TREND KELUAR PARTI JADIKAN BERSATU LEBIH MENGECIL, TERUS JADI MANGSA BULI UMNO

Sebaik saja Tun Mahathir Mohamad mengumumkan akan menubuhkan sebuah parti baru petang semalam, ternampak sudah ramai mula membuat keputusan meninggalkan Bersatu.

Antaranya termasuk beberapa Ahli MPT Pusat seperti A Kadir Jasin dan Tariq Ismail, pimpinan di peringkat bahagian dan mereka yang merupakan pejuang-pejuang asal Bersatu.

Di Selangor, Adun Jeram, Mohd Shaid Rosli bersama ahli-ahli jawatankuasa dan ketua-ketua cawangan Bersatu Kuala Selangor juga mengumumkan keluar Bersatu.

Mereka bertindak meninggalkan Bersatu kerana ingin bersama-sama berjuang dalam parti yang bakal ditubuhkan Tun Mahathir tidak lama lagi.

Majoritinya memberi alasan meninggalkan Bersatu kerana berasakan parti itu sudah tergelincir daripada landasan perjuangan yang sebenar sejak ia bergabung semula dengan UMNO yang telah ditolak rakyat untuk membentuk kerajaan PN.

Lebih mengecewakan mereka ialah kerana Tun Mahathir yang merupakan antara pengasas dan tunjang kekuatan Bersatu turut dipecat oleh Muhyiddin Yassin atas kepentingan untuk mengekalkan kedudukannya sebagai Perdana Menteri.

Berdasarkan trend keluar parti yang mula melanda Bersatu sekarang ini, ia dipercayai akan terus berlaku dengan lebih ramai lagi dipercayai akan berbuat demikian selepas ini.

Lebih-lebih lagi, setelah parti itu wujud nanti dan Tun Mahathir pula mula menjelajah ke seluruh negara memperkenalkan parti tersebut, adalah diyakini lebih ramai akan meninggalkan Bersatu.

Bersatu dan parti yang bakal ditubuhkan oleh Tun Mahathir boleh dikira sebagai kembar siam dari segi kedudukan serta perjuangn dan oleh kerana Bersatu sudah dilihat terpesong perjuangannya, tentulah pilihannya beralih kepada parti baru tersebut.

Selain itu, mereka yang kalah dalam pemilihan Bersatu di peringkat MPT tidak lama lagi akan berpotensi untuk keluar daripada parti itu.

Mereka yang kalah itu tidak akan kekal dalam Bersatu, selain kerana kecewa, mereka juga sedar parti itu mungkin tiada masa depan lagi selepas PRU15 akan datang.

Pihak yang menang dalam pertandingan pun terus bertahan dalam Bersatu hanya semata-mata kerana kedudukan, jawatan dan ada sedikit sebanyal habuan yang masih boleh diperolehi.

Melihat kerakusan UMNO yang ego tidak mahu berkongsi kerusi, rata-rata dalam Bersatu sekarang sedar tentang masa depan kelam parti itu.

Tetapi, dengan jumlah ahli hanya sekitar lebih 100 ribu, apalah daya Bersatu untuk berlawan dengan UMNO dari segi untuk menuntut jumlah kerusi yang lebih tinggi.

Dengan adanya parti baru Tun Mahathir ini dan trend keluar parti berterusan lagi, tidak dapat dielakkan Bersatu akhirnya akan jadi tambah mengecil jumlah keahliannya.

Dalam kedudukan cawangan di sesetengah bahagian tidak lebih daripada jari tangan, akar umbi yang lemah dan tiada petugas yang mantap, ditambah dengan trend keluar parti yang ada sekarang, Bersatu berdepan risiko besar sebenarnya.

Lebih ramai ahli Bersatu dijangka akan terus meninggalkan parti itu, apalagi jika setelah Tun Mahathir turun padang menjelajah ke seluruh negara memperkenalkan parti barunya nanti.

Di samping Bersatu akan terus mengecil dan lemah, keadaan itu dengan sendirinya memberi kelebihan kepada UMNO untuk terus menekan, membuli dan kedekut dalam pembahagian kerusi.

