BEZA ANTARA MAKAN DENGAN MELANTAK

Ini dinamakan makan…

Makan perlu untuk kita terus hidup, bukan untuk membuncitkan perut.

Makan secara biasa juga boleh dipanggil menjamu selera.

Apabila makan untuk hidup, wajah mereka biasanya nampak tenang saja sambil diiringi senyum sebagai tanda kesyukuran.

Ini pula dipanggil melantak…

Dalam keadaan tertentu ia juga dipanggil mentekedarah.

Orang yang melantak atau mentekedarah macam ini, wajah mereka selalunya akan ternampak lebih gembira kerana ingin menunjuk-nunjuk dengan makanan yang penuh di atas meja.

Senyum mereka akan sampai ke telinga, kerap diiringi dengan menunjukkan tanda bagus, apa lagi kalau makan free dengan guna duit GLC yang membayarnya.

Lebih girang di hati apabila makanan yang sama boleh pula dibungkus untuk dibawa pulang.

Agaknya inilah antara “new normal” yang menjadi kebanggaan PM kita. (Shahbudindotcom 06/08/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 6 August 2020 — 7:17 pm
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 August 2020 5:49 am

KITA TUNGGU JAWAPAN DORANG….. Pemuda UMNO Tegas Desak Kerajaan Wujudkan RCI Tabung Haji…… PERGERAKAN Pemuda UMNO kekal tegas mendesak agar Kerajaan Perikatan Nasional (PN) menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) menyiasat sebarang salah laku dan penyelewengan dalam urusniaga Tabung Haji. Ketuanya, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki berkata, suruhanjaya itu perlu menyiasat kebenaran tuduhan Pakatan Harapan bahawa berlaku penyelewengan dalam Tabung Haji. Menurut Asyraf Wajdi, sehingga kini tidak ada satupun tuduhan penyelewengan oleh PH itu didakwa di mahkamah. RCI itu juga boleh menyiasat termasuk dakwaan berlakunya jualan lambak ke atas 76.2 peratus ladang-ladang milik TH Plantations dengan harga di bawah nilai pasaran.… Read more »

Sheraton
Sheraton
6 August 2020 10:21 pm

Oh ada kantin rupa nya. Bukak ya.

Habis PN makan tu kat mana ya ?

Tak Kan kat kantin pulak…

Dah lah makan mahal guna duit GLC.. di tambah hisap vape..

Abah kau lah ni ..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 9:01 pm

PN BODOH DENGAR SINI….KO HANYA PERLU SEDIAKAN TEMPAT KUARANTIN MESRA RAKYAT DAN MURAH….TAK PERLU SARINGAN YANG MAHAL…..7 HARI ANTIBODIES KELUAR MELAWAN….14 HARI COVID DAH MAMPUS…..COVID HANYA BAHAYA KEPADA GOLONGAN BERISIKO…… KUTU PUJA BANDUAN TEBUK JUBO MASIH RAMAI…..JIBENG DAH HILANG KUASA JADI AHLI UMNO BIASA…. SEKEJAP LAGI MASUK LOKAP KUTU MANA NAK TUNGGU….. KALAU BN MENANG PUN MUSA DAH TAK ADA PELUANG JADI KETUA MENTERI …. Musa, 32 Adun cabar pembubaran DUN Sabah……. Musa Aman mengetuai 32 Adun lain untuk mengemukakan saman ke atas Yang Dipertua Negeri Juhar Mahiruddin berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah baru-baru ini. Adun tunggal Umno… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 8:35 pm

KUTU PUJA BANDUAN TEBUK JUBO MASIH RAMAI…..JIBENG DAH HILANG KUASA JADI AHLI UMNO BIASA…. SEKEJAP LAGI MASUK LOKAP KUTU MANA NAK TUNGGU….. KALAU BN MENANG PUN MUSA DAH TAK ADA PELUANG JADI KETUA MENTERI …. Musa, 32 Adun cabar pembubaran DUN Sabah……. Musa Aman mengetuai 32 Adun lain untuk mengemukakan saman ke atas Yang Dipertua Negeri Juhar Mahiruddin berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah baru-baru ini. Adun tunggal Umno di Sabah itu mahu mendapatkan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu bagi mencabar keputusan Juhar pada 30 Julai lalu. Ia berlaku selepas Musa gagal dalam cubaannya menggulingkan kerajaan negeri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 8:28 pm

KALAU BN MENANG PUN MUSA DAH TAK ADA PELUANG JADI KETUA MENTERI …. Musa, 32 Adun cabar pembubaran DUN Sabah……. Musa Aman mengetuai 32 Adun lain untuk mengemukakan saman ke atas Yang Dipertua Negeri Juhar Mahiruddin berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah baru-baru ini. Adun tunggal Umno di Sabah itu mahu mendapatkan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu bagi mencabar keputusan Juhar pada 30 Julai lalu. Ia berlaku selepas Musa gagal dalam cubaannya menggulingkan kerajaan negeri pimpinan Presiden Warisan, Mohd Shafie Apdal. Menurut The Star Online permohonan tersebut difailkan firma FT Ahmad and Co pada 3 Ogos dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 8:21 pm

