GUNAKAN PAMPASAN GOLDMAN SACHS UNTUK TEBUS BON 1MDB

Usaha Pakatan Harapan dalam isu 1MDB telah berjaya membuahkan hasil, di mana sejumlah besar dana yang diseleweng ketika zaman Kerajaan Barisan Nasional pimpinan Najib Razak telah dibawa kembali ke Malaysia.

Namun, usaha ini tidak harus terhenti di sini. Sebelum ini, Malaysia telah memperolehi US$620 juta (RM2.6 bilion) daripada Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat.

Terbaru, bank pelaburan Goldman Sachs bersetuju membayar pampasan bernilai US$3.9 billion (RM16.6 bilion). Bayaran ini menunjukkan pendedahan skandal kleptokrasi ini selama ini adalah berasas dan bukan tohmahan.

Justeru, jumlah ini harus digunakan secara telus untuk menebus 3 bon 1MDB yang akan tamat tempoh pada 2022 dan 2023.

Malaysia harus membayar US$3.5 bilion (RM15 bilion) pada tahun 2022 untuk menebus 2 bon, dan US$3 bilion (RM12.8 bilion) pada 2023.

Penebusan bon-bon ini sangat mustahak supaya Malaysia tidak lagi terbeban dengan bayaran faedah setiap tahun. Untuk 3 bon ini sahaja, Malaysia membayar faedah sebanyak US$338.66 juta (RM1.44 bilion) setiap tahun.

Ini tidak termasuk bayaran faedah tahunan RM287.5 juta untuk sukuk 1MDB yang tamat tempoh pada 2039. Inilah hasil peninggalan kerajaan Najib Razak untuk rakyat Malaysia.

Memandangkan 1MDB adalah milik penuh kerajaan Malaysia, maka kegagalan 1MDB melunaskan hutangnya akan memberi impak terus kepada negara.

Justeru, kedudukan kewangan syarikat ini harus terus dipantau dan ditadbir dengan telus.

Saya menggesa agar Kerajaan Perikatan Nasional terus melaporkan status terkini dana 1MDB yang dipulangkan dan keadaan liabiliti syarikat tersebut seperti yang telah dilaporkan oleh Pakatan Harapan sebelum ini dalam Tinjauan Fiskal 2020.

Rakyat berhak mengetahui perkembangan isu ini secara terbuka dan telus.

Siasatan dan pendakwaan berhubung skandal mega ini hendaklah diteruskan dan dilengkapkan terutama terhadap Najib Razak yang didakwa terlibat dalam penyelewengan wang 1MDB ini termasuk penerimaan wang berjumlah US$681 juta (RM2.6 bilion) hasil urusniaga 3 bon haram yang diatur Goldman Sachs ini.

FAIZ FADZIL

26 Julai 2020

Kongsikan artikel ini
Updated: 26 July 2020 — 11:34 am

48
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
Geng SyorgaMAHATHIRVSANWARzunnunnajib bini rosmahAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN BELA HANTU BOLEH TERBANG…..TAK SETUJU HADI TAK KISAH ASAL PAS PM9….. BABI JUNNUN ADA MASALAH MENTAL ILLNESS….RASA RENDAH DIRI NAK BAGITAHU PERKARA SEBENARNYA…. BABI JUNNUN SENGAJA TAK MASUK JAMBAN MASA NI BUAT RITUAL TAKUT ORANG KATA DIA PENYEMBAH MATAHARI ……. BIAR HADI PM9 BARU SEDAP PARTI KUALI KUTUK…… RAKYAT AKAN SOKONG MANA2 PARTI YANG LETAK ISLAM MATLAMAT UTAMA…… RUU355: Faiz Fadzil jangan menangguk di air keruh……. SURAT | Seperti hujan yang akan turun selepas guruh kedengaran, juga kita pasti akan mendengar suara-suara sumbang daripada pemimpin Amanah ini yang juga anak kepada pemimpin tersohor PAS iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN ADA MASALAH MENTAL ILLNESS….RASA RENDAH DIRI NAK BAGITAHU PERKARA SEBENARNYA…. BABI JUNNUN SENGAJA TAK MASUK JAMBAN MASA NI BUAT RITUAL TAKUT ORANG KATA DIA PENYEMBAH MATAHARI ……. BIAR HADI PM9 BARU SEDAP PARTI KUALI KUTUK…… RAKYAT AKAN SOKONG MANA2 PARTI YANG LETAK ISLAM MATLAMAT UTAMA…… RUU355: Faiz Fadzil jangan menangguk di air keruh……. SURAT | Seperti hujan yang akan turun selepas guruh kedengaran, juga kita pasti akan mendengar suara-suara sumbang daripada pemimpin Amanah ini yang juga anak kepada pemimpin tersohor PAS iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil Noor. Ternyata, kuah tidak semestinya tumpah ke nasi, sifat berhati-hati dan bersangka baik… Read more »

