TERTEMBAK KAKI SENDIRI – PROJEK RUNDING TERUS KEMENTERIAN PENGANGKUTAN DILULUS ERA BN

1) Dalam “pendedahan” oleh Menteri Kewangan PN pada hari ini, Kementerian Pengangkutan semasa pentadbiran PH dikatakan telah meluluskan 4 projek secara rundingan terus dan nilai projek yang paling tinggi ialah dari Kementerian Pengangkutan.

2) Saya cuma nak bentangkan fakta supaya fakta tersebut boleh berbicara sendiri.

3) Projek yang dimaksudkan ialah Menaiktaraf Kemudahan Infrastruktur Landasan Berkembar Elektrik di Lembah Kelang Fasa 2 yang bernilai RM4,475,250,000

4) Projek ini telah diluluskan oleh Kerajaan BN terdahulu secara rundingan terus dan surat setuju terima telah dikeluarkan pada 4 April 2018 (sehari sebelum pembubaran Parlimen) kepada Syarikat Dhaya Maju LTAT dengan nilai RM5.26 billion!

5) Selepas PH mengambil alih, Kabinet telah memutuskan pada 19 September 2018 untuk membatalkan kontrak tersebut.

6) Selepas surat pembatalan dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan, syarikat Dhaya Maju LTAT telah berkali-kali merayu kepada kerajaan termasuk rayuan kepada YAB Perdana Menteri untuk menyambung semula kontrak tersebut.

7) Maka, beberapa siri rundingan telah diadakan untuk mengurangkan kos projek tersebut.

8) Syarikat tersebut akhirnya bersetuju untuk mengurangkan kos projek tersebut sebanyak 15% daripada kos asal.

9) Maka, saya mewakili Kementerian Pengangkutan pun membentangkan perkara ini ke Kabinet pada 5 Julai 2019 melalui Memorandum Jemaah Menteri (MJM) dan mencadangkan beberapa opsyen untuk diputuskan oleh Kabinet.

10) Jemaah Menteri pada 5 Julai 2019 telah memutuskan untuk meneruskan projek ini dengan Syarikat Dhaya Maju LTAT dengan kos yang lebih rendah iaitu RM4.475 billion dengan beberapa pertimbangan seperti berikut;

a) Surat Setuju Terima telah dikeluarkan oleh kerajaan terdahulu. Sekiranya kerajaan tidak meneruskan kontrak ini, kerajaan terdedah kepada risiko tindakan undang-undang sivil oleh pihak syarikat dan kemungkinan perlu membayar pampasan.

b) Penjimatan sebanyak 15% adalah hampir RM800 juta tanpa menjejaskan komponen-komponen kritikal dalam projek tersebut.

c) Syarikat ini merupakan usahasama antara Dhaya Maju dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera. Ini bermaksud para pesara tentera ada kepentingan dalam projek ini.

d) Syarikat ini sedang melaksanakan projek naiktaraf landasan berkembar Lembah Klang fasa 1. Mesin dan peralatan telah dilabur untuk menyiapkan keseluruhan projek ini.

11) Terpulanglah kepada orang ramai untuk membuat kesimpulan.

Terima kasih.

Anthony Loke

Mantan Menteri Pengangkutan.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 27 August 2020 — 9:00 am
Subscribe
Notify of
guest

82 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 6:25 pm

BISA DIURUS …. DAJJAL ILLUMINITY ADA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M APA NAK KISAH….KEBAL UNDANG2 LAGI…… Polis sahkan cucu Mahathir antara yang ditahan di pub……. Polis Sahkan, Cucu Mahathir Antara Yang Di Tahan Di Sebuah Pub. Kuala Lumpur – Polis Diraja Malaysia (PDRm) mengesahkan cucu Tun Dr Mahathir Mohamad ditahan sebuah permis hiburan di ibu kota, Sabtu lalu. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Hj Mazlan Lazim melalui satu kenyataan malam tadi berkata selain pekerja permis seramai 29 pengujung turut di tahan kerana melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). “Polis Kuala Lumpur telah terkesan isu yang ditularkan di media… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 5:52 pm

