KAJIAN SEGERA DIPERLUKAN UNTUK PEMERKASAAN EKONOMI BUMIPUTERA

Meski pembentangan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) ditangguhkan hingga awal tahun depan, kerajaan mesti segera mengkaji pendekatannya untuk membantu masyarakat Bumiputera dengan menghapuskan dasar yang hanya memperkaya gerombolan elit dan para petinggi politik.

Di Parlimen hari ini, saya mendesak kerajaan untuk menyiasat dan mendedahkan bagaimana berbilion saham dan tanah Bumiputera telah hilang lantaran dari ketirisan dan bocor kepada individu-individu tertentu yang tidak bertanggungjawab.

Siapakah penerima saham Bumiputera selain yang diperuntukkan untuk badan-badan Bumiputera? Apakah kedudukan terkini tanah rizab Melayu yang telah dijual dan tidak diganti?

Walaupun inisiatif dan rancangan kerajaan untuk terus membantu Bumiputera memang disambut baik, rencana ini akan terus gagal jika ia tidak menyasar kepada golongan yang benar-benar memerlukan.

Keistimewaan yang dimaksudkan untuk meningkatkan kesejahteraan ekonomi Bumiputera telah diperalat untuk hanya memperkayakan golongan elit dan terus melebarkan jurang pendapatan antara yang kaya dan yang miskin.

Kebijakan kerajaan untuk meningkatkan penyertaan Bumiputera dan kumpulan minoriti lain dalam ekonomi dan industri hanya boleh dicapai dengan baik melalui pelaburan dalam peningkatan kapasiti, selain latihan kemahiran dan pendidikan.

Kerajaan harus menumpukan perhatian untuk merancakkan lapangan-lapangan utama ekonomi dan memberikan dukungan yang secukupnya kepada perusahaan kecil dan sederhana.

Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) mesti dikendalikan oleh tokoh-tokoh profesional yang berkelayakan dengan kepakaran dalam perniagaan sementara kedudukan pengurusan kanan tidak boleh ditentukan berdasarkan kecenderungan politik tetapi mesti atas asas merit yang jelas dan pencapaian masing-masing.

Dalam usaha RMK-12 membantu golongan yang benar-benar berkelayakan dan mereka yang terpinggir, saya menggesa kerajaan untuk segera menjalankan kajian yang bebas dan inklusif mengenai punca sebenar mengapa sebahagian besar kaum Bumiputera masih terus derita dan melarat meski diperuntukkan dana ekonomi dan pendidikan yang sangat besar kepada mereka untuk beberapa dasawarsa yang lalu.

ANWAR IBRAHIM

Presiden PKR

Kongsikan artikel ini
Updated: 5 August 2020 — 7:33 pm

67
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
MAHATHIRVSANWARAnonymousBani melayu umnoWau Bulenajib bini rosmah Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

