APAKAH MENGAMBIL WANG SECARA SALAH BOLEH BERTUKAR JADI HALAL JIKA TOLONG ANAK2 YATIM?

Kira-kira seminggu selepas didapati bersalah atas pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah dan salah guna kuasa dalam perbicaraan SRC International, Najib Razak tampil menegaskan bahawa RM42 juta wang itu bukanlah digunakan untuk tujuan peribadi.

Bekas Perdana Menteri itu yang akan membuat rayuan terhadap keputusan bersalahnya di Mahkamah Rayuan dengan demikian menyifatkan hukuman terhadapnya sebagai “amat tidak adil”.

Dalam video tujuh minit yang dimuat naik di laman sosialnya, Najib mendakwa, duit SRC itu digunakan bagi program kebajikan UMNO dan tanggungjawab sosial korporat (CSR) untuk anak-anak yatim, bukan untuk kepentingan dirinya sendiri.

“Saya diarahkan untuk membayar denda RM210 juta ke atas RM42 juta yang diterima di mana 99 peratus daripada wang tersebut adalah dibelanjakan untuk tujuan CSR.

“Dan saya didenda RM5 untuk setiap RM1 yang diterima, sedang hakikatnya ianya bukan untuk perbelanjaan peribadi.

“Misalnya ada saksi dalam perbicaraan memberitahu sumbangan saya sebanyak RM400,000 kepada Rumah Penyayang Tun Abdul Razak di Pekan untuk kegunaan harian menjaga anak-anak yatim dan kos persekolahan mereka.

“Saya dihukum kerana membuat kebajikan, menjaga anak yatim dan persekolahan mereka,” dakwa Najib yang jelas menggambarkan rasa tidak puas hatinya terhadap hukuman yang diterimanya.

Najib turut meluahkan rasa kesal apabila didenda kerana memberikan wang kepada UMNO.

Berdasarkan keterangan saksi, sebanyak RM300,000 disalurkan dari akaun Najib kepada UMNO Johor Bahru, RM1 juta ke Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang dan RM50,000 kepada Ketua UMNO Padang Serai, Asmade Abu Talib pada 2015.

“Banyak lagi contoh perbelanjaaan seperti itu yang bukannya untuk kepentingan peribadi ataupun untuk keselesaan hidup saya, tetapi untuk menolong rakyat dan untuk parti,” katanya lagi.

Kesian Najib kan…kira-kiranya beliau layak digelar “Rohin Hood Malaysia” berdasarkan pembelaan diri yang diluahkannya ini.

Tetapi, jangan pula kita lupa, Botak Chin pun dilaporkan mengaku beliau melakukan rompakan untuk tujuan menolong orang-orang miskin juga.

Dalam hal ini, undang-undang tetap undang-undang dan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nadzlan Ghazali tidak silap dalam menjatuhkan hukuman bersalah terhadapnya dengan hukuman penjara selama 12 tahun serta denda RM210 juta itu.

Memberi wang kepada orang miskin dan susah tidak menjadikan perbuatan mengambil wang melalui rasuah atau dengan cara yang salah bertukar menjadi halal dan dibenarkan.

Kalau begitu, semua orang yang mencuri atau merompak akhirnya akan menggunakan alasan yang sama?

Apakah boleh orang yang ditangkap mencuri makanan di pasaraya dilepaskan begitu saja jika mereka melakukannya demi kelangsungan dan kesusahan hidup?

Selain itu, dengan Najib secara terbuka mempertikaikan keputusan hakim terhadapnya, tidakkah beliau sebenarnya boleh dianggap telah menghina mahkamah?

Apakah tindakan tidak boleh diambil terhadapnya?

Kenapa Najib perlu mempertikaikan keputusan hakim, walhal beliau masih ada peluang untuk membuat rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan?

Begitu pun, jangan pula kita lupa, walaupun Najib mendakwa, beliau membelanjakan wang yang masuk ke akuan peribadinya itu untuk anak-anak yatim, golongan susah dan mereka yang memerlukan, semasa perbicaraan turut difaktakan beberapa perbelanjaan mewah telah dilakukannya.

Ia antaranya, pembelian di butik mewah di AS berjumlah RM543,530, penginapan di hotel mahal di Bangkok sebanyak RM127,017.46, membeli hadiah untuk isterinya, Rosmah Mansor sebanyak RM466,330 dan RM3.3 juta membeli hadiah untuk isteri Perdana Menteri Qatar.

Yang itu macam mana pulak?

Adakah mereka juga termasuk dalam golongan susah dan anak yatim? (Shahbudinditcom 04/08/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 4 August 2020 — 10:38 pm
Subscribe
Notify of
guest
76 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 August 2020 5:00 pm

JIBENG DITURUNKAN JAWATAN KEPADA AHLI BIASA..PAK JUBO PULA LEPAS KELUAR PENJARA JADI MP DAN CALON PM….DI MANAKAH KEWARASAN PHDAPIG….. PHDAPIG MEMANG BERTABIAT YAKJUJ MAKJUJ SUKA BUAT SELECTIVE ACCUSATION….BILA BANI YAKJUJ MAKJUJ BUAT RASUAH DAN MAKAN BESAR DIA DIAM JERR….. Skandal Terowong: Guan Eng Bakal Ditahan SPRM Petang Ini?…….. Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dijangka akan ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selewat-lewatnya petang ini. Menurut sumber dekat SPRM, Guan Eng yang juga merupakan bekas menteri kewangan itu bakal ditahan berhubung skandal projek terowong dasar laut dan tiga lebuh raya bernilai RM6.3 bilion. “Berdasarkan siasatan dan kenyataan saksi… Read more »