zunnun
Member
zunnun

pendeta2 pAs, buat perhiasan sj lah ru 355 dgn byak berdalih sana,sini

Geng Syorga
Guest
Geng Syorga

karang dah ada Racun spray jenis RSECK untuk bunuh lipas

PAKAT2 SEMBOR

zunnun
Member
zunnun

pendeta hadi pM9,

babi2 dah blh terbang…

snjing2 jalanan mula jadi tuan..

lipAs serangga kini di dewa2 …

melayu2 islam, penjenamaan hadi, ke sana ke mari bawa parang dan kapak sambil melaung2 nama tuhan mereka…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN SENGAJA TAK MASUK JAMBAN MASA NI BUAT RITUAL TAKUT ORANG KATA DIA PENYEMBAH MATAHARI ……. BIAR HADI PM9 BARU SEDAP PARTI KUALI KUTUK…… RAKYAT AKAN SOKONG MANA2 PARTI YANG LETAK ISLAM MATLAMAT UTAMA…… RUU355: Faiz Fadzil jangan menangguk di air keruh……. SURAT | Seperti hujan yang akan turun selepas guruh kedengaran, juga kita pasti akan mendengar suara-suara sumbang daripada pemimpin Amanah ini yang juga anak kepada pemimpin tersohor PAS iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil Noor. Ternyata, kuah tidak semestinya tumpah ke nasi, sifat berhati-hati dan bersangka baik yang menjadi sinonim kepada peribadi ayahanda beliau tidak diwarisinya secara semulajadi. Perikatan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

di rusila, ada ternakan babi ke? mcm mana byak babi2 di sana?

saban hari, mem”babi”buta kapir mengapir sana sini…

zunnun
Member
zunnun

hebat melayu2 islam, siap berbanu melayu dan bersamping najib dan hadi berpesta sedangkan scandal 1MDB seluruh dunia mengetahui nya..

inibkah taraf melayu najib dan islam hadi?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BABI JUNNUN ANAK HARAM LUAR NIKAH LAHIR DALAM TONG SAMPAH TAK KENAL MAK AYAH….. MANA BON NAK LAKU… PHD4PIG DUK JAJA SATU DUNIA NEGARA BANGKRAP SEBAB IMDB……. KENYATAAN RASIS TAK BOLEH DIMAAFKAN…..DAPIG SEBENARNYA MUSUH NEGARA NO 1 BANI YAKJUJ MAKJUJ PEROSAK NEGARA… .. PENJUAL SURAT KHABAR LAMA TAK LAKU ADA KAT SINI…… BANDUAN TEBUK JUBO DAH TUA MANA MANTAP LAGI…DIA HANYA PILIH MANGSA……. JANGAN RISAU PM9 HADI MUKA BARU…… ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BIAR HADI PM9 BARU SEDAP PARTI KUALI KUTUK…… RAKYAT AKAN SOKONG MANA2 PARTI YANG LETAK ISLAM MATLAMAT UTAMA…… RUU355: Faiz Fadzil jangan menangguk di air keruh……. SURAT | Seperti hujan yang akan turun selepas guruh kedengaran, juga kita pasti akan mendengar suara-suara sumbang daripada pemimpin Amanah ini yang juga anak kepada pemimpin tersohor PAS iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil Noor. Ternyata, kuah tidak semestinya tumpah ke nasi, sifat berhati-hati dan bersangka baik yang menjadi sinonim kepada peribadi ayahanda beliau tidak diwarisinya secara semulajadi. Perikatan Nasional (PN) baru berusia enam bulan dan tertubuh untuk menyelamatkan Malaysia yang telah kehilangan kerajaan akibat perletakan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

