KALAU SETAKAT UMNO TAK MASUK PN, TAPI MASIH KEKAL DALAM KERAJAAN, IA BUKAN KEPUTUSAN BESAR

Sebagai memenuhi janjinya dua hari lalu yang UMNO akan membuat “keputusan politik besar” susulan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang diterima Najib Razak, Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengeluarkan kenyataan media berhubung perkara tersebut.

Dalam kenyataan media itu, dua perkara yang dikira besar dapat disimpulkan:-

Pertama, UMNO tidak akan menyertai PN, sebaliknya akan terus memperkukuhkan MN bersama-sama dengan Pas.

Kedua, kemasukan Bersatu ke dalam MN akan diperhalusi terlebih dahulu sebelum diluluskan.

Kenyataan media penuh Zahid Hamidi berkaitan dengannya adalah seperti di bawah ini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KENYATAAN MEDIA

Ahmad Zahid Hamidi

Presiden UMNO

30 hb Julai, 2020

1. UMNO membuat keputusan untuk tidak menyertai Perikatan Nasional, sebaliknya akan memperkasakan Muafakat Nasional (MN) bersama-sama dengan PAS dan komponen Barisan Nasional (BN).

2. Sokongan kepada Kerajaan Perikatan Nasional hanya berlandaskan sokongan Ahli-ahli Parlimen UMNO & BN serta ADUN-ADUN dalam pembentukan Kerajaan Pusat dan di beberapa negeri tertentu.

3. YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam pertemuan dengan Ahli-ahli Parlimen BN tengah hari semalam di bangunan Parlimen telah menyatakan hasrat PPBM (Bersatu) untuk menyertai MN.

4. Hasrat PPBM ini akan diperbincangkan dengan pihak PAS untuk diperhalusi.

5. Jawatankuasa Induk MN sebelum ini telah memutuskan untuk UMNO dan PAS memberi keutamaan bagi memperkukuhkan MN.

6. Saya akan menyerahkan kepada JK Induk MN untuk mempertimbangkan hasrat PPBM sekiranya berkemampuan untuk memperkukuhkan lagi MN demi kepentingan rakyat dan negara.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adakah pengumuman Zahid Hamidi ini boleh dianggap suatu keputusan politik yang besar?

Jika diteliti, pengumuman Zahid Hamidi ini bukan saja tiada yang besar, malah tidak bermakna apa-apa sekali pun.

Pengumuman beliau bahawa UMNO tidak akan menyertai PN dan hanya akan memperkasa MN tiada makna apa-apa sebenarnya kerana PN belum ditubuh atau didaftarkan lagi sebagai sebuah gabungan politik yang sah.

Dengan itu, tidak berbangkit sama sekali sama ada UMNO menyertai PN atau tidak.

Lainlah jika PN itu sudah didaftarkan dan dengan UMNO tidak menyertainya, PN sebagai kerajaan boleh tumbang disebabkan keputusan itu.

Kedudukan PN sebagai kerajaan memang tidak berdaftar dan ia sudah pun diketahui umum, cuma sebagaimana disebut Zahid Hamidi sendiri, terbentuknya kerajaan PN adalah melalui sokongan Ahli-Ahli Parlimen UMNO dan BN semata-mata.

Dalam hal ini, walaupun tidak menyertai PN, tetapi sokongan UMNO dan BN terhadap kerajaan serta Muhyiddin Yassin tetap diteruskan juga.

Jadi, apa bezanya?

Kenapa sementara tidak menyertai PN, tetapi UMNO masih mahu berada dalam kerajaan PN yang tidak berdaftar itu?

Tidakkah pelik bunyinya?

Bukankah lebih jantan dan terpuji jika Zahid Hamidi terus saja mengumumkan, selain tidak menyertai PN, UMNO dan BN juga menarik balik sokongan terhadap PN?

Jika itu yang dilakukan, barulah terlibat ia suatu keputusan politik yang benar-benar besar serta mengejutkan yang memungkinkan Parlimen turut terbubar.

