BATALKAN KEAHLIAN MEREKA YANG MELOMPAT PARTI – TOK HIM

PUTRA mengusul dan mencadangkan pindaan kepada Akta Pilihan Raya bagi mencegah budaya lompat tukar parti yang menjadi-jadi di mana memudaratkan beban kewangan negara serta boleh mengancam keselamatan rakyat dan kestabilan politik.

Dulu bertukar parti tidak seburuk sekarang hingga boleh menjatuhkan sesebuah kerajaan. Saya pernah bertukar parti atas sebab-sebab peribadi dan disingkir tetapi secara individu yang langsung tidak menggugat kerajaan yang dipilih rakyat. 

Saya digelar ‘katak’ dan dicemuh, kini bukan lagi ‘lompat katak’ tetapi ‘lompat beruk cari buah dari pokok ke pokok’. Pelik tapi benar.

Mereka yang pernah mengecam saya melompat parti mutakhir ini bertukar parti atau melompat lebih dua tiga parti tanpa segan silu ibarat kata dulang paku serpih. ‘Tahta Raja Katak’ kini menjadi rebutan begitu hebat sekali.

Terkini lompat parti berlaku ‘secara berjemaah’ yang meruntuhkan kerajaan dipilih rakyat melalui pilihan raya. Ia berlaku di Semenajung dan terbaru di Sabah.

Budaya ‘lompat berjemaah’ ini amat bahaya kepada sistem demokrasi kerana ia melibatkan perubahan kerajaan. Pasti majoriti rakyat tidak senang dengan perkembangan ini. Ia bukan setakat bertukar kerajaan tetapi DUN dan Dewan Rakyat boleh dibubar untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) atau Pilihan Raya Umum (PRU).

Jika kerajaan yang dipilih melalui pilihan raya belum pun cukup tiga tahun, terpaksa dibubar atas mainan politik lompat, cuba bayangkan kos kewangan yang terlibat bila PRN atau PRU diadakan secara tiba-tiba dan jarak PRN dan PRU dulu belum matang. Ia pembaziran dan boleh menimbulkan ketegangan antara rakyat.

Bagi mengatasi ‘budaya gila’ lompat parti yg menjadi-jadi malah secara berjemaah, PUTRA mengusul dan mencadangkan Akta Pilihan Raya dipinda dimana setiap wakil rakyat yang dipilih melalui pilihan raya tidak boleh melompat atau berpindah parti.

Jika mana-mana wakil rakyat bertukar parti dari parti yang asalnya dipilih, mereka secara automatik lucut hak sebagai wakil rakyat kawasan berkenaan dan parti berkenaan boleh menamakan wakil baru tanpa diadakan pilihan raya kecil.

Peraturan ini bagi wakil rakyat yang sudah dipilih melalui PRU dan tidak terlibat dengan ahli ahli biasa yang mahu bertukar parti. Inilah sahaja cara supaya tidak akan berlaku beli membeli wakil rakyat setelah dipilih.

Perlu ditegaskan landskap politik negara sudah berubah dan tidak ada lagi parti dominan yang akan menang majoriti selesa. Maka perbezaan kecil atau marginal akan menjuruskan kepada lobi-melobi atau beli membeli wakil rakyat.

Ia sudah menodai amalan demokrasi, membazir wang negara dan mewujudkan ketidakstabilan politik negara serta boleh mengancam pembangunan ekonomi rakyat.

PUTRA menyeru semua pihak terutama NGO-NGO supaya menyokong cadangan Pindaan Akta Pilihan Raya bagi menamatkan budaya lompat parti yang boleh meruntuhkan sesebuah kerajaan yang dipilih rakyat.

Sebelum ini ada berbagai cadangan seperti mewujudkan Anti Lompat Parti dan sebagainya, tetapi cadangan PUTRA ini bagi membatalkan keahlian mana-mana wakil rakyat secara automatik yang bertukar parti dan diganti dengan wakil parti yang menang.

Ia adalah terbaik demi membendung berlakunya rasuah politik dan diharap mendapat sokongan semua pihak bagi menjamin kelangsungan sistem demokrasi yang bermaruah.

