KEPUTUSAN KES SRC INTERNASIONAL KEMENANGAN BUAT RAKYAT

Majlis Presiden Pakatan Harapan mengambil maklum keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang telah mendapati Dato’ Sri Najib Razak bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah, salah guna kedudukan dan pengubahan wang haram melibatkan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Keputusan ini adalah satu kemenangan besar buat rakyat Malaysia. Proses pengadilan ini pasti tidak akan bermula sekiranya rakyat tidak bangkit untuk memberi kemenangan kepada Pakatan Harapan dan mengalahkan Barisan Nasional pada PRU14. Malah bila disoroti sejarah isu ini, masalah urus tadbir 1MDB dibangkitkan kali pertama di Parlimen oleh YB DS Anwar Ibrahim pada 2011.

Majlis Presiden merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat di dalam proses ini, termasuk mantan Peguam Negara yang telah memulakan proses perundangan ini.

Majlis Presiden menjemput seluruh rakyat Malaysia untuk meneliti dan menelurusi penghakiman yang telah dibuat hari ini.

Majlis Presiden berpendirian bahawa reformasi institusi menyeluruh perlu dilaksana untuk memastikan iklim politik yang memungkinkan kebobrokan dan kerosakan besar yang berlaku pada zaman pentadbiran Barisan Nasional tidak berulang lagi. Ini hanya boleh dilakukan dengan pengembalian mandat rakyat ke tempatnya.

YB DS Anwar Ibrahim

Parti Keadilan Rakyat

(KEADILAN)

YB Hj Mohamad Sabu

Parti Amanah Negara

(AMANAH)

YB Lim Guan Eng

Parti Tindakan Demokratik (DAP)

28 Julai 2020.

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 28 July 2020 — 6:21 pm
Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
29 July 2020 4:12 pm

TOMMY TOMCAT TOKONG PH MENYIMPAN PERASUAH DAN PENGKHIANAT…… KERAJAAN PN YANG BERINTEGRITI TINGGI DAN MEMBUAT REFORMASI ADALAH APA YANG DIIMPIKAN DAN DICANANGKAN OLEH PH….. PERCATURAN POLITIK MENGIKUT DAJJAL ILLUMINITY ELITE GLOBAL .. DI BELAKANG MEREKA MAHARAJA DAJJAL MEMERHATI DENGAN SATU MATA …. PEMBANGKANG PH LEBIH RELA PERTAHAN KLEPTOKRAT MEREKA DENGAN MENGGUNAKAN POLITIK KOTOR….. The Najib Conviction: Is It A Win Or Loss For Pakatan?…….. Furthermore, if action is finally taken against Guan Eng and those other DAP leaders, they cannot complain since even leaders in the government, or leaders linked to the government, face that same fate. At the end… Read more »

ken
ken
29 July 2020 9:24 am

Ucapan syabas kepada bekas AG yang bijaksana Tommy Thomas dan kerajaan PH. Tanpa mereka rasuah akan terus bermaharajalela…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
29 July 2020 6:39 am

WOW PN MEMANG HEBAT….6 BULAN SAHAJA SUDAH BUKTIKAN MALAYSIA BARU HEBAT…. REFORMASI REFORMASI REFORMASI…… WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN…BARU 6 BULAN TUNJUK KAN INTEGRITY DAN TRANSPARENCY…..TAK MACAM KERAJAAN PH PEMIMPIN2 PHD4PIG ASYIK GUNA TOM CAT THE GOAL KEEPER UNTUK TEPIS KELUAR SEMUA KES2 PEMIMPIN MEREKA….. Will Pakatan Really Win GE15, As Anwar Says?……… So, what is Anwar talking about? Pakatan Harapan won GE14 not because of transparency, accountability, good governance, justice, human rights, civil liberties, freedom of speech, freedom or religion, freedom of thought, freedom of choice, and so on. They won GE14 through lies and deception. And… Read more »

zunnun
zunnun
28 July 2020 11:39 pm

yg sedap dan hebat ketika pN sedang memerintah, bila #bossku, pH dapat buktikan…

….dari usaha pH tapi pN tidak dapat mematahkan 🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 11:24 pm

WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN…BARU 6 BULAN TUNJUK KAN INTEGRITY DAN TRANSPARENCY…..TAK MACAM KERAJAAN PH PEMIMPIN2 PHD4PIG ASYIK GUNA TOM CAT THE GOAL KEEPER UNTUK TEPIS KELUAR SEMUA KES2 PEMIMPIN MEREKA….. Will Pakatan Really Win GE15, As Anwar Says?……… So, what is Anwar talking about? Pakatan Harapan won GE14 not because of transparency, accountability, good governance, justice, human rights, civil liberties, freedom of speech, freedom or religion, freedom of thought, freedom of choice, and so on. They won GE14 through lies and deception. And that will not work anymore for GE15. In GE15, the non-Malays will vote against… Read more »

makcikiah
makcikiah
28 July 2020 10:51 pm

keputusan mahkamah ini pasti akan memberi kesan kepada hubungan UMNO-PAS dalam Muafakat Nasional (MN).