lebai pendek ibrahim, dari pAs, dah mohon maaf kpd rakyat ke, kerana berbohong bila mengatakan 1MDB dlm keadaan baik dan terurus…

hingga kapal equminimity lalu selat melaka, melayu2 islam hanya melambai2 sedangkan kerajaan AS dah mengeluarkan “seizure order’ utk menahan nya…

ada kah melayu2 islam takut dgn Cina Jho Low?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Khadam Dewa Wee 58j langsung tidak gesa PDRM tangkap Jho Low Taek. Kencing hudud, kencing BMF, kencing RUU355, kencing Jho Low paling enak. Billion-billion hancing. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

sejak pendeta2 pAs menerajui menteri2 dan timbalan2 menteri,selain kedudukan2 tinggi di glc, ape yg dah mereka lakukan utk membawa kesejasteraan kpd rakyat dan kemajuan kpd negara?

zunnun
Member
zunnun

antara pendeta hadi dgn babi, mana yg lebih rendah darjat kehaiwanan mereka mereka?

babi2 mem”babi”buta ke dlm menguruskan kehidupan, ‘instigate’ babi2 yg lain bawa kapak dan parang kerana merasakan mereka paling holy, dan haiwan2 lain ‘kapir’ belaka?

zunnun
Member
zunnun

pendeta hadi, islam di buat produk pelacuran ke? byak penjenamaan helah2 dgn menjadikan ayat2 buku kitab yg di cetak, sebagai khadam utk kepenting semata2…

zunnun
Member
zunnun

ape keistimewaan pendeta hadi dgn amanat sekwtul daging babi, hingga tergolek2 mati di memali?

keistimewaan yg pendeta hadi raih dgn amanat seketul daging babi nya, tak lain rakyat merasakan tabii hadi, enggan mohon maaf dgn kesalahan nya, satu keistimewaan kerana kesundalan hadi amat istimewa utk di jadikan pelajaran betape sundal tabii penjenamaan produk bernama “melayu islam”.

