UMNO DAN BERSATU DI SABAH – MULA2 GADUH KERUSI, KEMUDIAN BEREBUT SIAPA NAK JADI KETUA MENTERI

Belum pun tarikh penamaan calon dan pengundian untuk PRN Sabah ditetapkan oleh SPR, tanda-tanda “gaduh besar” antara UMNO dan Bersatu lebih dulu jelas kelihatan.

Dalam reaksi awal kedua-dua parti Melayu itu, mereka kini nampaknya saling berebut kerusi untuk ditandingi.

Paling menonjol, Bersatu yang hanya baru setahun jagung bertapak di Sabah dan entah-entah jari tangan lebih banyak daripada cawangan di setiap bahagian, kini sudah menampakkan nafsu besar untuk bertanding di 45 kerusi dalam PRN akan datang ini.

Pengerusi Bersatu Sabah, Hajiji Noor berkata, pihaknya sudah mengenal pasti 45 kerusi Dun yang mahu ditandingi itu.

“Kita sudah bersiap-sedia dan mengenal pasti 45 kerusi DUN yang akan ditandingi.

“Bersatu akan mengemukakan calon yang berwibawa, mempunyai kredibiliti, berkemampuan dan mampu membawa kemenangan,” tegasnya lagi.

Hajiji adalah antara 16 Adun UMNO Sabah yang melompat menyertai dan menubuhkan Bersatu di negeri itu selepas PRU14 yang lalu.

Ikrar awalnya ialah menubuhkan Bersatu bertujuan mengukuhkan kedudukan kerajaan negeri Sabah yang dipimpin oleh Warisan.

Tetapi, tiga hari lalu mereka memberi sokongan kepada Musa Aman untuk merampas kembali kerajaan negeri Sabah yang akhirnya membuatkan Shafie Apdal memohon kepada TYT agar Dun dibubarkan untuk pilihanraya semula diadakan.

Dalam reaksi kepada keinginan Hajiji itu, UMNO mengingatkan Bersatu agar jangan bermimpi untuk bertanding sebanyak itu di Sabah.

“UMNO Sabah punyai autonomi menentukan hal calon dan kerusi yang ditandingi. Tetapi kalau sebelum berunding pun Bersatu sudah ghairah mengiklan hasrat bertanding 45 kerusi.

“Itu bukan langkah berlandaskan kebijaksanaan atau keikhlasan dalam bersahabat,” kata Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan.

Pengerusi UMNO Sabah, Bung Mokhtar Radin berkata, UMNO secara tradisinya akan tetap mempertahankan 32 kerusi yang ditandingi parti itu dalam PRU14 lalu.

Menurutnya, UMNO Sabah akan mengadakan mesyuarat esok untuk berbincang berkenaan pembahagian kerusi dengan rakan sekutu dalam BN iaitu PBRS dan MCA.

Untuk rekod, UMNO dan Bersatu tiada hubungan politik secara rasmi, kecuali kedua-duanya berada dalam PN di Pusat yang masih belum didaftarkan secara sah.

Daripada 32 kerusi yang tradisinya ditandingi UMNO atau 45 kerusi yang diingini Bersatu, sudah pasti kedua-dua parti saling berebut kerusi yang sama.

Dalam PRU14 lalu, 60 kerusi Dun dipertandingkan di Sabah, tetapi dalam PRN akan datang ini, jumlahnya meningkat kepada 73 kerusi.

Setiausaha Agung BN, Annuar Musa turut mengingatkan Bersatu agar berunding dengan UMNO jika ingin berlakunya pertandingan satu lawan satu dengan Warisan.

Katanya, baik Bersatu atau BN, sesiapa pun boleh bertanding sebanyak mana kerusi yang diingini, tetapi jika ingin pertandingan “straight fight” melawan Warisan, tentulah kena berunding.

“Bagaimanapun pastikan pasti yang lebih kuat diberi laluan,” katanya dalam ciapan di Twitter dengan tulisan huruf besar seolah-olah mengingatkan Bersatu bahawa UMNO lebih kuat berbanding parti tersebut.

Naib Presiden UMNO, Khaled Nordin pula menempak keinginan Hajiji itu dengan mengingatkan bahawa kewujudan Bersatu di Sabah adalah kerana pembelotan.

Ini dengan jelas membayangkan UMNO tidak akan memberi muka kepada Bersatu dalam PRN Sabah ini.