Ini kerana selama ini, PAS selalu gunakan alasan Najib belum terbukti bersalah, sebab itu PAS bekerjasama dengan UMNO.

Hari ini TERBUKTI segala pendedahan PH berkaitan PENGKHIANATAN Najib dan UMNO SEKONGKOLAN PAS terhadap orang MELAYU ISLAM dan negara MALAYSIA selama ini adalah BENAR, BUKAN FITNAH, MELAINKAN BENAR BELAKA!

Kalau ahli2 UMNO dan PAS masih menafikan hakikat NAJIB BERSALAH ada lebih baik kamu semua jadi BABI spt kata zunnun!

pas HAMPASSSSSSSSSSSSSS makanan BABI MCA GERAKAN MIC dan yang sekufu dengannya!!!

zunnun
zunnun
28 July 2020 11:11 pm
Reply to  makcikiah

ape yg menyedapkan selera melayu2 islam?

bila mereka dapat berkuasa, dan kekuasaan bagi melayu2 islam perlu ada melayu omNo dan islam yg pAs bawa….

tapi, lupa akan mereka, najib dah di sabitkan, dan kini beban omNo dan pAs utk membebaskan najib bukan lagi beban pH utk mendakwa ..

maka, pH bebas utk mengerakan jentera dgn menggunakan modal scandal melayu2 islam najib merata2….

zahid akan menyusul sedemikian juga….

dgn najib, zahid dan hadi dan kesesatan amanat yg membawa kematian, cukup utk melayu2 islam di cerca kesundalan2 mwreka…..

anonymous
anonymous
28 July 2020 10:44 pm

Wahai orang-orang yang beriman, jadilah kamu orang yang benar-benar penegak keadilan, menjadi saksi karena Allah biar pun terhadap dirimu sendiri atau ibu bapa dan kaum kerabatmu. Jika ia kaya atau pun miskin, maka Allah lebih tahu kemaslahatannya. Maka janganlah kamu mengikuti hawa nafsu karena ingin menyimpang dari kebenaran. Dan jika kamu memutar balikkan (kata-kata) atau enggan menjadi saksi, maka sesungguhnya Allah adalah Maha Mengetahui segala apa yang kamu kerjakan. Suatu ketika di zaman Rasulullah SAW pada masa ‘Fathul Makah’ (pembebasan kota Mekah), ada seorang wanita Quraisy yang mencuri. Wanita tersebut seorang bangsawan dari Bani Makhzum. Mereka bingung dalam memutuskan perkara… Read more »

zunnun
zunnun
28 July 2020 11:00 pm
Reply to  anonymous

babi jual agama arab mereka pulak dah…

“rasullulah” dari kayangan mimpi hadi ke?

sebelum “rasullulah” di guna khadamkan utk kepentingan, baik beri pengertian nya dahulu, supaya islam tidak terpenjara dgn assabiyah bangsa arab sj….

zunnun
zunnun
28 July 2020 11:02 pm
Reply to  zunnun

rasullulah ada anak zuriat dan waris ke?

atau si muhammad yg memiliki zuriat dgn berbini2….

zunnun
zunnun
28 July 2020 10:40 pm

draft hudud pAs biar lah babi2 belaan pAs yg siapkan nya….

tapi jika kedua2 dewan dah meluluskan, maka rakyat terikat dgn nya…..

tapi, blh ke lebai2 lipAs dan babi2 belaan nya mampu siapkan draft nya dgn kerangka islam hanya berdasarkan arab muhammad tanpa penglibatkan kenabian dan kerasulan si muhammad nya?

jika tidak mampu, maka draft sedemikian sesuai di guna pakai utk ternakan babi2 sj…..

hanya ramai yg tertanya2, ape yg hadi beri babi2 belaan nya makan, hingga mampu terbang semua nya?

kini babi2 belaan nya di jenamakan melayu2 islam pula….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 9:30 pm

