ADAKAH BERSATU HANYA DILIHAT IKHLAS MENYERTAI MN JIKA MUHYIDDIN SEGERA MELANTIK ZAHID HAMIDI SEBAGAI TPM?

Pengumuman Muhyiddin Yassin bahawa Bersatu bersetuju menyertai Muafakat Nasional ternyata mengundang lebih banyak persoalan tentang keikhlasan berbanding keselesaan, khususnya buat UMNO.

Meskipun ternampak mengalu-alukan hasrat itu, tetapi beberapa pemimpin UMNO secara terbuka membangkitkan soal keikhlasan Bersatu untuk bersama di dalam MN.

Presiden UMNO, Zahid Hamidi berharap Bersatu dapat menunjukkan keikhlasan untuk bersama MN dengan tidak ada agenda lain di sebalik tabir berbuat demikian.

“Kalau mahu berkongsi, berkongsikah dengan perkongsian sebenar. Kita tidak mahu ada agenda di sebalik tabir dan UMNO diguna sebagai batu loncatan.

“Jangan main-main dengan BN dan MN. Bila telah nampak cahaya di hujung terowong makin terang, saya tidak mahu mana-mana pihak, masih hidup atau masih mati, terhegeh-hegeh mahu bersama BN,” katanya.

Naib Presiden UMNO, Khaled Nordin juga membangkitkan soal keiklasan Bersatu.

Kata bekas Menteri Besar Johor itu, Bersatu boleh menyertai MN, tetapi kemasukannya ke dalam gabungan itu janganlah pula digunakan untuk mendesak UMNO menyertai PN.

“Menjadi sebahagian MN sangat berbeza dengan menjadi sebahagian daripada PN,” ujar beliau.

Pemimpin veteran UMNO, Shahrir Samad turut membangkitkan beberapa persoalan antara yang tersurat dan tersirat di sebalik pengumuman Muhyiddin yang mengesahkan Bersatu akan menyertai MN tidak lama lagi.

Ia dengan jelas bahawa Shahrir juga ada keraguan terhadap keikhlasan hasrat Muhyiddin itu.

Namun, beliau mengingatkan Muhyiddin – “Demikian, PN sebagai suatu “Grand Coalition” bukanlah menepati kehendak akar umbi UMNO dan BN. PN adalah setakat hayat Parlimen ke-14. Pada PRU15 sudah tidak ada PN tapi adanya permuafakatan politik berasas kepada Piagam Muafakat Nasional.”

Dalam pengumumannya semalam, Muhyiddin berkata, menyertai MN adalah pilihan terbaik buat Bersatu.

Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu telah bersetuju untuk menyertai MN yang mendokong PN sebagai gabungan besar atau the grand coalition.

“InsyaAllah, penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional akan dimuktamadkan dalam masa terdekat,” kata Muhyiddin.

Begitu pun, sementara kemasukan Bersatu dialu-alukan, majoriti dalam UMNO juga membangkitkan keikhlasan Bersatu bersama dengan MN.

Bukan saja Zahid Hamidi, Khaled dan Shahrir yang ada perasaan demikian, malah dipercayai sebahagian besar pemimpin dan ahli UMNO juga berperasaan yang sama.

Ini kerana sebagaimana yang diketahui umum, Bersatu ketika ini berada dalam kedudukan yang sangat lemah dan berpecah, berbeza dengan UMNO yang telah pulih serta bangkit semula selepas kekalahan dalam PRU14 lalu.

Sekarang ini, masih adanya sokongan ahli kepada Bersatu dan Muhyiddin hanyalah semata-mata kerana parti itu berada dalam kerajaan dan Muhyiddin masih lagi Perdana Menteri.

Jika tiada semua itu, mungkin boleh dikira dengan jari mereka yang sanggup terus berjuang dalam Bersatu?

Lantaran itu, tindakan UMNO menuntut keikhlasan daripada Bersatu, sedikit sebanyak memang ada asasnya.

Cuma, bagaimana untuk mengukur dan menilai keikhlasan Bersatu itu?

Adakah Bersatu akan dilihat 100 peratus ikhlas untuk bersama MN jika Muhyiddin segera melantik Presiden UMNO, Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri dan kemudian menggugurkan semua kes mahkamahnya?

Tetapi sebelum itu, ketika Zahid Hamidi mengumumkan UMNO tidak akan menyertai PN di mana keputusan itu diambil hanya dua hari selepas Najib Razak dijatuhi hukuman bersalah oleh mahkamah dan kemudian memaklumkan Bersatu dipelawa menyertai MN, adakah ia sesuatu yang benar-benar ikhlas? (Shahbudindotcom 16/08/2020)

Updated: 16 August 2020 — 5:13 pm

56 Comments

Add a Comment
 1. Mampuih pi ahhh…ada aku kesah?…

  1. Kau Hantu, siapa pun tak kisah.

   Aku layan hanya sebab nakkan fun and entertainment making fun of you.

 2. Maaf saya tidak baca sampai habis artikal di atas. Saya terpanggil untuk meramal (tok nujum batu api) mengenai tajuk ini – Kerusi Rembau: KJ sedia bincang Mat Hasan cara adik-beradik :- https://www.malaysiakini.com/news/538879#mk-comments Tok Mat boleh short cut terus jadi PM sekiranya KJ bersedia berkorban apa saja untuk UMNO. KJ letak jawatan ahli parlimen Rembau untuk memberi laluan Tok Mat menjadi MP dan seterusnya jadi ehem ehem. Jangan marah nanti kena COVID-19. Hallow Zunnun good morning.

  1. Looks like zunnun got whacked so hard that he is being greeted in sympathy.

   Moral of the story: Don’t be seditious / menghasut Prophet Muhammad etc.

 3. HADI BERSALAH SEBAB KLEPTOKRAT NOBITA AND WIFE MAKAN RASUAH……

  Kononnya Bayar Yuran Guaman RM372000……. !

  Syarikat yang baru ditubuh milik Phang Li Koon dengan pendapatan amat rendah membayar kononnya “yuran” guaman RM372,000 kepada isteri Guan Eng.

  Kenapa dan untuk khidmat apa syarikat baru ditubuh perlu bayar yuran guaman mahal giler tidak pula dijelaskan Guan Eng.

  Keluarga Guan Eng juga dapat manfaat apabila Phang menjual banglo tanpa kolam renang kepadanya dengan harga berjuta-juta Ringgit di bawah harga pasaran.

  Phang banyak berurusan dengan kerajaan DAP Pulau Pinang diketuai Guan Eng termasuk projek pembangunan hartanah dan diberi projek pusat hostel Juru bernilai lebih RM11 juta daripada Penang Development Corp (PDC) yang dipengerusi Guan Eng.

  Satu lagi contoh ialah kes penjualan tanah kerajaan Taman Manggis dengan harga RM11 juta yang dikatakan jauh di bawah harga pasaran masa itu.

  Tanah ini berhadapan jalan utama, Jalan Burma dan bertentangan dengan Tune Hotel.

  Sebelum DAP ambil alih kerajaan negeri, tanah ini adalah rizab untuk pembangunan fasa 2 projek perumahan rakyat (PPR) kos rendah Taman Manggis.

  DAP batalkan projek fasa 2 itu dan menjual tanah kepada syarikat KLIDC dengan menggunakan kaedah projek penswastaan pada tahun 2010.

  KLIDC adalah milik boss dan rakan niaga Phang Li Koon sejak 20 tahun yang lalu.
  https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/04/09/20-year-relationship-of-klidc-boss-and-phang/

  Boss KLIDC tulis surat permintaan kepada Guan Eng.

  Pembantu khas Guan Eng menghantar surat permintaan KLIDC bersama catatan Guan Eng kepada setiausaha negeri dan juga MBPP.

  (apa permintaan KLIDC yang disetujui Guan Eng yang kemudiannya diarahkan kepada MBPP dan setiausaha negeri? Perlu tanya dia)

  Tapi,nisbah plot pembangunan tanah KLIDC telah dinaikkan.

  Syarat pengunaan tanah juga telah ditukarkan daripada pusat perubatan sahaja ke pusat perubatan (30%) dan hotel (70%).

  Lagi pelik ialah syarat dalam perjanjian penjualan ialah pembeli mesti bangunkan pusat kesihatan dalam masa 3 tahun.

  Namun 10 tahun kemudian, tanah yang nilainya sudah naik berganda itu masih kosong dan kerajaan DAP tak pernah batalkan penjualan tersebut walaupun syarat penjualan sudah jelas dilanggar.

  NOTA Tambahan. Tanah yang dibeli oleh KLIDC dari kerajaan negeri dengan harga RM11 juta pada tahun 2010 pernah dijual oleh KLIDC kepada pihak ketiga dengan harga RM70 juta pada tahun 2016.
  https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2016/04/05/bukti-jual-beli-taman-manggis

  Namun, penjualan ini telah dibatalkan setelah ianya dibongkarkan BN walaupun perjanjian penjualan sudah dimeterai. Pemilik KLIDC pernah mengaku perkara ini.

  “He admitted that a share sale agreement had been made, but the deal did not go through, according to Malaysiakini quoting Nanyang Siang Pau.”
  https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/04/09/klidcs-planned-sale-fell-through-says-report/
  .