Datuk Paduka Dr. Ibrahim Ali

Presiden PUTRA

1hb Ogos 2020.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 1 August 2020 — 10:59 am
Subscribe
Notify of
guest
82 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 August 2020 7:51 am

PENYOKONG2 PH SEMUANYA GILER BABI…… PN JANGAN SUSAH DAN BEBANKAN RAKYAT DALAM WAJiBKAN MASK….PATUT AYAT MACAM NI….TEMPAT AWAM YANG SESAK DAN TERTUTUP…..MACAM KAKI PAU JEERR….. PASTIKAN TIADA LAGI KATAK PARASITES SELEPAS PRU15…… KALAU BERMADU TIGA SIAPA PULAK SUAMI….TAK KAN PAK JUBO KOT ….. DAJJAL ILLUMINITY MENGUASAI TAMPOK POLITIK NEGARA DARI BELAKANG TABIR…….MP BERMASALAH DIARAH MELOMPAT JIKA TIDAK MAHU DIPENJARA….. Portal Malaysiakini makin menjunam……. SAYA telah mengikuti portal berita Malaysiakini sejak zaman portal itu wujud di era Reformasi yang dipelopori oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ketika itu, Malaysiakini menjadi sumber berita alternatif yang memberitakan isu-isu semasa tanpa berpihak. Tidak keterlaluan untuk… Read more »

Hantu
Hantu
3 August 2020 4:22 pm

Komen gilackhinzir

zunnun
zunnun
2 August 2020 12:43 am

babi belaan hadi jadi washing machine, dah spin cerita bukit cine dari mCa kpd dAp….

dasuki rani dah mohon maaf ke mujahid belum mengenai fitnah asset TH di jual kpd bukan ‘melayu2 islam hadi’ sedangkan Moo sendiri menafikan sedemikian dlm parlimen …

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 9:09 pm

MCA TU CINA MAJORITY BUDHA….PAUL KRISTIAN …..PAUL TU PULA NAMA INGGERIS BUKAN CINA…..DAH KAPIR MEMANG TAK ADA OTAK….. MCA JADI BERANI KERANA MELAYU PH PUJA DAPIG PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN…… MCA Tentang Tukar Nama Dari Bukit St Paul Ke Bukit Melaka. Mengapa?……. Bukit St Paul.. Via JomJalan PERTUKARAN NAMA BUKIT ST PAUL KE BUKIT MELAKA DITENTANG MCA, INI CERITANYA Sejarah takkan terubah walaupun kita dah tukar nama sesebuah kawasan tu. Begitulah kesimpulan Institut Warisan Melaka (INSWA) berkenaan usaha nak tukar semula nama Bukit St. Paul menjadi Bukit Melaka. Bila kita cakap pasal sejarah ni, satu-satunya yang kita kena berhati-hati adalah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 9:03 pm

MCA JADI BERANI KERANA MELAYU PH PUJA DAPIG PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN…… MCA Tentang Tukar Nama Dari Bukit St Paul Ke Bukit Melaka. Mengapa?……. Bukit St Paul.. Via JomJalan PERTUKARAN NAMA BUKIT ST PAUL KE BUKIT MELAKA DITENTANG MCA, INI CERITANYA Sejarah takkan terubah walaupun kita dah tukar nama sesebuah kawasan tu. Begitulah kesimpulan Institut Warisan Melaka (INSWA) berkenaan usaha nak tukar semula nama Bukit St. Paul menjadi Bukit Melaka. Bila kita cakap pasal sejarah ni, satu-satunya yang kita kena berhati-hati adalah tafsiran fakta. Kalau sekadar nak tukar nama ataupun pindah lokasi; kedua-dua benda ni adalah normal dalam usaha kita… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 8:27 pm

PAK BEDAL BUBAR DUN UNTUK RAKYAT JUGAK TUUUU…… BABI JUNNUN SEDANG KHUSYUK PUJA LUCIFER……MACAM MANA BUSUK TAIK BABI DIA SUDAH BIASA….. BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN DENGAN LUMUR TAIK SELURUH BADAN…….. Siapa tamak, siapa rugi…….PARTI KADOK MENANGGUK DI AIR KERUH SEKADAR PROKSI DR MANDELIAR..MEREKA TIDAK PERNAH BUKTIKAN KEIKHLASAN WALAUPUN 6 BULAN PEGANG KUASA….TERPULANG KEPADA MN UNTUK TERUS MENGUJI KESETIAAN PAK KADOK….. Di Perikatan Nasional mahupun Pakatan Harapan dan pembangkang lain, kini wujudnya sekumpulan ahli politik yang tamak dan tergesa-gesa yang boleh merugikan gabungan masing-masing. Di sebelah PN, segelintir ahli Umno mula bersikap keras terhadap PPBM dan mendesak… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 8:11 pm

Saya khianat untuk Rakyat. Saya letak jawatan untuk Rakyat. Saya lompat untuk Rakyat. Saya bubar DUN untuk Rakyat. Saya rasuah GLC untuk Rakyat. Saya tebuk atap untuk Rakyat. Saya pecah pintu belakang untuk Rakyat. Apa pasal petik Rakyat? Ada Rakyat kisah? Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 7:47 pm