Sudahnya, walaupun Perdana Menteri sekarang adalah Presiden Bersatu, tetapi di mana nasib parti itu selepas PRU15 akan datang nanti? (Shahbudindotcom 08/08/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 August 2020 — 2:54 pm
Subscribe
Notify of
guest
60 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 7:29 am

DAJJAL BAGAIKAN MAGNET YANG MENARIK SOKONGAN MAJORITY MANUSIA…..KEMUNCULAN AWAL MENAWAN DAN PERDAYA ULARMAK DAN ALIM KUCING…..SETELAH BERKUASA PENUH DIA MENGAKU DIRINYA TUHAN…… Parti baharu Tun M tiada hala tuju perjuangan kata Ahmad Faizal Azumu…… Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyifatkan parti baharu yang ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad semalam seolah-olah tiada hala tuju dalam perjuangan, sebaliknya sekadar gerakan untuk memecah-belahkan Bersatu semata-mata. Timbalan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu turut menegaskan walaupun ada dalam kalangan kepemimpinan yang mengumumkan meninggalkan parti tetapi beliau tidak akan berbuat demikian dan kekal bersama Bersatu. Bagaimanapun, beliau mempersoalkan bagaimana parti baharu… Read more »

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 6:54 am

MahathirvsAnwar Panggillah dia Doraemon For he has been PM twice and Interim PM once! Panggillah dia DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M For he has never been reported to MACC and or police and was never charged for any wrongdoings. It is pure slander and hatred. May Allah shows yoi siratulmustaqiim Panggillah dia mahazalim, mahafiraun, kepala bapak kau, anak iskandar kutty namun karma has befallen on them, God willing. BN/UMNO lost GE14. Cash is King convicted. Deponegoro would be next. Turban Hadi withdrew his defamation case ana walked away with his tail between his legs. What next? Call him nyanyuk, alhamdulillah… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:04 am

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR salin kopipes komen dia berkali kali. Nak kata computer dia dah kokak, taip sekali keluar 3-4 kali, takkan dia tak sedar dan padamkan.

Melainkan MAHATHIRVSANWAR orng tua lewat 80an tahun dah nyanyok, sakit tua dimentia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 4:51 am

YA DORAEMON BOLEH KONTROL SIAPA SAHAJA JADI PM KERANA DI BELAKANG DIA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M……. MANA2 PARTI TIDAK KEMUKAKAN DRAF HUDUD TERBUKTI MENUNGGANG AGAMA…… RAKYAT MAHU PARTI YANG DAULATKAN HUDUD TIDAK KIRA PARTI MANA PUN……. SETIAP PARTI HENDAKLAH KEMUKAKAN RUU HUDUD MASING2 SUPAYA RAKYAT BOLEH MENILAI …… PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… DORAEMON HANYA KAMBING HITAMKAN SAHAJA JIBENG….. MATLAMAT UTAMA KEKALKAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 5:58 am

Ab Jalil Backer ni Melayu ker? Apasal nama dia Backer? Itu nama omputih.

Kalau salah eja Bakar pun takkan sampai jadi Backer.

Mengarut dia. Dan bapak nya yang beri nama itu.

Nak cakap pasal Melayu dan Islam pulak. Cartoon.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 4:47 am

MANA2 PARTI TIDAK KEMUKAKAN DRAF HUDUD TERBUKTI MENUNGGANG AGAMA…… RAKYAT MAHU PARTI YANG DAULATKAN HUDUD TIDAK KIRA PARTI MANA PUN……. SETIAP PARTI HENDAKLAH KEMUKAKAN RUU HUDUD MASING2 SUPAYA RAKYAT BOLEH MENILAI …… PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… DORAEMON HANYA KAMBING HITAMKAN SAHAJA JIBENG….. MATLAMAT UTAMA KEKALKAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Presiden. Sidang media yang turut menyaksikan kehadiran bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 4:45 am

RAKYAT MAHU PARTI YANG DAULATKAN HUDUD TIDAK KIRA PARTI MANA PUN……. SETIAP PARTI HENDAKLAH KEMUKAKAN RUU HUDUD MASING2 SUPAYA RAKYAT BOLEH MENILAI …… PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… DORAEMON HANYA KAMBING HITAMKAN SAHAJA JIBENG….. MATLAMAT UTAMA KEKALKAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Presiden. Sidang media yang turut menyaksikan kehadiran bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
9 August 2020 4:43 am

