“ORANG MELAYU SUDAH KENAL SIAPA UMNO SIAPA PAS”

Tamrin Tun Ghafar

Sabtu – 08/08/2020

( 1 – 36 )

1. “Sejak kalah Pilihanraya Umum ke14 yang lalu UMNO dan PAS mula mengamalkan pendekatan politik ekstrem atau politik keterlaluan – UMNO menggunakan politik perkauman dan PAS pula menggunakan Islam sebagai senjata BAGI MENDAPATKAN SEMULA sokongan orang Melayu.

2. “Saya dan Shafie Apdal digugurkan dari Kabinet dan dipecat sebagai Ahli UMNO oleh Majlis Tertinggi UMNO kerana membangkitkan isu 1MDB.

3. “Berani saya katakan Najib dan dan penyokong – penyokong TELAH MEROMPAK hak rakyat dan Negara sedangkan PAS pula MENYOKONG perompak – perompak tersebut – INI ISLAM APA ?

4. “Orang Melayu tidak boleh ditipu lagi; MEREKA SUDAH KENAL SIAPA UMNO DAN SIAPA PAS”.

5. “PERCAYALAH SAYA TIDAK AKAN SEKALI – KALI BERSAMA UMNO LAGI”.

6. Itu adalah beberapa sedutan ucapan yang diluahkan Muhyiddin bagi menunjukkan KEBENCIAN beliau terhadap UMNO dan PAS tidak lama dulu.

7. Apakah beliau langsung tidak berfikir sebelum mengeluarkan kata – kata tersebut atau setakat seronok – seronok sahaja untuk dendangan umum?

8. Beranikah beliau MENAFIKAN dengan melakukan SUMPAH LAKNAT seperti yang dilakukan oleh Najib di Masjid dan di dalam Mahkamah bahawa segala yang ditulis diatas adalah FITNAH bagi tujuan memburukkan watak ‘WARAK atau ALIM’ beliau?

9. Jika BERSUMPAH LAKNAT itu tidak baik dari sisi Islam , apakah beliau SANGGUP MENYAMAN atau MEMBAWA saya ke Mahkamah bagi membersihkan diri?

10. Saya tidak mahu menyentuh apa yang dilakukannya semasa di Johor selaku Menteri Besar atau isu peribadi yang melibatkan isteri orang sehingga kes tersebut dilaporkan ke Pejabat Agama Islam WP.

11. Sebenarnya perasaan BENCI beliau meluap – luap di dalam dada setelah dimaki hamun, diperlekeh, dihina dan dipijak – pijak oleh UMNO ; beliau dilayani seperti anjing kurap sehingga tiada parti yang mahu terima beliau kecuali Tun Mahathir melalui DEKLARASI RAKYAT yang kemudiannya menubuhkan Parti BERSATU.

12. Sejarah amalan dan sifat semulajadi politik beliau ‘TIKAM BELAKANG’ atau ‘MENGGIGIT TANGAN YANG MEMBERI MAKAN’ bermula apabila beliau berjaya menumbangkan Osman Saad ( Alfatihah ) , Menteri Besar Johor dan Ketua UMNO Bahagian Pagoh sedangkan Osmanlah yang mendidik beliau sehingga diangkat sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian tersebut.

13. Dendam beliau terhadap Mahathir bermula setelah Mahathir mengajak Perwakilan UMNO MENOLAK mereka yang MEMBELI UNDI atau yang mengamalkan POLITIK WANG; ekoran saranan itu Muhyiddin kalah sebagai calon Naib Presiden UMNO.

14. Kenyataan beliau di Singapura adalah pukulan terakhir atau ‘ the last straw’ yang menyebabkan Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

15. Apabila Najib naik menggantikan Abdullah, Muhyiddin naik pangkat sebagai Timbalan Perdana Menteri.

16. Peluang beliau menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri ekoran isu 1MDB TERBANTUT apabila beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Ahli UMNO.

17. Kebencian beliau terhadap Tun bertambah lagi apabila Tun tidak melantik beliau sebagai MENTERI KEWANGAN yang diidamkan-idamkannya.

18. Perancangan beliau membalas dendam terhadap Tun akhirnya berjaya apabila MUSUH KETATNYA, UMNO dan PAS dan beberapa Ahli Parlimen lain berjaya MENUMBANGKAN Tun.

19. TANPA SOKONGAN UMNO dan PAS perancangan beliau PASTI TIDAK AKAN KESAMPAIAN; inilah SUMBANGAN BESAR UMNO dan PAS kepada beliau.

20. Cakap – cakap KONONNYA beliau tidak berminat malah telah DIPAKSA mengamblih alih jawatan Perdana Menteri ke 8 itu adalah satu gimik politik atau dalam perkataan lain satu PEMBOHONGAN belaka.