Abdul Rahman
Abdul Rahman
6 August 2020 7:51 am

Ini yg dikatakan PM terbalik pusat, terbalik aqidah… Sebab apa.. daily makan minum dari hasil ini.. sbb tu dibuat fatwa berlandaskan hasil yg dimakan dan minum tu.. Teruk sekali akal, fikiran , jiwa , rohani dan jasmani telah breakdown akibat virus yg dimakan tu…

Nor Rahmat
Nor Rahmat
6 August 2020 5:07 am

Duit kerajaan adalah milik rakyat juga, nak buat derma perlu melalui proses yg betul…

Nor Rahmat
Nor Rahmat
6 August 2020 5:04 am

Jangan terlalu taksub, sekalipun utk derma tidak boleh digunakan sewenangnya, semua prosedur perlu lalui cara yg betul, kerana wang yg digunakan adalah milik kerajaan, milik kerajaan adalah milik rakyat. Pikir2kan….

Muhamad Shukri Arifin
Muhamad Shukri Arifin
6 August 2020 4:26 am

Najib x bersalah la bodohnyee

trackback
Najib hanya cerita bantu orang miskin, dia tak cerita belanja mewah untuk isteri
5 August 2020 5:00 pm
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 3:03 pm

BAPAK SKANDAL BERTONG2 BOLEH LEPAS KE MANA2 SERONOK KEBAS DUIT RAKYAT PETRONAS DLL…… UMNO DALAM PROSES PEMBERSIHAN….PH TANGKI SEPTIC SAMPAI BILA2 PUN KOTOR BUSUK DAN MEMUALKAN…… KJ PENAKUT DAN LEMAH SEMANGAT….MASA BN JATUH MORALNYA TURUT JATUH JADI BUKAN DIA CALONNYA….. MALAUUN JUNNUN NAK PROMOTE JADI TUHAN TAPI TAKUT KENA KUTUK……. Sabah Belongs To Philippines Or Mindanao Belongs To Johor?……. At that time Philippines did not exist yet. It was merely a collection of islands and it was not until 1571 that Spain created Philippines with Manila as its capital. So, if we go back in history, Sabah is not part… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 12:50 pm

Di hukum kerana tolong anak Yatim? RM4 juta punya duit kasi anak yatim? KEPALA BAPAK DIA.

Kata2 yang dia pernah gunakan amat sesuai bagi nya. Lemparkan terus ke muka dia. Bapak dia amat lurus dan ikhlas orang nya. Perlu tukar kata2 itu – KEPALA DATUK DIA.

Dah tersepit, kata apa saja. Najib tak di bimmbing emak bapak dia sangat di masa kecil. Dihantar sekolah di Englaaaaand hingga universiti. Keluarga mewah, hidup senang, mana dia tahu susah payah. Penjarakan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 11:01 am

RATUSAN BILLIONS DUIT NEGARA DIGUNAKAN BAIL OUT COMPANY KRONI DAN FAMILY ADAKAH DIBENARKAN SEMATA2 KES TIDAK DIBAWA KE MAHKAMAH….. UMNO DAH 60 TAHUN JADI PM…. GILIRAN PAS PULA DIBERI JAWATAN PM……UMNO KENA BERMULA SEMULA DARI BAWAH…… KEPADA PARA JAHIL JANGANLAH KAMU TAKSUB MANA2 PEMIMPIN ATAU PARTI……KELAK KAMU MENYESAL …ANAK CUCU KAMU AKAN KUTUK KAMU….. Why Is IGP Hamid Bador Protecting Jho Low?…….. However, Jho Low said he would only agree to testify against Najib if he was not also charged and put on trial PLUS he need not return anything he stole. Mahathir could agree to Jho Low not being… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 12:30 pm

The truth is, Tun Dr Mahathir Mohamad does not want Jho Low to return to Malaysia. If Jho Low is brought back and is put on trial, a lot of untold stories would be revealed to the public. And that is not good for Mahathir – Rpk (Raja Petra Kamarudin?).

Balderdash.

What truth? Where is the truth? Inside RPK’s assol?

RPK has no credibility. He is a fugitive from an arrest warrant issued by the Malaysian authorities, ran away to UK to escape arrest.

He has no evidence, facts or explanations other than from his assol.

ken
ken
5 August 2020 11:01 am

Robin Hood moden…. habis kenapa tak beritahu mahkamah dari awal-awal lagi. Dulu kata tak tahu wang itu dimasukkan ke dalam akaun dia. Salahkan orang lain. Kononnya tanda tangan dipalsukan… macam2 lagi.

Lagi pun Wang itu wang siapa? Bukankah wang rakyat?

Sudahlah Jib…. kami dah bosan dengan kamu.

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 11:24 am
Reply to  ken

Ramai yang tak bosan. Tunggu aja peluang nak balun dia.

Ini lah peluang membalun, menibai dan membantai dia.

