POLITIK MADU TIGA DALAM MUAFAKAT NASIONAL

Tidak kira sama ada Bersatu dijemput menyertai Muafakat Nasional atau Muhyiddin Yassin yang ingin membawa Bersatu menyertai gabungan itu, MN mungkin akhirnya akan mempunyai tiga parti di dalamnya.

Jika sebelum ini hanya ada UMNO dan Pas dalam MN, ternampak kemungkinan bertambah pula dengan kemasukan Bersatu selepas ini.

Dalam erti kata lain, jika sebelum ini UMNO dan Pas hanya bermadu dua untuk berkongsi kawasan pilihanraya yang sama, kini sudah bertambah seorang lagi madu untuk berkongsi kasih yang satu.

Sementara dengan UMNO dan Pas pun belum selesai soal pembahagian di kawasan Melayu, bertambah seorang lagi madu tentulah menambahkan lagi sulit perundingan itu.

Sekarang ini, belum pun Bersatu menjadi anggota rasmi MN, perbalahan sudah pun mula nampak tanda-tandanya.

Perbalahan pertama berkenaan siapa yang sebenarnya membawa masuk Bersatu ke dalam MN.

Presiden UMNO, Zahid Hamidi berkata, Muhyiddin Yassin yang memohon untuk membawa masuk Bersatu menyertai MN.

Untuk itu, katanya, Jawatankuasa Induk MN akan memperhalusi permohonan Bersatu itu sebelum meluluskannya.

Tetapi, seorang Ahli MPT Bersatu, Redzuan Mohd Yusof atau Pak Wan menolak kenyataan Zahid Hamidi itu, sebaliknya berkata, Bersatu tidak pernah memohon untuk menyertai MN.

“Muhyiddin tidak pernah memohon menyertai MN, tapi dijemput oleh MN.

“Kenyataan Zahid tidak tepat,” kata Menteri Tugas-Tugas Khas itu lagi.

Kemudian, Setiausaha Agung BN, Annuar Musa turut mengesahkan bahawa Bersatu memang dijemput secara rasmi untuk menyertai MN.

Katanya, Presiden UMNO, Zahid Hamidi dan Presiden PAS, Hadi Awang serta Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu telah membincangkan perkara itu sejak berbulan lalu.

“Kira-kiranya kami sudah membuat pelawaan secara rasmi, namun kami tidak tergesa-gesa.

“Setiap parti ada prosedur tersendiri termasuk membawa cadangan itu ke Majlis Tertinggi parti masing-masing untuk dibincangkan,” jelas beliau.

Kemudian, soal pendirian UMNO tidak mahu menyertai Perikatan Nasional juga turut menjadi pertikaian antara parti itu dengan Pas.

Sementara Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan berkata, mereka tidak pernah dimaklumkan tentang pendirian UMNO itu, namun ia segera disangkal oleh Ketua Pemuda UMNO, Asyraf Wajdi Dusuki.

Menurut beliau, pendirian UMNO enggan menyertai PN telah dinyatakan dalam dua mesyuarat terakhir MN sebelum ini.

Apa sudah jadi? Mana satu yang betul?

Yang nyata di sini, belum pun Bersatu menyertai MN, Pas terlihat lebih condong untuk bersama Muhyiddin dalam usaha mengekalkan PN sebagai kerajaan, mungkin antaranya kerana sayangkan kedudukan dalam kerajaan yang dipegang ketika ini.

Bagi UMNO pula, menyertai PN bermakna parti itu kena tunduk kepada Muhyiddin selaku “abang besarnya” sementara di dalam MN pula, UMNO berasakan merekalah “abang besar”.

Selain itu, menjelang PRN Sabah yang masih di peringkat awal sekarang ini, perbalahan berkaitan perebutan kerusi turut mulai membahang antara UMNO dengan Bersatu.

Oleh kerana UMNO tidak mahu menyertai PN, parti itu mungkin berkeras dalam soal pembahagian kerusi untuk seterusnya cuba memastikan jawatan Ketua Menteri Sabah dapat diperolehi.

Begitu juga dengan Bersatu, walaupun masih baru bertapak di Sabah dan akar umbi tidak sekuat mana, tetapi bersandarkan Muhyiddin adalah Perdana Menteri, parti itu telah meletakkan sasaran mahu bertanding sebanyak 45 daripada 73 dalam PRN mendatang ini.