21. Oleh kerana terlalu seronok, tanpa menghiraukan kehadiran beberapa orang Menteri di rumahnya, beliau dengan menggengam tangan ( fist ) dengan BANGGA menyatakan “AT LAST I MANAGED TO BRING HIM DOWN SINGLE HANDEDLY atau AKHIRNYA BERJAYA MENUMBANGKAN TUN MAHATHIR ‘SINGLE HANDEDLY’.

22. Tanpa disedari, beliau mempunyai SPLIT PERSONALITY atau DUA WAJAH YANG BERLAINAN – beliau menampakkan atau mempamerkan wajah ‘SEJUK’ dan ‘ALIM’ bagaikan ‘PIJAK SEMUT TAK MATI’ seorang yang boleh diharap dan dipercayai; bagi mencapai maksud tersebut stesen-stesen TV digalakkan mengulang tayang berkali-kali ‘BACAAN DOA’ beliau.

23. Beliau akan lakukan apa saja termasuk ‘’memancung’ sesiapa yang tidak sebulu atau yang cuba menghalang ‘nafsunya’.

24. PERCAYALAH,!selepas Najib didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi, beliau dan beberapa orang kepercayaannya sedang menunggu giliran Zahid Hamidi dan beberapa pemimpin UMNO lain ke Penjara Sungai Buloh; beliau akan pastikan Mat Hassan TIDAK akan dapat jadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri kerana ‘nafsu’ beliau itu.

25. Bagi mengekalkan kedudukan, beliau akan lakukan apa sahaja TERMASUK MENJILAT LUDAH DAN MUNTAHNYA SENDIRI sehingga sanggup MEMBAWA Parti BERSATU dalam Gabungan Muafakat Nasional yang terdiri dari UMNO dan PAS; beliau TIDAK PEDULI dengan janji awalnya yang TIDAK AKAN BERSAMA UMNO dan PAS lagi.

26. Pemimpin – Pemimpin UMNO HARUS BERWASPADA terhadap ‘ULAR KEPALA DUA’ ini.

27. Sesiapa sahaja yang tidak menyokongnya, beliau AKAN cari jalan menjatuh dan menggantikan mereka dengan ‘ORANG SURUHANNYA’.

28. Perkara ini sedang berlaku di Sabah apabila Parti Warisan yang dipimpin oleh Shafie Apdal, Ketua Menteri ENGGAN MENYOKONG beliau.

29. Musa Aman yang TERPAKSA berubat di London dan menggunakan tongkat dan dibebaskan pula dari SEMUA TUDUHAN MAHKAMAH tiba – tiba sihat dan tak perlu bertongkat lagi kini begitu bersemangat apabila MENDAPAT RESTU Muhyiddin.

30. Kehendak Muhyiddin diperkuatkan lagi apabila Hamzah Zainuddin, Menteri Dalam Negeri merangkap Setiausaha Agong BERSATU yang baru dilantik dan Nardin Awang, Setiausaha Politik Muhyiddin mengadap TYT Yang Di Pertua Sabah.

31. Kehadiran kedua – dua orang ‘SURUHAN’ Muhyiddin itu adalah petanda atau bukti jelas hasrat campur tangan beliau dalam Politik dan Pentadbiran Negeri Sabah itu sendiri.

32. Malangnya NIAT JAHAT beliau TIDAK KESAMPIAN apabila TYT Yang Di Pertua Sabah BERSETUJU membubarkan Dewan Negeri dengan memulangkan semula kuasa penentu kepada rakyat Sabah.

33. Yang menjadi tanda tanya bagaimana polis yang di bawah kelolaan Kementerian Dalam Negari dimana Hamzah Menterinya TIDAK MEMBENARKAN rombongan Musa menghadap TYT Yang Di Pertua TIDAK BEBERAPA LAMA selepas itu?

34. Seperti biasa Muhyiddin akan menampilkan imaj ‘SEJUK’ dan ‘ALIM’ nya seolah – olah beliau TIDAK TERLIBAT dengan rancangan jahatnya itu.

35. Kepada mereka yang terlalu TAKSUB atau yang MEMENTINGKAN PANGKAT dan IMBUHAN TANPA MEMPEDULIKAN PERINTAH ALLAH sama ada sebagai Menteri, Timbalan dan Pengerusi – Pengerusi GLC, anda boleh bergembira di dunia ini namun INGATLAH SERUAN ALLAH SWT, anda semua TIDAK BOLEH LARI dari dipersoalkan di Akhirat kelak.

