SOALNYA SEDIAKAH MAHATHIR SOKONG ANWAR SEBAGAI CALON PM PH PLUS?

Kenyataan bersama Mohamad Sabu, Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), dan Lim Guan Eng, Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP), pada 27hb Julai 2020

“Jalan ke depan ialah dengan memberikan peluang pertama kepada Datuk Seri Anwar dan sekiranya beliau gagal, Datuk Seri Shafie wajar diberikan peluang yang serupa; kedua-duanya dengan berasaskan sokongan kukuh 109 orang Ahli Parlimen.”

Sejak Langkah Sheraton oleh bekas Ahli-ahli Parlimen Pakatan Harapan yang telah mengkhianati mandat rakyat pada pilihan raya 2018, parti AMANAH dan DAP telah bekerja untuk memulihkan semula mandat tersebut; menjadi jambatan bagi kelima-lima parti pembangkang yang membentuk Pakatan Harapan Plus.

AMANAH dan DAP dipandu prinsip-prinsip asas berikut:

Pertama, pentingnya setiakawan kesemua pasukan dan parti anti-Perikatan Nasional, yang diwakili oleh 109 Ahli Parlimen yang menentang penukaran Speaker Parlimen yang dilakukan secara tidak demokratik dan sewenang-wenangnya;

Kedua, persoalan mengenai siapa akan menjadi Perdana Menteri seterusnya tidak wajar menjadi halangan dalam usaha memulihkan mandat rakyat. Pilihan untuk terus kekal menjadi pembangkang hanya kerana kita gagal berkompromi untuk jawatan Perdana Menteri adalah tidak boleh diterima. Kegagalan untuk mencapai kesepakatan mengenai calon Perdana Menteri menunjukkan bahawa obsesi terhadap jawatan Perdana Menteri adalah lebih penting berbanding mandat pilihan raya rakyat Malaysia pada tahun 2018;

Ketiga; manifesto pilihan raya umum Pakatan Harapan pada tahun 2018 harus terus menjadi asas urus tadbir kerajaan PH Plus.

Sebagai rekod, AMANAH dan DAP memberi sokongan penuh kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri pada 26 Februari.

Pada 28 dan 29 Februari, Parti Keadilan Rakyat, AMANAH dan DAP kembali mewujudkan semula gabungan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan menyokong Tun sebagai Perdana Menteri dalam usaha menghalang tertubuhnya sebuah kerajaan yang bukan pilihan rakyat.

Antara bulan Mac dan Mei 2020, AMANAH dan DAP telah sepenuh hati mengajukan supaya gabungan besar yang menang dalam PRU 2018 dibina semula, iaitu PKR, DAP, AMANAH, Warisan dan kumpulan Tun Dr Mahathir dalam Bersatu.

Pada 30 Mei, selepas kebuntuan yang berlanjutan, Majlis Presiden Pakatan Harapan membuat keputusan untuk mempertimbangkan dua pilihan:

Pilihan Pertama – Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri;

Pilihan Kedua – Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri, dengan peralihan kuasa dalam tempoh 6 bulan.

Beberapa sesi rundingan dijalankan sehingga PKR secara rasminya menolak pilihan kedua pada 19 Jun.

Dengan tujuan untuk mencari jalan keluar, pimpinan AMANAH, DAP dan Warisan serta kumpulan Tun Dr Mahathir mengadakan mesyuarat tidak rasmi bagi mencari pilihan-pilihan lain pada 25 Jun di Rumah Tetamu Sabah, Kuala Lumpur.

Tun Dr Mahathir telah menerangkan dalam mesyuarat tersebut bahawa beliau tidak berniat menjadi Perdana Menteri untuk kali ketiga. Beliau menawarkan diri sebagai calon Perdana Menteri hanya untuk membantu menewaskan kerajaan Perikatan Nasional yang tidak mempunyai mandat rakyat dan memulihkan kembali mandat PRU 2018.

