SETELAH JADI KERAJAAN, TIDAK BOLEHKAH PAS BERAPI-API TUNTUT RUU355 DILAKSANA?

Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu berapi-api memperjuangkan RUU355 sebelum ini kerana mereka adalah pembangkang ketika itu.

Tetapi setelah menjadi kerajaan sekarang, katanya, peranan Pas adalah mengemukakan cadangan dan bukan lagi membuat desakan.

“Dalam isu RUU355, menjadi pembangkang mudah. Dalam Parlimen mendesak usul gubal peraturan agar RUU355 dilaksanakan sebab kita pembangkang. 

“Pembangkang tak perlu fikir perkara-perkara kaedah, sistem, peraturan-peraturan itu bukan kerja kita, itu kerja kerajaan.

“Sekarang apabila kita jadi kerajaan, kita nak buat RUU355 kita kena buat mesyuarat dengan mufti-mufti, mesyuarat dengan Majlis Raja-Raja, kena bentang satu persatu kepada Raja-raja Melayu sebab urusan agama di bawah Raja-Raja.

“Kemudian kena pergi kepada majlis jawatankuasa agama Islam peringkat kebangsaan, (ada) prosedur-prosedur, kena jumpa peguam negara, kena bincang mekanisme perundangan, kena tengok perlembagaan, kena tengok undang-undang sedia ada, banyak kerjalah.

“Tapi kalau (sebagai) kerajaan kita berapi juga, berapi kepada siapa?

“Dulu kita bergaduh dengan pak cik itu sebab pak cik itu tak jadi bapa mertua kita. Tiba-tiba jadi pak mertua, lainlah caranya,” kata Tun Ibrahim yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air.

Aduhhh…tok menteri, logik apa ini?

Memang betul dulu Pas adalah pembangkang dan kini sudah jadi kerajaan, tetapi logik ini boleh dikira tidak kena sama sekali.

Menggunakan logik ini hanya memperlihatkan Pas tidak serius mahu menjadikan RUU355 suatu kenyataan, sebaliknya terlihat menggunakannya sebagai modal politik semata-mata.

Kalau ia pun Pas tidak boleh lagi mendesak berapi-api kerana sudah berada dalam kerajaan, tetapi tidak bolehkah Pas kekal berapi-api dalam menuntut perlaksanaan sesuatu perkara yang diperjuangkannya sebelum ini secara dalaman, sesuai dengan kedudukan sekarang?

Adakah itu telah Pas lakukan dalam kerajaan sekarang?

Sudahkah Pas bermesyuarat dengan mufti-mufti, berbincang dengan jawatankuasa agama peringkat kebangsaan, bertemu Peguam Negara dan mengadap Raja-Raja?

Sudahkah juga Pas meneliti Perlembagaan Negara dan undang-undang berkaitaan mahkamah syariah sedia ada?

Pernahkah Pas membincangkan mengenai RUU355 ini dengan Perdana Menteri dan cadangan perlaksanaannya?

Kalau ada, kenapa tiada khabar berita mengenainya?

Kalau tidak ada pula, kenapa setelah hampir lima bulan dalam kerajaan, Pas masih tidak menjadikan perjuangan RUU355 itu sebagai keutamaan?

Apa yang Pas sibuk sangat sampai nampaknya tiada apa-apa perkembangan langsung mengenai RUU355 sejak berada dalam kerajaan sekarang ini?

Bukankah sebelum ini sanggup berhimpun bagai seolah-olah RUU355 merupakan hidup dan mati perjuangan Pas?

Apakah Pas, setelah berada dalam kerajaan dan masing-masing beroleh nikmat jawatan serta habuan dunia, semakin lupa kepada perjuangan sebenar atas nama Islam sebelum ini?

Itu belum lagi hal-hal lain yang turut berapi-api diperjuangkan Pas sebelum ini seperti hudud, penutupan kilang arak, pemakaian tudung untuk pramugari, UEC, membela arwah Adib dan pelbagai lagi yang juga nampaknya tidak lagi keluar bunyinya daripada mulut pemimpin-pemimpin Pas.