Sekaligus, barulah juga ternampak ia suatu pembelaan yang meyakinkan terhadap Najib yang sudah dijatuhkan hukuman denda dan penjara.

Begitu juga dengan pengumuman bahawa penyertaan Bersatu ke dalam MN akan diperhalusi terlebih dahulu sebelum dapat diluluskan, ia juga tidak boleh dikira suatu keputusan politik yang besar.

Pengumuman ini hanya menampakkan suatu prosedur biasa yang mesti dilalui oleh Bersatu sebagai anggota yang baru mahu menyertai MN.

Cuma, barangkali dengan pemakluman itu Zahid Hamidi mahu memberitahu Bersatu bahawa jika permohonan Bersatu menyertai MN diluluskan, mereka adalah anggota baru dan mesti hormat serta ada rasa terhutang budi kepada UMNO yang sedia memberi laluan serta dianggap mengetuai gabungan tersebut.

Tetapi, bagaimana jika Pas yang merupakan anggota MN yang lagi satu lebih bersungguh menyokong kemasukan Bersatu berbanding UMNO?

Mampukah UMNO menolaknya dan begitu besarkah kedudukan parti itu dalam MN?

Pokoknya, kalau setakat mengumumkan UMNO tidak menyertai PN, tetapi masih kekal bersama-sama berada dalam kerajaan serta pemakluman penyertaan Bersatu ke dalam MN akan diperhalusi terlebih dahulu, lebih baiklah tak payah buat apa-apa kenyataan media berkaitan dengannya.

Tiada apa-apa yang berbeza pun, malah Muhyiddin juga tidak rasa terancam sama sekali dengannya. (Shahbudindotcom 30/07/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 30 July 2020 — 6:57 pm

201
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
AnonymousMAHATHIRVSANWARTanpa Nama UKzunnunnajib bini rosmah Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOK MUDIN TERIMA ARAHAN TERUS DARI TONG M……. PN ADALAH KERAJAAN PROXY DR MADEYLIAR DI BAWAH ARAHAN ELITE GLOBAL……. RUMAH BABI JUNNUN HABIS BERLUMURAN TAIK BABI SAMPAI ORANG TAKUT MASUK DEKAT….. TEPAT SEKALI PHD4PIG MENGELAK JAWAB SOKLAN….. PHD4PIG PASTI MENGELAK JAWAB SOALAN2 DI BAWAH…… SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PN ADALAH KERAJAAN PROXY DR MADEYLIAR DI BAWAH ARAHAN ELITE GLOBAL……. RUMAH BABI JUNNUN HABIS BERLUMURAN TAIK BABI SAMPAI ORANG TAKUT MASUK DEKAT….. TEPAT SEKALI PHD4PIG MENGELAK JAWAB SOKLAN….. PHD4PIG PASTI MENGELAK JAWAB SOALAN2 DI BAWAH…… SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa membenarkan Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal membubarkan DUN… Read more »

zunnun
Member
zunnun

amanat seketul daging babi hadi dah jadikan hadi se ekor babi

kapir sana sini hadi kini makan hadi kembali, hadi ’81 dah jadi hadi kapir ’20 …..

berok mengambang istiqomah hadi dah jadi kera mengambang tebuk atap sana sini, dan cubaan tebuk atap di sabah, kera2 mengambang hadi gagal lakukan….🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Pagi2 perlu di beri penerangan bahwa zunnun ini ialah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

Melarut dengan seketul daging babi busuk nak di goreng nya dan jaja ke sana sini. Melompat lompat jenis beruk dan lotong.

zunnun
Member
zunnun

jeming hassan dgn u tube terbaru mereka, menjadikan ayah cik sebagai idola “berok mengambang” melompak2 dari satu pokok ke satu pokok mencuri buah….

sindiran jeming hassan tajam meh, dari kera yg melompak kapirkan omNo, kemudian bersama dAp dlm pakatan rakyat kemudian melompak peluk kapir omNo kembali….

ayah cik dgn istiqomah nya 🤣🤣

ayah cik ’81 kini ayah cik dah jadi berok mengambang ’20 🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang melompat lompat tak lain tak bukan ialah DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU MENGARUT).