SETIAP PARTI HENDAKLAH KEMUKAKAN RUU HUDUD MASING2 SUPAYA RAKYAT BOLEH MENILAI …… PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… DORAEMON HANYA KAMBING HITAMKAN SAHAJA JIBENG….. MATLAMAT UTAMA KEKALKAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Presiden. Sidang media yang turut menyaksikan kehadiran bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah dan Ahli Parlimen Sri Gading Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, tidak lebih… Read more »

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 1:19 am

Selepas ini berbunyilah orang beragama termasuk mufti
Si Tua dituduh konon akan pecah belahkan ummah nanti
Ada yang nasihatkan duduk atas sejadah dan ingatkan mati
Agamawan terus bersuperficialiti dan berhipokrisi

Wau bule
Wau bule
9 August 2020 1:12 am

Hinalah dia ejeklah dia perlilah dia sebanyak mana
Namun si Tua terus ke depan tiada sapa dapat halangnya
Tak kan menjadi kudis dan halangan pada hamba Allah ini
He thrives when challenged sehebat mana yang dilempari

Burung Wak-Wak
Burung Wak-Wak
9 August 2020 12:23 am

Pada mereka yg memperguna-gunakan
agama,balasannya amat pedih!

sebagai orang Islam,kita tidak
terlepas dari balasan tuhan didunia.

berbeza dengan orang kafir!
(tuhan kasi bonus lagi ada)

beringatlah!

Goh
Goh
9 August 2020 12:11 am

Ruu 355 mana??
Ruu 355 mana??

Haakkkkk tuuuiiii lebai

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:10 am
Reply to  Goh

Apasal kau nak provokasi PAS?

Nanti depa menang PRU, depa laksanakan HUDUD, muncung kamu kena potong.

Semah Bini Matdey
Semah Bini Matdey
8 August 2020 11:12 pm

Hebat laki aku no….tak lama lagi anak aku si Boboi jadi PM no…

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:13 am

Jangan main2. Nanti betul berlaku, URL dan identiti kamu di trace, kamu disaman ke mahkamah atas tuuhan defamasi.

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 10:36 pm

Yg lari dari Bersatu yg tak ada ape2 habuan…muyidin lebih pentingkan umno Pas mca dan GPS…

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:14 am
Reply to  Anonymous

Ko selalu cari habuan ke? Dah dapat berapa kali?

Burung Wak-Wak
Burung Wak-Wak
8 August 2020 10:34 pm

Kejora kakhiiiiii dubbbbbbbbur,

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Udah tua telor labuh,jumpa dara tenong2
Kah kah kah sedar sikit wahai si cow!
Ooooooo,nak ngurat anak dara orang konon
Ini penendang,ini penyepak,tertiarap kau
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Dengan pantonan aku yg keras ini

Kejora lari tercirit birit,ponggong terkepit-kepit

Percayalah semua…dia tak akan masok blok ini lagi!

kahhh kahhhhh kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Enggang Botak
Enggang Botak
9 August 2020 12:25 am
Reply to  Burung Wak-Wak

aku tak sangka kejora udah tua 80an

selama ini aku ingat dia muda

Enggang Botak
Enggang Botak
9 August 2020 12:27 am
Reply to  Enggang Botak

Tahniah Burung Wak-Wak

memang Kejora aku agak dah cabut

SYABAS DARI enggang botak

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 10:31 pm

Bersatu dan parti baru madey jadi parti ciput…

Kredibiliti muyidin dan madey sama2 sudah tercemar…

Muyidin sudah ada perancangan …penjarakan najibbdan zahid muyidin adapeluang jadi presiden umno…

Yg tersungkur azmin dan geng2 nye serta katak2 puru umno dlm Bersatu..

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:18 am
Reply to  Anonymous

Kamu katak puru siapa?

Ckap berdentum dentam tapi asap pun takda.