36. BALIKLAH KE PANGKAL JALAN SEBELUM TERLEWAT.

Wassalam

Terima Kasih.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 August 2020 — 6:51 am
Subscribe
Notify of
guest
65 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sir Sim
Sir Sim
12 August 2020 9:32 am

Org melayu pun kenal sapa Pak Tam

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 7:16 pm

TABIAT SEMULA JADI DAJJAL PENCIPTA PECAH BELAH MASYARAKAT……PENCIPTA AGAMA2 SELAIN ISLAM….PERUBAH KITAB2 SUCI SEBELUM ALQURAN…. PENCIPTA IDEOLOGY2….PENCIPTA KUMPULAN2 PENGGANAS DAN GANGSTER….. Dr M sepatutnya kembali kepada PPBM atau Umno, kata Rais……. KUANTAN: Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sepatutnya kembali ke pangkuan PPBM atau Umno daripada menubuhkan parti baru, kata pengerusi PPBM Negeri Sembilan, Rais Yatim. Katanya, parti politik bertunjangkan bangsa Melayu sudah banyak selain asas penubuhan parti baru itu juga dilihat kurang jelas. “Dari segi realiti untuk menubuhkan parti politik bukan mudah dan ia memakan masa…lagipun buat apa Tun mahu menubuhkan parti Melayu lagi sedangkan beliau pernah mengepalai PPBM.… Read more »

bani melayu umno
bani melayu umno
9 August 2020 3:06 pm

INILAH UNGKAPAN PEMIMPIN YANG HARI² MUNCUL DALAM TV BERDOA,BERWAJAH SEDIH KONONYA MERATAPI MUSIBAH CONVID 19

MUHYIDDIN menyatakan

“AT LAST I MANAGED TO BRING HIM DOWN SINGLE HANDEDLY atau AKHIRNYA BERJAYA MENUMBANGKAN TUN MAHATHIR ‘SINGLE HANDEDLY’.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 August 2020 2:56 pm

Sembab, sejuk dan lembam. Khianat, rakus dan gelojoh. Itulah Mat Sembab pengkhianat bangsa, agama dan negara. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
9 August 2020 1:24 pm

ape keistimewaan melayu omNo & malaun2 melayu2 pAs ?

mereka semua dah sah islam ke?

maka mua”FUCJ”at itu satu gagasan sepakatan melayu2 berpanjikan islam utk mengtakbir negara?

kesundalan ape melayu2 islam mua”FUCK”at yg jenamakan islam sebagai agama kerajaan mereka, sedangkan “klepetocracy” najib satu dunia mengata, tapi melayu2 islam “mua”FUCK”at asyik menafikan nya?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:37 pm
Reply to  zunnun

Bukan Melayu di mana2 parti dan tak berparti pun ramai yang tak beragama. Main ikut2 saja.

Keturunan yang mula2 ikut Confius (cius), kemudian Taoist, Budis. Penghabis nya Evangelical Christianity yang tak ada dalam ajaran asal Jesus, prophet yang pulak jadi Tuhan korang.

Korang FUCK banyak sangat atara satu sama lain hingga manusia Jesus pun jadi Tuhan.

GOOBLADIGOOK.

zunnun
zunnun
9 August 2020 1:15 pm

byak yg berkata, blk ke “HIM” tapi sedikit yg mwnjauhi pwngakuan sedemikian nya….

kerana tuhan sj yg mengenal tuhan, dah hanya tuhan sj yg blk ke tuhan…

‘HIM’ asing ke dari melayu2 islam yg asyik mem”babi”buta dgn islam mereka?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:21 pm
Reply to  zunnun

Kamu bukan saja membabi buta tapi mengkongkak emak kau yang tak membimbimbing kamu adab sopan di masa kecil.

Sebab depa sex maniacs, asyik berkongkak pagi petang siang malam.

zunnun
zunnun
9 August 2020 1:10 pm

melayu2 islam?

yg cacat melayu atau islam atau kedua2 nya?

mua”FUCK”at melayu2 islam, selain “Allah” & “Rasullulah” setakat sebutan sj, baik di luar solat mau pun ketika solat, “Allah” & “Rasullulah” hanya istilah2 ‘pretentious’, fasik dan syirik semata2

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:23 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT),

Yang cacat ia lah puki emak kamu, koyak rabak bila kamu keluar dai nya, menendang terajang nak cepat keluar, biadab dan kurang ajar sejak dilahirkan.

zunnun
zunnun
9 August 2020 1:05 pm

maka aoe sebenar melayu islam mua”FUCK”at cuba nyatakan melayu dan islam mereka?

yg pasti amanat seketul daging babi si hadi sesat dan yg pasti hadi hingga skrang tiada bertaubat dan memihin maaf kerana membawa kematian di memali…

zunnun
zunnun
9 August 2020 1:06 pm
Reply to  zunnun

aoe – ape

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:26 pm
Reply to  zunnun

Kamu makan daging babi busuk, seketul yang kamu jaja tak laku, kamu goreng dan makan bersama maggots nya.