KALAU TAK KENCING BERLARI BERAK MELOMPAT BUKAN BANI YAKJUJ MAKJUJ NAMA NYERR……. Kata ditaja tapi bayar RM29.9 juta, netizen soal PH……. Pada Jun 2018, bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengesahkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak akan membuat sebarang pembayaran kerana berjaya mencari penaja untuk membiayai kos bernilai RM30 juta bagi siaran langsung Piala Dunia Rusia di Radio dan Televisyen Malaysia (RTM). Walau bagaimanapun, dalam senarai perincian perolehan rundingan terus sepanjang 22 bulan pemerintahan PH yang didedahkan Kementerian Kewangan hari ini menunjukkan sebaliknya. Ini apabila dalam butiran perolehan rundingan terus Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KMM) menunjukkan sebanyak RM29.9 juta… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 6:18 pm

HAHAHA HOHOHO HIHIIHI

BERAK MELOMPAT, HAHAHA

TAPI KAMU BERAK MESTI DI ATAS JAMBATAN, MAHUKAN TAHI KAMU BUNYI MELEPUNG LEPUNG BILA JATUH DI AYER.

JENIS SUKA LAGU LAH, KATAKAN.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 5:47 pm

DAJJAL ILLUMINITY PEMECAH BELAH MELAYU DENGAN MENUBUH BANYAK PARTI2 UNTUK KELIRUKAN UMMAT..

Ini bukan direct nego tapi kasi terus tanpa nego……….

Ini bukan direct nego tapi kasi terus tanpa nego.
Mohon penjernihan demi kebenaran sebab Syed Saddiq ni pernah bersumpah .. Wallahi Wabillahi Watallahi.
Saya ULANG!!!
TENKIU

Hanisya Abdul Hamid

#Sumber : FB

MR : PH kaki kencing

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 6:27 pm

MR suka kena kencing.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 5:39 pm

BANI YAKJUJ MAKJUJ SUDAH LAMA MENGIDAM MEROMPAK HARTA NEGARA SAMPAI BANGKRAP TERUTAMA ASET2 MELAYU….. MEREKA BERJAYA PERALAT DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON SERTA PARTI AGAMA SYIAH UNTUK CAPAI MAKSUD TERSEBUT …. Suratan Atau Kebetulan Byk Projek Mendesak Di Kementerian Tertentu?…… 1) Kita semua faham yg PH hanya spent RM6.61 billion bagi projek2 yg penting dan mendesak serta “TERPAKSA” dibuat secara “DIRECT NEGO” atau Rundingan Terus. 2) Sebagai bersangka baik, kita percaya PH melakukannya secara jujur dan telus. Cuma Tokong Lim saya kira memg menipu rakyat bab tarak projek DN atau D&B dan kena ikat perut 2 tahun. 3) Tapi, timbul… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 4:04 pm

PHDAPIG TEMBAK KAKI SENDIRI…..BERLAGAK TOKONG SUCI RUPANYA IBLIS LAKNAT DARI NERAKA…….. 2 projek runding terus KPKT dibuat tanpa pengetahuan, tegas Zuraida…….. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin menegaskan 2 projek rundingan terus yang diluluskan oleh kementerian itu sewaktu pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH) adalah di luar pengetahuannya. Berikutan itu, ahli Parlimen Ampang itu memberi jaminan bahawa kementeriannya akan melakukan siasatan membabitkan isu yang didedahkan Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz semalam. “Ingin saya tegaskan 2 projek yang diluluskan kepada KPKT, sewaktu saya menjawat tugas sebagai menteri semasa pentadbiran terdahulu dibuat di luar pengetahuan saya. “Justeru, saya ingin… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 5:34 pm

Kamu dah pernah masuk Neraka ke?

Kenal iblis dari sana, yer.

lge a/l lks
lge a/l lks
27 August 2020 8:27 pm
Reply to  Anonymous

Enta iblis ker?yg enta terasa panas awatnya😃

Tanpa Nama
Tanpa Nama
29 August 2020 11:19 am

Bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mendakwa Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) tidur semasa Kabinet Pakatan Harapan (PH) meluluskan rundingan terus kepada kementeriannya.

