KRONI SIAPA DAPAT PROJEK RUNDING TERUS ERA PH?

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz mendedahkan di Parlimen, sejumlah 101 projek rundingan terus bernilai RM6.61 bilion diluluskan oleh kementerian tersebut sewaktu pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan.

“Semasa pentadbiran sebelum ini sejumlah 101 projek ataupun perolehan yang bernilai RM6.61 bilion telah diluluskan secara rundingan terus oleh Kementerian Kewangan,” ujar beliau.

Bukan di Parlimen jadi gempar dengan pendedahan ini, malah semua orang yang mendengar pun akan jadi terkejut dibuatnya.

Pendedahan ini sesuatu yang amat mengejutkan kerana ketika itu, PH amat lantang dan tegas dengan janji untuk melaksanakan tender terbuka secara menyeluruh.

Ia digambarkan sebagai kaedah ketelusan dan untuk mengelakkan salah guna kuasa.

Malah, ketika kempen PRU14 pun, itulah antara perkara yang dilaungkan kepada rakyat untuk menunjukkan bahawa PH amat mementingkan ketelusan jika diberi kuasa mentadbir negara.

Sudah tentu agak menghairankan bagaimana akhirnya sebanyak 101 projek bernilai lebih RM6 bilion telah diluluskan secara runding terus?

Siapakah punya angkara semua ini?

Kenapakah 101 projek itu tidak dilaksanakan secara tender terbuka?

Apakah ia juga keputusan seorang diri Menteri Kewangan ketika itu, Lim Guan Eng atau beliau mendapat arahan daripada pihak lain seperti Perdana Menteri atau permintaan daripada menteri-menteri lain misalnya?

Maka itu, demi keadilan kepada semua pihak, khususnya Guan Eng, adalah penting untuk Tengku Zafrul mendedahkan senarai syarikat-syarikat yang diberikan 101 projek runding terus itu.

Ini bagi kita semua mengetahui kroni siapakah semua syarikat yang bertuah itu dan atas asas apakah kaedah runding terus dijadikan pilihan?

Selain itu, penting juga untuk diketahui adakah mereka itu kroni Guan Eng atau kroni menteri-menteri lain dalam PH ketika itu yang sebenarnya mereka mungkin terbabit sama melobi Menteri Kewangan agar projek secara runding terus dilaksanakan?

Oleh kerana Tengku Zafrul telah membuka ruang mendedahkan perkara ini, adalah menjadi tanggungjawab beliau juga untuk memastikan senarai syarikat-syarikat itu diumumkan kepada orang ramai dengan seberapa segera.

Jangan pula nanti beliau cuba mengelak atau tidak berani mengeluarkan senarai penuh dan akhirnya isu ini senyap begitu saja.

Manalah tahu, entah-entah kroni pemimpin tertentu UMNO pun mungkin termasuk sama dalam senarai 101 projek itu? (Shahbudindotcom 24/08/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 24 August 2020 — 6:32 pm

62
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
AnonymousMAHATHIRVSANWARAnonymousHassanAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KES YANG DISEBUT SIGARAGA MASUK BAWAK QISHAS ATAU TAKZIR.. HUKUMAN BOLEH JADI LEBIH BERAT DARI HUDUD…… KESIAN DIA SOKLAN TADIKA…… KES YANG BARU KENA SABAR……KES2 LAMA LEBIH 10 TAHUN BANYAK TAK SELESAI…..RCI TABUNG HAJI DAN FOREX APA DAH JADI……. COMPANIES BAILED OUT SAMPAI RINGGIT MERUDUM TAK SIAPA PEDULI…… Jangan Sampai Memperlekeh Hudud……. 1. Biarpun kita tidak bersetuju sesama kita tentang s10esuatu perkara, jangan sampai kita mengeluarkan kenyataan yang dilihat seakan memperlekeh atau merendahkan hukum Allah. Ini kerana, sikap merendahkan hukum Allah ini adalah perlakuan munafiq seperti yang disebutkan dalam al-Quran: وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ… Read more »

Hassan
Guest
Hassan

YES, YG TERBAIK TG ZAFRUL DEDAHKAN SEGERA, PERLU DIINGAT SIKITOL AZMIN SUKA MENCELAH APABILA TG ZAFRUL NENYAMPAIKAN HUJAHNYA, YG INI PERLU DISIASAT.

anonymous
Member
anonymous

Dalam hantaran tweet guan eng kata muyidin dan azmin mintak projek direct award…

anonymous
Member
anonymous

Yg sudah terkenal dgn kroni adalah mamak madey..