Asyik sebut Memali tapi tak berani sebut rusuhan 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal nya dan mereka ikut SOP Tentera dengan sepenuh nya.

zunnun
zunnun
9 August 2020 12:56 pm

penyamun2 omNo dan malaun2 pAs dgn mua”FUCK”at utk menegakan islam ke?

selama ini, tuhan asyik lena di singgahsana?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:03 pm
Reply to  zunnun

Tuhan kamu bukan lena pun, ha nya tak peduli bila kamu tonggang tonggek pegang joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara.

zunnun
zunnun
9 August 2020 12:54 pm

adakah orang melayu omNo dan irang melayu pAs, golongan orang2 islam?

islam itu mak bapak mereka punya?

atau sekadar lafaz syahadah, sah sentiasa islam mereka?

atau salat tonggang tungek dah sah islam yg di anuti mereka?

ini ke pengertian dan pegangan bahawa melayu2 dah islam semua nya?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:06 pm
Reply to  zunnun

KEPALA BAPAK KAU.

Bila persenda agama Islam, PUKI EMAK KAU.

Kata2 tonggang tonggek aku guna disini pun kamu nak tiru.

Dah bankrap ideas dan hujjah ker? Tonggang tonggek banyak lagi lah untuk mendapat nya.

zunnun
zunnun
9 August 2020 12:48 pm

orang melayu? golongan melayu yg asyik mengunakan islam utk perkuatkan kemelayuan mereka? sana sini ‘islam’, ‘rasullulah’, ‘allah’ sebagai pengalas sj? golongan melayu yg asyik mengaut keuntungan dari keistimewaa dgn air luih dan goyang kaki semata2…. masuk politik, mcm mana sundal dan usang nya politik yg di jenamakan, mereka akan pertahankan utk meneruskan samun menyamun mereka… golongan melayu yg merasakan ilmu mereka serba cukup dan kaum2 lain, serba dhaif dari mereka…. golongan seperti ini ‘byak’ dlm setiap masyarakat kemelayuan, sifat haiwan melebihi kemanusian yg mereka ada….. delima melayu2 islam dgn kesedaran mereka… melayu tak ke sini islam tak ke sana, bak… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 12:54 pm
Reply to  zunnun

Orang bukan Melayu mcm kamu? Asyik coba merendahkan Melayu dan Islam sebab Perkara 3 Perlembagaan negara kata Islam adalah agama negara ini.

Agama korang tak di sebut pun. Yang tak beragama apa tah lagi.

Kalau tak suka, hijrah lah. Takda sekatan, takda cukai, boleh angkat kaki pronto.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:01 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT),

Kamu menghasut bila mengata “setiap masyarakat kemelayuan, sifat haiwan melebihi kemanusian yg mereka ada.”

Kamu babi, sifat babi, diam di masyarakat babi, diharamkan agama Islam sebab dianggap kotor.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 August 2020 12:15 pm

Pakar kencing Hudud macam Hadi Wengweng perlu bertaubat. Jangan kencing hudud lagi. Melayu kencing hudud macam Hadi Wengweng jangan jadi khadam Dewa Wee 58j. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 12:26 pm

Yang membayangkan hal dia selalu kena kencing minta melayu jangan kencing Hudud lagi.

Dia terasa panas baru kena kencing itu paal dia masuk sini, komplen.

Goh
Goh
9 August 2020 11:57 am

Pas skrg islam taksub kemelayuan….agama jatuh ketempat no3 bagi pas.

Pada lebai :

kemelayuan jadi no1 (walaupun sedar bila dah mati nanti bangsa tidak jadi kriteria masuk syurga)

Jawatan dan kuasa jadi no2 sebab mereka lebih sanggup bergabung dgn perasuah supaya mendapat jawatan dan kuasa

Agama jatuh tempat ke3 sehinggakan ruu355 kini senyap membisu..selain tu ketua lebai tetap mahu bersekongkol dgn parti yg terkenal perasuah secara berjemaah kerana tidak mahu kehilangan kuasa menjadi kerajaan

Wau Bule
Wau Bule
9 August 2020 12:03 pm
Reply to  Goh

This is hypocrisy, No??????

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 12:40 pm
Reply to  Goh

Kalau kamu betul Cina bernama Goh, apasl hebohkan PAS dgn Hudud. Kamu DAP yer?

kemelayuan jadi no1 ? Kamu keCinaan nombor berapa?

Apasal bodoh sangat mengata bila dah mati nanti bangsa tidak jadi kriteria masuk syurga. Kau tak tahu ker bahwa Melayu = Islam = Syurga.

Banyak dosa mungkin lambat masuk, tapi lepas Neraka, masuk Syurga.