OTAI LOVES LIWAT BUT AT THE SAME TIME, HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI….. RAKYAT TAK KISAH JIBENG DIHUKUM PENJARA…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH….KARIER POLITIK JIBENG DAH BERAKHIR NAK CITER APA LAGI…… PAK JUBO DALAM PENJARA 10 TAHUN BUAT DUIT 10JUTA….INI MESTI KERJA MAFIA….. TONG M ROMPAK HARTA NEGARA RATUSAN BILLIONS SELAMATKAN COMPANIES ANAK DAN CUKONG BOLEH LA LA LA ROUND DUNIA 1000 KALI TAK DE MASALAH…… Malaysia tidak akan jadi tong sampah dunia – KASA……. Malaysia tidak akan dijadikan tong sampah dunia, tegas Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK KISAH JIBENG DIHUKUM PENJARA…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH….KARIER POLITIK JIBENG DAH BERAKHIR NAK CITER APA LAGI…… PAK JUBO DALAM PENJARA 10 TAHUN BUAT DUIT 10JUTA….INI MESTI KERJA MAFIA….. TONG M ROMPAK HARTA NEGARA RATUSAN BILLIONS SELAMATKAN COMPANIES ANAK DAN CUKONG BOLEH LA LA LA ROUND DUNIA 1000 KALI TAK DE MASALAH…… Malaysia tidak akan jadi tong sampah dunia – KASA……. Malaysia tidak akan dijadikan tong sampah dunia, tegas Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man di Dewan Rakyat, hari ini. Beliau menegaskan demikian ketika ditanya Abdul Latiff Abdul… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK JUBO DALAM PENJARA 10 TAHUN BUAT DUIT 10JUTA….INI MESTI KERJA MAFIA….. TONG M ROMPAK HARTA NEGARA RATUSAN BILLIONS SELAMATKAN COMPANIES ANAK DAN CUKONG BOLEH LA LA LA ROUND DUNIA 1000 KALI TAK DE MASALAH…… Malaysia tidak akan jadi tong sampah dunia – KASA……. Malaysia tidak akan dijadikan tong sampah dunia, tegas Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man di Dewan Rakyat, hari ini. Beliau menegaskan demikian ketika ditanya Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai) berhubung inisiatif Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) dalam usaha mencegah Malaysia daripada menjadi tong sampah dunia selaras dengan Konvensyen Basel. “Baru… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M ROMPAK HARTA NEGARA RATUSAN BILLIONS SELAMATKAN COMPANIES ANAK DAN CUKONG BOLEH LA LA LA ROUND DUNIA 1000 KALI TAK DE MASALAH…… Malaysia tidak akan jadi tong sampah dunia – KASA……. Malaysia tidak akan dijadikan tong sampah dunia, tegas Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man di Dewan Rakyat, hari ini. Beliau menegaskan demikian ketika ditanya Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai) berhubung inisiatif Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) dalam usaha mencegah Malaysia daripada menjadi tong sampah dunia selaras dengan Konvensyen Basel. “Baru baru ini, saya sendiri turun ke Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) setelah kita… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri Broker Sabah duduk di KDN kencing arwah Adib dengan tukar seksyen kes bunuh menjadi kes perhimpunan haram. Buat malu Hamzah anak babi jaga polis kalau tak tahu buat kerja selain jual beli MP guna duit curi 1MDB? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

This bloke is only a joker Kahkahkah!

Tak usah pedulikan dia.

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

SEDIKIT IMBAS KEMBALI DI KALA HARI KERAMAT RAKYAT MALAYSIA PADA 28 JULAI 2020 BERITA » Mahkamah Najib bersumpah tidak ambil wang RM42 juta 28 Jul 2020 ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF KUALA LUMPUR- Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi terdiam seketika selepas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat pengakuan bahawa beliau tidak mengambil wang berjumlah RM42 juta yang dimasukkan ke dalam akaun bank. Najib, 67, berkata demikian semasa membuat pengakuan dalam kandang tertuduh selepas beliau diberi peluang membela diri hari ini. Beliau berkata kepada mahkamah hari ini, sebelum ini beliau telah membuat kertas kerja (proposal) berhubung dana… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Compare the above with the statement below:

“Duit SRC dibelanja untuk anak yatim dan Umno, dakwa Najib”

Secara peribada complete contradiction.

Itulah jangan suka main2 sumpah. Allah nak tunjukkan KEBENARAN……wallahuaklam

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

BERITA Duit SRC dibelanja untuk anak yatim dan Umno, dakwa najib Selepas didapati bersalah atas pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah dan salah guna kuasa dalam perbicaraan SRC International Sdn Bhd (SRC), Najib Razak tampil menegaskan bahawa RM42 juta wang itu digunakan bukanlah untuk tujuan peribadi. Bekas perdana menteri itu – yang berikrar untuk membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini – menyifatkan ia sebagai “amat tidak adil”. Dalam video tujuh minit yang dimuat naik lewat malam tadi, Najib mendakwa duit SRC digunakan untuk program kebajikan Umno dan tanggungjawab sosial korporat (CSR) untuk anak-anak yatim, bukan untuk… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

YANG NI KITA PAKAT TUNGGU HUJAH HAJI HADI AWANG DUTA KHAS YANG TARAFNYA SAMA SEPERTI MENTERI PENUH.