Dalam konteks ini, Lim Guan Eng telah mencadangkan, dengan sokongan Mohamad Sabu, supaya Datuk Seri Shafie Apdal dijadikan calon ketiga untuk membantu meleraikan kebuntuan antara Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar.

Tun Dr Mahathir dengan senang hati bersetuju terhadap cadangan menjadikan Shafie calon Perdana Menteri dalam masa dua minit sahaja selepas ia diajukan oleh AMANAH dan DAP. Tun Dr Mahathir menegaskan bahawa ia bukan soal sama ada beliau kembali menjadi Perdana Menteri, tetapi soal menyelamatkan negara dan memulihkan mandat rakyat.

Selain mengurangkan rasa tidak senang PKR terhadap Tun Dr Mahathir, Datuk Seri Shafie akan menjadi pilihan bersejarah sebagai pemimpin pertama dari Sabah atau Sarawak yang dicadangkan sebagai Perdana Menteri.

Pemimpin AMANAH dan DAP yang menghadiri mesyuarat tidak rasmi itu, kemudiannya memaklumkan Tun Dr Mahathir dan mereka yang lain bahawa pilihan baharu Shafie ini perlu dibawa kembali untuk perbincangan bersama pimpinan parti masing-masing dan kemudian dibincangkan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Kami menegaskan bahawa bilangan 109 Ahli Parlimen perlu menjadi asas untuk memulihkan kerajaan; bukan perkumpulan setakat 91 Ahli Parlimen tanpa Warisan dan kumpulan Tun dalam Bersatu, atau hanya 71 Ahli Parlimen tanpa PKR. AMANAH dan DAP berkongsi perasaan kecewa dalam kalangan rakyat Malaysia bahawa walaupun dengan 109 kerusi di Parlimen menentang PN walaupun ditawarkan jawatan menteri dan GLC, kita masih gagal menuntut semula mandat rakyat.

Kami tidak bersetuju dengan idea bahawa Pakatan Harapan boleh berunding dengan sesiapa sahaja dengan berbekalkan 91 kerusi, dengan mengesampingkan kumpulan Tun Dr Mahathir dan Warisan. Kami juga tidak bersetuju dengan idea bahawa perubahan boleh berlaku dengan hanya 71 Ahli Parlimen, tanpa penglibatan 38 Ahli Parlimen PKR.

Kami berpendapat bahawa sama ada Anwar atau Shafie, dengan berbekalkan 109 Ahli Parlimen, sesiapa yang berjaya mendapat angka untuk mencukupkan angka 112 Ahli Parlimen, wajar diberi peluang mengetuai kerajaan gabungan itu nanti sebagai Perdana Menteri.

Ada yang menyebut bahawa memandangkan pembangkang tidak dapat menyelesaikan persoalan calon Perdana Menteri, kita patut terus kekal sebagai pembangkang dan menunggu pilihan raya seterusnya. Kami tidak berpendapat begitu. Sebarang formula untuk menang dalam PRU seterusnya secara sendirian sebagai Pakatan Harapan atau tanpa Pakatan Harapan adalah formula yang sukar. Hanya Pakatan Harapan Plus yang melibatkan Pakatan Harapan, Warisan dan kumpulan Tun merupakan kombinasi boleh menang dalam PRU akan datang. Kekuatan bersama ini mesti menjadi premis asas, bukannya perkumpulan pembangkang yang berpecah-belah dan lemah.

Malahan, pilihan untuk berputus asa daripada menuntut semula kuasa kerajaan bukan sahaja tidak bertanggungjawab, bahkan merupakan pengkhianatan terhadap pilihan rakyat pada 9 Mei 2018. Dengan tidak mencuba untuk menuntut kembali mandat itu secepat mungkin, kita hanya mengabsahkan Langkah Sheraton, sebuah kerajaan tanpa mandat, kesemua dasar-dasarnya yang tidak demokratik dan paling penting sekali, ketiadaan iltizam politik untuk membanteras rasuah dan memupuk ketelusan dalam urus tadbir. Ini tidak boleh dibiarkan berlaku.