BABI JUNNUN SEDANG KHUSYUK PUJA LUCIFER……MACAM MANA BUSUK TAIK BABI DIA SUDAH BIASA….. BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN DENGAN LUMUR TAIK SELURUH BADAN…….. Siapa tamak, siapa rugi…….PARTI KADOK MENANGGUK DI AIR KERUH SEKADAR PROKSI DR MANDELIAR..MEREKA TIDAK PERNAH BUKTIKAN KEIKHLASAN WALAUPUN 6 BULAN PEGANG KUASA….TERPULANG KEPADA MN UNTUK TERUS MENGUJI KESETIAAN PAK KADOK….. Di Perikatan Nasional mahupun Pakatan Harapan dan pembangkang lain, kini wujudnya sekumpulan ahli politik yang tamak dan tergesa-gesa yang boleh merugikan gabungan masing-masing. Di sebelah PN, segelintir ahli Umno mula bersikap keras terhadap PPBM dan mendesak pilihan raya umum diadakan segera. Mengikut sifir politik… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 7:18 pm

BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN DENGAN LUMUR TAIK SELURUH BADAN…….. Siapa tamak, siapa rugi…….PARTI KADOK MENANGGUK DI AIR KERUH SEKADAR PROKSI DR MANDELIAR..MEREKA TIDAK PERNAH BUKTIKAN KEIKHLASAN WALAUPUN 6 BULAN PEGANG KUASA….TERPULANG KEPADA MN UNTUK TERUS MENGUJI KESETIAAN PAK KADOK….. Di Perikatan Nasional mahupun Pakatan Harapan dan pembangkang lain, kini wujudnya sekumpulan ahli politik yang tamak dan tergesa-gesa yang boleh merugikan gabungan masing-masing. Di sebelah PN, segelintir ahli Umno mula bersikap keras terhadap PPBM dan mendesak pilihan raya umum diadakan segera. Mengikut sifir politik mereka, PPBM tidak berhak mendapat kerusi pilihan raya kerana semuanya kerusi tradisi Umno.… Read more »

zunnun
zunnun
1 August 2020 7:08 pm

hadi ada tangkal azimat seketul daging babi yg di arak sana sini, dan menjadi tarikan segala babi2 belaan nya…

azimat yg di bawa bermimpi bersama dgn arab ‘rasullulah’ jauh sekalu dari kenabian nya….

hadi dgn babi belaan di namakan melayu2 islam yg kuat mem”babi”buta menjilat puki dgn memuki kapir sana sini…

melayu2 islam ala puki terngagga…🤣🤣

zunnun
zunnun
1 August 2020 7:09 pm
Reply to  zunnun

sekalu – sekali 🤗

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 6:03 pm

Selagi katak boleh melompat selagi itu penyembah cukong seperti Madey si Kitol dan Azmin Semburit kekal berkuasa. Bubarkan Parlimen dan DUN katak mati kering musim kemarau. Broker 30j lari duit hangus. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:35 pm

Kamu yang paling kuat melompat. Melompat ke lubang yang Najib Klepto wal Jibo di tendang di Pri14.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 6:01 pm

Broker Malaya 30j teruskan usaha rasuah semburit semua MP dan ADUN demi memenuhi doa khadam Dewa Wee 58j. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:36 pm

Kesian kamu tak dapat sesen pun. Kamu takda nilai.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 5:56 pm

Kalau Jho Low dapat ditangkap tolong beri pingat Tun kepada IGP. Penat dia umum lebih 10 kali jumpa Jho Low sejak bertahun lepas. Ada tak sesiapa yang nak letak jawatan kalau Jho Low tak timbul-timbul sampai PRU15? Makcik Kiah? Pak Min Semburit? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:39 pm

Kamu di beri pingat Tolol. Tak faham ada faktor perhubungan antarabangsa yang eprlu di ambil kira,

zunnun
zunnun
1 August 2020 5:55 pm

melayu2 Bersatu jgn mimpi utk bertanding byak kerusi di Sabah, seperti di petik dari Info Secretariat omNo….

maka Bersatu kena akur sebagai adik kpd abg omNo dan sekutu abg, pbs & star.

pAs mcm mana?

jika pAs masuk bertanding, maka pN akan byak kehilangan kerusi kerana rakyat Sabah menjauhi sex maniac mokhtar senik, hadi seketul daging babi dan nasarudin daud kapir harbi di sana….🤣🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:45 pm
Reply to  zunnun

Si sepet DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) tak tahu bahwa DAP pun akan kehilangan kerusi.

Banyak protest votes sebab DAP lintang pukang, contoh nya Ronnie Liu dihumban ke Raub Pahang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 5:51 pm

Kalau tak cah keting awal-awal jangan menangis kena cah keting kemudian. Melayu Islam berebut kerusi sesama sendiri. Habis dimaki hamun DAP dan China komunis. Kerusi sendiri dibawa lari pencuri semburit. Melayu kena tipu tak habis-habis dengan Melayu anak babi macam Mahzir Khalid. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
1 August 2020 5:47 pm

babi2 belaan hadi yg di berinama melayu2 islam, aleena sampai salam od mokthar senik, yg kini tersenik2 ketakutan….

