SETELAH JADI KERAJAAN, TIDAK BOLEHKAH PAS BERAPI-API TUNTUT RUU355 DILAKSANA?

Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu berapi-api memperjuangkan RUU355 sebelum ini kerana mereka adalah pembangkang ketika itu.

Tetapi setelah menjadi kerajaan sekarang, katanya, peranan Pas adalah mengemukakan cadangan dan bukan lagi membuat desakan.

“Dalam isu RUU355, menjadi pembangkang mudah. Dalam Parlimen mendesak usul gubal peraturan agar RUU355 dilaksanakan sebab kita pembangkang. 

“Pembangkang tak perlu fikir perkara-perkara kaedah, sistem, peraturan-peraturan itu bukan kerja kita, itu kerja kerajaan.

“Sekarang apabila kita jadi kerajaan, kita nak buat RUU355 kita kena buat mesyuarat dengan mufti-mufti, mesyuarat dengan Majlis Raja-Raja, kena bentang satu persatu kepada Raja-raja Melayu sebab urusan agama di bawah Raja-Raja.

“Kemudian kena pergi kepada majlis jawatankuasa agama Islam peringkat kebangsaan, (ada) prosedur-prosedur, kena jumpa peguam negara, kena bincang mekanisme perundangan, kena tengok perlembagaan, kena tengok undang-undang sedia ada, banyak kerjalah.

“Tapi kalau (sebagai) kerajaan kita berapi juga, berapi kepada siapa?

“Dulu kita bergaduh dengan pak cik itu sebab pak cik itu tak jadi bapa mertua kita. Tiba-tiba jadi pak mertua, lainlah caranya,” kata Tun Ibrahim yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air.

Aduhhh…tok menteri, logik apa ini?

Memang betul dulu Pas adalah pembangkang dan kini sudah jadi kerajaan, tetapi logik ini boleh dikira tidak kena sama sekali.

Menggunakan logik ini hanya memperlihatkan Pas tidak serius mahu menjadikan RUU355 suatu kenyataan, sebaliknya terlihat menggunakannya sebagai modal politik semata-mata.

Kalau ia pun Pas tidak boleh lagi mendesak berapi-api kerana sudah berada dalam kerajaan, tetapi tidak bolehkah Pas kekal berapi-api dalam menuntut perlaksanaan sesuatu perkara yang diperjuangkannya sebelum ini secara dalaman, sesuai dengan kedudukan sekarang?

Adakah itu telah Pas lakukan dalam kerajaan sekarang?

Sudahkah Pas bermesyuarat dengan mufti-mufti, berbincang dengan jawatankuasa agama peringkat kebangsaan, bertemu Peguam Negara dan mengadap Raja-Raja?

Sudahkah juga Pas meneliti Perlembagaan Negara dan undang-undang berkaitaan mahkamah syariah sedia ada?

Pernahkah Pas membincangkan mengenai RUU355 ini dengan Perdana Menteri dan cadangan perlaksanaannya?

Kalau ada, kenapa tiada khabar berita mengenainya?

Kalau tidak ada pula, kenapa setelah hampir lima bulan dalam kerajaan, Pas masih tidak menjadikan perjuangan RUU355 itu sebagai keutamaan?

Apa yang Pas sibuk sangat sampai nampaknya tiada apa-apa perkembangan langsung mengenai RUU355 sejak berada dalam kerajaan sekarang ini?

Bukankah sebelum ini sanggup berhimpun bagai seolah-olah RUU355 merupakan hidup dan mati perjuangan Pas?

Apakah Pas, setelah berada dalam kerajaan dan masing-masing beroleh nikmat jawatan serta habuan dunia, semakin lupa kepada perjuangan sebenar atas nama Islam sebelum ini?

Itu belum lagi hal-hal lain yang turut berapi-api diperjuangkan Pas sebelum ini seperti hudud, penutupan kilang arak, pemakaian tudung untuk pramugari, UEC, membela arwah Adib dan pelbagai lagi yang juga nampaknya tidak lagi keluar bunyinya daripada mulut pemimpin-pemimpin Pas.

Atau Pas ini hanya parti ceramah saja? (Shahbudindotcom 27/07/2020)

Updated: 27 July 2020 — 12:10 pm

55 Comments

Add a Comment
 1. RAKYAT TAHU DAN SOKONG PARTI MANA PALING BERSUNGGUH MAHU MARTABATKAN HUDUD…….

  RAKYAT TAK AMBIL POT KES JIBENG…. RAKYAT MAHU LIHAT PEMIMPIN2 PEMBANGKANG YANG KEBAL UNDANG2 DIHERET KE MAHKAMAH…….

  SATU PERSATU NEGERI PH JATUH…..PH HILANG KEPERCAYAAN RAKYAT…..

  Perkara besar bakal berlaku bagi parti kecil Sabah, kata penganalisis…..

  Penganalisis politik berkata perubahan mungkin sedang berlaku bagi sebuah parti yang kurang dikenali di Sabah berikutan langkah memilih bekas menteri persekutuan sebagai presiden barunya.
  Parti Cinta Sabah (PCS), salah satu parti kecil di Sabah dan tidak dikenali di peringkat nasional, memilih Anifah Aman sebagai pemimpinnya Ahad lalu.

  Pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Lee Kuok Tiung berkata, PCS kini boleh bekerjasama dengan parti lebih besar seperti Umno atau Parti Bersatu Sabah kerana Anifah memiliki jaringan politik yang boleh membuka pintu untuk bekerjasama.

  PCS mungkin akan dapat akses kepada Perikatan Nasional atau menjalin hubungan dengan Pakatan Harapan jika parti itu berhasrat berbuat demikian.

  “Ini akan lebih signifikan berbanding memilih untuk bekerja dengan parti ‘nyamuk’ dengan sokongan akar umbi yang terbatas,” katanya.