Ia jelas apabila Zuraida menafikan bahawa projek dibawah kementeriannya turut mendapat peruntukan secara rundingan terus sebanyak RM170 juta.
https://www.youtube.com/watch?v=m8V6CZ7ak0A

MAHATHIRVSANWAR pakar copy and paste pernahkah baca komen orang lain terhadap hasil kerjanya?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 August 2020 2:40 pm

TAK BODOH BUKAN PHD4PIG…..YANG KO TERUSKAN JUGAK TU KENAPA…..KO YANG BERIA2 TAK NAK OPEN TENDER SEMUA…… BANI YAKJUJ MAKJUJ DI MANA SAHAJA MEREKA BERADA AKAN BUAT KACAU DAN KEROSAKAN APALAGI BILA DIBERI KUASA……. Peringatan Kepada Pemuda DAP Sarawak, Sarang Tebuan Jangan Di Jolok, Penduduk Asal Sarawak Sudah Bersuara…… Kalau kita kata DAP ialah parti rasis dan langsung tidak tahu menjaga hati dan perasaan orang lain, DAP marah. DAP sering gunakan alasan hak asasi, kesamaan hak dan berbagai-bagai label yang sangat lunak didengar untuk melindungi perbuatan jijik mereka yang sering menimbulkan kemarahan kepada kaum lain di Malaysia. Bila kita bangkit membantah… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 5:52 pm

Bravo, Adam Lawrence. Hope there are more of you around.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 6:02 pm
Reply to  Anonymous

And say out those things from time to time.

lge a/l lks
lge a/l lks
27 August 2020 2:31 pm

Terbaik SPRM….Demi Kepentingan Rakyat dan Negara… Sila Bertindak Segera… Jangan Lupa Kes Tender Tertutup, Kes Tender Terhad, Request For Proposal (RFP) Dan Banyak Lagi….

Jangan Biarkan Musuh Rakyat Pembawa Malapetaka Ini Bebas Dari Kejahatan Mereka !!

Puak PH dah menggelupur bhaiiiii..
Lps satu satu bala timpa kamu,macai masih kekencingan

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:37 pm
Reply to  lge a/l lks

“dah menggelupur bhaiiiii.” bhai = Bang Ali ker?

Ko laporkan kpd Bang Ali ker? Dapatkan upah yer?

Jaga, melecet belakang ko nanti.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
29 August 2020 3:55 am
Reply to  lge a/l lks

OOi bodoh! sapa yg mengelupur sekarang. PM Sembap kau and the gang yg dulu menteri2 dalam PH juga sebelom berok2 ni tebo atap bersama2 umon dan PAS dirikan Kerajaan PNkhianat. Mat sembap pun dpat direct nego dan contract berjumlah rm500 juta, Si Zuraida Mak Lampir pund dpt kontrak terus juga 170 juta, Si Semburit ArseMan pun dpt direct kontract juga masa mereka dlm PH. Padan muka umno mcam berok2 pencuri Azeez Baling dan Shahida Kassin seronok masa MEnteri Kewangan zero politik tu dedahkan 101 direct nego. Tup tup LGE dedahkan list menteri2 yg dpat durian runtuh tu. Otak kau tu… Read more »

Sheraton
Sheraton
27 August 2020 2:31 pm

Terlalu ghairah hendak dedah kan dengan tujuan mengena PH.

Tampar air di dulang.

Apasal tak kaji dan rujuk dulu dengan bekas Menteri Kewangan ?

Terlampau banyak di lulus .. tu yang dia tak ingat.

Buka file terus jumpa surat perjanjian. Terlalu seronok ..

Hahaha.. padan muka.

Peribahasa yang sesuai ialah.. Red India dapat senapang…

Baik pecat Khairuddin sekali dengan Zafrul.. atau Khairuddin jadi Menteri Kewangan dan Zafrul jadi Menteri Komoditi… Hehehe..

