POLITIK MADU TIGA DALAM MUAFAKAT NASIONAL

Tidak kira sama ada Bersatu dijemput menyertai Muafakat Nasional atau Muhyiddin Yassin yang ingin membawa Bersatu menyertai gabungan itu, MN mungkin akhirnya akan mempunyai tiga parti di dalamnya.

Jika sebelum ini hanya ada UMNO dan Pas dalam MN, ternampak kemungkinan bertambah pula dengan kemasukan Bersatu selepas ini.

Dalam erti kata lain, jika sebelum ini UMNO dan Pas hanya bermadu dua untuk berkongsi kawasan pilihanraya yang sama, kini sudah bertambah seorang lagi madu untuk berkongsi kasih yang satu.

Sementara dengan UMNO dan Pas pun belum selesai soal pembahagian di kawasan Melayu, bertambah seorang lagi madu tentulah menambahkan lagi sulit perundingan itu.

Sekarang ini, belum pun Bersatu menjadi anggota rasmi MN, perbalahan sudah pun mula nampak tanda-tandanya.

Perbalahan pertama berkenaan siapa yang sebenarnya membawa masuk Bersatu ke dalam MN.

Presiden UMNO, Zahid Hamidi berkata, Muhyiddin Yassin yang memohon untuk membawa masuk Bersatu menyertai MN.

Untuk itu, katanya, Jawatankuasa Induk MN akan memperhalusi permohonan Bersatu itu sebelum meluluskannya.

Tetapi, seorang Ahli MPT Bersatu, Redzuan Mohd Yusof atau Pak Wan menolak kenyataan Zahid Hamidi itu, sebaliknya berkata, Bersatu tidak pernah memohon untuk menyertai MN.

“Muhyiddin tidak pernah memohon menyertai MN, tapi dijemput oleh MN.

“Kenyataan Zahid tidak tepat,” kata Menteri Tugas-Tugas Khas itu lagi.

Kemudian, Setiausaha Agung BN, Annuar Musa turut mengesahkan bahawa Bersatu memang dijemput secara rasmi untuk menyertai MN.

Katanya, Presiden UMNO, Zahid Hamidi dan Presiden PAS, Hadi Awang serta Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu telah membincangkan perkara itu sejak berbulan lalu.

“Kira-kiranya kami sudah membuat pelawaan secara rasmi, namun kami tidak tergesa-gesa.

“Setiap parti ada prosedur tersendiri termasuk membawa cadangan itu ke Majlis Tertinggi parti masing-masing untuk dibincangkan,” jelas beliau.

Kemudian, soal pendirian UMNO tidak mahu menyertai Perikatan Nasional juga turut menjadi pertikaian antara parti itu dengan Pas.

Sementara Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan berkata, mereka tidak pernah dimaklumkan tentang pendirian UMNO itu, namun ia segera disangkal oleh Ketua Pemuda UMNO, Asyraf Wajdi Dusuki.

Menurut beliau, pendirian UMNO enggan menyertai PN telah dinyatakan dalam dua mesyuarat terakhir MN sebelum ini.

Apa sudah jadi? Mana satu yang betul?

Yang nyata di sini, belum pun Bersatu menyertai MN, Pas terlihat lebih condong untuk bersama Muhyiddin dalam usaha mengekalkan PN sebagai kerajaan, mungkin antaranya kerana sayangkan kedudukan dalam kerajaan yang dipegang ketika ini.

Bagi UMNO pula, menyertai PN bermakna parti itu kena tunduk kepada Muhyiddin selaku “abang besarnya” sementara di dalam MN pula, UMNO berasakan merekalah “abang besar”.

Selain itu, menjelang PRN Sabah yang masih di peringkat awal sekarang ini, perbalahan berkaitan perebutan kerusi turut mulai membahang antara UMNO dengan Bersatu.

Oleh kerana UMNO tidak mahu menyertai PN, parti itu mungkin berkeras dalam soal pembahagian kerusi untuk seterusnya cuba memastikan jawatan Ketua Menteri Sabah dapat diperolehi.

Begitu juga dengan Bersatu, walaupun masih baru bertapak di Sabah dan akar umbi tidak sekuat mana, tetapi bersandarkan Muhyiddin adalah Perdana Menteri, parti itu telah meletakkan sasaran mahu bertanding sebanyak 45 daripada 73 dalam PRN mendatang ini.