Makna kata, belum pun Bersatu berada di dalam MN dan UMNO dengan keputusan tidak mahu menyertai PN, kedua-dua parti yang bakal bermadu tiga itu sudah mula berkelahi secara terbuka.

Ramai yang bahagia dan mampu mengawal keadaan bila bermadu dua, tetapi jarang yang aman rumahtangga bila bermadu tiga.

Apa yang berlaku sekarang ini hanyalah permulaan, apabila tiba masa Bersatu diterima masuk dalam MN nanti dan ketiga-tiga parti mula berbincang berkenaan pembahagian kerusi yang hampir semuanya di kawasan yang sama, percayalah, porak peranda akan mula melanda gabungan itu

Berbahagi untuk dua pun belum tentu boleh selesai dengan baik, inikan pula setelah bertiga. (Shahbudindotcom 02/08/2020)

Updated: 2 August 2020 — 2:22 pm

52 Comments

Add a Comment
 1. KATA BERMADU PAK JUBO JADI JANTAN ……

  BABI JUNNUN PUN GUNA TAQIYYAH DIA PATUT ISTIHAR JADI TUHAN DARI TULIS BERBELIT2 PUSING2 SAMPAI DIA SENDIRI PUN TAK FAHAM APALAGI ORANG LAIN…..

  BABI JUNNUN WAKTU BEGINI LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN SEMBAH MATAHARI…….

  BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN TUUUU…….

  Pertumbuhan Ekonomi Sabah Lebih Baik di Era Barisan Nasional……

  Dalam tempoh 8 tahun sebelum kerajaan Sabah bertukar tangan pada PRU14, kadar pertumbuhan ekonomi Sabah adalah lebih tinggi berbanding kadar pertumbuhan negara.

  Misalnya pada tahun 2017, kadar Sabah adalah 8.2% iaitu paling tinggi antara semua negeri dan lebih tinggi berbanding kadar 5.9% bagi seluruh Malaysia.

  Pada tahun 2016, Sabah mencatatkan pertumbuhan 4.7% berbanding kadar 4.2% untuk Malaysia.

  Secara am, ekonomi Sabah telah berkembang pada kadar lebih pesat berbanding purata untuk negeri-negeri lain sebelum parti Warisan mengambil alih.

  Namun pada tahun 2018, kadar pertumbuhan Sabah jatuh ke 1.5% iaitu paling rendah antara SEMUA negeri-negeri dalam Malaysia, paling rendah sejak 10 tahun yang lalu dan lebih rendah berbanding kadar pertumbuhan 4.7% Malaysia.

  Ini bermakna Sabah semakin ketinggalan dengan negeri-negeri lain bermula tahun 2018.

  Jika kita perhatikan, kerajaan PH terdahulu dan kerajaan Warisan Sabah tidak pernah melancarkan dan melaksanakan pelan strategik yang wajar bagi pertumbuhan Sabah.

  Projek-projek yang sedia ada dimansuhkan atau dilambatkan seperti Pan Borneo Sabah pada masa bantuan kepada Warga Sabah diturunkan.

  Sebaliknya projek-projek baru bawah Warisan seperti empangan Papar RM3 bilion diberi kepada kroni syarikat terowong Pulau Pinang yang bertapak di semenanjung manakala projek untuk penyelenggaraan jalan berturap Sabah bernilai RM1.5 bilion pula diberi kepada 5 syarikat secara rundingan terus termasuk ke sebuah syarikat yang terlibat dengan rasuah Menteri Sabah Peter Anthony.

  Itu antara sebab-sebab ekonomi Sabah dijangka semakin lembab di bawah Warisan.

 2. Madu empat sebenarnya. Team AA “isteri” ke empat….

 3. ADA TANGAN PENCATUR DI BALIK TIRAI IBLIS……

  Inilah apa yang berlaku dalam perbicaraan Mahkamah Kes SRC – Najib Razak……

  Ada kad “Thank you” ke tidak, ini adalah apa yang berlaku dalam perbicaraan mahkamah kes SRC

  1. PERBICARAAN kes SRC – 29 April 2019:

  Pengurus Ambank R. Uma Devi mengesahkan kemasukan dana berjumlah RM642 juta daripada Putera Faisal Turki dan Kementerian Kewangan Arab Saudi, ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak.
  https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/04/29/najib-src-trial-some-of-rm1_9bil-credited-into-ex-pm-account-a-donation-from-saudi-arabia-court-told
  ——-