Menjadi kera sumbang tak tahukan bahwa lompat melompat di kalangan poliikus tak bagus dan menikus ada lah perkara lama yang di lakukan beratus tahun di dunia.

Tak sebegiu teruk Machiavelli di Italy – Google lah jika nak tahu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RUMAH BABI JUNNUN HABIS BERLUMURAN TAIK BABI SAMPAI ORANG TAKUT MASUK DEKAT….. TEPAT SEKALI PHD4PIG MENGELAK JAWAB SOKLAN….. PHD4PIG PASTI MENGELAK JAWAB SOALAN2 DI BAWAH…… SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa membenarkan Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal membubarkan DUN tanpa alasan yang munasabah apa lagi Ketua Menteri Sabah tidak ada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TEPAT SEKALI PHD4PIG MENGELAK JAWAB SOKLAN….. PHD4PIG PASTI MENGELAK JAWAB SOALAN2 DI BAWAH…… SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa membenarkan Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal membubarkan DUN tanpa alasan yang munasabah apa lagi Ketua Menteri Sabah tidak ada hak berbuat demikian. Surat terbuka kepada TYT Sabah , Saya terpanggil menulis… Read more »

zunnun
Member
zunnun

pAs masih meneruskan pengunaan amanat seketul daging babi hadi, kerana melayu2 islam hadi kuat kapir mengapir sana sini….

pihak berkuasa perlu melihat ini gejala isis dan taliban yg mentular di malaysia…

zunnun
Member
zunnun

menyular

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak DAP DIRTY OLD MAN tak renti2 hebohkan seketul daging babi busuk yang dia goreng dan hidangkan i sana sini.

Pukimak dia coba membayangkan konon nya ada Melayu Islam dan tak Islam.

Masa di lahirkan, mulut nya tersangkut di puki emak nya, jadi herot, rebeh, hingga ke tua, itu pasal selalu keluar kata2 busuk.

zunnun
Member
zunnun

dewa wee tempelak dgn berkata,

“mana ala kelajaan melayu2 islam meh”

terkedu2 ostards retard pAs, dan bila dewa wee kata,

“ini tulisan jawi bagus utk seni khat sj meh”

berani ke melayu2 islam sergah dewa wee?

zunnun
Member
zunnun

popular ke tulisan jawi? cuba harakah di tulis sepenuh nya dgn tulisan jawi?

sepsrti utusan melayu edisi jawi, harakah tidak kecuali lingkup akhir nya….

tulisan jawi ni sesuai di jadikan tulisan seni sj….

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PHD4PIG PASTI MENGELAK JAWAB SOALAN2 DI BAWAH…… SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa membenarkan Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal membubarkan DUN tanpa alasan yang munasabah apa lagi Ketua Menteri Sabah tidak ada hak berbuat demikian. Surat terbuka kepada TYT Sabah , Saya terpanggil menulis surat ini kepada TYT Sabah yang… Read more »

zunnun
Member
zunnun

yg dok sibuk sana sini kerana Adun dAp membawa satu judicial review mengenai kegunaan nya secara meluaskan sebagai papan tanda, maka itu haq nya utk berbuat sedemikian…

tapi perlu ada tujuan nya mengape tulisan jawi di jadikan tulisan resmi, sedangkan tiada dlm perlembagaan sedemikian…

…kerana setakat utk menunjukan kemelayuan, byak lagi cara yg berkesan blh di gunakan….

sekurang2 nya bila melayu2.ma.pu menerokai ilmu2 terkini, bangsa2 lain merasakan bangsa melayu2 maju…