  PCS yang dikenali sebagai parti Kadazandusun Murut diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) pada 2013.

  Sebelum ini, ia dipimpin bekas timbalan ketua menteri Sabah Wilfred Bumburing yang kini menjadi timbalan presiden parti.

  PCS pernah menjadi sebahagian Perikatan Bersatu Sabah, bersama STAR dan SAPP, tetapi meninggalkannya pada 2017 kerana perselisihan.

  Gagal membentuk kerjasama dengan parti pembangkang lebih besar pada pilihan raya 2018, ia akhirnya bergabung dengan Parti Kerjasama Anak Negeri tetapi tewas di semua kerusi ditandinginya.

  Parti itu kini mahukan penjenamaan semula, termasuk menukar nama menjadi Parti Kesedaran Rakyat Sabah yang menunggu kelulusan daripada JPPM.

  Penganalisis dari UiTM Sabah, Tony Paridi Bagang berkata, Anifah adalah bekas menteri luar yang mempunyai penyokong sendiri justeru akan menguntungkan PCS.

  “Anifah memimpin parti tempatan adalah langkah strategik untuk menggerakkan sentimen rakyat Sabah.

  “Dengan perkembangan terbaru ini, PCS akan dilihat sebagai sebuah parti baru muncul, yang akan menawarkan sesuatu yang baru untuk pengundi di Sabah,” katanya.

  Melihatkan barisan kepimpinan parti terdiri daripada ahli politik terkemuka dan berpengalaman, cabaran terbesar adalah membuktikan mereka masih berpengaruh.

  Lee juga mengatakan cabaran pertama Anifah adalah menampilkan dirinya sebagai pemimpin untuk semua.

  “Dia lebih dikenali sebagai pemimpin Bumiputera Islam,” katanya.

  Namun, Romzi Ationg juga dari UMS berkata, pengaruh dan karisma Anifah dapat meraih sokongan baru untuk PCS.

  “Beliau antara tokoh politik penting, bukan saja di perinhgkat negeri tetapi nasional.

  “Tetapi, sebelum mereka dapat meraih sokongan padu untuk PCS, mereka perlu memastikan parti itu dikenali dalam kalangan rakyat Sabah secara keseluruhan,” katanya.

  Pada Mac tahun ini, Anifah dicanang memimpin penggabungan 4 parti ke dalam Parti Gagasan Rakyat Bersatu Sabah (PGRS). Namun, difahamkan ia kini ditangguhkan memandangkan perkembangan terbaru ini.

  PGRS pada asalnya dipimpin Ationg Tituh, PKAN, Parti Hak Sabah dan PCS, bersetuju untuk bergabung namun PGRS dan PKAN kemudiannya mengundur diri, memilih untuk meneruskan agenda politik masing-masing.

  # FMT

  MR : Warisan akan terpelanting macam PH

 2. Itu sebabnya PAS ni parti tunggang agama. Tidak lebih dan tidak kurang.

 3. najib bini rosmah

  Kencing hudud dan kencing Tuhan. Berat ularmak Pas lo ni. Kahkahkah!

 4. najib bini rosmah

  Khadam Dewa Wee 58j. Carilah tapak jirat untuk ditempah ramai-ramai. Kalau bawah bukit dalam lubang taik biasanya free. Boleh minta warna ungu atau hijau. Kahkahkah!

 5. pAs dah jadu kerajaan buat ape berdemo…

  pAs jadi pembangkang byak berhelah

  pAs dah jadi kerajaan, buat ape berhelah…🤣

 6. PAS DAH JADI KERAJAAN BUAT APA NAK BERDEMO……

  BABI JUNNUN TENGAH BERSIAP BUAT RITUAL SEMBAH MATAHARI…….

  DR MADEYLIAR ADALAH MARCOS MALAYSIA ATAU CORRUPT MORON…….

  DESTINI MAHATHIR ADALAH UNTUK MUSNAHKAN KUASA POLITIK MELAYU……

  Oleh Dr Mamat Desa

  Mahathir menyimbahkan ‘air mata keling’ atas pentas Pemilihan Agung UMNO 2002, setelah mendapat maklumat bahawa sokongan kepimpinan Melayu dan rakyat terhadapnya telah jatuh merudum.

  Daripada komentar rakan spekulasi mata wang asing, George Soros, Mahathir hanya berpura-pura menitiskan ‘crocodile tears’, kerana dosa-dosa skandalnya yang sekian banyak.

  Malahan Soros menggelar Mahathir sebagai ‘corrupt moron’ dan ‘Marcos Malaysia’ yang telah banyak menipu dan menjarah wang negara melalui kroni-kroninya.

  Dalam ‘tangisan keling’ 2002 itu dia turut mencanangkan bahawa dia akan meletakkan jawatan, tetapi satu jam kemudiannya dia menarik balik keputusan tersebut.

  Semuanya berulang kembali pada 2020 apabila Mahathir sendiri memaklumkan kepada DYMM Agong bahawa dia meletakkan jawatan sebagai PM, lantas membubarkan kerajaan PH.

  Dengan lakonannya yang hampir sama, setelah DYMM menabalkan TS Muhyiddin sebagai pengganti, Mahathir menarik balik keputusannya dan menuntut kembali jawatan PM disertai tuduhan bahawa Muhyiddin adalah pengkhianat, dan DS Najib adalah punca segalanya.

  Pada 2003 walaupun dia telah benar-benar meletakkan jawatannya sebagai PM dan mencadangkan Tun Abdullah Badawi sebagai pengganti, namun dia bertindak sebagai Tok Dalang yang mahu menjadikan Tun Abdullah sebagai bonekanya.

  Rakyat amat gembira apabila Mahathir meletakkan jawatan dan manifestasi kegembiraan rakyat terlihat pada keputusan PRU11 (2004) apabila BN telah memenangi 90.4% kerusi parlimen setelah UMNO berjaya menguasai 109, MCA 31, Gerakan 10, MIC 9, dan parti komponen BN yang lain 39.