  1. budin oohhh budin ko jaga la boss ko bang non 2 seian dia x jadi pm. yg ko plak sibuk merapu cite parti org hahahahahaha

 4. bila RCI dan di tubuhkan dan di dapati tindakan pemulihan dan liberalisasi kewangan TH sepertimana yg di beritahu oleh anak yusof rawa dan pengurusan nya ketika itu, ape lagi yg melayu2 islam hadi inginkan?

  tapi dgn terus menerus menyundal dlm kesundalan dan mem”babi”buta mereka, mampu ke melayu2 islam utk berubah?

  mungkin elom mulakan dgn memahami syahadah yg saban hari di lafazkan..

  jgn pulak asyik mendewakan muhammad anak sminah melebihi kenabian nya….

  1. menyundal dan mem”babi”buta adalah istilah kegemaran DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) ini.

   Nyata itu semua keluar dari tabiat nya sendiri. Berbuat demikian di sini pagi petang siang malam.

   Menghasut Nabi Muhammad dll itu perlu Police Cyber Unit awasi untuk di ambil indakan di masa yang sesuai.

   Sementara waktu, dia perlu dibalun, tibai dan dibantai di sini.

 5. TOK MUDIN WAJIB TUNJUK KEIKHLASAN KEPADA UMAT ISLAM TERLEBIH DAHULU DENGAN TUBUH RCI TABUNG HAJI……

  RAKYAT DAH TAHU MACAM MANA PHD4PIG DAN PETAI SELESAI MASALAH EKONOMI……JUAL ASET2 NEGARA,,, ROMPAK PETRONAS,,BUAT TAIK HUTANG,,,CEKIK DARAH RAKYAT,,,

  Guan Eng’s Way, Make Petronas Pay……..

  The government must roll out another RM45 billion economic stimulus package to offset the effects of the recession the country is facing due to the Covid-19 coronavirus pandemic, said Lim Guan Eng.

  You do not need to be a Finance Minister or ex-Finance Minister to understand that Malaysians are facing a tough time due to this Covid-19 induced recession. In fact, the entire world is facing this problem — and in many other countries it is worse than in Malaysia — and many governments do not really know what to do (other than print more money).

  And you do not need to be a Finance Minister or ex-Finance Minister to understand what happens when you print more money. Remember the “banana money” during the Japanese occupation? You needed a basket of cash to buy just one loaf of bread that used to cost just five cents.

  Even now a loaf of bread costs more than RM3.00 and if you keep printing more money bread will eventually go up to RM20.00 or RM30.00. And then people will resort to barter trading instead of cash since cash would have very little value.

  Pakatan Harapan’s or Guan Eng’s way of running the country is to introduce populist policies. There would be zero tax and everything would be given free to Malaysians.

  How does Guan Eng propose to find that RM45 billion?
  It costs about RM100 billion a year to service salaries, allowances and pensions for the 1.6 million-strong public sector (this includes the security personnel and military). And this cost increases every year.

  In the past, people die within a few years after retiring at age 55. Nowadays, at age 70, 80 or 90, Malaysians still do not die and still want to become the prime minister. How much do you think it costs to maintain these people who refuse to die?

  Then we have to pay for development cost, loan repayments and interest, goods and services, procurements, etc. The total federal government expenditure is about RM300 billion a year — or RM1.5 trillion between general elections (if Malaysia holds general elections every five years).

  How does Malaysia pay this cost if it has zero taxes and everything is given free? Well, as far as Pakatan Harapan and Guan Eng are concerned, Petronas can pay for everything.

  Guan Eng’s way is to make Petronas pay
  But Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are not happy with the pittance 5% oil and gas royalty they are getting. According to the Merdeka Agreement (and later the Malaysian Agreement), the oil and gas is 100% owned by the states. So why give them back only 5%? It should be 100%.

  But the Federal Government cannot give the states 100%. If not, Malaysia would go bankrupt. So Pakatan Harapan promised Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan that the Federal Government would give them 20% if Barisan Nasional is ousted.

  So, in the May 2018 general election or GE14 the voters voted out Barisan Nasional. They wanted zero tax, everything free, and 20% oil and gas royalty for Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

  On 10th May 2018, the new Pakatan Harapan government took over. Then they discovered they cannot run the country with zero tax, everything free, and at the same time give 20% oil and gas royalty to Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

  In short, there is no way they can earn just RM0.50 and pay out RM1.00. So Pakatan Harapan started blaming the previous government. They said the previous government stole all the money.

  And then, in one rare moment of honesty, Tun Dr Mahathir Mohamad admitted they made promises they could never keep. Mahathir admitted that when they made all those promises they did not think they were going to win the general election — and hence would not need to keep them. Anyway, an election manifesto is not a Holy Book and hence need not be followed, argued Mahathir.

  “No GST” and yet Guan Eng wants the government to spend another RM45 billion
  In short, Pakatan Harapan not only lied to the voters, but they blundered as well. Their so-called “economic policies” were going to bankrupt Malaysia. They were planning to earn just RM0.50 to pay costs amounting to RM1.00. And when they could not do that they blamed the previous government and accused the previous government of stealing the money.

  However, they had been accusing the Barisan Nasional government of stealing the country’s money since 2013. The general election or GE14 was in 2018, five years later. Hence five years before GE14 they had already said Barisan Nasional stole all the money. So, why the surprise? Did they not take this into account when they made all those promises to the voters?

  No, as Mahathir said, they made unrealistic and impossible promises. And they could not deliver these promises without bankrupting the country. And now Guan Eng says the country needs to roll out another RM45 billion economic stimulus package to offset the effects of the recession the country is facing due to the Covid-19 coronavirus pandemic.

  Okay, we know what NEEDS to be done. We do not need Guan Eng to tell us that. What Guan Eng should tell us is HOW do we do it? Guan Eng should come out with his arithmetic to show us, if he were still the Finance Minister, how he would “earn” that RM45 billion to fund the proposed economic stimulus package. Do we bring back the GST? Do we increase the GST to 20% (like most countries)? Where will the money come from if Guan Eng was handling this?

  1. melayu2 islam hadi, cuba2 kurangkan menjilat puki kerana tabii sedemikian, membawa tabiat tegar memuki kesana kemari…

   1. Kamu suka sangat istilah “menjilat puki” seba itu yang kamu buat tiap hari. Puki emak dan adik beradik kamu pun kamu buat begitu. Yerkkkkkkk, pengotor.

 6. RAKYAT DAH TAHU MACAM MANA PHD4PIG DAN PETAI SELESAI MASALAH EKONOMI……JUAL ASET2 NEGARA,,, ROMPAK PETRONAS,,BUAT TAIK HUTANG,,,CEKIK DARAH RAKYAT,,,

  Guan Eng’s Way, Make Petronas Pay……..

  The government must roll out another RM45 billion economic stimulus package to offset the effects of the recession the country is facing due to the Covid-19 coronavirus pandemic, said Lim Guan Eng.

  You do not need to be a Finance Minister or ex-Finance Minister to understand that Malaysians are facing a tough time due to this Covid-19 induced recession. In fact, the entire world is facing this problem — and in many other countries it is worse than in Malaysia — and many governments do not really know what to do (other than print more money).

  And you do not need to be a Finance Minister or ex-Finance Minister to understand what happens when you print more money. Remember the “banana money” during the Japanese occupation? You needed a basket of cash to buy just one loaf of bread that used to cost just five cents.

  Even now a loaf of bread costs more than RM3.00 and if you keep printing more money bread will eventually go up to RM20.00 or RM30.00. And then people will resort to barter trading instead of cash since cash would have very little value.

  Pakatan Harapan’s or Guan Eng’s way of running the country is to introduce populist policies. There would be zero tax and everything would be given free to Malaysians.

  How does Guan Eng propose to find that RM45 billion?
  It costs about RM100 billion a year to service salaries, allowances and pensions for the 1.6 million-strong public sector (this includes the security personnel and military). And this cost increases every year.

  In the past, people die within a few years after retiring at age 55. Nowadays, at age 70, 80 or 90, Malaysians still do not die and still want to become the prime minister. How much do you think it costs to maintain these people who refuse to die?

  Then we have to pay for development cost, loan repayments and interest, goods and services, procurements, etc. The total federal government expenditure is about RM300 billion a year — or RM1.5 trillion between general elections (if Malaysia holds general elections every five years).

  How does Malaysia pay this cost if it has zero taxes and everything is given free? Well, as far as Pakatan Harapan and Guan Eng are concerned, Petronas can pay for everything.

  Guan Eng’s way is to make Petronas pay
  But Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are not happy with the pittance 5% oil and gas royalty they are getting. According to the Merdeka Agreement (and later the Malaysian Agreement), the oil and gas is 100% owned by the states. So why give them back only 5%? It should be 100%.

  But the Federal Government cannot give the states 100%. If not, Malaysia would go bankrupt. So Pakatan Harapan promised Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan that the Federal Government would give them 20% if Barisan Nasional is ousted.

  So, in the May 2018 general election or GE14 the voters voted out Barisan Nasional. They wanted zero tax, everything free, and 20% oil and gas royalty for Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

  On 10th May 2018, the new Pakatan Harapan government took over. Then they discovered they cannot run the country with zero tax, everything free, and at the same time give 20% oil and gas royalty to Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

  In short, there is no way they can earn just RM0.50 and pay out RM1.00. So Pakatan Harapan started blaming the previous government. They said the previous government stole all the money.