APA BOLEH DIPELAJARI OLEH PEMBANGKANG IALAH AYUH MASUK PN KITA SAMA2 DRAFT HUDUD……. WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN….. PEMIMPIN KERAJAAN PUN DIJATUHKAN HUKUM BERSALAH….REFORMASI REFORMASI REFORMASI….. JUNNUN BERGELUMANG TAIK BABI MELOMPAT BALIK MASUK JAMBAN BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… JUNNUN BABI PONTENG SEMBAH MATAHARI PETANG NI…… ITULAH KEHEBATAN KERAJAAN PN TIDAK SEPERTI PH PILIH KASIH DAN BUANG SEMUA KES LIBATKAN PEMIMPIN2 PH…….. KEPUTUSAN LENGKAP MAHKAMAH DAN HUKUMAN PENJARA 10 TAHUN MEMBUKTIKAN KEBEJATAN MORAL BANDUAN TEBUK JUBO……. RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. Krisis PKR: 721 ahli umum keluar… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 9:26 pm

WOW HEBAT BETUL MALAYSIA BARU BAWAH PN….. PEMIMPIN KERAJAAN PUN DIJATUHKAN HUKUM BERSALAH….REFORMASI REFORMASI REFORMASI….. JUNNUN BERGELUMANG TAIK BABI MELOMPAT BALIK MASUK JAMBAN BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… JUNNUN BABI PONTENG SEMBAH MATAHARI PETANG NI…… ITULAH KEHEBATAN KERAJAAN PN TIDAK SEPERTI PH PILIH KASIH DAN BUANG SEMUA KES LIBATKAN PEMIMPIN2 PH…….. KEPUTUSAN LENGKAP MAHKAMAH DAN HUKUMAN PENJARA 10 TAHUN MEMBUKTIKAN KEBEJATAN MORAL BANDUAN TEBUK JUBO……. RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. Krisis PKR: 721 ahli umum keluar parti, hampir 2,000 lagi bakal menyusul……. Seramai 721 ahli yang keluar parti pada… Read more »

zunnun
zunnun
28 July 2020 9:01 pm

apa yg melayu2 islam dapat pelajari dari kesundalan najib dgn jawatan premier nya? baik perdana menteri mau pun menteri kewangan selain emiritus SRC? bagitu juga hadi awang dgn jawatan president pAs dan lebai pendek aziz dgn jawatan mursyidul nya…? melayu2 islam dapat bezakan antara najib dgn jawatan yg di sandangi nya? najib dgn perdana menteri nya, dan hadi dgn jawatan president pAs nya? bagitu juga raja dgn tahta kedaulantan nya…. bagitu juga muhammad bin aminah dgn kenabian dan kerasulan nya, bahawa… perdana menteri malaysia akan sentiasa kekal dan perisian kpd jawatan tersebut akan di isi oleh se siapa yg di… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 7:50 pm

JUNNUN BERGELUMANG TAIK BABI MELOMPAT BALIK MASUK JAMBAN BUAT RITUAL SERU LUCIFER…… JUNNUN BABI PONTENG SEMBAH MATAHARI PETANG NI…… ITULAH KEHEBATAN KERAJAAN PN TIDAK SEPERTI PH PILIH KASIH DAN BUANG SEMUA KES LIBATKAN PEMIMPIN2 PH…….. KEPUTUSAN LENGKAP MAHKAMAH DAN HUKUMAN PENJARA 10 TAHUN MEMBUKTIKAN KEBEJATAN MORAL BANDUAN TEBUK JUBO……. RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. Krisis PKR: 721 ahli umum keluar parti, hampir 2,000 lagi bakal menyusul……. Seramai 721 ahli yang keluar parti pada hari ini adalah fasa pertama. Fasa kedua akan mengumumkan keluar parti selepas Hari Raya Aidiladha,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 7:32 pm

JUNNUN BABI PONTENG SEMBAH MATAHARI PETANG NI…… ITULAH KEHEBATAN KERAJAAN PN TIDAK SEPERTI PH PILIH KASIH DAN BUANG SEMUA KES LIBATKAN PEMIMPIN2 PH…….. KEPUTUSAN LENGKAP MAHKAMAH DAN HUKUMAN PENJARA 10 TAHUN MEMBUKTIKAN KEBEJATAN MORAL BANDUAN TEBUK JUBO……. RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. Krisis PKR: 721 ahli umum keluar parti, hampir 2,000 lagi bakal menyusul……. Seramai 721 ahli yang keluar parti pada hari ini adalah fasa pertama. Fasa kedua akan mengumumkan keluar parti selepas Hari Raya Aidiladha, manakala fasa ketiga pada pertengahan Ogos ini. Seramai 721 ahli Parti Keadilan… Read more »

zunnun
zunnun
28 July 2020 7:29 pm

‘rasullulah’ jolok pedang dgn zulfazar nya, dan ‘rasullulah’ jolok 13 puki2 bini …

klu dah sundal menyudal dgn fahaman agama pagan yg asyik di persembahakan, kurang2 kan menyundal dan menfitnah baik kerasulan dan kenabian muhammad dari sedemikian rupa….