Ini baru gaduh soal kerusi, itu pun nampaknya akan berlarutan lagi untuk beberapa lama kerana masing-masing inginkan kuasa yang lebih untuk parti masing-masing.

Untuk UMNO, mereka tentu saja bersandarkan kepada kekuatan dan strukrur parti itu yang lebih tersusun, manakala Bersatu semata-mata bergantung kepada kedudukan Muhyiddin Yassin yang kini menjadi Perdana Menteri.

Sama ada soal kerusi ini dapat diselesaikan atau tidak, yang pasti selepas ini mereka akan berbalah pula siapa yang patut jadi Ketua Menteri.

Baik Bung Mokhtar atau Hajiji, kedua-duanya dengan kedudukan sebagai peneraju UMNO dan Bersatu di Sabah, tentu saja ada keinginan untuk menjadi Ketua Menteri melalui PRN kali ini.

Begitu pun, Musa Aman, bekas Ketua Menteri dan satu-satunya Adun UMNO di Sabah dan gagal dalam cubaan merampas kedudukan Shafie Apdal baru-baru ini dan dipercayai telah bermodal besar untuk tujuan itu, pasti tidak akan berdiam diri saja membiarkan peluang terlepas sekali lagi.

Cuma, masalahnya beliau bukan lagi Pengerusi UMNO Sabah dan kedudukan itu kini dipegang oleh Bung Mokhtar.

Dalam keadaan sekarang, bukan saja Musa Aman sukar memastikan beliau dapat jadi Ketua Menteri semula, bahkan juga sulit untuk menentukan dirinya dicalonkan sekali lagi dalam PRN akan datang ini.

Tetapi, sebagai bekas Ketua Menteri sebelum ini, tidak mustahil beliau akan menggunakan pengaruhnya untuk berurusan dengan pemimpin UMNO di Kuala Lumpur bagi memastikan dirinya tetap dipilih sebagai calon, seterusnya berpeluang menjadi Ketua Menteri.

Apa pun, tiga pemimpin ini – Bung Mokhtar, Hajiji dan Musa Aman dijangka akan bersaing sesama sendiri untuk menjadi Ketua Menteri mewakili PN yang tidak didaftarkan untuk berlawan dengan Warisan yang disokong PH yang hanya ada Shafie sebagai calon Ketua Menterinya.

Dengan bergaduh soal kerusi dan berebut jawatan nak jadi Ketua Menteri, ada peluangkah PN menumbangkan Warisan? (Shahbudindotcom 01/08/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 1 August 2020 — 11:26 pm

115
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
MAHATHIRVSANWARJijankenAnonymousGoh Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

UMBO DAN PARTI KADOK BUBAR SEMUA MASUK PAS SELESAI MASALAH……. KATA BERMADU PAK JUBO JADI JANTAN …… BABI JUNNUN PUN GUNA TAQIYYAH DIA PATUT ISTIHAR JADI TUHAN DARI TULIS BERBELIT2 PUSING2 SAMPAI DIA SENDIRI PUN TAK FAHAM APALAGI ORANG LAIN….. BABI JUNNUN WAKTU BEGINI LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN SEMBAH MATAHARI……. BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN TUUUU……. Pertumbuhan Ekonomi Sabah Lebih Baik di Era Barisan Nasional…… Dalam tempoh 8 tahun sebelum kerajaan Sabah bertukar tangan pada PRU14, kadar pertumbuhan ekonomi Sabah adalah lebih tinggi berbanding kadar pertumbuhan negara. Misalnya pada tahun 2017, kadar Sabah adalah 8.2% iaitu… Read more »

Jijan
Guest
Jijan

Khalid mengesahkan kewujudan Bersatu melalui proses pengkhiatan

Jijan
Guest
Jijan

khalid mengesahkan bahawa kewujudan Bersatu melalui pengkhiatan

Jijan
Guest
Jijan

Khalid Nordin mengakui dan mengesahkan kewujudan Betsatu melalui pengkhiatan

ken
Guest
ken

Bersatu parti katak lompat… serpihan Umno. Jadi Umno lebih berhak daripada Bersatu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PATUTLAH TN ANJING DAJJAL SIBUK MENYALAK KE SANA KE SINI DAH NYANYUK RUPA NYERRRRR…… . .. KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN… … KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL…..PARTI KADOK WAJIB DITAMATKAN RIWAYAT PRU15. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR INI HARI2 CARI RENCANA YANG BOLEH DI KOPIPES NYA SANA SINI.