  And then, in one rare moment of honesty, Tun Dr Mahathir Mohamad admitted they made promises they could never keep. Mahathir admitted that when they made all those promises they did not think they were going to win the general election — and hence would not need to keep them. Anyway, an election manifesto is not a Holy Book and hence need not be followed, argued Mahathir.

  “No GST” and yet Guan Eng wants the government to spend another RM45 billion
  In short, Pakatan Harapan not only lied to the voters, but they blundered as well. Their so-called “economic policies” were going to bankrupt Malaysia. They were planning to earn just RM0.50 to pay costs amounting to RM1.00. And when they could not do that they blamed the previous government and accused the previous government of stealing the money.

  However, they had been accusing the Barisan Nasional government of stealing the country’s money since 2013. The general election or GE14 was in 2018, five years later. Hence five years before GE14 they had already said Barisan Nasional stole all the money. So, why the surprise? Did they not take this into account when they made all those promises to the voters?

  No, as Mahathir said, they made unrealistic and impossible promises. And they could not deliver these promises without bankrupting the country. And now Guan Eng says the country needs to roll out another RM45 billion economic stimulus package to offset the effects of the recession the country is facing due to the Covid-19 coronavirus pandemic.

  Okay, we know what NEEDS to be done. We do not need Guan Eng to tell us that. What Guan Eng should tell us is HOW do we do it? Guan Eng should come out with his arithmetic to show us, if he were still the Finance Minister, how he would “earn” that RM45 billion to fund the proposed economic stimulus package. Do we bring back the GST? Do we increase the GST to 20% (like most countries)? Where will the money come from if Guan Eng was handling this?

 7. Sejak malam tadi penuh dengan komen DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

  Mari kita lihat munasabah ke tak. Yang munasabah di biarkan, yang tak dibalun, tibai dan bantai di sini.

  Inilah demokrasi. Perlu munasabah dan berpatutan.

  1. budak pamper sana sini ada akal utk menilai “munasabah”…

   munasabah dgn pamper sana sini hinggakan Nabi Muhammad di katakan Berbini2 selain Jolok Pedang sana sini….

   budak nih, kesundalan keluar puki melayu mana? melayu omNo, melayu2 bunga atau melayu islam pAs….

   melayu yg astik menjilat puki dan memuki sana sini…

   1. Yang menuduh Melayu hingga menghasut ini keturunan yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

    “Munasabah” tak timbul dalam pemikiran nya. Dia berbudaya yang asyik berperang berbunuhan beribu tahun dulu, ratusan tahun dulu naik tongkang berlayar di Laut China Selatan, tersangkut di negara ini.

    Maka mnghasut lah dia sebab tak dapat Kedudukan Istimewa macam Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak. Dapat tempat tapi ungrateful ingrates (double whammy).

 8. kesundalan ape yg melayu islam najib bawa kpd ke felda trolak jua tenberang nya ke puki2 dan kote2 melayu di sana sempena berkempen utk prk slim pula?

  “saya guna 99% duit SRC – Dana Pencen Anggota Kakitangan Kerajaan utk di derma dan angih2kan 600,000 kpd anak2 yatim selain kpd malaun2 pAs dan melayu2 oenyamun omNo…

  yg amat melucukan, melayu2 islam di felda trolak bertepuk sorak dgn kehadiran malaun2 pAs utk meraih sokongan “islam” mereka bawa…

  hebat no, budaya melayu2 islam hadi, tak lama lagi jadi melayu2 raya pula….

  ilmu setaraf babi yg asyik mem”babi”buta, dan mengamalkan nya bak puki yg terngagga sana sini memuki merata2….

  1. Menghasut berterusan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) ini mengata “puki2 dan kote2 melayu”.

   Dia jeles, iri hati, geram, sebab kote2 Melayu disukai,
   diidam puak nya sebab bersunat, bersih tidak bertahi palat, tak mahu puak nya jilat, pompuan2 nya tuju ke Melayu2 Islam untuk itu.

 9. melayu2 menghadapi evolusi berterusan dlm perbagaian bentuk dari asal keturunan polinesian lalu bermastautin di indonesia dan bercampur dgn darah keling2 india dan arab2 lalu ‘lari’ ke ‘malaya’ yg ketika itu tidak bernama dan di huni oleh ‘primitive’ kaum asal semata…

  seperti planet marikh, yg perlu di lestarikan agar dapat menampung kehidupan manusia baik dari segi atmosphera nya, cuaca dan bekalan 02 C02 & H2, tidak kecuali, melayu2 perlu di lestarikan juga, dari segi kemahiran mereka menguasai ekonomi, ekonomi bukan bertaraf subsidi dan ‘handout’ tapi ekonomi yg berani bersaing serta amanah dari gejala rasuah, samun menyamun dan mendagangkan nama ‘allah’, ‘islam’ & ‘rasullulah’ utk kepentingan dan bahan pelaris….

  kerana nama2 ‘allah’ ‘islam’ & ‘rasullulah’ itu nama2 yg ‘sacred’ yg suci memerlukn pengertian jauh sekali di lacurkan sana sini…

  tapi malang sekali, mlaun2 pAs dan melayu2 bunga dan melayu2 omNo terus menerus memperbodohkan kaum melayu2 kepalsuan pemimpin2 mreka utk terus berkuasa….

  melayu2 sedemikain tak ubah, golongan babi2 yg asyik mem”babi’buta dan masih terlena dgn arus pembangunan dan intelek kemanusian global yg pesat berkembang utk terus menerus evolve…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN bukan saja mengarut, juga bodoh bangang bila menuduh Melayu keturunan polinesian yang “bermastautin di indonesia dan bercampur dgn darah keling2 india dan arab2 lalu ‘lari’ ke ‘malaya’.”

   Otak nya kecil, malas, tak membaca pendapat yang mengata Melayu purba (ancient Malays), the Proto-Malays are of Austronesian origin migrated to the Malay archipelago in a long series of migrations between 2500 and 1500 BC.

   … The final migration was to the Malay Peninsula roughly 3,000 years ago.

   https://www.google.com/search?q=origins+of+Malays&oq=origins+of+Malays&aqs=chrome..69i57j0l6j69i60.5272j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 10. terkini malaun pAs takiyudin peguam taraf kampung rusila, ala penjenamaan babi dari pAs dgn tidak tahu membezakan antara “agreed to consider’ dgn ‘agreed to accept’ dlm kes Tommy vs Riza Rosmah, mengesorkan melayu2 islam hadi di jenamakan semula selepAs mendapat kritikan dan bahan ketawa dari ‘melayu2 moslem’ kpd istilah ‘melayu2 raya’ pula…

  …utk menampung kemasukan exodus ‘melayu2 bunga’ Moo….

  maka terbentuk pula satu ggasan hantu2 raya di negara, dari samun menyamun, mengaut dedak dan berhelah sana sini di tambah pula dgn tabii kianat mengkianati sesama sendiri…

  “melayu2 raya’ tak ubah melayu2 menjilat puki tegar dan memuki kesana kemari, satu penjenamaan hatu raya di negara akhir nya…

  ape nak jadi dgn melayu2 dari melayu2 islam kpd melayu2 raya …

  hebat no, kaki temberang mimpi ‘rasullulah’ , kaki mengaut, kaki menyamaun, kaki mengkianati, serba kaki2 sogmo ….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN menghasut Melayu, mencarut mengata “melayu2 menjilat puki tegar dan memuki kesana kemari.”

   Tak dibimbing emak bapak nya adab sopan di masa kecil nya sebab depa seks maniacs yang sentiasa sibuk berkongkak pagi petang siang malam.

   Sex sessions nya pulak amat lama sebab bapak dia barang nya ha nya 2 inci panjang, mengguna 69 cara, maka lama lah nak memuaskan emak nya.

 11. perbezaan pH dan PN, yg terdahulu byak membina dan memperbetulkan kesundalan2 yg di tinggalkan oleh regime omNO dan pAs,

  yg terkemudian kini mula ‘dismantle’ ape yg telah di perbetulkan oleh kerajaan yg mereka tebuk melalui lorong belakang mati….

  1. bN/omNO meninggalkan TH dlm keaadaan tenat dgn pengurusan di cela oleh Bank Negara kerana terlalu byak perlantikan dari kalangan ahli2 politik omNO dlm pengurusan nya

   …selain Profit /Earning Ratio memcecah paras kritikal utk membolehkan nya membayar dividend, tapi kerana merasakan omNO perlu di lihat ‘pemberi’ di teuskan pembayaran selain menghantar penghulu2 ke mekkah secara percuma utk membeli undi dlm pilihan raya…

   perbuatan ini menyalahi akta pertubuhan TH itu sendiri…

   selain itu, melabur dan membeli ladang di indonesia dgn harga yg tinggi dari pasaran, tingkah laku rasuah yg kerap di lakukan oleh omNO dan najib selama ini…

   yg melucukan, malaun2 pAs bersekongkol bersama dan hingga ke hari ini, masih dlm ‘denial syndrome’ utk mua”FUCK”at terus menerus mengabur babi2 melayu2 islam hadi di kampung di setiap penjuru negeri2…

   adakah melayu2 islam golongan babi2 yg asyik mem”babi”buta selama ini di hidang dgn ketulan2 daging babi dari hadi?