Makna kata, belum pun Bersatu berada di dalam MN dan UMNO dengan keputusan tidak mahu menyertai PN, kedua-dua parti yang bakal bermadu tiga itu sudah mula berkelahi secara terbuka.

Ramai yang bahagia dan mampu mengawal keadaan bila bermadu dua, tetapi jarang yang aman rumahtangga bila bermadu tiga.

Apa yang berlaku sekarang ini hanyalah permulaan, apabila tiba masa Bersatu diterima masuk dalam MN nanti dan ketiga-tiga parti mula berbincang berkenaan pembahagian kerusi yang hampir semuanya di kawasan yang sama, percayalah, porak peranda akan mula melanda gabungan itu

Berbahagi untuk dua pun belum tentu boleh selesai dengan baik, inikan pula setelah bertiga. (Shahbudindotcom 02/08/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 2 August 2020 — 2:22 pm
Subscribe
Notify of
guest
52 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 August 2020 3:01 am

KATA BERMADU PAK JUBO JADI JANTAN …… BABI JUNNUN PUN GUNA TAQIYYAH DIA PATUT ISTIHAR JADI TUHAN DARI TULIS BERBELIT2 PUSING2 SAMPAI DIA SENDIRI PUN TAK FAHAM APALAGI ORANG LAIN….. BABI JUNNUN WAKTU BEGINI LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN SEMBAH MATAHARI……. BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN TUUUU……. Pertumbuhan Ekonomi Sabah Lebih Baik di Era Barisan Nasional…… Dalam tempoh 8 tahun sebelum kerajaan Sabah bertukar tangan pada PRU14, kadar pertumbuhan ekonomi Sabah adalah lebih tinggi berbanding kadar pertumbuhan negara. Misalnya pada tahun 2017, kadar Sabah adalah 8.2% iaitu paling tinggi antara semua negeri dan lebih tinggi berbanding kadar… Read more »

ken
ken
3 August 2020 10:37 am

Madu empat sebenarnya. Team AA “isteri” ke empat….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 8:26 am

ADA TANGAN PENCATUR DI BALIK TIRAI IBLIS…… Inilah apa yang berlaku dalam perbicaraan Mahkamah Kes SRC – Najib Razak…… Ada kad “Thank you” ke tidak, ini adalah apa yang berlaku dalam perbicaraan mahkamah kes SRC 1. PERBICARAAN kes SRC – 29 April 2019: Pengurus Ambank R. Uma Devi mengesahkan kemasukan dana berjumlah RM642 juta daripada Putera Faisal Turki dan Kementerian Kewangan Arab Saudi, ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak. https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/04/29/najib-src-trial-some-of-rm1_9bil-credited-into-ex-pm-account-a-donation-from-saudi-arabia-court-told ——- 2. PERBICARAAN kes SRC – 22 Ogos 2019: Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kemasukan dana berjumlah RM642 juta… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 8:12 am

JIBENG TIADA APA LAGI HENDAK DITAWARKAN…BUKAN PM TIADA SYARIKAT PERNIAGAAN BESAR SEPERTI KRONI TONG M…BANYAK HUTANG…CIAN DIERR…KENA KUTUK LAGI KAT ORANG…. PENYOKONG2 PH SEMUANYA GILER BABI…… PN JANGAN SUSAH DAN BEBANKAN RAKYAT DALAM WAJiBKAN MASK….PATUT AYAT MACAM NI….TEMPAT AWAM YANG SESAK DAN TERTUTUP…..MACAM KAKI PAU JEERR….. PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15…… KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT ….. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 10:11 am

Kamu gila, nokhtah.

