UMNO DAN BERSATU DI SABAH – MULA2 GADUH KERUSI, KEMUDIAN BEREBUT SIAPA NAK JADI KETUA MENTERI

Belum pun tarikh penamaan calon dan pengundian untuk PRN Sabah ditetapkan oleh SPR, tanda-tanda “gaduh besar” antara UMNO dan Bersatu lebih dulu jelas kelihatan.

Dalam reaksi awal kedua-dua parti Melayu itu, mereka kini nampaknya saling berebut kerusi untuk ditandingi.

Paling menonjol, Bersatu yang hanya baru setahun jagung bertapak di Sabah dan entah-entah jari tangan lebih banyak daripada cawangan di setiap bahagian, kini sudah menampakkan nafsu besar untuk bertanding di 45 kerusi dalam PRN akan datang ini.

Pengerusi Bersatu Sabah, Hajiji Noor berkata, pihaknya sudah mengenal pasti 45 kerusi Dun yang mahu ditandingi itu.

“Kita sudah bersiap-sedia dan mengenal pasti 45 kerusi DUN yang akan ditandingi.

“Bersatu akan mengemukakan calon yang berwibawa, mempunyai kredibiliti, berkemampuan dan mampu membawa kemenangan,” tegasnya lagi.

Hajiji adalah antara 16 Adun UMNO Sabah yang melompat menyertai dan menubuhkan Bersatu di negeri itu selepas PRU14 yang lalu.

Ikrar awalnya ialah menubuhkan Bersatu bertujuan mengukuhkan kedudukan kerajaan negeri Sabah yang dipimpin oleh Warisan.

Tetapi, tiga hari lalu mereka memberi sokongan kepada Musa Aman untuk merampas kembali kerajaan negeri Sabah yang akhirnya membuatkan Shafie Apdal memohon kepada TYT agar Dun dibubarkan untuk pilihanraya semula diadakan.

Dalam reaksi kepada keinginan Hajiji itu, UMNO mengingatkan Bersatu agar jangan bermimpi untuk bertanding sebanyak itu di Sabah.

“UMNO Sabah punyai autonomi menentukan hal calon dan kerusi yang ditandingi. Tetapi kalau sebelum berunding pun Bersatu sudah ghairah mengiklan hasrat bertanding 45 kerusi.

“Itu bukan langkah berlandaskan kebijaksanaan atau keikhlasan dalam bersahabat,” kata Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan.

Pengerusi UMNO Sabah, Bung Mokhtar Radin berkata, UMNO secara tradisinya akan tetap mempertahankan 32 kerusi yang ditandingi parti itu dalam PRU14 lalu.

Menurutnya, UMNO Sabah akan mengadakan mesyuarat esok untuk berbincang berkenaan pembahagian kerusi dengan rakan sekutu dalam BN iaitu PBRS dan MCA.

Untuk rekod, UMNO dan Bersatu tiada hubungan politik secara rasmi, kecuali kedua-duanya berada dalam PN di Pusat yang masih belum didaftarkan secara sah.

Daripada 32 kerusi yang tradisinya ditandingi UMNO atau 45 kerusi yang diingini Bersatu, sudah pasti kedua-dua parti saling berebut kerusi yang sama.

Dalam PRU14 lalu, 60 kerusi Dun dipertandingkan di Sabah, tetapi dalam PRN akan datang ini, jumlahnya meningkat kepada 73 kerusi.

Setiausaha Agung BN, Annuar Musa turut mengingatkan Bersatu agar berunding dengan UMNO jika ingin berlakunya pertandingan satu lawan satu dengan Warisan.

Katanya, baik Bersatu atau BN, sesiapa pun boleh bertanding sebanyak mana kerusi yang diingini, tetapi jika ingin pertandingan “straight fight” melawan Warisan, tentulah kena berunding.

“Bagaimanapun pastikan pasti yang lebih kuat diberi laluan,” katanya dalam ciapan di Twitter dengan tulisan huruf besar seolah-olah mengingatkan Bersatu bahawa UMNO lebih kuat berbanding parti tersebut.

Naib Presiden UMNO, Khaled Nordin pula menempak keinginan Hajiji itu dengan mengingatkan bahawa kewujudan Bersatu di Sabah adalah kerana pembelotan.

Ini dengan jelas membayangkan UMNO tidak akan memberi muka kepada Bersatu dalam PRN Sabah ini.

Ini baru gaduh soal kerusi, itu pun nampaknya akan berlarutan lagi untuk beberapa lama kerana masing-masing inginkan kuasa yang lebih untuk parti masing-masing.

Untuk UMNO, mereka tentu saja bersandarkan kepada kekuatan dan strukrur parti itu yang lebih tersusun, manakala Bersatu semata-mata bergantung kepada kedudukan Muhyiddin Yassin yang kini menjadi Perdana Menteri.

Sama ada soal kerusi ini dapat diselesaikan atau tidak, yang pasti selepas ini mereka akan berbalah pula siapa yang patut jadi Ketua Menteri.

Baik Bung Mokhtar atau Hajiji, kedua-duanya dengan kedudukan sebagai peneraju UMNO dan Bersatu di Sabah, tentu saja ada keinginan untuk menjadi Ketua Menteri melalui PRN kali ini.

Begitu pun, Musa Aman, bekas Ketua Menteri dan satu-satunya Adun UMNO di Sabah dan gagal dalam cubaan merampas kedudukan Shafie Apdal baru-baru ini dan dipercayai telah bermodal besar untuk tujuan itu, pasti tidak akan berdiam diri saja membiarkan peluang terlepas sekali lagi.

Cuma, masalahnya beliau bukan lagi Pengerusi UMNO Sabah dan kedudukan itu kini dipegang oleh Bung Mokhtar.

Dalam keadaan sekarang, bukan saja Musa Aman sukar memastikan beliau dapat jadi Ketua Menteri semula, bahkan juga sulit untuk menentukan dirinya dicalonkan sekali lagi dalam PRN akan datang ini.

Tetapi, sebagai bekas Ketua Menteri sebelum ini, tidak mustahil beliau akan menggunakan pengaruhnya untuk berurusan dengan pemimpin UMNO di Kuala Lumpur bagi memastikan dirinya tetap dipilih sebagai calon, seterusnya berpeluang menjadi Ketua Menteri.

Apa pun, tiga pemimpin ini – Bung Mokhtar, Hajiji dan Musa Aman dijangka akan bersaing sesama sendiri untuk menjadi Ketua Menteri mewakili PN yang tidak didaftarkan untuk berlawan dengan Warisan yang disokong PH yang hanya ada Shafie sebagai calon Ketua Menterinya.

Dengan bergaduh soal kerusi dan berebut jawatan nak jadi Ketua Menteri, ada peluangkah PN menumbangkan Warisan? (Shahbudindotcom 01/08/2020)

Updated: 1 August 2020 — 11:26 pm

115 Comments

Add a Comment
 1. UMBO DAN PARTI KADOK BUBAR SEMUA MASUK PAS SELESAI MASALAH…….

  KATA BERMADU PAK JUBO JADI JANTAN ……

  BABI JUNNUN PUN GUNA TAQIYYAH DIA PATUT ISTIHAR JADI TUHAN DARI TULIS BERBELIT2 PUSING2 SAMPAI DIA SENDIRI PUN TAK FAHAM APALAGI ORANG LAIN…..

  BABI JUNNUN WAKTU BEGINI LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN SEMBAH MATAHARI…….

  BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN TUUUU…….

  Pertumbuhan Ekonomi Sabah Lebih Baik di Era Barisan Nasional……

  Dalam tempoh 8 tahun sebelum kerajaan Sabah bertukar tangan pada PRU14, kadar pertumbuhan ekonomi Sabah adalah lebih tinggi berbanding kadar pertumbuhan negara.

  Misalnya pada tahun 2017, kadar Sabah adalah 8.2% iaitu paling tinggi antara semua negeri dan lebih tinggi berbanding kadar 5.9% bagi seluruh Malaysia.

  Pada tahun 2016, Sabah mencatatkan pertumbuhan 4.7% berbanding kadar 4.2% untuk Malaysia.

  Secara am, ekonomi Sabah telah berkembang pada kadar lebih pesat berbanding purata untuk negeri-negeri lain sebelum parti Warisan mengambil alih.

  Namun pada tahun 2018, kadar pertumbuhan Sabah jatuh ke 1.5% iaitu paling rendah antara SEMUA negeri-negeri dalam Malaysia, paling rendah sejak 10 tahun yang lalu dan lebih rendah berbanding kadar pertumbuhan 4.7% Malaysia.

  Ini bermakna Sabah semakin ketinggalan dengan negeri-negeri lain bermula tahun 2018.

  Jika kita perhatikan, kerajaan PH terdahulu dan kerajaan Warisan Sabah tidak pernah melancarkan dan melaksanakan pelan strategik yang wajar bagi pertumbuhan Sabah.

  Projek-projek yang sedia ada dimansuhkan atau dilambatkan seperti Pan Borneo Sabah pada masa bantuan kepada Warga Sabah diturunkan.

  Sebaliknya projek-projek baru bawah Warisan seperti empangan Papar RM3 bilion diberi kepada kroni syarikat terowong Pulau Pinang yang bertapak di semenanjung manakala projek untuk penyelenggaraan jalan berturap Sabah bernilai RM1.5 bilion pula diberi kepada 5 syarikat secara rundingan terus termasuk ke sebuah syarikat yang terlibat dengan rasuah Menteri Sabah Peter Anthony.