Hingga dia melepek di sini.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 10:19 am

KEPADA PARA JAHIL JANGANLAH KAMU TAKSUB MANA2 PEMIMPIN ATAU PARTI……KELAK KAMU MENYESAL …ANAK CUCU KAMU AKAN KUTUK KAMU….. Why Is IGP Hamid Bador Protecting Jho Low?…….. However, Jho Low said he would only agree to testify against Najib if he was not also charged and put on trial PLUS he need not return anything he stole. Mahathir could agree to Jho Low not being charged but he wanted Jho Low to return, it not all, at least some of the billions he stole. Jho Low did not agree to that, so the deal did not happen. Jho Low hiding in… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 12:40 pm

Bullshit Rpk accusing IGP protecting Jho Taek. That Taek bloke is not worth protecting at all. Not a single scruple in the bugger.

Jumpa babi hutan dengan rimau, tangkap rimau dulu. Kalau tak, rimau makan Jho Taek, habis takda bukti, saksi apekebende lagi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 10:14 am

RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH DIHUKUM BERSALAH SEPERTI JIBENG…., BABI JUNNUN ANAK HARAM LUAR NIKAH LAHIR DALAM TONG SAMPAH TAK KENAL MAK AYAH……. YANG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH ADALAH PH……YANG SUSAHKAN RAKYAT UNDI WAKTU WABAK JUGA PH…… RAKYAT PUAS HATI PEMIMPIN2 UMNO DIHUKUM…. RAKYAT MAHU PEMIMPIN2 PH PULA DIHUKUM…… JiBENG HANYA AHLI BIASA UMNO….TAK LAMA AKAN DIPECAT DAN BUKAN LAGI MP PRU15……BERBANDING PAK JUBO DAH DISABIT BERSALAH DAN DIHUKUM TAPI DIANGKAT JADI MP DAN CALON PM….MEMANG PHD4PIG BANGSAT BAHALOL DAN SESAT…… Exposed: Pakatan, Mahathir And Guan Eng Were Protecting Bank Bali Fugitive Djoko Tjandra And if Prime Minister Muhyiddin Yassin… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 10:13 am

APAKAH MENGAMBIL WANG SECARA SALAH BOLEH BERTUKAR JADI HALAL JIKA TOLONG ANAK2 (BAIL-OUT)..?

KI KI KI KI KIK KIK KIK KIK KIK..

zunnun
zunnun
5 August 2020 9:42 am

kemana assmin bila Moo/mahathir/shafie dan pH menjalin persepakatan semua? assmin)zuraidah dan semburit2 yg lain, akan pupus kerana zuridah/assmin akan bilang kerusi ampang/gombak mereka bagitu yg lain yg bersama mereka. geng2 semburit tak jadi sejarah, tidak di kehendaki oleh malaun2 dan walaun2 mua”FUCK”at dan juga pH plus bagi gps, selagi mahathir/taib golongan tertua dan terkaya antara mereka sentiasa akrab, perlu ape utk merendahkan diri dgn malaun2 dan walaun2 melayu2 islam yg asyik mem”babi”buta selain menyamun2 dgn tidak mengikut acuan crony capitalist yg mereka tentukan di malaysia…. betape kaya nya negara dgn 700,000 bbl/day dan simpanan gas 47 TCF hanya dgn penduduk… Read more »

zunnun
zunnun
5 August 2020 10:07 am
Reply to  zunnun

bilang – hilang

mrlaun2 – melaun2

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:35 am

Org berdiskusi ttg najib, si zunnun babi hutan tua nak mampus masih lagi dgn argument kpd TSMY. Ada sesiapa boleh tolong tembak babi tua ni?

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 11:58 am
Reply to  Anonymous

Balun, tibai dan bantai dia tiap kali dia masuk sini.

Make him feel unwelcome. Kalau dia jenis takda muka, pembaca akan dapat merasa jijik dengan dia.

Hassan
Hassan
5 August 2020 9:28 am

NAJIB, PERLU INGAT YER..NAK NENOLONG ANAK2 YATIM BUKAN ITU CARANYA. JANGAN CUBA NAK MERAIH SIMPATI DRI ORG RAMAI SERTA PANEL HAKIM SERTA JANGAN CUBA NAK MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH. ALLAH MURKA PADA KAMU KERANA BERLEBIHAN MELAKUKAN KEMAKSIATAN & KEMUNGKARAN. ALLAH SENTIASA MEMERHATIKAN HAMBA2NYA.

Goh
Goh
5 August 2020 9:54 am
Reply to  Hassan

Tapi Lebai beserban tetap setia membela bosss kurrrr….

nak tgok komen lebai bertaraf menteri dan bergaji ribu ribu belom keluar² lagi ni.

Dulu parti lebai beserban ckp selagi biawak boss kurrr belom di jatuhi hukuman bersalah parti lebai tetap akan bersama biawak bosss kurrr dan umno.

Skrg dah jatuh hukum kan??. .parti lebai nak spin cmne lagi ???????

Goh
Goh
5 August 2020 9:59 am
Reply to  Goh

Atau parti lebai nak tunggu lagi sekor biawak dari bagan datoh tu kedalam dulu jugk ke???