Anonymous
Guest
Anonymous

Yg terkenal menuduh liar ialah kamu.

anonymous
Member
anonymous

Yg terkenal nate dirty kling mabok todi merapoo liar tu kamu lah bongok…pegi mabokbjauh2… Mak kamu tak ajar kamu tu pasal kamu kureng asam..

Kikikik

anonymous
Member
anonymous

Komen Syed Saddiq menarik juga.

Kalau dalam hukum hudud orang mencuri motor, hukumnya potong tangan. Kalaulah orang mencuri banyak-banyak sampai berbillion, macamana hukumnya? Adakah hukumnya potong tangan juga.?

Kalau dipulang balik separuh duit yang dicuri, adakah hukumnya diberi kelonggaran.?

Itulah nak tanya ustaz yang muktabar (bukan murtabak)

Satu lagi kalau orang itu curi motor, tapi dipulangkan separuh aja motor. (Enjin dan body disimpan)

Apa hukumnya, dalam hukum hudud boleh dipulangkan barang yang dicuri supaya tak jatuh hukum potong tangan?

Banyak juga soalan nak tanya ustaz

Langgar undeng2 kurantin wajib tiada dlm hudud…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Untuk kamu, potong muncung.

anonymous
Member
anonymous

Nate dirty old kling mabok ni biadap syook sendiri merapoo…

Anonymous
Guest
Anonymous

Setiap pemerintahan, ada gomen, ada pembangkang. Melainkan pemerintahan diktator atau Tentera. Tentera perintah saja, siapa membangkang, bersedia lah menghadapi no-nonsense SOP Tentera.

Penting nya perlu ada yang membangkang. Heroes muncul di zaman pemerintahan kuku besi, saperti Jose Rizal di masa Sepanyol memerintah di Philippines.

Di Malaysiia, tak begitu. Tengku A Rahman runding di London, balik dengan senang umumkan keputusan. Termasuk keputusan untuk pendatang menjadi rakyat negara ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

Asyik guna bahasa kotor assmin, semburit, mmalaun, dsb nya. DAP memang ramai yang sekolah SJK, tak di bimbing emak bapak depa di masa kecil.

anonymous
Member
anonymous

Dirty kling mabok todi..Pukimak lu..

Kikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang sekor nih bukan saja tak di bimbing adab sopan, belajar mencarut sebab salah campur.

Bercampur dengan yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara, takda budaya, tak faham apa itu budaya, tak tahu bahawa bahasa itu juga budaya.

Maka, bila bahasa kotor, budaya nya pun jijik lah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak di bimbing adab sopan di rumah, begitu juga di SJK.

anonymous
Member
anonymous

Nate kling mabok ni mak dia yg ajar mabok dan merapoo dan syook sendiri..

zunnun
Member
zunnun

assmin aka semburit sandakan kini dipeluk2 oleh malaun2 pAs, bertanggungjawap menguruskan EPU -economic Planning Unit & ICU – implementation and coordinating Unit,badan2 yg menyelaraskan projek2 runding terus, maka perlu rakyat tahu, sejauh mana assmin, manfaat dlm projek runding terus tersebut…. berape byak yg assmin sogok malaun2 pAs, projek2 di kelantng dan trengganiu utk mendapat sokongan malaun2 pAs, menjayakan langkah sheraton nya… seperti juga bila assmin menjemput ahli2 parlimen omNo ke rumah nya di sogok projek2 utk mendapat sokongan langkah sheraton nya… persamaan Moo dan assmin terkini, seperti najib dan zahid terdahulu, dan malaun2 pAs, tetap bagitu tabiat mereka, menangguk di… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Orang Trengganu nampak nya nate’ nih.