  Dengan itu, PRU11 telah membuktikan rakyat sememangnya menolak Mahathir dan amat gembira melihat dia meletakkan jawatan.

  Walaupun tidak lagi berkuasa sebagai PM, Mahathir mahu mengangkat anaknya Mukhriz menerajui UMNO dan seterusnya dijulang sebagai PM.

  Namun kehadiran DS Khairy Jamaluddin yang diterjemahkan sebagai pemimpin muda intelektual UMNO telah membantutkan segala harapan Mahathir, apatah lagi karisme anaknya Mukhriz sebagai pemimpin politik tidak begitu menonjol.

  Memburukkan lagi percaturan politik Mahathir, Khairy adalah menantu Tun Abdullah.

  Dari situlah bermulanya konflik Mahathir dengan Tun Abdullah Badawi.

  Antara tindak balas Mahathir adalah menghasut kaum Cina Pulau Pinang supaya menentang UMNO-BN, sehingga wujudnya tsunami Cina pada PRU12 (2008) untuk memusnahkan kubu kuat Tun Abdullah di negeri itu.

  Pada PRU12 Mac 2008, BN telah kehilangan lebih 30% daripada apa yang telah dimenangi pada PRU11. Itulah kali pertama dalam sejarah BN gagal untuk memperolehi majoriti dua pertiga.

  Undi kaum Melayu terhadap UMNO merosot 37%, undi kaum Cina terhadap MCA merosot 52%, undi kaum Cina terhadap Gerakan merosot 80%.

  Pastinya sejumlah besar sokongan pengundi Cina terhadap MCA dan Gerakan telah beralih kepada DAP yang tersohor sebagai musuh Melayu-Islam.

  Bukan itu sahaja, lima buah negeri, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor telah jatuh ke tangan pembangkang.

  Jelaslah, kempen hasutan Mahathir supaya pengundi Cina belot pada BN, dan hasutannya supaya kaum Melayu sendiri tidak memilih BN, telah berjaya.

  Hala tujunya yang lebih besar adalah untuk mengepalai barisan pembangkang supaya dia dapat meruntuhkan kuasa politik Melayu.

  Lantas, pada Mei 2008 dengan rasminya dia meninggalkan UMNO, dan sekaligus menghasut ahli-ahli UMNO supaya turut mengikut jejak-langkahnya.

  Dalam satu majlis dailog anjuran Dewan Perhimpunan Melayu Kedah yang dihadiri kira-kira 1,000 orang, Mahathir mencadangkan agar Ketua-ketua Cawangan dan Bahagian UMNO keluar parti beramai-ramai sebagai satu tindakan mendesak Tun Abdullah meletakkan jawatannya sebagai PM.

  Mahathir telah menggesa kesemua menteri UMNO, Timbalan Menteri dan semua peringkat pemimpin, supaya bersama dengannya keluar daripada UMNO tanpa mahu sedikitpun menilai bahawa UMNO-lah yang merupakan suara Melayu-Bumiputera, membela kaum Melayu-Bumiputera menentang penjajah British, Malayan Union dan komunisme yang mahu menyamaratakan kedudukan Bumiputera dengan kaum pendatang.

  UMNO jugalah yang telah berjuang mempertahankan hak istimewa kaum Melayu-Bumiputera, kedudukan Raja-Raja Melayu serta agama Islam sehingga ia terakam dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Mahathir telah mencanangkan bahawa dia tidak yakin terhadap kepimpinan Tun Abdullah, dan dalam agendanya dia mahu mengangkat DS Najib sebagai pengganti supaya anaknya Mukhriz mempunyai laluan mudah.

  Sebaliknya apa yang dirasai oleh DS Najib ialah dirinya cuba dijadikan boneka pemimpin yang rakus kuasa dan kekayaan dunia.

  Pada 2009 DS Najib gagal membantu mengangkat Mukhriz sebagai Ketua Pemuda UMNO, sebaliknya Khairy Jamaluddin yang berjaya.

  Kemudian pada 2013, lagi sekali DS Najib gagal membantu Mukhriz memenangi jawatan Naib Presiden UMNO, sebagaimana diharapkan oleh Mahathir.

  Kedua-dua kegagalan Mukhriz itu telah mencetuskan kemarahan Mahathir yang amat sangat terhadap DS Najib, meskipun Mukhriz telah diangkat sebagai Menteri Besar Kedah.

  Hari ini rakyat melihat segala perbuatan dan tindakan Mahathir berulang kembali, sebagaimana sejarah pembelotannya terhadap kuasa Melayu berulang.

  Perhimpunan ‘Bersatu Blackout’ pada 19 Julai 2020, di Alor Setar mengulangi perhimpunan hasutan Mahathir ke atas pemimpin UMNO supaya meninggalkan parti pada Mei 2008.

  Dia cuba mendakwa dan menjaja bahawa penggugurannya sebagai ahli Bersatu adalah tidak sah, sedangkan ROS sendiri telah mengesahkan bahawa jawatannya sebagai Pengerusi Bersatu telah terlucut..

  Selama 22 tahun berkuasa, Mahathir pada hakikatnya tidak membawa kebaikan yang bermakna kepada rakyat kecuali pembangunan fizikal dan kekayaan sebilangan kroni dan kaum keluarganya, sedangkan perkara-perkara lain hanyalah satu retorik dan ilusi politik.

  Dialah yang memulakan tradisi penswastaan yang menjarah wang rakyat dan menjerut leher rakyat, sebaliknya hanya memberi laba kepada kroninya.

  Sejak dia memfitnah PM pertama, Tunku Abdul Rahman Putra, Mahathir terus merosakkan reputasi semua pemimpin lain yang berada di sampingnya; Tun Hussein Onn, Tun Abdullah Badawi, DS Najib Razak, DS Anwar Ibrahim, YM Tengku Razaleigh Hamzah, Tun Musa Hitam dan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas yang semuanya menolak untuk dijadikan bonekanya. Dia juga berkonflik dengan Raja-Raja Melayu.