  Itu antara sebab-sebab ekonomi Sabah dijangka semakin lembab di bawah Warisan.

 2. Khalid mengesahkan kewujudan Bersatu melalui proses pengkhiatan

 3. khalid mengesahkan bahawa kewujudan Bersatu melalui pengkhiatan

 4. Khalid Nordin mengakui dan mengesahkan kewujudan Betsatu melalui pengkhiatan

 5. Bersatu parti katak lompat… serpihan Umno. Jadi Umno lebih berhak daripada Bersatu.

 6. PATUTLAH TN ANJING DAJJAL SIBUK MENYALAK KE SANA KE SINI DAH NYANYUK RUPA NYERRRRR……
  .
  ..

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN…

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL…..PARTI KADOK WAJIB DITAMATKAN RIWAYAT PRU15.

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

 7. BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR INI HARI2 CARI RENCANA YANG BOLEH DI KOPIPES NYA SANA SINI.

  DI TAMBAH NYA KATA2 DIA 1-2 AYAT PERMULAAN, MAKA BANGGA LAH DIA KHAYAL DENGAN “KOMEN / ENCANA PANJANG” NYA.

  DAH SENILE, SELALU HALLUCINATING LAH DIA.

 8. Konon nya Beruk MAHATHIRVSANWAR ini perkhidmatan nya di perlukan.
  Sudah senile, tak sedarkan dia dah tak bleh memikir, ha nya main kopipes. Otak tua nya sudah bankrap.

 9. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN…

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL…..

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

  1. Marah Beruk MAHATHIRVSANWAR dajjal nih bila di tegur menuduh orang tapi dia sendiri sudah tua lewat 80an umur.

   Pulak nya otak dah tak jalan, ha nya kopipes.

 10. KETURUNAN DARI BURUNG, DARI BERUK LOTONG, MCM2 BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR BIH. BINATANG LAH, KATAKAN.

 11. BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR SENTIASA KOPIPES PANJANG LEBAR. DIA TAK TERDAYA MENULIS, OTAK DAH TAK JALAN, UMUR DAH LEWAT 80AN.

  TAPI MASIH SUKA MENCACI CACAH SEBAB KETURUNAN NYA DARI BURUNG MURAI GAMAK NYA. KETRUNAN BINATANG LAH KATAKAN.

 12. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN…

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

 13. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN…

  KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

 14. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR NAIK PANGKAT KPD BERUK LOTUNG.

  SPECIES SAMA TAPI LOTONG ADA RAMBUT PUTIH DI KELILING MATA NYA.

  BUT IN THE CASE OF BERUK LOTUG MAHATHIRVSANWAR, ITU DI SEBABKAN DEPA BERKONGK.K, KELUAR JENIS CAMPURAN ITU.

 15. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU…
  .

  DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

  1. BERUK LOTONG MAHATHIRVSANWAR DAJJAL TAK TENTU ARAH MENGARUT, OTAK TAK BANYAK, ASYIK MENGKOPIPES.

   DIA WUJUD BILA SEKOR BERUK MEMBERUK SEKOR LOTONG. MAKA OTAK NYYA PUN JADI BEGITUU JUGA.

  2. “DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR”. Marah yer? –

   Ko orang PAS yer?

   Tau ler aku macam mana nak balun ko lain kali.

 16. DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR……

  Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….

  Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional.

  Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15.

  Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional.

  Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’.

  Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan yang telunjuk lurus, kelingking berkait.

  “What you see is not what you get”.

  Lain yang dijanji dan dipersetujui secara musyawarah, lain yang akhirnya dilakukan.

  Sepatutnya Muhyiddin aka abah bersifat IKHLAS dan INKLUSIF.

  Tidak mungkin Muhyiddin tidak sedar, kedudukan dia sebagai Perdana Menteri adalah atas ihsan dan pengorbanan Muafakat Nasional.

  Tindakan dan keputusan politik seharusnya dibuat bersama-sama atas semangat ukhwah dan persahabatan seagama dan sebangsa.

  Bukan masih hendak ‘manoeuvre’, mengatur rakan, meredah kehendak dan kepentingan sendiri sahaja.

  Atau lebih tepat bersikap seperti kacang lupakan kulit dan lagi tepat bersikap seperti melepaskan anjing tersepit!!!

  Perjuangan Membela ABATA Sepatutnya Menjadi Keutamaan

  Tindak tanduk seharusnya dilakukan untuk kepentingan ABATA @ Alif Ba Ta, untuk Agama, Bangsa dan Tanah Air.

  Bukannya untuk kepentingan pihak-pihak tertentu!!!

  Jangan dituduh Muafakat Nasional @ UMNO @ Zahid memecah belahkan penyatuan Melayu.

  APA ERTI MELAYU BERSATU JIKA PEROSAK MASIH BERKELIARAN menyamun dan MEROMPAK harta negara?

  Apakah penyatuan yang didakwa didokong oleh Muhyiddin mempunyai nilai terhadap ABATA sekiranya beliau masih lagi ‘menghalalkan’ perosak dan pengkhianat harta dan maruah masyarakat Melayu Islan masih dibiarkan bermaharajalela di dalam Tabung Haji (TH) dan PNB tanpa ada sebarang tindakan?

  Maruah siapa yang Muhyiddin mahu bela sebenarnya bila beliau terus beri keizinan pihak yang korup dan jelas merompak serta melelong harta negara masih lagi selesa dan boleh terus bebas melakukan perbuatan jijik mereka!!!

  Malah elemen-elemen liberal, subversif dan ‘fringe Muslims’ yang merosakkan agama, dan fahaman ahli sunnah wal jamaah masih berleluasa bergiat dan diberi jawatan penting dlm kerajaan.

  Penyatuan yang jelas membawa kehancuran dan bukannya perpaduan.

  Perikatan Nasional Bukan ‘Win-Win Partnership’ Tetapi Jelas Adalah ‘One Side Winner Partnership!!!

  Seawal hari pertama sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin telah mungkir janji atau boleh disifatkan sebagai mengkhianati rakan kongsi di dalam Perikatan Nasional, UMNO dan PAS.

  Walau pun sudah berjanji untuk duduk bersama-sama dengan Zahid dan Hadi untuk berbincang bagi mengatur kabinet, tetapi untuk mengelak dari berjumpa, Muhyiddin telah mengelak dengan menggunakan alasan menziarahi kubur ayahnya di Muar.

  Akhirnya Muhyiddin guna prerogatif untuk tubuh kabinet dan bukan berdasarkan kerjasama parti-parti gabungan tetapi mengikut kehendak pihak-pihak tertentu.

  Portfolio strategik dari segi politik dikuasai sepenuh oleh PPBM dan sedikit untuk puak liberal yang diterajui kartel Azmin.

  UMNO Sabah diketepikan, malah jawatan yang sudah dijanjikan, diberi pada katak UMNO ke PPBM.

  Lebih memualkan lagi, selepas mengkhianati janji, Muhyiddin meniupkan pula propaganda dengan memainkan sentimen kononnya UMNO tamak kuasa dan terlalu ‘demand’ bila sudah menjadi sebahagian dari kerajaan!!!

  Pendik kata, Perikatan Nasional adalah satu gabungan yang mana satu pihak mahu ‘divide and rule’ untuk menguasai ke semua.

  Ia tidak mencerminkan ciri-ciri ‘win-win partnership’ di pihak Muafakat Nasinal (BACA DI SINI).

  Seperti yang berlaku di dalam Pakatan Harapan, kumpulan minoriti mahu menguasai kumpulan majoriti atau seperti segerombalan ular lidi mahu telan semua tetapi di dalam keadaan raja ular gering dan hadapi risiko jatuh sakit yang terminal.

  Malah dilihat seolah-olah tindakan sebenar Muhyiddin yang berlainan adalah seperti tindakan kumpulan C5 atau 4 Musketeer.

  Atau mereka boleh jalan sendiri untuk ketepikan arahan Muhyiddin?

  Merah Atau Hitam?

  Keputusan rasmi UMNO untuk tidak menyertai Perikatan Nasional bukan sesuatu yang baru atau mengejutkan.

  Banyak kenyataan dari pelbagai pemimpin menyatakan ia hanya ‘marriage of convenience’ untu hentikan kezaliman DAP dan setakat hingga PRU15sahaja.

  Malah akar umbi UMNO dan PPBM tidak sealiran dan bersefahaman.

  ‘Bad blood’ terhadap UMNO masih berlanjutan.

  Antara UMNO dan PAS, usaha itu telah dilakukan.

  Tiada usaha mengarah untu meredakan perseteruan dan menyambung silatulrahim di pihak PPBM.

  Lebih memburukkan keadaan bila Dr Latiff, seorang yang berjawatan menteri dari PPBM telah menghina UMNO dengan mengatakan UMNO sudah tidak laku lagi.

  Seorang lagi menteri dari PPBM yang dikenali Pak Wan Kereta Terbang dengan angkuhnya mengatakan bahawa Muafakat Nasional yang menjemput PPBM bukan PPBM terhegeh-hegeh mahu menyertai Muafakat Nasional (BACA DI SINI).

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Pak Wan Kereta Terbang itu adalah benar, maka mengapa pula Muhyiddin yang terhegeh-hegeh untuk bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional, takkan hendak berbincang tentang berapa ekor lembu yang hendak dikorbankan sempena Hari Raya Aidil Adha pula!!!