Dan kamu babi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:45 am

PN JANGAN SUSAH DAN BEBANKAN RAKYAT DALAM WAJiBKAN MASK….PATUT AYAT MACAM NI….TEMPAT AWAM YANG SESAK DAN TERTUTUP…..MACAM KAKI PAU JEERR….. PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15…… KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT ….. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:20 am

KAEDAH SARINGAN COVID BUATKAN RAKYAT TAKUT BUAT ULANGAN….PN PATUT CARI KAEDAH LAIN BUKAN JOLOK JOLOK….MAIN2 JOLOK TAK SELESAI MACAM JO LOK TAIK….. KAEDAH PILIH PARTI POLITIK..PALING TUA,,,PALING KURANG KORUP,, DAULATKAN HUDUD….. POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15….. PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK….. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:17 am

KAEDAH PILIH PARTI POLITIK..PALING TUA,,,PALING KURANG KORUP,, DAULATKAN HUDUD….. POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15….. PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK….. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:13 am

POLIKATAK DAN POLITIKUS OPPORTUNIST MESTI DI NYAHKAN SEBELUM PRU15….. PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK….. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu. Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:09 am

PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15…… KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT ….. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 7:04 am

Apa Budin kisah “kini sudah bertambah seorang lagi madu” jika itu melebihkan peluang menang Pru15.

Umno sudah di cabul Najib Klepto wal Jibo mengsonglap berbiliun wang rakyat di 1MDB, mesti jangan benarkan mereka memerintah lagi.

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 6:58 am

Ingat Kejora Kojolla dah kojol, keluar pulak lagi dia nih.

Masih lagi memantun mantat tapi mengarut di luar tajuk post.

Memenat kan membaca atau mengscroll over, maka dibalun, tibai dan dibantai ler.

Sampah masyarakat, tiada menyumbang kpd, ha nya mengotorkan, masyarakat sahaja.

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 7:21 am
Reply to  Anonymous

🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Owh..TN Anjing gila..ahli Ayah Pin punya tarekat
Masih tak hilang dengki, dgn Kejora punya bakat
Bila org buat komen, dia suka ganggu dan sakat
Trnyata dia yg sebenar nya sampah masyarakat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

trackback
UMNO tak nak masuk Perikatan Nasional, nampaknya kerajaan kita tengah retak?
3 August 2020 12:37 am

[…] ini dapat perhatian dari seorang penulis politik, Shahbudin. Katanya, tak kira sama ada Bersatu dijemput ikut Muafakat Nasional atau Muhyiddin […]

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 12:27 am

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Cara penakut Wak Suman itu Kejora tidak gemar
Gagak tua itu cuba mau berlagak sebagai camar
Dia cuba nk main pukul curi dgn cara menyamar
Klu jumpa, Kejora nk tampor muka dia berdamar
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Dia batu kerikil, tpi perasan diri nya batu marmar
Anak dara dia, sikit pun tak kebulor Kejora lamar
Kini dia malu, sebab maruah dah teruk tercemar
Tk berani tunjuk muka hnya smbunyi dlm kamar
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pendekar kote bengkok.
Pendekar kote bengkok.
2 August 2020 11:35 pm

Madu tiga ke, madu empat ke, itu masalah diaorang. Yg masalah paling besar ialah aku dah 2 kali kena kencing dgn pendekar telor laboh terlucut kain lahanat tu.
Kau orang semua tak kesian ke kat aku?

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 7:08 am

Kamu kote bengkok padan lah kena kencing. Cakap pulk tak senonoh, memang nak kena kencing berterusan.

Moral of the story: Pasang besi di kote kamu supaya tak bengkok.

Goh
Goh
2 August 2020 11:17 pm

KATA KETUA PEMUDA UMO JOHOR PN WUJUD SETELAH PH RUNTUH SENDIRI.

APA DIA PIKIR MAT MIN SEMBURIT, PAK YIDIN,MAK LAMPIR TU BAGUN TIDO PAGI TIBA² RASA NAK MELOMPAT PARTI KAH???

APA DIA INGAT MELOMPAT PARTI NI SPONTAN?? SUDAH TENTU IANYA DIRANCANG RAPI BERBULAN,BERTAHUN DAH.MEMANG BARU NAK KENAL POLITIK NAK BANYAK SUARA PULAK#########

Ketua Pemuda Umno Johor, Mohd Hairi Mad Sah menggesa pemimpin politik supaya tidak mengheret kes bekas perdana menteri Najib Razak dengan Umno.Perlu diingat juga bahawa, Umno dan PAS hanya menyelamatkan kerajaan yang runtuh sendiri. Tanpa Umno dan PAS, tiadalah kerajaan yang terbentuk pada hari ini.