Burung Wak-Wak
Burung Wak-Wak
8 August 2020 10:21 pm

Mana Kejora hah!

kalu berani keluarlah!

ceh pengecut?

trackback
Bersatu makin mengecil menjelang PRU15, bakal dibuli Umno
8 August 2020 10:20 pm

[…] Sumber :Β https://shahbudindotcom.net/2020/08/08/trend-keluar-parti-jadikan-bersatu-lebih-mengecil-terus-jadi-… […]

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:56 pm

PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… DORAEMON HANYA KAMBING HITAMKAN SAHAJA JIBENG….. MATLAMAT UTAMA KEKALKAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Presiden. Sidang media yang turut menyaksikan kehadiran bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah dan Ahli Parlimen Sri Gading Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, tidak lebih daripada pengumuman kewujudan Bersatu 2.0. Sebelum dan selepas Pilihan Raya Umum ke-14… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 10:33 pm

Pas parti pedagang islam…tonggang islam…Ruu 355 ghaib ditelan setan..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:52 pm

PAS PARTI LEBAI YANG LURUS….SELAGI TIADA JELAS PENGKHIANATAN SEPERTI PHD4PIG,, PAS AKAN BERTAHAN……. Mahathir, Mukhriz dan Maszlee: Perjuangan atau Gila Kuasa?……… Jumaat lepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan parti baharu dengan beliau sebagai Pengerusi dan anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Presiden. Sidang media yang turut menyaksikan kehadiran bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah dan Ahli Parlimen Sri Gading Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, tidak lebih daripada pengumuman kewujudan Bersatu 2.0. Sebelum dan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu, Dr Mahathir berceramah ke serata negara menyatakan bahawa tujuan dan matlamat beliau… Read more »

Sheraton
Sheraton
8 August 2020 9:44 pm

Politik Malaysia selain politik lompat, ada jugak politik pelarian.

Mereka yang masuk ke parti baru Mahathir ada lah berstatus pelarian.

UMNO sudah tidak memyertai PN lagi. Apa kah PAS akan terus bersama BERSATU walaupun pemimpin BERSATU hanya 3 orang?

Ini lah kehebatan PAS.. Tunggu dan lihat. Menangguk di air keruh.

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:26 am
Reply to  Sheraton

Ada pulak “pelarian parti”. Nacam nacam, kata bebudak. Sesuai untuk pemikiran yang tak sedarkan keluar masuk parti sudah berlaku beratus tahun.

Biarkan lah depa nak keluar masuk beratus kali. Tentu dipandang serong bila duduk berdekatan dengan yang lain. Mainkan yang kemaruk kan sokongan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:39 pm

OTAI BUKAN MAHU SELESAI MASALAH TAPI SAJA BUAT KECOH…..DIA TAK SETUJU TUKAR SEMUA MP DENGAN MUKA LAIN KERANA MAHU BAPOK JUBO JADI PM…… KELANTAN JUGA LAMA DI BAWAH UMNO DORAEMON NAMUN TIADA TERBELA JUGA NASIB RAKYAT KELANTAN….TIDAK SEPERTI PULAU PINANG ,,CINA DIBELA OLEH DORAEMON…… WAKAF AIR UNTUK NEGARA…. KELANTAN BARU SAHAJA DAPAT DUIT DARI PETRONAS….SEMOGA DIMAANFAAT UNTUK TINGKATKAN KUALITI KEHIDUPAN RAKYAT…… Pakistan isytihar Kashmir milik Islamabad……JIKA DIBIARKAN BANI YAKJUJ MAKJUJ PERINTAH NEGARA INILAH AKIBAT SEPERTI BERLAKU DI KASHMIR…… SEJARAH baru tercipta apabila Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan mengisytiharkan bahawa Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti penduduk beragama Islam sebagai… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:25 pm

KELANTAN JUGA LAMA DI BAWAH UMNO DORAEMON NAMUN TIADA TERBELA JUGA NASIB RAKYAT KELANTAN….TIDAK SEPERTI PULAU PINANG ,,CINA DIBELA OLEH DORAEMON…… WAKAF AIR UNTUK NEGARA…. KELANTAN BARU SAHAJA DAPAT DUIT DARI PETRONAS….SEMOGA DIMAANFAAT UNTUK TINGKATKAN KUALITI KEHIDUPAN RAKYAT…… Pakistan isytihar Kashmir milik Islamabad……JIKA DIBIARKAN BANI YAKJUJ MAKJUJ PERINTAH NEGARA INILAH AKIBAT SEPERTI BERLAKU DI KASHMIR…… SEJARAH baru tercipta apabila Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan mengisytiharkan bahawa Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti penduduk beragama Islam sebagai wilayah milik Pakistan. 2. Imran Khan membuat perisytiharan ini melalui peta politik Pakistan yang baru menjelang setahun selepas New Delhi di bawah rejim… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 August 2020 9:14 pm