DI TAMBAH NYA KATA2 DIA 1-2 AYAT PERMULAAN, MAKA BANGGA LAH DIA KHAYAL DENGAN “KOMEN / ENCANA PANJANG” NYA.

DAH SENILE, SELALU HALLUCINATING LAH DIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Konon nya Beruk MAHATHIRVSANWAR ini perkhidmatan nya di perlukan.
Sudah senile, tak sedarkan dia dah tak bleh memikir, ha nya main kopipes. Otak tua nya sudah bankrap.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN… … KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN…..SIAPA YANG TIDAK MAHU JADI KATAK AKAN DIHUKUM PENJARA…ITULAH HUKUMAN DAJJAL….. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Marah Beruk MAHATHIRVSANWAR dajjal nih bila di tegur menuduh orang tapi dia sendiri sudah tua lewat 80an umur.

Pulak nya otak dah tak jalan, ha nya kopipes.

Anonymous
Guest
Anonymous

KETURUNAN DARI BURUNG, DARI BERUK LOTONG, MCM2 BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR BIH. BINATANG LAH, KATAKAN.

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK TUA MAHATHIRVSANWAR SENTIASA KOPIPES PANJANG LEBAR. DIA TAK TERDAYA MENULIS, OTAK DAH TAK JALAN, UMUR DAH LEWAT 80AN.

TAPI MASIH SUKA MENCACI CACAH SEBAB KETURUNAN NYA DARI BURUNG MURAI GAMAK NYA. KETRUNAN BINATANG LAH KATAKAN.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN… … KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional…….JIBENG NOT SMART ENOUGH SINCE HE HAD ONLY ENTRY PLAN WITHOUT EXIT PLAN….. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MASIH MASIH MENYALAK WALAUPUN KHIDMAT TIDAK DIPERLUKAN… … KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional……. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15. Fokus UMNO dan PAS ialah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR NAIK PANGKAT KPD BERUK LOTUNG.

SPECIES SAMA TAPI LOTONG ADA RAMBUT PUTIH DI KELILING MATA NYA.

BUT IN THE CASE OF BERUK LOTUG MAHATHIRVSANWAR, ITU DI SEBABKAN DEPA BERKONGK.K, KELUAR JENIS CAMPURAN ITU.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY……NAK MENYALAK KUAT SUDAH TUA KEREPOT SEMPUT PULAK TUU… . DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional……. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15. Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional. Jangan kata ‘we did not give PN a… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

BERUK LOTONG MAHATHIRVSANWAR DAJJAL TAK TENTU ARAH MENGARUT, OTAK TAK BANYAK, ASYIK MENGKOPIPES.

DIA WUJUD BILA SEKOR BERUK MEMBERUK SEKOR LOTONG. MAKA OTAK NYYA PUN JADI BEGITUU JUGA.

Anonymous
Guest
Anonymous

“DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR”. Marah yer? –

Ko orang PAS yer?

Tau ler aku macam mana nak balun ko lain kali.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DULU KATA PAS SUKA MENGKAFIR SEKARANG PH PULA JADI HERO KAFIR MENGKAFIR…… Penjelasan Atas Pendirian UMNO Enggan Menyertai Perikatan Nasional……. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengkritik keputusan UMNO yang disuarakan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi untuk membuat penilaian semula sokongan UMNO dalam Perikatan Nasional. Seperti semua maklum, Zahid secara tegas memberitahu, UMNO tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional tetapi akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU 15. Fokus UMNO dan PAS ialah untuk terus memperkukuhkan Muafakat Nasional. Jangan kata ‘we did not give PN a chance, we did’. Namun apa yang jelas, Perikatan Nasional semakin jelas menjadi satu pakatan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR ini mulut celupar. A loose gun tapi peluru gabus ajer, takda duit nak beli peluru biasa. Tak terdaya nak tembak pakai peluru biasa pun sebab tendang nya kuat. Maklum lah dia dah tua bangka.