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Berapa banyak kerusi Umno dan Pas sudah dirampas DAP? Mengapa khadam Dewa Wee 58j meroyan macam Umno dan Pas kalah judi broker? Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SOALAN2 UNTUK DIJAWAB PH KUDETA YANG TEBUK ATAP DAN JUBO… . JULY 31, 2020 by CRITICAL Surat Terbuka Kepada TYT Sabah KERAJAAN NEGERI, SABAH, WARISAN #TONGKANGPECAH, #WARISANHIPOKRIT, HAYATI PN, JANGAN EGO Suka admin mengongsi tulisan dari seorang pengguna Facebook yang menamakan dirinya sebagai Original Sabahan. Tulisannya ini agak kritikal terhadap TYT negeri Sabah berhubung persoalan kenapa membenarkan Ketua Menteri Sabah Shafie Apdal membubarkan DUN tanpa alasan yang munasabah apa lagi Ketua Menteri Sabah tidak ada hak berbuat demikian. Surat terbuka kepada TYT Sabah , Saya terpanggil menulis surat ini kepada TYT Sabah yang mungkin pada ketika ini berada pada kerusi… Read more »

zunnun
Member
zunnun

tak kan melayu2 islam takut menghadapi pilihan raya negeri kot?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Ini surat broker kecewa duit hangus. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

tulisan jawi di iktiraf sebagai tulisan ilmuan antarabangsa atau UNESCO sj yg meletakan tulisan jawi sebagai tulisan seni purba sj? 🤣

zunnun
Member
zunnun

arab2 di timur tgh pun menghantar surat2 resmi ke malaysia pun dlm tulisan jawi ke? 🤣

yg dok sibuk dgn tulisan jawi kerana ape? utk memaksa kaum bukan melayu menghormat tulisan jawi maka sedemikuan kena belajar jawi?

tulisan jawi dah jadi taraf seni khat sj….

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MATA OTAI BUTA SEBELAH HANYA NAMPAK SEMBURIT TAPI TAK NAMPAK LIWAT JUBO….. KESIAN BABI JUNNUN MUSIM COVID LAGILAH TAK BOLEH CARI MAKAN TAHAN JUBO DI LORONG SEMPIT GELAP…… OTAI PUNYA OTAK SENGET SEBELAH TAK BOLEH FIKIR WARAS….MATA PULAK BUTA SEBELAH NAMPAK SEPARUH JEE…. MELAYU PH BAGI MUKA KEPADA DAPIG SEHINGGA MEREKA JADI KURANG AJAR…….. Tak puas hati peniaga Cina diwajibkan guna tulisan jawi pada papantanda, ADUN DAP cabar kerajaan Pahang di Mahkamah…….. Adun Tras dari DAP Chow Yu Hui memfailkan permohonan untuk mencabar ketetapan kerajaan Pahang untuk mewajibkan tulisan jawi di papan tanda dan iklan di premis perniagaan di negeri… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ape yg melayu2 islam hadi berbangga dgn tulisan jawi?

selain utk menunjukan konin nya melayu2 terlebih islam mereka, ape lagi yg di bangga?

perlembagaan negara di menterai dan di tulis dlm jawi? 🤣

segala peruntusan resmi negara kpd negara lain dlm tulisan jawi? 🤣

zunnun
Member
zunnun

konin – konon

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KESIAN BABI JUNNUN MUSIM COVID LAGILAH TAK BOLEH CARI MAKAN TAHAN JUBO DI LORONG SEMPIT GELAP…… OTAI PUNYA OTAK SENGET SEBELAH TAK BOLEH FIKIR WARAS….MATA PULAK BUTA SEBELAH NAMPAK SEPARUH JEE…. MELAYU PH BAGI MUKA KEPADA DAPIG SEHINGGA MEREKA JADI KURANG AJAR…….. Tak puas hati peniaga Cina diwajibkan guna tulisan jawi pada papantanda, ADUN DAP cabar kerajaan Pahang di Mahkamah…….. Adun Tras dari DAP Chow Yu Hui memfailkan permohonan untuk mencabar ketetapan kerajaan Pahang untuk mewajibkan tulisan jawi di papan tanda dan iklan di premis perniagaan di negeri itu. Dalam kenyataan hari ini, Chow berkata permohonan itu difailkan semalam oleh… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ketawa ilmuan2 dunia melihat jawi bertaraf seni khat sj….🤣