BMF – Bini Madu First. Audi Q7 mesti sokong. Air last. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:10 pm

WAKAF AIR UNTUK NEGARA…. KELANTAN BARU SAHAJA DAPAT DUIT DARI PETRONAS….SEMOGA DIMAANFAAT UNTUK TINGKATKAN KUALITI KEHIDUPAN RAKYAT…… Pakistan isytihar Kashmir milik Islamabad……JIKA DIBIARKAN BANI YAKJUJ MAKJUJ PERINTAH NEGARA INILAH AKIBAT SEPERTI BERLAKU DI KASHMIR…… SEJARAH baru tercipta apabila Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan mengisytiharkan bahawa Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti penduduk beragama Islam sebagai wilayah milik Pakistan. 2. Imran Khan membuat perisytiharan ini melalui peta politik Pakistan yang baru menjelang setahun selepas New Delhi di bawah rejim nasionalis Hindu BJP pimpinan Narendra Modi membatalkan Artikel 370, sekali gus memansuhkan status autonomi di Jammu dan Kashmir. 3. India sebelum… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 9:09 pm

WAKAF AIR UNTUK NEGARA…. KELANTAN BARU SAHAJA DAPAT DUIT DARI PETRONAS….SEMOGA DIMAANFAAT UNTUK TINGKATKAN KUALITI KEHIDUPAN RAKYAT…… Pakistan isytihar Kashmir milik Islamabad…… SEJARAH baru tercipta apabila Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan mengisytiharkan bahawa Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti penduduk beragama Islam sebagai wilayah milik Pakistan. 2. Imran Khan membuat perisytiharan ini melalui peta politik Pakistan yang baru menjelang setahun selepas New Delhi di bawah rejim nasionalis Hindu BJP pimpinan Narendra Modi membatalkan Artikel 370, sekali gus memansuhkan status autonomi di Jammu dan Kashmir. 3. India sebelum ini turut melakukan pindaan kepada Akta Kewarganegaraan 1955 pada 12 Disember lalu… Read more »

zunnun
zunnun
8 August 2020 8:51 pm

parti ‘peluk tubuh’ mahathir dah mula melangkah, parti bersatu Moo kini di ‘peluk erat’ oleh malaun2 pAs yg sedang kemarok dedak…

maluan2 pAs kangkang dgn omNo dan memeluk bersatu, pAs mesti pornpuan di simpan oleh 2 tokey melayu…

Anonymous
Anonymous
9 August 2020 6:34 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

Cakap pasal 2 towkey Melayu simpan pompuan. Tak sedor towkey puak dia hampir semua simpan pompuan. Bukan satu, lebih.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 8:43 pm

PARTI KATAK MAT SEMBAB AKAN LOMPAT KE PARTI KATAK DORAEMON…..SUDAH TENTU PARTI MAT SEMBAB AKAN BERKUBUR…..LEBIH BAIK BUBAR PARTI….. KEHEBATAN DAJJAL SENTIASA DIPATUHI DAN DITAATI OLEH PENGIKUT2 NYA YANG TAKSUB DAN FANATIC….. KALAU UMNO BALAS DENDAM SUDAH TENTU JIBENG TAK BERSALAH…… DAJJAL ILLUMINITY MENGHUKUM RAKYAT KELANTAN MENDERITA BEGITU LAMA KERANA TIDAK MAHU IKUT ARAHAN….. KALAU MELAYU BERPURA2 ITU MELAYU MUNAFIK NAMA NYERR…..MELAYU MACAM INI SELALU NYERR ALIRAN PENJAJAH YANG OTAKNYA SUDAH DIDOKTRIN OLEH DAJJAL….. KASA tubuhkan Waqaf Air….. SETELAH hampir lima bulan dilantik menjadi Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man semalam mengumumkan Kementerian Alam Sekitar dan… Read more »

