotan YB frogs teruatama Azmin semburit yg ada kes manakala PM puppet Muhyuddin pun ada kes dgn wanita cina isteri orang yg kesnya senyap bila Kutey and the geng jd kerajaan. Umno plak ada kes2 yg berlambak mcm2 dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 September 2020 4:02 pm

SELAMA 22 TAHUN DAJJAL ILLUMINITY BERKUASA RINGGIT MERUDUM TERUK AKIBAT SELAMAT KAN SYARIKAT2 KRONI2 DAN ANAK2 DENGAN DANA RAKYAT…… MCA KURANG AJAR BILA DAPIG PERINTAH NEGARA…..APAKAH MCA SUDAH INSAF…… RAKYAT MAHU EKONOMI ADIL DAN MAMPAN…… SISTEM BANKING BERTERASKAN KEUNTUNGAN BISNES SEBENAR BUKAN BERGANTUNG DENGAN RIBA YANG AKHIRNYA MENGAYAKAN KAPITALIS….. Siapa paling layak jadi PM?……. KALAU anda ahli Pas, anda akan pilih Perdana Menteri dalam kalangan Yang Berhormat Pas sahaja. Kalau anda ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR), anda juga akan memilih PM yang sekurang-kurangnya sekutu bagi PKR. Maknanya kita memilih PM berdasarkan parti. Alasan kita ialah setiap parti ada misinya. Maka,… Read more »

Ganeson
Ganeson
1 September 2020 6:34 am

Tun bukan bodoh. Dia akan tetap memang , rakyat Malaysia Masih memerlukannya sehingga akhirnya Umno. Pencuri harta Kita. PN mesti roboh.

Anonymous
Anonymous
1 September 2020 6:24 am

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Usahlah dimimpi, Peju-Wang mau jdi kuasa ke-3
Dgn helah belit Atok..rkyat mmg sangsi & curiga
Peju-Wang hanya mau kayakan kroni & keluarga
Kpd rakyat, Peju-wang tu spt kluster Sivagangga
πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 August 2020 8:32 pm

RAKYAT JUGA TIDAK MAHU BANDUAN TEBUK JUBO JADI PM DAN JUGA TOKONG SUCI NOBITA……. Sokongan Dr. Mahathir membawa rebah kata PKR……. Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Slim yang menyebelahi Barisan Nasional (BN) membukti Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mendapat sokongan Melayu dan bukan Melayu, kata bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali. Malah menurut beliau, sokongan yang diberikan kepada Dr. Mahathir menerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) ternyata membawa kepada kejatuhan. Justeru Syed Husin berkata, sudah tiba masanya untuk bekas Perdana Menteri itu mengundurkan diri daripada arena politik. β€œTun Dr M baik sedar diri dan berundur. Dia takde (tidak… Read more »

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:31 pm

PH SUDAH BOLEH LUPAKAN TUN MAHATHIR JIKA MAHU SEMUA KAUM MENYOKONG SEMULA……. . Penolakan rakyat, bukan sahaja orang-orang Melayu, bahkan kaum-kaum lain juga berlaku terhadap Mahathir. Bermula dari PRK Tg Piai lagi kita telah beri amaran kepada Mahathir betapa penyokong-penyokong PH dan juga mereka di atas pagar majoritinya sudah hilang kepercayaan kepada bekas PM dua kali ini Langkah-langkah politik beliau ternyata banyak melemahkan PH. Bayangkan, semua tahu prinsip perjuangan PH adalah untuk memberi keadilan kepada semua kaum. PH tidak mahu dilihat gabungan parti yang berunsurkan perkauman seperti Umno dan kejumudan agama seperti Pas, tetapi apabila menjelang PRK TG Piai atas… Read more »

mohamed farok bin zahiruddin
mohamed farok bin zahiruddin
31 August 2020 10:30 pm
Reply to  Anonymous

Siapa sebenarnya yg pengkhianat ni?πŸ₯΅

mohamed farok bin zahiruddin
mohamed farok bin zahiruddin
31 August 2020 10:35 pm

sokongan kaum Cina langsung tidak kelihatan untuk memenangkan calon partinya.β˜οΈβ“β“

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:09 pm

Bodoh sangat anomouse small a nih. Dia tahu cakap todi ajer. Orang cakap pasal whisky yang dia ada dengar tapi tak pernah tengok pun.

Bodoh juga tak dengar apa aku dah kata. What he can do, say or shout, I can always do better.

