AGONG, PM DAN BEKAS PM PUN JALANI KUARANTIN, APA YANG ATTAKIRI NAK BERLAGAK SANGAT?

DYMM Yang Dipertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong tidak mengelak daripada menjalani kuarantin diri selama 14 hari berikutan terdapat seorang kakitangan Istana Negara disahkan positif Covid-19.

Baginda berdua menjalani kuarantin setelah diuji dan disahkan negatif Covid-19.

Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin juga menjalani kuarantin diri 14 selama hari di rumah setelah didapati bermesyuarat dengan seseorang yang disahkan positif Covid-19 di Pejabat Perdana Menteri.

Sebelum menjalani kuarantin, Muhyiddin telah diuji negatif Covid-19.

Sebelum itu, bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad turut menjalani kuarantin diri 14 hari setelah didapati berada dalam kontak dekat dengan seorang Ahli Parlimen yang disahkan positif Covid-19.

Tun Mahathir bagaimanapun disahkan negatif sebelum menjalani kuarantin tersebut.

Kenapa orang-orang besar itu menjalani kuarantin?

Sebabnya itulah ketetapan kerajaan dalam usaha mencegah penularan wabak Covid-19 daripada terus menggila dalam negara.

Tetapi, Khairuddin Attakiri yang baru balik dari Turki pada 7 Julai lalu, bukan saja tidak menjalani kuarantin diri, malah pergi ke sana sini menghadiri pelbagai program.

Walhal, bermula 10 Jun, kerajaan telah menetapkan semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara wajib menjalani kuarantin diri selama 14 hari di rumah masing-masing.

Ketika isu berkaitan dirinya tidak menjalani kuarantin itu hangat diperkatakan, Attakiri berkata, beliau telah menjalani tiga ujian Covid-19 dan disahkan negatif.

Malah, dengan bangga, beliau mengatakan turut dibenarkan menghadiri suatu majlis di Istana Negara lantaran ujian terhadapnya disahkan negatif.

Attakiri ni faham ke tidak tentang ketetapan kerajaan dalam mencegah Covid-19?

Tahukah beliau bahawa sebab diuji negatiflah, maka seseorang itu kena dikuarantin selama 14 hari, manakala kalau positif akan terus dimasukkan ke hospital menerima rawatan?

Apa yang dia buat dalam mesyuarat kabinet setiap Rabu?

Kalau Yang Dipertuan Agong, Perdana Menteri dan bekas Perdana Menteri boleh menjalani kuarantin, apa yang beliau berlagak sangat dan rasa begitu istimewa sampai tak mahu dikuarantin?

Sedangkan jika Yang Dipertuan Agong, Muhyiddin atau Tun Mahathir tidak mahu menjalani kuarantin pun, siapa yang tahu dan siapa yang boleh memaksa?

Tetapi, kenapa mereka masih sanggup menjalani kuarantin selama 14 hari dengan senang hati?

Tentulah sebabnya kerana mereka itu adalah insan-insan terpuji, berhati luhur, patuh kepada ketetapan kerajaan dan tidak berlagak dalam kehidupan?

Maka, berbanding mereka itu, apa yang Attakiri nak berlagak sangat sampai tak mahu menjalani kuarantin kalau dapat jadi menteri pun sekadar melalui tebuk atap?

Kalau beberapa menteri di luar negara sanggup meletakkan jawatan kerana didapati melanggar peraturan Covid-19, susah sangatkah sebagai pemimpin parti Islam untuk beliau bertindak mulia seperti itu? (Shahbudindotcom 22/08/2020)

Updated: 22 August 2020 — 12:17 pm

34 Comments

Add a Comment
 1. PEMIMPIN ELOK SEBUT NAMA DAN KEBURUKAN MEREKA ….. RAKYAT BIASA KITA SEBUT UMUM……

  BIAR BANDUAN TEBUK JUBO DAN PENYANGAK RINGGIT SERTA SKANDAL TEROWONG SERAH JAWATAN DULU……

  BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ ADALAH RASIS KEPALA RASIS…..MEREKA AKAN PAKSA LETAK JAWATAN SEGALA GLC DLL UNTUK DIBERI KEPADA KRONI……

  “Adakah bekas CEO MAHB ditekan DAP untuk letak jawatan?”-…….

  Minggu lepas, akauntan gagal peny@ngak terowong ajaib seorang itu sedang mer0yan tentang isu pembesaran Lapangan Terbang Pulau Pinang (LTPP) ditangguhkan akibat Covid..

  Sebab itu, sudah tiba masa Najib bongkarkan tentang projek ini.

  Sebenarnya, projek ini untuk membesarkan kapasiti LTPP dari 6.5 juta penumpang setahun ke 12 juta setahun telahpun diluluskan kerajaan pusat BN pada tahun 2017 dan syarikat milik Khazanah Nasional, Malaysia Airports Berhad (MAHB) telahpun diarahkan untuk memulakan kerja pembinaan pada tahun 2018..