Jalan ke depan ialah dengan memberikan peluang pertama kepada Datuk Seri Anwar dan sekiranya beliau gagal, Datuk Seri Shafie wajar diberikan peluang yang serupa; kedua-duanya dengan berasaskan sokongan kukuh 109 orang Ahli Parlimen.

Pada masa yang sama, 109 orang Ahli Parlimen dan kelima-lima parti Pakatan Harapan Plus iaitu AMANAH, DAP, PKR, Warisan dan kem Tun Dr. Mahathir dalam Bersatu harus memastikan hubungan kerjasama yang erat untuk memainkan peranan sebagai blok pembangkang yang berkesan dan bersatu untuk:

•Membina harapan dalam detik yang sukar ketika krisis politik, ekonomi, dan Covid-19;

•Membina keyakinan dan perpaduan nasional rakyat Malaysia ketika berhadapan sentimen perpecahan Perikatan Nasional;

•Mendedahkan salah guna kuasa dan skandal seperti 1MDB dan menjuarai tadbir urus yang berintegriti;

•Memperkukuhkan keselamatan ekonomi dan solidariti ekonomi bersama rakyat Malaysia menghadapi krisis ekonomi paling getir dalam beberapa generasi, yang dicetuskan oleh Covid-19;

•Menawarkan cadangan dan dasar alternatif bertunjungkan pengalaman, kepakaran dan kebolehan yang diperolehi Pakatan Harapan semasa menerajui tampuk pemerintahan.

Mohamad Sabu

Presiden,

Parti Amanah Negara (AMANAH)

Lim Guan Eng

Setiausaha Agung,

Parti Tindakan Demokratik (DAP)

Kongsikan artikel ini
Updated: 27 July 2020 — 5:33 pm

49
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
MAHATHIRVSANWARAntiPATInajib bini rosmahAnonymouszunnun Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PEMBANGKANG YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. SATU PERSATU NEGERI PH JATUH…..PH HILANG KEPERCAYAAN RAKYAT….. Perkara besar bakal berlaku bagi parti kecil Sabah, kata penganalisis….. Penganalisis politik berkata perubahan mungkin sedang berlaku bagi sebuah parti yang kurang dikenali di Sabah berikutan langkah memilih bekas menteri persekutuan sebagai presiden barunya. Parti Cinta Sabah (PCS), salah satu parti kecil di Sabah dan tidak dikenali di peringkat nasional, memilih Anifah Aman sebagai pemimpinnya Ahad lalu. Pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Lee Kuok Tiung berkata, PCS kini boleh bekerjasama dengan parti lebih besar… Read more »

AntiPATI
Guest
AntiPATI

ASALKAN NAJIB BERSALAH

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT TAK KISAH PARTI MANA ASAL DAULATKAN HUDUD……. MULANYA BANI SYIAH BERTAQIYYAH MENGATAKAN PH TAK JUAL ASET TH….BILA RAKYAT TAHU DIA KENCING DIA MULA GUNA TAQIYYAH LAIN BAHAWA ASET TH TERPAKSA DI JUAL KEPADA KAFIR HARBI….. ANTARA RUKUN IMAN SYIAH IALAH TAQIYYAH YAKNI BERBOHONG …..ITULAH SEBAB BANI SYIAH SANGGUP BERGELUMANG DENGAN BABI2 KOMUNIS DAN SOSIALIST……. Jual aset Tabung Haji: Najib dedah penipuan Mujahid PHDAP…. Saya amat kesal bahawa Menteri jaga agama PH ini seolah-olah tiada agama dan sanggup membohong tentang aset Umat Islam serta memfitnah saya berbohong demi mempertahankan PH dari fakta Tabung Haji jual aset secara lambak semasa mereka… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Malaysia milik Dewa Wee 58j. Masuk Malaysia jumpa orang Dewa Wee 58j dulu. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Mmg wajib ditolak Bg Non, kafir pnya kuda kayu
Bg Non jdi PM kalu..mmg habis ler Melayu naya
Katanya, Malysia ni bukn kepunyaan org Melayu
Dia kata Malysia ni..China dan India yang punya
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

https://youtu.be/DKbou9wfv8o

zunnun
Member
zunnun

if the origin of language is latin as quoted by quora and flemish is the origin of latin, then what is the origin of flemish?