  2. PERBICARAAN kes SRC – 22 Ogos 2019:

  Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kemasukan dana berjumlah RM642 juta daripada Putera Faisal Turki dan Kementerian Kewangan Riyadh, ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak.
  https://www.bharian.com.my/berita/kes/2019/08/598722/najib-terima-rm642-juta-dari-arab-saudi
  ——-

  3. PERBICARAAN kes SRC – 4 Mar 2020:

  Perbicaraan SRC International Sdn Bhd yang dikaitkan dengan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah masuk hari ke-87 menjadi semakin ‘menarik’.

  Pada hari ini seorang lagi saksi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Asisten Komisioner Fikri Ab Rahim memberitahu mahkamah bahawa pasukan beliau sangat ‘berpuas hati’ dengan hasil siasatan mereka di Riyadh yang membabitkan Putera Arab Saudi, Putera Saud Abdul Aziz Malik Abdul Aziz Al-Saud.

  Fikri turut mendedahkan Putera Saud telah menunjukkan pasportnya yang mengandungi butiran peribadi kepada pasukan SPRM pada November 2015 di istana di Riyadh, Arab Saudi.
  Selain daripada Putera Saud, yang hadir sama pada sesi rakaman untuk siasatan itu adalah Putera Faisal serta Putera Turki.

  Fikri yang merupakan saksi ke-10 berkata, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki dan bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad turut berpuas hati ketika selesai sesi rakaman siasatan tersebut.

  Fikri berkata demikian ketika pemeriksaan utama oleh peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

  Shafee: Saya hendak tanya kamu, selepas sesi siasatan dengan Putera Saud di Riyadh, adakah pasukan SPRM berpuas hati dengan hasilnya?

  Fikri: Kami tidak terima apa-apa arahan lanjut selepas itu, jadi pada tanggapan semuanya berpuas hati termasuk Datuk Azam Baki kerana tiada apa-apa arahan selepas itu. Selalu kebiasaanya, ada arahan lanjut jika ada apa-apa.

  Shafee: Semua puas hati begitu? Termasuk Datuk Azam Baki?

  Fikri: Ya. Benar

  Shafee: Bagaimana kamu tahu yang itu adalah Putera Saud? Adakah puas hati dengan identitinya?

  Fikri: Pasportnya telah diberikan kepada Datuk Azam untuk disemak. Ada gambar Putera Saud di situ. Orang sama duduk dalam istana, memang berpuas hati dengan identitinya. Tidak ada masalah atau keraguan.

  Pada Khamis lalu, saksi kesembilam pembelaan, Pegawai Penyiasat, Asisten Komisioner Mohd Nasharuddin Amir mendedahkan terdapat pengesahan daripada Putera Arab tentang derma berjumlah RM2.3 bilion kepada Najib.

  Dalam pada itu, Fikri memberitahu, Putera Saud fasih berbahasa Inggeris dan beliau telah memperkenalkan dirinya sendiri ketika pasukan SPRM berada di Riyadh.

  Selain daripada itu, pasukan SPRM turut dibawa mengerjakan umrah dengan menaiki jet peribadi milik kerajaan Arab Saudi sebelum sesi rakaman itu kerana ia merupakan cara negara itu mengalu-alukan kedatangan tetamu.

  Kata Fikri, mereka juga telah dipindahkan ke sebuah hotel yang dikawal tentera kerajaan bagi memastikan keselamatan masing-masing terjamin.
  https://malaysiagazette.com/2020/03/04/saksi-akui-sprm-puas-hati-hasil-siasatan-derma-rm2-3-bilion/
  ——

  Ini pula berlaku di luar mahkamah pada April 2016:

  Menteri luar Arab Saudi sahkan derma dari Arab Saudi:
  https://www.youtube.com/watch?v=mjdEgdWdj1c

  Najib Razak
  Sang pencari keadilan..
  Yang Haq Pasti Berdiri..
  Yang Batil Akan Terbungkam!