Begitu pun, jangan pula kita lupa, walaupun Najib mendakwa, beliau membelanjakan wang yang masuk ke akuan peribadinya itu untuk anak-anak yatim, golongan susah dan mereka yang memerlukan, semasa perbicaraan turut difaktakan beberapa perbelanjaan mewah telah dilakukannya.

Ia antaranya, pembelian di butik mewah di AS berjumlah RM543,530, penginapan di hotel mahal di Bangkok sebanyak RM127,017.46, membeli hadiah untuk isterinya, Rosmah Mansor sebanyak RM466,330 dan RM3.3 juta membeli hadiah untuk isteri Perdana Menteri Qatar.

Yang itu macam mana pulak?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Azmin Semburit hilang arah curi duit 1MDB untuk broker Sabah. Mat Sembab hentam nombor juta-juta tak ketahuan. Rina Doraemon memalukan wanita dan anak-anak. Junaidi pewaris kereta terbang model kipas DIY. Takiri Audi Q7 pakai buluh dan minum sesudu sawit. Adham air suam 500 negara skandal test kit Covid19 haram. Taki penjilat penyamun SRC 42j. Tuan Menteri Mewa. Hadi kencing hudud dan kencing RUU355. Apa depa perosak bangsa dan agama tahu nak bantu Bumiputera? Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK JUBO ONLY GOOD AT TALK BUT WHEN COMES TO RESULTS HE IS A FAILURE…..FOUR MINISTRIES ALL FAILED FOR 16 YEARS……. PATUT PHD4PIG GUNA UNDANG2 RENTAS NEGARA UNTUK DAKWA DR MANDELIAR….KRONI2 DIA RAMAI KAT INDON…..PAK JUBO PUN PATUT KENA DAKWA MAHKAMAH JUGEEKK….. KAEDAH PILIH PEMIMPIN…..PALING TUA,,MARUAH TAK TERCALAR,,PRINSIP TINGGI DAULATKAN HUDUD…… Anwar Ibrahim’s Failures When In Government From 1982 To 1998……..APA LAH BOLEH DIHARAP PADA PAK DAJJAL OTAK DIA KAT JUBO……16 TAHUN DALAM KERAJAAN BELEBONG JEER PANDAI….. But more important of all is that Anwar failed to ensure food security and self-sufficiency. Have you noticed that Anwar NEVER talks about… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PATUT PHD4PIG GUNA UNDANG2 RENTAS NEGARA UNTUK DAKWA DR MANDELIAR….KRONI2 DIA RAMAI KAT INDON…..PAK JUBO PUN PATUT KENA DAKWA MAHKAMAH JUGEEKK….. KAEDAH PILIH PEMIMPIN…..PALING TUA,,MARUAH TAK TERCALAR,,PRINSIP TINGGI DAULATKAN HUDUD…… Anwar Ibrahim’s Failures When In Government From 1982 To 1998……..APA LAH BOLEH DIHARAP PADA PAK DAJJAL OTAK DIA KAT JUBO……16 TAHUN DALAM KERAJAAN BELEBONG JEER PANDAI….. But more important of all is that Anwar failed to ensure food security and self-sufficiency. Have you noticed that Anwar NEVER talks about this, not once? That is because Anwar does not understand the importance of food security and self-sufficiency even though he was… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Ayah Adib kecewa pembunuh diinkues sekali lagi bawah seksyen perhimpunan haram. Rakyat kecewa lihat bil melantak udang galah MP Pintu Belakang pengkhianat negara cecah berpuluh ribu. Rakyat jijik bila harga MP murah dan dijual beli macam petai. Sepapan RM5. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kerajaan Pintu Belakang pengkhianat negara gagal pertahan pintu masuk dari diserang Covid19. Sivagangga dan depoh tahanan pendatang asing menjadi bukti Menteri Pintu Belakang tidak tahu buat kerja. Rakyat sudah marah dan jijik dengan harga MP hanya 30j. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Undang-undang rentas negara tentang jerebu dikencing Menteri Pintu Belakang pengkhianat negara. Berpuluh tahun negara dilanda jerebu angkara cukong membedal tanah nusantara. Melayu tebuk atap tak buat apa? Bedal MP 30j dan udang galah masa PKPP? Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Melayu kena kencing Menteri Pintu Belakang. Pembunuh Adib akhirnya akan dituduh kerana menyertai perhimpunan haram. Menteri kencing semburit wajib dilanggar kereta bomba. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu menghasut, perlu di heret ke Balai Polis, di lokap, kasi makan nasi bungkus pagi petang siang malam.