Please lah lebai….jangai sampai petir sambar sorg² Puak pemimpin parti lebai kerana bersubahat dengan puak umno yg melakukan kerja² mungkar udah ler nanti

zunnun
zunnun
5 August 2020 9:15 am

di mana akhir Moo dan Bersatu sebelum pru 15? dan ape kesudahan nya selepAs pru 15? Moo menunggu mua”FUCK”at melacurkan diri mereka dgn melutut dan menyembah dan ikrar setia bai’ah kpd nya…. jika melayu2 malaun2 dan walaun2 islam mua”FUCK”at gagal utk berbuat sedemikian, maka najib/zahid/bung/azeez/ku nan/mAt mazlan serta anjing salak dan hadi akan hanya bahan sejarah sj akhir nya…. Moo akan perbaharui penjenamaan Bersatu dgn Mahathir/Shafie, maka ‘coincidence scandal’ mereka tidak lah ‘obvious’ di kaca mata rakyat jelata, sekadar memberitahu pH agar sentiasa menghormati Bersatu/Warisan sebagai rakan kongsi bersama…. dlm masa yg sama, mua”FUCK”at tercenggan2, ape kesalahan mereka, dan kesundalan… Read more »

Wau bule
Wau bule
5 August 2020 9:10 am

Dengarilah wahai agamawan termasuk mufti yang bijaksana
Ke depan bercakap benar tanpa rasa takut atau berat sebelah
Nyatakan apa yang benar dalam agama kebenaran yang sebenarnya
Jangan pilih kasih, rakyat berhak rasa marah

zunnun
zunnun
5 August 2020 9:02 am

ape pula yg Moo dan anwar kedua2 nya bila berjumpa akan bicara?

Moo dan anwar akan sentiasa dlm “wasato” kesederhanaan, seimbang utk berbicara….

anwar ada kekuatan pH di belakang nya, dan Moo kini ‘is the sitting pm’ dan masing2 hormat menghormati antara kedua nya….

tapi, amat sukar bagi Moo utk manipulasikan anwar selagi babi semburit nya ada bersama dgn nya…

dg. 90+ kerusi dan friendly dgn shafie/upko, maka Moo rasakan blh memberi nya sebagai ‘alternative’ jika zahid/hadi dan mua”FUCK”at mereka gagal melutut dan mencium kaki Moo sabagai ketua mereka….

maka ape kesudahan Moo akhir nya?

zunnun
zunnun
5 August 2020 8:53 am

ape pula terlintas selama ini yg Moo pendam dan idam jika duduk bersama mahathir dan Shafie ?

ini isu yg memerlukan Moo utk lebih meminta merayu dari mahathir/shafie.

dgn sarawak kini mendapat Sales Tax yg tertangguh dari Petronas, maka Moo amat mengharapkan Sabah. Kedua2 negeri ini bebas dari virus melayu2 islam hadi, dan memberi Bersatu kerusi2 utk menampung kekurang di semenanjung.

Moo lebih meminta dari mahathir/shafie, yg mana Moo gagal cuba merompak dari shafie melalui Musa.

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:13 am
Reply to  zunnun

zunnun ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

Mulut celupar takda bukti atau penerangan pun mengata gagal coba merompak. KEPALA BAPAK DIA, kata Najib.

Goh
Goh
5 August 2020 9:24 am
Reply to  Anonymous

Hurmmm tak sedar² lagi kau ni…

org tu dah mengaku rembat duit pastu bahagi² dgn sakan subahat sesama umno pon nak di puja2 lagi jugak.

Meme bebal dari kecik ke apa kau ni…??

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 10:57 am
Reply to  Goh

Goh,

Mengapa kamu bodoh sangat?

Komen itu di tujukan kpd zunnun. Takda isu mengaku apekebende.

Kau tak reti baca ke? Kau sekolah SJK dulu ke? Atau dah tua sangat cepat keliru?

Grow up, old man. Wake up, stu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 8:45 am

BABI JUNNUN ANAK HARAM LUAR NIKAH LAHIR DALAM TONG SAMPAH TAK KENAL MAK AYAH……. YANG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH ADALAH PH……YANG SUSAHKAN RAKYAT UNDI WAKTU WABAK JUGA PH…… RAKYAT PUAS HATI PEMIMPIN2 UMNO DIHUKUM…. RAKYAT MAHU PEMIMPIN2 PH PULA DIHUKUM…… JiBENG HANYA AHLI BIASA UMNO….TAK LAMA AKAN DIPECAT DAN BUKAN LAGI MP PRU15……BERBANDING PAK JUBO DAH DISABIT BERSALAH DAN DIHUKUM TAPI DIANGKAT JADI MP DAN CALON PM….MEMANG PHD4PIG BANGSAT BAHALOL DAN SESAT…… Exposed: Pakatan, Mahathir And Guan Eng Were Protecting Bank Bali Fugitive Djoko Tjandra And if Prime Minister Muhyiddin Yassin and Home Minister Hamzah Zainuddin had not agreed to… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:06 am

No evidence or proof, mere ramblings of the frustrated and criminal Raja Petra Kamarudin who ran away to UK from a Malaysian arrest warrant on his head.