   1. Yang nyata babi dan asyik membabi buta ialah kamu, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

 12. Bila UMNO dikatakan parti yang sudah tidak laku aka letak harga free pun tiada yang mahu, apa lagi yang Kerajaan Pintu Belakang mahu tawar kepada Rakyat? Parti cah keting jika mahu terus hidup. Mesti jadi parasit surat sokongan. Kalau tidak jatuh tergolek baru nak menangis baik pergi mampus. Lagipun ramai sudah tua ganyut boomers yang masih rakus dan gelojoh tamak kuasa dalam politik Melayu Islam. Kahkahkah!

 13. Moo dan melayu2 nya tiada pilihan terpaksa melutut kpd mua”FUCK”at daripada menyembah mahathir kembali….

  mka dgn sedemikian, “melayu2 islam” hadi kni melangkah ke hadapan dgn penjenamaan “melayu2 raya” pula…

  adakah mua”FUCK”at merasakan “melayu2 islam” satu istilah yg mencerminkan tahap tertinggi kesundalan mereka….

  atau melayu2 islam mua”FUCK”at merasakan “melayu2 raya” lebih mirip dan melayu2 “hantu raya” pula…

  atau melayu2 islam mua”FUCK”at merasakan “melayu2 raya” ingin meneruskan legacy bunga bersatu utk menyamai “bunga raya’, bunga kebanggaan negara….

  sekurang2 nya, dah jadi hamba abdi mua”FUCK”at, bersatu tak lah terasa terkilan, legacy bunga mereka di teruskan oleh melayu2 mua”FUCK”at pula…

  malaun2 pAs merasakan mereka dah berjaya sebagai mediator antara melayu2 bersatu dan melayu2 omNO….

  si isteri yg bersuami dua, kan itu yg malaun2 pAs kangkang kpd bersatu selain omNO jua….

  melayu2 raya, satu penjenamaan songsang ….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tidak ada mua”FUCK”at langsung, hanya FUCK sana sini termasuk seluruh isi rumah nya, emak, adik, akak pun ditibai nya.

   Dia mahukan legacy, alahai, dapat hanya legacy incest dirumah nya.

 14. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Mmg kita rasa pelik, bila difikir & renung sejenak
  Bapak tubuh parti..presiden, dia bagi dekat anak
  Dia hanya fikir anak kroni jer itu atok guru nanak
  Kejora ni asyik ketawa je sampai perut jdi senak
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Parti baru utk anak beranak mmg rakyat pertikai
   Pak punya parti anak presiden serupa dgn sakai
   Tapi tidak akan ke mana2lah, itu parti ciput cikai
   Lps PRU15, mmg parti atok tu akan jadi bangkai
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Parti anak beranak, dengan perjuangan yg kabur
    Entah apa le pulak janji2 palsu yg atok nak tabur
    Lbh baik le, buat parti tosey atau parti pesembur
    29 Ogos PRK Slim rakyat tk sabar nak kasi lebur
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Parti baru cap ayam utk pecah belahkan Melayu
     Itulah kerja atok, jadi DAP kafir punya kuda kayu
     Tapi, PRK atau PRU..tak usahlah undi nak dirayu
     Sbb, utk parti itu, rakyat hnya akn kata ‘Fuck You’
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      PPTA – Parti Petualang Tahik Ayam, busuk hapak
      Anak jdi presiden parti yg ditubuhkan oleh bapak
      Tapi tidak berapa hari je, parti ini dapat menapak
      PRU15, ke longkang le parti ni, rkyat akn campak
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Niat di sebalik ‘parti baru’ itu, mmg kita dah duga
       Parti ditubuhkan untuk nk mengayakan keluarga
       Keadaan puak ini tk ubah spt kluster Sivagangga
       PRU15, rkyat akan singkir parti atok pala dongga
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 15. PEMIMPIN BAGUS SUDAH TENTU ADA EXIT PLAN…..SEBELUM KAPAL TENGGELAM BAIK SELAMAT KAN DIRI…..NANTI KO LEMAS DAN DIPERSALAHKAN…..

  ‘Saya Tak Letak Jawatan PM’: Sudah-sudahlah mengarut Tun………

  BUAT kesekian kalinya Tun Dr Mahathir mendakwa bahawa beliau ‘tidak letak jawatan’ bila beliau menyebut di dalam Sidang Parlimen semalam, 13 Ogos 2020, begini:

  “Sebenarnya tak ada perletakan jawatan, saya cuma memberitahu kepada Yang di-Pertuan Agong keadaan, iaitu saya terletak jawatan, ini bukan bermakna saya buat keputusan sendiri nak letak jawatan, apabila parti saya keluar daripada Pakatan Harapan, Pakatan Harapan tidak jadi kerajaan lagi dan semua anggota Pakatan Harapan tentulah tergugur kerana tindakan itu.”

  Naratif ‘saya terletak jawatan’ ini boleh ditonton di sini: https://www.facebook.com/airtimes.my/videos/350741039648961/?v=350741039648961&external_log_id=479056908b53f8095c154e3ca20c7f17

  Walaupun naratif ‘saya terletak jawatan’ ini kedengaran begitu pelik, ia sebenarnya bukanlah sesuatu yang baru kerana sebelum ini, di dalam ucapan kepada para penyokong beliau di TH Hotel, Alor Setar, pada 18 Julai 2020, pun Tun Dr Mahathir mendakwa begini:

  “Tidak benar yang saya ini letak jawatan, saya terpaksa digugur, saya digugur kerana Parti BERSATU keluar daripada Pakatan Harapan dan Pakatan Harapan jatuh tidak lagi jadi kerajaan.”

  Naratif ‘saya terpaksa digugur’ ini pula boleh ditonton di sini: https://www.facebook.com/watch/live/?v=280239996573666&ref=watch_permalink

  Dengan hati yang kesal, terpaksa saya nyatakan di sini bahawa naratif ‘saya terletak jawatan’ dan naratif ‘saya terpaksa digugur’ ini, yang mahu memberikan gambaran kepada rakyat jelata kononnya apa yang Tun Dr Mahathir lakukan pada 24 Februari 2020 adalah sesuatu yang betul serta berpunca daripada tindakan pihak lain dan bukannya daripada kemahuan beliau, adalah tidak lain tidak bukan hanyalah satu kekarutan semata-mata.

  Naratif bahawa perlakuan Tun Dr Mahathir ini adalah sesuatu yang betul sangat jauh berbeza daripada naratif awal yang beliau bawa sebelum ini bahawa perlakuan beliau ini adalah sesuatu yang silap.

  Naratif bahawa perlakuan beliau ini adalah sesuatu yang silap jelas terbukti di dalam sekurang-kurangnya dua kejadian.

  Kejadian pertama adalah kandungan Perutusan Khas Tun Dr Mahathir selaku Perdana Menteri Interim pada 26 Februari 2020 yang berbunyi:

  “Sebagai manusia biasa saya tidak sunyi dari melaku kesilapan. Saya pohon maaf jika perletakan jawatan oleh saya adalah salah.”

  Naratif ‘saya telah tersilap’ ini boleh ditonton di sini: https://www.facebook.com/watch/?v=2761240987327863

  Kejadian kedua adalah kenyataan Tun Dr Mahathir kepada Ahli-ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan, termasuk Datuk Seri Anwar, pada pagi 1 Mac 2020 yang berbunyi:

  “Saya telah melakukan kesilapan kerana saya telah memutuskan untuk meletak jawatan… Jadi saya ingin nyatakan kepada kamu sekali lagi saya mohon maaf.” (“I made mistake because I have decided to resign… So I would like to tell you once again I am very sorry.”)

  Naratif ‘saya telah tersilap’ ini juga boleh ditonton di sini: https://mobile.twitter.com/RashidYusoff11/status/1234286503137697792

  Naratif bahawa perlakuan Tun Dr Mahathir ini adalah berpunca daripada tindakan pihak lain dan bukannya daripada kemahuan beliau juga sangat jauh berbeza daripada fakta sebenar kejadian.

  Fakta sebenar kejadian adalah perletakan jawatan Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri dibuat sebelum daripada tindakan Tan Sri Muhyiddin membawa BERSATU keluar daripada Pakatan Harapan kerana perletakan jawatan Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri dibuat pada jam 1:00 tengahari 24 Februari 2020 manakala tindakan Tan Sri Muhyiddin membawa BERSATU keluar daripada Pakatan Harapan pula hanya dibuat pada jam 2:04 petang 24 Februari 2020.

  Fakta sebenar kejadian juga adalah tindakan Tan Sri Muhyiddin membawa BERSATU keluar daripada Pakatan Harapan tidak sama sekali menyebabkan Tun Dr Mahathir kehilangan jawatan beliau sebagai Perdana Menteri kerana tindakan Tan Sri Muhyiddin ini adalah disertai oleh jaminan bahawa, walaupun setelah BERSATU tidak lagi berada di dalam Pakatan Harapan, semua Ahli Parlimen daripada BERSATU akan terus menyokong beliau sebagai Perdana Menteri.