  Malah keadaan PPBM amat mencurigakan.

  Mana satu hitam dan mana satu merah?

  Yang kelihatan merah pun ada lagi bintik-bintik hitam dan Wallahu Alam apa warna hatinya.

  Bolehkah di percaya?

  Tambah lagi, perseteruan Muhyiddin dan Azmin dengan Dr Mahathir semakin mencurigakan, mungkin hanya lakunan dan disangsi berkomplot dan bekerjasama.

  Atas sebab-sbab itu, Perikatan Nasional bukan sesuatu yang boleh berkekalan kerana tidak mengikut fitrah alam.

  Ia bukan atas niat untuk bermuafakat.

  Ada pihak kecil dan dianggotai mereka yang pernah mengkhianati kumpulan asal mereka mahu menguasai agenda dan hanya kudakan pihak-pihak yang lain.

  PPBM tidak percaya pada PAS dan perlekeh PAS ketika tertubuh Muafakat Nasional, kini berpura-pura baik dgn PAS, padahal masih tidak percaya PAS.

  PPBM masih berdendam dengan UMNO dan naratif yang Dr Mahathir luahkan terhadap UMNO masih tebal dalam sanubari mereka.

  Ianya terluah nyata ketika keputusan SRC.

  Dan mereka mengharapkan Zahid, Ku Nan dan lain-lain turut kena untuk mereka dominasi politik Melayu.

  Berbeza dari keikhlasan dalam Muafakat Nasional, kumpulan penentu Perikatan Nasional mahu kuatkan kedudukan mereka dengan melemahkan pihak lain.

  Pencatur mereka main ‘bulldoze’ kehendak mereka hingga akhirnya gagal di Sabah.

  Muafakat Bukan Mengikat

  Dalam Muafakat Nasional, kita bermuafakat dan bukan mengikat, memerangkap dan menggugat.

  Persefahaman dibina berdasarkan realiti dan pragmatisma, bukannya dari khayalan dan angan2.

  Bukan niat Zahid utk menghancurkan kerajaan dan kembalikan DAP bermaharajalela dalam keadaan negara sedang menghadapi pelbagai krisis.

  Maka disebut masih sokong kerajaan Perikatan Nasional yang ada.

  Tindakan Zahid mudah disalahanggap sebagai reaksi terburu-buru dan tidak ‘moving on’ yang hanya reaksi emosi kepada keputusan SRC.

  Malah ada menuduh Zahid menekan Muhyiddin untuk melepaskan dirinya dari kes-kes yang sedang beliau hadapi.

  Itu tidak betul sama sekali.

  Muhyiddin tidak mencampuri dan tidak ada keupayaan mencampuri mahkamah.

  Yang boleh, hanya Dr Mahathir melalui ‘samseng-samseng judiciary’ yang akur padanya.

  Harus disedari, tindakan Zahid menggunakan ‘timing’ yang sedia ada untuk meninggalkan impak dan ada muslihatnya tersendiri.

  Tindakan Zahid masih ibarat menarik benang dari tepong.

  Secara halus Zahid memberitahu Muhyiddin untuk bermain di gelanggang kita dan bukan suruh kita bermain di kawasannya yang diletak perangkap dan ditanam periok api.

  Untuk ke ikhlas memimpin, mentadbir negara dan satukan Melayu, mesti atas dasar SEMANGAT MUAFAKAT DAN BUKAN MENGIKAT.

  Kredit :

  FB Salahuddin Hisham

 17. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR ini mulut celupar. A loose gun tapi peluru gabus ajer, takda duit nak beli peluru biasa. Tak terdaya nak tembak pakai peluru biasa pun sebab tendang nya kuat. Maklum lah dia dah tua bangka.

 18. Puak kapir harbi pas dan umno…tak sudah berebut kerusi..

 19. TN ANJING PONDAN DAJJAL ILLUMINITY MENYUMMPAHNYA JADI BABI SEBAB DAJJAL TAHU TN HANYA PANDAI MENGAMPU…..

  TN DIANGKAT JADI ANJING DAJJAL ILLUMINITY SEBAB DIA SANGGUP MENYALAK TANPA HENTI FREE OF CHARGE…..

  KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI……

  BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN……

  BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA…..

  Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir…….

  Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
  Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.

  Ketua Pemuda PKR (AMK) Wilayah Persekutuan, P Prabakaran, berkata mereka mengemukakan laporan polis tersebut agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan tegas dan pantas terhadap individu yang ingkar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  “Selain itu, hal ini juga bagi menjaga nama baik pihak berwajib daripada dikatakan bersikap pilih kasih semasa menjatuhkan hukuman. Apabila rakyat marhean mereka didenda dan ditahan, tetapi golongan elit dibebaskan tanpa sebarang tindakan,” katanya.

  Hadir sama Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul; dan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Lee Bing Hong.

  Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada jam 12 tengah hari tadi.

  Patutlah PH boleh memerintah 22 bulan aje. Menteri Bodoh cakap lebih buat kerja tak tahu, PM ego semacam dia aje betul.

  Kalau engkau orang nak adu kes Najib pasal SOP engkau orang adu sekali perjumpaan Mahathir. Lagi pun Najib tak ajur perjumpaan rakyat datang. Si Mahathir tu memang dia sendiri ajur majlis. Tapi engkau orang diam senyap. Memang celaka cara PH tangani isu. Buka celaka hipokrit.

  Begitu juga bila pimpinan PAS jumpa Najib engkau orang bising pasal Najib persalah. Yang engkau orang jumpa Anwar Ibrahim yang dah diputus peliwat oleh Mahkamah Persetuan TAK APA. PASAL PH buat semuanya betul.

  Atok yang rompak wang rakyta 22 tahun engkau sanjung. Engkau tanya Lim Kit SIang. Engkau bongkar kubur Karpal Singh tanya dia apa dia tak dedah pasal Mahathir. Tapi kini engkau jadikan Mahathir pimpinan kamu. Tak ada perompaklain ke nak pimpin kamu?

  Kalau aku kata penyokong PH stupid engkau orang Marah.

  # Nasir

  MR : Bodoh, jahil… akibat banyak minum kencing

  1. YANG MNUUH PONDAN ITU IA LAH PONDAN. MCM BUDAK SEKOLAH TAKDA LAIN NAK TUDUH, TUDUH PONDAN.

   KECIK BETUL OTAK NYA.

   BODOH BANGANG NYA DI BUKTIKAN DENGAN MENUDUH MENGAMPU. SOKONG SAJA, DI TUDUH NYA MENGAMPU. ALAMAK, PUNYA BANKRAP PUNYA OTAK.

 20. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR PUKIMAK TAK TAHUKAN MANA MUSUH MANA LAWAN.

  SEKOLAH PONDOK SELALU MAKAN NASI DENGAN IKAN KERING, MANA ADA ZAT PROTEIN DSB NYA UNTUK MENGUATKAN OTAK NYA.

  MAKA MANGKIN BODOH LAH DIA. SELALU BERKAWAN DENGAN MAKNYAH, MANA NAK DAPAT CAMPURAN YANG MEMBOLEHKAN DIA LUAS PEMIKIRAN. SELALU CAKAP PASAL BATANG KECIK BESAR, BULU BANYAK DLL. PATHETIC.

 21. TN DIANGKAT JADI ANJING DAJJAL ILLUMINITY SEBAB DIA SANGGUP MENYALAK TANPA HENTI FREE OF CHARGE…..

  KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI……

  BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN……

  BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA…..

  Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir…….

  Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
  Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.

  Ketua Pemuda PKR (AMK) Wilayah Persekutuan, P Prabakaran, berkata mereka mengemukakan laporan polis tersebut agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan tegas dan pantas terhadap individu yang ingkar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  “Selain itu, hal ini juga bagi menjaga nama baik pihak berwajib daripada dikatakan bersikap pilih kasih semasa menjatuhkan hukuman. Apabila rakyat marhean mereka didenda dan ditahan, tetapi golongan elit dibebaskan tanpa sebarang tindakan,” katanya.

  Hadir sama Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul; dan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Lee Bing Hong.

  Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada jam 12 tengah hari tadi.

  Patutlah PH boleh memerintah 22 bulan aje. Menteri Bodoh cakap lebih buat kerja tak tahu, PM ego semacam dia aje betul.

  Kalau engkau orang nak adu kes Najib pasal SOP engkau orang adu sekali perjumpaan Mahathir. Lagi pun Najib tak ajur perjumpaan rakyat datang. Si Mahathir tu memang dia sendiri ajur majlis. Tapi engkau orang diam senyap. Memang celaka cara PH tangani isu. Buka celaka hipokrit.

  Begitu juga bila pimpinan PAS jumpa Najib engkau orang bising pasal Najib persalah. Yang engkau orang jumpa Anwar Ibrahim yang dah diputus peliwat oleh Mahkamah Persetuan TAK APA. PASAL PH buat semuanya betul.

  Atok yang rompak wang rakyta 22 tahun engkau sanjung. Engkau tanya Lim Kit SIang. Engkau bongkar kubur Karpal Singh tanya dia apa dia tak dedah pasal Mahathir. Tapi kini engkau jadikan Mahathir pimpinan kamu. Tak ada perompaklain ke nak pimpin kamu?

  Kalau aku kata penyokong PH stupid engkau orang Marah.