  “24 Feb 2018: Projek pembesaran LTAPP bermula hujung tahun ini”
  https://www.bharian.com.my/…/projek-pembesaran-ltapp-bermul…

  Namun selepas PH menang PRU14, projek MAHB ini dihentikan dengan alasan kerajaan sudah bankrup dan tak ada duit untuk membiayai kos projek.

  Sebab itu, projek tersebut perlu diswastakan dengan menggunakan kaedah Private Finance Initiative (PFI).

  “Finance Minister Lim Guan Eng said the Federal Government was short of funds and the expansion project was expected to cost more than RM1.2 billion. “A PFI will help us undertake the expansion project more efficiently as well as save our cash resources.”

  “2 Mac 2019: ‘Private financing to fund Penang airport expansion’”
  https://www.thestar.com.my/…/private-financing-to-fund-pena…

  Kerajaan tak ada duit untuk projek pembesaran LTPP ini adalah satu pembohongan kerana yang keluarkan duit sebenarnya adalah syarikat MAHB yang keuntungan operasi mereka cecah RM1 bilion setiap tahun dan pada akhir tahun 2018, syarikat MAHB mempunyai rizab tunai dan rizab kewangan mencecah RM2 bilion dengan nilai pasaran cecah RM15 bilion.

  Bukan kerajaan yang tanggung. MAHB yang tanggung.

  Kenapa pula akauntan gagal mahu berbohong masa itu?

  Bacalah surat ini.

  Surat syarikat swasta Ideal Property kepada MAHB pada bulan Disember 2018 berhubung penswastaan LTPP yang saya lampirkan ini ialah sebab utama projek pembesaran LTPP yang sudahpun diluluskan kerajaan BN dahulu telah ditangguhkan.

  Imej dari FB Najib Razak
  Surat ini juga disalin kepada Menteri Kewayangan DAP, Menteri Pengangkutan DAP dan Ketua Menteri DAP Pulau Pinang.

  Sebelum ini, saya pernah tulis tentang media Singapura melaporkan bahawa pemilik syarikat Ideal adalah amat rapat dengan pemimpin-pemimpin kanan DAP termasuk akauntan gagal tersebut.
  https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157292249075952

  Selain diberi hak penambakan tanah untuk projek kondo mewah sendiri, Ideal juga diberi kepentingan 20% dalam projek PTMP Pulau Pinang bernilai RM46 bilion dan dibenarkan mengambil alih kepentingan 49% syarikat milik kerajaan Pulau Pinang PDC Holdings dalam projek Pulau Jerajak dengan skim bayaran mudah 8 tahun pada harga RM156 juta untuk tanah 81 ekar (ataupun pada nilai RM91 setiap kaki persegi).

  Projek Pulau Jerajak ini kini sedang disiasat SPRM.
  “15 Ogos 2020: SPRM siasat projek Pulau Jerejak”
  https://www.utusan.com.my/…/sprm-siasat-projek-pulau-jerej…/

  Surat daripada Ideal Property kepada CEO MAHB yang saya lampirkan ini adalah surat niat untuk syarikat Ideal mengambil alih konsesi MAHB bagi LTPP untuk tempoh 30 tahun.

  Syarikat Ideal kata mereka akan tanggung kos pembesaran LTPP sebanyak RM1.2 bilion dan akan menaikkan kapasiti LTPP kepada 15 juta penumpang setahun kerana mendakwa kapasiti 12 juta penumpang MAHB adalah tidak mencukupi walaupun kapasiti sekarang cuma 6.5 juta..

  Kenapa pula mahu kapisiti lebih besar daripada 12 juta?

  Kerana jika kapasiti 12 juta maka tiada keperluan mengambil tanah berhampiran.

  Jika lebih, maka LTPP perlu mengambil beberapa bidang tanah berhampiran termasuk sebuah sekolah Cina.

  Perkara ini juga diberitahu dalam surat ini dan syarikat Ideal baik hubungan baik mereka dengan kerajaan DAP Pulau Pinang akan memudahkan proses pengambilan tanah termasuk sekolah tersebut.

  Sebenarnya, tanah sekolah tersebut sudah lama ditukar dengan sebuah syarikat pemaju swasta yang tidak dinamakan.

  “2013: School finally gets land for relocation”
  https://www.thestar.com.my/…/school-finally-gets-land-for-…/

  Walaupun syarikat pemaju yang dipilih untuk menukar tanah dengan sekolah itu tidak dinamakan (SPRM boleh siasat) tapi ianya satu kebetulan bahawa projek-projek kondo mewah seperti projek “SummerSkye Residences” dan “Fiera Vista” cecah bilion Ringgit yang terletak berhampiran tapak baru sekolah Cina tersebut adalah milik syarikat Ideal juga.

  Bagaimanapun, syarikat MAHB melawan kuat usaha kerajaan PH untuk melepaskan LTPP kepada syarikat Ideal untuk tempoh 30 tahun.

  MAHB tegas untuk membiayai dan membesarkan LTPP kepada 12 juta penumpang setahun dengan kos RM800 juta (bukan 16 juta penumpang dengan kos RM1.2 bilion yang sering disebut akauntan gagal dan juga sebulat dengan apa yang terkandung dalam surat syarikat Ideal kepada MAHB).