Anonymous
Anonymous
3 August 2020 7:13 am
Reply to  Goh

menggesa pemimpin politik supaya tidak mengheret kes bekas perdana menteri Najib Razak?

Tolol lah menggesa begitu. Najib memalukan Umno dan seluruh negara dengan mengsonglap brbiliun wang rakyat di 1MDB.

Mesti di heret ke sana sini supaya dia tidak naik lagi memalukan Umno dan bangsa Melayu.

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 11:02 pm

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kejora nak peduli apa dngn politik PN madu tiga
Yng Kejora asyik fikir..hal Suman kepala dongga
Dngn Hindu tua itu..kita semua patut ada curiga
Rasa nya, dia ada sangkut paut dgn Sivagangga
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Suman tu ular lidi yg perasan diri nya mcm naga
Kerbau tua patah tandok, msih ingin nak berlaga
Otak pulak bingai..tak mcm cgu Kejora yg geliga
Ahli neraka mana mampu lawan dgn ahli syurga
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Burung Wak-Wak
Burung Wak-Wak
2 August 2020 10:56 pm

Pukulan aku,kejora ibarat ditikam keris 9 loq
Terhoyong-hayang,10 hari dah tak lalu makan kebulor
Sekarang Kejora sudah tak masuk blok
Sobab apa yer?aku dah jentik dia punya telor

Itu lerrr, jangan dicabar orang lama
Kalu setakat pantoonan carut,sapppa pon tak baca
Aku kini ibarat jerung putih,dia pulak anak gelama
Aku jadi tuan besar,naik merc,dia lak naik beca

kah kah kah

bukan main geli bulu ketiak aku!!!

kah kah kah

duduk le kau,kat tepi jamban taik!…tercirit birit

kah kah kah

Burung Wak-Wak
Burung Wak-Wak
2 August 2020 11:02 pm
Reply to  Burung Wak-Wak

setelah bertahun-tahun bertarung,kejora akhir tewas
Anak kucing ekor kodek-kodek,konon ngaku mawas
Dulu pon ,bila cabar aku dia memang rasa was-was
Memang dia dah tahu,jurus gayong aku kuat & kemas

kah kah kah

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 11:33 pm
Reply to  Burung Wak-Wak

Wak Nyah 10:56 pm,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 lah kerja menyamar tu..Wak Nyah biawak
Sekejap anon sekejap Tijah kini burung wak wak
Sampai bila, ngko nak terus jdi badut pak Lawak?
Tk der siapa yg nak takut, tua ganyut mcm awak
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 11:40 pm
Reply to  Anonymous

Wak Nyah 11:02 pm,

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Tk usah le, Wak nk berangan-angan silat gayong
Wak bersilat, akan jdi mcm org menari makyong
Bontot Wak..nmpak tergolek-golek mcm buyong
Ibarat mcm Wak menunggu, Bg Non nak payong
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 10:47 pm

PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. ITULAH KEHEBATAN DAJJAL DALAM MANIPULASI SEHINGGA YANG JAHAT DIANGGAP BAIK….. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu. Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz… Read more »

zunnun
zunnun
2 August 2020 11:22 pm

baghdadi kan caliph ‘islam’ di levant? mullh omar pun sebagitu juga, kalifah ‘islam’ di afghan… hadi awang tak ketinggalan juga, khalifah ‘islam’ di Malaysia…. ketiga2 ini caliph2 ‘islam’ belaka ke? jgn byak makan kurang terberak pula…. toksik dlm perut blh bawa kanser… kalifah alah dgn makan ke? itu baru nafsu perut, blum lagi nafsu syawat utk berbini dan memuki merata2… bagaimana pula nafsu berteraskan emosi dan prejudice pula? mesti stress kerana menjenamakan kepercayaan utk babi2 belaan utk percaya… akhir nya, jgn pulak mati jadi bangkai, sama dgn binatang2 pula… roh tercongok2 ke sana kemari tidak tahu balik ke sifat asal… Read more »

zunnun
zunnun
2 August 2020 11:29 pm
Reply to  zunnun

siapa yg penunggng agama? hingga dajjal i beri kuasa ketika nafas2 terakhir meninggalkan jasad dari roh nya…

illuminity atau penafian2 yg di reka dan di bina semasa hidup oleh si baghdadi, mullah umur dan hadi mereka bertiga, tunggang agama utk kepentingan dunia…

zunnun
zunnun
2 August 2020 9:39 pm

tapi kebanyakan rakyat jelata kata, pAs yg tunggang langankan islam dgn kapir sana sini…

mcm mana pulak tu…

rasullulah itu orang ke? orang berbangsa arab ke? 🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 8:55 pm