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:10 am

zunnun ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

zunnun
zunnun
5 August 2020 8:38 am

blh ke Moo dan najib dyduk berbincang? perkara sedrmikian seperti satu panorama babi yg blh terbang, lembu yg blh panjat pokok, rosmah jadi isteri najib dan hadi menangis bertaubat kerena amanat dgn seketul daging babi nya… blh ke Moo, zahid & hadi duduk berbincang? zahid dlm perbincang akan cuba menyelit betapa Moo memerlukan omNo maka zahid akan lebih menekan, bukan sbb zahid hebat tapi lebih dlm ketakutan utk mendapat ehsan dari Moo dgn kes2 yg di hadapi nya… hadi bagaimana pula? seperti pelacur jalanan, akan menunjuk2 islam nya agar kedua zahid & Moo amat memerlukan nya… pelacur yg cuba ingin… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:16 am
Reply to  zunnun

zunnun ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENCARUT).

Dia suka cakap BUTOH dan FUCK sebab dia sendiri adalah butoh yang asyik fuck emak nya yang tak membimbing nya adab sopan di masa kecil.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 7:52 am

RAKYAT PUAS HATI PEMIMPIN2 UMNO DIHUKUM…. RAKYAT MAHU PEMIMPIN2 PH PULA DIHUKUM…… JiBENG HANYA AHLI BIASA UMNO….TAK LAMA AKAN DIPECAT DAN BUKAN LAGI MP PRU15……BERBANDING PAK JUBO DAH DISABIT BERSALAH DAN DIHUKUM TAPI DIANGKAT JADI MP DAN CALON PM….MEMANG PHD4PIG BANGSAT BAHALOL DAN SESAT…… Exposed: Pakatan, Mahathir And Guan Eng Were Protecting Bank Bali Fugitive Djoko Tjandra And if Prime Minister Muhyiddin Yassin and Home Minister Hamzah Zainuddin had not agreed to Indonesia’s request for Djoko Soegiarto Tjandra to be arrested and sent back to Indonesia, until today no one would have known about this sordid affair. IGP Abdul Hamid… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 August 2020 7:42 am

Kerja Umno curi harta negara dan bahagi 99% sesama sendiri dan 1% sesama kroni. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 7:28 am

JiBENG HANYA AHLI BIASA UMNO….TAK LAMA AKAN DIPECAT DAN BUKAN LAGI MP PRU15……BERBANDING PAK JUBO DAH DISABIT BERSALAH DAN DIHUKUM TAPI DIANGKAT JADI MP DAN CALON PM….MEMANG PHD4PIG BANGSAT BAHALOL DAN SESAT…… Exposed: Pakatan, Mahathir And Guan Eng Were Protecting Bank Bali Fugitive Djoko Tjandra And if Prime Minister Muhyiddin Yassin and Home Minister Hamzah Zainuddin had not agreed to Indonesia’s request for Djoko Soegiarto Tjandra to be arrested and sent back to Indonesia, until today no one would have known about this sordid affair. IGP Abdul Hamid Bador said China was giving shelter to 1MDB fugitive Low Taek Jho… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 7:41 am

Ada bukti ke “IGP Abdul Hamid Bador said China was giving shelter to 1MDB fugitive Jho Low Taek”?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 7:15 am

PHD4PIG OTAK SEWEL BILA JIBENG BELUM MUKTAMAD SALAH DIA DULU HUKUM BERSALAH……. PHD4PIG BILA PAK JUBO YANG MUKTAMAD SALAH DAN JADI BANDUAN 10 TAHUN DIA KATA ORANG BAIK SAMPAI ANGKAT JADI MP DAN CALONKAN JADI PM….. PN DAPAT KEMBALIKAN WANG IMDB 2 KALI GANDA DARI DITUNTUT PH HANYA 4 BULAN BERKUASA…..HEBAT BETUL PN….BEDEBAH BETUL PH…… RAKYAT TAK KISAH JIBENG KENA HUKUM BERSALAH TAPI RAKYAT HANYA KISAH PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2…….. Pakatan Harapan’s Use Of Racism As A Political Weapon…….. There is this “non-white” restaurant I know that keeps throwing its rubbish into its neighbour’s dustbin. (In the UK, commercial… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 7:12 am

PHD4PIG BILA PAK JUBO YANG MUKTAMAD SALAH DAN JADI BANDUAN 10 TAHUN DIA KATA ORANG BAIK SAMPAI ANGKAT JADI MP DAN CALONKAN JADI PM….. PN DAPAT KEMBALIKAN WANG IMDB 2 KALI GANDA DARI DITUNTUT PH HANYA 4 BULAN BERKUASA…..HEBAT BETUL PN….BEDEBAH BETUL PH…… RAKYAT TAK KISAH JIBENG KENA HUKUM BERSALAH TAPI RAKYAT HANYA KISAH PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2…….. Pakatan Harapan’s Use Of Racism As A Political Weapon…….. There is this “non-white” restaurant I know that keeps throwing its rubbish into its neighbour’s dustbin. (In the UK, commercial waste is collected by private companies and you need to pay quite… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 6:36 am

APAKAH MENGAMBIL WANG SECARA SALAH BOLEH BERTUKAR JADI HALAL?

Machiavelli kata the end justifies the means. KEPALA BAPAK DIA.

Other quotes –

It is better to be feared than loved, if you cannot be both.

Hatred is gained as much by good works as by evil.

If an injury has to be done to a man it should be so severe that his vengeance need not be feared. (Like jailing Najib for a long, long time).