Awe tunggal
Awe tunggal
8 August 2020 8:40 pm

Silakan balik ke zaman dulu tak payah buat kerja banyak. Tak perlu fikir banyak. Fikir formula saja. Formula sgt mudah. Formula tipu rakyat. ‘Wakaf Air’. Landaskan kpd kaedah islam. Selesai. Rakyat kelantan pasti dok diam-diam sebab ini tuntutan agama. Kamu pun boleh lupakan semua tggjwb kamu utk bertindak bersihkan air yg sdh berpuluh tahun kotor tu. Selesailah kerja kamu. Tak perlu modal yg banyak. Tak perlu transform agensi air kelantan. Tak perlu tukar salur paip. Tak perlu beli jentera atau alatganti dan tak perlu lantik kontraktor penyelenggara. Rakyat kelantan ni semua kerbau lembu kambing. Minum air di mana-mana saja lopak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 8:38 pm

KEHEBATAN DAJJAL SENTIASA DIPATUHI DAN DITAATI OLEH PENGIKUT2 NYA YANG TAKSUB DAN FANATIC….. KALAU UMNO BALAS DENDAM SUDAH TENTU JIBENG TAK BERSALAH…… DAJJAL ILLUMINITY MENGHUKUM RAKYAT KELANTAN MENDERITA BEGITU LAMA KERANA TIDAK MAHU IKUT ARAHAN….. KALAU MELAYU BERPURA2 ITU MELAYU MUNAFIK NAMA NYERR…..MELAYU MACAM INI SELALU NYERR ALIRAN PENJAJAH YANG OTAKNYA SUDAH DIDOKTRIN OLEH DAJJAL….. KASA tubuhkan Waqaf Air….. SETELAH hampir lima bulan dilantik menjadi Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man semalam mengumumkan Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) akan menubuhkan sebuah institusi yang berkaitan dengan Waqaf Air. Di dalam ucapan penggulungan perbahasan Titah Ucapan Yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 7:46 pm

DAJJAL ILLUMINITY MENGHUKUM RAKYAT KELANTAN MENDERITA BEGITU LAMA KERANA TIDAK MAHU IKUT ARAHAN….. KALAU MELAYU BERPURA2 ITU MELAYU MUNAFIK NAMA NYERR…..MELAYU MACAM INI SELALU NYERR ALIRAN PENJAJAH YANG OTAKNYA SUDAH DIDOKTRIN OLEH DAJJAL….. KASA tubuhkan Waqaf Air….. SETELAH hampir lima bulan dilantik menjadi Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man semalam mengumumkan Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) akan menubuhkan sebuah institusi yang berkaitan dengan Waqaf Air. Di dalam ucapan penggulungan perbahasan Titah Ucapan Yang Di Pertuan Agong di Dewan Rakyat petang semalam, Dato’ Tuan Ibrahim mengumumkan institusi berkaitan Waqaf Air ini sedang diusahakan penubuhannya oleh KASA,… Read more »

Wau bule
Wau bule
8 August 2020 7:34 pm

Head on between integrity, dignity and credibility with principle against treachery devoid of morality.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 August 2020 7:05 pm

Kejijikan Rakyat kepada rasuah dan jual beli katak oleh Kerajaan Pintu Belakang pimpinan Mat Sembab semakin jelas. Jika Mat Sembab makin tertekan nak mula salahguna kuasa seperti Jibby maka nasib pengkhianat akan sama seperti kleptokrat terkenal dunia. Jadi badut FB dan meroyan super ring. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 August 2020 7:02 pm

Mat Sembab lebih baik bubar Berkhianat dan menyembah Wak Pornorogo kembali. Macam Mat Hassan kata undang-undang parti ana punya boleh tarik balik boleh putar pusing. Kahkahkah!

anonymous
anonymous
8 August 2020 7:00 pm

Ya Budin, mmg betol umno ditolak rakyat pd pru14 dulu, tp bkn kini. Dah 5 kali berturut-turut PH tersembam dlm selut dan umno/BN mng dgn cemerlang.
Rakyat ternanti-nanti pru15 utk tanamkan terus PH parti pembohong dan penipu.
Parti baru mahatir elok beri nama parti pelarian negara.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 August 2020 6:55 pm

Teh tarik ularmak Kelantan pun tak terjaga sampai dijangka 40 tahun baru boleh dapat air bersih. Mewa sungguh kalau pilih pemimpin mewa. Buy Merc First. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 6:17 pm