zunnun
Member
zunnun

zunnun,

apa hat melayu2 suka politik meh? kerana blh manyak kaya meh?

jadi itu itu ketua branch meh, suka lapat projek, jadi ketua division meh, mana2 projek dlm lia punya division misti Cc sama lia meh…

manyak besar ini ketua division meh…

politik misti masuk meh, misti jadi letua branch atau ketua division meh, lagi ala jawatan dlm kerajaan lagi besar meh..

itu sbb hadi sama lia punya malaun2 mau selalu jumpa najib, mahathir, Moo mau kasi tolong luit meh..

semua manyak suka beli meh hadi punya daging babi 🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan Melayu nak berkongkak pun politik, moo. Nak pilih mistress mana for the night pun penuh politik.

Lu iri hati apa guna. Just respect the Constitution Article 153 stating Malays and Bumis Sabah and Sarawak got Special Position, moo.

If you don’t like that, migrate lorr. Canada ad Australia got plenty open spaces, moo.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAEDAH PILIH PEMIMPIN…..PALING TUA,,MARUAH TAK TERCALAR,,PRINSIP TINGGI DAULATKAN HUDUD…… Anwar Ibrahim’s Failures When In Government From 1982 To 1998……..APA LAH BOLEH DIHARAP PADA PAK DAJJAL OTAK DIA KAT JUBO……16 TAHUN DALAM KERAJAAN BELEBONG JEER PANDAI….. But more important of all is that Anwar failed to ensure food security and self-sufficiency. Have you noticed that Anwar NEVER talks about this, not once? That is because Anwar does not understand the importance of food security and self-sufficiency even though he was once the Agriculture Minister. Anwar Ibrahim was in the government from 1982 to 1998. But what has he achieved in those… Read more »

zunnun
Member
zunnun

zunnun,

itu pAs hadi awang, di kelangtang lulu sebelum pru 14, manifesto mau janji kasi pemandu2 kereta teksi subsidy meh, tapi sampai siklng janji sama janji tak tak kasi meh,

ini melayu2 pAS jual lia punya agama meh? lapat luit 400 juta. beli 14 mercedes meh, teksi2 di kelangtang misti bayar parking 500 satu bulan meh?

ada betut zunnun?

Anonymous
Guest
Anonymous

Bontot lu.

Lu tuduh dulu baru tanya.

Otak sewel.

Takda bukti hanya mengarut yer.

zunnun
Member
zunnun

zunnun,

ini ‘perkasakan bumiputra’ manyak besar itu word meh…

ini bumiputra klu tak tak rapat sama olang2 politik melayu meh, mana blh dapat projek meh…

klu dapat pun manyak kicik meh, kerana itu besar2 projek misti mau jadi proxi olang2 politik meh…..

itu perkatan “reform”, melayu2 agama sama melayu2 politik manyak takut meh

ada betut kah zunnun?

Anonymous
Guest
Anonymous

Sudah gila menjawab diri sendiri ini DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

Dia bukan Bumi memang irihatikan Bumi. Tak mau terima dan hormatkan sepenuhnya Perkara 153 Perlembagaan berkanaan Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumi putera Sabah dan Sarawak.