  # Nasir

  MR : Bodoh, jahil… akibat banyak minum kencing

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR TAK DI ANGKAT TAPI MEMANG EERUK MELOMPAT LOMPAT SEBAB SELALU KENA BELACAN DI BONT.T NYA.

 22. TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK SAKAN WALAUPUN TAK DAPAT TULANG……

  TN SANGAT BODOH DAN BANGANG ..
  ..PAK KADOK DAH DAPAT RESTU DAJJAL ILLUMINITY….ITU SEBAB DIA GOYANG KAKI….MAKAN TANGGUNG BERAK CANGKUNG……

  TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR……

  MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA……

  PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH……

  Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir……..

  Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29.
  Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah.

  Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat rakyat pada pru14 lepas. Kqmu orang dapat kerajaan dari mandat lompat.

  Adakah bila melompat kepada kem kamu ia adalah OK Tetapi jika melompat ke kem lawan, ia adalah rampasan kuasa?

  Hipokrit betul kamu bah. You reap what you sow.

  #Kredit :Muhamad Harris Nasril

  MR : PH hipokrit kalau dia ok orang lain tak boleh terus saman atau report polis

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR BUKAN SAJA MENYALAK TAPI MELAUNG MACAM LOTONG YANG KEHILANGAN PUAK HHUNTING GANG NYA.

   BODOH NYA AMAT SANGAT, TAKDA LAIN CAKAP DI BLOG INI TAPI MENCACI APA SAJA.

   BANGANG NYA TU SEBAB TAK TAHU DAN TAK TENTU HALUAN. SEPATUT NYA MENEMBAK KE MUSUH DI DEPAN TAPI ADA MASA MENEMBAK KE KIRI KANAN. MESTI DIA MAPOSSS DI TEMBAK KAWAN DI KIRI KANAN NYA.

   1. BABI MAHATHIRVSANWAR INI MENYODOK NYODOK DENGAN TAK TENTU ARAH.

    BILA TERSODOK RAZOR BLADE, KOYAK RABAK LAH MUNCUNG NYA.

 23. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR kata JANGAN KENCING MACAM PH ..

  Si dajjal memang tuduh liar ajer. Konon nya PH kencing tak senonoh. Tak kasi bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

  Dia selalu kena kencing. Lulusan SJK, tak dapat kerusi di atas. Dia asyik duduk di bawah. Maka kena kencing selalu lah.

  Pada masa2 nya ramai yang kencing di atas dia. Hingga air kencing masuk mulut dia. Minum air kencing lah dia.

  1. Apa yg ko Meroyan ni jang oi!!!

   1. Meroyan? Kau tak faham? Sekolah SJK dulu yer?

    Bukan saja bodoh tak faham politik yang di bincangkan, kau juga bangang tak ada common sense. Biasa dengan Chinese characters yer? Or Tamil script.

    Kan kau boleh komen pasal blog post itu. Atau apa lain yang tak menyakitkan hati seiapa.

    Tapi kau pilih nak sakitkan hati aku. Kau terima lah padah nya.

    1. Di SJK kau bercampur degan sampah masyarakat, mana ada reti adab sopan jangan menyampok, terutama bila otak kau mcm lempuk.

     Juga kalau penting sangat nak sampuk, keluarkan hujah2 yang beralasan lah. Bila kau sampuk mcm apek kolot, nampak benar lah kau tidak ada pelajaran tinggi atau campuran yang membolehkan kau ada CLASS dalam mayarakat.

     Bila tidak, kau nampak mcm ada ha nya kelas pariah.

     1. Emak bapak kau tak bimbing kau adab sopan jangan menyampuuk dll di masa kecil. Sebab mereka sentiasa sibuk pagi petang siag malam – berkongk.k

 24. TN SANGAT BODOH DAN BANGANG ..
  ..PAK KADOK DAH DAPAT RESTU DAJJAL ILLUMINITY….ITU SEBAB DIA GOYANG KAKI….MAKAN TANGGUNG BERAK CANGKUNG……

  TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR……

  MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA……

  PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH……

  Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir……..

  Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29.
  Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah.

  Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat rakyat pada pru14 lepas. Kqmu orang dapat kerajaan dari mandat lompat.

  Adakah bila melompat kepada kem kamu ia adalah OK Tetapi jika melompat ke kem lawan, ia adalah rampasan kuasa?

  Hipokrit betul kamu bah. You reap what you sow.

  #Kredit :Muhamad Harris Nasril

  MR : PH hipokrit kalau dia ok orang lain tak boleh terus saman atau report polis

  1. Lihat lah balunan dan tibaian ke atas si bangang ini – di komen2 bermula 12.16 pm di atas.

   Kuyup dia kena kencing.

   Moral of the story: jangan sentuh tebuan yang sedang menghidu madu di bunga.

 25. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR ini lepasan SJK. Salah campuran, pemikiran nya tak luas, katak di bawah tempurung.

  Kerana otak nya kempes, dia tak di terima di kumpulan2 yang terkenal.

  Ha nya hoheh di sana sini. Menghabihkan boreh ajo.

 26. Puak pelompat katak secara pukal berjemaah ni memang kapir harbi belaka kikikikikki

  Penyokong pon sama kapir harbi belaka

  Kita ni sebagai Rakyat pula tidak sepatutnya membiarkan ia terjadi kerana rasuah akan memusnahkan setiap inti pati demokrasi

  1. Ini semua ajaran pak yidin….melompat secara berjemaah sudah jadi norma baru kata pak yidin

   1. Pas pun perangai dah sama macam kapor harbi….

    Kikikikiki..kikiki

  2. Nama kau Goh. Tapi mengkapir harbi. Awat arr?

   1. Sebab hadi awang kabo umno tu kapir harbiiiiii…bodoh lu

    Kikiki

    1. Baru nak kenal dunia ke lu ?kikikiki

 27. MVSA ini amat bodoh, bangang tidak terhingga.

  Mengata “MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG (Tun M)” memang lah perkara biasa. Puak pembangkang punya calon pun mesti mendapat restu boss depa.

  Cetek pemikiran nya, kecik otak nya, terletak di kepala lutut nya.

  Biasa nya otak manusia berat nya lk 130gm. Si bangang ni punya otak dalam lingkungan 100 gm shj.

  1. Contoh bodoh amat sangat MVSA ini – mengata kena kencing tak habis habis.

   Mcm budak kecik. Tapi dia sudah tua renta. Sudah lama pencen, tak bertanggung jawab, tak di percyai anak nya menjaga cucu nya.

   Jadi, tak ada kerja lain, dia mengarut lah di sini.

   Cakap tak betul, dia di carut.

 28. TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR……

  MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA……

  PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH……

  Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir……..

  Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29.
  Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah.

  Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat rakyat pada pru14 lepas. Kqmu orang dapat kerajaan dari mandat lompat.

  Adakah bila melompat kepada kem kamu ia adalah OK Tetapi jika melompat ke kem lawan, ia adalah rampasan kuasa?

  Hipokrit betul kamu bah. You reap what you sow.

  #Kredit :Muhamad Harris Nasril

  MR : PH hipokrit kalau dia ok orang lain tak boleh terus saman atau report polis

  1. Laaaaaa, apasal kau nak kangjor dengan aku? Kan aku ingat kita on the same side.

   Dah aku kata begitu dulu, tapi kau buat lagi.

   Mulai sekarang, aku anggap kau sebagai musuh aku.

   Akan aku balun, tibai, bantai kamu di sini.

   Bodoh bangang tak terhingga Dajjal MVSA nih.

 29. Tak boleh naik muka si zunnun di sini. Dibalun, ditibai, dibantai bertalu talu.

  Demikian lah nasib seorang pariah. Sama ada di biar-jijikan atau dibalun, tibai dan bantai. Di sini biasa nya dibalun dll.

 30. KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI……

  BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN……

  BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA…..

  Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir…….

  Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
  Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.

  Ketua Pemuda PKR (AMK) Wilayah Persekutuan, P Prabakaran, berkata mereka mengemukakan laporan polis tersebut agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan tegas dan pantas terhadap individu yang ingkar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  “Selain itu, hal ini juga bagi menjaga nama baik pihak berwajib daripada dikatakan bersikap pilih kasih semasa menjatuhkan hukuman. Apabila rakyat marhean mereka didenda dan ditahan, tetapi golongan elit dibebaskan tanpa sebarang tindakan,” katanya.

  Hadir sama Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul; dan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Lee Bing Hong.

  Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada jam 12 tengah hari tadi.

  Patutlah PH boleh memerintah 22 bulan aje. Menteri Bodoh cakap lebih buat kerja tak tahu, PM ego semacam dia aje betul.

  Kalau engkau orang nak adu kes Najib pasal SOP engkau orang adu sekali perjumpaan Mahathir. Lagi pun Najib tak ajur perjumpaan rakyat datang. Si Mahathir tu memang dia sendiri ajur majlis. Tapi engkau orang diam senyap. Memang celaka cara PH tangani isu. Buka celaka hipokrit.

  Begitu juga bila pimpinan PAS jumpa Najib engkau orang bising pasal Najib persalah. Yang engkau orang jumpa Anwar Ibrahim yang dah diputus peliwat oleh Mahkamah Persetuan TAK APA. PASAL PH buat semuanya betul.