  # https://mykmu.net/

  MR : Aku nampak perkara ini pada Mahkamah Rayuan. Nak bebas terus nanti ada rakyat bangkit tak setuju. Jadi bagi kalah awal rakyat PH seronok Hakim dipuji. Politik ni selalu membodohkan manusia yang lurus

 4. JIBENG TIADA APA LAGI HENDAK DITAWARKAN…BUKAN PM TIADA SYARIKAT PERNIAGAAN BESAR SEPERTI KRONI TONG M…BANYAK HUTANG…CIAN DIERR…KENA KUTUK LAGI KAT ORANG….

  PENYOKONG2 PH SEMUANYA GILER BABI……

  PN JANGAN SUSAH DAN BEBANKAN RAKYAT DALAM WAJiBKAN MASK….PATUT AYAT MACAM NI….TEMPAT AWAM YANG SESAK DAN TERTUTUP…..MACAM KAKI PAU JEERR…..

  PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15……

  KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT …..

  DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA…..

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

  1. Kamu gila, nokhtah.

   Dan kamu babi.

 5. PN JANGAN SUSAH DAN BEBANKAN RAKYAT DALAM WAJiBKAN MASK….PATUT AYAT MACAM NI….TEMPAT AWAM YANG SESAK DAN TERTUTUP…..MACAM KAKI PAU JEERR…..

  PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15……

  KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT …..

  DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA…..

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

 6. KAEDAH SARINGAN COVID BUATKAN RAKYAT TAKUT BUAT ULANGAN….PN PATUT CARI KAEDAH LAIN BUKAN JOLOK JOLOK….MAIN2 JOLOK TAK SELESAI MACAM JO LOK TAIK…..

  KAEDAH PILIH PARTI POLITIK..PALING TUA,,,PALING KURANG KORUP,, DAULATKAN HUDUD…..

  POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15…..

  PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

  Reply AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 7. KAEDAH PILIH PARTI POLITIK..PALING TUA,,,PALING KURANG KORUP,, DAULATKAN HUDUD…..

  POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15…..

  PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

  Reply AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 8. POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15…..

  PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

  Reply AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 9. PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15……

  KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT …..

  DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA…..

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

 10. Apa Budin kisah “kini sudah bertambah seorang lagi madu” jika itu melebihkan peluang menang Pru15.

  Umno sudah di cabul Najib Klepto wal Jibo mengsonglap berbiliun wang rakyat di 1MDB, mesti jangan benarkan mereka memerintah lagi.

 11. Ingat Kejora Kojolla dah kojol, keluar pulak lagi dia nih.

  Masih lagi memantun mantat tapi mengarut di luar tajuk post.

  Memenat kan membaca atau mengscroll over, maka dibalun, tibai dan dibantai ler.

  Sampah masyarakat, tiada menyumbang kpd, ha nya mengotorkan, masyarakat sahaja.

  1. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
   Owh..TN Anjing gila..ahli Ayah Pin punya tarekat
   Masih tak hilang dengki, dgn Kejora punya bakat
   Bila org buat komen, dia suka ganggu dan sakat
   Trnyata dia yg sebenar nya sampah masyarakat
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 12. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Cara penakut Wak Suman itu Kejora tidak gemar
  Gagak tua itu cuba mau berlagak sebagai camar
  Dia cuba nk main pukul curi dgn cara menyamar
  Klu jumpa, Kejora nk tampor muka dia berdamar
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Dia batu kerikil, tpi perasan diri nya batu marmar
  Anak dara dia, sikit pun tak kebulor Kejora lamar
  Kini dia malu, sebab maruah dah teruk tercemar
  Tk berani tunjuk muka hnya smbunyi dlm kamar
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 13. Pendekar kote bengkok.

  Madu tiga ke, madu empat ke, itu masalah diaorang. Yg masalah paling besar ialah aku dah 2 kali kena kencing dgn pendekar telor laboh terlucut kain lahanat tu.
  Kau orang semua tak kesian ke kat aku?

  1. Kamu kote bengkok padan lah kena kencing. Cakap pulk tak senonoh, memang nak kena kencing berterusan.

   Moral of the story: Pasang besi di kote kamu supaya tak bengkok.

 14. KATA KETUA PEMUDA UMO JOHOR PN WUJUD SETELAH PH RUNTUH SENDIRI.

  APA DIA PIKIR MAT MIN SEMBURIT, PAK YIDIN,MAK LAMPIR TU BAGUN TIDO PAGI TIBA² RASA NAK MELOMPAT PARTI KAH???