Nak hijrah takda duit. Azab sangsara lah dia di sini. Padan muka, tak mahu hormat kan dan patuhi Perlembagaan negara sepenuh nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAHARAJA KATAK BAGI NASIHAT KEPADA KATAK2 SUPAYA JANGAN KUAT MELOMPAT…. KATAK2 BERSALAH AKAN DIHUKUM….. DAJJAL FREEMASON MEMANG BIJAK GUNA BAHASA…..SEBENAR NAK BAKAR HANGUS SEMUA EKONOMI BUMIPUTRA….22 BULAN SUDAH BERJAYA 70% DIBAKAR HANGUS…… OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… BANI SODOM TAK SABAR TUNGGU MAHKAMAH RAYUAN JIBENG ….DARI SEBELUM VERDICT DAH KUTUK….PAK JUBO YANG DAH JELAS VERDICT DAN PUNISHED FOR TEN YEARS IN PRISON TAK PULA DIKUTUK NYEERRR….. DAJJAL FREEMASON LAKU DAN LARIS MENJAJA AIR KENCING….. DAJJAL ILLUMINITY LAGI PANDAI….. Why Dr M Shouldn’t Give Advice On Party-Hopping.,…. Perhaps he has forgotten, conveniently or otherwise,… Read more »

zunnun
Member
zunnun

aiyaa zunnun,

misti jual itu ayat2 koran mmeh, baru blh jadi kaya meh..

lu tengok hadi awang, lia jual daging2 babi, sikalng manyak kaya lapat jadi menteri sama duta meh..

hali awang dapat lua post meh, jual daging2 babi sj meh..

ini hali awang sama lia punya olang2, sekijap sama najib sikijap sama mahathir, sikipap sama Moo sikijap sama najib..

itu gambar hali awang sama lia punya olang2 di rumah najib malam malam meh, lia olang punya peruk manyak bulat, apa lia olang manyak makan babi meh?

da betut kah zunnun…

Anonymous
Guest
Anonymous

Lu cakap itu macam sebab lu belakang ada Bang Ali, moo.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

zunnun
Member
zunnun

aiyaa zunnun,

apa hat lu manyak hantam melayu2 meh? lu bukan melayu meh? lu jeles lu melayu tak tak dapat projek meh? lu jeles lu islam tak tak bikin najib kasi lu luit meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Lu siutak campoq Bang Ali lorr, lulu lu punyia emak ada rapat dengan Bang Ali, lorr.

zunnun
Member
zunnun

ambil contoh dua melayu corporate, syed moktar dan si abu.. tidak kan sted mokthar di beri kelilusan oleh Moo utk memajukan Mount Austin yg bukan kepunyaan nya dan perwaja pula di sailang oleh abu, dismantle asset nya hingga perwaja kini jadi keldai tua yg tak bermaya? budak2 yg berkampung di Paremba, wan azmi dan halim saad, selain yahya, amin shah, shamsudin abu hassan juga proxi omNO? bagitu juga yg berlaku di sarawak, taib dgn crony capitalist nya, kekayaan sarawak di kuasai nya dgn proxi2 yg rapat dgn nya…. hebat no, crony capitalisma melayu2, dan bila utk reform tabiat sedemikian, byak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kasi bukti lah, Dol.

Aku bukan Umno, bukan penyokong pun. Tapi kamu jangan mengarut lah, membosankan pembaca saja.

Cakap memuki tuh menunjukkan mulut kamu tersangkut di puki emak kamu masa lahir, herot, terjueh, senang keluar kata2 kotor bila bercakap.

Emak bapak tak bimbing kamu adab sopan masa kecil yer.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAJJAL FREEMASON MEMANG BIJAK GUNA BAHASA…..SEBENAR NAK BAKAR HANGUS SEMUA EKONOMI BUMIPUTRA….22 BULAN SUDAH BERJAYA 70% DIBAKAR HANGUS…… OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… BANI SODOM TAK SABAR TUNGGU MAHKAMAH RAYUAN JIBENG ….DARI SEBELUM VERDICT DAH KUTUK….PAK JUBO YANG DAH JELAS VERDICT DAN PUNISHED FOR TEN YEARS IN PRISON TAK PULA DIKUTUK NYEERRR….. DAJJAL FREEMASON LAKU DAN LARIS MENJAJA AIR KENCING….. DAJJAL ILLUMINITY LAGI PANDAI….. Why Dr M Shouldn’t Give Advice On Party-Hopping.,…. Perhaps he has forgotten, conveniently or otherwise, that he encouraged party-hopping when he was the fourth PM of this nation. Clement… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ketika mahahir berkuasa di putrajaya menjawat PM, di Menara Ilham bak sarang tebuan, hive dgn aktiviti melobi2 pengambilan projek2 utk di swastakan, di ground floor terpaksa di adakan tempat istirehat khas utk mereka2 berpesta dan berkenalan… mahathir dan daim, kan itu cara perkasakan melayu2, trend ali baba, ali dapatkan projek, baba yg keluar wang dan menguruskan… goyang kaki dan air liur, melayu2 jadi tuan, india/cina mengurus… li garu gua, gua garu lu… kan itu juga yg najib dan hadi lakukan ketika berbaju melayu serba pink mereka, hadi buat2 kasi projek ruu 355, najib bayar lah, dgn mantra ‘cash is king’… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