Atau Pas ini hanya parti ceramah saja? (Shahbudindotcom 27/07/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 27 July 2020 — 12:10 pm
Subscribe
Notify of
guest
55 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 July 2020 1:45 pm

RAKYAT TAHU DAN SOKONG PARTI MANA PALING BERSUNGGUH MAHU MARTABATKAN HUDUD……. RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PEMBANGKANG YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH……. SATU PERSATU NEGERI PH JATUH…..PH HILANG KEPERCAYAAN RAKYAT….. Perkara besar bakal berlaku bagi parti kecil Sabah, kata penganalisis….. Penganalisis politik berkata perubahan mungkin sedang berlaku bagi sebuah parti yang kurang dikenali di Sabah berikutan langkah memilih bekas menteri persekutuan sebagai presiden barunya. Parti Cinta Sabah (PCS), salah satu parti kecil di Sabah dan tidak dikenali di peringkat nasional, memilih Anifah Aman sebagai pemimpinnya Ahad lalu. Pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Lee… Read more »

ken
ken
27 July 2020 10:17 pm

Itu sebabnya PAS ni parti tunggang agama. Tidak lebih dan tidak kurang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 July 2020 8:33 pm

Kencing hudud dan kencing Tuhan. Berat ularmak Pas lo ni. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 July 2020 8:24 pm

Khadam Dewa Wee 58j. Carilah tapak jirat untuk ditempah ramai-ramai. Kalau bawah bukit dalam lubang taik biasanya free. Boleh minta warna ungu atau hijau. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
27 July 2020 8:17 pm

pAs dah jadu kerajaan buat ape berdemo…

pAs jadi pembangkang byak berhelah

pAs dah jadi kerajaan, buat ape berhelah…🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 7:48 pm

PAS DAH JADI KERAJAAN BUAT APA NAK BERDEMO…… BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI……. DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON……. DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU…… Oleh Dr Mamat Desa Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum. Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak. Malahan Soros menggelar Mahathir sebagai ‘corrupt moron’ dan ‘Marcos Malaysia’ yang telah banyak menipu dan menjarah wang negara melalui… Read more »

Goh
Goh
27 July 2020 5:44 pm

Sia² aku beli baju jingga mingu lepas…ingat lebai nak turun berdemo kt dataran merdeka pulak kali ni utk promote ruu355…

Aku ingat nak joint sekali la meramaikan rombongan.baru sedap ramai² ..

Tapi…..hampehhhhhh lebai pun dah segan nak bersuara

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 5:33 pm

WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN JIKA TIDAK BERUPAYA BAWA WALAU SATU PERENGGAN RUU BERMAKNA ANDA SEMUA HIDUP BERPURA2 DAN MENIPU DIRI SENDIRI……. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…..JIKA ANDA TIDAK MAMPU BAWAKAN 1 PERENGGAN SAHAJA…… WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN….. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…. ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR….. MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN…….. Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik… Read more »

anonymous
anonymous
27 July 2020 5:13 pm

Apakah hukum Jahiliah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?

tak kira sapa pun yasng ingkar perintah Allah

Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab.
Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
27 July 2020 7:10 pm
Reply to  anonymous

RUU355 mesti terus diperjuangkan. Hendak tak hendak mesti kena teruskan. Dulu AMANAH dan DAP bukan menentang sepenuhnya tetapi hanya sebahagiannya yang agak tidak menepati tuntutan semasa. Apa kata tanggungjawab meneruskan pindaan RUU355 diusahakan pula oleh AMANAH dengan disokong oleh ahli-ahli PAS yang masih berhasrat.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 4:14 pm

WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…..JIKA ANDA TIDAK MAMPU BAWAKAN 1 PERENGGAN SAHAJA…… WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN….. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…. ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR….. MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN…….. Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini. “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara… Read more »

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:52 pm

melayu2 islam Vs melayu2 muslim

babi2 yg mem”babi”buta Vs bangsa yg sederhana ketrampilan mereka

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:16 pm

agama pAs vS islam

pendewaan arab muhammad vS kenabian muhammad

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:15 pm

parti pAs VS kemanusian sejagat

babi2 terbang yg mem”babi”buta Vs Sifat Tuhan Yg Pengasih Penyayang

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:12 pm

ruu 355 vs islam semesta

puki yg melacur vs alam dgn rukun semesra

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:10 pm

pAs vs islam

puki pelacur terngagga vs wajah perempuan yg anggun dan indah.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 2:56 pm

WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN….. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…. ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR….. MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN…….. Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini. “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium… Read more »

Goh
Goh
27 July 2020 2:51 pm

PAS VS ISLAM

pas kini tidak lagi berjuang demi isle seperti di zaman arwah tuan guru nik aziz…mereka lebih berminat bergaul dgn kaki tipu,kaki semburit. Ini kerana majlis syura pas medapati mencari harta dunia lebih mudah drpda mrncari harta akhirat….Oleh itu pas pun sudah mula menipu seperti puak umno.