Now let him suffer in silence, regret having been born, marah emak bapak dia tak membimbing dia adab sopan di masa kecil

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:28 pm
Reply to  Anonymous

Ko tu kling miskin mana mampu beli whisky…cakap merapoo mcm mak bapak ko bila kena todi….

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:45 pm
Reply to  Anonymous

Betul2 budak kecik punya cakap.

Bodoh amat sangat pulak. Tuduh aku merapu, tapi tuduh emak bapak aku kena todi pulak.

Tak perlu jawab lagi karutan kamu di atas tuh tapi aku nak pembaca ketawakan kamu, jadi, aku cuit2 kamu ler sikit.

Also for my fun and entertainment on and out of you, stu, sebelum aku tukar program ke TV and tidur.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:57 pm

TANYA LA OT95 TU KENAPA ANWAR TIDAK DI SLIM….BUAT TANYA PULAK…. Dr Mahathir hanya berkerjasama dengan Amanah dan DAP, tidak lagi dengan PKR Astro Awani Jun 23, 2020 08:36 MYT Dr Mahathir memberitahu beliau akan terus bekerjasama dengan Amanah dan DAP kerana dua parti ini menyedari keperluan mempunyai parti teras Melayu. Gambar Fail” Buat-buat tanya plak nape Anwar tak berkempen di Slim. Tanya saka tu, siapa yang tak perlukan kerjasama Anwar? Itu pun atas ihsan peribadi, ada la beberapa pemimpin Keadilan datang kempen di Slim. Memang patut kalah pun, dan memang patut ramai tak keluar mengundi sebab orang tua tu… Read more »

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:42 pm
Reply to  Anonymous

“siapa yang tak perlukan kerjasama Anwar?”

Kalau perlu kenapa tak tunjuk muka.

Bodoh punya soalan.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:30 pm
Reply to  Anonymous

NAte kling Mabok todi tak paham ape yg ditulis..

Kikikikik..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:45 pm

Kecian betol madey bernasib malang…nak jadi kuasa ke3…

Ditrajang oleh muyidin …ditolak oleh anwar…kalah terok Prk…

Sudah jatuh ditimpa tangga muka kena plak tahi ayam panas2..

Kikikikik..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:44 pm
Reply to  Anonymous

Cakap mulut celupar.

Takda bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

Bani melayu umno
Bani melayu umno
31 August 2020 5:30 pm

MUHYIDDIN TERBAWA BAWA BUDAYA UMNO KETIKA MEMERINTAH. DALAM BAHASA HALUSNYA UGUTANNYA KEPADA SHAFIE IALAH:

“KALAU MAHU PERUNTUKKAN LEBIH SABAH MESTI BERSAMA DENGAN BERSATU+UMNO +PAS”

Muhyiddin pada Sabtu yang dilaporkan berkata adalah lebih baik sekiranya kerajaan Sabah sehaluan dengan kerajaan persekutuan pimpinannya bagi memberikan impak lebih besar dalam pelbagai aspek.

Muhyiddin berkata demikian semasa lawatan kerja dua hari ke negeri itu yang berakhir semalam.

Sabah akan menghadapi Pilihan Raya Negeri pada 26 Sept ini susulan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 30 Julai lepas.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 August 2020 5:20 pm

DORAEMON MAHU PASTIKAN MELAYU BERPECAH BELAH…..ITU SEBAB BANYAK PARTI2 DITUBUHKAN…. BERAPA BANYAK PUN PARTI TAK KISAH SEBAB DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M BOLEH SPONSOR….BUKAN DUIT DIA PUN ….HASIL ROMPAKAN SYSTEMATIC SELAMA 24 TAHUN…… Dr M ‘hilang pengaruh, tak lagi relevan’ kata Penganalisis…….. Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Kartini Aboo Talib hari ini dipetik Bernama berkata Dr Mahathir Mohamad kini sudah tidak lagi relevan dan berpengaruh. Ini selepas BN mengekalkan kerusi DUN Slim menerusinya calonnya Mohd Zaidi Aziz yang memperoleh 13,060 undi. “Saya rasa ini adalah penolakan menyeluruh kepada Dr Mahathir setelah beliau… Read more »

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:13 pm

Kenaoe saddiq tak mau join pejuang madey?..ape yg tak kena antara saddiq dgn madey?.

Saddiq kan penyokong kuat madey….saddiq sanggup tolak tawaran sambung belajar di England kerana madey…

Meluat ker dgn situa ni?