  Naratif ‘saya terletak jawatan’ dan naratif ‘saya terpaksa digugur’ ini juga jelas bercanggah dengan Titah Diraja Perasmian Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14 pada 18 Mei 2020 dalam mana Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong bertitah begini:

  “Ahli-ahli Yang Berhormat, pada 24 Februari 2020 yang lalu, naratif lanskap politik negara telah sekali lagi digegarkan menerusi perletakan jawatan Perdana Menteri Malaysia yang ke-7. Sekitar jam 5:00 petang pada hari yang sama, beta telah berkenan menerima menghadap Yang Amat Berhormat Tun Dr Mahathir bin Mohamad. Dalam pertemuan tersebut, beta telah meminta Yang Amat Berhormat Tun Dr Mahathir bin Mohamad supaya tidak meletak jawatan, namun beliau tetap dengan keputusannya. Beta dengan hati yang sedih terpaksa akur dan menghormati keputusan beliau.”

  Titah Diraja ini boleh ditonton di sini: https://www.facebook.com/watch/?v=241484930625694

  Takkanlah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong begitu jahil mengenai kandungan Perlembagaan Persekutuan hingga boleh ‘meminta Tun Dr Mahathir supaya tidak meletak jawatan’ jika benar apa yang didakwa oleh Tun Dr Mahathir itu sudah berlaku, iaitu bahawa Pakatan Harapan sudah tidak jadi kerajaan lagi pada waktu itu?

  Sudah-sudahlah mengarut, wahai Tun Dr Mahathir!

  – DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF –

 16. Jika dah kemas,jangan dialih
  Kain sejadah,tempat sembahyang
  Doa Mas,Kedah kembali pulih
  Negeri Indah,suami tersayang

  Pohon berangan,sipohon ceri
  Dalam perigi,jatuhnya amra
  Blok kenangan, dah hilang seri
  Kemana perginya,teruna utara

  Dr. Mas Elina Thomson
  Sakura land

  1. Gora 9:39 pm,

   Kain digunting,jangan dialih
   Buat sejadah,tempat sembahyang
   Kobik Nanting,Gora dah pulih
   Kini dia mula dah,nak main wayang

   Pohon cempaka,si pohon berangan
   Harmau belang,mengendap si rusa
   Kobik di Amerika,punya penangan
   Dara dah pulang,mengadap Yang Esa

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
    Resah pilu di hati ini..hanya Tuhan saja mengerti
    Covid19 kat US, ramai juga rakyat Mlysia yg mati
    Tidak terkecuali juga si dara, cinta ku yang sejati
    Nmun kenangan msih tetap ‘harum subur di hati’
    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    1. HARUM SUBUR DI HATI – BPR
     Karaoke: https://youtu.be/hs6k_OebsnY

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
     Di lingkaran diamku termanggu
     Terkenangkan kembali
     Saat indah aku bersama mu
     Dibelai cinta suci

     Sewaktu kelukaan hati ku
     Kau datang dan memberi
     Taburan bunga cinta suci mu
     Harum subur di hati

     Tapi kini kau pergi
     Tinggalkan aku sendiri
     Mengusir sepi, mengusir rindu
     Terpisah selama-lamanya
     Kau pergi dari ku

     Titisan airmata di pipi ku
     Memanjat doa suci
     Saat indah aku bersama mu
     Masih tetap di hati

     Cinta ku masih untuk mu
     Rindu ku masih pada mu
     Biarpun kita terpisah jiwa
     Nama mu tetap di kalbu

     Ku semadikan cinta ku
     Di dalam doa kudus ku
     Kepada Tuhan aku meminta
     Damailah engkau di sana
     Mengadap Tuhan yang Maha Esa

     Titisan airmata di pipi ku
     Memanjat doa suci
     Saat indah aku bersama mu
     Masih tetap di hati
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

     1. Link baru, Karaoke ‘Harum Subur di Hati’:

      https://youtu.be/-34MiwKlj1A

 17. SUDAH MENJADI RESAM DAN NORMA ELITE GLOBAL TIDAK AKAN BIARKAN PEMIMPIN YANG PUNYAI MASALAH MORAL DAN TIDAK DAPAT MENGAWAL DIRI….. MEREKA TIDAK MAHU PEMIMPIN YANG BURUK DAN RENDAH DI MATA RAKYAT AKAN MENGHALANG AGENDA MEREKA……

  by CRITICAL
  Siapa Sebenarnya Rakus dan Merampas Kuasa?…….

  Apa sebenarnya yang mahu ditegakkan oleh mantan Timbalan Ketua Menteri Sabah Jaujan Sambakong ni.

  Dia mendakwa ada kononnya pihak yang tidak bertanggungjawab cuba menekan parti Warisan, terutama selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

  Apa yang dia cakap tu. Dia ingat berpolitik ni macam menanam sayur dibelakang rumah kah? Hari ini di tanam esok sudah boleh dituai?

  Apa punya propaganda hingga lupa parti yang paling kuat memainkan propaganda ialah Warisan itu sendiri. Sekarang mereka nak spin pula ya.

  Politik memang begitu, selagi lawan tidak tumbang maka selagi itulah setiap kelemahan atau penyelewengan yang dilakukan oleh lawan akan dicanang didedahkan kepada umum, biar masyarakat berfikir betapa lemahnya lawan aka Warisan hingga tidak boleh diberikan mandat.

  Sepertimana perbualan admin dengan seorang Profesor Dr. Beliau menceritakan kelemahan dan ketololan seorang mantan Menteri Persekutuan daripada Warisan hingga akhirnya beliau pula yang menjadi mangsa permainan mereka. Hemmm!

  Sedangkan tujuan beliau bertemu dengan Menteri pada ketika itu adalah untuk mendedahkan salahguna kuasa yang berlaku di salah satu Institusi pengajian Tinggi. Supaya tidak merugikan institusi, pelajar dan negara secara umumnya.

  Beliau pada waktu itu berjawatan Timbalan.

  Akibat tidak lagi mampu berbuat apa iaitu apabila SPRM menutup kes atau menghentikan siasatan. Beliau hanya mampu berdoa semoga kebenaran akan terbongkar, ternyata benar para pemimpin tolol dan tidak amanah itu tumbang di tengah jalan bukan hanya terduduk tapi akan berhadapan dengan pendakwaan di Mahkamah.

  Jaujan juga mendakwa kononnya pembangkang tidak putus putus berusaha merampas kuasa atau merebut jawatan Ketua Menteri Sabah daripada Shafie.

  Tidak ada yang merampas, Jaujan. Sebaliknya yang merampas jawatan Ketua Menteri adalah Presidenmu.

  Selepas pilihan raya yang lalu Tan Sri Musa telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah dihadapan TYT Sabah Tun Juhar. Ini kerana BN telah mendapat majoriti mudah 31 kerusi dicampur dengan 2 kerusi dari STAR.

  Tapi dua hari kemudian Presiden Warisan Shafie pula yang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah kerana mendakwa telah mendapat sokongan daripada DAP, PKR dan beberapa Yb BN yang melompat.

  Ironinya bila hari itu Tan Sri Musa Aman mendapat sokongan dari 33 Adun (akuan bersumpah). Tidak semena mena Shafie mengambil keputusan “membubarkan” DUN.

  Persoalan lain adakah selama ini dakwaan pembangkang terhadap kepimpinan dan Parti Warisan adalah fitnah?

  Kritikan terhadap PSS bukannya fitnah ia adalah program yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan Warisan dan yang membatalkan program ini ialah kerajaan negeri Warisan itu sendiri.

  Dakwaan rasuah terhadap Menteri Infrastruktur Peter Anthony bukannya fitnah ternyata hari ini dia didakwa di Mahkamah.

  Dakwaan sebelum pilihanraya yang lepas bahawa pentadbiran KKLW melalui agensi RISDA terlibat dalam aktiviti salah guna kuasa iaitu pembelian tanah di Tongod Tenom ia bukannya fitnah. Terbukti hari ini Peter Anthony dan peguamnya Michael Ubu telah pun didakwa Mahkamah.

  Skandal penyelewengan dalam Kementerian Pelancongan Malaysia. Seorang setiausaha telah didakwa di Mahkamah dan bakal ada lagi yang menyusul. Ini kalau menurut berita yang viral, mereka termasuklah mantan Menteri dan anaknya akan dicekup oleh SPRM.

  Dengar khabar geran tanah yang diberikan pada penerima baru baru ini ada di antaranya yang belum didaftarkan di dalam sistem Jabatan Tanah dan ukur negeri Sabah.

  Jadi siapa sebenarnya yang menggunakan taktik kotor demi mendapatkan dan mempertahankan kuasa?

 18. Saudara budin cuba buat artikel kenapa Tun M dan Umno sangat takut kepada saudara Anwar Ibrahim hinggakan sanggup buat apa sahaja untk halang Anwar jadi PM. Saya rasa mgkn kekuatan parti PKR yg berbilang kaum yg akan tenggelamkan parti berasaskan kaum spt umno, pas dan lain2. Jika Anwar jadi PM, maka PH akan jadi sangat kuat dan umno dan BN akan terus dilupakan. Tengok lah apa jadi bila PH jadi kerajaan dan Tun M bekas umno tubuh bersatu masuk PH jadi PM. Huru hara dan akhirnya seluruh PH dipersalahkan melalui spin media yg menjadi kekuatan parti lawan. Mungkin saudara budin boleh bagi pencerahan untuk perkara ini. Diatas hanya sekadar pandangan saya. Tq.