khatijah.nuno
khatijah.nuno
29 August 2020 3:57 am
Reply to  Sheraton

Hehe tepat sekali. Berok2 yg melompat masa kat parlimentu dah terdiam sbb LGE dedahkan sapa menteri2 penerima direct contract tu. Kantoi huhu

jilake pnya PHuihhh
jilake pnya PHuihhh
27 August 2020 2:26 pm

Pembohongan PH terus terbongkar JANJI nombor 23 dalam Manifesto Pilihan Raya PH tahun 2018 berbunyi: “Untuk memastikan setiap sen wang rakyat dibelanjakan dengan baik, Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan mereformasi sistem perolehan dan pemberian kontrak kerajaan, demi memastikan ia lebih berdaya saing dan menjana nilai yang terbaik untuk wang rakyat. Kami akan memastikan sistem tender terbuka digunakan dengan meluas dan telus, terutamanya untuk projek-projek besar.” Janji tinggal janji rupanya. Semasa berkempen mengemis sokongan rakyat, PH mendabik dada kononnya mahu wujudkan kerajaan yang telus dan bersih rupanya setelah menang amalan perolehan secara rundingan terus yang ia kritik dahulu terus diamalkan. Di… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 2:38 pm

Mana janji no 23 tidak akan ada tender tertutup lagi? Pandai baca ke tak pandai baca macai? Sendiri copy paste pun nak kencing diri sendiri? Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
29 August 2020 6:40 pm

Kita tulis komen di sini hanya untuk sokong Blogger Tuan Budin sahaja. Jangan harap ‘jilake pnya PHuihhh’ dan ‘MAHATHIRVSANWAR’ nak baca. Mereka ini seperti lembu peliharaan pulang petang yang pandai berkata-kata. Kalau kita tanya sepanjang perjalanan tadi ada berak tengah jalan tak?, pasti jawapannya begini “Hoi! mana ada lembu tengok belakang selepas berak”

Kandasamy
Kandasamy
27 August 2020 1:55 pm

Jumlah keseluruhan rundingan terus mengikut parti :-

1) DAP = RM 4.9 Billion
2) PAN = RM918 Juta
3) PPBM = RM619 Juta
4) PKR = RM 179 Juta
5) WARISAN = RM11 Juta

Mnyk cilaka itu ph,dap lg 10x cilaka..pan mmg patut kasi cilala,tarak guna pnya pakatan👞👞👞👞👞

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 2:01 pm
Reply to  Kandasamy

Macai tukaq nama Hindu pula? Parti tak buat direct nego macai. Kroni siapa ramai direct nego? Kahkahkah!

Kandasamy
Kandasamy
27 August 2020 2:13 pm

Deyy macha…lu talak baca pnya olang.
Kasi baca lah..pimalas lu olang

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:21 pm
Reply to  Kandasamy

Dia yang pakai nama najib bini rosmah ada penyakit Attention Deficit Hyperactivity Diisorder, ADHD.

Simptom ketara nya ia lah tak boleh fokus, tak boleh baca lebih dari 1-2 ayat.

Patut dok diam ajer, tapi nak menyibuk. Itu simptom penyakit dia juga.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:31 pm
Reply to  Anonymous

Penyakit mental.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 2:41 pm
Reply to  Kandasamy

Nama kencing. Cerita parti buat direct nego pun kencing. Apa punya macai suka kencing? Kahkahkah

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 5:55 pm

Kamu yang minum air kencing, ok lah.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
29 August 2020 4:02 am
Reply to  Kandasamy

Ooi KantoiSamy kau pun sama macam menteri2 berok2 makyeh yg melompat gumbira tudoh LGE dan PH. Kau tau tak yg RM4.9Billion tu termasok projek2 masa zaman BN yg disambung masa kjaan PH. sbb klau kensel projek2 mega dianugerah direct pd kroni2 UMNO tu kjaan PH kena bayar pampasan. TU yg PH teruskan projek2 tu . Bodoh! makan tahik, kau hanya kutip angka yg dispin oleh cybetrompah2 UMNO dan parti PNkhianat, PNyamum

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:47 pm

Geng kartel semburit tengah kepanasan dengan Zafrul penjaring gol sendiri Pnipu. Banyak duit direct nego masuk akaun ATM belakang. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 1:54 pm

Mamat semburit nih tak habis2 cakap semburit. Otak kicik, kepala letak di kelengkang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:58 pm

Semburit bersatu dari belakang. Tirubmes Nimza. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:24 pm

Tirubmes Nimza entahapekebendenye.