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:47 pm
Reply to  zunnun

Babi zunnun tak di bela. Dia memang babi, hidup sendiri menyondol sana sini.

zunnun
zunnun
1 August 2020 5:45 pm

pAs tak ubah pembaca2 doa utk melayu2 omNo dan bersatu sj di mana2 istiadat dan perjumpaan…🤗

itu sj yg melayu2 omNo dan bersatu rasakan perlu utk pAs….🤗

jika oAs di beri kedudukan menteri2 kanan, lingkup seperti ape yg terjadi dgn baghdadi dan mullah omar

kelantang dan Nganu di perintah asyik menagih2 duit dari dana persekutuan, dan kini di kedah, balak hutan reserve takungan air pun yg di tebang 😂

jgn senang cari duit….

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:49 pm
Reply to  zunnun

Kalau DAP merintah, semua jawatan di bolot nya.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT)

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 5:28 pm

Siapa tamak, siapa rugi…….PARTI KADOK MENANGGUK DI AIR KERUH SEKADAR PROKSI DR MANDELIAR..MEREKA TIDAK PERNAH BUKTIKAN KEIKHLASAN WALAUPUN 6 BULAN PEGANG KUASA….TERPULANG KEPADA MN UNTUK TERUS MENGUJI KESETIAAN PAK KADOK….. Di Perikatan Nasional mahupun Pakatan Harapan dan pembangkang lain, kini wujudnya sekumpulan ahli politik yang tamak dan tergesa-gesa yang boleh merugikan gabungan masing-masing. Di sebelah PN, segelintir ahli Umno mula bersikap keras terhadap PPBM dan mendesak pilihan raya umum diadakan segera. Mengikut sifir politik mereka, PPBM tidak berhak mendapat kerusi pilihan raya kerana semuanya kerusi tradisi Umno. Jika begitu, apakah Umno yakin menang jika PN berpecah dan pertandingan 3 penjuru… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 5:18 pm

JUNNUN ASALNYA MANUSIA TAPI BERTUKAR MENJADI BABI AKIBAT TABIAT BURUK DAN PERANGAI NYA SUKA MENYONDOL DAN TIDAK PEDULI DENGAN MEREKA YANG LEBIH BIJAK DAN BERPENGALAMAN….. OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… PERJANJIAN PARTI KUNYIT BERAT SEBELAH….BILA PARTI LAWAN LOMPAT DIA SENYUM…..BILA PARTI DIA LOMPAT DIA MARAH…… ORANG YANG MULA PROMOTE LOMPAT BERJEMAAH SIAPA LAGI KALAU BUKAN PAK JUBO…… Perompak Hidden…….INILAH GAYA DAN MODUS OPERANDI PH ROMPAK HARTA NEGARA….. Beberapa orang staf telco sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket. Sindiket tersebut membayar mereka untuk memberikan data peribadi pengguna. Mereka telah mengaut keuntungan… Read more »

zunnun
zunnun
1 August 2020 5:07 pm

babi2 belaan hadi love semburit and worship sex maniac mokhtar senik 🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 6:53 pm
Reply to  zunnun

zunnun babi hidup sendiri, tak di bela

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 4:56 pm

OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… PERJANJIAN PARTI KUNYIT BERAT SEBELAH….BILA PARTI LAWAN LOMPAT DIA SENYUM…..BILA PARTI DIA LOMPAT DIA MARAH…… ORANG YANG MULA PROMOTE LOMPAT BERJEMAAH SIAPA LAGI KALAU BUKAN PAK JUBO…… Perompak Hidden…….INILAH GAYA DAN MODUS OPERANDI PH ROMPAK HARTA NEGARA….. Beberapa orang staf telco sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket. Sindiket tersebut membayar mereka untuk memberikan data peribadi pengguna. Mereka telah mengaut keuntungan berjuta Ringgit setelah mengenakan caj yang tidak diketahui kepada pelanggan. Sasaran utama ialah kebanyakan pengguna prabayar kerana caj tersebut tidak dipapar pada bil. Suspek disiasat… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 4:27 pm

Mahzir Khalid anak babi harap mampus perut buncit penuh ulat curi diskaun Covid19 50% TNB. Anak babi punya Mahzir Khalid. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 4:21 pm