Kikikikik..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:48 pm
Reply to  Anonymous

Kenapa Yiddin tak bersama Jibo? Atau Pak Sheikh Nuar? Atau Wak Jahit?

Kamu budak kecik, mana tahu jawapan2 itu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 August 2020 4:52 pm

RAKYAT DAH TAHU PHD4PIG MEMANG BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ…. RAKYAT SEDAR DAN TAK MUNGKIN TERPEDAYA LAGI…… Kemenangan di Slim bukti MN semakin dapat sambutan, kata penganalisis……. Penganalisis politik melihat keputuan pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim semalam sebagai pengesahan kekuatan Muafakat Nasional (MN) yang merupakan gabungan 3 parti politik Melayu terbesar. Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia berkata, keputusan itu menunjukkan bahawa kerjasama antara Umno, PAS dan PPBM berkesan. β€œIa menunjukkan MN semakin mendapat tempat dan berada di kedudukan lebih baik sekarang. Sokongan akar umbi juga bertambah kuat,” katanya. Berdasarkan keputusan dari pusat daerah mengundi, undi protes… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 August 2020 4:39 pm

PENTAKSUB DORAEMON SALAHKAN TOK MUDIN BIARPUN BAPAK SKANDAL BERTONG2 YANG BUAT SALAH……. DONG ZONG MAIN SEMBUNYI2 SEKEJAP BELAKANG MCA SEKEJAP BELAKANG DAP……..MUNAFIK MEMANG SUKAR DIHAPUSKAN….SEBAB KEDUANYA KAFIR…… CIRI BANI YAKJUJ MAKJUJ ATHEISTS NIHILISTS AGNOSTIC LAGI PAGAN……BERTUHANKAN KARL MARX DARI SUDUT EKONOMI…….. DAP Has Always Opposed Islam From The Beginning……… It took 20 years from 1998 to 2018 to convince the Malays that DAP is a friend to the Malays-Muslims. It took just one year to convince the Malays that DAP is an enemy to the Malays-Muslims. And it is going to take more than 20 years to change that perception.… Read more »

ABDUL KARIM BIN KAMELDEER
ABDUL KARIM BIN KAMELDEER
31 August 2020 6:32 pm

DAP is multiracial partly.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 3:45 pm

Menteri Bersatu Mak Lampir tak tahu projek direct nego sendiri bernilai 170j dan hilang 50j di tengah jalan. Kes Adib tukar seksyen bunuh kepada Perhimpunan Aman Mak Lampir tahu tak? Sah Mak Lampir akan salahkan DAP lagi. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 4:13 pm

Mengarut lah kamu, tak kasi bukti, penerangan atau punca maklumat pun

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:15 pm
Reply to  Anonymous

Ape kamu tahu pasal bukti?..kamu caveman liar…

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:29 pm
Reply to  Anonymous

Kamu budak kecik, pergi main jauh2.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 3:24 pm

Menteri Bersatu dulu curi 20j untuk kereta terbang model DIY. Parti Madey si Kitol Pee-juwang Petai boleh guna logo Keranda Terbang sebagai tribute kepada hilangnya 20j duit rakyat dicuri Menteri Bersatu pengkhianat bangsa, agama dan negara. /_______\ Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 3:27 pm

Undilah
PEJUWANG
________
/________\

PETAI

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 4:33 pm

Little amuses the nuisance,

What more the fool.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 4:14 pm

Mengarut lah kamu, tak kasi bukti, penerangan atau punca maklumat pun

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 2:16 pm

Logo baru PNkhianat Pejuwang dan Bersatu _t__t_$$$*€ Kubur kapir kena hempap pokok duit dan surat sokongan. Udang galah dibalik kubur tanda GLC dicuri. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 1:28 pm

Logo bebas Petai sepatutnya batu nisan aka kubur. Tak kira kubur kapir atau kubur Islam. Barulah berkait dengan Madey si Kitol. Logo pokok mengingatkan pengundi kepada Pas. Kera mengambang penebuk atap. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:35 pm

Kubur kapir sudah tentu kamu. Dah sediakan supaya senang masa kamu gol yer.

Beri tahu lah bila nak gol supaya kita orang boleh tepuk tangan.

Zali
Zali
31 August 2020 2:42 pm

Cakap macam orang tak de otak… Stupid!! Merapu2 …

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 4:16 pm
Reply to  Zali

Otak dia tak banyak, letak di kepala lutut nya.