  Sebab itu, Ketua Menteri DAP dah tak sabar dengan penangguhan projek LTPP akibat MAHB lawan penswastaan dan suruh kerajaan pusat PH sendiri untuk menyelesaikan masalah ini.

  Ketua Menteri DAP juga mendedahkan penswastaan LTPP telahpun diluluskan secara prinsip oleh kerajaan PH tetapi syarikat PFI itu lambat.

  “He said the PFI company had yet to submit its proposal for the expansion project. In principle, the expansion project has been approved, but they are unable to submit a plan to the MBPP (Penang Island City Council),” he said.

  “June 2019: Govt urged to resolve Penang airport operator issue”
  https://www.nst.com.my/…/govt-urged-resolve-penang-airport-…

  Namun, syarkat MAHB masih tegas untuk melawan penswastaan tersebut dan tegas untuk menjalankan projek ini sendiri tanpa penglibatan syarikat PFI

  Dengan itu, CEO MAHB pun mengumumkan pada 25 Disember 2019 bahawa kerja pembesaran LTPP akan bermula tak lama lagi.

  “MAHB group chief executive officer Raja Azmi Raja Nazuddin said the airport operator has started the process of pre-qualification via open tender to local contractors to undertake the first stage of the expansion work.”

  “25 Disember 2019: Expansion works for Penang International Airport to start early next year”
  https://www.nst.com.my/…/expansion-works-penang-internation…

  Tetapi 12 hari selepas CEO umumkan MAHB akan tersukan projek tersebut secara sendiri, CEO tiba-tiba umum dia letak jawatan walaupun tak sampai tempoh setahun selepas dia dilantik secara rasmi sebagai CEO.

  “6 Januari 2020: Raja Azmi quits as CEO of MAHB after barely a year at helm”
  https://www.thesundaily.my/…/raja-azmi-quits-as-ceo-of-mahb…

  Sejak itu, bekas CEO tak pernah memberi komen kenapa dia tiba-tiba letak jawatan walaupun kerajaan PH menolak khabar angin bahawa dia terpaksa letak jawatan kerana dia tak mahu ikut arahan kerajaan PH.

  “7 Januari 2020: Govt played no role in Raja Azmi’s resignation — Loke”
  https://www.theedgemarkets.com/…/govt-had-no-role-raja-azmi…

  Yang menakjubkan pula ialah saya difahamkan bahawa dia disuruh letak jawatan tetapi dia tetap akan dibayar gaji penuh selama tempoh 2 tahun lagi dari tarikh dia letak jawatan.

  Jika benar, maka persoalannya ialah jika dia terpaksa letak jawatan kerana dia telah melakukan kesalahan, kenapa dia pula dibayar gaji penuh selama 2 tahun lagi?

  Adakah ini ganjaran ataupun syarat supaya dia tidak mendedahkan sebab utama dia dihentikan sebagai CEO?

  Akauntan gagal ada sebarang komen berhubung apa yang saya dedahkan ini, tak?

  Saya rasa ianya lebih elok jika kerajaan PN dan SPRM menyiasat jika menteri-menteri DAP pernah menyalah gunakan kuasa untuk menekan MAHB demi membantu kroni sehingga projek pembesaran LTPP yang sudahpun diluluskan BN tertangguh hampir dua tahun pada masa PH.

  Najib

 2. RAKYAT TAHU DAN SUDAH MASAK PERANGAI PHD4PIG DAN PETAI…..CUBA LARI ISU BESAR PEMIMPIN MEREKA ….

  BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ HANYA PANDANG DENGAN MATA KIRI KERANA MATA KANAN BUTA MELIHAT KEBAIKAN PIHAK LAIN…..HANYA PERKECILKAN JENAYAH BESAR MEREKA
  ……

  APA KISAH DENGAN MP KERAJAAN MEMANG TAK AKAN ADA LAGI LEPAS PRU15…….MEMANG LERR MP KERAJAAN INTEGRITY TINGGI SALAH SIKIT PUN TAK BOLEH…..LAINLAH MP PEMBANGKANG KAKI JUBO KE RASUAH KE MAFIA KE PERUDUM RINGGIT KE PEMBINA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M KE SEMUA OK JEERRR….

  Penganalisis Politik : 80 Kerusi Parlimen Dalam Genggaman UMNO/Barisan Nasional Sekiranya PRU 15 Di Adakan Sekarang……..

  UMNO bersama-sama parti komponen dalam Barisan Nasional kini berada di dalam landasan terbaik umtuk menghadapi PRU 15.

  Kajian terkini mendapati, sekiranya PRU 15 diadakan sekarang atau dalam tempoh yang terdekat ini, UMNO/Barisan Nasional dijangka akan memperolehi lebih dari 80 kerusi Parlimen.

  Malah menurut penganalisis dari Universiti Teknologi Malaysia, dan juga merupakan salah seorang dari penganalisis di Ilhanm Centre, Dr Mazlan Ali berkata, sekiranya UMNO/Barisan Nasional dapat menjalinkan kerjasama yang baik bersama-sama PAS, gabungan itu boleh memenangi lebih banyak lagi kerusi Parlimen.