Berapi isu agama,berapi isu kaum mmg mainan pas dan umno….tapi hampehhhhh

zunnun
zunnun
27 July 2020 3:20 pm
Reply to  Goh

caption yg menarik deh 🤗

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:43 pm

Pas membawa RUU 355 dalam sesi parlimen lepas hanya sebagai satu uji kaji dan perangkap semata-mata yang bermotif politik bukan bertolak daripada perintah Allah yang digementarkan.

Kenapa dikatakan begitu, kerana Pas hanya mahu memerangkap mana-mana wakil rakyat beragama Islam di pihak pembangkang dalam PH dengan RUU 355 itu. Atau lebih tersurat lagi sebagai alasan untuk keluar dari PR / PH apabila cadangan RUU 355 (Hudud) itu ditentang oleh DAP padahal RUU 355 ITU JUGA DITENTANG KERAS oleh MCA MIC GERAKAN dan parti2 sekongkolan PAS dalam KERA2jaan PNkhianat hari ini.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 2:38 pm

WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…. ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR….. MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN…….. Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini. “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan… Read more »

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:35 pm

Pas ada strategi di sebalik pembentangan usul RUU 355 iaitu untuk memerangkap pembangkang (PH) dan sesiapa sahaja yang menolaknya. Pas mahu mengecap sesiapa menolak RUU 355 sebagai menolak Hukum Tuhan yang dikira berdosa. Itu motifnya.

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:33 pm

Sebelum ini Pas bukan main lagi menggerakkan kempen sampai mengadakan himpunan RUU 355 di Padang Merbuk Kuala Lumpur untuk mempengaruhi rakyat bersamanya. Lebih teruk lagi disebarkan di tazkirah oleh para ustaz “Becat” Pas kononnya menolak RUU 355 itu menolak hukum Tuhan, yang hukumnya berdosa dan jika mati wajar ditanam di Jirat Cina.

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:26 pm

Jawaban itu memang perfect sesuai dengan realitinya dan nampak cerdik. Tetapi sebenarnya itu adalah helah untuk tidak melaksanakannya. Dengan Jawaban itu Pas membuka pekongnya iaitulah bukti hamPAS PELACUR agama @ menunggang Islam untuk mengapai kekayaan pemimpin2nya. TERBUKTI SEKARANG!

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:17 pm

Hasan bertanya, apakah kerajaan berhasrat untuk membentang RUU 355 kali kedua dan jika ia macam mana pelaksanaanya. Pertanyaan Hasan itu tentulah menadangkan Pas kini menjadi sebahagian daripada kerajaan yang mana tidak melalui kesukaran untuk meneruskan RUU 355 itu.

Apa jawab Marzuk; cadangan ini memerlukan pertimbangan dan penelitian menyeluruh supaya ia selaras dengan perlembagaan negara.

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:14 pm

Ternyata sehingga hari ini Pas cuma main-main sahaja dengan RUU 355 Hudud dan cuba mencari justifikasi untuk tidak melaksanakannya. Kenapa saya berkata begitu, perhati dan fahamkan jawaban yang oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Ahmad Marzuk Syaari (MP hamPAS) ketika menjawab soalan lisan daripada wakil Tanpin, Hasan Baharom di parlimen minggu lepas.

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:10 pm

Pas tidak ada kekuatan untuk berlawan dengan penentang undang-udang Islam itu. Hudud hanya dijadikan modal oleh hamPAS sahaja dan hanya akan menjelma pada setiap kali pilihan raya. Bagi mereka yang sudah arif dengan perangai Pas sebenarnya tidak pun perlu takut dengan Hudud.

makcikiah
makcikiah
27 July 2020 2:06 pm

Saudara2 dan sesiapa yang takut dengan Hudud, jangan bimbang ia tidak akan dilaksanakan oleh Pas, yakinlah. Saya tidak mengulas panjang lebar kenapa saya berkata begitu, cuma yakin dengan segala pemasalahan, seni siasah dan tentangan ia tidak akan jadi realiti. Bagi saya Hudud adalah modal politik Pas semata-mata.

malaywhodestroyedthemalay
malaywhodestroyedthemalay
27 July 2020 1:51 pm

Pas…the rubbish lots

Wau bule
Wau bule
27 July 2020 1:34 pm

Berapi-api sudag tidak kelihatan
Basah disimbah wang ringgit dan jawatan
Sedang enak menikmati harta rampasan
Hukum hudud dan sunah nabi diketepikan