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

OTAI PUNYA OTAK SENGET SEBELAH TAK BOLEH FIKIR WARAS….MATA PULAK BUTA SEBELAH NAMPAK SEPARUH JEE…. MELAYU PH BAGI MUKA KEPADA DAPIG SEHINGGA MEREKA JADI KURANG AJAR…….. Tak puas hati peniaga Cina diwajibkan guna tulisan jawi pada papantanda, ADUN DAP cabar kerajaan Pahang di Mahkamah…….. Adun Tras dari DAP Chow Yu Hui memfailkan permohonan untuk mencabar ketetapan kerajaan Pahang untuk mewajibkan tulisan jawi di papan tanda dan iklan di premis perniagaan di negeri itu. Dalam kenyataan hari ini, Chow berkata permohonan itu difailkan semalam oleh peguamnya, M Manogaran, Jonathan and Chong Kar Yan di Mahkamah Tinggi Kuantan. Katanya, permohonan itu untuk… Read more »

zunnun
Member
zunnun

sekurang2 kasi muka dgn dAp, melayu muslim dapat belajar budaya kerja dan kesunggohan utk menegakan kesederhanaan dlm pemikiran rakyat jelata….

tapi antara mca dan pAs hingga kini mencurigai antara mereka….

dan mCa tidak kehendaki pAs ketika pilihan raya kecil belakong kerana merasakan cina yg makan babi pun tak se babi seperti lebai2 retard pAs…🤣

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MELAYU PH BAGI MUKA KEPADA DAPIG SEHINGGA MEREKA JADI KURANG AJAR…….. Tak puas hati peniaga Cina diwajibkan guna tulisan jawi pada papantanda, ADUN DAP cabar kerajaan Pahang di Mahkamah…….. Adun Tras dari DAP Chow Yu Hui memfailkan permohonan untuk mencabar ketetapan kerajaan Pahang untuk mewajibkan tulisan jawi di papan tanda dan iklan di premis perniagaan di negeri itu. Dalam kenyataan hari ini, Chow berkata permohonan itu difailkan semalam oleh peguamnya, M Manogaran, Jonathan and Chong Kar Yan di Mahkamah Tinggi Kuantan. Katanya, permohonan itu untuk mahkamah menyemak semula arahan yang dikeluarkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan. “Kerajaan Pahang dan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

yg sibuk dgn tulisan jawi ini kerana tulisan jawi antarabangsa ? 🤣

atau tulisan yg blh di gunakan utk ilmuan2 di dunia? 🤣

atau tulisan yg di gunakan di syurga? 🤣

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Mat Sembab, Madey si Kitol, Azmin Semburit, Jibby, Wak Pornorogo, Hishamuddin keris kontot dan Hadi Awe ternyata pemimpin gerombolan yang berakal pendek, kaki rasuah, kaki broker, penyembah cukong, penyembah wang haram, penyelamat perasuah dan penjenayah, penyangak, penyamun dan perompak besar Malaysia. Rakyat tidak akan melupakan ‘jasa-jasa buruk’ mereka dan mereka menjadi Pengkhianat Moden yang memalukan Si Kitol dan Raja Mandeliar zaman purba. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