if the origin of language of malaysia is malay, then what is the origin of malay language?

so what is the origin of the ‘melayu2 islam’ ?

zunnun
Member
zunnun

why are we in a haste quoting ‘Allah’, when we are far from knowing him/her/it? why are we putting the blame game onto ‘Allah’ when we are not in the position to know him/her/it? why are we squaring ‘Allah’ in a black box, to every misgiving that happen around us? The world around us is the Word of ‘Allah’ or … the reword of our doing? yet in every supplication we ask for guidance and protection form the world we built, we call ‘dunia’… the world/dunia we built has nothing to do with ‘Allah’ but the Universe around us and… Read more »

Wau bule
Guest
Wau bule

Being Allah’s creation, we submit ourselves to HIM
Being AllKnowing who are we to challenge HIM in our path
The only difference between us is you fully supplicate to HIM
Or you challenge HIM only to incur HIS wrath

Wallahuaklam mubissawab

zunnun
Member
zunnun

yet the creation had been a sideline story of A Semi Creator since what were created is not God/Allah…

zunnun
Member
zunnun

WE/OURS or precisely YOU/YOURS are two distinct THINGS, that omnipresence and omnipotence now a semi.

Wau bule
Guest
Wau bule

Hendak sangat jadi calon PM PH, ambillah
Persetujuan Mahathir tak perlu tak mengapa
Tak dapat jadi PM-9 sememangnya ketentuan Allah
Alhamdulillah, Malaysia jauh dari kena bala

zunnun
Member
zunnun

Is ‘Allah’ A FORM? or Is ‘Allah’ a meaning? The Nothingness of Everything? The Everything of A Nothingness….. A Pure State of Light that journey the 6 Transcending Phases accumulating mass along the way, to assume a state of A THING… NUR ALLAH to NUR MUHAMMAD to NUR of all faculties to manifest A THING…. and later ALL THE THING start to assume names by languages of specie named Mankind… a kind of THING, called Man…. again the game of gender fails us, pitting masculine chauvinism onto the feminine perhaps God/Allah is a masculine, as a conceived intent starts from… Read more »

zunnun
Member
zunnun

rakyat sana sini dlm kesusahan dan mahasiswa bergelempangan asyik bawa food grab sj….

kini kerajaan melayu2 islam sedang mem”babi”buta, bukan sj babi tapi buta belaka….

yg melayu2 islam asyik cerita jual asset tabung haji, najib tak menyamun, hadi mimpi ‘rasullulah’ nya, pAs tangguh ru 355, zailah sibuk skirt pornpuan pramugari…

masih berjiwa pembangkang kesan nya, kerajaan melayu2 islam nih…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MULANYA BANI SYIAH BERTAQIYYAH MENGATAKAN PH TAK JUAL ASET TH….BILA RAKYAT TAHU DIA KENCING DIA MULA GUNA TAQIYYAH LAIN BAHAWA ASET TH TERPAKSA DI JUAL KEPADA KAFIR HARBI….. ANTARA RUKUN IMAN SYIAH IALAH TAQIYYAH YAKNI BERBOHONG …..ITULAH SEBAB BANI SYIAH SANGGUP BERGELUMANG DENGAN BABI2 KOMUNIS DAN SOSIALIST……. Jual aset Tabung Haji: Najib dedah penipuan Mujahid PHDAP…. Saya amat kesal bahawa Menteri jaga agama PH ini seolah-olah tiada agama dan sanggup membohong tentang aset Umat Islam serta memfitnah saya berbohong demi mempertahankan PH dari fakta Tabung Haji jual aset secara lambak semasa mereka memerintah. Dulu dia kata TH tak jual aset.… Read more »