Penunggang agama jelas Allah tunjukkan
Dulu parti umno dan ahli dikafirkan
Semua kesalahan atas bahu kafir DAP diletakkan
Kini parti kafir umno diajak bersekedudukan

zunnun
zunnun
27 July 2020 1:24 pm

renungkan dan halusi melihat iras muka si ibrahim mAn, sebiji muka babi….

tabiat dah menyamai babi ke? menyondol dan berhelah kesana kemari

zunnun
zunnun
27 July 2020 1:20 pm

wajah terperi si ibrahim mAn amat indah sekali, tapi wajah yg dipamerkan kesana kemari, dah jadi muka babi….

wajah hadi awang yg terperi, amat indah sekali, tapi wajah yg dibawa kesana kemari, dah jadi tak ubah keterampilan babi…

babi2 belaan pAs, yg terbang kesana dgn kafir mengafir dan kemari dgn harbi mengharbi, kini wajah2 babi2, dan melayu2 islam berwajah babi2 ke kerana asyik mem”babi”buta sana sini….

zunnun
zunnun
27 July 2020 1:07 pm

melayu2 islam satu produk babi2 terbang rendah sgt darjat lagi rebdah di bandingkan dgn puki2 pelacur yg mengagga…

pAs parti melacurkan agama, melayu2 islam produk babi2 terbang mereka

zunnun
zunnun
27 July 2020 1:08 pm
Reply to  zunnun

rebdah – rendah

Sheraton
Sheraton
27 July 2020 1:07 pm

Lebih baik PAS jawab ..

Kita bukan di pilih oleh rakyat.

Jika rakyat yang pilih PAS jadi kerajaan.. boleh lah bentang RUU..

zunnun
zunnun
27 July 2020 1:03 pm

nazi propoganda juga sedemimian rupa, kanak2 dari kecil di asuh dgn sifat perkauman hingga melihat kaum lain rendah dari mereka…

pAs tidak kecuali juga, babi2 melayu yg di bela dari kecil, dah sebati dgn tabiat kapir mengapir dan harbi mengharbi mereka…

babi2 melayu islam dah blh terbang, kini dan sama dgn puak nazi, facist dan komunist di dunia

memali landing platform utk meneruskan fahaman mereka…

Syetan
Syetan
27 July 2020 12:57 pm

Bila lobai vavi berbicara…huhu

zunnun
zunnun
27 July 2020 12:56 pm

parti pAs parti penjenamaan islam,
membela babi2 di ladang berhampuran rusila ke?

parti pAs ini parti yg pelopori ‘islam’ di malaysia sebagai doctrine kpd babi2 melayu se tiap penjuru negara ke, maka melayu2 islam ada lah belaan parti pAs dah mendapat baiah dari pendeta hadi…

babi2 melayu dgn doktrine yg mwreka terima, mulut dan akal tiada blh berfikir selain, se sana kapir ke sini harbi…

melayu2 serba babi, mem”babi”buta islam yg di anuti…

zunnun
zunnun
27 July 2020 12:48 pm

babi2 melayu islam belaan jadi, belajar terbang dari siape? dan bagaimana cara mereka mendahului “random selection” yg darwin pelopori?

ada genetic terbaru benih melayu jantan dan puki serba islam ke?

atau genetic terbaru melayu betina dan kote serba islam ke?

hebat pendeta2 pAs, di rusila pusat penyelidikan termodern di dunia…

di rusila, seperti di karbbala dah jadi pusat pendewaan dan pemujaan terbaru melayu2 idlam utk meneruskan tabii mem”babi”buta…

zunnun
zunnun
27 July 2020 12:40 pm

babi bernama ibrahim mAn, dulu ketika di pejabat arul dgn gerombolan babi2 nya, lalu berkata, 1MDB tiada masaalah dan tiada penyelewengan berlaku… babi bernama apandi berkata, ‘there nothing wrong and nothing needs to be claimed’ kini Goldman Sach terpaksa membayar setelah Tommy dan Guan Eng melantik peguan di AS utk melakukan prosiding tuntutan, ada pulak ‘something wrong and need to be claimed…’ kapir lagi bijak dan berilmu dari islam apandi ke? kedua2, ibrahim mAn dan apandi ali babi2 melayu2 islam yg blh terbang ke? islam melayu2 ibrahim dan apandi islam celup dari mana? babi2 melayu islam yg merata, muat turun… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 12:40 pm