Laili
Laili
31 August 2020 1:27 pm

PEJUANG dan UMNO akan hancur pada PRU15. Dua dua parti ini besar kepala tidak memahami erti Hijrah.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:32 pm
Reply to  Laili

Kamu nak hijrah ke mana? Nama mcm pendatang tuh. Tak sesuai di sini yer.

Nak hijrah, sila lah. Bebas, takda cukai hijrah macam di kenakan sesetengah negara.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:17 pm
Reply to  Anonymous

Anjing penjaga blog Budin yg tidak dilantik sedang nyalak..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:32 pm
Reply to  Anonymous

Kamu beruk tua asyik melompat lompat bontot kena belacan.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:52 pm
Reply to  Anonymous

Alamak, mesti lah pedas, belacan ada cili, mestilah pedih, belacan ada garam, mesti lah perit, belacan ada yang menggorak lub.ng bont.ot kamu.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 6:59 pm
Reply to  Anonymous

Bontot beruk anonymous small a.

Lepas kena belacan dia mesti cepat pigi ke Bang Ali mintak ubat. Bila kena obat bang Ali, menjerit, melaung, melolong lah dia.

Bahana obat Bang Ali masuk lob.ng bont.t dia.

Moral of the story: Jangan pigi jumpa Bang Ali selepas kena belacan.

Zali
Zali
31 August 2020 2:45 pm
Reply to  Laili

Bukan ko ke yang besar kepaler tapi tak ada isi otak?? Bodoh untuk buat perbandingan untuk 2 parti itu??? Terserlah kebodohan ko… Ha3

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 4:17 pm
Reply to  Zali

Setuju.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:02 pm

Menang pru 14 kerana madey kunun….bila tanding sendirian sape yg kalah besar?..

Nama madey dah ditolak dan di benci rakyat…..

Tepat anwar tolak madey dari masuk PH…kaki kencing belit dan munafik..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:29 pm
Reply to  Anonymous

anwar memang kaki kencing belit dan munafik.. Itu pasa dia terumbang ambing tak tahu hala tujuan sekarang.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:20 pm
Reply to  Anonymous

Anwar presiden PH…gabongan besar…madey oresiden gabongan ape?..
Ada anwar kencing manipestol?…ada anwar tipu madey?..

Bongok tak pernah abis..

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 12:22 pm

Melayu kena kencing Dong Zhong dan Parti Melayu. Bau hancing tapi masih nak hapus SJK? Togok saja kencing Menteri Attakkuarantin 14 hari derma 4 bulan gaji. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:08 pm

Yang kena kencing dan togok air kencing ialah kamu. Tak sedarkan bahawa Perkara 152 Perlembagaan kata bahasa ibunda hanya boleh digunakan selain dari untuk urusan resmi dan sekolah adalah urusan resmi.

Dan perlu ada rundingan untuk menghapuskan SJK, makan masa. Bagi mengelakkan perselisehan kaum seperti di 13 Mei 1969.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:21 pm
Reply to  Anonymous

Kamu togok kencing madey…malu nak ngaku..cakap merapoo lepas kena todi..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 7:04 pm
Reply to  Anonymous

Kamu pariah tak cukup duit nak beli todi. Hanya beli air ketum dari Ketua Kampong Orang Asli.

Tapi mabuk nya ngalahkan minum whisky se gelen. Berpura pura, tipu helah Keling pariah lah katakan.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 1:23 pm

Togoklah kencing Menteri Melayu Attakkuarantin pelahap udang galah curi duit GLC. SJK terus tetap bertambah sampai keturunan kamu pun akan kahwin lepasan SJK. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:38 pm

Nagus lah kamu dah tahu siapa punya kencing nk togok.

Togok betul2 yer, jangan fikir nak seringgit dua dari berbillion yang wal Jibo songlap tuh.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 August 2020 12:12 pm

DONG ZONG MAIN SEMBUNYI2 SEKEJAP BELAKANG MCA SEKEJAP BELAKANG DAP……..MUNAFIK MEMANG SUKAR DIHAPUSKAN….SEBAB KEDUANYA KAFIR…… CIRI BANI YAKJUJ MAKJUJ ATHEISTS NIHILISTS AGNOSTIC LAGI PAGAN……BERTUHANKAN KARL MARX DARI SUDUT EKONOMI…….. DAP Has Always Opposed Islam From The Beginning……… It took 20 years from 1998 to 2018 to convince the Malays that DAP is a friend to the Malays-Muslims. It took just one year to convince the Malays that DAP is an enemy to the Malays-Muslims. And it is going to take more than 20 years to change that perception. The Democratic Action Party or DAP was formed by Singapore’s People’s Action… Read more »

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:16 pm

Don’t be stupid, DAP opposed PAS, not Islam. Crazy arr wanting to oppose the religion of nearly 70% of the penduduk negara ini, stated in Article 3 of the Constitution of the country.