KALAU MELAYU BERPURA2 ITU MELAYU MUNAFIK NAMA NYERR…..MELAYU MACAM INI SELALU NYERR ALIRAN PENJAJAH YANG OTAKNYA SUDAH DIDOKTRIN OLEH DAJJAL….. KASA tubuhkan Waqaf Air….. SETELAH hampir lima bulan dilantik menjadi Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man semalam mengumumkan Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) akan menubuhkan sebuah institusi yang berkaitan dengan Waqaf Air. Di dalam ucapan penggulungan perbahasan Titah Ucapan Yang Di Pertuan Agong di Dewan Rakyat petang semalam, Dato’ Tuan Ibrahim mengumumkan institusi berkaitan Waqaf Air ini sedang diusahakan penubuhannya oleh KASA, bertujuan untuk membantu perbekalan air kepada rakyat. Konsep Waqaf Air ini mengambil contoh… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 6:09 pm

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
TDM dulu pokok kelapa, tpi dh jadi pokok bayam
Blm puas lagi ke, dulu dh 22 tahun bersemayam?
Tk akan ke mana2 lah, dia punya parti cap ayam
Lbh baik ler dia buat parti tossey @ putu mayam
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Wau bule
Wau bule
8 August 2020 5:54 pm

Melayu suka hidup penuh aksi berpura-pura
Bersuperficiality berhipokrisi dimana saja
Rasuah salahguna kuasa sangat berleluasa
Takut bayang-bayang sendiri orang lain dikejihina

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 5:35 pm

πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘Š
Mana gi..lama tk nampak Wak Suman tua cabuk
Dah mampos kah itu kafir DAP punya kuda kayu
Agaknya dgn parti baru Atok, Wak kini sdg sibuk
Kini dia ahli PPPM, Parti Puak Pembelot Melayu
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Parti baru Atok bentuk sikit pun rakyat tak teruja
Tak tahu le, berapa ramai ahli yg Atok dapat taja
Berikan je nama PDBM..Parti Demi Boboi Manja
Atau nama PMPR -Parti Melayu Penentang Raja
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 5:33 pm

INIKAN HUJUNG ZAMAN… DAJJAL AKAN KUASAI DUNIA…. ULARMAK DAN ALIM KUCING TERPEDAYA APALAGI LEBAI JAHIL DAN BERLUMURAN DOSA….. SYARAT NAK GABUNG DALAM PH KENA JADI PARTI ANAK DADDY….. TERTUBUH NYA PARTI ANAK DADDY TERBUKTI LAH SANGKAAN ORANG RAMAI DORAEMON MAHU PASTIKAN KELESTARIAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M ……..SUDAH LUMRAH ILLUMINITY FREEMASON BEGITU…… PARTI ANAK DADDY AKAN BERGABUNG DENGAN PH DENGAN LETAK SYARAT ANAK DADDY JADI PM ATAU TPM….. Istana Negeri Sabah sangkal tapi surat bubar DUN 29 Julai bukti rancangan lebih awal Shafie…… DARI WANG MANA PAK BEDAL DAPAT UNTUK SOGOKAN…… TYT kata tidak pernah menerima 33 akuan bersumpah. Bagaimana… Read more »

Wau bule
Wau bule
8 August 2020 5:24 pm

Adversaries of TDM not too fast to slander
He may have his plan but up to us to wonder
No one would expect him to win to conquer
The old wily fox may strike and emerge as a victor

Anonymous
Anonymous
8 August 2020 6:02 pm
Reply to  Wau bule

Wau Bule 5:24 pm,

πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
It is not the people’s intention to make fool/slander
But for TM..it seems as if there’s no more ladder
People can see..he had got into a lots of blunder
The best choice for him is..to quit and surrender
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣
🀣🀣🀣

Wau bule
Wau bule
8 August 2020 6:08 pm
Reply to  Anonymous

Underestimate, that is what malay is good at
Thinking people would just surrender without a fight
When the reality comes they get mad
Talking about malay superiorty and right

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 5:06 pm

SYARAT NAK GABUNG DALAM PH KENA JADI PARTI ANAK DADDY….. TERTUBUH NYA PARTI ANAK DADDY TERBUKTI LAH SANGKAAN ORANG RAMAI DORAEMON MAHU PASTIKAN KELESTARIAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M ……..SUDAH LUMRAH ILLUMINITY FREEMASON BEGITU…… PARTI ANAK DADDY AKAN BERGABUNG DENGAN PH DENGAN LETAK SYARAT ANAK DADDY JADI PM ATAU TPM….. Istana Negeri Sabah sangkal tapi surat bubar DUN 29 Julai bukti rancangan lebih awal Shafie…… DARI WANG MANA PAK BEDAL DAPAT UNTUK SOGOKAN…… TYT kata tidak pernah menerima 33 akuan bersumpah. Bagaimana mahu terima jika rancangan bubar DUN sudah diterima pada 29 Julai lagi. Hanya 30 Julai Shafie umumkan secara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 5:04 pm