PARTI KAMU KATA PERJUANG ISLAM TAPI KENAPA PAS SAHAJA BAWA RUU….MANA RUU PARTI KAMU…… TIDAK MENGAPA WALAUUUN PH TOLAK RUU 355….TAPI BAWALAH RUU KAMU….TAK KENCING DAN BERAK BUKAN PH…… PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA…… RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA…… RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 12:37 pm

MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN…….. Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini. “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan. Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina,… Read more »

zunnun
zunnun
27 July 2020 12:30 pm

betina berwajah anggun jadi pujaan merata2… puki sama anggun dgn wajah bila mengangkang juga ke? bunga dari pohon yg di tanam harum semerbak, akar di tanah megorek segala zat toksik dan hama utk mengharumkan bunga… mwlayu2 islam, specie babi2 blh terbang, mengaku golongan masuk syurgo, tapi di dunia, bak puki2 terngagga sama ke dgn islam yg memboleh kan mereka ke syurgo ? dulu se bagai pembangkang ruu 355 babi2 melayu islam ke sana ke mari melaung mem”babi”buta, kini dah jadi pemerintah, babi2 melayu islam , bak puki tak se cantik pornpuan dgn wajah anggun ke? melayu2 islam ini babi2 belaan… Read more »

Usrynorie
Usrynorie
27 July 2020 12:23 pm

Orang kata ni la tok lebai kelaroh. Penunggang agama nombor satu. Tapi yang pal8ng bodohnya ialah penyokong. Kena tipu hidup2..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 11:49 am

TIDAK MENGAPA WALAUUUN PH TOLAK RUU 355….TAPI BAWALAH RUU KAMU….TAK KENCING DAN BERAK BUKAN PH…… PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA…… RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA…… RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan. Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin,… Read more »

Mat busu
Mat busu
27 July 2020 12:19 pm

PAS dari King Maker dah jadi Pak Turut. Tunggu waktu pilihanraya nanti PAS akan jadi Pak Sanggup. Demi jawatan apa-apa pun PAS sanggup.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 11:45 am

PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA…… RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA…… RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan. Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 11:42 am

RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA…… RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan. Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri. “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 11:39 am

RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan. Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri. “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”. “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 July 2020 11:38 am

RUU 355 YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN…… Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang……. Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan. Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri. “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”. “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin… Read more »

zunnun
zunnun
27 July 2020 11:17 am

dulu waktu mengaku dah islam, syurga tempat di mana segala permintaan agar di terima…. kini bila terbukan rahsia islam, syurga bukan sedemikian ape yg di sangka… tuhan itu tak lain, tuhan dan sifat ketuhan berada, dan neraka itu segala penafian kedua2 nya… maka, di syurga dgn Free Will Yg di perolehi, perlu lagi di belenggu utk di beri keistimewaan sedangkan keistimewaan itu kurang keupayaan dan sentiasa menaggih perlindungan sekian lama hidup di belenggu dgn tiada merasakan Free Will, tiada blh membayangkan ape itu Free Will Yg Tuhan Miliki…. lalu tuhan terpaksa utk mengupah2 utk mendaptkan kesetiaansesiape yg menyembah nya, dan… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
27 July 2020 11:16 am

HARAP PARA WAALAON WAALAON PAS BACA DAN HADAM MAINAN MULUT PAK LEBAI YANG AMAT MEREKA SANJUNGI. MENJADI PEMBANGKANG AMAT MUDAH KATANYA. CUMA PERLU DESAK SAHAJA TAMPA PERLU KAJIAN,FAKTA, DAN SBGAINYA. BERITA PAS tetap tuntut RUU355 dibahas segera 19 Oct 2017, 5:59 am Dikemaskini 3 tahun lepas PAS mendesak perbahasan mengenai rang undang-undang persendirian presiden mereka untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 diberi ruang pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata tidak wajar perbahasan mengenai rang undang-undang (RUU) itu dihentikan atas apa alasan sekali pun. “Perbahasan harus diteruskan sehingga akhir mengikut prosedurnya… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
27 July 2020 11:17 am
zunnun
zunnun
27 July 2020 11:19 am

Huh, tks 🤗

zunnun
zunnun
27 July 2020 11:00 am

dulu waktu belum kawin, ingin sgt hendak berkawin, dan kini bila dah berkawin, ingin sgt tak nak berkawin kerana bila dah berkawin byak tanggung jawap dan byak peraturan yg perlu di buat bersama isteri….

maka itu, sbb baik jgn berkawin.

melayu2 islam, dah jadi babi2 yg boleh terbang, dgn berfikiran logic terbaharu mereka, atau hwlah terbaharu pula….