2 HARI LEPAS PRU14 PH LAKUKAN KUDETA DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP DI SABAH……TAPI PH BUAT TAK KISAH MACAM LEMBU SEBAB UNTUNGKAN…..BILA KENA DIA BALIK TIKAM DIRI SENDIRI…… JUNNUN BUAT RITUAL DENGAN TAIK BABI AMBIK MASA PALING KURANG 3 JAM…… DAP LAGI TERUK DAN BAHAYA DARI MCA…..KENAPA TAK KUTUK YANG PALING TERUK DAN JAHAT….ATAU KUTUK KEDUANYA SEKALI….. BABI JUNNUN SEDANG LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN NAK BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… PH LAKUKAN KUDETA DI SABAH DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP……. UMNO perlu rampas kembali Sabah ……… UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang penyandangnya melompat ke… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNNUN BUAT RITUAL DENGAN TAIK BABI AMBIK MASA PALING KURANG 3 JAM…… DAP LAGI TERUK DAN BAHAYA DARI MCA…..KENAPA TAK KUTUK YANG PALING TERUK DAN JAHAT….ATAU KUTUK KEDUANYA SEKALI….. BABI JUNNUN SEDANG LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN NAK BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… PH LAKUKAN KUDETA DI SABAH DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP……. UMNO perlu rampas kembali Sabah ……… UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang penyandangnya melompat ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebelum ini. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO Sabah juga perlu bersedia menebus kekalahan pada Pilihan Raya Umum Ke-14… Read more »

zunnun
Member
zunnun

pAs lagi teruk, yg bawa kematian kerana ‘islam’ tak lain pAs….

ada lagi fahaman politik sedemikian rupa?

tapi dewa kata

“mana ada kerajaan melayu2 islam”

tak kan terkedu babi2 belaan hadi.

telor kao pun tersentap atau terbujur mendengar nya….

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAP LAGI TERUK DAN BAHAYA DARI MCA…..KENAPA TAK KUTUK YANG PALING TERUK DAN JAHAT….ATAU KUTUK KEDUANYA SEKALI….. BABI JUNNUN SEDANG LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN NAK BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… PH LAKUKAN KUDETA DI SABAH DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP……. UMNO perlu rampas kembali Sabah ……… UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang penyandangnya melompat ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebelum ini. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO Sabah juga perlu bersedia menebus kekalahan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan dalam masa terdekat.… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Banduan tidak bersalah selagi boleh merayu kesalahannya. Kalau macam itu Hakim boleh pencen dan banduan boleh bebas makan super ring dan main FB. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Khadam Dewa Wee 58j dan Broker Rasuah MP No 1 30j kerja keras sebab gagal pada Hari Broker Sabah Malaya @ Raya Korban Broker No 1. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN SEDANG LUMUR TAIK BABI SELURUH BADAN NAK BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… PH LAKUKAN KUDETA DI SABAH DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP……. UMNO perlu rampas kembali Sabah ……… UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang penyandangnya melompat ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebelum ini. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO Sabah juga perlu bersedia menebus kekalahan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan dalam masa terdekat. “UMNO Sabah perlu bersedia menempah kemenangan, ambil balik semua kerusi yang melompat ke Bersatu sebelum ini. “Insya-Allah,… Read more »

zunnun
Member
zunnun

bagus, kena lah omNo berhadapan dgn pilihan raya jgn asyik tebuk menebuk atap sana sini…

tak kan democracy setakat dgn jumlah2 SD ke?

Moo dan hadi dah ambil iktibar apa yg berlaku di persekutuan lum?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH LAKUKAN KUDETA DI SABAH DAN TUBUH KERAJAAN TEBUK ATAP……. UMNO perlu rampas kembali Sabah ……… UMNO Sabah perlu mengambil semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang penyandangnya melompat ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebelum ini. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO Sabah juga perlu bersedia menebus kekalahan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan dalam masa terdekat. “UMNO Sabah perlu bersedia menempah kemenangan, ambil balik semua kerusi yang melompat ke Bersatu sebelum ini. “Insya-Allah, UMNO BN (Barisan Nasional) akan tebus balik kerusi-kerusi tersebut,” katanya dalam status terbaharu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK MAHU PARTI PILIH BANDUAN TEBUK JUBO JADI MP APALAGI PM…… OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… PH MELINDUNGI MEREKA YANG SESAT SEPERTI BABI JUNNUN ,,SUNDAL SEPERTI MAT SYABU DAN BANGSAT SEPERTI BANDUAN TEBUK JUBO SERTA KAFIR HARBI SEPERTI DAPIG…… RAKYAT TAK MAHU LAGI PARTI LANTIK MP DAN PM YANG KAKI JUBO…. RAKYAT TIDAK MAHU PARTI LANGGAR UNDANG2….PATUT ISTIHAR BUBAR DUN IALAH DUN BUKAN KETUA MENTERI….PARTI MAJORITY PATUT JADI CARETAKER…. Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?……. Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang.… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Raya orang ingat korban. Geng semburit ingat rasuah broker. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

tapi ostard2 retard saban hari liwat islam dgn syahadah dan doa iftitah kan itu liwat tuhan?