PENUNGGANG AGAMA SEBENARNYA DAJJAL ILLUMINITY KERANA JADI TOKONG SUCI YANG DIPUJA….. KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu. Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap… Read more »

Wau bule
Wau bule
2 August 2020 7:53 pm

A team assembied to hijack and unseat a ruling coaltion
Involving traitor deserter pillager and religious peddler
Once in power, they forget about their original mission
Attempting to share seats instead distrusting each other

Karma is about to come slowly but surely

zunnun
zunnun
2 August 2020 8:32 pm
Reply to  Wau bule

mahathir and Moo will have their last laugh, for all the happenings from pH break-up and finally mua”FUCK”at, have all along been their making….

zunnun
zunnun
2 August 2020 7:51 pm

laa bertanya, suami nya siape?

pAs lah isteri, melayu2 bersatu dan omNo antara mereka tgh berebut…

isteri yg solehah puki bau kasturi syurga, islam serba sogmo 🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 7:33 pm

KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT ….. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 7:24 pm

DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu. Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 7:20 pm

KLUSTER SUVAGANGGA KERANA PN TIDAK KETATKAN SOP PELANCUNG DAN PENDATANG….. RAKYAT DIHUKUM PAKAI MASK UNTUK BUAT DUIT…. MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu. Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim?? Untuk makluman AMANAH yang bodoh… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 6:45 pm

MEMANG HEBAT DR MADEYLIAR GUNA PN SEBAGAI PROKSI POLITIK DiA…. Kebodohan Penasihat agama parti AMANAH…… Apabila Najib Razak telah dijatuhkan bersalah pada peringkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Ada pimpinan PAS pergi menziarahi Najib Razak. Akhbar bodoh AMANAH, Malaysiadateline telah menjadikan ini sebagai isu. Manakalah Timbalan Penasihat Umum PAN pula membuat kecaman. Yang hairan dulu dialah paling banyak mengatakan bahawa contohi Ustaz Fadhil Mohd Noor. Adakah penasihat agama AMANAH tidak tahu sikap Ustaz Fadhil dengan isu Anwar Ibrahim?? Untuk makluman AMANAH yang bodoh dalam isu ini, Najib Razak baru didapati bersalah diperingkat perbicaraan awal di Mahkamah Tinggi. Masih ada 2… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 6:40 pm

DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR……. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk dikatakan ketika itu, Malaysiakini adalah pelopor portal berita alternatif di Malaysia. Corak pemberitaan Malaysiakini ketika itu, lebih kepada melaporkan berita sesuatu peristiwa atau kenyataan akhbar tokoh tertentu, dan menghindarkan propaganda mewakili pihak tertentu. Ketika itu, populariti Malaysiakini mengatasi mana-mana portal berita yang lain seperti yang disenaraikan oleh Alexa dan seumpamanya.… Read more »

zunnun
zunnun
2 August 2020 5:12 pm

byak2 perkara yg perlu di beri perhatian utk memberi keselesaan rakyat dan menghadapi permasaalahan ekonomi, ostard2 retard pAs asyik puki memuki dgn papan tanda dgn tulisan jawi, apa kah ostard2 retard cuba mengalih perhatian dari ruu 355 ?

utk menjenamakan retard mereka dgn islam seketul daging babi yg bersifat assobiyah islam arab terdahulu kala?

pAs parti yg memilihara babi2 terjenam di negara ke?

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 5:37 pm
Reply to  zunnun

Tak reti Jawi, kau kata asyik puki memuki di papan tanda.

Hodoh nya tabiat, tak di bimbing emak bapak kamu di masa kecil. Sebab mereka sibuk sangat, berkongk.k pagi petang siang malam.

Kamu ha nya mencaci, langsung takda menyumbang buah fikiran untuk pembangunan negara.

Kamu tak berguna langsung kpd masyarakat.