  APA DIA INGAT MELOMPAT PARTI NI SPONTAN?? SUDAH TENTU IANYA DIRANCANG RAPI BERBULAN,BERTAHUN DAH.MEMANG BARU NAK KENAL POLITIK NAK BANYAK SUARA PULAK#########

  Ketua Pemuda Umno Johor, Mohd Hairi Mad Sah menggesa pemimpin politik supaya tidak mengheret kes bekas perdana menteri Najib Razak dengan Umno.Perlu diingat juga bahawa, Umno dan PAS hanya menyelamatkan kerajaan yang runtuh sendiri. Tanpa Umno dan PAS, tiadalah kerajaan yang terbentuk pada hari ini.

  1. menggesa pemimpin politik supaya tidak mengheret kes bekas perdana menteri Najib Razak?

   Tolol lah menggesa begitu. Najib memalukan Umno dan seluruh negara dengan mengsonglap brbiliun wang rakyat di 1MDB.

   Mesti di heret ke sana sini supaya dia tidak naik lagi memalukan Umno dan bangsa Melayu.

 15. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kejora nak peduli apa dngn politik PN madu tiga
  Yng Kejora asyik fikir..hal Suman kepala dongga
  Dngn Hindu tua itu..kita semua patut ada curiga
  Rasa nya, dia ada sangkut paut dgn Sivagangga
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Suman tu ular lidi yg perasan diri nya mcm naga
  Kerbau tua patah tandok, msih ingin nak berlaga
  Otak pulak bingai..tak mcm cgu Kejora yg geliga
  Ahli neraka mana mampu lawan dgn ahli syurga
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 16. Pukulan aku,kejora ibarat ditikam keris 9 loq
  Terhoyong-hayang,10 hari dah tak lalu makan kebulor
  Sekarang Kejora sudah tak masuk blok
  Sobab apa yer?aku dah jentik dia punya telor

  Itu lerrr, jangan dicabar orang lama
  Kalu setakat pantoonan carut,sapppa pon tak baca
  Aku kini ibarat jerung putih,dia pulak anak gelama
  Aku jadi tuan besar,naik merc,dia lak naik beca

  kah kah kah

  bukan main geli bulu ketiak aku!!!

  kah kah kah

  duduk le kau,kat tepi jamban taik!…tercirit birit

  kah kah kah

  1. setelah bertahun-tahun bertarung,kejora akhir tewas
   Anak kucing ekor kodek-kodek,konon ngaku mawas
   Dulu pon ,bila cabar aku dia memang rasa was-was
   Memang dia dah tahu,jurus gayong aku kuat & kemas

   kah kah kah

   1. Wak Nyah 10:56 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 lah kerja menyamar tu..Wak Nyah biawak
    Sekejap anon sekejap Tijah kini burung wak wak
    Sampai bila, ngko nak terus jdi badut pak Lawak?
    Tk der siapa yg nak takut, tua ganyut mcm awak
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Nyah 11:02 pm,

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Tk usah le, Wak nk berangan-angan silat gayong
     Wak bersilat, akan jdi mcm org menari makyong
     Bontot Wak..nmpak tergolek-golek mcm buyong
     Ibarat mcm Wak menunggu, Bg Non nak payong
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 17. PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

  1. baghdadi kan caliph ‘islam’ di levant?

   mullh omar pun sebagitu juga, kalifah ‘islam’ di afghan…

   hadi awang tak ketinggalan juga, khalifah ‘islam’ di Malaysia….

   ketiga2 ini caliph2 ‘islam’ belaka ke?

   jgn byak makan kurang terberak pula….

   toksik dlm perut blh bawa kanser…

   kalifah alah dgn makan ke?

   itu baru nafsu perut, blum lagi nafsu syawat utk berbini dan memuki merata2…

   bagaimana pula nafsu berteraskan emosi dan prejudice pula?

   mesti stress kerana menjenamakan kepercayaan utk babi2 belaan utk percaya…

   akhir nya, jgn pulak mati jadi bangkai, sama dgn binatang2 pula…

   roh tercongok2 ke sana kemari tidak tahu balik ke sifat asal kudus nya….