Dahtu ketawa. Dah mula sakit jiwa nya. Tak lama lagi naik gila.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:31 pm

Satu projek direct nego saja boleh kurang lagi 800j. Bayangkan berapa banyak Syarikat direct nego yang melibatkan kroni dan nepotisme boleh untung atas angin dengan Kerajaan Pintu Belakang yang double standard tak ikut undang-undang Malaysia? Kluster baru double standard yang makan duit direct nego? Kahkahkah!

Tobat lahum dgn PH ni...puihh
Tobat lahum dgn PH ni...puihh
27 August 2020 1:28 pm

Projek rundingan terus (direct-nego) mengikut parti dari yang tertinggi hingga terendah di dalam kementerian :- 1) DAP = MOT 2) PAN = MinDef 3) PPBM = KDN 4) DAP = MCMC 5) PKR = KPKT 6) PPBM = KPM 7) PAN = KKM 8) WARISAN = MITI 9) DAP = MOSTI 10) DAP = MOF 11) PPBM = KPLB 12) PPBM = KBS 13) PAN = MOA 14) PKR = KeTSA 15) PKR = KPW 16) PKR =MOE 17) WARISAN =KPSB 18) PKR = KPDNKK 19) PAN = KWP Jumlah keseluruhan rundingan terus mengikut parti :- 1) DAP = RM 4.9 Billion… Read more »

Lge a/l lks
Lge a/l lks
27 August 2020 1:31 pm

Gilakentang PanDap ni..patut lah sehati sejiwa..gampangsssss

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:06 pm
Reply to  Lge a/l lks

Gilakentang?

Amende yang ko cakap ni?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:34 pm

Bahlol mana baca senarai direct nego ikut parti? Orang tengok ikut syarikat kroni yang direct nego bahlol. Macai PNipu tak ada otak. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:08 pm

Ko syarikat ke, apa senarai pun tak kasi. Bodoh bangang ke?

jilake pnya PHuihhh
jilake pnya PHuihhh
27 August 2020 1:37 pm

Sialllll pnya PanDap,meke berdua j dkt 5 billiyyyunnn lebih.
Macai dpt ape.
Telan air kencing j lah hari2..
Cilake tokong gonna end!!?

Jumlah keseluruhan rundingan terus mengikut parti :-

1) DAP = RM 4.9 Billion
2) PAN = RM918 Juta
3) PPBM = RM619 Juta
4) PKR = RM 179 Juta
5) WARISAN = RM11 Juta

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:09 pm

Ko tak kasi punca maklumt itu, sapa nak caya?

Ko bodo sangat ke?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:41 pm

Macai tak sekolah nak bincang direct nego ikut parti? Nak buat propaganda murahan pun pakai otak. Atas tu terang-terang cerita projek direct nego kroni BN dengan PH. Apa punya loklak macai tiga suku. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:11 pm

Tukang Kelakar the Blog Joker asyik Kahkahkah!.

Syiok sendiri punya Mamat.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:17 pm

Ada sesiapa nampak Haziq dan Azmin Semburit beriringan ke pejabat Menteri Ekonomi tak? Pasang lantai sampai 900k. Lantai tahan gegaran ke tahan sondolan belakang? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:13 pm

Siapa yang kata begitu, Mat?

Ko petik maklumat itu dari lub.ng belak.ng ko ker?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:11 pm

Apa pasai LGE tak mau kasi 800j free macam BN direct nego? Double standard meh sama syarikat Bumi. 15% pun mau kira? Patutlah Bersatu kaki rasuah dan kaki surat sokongan lari dari PH. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 1:06 pm

Repot polis jom 15% kerugian syarikat Bumi RM800j dalam direct nego dengan LGE. Report polis untuk double standard diskaun 15% masa PH ada masa BN lumsum masuk poket 800j. Kita report. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:16 pm

Bagus.

Lepas repot, sila kasi Nombor dan rujukan Police Report itu di sini.

Kalau tak kasi, nyata ko jenis penipu, pembelit, penyangak besar.