Wau Bule
Wau Bule
9 August 2020 11:51 am

MVSA

I hope you are not a clone of JD who has decided to disappear for good. Never ever forget Allah is All-knowing

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 August 2020 11:49 am

Dahulu Jibby I sudah maki hamun untuk buka mata dia dan Rosmah. Tapi macai Jibby bodoh sampai tergolek pun masih tak sedar diri. Mat Sembab sudah ikut jejak langkah Jibby hampir 80% plus pengkhianat dan kaki rasuah lagi. I dapat agak Mat Sembab akan tergolek lebih jauh dalam gaung berbanding Jibby, sebab penyondol anak babinya terlalu ramai dan semua anak babi perlu makan free udang galah setiap hari. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 12:47 pm

Siapa nak percaya perlu makan free udang galah setiap hari.

Nyata kau bodoh, bangang, otak kentang, kena tendang terajang lintang pukang.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 11:48 am

MANA2 NEGARA PUN DAULATKAN BANGSA SEPERTI THAILAND TANAH BANGSA THAI,,,CHINA REPUBLIC TANAH TIONGKOK DLL….TAK PAYAHLAH MAIN POLITIK DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ….. APA TAK HEBATNYA LEVEL DAJJAL….BILA JIBENG JATUH UMNO PUN JATUH….BILA NOBITA KENA DAPIG TERPAKSA SEMBAH SUJUD DAN MINTA NYAWA…..PAK SHEIKH OTAK KAT JUBO PASTI IKUT SUJUD SEMBAH…… KAN DORAEMON DAH KATA DULU TUJUAN DIA TUBUH PARTI KADOK UNTUK JATUHKAN JIBENG…..DIA DAH HANTAR TOK MUDIN JADI PUPPET UNTUK TUJUAN ITU….BILA MATLAMAT MICHEVALIAN DAH TERCAPAI DIA TUBUH PARTI KADOK BARU….. ALI BABA TAK FAHAM POLITIK DAJJAL ILLUMINITY….. Tauke Ah Long… Dulu pernah satu kali saya bekerja dengan syarikat X Director syarikat tersebut… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
9 August 2020 11:44 am

Selagi Umno dan Pas masih bermain sandiwara dan berhipokrit tentang archaic slogan KERANA BANGSA DAN AGAMA tanpa mereka berealiti berpandu dengan fakta dan kebenaran viz tindak tanduk mereka, selagi itu jangan harap Umno dan Pas boleh memajukan bangsa melayu dan muslim dan negara Malaysia. Tambahan lagi jika self proclaimed agamawan2 dan ustaz2 dan mufti2 yang bijaksana masih tutup mata, pekaka telinga, kunci mulut demi pangkat dan jawatan dan habuan material, selagi itu kita akan terus terumbang ambing dalam sandiwara dan kehidupan berhipokrisi

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 11:23 am

APA TAK HEBATNYA LEVEL DAJJAL….BILA JIBENG JATUH UMNO PUN JATUH….BILA NOBITA KENA DAPIG TERPAKSA SEMBAH SUJUD DAN MINTA NYAWA…..PAK SHEIKH OTAK KAT JUBO PASTI IKUT SUJUD SEMBAH…… KAN DORAEMON DAH KATA DULU TUJUAN DIA TUBUH PARTI KADOK UNTUK JATUHKAN JIBENG…..DIA DAH HANTAR TOK MUDIN JADI PUPPET UNTUK TUJUAN ITU….BILA MATLAMAT MICHEVALIAN DAH TERCAPAI DIA TUBUH PARTI KADOK BARU….. ALI BABA TAK FAHAM POLITIK DAJJAL ILLUMINITY….. Tauke Ah Long… Dulu pernah satu kali saya bekerja dengan syarikat X Director syarikat tersebut mengalami masalah kewangan yang teruk sehinggakan dia terpaksa berhutang dengan satu Ah Long. Ah Long ni pun hebat tuan-tuan. Pembayaran… Read more »

Semah Bini Matdey
Semah Bini Matdey
9 August 2020 11:06 am

Hebat laki aku no……lepas ni ada peluang le anak aku jadi PM no….

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:53 am

Tak kisah lah parti2 lain sudah terkenal,

Dr M said: New party may not be able to form govt but we can be decisive force

Dia cakap pasal sekarang. Di PRU15, mungkin boleh mengguling parti2 Kerajaan sekarang nih.

Sekarang belum mid-term pun. Mereka akan but kesalahan satu lepas satu. Rakyat / pengundi bosan dengan depa.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:54 am
Reply to  Anonymous

akan buat kesalahan …

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 11:01 am
Reply to  Anonymous

Bersatu pun sudah goncang. Mana ada kekuatan bila tun M takda di situ.