  Admin agak terkejut dengan jkenyataan yang dibuat oleh Dr Mazlan Ali kerana setahu admin, Dr Mazlan Ali dan Ilham Centre adalah pro kepada PAN dan Anwar Ibrahim.

  Namun, setelah mendapatkan pandangan dari pelbagai pihak, admin akui apa yang didakwa oleh Dr Mazlan itu mempunyai asas yang kukuh.

  Berdasarkan peralihan semasa sokongan pengundi yang lebih memihak kepada UMNO/Barisan Nasional dan sokongan semasa anak muda kepada UMNO/Barisan Nasional di dalam media sosial, jelas menunjukkan gelombang sokongan pengundi beralih kepada UMNO/Barisan Nasional.

  Mengenai keputusan PAS untuk sama-sama menyertai PPBM di dalam Perikatan Nasional bagi mewujudkan satu gabungan besar atau ‘grand coalition’ di dalam Perikatan Nasional, ada antara penyokong Muafakat Nasional, sama ada dari UMNO mahu pun PAS memandang sinis keputusan PAS itu dan menganggap PAS seolah-olah mahu meninggalkan Muafakat Nasional.

  Namun kepimpinan tertinggi UMNO tetap menghormati keputusan PAS dan menganggap keputusan PAS itu sebagai hak mereka.

  Walau apa pun keputusan PAS, UMNO/Barisan Nasional akan tetap menjalinkan kerjasama dengan PAS/Perikatan Nasional demi untuk memastikan Pakatan Harapan yang ditunjangi DAP tidak lagi berkuasa di Putrajaya.

  Cuma yang agak dikesalkan ialah sikap PPBM yang menuntut 54 kerusi parlimen dalam PRU 15 nanti, di mana sebahagian besarnya merupakan kubu kuat UMNO/Barisan Nasional.

  Tidak mungkin UMNO/Barisan Nasional akan akur dengan kehendak PPBM kerana ini akan menjadikan UMNO/Barisan Nasional sebagai parti picisan di dalam kerjasama UMNO/Barisan Nasional dengan PAS/Perikatan Nasional.

  Sekiranya mahu menjalinkan kerjasama, PPBM mesti membuang sikap tamak dan gelojoh.

  Apa pun nanti, admin berharap agar satu kesepakatan yang baik dapat diwujudkan oleh ketiga-tiga parti demi untuk agama, bangsa dan tanah air.
  The Unspinners

  1. Undang2 Buat Semua

   Tak boleh ke bagi komen tanpa gunakan perkataan yang menghina sesiapa atau ini mmg sudah normal buat penulis.

 3. Letaklah jawatan dr terus sombong diri.

  1. Dlm scroll komen ada berita kata dia memulangkan 4 bulan gaji kpd KKM. Jika betul, itu adalah denda yg perlu dibyr sebenarnya akibat melanggar sop.

 4. Bodoh punya manusia..brainless…

 5. Itulah sebab Attakkuarantin ialah Menteri kapir harbi. Wajib diperangi dan dihapuskan dengan gelang pink kerana tidak ikut SOP Covid19. Denda 1000 saja? Kluster syorga. Kahkahkah!

 6. PH DAN PETAI MAINKAN PROPAGANDA JAHAT UNTUK TUTUP SKANDAL PEMIMPIN2 MEREKA…….

  Bekas setiausaha sulit kanan mantan menteri dituduh rasuah RM3.1 juta……..

  ― Bekas setiausaha sulit kanan kepada bekas menteri pelancongan, seni dan budaya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, harı ini, atas 18 pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM3,129,015 daripada pemilik sebuah syarikat bagi mendapatkan tender perkhidmatan pengiklanan di bawah kementerian itu.
  Mohd Saifullah Mohd Minggu @ Mohd Hisham, 29, mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azman Ahmad.

  Sementara itu, tunangnya, Nurfadziana Abdul Kadir, 28, juga mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan bersubahat dengan Mohd Saifullah dalam melakukan kesalahan rasuah dengan menerima suapan RM232,000.

  Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Kuala Lumpur iaitu di Red Box Karaoke dan Coffee Bean di pusat beli belah Pavilion, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di Vipod Residences, di Maybank Taman Tun Dr Ismail dan Wisma Genting dan di pejabat Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya di Putrajaya antara 19 Jan hingga 29 Julai, 2019.

  Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Farah Yasmin Salleh manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Md Yunos Sharif.

  Mengikut 14 pertuduhan, Mohd Saifullah didakwa menerima suapan wang tunai berjumlah berjumlah RM2,871,500 daripada pemilik syarikat Inter Bev Network Sdn Bhd, Ronald Seto Kong Seng melalui Roslan Lahada serta Abdul Halim Khuajah.

  Ia sebagai upah untuknya yang berjanji mendapatkan tender ‘Perkhidmatan Penghasilan Penjenamaan dan Kreatif Untuk Kempen Pengiklanan Tourism Malaysia’ serta ‘Perkhidmatan Pembelian Ruang Iklan Bagi Pasaran Negara-Negara Asia Utara dan Asia Timur Tourism Malaysia” untuk Inter Bev Network.