Goh
Guest
Goh

Puak kapir harbi pas dan umno…tak sudah berebut kerusi..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN ANJING PONDAN DAJJAL ILLUMINITY MENYUMMPAHNYA JADI BABI SEBAB DAJJAL TAHU TN HANYA PANDAI MENGAMPU….. TN DIANGKAT JADI ANJING DAJJAL ILLUMINITY SEBAB DIA SANGGUP MENYALAK TANPA HENTI FREE OF CHARGE….. KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI…… BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN…… BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA….. Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir……. Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

YANG MNUUH PONDAN ITU IA LAH PONDAN. MCM BUDAK SEKOLAH TAKDA LAIN NAK TUDUH, TUDUH PONDAN.

KECIK BETUL OTAK NYA.

BODOH BANGANG NYA DI BUKTIKAN DENGAN MENUDUH MENGAMPU. SOKONG SAJA, DI TUDUH NYA MENGAMPU. ALAMAK, PUNYA BANKRAP PUNYA OTAK.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR PUKIMAK TAK TAHUKAN MANA MUSUH MANA LAWAN.

SEKOLAH PONDOK SELALU MAKAN NASI DENGAN IKAN KERING, MANA ADA ZAT PROTEIN DSB NYA UNTUK MENGUATKAN OTAK NYA.

MAKA MANGKIN BODOH LAH DIA. SELALU BERKAWAN DENGAN MAKNYAH, MANA NAK DAPAT CAMPURAN YANG MEMBOLEHKAN DIA LUAS PEMIKIRAN. SELALU CAKAP PASAL BATANG KECIK BESAR, BULU BANYAK DLL. PATHETIC.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN DIANGKAT JADI ANJING DAJJAL ILLUMINITY SEBAB DIA SANGGUP MENYALAK TANPA HENTI FREE OF CHARGE….. KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI…… BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN…… BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA….. Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir……. Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam. Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR TAK DI ANGKAT TAPI MEMANG EERUK MELOMPAT LOMPAT SEBAB SELALU KENA BELACAN DI BONT.T NYA.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK SAKAN WALAUPUN TAK DAPAT TULANG…… TN SANGAT BODOH DAN BANGANG .. ..PAK KADOK DAH DAPAT RESTU DAJJAL ILLUMINITY….ITU SEBAB DIA GOYANG KAKI….MAKAN TANGGUNG BERAK CANGKUNG…… TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR…… MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA…… PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH…… Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir…….. Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR BUKAN SAJA MENYALAK TAPI MELAUNG MACAM LOTONG YANG KEHILANGAN PUAK HHUNTING GANG NYA.

BODOH NYA AMAT SANGAT, TAKDA LAIN CAKAP DI BLOG INI TAPI MENCACI APA SAJA.

BANGANG NYA TU SEBAB TAK TAHU DAN TAK TENTU HALUAN. SEPATUT NYA MENEMBAK KE MUSUH DI DEPAN TAPI ADA MASA MENEMBAK KE KIRI KANAN. MESTI DIA MAPOSSS DI TEMBAK KAWAN DI KIRI KANAN NYA.

Anonymous
Guest
Anonymous

BABI MAHATHIRVSANWAR INI MENYODOK NYODOK DENGAN TAK TENTU ARAH.

BILA TERSODOK RAZOR BLADE, KOYAK RABAK LAH MUNCUNG NYA.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR kata JANGAN KENCING MACAM PH ..

Si dajjal memang tuduh liar ajer. Konon nya PH kencing tak senonoh. Tak kasi bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

Dia selalu kena kencing. Lulusan SJK, tak dapat kerusi di atas. Dia asyik duduk di bawah. Maka kena kencing selalu lah.

Pada masa2 nya ramai yang kencing di atas dia. Hingga air kencing masuk mulut dia. Minum air kencing lah dia.

Anon
Guest
Anon

Apa yg ko Meroyan ni jang oi!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Meroyan? Kau tak faham? Sekolah SJK dulu yer?

Bukan saja bodoh tak faham politik yang di bincangkan, kau juga bangang tak ada common sense. Biasa dengan Chinese characters yer? Or Tamil script.

Kan kau boleh komen pasal blog post itu. Atau apa lain yang tak menyakitkan hati seiapa.

Tapi kau pilih nak sakitkan hati aku. Kau terima lah padah nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Di SJK kau bercampur degan sampah masyarakat, mana ada reti adab sopan jangan menyampok, terutama bila otak kau mcm lempuk.

Juga kalau penting sangat nak sampuk, keluarkan hujah2 yang beralasan lah. Bila kau sampuk mcm apek kolot, nampak benar lah kau tidak ada pelajaran tinggi atau campuran yang membolehkan kau ada CLASS dalam mayarakat.