Bersatu Youth exco resigns in support of Dr M’s new party

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 11:02 am
Reply to  Anonymous
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 10:50 am

KAN DORAEMON DAH KATA DULU TUJUAN DIA TUBUH PARTI KADOK UNTUK JATUHKAN JIBENG…..DIA DAH HANTAR TOK MUDIN JADI PUPPET UNTUK TUJUAN ITU….BILA MATLAMAT MICHEVALIAN DAH TERCAPAI DIA TUBUH PARTI KADOK BARU….. ALI BABA TAK FAHAM POLITIK DAJJAL ILLUMINITY….. Tauke Ah Long… Dulu pernah satu kali saya bekerja dengan syarikat X Director syarikat tersebut mengalami masalah kewangan yang teruk sehinggakan dia terpaksa berhutang dengan satu Ah Long. Ah Long ni pun hebat tuan-tuan. Pembayaran balik bukan dalam bentuk wang. Tapi sistem barter. Bagaimana? Ah Long ini terlibat dalam satu projek pembangunan beberapa biji banglo. Dia perlukan designer. Yup, di sinilah mereka… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:39 am

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Ahli ‘parti baru cap ayam’ dgn jari pun bleh bilang
Salah seorang itu dah pasti Wak Nyah jembalang
Sorang lagi, tapi lesap..J.Doe nujum pak belalang
Yg masih ada kt sini Wau Bule..Melayu petualang
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:38 am

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Parti baru Atok bentuk sikit pun rakyat tak teruja
Tak tahu le, berapa ramai ahli yg Atok dapat taja
Berikan je nama PDBM..Parti Demi Boboi Manja
Atau nama PMPR -Parti Melayu Penentang Raja
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:38 am

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
TDM dulu pokok kelapa, tpi dh jadi pokok bayam
Blm puas lagi ke, dulu dh 22 tahun bersemayam?
Tk akan ke mana2 lah, dia punya parti cap ayam
Lbh baik ler dia buat parti tossey @ putu mayam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 10:16 am

ALI BABA TAK FAHAM POLITIK DAJJAL ILLUMINITY….. Tauke Ah Long… Dulu pernah satu kali saya bekerja dengan syarikat X Director syarikat tersebut mengalami masalah kewangan yang teruk sehinggakan dia terpaksa berhutang dengan satu Ah Long. Ah Long ni pun hebat tuan-tuan. Pembayaran balik bukan dalam bentuk wang. Tapi sistem barter. Bagaimana? Ah Long ini terlibat dalam satu projek pembangunan beberapa biji banglo. Dia perlukan designer. Yup, di sinilah mereka cuci wang. Maka syarikat X dimana saya bekerja itu membekalkan semua kerja-kerja design secara percuma kepada Ah Long tersebut, sebagai pembayaran balik peminjaman wang, termasuk brochure untuk pemasaran, disinilah kepakaran saya… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:44 am

Sorry to say, mata kamu juling kalau nampak PH dulu Ah Long.

Jumpa pakar mata lah. Mintak dia buatkan satu cermin mata di tengah2 mata kamu, di dahi kamu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 10:06 am

WALAU APA PUN KATAK2 DIPASTI OLEH RAKYAT TIDAK LAGI MELOMPAT KE SANA KE SINI PRU15 NANTI….. DORAEMON PERNAH KATA DIA SETUJU TOK MUDIN PM8……ALI BABA TAK IKUT PERKEMBANGAN SEPENUHNYA DIA HANYA DENGAR BUAL KOSONG KEDAI KOPI….. TAMRIN ALI BABA TAK SEKOLAH TINGGI DIA HANYA LULULAN IDEOLOGI KARL MARK,,MAZZINI AND EDWARD PIKE….. OTAK SOSIALIST COMMUNIST TAK PERLU JADI HERO DAN PEJUANG ISLAM…. DAJJAL BAGAIKAN MAGNET YANG MENARIK SOKONGAN MAJORITY MANUSIA…..KEMUNCULAN AWAL MENAWAN DAN PERDAYA ULARMAK DAN ALIM KUCING…..SETELAH BERKUASA PENUH DIA MENGAKU DIRINYA TUHAN…… Parti baharu Tun M tiada hala tuju perjuangan kata Ahmad Faizal Azumu…… Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 9:56 am

DORAEMON PERNAH KATA DIA SETUJU TOK MUDIN PM8……ALI BABA TAK IKUT PERKEMBANGAN SEPENUHNYA DIA HANYA DENGAR BUAL KOSONG KEDAI KOPI….. TAMRIN ALI BABA TAK SEKOLAH TINGGI DIA HANYA LULULAN IDEOLOGI KARL MARK,,MAZZINI AND EDWARD PIKE….. OTAK SOSIALIST COMMUNIST TAK PERLU JADI HERO DAN PEJUANG ISLAM…. DAJJAL BAGAIKAN MAGNET YANG MENARIK SOKONGAN MAJORITY MANUSIA…..KEMUNCULAN AWAL MENAWAN DAN PERDAYA ULARMAK DAN ALIM KUCING…..SETELAH BERKUASA PENUH DIA MENGAKU DIRINYA TUHAN…… Parti baharu Tun M tiada hala tuju perjuangan kata Ahmad Faizal Azumu…… Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyifatkan parti baharu yang ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad semalam seolah-olah tiada… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:12 am

Selagi tak terang2 mencaci Islam, siapa pun boleh keluarkan pendapat.