Kamu kasi bukti lah jika ada lagi “trend ali baba, ali dapatkan projek, baba yg keluar wang dan menguruskan…”

Kalu tak kasi, makna nya kamu mulut celupar, tersangkut di pucci emak lu di masa lahir.

zunnun
Member
zunnun

perkasakan bumiputra, maka daim ketika menjawat menteri kewangan dan bendahari omNo syor, jika melayu2 ingin kaya dan berjaya, jadi ahli omNo…🤣 maka bermula lah dasar omNO dgn crony capitalist mereka…🤣 berlumba2 kepimpinan omNO dgn jawatan2 tertinggi dlm kerajaan melebarkan syarikat2 proxi merata… dan sebelum pru 14, malaun2 pAs juga tidak kecuali di jadikan melayu2 omNo proxi kekuasan politik mereka… dan selepAs pru 14, melayu2 omNO terpaksa meneruskan bersama malaun2 pAs di luar kerajaan dgn proxi kuasa politik melalui mua”FUCK”at pula… kini dlm kerajaan, omNO naik berang, kuasa sedemikian rupa di teruskan oleh Moo tanpa penglibatkan mereka.. melayu2 omNO tergaman, kerana… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu bukan Umno, bukan PAS, apa dia?

Penggayut bola labuh Pak Sheikh ke.

Wau bule
Guest
Wau bule

Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera… a joke.

Want to be rich and appear to be rich, just fantasize without sweat, create a menu of fictions and spin falsities.

The way forward is to abuse power leading to corruption and share the loot amongst themselves, crumbs to the so-called bumiputeras.

Superficialty and hypocrisy, NO???????

Anonymous
Guest
Anonymous

“.. dasar yang hanya memperkaya gerombolan elit dan para petinggi politik.” Dan anak beranak, saudara mara mereka. Mengguna proxies dsb nya. Peesit. Kutu masyarakat.

SPRM perlu lebih eficient. Tangkap jerung2 nya, jangan ikan bilis nya shja.

zunnun
Member
zunnun

sasaran 30% penguasaan eknomi negara hanya mampu di capai melalui penyertaan PNB dgn memegang ekuiti asset syarikat di BSKL kemudian di agih kpd pencarum Maju Holding contoh nya, byak meminta projek dari kerajaan dan berjaya memajukan kawasan Tasik Selatan khas nya, kini sdg tenat kecairan wang dan terpaksa di beri suntik Grant, dan projek hartanah terakhir di Sg Besi, kerajaan sudah menyalurkan Grant anggaran 120 juta kini menghadapi masaalah yg amat ketara…. adakah kerana keistimewaan pertama sebagai bumiputra akan di susuli dgn keistimewaan berterusan hingha akhir nya, projek tersebut dapat di laksana ? persoalan nya, berape peratus keperluan yg perlu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

“berbentuk rasuah”? Kasi bukti, fakta atau penerangan lah. Supaya tindakan lanjut boleh dilakukan. Dan balunan, tibaian dan hentaman boleh terus dibuat sehingga ada tindakan.

1-2 contoh boleh menambah kesan kpd apa yang di katakan di komen di atas ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Supaya menjadi komen yang membina (constructive), coba lah tanya mereka apa masalah mereka.