   1. siapa yg penunggng agama? hingga dajjal i beri kuasa ketika nafas2 terakhir meninggalkan jasad dari roh nya…

    illuminity atau penafian2 yg di reka dan di bina semasa hidup oleh si baghdadi, mullah umur dan hadi mereka bertiga, tunggang agama utk kepentingan dunia…

 18. tapi kebanyakan rakyat jelata kata, pAs yg tunggang langankan islam dgn kapir sana sini…

  mcm mana pulak tu…

  rasullulah itu orang ke? orang berbangsa arab ke? 🤣

 19. PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA…..

  KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 20. A team assembied to hijack and unseat a ruling coaltion
  Involving traitor deserter pillager and religious peddler
  Once in power, they forget about their original mission
  Attempting to share seats instead distrusting each other

  Karma is about to come slowly but surely

  1. mahathir and Moo will have their last laugh, for all the happenings from pH break-up and finally mua”FUCK”at, have all along been their making….

 21. laa bertanya, suami nya siape?

  pAs lah isteri, melayu2 bersatu dan omNo antara mereka tgh berebut…

  isteri yg solehah puki bau kasturi syurga, islam serba sogmo 🤣

 22. KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT …..

  DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA…..

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

 23. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA…..

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

 24. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT….

  MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 25. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA….

  Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH……

  Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak.

  Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.

  Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim??

  Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2 peringkat lagi iaitu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

  Anwar Brahim didapati bersalah secara sebulat suara meliwat bekas pembantunya seorang lelaki remaja bernama Saiful Bukhari Azlan oleh 3 hakim mahkamah rayuan dan 5 hakim mahkamah persekutuan yang diketuai sendiri oleh Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

  Tapi Penasihat Agama AMANAH masih memberikan sokongan padu kepada Anwar Ibrahim.

  Kenapa stupid sangat puak AMANAH dan PH. Orang lain salah engkau orang semuanya betul. Patutlah Allah tak berikan kamu kuasa lama. Kalau tak jahanam rakyat Malaysia kerana kebodohan kamu.

  MR : Bodoh dan Jahat

 26. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….

  Portal Malaysiakini makin menjunam…….

  SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak.

  Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu.

  Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya. Pada pemerhatian saya, Malaysiakini mula mendapat kepercayaan rakyat Malaysia menjelang PRU ke-12 tahun 2008.
  Bagaimanapun, saya mula skeptik dengan Malaysiakini selepas keluar laporan yang menyatakan portal berita itu merupakan salah satu pihak yang menerima dana National Endowment for Democracy (NDI). Selepas PAS tidak lagi bersama DAP dan PKR saya terus tidak lagi membuka Malaysiakini, apabila PAS dijadikan sasaran propaganda pihak-pihak tertentu melalui portal berita itu.

  Selepas PAS berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional (PN), bukan sahaja PAS yang dijadikan sasaran, tetapi pimpinan PAS yang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri juga dijadikan fokus sasaran. Sejak bulan Mac lalu sudah beberapa kali, kami meminta mereka membetulkan tajuk dan ada juga kandungan pemberitaan yang bertujuan mewujudkan persepsi negatif.

  Yang terbaru, Malaysiakini memilih tajuk yang provokatif daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, seolah-olah menggambarkan PAS ‘hipokrit’ sewaktu menjadi pembangkang dalam isu RUU355. Wartawan Malaysiakini berkerja keras untuk membina naratif yang mereka kehendaki daripada ucapan Dato’ Tuan Ibrahim tersebut.

  Corak pemberitaan yang seperti ini saya yakin tidak boleh memperbodohkan masyarakat awam. Bukan semua pembaca Malaysiakini sebelum ini tegar DAP, PKR atau PAN, justeru mereka sudah mula beralih daripada Malaysiakini. Populariti Malaysiakini mula merosot berbanding Malaysiagazette dan The Star Online. Selamat menjunam Malaysiakini.

  DR MOHD ZUHDI MARSUKI

  MR : Kalau nak menjunamkan lagi Mkini, buat blogspot satu masukkan berita Mkini dan baca di situ

 27. byak2 perkara yg perlu di beri perhatian utk memberi keselesaan rakyat dan menghadapi permasaalahan ekonomi, ostard2 retard pAs asyik puki memuki dgn papan tanda dgn tulisan jawi, apa kah ostard2 retard cuba mengalih perhatian dari ruu 355 ?

  utk menjenamakan retard mereka dgn islam seketul daging babi yg bersifat assobiyah islam arab terdahulu kala?

  pAs parti yg memilihara babi2 terjenam di negara ke?