Dan boleh dibalun, ditibai, dibantai di sini.

Yang tumbuk boleh di ambil tindakan ke atas nya.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:15 am

The Obama Doctrine: Why Islamism Isn’t Like Communism

Mar 29, 2016 – Donald Trump and Ted Cruz sometimes frame the problem that they have diagnosed as one having to do with “radical Islam,” rather than simply “ …

…www.theatlantic.com › international › archive › 2016/03

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:16 am
Reply to  Anonymous

http://www.theatlantic.com › international › archive › 2016/03

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 9:46 am

TAMRIN ALI BABA TAK SEKOLAH TINGGI DIA HANYA LULULAN IDEOLOGI KARL MARK,,MAZZINI AND EDWARD PIKE….. OTAK SOSIALIST COMMUNIST TAK PERLU JADI HERO DAN PEJUANG ISLAM…. DAJJAL BAGAIKAN MAGNET YANG MENARIK SOKONGAN MAJORITY MANUSIA…..KEMUNCULAN AWAL MENAWAN DAN PERDAYA ULARMAK DAN ALIM KUCING…..SETELAH BERKUASA PENUH DIA MENGAKU DIRINYA TUHAN…… Parti baharu Tun M tiada hala tuju perjuangan kata Ahmad Faizal Azumu…… Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyifatkan parti baharu yang ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad semalam seolah-olah tiada hala tuju dalam perjuangan, sebaliknya sekadar gerakan untuk memecah-belahkan Bersatu semata-mata. Timbalan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu turut menegaskan… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 10:03 am

Korang mana boleh tumbuk. Sasar pun tak tepat. Tumbuk kena hidung Najib Klepto wal Jibo.

Jibo dah lama jadi sasaran di sana sini. Sejak dia songlap wang rakyat berbiliun di 1MDB.

Setuju dan sokong kata2 “saya tidak melihat perjuangan Bersatu tersasar.”

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 9:32 am

OTAK SOSIALIST COMMUNIST TAK PERLU JADI HERO DAN PEJUANG ISLAM…. DAJJAL BAGAIKAN MAGNET YANG MENARIK SOKONGAN MAJORITY MANUSIA…..KEMUNCULAN AWAL MENAWAN DAN PERDAYA ULARMAK DAN ALIM KUCING…..SETELAH BERKUASA PENUH DIA MENGAKU DIRINYA TUHAN…… Parti baharu Tun M tiada hala tuju perjuangan kata Ahmad Faizal Azumu…… Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyifatkan parti baharu yang ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad semalam seolah-olah tiada hala tuju dalam perjuangan, sebaliknya sekadar gerakan untuk memecah-belahkan Bersatu semata-mata. Timbalan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu turut menegaskan walaupun ada dalam kalangan kepemimpinan yang mengumumkan meninggalkan parti tetapi beliau tidak akan berbuat demikian… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 9:51 am

Korang mana boleh tumbuk. Sasar pun tak tepat. Tumbuk kena hidung Najib Klepto wal Jibo.

Jibo dah lama jadi sasaran di sana sini. Sejak dia songlap wang rakyat berbiliun di 1MDB.

zunnun
zunnun
9 August 2020 9:00 am

pd mula pertubuhan mua”FUCK”at omNO dan pAS amat bergaya dan sepakat utk bekerjasam… konon atas mua”FUCK”at melayu2 islam yg hadi istilahkan antara mereka…. tapi sejak kebelakang ini, omNO merasakan malaun2 pAs salain mengangkang dgn mereka, pAs ‘meniduri’ bersama Bersatu Moo juga… lalu pAs dgn rela meletakan MOo sebagai pm post pru 15, membuat omNo merasakan pAs telah membelakangkan mereka… maka pAs berdaluh2 sedemikian rupa,? seperti satu ketika mencalonkan ku li sebagai pm jika pakatan rakyat dapat memerintah negara? kerana malaun2 pAs tahu, baik ku li mau pun Moo, mereka interim semata2 dan pAs sentiasa memasang niat utk menjadika pemimpin2 akan… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 9:36 am
Reply to  zunnun

Maka keluarlah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) dengan FUCK itu FUCK ini.

Silap2 kena emak dia yang tak membimbing dia di masa kecil.