Kelantan jadi “kelantng”.

Anonymous
Guest
Anonymous

“maka perlu rakyat tahu,” kata DAP DIRTY OLD MAN tuh.

Tapi takda butiran nya, takda bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih.

Membohong semata lah dia.

No spin, no zunnun.

anonymous
Member
anonymous

Oooi ..Pukimak Dirty kling mabok todi..pegi mabok jauh2 nate heeh…. Menyibuk merapu jer hari2..mak lu tak ajar ker?..

Kikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Keluar lagi binatang Ano small “a” nih. Keturunan yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara, dia mesti mencarut, biadab dan kurang ajar.

Marah bila di kata No spin, no zunnun. Sebab itu nama dia juga, jeis yang asyik membohong, menipu, guna berbagai nama.

Pada hal, dia sekor saja yang membangkang di sini. Kudut.

anonymous
Member
anonymous

Marah nate dirty old kling mabuk sekor ni…..kuat merapuu

Kikikikik..

zunnun
Member
zunnun

ketua malaun pAs, hadi awang dgn amanat 2 ketul daging babi berbentuk semburit dan wee ka siong dibawa ke sana kemari…

ketika membongkok2 mengadap mahathir melutut ihsan utk trengganu dan kelangtang, ada kah itu bentuk runding terus juga?

abadooh mengatakan ‘semua pemimpin2 pAs bahang duit omNO, adakah itu semua bentuk2 runding terus juga?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak renti2 dengan mengheret dging babi nate’ nih. Hingga busuk berulat, kemdudian di goreng nya daging itu dengan maggots nya sekali, di hidang nya kpd puak nya.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabuk todi memang suka makan daging babi goreng….lepas tu togok sebotol todi….lepas tubmabok merapu2..

Anonymous
Guest
Anonymous

Amat nyata nate’ nih bodoh bangang.

“Keling” tak makan daging dia pun tak tahu.

Kesian, emak bapak nya asyik beranc.k, takda masa nak bimbing dia di masa kecil nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

No spin, no zunnun.

anonymous
Member
anonymous

Projek RM450 juta diluluskan kerajaan terdahulu TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN 19 SEP 2019 Dr Mahathir pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah di Perdana Putra hari ini. Turut hadir Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ismail Bakar (kanan) dan Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC) Tan Sri Abu Kassim Mohamed (kiri). – Foto Bernama PUTRAJAYA – Projek Bangunan Gunasama Persekutuan di Tunjong, Kota Bharu, Kelantan yang bernilai RM450 juta diluluskan melalui rundingan terus oleh kerajaan terdahulu kepada PDM Builders Sdn Bhd. Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, tiada tender baharu… Read more »

Mas Merah
Guest
Mas Merah

Kain dibilas, langit lak mendung
Ampai bergalah, ditepian parit
Rasanya PRU-15,nak tanding adun
Rasa serba salah,sian abg Fareez

Puding berdaun,pelbagai warna
Ditanam PakLong Pin,berpasu simen
Nak tanding adun,kawasan teruna
Nanti tolong kempen,dulukan emm…..

Dr Mas Elina Thomson
Sakura Land

Anonymous
Guest
Anonymous

Tok Gora 10:36 pm,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 le merapu ko tu, Tok Gora kepala dongga
Klu dah ular lidi, tok sah lah perasan diri tu naga
Berhenti le mimpi, cubit pipi tu, dan bangkit jaga
Brtanding je le lwn mkn nasi kandar Sivagangga
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Jinggolobo
Guest
Jinggolobo

Lihat la kerosakan yg dibuat oleh atok fosil. Di korup nya org disekeliling dia. Itu la strategy dinosaur dia. Yg x termakan olehnya cuma anwat. Malang nya rakyat masih buta buta nak menyalahkan Anwar. Sedangkan Anwar bukan menteri, bukan perdana menteri… Moga dirahmati.

anonymous
Member
anonymous

Madeu dah banyak rosakkan nama PH…elok madey tidak dilantik lagi pengerusi PH dan calon pm..