PERJANJIAN PARTI KUNYIT BERAT SEBELAH….BILA PARTI LAWAN LOMPAT DIA SENYUM…..BILA PARTI DIA LOMPAT DIA MARAH…… ORANG YANG MULA PROMOTE LOMPAT BERJEMAAH SIAPA LAGI KALAU BUKAN PAK JUBO…… Perompak Hidden…….INILAH GAYA DAN MODUS OPERANDI PH ROMPAK HARTA NEGARA….. Beberapa orang staf telco sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket. Sindiket tersebut membayar mereka untuk memberikan data peribadi pengguna. Mereka telah mengaut keuntungan berjuta Ringgit setelah mengenakan caj yang tidak diketahui kepada pelanggan. Sasaran utama ialah kebanyakan pengguna prabayar kerana caj tersebut tidak dipapar pada bil. Suspek disiasat kerana terlibat dengan tiga syarikat yang merupakan penyedia perkhidmatan kandungan SMS dengan… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
1 August 2020 4:06 pm

DULU ADA SIGN PERJANJIAN.KALAU LOMPAT KENA DENDA RM10 JUTA. UNTUNG LA PKR DAPAT BERJUTA². TAK PUAS HATI JUMPA DI MAHKAMAH parti telah mengarahkan peguam untuk memulakan tindakan selanjutnya terhadap mereka. Menurut laporan sebelum ini, jumlah pampasan RM10 juta itu dinyatakan dalam dokumen yang ditandatangani mereka yang menjadi calon PKR dalam PRU14. Berikut adalah senarai anggota Parlimen dan Adun yang dinamakan itu: Mohamed Azmin Ali (MP Gombak) Zuraida Kamaruddin (MP Ampang) Saifuddin Abdullah (MP Indera Mahkota) Kamaruddin Jaffar (MP Bandar Tun Razak) Mansor Othman (MP Nibong Tebal) Rashid Hasnon (MP Batu Pahat) Santhara Kumar (MP Segamat) Ali Biju (MP Saratok) Jonathan… Read more »

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:52 pm

melayu2 islam hadi, tabiat “babi” nya, melayu atau islam mereka?

sedap ke ketulan daging babi yg di hidang oleh hadi?.🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:57 pm
Reply to  zunnun

Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) memang makan babi.

Dok jaja daging babi busuk, tak laku. Kamu goreng bersama maggots nya, kamu makan sendiri.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:51 pm

mana nasarudin daud, dulu omNo harbi, dAp tahalul, kini omNo tahalul, dAp pula harbi…🤣🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:52 pm
Reply to  zunnun

Kamu zunnun babi.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:48 pm

melayu2 islam hadi, melayu yg kuat jilat puki atau islam yg kuat memuki

mana mokhtar senik, sana sini dgn ruu 355, potong kote dulu, anjing pun tak menyundal sampai nak menjemput aleena menjilat puki…🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:54 pm
Reply to  zunnun

Kamu jilat dan sodok puki emak kamu. Bapak kau tinggalkan dia, kau masih diam dengan dia, apa lagi, jilat dan sodok free ler.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:43 pm

ostard2 retard pAs kaki kangkang puki ke? mana mokhtar senik, tak kan tiba2 mengecut telor aleena tiba2 jadi alex pula….

beriya2 dgn ruu 355, kote memancut sana sini, melebihi anjing gila mengawan…

lebai berserban berjubah, tabiat babi atau anjing?

melayu2 islam kuat jilat puki ke?

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:45 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) jilat puki babi yang di bela nya sebagai pet.

Dah jilat, di rodok nya. Jangan tanya dengan apa.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 2:31 pm

1MDB dulu fitnah untuk menang PRU14. Kini benar-benar berlaku. Lompat katak selepas PRU14 benar-benar berlaku. Maka bubar Parlimen dan DUN katak akan mati kekeringan. Ini bukan cobaan. Ini betul-betul. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:43 pm

Jangan keji atau main2 sama katak. Kamu bila frustrated and exasperated tak boleh bunuh diri sebab Islam haramkan, kamu boleh diam2 merayap ke lobang diam sama katak.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:31 pm

lebai2 pAs kaki jilat puki ke? melayu2 islam hadi masih menegakan kesucian mokhtar senik lagi ke?

melayu2 islam hadi golongan babi2 yg asyik mem”babi”buta ke? 😂

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:39 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) jilat puki siapa saja.

Bila tak dapat puki, dia jilat lub.ng bont.t lelaki di backlanes of Chow Kit Road, KL.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:27 pm

babi2 belaan hadi, melayu2 islam yg hadi jenamakan?

babi yg muat kaut dedak atau kuat memuki…

mokhtar senik berani bawa kes kesundalan nafsu nya ke mahkamah blum? babi punya lebai, lagi berserban lagi berjubah, lagi kuat jilat puki ke? 🤣

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:36 pm
Reply to  zunnun

Terus puki memuki DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) nih.