DAP is almost wholly non-Malays i.e pendatang and they’ll be looking for trouble if they oppose Islam. They are not as stupid as you talking about opposing Islam.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 5:24 pm
Reply to  Anonymous

Tak de pon irang islam dipenang kena tindas…tak de masjid kena roboh..

Kamu merapoo tanpa bukti kerana kamu kling mabok todi

Wau bule
Wau bule
31 August 2020 11:22 am

Casb is king jatuh juga in pru14. No one gave TDM led PH coalition. Bu he did iy his way.

Muhyiddin led PN in pru15?

Wd shall wait and see

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:05 pm
Reply to  Wau bule

Pru15 madey out…kalo madey pimpin PH lagi PH akan tertonggeng…

Prk slim madey sudah tertonggeng….kalah terok..tg Piai kawasan sendiri pon kalah lagi terok..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:44 pm
Reply to  Anonymous

Dream on, stu.

Dreaming is the cheapest form of entertainment, it doesn’t cost a sen to dream.

Wanna me wake you up any time? I’d rather let you sleep forever. Well after Pru15 where PH will do well.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:11 am

Sori, perlu digress –

63 years after Merdeka, Malaysian children learn how to be friends –
https://newslab.malaysiakini.com/kemmuhibah/en

Hapuskan sekolah vernakular SJK.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 11:34 am
Reply to  Anonymous

Tak sedar lagi kena kencing sampai hancing? Long live Don Zhong. Pi mampuih pejuwang Melayu ISMA. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:57 am

KEPALA BAPAK KAMU, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA HOTAK KAMU, kata aku yang sedia kontolkan ksmu.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:58 pm
Reply to  Anonymous

Bapak kepala kamu dirty kling mabok todi bongok baghal bengong..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:49 pm
Reply to  Anonymous

Hahaha, marah dia di KEPALA BAPAK kan dan di KEPALA HOTAK kan.

Nak sampuk orang cakap tak ada fakta dan hujjah yang munasabah. Kena lah di balun dengan pelepah.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 11:07 am

50 kerusi menang 13 dan curi pula sampah sarap dari Umno. Parti kalah PRK berturut-turut sampai Presiden pun belot. Ini negarawan ke pukimakwan? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:13 am

Pukimak kau nak berkawan?

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:19 am
Reply to  Anonymous

An eye for an eye, a tooth for a tooth, a kon for a tol, hehe.

zunnun
zunnun
31 August 2020 10:55 am

mahathir ada “pengalaman2′ selama 22 tahun 22 bulan menyandang jawatan pm selain 12:tahun bersama ketika,zaman razak dan hussein… tapi, ‘pengalanam2’ yg berakhir dgn tersemput2 mencari kedudukan utk mendapat sokongan kembali…. pejuang nak berjuangkan ape? sedangkan struktur dan jentera parti tiada utk kemudikan gerak kerja di peringkat bawahan… ketika menjelang pru 14, pbbm terpaksa di bantu dgn jentera pkr & dAp membolehkan mereka memenangi 13 kerusi parlimen …. mahathir nak ke mana dgn setakat 6 mp dan segelintir bahagian yg menyokong nya tapi tiada jentera mampu mengerakan nya…. jgn pula bila serba lemah dan kekurangan masih lagi ingin meletakan syarat…. pornpuan… Read more »

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:08 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP MENGARUT DAN/ATAU MENCARUT.

Suka cakap puki, mengangkang dll, dia mesti Pukimak.

Bodoh tak sedar PRU15 ada lebih 2 tahun lagi, persediaan masih boleh di buat lama lagi.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:56 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK NATE DIRTY OLD CAVEMAN KLING MABOK TODI MERAPOO SIANG MLM SEPANJANG TAHUN..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:52 pm
Reply to  Anonymous

Tak dapat nak naik muka si pariah ini. Masuk sini saja kena pelupuh.