zunnun
Member
zunnun

“mana bond nak laku?” yg terbit bond baru, sedangkan scandal 1MDB, merata dunia tertawakan kesundalan melayu2 islam lakukan… …babi dah blh terbang, terlebih mentere hadi awang…. ..mana bond yg nak di terbitkan nih, tak di sebut dlm post di atas, negara nak terbit bond, …hanya sekadar utk menebus dah membayar kadar coupon tahunan dgn deferences yg kerajaan melayu2 “islam’ umumkan melalui ransangan ekonomi 260 billion yg di war2kan sebelum ini… …war2kan bak kupu2 mlm terapung2 masih blum dapat kelulusan parlimen…. melayu2 ‘islam’ nak buat ape dgn wang yg di pulangkan oleh GS? nak hantar melayu2 ‘islam’ buat haji free, melaung2… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MANA BON NAK LAKU… PHD4PIG DUK JAJA SATU DUNIA NEGARA BANGKRAP SEBAB IMDB……. KENYATAAN RASIS TAK BOLEH DIMAAFKAN…..DAPIG SEBENARNYA MUSUH NEGARA NO 1 BANI YAKJUJ MAKJUJ PEROSAK NEGARA… .. PENJUAL SURAT KHABAR LAMA TAK LAKU ADA KAT SINI…… BANDUAN TEBUK JUBO DAH TUA MANA MANTAP LAGI…DIA HANYA PILIH MANGSA……. JANGAN RISAU PM9 HADI MUKA BARU…… ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang yang PM4/7 tuduh ialah penyangak yang menghancurkan ekonomi Malaysia pada tahun 1998. Tapi saya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH TAK PAYAH BERLAGAK JADI HERO ISU IMDB…… DAP DAPAT UNDI 95% CINA TAPI TAK JAGA CINA…… JANGAN RISAU JIBENG TAK AKAN JADI PM LAGI …….PM9 HADI….. WAU BULE KO MENGATA AKU….. SAMPAI BILA PUN AKU TAK MAAF……. KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GOLDMAN TAK BODOH BAYAR PAMPASAN KALAU IMDB YANG SALAH…… DAP DAPAT UNDI 95% CINA TAPI TAK JAGA CINA…… JANGAN RISAU JIBENG TAK AKAN JADI PM LAGI …….PM9 HADI….. WAU BULE KO MENGATA AKU….. SAMPAI BILA PUN AKU TAK MAAF……. KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GOLDMAN BAYAR PAMPASAN SEBAB SALAH DIA BUKAN SALAH IMDB……. DAP DAPAT UNDI 95% CINA TAPI TAK JAGA CINA…… JANGAN RISAU JIBENG TAK AKAN JADI PM LAGI …….PM9 HADI….. WAU BULE KO MENGATA AKU….. SAMPAI BILA PUN AKU TAK MAAF……. KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAP DAPAT UNDI 95% CINA TAPI TAK JAGA CINA…… JANGAN RISAU JIBENG TAK AKAN JADI PM LAGI …….PM9 HADI….. WAU BULE KO MENGATA AKU….. SAMPAI BILA PUN AKU TAK MAAF……. KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KENYATAAN RASIS TAK BOLEH DIMAAFKAN…..DAPIG SEBENARNYA MUSUH NEGARA NO 1 BANI YAKJUJ MAKJUJ PEROSAK NEGARA… .. PENJUAL SURAT KHABAR LAMA TAK LAKU ADA KAT SINI…… BANDUAN TEBUK JUBO DAH TUA MANA MANTAP LAGI…DIA HANYA PILIH MANGSA……. JANGAN RISAU PM9 HADI MUKA BARU…… ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang yang PM4/7 tuduh ialah penyangak yang menghancurkan ekonomi Malaysia pada tahun 1998. Tapi saya tengok Tony Pua dan geng PH mempunyai hubungan rapat dengan anak-beranak Soros. Saya… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

MAKKK AIHHHHHHHHH DENGAN KADAR SEGERA DIBANTU Kolej TAR ucap terima kasih kerana dana RM58 juta 28 May 2020, 2:18 am Dikemaskini 2 bulan lepas Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TAR UC) mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana mengembalikan peruntukan RM58 juta kepada institut pendidikan tinggi itu. Presidennya Lee Sze Wei berkata dana itu akan membolehkan mereka terus menyediakan pendidikan berkualiti dengan harga mampu kepada pelajar. “Ini sesungguhnya berita yang amat baik bagi kita kerana ia membolehkan TAR UC terus menjalankan misi untuk menyediakan pendidikan berkualiti untuk semua rakyat Malaysia,” katanya. Semalam, Presiden MCA Wee Ka Siong mengucapkan terima kasih kepada… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tengok lah bila Cina dapat kuasa, serta merta depa keluarkan berjuta wang rakyat untuk depa.

Melayu nak gentel2 dulu. Dahtu goncang. Sebab PAS asyik mengupas segala apa yang boleh di kupas. Akhir nya Melayu yang rugi.

Moral of the story: Kasikan lah semua duit itu kpd aku. Aku tak brparti, rakyat bebas.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Khadam Dewa Wee 58j tak komen apa? Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PENJUAL SURAT KHABAR LAMA TAK LAKU ADA KAT SINI…… BANDUAN TEBUK JUBO DAH TUA MANA MANTAP LAGI…DIA HANYA PILIH MANGSA……. JANGAN RISAU PM9 HADI MUKA BARU…… ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang yang PM4/7 tuduh ialah penyangak yang menghancurkan ekonomi Malaysia pada tahun 1998. Tapi saya tengok Tony Pua dan geng PH mempunyai hubungan rapat dengan anak-beranak Soros. Saya juga tidak faham kenapa filem “The Kleptocrats” yang ini kuat diiklankan di media tempatan selama 2… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kenapa Najib Klepto wal Jibo tak tanya sendiri?

Kan dia mantan Perdana Menteri, efek dia tanya tentu lebih baik.