  Tertuduh juga didakwa berjanji untuk mendapatkan tender ‘RFP-Global Advertising Agency And Promotion For Tourism Malaysia’ kepada syarikat Plan B Digital Sdn Bhd.

  Bagi tiga pertuduhan pula, Mohd Saifullah didakwa secara rasuah meminta daripada Ronald melalui Roslan iaitu pembayaran deposit dan sewaan seunit rumah di Vipod Residences, No. 6, Jalan Kia Peng, di sini, berjumlah RM20,015 melalui cek Maybank yang diberikan kepada Roslan.

  Dia juga didakwa menerima suapan daripada Ronald bagi pembayaran sewa rumah sama berjumlah RM5,500 secara pindahan akaun Maybank melalui Roslan.

  Mengikut satu lagi pertuduhan, Mohd Saifullah dituduh menerima suapan RM232,000 daripada Ronald melalui tunangnya, Nurfadziana berhubung perkara sama.

  Tertuduh didakwa melakukan semua kesalahan itu di bawah Seksyen 16 (a) (B) Akta SPRM 2009 manakala Nurfadziana dituduh mengikut Seksyen 28 (1) dan kedua-dua mereka boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama.

  Ia membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

  Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM200,000 dgn seorang penjamin, pasport diserahkan kepada mahkamah sebelum 2 Sept serta melaporkan diri di pejabat SPRM berhampiran pada minggu pertama setiap bulan manakala Nurfadziana dibenarkan diikat jamin RM100,000 beserta syarat sama.

  Mahkamah kemudian menetapkan 23 September ini untuk sebutan semula kedua-dua kes itu.

  #Sumber : ― Bernama

  MR : PH kencing kaki rasuah juga

 7. HANYA MEREKA YANG PENUNGGANG AGAMA SESAT DAN SEWEL TAKSUB DAN FANATIK KEPADA PEMIMPIN……

  Khairuddin perlu lalui proses undang-undang walaupun menteri – Takiyuddin……..

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Takiyuddin Hassan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang didakwa tidak menjalani kuarantin selepas pulang dari luar negara.

  Takiyuddin berkata, Khairuddin tidak terkecuali melalui proses undang-undang walaupun dia merupakan seorang menteri.

  “Serah kepada pihak berautoriti, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), jika ada laporan polis yang kena siasat.

  “Proses undang-undang biasalah walaupun seorang menteri,” katanya kepada media selepas menyampaikan Skim Bantuan Pelajar di Kota Bharu, hari ini.

  Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung PAS berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan bahawa Khairuddin tidak menjalani kuarantin wajib selepas pulang dari Turki pada 7 Julai lalu.

  Khairuddin yang juga anggota parlimen PAS bagi Kuala Nerus bagaimanapun berkata dia telah membuat ujian Covid-19 sebanyak tiga kali, iaitu ketika tiba dari Turki, 13 hari kemudian dan baru-baru ini sebelum hadir ke satu acara di Istana Negara.

  Perkara itu mula dibangkitkan Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok di Parlimen pada 18 Ogos, yang mendakwa Khairuddin melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 selepas melakukan lawatan ke luar negara.

  Sebagai rekod, SOP yang ditetapkan kerajaan memerlukan seseorang yang baru pulang dari luar negara menjalani kuarantin selama 14 hari.

  Susulan itu, nama Khairuddin mula menjadi perhatian di medial sosial dengan ramai yang mempersoalkan apa yang didakwa sebagai layanan berbeza dengan orang biasa yang dikenakan tindakan selepas melanggar SOP.

  Sebelum ini, seorang wanita warga emas dihukum penjara sehari dan didenda RM8,000 selepas mengaku salah melanggar perintah kuarantin kendiri apabila tiba ke tanah air.

  Sementara itu Takiyuddin yang juga anggota parlimen Kota Bharu menegaskan, Khairuddin tidak bersalah sehingga diputuskan oleh mahkamah.

  “Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah, kalau mahkamah hukum dia bersalah, bersalahlah. Tak kira rakyat atau pemimpin,” jelasnya.

  MR : Lebih baik mengaku salah dan minta maaf.. itu terbaik bila buat silap. Tak kira bijak mana kita mungkin kadang kala kita tersilap dan membuat kesilapan.

 8. PH BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ TAK BERTANGGUNG JAWAB HANYA TAHU MERANAP HARTA NEGARA TERUTAMA ASET2 MELAYU…….

  Laporan kewangan TH akan dibentang sebelum 27 Ogos di Parlimen, kata Zulkifli……..

  SHAH ALAM: Laporan kewangan Tabung Haji (TH) bagi 2018 dan 2019 dijangka dibentangkan sebelum berakhir sesi mesyuarat ke-2 sidang Parlimen pada 27 Ogos ini.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, Kementerian Kewangan dalam proses akhir semakan semula laporan kewangan itu sebelum dibawa ke mesyuarat Kabinet dan dibentangkan di Parlimen.

  “Insya-Allah sebelum sidang Parlimen kali ini berakhir, laporan itu akan dibentangkan, jika tiada aral melintang,” katanya ketika diminta mengulas gesaan Pemuda Amanah yang mahu laporan kewangan itu dibentangkan di Parlimen.