Phancing yg tak sudah😂
Phancing yg tak sudah😂
27 August 2020 12:59 pm

tular pula surat Syed Saddiq minta RM5 juta dari Mahathir untuk projek Youth Power Club August 27, 2020 – Politik, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman KUALA LUMPUR: Sejak malam tadi selepas keluarnya senarai 101 projek “direct nego” yang dibuat ketika zaman Pakatan Harapan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada ketika itu, tular pula surat bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman meminta RM5 Juta untuk projek Youth Power Club. Walaupun ia tiada kaitan dengan 101 projek direct nego tersebut, permintaan sebanyak RM5 juta itu juga telah diluluskan oleh Tun Mahathir yang juga Perdana Menteri dan juga… Read more »

jilake pnya PHuihhh
jilake pnya PHuihhh
27 August 2020 1:02 pm

Ini bkn direct nego dah..ini kasi terus 5juta tanpa nego..jilake jilake sungguh puak2 ph ni..yg macai2 ni masih butakan mata n hati..hari2 telan air kencing pimpinan depe..kahhh.kahhh

Alahaiii cucu atok😂😂😂
Alahaiii cucu atok😂😂😂
27 August 2020 12:49 pm

Polis sahkan cucu Mahathir antara yang ditahan di pub Polis Sahkan, Cucu Mahathir Antara Yang Di Tahan Di Sebuah Pub. Kuala Lumpur – Polis Diraja Malaysia (PDRm) mengesahkan cucu Tun Dr Mahathir Mohamad ditahan sebuah permis hiburan di ibu kota, Sabtu lalu. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Hj Mazlan Lazim melalui satu kenyataan malam tadi berkata selain pekerja permis seramai 29 pengujung turut di tahan kerana melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). “Polis Kuala Lumpur telah terkesan isu yang ditularkan di media sosial berkaitan tangkapan anak seorang VIP yang didakwa telah melanggar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) tetapi… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 1:10 pm

“Menurut sumber ….” kata laporan itu.

Tapi siapa sumber tak di sebut pun.

Warga negara ke, orang asing ke, yang ada simpan sakit hati atau geram kpd sesiapa ke …..

Mengarut lah laporan itu.

Otai Masih berbisa
Otai Masih berbisa
27 August 2020 12:07 pm

Bodoh la admint yang cerita BN luluskan rundingan cara terus itu dulu. Sememangnya rakyat marah. Maka zaman PH pun kata, tiada rundingan cara terus ke kontraktor lagi. Tender terbuka akan dibuat. Tetapi masalahnya sekarang, zaman PH juga berulang macam BN juga. Itu yang PN komen dalam perlimen. Mana janji manifesto PH.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 1:13 pm

Tak payah cerita manifesto lah, buang masa saja.

Semua parti politik ada cakap tak serupa bikin dari masa ke masa.

Nak harapkan malaikat, tunggu pigi Surga ler. Kalau di izin Tuhan.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 12:04 pm

Cina taruk diskaun 15% Syarikat Melayu direct nego rugi 800j. Repot polis jangan tak report. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 12:21 pm

What talking one, you? What got meaning “Cina taruk diskaun 15% Syarikat Melayu direct nego rugi 800j”?

Anda Tukang Kelakar Kahkahkah di aini ke?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 11:33 am

Bila nak report polis projek direct nego zaman BN diturunkan harga 15% oleh LGE? Kita report polis beramai-ramai untuk Melayu 15%. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:49 am

Kau repot lah. Sebutkan kau dengor dari najib bini rosmah.

Tobat lahum dgn PH ni..puihh
Tobat lahum dgn PH ni..puihh
27 August 2020 11:06 am

Kata ditaja tapi bayar RM29.9 juta, netizen soal PH Pada Jun 2018, bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengesahkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak akan membuat sebarang pembayaran kerana berjaya mencari penaja untuk membiayai kos bernilai RM30 juta bagi siaran langsung Piala Dunia Rusia di Radio dan Televisyen Malaysia (RTM). Walau bagaimanapun, dalam senarai perincian perolehan rundingan terus sepanjang 22 bulan pemerintahan PH yang didedahkan Kementerian Kewangan hari ini menunjukkan sebaliknya. Ini apabila dalam butiran perolehan rundingan terus Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KMM) menunjukkan sebanyak RM29.9 juta dibayar untuk hak siaran Piala Dunia 2018. Bayaran itu dibuat kepada Syarikat… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:30 am

Belum dapat jawab depa, anda belum kena kencing ler.