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 6:41 am
Reply to  Anonymous

Machiavelli (1469—1527) Machiavelli was a 16th century Florentine philosopher known primarily for his political ideas. His two most famous philosophical books, The Prince and the Discourses on Livy, were published after his death.

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 6:21 am

MENGAMBIL WANG SECARA SALAH –

Makian yang boleh dikenakan kpd Najib Klepto wal Jibo –

Kepala Bapak Dia
Kepala Hotak Dia Letak di Lutut
Emak bapak tak bimbing dia di masa kecil
Emak bapak main pakai pengasuh puaka

malaywhodestroyedthemalay
malaywhodestroyedthemalay
5 August 2020 6:03 am

Be observant to islamic jurisprudence…goals do not legitimize means. If PAS the true friends, they should come forward to correct what najib have said…

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 6:12 am

You believe what Najib said?

What talking one, you, where got truth he songlap RM42 mill to give the poor. Is Rosmah poor? –

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 4:09 am

CAI2 PHD4PIG TAKSUB INDIVIDU DAN PARTI……KENCING BERAK PH SEMUA TELAN……. RAKYAT TAK KISAH JIBENG DIHUKUM…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH KLEPTOKRAT……. WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN RANKING DUNIA NAIK NUMBER ONE….. PEMIMPIN KERAJAAN DIJATUHKAN HUKUM BERSALAH…..PH BANGSAT BELA PEMIMPIN SENDIRI…… WALAU APA PUN PN TETAP HEBAT JATUHKAN HUKUMAN BERSALAH KEPADA PEMIMPIN KERAJAAN…..NAMUN CAI2 PH TETAP DUNGUUUUUU SOKONG PH…… JIBENG DIJATUHKAN HUKUM SEDANGKAN SAKSI BELUM HABIS DIBICARA…… Najib tak diberi amaran ketika tandatangani urus niaga dengan Aabar ‘palsu’ – KES 1MDB NAJIB | Mahkamah diberitahu bahawa bekas perdana menteri Najib Razak diberi amaran… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 August 2020 4:06 am

RAKYAT TAK KISAH JIBENG DIHUKUM…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH KLEPTOKRAT……. WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN RANKING DUNIA NAIK NUMBER ONE….. PEMIMPIN KERAJAAN DIJATUHKAN HUKUM BERSALAH…..PH BANGSAT BELA PEMIMPIN SENDIRI…… WALAU APA PUN PN TETAP HEBAT JATUHKAN HUKUMAN BERSALAH KEPADA PEMIMPIN KERAJAAN…..NAMUN CAI2 PH TETAP DUNGUUUUUU SOKONG PH…… JIBENG DIJATUHKAN HUKUM SEDANGKAN SAKSI BELUM HABIS DIBICARA…… Najib tak diberi amaran ketika tandatangani urus niaga dengan Aabar ‘palsu’ – KES 1MDB NAJIB | Mahkamah diberitahu bahawa bekas perdana menteri Najib Razak diberi amaran berhubung sebarang keraguan ketika dia menandatangani resolusi pemegang saham untuk… Read more »

Wak Karno
Wak Karno
5 August 2020 2:08 am

Kes botak chin kena hukuman mati wpun dikatakan dermawan dari hasil rompakan bersenjata

Bani melayu umno
Bani melayu umno
4 August 2020 11:51 pm

DALAM PROSES PERBICARAAN NAJIB SECARA UMUM RAKYAT TELAH MEGETAHUI FAKTA INI.PEGUAM PEMBELAAN JUGA MENYEBUT BEBERAPA JENIS KEGUNAAN WANG SRC 42JUTA DIANTARANYA DIBERI KEPADA BEBERAPA TOKOH UMNO,RUMAH ANAK YATIM DAN BADAN AMAL. TETAPIIIIII YANG KEGUNAAN SEPERTI TETERA DI BAWAH INI TURUT DI NYATAKAN OLEH PENDAKWA DAN PEGUAM PEMBELA NAJIB SECARA TEPAT,SAHIH,ADA SAKSI,ADA DOKUMEN,JELAS DAN TELAH DI SAHKAN. Di antaranya, pembelian di butik mewah di AS berjumlah RM543,530, penginapan di hotel mahal di Bangkok sebanyak RM127,017.46, membeli hadiah untuk isterinya, Rosmah Mansor sebanyak RM466,330 dan RM3.3 juta membeli hadiah untuk isteri Perdana Menteri Qatar. Yang itu macam mana pulak? Adakah mereka juga… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 7:09 am

Memang Najib layak di sumbat di penjara beberapa tahun.

Harap Mak Badak juga.

zunnun
zunnun
4 August 2020 11:38 pm

kesundalan ape bila najib/rosmah kini berhadapan mahkamah, dgn dakwaan2 rasuah….

tiada dlm sejarah negara, perdana menteri dan keluarga mereka terlibat dlm scandal rasuah…

amat dhaif akhlak, ibadah dan syariat islam yg mereka gayakan…

yg amat malang lagi, ostard2 retard pAs juga terlibat sama mempertahankan kesundalan najib dan keluarga serta mereka2 yg bersama najib, yg kini berhadapan dgn pertuduhan2….

ini lah taraf melayu2 islam hadi, dgn kesundalan melayu dan islam yg mereka bangsakan dan anuti setiap hari….

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:53 am
Reply to  zunnun

Woit! Kamu orang Najib Klepto wal Jibo yer.