mana kao belajar agama sedemikian rupa? dari se ketul daging babi yg hadi awang sumbat ke dalam mulut?

apa nak jadi dgn ‘melayu2 islam’ yg terlebih sundal nya, melayu2 nya atau islam ala tabiat babi2 yg terbang…..

Anon
Anon
28 July 2020 7:28 pm

Klu najib bersalah sekali pon.. tak akan mimpi ph jd kerajaan balik.

zunnun
zunnun
28 July 2020 7:31 pm
Reply to  Anon

kena lah hadi awang menyusun mimpi terbaru nya, dari ‘rasullulah’ kpd rosmah idaman nya…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 7:16 pm

BABI JUNNUN SEDANG LUMUR TAIK BABI DALAM JAMBAN TUUUU…… MAT SYABU SYIAH HANYA ADA ILMU PASAL PANTAT JEER ITU PASAL DIA NGORAT BINI ORANG…… BABI JUNNUN DAH LAH PAPA KEDANA MELAWAN TUHAN DAN NABI PULAK DIA……. BABI JUNNUN SEDANG SIAP BUAT RITUAL DALAM JAMBAN SEMBAH MATAHARI…..DIJANGKA PUKUL 7 TIDAK DAPAT DIKESAN LAGI….. JUNNUN TERIMA AJARAN SESAT DARI AYAH PIN….AYAH PIN TERIMA DARI HASSAN ANAK RIMAU DARI IBLIS…… SYIAH AGAMA CIPTAAN DAJJAL UNTUK TIKAM ISLAM DARI DALAM……. Apabila mereka bergelar pemimpin jahil murakab…….. BELUM pernah saya terbaca kajian dan buku, mengatakan bahawa status Rasulullah ﷺ adalah seorang pelarian. Inilah kali pertama… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 6:52 pm

RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. Krisis PKR: 721 ahli umum keluar parti, hampir 2,000 lagi bakal menyusul……. Seramai 721 ahli yang keluar parti pada hari ini adalah fasa pertama. Fasa kedua akan mengumumkan keluar parti selepas Hari Raya Aidiladha, manakala fasa ketiga pada pertengahan Ogos ini. Seramai 721 ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Tebrau di sini mengumumkan keluar parti hari ini selepas mendakwa hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan parti. Naib Ketua PKR Cabang Tebrau, Mohd Ramly Ahmad berkata, mereka yang keluar PKR itu melibatkan pemimpin-pemimpin utama termasuk… Read more »

zunnun
zunnun
28 July 2020 7:24 pm

tak ambil pot atau masih terkial2 mencari helah

zunnun
zunnun
28 July 2020 6:48 pm

betul, dgn sabit segala 7 pertuduhan yg Najib hadapi, jelas yg selama ini, rakyat sedar akan salah laku yg najib sebagai perdana mrnteri, menteri kewanhan dan emiritus SRC lakukan, abaikan dan tiada kejujuran sama sekali…. yg amat memalukan, sebagai ‘melayu islam’ sAmpah laknat yg di ucapkan dgn nama “Allah’ tidak patut di ucapkan sedangkan dgn jelas sebahaguan duit tersebut di gunakan sewenang2 nya belanja dan menaja bahagian2 omNo seluruh negara…. dan ramai lebai2 retard pAs juga menikmati dari sebahagian duit 42 juta, melalui nasaruddin mantan timbakan president pAs seperti kesundalan melayu2 islam bila mendaki gunung, lalu menafikan segala yg ada… Read more »

anonymous
anonymous
28 July 2020 6:33 pm

belum tamat lagi panjang jalan nya
keadilan dunya tertunda tunda
apa yang rakya t menang hidup pun dah tak senang

zunnun
zunnun
28 July 2020 7:23 pm
Reply to  anonymous

mcm keadilan amanat hadi, masih blum tamat sampai hadi bertaubat dan memohonmaaf kpd rakyat jelata serta ahli keluarga2 yg mati kerana nya…