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 5:52 pm
Reply to  Anonymous

He is a useless bugger.

zunnun
zunnun
2 August 2020 4:54 pm

antara Bersatu, omNo dan pAs, mana yg lebih melayu mereka ?

antara Bersatu, omNo dan pAs, mana yg terlebih islam mereka?

dgn kedua2 criteria ini utk ‘lead’….

jom, biar rakyat yg buat perhitungan nya….

perlu ada national call-up survey jauh sekali di tentukan dgn kepimpinan2 mereka….

kerana kepimpinan2 yg ada, bak babi2 yg berkepentingan sj….

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 5:08 pm
Reply to  zunnun

Kamu yang paling babi sekali. Menuduh, mendakwa tanpa bukti, alasan atau penerangan.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

zunnun
zunnun
2 August 2020 4:42 pm

mahathir has a dream, kind of a dream maximus had for the Roman, di pasan oleh Marcus to unite melayu2 blk dgn wadah omNo, bukan melayu2 islam hadi dgn seketul daging babi nya tapi melayu2 yg mampu menerokai dan bersaing tanpa mentality subsidy dan tidak asyik bergantung semata2 dgn keistimewaan bangsa…. bukan penyamun tegar, bukan takfiri tegar, bukan byak helah, bukan byak dalih…. tapi melayu2 yg ‘lead’ bersama crony2 yg mereka bina…🤣 membentuk satu social order, dari socialist dgn handout BR1M kpd Crony Capitalisma Melayu2 Boss….. dgn 47 TCF simpanan Gas, Advance Industri Sawit, dan 68% Middle Income….😂 legacy RAHMAN… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 5:13 pm
Reply to  zunnun

Kamu banyak cakap sj.

membentuk satu social order entah apakebende.

Ada BRIM aje di gelar socialist.

Macam Najib Klepto wal Jibo kta, KEPALA BAAK KAU.

zunnun
zunnun
2 August 2020 4:25 pm

blh ke ostard2 retard pAs terima OMNO 4 dari mua”FUCK”at agar melayu2 omNo, pAs islamkan ? 🤣

islam cara santapan seketul daging babi hadi? 🤣

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 5:16 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) ini menghasut Melayu mkan babi.

Emak bapak nya tak mmbimbing dia adab sopan di masa kecil sebab kuat seks, asyik brkongk.k pagi petang siang malam.

zunnun
zunnun
2 August 2020 4:20 pm

aduh, aduh….

kok mcm cerita p ramlee dan seksa melayu2 islam hadi….

“Klu semua nya merajuk, ana kawin 4..”

akhir nya omNo, pAs dan Bersatu kena akur, perlu ada blok mahathir utk lestarikan mua”FUCK”at kpd OMNO – 4.

omNo asal dato onn , omNo TAR omNo mahathir, dan berakhir dgn OMNO Terbaru.(4)
.

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 3:32 pm

BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR sudah lama pencen tapi tidak berpendirian bertanggung jawab. Maka anak nya tidak membenar nya menjaga cucu nya pun. Menumpang di rumah anak nya, tersengeh ajer ler orang tua tuh.

Dengan yang demikian dia terhegeh sana terhegeh sini tak tahu apa nak buat. Nak menulis pun otak tak cergas, jadi, dia tulis 1-2 ayat, letak kopipes.

Amat sedih melihat keadaan nya. Tuhan saja boleh menolong nya dengan memetik switch nya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 August 2020 2:51 pm

KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN… … KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL…..PARTI KADOK WAJIB DITAMATKAN RIWAYAT PRU15. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 August 2020 3:22 pm

BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR MASIH MENYALAK SEBAB MEMIKIR KHIDMAT NYA DI PERLUKN. SEWEL PUNYA PEMIKIRAN.

UMUR NYA DAH LEWAT 80AN TAHUN, TAK MAMPU MIKIR, ASYIK MENG KOPIPES. PATHETIC.

zunnun
zunnun
2 August 2020 4:45 pm
Reply to  Anonymous

laa, ngape gaduh2 nih….

najib blum masuk penjara lagi,kok ya pun sabar, rosmah tak ke mana pun….

rosmah bukan cara ini yg kao orang nak rebut… 😈

semakin ke depan
semakin ke depan
2 August 2020 2:31 pm

politik makan keliling biasa la tu