Segan, malu atau ada udang di sebalik batu?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN RISAU JIBENG TAK AKAN JADI PM LAGI …….PM9 HADI….. WAU BULE KO MENGATA AKU….. SAMPAI BILA PUN AKU TAK MAAF……. KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani, majoriti orang Melayu di sana sudah tidak boleh bertutur… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

TU DIAAAAA NAJIB MAHU BANTU YAHUDIIII KAPIR HARBI. MINTAK MAKCIK KAMPUNG BACA NI SEGERA. CEPAT TULARKAN ARTIKEL INI Malaysia bantu perkukuh ekonomi AS – Najib RABU, 13 SEPTEMBER 2017 @ 2:40 AM Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (kiri) beramah mesra bersama Presiden Donald Trump selepas membincangkan hubungan strategik antara kedua-dua negara di Rumah Putih hari ini. – Foto BERNAMA WASHINGTON DC: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Khazanah Nasional Bhd merancang meningkatkan pelaburan mereka di Amerika Syarikat (AS). Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata selain itu, Malaysia juga menerusi Malaysia Airlines Bhd (MAB) akan membeli lebih banyak… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

TUUUUUUUUU DIAAAAAAAAA HASIL KERJA PANGLIMA PERANG ISLAM BANI MELAYU UMNO Negara malaysia berisiko kehilangan wang lag?? Selain mendapatkan semula AS$1 bilion (AS$1.2 bilion termasuk faedah), IPIC tidak mahu mempunyai apa-apa kaitan lagi dengan 1MDB. Ia termasuklah bon 1MDB bernilai AS$3.5 bilion yang pada mulanya dijamin IPIC (dengan syarat kerajaan menanggung liabilitinya). Dengan bayaran kupon (bayaran faedah tahunan), jumlah itu meningkat kepada AS$4.8 bilion. Ia menjadikan jumlah tuntutan IPIC terhadap 1MDB lebih daripada AS$6 bilion (RM25.035 bilion). Pada masa sama, 1MDB mendakwa ia telah membayar kira-kira AS$3.51 bilion (RM14.645 bilion) kepada subsidiari IPIC, Aabar Investments PJS, tetapi IPIC mendakwa ia tak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Melampau banyak kita rugi, itu wang rakyat.

Selidik, kaji, siasat sepenuh nya. Jika betul Najib Klepto wal Jibo punya kerja, tuntut dari dia. Sita harta benda dia dan Mak Badak. Selesaikan di Mahkamah.

Tuntut dari dia sampai bangkrap jika dia dan Mak Badak kata takda harta.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEPADA PN BODOH…JANGAN SEKALI2 LONGGARKAN SOP PENDATANG ASING DAN PELANCUNG LUAR…… PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani, majoriti orang Melayu di sana sudah tidak boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Menurutnya, Patani asalnya tanah milik orang Melayu, akhirnya menjadi milik Siam secara rasmi pada tahun 1909. Katanya, saat… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

HASIL BUAH TANGAN NAJIB RAZAK YANG DITINGGALKAN KEPADA KERAJAAN PH Mengapa 1MDB bayar USD1.367 bilion kepada syarikat palsu? Khairil Ashraf – April 12, 2016 facebook sharing button twitter sharing button whatsapp sharing button sharethis sharing button pua-aabar-1mdb PETALING JAYA: Rakyat Malaysia’ ingin tahu’ mengapa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membayar berbilion-bilion dolar kepada Aabar Investment PJS Limited (Aabar BVI) yang didapati syarikat palsu. Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Tony Pua berkata, syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) dan Aabar Investments PJS telah mengesahkan Aabar BVI bukan entiti kumpulan korporat kedua-dua syarikat berkenaan. “Pengumuman ini adalah mengejutkan kerana ia akhirnya mengesahkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI KUNYIT GANGSTER SOSIALIST AKAN BERKUBUR LEPAS PRU15……. ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani, majoriti orang Melayu di sana sudah tidak boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Menurutnya, Patani asalnya tanah milik orang Melayu, akhirnya menjadi milik Siam secara rasmi pada tahun 1909. Katanya, saat Patani dicantumkan dalam Siam, orang-orang Siam mula membuat asimilasi Siam. “Orang-orang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANDUAN TEBUK JUBO DAH TUA MANA MANTAP LAGI…DIA HANYA PILIH MANGSA……. JANGAN RISAU PM9 HADI MUKA BARU…… ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang yang PM4/7 tuduh ialah penyangak yang menghancurkan ekonomi Malaysia pada tahun 1998. Tapi saya tengok Tony Pua dan geng PH mempunyai hubungan rapat dengan anak-beranak Soros. Saya juga tidak faham kenapa filem “The Kleptocrats” yang ini kuat diiklankan di media tempatan selama 2 tahun berturut-turut dan siapakah yang kaya sangat mengiklankan filem… Read more »