Padan muka dia kena kencing pagi petang siang malam tiap kali dia masuk sini.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
31 August 2020 10:42 am

Madey si Kitol adalah pengkhianat semulajadi. Peluang 22 bulan sudah diberikan oleh Rakyat akhirnya gagal. Umur Madey si Kitol sudah capai kelayakan masuk kubur. Pejuwang Petai parti yang belum lulus tapi akan berkubur bersamanya. Bersatu? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:00 am

Silap2 kamu masuk kubur dulu dari dia, Dol.

Ingat, dia doktor perubatan, isteri dia pun.

Kamu doktor kont.l.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:54 pm
Reply to  Anonymous

doktor tak masuk dlm senarai malaikt maut?….bodooh.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:54 pm
Reply to  Anonymous

Alamak, bodoh nya punya komen. Not deserving kata2 lebih dari aku.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:18 am

Prk slim buktikan parti madey tak mampu jadi kuasa ke3 untuk tentukan siapa yg akan perintah kerajaan…

Madey sudah dipinggirkan oleh majoriti melayu….berturut prk bila ada nama madey calonnye tewas..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:57 am
Reply to  Anonymous

Itu pendapat kamu. Ramai yang berpendapat berlainan.

Kalau kawasan itu memang kawasan puak lawan, menang ler depa, Dol.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:45 pm
Reply to  Anonymous

Mana pendapatan kamu?..

Kikikikik….merapu..m

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:52 pm
Reply to  Anonymous

Tg Piai kawasan madey ….madey menang besar tewaskan bebas dan Berjasa…

Kikikikik..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:56 pm
Reply to  Anonymous

Dah bodoh tu bodoh juga berterusan. Orang cakap pendapat, dia cakap pendapatan.

Padan lah kena tendang ke ongkang di Pru14.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:15 am

Umno sudah ugut muyidin untuk pru awal….caranye hanye dgn umno kluar dari PN..

Tak mustahil muyidin bawsak Bersatu kembali kpd PH kerana madey tidak berada dlm PH dgn anwar PM dan muyidin TPM….azmin madey dan umno terkontang kanteng lee..

Cara ni dapat elak pru dan mandat rakyat dipulihkan..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:54 am
Reply to  Anonymous

Pak Sheikh Anwar Al Jub PM?

Na’uzubillah.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:46 pm
Reply to  Anonymous

Memang dia dah jubokan ko hingga berdarah.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:18 pm
Reply to  Anonymous

Kau anggap dia buat begitu sebab kau dah kena jubo, koyak lubang belakang kau yer.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:11 am

Madey tetap dgn egonye….dia rasa dia masih disukai rakyat walopon dia kencing dan belit rakyat…

Beberapa siri prk tahun 2019 dan 2020 madey kalah….dia tak ngaku kalah…madey tak pernah insaf..

Prk kali ini bantuan Amanah halang calon madey hilang wang deposit..

Bagaimana pon tahniah kpd madey kerana menang besar tewaskan calon bebas satu lagi..

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:52 am
Reply to  Anonymous

Bagus, kamu akui dia masih ada tarikan kpd rakyat.

Mesti lah, jauh berbeza dengan Najib Kepto wal Jibo yang songlap berbilion wang rakyat di 1MDB.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:47 pm
Reply to  Anonymous

Bongok nak spin nate pukimak dirty old caveman kling mabok todi.m

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:22 pm
Reply to  Anonymous

ano small a ini otak tak centre, mulut selalu jilat Al Jub / Wal Jibo, maka kotor lah sentiasa jenis puki bapak nih.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 10:10 am

Mana korang ada pengtahuan politik yang mendalam dan pengalaman yang membolehkan menilai, menginterpretasi keadaan dan prospek parti baru, dibanding dengan Tun Mahathir.

Dia jadi PM selama 22 tahun berterusan dan beberapa tahun kebelakangan ini.

Mengarut lah kalau menuding Tun M sebab korang menyokong Pak Sheikh wal Jub.

Hassan Al Banna
Hassan Al Banna
31 August 2020 10:45 am
Reply to  Anonymous

Pentaksub Mahakutty detected!

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 11:02 am

Penjilat Maha Al Jub lost his way here.

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 12:50 pm
Reply to  Anonymous

Madey masih laku lagi?…. Menang besar kalahkan calon bebas di semua prk….

Kaah…kaah….kaaaaaaahhh

Anonymous
Anonymous
31 August 2020 1:26 pm
Reply to  Anonymous

Yang tak laku lagi ialah kamu dan idola kamu Pak Sheikh Al Jub dan Najib Klepto Wal Jibo.

Kuhkuhkuh