Bukan senang berniaga, menjalankan projek, terutama bagi Bumiputra yang tidak terkenal sebagai kaum peniaga.

Berbagai unsur kesaingan (competition) ada di luar sana, ada juga gejala dog-eat-dog, the traditional kill-your-competitor mentality.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pesaing (competitors) ada beribu tahun pengalaman berniaga, sejak di Chinese mainland, passed down from generation to generation.

Jangan cepat mengutuk si Melayu yang pada umum nya baru terhegeh hegeh berniaga.

Dalam pada itu, ada juga yang berjaya. Ingat, antara 8 (atau 12?) yang terkaya di Malaysia ia lah Numiputera.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… BANI SODOM TAK SABAR TUNGGU MAHKAMAH RAYUAN JIBENG ….DARI SEBELUM VERDICT DAH KUTUK….PAK JUBO YANG DAH JELAS VERDICT DAN PUNISHED FOR TEN YEARS IN PRISON TAK PULA DIKUTUK NYEERRR….. DAJJAL FREEMASON LAKU DAN LARIS MENJAJA AIR KENCING….. DAJJAL ILLUMINITY LAGI PANDAI….. Why Dr M Shouldn’t Give Advice On Party-Hopping.,…. Perhaps he has forgotten, conveniently or otherwise, that he encouraged party-hopping when he was the fourth PM of this nation. Clement Stanley, Free Malaysia Today Dr Mahathir Mohamd has called upon the people of Sabah to reject those in… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tun Dr M is still listened to and read. Far better than you, Dol. You not only sound hollow and meaningless, also completely and utterly nonsensical.

Dajjal MAHATHIRVSANWAR.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAJJAL FREEMASON LAKU DAN LARIS MENJAJA AIR KENCING….. DAJJAL ILLUMINITY LAGI PANDAI….. Why Dr M Shouldn’t Give Advice On Party-Hopping.,…. Perhaps he has forgotten, conveniently or otherwise, that he encouraged party-hopping when he was the fourth PM of this nation. Clement Stanley, Free Malaysia Today Dr Mahathir Mohamd has called upon the people of Sabah to reject those in the ruling coalition who decided to back former chief minister Musa Aman and the Barisan Nasional in their bid to wrest control from the Warisan-led state government. Unfortunately, the move by Musa failed because the state assembly was dissolved, paving the… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dajjal MAHATHIRVSANWAR resorts to copy-pasting.

Damn stupid and wasting readers’ time in scrolling it over. When he could have said a few words and added the link to the article.

Blokes who don’t get read and incur the wrath of readers early in the morning. Very unclever.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

BMF = BUY MERCEDES FIRST @ BUY MP FROG 30j? Kencing tak hingat dunia. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Little amuses the nuisance, what more the fool – William Shakespeare.