Syetan
Guest
Syetan

Katakan tidak dgn babi2 lobai yg menzina agama dan parti terbesar melayu konon2 nya yg menjarah dan megtekedarah reta rakyat secara rakus???.

zunnun
Member
zunnun

betul2, syaitan dah bersuara…

ken
Guest
ken

Nampaknya pengundi akan berpihak kepada Anwar atas asas simpati. Rasa mereka, Anwar telah dipergunakan untuk memenangi PU14.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ANTARA RUKUN IMAN SYIAH IALAH TAQIYYAH YAKNI BERBOHONG …..ITULAH SEBAB BANI SYIAH SANGGUP BERGELUMANG DENGAN BABI2 KOMUNIS DAN SOSIALIST……. Jual aset Tabung Haji: Najib dedah penipuan Mujahid PHDAP…. Saya amat kesal bahawa Menteri jaga agama PH ini seolah-olah tiada agama dan sanggup membohong tentang aset Umat Islam serta memfitnah saya berbohong demi mempertahankan PH dari fakta Tabung Haji jual aset secara lambak semasa mereka memerintah. Dulu dia kata TH tak jual aset. Kini, dia mengaku TH jual aset dan cuba memberi justifikasi kenapa TH perlu jual aset. Dia pun buat posting bahawa saya tiada bukti untuk kenyataan saya bahawa TH… Read more »

zunnun
Member
zunnun

betul2, berbohong mengenai ruu 355, kerana tak berdaya utk di laksanakan….

berbohong kes audio abodooh, tak mengaku sehingga di buktikan kesahihan nya….

berbohong, mimpi rasullulah

berbohong lohong tuhan mencarut

berbohong, tiada masaalah dgn pwngurusan 1MDB

Anonymous
Guest
Anonymous

“MALAYSIA INI PERLU DISELAMATKAN..”

“..KERANA MALAYSIA INI, ORANG² CHINA DAN ORANG² INDIA YANG PUNYA..”

“..JANGAN FIKIR MALAYSIA INI ORANG MELAYU YANG PUNYA..”

Macam pernah ku dengar ucapan ini, tapi siapa yang mengucapkannya yaa..?

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah…

zunnun
Member
zunnun

betul2, perlu di selamatkan jgn berulang lagi melayu2 islam amok seperti di memali, kapak dan parang mcm main guitar dan drum sj….

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANDUAN TEBUK JUBO PATUT BERSARA DARI POLITIK…..DIA TAK TAHU MELAYU SUDAH JIJIK…..CINA HANYA MAHU BUAT KALDAI….. TOK MUDIN MUSUH DALAM SELIMUT HANYA GOYANG KAKI 6 BULAN TAK BUAT APA2 MASIH BERSELINDUNG BELAKANG COVID…… MP Umno minta siasatan penuh terhadap TH, gantung pengurusan tertinggi……… PARLIMEN | Anggota Parlimen Rompin dari Umno Hasan Arifin, hari ini meminta agar pengurusan tertinggi Tabung Haji (TH) digantung sehingga siasatan penuh dilaksanakan terhadap dakwaan salah urus dana dan hasil siasatan diterangkan kepada Parlimen. “Saya minta kerajaan menggantung pengurusan tertinggi Tabung Haji sehingga ada satu penyelesaian yang muktamad dan dapat dilihat siapa yang benar, siapa yang salah.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOK MUDIN MUSUH DALAM SELIMUT HANYA GOYANG KAKI 6 BULAN TAK BUAT APA2 MASIH BERSELINDUNG BELAKANG COVID…… MP Umno minta siasatan penuh terhadap TH, gantung pengurusan tertinggi……… PARLIMEN | Anggota Parlimen Rompin dari Umno Hasan Arifin, hari ini meminta agar pengurusan tertinggi Tabung Haji (TH) digantung sehingga siasatan penuh dilaksanakan terhadap dakwaan salah urus dana dan hasil siasatan diterangkan kepada Parlimen. “Saya minta kerajaan menggantung pengurusan tertinggi Tabung Haji sehingga ada satu penyelesaian yang muktamad dan dapat dilihat siapa yang benar, siapa yang salah. “Tabung Haji ini amat penting (untuk) umat Islam dalam negara kita ini. “Saya minta audit diadakan… Read more »

Sheraton
Guest
Sheraton

Buat lah apa pun ..