Bukan tiada yang terlibat – tiada yang kena tangkap, Dol.

Kamu Melayu Islam Jibo yer.

zunnun
zunnun
4 August 2020 11:28 pm

salain nanib dgn babi2 yg memuja nya kesana kemari dan babi2 belaan hadi jgn pulak lari dari tanggunjawap bila mahkamah rayuan/persekutuan menolok rayuan dan semakan nya…

ketika kegemilang najib di dewa sana sini oleh malaun2 dan walaun2 melayu2 islam hadi, di dewa oleh malaun2 dan walaun2 mem”babi2″buta merata….

malaun2 dan walaun2 ini sampai najib di sg buluh akan di cop melayu islam golongan puak yg rendah akhlak dan pentaksub tegar yg serba cacat akal dan keupayaan rational mereka….

babi2 melayu2 islam hadi, di asuh dan di suap dgn ketulan2 daging babi, dari kesesatan amanat yg mem’babi’ sj..

zunnun
zunnun
5 August 2020 12:00 am
Reply to  zunnun

nanib – najib

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 9:57 am
Reply to  zunnun

melayu islam golongan puak yg rendah akhlak ?

Kamu tinggi akhlak mcm mana?

Mulut celupar cakap tak guna otak, tak dibimbing emak bapak berkenaan adab sopan di masa kecil.

zunnun
zunnun
4 August 2020 11:07 pm

babi2 belaan najib dan hadi mati2an percaya #bossku melayu islam sejati, tak ambil duit SRC mau pun 1MDB… tapi kini najib mengaku pulak, ambil duit SRC bukan derma raja arab yg di dakwa nya sebelum ini bersana zahid. kini temberang nya dgn tiada surat resmi dan terima kasih nya kpd raja arab, maka mengaku akhir nya, duit yg di terima dari SRC bukan ‘di masukan’ tanpa pengetahuan nya…. mcm washing machine, spin punya spin, babi2 belaan nya dan hadi kini terpaksa mencari narrative terbaru, dan satu kesimpulan di capai bersama shafie… duit yg najib terima utk bahagi2 ke bahagian omNo… Read more »

zunnun
zunnun
4 August 2020 11:12 pm
Reply to  zunnun

beepesta – berpesta

berbanu – berbaju

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 10:03 am
Reply to  zunnun

Najib lidah bercabang.

Mata juling, mulut herot, bibir terjueh, dll, dll ……..

Dia juga ada temporary insanity, jadi cakap lain di masa2 nya lah.

Sheraton
Sheraton
4 August 2020 10:51 pm

Mahkamah tanya apa di buat dengan duit itu bukan nya nak tahu sangat untuk apa. Tapi mana pergi duit itu akan membawa kepada mana duit itu datang. Dan jika ada yang mengaku menerima nya maka bagi mahkamah sah lah memang berlaku transaksi. Najib di beri peluang sebelum Hakim menjatuhkan hukuman. Pendakwaraya minta hukuman lebih berat.. sebalik nya Najib di bebaskan bukan di penjara kan. Terima je lah .. Tindakan Najib memberi penjelasan boleh menyebabkan keputusan Hakim membebaskan nya di tarik balik. Najib se patut nya berikan Wang tersebut pada Anak Yatim di kawasan lain bukan di Pekan. Samada boleh atau… Read more »

Goh
Goh
4 August 2020 11:12 pm
Reply to  Sheraton

Pengakuan bosss kurrrrr bahawa wang milik kerajaan malaysia telah digunakan untuk dibahagikan sesama sekutu umno akan membuatkan peluang dia di mahkamah rayuan akan tertutup rapat.. Manakala pemberian derma mengunakan wang src kepada rumah anak yatim itu akan dianggap cubaan menutup salah laku perbuatannya shj.niatnya juga sekadar untuk mendapat populariti di kalangan imam,ajk masjid,ketua kampung dan penghulu dengan menaja umrah dan haji free. Ini adalah kerana wang src adalah wang kerajaan negara malaysia dan bukannya wang milik bosss kurrr atau rosmah dan keluarganya yg amat hina itu. Harap puak lebai yg sering mengangap mereka bakal ahli syurga secara automatik tu cepat… Read more »

Goh
Goh
4 August 2020 11:19 pm
Reply to  Goh

Perbuatan najib [email protected] kurrrr adalah seumpama sikap seorang kapir harbi.

Ia boleh disamakan seperti memberi beberapa ketul daging babi kepada orang bani melayu islam yang menyanjungi beliau sepenuh jiwa.

Kesimpulanyna adalah najib razak dan rosmah mansur adalah betul² pengkhianat negara. Patut hakim telah jatuhi hukuman paling berat terhadapnya…

Setiap hari percubaan dia melalui tweetnya dok hasut kebencian antara melayu cina.contohnya lim guan eng adalah sasaran mudah kerana beliau bermata sepet.

Agaknya kalau lim guan eng dah xda di dunia sapa pulak nak di sasarkannya.

Kikikiki dunguuuu sunguh boss kurrr tu

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 10:09 am
Reply to  Goh

Tak usah harap penyokong umno yg setia berubah.

Bertepuk sorak lah mereka dalam hati dan antara mereka sebab tak di tangkap.

Mentaliiti Umno dah lama korap.