Tapi aku sokong http://www.pnbbcportal.com itu dan pihak berkenaan perlu beri penerangan di atas perkara2 yang di kemukakan itu.

PHancing yg tak sudah😂
PHancing yg tak sudah😂
27 August 2020 11:01 am

Header ADS Suratan Atau Kebetulan Byk Projek Mendesak Di Kementerian Tertentu? Executive Editor Ogos 27, 2020 0 1) Kita semua faham yg PH hanya spent RM6.61 billion bagi projek2 yg penting dan mendesak serta “TERPAKSA” dibuat secara “DIRECT NEGO” atau Rundingan Terus. 2) Sebagai bersangka baik, kita percaya PH melakukannya secara jujur dan telus. Cuma Tokong Lim saya kira memg menipu rakyat bab tarak projek DN atau D&B dan kena ikat perut 2 tahun. 3) Tapi, timbul satu kemusykilan lagi. 🤔 Adakah ini suatu SURATAN atau KEBETULAN? Kita tolak lah projek2 di Kementerian yg puak Bersatu, Kartel dan pejuWANG jadi… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:16 am

Wallahualam, kata dia.

Mmang lah Tuhan sahaja yang mengtahui.

Si Zus Din ini apa dia ketahui?

Takda punca maklumat pun di beri nya.

Main tuduh hentam keromo ajer.

Kita pun buat begitu juga.

Dia bodoh, banyak sangat minum air kencing.

Goh
Goh
27 August 2020 10:56 am

Kompang kemelayuan dicanangkan si seluruh pelusuk daerah slim.maka bersoraklah bani².melayu kita lagi sekali.Nampaknya seperti masih ada ramai orang Melayu yang belum mampu membezakan kelakuan menyelamat dan mengkhianat.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:24 am
Reply to  Goh

Orang Cina dah mampu ke “membezakan kelakuan menyelamat dan mengkhianat” antara pemimpin Cina?

Tolong kasi bukti, punca maklumat yang sahih dsb nya.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 10:39 am

Negara ini banyak rasuah. Pengambilan perkhidmatan mmbekalkan berbagai perkara yang berdasarkan tender pun ada rasuah di sana sini. Apa tah lagi yang tidak di tender, guna runding terus.

Mesti di minimakan pembelian melalui rundingan terus dengan pembekal. Sebab dan justifikasi bagi nya mesti di nyatakan dengan terang.

Perbendaharaan dan Menteri Kewangan bertanggung jawab berkenaan perkara ini. Bila tidak memuaskan dari apa segi pun, perlu dibalun, ditibai dan dibantai berterusan.

Wau bule
Wau bule
27 August 2020 10:34 am

Allah nak tunjukksn apa itu kebenaran….wallahuaklam

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 10:24 am

Umno Pas Bersatu sudah kencing iktiraf Sijil UEC dan Sekolah SJK secara rasmi. Mana pejuang Melayu Islam dan semua NGO Melayu Islam? Pakat-pakat kencing UEC dan kencing SJKC dan SJKT sampai hancing. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 10:17 am

Dewa Wee berkembar punya direct nego saja sudah cecah 58j dan diumumkan sendiri tanpa melalui MOF atau Kementerian sepatutnya. Syarikat Melayu Islam saja yang boleh direct nego kan kan kan? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 August 2020 10:12 am

Akhirnya kaki kencing direct nego mesti BN punya hancing. Bala bala bala. Siapa suruh Attakkuarantin kencing 4 bulan gaji dan kompoun 1000 jah? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 10:10 am

One piece of good news comes out, once in a long, long time –

Bersatu Youth Chief Wants Vernacular Schools Abolished

https://www.kinitv.com/video/57fbca78-1219-43a3-9f0a-09270b90bc72

Well done, Chief.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 10:31 am
Reply to  Anonymous

Perlembagaan negara Perkara 152 berkenaan BM ada lah nyata. BM untuk urusan resmi, bahasa ibunda boleh ha nya untuk selain dari urusan resmi.

Sekolah da lah urusan resmi di mana2 negara di dunia ini.