  Atok yang rompak wang rakyta 22 tahun engkau sanjung. Engkau tanya Lim Kit SIang. Engkau bongkar kubur Karpal Singh tanya dia apa dia tak dedah pasal Mahathir. Tapi kini engkau jadikan Mahathir pimpinan kamu. Tak ada perompaklain ke nak pimpin kamu?

  Kalau aku kata penyokong PH stupid engkau orang Marah.

  # Nasir

  MR : Bodoh, jahil… akibat banyak minum kencing

 31. MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA……

  PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH……

  Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir……..

  Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29.
  Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah.

  Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat rakyat pada pru14 lepas. Kqmu orang dapat kerajaan dari mandat lompat.

  Adakah bila melompat kepada kem kamu ia adalah OK Tetapi jika melompat ke kem lawan, ia adalah rampasan kuasa?

  Hipokrit betul kamu bah. You reap what you sow.

  #Kredit :Muhamad Harris Nasril

  MR : PH hipokrit kalau dia ok orang lain tak boleh terus saman atau report polis

 32. najib bini rosmah

  Lebih banyak kudeta mandat rasuah broker, lebih afdhal dan aman. Kahkahkah!

 33. lurus mem”buta” atau lurus mem”babi” 🤣

  biar betul, jika pAs parti lurus, tak lah mengaku islam mak bapak mereka punya…

  tapi betul ke islam hadi, ‘rasullulah’ nya yg punya? ‘rasulullah’ bangsa arab yg punya.🤣

  1. Yang membabi itu ia lah kamu. Sebab kamu memang babi. Dari mula, sekarang hingga biola2. Babi akan teru babi.

   Babi tak tonngang tonggek di pokok Kayu Ara. Sebab kamu pendek. Jadi, kamu menonggang ajer semata.

 34. PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH……

  Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir……..

  Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29.
  Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah.

  Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat rakyat pada pru14 lepas. Kqmu orang dapat kerajaan dari mandat lompat.

  Adakah bila melompat kepada kem kamu ia adalah OK Tetapi jika melompat ke kem lawan, ia adalah rampasan kuasa?

  Hipokrit betul kamu bah. You reap what you sow.

  #Kredit :Muhamad Harris Nasril

  MR : PH hipokrit kalau dia ok orang lain tak boleh terus saman atau report polis

  1. MVSA bangang, tak sedar bahwa sejak beribu tahun, the victors dictate the vanquished’s fate.

   1. pandai jugak budak yg asyik pamper kesana kemari nih ya..🤥

    tertelan terlebih biji2 kuldi nih 😂

    1. Kamu tertelan bola kamu dan geng kamu.

     Dah kalah berhujah, coba menuduh yang menang itu budak.

     Mentaliti si kalah yang paling huduh.

 35. BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN……

  BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA…..

  Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir…….

  Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
  Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.

  Ketua Pemuda PKR (AMK) Wilayah Persekutuan, P Prabakaran, berkata mereka mengemukakan laporan polis tersebut agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan tegas dan pantas terhadap individu yang ingkar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  “Selain itu, hal ini juga bagi menjaga nama baik pihak berwajib daripada dikatakan bersikap pilih kasih semasa menjatuhkan hukuman. Apabila rakyat marhean mereka didenda dan ditahan, tetapi golongan elit dibebaskan tanpa sebarang tindakan,” katanya.

  Hadir sama Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul; dan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Lee Bing Hong.

  Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada jam 12 tengah hari tadi.

  Patutlah PH boleh memerintah 22 bulan aje. Menteri Bodoh cakap lebih buat kerja tak tahu, PM ego semacam dia aje betul.

  Kalau engkau orang nak adu kes Najib pasal SOP engkau orang adu sekali perjumpaan Mahathir. Lagi pun Najib tak ajur perjumpaan rakyat datang. Si Mahathir tu memang dia sendiri ajur majlis. Tapi engkau orang diam senyap. Memang celaka cara PH tangani isu. Buka celaka hipokrit.

  Begitu juga bila pimpinan PAS jumpa Najib engkau orang bising pasal Najib persalah. Yang engkau orang jumpa Anwar Ibrahim yang dah diputus peliwat oleh Mahkamah Persetuan TAK APA. PASAL PH buat semuanya betul.

  Atok yang rompak wang rakyta 22 tahun engkau sanjung. Engkau tanya Lim Kit SIang. Engkau bongkar kubur Karpal Singh tanya dia apa dia tak dedah pasal Mahathir. Tapi kini engkau jadikan Mahathir pimpinan kamu. Tak ada perompaklain ke nak pimpin kamu?

  Kalau aku kata penyokong PH stupid engkau orang Marah.

  # Nasir

  MR : Bodoh, jahil… akibat banyak minum kencing

 36. melayu2 islam hadi ke sana kemari dgn kesundalan bangsa dan agama…

  yg rakyat perlukan bukan asyik memuki2 kehebatan melayu mau pun puki memuki kapir sana sini…

  dgn pengangguran mencecah 1 juta dan naik mendadak saban hari, lepAsan universiti dah jadi peon food grab tegar, baik sj tutup universiti yg ada dari membazir menyediakan ptpn dan salurkan dana utk sektor yg blh merangsang ekonomi…

  tak cukup dgn tebuk atap sana sini, melayu2 islam hadi merasakan yg penting bukan kesejahteraan rakyat dan merangsang ekonomi tapi kepentingan ‘islam’ dangkal mereka utk berkuasa….

  ini kah matlamat melayu2 islam hadi yg serba asyik memuki setiap hari? isu remeh temeh di jadikan perkara penting mereka dari melihat keperluan rakyat jelata?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

   Bangsa kamu menyundal beribu tahun sejak di China, berperang antara kaum hingga China mundur, di ketawakan, diaggap pariah dek dunia antarabangsa hingga beberapa dekad yang lalu sahaja.

   Memuki memang dah kerja dan kegemaran korang, buat begitu pagi petang siang malam. Konon nya ada budaya 3000 tahun tapi banyak berkongkak.

 37. najib bini rosmah

  Imej Umno disusun memburuk dan jijik sejak sebulan lalu. Geng kartel Semburit kerja menyondol belakang siang dan malam. Hardcore Umno tidur menonggeng terlalu lama. Kahkahkah!

 38. najib bini rosmah

  Apa hal Pas sibuk masuk campur hal cah keting rebut 50 dan 45 kerusi? Pas ada kerusi ke lagi PRU15? Takkan 18 je? Kahkahkah!

 39. najib bini rosmah

  Dari 50 kerusi Parlimen kepada 45 kerusi DUN Sabah. Bersatu parti paling cepat pupus dalam Sejarah Malaysia Moden. Kahkahkah!

  1. Mimpi lah kamu. Tak salah bermimpi, it doesn’t cost anything.

 40. PN akan kecundang. Warisan dan PH harus bekerjasama dengan mentap. Sentimen pengundi di Sabah sekarang memihak kepada Warisan.

 41. najib bini rosmah

  Hardcore UMNO sudah sound jangan main semburit sama gua. Apakah UMNO baru sedar selepas disemburitkan pengkhianat dalam isu Broker yang gagal jadi KM Sabah? Kahkahkah!

  1. Semburit bukan nya “main”. Itu sodok menyodok. Dalam politik pun.

 42. BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA…..

  Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir…….

  Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
  Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.

  Ketua Pemuda PKR (AMK) Wilayah Persekutuan, P Prabakaran, berkata mereka mengemukakan laporan polis tersebut agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan tegas dan pantas terhadap individu yang ingkar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  “Selain itu, hal ini juga bagi menjaga nama baik pihak berwajib daripada dikatakan bersikap pilih kasih semasa menjatuhkan hukuman. Apabila rakyat marhean mereka didenda dan ditahan, tetapi golongan elit dibebaskan tanpa sebarang tindakan,” katanya.

  Hadir sama Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul; dan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Lee Bing Hong.

  Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada jam 12 tengah hari tadi.

  Patutlah PH boleh memerintah 22 bulan aje. Menteri Bodoh cakap lebih buat kerja tak tahu, PM ego semacam dia aje betul.

  Kalau engkau orang nak adu kes Najib pasal SOP engkau orang adu sekali perjumpaan Mahathir. Lagi pun Najib tak ajur perjumpaan rakyat datang. Si Mahathir tu memang dia sendiri ajur majlis. Tapi engkau orang diam senyap. Memang celaka cara PH tangani isu. Buka celaka hipokrit.

  Begitu juga bila pimpinan PAS jumpa Najib engkau orang bising pasal Najib persalah. Yang engkau orang jumpa Anwar Ibrahim yang dah diputus peliwat oleh Mahkamah Persetuan TAK APA. PASAL PH buat semuanya betul.

  Atok yang rompak wang rakyta 22 tahun engkau sanjung. Engkau tanya Lim Kit SIang. Engkau bongkar kubur Karpal Singh tanya dia apa dia tak dedah pasal Mahathir. Tapi kini engkau jadikan Mahathir pimpinan kamu. Tak ada perompaklain ke nak pimpin kamu?

  Kalau aku kata penyokong PH stupid engkau orang Marah.

  # Nasir

  MR : Bodoh, jahil… akibat banyak minum kencing

 43. bersatu kini betul2 daging berduri yg bisa dari seketul daging babi hadi….

  golongan sedikit yg memulas kepala2 melayu2 islam hadi…

  melayu2 islam hadi dah jadi bodoh di beri jawatan dan ghadimah oleh melayu2 bersatu…

  bayaran upah yg memerangkap melayu2 islam hadi, seperti babi2 menunggu utk di sembelih satu persatu, bermula dari najib, ku nan, zahid, azeez, rosmah, mAt mazlan, bung, hadi, abodooh dan nasarudin bangi

  mahathir hantar trojan horse nya, melayu2 terperangkap dgn nafsu ‘islam’ mereka…🤣

  1. di sembelih?