SYARAT NAK GABUNG DALAM PH KENA JADI PARTI ANAK DADDY….. TERTUBUH NYA PARTI ANAK DADDY TERBUKTI LAH SANGKAAN ORANG RAMAI DORAEMON MAHU PASTIKAN KELESTARIAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M …….. PARTI ANAK DADDY AKAN BERGABUNG DENGAN PH DENGAN LETAK SYARAT ANAK DADDY JADI PM ATAU TPM….. Istana Negeri Sabah sangkal tapi surat bubar DUN 29 Julai bukti rancangan lebih awal Shafie…… DARI WANG PAK BEDAL DAPAT UNTUK SOGOKAN…… TYT kata tidak pernah menerima 33 akuan bersumpah. Bagaimana mahu terima jika rancangan bubar DUN sudah diterima pada 29 Julai lagi. Hanya 30 Julai Shafie umumkan secara rasmi. Maksudnya TYT memang tidak… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 August 2020 4:34 pm

Bersatu parti pengkhianat Melayu dan Malaysia dengan lahirkan PM-PM yang macam babi beranak-pinak. Jenis poket penuh harta berjuta nak makan free. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 3:43 pm

TERTUBUH NYA PARTI ANAK DADDY TERBUKTI LAH SANGKAAN ORANG RAMAI DORAEMON MAHU PASTIKAN KELESTARIAN DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M …….. PARTI ANAK DADDY AKAN BERGABUNG DENGAN PH DENGAN LETAK SYARAT ANAK DADDY JADI PM ATAU TPM….. Istana Negeri Sabah sangkal tapi surat bubar DUN 29 Julai bukti rancangan lebih awal Shafie…… DARI WANG PAK BEDAL DAPAT UNTUK SOGOKAN…… TYT kata tidak pernah menerima 33 akuan bersumpah. Bagaimana mahu terima jika rancangan bubar DUN sudah diterima pada 29 Julai lagi. Hanya 30 Julai Shafie umumkan secara rasmi. Maksudnya TYT memang tidak mahu bertemu Musa dan ADUN.. KOTA KINABALU: Susulan laporan NGO… Read more »

Wak
Wak
8 August 2020 3:23 pm

Pi mai pi mai ..mukriz juga wajib jadi presiden…motif buat parti baru hanya nk lantik anak sendiri jadi presiden saja..yg si anak tu tanpa bapanya x pernah rasanya ada rekod mng sendiri utk jawatan tertinggi parti mana2 pun..kan lebih elok boh nama Parti Boboi saja…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 August 2020 2:54 pm

PARTI ANAK DADDY TIDAK AKAN KUAT JIKA TIDAK DIUNDI CINA INDIA…..DIJANGKA BERGABUNG SEMULA DENGAN PH….. TUHAN NOBITA KRISTIAN ELOHIM BUKAN ALLAH….. EVANGELIST NAK GUNA NAMA ALLAH UNTUK TUJUAN KRISTIANISASI…… BANI YAKJUJ MAKJUJ TAK AKAN INSAF SEHINGGA MAMPUS…… WOII PARTI KEADILAN KUTUK LAH WEII NOBITA AND WIFE AND PAK JUBO…..MACAM KO KUTUK JIBENG AND WIFE….KO TAK KUTUK SAH PARTI KEZALIMAN……. Pilihan Raya Negeri Sabah Mungkin Tak Akan Berlaku?…….PH AKAN KECOH LAGI JIKA PRN TAK JADI….. Dua peristiwa penting bakal berlaku di Sabah pada 17 Ogos ini. Pertamanya ialah Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu akan membuat keputusan sama ada tindakan Yang di-Pertua Negeri… Read more »

Semah Bini Matdey
Semah Bini Matdey
8 August 2020 2:41 pm

Hebat laki aku no……lepas ni ada peluang le anak aku jadi PM no….