ken
Guest
ken

PH MASIH MANTAP Nampaknya PH masih mantap. Rakyat pula simpati pada Anwar. PU14 telah melihat logo PKR digunakan. Semua dalam PH bertanding menggunakan logo PKR, termasuk Tun dan Bersatu. DSWA pula ditawarkan jadi PM selepas PH menang dalam PU14 oleh Agong tetapi beliau serahkan tugas ini pada Tun seperti yang dijanjikan. Bersatu hari ini nampaknya dah berpecah. PN pun berpecah kerana isu rebutan kerusi dan sikap Umno terhadap Bersatu. Tun tidak boleh menjatuhkan TSMY tanpa bekerjasama dengan PH. Politik negara nampaknya semakin “fluid”. Hanya PH nampak kemas buat masa sekarang, biar pun Azmin dan rakan-rakan beliau tiada bersama. Team Azmin… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ELIT GLOBAL LAHIRKAN SEGALA DAJJAL SELURUH DUNIA……. Pendedahan eksklusif kaitan DAP dengan Soros?!!…….. Sepanjang masa ini, DAP dan PH asyik menafikan mereka ada kaitan atau hubungan dengan George Soros iaitu orang yang PM4/7 tuduh ialah penyangak yang menghancurkan ekonomi Malaysia pada tahun 1998. Tapi saya tengok Tony Pua dan geng PH mempunyai hubungan rapat dengan anak-beranak Soros. Saya juga tidak faham kenapa filem “The Kleptocrats” yang ini kuat diiklankan di media tempatan selama 2 tahun berturut-turut dan siapakah yang kaya sangat mengiklankan filem percuma ini. Biasanya, filem akan diiklankan untuk 2-3 bulan sahaja tapi ini dah dua tahun lebih ianya… Read more »

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

TU DIAAAAA NAJIB MAHU BANTU YAHUDIIII KAPIR HARBI. MINTAK MAKCIK KAMPUNG BACA NI SEGERA Malaysia bantu perkukuh ekonomi AS – Najib RABU, 13 SEPTEMBER 2017 @ 2:40 AM Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (kiri) beramah mesra bersama Presiden Donald Trump selepas membincangkan hubungan strategik antara kedua-dua negara di Rumah Putih hari ini. – Foto BERNAMA WASHINGTON DC: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Khazanah Nasional Bhd merancang meningkatkan pelaburan mereka di Amerika Syarikat (AS). Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata selain itu, Malaysia juga menerusi Malaysia Airlines Bhd (MAB) akan membeli lebih banyak pesawat Boeing dari negara… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pulang duit curi 1MDB kepada perasuah tegar seperti Mat Sembab agak mengelirukan. Kleptokrasi kepada Korupsi? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Komen bodoh. Ha nya menuduh.

Takda bukti, fakta atau punca maklumat.