  Apa yang terlihat sekarang, setelah dia menguasai barisan pembangkang Pakatan Harapan, Tun Mahathir hanya memperkukuhkan kuasa bukan Melayu.

  Daripada komposisi kerusi parlimen PH dengan 64 Bukan-Melayu, dan hanya 40 kerusi parlimen Melayu, adakah PH boleh dipertanggungjawabkan untuk membela kaum Melayu-Bumiputera, apatah lagi agama Islam?

  Adakah relevan bagi rakyat Melayu-Bumiputera-Islam untuk menolak TS Muhyiddin Yassin, mahupun DS Najib Razak dan menerima PH sebagai parti yang berkuasa?

  Jumlah 64 kerusi parlimen itu adalah milik bukan Melayu-Bumiputera yang hakikatnya adalah kaum pendatang yang menetap di Tanah Melayu ini atas ikhsan pemimpin Melayu sendiri.

  Sedangkan 80% daripada kerusi parlimen kerajaan PN yang dipimpin oleh TS Muhyiddin Yassin adalah kerusi Melayu-Bumiputera-Islam.

  Relevankan jika Mahathir mahu membela nasib dan masa depan kaum Melayu-Bumiputera, sedangkan dia hanyalah boneka DAP sebagaimana yang dia perakui?

  Tahun 2020 adalah destini Wawasan Mahathir untuk mengangkat taraf hidup rakyat, dan menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi, sebaliknya Mahathir hanya menjadikan negara ini negara kroninya, dan mencekik leher rakyat apatah lagi golongan miskin, manakala semasa PH berkuasa, ekonomi Malaysia adalah tercorot di rantau Asia Tenggara.

  Jelaslah amanat Fadzil Noor supaya umur Mahathir dipanjangkan Allah, agar rakyat dapat melihat siapakah dia yang sebenar-benarnya.

  Dia tidak lekang daripada teknik propaganda Yahudi; “If lies and fallacies were to be repeated, then in the end people will believe those lies as truth.”

  Dengan itu dia sering berulang-ulang mencanangkan keburukan, memfitnah dan mencaci-cerca pemimpin lain, khususnya DS Najib, DS Anwar Ibrahim dan kini TS Muhyiddin.

  Apakah matlamat Mahathir sebenarnya?

  Jika dia mahu mengangkat anaknya Mukhriz, apakah dia tidak sedar bahawa Mukhriz telah beberapa kali gagal memimpin kerajaan Negeri Kedah?

  Pastinya lebih mudah bagi Mahathir untuk memaksa anaknya menjadi boneka daripada memaksa orang lain.

  Dipetik daripada Korek Bongkar Dedah
  Rakyat tahu bahawa Mahathir sedang menunggu tarikh 28 Julai, tarikh bagi Mahkamah menentukan kedudukan DS Najib. Jika DS Najib dibebaskan maka dia akan berkata bahawa TS Muhyiddin Yassin adalah ‘Tok Dalang’ kepada ‘watak-watak wayang kulit undang-undang negara’.

  Jika Najib disabitkan, ke mana pula hala tuju Mahathir? Adakah dia akan bersama dengan Warisan, sedangkan Warisan mempunyai undang-undang bahawa hanya anak jati dan pribumi Sabah sahaja yang boleh menjadi ahlinya?

  Lantas ke mana lagi Mahathir akan mencari jalan untuk menerobos pintu-pintu parti politik yang sudi menerimanya? Tak mungkin MIC kerana MIC berada di sisi UMNO, sama dengan PN yang dijaga rapi kesinambungan hayatnya oleh UMNO.

  Mungkin pilihan terbaik Mahathir ialah DAP. Malangnya adakah kaum Cina DAP sudi menerima Mahathir dalam parti mereka kerana orang-orang Melayu yang mereka terima masuk hanyalah kaldai-kaldai tunggangan yang dicucuk hidungnya. Atau adakah Mahathir akan menubuhkan parti baharu, untuk terus memecahbelahkan kuasa politik Melayu?

  Inilah yang menjadi tanda tanya rakyat, setelah Mahathir memecah-belahkan UMNO, PKR, PH, dan akhirnya dia juga memecah-belahkan partinya sendiri, Bersatu.

  Rasanya Mahathir pastinya gembira melihat kuasa politik Melayu musnah atas tindakannya yang lewah dengan keserakahan nafsu untuk berkuasa.

  ******

 7. Sia² aku beli baju jingga mingu lepas…ingat lebai nak turun berdemo kt dataran merdeka pulak kali ni utk promote ruu355…

  Aku ingat nak joint sekali la meramaikan rombongan.baru sedap ramai² ..

  Tapi…..hampehhhhhh lebai pun dah segan nak bersuara

 8. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN JIKA TIDAK BERUPAYA BAWA WALAU SATU PERENGGAN RUU BERMAKNA ANDA SEMUA HIDUP BERPURA2 DAN MENIPU DIRI SENDIRI…….

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…..JIKA ANDA TIDAK MAMPU BAWAKAN 1 PERENGGAN SAHAJA……

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN…..

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN….
  ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR…..

  MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN……..

  Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……,

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini.

  “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan.

  Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat.

  Katanya, kerajaan komited membantu rakyat dan perniagaan, buat masa ini perbincangan sedang dijalankan mengenai hala tuju moratorium dan keputusan akan dibuat dalam masa terdekat.

  Terdahulu, Tengku Zafrul berkata bantuan moratorium yang disasarkan selama 6 bulan bermula April hingga September ini bertujuan membantu peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan beban aliran tunai, terutama ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang memberikan kesan secara langsung kepada kegiatan ekonomi.