  Zulkifli berkata demikian dalam sidang media majlis pelancaran muafakat NGO Islam hari ini.

  Zulkifli Mohamad Al-Bakri
  Sebelum ini Pemuda Amanah mencabar menteri bertanggungjawab bagi portfolio agama itu membentangkan laporan kewangan TH bagi 2018 dan 2019 di Parlimen.

  Mengulas mengenai perkembangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi TH, Zulkifli berkata perkara itu bergantung kepada pertimbangan Kementerian Kewangan.

  Beliau berkata, Kementerian Kewangan perlu memperhalusi pelbagai isu sebelum membuat sebarang keputusan berkaitan penubuhan RCI itu.

  Pada 17 Ogos lalu, media melaporkan cadangan penubuhan RCI TH dijangka dibawa ke mesyuarat Kabinet minggu ini.

  Zulkifli berkata, selain perbincangan khusus dengan perdana menteri pada 12 Ogos lalu, perbincangan dari semasa ke semasa berhubung perkara itu juga akan diteruskan dengan laporan akan dikemukakan oleh Menteri Kewangan.

  #Sumber : FMT

 9. pejuWANG BARU DITUBUH SUDAH HILANG ARAH……..

  Perli bekas banduan datang kempen SLIM, tapi dalam ceramah ratip Najib, Najib..

  Ada yang tak puas hati Najib datang berkempen, tapi dalam masa sama dia ceramah sebut nama Najib..

  Pelik sungguh di PRK Slim pun Boboi masih meratip Najib.. Najib.. Najib.. Walaupun bukan Najib yg bertanding kat situ..
  Lagi pelik Dia selaku Presiden parti PejuWang berkempen untuk Calon Bebas..

  Guling2 Aku Gelak.. 🤣😹🤣😹

  Imran Lateh
  #Sumber : FB

  MR : Ni dikira giler nak jadi PM

  1. Kasi bukti lah, Dol, bila mengata “di denda 1000 ringgit sedang kan rakyat yg melanggar quarantine di penjara dan di deda 8,000 ringgit ..”

   Kurang2 bagi links ler.

   Kalau tak, kamu menuduh liar, kamu yang “membabi buta”, anjing yang asyik menyalak pokok.

 10. RAKYAT MATANG DAN WARAS TIDAK KISAH ….. PEMIMPIN BOLEH DITUKAR…..BUKAN MACAM PENYEMBAH SYAITAN YANG TAKSUB DENGAN PEMIMPIN…….

  Khairuddin mohon maaf dan pulang 4 bulan gaji untuk tabung KMM……..

  Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Dr Khairuddin Aman Razali akhirnya akur dengan kesilapannya melanggar prosedur operasi standard (SOP) kuarantin Covid-19.
  Dalam kenyataan medianya hari ini, Khairuddin memohon maaf dan menyatakan hasrat untuk memulangkan empat bulan gajinya sebagai menteri.

  Perkembangan itu hadir selepas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenakan kompaun RM1,000 terhadap Khairuddin kerana gagal mematuhi Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342).

  “Saya dengan ini memohon jutaan kemaafan kepada seluruh rakyat Malaysia atas kekhilafan yang berlaku.

  “Sebagai menteri, saya bertanggungjawab untuk akur kepada peraturan dan SOP sepanjang tempoh PKPP.

  “Sebagai menzahirkan rasa bertanggungjawab itu, saya juga dengan ini akan memulangkan semua gaji saya sebagai menteri untuk Mei hingga Ogos 2020 sebagai sumbangan kepada Tabung Bantuan Bencana Negara (Tabung Covid-19) di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia,” katanya.

  MR : Itu terbaik, kalau awal-awal pohon maaf dan pulang gaji rasanya tak jadi isu

  1. Kamu SYAITAN PENYEMBAH

 11. PEMIMPIN BOLEH DATANG DAN PERGI …TAPI HUDUD MESTI DATANG TAK BOLEH PERGI……

  Khairuddin perlu lalui proses undang-undang walaupun menteri – Takiyuddin…….

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Takiyuddin Hassan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang didakwa tidak menjalani kuarantin selepas pulang dari luar negara.

  Takiyuddin berkata, Khairuddin tidak terkecuali melalui proses undang-undang walaupun dia merupakan seorang menteri.

  “Serah kepada pihak berautoriti, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), jika ada laporan polis yang kena siasat.

  “Proses undang-undang biasalah walaupun seorang menteri,” katanya kepada media selepas menyampaikan Skim Bantuan Pelajar di Kota Bharu, hari ini.

  Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung PAS berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan bahawa Khairuddin tidak menjalani kuarantin wajib selepas pulang dari Turki pada 7 Julai lalu.

  Khairuddin yang juga anggota parlimen PAS bagi Kuala Nerus bagaimanapun berkata dia telah membuat ujian Covid-19 sebanyak tiga kali, iaitu ketika tiba dari Turki, 13 hari kemudian dan baru-baru ini sebelum hadir ke satu acara di Istana Negara.