Ma Hussin
Ma Hussin
4 August 2020 10:41 pm

Yang pasti dgn pengakuan Najib itu, maka tanpa dia sedari bahawasanya dia telah mengesahkan yg duit SRC benar2 telah masuk ke dalam akaun peribadinya, malah dia juga dgn sedar telah mengaku membelanja wang itu untuk kepentingan peribadinya, kerana setiap entiti yg mendapat duit dari Najib sebenarnya untuk membeli sokongan mereka untuk terus berkuasa dan menjual namamya sebagai pemimpin yg baik, harap pendakwaraya boleh menggunakan kenyataan Najib ini untuk ‘backfire’semasa perbicaraan rayuan nanti!

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 12:10 am
Reply to  Ma Hussin

List contempt of court selepas keputusan Najib bersalah ke semua 7
tuduhan oleh YA Hakim:

1. Lawyer hotshot Shafee yg last defense pakai bukan hotshot taktik sumpah laknat: dishonest judgement
2. Takiyuddin PAS kaki jilat Najib: protest
3. Najib dulu tak tahu duit SRC: sekarang mengaku pulak duit SRC RM42 juta masuk akaun dia utk kegunaan UMNO dan anak2 yatim
4. Walaun2 UMNO yg berkumpul diluar mahkamah: kesalahan Covid-19, maki hamun YA Hakim dan percaya bulat apa yg didongeng oleh Najib dan Shafee

ANONI
ANONI
4 August 2020 10:35 pm

MANA KEJORA HAH?

KALU BERANI MASOK

AKU KUPAS MACAM BUAH

NAH PENERAJANG,TERPELANTING KAU! TERPEROSOK

kah kah kah

Goh
Goh
4 August 2020 11:26 pm
Reply to  ANONI

Org seperti kejora tu masuk pun xapa,tak masuk lagi la xapa.Tapi kalau dia masuk tu kira buat meriah jer kat sini .post dia pon semuanya seperti orang xada ilmu atau lagi tepat tak bersekolah

Dia jenis taksub pada individu. Dia juga jenis org bani melayu totok.padanya kalu melayu buat salah sebesar bukit pun wajib disokong asal dari keturunan bani melayu.

Halal haram tolak tepi.

Kikiki

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 4:16 am
Reply to  Goh

Wak Nyah 10:35 pm,

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Ewaahh, kemain lagi kamu yer, Wak karung guni
Kejap Tijah kejap jadi burung..kini muncul anoni
Usah le nak main pukul curi cara penakut begini
Jom ‘one by one’, set tmpt/masa klu Wak berani
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 4:16 am
Reply to  Anonymous

China Goh 11:26 pm,

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kejora bkn le taksub tpi semangat Melayu teguh
Sibuk kerja sekolah komen2 terpaksa ditangguh
Tapi Kejora tidak le sebodoh kamu tu China Goh
Teruk kamu tu nanti, kalau Kejora ni bersungguh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 4:25 am
Reply to  Anonymous

Utk makluman pembaca2,

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Dia dah muncul jdi anoni pulak, Wak Nyah Hindu
Kali ni..dgn si China apek Goh pulak dia berpadu
Apa yg tersimpan di hati depa, Kejora ni dpt hidu
Kejora hilang sekejap je depa dah mula merindu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Goh
Goh
5 August 2020 6:44 am
Reply to  Anonymous

Mmg ler rindu…elok kalu lebih tamai tgok kebodohan dan tahap ketaksuban kejora lebih teserlah bila muncul membela mrlayu kapor harbi bosss kurrrr

Goh
Goh
5 August 2020 6:41 am
Reply to  Anonymous

Kikiki….tak kurang jgk bodoh ko tu

Goh
Goh
5 August 2020 6:42 am
Reply to  Goh

Rindu nk tgok kebodohan kejora smalm…

Kahhh kahh kahh kahhhhhh kukk kuhhh..sampai batuk aku tergelak

Goh
Goh
5 August 2020 9:34 am
Reply to  Anonymous

Hari² set tempat,hari² set tempat,hari² set tempat.udah bertaun teman dengor.

taksub sungguh kau ni dgn wak suman gamaknyer..

Korg berdua pegi la main tempat lain .dunguuuuu punya ini olang

Anonymous
Anonymous
5 August 2020 7:25 am
Reply to  Goh

Goh, jangan lupa bani kamu pun begitu juga. Lagi teruk.

Rasuah bermula dengan besar2an di China 2,000 tahun dulu bila Maharaja2 malas memerintah, tak pedulikan keadaan negara, jongos2 di istana ambii kesempatan ambil wang dari peniaga2 untuk mendapatkan macam2 jenis kelulusan Maharaja.

Termasuk jongos2 yang di potong semua di celah kelengkang nya (di gelar eunuchs) sebab takutkan menyondol gundek2 Maharaja yang ada beratus di istana. Ada di catit dalam sejarah.

Goh
Goh
5 August 2020 9:30 am
Reply to  Anonymous

Lantak ler diorg nak menyamun kat tanah besar china tu. Jangan dtg menyamun kat negara melaysia yang aku cintai ini udah lerrr

Meme aku sula jubo ler sapa yang berani buat onar kat malaysia yang aku sayangi ini..(dituju khas biat boss kurrr dan rosmah binti mansur)