  1. bukan takot kekuatan dsai TAPI kelemahan dsai,bayangkan bila dia pm,mcm2 ugutan dan video keluar.ape persepsi rakyat dan kerajaan luar

 19. NAK TAHU SIAPA PRESIDENT MN BACA SINI…..RAKYAT TOLAK PH BANYAK SEBAB….ANTARA LAIN CALON PM IALAH BANDUAN TEBUK JUBO…..KES LIWAT BARU MELETUP2…..JIKA BAPOK JADI PM DAH TENTU MAT2 JAMBU TAK SELAMAT…..

  Penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional telah disepakati secara prinsip ….. –

  Penyertaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam Muafakat Nasional telah disepakati secara prinsip, demikian menurut Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa.

  Beliau berkata, sehubungan itu jawatankuasa pemandu Muafakat Nasional akan memperincikan draf piagam dan memorandum persefahaman (MoU) sedia ada antara PAS dan UMNO bagi menerima gabungan parti baharu itu.

  “Proses perbincangan (pemurnian piagam dan MoU) antara semua pihak perlu dijalankan secara berperingkat. Yang penting, proses itu dilaksanakan secara semulajadi dan berperingkat dengan sesuatu keputusan (yang dibuat) biarlah semua pihak berpuas hati,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan lesen kepada beberapa penjaja di Batu Muda di sini.

  Semalam, Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memaklumkan secara rasmi bahawa penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional akan dimuktamadkan dalam masa terdekat dan Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu telah bersetuju untuk menyertai Muafakat Nasional yang mendukung Perikatan Nasional sebagai gabungan besar.

  “Kita ada menawarkan Bersatu sertai Muafakat Nasional, hasrat itu dah disampaikan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada Presiden Bersatu,” kata Annuar yang juga Setiausaha Bersama Sekretariat Muafakat Nasional.

  Mengulas lanjut, Annuar berkata gabungan sesuatu parti politik tidak mudah kerana pembentukan Muafakat Nasional sendiri mengambil masa lebih setahun untuk mencapai persetujuan.

  “Adalah normal sebagai sebuah parti politik yang berbeza-beza (ideologi). Kita kena tunjukkan kematangan dalam politik, (ambil) pendekatan yang mengelak situasi tak harmoni,” katanya.

  Muafakat Nasional merupakan pakatan kerjasama antara PAS dan UMNO dengan pembentukannya bertujuan menyatukan orang Melayu selain membentuk teras politik yang stabil.

  Mengulas lanjut, Annuar berkata keutamaan kerajaan kini adalah memulihkan kembali ekonomi sebagai tanggungjawab kepada rakyat dan negara.

  “Jadi tak usah lihat daripada sudut parti…rakyat dan negara perlukan kerajaan yang stabil dan pemulihan ekonom. Jadi apa yang pemimpin parti perlu buat ialah cari jalan ke arah kestabilan, itu yang akan kita lakukan,” katanya.

  Sementara itu, mengulas mengenai pertanyaan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sama ada Muafakat Nasional akan melantik Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pengerusinya, Annuar menjawab ketiga-tiga parti di bawah muafakat itu meraikan kewujudan bersama serta tidak timbul soal perebutan jawatan pengerusi.

  “Kita dah tidak pakai sistem politik lama, sekarang kita dah migrate (berhijrah) jauh ke depan menggunakan politik yang diistilahkan politik ta’awun (bantu-membantu) dan ta’yush (hormat-menghormati).

  “Konsep Ta’awun iaitu daripada bergaduh kepada bekerjasama dan Ta’ayush iaitu hormati prinsip co-existence (kewujudan bersama),” katanya.

  Beliau berkata fahaman falsafah politik Mukriz, yang juga Presiden Penaja (interim) Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), ketinggalan 20 tahun kebelakang berbanding amalan politik baharu gabungan politik Muafakat Nasional.

  “Kena tiru model Muafakat Nasional, bertoleransi, tiada masalah. Tujuh kali pilihan raya kecil, calon semua dari BN, tiada lagi calon daripada PAS, tetapi PAS tetap bekerjasama dan itulah model baharu,” katanya menambah meskipun BN mempunyai kerusi paling banyak, namun perikatan itu tetap menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri dan ia selari dengan sistem politik model baharu.

  “Kalau ikut model yang biasa, kena UMNO (jadi perdana menteri). Apabila tiba masanya, mungkin Bersatu akan beri pada UMNO semula untuk jadi Perdana Menteri,” katanya.

  Di JOHOR BAHRU, Presiden MCA Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong berkata penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional amat dialu-alukan sekali gus dapat merapatkan hubungan dan persefahaman antara parti yang terlibat.

  Presiden MCA Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong berkata MCA tidak mempunyai sebarang masalah berhubung penyertaan Bersatu demi kepentingan rakyat dan masa depan negara.

  “Sepertimana kita maklum, semalam kita menerima baik berita daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa partinya akan menyertai Muafakat Nasional. Keputusan ini dapat merapatkan saf sesama kita.

  “Selama ini dalam konteks Muafakat Nasional atau Barisan Nasional (BN), (contohnya) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai, kami (MCA) sudah satu pentas, berbincang dan bermusyawarah untuk bersama-sama mendukung Muafakat Nasional walaupun bukan satu perikatan atau pakatan yang formal,” katanya yang ditemui pemberita selepas merasmikan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Ladang Grisek, di sini hari ini.

  Wee yang juga Menteri Pengangkutan berkata semangat Muafakat Nasional perlu ada kerana antara intipati dalam Muafakat Nasional adalah tanpa mengira kaum dan agama serta merapatkan silaturahim sesama parti.

  “Takkan manusia hendak tolak berbaik, bersahabat. Saya rasa perkara ini (penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional) amat dialu-alukan,” katanya.

  — BERNAMA

 20. najib bini rosmah

  Wakil Rakyat Tebuk Atap punca gelombang ke 2 Covid19 dengan huru hara politik dengan kerjasama Madey si Kitol dan Azmin Semburit. Menteri Kerajaan Pintu Belakang masih gagal sifar Covid19. Lemah dan tidak kompeten menjadi penyebab gelombang ke 3 Covid19 gagal dibendung. Kluster Covid19 baru makin bertambah sebab Menteri yang ada makan gaji buta dan makan udang galah free curi duit GLC. Kahkahkah!

 21. najib bini rosmah

  Hapuskan puppet master dan semua puppetnya akan menyemburit sesama sendiri selepas PRU15. Don’t worry jangan iri hati. Kahkahkah!

 22. najib bini rosmah

  Umat Islam yang bijak takkan disemburit oleh orang tua 95 tahun yang sama berulang kali sejak 1982. Lainlah kalau umat Islam yang gay dan hisap vape. Kahkahkah!

 23. najib bini rosmah

  Madey si Kitol main peranan si Kitol bersama Azmin Semburit. Puppet PM Kerajaan Pintu Belakang Mat Sembab sebenarnya gagal main peranan sebab terlalu lemah dan tiada pengaruh. Akibatnya mereka tahu mereka bakal dihukum Rakyat sekali lagi pada PRU15. Kepanasan pungkok menyebabkan aksi politik main belakang oleh Geng Semburit lebih drastik. Sempatkah selamat diri atau ada sekor dua bakal berkubur? Kahkahkah!

 24. Walau apa pun rancangan yang difikirkan oleh penasihat Muhyiddin untuk memperalatkan parti UMNO baru sebagai baruah mereka memang tidak akan berjaya. Secara lojik nya mana mungkin sampah hanyut mampu menolak balak didarat.

  Parti PPBM sepatut nya menggunakan kekuatan parti PKR jika berniat mahu menunduk kan nafsu pemimpin UMNO baru dan bukan nya bersekongkol dengan parti ulamak fasiq munafik. Itu lah kesilapan nya. Sekarang PPBM seperti orang tak ada hidung, pipi kerepot pula yang disorong-sorong.

  Mahathir, Muhyiddin, Azmin semburit dakwa Anwar gila nak jadi perdana menteri. Tapi yang sebenarnya mereka bertiga yang kemaruk kuasa…. Inilah si kitol paling celaka dalam abad ini. Masih perlukan mereka untuk mendapat sokongan dari ahli parlimen yang khianat ?

  Biar pun PPBM mahu jadi ahli gabungan muafakat nasional tapi kita tidak nampak Muhyiddin akan dilantik sebagai pengerusi MN walaupun beliau sebagai perdana menteri.

  Ini bermakna PPBM akan jadi parti sampah bila tiba pengagihan kerusi nanti. Biar pun PPBM dibenarkan mengguna lambang BN tapi gerak kerja kempen dibiarkan bersendirian malah akan disabotaj di hari mengundi. Itu lah balasan dari puak penyamun dan ulamak fasiq munafik..

  Ramai rakyat yang tidak berparti mengharapkan Anwar Ibrahim diberikan peluang jadi perdana menteri yang seterusnya. Dan pemerhati juga berpandangan begitu.

  Manusia merancang, Allah juga merancang. Maka seeloknya manusia yang merancang perlu sentiasa berdoa pada Allah agar dipimpin dan dipermudahkan bergerak kearah rancangan yang telah Allah tetapkan.