  1. Tak reti Jawi, kau kata asyik puki memuki di papan tanda.

   Hodoh nya tabiat, tak di bimbing emak bapak kamu di masa kecil. Sebab mereka sibuk sangat, berkongk.k pagi petang siang malam.

   Kamu ha nya mencaci, langsung takda menyumbang buah fikiran untuk pembangunan negara.

   Kamu tak berguna langsung kpd masyarakat.

   1. He is a useless bugger.

 28. antara Bersatu, omNo dan pAs, mana yg lebih melayu mereka ?

  antara Bersatu, omNo dan pAs, mana yg terlebih islam mereka?

  dgn kedua2 criteria ini utk ‘lead’….

  jom, biar rakyat yg buat perhitungan nya….

  perlu ada national call-up survey jauh sekali di tentukan dgn kepimpinan2 mereka….

  kerana kepimpinan2 yg ada, bak babi2 yg berkepentingan sj….

  1. Kamu yang paling babi sekali. Menuduh, mendakwa tanpa bukti, alasan atau penerangan.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

 29. mahathir has a dream, kind of a dream maximus had for the Roman, di pasan oleh Marcus

  to unite melayu2 blk dgn wadah omNo, bukan melayu2 islam hadi dgn seketul daging babi nya tapi melayu2 yg mampu menerokai dan bersaing tanpa mentality subsidy dan tidak asyik bergantung semata2 dgn keistimewaan bangsa….

  bukan penyamun tegar, bukan takfiri tegar, bukan byak helah, bukan byak dalih….

  tapi melayu2 yg ‘lead’ bersama crony2 yg mereka bina…🤣

  membentuk satu social order, dari socialist dgn handout BR1M kpd Crony Capitalisma Melayu2 Boss…..

  dgn 47 TCF simpanan Gas, Advance Industri Sawit, dan 68% Middle Income….😂

  legacy RAHMAN kpd legacy MAHATHIR 🤣

  hebat2 no..

  1. Kamu banyak cakap sj.

   membentuk satu social order entah apakebende.

   Ada BRIM aje di gelar socialist.

   Macam Najib Klepto wal Jibo kta, KEPALA BAAK KAU.

 30. blh ke ostard2 retard pAs terima OMNO 4 dari mua”FUCK”at agar melayu2 omNo, pAs islamkan ? 🤣

  islam cara santapan seketul daging babi hadi? 🤣

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) ini menghasut Melayu mkan babi.

   Emak bapak nya tak mmbimbing dia adab sopan di masa kecil sebab kuat seks, asyik brkongk.k pagi petang siang malam.

 31. aduh, aduh….

  kok mcm cerita p ramlee dan seksa melayu2 islam hadi….

  “Klu semua nya merajuk, ana kawin 4..”

  akhir nya omNo, pAs dan Bersatu kena akur, perlu ada blok mahathir utk lestarikan mua”FUCK”at kpd OMNO – 4.

  omNo asal dato onn , omNo TAR omNo mahathir, dan berakhir dgn OMNO Terbaru.(4)
  .

 32. BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR sudah lama pencen tapi tidak berpendirian bertanggung jawab. Maka anak nya tidak membenar nya menjaga cucu nya pun. Menumpang di rumah anak nya, tersengeh ajer ler orang tua tuh.

  Dengan yang demikian dia terhegeh sana terhegeh sini tak tahu apa nak buat. Nak menulis pun otak tak cergas, jadi, dia tulis 1-2 ayat, letak kopipes.

  Amat sedih melihat keadaan nya. Tuhan saja boleh menolong nya dengan memetik switch nya.

 33. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN…

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL…..PARTI KADOK WAJIB DITAMATKAN RIWAYAT PRU15.

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

  1. BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR MASIH MENYALAK SEBAB MEMIKIR KHIDMAT NYA DI PERLUKN. SEWEL PUNYA PEMIKIRAN.

   UMUR NYA DAH LEWAT 80AN TAHUN, TAK MAMPU MIKIR, ASYIK MENG KOPIPES. PATHETIC.

   1. laa, ngape gaduh2 nih….

    najib blum masuk penjara lagi,kok ya pun sabar, rosmah tak ke mana pun….

    rosmah bukan cara ini yg kao orang nak rebut… 😈

 34. politik makan keliling biasa la tu

Leave a Reply

Your email address will not be published.