  Katanya, sehingga kini lebih 7.7 juta rakyat atau 93% peminjam individu, serta lebih 243,000 perniagaan atau 95% peminjam PKS memanfaatkan moratorium pinjaman itu.

  “Walaupun moratorium tidak meliputi hutang pemegang kad kredit, namun bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah lebih rendah daripada kadar kad kredit biasa,” katanya.

 9. Apakah hukum Jahiliah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?

  tak kira sapa pun yasng ingkar perintah Allah

  Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab.
  Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

  1. RUU355 mesti terus diperjuangkan. Hendak tak hendak mesti kena teruskan. Dulu AMANAH dan DAP bukan menentang sepenuhnya tetapi hanya sebahagiannya yang agak tidak menepati tuntutan semasa. Apa kata tanggungjawab meneruskan pindaan RUU355 diusahakan pula oleh AMANAH dengan disokong oleh ahli-ahli PAS yang masih berhasrat.

 10. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN…..JIKA ANDA TIDAK MAMPU BAWAKAN 1 PERENGGAN SAHAJA……

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN…..

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN….
  ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR…..

  MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN……..

  Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……,

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini.

  “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan.

  Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat.

  Katanya, kerajaan komited membantu rakyat dan perniagaan, buat masa ini perbincangan sedang dijalankan mengenai hala tuju moratorium dan keputusan akan dibuat dalam masa terdekat.

  Terdahulu, Tengku Zafrul berkata bantuan moratorium yang disasarkan selama 6 bulan bermula April hingga September ini bertujuan membantu peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan beban aliran tunai, terutama ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang memberikan kesan secara langsung kepada kegiatan ekonomi.

  Katanya, sehingga kini lebih 7.7 juta rakyat atau 93% peminjam individu, serta lebih 243,000 perniagaan atau 95% peminjam PKS memanfaatkan moratorium pinjaman itu.

  “Walaupun moratorium tidak meliputi hutang pemegang kad kredit, namun bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah lebih rendah daripada kadar kad kredit biasa,” katanya.

 11. melayu2 islam Vs melayu2 muslim

  babi2 yg mem”babi”buta Vs bangsa yg sederhana ketrampilan mereka

 12. agama pAs vS islam

  pendewaan arab muhammad vS kenabian muhammad

 13. parti pAs VS kemanusian sejagat

  babi2 terbang yg mem”babi”buta Vs Sifat Tuhan Yg Pengasih Penyayang

 14. ruu 355 vs islam semesta

  puki yg melacur vs alam dgn rukun semesra

 15. pAs vs islam

  puki pelacur terngagga vs wajah perempuan yg anggun dan indah.

 16. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN ….JIKA ANDA TAK MAMPU BAWA 10 PERENGGAN…. BAWAKAN SAHAJA 5 PERENGGAN…..

  WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN….
  ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR…..

  MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN……..

  Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……,

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini.

  “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan.

  Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat.

  Katanya, kerajaan komited membantu rakyat dan perniagaan, buat masa ini perbincangan sedang dijalankan mengenai hala tuju moratorium dan keputusan akan dibuat dalam masa terdekat.

  Terdahulu, Tengku Zafrul berkata bantuan moratorium yang disasarkan selama 6 bulan bermula April hingga September ini bertujuan membantu peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan beban aliran tunai, terutama ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang memberikan kesan secara langsung kepada kegiatan ekonomi.

  Katanya, sehingga kini lebih 7.7 juta rakyat atau 93% peminjam individu, serta lebih 243,000 perniagaan atau 95% peminjam PKS memanfaatkan moratorium pinjaman itu.

  “Walaupun moratorium tidak meliputi hutang pemegang kad kredit, namun bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah lebih rendah daripada kadar kad kredit biasa,” katanya.

 17. PAS VS ISLAM

  pas kini tidak lagi berjuang demi isle seperti di zaman arwah tuan guru nik aziz…mereka lebih berminat bergaul dgn kaki tipu,kaki semburit. Ini kerana majlis syura pas medapati mencari harta dunia lebih mudah drpda mrncari harta akhirat….Oleh itu pas pun sudah mula menipu seperti puak umno.

  Berapi isu agama,berapi isu kaum mmg mainan pas dan umno….tapi hampehhhhh

  1. caption yg menarik deh 🤗

 18. Pas membawa RUU 355 dalam sesi parlimen lepas hanya sebagai satu uji kaji dan perangkap semata-mata yang bermotif politik bukan bertolak daripada perintah Allah yang digementarkan.

  Kenapa dikatakan begitu, kerana Pas hanya mahu memerangkap mana-mana wakil rakyat beragama Islam di pihak pembangkang dalam PH dengan RUU 355 itu. Atau lebih tersurat lagi sebagai alasan untuk keluar dari PR / PH apabila cadangan RUU 355 (Hudud) itu ditentang oleh DAP padahal RUU 355 ITU JUGA DITENTANG KERAS oleh MCA MIC GERAKAN dan parti2 sekongkolan PAS dalam KERA2jaan PNkhianat hari ini.

 19. WAHAI PEMBANGKANG SEKELIAN….
  ANDA KUTUK RUU 355….TAPI ANDA GAGAL BAWAKAN RUU KAMU…TIDAK MENGAPA ANDA BAWAKAN SAHAJA 10 PERENGGAN SAHAJA RUU KAMU….JIKA KAMU BERADA DI PIHAK YANG BENAR…..

  MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN……..

  Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……,

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini.

  “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan.

  Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat.

  Katanya, kerajaan komited membantu rakyat dan perniagaan, buat masa ini perbincangan sedang dijalankan mengenai hala tuju moratorium dan keputusan akan dibuat dalam masa terdekat.

  Terdahulu, Tengku Zafrul berkata bantuan moratorium yang disasarkan selama 6 bulan bermula April hingga September ini bertujuan membantu peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan beban aliran tunai, terutama ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang memberikan kesan secara langsung kepada kegiatan ekonomi.