Ada 1-2 ekor di sini yang asyik membohong kesumat.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ALIRAN VERNAKULAR MESTI DIHAPUSKAN JIKA TIDAK NASIB MELAYU SERUPA PATTANI…… IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani, majoriti orang Melayu di sana sudah tidak boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Menurutnya, Patani asalnya tanah milik orang Melayu, akhirnya menjadi milik Siam secara rasmi pada tahun 1909. Katanya, saat Patani dicantumkan dalam Siam, orang-orang Siam mula membuat asimilasi Siam. “Orang-orang Patani diwajibkan bertutur Bahasa Siam dalam sistem persekolahan.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

IPIC KECURIAN BUKAN IMDB SEBAB ITU WANG IMDB DAPAT DIPULANGKAN……PH SEMBUNYIKAN SAKSI2 UTAMA…… Akan senasib dengan Melayu Patani jika aliran vernakular tidak dihapuskan……… Ketua Penyelaras Parti Perkasa Bumiputera Malaysia (PUTRA) cawangan Kedah, Datuk Mustaffa Idrus berkata, akibat asimilasi Siam di Patani, majoriti orang Melayu di sana sudah tidak boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Menurutnya, Patani asalnya tanah milik orang Melayu, akhirnya menjadi milik Siam secara rasmi pada tahun 1909. Katanya, saat Patani dicantumkan dalam Siam, orang-orang Siam mula membuat asimilasi Siam. “Orang-orang Patani diwajibkan bertutur Bahasa Siam dalam sistem persekolahan. “Selepas itu diwajibkan penulisan Siam kemudian dimasukkan unsur-unsur Siam dalam… Read more »

zunnun
Member
zunnun

perkara sedemikan akin dgn janda berhiasa kesana kemari setelah suami tua nya uzur mati, meninggalkan kekayaan dah hutang2 yg memerlukan si isteri menguruskan utk meneruskan perniagaan selain utk kesejarteraan anak2 yg mereka kecil lagi…. ph dah tiada dlm kerajaan, tapi gigih usaha ph, dapat kembalikan scandal wang2 negara, dan kini isteri berhiasa si suami, pN, mewarisi wang2 yg tersimpang di luar negara… pN janda berhiasa, dah lama puki tak di sentuh, maka sedang membuat pelaburan utk kepentungan diri dulu, agar sentiasa berkuasa dan anggun di kaca mata masyarakat dan di harap anak2 ber’ayah’ melalui tebuk atap… janda berhias yg bercelaru,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Puki memuki komen DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAKBILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR).

Tak gitu, tak di kata zunnun pukimak.

Kaki kaut dedak, kata dia. Tk termasuk dia dan puak nya yang merayap di jalanan menipu helah, mengaut apa yang di kata untung tapi sebahagian besar nya tipu helah. Barang seringgit di jual 2 ringgit. Eksploitasi tidak terhingga. Bedebah.

Bani melayu umno
Guest
Bani melayu umno

Kerajaan akan menerima pembayaran tunai sebanyak AS$2.5 bilion daripada AS$3.9 bilion yang telah dipersetujui oleh Goldman Sachs Group Inc. bagi penyelesaian tuntutan tertunggak berkaitan urus niaga untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam tempoh dua bulan. Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata baki sebanyak AS$1.4 bilion akan dibayar selepas aset yang berkait dengan hasil yang telah diseleweng melalui urus niaga itu dikembalikan semula kepada kerajaan .sementara itu pihak DOJ dilaporkan berkata, lebih AS$4.5 bilion (RM18.8 bilion) diseleweng daripada dana di bawah kawalan bekas Perdana Menteri, Najib Razak, yang kini dihadapkan ke mahkamah dengan 42 pertuduhan jenayah rasuah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan saja perlu di tuntut dari Najib, juga pastikan fakta2 yang boleh digunakan bagi mengheret dia ke Mahkamah dan ke penjara.

Tidak adil di biarkan dia buat nohe (istilah di Bota, Perak) saja jika dia benar2 ada mengsonglap wang rakyat dengan apa cara dan apa jumalah pun.

Mahkamah akan menentukan. Lawan hingga ke Mahkamah tertinggi – Mahkamah Federal. Gomen takda soal takda wang atau masa to pusue the bloke.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa yang boleh tuntut dari Najib Klepto wal Jibo mesti di tuntut. Hingga ke lubang cacing.

Dia sudah banyak sangat menikmati hidup senang lenang sebagai anak Tun Razak, kemudian sebagai PM, dia melanda landa enjoy bergembira dengan Mak Badak dengan tiada had.

Tapi yang boleh di tuntut dari lain pihak pun mesti di tuntut juga.