Masa di beranakkan, emak nya kurang susu, bapak nya hilang kerja takda duit nak beli susu buatan. Maka emak nya suakan puki nya kpd mulut nya tiap kali dia nangis.

Maka itu lah sebab nya dia asyik cakap puki memuki.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:24 pm

melayu2 islam, babi2 ternakan hadi ke? mokhtar srnik tak kan tak berani bawa ke mahkamah utk bersihkan diri dgn dakwaan kemarok nak memuki? 😂

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:32 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) ini syik cakap puki memuki sebab masa di lahir mulut dia tersangkut di puki emak nya, herot dan koyak rabak, maka senang keluar kata2 carut.

Pukimak dia.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:22 pm

melayu2 islam golongan babi ke? isu mokhtar senik ngape tak di bawa ke mahkamah? berhati2 pornpuan, ular mak pAs berjubah berserban dgn kemarok puki…😂

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:26 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) cakap puki memuki.

Emak bapak nya tak mendidik dia aeam sopan di msa kecil nya sebab depa kuat seks asyik berkongkak pagi petang siang malam.

zunnun
zunnun
1 August 2020 2:19 pm

mana mokhtar senik nih?

bila ada ular mak yg berserban berjubah nak memuki di kondo, tak blh tengok pornpuan dahi licin, mesti berani bawa ke mahkamah….

mokhtar takut nak bela diri ke?

babi2 melayu islam dah jadi babi tegar, mengunakan agama utk memuki ke sana sini…

biar alex. Allah, malaikat, iblis, mokthar senik yg ketahui kebenaran nya….

mokthar senik agama utk memuki ke?

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:30 pm
Reply to  zunnun

Babi betul DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) nih.

Terus puki memuki sebab mulut nya tersangkut di puki emak di masa di lahir, herot, koyak rabak, asyik keluar kata2 carut.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 2:13 pm

Umno dengan mudah disemburitkan Madey si Kitol. Mat Sembab masuk PN selepas menyemburit Jibby 12 tahun penjara. Musa Aman daripada bebas 46 kes kembali kes baru broker 30j? Madey si Kitol dan Azmin Semburit menyondol PN dari belakang. Politik songsang dan jijik. Hardcore Umno gagal diselamatkan. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 2:07 pm

Selagi ada broker cukong dan politikus penyembah cukong macam Madey si Kitol dan Azmin Semburit maka adegan lompat katak dan kes liwat akan jadi berita utama politik Melayu Islam. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:22 pm

Tun M dan Azmin tidak semacam yang kau kata, tapi Pak Sheikh menyembah cukong.

Masa Pak Sheikh Menteri Kewangan sekor cukong buka satu akaun di bank untuk sumbangan bank2 yang mahukan kelulusan cawngan2 baru.

zunnun
zunnun
1 August 2020 1:55 pm

mana mokhtar senik, dah bawa alex aleena ke mahkamah lum?

lebai berjubah berserban, nak berzina di kondo?

Jeming Hassan & alex

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 1:58 pm
Reply to  zunnun

Kau kuat kulum bila cakap Lum.

Kau berzina di tepi jlan mcm anjing.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 2:03 pm
Reply to  zunnun

Drift lama sangat depan Petronas. Belum jumpa jalan ke Mahkamah Syariah. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 1:44 pm

ORANG YANG MULA PROMOTE LOMPAT BERJEMAAH SIAPA LAGI KALAU BUKAN PAK JUBO…… Perompak Hidden…….INILAH GAYA DAN MODUS OPERANDI PH ROMPAK HARTA NEGARA….. Beberapa orang staf telco sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket. Sindiket tersebut membayar mereka untuk memberikan data peribadi pengguna. Mereka telah mengaut keuntungan berjuta Ringgit setelah mengenakan caj yang tidak diketahui kepada pelanggan. Sasaran utama ialah kebanyakan pengguna prabayar kerana caj tersebut tidak dipapar pada bil. Suspek disiasat kerana terlibat dengan tiga syarikat yang merupakan penyedia perkhidmatan kandungan SMS dengan menghantar SMS berbayar kepada pengguna telefon bimbit di seluruh negara. Setiap kali SMS dihantar, pengguna… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 1:42 pm

Perompak Hidden…….INILAH GAYA DAN MODUS OPERANDI PH ROMPAK HARTA NEGARA….. Beberapa orang staf telco sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket. Sindiket tersebut membayar mereka untuk memberikan data peribadi pengguna. Mereka telah mengaut keuntungan berjuta Ringgit setelah mengenakan caj yang tidak diketahui kepada pelanggan. Sasaran utama ialah kebanyakan pengguna prabayar kerana caj tersebut tidak dipapar pada bil. Suspek disiasat kerana terlibat dengan tiga syarikat yang merupakan penyedia perkhidmatan kandungan SMS dengan menghantar SMS berbayar kepada pengguna telefon bimbit di seluruh negara. Setiap kali SMS dihantar, pengguna akan dicaj antara 50 sen hingga RM4. Bagaimanapun pengguna tidak sedar yang… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 August 2020 1:40 pm

Umno kena semburit broker di Sabah. Siapa semburit Umno? Madey si Kitol. Azmin Semburit. Mat Sembab. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:01 pm

Bang Ali semburit kamu.