  Katanya, sehingga kini lebih 7.7 juta rakyat atau 93% peminjam individu, serta lebih 243,000 perniagaan atau 95% peminjam PKS memanfaatkan moratorium pinjaman itu.

  “Walaupun moratorium tidak meliputi hutang pemegang kad kredit, namun bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah lebih rendah daripada kadar kad kredit biasa,” katanya.

 20. Pas ada strategi di sebalik pembentangan usul RUU 355 iaitu untuk memerangkap pembangkang (PH) dan sesiapa sahaja yang menolaknya. Pas mahu mengecap sesiapa menolak RUU 355 sebagai menolak Hukum Tuhan yang dikira berdosa. Itu motifnya.

 21. Sebelum ini Pas bukan main lagi menggerakkan kempen sampai mengadakan himpunan RUU 355 di Padang Merbuk Kuala Lumpur untuk mempengaruhi rakyat bersamanya. Lebih teruk lagi disebarkan di tazkirah oleh para ustaz “Becat” Pas kononnya menolak RUU 355 itu menolak hukum Tuhan, yang hukumnya berdosa dan jika mati wajar ditanam di Jirat Cina.

 22. Jawaban itu memang perfect sesuai dengan realitinya dan nampak cerdik. Tetapi sebenarnya itu adalah helah untuk tidak melaksanakannya. Dengan Jawaban itu Pas membuka pekongnya iaitulah bukti hamPAS PELACUR agama @ menunggang Islam untuk mengapai kekayaan pemimpin2nya. TERBUKTI SEKARANG!

 23. Hasan bertanya, apakah kerajaan berhasrat untuk membentang RUU 355 kali kedua dan jika ia macam mana pelaksanaanya. Pertanyaan Hasan itu tentulah menadangkan Pas kini menjadi sebahagian daripada kerajaan yang mana tidak melalui kesukaran untuk meneruskan RUU 355 itu.

  Apa jawab Marzuk; cadangan ini memerlukan pertimbangan dan penelitian menyeluruh supaya ia selaras dengan perlembagaan negara.

 24. Ternyata sehingga hari ini Pas cuma main-main sahaja dengan RUU 355 Hudud dan cuba mencari justifikasi untuk tidak melaksanakannya. Kenapa saya berkata begitu, perhati dan fahamkan jawaban yang oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Ahmad Marzuk Syaari (MP hamPAS) ketika menjawab soalan lisan daripada wakil Tanpin, Hasan Baharom di parlimen minggu lepas.

 25. Pas tidak ada kekuatan untuk berlawan dengan penentang undang-udang Islam itu. Hudud hanya dijadikan modal oleh hamPAS sahaja dan hanya akan menjelma pada setiap kali pilihan raya. Bagi mereka yang sudah arif dengan perangai Pas sebenarnya tidak pun perlu takut dengan Hudud.

 26. Saudara2 dan sesiapa yang takut dengan Hudud, jangan bimbang ia tidak akan dilaksanakan oleh Pas, yakinlah. Saya tidak mengulas panjang lebar kenapa saya berkata begitu, cuma yakin dengan segala pemasalahan, seni siasah dan tentangan ia tidak akan jadi realiti. Bagi saya Hudud adalah modal politik Pas semata-mata.

 27. malaywhodestroyedthemalay

  Pas…the rubbish lots

 28. Berapi-api sudag tidak kelihatan
  Basah disimbah wang ringgit dan jawatan
  Sedang enak menikmati harta rampasan
  Hukum hudud dan sunah nabi diketepikan

  Penunggang agama jelas Allah tunjukkan
  Dulu parti umno dan ahli dikafirkan
  Semua kesalahan atas bahu kafir DAP diletakkan
  Kini parti kafir umno diajak bersekedudukan

 29. renungkan dan halusi melihat iras muka si ibrahim mAn, sebiji muka babi….

  tabiat dah menyamai babi ke? menyondol dan berhelah kesana kemari

 30. wajah terperi si ibrahim mAn amat indah sekali, tapi wajah yg dipamerkan kesana kemari, dah jadi muka babi….

  wajah hadi awang yg terperi, amat indah sekali, tapi wajah yg dibawa kesana kemari, dah jadi tak ubah keterampilan babi…

  babi2 belaan pAs, yg terbang kesana dgn kafir mengafir dan kemari dgn harbi mengharbi, kini wajah2 babi2, dan melayu2 islam berwajah babi2 ke kerana asyik mem”babi”buta sana sini….

 31. melayu2 islam satu produk babi2 terbang rendah sgt darjat lagi rebdah di bandingkan dgn puki2 pelacur yg mengagga…

  pAs parti melacurkan agama, melayu2 islam produk babi2 terbang mereka

  1. rebdah – rendah

 32. Lebih baik PAS jawab ..

  Kita bukan di pilih oleh rakyat.

  Jika rakyat yang pilih PAS jadi kerajaan.. boleh lah bentang RUU..

 33. nazi propoganda juga sedemimian rupa, kanak2 dari kecil di asuh dgn sifat perkauman hingga melihat kaum lain rendah dari mereka…

  pAs tidak kecuali juga, babi2 melayu yg di bela dari kecil, dah sebati dgn tabiat kapir mengapir dan harbi mengharbi mereka…

  babi2 melayu islam dah blh terbang, kini dan sama dgn puak nazi, facist dan komunist di dunia

  memali landing platform utk meneruskan fahaman mereka…

 34. Bila lobai vavi berbicara…huhu

 35. parti pAs parti penjenamaan islam,
  membela babi2 di ladang berhampuran rusila ke?