Bila tidak, kau nampak mcm ada ha nya kelas pariah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Emak bapak kau tak bimbing kau adab sopan jangan menyampuuk dll di masa kecil. Sebab mereka sentiasa sibuk pagi petang siag malam – berkongk.k

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN SANGAT BODOH DAN BANGANG .. ..PAK KADOK DAH DAPAT RESTU DAJJAL ILLUMINITY….ITU SEBAB DIA GOYANG KAKI….MAKAN TANGGUNG BERAK CANGKUNG…… TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR…… MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA…… PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH…… Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir…….. Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29. Keesokannya lepas atuk angkat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Lihat lah balunan dan tibaian ke atas si bangang ini – di komen2 bermula 12.16 pm di atas.

Kuyup dia kena kencing.

Moral of the story: jangan sentuh tebuan yang sedang menghidu madu di bunga.

Anonymous
Guest
Anonymous

DAJJAL MAHATHIRVSANWAR ini lepasan SJK. Salah campuran, pemikiran nya tak luas, katak di bawah tempurung.

Kerana otak nya kempes, dia tak di terima di kumpulan2 yang terkenal.

Ha nya hoheh di sana sini. Menghabihkan boreh ajo.

Goh
Guest
Goh

Puak pelompat katak secara pukal berjemaah ni memang kapir harbi belaka kikikikikki

Penyokong pon sama kapir harbi belaka

Kita ni sebagai Rakyat pula tidak sepatutnya membiarkan ia terjadi kerana rasuah akan memusnahkan setiap inti pati demokrasi

Goh
Guest
Goh

Ini semua ajaran pak yidin….melompat secara berjemaah sudah jadi norma baru kata pak yidin

Goh
Guest
Goh

Pas pun perangai dah sama macam kapor harbi….

Kikikikiki..kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

Nama kau Goh. Tapi mengkapir harbi. Awat arr?

Goh
Guest
Goh

Sebab hadi awang kabo umno tu kapir harbiiiiii…bodoh lu

Kikiki

Goh
Guest
Goh

Baru nak kenal dunia ke lu ?kikikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

MVSA ini amat bodoh, bangang tidak terhingga.

Mengata “MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG (Tun M)” memang lah perkara biasa. Puak pembangkang punya calon pun mesti mendapat restu boss depa.

Cetek pemikiran nya, kecik otak nya, terletak di kepala lutut nya.

Biasa nya otak manusia berat nya lk 130gm. Si bangang ni punya otak dalam lingkungan 100 gm shj.

Anonymous
Guest
Anonymous

Contoh bodoh amat sangat MVSA ini – mengata kena kencing tak habis habis.

Mcm budak kecik. Tapi dia sudah tua renta. Sudah lama pencen, tak bertanggung jawab, tak di percyai anak nya menjaga cucu nya.

Jadi, tak ada kerja lain, dia mengarut lah di sini.

Cakap tak betul, dia di carut.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN BANGANG TAK FAHAM TUAN DIA DAJJAL ILLUMINITY ALWAYS THE VICTOR…… MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA…… PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH…… Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir…….. Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29. Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Laaaaaa, apasal kau nak kangjor dengan aku? Kan aku ingat kita on the same side.

Dah aku kata begitu dulu, tapi kau buat lagi.

Mulai sekarang, aku anggap kau sebagai musuh aku.

Akan aku balun, tibai, bantai kamu di sini.

Bodoh bangang tak terhingga Dajjal MVSA nih.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak boleh naik muka si zunnun di sini. Dibalun, ditibai, dibantai bertalu talu.

Demikian lah nasib seorang pariah. Sama ada di biar-jijikan atau dibalun, tibai dan bantai. Di sini biasa nya dibalun dll.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN BABI JUNNUN SEMUA PELANGGAN DAH LARI…… BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN…… BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA….. Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir……. Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam. Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP). Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MANA2 PM MESTI DAPAT RESTU AGONG TONG M KALAU TIDAK BURUK PADAHNYA…… PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH…… Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir…….. Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29. Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Lebih banyak kudeta mandat rasuah broker, lebih afdhal dan aman. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

lurus mem”buta” atau lurus mem”babi” 🤣

biar betul, jika pAs parti lurus, tak lah mengaku islam mak bapak mereka punya…

tapi betul ke islam hadi, ‘rasullulah’ nya yg punya? ‘rasulullah’ bangsa arab yg punya.🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang membabi itu ia lah kamu. Sebab kamu memang babi. Dari mula, sekarang hingga biola2. Babi akan teru babi.