Anonymous
Guest
Anonymous

Anonymous small “a” menuduh cara liar, tanpa bukti, fakta atau penerangan bila, di mana, bagaimana berlaku yang dia tuduh.

Biadab lah, katakan.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabok todi orang liar….pemabok bongok tak tahu ape2..

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila tak dapat jawab, dia mmengarut lah.

No spin, no zunnun dan lain2 nama yang dia guna.

anonymous
Member
anonymous

PM7 TAK PANTAU KE TADBIRURUS NEGARA? TAK BUAT KERJA KE? GAJI BULANAN AMBIL KAN?
BACA: JANGAN TIDAK TAHU BETAPA GAMPANGNYA KERAJAAN PH DITERAJU MAHATHIR!!!😎

PANAS dari Dewan Rakyat…👁👁

Menteri Kewangan Dato’ Sri Tengku Zafrul Aziz mendedahkan bahawa sepanjang pemerintahan PH, sebanyak 101 projek perolehan berjumlah RM6.61bilion telah ditawarkan oleh Kerajaan PH secara ‘direct-nego’ (rundingan terus)!🌺

Mantan Menteri Kewangan Lim Guan Eng terus terduduk setelah mendengar pendedahan oleh Tengku Zafrul.🌺

Anonymous
Guest
Anonymous

anonymous small “a” sudah di balun di komen di bawah ini sebab biadab dan kurang ajar.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabok todi paling biadab…merapoo aje kling tua nak mampos ni….

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kita nak tunggu senarai kroni direct nego keluar sampai 40 tahun lagi macam air bersih di Kelantan. Yang keluar air teh tarik. Nasib tak baik keluar air hitam taik anak babi Mahzir Khalid pencuri diskaun 50% bil TNB. Kahkahkah!

anonymous
Member
anonymous

Tg zarul ni bukan boleh pakai sangat cakap dia…

Wang kwsp 2 trilion dia cakap wang kerajaan…

Lepas dia bagi senarai detail baru boleh cerita…

Anonymous
Guest
Anonymous

Small “a” ini tuduh secara liar saja. Tak kasi butiran spt tarikh pun.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabok todi bongok….merapu liar..

anonymous
Member
anonymous

Anwar tidsk terlibat dlm kabinet madey…

Anonymous
Guest
Anonymous

anonymous small “a” sudah di balun di komen di bawah ini sebab biadab dan kurang ajar.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabok todi memang sah bongok dan biadaap..syook sendiri..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK SHEIKH PEMIMPIN GAGAL…..TIGA KEMENTERIAN GAGAL DI BAWAHNYA…… Where Has Anwar Disappeared To?……. Dennis Ignatius The country is in the midst of a grave crisis. Political instability has all but paralyzed the government. The governing coalition is deeply divided and struggling to hold on to power. Its wafer-thin majority in Parliament is tenuous; a death or a tempting offer could bring down the government. Talk of a snap election is growing. At the same time, the Covid-19 pandemic has thrown the country into economic turmoil. While the government has done a decent job of managing the pandemic, the economic consequences… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Madey selalu ulang cakap kerajaan tak ada duit kerana hutang oleh najib 1 trilion….alih2 ada projek 6 bilion..

Madey memang kaki kencing..

Anonymous
Guest
Anonymous

anonymous small “a” sudah di balun di komen di bawah ini sebab biadab dan kurang ajar.

anonymous
Member
anonymous

Dirty old kling mabok todi biadap dan kureng ajar dan syook sendiri..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CINA INDIA BERSATU SOKONG DAP…. MELAYU MESTI BERSATU LAWAN KOMUNIS ATHEISTS ….. UMNO Perlu Terima Realiti Politik…….. Beberapa hari ini penyokong UMNO dan Muafakat Nasional (MN) melahirkan kritikan keras kepada kepimpinan UMNO dan Pas kerana dikatakan bertindak secara bertentangan dengan semangat kerjasama itu. Kritikan itu berpunca kepada dua isu iaitu jemputan kepada Bersatu untuk menyertai Muafakat Nasional dan penyertaan Pas sebagai Jawatankuasa Penaja Perikatan Nasional. Kemarahan sebahagian penyokong UMNO kepada Bersatu yang dianggap menjadi pengkhianat dalam menjatuhkan kerajaan BN dan pendakwaan bersifat politik, masih belum reda. Kumpulan itu berpandangan UMNO dan Pas tidak harus mengadakan apa-apa kerjasama dengan Bersatu dalam… Read more »