  parti pAs ini parti yg pelopori ‘islam’ di malaysia sebagai doctrine kpd babi2 melayu se tiap penjuru negara ke, maka melayu2 islam ada lah belaan parti pAs dah mendapat baiah dari pendeta hadi…

  babi2 melayu dgn doktrine yg mwreka terima, mulut dan akal tiada blh berfikir selain, se sana kapir ke sini harbi…

  melayu2 serba babi, mem”babi”buta islam yg di anuti…

 36. babi2 melayu islam belaan jadi, belajar terbang dari siape? dan bagaimana cara mereka mendahului “random selection” yg darwin pelopori?

  ada genetic terbaru benih melayu jantan dan puki serba islam ke?

  atau genetic terbaru melayu betina dan kote serba islam ke?

  hebat pendeta2 pAs, di rusila pusat penyelidikan termodern di dunia…

  di rusila, seperti di karbbala dah jadi pusat pendewaan dan pemujaan terbaru melayu2 idlam utk meneruskan tabii mem”babi”buta…

 37. babi bernama ibrahim mAn, dulu ketika di pejabat arul dgn gerombolan babi2 nya, lalu berkata, 1MDB tiada masaalah dan tiada penyelewengan berlaku…

  babi bernama apandi berkata, ‘there nothing wrong and nothing needs to be claimed’ kini Goldman Sach terpaksa membayar setelah Tommy dan Guan Eng melantik peguan di AS utk melakukan prosiding tuntutan, ada pulak ‘something wrong and need to be claimed…’

  kapir lagi bijak dan berilmu dari islam apandi ke?

  kedua2, ibrahim mAn dan apandi ali babi2 melayu2 islam yg blh terbang ke?

  islam melayu2 ibrahim dan apandi islam celup dari mana? babi2 melayu islam yg merata, muat turun islam dari kandang babi di rusila ke?

 38. PARTI KAMU KATA PERJUANG ISLAM TAPI KENAPA PAS SAHAJA BAWA RUU….MANA RUU PARTI KAMU……

  TIDAK MENGAPA WALAUUUN PH TOLAK RUU 355….TAPI BAWALAH RUU KAMU….TAK KENCING DAN BERAK BUKAN PH……

  PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA……

  RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA……

  RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987

  The Unspinners

 39. MALAYSIA BARU BAWAH PH EHHHH PN……..

  Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan……,

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia satu-satunya negara melaksanakan moratorium secara automatik selama 6 bulan iaitu sejak April lalu dan akan berakhir September ini.

  “Dalam kalangan negara perkenalkan moratorium, Malaysia satu-satu negara terawal laksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia membuat moratorium 6 bulan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noh Omar (PN- Tanjung Karang), mengenai impak moratorium pada rakyat dan perniagaan.

  Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata antara negara melaksanakan moratorium adalah Singapura, Thailand, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat.

  Katanya, kerajaan komited membantu rakyat dan perniagaan, buat masa ini perbincangan sedang dijalankan mengenai hala tuju moratorium dan keputusan akan dibuat dalam masa terdekat.

  Terdahulu, Tengku Zafrul berkata bantuan moratorium yang disasarkan selama 6 bulan bermula April hingga September ini bertujuan membantu peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan beban aliran tunai, terutama ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang memberikan kesan secara langsung kepada kegiatan ekonomi.

  Katanya, sehingga kini lebih 7.7 juta rakyat atau 93% peminjam individu, serta lebih 243,000 perniagaan atau 95% peminjam PKS memanfaatkan moratorium pinjaman itu.

  “Walaupun moratorium tidak meliputi hutang pemegang kad kredit, namun bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah lebih rendah daripada kadar kad kredit biasa,” katanya.

 40. betina berwajah anggun jadi pujaan merata2…

  puki sama anggun dgn wajah bila mengangkang juga ke?

  bunga dari pohon yg di tanam harum semerbak, akar di tanah megorek segala zat toksik dan hama utk mengharumkan bunga…

  mwlayu2 islam, specie babi2 blh terbang, mengaku golongan masuk syurgo, tapi di dunia, bak puki2 terngagga sama ke dgn islam yg memboleh kan mereka ke syurgo ?

  dulu se bagai pembangkang ruu 355 babi2 melayu islam ke sana ke mari melaung mem”babi”buta, kini dah jadi pemerintah, babi2 melayu islam , bak puki tak se cantik pornpuan dgn wajah anggun ke?

  melayu2 islam ini babi2 belaan hadi ke? saban hari di suap dgn ketulan2 daging babi, hingga mem”babi”buta merata2…

 41. Orang kata ni la tok lebai kelaroh. Penunggang agama nombor satu. Tapi yang pal8ng bodohnya ialah penyokong. Kena tipu hidup2..

 42. TIDAK MENGAPA WALAUUUN PH TOLAK RUU 355….TAPI BAWALAH RUU KAMU….TAK KENCING DAN BERAK BUKAN PH……

  PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA……

  RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA……

  RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987

  The Unspinners

  1. PAS dari King Maker dah jadi Pak Turut. Tunggu waktu pilihanraya nanti PAS akan jadi Pak Sanggup. Demi jawatan apa-apa pun PAS sanggup.

 43. PARTI YANG MENDAKWA TIDAK TUNGGANG AGAMA TIDAK PULA KEMUKAKAN RUU MEREKA ….MEREKA HANYA PERMAINKAN AGAMA…. ACTION SPEAKS LOUDER….. MEREKA LAH SEBENARNYA PENUNGGANG AGAMA……

  RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA……

  RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987

  The Unspinners

 44. RUU 355 BAGAIKAN SEBUAH KENDERAAN YANG TELAH DIBINA UNTUK TERUSKAN PERJALANAN WALAUPUN MUNGKIN TIDAK SEMPURNA……

  RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987

  The Unspinners

 45. RUU 355 BAGAIKAN KERETA YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987

  The Unspinners

 46. RUU 355 YANG BERHENTI DI SIMPANG SIUR…..MENUNGGU KESEMPATAN UNTUK TERUSKAN PERJALANAN……

  Selepas Kedah, Kini Giliran Kerajaan Warisan Sabah Tumbang…….