Babi tak tonngang tonggek di pokok Kayu Ara. Sebab kamu pendek. Jadi, kamu menonggang ajer semata.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAS PARTI LEBAI MEMANG LURUS…..SELAGI TAK JELAS KENA TIPU DIA OK JERR….JANGAN KENCING MACAM PH SUDAH LAH…… Flashback kerajaan tebuk atap Warisan dengan bantuan Mahathir…….. Lepas pru14, Warisan di bawah pimpinan Shafie Apdal tidak menang di sabah. Musa Aman bentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Kerusi Musa Aman cuma 31 berbanding geng Warisan 29. Keesokannya lepas atuk angkat sumpah PM, dia bagi amaran kepada adun2 sabah. Kerana kecut perut, ramai kemudian melompat tukar kem dan sertai geng Warisan menyebabkan kerajaan Musa Aman yang berusia sehari tumbang dan Shafie seterusnya mengangkat sumpah. Jadi geng2 Warisan jangan nak sembang kata mereka mendapat mandat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

MVSA bangang, tak sedar bahwa sejak beribu tahun, the victors dictate the vanquished’s fate.

zunnun
Member
zunnun

pandai jugak budak yg asyik pamper kesana kemari nih ya..🤥

tertelan terlebih biji2 kuldi nih 😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu tertelan bola kamu dan geng kamu.

Dah kalah berhujah, coba menuduh yang menang itu budak.

Mentaliti si kalah yang paling huduh.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN TUA KALAU NAK USIK DIA PERGI SELAK SKIRT DIA…AUW AUW AUW…BUAT2 SUARA HALUS POMPUAN…… BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA….. Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir……. Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam. Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP). Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa… Read more »

zunnun
Member
zunnun

melayu2 islam hadi ke sana kemari dgn kesundalan bangsa dan agama… yg rakyat perlukan bukan asyik memuki2 kehebatan melayu mau pun puki memuki kapir sana sini… dgn pengangguran mencecah 1 juta dan naik mendadak saban hari, lepAsan universiti dah jadi peon food grab tegar, baik sj tutup universiti yg ada dari membazir menyediakan ptpn dan salurkan dana utk sektor yg blh merangsang ekonomi… tak cukup dgn tebuk atap sana sini, melayu2 islam hadi merasakan yg penting bukan kesejahteraan rakyat dan merangsang ekonomi tapi kepentingan ‘islam’ dangkal mereka utk berkuasa…. ini kah matlamat melayu2 islam hadi yg serba asyik memuki setiap… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

Bangsa kamu menyundal beribu tahun sejak di China, berperang antara kaum hingga China mundur, di ketawakan, diaggap pariah dek dunia antarabangsa hingga beberapa dekad yang lalu sahaja.

Memuki memang dah kerja dan kegemaran korang, buat begitu pagi petang siang malam. Konon nya ada budaya 3000 tahun tapi banyak berkongkak.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Imej Umno disusun memburuk dan jijik sejak sebulan lalu. Geng kartel Semburit kerja menyondol belakang siang dan malam. Hardcore Umno tidur menonggeng terlalu lama. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Apa hal Pas sibuk masuk campur hal cah keting rebut 50 dan 45 kerusi? Pas ada kerusi ke lagi PRU15? Takkan 18 je? Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Dari 50 kerusi Parlimen kepada 45 kerusi DUN Sabah. Bersatu parti paling cepat pupus dalam Sejarah Malaysia Moden. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Mimpi lah kamu. Tak salah bermimpi, it doesn’t cost anything.

ken
Guest
ken

PN akan kecundang. Warisan dan PH harus bekerjasama dengan mentap. Sentimen pengundi di Sabah sekarang memihak kepada Warisan.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Hardcore UMNO sudah sound jangan main semburit sama gua. Apakah UMNO baru sedar selepas disemburitkan pengkhianat dalam isu Broker yang gagal jadi KM Sabah? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Semburit bukan nya “main”. Itu sodok menyodok. Dalam politik pun.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN KALAU KELUAR RUMAH MAKE UP SAKAN LEBIH DARI POMPUAN…..BANYAK BETUL SPAN SUMBAT DALAM BRA….. Bodoh Pemuda PH kalau nak adu, adu sekali penyokong Najib dan Mahathir……. Pemuda Pakatan Harapan (PH) hari ini membuat satu laporan polis susulan perhimpunan di kompleks mahkamah Kuala Lumpur Tinggi Kuala Lumpur, semalam. Laporan tersebut dibuat berikutan penyokong Najib Razak yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP). Mereka berkumpul dan bersesak-sesak semasa menunggu keputusan kes pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) oleh bekas perdana menteri terbabit.… Read more »

zunnun
Member
zunnun

bersatu kini betul2 daging berduri yg bisa dari seketul daging babi hadi….