trackback
Kroni siapa dapat projek rundingan terus zaman PH? Zafrul kena dedah kasi habis
najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kementerian yang banyak projek masyuk wang semua bawah parti Madey si Kitol dan kartel Azmin Semburit. Nak tutup mulut Daim dan si tua ganyut? Nak bogelkan Azmin Semburit? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang cakap tak serupa bikin itu perlu di maki lebih teruk dari yang lain.

Emak bapak depa tak bimbing depa nilai2 hidup. Asyik beranc.k saja pagi petang siang malam gamak nya. Atau emak bapak pun jenis pencuri, penyamun, penyangak yang besar, agak nya.

Tak selamat hidup tabiat begitu. Tuhan perlu tunjukkan kpd rakyat umum bahawa kelakuan begitu membawa padah yang teruk.

anonymous
Member
anonymous

Mak bapak ko bimbing ko minum todi..tonggeng langgang..

Anonymous
Guest
Anonymous

anonymous small “a” ini ialah binatang yang tak dibimbing emak boak nya di masa kecil, terus biadab dan kurang ajar hingga ke tua.

Orang mengata secara umum, dia membalas secara khusus.

Cakap memang cara kurang ajar. Emak bapak dia kuat seks, asyik berkongk.k pagi petang siang malam, takda masa membimbung dia adab sopan di masa kecit.

anonymous
Member
anonymous

Kling mabok todi syook sendiri…merapoo 24 jam..

Anonymous
Guest
Anonymous

Balun, jangan tak balun. Tibai dan hentam, jangan tak tibai dah hentam.

Bedebah punya kerja depa semua tuh. Boleh di carutkan dari pagi sampai petang.

Runding terus begitu banyak KEPALA BAPAK DEPA.

anonymous
Member
anonymous

Kamu syook sendiri…

zunnun
Member
zunnun

bagus, rerbaraikan siape yg dapat projek2 runding terus yg guan eng ‘kena’luluskan

(1) dari menteri ekonomi
(2) menteri luar bandar
(3) menteru oerumahan
(5) jabatan perdana menteri
(6) daim?
(7) …..

Geng cartel dan bersatu membolot key kementerian posts sedangkan pkr hanya dapat 2 kementerian – hal ehwal pengunaan dan wanita…..

bongkar jgn tak bongkar….

malaun2 pAs kini sgn hadi bergaji buta dan jawatan menteri bak lawak sj, dgn memperdengatkan ayat2 bacaan quran kpd lembu2 supaya lembu2 masuk islam…

mencari covids dlm pembentungan, mesti runding terus ketika wabak berlaku…

kereta terbang, runding terus kpd siape?

Anonymous
Guest
Anonymous

Analisa yg terbaik Zunnun. Yg patut jawab kes2 runding terus PH ini yalah Madey, favourite-blue eyed boy Semburit dan Daim head of Imminent Group yg advise Madey.

DAP dan PKR hanya diberi peranan ciput dlm Kabinet dominasi Bersatu dan Geng Kartel.

Kes projek Kereta Terbang Ridzuan Bersatu yalah contoh terbaik projek bazir runding terus.

Senarai ini mesti didedah kpd Parlimen pronto.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sendiri tulis, sendiri jawab, sendiri puji, guna nama berlainan?

Memang terdesak / desperate mahukan pujian, jenis ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

No spin, no zunnun.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Jangan iri hati sama cukong. Kami nak tengok kroni mana? Penyembah wang billion-billion dan penjilat jubor cukong wajib ketar lutut dan sorok senarai kroni. Kahkahkah!