Selagi Tun tak berubah perangai tak guna juga..

Kau orang Berdua je fikir macam tu ..

Ada orang BERSATU dan Warisan buat kenyataan terbuka setuju dengan Anwar sebagai PM pilihan pertama kau orang.

Tun sebagai orang tua dan se orang negarawan sepatutnya lebih bimbang dari kau orang.. dan mahu buat keputusan yang cepat.

Masalah nya balik kepada kenapa mereka tolak Anwar..

Masak Lomak Telo Laboh.
Guest
Masak Lomak Telo Laboh.

Bang non dicadangkan jd PM?
Langkah mayat den dolu…

Wak
Guest
Wak

kahkahkahkahkah!!!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pilih pemimpin khadam Rakyat bukan khadam Syed Moktar, khadam Dewa Wee 58j atau khadam Vincent Tan. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST BERGELUMANG DENGAN PARTI MAFIA KOMUNIS ITU SUDAH NORMAL….. SOSIALIST COMMUNIST BERASAL DARI KANDANG BABI YANG SAMA…..TAPI KALDAI PEMBERONTAK SYIAH TAK PASAL2 JADI ABDI….. BABI JUNNUN SEDANG KHUSYUK PUJA LUCIFER DENGAN SELURUH BADAN BERLUMURAN TAIK BABI…… HANYA PARTI KALDAI AGAMA SYIAH SANGGUP JADI KHADAM BABI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI……. DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN SEDANG KHUSYUK PUJA LUCIFER DENGAN SELURUH BADAN BERLUMURAN TAIK BABI…… HANYA PARTI KALDAI AGAMA SYIAH SANGGUP JADI KHADAM BABI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI……. DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum. Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak. Malahan Soros… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA PARTI KALDAI AGAMA SYIAH SANGGUP JADI KHADAM BABI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI……. DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum. Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak. Malahan Soros menggelar Mahathir sebagai ‘corrupt moron’ dan ‘Marcos Malaysia’ yang telah banyak menipu… Read more »

Selumbar
Guest
Selumbar

Ulasan…. Nampaknya Amanah dan DAP masih mengeluarkan kenyataan meminta PKR meneruskan usaha merebut kembali Putrajaya dengan membuat kerjasama dengan kem pelarian yang diketuai oleh Ahli Parlimen Langkawi, Dr Mahathir Mohamad, yang turut didukung oleh Warisan. Sekadar berbincang, tentang hala tuju kerjaya parti dan ahli politik tidak menjadi masaalah. Tapi berbincang untuk mendapatkan kuasa berasaskan prinsip setia kawan tak sama dengan berbincang tentang kongsi kuasa tapi akhir nya jadi pencacai kepada pengkhianat seperti dulu ia menghasilkan naratif berbeza. Membaca maklumat dari media ada kalanya benar dan ada kalanya separuh benar. Dari bahasa yang digunapakai oleh wartawan, DAP dan PAN sedang mendesak… Read more »

zunnun
Member
zunnun

pkr byak akan kehilangan kerusi tanpa dAp jgn sesekali berdiri solo. pertahankan prinsip pH yg ada, tapi perlu melihat ape selepAs mahathir…. kecurigaan mahathir trojan horse bersatu utk memecah belah kan pH ada, tapi dAp dan amanah merasakan , dapat dulu membentuk kerajaan kemudian ‘pastikan” anwar di beri kuasa selepAs mahathir. moo dan mahathir berjaya bersifat timbang tara utk mua”FUCK”at dan pH ketika ini, dan mahathir masih ada warisan dan taib utk di perjudikan. ini bentuk2 ‘coincidence scandal’ politik semasa…. pkr tidak perlu bersifat seperti babi2 pAs yg tiada prinsip kebenaran, dan pkr tidak perlu berhelah2 seperti babi2 pAs, tapi….… Read more »