   Kamu perlu di sembelih dulu.

 44. BABI JUNNUN MENYESAL BATU PELIR DIA DAH HILANG AKIBAT NAFSU TRANSGENDER TAPI BLOGGER KAT SINI JADI MANGSA……

  BABI JUNNUN TAK KIRA MASA TAU NAK MENYONDOL JEERR….. MAKLUMLAH SI MAK NYAH TUA KREPOT TAK DAPAT PELANGGAN MALAM TADI……

  UMNO ADALAH JIBENG DAN JIBENG ADALAH UMNO….JIKA JIBENG TUMPAS MAKA UMNO TIADA LAGI BENTENG DAN KUBU…..

  USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL……

  Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW…….

  Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di sebuah teater di Paris, Perancis. Sebagai khalifah kpd seluruh umat Islam, Sultan Abdul Hamid II nekad utk menamatkan teater ini krna ini adalah satu penghinaan terhadap Islam.

  Baginda menulis surat amaran kpd kerajaan Perancis supaya mereka menghentikan teater tersebut. Selepas berbincang mengenai perkara tersebut, kerajaan Perancis bukan sahaja menghentikan teater itu, bahkan mereka juga membuang pelakon2 tersebut ke United Kingdom utk memujuk sultan.

  Selepas beberapa ketika, baginda mendapat tahu bahawa teater sama yg menghina umat Islam akn ditayangkan sekali lg di London. Sultan Abdul Hamid II menjawab isu ini dan menulis surat kpd kerajaan British dgn amaran yg sama, dgn memaklumkan mereka bhwa teater itu telah diharamkan di Perancis baru2 ini. Kerajaan British menjawab surat baginda dgn menyatakan “Ini bukan Perancis. Kami mempunyai kebebasan di wilayah kami.”

  Setelah menerima surat ini, Sultan Abdul Hamid II menulis surat balas yg cukup agresif kpd British dan menyatakan: “Nenek moyang beta mempertaruhkan nyawa mereka tanpa ragu2 utk kepentingan dan kejayaan Islam. Dlm isu ini, beta dgn segera akn memberikan arahan kpd semua umat Islam di seluruh dunia dan memaklumkan mereka tentang sikap sombong anda yang berterusan dan kedegilan untuk membenarkan teater yang menghina umat Islam ini diteruskan. SEKARANG ANDA PERLU MEMPERTIMBANGKAN APA YANG AKAN BERLAKU NANTI.”

  Disebabkan British mempunyai hubungan diplomatik yang luas dengan Sultan Abdul Hamid II, mereka memahami dengan mendalam personaliti Sultan. Mereka sedar bahawa kata2 baginda bukanlah satu ancaman kosong, dan dengan serta-merta mereka menamatkan teater tersebut

  # Sumber : Khairul Affendy II

  MR : Semoga Allah selamatkan kita dengan peminpin beriman

  1. Rasululah SAW yg hadi kerap mimpi ke? 🤣

   ‘Rasullulah SAW’ berbangsa arab dan yg asyik jolok2 puki2 bini ke?

   ‘Rasullulah SAW’ yg bawa islam assibiyah arab ke?

   atau RASULLULAH SAW kerasulan si muhammad, yg kekal abadi, tak tak mati tak tak binasa hingga kiamat semua manusia dan dunia2 mereka? 😂

   1. Kamu takda Raulullah, ha nya tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

 45. pAs adalab hadi dan hadi adalah pAs, berjawatan menteri dan duta khas di gaji dgn scheme “buta”….😂

  1. Kamu ia lah babi, selalu menyodok. nanti tersodok razor blade, rabak muncung kamu.

 46. BABI JUNNUN TAK KIRA MASA TAU NAK MENYONDOL JEERR….. MAKLUMLAH SI MAK NYAH TUA KREPOT TAK DAPAT PELANGGAN MALAM TADI……

  UMNO ADALAH JIBENG DAN JIBENG ADALAH UMNO….JIKA JIBENG TUMPAS MAKA UMNO TIADA LAGI BENTENG DAN KUBU…..

  USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL……

  Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW…….

  Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di sebuah teater di Paris, Perancis. Sebagai khalifah kpd seluruh umat Islam, Sultan Abdul Hamid II nekad utk menamatkan teater ini krna ini adalah satu penghinaan terhadap Islam.

  Baginda menulis surat amaran kpd kerajaan Perancis supaya mereka menghentikan teater tersebut. Selepas berbincang mengenai perkara tersebut, kerajaan Perancis bukan sahaja menghentikan teater itu, bahkan mereka juga membuang pelakon2 tersebut ke United Kingdom utk memujuk sultan.

  Selepas beberapa ketika, baginda mendapat tahu bahawa teater sama yg menghina umat Islam akn ditayangkan sekali lg di London. Sultan Abdul Hamid II menjawab isu ini dan menulis surat kpd kerajaan British dgn amaran yg sama, dgn memaklumkan mereka bhwa teater itu telah diharamkan di Perancis baru2 ini. Kerajaan British menjawab surat baginda dgn menyatakan “Ini bukan Perancis. Kami mempunyai kebebasan di wilayah kami.”

  Setelah menerima surat ini, Sultan Abdul Hamid II menulis surat balas yg cukup agresif kpd British dan menyatakan: “Nenek moyang beta mempertaruhkan nyawa mereka tanpa ragu2 utk kepentingan dan kejayaan Islam. Dlm isu ini, beta dgn segera akn memberikan arahan kpd semua umat Islam di seluruh dunia dan memaklumkan mereka tentang sikap sombong anda yang berterusan dan kedegilan untuk membenarkan teater yang menghina umat Islam ini diteruskan. SEKARANG ANDA PERLU MEMPERTIMBANGKAN APA YANG AKAN BERLAKU NANTI.”

  Disebabkan British mempunyai hubungan diplomatik yang luas dengan Sultan Abdul Hamid II, mereka memahami dengan mendalam personaliti Sultan. Mereka sedar bahawa kata2 baginda bukanlah satu ancaman kosong, dan dengan serta-merta mereka menamatkan teater tersebut

  # Sumber : Khairul Affendy II

  MR : Semoga Allah selamatkan kita dengan peminpin beriman

 47. ruu 355 adalah pAs dan pAs adalah ruu355, kini ruu355 tak perlu pAs dan pAs tak perlu ruu 355 lagi…🤣

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

   Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

 48. pAs adalah siti zailah dan zailah adakah pAs, dulu pornpuan bawah umor blh memuki kini pornpuan bawah umor pAs jaga puki hingga anggun dan cukup lestari …🤣

  1. Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

 49. pAs ada lah nasarudi daud dan nasarudin daud adalah pAs, dulu tahalul dgn dAp lalu omNo harbi dan kini tahalul dgn omNo lalu dAp harbi.🤣

  1. Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

 50. pAs ada lah hadi dan hadi adalah pAs, sama2 penjenamaan seketul daging babi 😂

  1. Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

 51. UMNO ADALAH JIBENG DAN JIBENG ADALAH UMNO….JIKA JIBENG TUMPAS MAKA UMNO TIADA LAGI BENTENG DAN KUBU…..

  USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL……

  Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW…….

  Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di sebuah teater di Paris, Perancis. Sebagai khalifah kpd seluruh umat Islam, Sultan Abdul Hamid II nekad utk menamatkan teater ini krna ini adalah satu penghinaan terhadap Islam.

  Baginda menulis surat amaran kpd kerajaan Perancis supaya mereka menghentikan teater tersebut. Selepas berbincang mengenai perkara tersebut, kerajaan Perancis bukan sahaja menghentikan teater itu, bahkan mereka juga membuang pelakon2 tersebut ke United Kingdom utk memujuk sultan.

  Selepas beberapa ketika, baginda mendapat tahu bahawa teater sama yg menghina umat Islam akn ditayangkan sekali lg di London. Sultan Abdul Hamid II menjawab isu ini dan menulis surat kpd kerajaan British dgn amaran yg sama, dgn memaklumkan mereka bhwa teater itu telah diharamkan di Perancis baru2 ini. Kerajaan British menjawab surat baginda dgn menyatakan “Ini bukan Perancis. Kami mempunyai kebebasan di wilayah kami.”

  Setelah menerima surat ini, Sultan Abdul Hamid II menulis surat balas yg cukup agresif kpd British dan menyatakan: “Nenek moyang beta mempertaruhkan nyawa mereka tanpa ragu2 utk kepentingan dan kejayaan Islam. Dlm isu ini, beta dgn segera akn memberikan arahan kpd semua umat Islam di seluruh dunia dan memaklumkan mereka tentang sikap sombong anda yang berterusan dan kedegilan untuk membenarkan teater yang menghina umat Islam ini diteruskan. SEKARANG ANDA PERLU MEMPERTIMBANGKAN APA YANG AKAN BERLAKU NANTI.”