ostard2 retard yg hanya penyeri bagi melayu2 omNo sabagai pembaca doa2 sj….

melayu2 omNo hanya itu saja yg mereka perlu dari ostard2 retard

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

OTAI LOVES LIWAT BUT HATES SEMBURIT EVEN THE BOTH ARE LGBT PELANGI…… PH MELINDUNGI MEREKA YANG SESAT SEPERTI BABI JUNNUN ,,SUNDAL SEPERTI MAT SYABU DAN BANGSAT SEPERTI BANDUAN TEBUK JUBO SERTA KAFIR HARBI SEPERTI DAPIG…… RAKYAT TAK MAHU LAGI PARTI LANTIK MP DAN PM YANG KAKI JUBO…. RAKYAT TIDAK MAHU PARTI LANGGAR UNDANG2….PATUT ISTIHAR BUBAR DUN IALAH DUN BUKAN KETUA MENTERI….PARTI MAJORITY PATUT JADI CARETAKER…. Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?……. Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang. Pembubaran ini sama ceritanya dengan apa yang dihadapi oleh Tun Mahathir atau… Read more »

zunnun
Member
zunnun

ostard2 retard pAs dah isytiar harta blum?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Banduan terlepas lari dari mahkamah makan super ring dan Jho Low di Macau dicari sampai 5 tahun tak jumpa. Ada tak sesiapa yang nak sukarela letak jawatan kerana gagal bekerja? Kahkahkah!

anonymous
Guest
anonymous

pkmb dah retak
tapi takut nak berpecah
pkmb biasa jadi raja kapor kini kena akor
ini ynag jadi lemas
kaki kapor

zunnun
Member
zunnun

ostard2 retard pAs menumpang dedak mana2 yg terlebih pula…🤣

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Mana-mana banduan yang gagal masuk penjara mohon dikurung segera. Jangan bagi main FB dan makan super ring. Apa lagi kalau buat lawak Jho Low lepak di Macau. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kerajaan Broker Semburit Pintu Belakang Sabah gagal kerana Shafiee nak tunjuk bijak dari Madey si Kitol. YB harga murah kita masuk tong sampah. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Huru hara politik angkara Madey si Kitol, Azmin Semburit, Mat Sembab dan semua MP Pintu Belakang. Rakyat dok perati. Broker pun perati. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH MELINDUNGI MEREKA YANG SESAT SEPERTI BABI JUNNUN ,,SUNDAL SEPERTI MAT SYABU DAN BANGSAT SEPERTI BANDUAN TEBUK JUBO SERTA KAFIR HARBI SEPERTI DAPIG…… RAKYAT TAK MAHU LAGI PARTI LANTIK MP DAN PM YANG KAKI JUBO…. RAKYAT TIDAK MAHU PARTI LANGGAR UNDANG2….PATUT ISTIHAR BUBAR DUN IALAH DUN BUKAN KETUA MENTERI….PARTI MAJORITY PATUT JADI CARETAKER…. Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?……. Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang. Pembubaran ini sama ceritanya dengan apa yang dihadapi oleh Tun Mahathir atau PH bilamana beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia walaupun cuba dihalang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK MAHU LAGI PARTI LANTIK MP DAN PM YANG KAKI JUBO…. RAKYAT TIDAK MAHU PARTI LANGGAR UNDANG2….PATUT ISTIHAR BUBAR DUN IALAH DUN BUKAN KETUA MENTERI….PARTI MAJORITY PATUT JADI CARETAKER…. Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?……. Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang. Pembubaran ini sama ceritanya dengan apa yang dihadapi oleh Tun Mahathir atau PH bilamana beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia walaupun cuba dihalang oleh yang di-pertuan Agong. Oleh kerana jawatan Perdana Menteri telah dikosongkan maka kekosongan itu terpaksa diisi oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memiliki… Read more »