PHD4PIG PANDAI PUTAR ALAM….MAKAN IKUT MULUT BERAPA PINGGAN JEER BOLEH MASUK…..YANG BANYAK MAKAN RASUAH MACAM TEROWONG BAWAH LAUT……ITULAH MENTEKEDARAH NAMA NYERRR….ASET TABUNG HAJI SAHAJA DAH BERAPA BILLIONS DIMAKAN CUKONG DAPIG….. YANG JAJA SELURUH DUNIA NEGARA BANGKRAP IALAH PHD4PIG..,.ITULAH KETUL TAHI PERTAMA PH YANG DITINGGAL ATAS JALAN…… RAKYAT KENA INGAT MUKA DI ATAS….JANGAN BAGI UNDI PRU15 NANTI……. NGO KENA KEMPEN BESAR BESARAN NYAHKAN PARTI KADOK DARI PERSADA POLITIK NEGARA…… INILAH KEPAKARAN PHD4PIG….CURI BESAR2 BESARAN SECARA DIAM DIAMAN HARTA BANI MELAYU DAN UMAT ISLAM…….. Umno Wajib Tuntut Duit Dan Asetnya Dari A Kadir Jasin……. Sampai masanya UMNO membuat tuntutan melalui undang undang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 8:15 pm

YANG JAJA SELURUH DUNIA NEGARA BANGKRAP IALAH PHD4PIG..,.ITULAH KETUL TAHI PERTAMA PH YANG DITINGGAL ATAS JALAN…… RAKYAT KENA INGAT MUKA DI ATAS….JANGAN BAGI UNDI PRU15 NANTI……. NGO KENA KEMPEN BESAR BESARAN NYAHKAN PARTI KADOK DARI PERSADA POLITIK NEGARA…… INILAH KEPAKARAN PHD4PIG….CURI BESAR2 BESARAN SECARA DIAM DIAMAN HARTA BANI MELAYU DAN UMAT ISLAM…….. Umno Wajib Tuntut Duit Dan Asetnya Dari A Kadir Jasin……. Sampai masanya UMNO membuat tuntutan melalui undang undang duit dan aset UMNO yang ada atau sudah dijual oleh A Kadir Jasin. Ia ekoran pendedahan fakta di media sosial apabila berlakunya perdebatan terbuka antara DS Najib dan A Kadir… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
6 August 2020 8:07 pm

DULU NAJIB RAZAK CAKAP KERAJAAN PH TIPU HUTANG CECAH 1 TRILLION HASIL TINGGALAN KERAJAAN UMNO BN. HAJI HADI TAK NAK KOMEN KE ISU IN???? MOF sahkan hutang negara RM1.2 trilion, tapi bukan bankrap 06/08/20 Kementerian Kewangan hari ini mengesahkan hutang negara adalah sebanyak RM1.2 trilion seperti yang pernah diumumkan ketika kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini. Bagaimanapun menurut Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, ini tidak bermakna negara akan bankrap kerana ia termasuk hutang luar perbelanjaan (off budget) yang wujud sebelum Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan. Tengku Zafrull turut menjelaskan ini berbeza dengan hutang langsung kerajaan yang berjumlah RM854 bilion.… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
6 August 2020 8:16 pm

MASIH ADAKAH KUTU KUTU YANG MAHU MEMUJA NAJIB RAZAK?? MASIH ADAKAH KUTU KUTU YANG MAHU MENDAMBAKAN DERMA DARI NAJIB RAZAK? MASIHKAN ELLIE SURYATI MAHU MEMEKIK MACAM KERA DI DEPAN MAHKAMAH??? MASIH ADAKAH BERDERET BAS² DARI PEKAN PAHANG MENUJU MAHKAMAH JALAN DUTA SELEPAS INI??? WALAU MEREKA SEDAR ROBIN HOOD MEREKA KAKI PUTAR ALAM? KENYATAAN AKHBAR “Hentikan penipuan hutang negara RM1 trillion!” – Najib Razak BY BULETIN TTKM AUGUST 19, 2018 Oleh : Najib Razak Melalui ucapan yang disiarkan televisyen semalam, Tun Mahathir mendakwa Malaysia akan bankrap hanya dengan membayar faedah bagi hutang RM1 trilion yang merupakan angka rekaan mereka. Definasi hutang… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 August 2020 7:21 pm

Sori folks, nak jenaka sikit:

Makan tu nasi. Melantak tu Mak Nyah.

Siapa fikit itu kotor, ingat –

the fault lies not in the idea but in the interpretation.