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Nuar nak jadi Piem…
Langkah mayat aku dulu…

zunnun
Member
zunnun

tapi di memali mati tergolek dgn kapak dan parang….

hadi keluar amanat lagi power ke hingga babi2 pAs dah mula pandai terbang? 🤣

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Aku lebih suka PH bungkus drp Nuar jadi Piem!

zunnun
Member
zunnun

yapi di memali, kan dah di bungkus, dah di tanam, hadi dah minta maaf lum? 😂

makcikiah
Guest
makcikiah

makcikiah pulak lebih suka PNkhianat bungkus, biar Anwar jadi Piem!

Wak
Guest
Wak

Anwar kalau nak jadi PM dah lama dah Matdey pas kat dia…betullah kata orang… Anwar ni dungu tak serik2 kena kencing sama Matdey…dah kena berak baru nak sedar kot!!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI……. DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum. Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak. Malahan Soros menggelar Mahathir sebagai ‘corrupt moron’ dan ‘Marcos Malaysia’ yang telah banyak menipu dan menjarah wang negara melalui kroni-kroninya. Dalam ‘tangisan keling’ 2002 itu dia turut… Read more »

zunnun
Member
zunnun

mahathir tidak lah sebagitu penghalang kpd perlantikan anwar sebagai pm tapi pendokong2 crony capitalist tidak akan bersetuju..

berlainan pula dgn babi2 penjenamaan melayu2 islam hadi, mereka merasakan anwar liberal, islam plural dan peliwat yg tuhan tidak beri kemaafan sama sekali …

melayu2 islam merasakan, nilai moral mereka tahap dewa, bersamaan dewa wee.

tapi sebenaran nya, melayu2 islam merasakan, anwar kurang melayu dari kemelayuan mereka..

melayu2 islam yg terlebih melayu dan terlebih islam, babi2 yg asyik mem”babi”buta dgn penyakit kronik kapir dan harbi kesana kemari.

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Nuar nak jadi Piem…
Langkah mayat aku dulu…

zunnun
Member
zunnun

mayat yg membangkai, haiwan sj…

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Aku lebih suka PH bungkus drp Nuar jadi Piem!

zunnun
Member
zunnun

mahathir tidak akan sesekali memberi laluan kpd anwar baik rafizi sekali pun jika rafizi menjawat MP… both are middle kingdom material opposing malaysia’s power house, bersifat liberal dan reform oriented, bercanggah dgn penjenamaan mahathir/daim dgn crony capitalism mereka… abu juling, Maju Group diberi laluan utk pengambilan PLUS, oleh mahathir/daim, tapi di bangkang oleh menteri kewangan selain pH… Menteri kewangan dan kementerian serta ph merasakan PlUS perlu dibawah pegangan KWSP/khazanah kerana beban membayar dividen kpd pencarum dapat di kurangkan dgn keuntungan yg Plus miliki… ketika mahathir menyandang pm, pelobi2 penuh sesat di wisma ilham, dgn berbagai projek penswataan, bercangah dgn semangat… Read more »

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Nuar nak jadi Piem…
Langkah mayat aku dulu…

zunnun
Member
zunnun

mayat membangkai binatang, tak kan kao haiwan…🤣

Matdey Laki Semah
Guest
Matdey Laki Semah

Aku lebih suka PH bungkus drp Nuar jadi Piem!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey si Kitol dan proksinya kaki semburit harta negara. Tidak layak jadi pemimpin. Boleh apply kerja waiter The Loaf. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum. Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak. Malahan Soros menggelar Mahathir sebagai ‘corrupt moron’ dan ‘Marcos Malaysia’ yang telah banyak menipu dan menjarah wang negara melalui kroni-kroninya. Dalam ‘tangisan keling’ 2002 itu dia turut mencanangkan bahawa dia akan meletakkan jawatan, tetapi satu… Read more »