zunnun
Member
zunnun

mcm hadi asyik menjubo isteri rosmah, si najib ke? 😂

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Dey mandat broker boleh claim majoriti? Majoriti pungkok mak hang. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Ada banduan yang tak mahu masuk jail lagi. Masih main FB dan main broker. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

kan dah ada precedent sebelum nya? ikut democracy dari negara arab ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TIDAK MAHU PARTI LANGGAR UNDANG2….PATUT ISTIHAR BUBAR DUN IALAH DUN BUKAN KETUA MENTERI….PARTI MAJORITY PATUT JADI CARETAKER…. Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?……. Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang. Pembubaran ini sama ceritanya dengan apa yang dihadapi oleh Tun Mahathir atau PH bilamana beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia walaupun cuba dihalang oleh yang di-pertuan Agong. Oleh kerana jawatan Perdana Menteri telah dikosongkan maka kekosongan itu terpaksa diisi oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memiliki majoriti SD. Sabah juga mengalami cerita yang sama bila mana DUN dibubarkan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

kan mahathir letak jawatan lalu melayu2 islam ambil kesempatan?

ngape tak melayu2 islam selepAs mahathir letak jawatan, MP2 bawa usul utk parlimen mengundi?

zunnun
Member
zunnun

dewan dah pun di bubarkan, masih takut utk ke pilihan raya ke, atau masib teruja tebuk atap sana sini nih?

democracy ala tebuk atap melayu2 islam lazat sgt ke?

zunnun
Member
zunnun

rakyat lagi tak nak lebai2 yg tebuk atap sana sini…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK MAHU PARTI YANG MELANTIK BANDUAN TEBUK JUBO JADI MP DAN PM….. RAKYAT TIDAK MAHU MP KAKI TEBUK JUBO MAT JAMBU DILANTIK PM… . RAKYAT MAHU MP BERINTEGRITI BUKAN KAKI MAIN BINI ORANG…. MANDAT RAKYAT MAHU PEMIMPIN BERINTEGRITI BUKAN PERNAH JADI BANDUAN LIWAT……. MANDAT RAKYAT MAHU PEMIMPIN MENJAGA DAN PERTAHAN PERLEMBAGAAN NAMUN PEMIMPIN2 D4PIG MENGHINA DAN MEMBURUK2 PERLEMBAGAAN…. MEREKA LAH PENGKHIANAT NO 1 MANDAT RAKYAT…… Isu Tulisan Jawi di Pahang – Melayu jangan takut ajar Cina DAP……. Melihat perkembangan dua tahun kebelakangan ini semenjak PRU14 pada bulan Mei 2018, nampaknya kaum Cina DAP sudah melampaui batas. Mereka menghina Melayu,… Read more »

zunnun
Member
zunnun

melayu2 islam hadi yg takut tulisan jawi tk di terima pakai oleh kebanyakan rakyat ngape? kerana tulisan jawi melambangkan tulisan berkhaitan islam yg arab bawa ke?

zunnun
Member
zunnun

islam mesti di tulis dlm tulisan jawi ke? kena berbahasa jawi ke?

zunnun
Member
zunnun

islam perlu berbahasa arab ju ke?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Hari Broker Sabah Malaya wajib disambut setiap Hari Raya Haji di Malaysia. Sempena memperingati rasuah broker Mat Sembab, Azmin Semburit, Umno dan Pas yang gagal dan memalukan. Korban lembu kambing macam korban broker. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

broker2 yg akan jual beli ADUN2 di negeri sembilan dan selangor, dari melayu2 islam hadi ke? 😂