golongan sedikit yg memulas kepala2 melayu2 islam hadi…

melayu2 islam hadi dah jadi bodoh di beri jawatan dan ghadimah oleh melayu2 bersatu…

bayaran upah yg memerangkap melayu2 islam hadi, seperti babi2 menunggu utk di sembelih satu persatu, bermula dari najib, ku nan, zahid, azeez, rosmah, mAt mazlan, bung, hadi, abodooh dan nasarudin bangi

mahathir hantar trojan horse nya, melayu2 terperangkap dgn nafsu ‘islam’ mereka…🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

di sembelih?

Kamu perlu di sembelih dulu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN MENYESAL BATU PELIR DIA DAH HILANG AKIBAT NAFSU TRANSGENDER TAPI BLOGGER KAT SINI JADI MANGSA…… BABI JUNNUN TAK KIRA MASA TAU NAK MENYONDOL JEERR….. MAKLUMLAH SI MAK NYAH TUA KREPOT TAK DAPAT PELANGGAN MALAM TADI…… UMNO ADALAH JIBENG DAN JIBENG ADALAH UMNO….JIKA JIBENG TUMPAS MAKA UMNO TIADA LAGI BENTENG DAN KUBU….. USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL…… Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW……. Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Rasululah SAW yg hadi kerap mimpi ke? 🤣

‘Rasullulah SAW’ berbangsa arab dan yg asyik jolok2 puki2 bini ke?

‘Rasullulah SAW’ yg bawa islam assibiyah arab ke?

atau RASULLULAH SAW kerasulan si muhammad, yg kekal abadi, tak tak mati tak tak binasa hingga kiamat semua manusia dan dunia2 mereka? 😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu takda Raulullah, ha nya tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

zunnun
Member
zunnun

pAs adalab hadi dan hadi adalah pAs, berjawatan menteri dan duta khas di gaji dgn scheme “buta”….😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ia lah babi, selalu menyodok. nanti tersodok razor blade, rabak muncung kamu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN TAK KIRA MASA TAU NAK MENYONDOL JEERR….. MAKLUMLAH SI MAK NYAH TUA KREPOT TAK DAPAT PELANGGAN MALAM TADI…… UMNO ADALAH JIBENG DAN JIBENG ADALAH UMNO….JIKA JIBENG TUMPAS MAKA UMNO TIADA LAGI BENTENG DAN KUBU….. USAHA UNTUK HANCURKAN UMNO DARI LUAR TIDAK BERKESAN KERANA MELAYU MASIH KUAT SOKONG….USAHA DARI DALAM MENUNJUKKAN HASIL…… Kisah Sultan Abdul Hamid II membela kehormatan Rasulullah SAW……. Pada akhir 1800-an, Sultan Abdul Hamid II mendapat laporan bahawa satu pementasan komedi berkenaan kehidupan Nabi Muhammad (ﷺ) sedang ditayangkan di sebuah teater di Paris, Perancis. Sebagai khalifah kpd seluruh umat Islam, Sultan Abdul Hamid II nekad utk… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ruu 355 adalah pAs dan pAs adalah ruu355, kini ruu355 tak perlu pAs dan pAs tak perlu ruu 355 lagi…🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT),

Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

zunnun
Member
zunnun

pAs adalah siti zailah dan zailah adakah pAs, dulu pornpuan bawah umor blh memuki kini pornpuan bawah umor pAs jaga puki hingga anggun dan cukup lestari …🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

zunnun
Member
zunnun

pAs ada lah nasarudi daud dan nasarudin daud adalah pAs, dulu tahalul dgn dAp lalu omNo harbi dan kini tahalul dgn omNo lalu dAp harbi.🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.

zunnun
Member
zunnun

pAs ada lah hadi dan hadi adalah pAs, sama2 penjenamaan seketul daging babi 😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ia lah puki, selalu di sodok di backlanes of Chow Kit Road, KL.