  Disebabkan British mempunyai hubungan diplomatik yang luas dengan Sultan Abdul Hamid II, mereka memahami dengan mendalam personaliti Sultan. Mereka sedar bahawa kata2 baginda bukanlah satu ancaman kosong, dan dengan serta-merta mereka menamatkan teater tersebut

  # Sumber : Khairul Affendy II

  MR : Semoga Allah selamatkan kita dengan peminpin beriman

  1. pAs ada lah mokthar senik, mokthar senik ada lah pAs, parti yg kuat memuki…🤣

   1. Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

 52. babi2 melayu islam hadi taraf puki yg terkangkang ke?

  babi2 melayu islam hadi taraf golongan haiwan2 ke?

  babi yg di bela pun tak se sundal sebagini…

  1. Ini ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

   zunnun babi, period.

   Puki emak dia selalu terkangkang menunggu Bang Ali. Itu pasal dia senut begiitu.

 53. melayu2 islam hadi, ape yg mereka utamakan bila berjaya tebuk atap sana sini..

  selain asyik menjilat2 puki yg mokthar senik lakukan, berebut2 rampasan perang, u turn dgn ruu 355, ada kah kes adib dapat mereka selesaikan?

  melayu2 islam hadi golongan babi2 tegar dari hutan ke? 😂

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK selalu jilat puki emak dia. Maka selalu lah dia senut puki di sini.

 54. melayu2 islam yg hadi doa dan mimpikan dari ‘rasullulah’ nya dah berceramok kerana jawatan….

  tak kan doa hadi dan tak azimat seketul daging babi nya dah tak berkesan…

  zahrin dah ramalkan imNo akan punah dgn tabiat melayu2 dan ‘islam’ yg mereka anuti….

  art harun di lantik oleh omNo dan pAs yg mana ketika dulu pro oktober fest dan lgbt, mana suara melayu2 islam kini?….

  bila babi2 melayu islam asyik mem”babi”buta dgn apa yg mereka perjuangkan, babi2 melayu islam dah blh terbang sana sini…

  1. melayu2 islam hadi dah jadi babi2 tegar 🤣

   1. Kamu semulajadi babi tegar

 55. Najib’s UMNO and Muhyiddin’s BERSATU, what can you expect

  No reasonable man could be fooled and give them respect

  A convicted thief and a traitor may appear working together

  The reality is they are deeply suspicious of each other

  In Sabah no peaceful solution could be formulated

  For as long as band of thieves keep on prowling the ground

  Disadvantaged Shafie’s Warisan need not be afrighted

  Seek God’s help, In Shaa Allah you would come around

  What is most interesting, the old man has not yet commented

  May be studying ground movement before any action initiated

  Post 8th August, we may see and ferl some ground shaking

  When the old wily fox goes out in the open and start hunting

  Umno snubs Bersatu as it prefers PAS via M. Nasional

  Words gets around, Bersatu to join MN after getting invited

  For Bersatu if could be bound for hell and eventually fatal

  Karma could take any form and see Muhyiddin deeply humiliated

  With Najib convicted and Zahid waiting with breath abated

  Umno is floating directionless without strong able leaders

  With PAS, they will use race and religion without regret

  Hoping to continue scamming divided and gullible voters

 56. Parti ketiak jagung…
  Harapkan bulu je lebat…haprak !!!

  1. tapi parti islam syumul dan suci…

   … pAs kan kerap di buai mimpi “rasululah” oleh hadi, mokthar senik dah jadi wali kemarok puki ke?

   1. Kamu tak mimpi tapi tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal Pokok Kayu Ara mikirkan kamu kongkak puki emak kau.

  2. Makan lah yang ada bulu, Syetan.

 57. Sori out of topic –

  Malaysiakini
  Jho Low not in Macau, says top security official

  Dengan ada Interpol (Police International) bagai, tak tau di mana Jho Taek?

  Amende keadaan karut ni …

  1. amende yg kao hairan nih? selama ini, kao tak mengarut?

   1. Kamu aentiasa mengarut dan selammma lama nya, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

  2. najib bini rosmah

   Bagilah gelaran Tun kepada IGP dan budak ni kerana baru tahu Jho Low belum dapat dicari lagi. Bertahun-tahun shopping di Macau. Kahkahkah!

 58. Umno dah lapok. Pemimpin2 nya pun lapok. Ramai yang korap.

  Hapuskan korapsi – itu yang aku harap.

  1. najib bini rosmah

   Umno itulah yang Madey si Kitol dan Azmin Semburit nak menyondol ikut belakang. Kahkahkah!

 59. Bersatu dah nyata tidak sehaluan dengan Umno. Kalau tidak, Bersatu tidak di tubuhkan.

  Biarlah mereka bertanding satu sama lain. Yang kuat, lebih poular, akan menang.

  Tiada soal melemahkan sesiapa. Ini negara demokratik.

 60. USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL……

  Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW…….

  Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di sebuah teater di Paris, Perancis. Sebagai khalifah kpd seluruh umat Islam, Sultan Abdul Hamid II nekad utk menamatkan teater ini krna ini adalah satu penghinaan terhadap Islam.

  Baginda menulis surat amaran kpd kerajaan Perancis supaya mereka menghentikan teater tersebut. Selepas berbincang mengenai perkara tersebut, kerajaan Perancis bukan sahaja menghentikan teater itu, bahkan mereka juga membuang pelakon2 tersebut ke United Kingdom utk memujuk sultan.

  Selepas beberapa ketika, baginda mendapat tahu bahawa teater sama yg menghina umat Islam akn ditayangkan sekali lg di London. Sultan Abdul Hamid II menjawab isu ini dan menulis surat kpd kerajaan British dgn amaran yg sama, dgn memaklumkan mereka bhwa teater itu telah diharamkan di Perancis baru2 ini. Kerajaan British menjawab surat baginda dgn menyatakan “Ini bukan Perancis. Kami mempunyai kebebasan di wilayah kami.”

  Setelah menerima surat ini, Sultan Abdul Hamid II menulis surat balas yg cukup agresif kpd British dan menyatakan: “Nenek moyang beta mempertaruhkan nyawa mereka tanpa ragu2 utk kepentingan dan kejayaan Islam. Dlm isu ini, beta dgn segera akn memberikan arahan kpd semua umat Islam di seluruh dunia dan memaklumkan mereka tentang sikap sombong anda yang berterusan dan kedegilan untuk membenarkan teater yang menghina umat Islam ini diteruskan. SEKARANG ANDA PERLU MEMPERTIMBANGKAN APA YANG AKAN BERLAKU NANTI.”

  Disebabkan British mempunyai hubungan diplomatik yang luas dengan Sultan Abdul Hamid II, mereka memahami dengan mendalam personaliti Sultan. Mereka sedar bahawa kata2 baginda bukanlah satu ancaman kosong, dan dengan serta-merta mereka menamatkan teater tersebut

  # Sumber : Khairul Affendy II

  MR : Semoga Allah selamatkan kita dengan peminpin beriman

  1. Sumber Khairul Affendy tidak bertuliah.

   Kasi sumber yang bertauliah lah.

   Supaya amaran itu masuk kepala puak mereka sekarang ini.

 61. PARTI KADOK DITUBUH UNTUK HANCURKAN UMNO….JIKA UMNO TIDAK BERWASPADA SUATU HARI AKAN JADI KENYATAAN……

  ELOK TANDING TERBUKA …UMNO DAN PARTI KADOK BEBAS LETAK CALON….BIAR MASING2 UJI KEKUATAN SIAPA DISOKONG RAKYAT…..SUDAH TENTU JADI PENGAJARAN BAIK KEPADA PARTI KADOK…..

  MCA TU CINA MAJORITY BUDHA….PAUL KRISTIAN …..PAUL TU PULA NAMA INGGERIS BUKAN CINA…..DAH KAPIR MEMANG TAK ADA OTAK…..

  MCA JADI BERANI KERANA MELAYU PH PUJA DAPIG PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN……

  MCA Tentang Tukar Nama Dari Bukit St Paul Ke Bukit Melaka. Mengapa?…….

  Bukit St Paul.. Via JomJalan
  PERTUKARAN NAMA BUKIT ST PAUL KE BUKIT MELAKA DITENTANG MCA, INI CERITANYA

  Sejarah takkan terubah walaupun kita dah tukar nama sesebuah kawasan tu. Begitulah kesimpulan Institut Warisan Melaka (INSWA) berkenaan usaha nak tukar semula nama Bukit St. Paul menjadi Bukit Melaka.

  Bila kita cakap pasal sejarah ni, satu-satunya yang kita kena berhati-hati adalah tafsiran fakta. Kalau sekadar nak tukar nama ataupun pindah lokasi; kedua-dua benda ni adalah normal dalam usaha kita nak pelihara sejarah sendiri.
  Tapi ada pulak yang berkeras nak bantah penukaran nama tu…

  Melaka memang dah bandar bersejarah dan lokasi warisan negara, penukaran nama tu tak salah pun

  Baru-baru, muncul cadangan nak tukar nama Bukit St Paul tu kepada Bukit Melaka daripada Perbadanan Muzium Melaka (Perzim) dengan harapan ia dapat kembalikan semula fakta sejarah yang sebenar selepas beratus tahun telah jadi warisan legasi penjajah dengan penggunaan nama “St. Paul” tu.