  Karier politik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah dikhabarkan sudah hampir ke penghujung jalan.

  Ahli Parlimen Kimanis yang juga Ketua Bahagian UMNO Kimanis, Datuk Mohamad Alamin, berkata, kerajaan Sabah kini semakin pincang termasuk Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah yang didakwa semakin hilang sokongan daripada ahli partinya sendiri.

  “Saya dengar angin bertiup semakin kencang dan jangkaan peralihan ini akan berlaku semakin dekat”.

  “Berapa cepat itu kita tidak pasti tetapi khabar angin ini semakin kencang.”

  “Kita tunggu sahaja, mudah-mudahan ada berita yang mengejutkan akan berlaku”.

  “Bukan mengejutkan sangat tetapi ia sudah dijangka akan berlaku,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini hari ini.

  Apa yang dikatakan oleh Alamin itu sememangnya berasas kerana perkembangan politik terkini di Sabah, menyaksikan keyakinan akar umbi parti Warisan terhadap Shafie dilihat semakin hari semakin terhakis.

  Antaranya pengumuman 600 ahli WARISAN Bahagian Sepanggar telah menyebabkan penutupan 9 dari 81 cawangan WARISAN Bahagian Sepanggar.

  Kemudian diikuti pula dengan pengumuman 4 cawangan WARISAN dari bahagian Kota Belud yang mengumumkan keluar parti bersama-sama 500 lagi ahli WARISAN (BACA DI SINI).

  Namun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie, beliau menafikan berita Kerajaan Warisan Sabah sudah giyah.

  “Saya yakin Sabah bukan macam negeri-negeri lain,” katanya selepas Majlis Penyampaian Watikah kepada Peguam Besar Sabah yang baharu, Brenndon Keith Soh (BACA DI SINI).

  Apa pun yang akan berlaku di Sabah, janganlah pula Shafie pula terkena penyakit yang sedang dihidapi oleh Dr Mahathir dan serpihan PPBM, yang sentiasa meratib dengan ‘zikir’ salah Najib dan salah UMNO.

  Seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua UMNO Sabah, Bung Moktar Radin,

  “Kekalutan dalam pentadbiran kerajaan Warisan ditambah lagi Mohd Shafie dibarisi kabinet dan pemimpin yang mengamalkan sindrom penafian, kurang bekerja untuk rakyat, itu menjadi punca kerajaan Warisan goyang.”

  “Tiada kena mengena dengan dakwaan yang Umno sedang melakukan gerak kerja untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang asalnya dari belakang.”

  “Warisan perlu sedar bahawa kerajaan yang ditubuhkan mereka secara pintu belakang tidak pernah kukuh sejak dari awal lagi,”

  Sekiranya Warisan tumbang di Sabah, yang harus Shafie salahkan ialah diri beliau sendiri kerana gagal menyempurnakan amanah dan tanggungjawab beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

  Selepas Sabah, negeri mana pula yer…🤔🤔🤔

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159216324941988&id=840606987
  The Unspinners

 47. dulu waktu mengaku dah islam, syurga tempat di mana segala permintaan agar di terima….

  kini bila terbukan rahsia islam, syurga bukan sedemikian ape yg di sangka…

  tuhan itu tak lain, tuhan dan sifat ketuhan berada, dan neraka itu segala penafian kedua2 nya…

  maka, di syurga dgn Free Will Yg di perolehi, perlu lagi di belenggu utk di beri keistimewaan sedangkan keistimewaan itu kurang keupayaan dan sentiasa menaggih perlindungan

  sekian lama hidup di belenggu dgn tiada merasakan Free Will, tiada blh membayangkan ape itu Free Will Yg Tuhan Miliki….

  lalu tuhan terpaksa utk mengupah2 utk mendaptkan kesetiaansesiape yg menyembah nya, dan tuhan sentiasa murka dan mencarut2 kpd siape yg menyalahi nya.

  melayu2 islam, kini dah jadi babi2 yg blh terbang, suatu yg istimewa, tapi masih memerlukan pelindungan lagi ke?

 48. HARAP PARA WAALAON WAALAON PAS BACA DAN HADAM MAINAN MULUT PAK LEBAI YANG AMAT MEREKA SANJUNGI.

  MENJADI PEMBANGKANG AMAT MUDAH KATANYA. CUMA PERLU DESAK SAHAJA TAMPA PERLU KAJIAN,FAKTA, DAN SBGAINYA.

  BERITA

  PAS tetap tuntut RUU355 dibahas segera

  19 Oct 2017, 5:59 am

  Dikemaskini 3 tahun lepas

  PAS mendesak perbahasan mengenai rang undang-undang persendirian presiden mereka untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 diberi ruang pada sidang Dewan Rakyat akan datang.

  Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata tidak wajar perbahasan mengenai rang undang-undang (RUU) itu dihentikan atas apa alasan sekali pun.

  “Perbahasan harus diteruskan sehingga akhir mengikut prosedurnya walaupun tidak boleh disempurnaka pada sesi parlimen kali ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  PAS bertegas mahu meminda akta itu – yang turut dikenali sebagai Akta 355 – bagi memberikan kuasa lebih besar kepada kerajaan negeri menguatkuasakan hukuman berkaitan jenayah syariah.

   1. Huh, tks 🤗

 49. dulu waktu belum kawin, ingin sgt hendak berkawin, dan kini bila dah berkawin, ingin sgt tak nak berkawin kerana bila dah berkawin byak tanggung jawap dan byak peraturan yg perlu di buat bersama isteri….

  maka itu, sbb baik jgn berkawin.

  melayu2 islam, dah jadi babi2 yg boleh terbang, dgn berfikiran logic terbaharu mereka, atau hwlah terbaharu pula….

Leave a Reply

Your email address will not be published.