Tiada soal ada bahasa ibunda bagi sekolah2.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 10:04 am

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK memang pukimak sebab mengguna bahasa kotor = malaun2 .. mem”butuh” .. malaun2 pAs ‘islam’ kepala butuh ..

Dia biadab dan kurang ajar, tidak di bimbing emak bapak nya di masa kecil. Sebab mereka asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:07 am
Reply to  Anonymous

Dia juga menghasut bangsa Melayu dan agama Islam. Police Cyber Unit di minta ambil tindakan ke atas nya.

Smentara itu, dia dibalun, ditibai dan dibantai di sini berterusan.

Spikethru
Spikethru
27 August 2020 12:30 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous 10.04
Astaghfirullah hal adzim. Awat teruk sgt bahasamu…budi lg lah. Rasanya bkn melayu x tulis mcm ni psal melayu x beradab je yg mampu guna perkataan kotor mcm tu. Ingatla skit…klu awk seorang Islam, mmmg sungguh memalukan ada org mcm ni dlm Islam, klu melayu dh hilang tatasusila melayu. TAK MALUKE????

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 12:59 pm
Reply to  Spikethru

Kenapa kamu bodoh sangat? Tak nampak ke siapa nak betulkan siapa dalam perkara ini. Tak nampak siapa dulu?

Kau mata sepet sangat hingga tak nampak ke? Pigi operate mata ler, luaskan sikit.

Kalau tak, memang bodoh piang ler kamu. Sejajar dengan nama pelik kamu.

Kalau nak tikam (spike) orang, cakap ler. Boleh aku repotkan kau kpd Polis.

TN Bodo Piang
TN Bodo Piang
27 August 2020 1:01 pm
Reply to  Spikethru

Kah kah kah
Anon 10:04 tu namanya TN Bapok Bodo Piang.
Dia memang terencat akal bang……bawa sijil OKU sana sini. Jangan layan dia la… bukan faham bahasa pun… apatah lagii berbudi bahasa
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 2:30 pm
Reply to  TN Bodo Piang

Kamu bukan saja bodo, juga otak mereng, pemikiran tak ballance.

Dah hampir memerlukan lawatan ke Spital Bahagia. Bila dia mengarut sangat lagi, panggilkan ambulance untuk dia ler.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 9:56 am

DAP DIRTY OLD MAN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUZUNNUN THE LANUNT).

Selalu dia pukimak sebab selalu cakap tak senonoh.

Mengata “bN tidak di nafikan di urus oleh melayu2 kaki penyamun”, dia tak kata siapa yang patut menafikan. Puak BN tidak perlu menafikan sebab apa yang di cakap DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN smua nya tidak boleh di percaya.

Memang zunnun itu pukimak.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 9:58 am
Reply to  Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN

zunnun
zunnun
27 August 2020 9:20 am

bN tidak di nafikan di urus oleh melayu2 kaki penyamun….

pN kini di urus oleh melayu2 islam hadi yg lagi bahaya selain kaut dedak, pengkianatan dan byak helah…

melayu2 islam hadi kini dah melekat dgn Moo dan assmin, baik2, jgn nanti terkena badi seperti di memali, tergolek2 mati bak babi2 sj…

malaun2 pAs beriya2 mengata ibrahim libya dan kesundalan2 nya mati syahid…

tapi berani kah malaun2 pAs dan babi2 belaan nya nyatakan, siape menyaksikan pemisahan nyawa dgn jasad mereka….

malaun2 pAs akal letak di kepala bawah asyik mem”butuh” sana sini ke?

malaun2 pAs ‘islam’ kepala butuh ke?

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 11:03 am
Reply to  zunnun

zunnun si sepet DAP cakap, “baik2, jgn nanti terkena badi seperti di memali, tergolek2 mati bak babi2 sj…”

Dia malu dan seram nak sebut yang bergellimpangan mati di rusuhan 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP depa.

Anonymous
Anonymous
27 August 2020 8:48 am

Memang BN parti yang tidak semenggah. Bukan sesikit duiit – rugi Penjimatan sebanyak 15% adalah hampir RM800 juta.

Nak maki hamun depa pun boleh lah.

Yang penting ia lah depa sudah kena tendang terajang ke longkang di Pru14.

Sekarang penting kita tentukan depa tak naik lagi di Pru15.