Mister Kahkahkah! the Joker.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Cabutan bertuah dirompak geng Semburit sejuta. Kaki semburit kena saman 10 juta. Contoh bumiputera yang bodoh nak masuk politik jilat cukong. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Ramai penyokong BMF dahulu untung sekarang gulung tikar dan tutup kedai. Ahli politik kencing mereka dengan BMF. Beli Mercedes First. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Rakyat rasa sengsara di bawah Mat Sembab dan Menteri Pintu Belakang. Kompoun 1000 baru satu langkah menyusahkan lagi Bumiputera yang sedang susah. Zaman Jibby GST 4% harga barang naik dan buat Rakyat menyampah. Zaman Mat Sembab lagi sengsara dan kencing hancing. Lagi Rakyat benci dan jijik dengar MP harga 30j saje. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Sara hidup peserta kuarantin naik lagi dari 1500 ke 2500. Menteri Pintu Belakang kencing hancing konon Kerajaan tanggung separuh. Adakah mereka kuarantin kencing dalam jamban emas, makan lobster dan duit diskaun haram macam Mahzir Khalid anak babi? Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kompoun 1000 sana sini. Lepas viral baru nak salahkan Rakyat. Azmin Semburit nak songlap duit Rakyat beli MP dan ADUN? Kompoun palsu dan duit 1000 kena kencing lagi. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK JUBO MEMANG DAJJAL….BILA BERKUASA HABIS ASET BUMIPUTRA KO LELONG KEPADA BANI YAKJUJ MAKJUJ…..BILA KALAH KO BERPURA2 JADI HERO BUMIPUTRA….. DAJJAL SANGGUP PERALAT APA SAHAJA TERMASUK AGAMA…… PN WAJIB SEDIAKAN KAWASAN KUARANTIN MESRA RAKYAT DAN MURAH SERTA SARINGAN MUDAH UNTUK KEMUDAHAN RAKYAT…… PN BODOH DAN BANGANG TAK MAHU DENGAR KELUHAN RAKYAT…..TAK PAYAHLAH KO BUAT UNDANG2 MENGADA PASAL COVID…MENYUSAHKAN RAKYAT….SALAH KO LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG…..ITU SEBAB KES NAIK….. Warisan Excuse Proves It Failed To Manage Sabah Economy,….. (FMT) – Former prime minister Najib Razak said Warisan never denied Sabah’s economy was sluggish under them after the party said 26… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kompoun 1000 kena kencing. Penguatkuasa kena kencing. Rakyat kena kencing. Apa lagi bala kencing nak dibawa Mat Sembab laknatullah dalam Kerajaan Pintu Belakang? Orang bunuh diri. Hilang kerja. Kena bayar hutang sewa dan bil TNB kencing. Mahzir Khalid anak babi perut buncit duit haram. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Duit 1MDB dipulangkan DOJ US pun kena songlap dengan Kerajaan Pintu Belakang. Lebih 1b hilang lesap masuk poket broker? Beli MP 30j sekor. Apa nak jadi Kerajaan Pintu Belakang Mat Sembab? Duit 1MDB kena kencing. Adib kena kencing. Habis hancing. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PN WAJIB SEDIAKAN KAWASAN KUARANTIN MESRA RAKYAT DAN MURAH SERTA SARINGAN MUDAH UNTUK KEMUDAHAN RAKYAT…… PN BODOH DAN BANGANG TAK MAHU DENGAR KELUHAN RAKYAT…..TAK PAYAHLAH KO BUAT UNDANG2 MENGADA PASAL COVID…MENYUSAHKAN RAKYAT….SALAH KO LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG…..ITU SEBAB KES NAIK….. Warisan Excuse Proves It Failed To Manage Sabah Economy,….. (FMT) – Former prime minister Najib Razak said Warisan never denied Sabah’s economy was sluggish under them after the party said 26 months was too short a time to judge the state government’s performance. Earlier this evening, Warisan deputy president Darell Leiking had dismissed Najib’s criticism of the party’s… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Selagi penyembah cukong dan penjilat billionaire jadi ahli politik jangan harap mereka utamakan hak Rakyat. Madey si Kitol, Azmin Semburit, Mat Sembab, Jibby, Wak Pornorogo, Hadi Wengweng dan Menteri Pintu Belakang semua Melayu kaki jilat pungkok billionaire wang haram. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kencing kuat bau hancing macam Menteri Kerajaan Pintu Belakang boleh jaga Bumiputera ke? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu kena kencing ke? Sian.

anonymous
Guest
anonymous

Masa ABAM jd tpm & menteri kewangan dulu, apa yg ABAM buat? Jaga kroni setiap bahagian utk support masa PAU utk jawatan PM?
Ahli umno tak buta utk menilai siapa ABAM dulu & kini.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

BMF kena kencing. RUU355 kena kencing. Adib kena kencing. Penganggur kena kencing. Bantuan Prihatin kena kencing. Hudud kena kencing. Diskaun 50% TNB kena kencing. Anak babi Mahzir Khalid kencing habis. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu kena kencing. Sebab tak beri fakta atau penerangan. Menuduh liar saja. Anak babi Pengarut Kahkahkah!

adyunixmoment
Member
adyunixmoment

yang penting xde dap..idop bmf melayu dh kaya raya

Anonymous
Guest
Anonymous

dh kaya raya? Kamu tak reti nilai. Sekolah SJK ke dulu?