Bani melayu umno
Bani melayu umno
1 August 2020 1:40 pm

Majoriti rakyat malaysia bersyukur dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Selasa, 28 Julai lalu yang mendapati bekas perdana menteri, Najib Razak, bersalah dan dijatuhkan hukuman penjara 72 tahun dan denda RM210 juta.

“Alhamdulillah mahkamah kita pun sudah mula bertindak dengan cukup berwibawa. Kalau tidak, Malaysia akan jadi negara pariah di mata dunia,

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 1:32 pm

DAPIG DENGAN DASAR BUMI HANGUS TIDAK DAPAT DIPISAHKAN….BILA BERKUASA HABIS HARTA UMAT ISLAM DILELONG….MANA DIA PEDULI ANTI HOPPING LAW KE APE KE….. KESIAN BABI JUNNUN ELOK2 ADA KOTE DIPOTONG NYER AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER LEPAS TU MULA LEER KEPINGIN FUCK SANA FUCK SINI…… PELIR BABI JUNNUN DAH KENA POTONG NAK FUCK MACAM MANA…… PHDAPIG JENIS DINOSAUR HABIS TANAH TH 100,000 HEKTAR DILAHAPNYA…… Fakta bukan auta, antara Najib dan Anwar……..PAK JUBO RAKUS DAN PELAHAP MENGAMUK ATAS JALAN RAYA BILA JATUH HUKUM BERSALAH…..CONTOHI JIBENG COOOOOOLLL JEEEEE…… Fakta bukan auta. Walaupun Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL atas pertuduhan-pertuduhan membabitkan SRC.… Read more »

Selumbar
Selumbar
1 August 2020 1:30 pm

Ramai yang risau wujudnya perangai baru ahli parlimen yang sanggup menumbangkan kerajaan dengan cara berkomplot menyokong pemimpin yang khianat dengan janji setia kawan dalam gabungan seperti Pakatan Harapan. Walaupun ada parti seperti PKR sudah mencipta perjanjian kontrak kesetiaan antara ahli dengan parti namun kita lihat perjanjian seumpama itu seperti mudah dicabar dengan ada nya Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. Siapa dipihak yang benar, tidak dapat dipastikan lagi. Namun urusan ini kita serah pada peguam yang punya kelayakan memberi pencerahan pada masyarakat. Penggunaan logo atau lambang parti, memperalatkan ahli parti sebagai jentera kempen dan pengundi tegar, wang petaruhan, perbelanjaan pengangkutan, bahan kempen,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 1:24 pm

KESIAN BABI JUNNUN ELOK2 ADA KOTE DIPOTONG NYER AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER LEPAS TU MULA LEER KEPINGIN FUCK SANA FUCK SINI…… PELIR BABI JUNNUN DAH KENA POTONG NAK FUCK MACAM MANA…… PHDAPIG JENIS DINOSAUR HABIS TANAH TH 100,000 HEKTAR DILAHAPNYA…… Fakta bukan auta, antara Najib dan Anwar……..PAK JUBO RAKUS DAN PELAHAP MENGAMUK ATAS JALAN RAYA BILA JATUH HUKUM BERSALAH…..CONTOHI JIBENG COOOOOOLLL JEEEEE…… Fakta bukan auta. Walaupun Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL atas pertuduhan-pertuduhan membabitkan SRC. Najib sedikit pun tidak melenting dan menengking dan meninggikan suara kepada YA Hakim yang mendengar kes ini. Tidak menuduh Hakim dengan kata-kata… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
1 August 2020 1:23 pm

Anti-hopping law in our country is low in priority
But we are in dire need of true leaders with integrity
Must have strong principles and devoid of gullibility
Fear in the Creator with a high sense of responsibility

zunnun
zunnun
1 August 2020 1:12 pm

babi2 belaan pAS yg di hidang ketulan2 daging babi oleh hadi, kemudian di jenamakan pula dgn sebutan melayu2 islam…

jika najib tak melenting, kan itu satu sandiwara juga kerana najib tahu, ramai memerhatikan akan ruat dan perwatakan nya nya selepAs sah status penjenayah…

kan satu lakonon juga…..

babi2 belaan pAs faham ke lakonon hadi dgn mimpi “rasullulah” nya?

