Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

UNTUNG PAS ADA DALAM KERAJAAN, ISLAM AKHIRNYA BERJAYA DIDAULATKAN?

Kempen Sayangi Minyak Sawitku yang dimulakan kerajaan Pakatan Harapan (PH), kini sudah dijenamakan semula dengan nama baru – Sawit Anugerah Tuhan.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Mohd Khairuddin Aman Razali di Dewan Rakyat hari ini dengan menyifatkan nama baru itu adalah “lebih baik” berbanding sebelumnya.

Mohd Khairuddin (PAS- Kuala Nerus) menjawab soalan Shamsul Iskandar Mohd Akin (PKR- Hang Tuah Jaya) yang bertanya sama ada kempen Sayangi Minyak Sawitku akan diteruskan di bawah kerajaan sekarang atau tidak.

“Saya telah bergerak untuk mengubah kempen itu kepada yang lebih baik, Insya-Allah, namanya iaitu Sawit Anugerah Tuhan.

“Itu pendekatan saya sepanjang saya menjadi menteri,” katanya.

Kempen Sayangi Minyak Sawitku dilancarkan Januari tahun lalu oleh mantan Menter Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim (PH-Seputeh) bagi memerangi kempen antisawit dari negara-negara luar.

Ini termasuklah saranan meminum sesudu minyak sawit merah setiap hari.

Kok bagaimanapun menjadi bahan sendaan, ejekan dan kecaman atas usaha tersebut.

Bagaimanapun pada 9 Julai lalu, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) menegaskan amalan meminum minyak sawit merah memang digalakkan kerana ia mengandungi khasiat yang tinggi, termasuklah vitamin A dan E yang baik untuk jantung, kesihatan mental, untuk diabetes dan sebagainya.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

138 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
138
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x