  Mengikut Perzim, penukaran nama tersebut jugak baik sebab ia takde kaitan dengan mana-mana agama dan bangsa. Kalau diikutkan dari catatan lama, nama asal Bukit St. Paul tu adalah Bukit Melaka. Ia telah dilaporkan dalam catatan penulis Portugis bernama Eredia, dan jugak pernah tertulis dalam Sulatus Salatin yang merupakan kitab penting sejarah Melayu.
  Melaka
  Melaka pada 1580-1640… Via Openedition Journals

  Namun begitu, cadangan penukaran nama ni dibantah MCA. Kata Nurman Mohd Baroldin yang merupakan Pengurus Besar Institut Warisan Melaka (INSWA);

  “Siapalah MCA yang nak mempertikaikan usaha Perzim sedangkan apa yang dilakukan berdasarkan fakta sejarah. Tapi kalau ia dicampurkan emosi, keagamaan dan lain-lain yang akan mempengaruhi, mereka akan membantah.

  Seharusnya perkara ini dipandang secara positif. Apabila kita positif dan berpegang pada sejarah tanpa mengira kaum kita pasti bersetuju untuk kembalikan nama Bukit Melaka,”-Seperti yang dilaporkan Sinar Harian pada 25 Julai’

  Kawasan Bukit St Paul
  Kawasan Bukit St. Paul.. -Via Asia for Visitors

  “MCA pulak mempertahankan pengekalan nama Bukit St. Paul atas sebab nama tu dah popular dan diiktiraf antarabangsa. Dikhuatiri pulak kalau ditukar namanya, ia akan menukar sejarah jugak. Bantahan ni jugak bersandar pada sebab-sebab tersendiri yang difikirkan oleh MCA Kota Melaka. Kata Naib Pengerusinya, Datuk Ronald Gan;

  Sejak dahulu lagi nama Bukit St Paul sudah digunakan. Jadi, tiada keperluan untuk mengubah sejarah yang tercipta sejak sekian lama. Ini bukan isu perkauman atau bangsa, tapi kita nak generasi akan datang tahu mengenai nama bukit yang sudah wujud sekian lama ini.

  “Perlu faham, dakwaan yang mengatakan nama Bukit St Paul bukan untuk mengagungkan gereja juga adalah tidak tepat memandangkan gereja di atas itu hanya tinggal rangka bangunan sahaja dan bukannya tempat ibadat,”- Seperti yang dilaporkan Sinar Harian pada 24 Julai

  Bukit St Paul Gereja
  Sisa tinggalan gereja di bukit tersebut.. -Via Gowhere Malaysia

  Tengah tunggu laporan penuh, ada yang kata kenyataan MB Melaka hambar sambil beri ‘peringatan’ pada MCA

  Pertikaian mengenai cadangan penukaran nama tu mendapat perhatian ramai pihak. Susulan wujudnya bantahan dari Perzim dan MCA, MB Melaka macam nak kurangkan sikit ketegangan tu dengan menyatakan bahawa cadangan tu masih diteliti lagi. MB Melaka, Datuk Sulaiman Md Ali kata cadangan tu perlu diteliti lagi dengan lebih mendalam serta kena wujud perbincangan oleh pelbagai pihak.
  Bagi mereka yang macam tak puas hati pulak, diorang siap kata kenyataan MB Melaka ni hambar sangat sebab dilihat tak cerminkan rakyat yang mahukan perubahan kepada tempat bersejarah. Kami rasa takde masalah nak tukar nama kalau disertai dengan sebab-sebab yang masuk akal. Korang rasa macam mana? Patutkah nama tempat-tempat bersejarah ni ditukar?
  (https://orangkata.my/isu-semasa/pertukaran-nama-bukit-st-paul-ke-bukit-melaka-ditentang-mca-ini-ceritanya/)

  1. KAPIR BKAN TAK ADA OTAK.

   HANYA OTAK NYA PENUH KEKAPIRAN.

 62. lawan je apa mau takot..wa jantan lu pun jantan maaaa

 63. ELOK TANDING TERBUKA …UMNO DAN PARTI KADOK BEBAS LETAK CALON….BIAR MASING2 UJI KEKUATAN SIAPA DISOKONG RAKYAT…..SUDAH TENTU JADI PENGAJARAN BAIK KEPADA PARTI KADOK…..

  MCA TU CINA MAJORITY BUDHA….PAUL KRISTIAN …..PAUL TU PULA NAMA INGGERIS BUKAN CINA…..DAH KAPIR MEMANG TAK ADA OTAK…..

  MCA JADI BERANI KERANA MELAYU PH PUJA DAPIG PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN……

  MCA Tentang Tukar Nama Dari Bukit St Paul Ke Bukit Melaka. Mengapa?…….

  Bukit St Paul.. Via JomJalan
  PERTUKARAN NAMA BUKIT ST PAUL KE BUKIT MELAKA DITENTANG MCA, INI CERITANYA

  Sejarah takkan terubah walaupun kita dah tukar nama sesebuah kawasan tu. Begitulah kesimpulan Institut Warisan Melaka (INSWA) berkenaan usaha nak tukar semula nama Bukit St. Paul menjadi Bukit Melaka.

  Bila kita cakap pasal sejarah ni, satu-satunya yang kita kena berhati-hati adalah tafsiran fakta. Kalau sekadar nak tukar nama ataupun pindah lokasi; kedua-dua benda ni adalah normal dalam usaha kita nak pelihara sejarah sendiri.
  Tapi ada pulak yang berkeras nak bantah penukaran nama tu…

  Melaka memang dah bandar bersejarah dan lokasi warisan negara, penukaran nama tu tak salah pun

  Baru-baru, muncul cadangan nak tukar nama Bukit St Paul tu kepada Bukit Melaka daripada Perbadanan Muzium Melaka (Perzim) dengan harapan ia dapat kembalikan semula fakta sejarah yang sebenar selepas beratus tahun telah jadi warisan legasi penjajah dengan penggunaan nama “St. Paul” tu.

  Mengikut Perzim, penukaran nama tersebut jugak baik sebab ia takde kaitan dengan mana-mana agama dan bangsa. Kalau diikutkan dari catatan lama, nama asal Bukit St. Paul tu adalah Bukit Melaka. Ia telah dilaporkan dalam catatan penulis Portugis bernama Eredia, dan jugak pernah tertulis dalam Sulatus Salatin yang merupakan kitab penting sejarah Melayu.
  Melaka
  Melaka pada 1580-1640… Via Openedition Journals

  Namun begitu, cadangan penukaran nama ni dibantah MCA. Kata Nurman Mohd Baroldin yang merupakan Pengurus Besar Institut Warisan Melaka (INSWA);

  “Siapalah MCA yang nak mempertikaikan usaha Perzim sedangkan apa yang dilakukan berdasarkan fakta sejarah. Tapi kalau ia dicampurkan emosi, keagamaan dan lain-lain yang akan mempengaruhi, mereka akan membantah.

  Seharusnya perkara ini dipandang secara positif. Apabila kita positif dan berpegang pada sejarah tanpa mengira kaum kita pasti bersetuju untuk kembalikan nama Bukit Melaka,”-Seperti yang dilaporkan Sinar Harian pada 25 Julai’

  Kawasan Bukit St Paul
  Kawasan Bukit St. Paul.. -Via Asia for Visitors

  “MCA pulak mempertahankan pengekalan nama Bukit St. Paul atas sebab nama tu dah popular dan diiktiraf antarabangsa. Dikhuatiri pulak kalau ditukar namanya, ia akan menukar sejarah jugak. Bantahan ni jugak bersandar pada sebab-sebab tersendiri yang difikirkan oleh MCA Kota Melaka. Kata Naib Pengerusinya, Datuk Ronald Gan;

  Sejak dahulu lagi nama Bukit St Paul sudah digunakan. Jadi, tiada keperluan untuk mengubah sejarah yang tercipta sejak sekian lama. Ini bukan isu perkauman atau bangsa, tapi kita nak generasi akan datang tahu mengenai nama bukit yang sudah wujud sekian lama ini.

  “Perlu faham, dakwaan yang mengatakan nama Bukit St Paul bukan untuk mengagungkan gereja juga adalah tidak tepat memandangkan gereja di atas itu hanya tinggal rangka bangunan sahaja dan bukannya tempat ibadat,”- Seperti yang dilaporkan Sinar Harian pada 24 Julai

  Bukit St Paul Gereja
  Sisa tinggalan gereja di bukit tersebut.. -Via Gowhere Malaysia

  Tengah tunggu laporan penuh, ada yang kata kenyataan MB Melaka hambar sambil beri ‘peringatan’ pada MCA

  Pertikaian mengenai cadangan penukaran nama tu mendapat perhatian ramai pihak. Susulan wujudnya bantahan dari Perzim dan MCA, MB Melaka macam nak kurangkan sikit ketegangan tu dengan menyatakan bahawa cadangan tu masih diteliti lagi. MB Melaka, Datuk Sulaiman Md Ali kata cadangan tu perlu diteliti lagi dengan lebih mendalam serta kena wujud perbincangan oleh pelbagai pihak.
  Bagi mereka yang macam tak puas hati pulak, diorang siap kata kenyataan MB Melaka ni hambar sangat sebab dilihat tak cerminkan rakyat yang mahukan perubahan kepada tempat bersejarah. Kami rasa takde masalah nak tukar nama kalau disertai dengan sebab-sebab yang masuk akal. Korang rasa macam mana? Patutkah nama tempat-tempat bersejarah ni ditukar?
  (https://orangkata.my/isu-semasa/pertukaran-nama-bukit-st-paul-ke-bukit-melaka-ditentang-mca-ini-ceritanya/)

  1. Parti bapok amacam?

Leave a Reply

Your email address will not be published.