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:05 pm
Reply to  zunnun

Melayu Islam ke hape ke, kamu kapir harbi tonggang tonggek pegang joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah kamu.

Bila mati, dibakar, masuk Neraka terus.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 12:48 pm

PELIR BABI JUNNUN DAH KENA POTONG NAK FUCK MACAM MANA…… PHDAPIG JENIS DINOSAUR HABIS TANAH TH 100,000 HEKTAR DILAHAPNYA…… Fakta bukan auta, antara Najib dan Anwar……..PAK JUBO RAKUS DAN PELAHAP MENGAMUK ATAS JALAN RAYA BILA JATUH HUKUM BERSALAH…..CONTOHI JIBENG COOOOOOLLL JEEEEE…… Fakta bukan auta. Walaupun Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL atas pertuduhan-pertuduhan membabitkan SRC. Najib sedikit pun tidak melenting dan menengking dan meninggikan suara kepada YA Hakim yang mendengar kes ini. Tidak menuduh Hakim dengan kata-kata kesat dan kasar. Najib tenang dan bertindak penuh budiman. Berbeza dengan seorang yang disabitkan bersalah meliwat bekas pembantunya dimana terus berang… Read more »

zunnun
zunnun
1 August 2020 1:06 pm

najib tak melenting?

kan satu lakonan juga itu….

najib tak percya?

kan satu kepercayaan juga itu?

cuba2 kurangkan kesundalan, belajar dgn ‘reason” dari asyik beri alasan excuse merata2 dlm blog budin ni….

tapi blh ke? asyik mem”babi”buta ….

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:09 pm
Reply to  zunnun

Kamu menyundal di backlanes of Chow Kit Road, KL, mana ada belajar apekebendenye. Tabiat babi hutan, menjaja menyondol belakang kamu.

zunnun
zunnun
1 August 2020 12:40 pm

tapi bila di lepAs kera2 utk bergayut mengambang2, segala hutan belantara di jadikan colony mereka….

si jemine hassan beri seksa dgn istiqomah hadi, kera2 mengambang dari satu pokok ke satu pokok dari omNo kemudian pakatan rakyat blk ke mua”FUCK”at …..

bersalin laki2 …..

bukan setakat 100,000 ha, seluruh negara di jangkit oleh virus mem”babi”buta babi2 belaan hadi….

Anonymous
Anonymous
1 August 2020 2:12 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT) membikin backlanes of Chow Kit Road KL colony nya.

Menyebar virus HIV / AIDS yang di pungut nya dari pelenggan2 di situ.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 12:38 pm

PHDAPIG JENIS DINOSAUR HABIS TANAH TH 100,000 HEKTAR DILAHAPNYA…… Fakta bukan auta, antara Najib dan Anwar……..PAK JUBO RAKUS DAN PELAHAP MENGAMUK ATAS JALAN RAYA BILA JATUH HUKUM BERSALAH…..CONTOHI JIBENG COOOOOOLLL JEEEEE…… Fakta bukan auta. Walaupun Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL atas pertuduhan-pertuduhan membabitkan SRC. Najib sedikit pun tidak melenting dan menengking dan meninggikan suara kepada YA Hakim yang mendengar kes ini. Tidak menuduh Hakim dengan kata-kata kesat dan kasar. Najib tenang dan bertindak penuh budiman. Berbeza dengan seorang yang disabitkan bersalah meliwat bekas pembantunya dimana terus berang dan menyerang barisan hakim mahkamah persekutuan yang diketuai Ketua Hakim… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 August 2020 12:32 pm

PHDAPIG JENIS DINOSAUR HABIS TANAH TH 100,000 HEKTAR DILAHAPNYA…… Fakta bukan auta, antara Najib dan Anwar…….. Fakta bukan auta. Walaupun Najib Razak didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi KL atas pertuduhan-pertuduhan membabitkan SRC. Najib sedikit pun tidak melenting dan menengking dan meninggikan suara kepada YA Hakim yang mendengar kes ini. Tidak menuduh Hakim dengan kata-kata kesat dan kasar. Najib tenang dan bertindak penuh budiman. Berbeza dengan seorang yang disabitkan bersalah meliwat bekas pembantunya dimana terus berang dan menyerang barisan hakim mahkamah persekutuan yang diketuai Ketua Hakim negara. Dari situ kita sudah boleh membezakan akhlak antara kedua pemimpin ini. Saya ULANG!!! TENKIU… Read more »

Goh
Goh
1 August 2020 12:25 pm

Bukan beruk dah ni….ini dah tahap babun puak lompat berjemaah ni.

Penyokong puak ni pun dah sesat akhlak.walaaunta belake

Kikiki