  Perkara itu mula dibangkitkan Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok di Parlimen pada 18 Ogos, yang mendakwa Khairuddin melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 selepas melakukan lawatan ke luar negara.

  Sebagai rekod, SOP yang ditetapkan kerajaan memerlukan seseorang yang baru pulang dari luar negara menjalani kuarantin selama 14 hari.

  Susulan itu, nama Khairuddin mula menjadi perhatian di medial sosial dengan ramai yang mempersoalkan apa yang didakwa sebagai layanan berbeza dengan orang biasa yang dikenakan tindakan selepas melanggar SOP.

  Sebelum ini, seorang wanita warga emas dihukum penjara sehari dan didenda RM8,000 selepas mengaku salah melanggar perintah kuarantin kendiri apabila tiba ke tanah air.

  Sementara itu Takiyuddin yang juga anggota parlimen Kota Bharu menegaskan, Khairuddin tidak bersalah sehingga diputuskan oleh mahkamah.

  “Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah, kalau mahkamah hukum dia bersalah, bersalahlah. Tak kira rakyat atau pemimpin,” jelasnya.

  MR : Lebih baik mengaku salah dan minta maaf.. itu terbaik bila buat silap. Tak kira bijak mana kita mungkin kadang kala kita tersilap dan membuat kesilapan.

  1. Kasi penerangan lah apa Hudud yang PAS mahu itu.

 12. SURUH BANDUAN TEBUK JUBO LETAK JAWATAN DULU…..ADA 13 KES SEMJUBO TUUUUU……

  Pemimpin Umno jumpa Pas malam esok – Ahmad Zahid…,….

  PEMIMPIN Umno akan mengadakan pertemuan dengan Pas, malam esok bagi mendapatkan penjelasan mengenai penyertaan parti itu dalam pendaftaran Perikatan Nasional (PN).
  Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, perjumpaan itu akan diadakan bersama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Tan Sri Ghazali Jawi, Slim River pada 9 malam.

  Menurutnya, perjumpaan itu dibuat susulan Pas bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam pendaftaran PN.

  “Malam esok ada perjumpaan Muafakat Nasional apabila Presiden Pas (Abdul Hadi) dan saya akan bersama-sama (dalam pertemuan itu).

  “Ada mesej tertentu kami mahu sampaikan. Sebagaimana diketahui kini Pas sudah bersama dengan Bersatu mendaftarkan partinya sebagai gabungan rasmi di dalam PN.

  “Ini akan diperjelaskan esok, tentunya ada mesej tertentu di mana MN akan terus diperkasa dan diperkukuhkan, bukan hanya Umno dan Pas, tetapi parti komponen Barisan Nasional (BN) seperti MCA dan MIC tetap bersama,” katanya selepas mengadakan ziarah kasih di Felda Besout 2, Slim River, hari ini.

  Terdahulu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan dilaporkan sudah mengesahkan bahawa parti itu bersama Bersatu dalam proses menubuhkan PN.

  Katanya, walaupun gabungan MN tidak didaftarkan, ia adalah sebuah gabungan kesepakatan politik parti yang menyokong PN.

  Sementara itu, Ahmad Zahid Hamidi berkata, dalam pusingan minggu terakhir kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Slim, BN mengambil pendekatan melawat rumah ke rumah.

  “Semua pemimpin Umno, Pas dan parti lain yang membantu kita menggunakan pendekatan sama,” katanya.

  #Sumber : HMetro

  1. Sapa cakap ada ADA 13 KES SEMJUBO ……

   Padan lah orang tak caya apa kamu cakap. Kamu tak kasi bukti, fakta atau links pun.

 13. malaun pAs seberang takit aka attakiri di denda 1000 ringgit sedang kan rakyat yg melanggar quarantine di penjara dan di deda 8,000 ringgit….

  hebat no melayu2 islam Moo dan pAs….

  melayu2 yg asyik mem”babi”buta dan islam yg asyik anjing yg menyalak ke sana kemari, kapir, harbi, barua…..

  melayu2 islam hadi bak terompah kaki, khas utk kegunaan di tandas sj

  courtesy jeming hassan, dgn maza terompah2 kayu nya…

  1. Kasi bukti lah, Dol, bila mengata “di denda 1000 ringgit sedang kan rakyat yg melanggar quarantine di penjara dan di deda 8,000 ringgit ..”

   Kurang2 bagi links ler.

   Kalau tak, kamu menuduh liar, kamu yang “membabi buta”, anjing yang asyik menyalak pokok.

 14. MANA BOLEH TUTUP ISU TEBUK JUBO DENGAN KUARANTIN……BANI YAKJUJ MAKJUJ TAK KISAH MAIN JUBO……

  IKUT Q LEER SIAPA BUAT SALAH DULU DIA MASUK LOKAP DULU……..

  PARTI PELANGI KUTUK DULU PAK JUBO ,,NOBITA AND WIFE SEBELUM KUTUK ORANG LAIN……

  Jangan silap pilih semut, anai-anai kata Kazim Elias……SUDAH TENTU LAH PHD4PIG ANAI2 YANG DIAM TAK DIAM ROSAKKAN DAN JAHANAM KAN ASET2 NEGARA DAN JARAH HARTA UMAT……..