  PKR perlu belajar berdiri dan berjalan atas kaki sendiri.

  1. Sampah hanyut…..isk isk isk

   Tapi sampah hanyut tu perlukan umno+pas untuk kekal menjadikan dirinya pm malaysia sekiranya memamg pru15 .sb tu terpaksa bersekongkol dengan bakal² penghuni penjara serta puak penghuni syurga secara tetap iaitu parti pas.

   Korbankan kebenaran demi tuntutan nafsu sendiri…rakyat nampak jelas rasanya

 25. Bersatu ak masuk MN…siapa pengerusi?..takkan zahid akan serah kpd muyidin…

 26. DORAEMON MEMANG CERDAS….DIA CIPTA KEADAAN DI MANA RAKYAT NAMPAK DIA DAN TOK MUDIN GADUH…..TAPI SEBENARNYA TOK MUDIN HANYA PUPPET DORAEMON……

  Parti keluarga anak beranak masyuarat di rumah sajalah,…….

  Bekas Perdana Menteri keenam, Datuk Seri Najib Razak menyindir parti baharu pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad agar mengadakan mesyuarat di rumah sahaja.

  Bekas Presiden UMNO itu berkata, ini kerana parti yang dikenali Parti Pejuang Tanahair (Pejuang) menyaksikan bekas perdana menteri keempat dan dan ketujuh itu memegang jawatan sebagai pengerusi manakalanya anak, Datuk Seri Mukhriz sebagai presiden.

  Jelas beliau, perjuangan di dalam parti sebenarnya bukan untuk anak dan keluarga mana-mana pemimpin.

  “Sebelum ini dicalonkan anaknya sebagai Timbalan Perdana Menteri, Boboi (Mukhriz). Tergamak beliau, maknanya parti siapa ini.

  “Bapa chairman (pengerusi), anak presiden. Mesyuarat di rumah sahajalah. Perjuangan kita bukan untuk anak dan keluarga,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap pada pada majlis memperkenalkan calon Barisan Nasional (BN), Mohd. Zaidi Aziz di Dewan Semai Bakti Trolak Selatan di sini malam ini.

  Mengulas lanjut, Najib berkata, selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) Chini bulan lalu, Mahathir terus meletak seorang lagi bukan calon tempatan di PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim pada 29 Ogos ini.

  Namun yang menimbulkan persoalan kata bekas Pengerusi BN, apa perlu parti baharu yang ditubuhkan oleh Mahathir itu yang juga bekas Pengerusi Bersatu.

  “Apa perlunya parti politik baharu orang Melayu sebab ‘Atok’ (Mahathir) kata masalah orang Melayu kerana banyak parti politik, dia sendiri cakap apa gunanya, ramai nak jadi presiden.

  “Jadi akhirnya dia pula buat, kata orang cakap tidak serupa bikin dan dia tubuh parti baharu, timbul lagi parti yangg boleh juga pecah belah orang Melayu

  “Kita sudah ada UMNO iaitu parti terbesar Melayu, Pas parti kedua dan gabung dalam Muafakat Nasional (MN) dan parti bunga (Bersatu) tengah risik tunggu dulu dan kita apa keputusannya,” katanya. – MalaysiaGazette

 27. MASA DALAM PH DULU TOK MUDIN DAN DORAEMON SAMA2 MEMERLUKAN….. IKUTKAN DORAEMON MAHU ANAK DADDY JADI PM….TAPI INI LEVEL DAJJAL SEBELUM ITU DIA MAHU UMNO DULU HANCUR……

  PARTI KADOK UNTUNG DAPAT HABUAN SANA SINI…..BILA JOIN MN DIA DAPAT HANCURKAN UMNO DAN TARIK UNDI UMNO…..DAH TU LOMPAT JOIN DORAEMON BALIK…..

  PRK Slim N58, Apa Tujuan Sebenar Pejuang Letakkan Calon Walau Pun Tahu Tiada Peluang Menang?…….

  Semalam, 15 Ogos 2020, seperti yang telah diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya, adalah hari penamaan calon bagi PRK Slim N58.

  Pegawai Pengurus Pilihanraya, Shamsul Ridzuan Idris, mengumumkan pertandingan 3 penjuru antara BN/Muafakat Nasional, Bebas/Pejuang dan Bebas selepas proses penamaan calon di Dewan Sri Tanjung Majlis Daerah Tanjong ditutup pada jam 10 pagi semalam.

  BN/Muafakat Nasional diwakili oleh Pemangku Ketua Bahagian UMNO Tanjung Malim, Mohd. Zaidi Aziz seorang warga tempatan manakala Amir Khusyairi Mohamad Tanusi bertanding di atas tiket Bebas/Pejuang adalah berasal dari Teluk Intan dan seorang lagi calon yang bertanding atas tiket Bebas adalah Santhara Sekaran Subramaniam.

  PRK Slim N58 diadakan berikutan kematian penyandangnya Allahyarham Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib pada 15 Julai 2020 akibat kesukaran bernafas di Hospital Bentong, Pahang.

  Kerusi DUN Slim N58 Adalah Kerusi Tradisi UMNO

  Sejak dari PRU 11 hingga PRU 14, UMNO memenangi kerusi DUN Slim N58, dalam ertikata lain, DUN Slim merupakan kubu kuat UMNO dalam 4 PRU berturut-turut.

  Allahyarham juga telah memenangi kerusi DUN Slim N58 sejak PRU 11 lagi, ini bermakna kepercayaan dan keyakinan pengundi tempatan terhadap UMNO adalah sangat tinggi.

  Namun, berbanding PRU 13, pada PRU 14, terdapat penurunan jumlah undi UMNO dan PAS berikutan tsunami politik yang melanda negara ketika itu.

  Jumlah undi UMNO berkurangan dari 11,152 pada PRU 13 kepada 8,327 pada PRU 14 manakala PAS pula berkurangan dari 7,299 pada PRU 13 kepada 4,103 pada PRU 14 dan PPBM mendapat 6,144 undi pada PRU 14.

  Ini jelas membuktikan, walau pun pada PRU 14, seluruh negara dilanda tsunami politik, namun DUN Slim N58 kekal menjadi kubu kuat UMNO.

  Apa Tujuan Sebenar Dr Mahathir Letak Calon Walau Tiada Peluang Untuk Menang?

  Dr Mahathir tahu calon tajaan beliau boleh dikatakan sangat mustahil untuk merampas kerusi DUN Slim N58 dari UMNO/Muafakat Nasional.

  Kalau hendak mengharapkan undi yang PPBM perolehi dalam PRU 14 cuma 6,144 dan ini adalah kurang dari 50% berbanding dengan jumlah undi Muafakat Nasional bila dicampurkan undi UMNO dan PAS iaitu 12,430 undi.

  Ini belum diambil kira undi PPBM yang mungkin akan berpecah dua, antara PPBM serpihan pro Dr Mahathir yang dijangka akan mengundi Bebas/Pejuang dan sebahagiannya pula akan mengundi calon UMNO di bawah PPBM yang pro Muhyiddin Yassin.

  Kemungkinan besar calon Bebas/Pejuang tajaan Dr Mahathir akan mendapat undi kurang dari 3,000 undi di PRK Slim ini.

  Tetapi tinjauan admin di lapangan mendapati tiada penyokong PPBM yang hadir sewaktu penamaan calon semalam, yang kelihatan cuma Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu @ Peja dan beberapa orang yang menemani beliau.

  Yang kelihatan cuma penyokong Muafakat Nasional yang terdiri dari penyokong UMNO dan PAS.

  Mungkin ini antara bukti mengapa keinginan PPBM untuk menyertai Muafakat Nasional masih terus diragui terutama di peringkat akar umbi.

  Namun calon UMNO/Muafakat Nasional, Mohd Zaidi Aziz mempunyai kelebihan kerana beliau merupakan warga tempatan yang memangku jawatan Ketua Bahagian UMNO Tg. Malim dan merupakan Naib Ketua Bahagian UMNO Tg. Malim serta beliau merupakan Ahli Mesyuarat Daerah Tg. Malim, manakala calon Bebas/Pejuang, Amir Khusyairi, tajaan Dr Mahathir tidak berapa dikenali pengundi tempatan kerana beliau berasal dari Teluk Intan.

  Dari sumber yang diperolehi dari kem Bebas/Pejuang memaklumkan, matlamat utama Dr Mahathir meletakkan calon bukanlah unttuk merampas kerusi DUN Slim kerana Dr Mahathir memang maklum harapan untuk menang adalah sangat tipis malah boleh dikatakan mustahil.

  Matlamat utama Dr Mahathir adalah untuk mengurangkan undi yang bakal diperolehi oleh UMNO/Muafaklat Nasional.

  Mengapa?

  Dengan mengurangkan undi Muafakat Nasional di PRK Slim, Dr Mahathir boleh ‘spin’ bahawa sokongan rakyat kepada Muafakat Nasional sudah mula beralih kepada parti baharu beliau, Pejuang.

  Dr Mahathir juga akan mendakwa parti Pejuang sudah diterima rakyat kerana di kubu kuat UMNO sendiri, mereka mampu ‘mencuri’ undi Muafakat Nasional.