Bila dia pertikaikan Nabi, Rasul, Muhammad, memang lah puki emak dia koyak rabak bila melahirkan dia. Sebab mulut nya bermuncung begitu tajam, herot dan terjueh, senang keluar kata2 tak semenggah dari nya.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 8:10 am

“Saya dan Shafie Apdal digugurkan dari Kabinet dan dipecat sebagai Ahli UMNO oleh Majlis Tertinggi UMNO kerana membangkitkan isu 1MDB.”

Tamrin ni not a “team player” kot, tak sanggup tutup mata sikit kpd pemimpin yang berak di tepi jalan.

Politik di negara2 yang tak “advanced” gitu ler – ada pemimpin2 yang berak di tepi jalan dan orang2 parti kena buat derk ajer. Dan rakyat kena sengeh ajer, minum kopi di kedai cerita pasal si Buntal dengan labu2 nya ajer.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 8:14 am
Reply to  Anonymous

Kita dah jadi Banana Republik mcm di Afrika dll, angkat bola pemimpin2, kuis tepi tahii2 depa?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 8:22 am
Reply to  Anonymous

Ada juga yang dipuji BBC –

http://www.bbc.com

Robert Mugabe, Zimbabwe’s strongman ex-president, who was never afraid to fight for what he believed in even when it was not popular.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 8:02 am

Bagus kenyataan Tamrin tuh. Handal kata2 dia. Heran jugak mengapa dia tak naik2, tak pegang jawatan Kerajaan. Salah geng kot.

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 8:14 am
Reply to  Anonymous

Saya setuju dengan anda. Tamrin may have seen light with Allah’s help. He has come to his senses and speak about the realities facts and truths.

My advice to Tamrin, if I may, is to follow the righteous way Allah has shown him to date. Forget your past and do the present and continue to do righteous things Allah has shown you……aamiin

zunnun
zunnun
9 August 2020 8:22 am
Reply to  Wau bule

jika ‘Allah’ ingin di jadikan sandaran, maka, perjelaskan pengertian nya, supaya ape sj yg di sandarakan ada ketentuan dgn kebenaran nya….

are we pretentious when come to ‘Allah’? is ‘Allah” a paradox of our assumptions, yet we choose such paradox as true value of reason?

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 8:33 am
Reply to  zunnun

Zunnun,

I would respond like this…
I am a muslim and I believe in Allah, my creator. As a muslim I have complete faith in HIM. May be that is our main difference….period.

You can criticise me, belittle my belief and faith for at the end of the day we all will meet HIM…

zunnun
zunnun
9 August 2020 9:07 am
Reply to  Wau bule

“….I believe in Allah” (1)

“….I don’t believe in Allah” (2)

so where do these premises finally come to a conclusion?

believing and not believing are forms of BELIEF.

where is the missing idiom here?

rukan iman itu tiada lain kepercaaan’ semata2…

tugas siape yg perlu membina keyakinan dari nya? hadi awang dgn melayu2 islam nya?

muhammad bin aminah dgn bahasa dan budaya arab peninggalan nya?

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 9:55 am
Reply to  zunnun

Sorry to say, talking about Allah to DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK would be an exercise in futility.

The bugger knows not, cares not about religion.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 9:45 am
Reply to  zunnun

Perjelas mcm mana pun DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT) dengan FUCK itu FUCK ini akan eksloitasi.

Sebab otak nya kotor, niat nya ahat, tabiat nya biadab dan kurang ajar. Tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil kerana depa asyik berkongkak pagi petang siang malam.

Tapi yang menjadikan anak dinamakan zunnun itu ia lah Bang Ali.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 1:17 pm
Reply to  zunnun

Damn stupid this DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Religion is faith, not logic or philosophy. Either you believe or you don’t.

Don’t try to be clever arguing about religion.

Don’t believe the nice food and fruits you put on your Tohkong are eaten by your God at night.

Naughty boys wallop them.

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 7:41 am

Realitinya memang melayu dan muslim lama dah kenal sapa itu umno dan pas. Faktanya melayu dan muslim dikabui dengan retorik dan polemik yang persoalkan siapa lebih melayu dan lebih muslim Kebenarannya adalah salahguna bangsa dan agama sebagai “political recipe” yang menggagalkan forward thinking dan action orang melayu dan muslim. Melayu muslim bermuka2 sehingga bersuperficiality dalam sebarsng tindakan dan akhirnya bukan melayu dan bukan islam jadi punching bags. Sebab itu DAP selalu jadi mangsa jadi bahan untuk takutkan melayu muslim. Akhirnya rasuah dan salahguna kuasa berleluasa dan penajanya adalah bangsa cina jua. Dan akhirnya melayu muslim berhipokrisi, cakap tak serupa bikin.… Read more »