  TANJUNG MALIM – “Ambil pengajaran dalam al-Quran, kenalilah siapa semut, siapa anai-anai dalam masyarakat kita,” kata pendakwah terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias.

  Menurutnya, semut yang sering hurung gula merupakan makhluk yang dicipta ALLAH SWT untuk menjaga rumah daripada diserang anai-anai.

  Menurutnya, analogi itu boleh digunakan masyarakat supaya bijak memilih pemimpin mana yang baik dan memudaratkan.

  “Kita ada al-Quran sepatutnya kita gunakan sebagai ilmu kita, perbandingan kita dan semua ada dalam itu (kitab).

  “Melihat pada semut dan anai-anai, kalau banyak membaca dan mengkajinya, dia akan faham. Jadi siapa semut siapa anai-anai?” katanya ketika ditemui pada Program Ceramah Perdana sempena Maal Hijrah di Dewan Semai Bakti, Felda Trolak Selatan di sini semalam.

  Mohd Kazim berkata, penganjuran ceramah agama itu diharap dapat meredakan bahang kempen yang rancak berlangsung di Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim itu.

  “Kebetulan ceramah ini di waktu PRK dan mungkin di sana ada ceramah politik, di sini ada kempen dan sebagainya, kita nak redakan kepanasan kempen dengan ceramah agama.

  “Ini perkara baik kerana boleh sama-sama bermuhasabah dan kita mahu cari yang terbaik bukannya permusuhan,” katanya.

  Beliau turut mengingatkan masyarakat untuk sentiasa bersatu meskipun berbeza politik.

  “Jangan lupa kita adalah bersaudara. Ceramah agama ini melibatkan kehadiran semua orang tidak kira siapa pun kerana semua nak dengar yang terbaik mengenai agama kita,” katanya.

  #Sumber : SH

  MR : Jangan kena kencing 2 kali pada muka yang sama

 15. Lebai itu perlu letak jawatan.

  Kalau tak, nyahkan dia.

 16. Marina bin Imbrahim

  Klu letak jawatan miss sour!

  1. bin Imbrahim?

   miss sour! ?

   Kue ngomong opo loh, Embokwo.

 17. ATakkurik tu nama menteri pas ke ?

  Kenapa bebal,dunguuuu,bodoh lah sangat lebai pas sekor ni…

  kau nak mampos ke atakurik?? Pegi la mampos srg²

  1. attakiri, dari seberang takir kuala trengganu…

   hadi awang ar rusila aka amri memali

 18. malaun2 pAs, golongan babi2 kesana kemari dgn mem”babi”buta ….

  malaun2 pAs golongan anjing2 yg astik menyalak kapir mengapir merata2…

  melayu2 islam hadi, anjing2 yg menjaga ternakan babi2 ?

  1. Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK sendiri ialah babi. Empat kaki, pendek, muncung, rupa hodoh. Babi lah, katakan.

 19. malaywhodestroyedthemalay

  flouting the quarantine order by cabinet minister is a blessing, because the whole rakyat now know what kind of chatacter the PAS is….they are the people who couldn’t care less about the rakyat, who think  they are above the law, and remember they are those who ride and use religion to suit their quench for thirsts of power…at one time haram and another time halal..This is PAS.  I am very much hoping for the next GE the kelantanese in particular, will realise this chamelion.

  1. The Kelantanese will never vote for other than an Islamic-based party.

   DAP will need to be Islamic to be voted into power in Kelantan. Or in Trengganu, for that matter.

   Never mind about potong your dong Muslim-style.

 20. malaun2 pAs merasakan ‘allah’ mereka beri keutamaan hanya kpd mereka sj melebihi agong dan pm yg ada..

  malaun2 pAs merasakan islam yg mereka anuti tinggi utk mereka belaka, agong dan pm rendah lagi barakoh ….

  hebat malaun2 pAs nih….

  mohon maaf tiada dlm budaya hidup mereka, merasakan mereka maksum semua nya….

  hingga hadi awang perlekehkan majlis fatwa yg mendapati amanat sekwtul daging babi nya, sesat belaka..

  1. malaun saja istilah yang keluar dari mulut DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) ini.

   Nak kata dia firaun, bukan. Sejari kelengkeng pun tak ada bandingan.

   Lanun boleh lah sikit, walau pun masih jauh beza nya.

 21. bertindak mulia tidak timbul di pemikiran mereka yang tidak bertanggung jawab seperti benda Allah itu.

  Mereka yang sombong bongkak, memiikir mereka pegang jawatan mustahak, maka kuman tidak berani hinggap kpd diri mereka. Dan tidak pedulikn keppenting orang lain.

  Sayang, di beri jawatan tapi tidak berterima kasih. Ini lah jens yang merosakkan maruah / integriti bangsa dan negara. Perlu di sekel ajer kepala nya bertalu talu. Di sini.

 22. Bukan isu nak berlagak. Isu otak letak di lutut. Tak fikirkan bahaya jika kuman Covid 19 merebak kepada nya, kemudian kpd yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.