  Maka ini akan membuatkan hasrat beliau untuk menjadi ‘king maker’ dalam PRU 15 nanti akan mendapat perhatian sama ada dari Perikatan Nasional mahu pun Pakatan Harapan.

  Sebab itulah strategi kempen di PRK Slim ini, Dr Mahathir akan lebih menumpukan pengundi Tg. Malim yang berada di luar Tg Malim kerana menyedari calon UMNO/Muafakat Nasional mempunyai kelebihan berbanding calon tajaan beliau.

  Itulah strategi Dr Mahathir, hanya menggunakan calon tajaan beliau demi untuk kepentingan peribadi politik beliau sendiri.

  Muga jentera PRK Slim Muafakat Nasional perlu melakukan sesuatu dan calon UMNO/Muafakat Nasional MESTI mendapatkan sekurang-kurangnya 14,000 undi di PRK Slim ini untuk membuktikan bahawa rakyat sudah menolak Dr Mahathir dan parti anak beranak yang baru beliau tubuhkan itu, Pejuang atau lebih tepat lagi PujaWang!!!
  The Unspinners

 28. PARTI KADOK UNTUNG DAPAT HABUAN SANA SINI…..BILA JOIN MN DIA DAPAT HANCURKAN UMNO DAN TARIK UNDI UMNO…..DAH TU LOMPAT JOIN DORAEMON BALIK…..

  PRK Slim N58, Apa Tujuan Sebenar Pejuang Letakkan Calon Walau Pun Tahu Tiada Peluang Menang?…….

  Semalam, 15 Ogos 2020, seperti yang telah diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya, adalah hari penamaan calon bagi PRK Slim N58.

  Pegawai Pengurus Pilihanraya, Shamsul Ridzuan Idris, mengumumkan pertandingan 3 penjuru antara BN/Muafakat Nasional, Bebas/Pejuang dan Bebas selepas proses penamaan calon di Dewan Sri Tanjung Majlis Daerah Tanjong ditutup pada jam 10 pagi semalam.

  BN/Muafakat Nasional diwakili oleh Pemangku Ketua Bahagian UMNO Tanjung Malim, Mohd. Zaidi Aziz seorang warga tempatan manakala Amir Khusyairi Mohamad Tanusi bertanding di atas tiket Bebas/Pejuang adalah berasal dari Teluk Intan dan seorang lagi calon yang bertanding atas tiket Bebas adalah Santhara Sekaran Subramaniam.

  PRK Slim N58 diadakan berikutan kematian penyandangnya Allahyarham Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib pada 15 Julai 2020 akibat kesukaran bernafas di Hospital Bentong, Pahang.

  Kerusi DUN Slim N58 Adalah Kerusi Tradisi UMNO

  Sejak dari PRU 11 hingga PRU 14, UMNO memenangi kerusi DUN Slim N58, dalam ertikata lain, DUN Slim merupakan kubu kuat UMNO dalam 4 PRU berturut-turut.

  Allahyarham juga telah memenangi kerusi DUN Slim N58 sejak PRU 11 lagi, ini bermakna kepercayaan dan keyakinan pengundi tempatan terhadap UMNO adalah sangat tinggi.

  Namun, berbanding PRU 13, pada PRU 14, terdapat penurunan jumlah undi UMNO dan PAS berikutan tsunami politik yang melanda negara ketika itu.

  Jumlah undi UMNO berkurangan dari 11,152 pada PRU 13 kepada 8,327 pada PRU 14 manakala PAS pula berkurangan dari 7,299 pada PRU 13 kepada 4,103 pada PRU 14 dan PPBM mendapat 6,144 undi pada PRU 14.

  Ini jelas membuktikan, walau pun pada PRU 14, seluruh negara dilanda tsunami politik, namun DUN Slim N58 kekal menjadi kubu kuat UMNO.

  Apa Tujuan Sebenar Dr Mahathir Letak Calon Walau Tiada Peluang Untuk Menang?

  Dr Mahathir tahu calon tajaan beliau boleh dikatakan sangat mustahil untuk merampas kerusi DUN Slim N58 dari UMNO/Muafakat Nasional.

  Kalau hendak mengharapkan undi yang PPBM perolehi dalam PRU 14 cuma 6,144 dan ini adalah kurang dari 50% berbanding dengan jumlah undi Muafakat Nasional bila dicampurkan undi UMNO dan PAS iaitu 12,430 undi.

  Ini belum diambil kira undi PPBM yang mungkin akan berpecah dua, antara PPBM serpihan pro Dr Mahathir yang dijangka akan mengundi Bebas/Pejuang dan sebahagiannya pula akan mengundi calon UMNO di bawah PPBM yang pro Muhyiddin Yassin.

  Kemungkinan besar calon Bebas/Pejuang tajaan Dr Mahathir akan mendapat undi kurang dari 3,000 undi di PRK Slim ini.

  Tetapi tinjauan admin di lapangan mendapati tiada penyokong PPBM yang hadir sewaktu penamaan calon semalam, yang kelihatan cuma Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu @ Peja dan beberapa orang yang menemani beliau.

  Yang kelihatan cuma penyokong Muafakat Nasional yang terdiri dari penyokong UMNO dan PAS.

  Mungkin ini antara bukti mengapa keinginan PPBM untuk menyertai Muafakat Nasional masih terus diragui terutama di peringkat akar umbi.

  Namun calon UMNO/Muafakat Nasional, Mohd Zaidi Aziz mempunyai kelebihan kerana beliau merupakan warga tempatan yang memangku jawatan Ketua Bahagian UMNO Tg. Malim dan merupakan Naib Ketua Bahagian UMNO Tg. Malim serta beliau merupakan Ahli Mesyuarat Daerah Tg. Malim, manakala calon Bebas/Pejuang, Amir Khusyairi, tajaan Dr Mahathir tidak berapa dikenali pengundi tempatan kerana beliau berasal dari Teluk Intan.

  Dari sumber yang diperolehi dari kem Bebas/Pejuang memaklumkan, matlamat utama Dr Mahathir meletakkan calon bukanlah unttuk merampas kerusi DUN Slim kerana Dr Mahathir memang maklum harapan untuk menang adalah sangat tipis malah boleh dikatakan mustahil.

  Matlamat utama Dr Mahathir adalah untuk mengurangkan undi yang bakal diperolehi oleh UMNO/Muafaklat Nasional.

  Mengapa?

  Dengan mengurangkan undi Muafakat Nasional di PRK Slim, Dr Mahathir boleh ‘spin’ bahawa sokongan rakyat kepada Muafakat Nasional sudah mula beralih kepada parti baharu beliau, Pejuang.

  Dr Mahathir juga akan mendakwa parti Pejuang sudah diterima rakyat kerana di kubu kuat UMNO sendiri, mereka mampu ‘mencuri’ undi Muafakat Nasional.

  Maka ini akan membuatkan hasrat beliau untuk menjadi ‘king maker’ dalam PRU 15 nanti akan mendapat perhatian sama ada dari Perikatan Nasional mahu pun Pakatan Harapan.

  Sebab itulah strategi kempen di PRK Slim ini, Dr Mahathir akan lebih menumpukan pengundi Tg. Malim yang berada di luar Tg Malim kerana menyedari calon UMNO/Muafakat Nasional mempunyai kelebihan berbanding calon tajaan beliau.

  Itulah strategi Dr Mahathir, hanya menggunakan calon tajaan beliau demi untuk kepentingan peribadi politik beliau sendiri.

  Muga jentera PRK Slim Muafakat Nasional perlu melakukan sesuatu dan calon UMNO/Muafakat Nasional MESTI mendapatkan sekurang-kurangnya 14,000 undi di PRK Slim ini untuk membuktikan bahawa rakyat sudah menolak Dr Mahathir dan parti anak beranak yang baru beliau tubuhkan itu, Pejuang atau lebih tepat lagi PujaWang!!!
  The Unspinners

 29. Muhyiddin, expect turbulence of game of shame
  All your excuses shall be considered as lame
  Miscalculated efforts all lost in a big flame
  You have no one else your greedy self to blame

  You betrayed TDM who helped you out from the drain
  When you were sacked by Najib, you groaned in pain
  Raised you from ashes and elevated you as President
  Only to fumigate TDM out from Bersatu like a rodent

  You denied you betrayed the party which you founded
  Alleging the party has to move north without TDM
  Pillagers, thieves and religious peddlers you cuddled
  You will regret it when the rakyat start to condemn

  May Allah shows you the truth and the way out
  Never too late to admit you had miscalculated
  Before everything goes worst, out and about
  For the majority, a sincere apology is appreciated

  1. Kenape madey gatal letak jawatan?..kalo madey tak letak jawatan sukar muyidin nak tendang madey..

   Madey ingat jawatan pengerusi dan pm hak bapak dia punyer….boleh letak boleh ambik balik bila dia suka..

   Tanpa sokongan anwar jgn mimpi madey boleh jadi pm semula..

 30. ape kata najib/zahid berkata lalu rakyat mengata…

  bersatu di lihat ikhlas menyertai mua”FUCK”at jika najib/zahid terlepAs dari pertuduhan lalu bebas….

  dan Moo di nobat terus pm selepAs pru 15 dgn syarat bersatu terima bilangan kerusi jauh lebih rendah dari 50 yg mereka idamkan…

Leave a Reply

Your email address will not be published.